Ağız Kanserleri Nedir? Evreleri, Belirtileri, Tedavisi ve Nedenleri
Ağız Kanseri Nedir Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir
ağız kanseri nedir, ağız kanseri belirtileri nelerdir
Sinsi bir şekilde ilerleyen ve genellikle lezyonların büyük ağrılar olarak kendini belli etmediği ağız kanseri Dünya Sağlık Örgütü’nün en ölümcül 8 kanser türleri arasında. Ağız kanseri dudakların üstünde, ağzın iç kısımlarında, gırtlak, bademcik ve tükürük bezlerinin arkasında meydana gelen bir hastalıktır.
Erkeklerde kadınlardan daha çok görülen bir hastalık olan ağız kanseri 45 yaşından sonra daha sık görülüyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl 40 bin ağız kanseri vakası yaşanıyor. Üstelik bu rakam yıl geçtikçe artıyor ve erken teşhis edilmezse fark ölümcül bile olabiliyor. Hastalığın erken tanısı tedavisi içinde çok önem taşımaktadır.
Erken teşhis edilmezse ; ağız kanseri ameliyatı, radyasyon terapisi ya da kemoterapi gerektirebilir.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir
Bazı durumlarda belirti vermeyen ağız kanseri çok sinsi ilerler. Kimi zaman hastanın hayat kalitesini düşürmeyecek belirtiler de verir. Erken teşhis ve tedavi için ağız ve diş sağlığı bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli ve rutin diş hekimi kontrolleri yaptırılmalıdır. Ağız kanseri belirtileri nelerdir , şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağızda acı ve şiddetli ağrılar çekiliyorsa hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır. Ağız içinde oluşan ve geçmeyen şişlikleri kızarıklıklar, kabarmalar meydana geldiyse bir uzmana başvurmakta fayda vardır.
- Ağzın iki tarafında oluşan hissizlik
- Diş etlerinde ve dilde oluşan kırmızı benekler
- Bazı tümörler ağzı vermez ve büyüdükleri zaman genelde ağızda ve boğazda meydana gelen kanamalar olur.
- Ağız içinde ve damakta meydana gelen beyaz lekeler.
- Seste boğukluk olması
- Yutkunma güçlüğü çekme. Yemek yeme esnasında çiğnenen besinlerin yutulmasında güçlük çekilmesi ve beraberinde gelen öksürme hali. Kimi durumlarda çiğneme güçlüğü de oluşabilir.
- Kulak ağrısı oluşması
- Dil ve çene hareketlerinde zorluk, konuşmakta güçlük çekme
- Boğazda yutulamayan cisim hissi
- Alt ya da üst çenede meydana gelen şişlikler ve bu şişlikten kaynaklanan mevcut protezin bozulması
- Yanak ve dilde kalınlaşma
Ağız kanseri teşhis ve tanısı çok önemlidir. Oluşan tümor acı ve ağrı vermeyebilir ve kişi önemsemeyebilir ama kanser daha da ilerleyip ağız dokularında zarar oluşturduğu zaman ağrı ve acı da şiddetlenir. Kişinin ağız kanserini hemen fark etmesi zor olabilir. Düzenli Diş Hekimi kontrolü ile belirtilerden hekim hastalığı teşhis edebilir.
Ağız Kanseri Neden Olur
Ağız kanseri neden olur , tam olarak bilinmemekle birlikte daha çok erkeklerde 45 yaşından sonra görülme olasılığı yüksektir.
Ancak ağız kanserinin en önemli nedenlerinden birisi sigara kullanımıdır.
Sigara ısı ile verdiği kimyasallarla ağız içindeki keratin olarak adlandırılan ağız içi dokunun sertleşmesini sağlayan maddenin artmasına neden olur ve zamanla değişim geçirerek ağız kanserine neden olur.
- Sigara yerine pipo veya puro içmek de riski azaltmaz. Tütüm ürünlerinin kullanımı ağız kanserine yakalanma riskini arttıran nedenler arasındadır.
- Alkol tüketimi ağız kanserinin risk faktörleri arasındadır.
- Yeterince diş bakımı yapmamak
- Standartlara uygun olmayan dolgu ve tam oturmayan protezler, takma dişler
- Kötü beslenme
- Human Papilloma virüsü
Ağız Kanseri Tedavisi
Uzun süre geçmeyen şişlik, kızarıklık,ağrı ve ağızda meydana gelen beyaz lekeler için uzmana başvurulmalıdır. Muayenede şişliğin ne zamandan beridir devam ettiği, kanam olup olmadığı, yutkunma güçlüğü sorulur.
Az miktarda ağızdan doku alınarak biyopsi yapılır. Kemikleri ya da diğer bölgeleri etkileyip etkilemediği için ve aynı zamanda kanserin boyutunu belirlemek için röntgen taramaları yapılır.
Son yıllarda ağrısız ve basit bir yöntem olan mavi ışık teknolojisi ile de erken evrede teşhis edilebiliyor.
Ağız kanserinin erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Erken evrede basit bir tedavi ile kanserin diğer bölgelere yayılmasını engellenebilir. Ağız kanserinde amaç kanserli dokuyu yok etmektir.Cerrahi müdahalelerle kanserli dokular çıkartılır. Genellikler ameliyat uygulanır. Ameliyatın ardından radyasyon veya kemoterapi uygulanır.
Son yıllarda ağız kanserleri üzerinde lazer tedavi de uygulanmaktadır.
Ağız kanserleri erken teşhis edilmez ve tedavi ihmal edilirse kanser yayılarak fonksiyon kaybına ve düzeltilmesi mümkün olmayan ağız ve yüz deformasyonlarına ve hatta ölümlere neden olabilir. Ağız kanseri beyin gibi önemli bölgelere yakın olması ve anatomik olarak vücudun diğer bölgelerine daha rahat yayılma riski taşımasından dolayı çok önemlidir.
Ağız kanseri riskini azaltmak için ; Ağız bakımı ve hijyeninin sağlanması çok önemli bir adımdır. Ağız hijyenine önem gösterilmeli kişi kullandığı proteze çok dikkat etmeli ve sağlıklı protezler kullanmalıdır.
Sigara ve alkol kullanılmamalı, uzun süreli güneş ışığından ve solaryumdan uzak durmak gereklidir.
Meyve ve sebze ağırlı beslenilmelidir.
Düzenli olarak diş hekimine ağız ve diş sağlığı kontrolü için gidilmelidir.
Ağız gargarası yapılmalıdır.
Источник: //www.faydaloji.com/agiz-kanseri-nedir-agiz-kanseri-belirtileri-nelerdir/
Ağız Kanseri Nedenleri Ve Belirtileri (Oral Cancer) – Sağlık Ocağım .NET
Ağız kanserleri sıklıkla 40-45 yaşları arasında ve erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bir hastalıktır. Ağız kanserleri denildiğinde akla sadece ağız içi gelmemelidir. Aynı zamanda dil kanseri, dudak kanseri, yanak kanseri ve ağzın orofarenks denilen ağzın daha gerisinde kalan kısmında oluşan kanserlerde ağız kanserini kapsar.
Ağız kanserleri genellikle hiç bir belirti vermeden devam edebildiği gibi bazen ağrı, kanamalar ve hiç bir belirti olmadan kitlesel bir fazlalık hissedilir. Ağız kanserleri zamanında teşhis edilip tedavisi yapılmaz ise tedavi sonrası yüzde ve ağzın yapısının bozulmasına neden olur.
Ağız kanserlerine neden olan faktörler
Ağız kanserlerinin nedenlerine gelindiğinde sadece ağız kanserleri söz konusu olmamalıdır. Diğer faktörler ise ağızda bulunan bazı lezyonlar, bazı hastalıkların kanserleşme özellikleri vardır. Bu tip lezyonların sebepleri genellikle genetik bazı rahatsızlıklara bağlı gelişen ağız yaralarıdır.
Bunların dışında sigara ve alkol kullanımı, kanserojen gıdalar, dudak kısmının güneşe maruz kalması ağız kanserinin oluşumunda en önemli faktörlerdendir. Sigara kullanımında sigaranın içeriğinde bulunan bazı kimyasallar nedeni ile ağız içerisinde beyaz bir yara benzeri görünüm oluşur.
Eğer ağızda oluşan beyazlıklar kanama yapar, uzun süre geçmez ise mutlaka bir diş doktoruna baş vurmak gereklidir.
Ağız kanserleri belirtileri
Ağız kanserleri her zaman belirti vermeyebilir. Çünkü ağız kanserleri ilk başlangıç dönemlerinde genellikle belirti vermez. Hiç geçmeyen yaralar, nedeni tedavi edildiğinde bile kanama oluşması, özellikle ağız içerisinde hiç bir ağrı olmasa bile bazı kitleler oluşması önemli bir ip ucudur. Ağız kanseri belirtileri kanserin bulunduğu bölgeye göre değişebilir.
Dil kanseri belirtilerinde dilde hareket kısıtlılığı, konuşmada güçlük, his kaybı, dilde uyuşukluk gibi belirtiler, dilin gerisinde oluşan orofarenks kanseri belirtilerinde yutkunma güçlüğü, boğazda bir kitle hissi, seste boğukluk gibi belirtiler, ağız boşluğunda oluşan kanserlerin belirtilerinde diş etlerinde görülen kanamalar, yüz ve boyunda geçmeyen ağrı, çenede meydana gelen şişlikler, geçmeyen beyazlıklar gibi belirtiler ile kendini gösterir.0
Ağız kanseri tipleri-türleri
Ağız kanseri türleri denildiğinde üç başlık altında incelemek ve değerlendirmek gereklidir. Ağız kanserlerinin görülme sıklığı ve türleri farklıdır.
Birincisi ağız içi kanserleri : Aynı zamanda vücudun başka yerinde meydana gelmiş bir kanserin yansıması olabileceği gibi, ağız içerisinde kanserden hiç şüphelendirmeyen küçük bir lezyonda kansere sebep olabilir.
İkincisi kansere dönüşebilecek ağız içi lezyonlar : En sık görülen skuamoz hücreli karsinom denilen epitelde meydana gelen, yani ağzın içerisini kaplayan mukozada gelişen bir kanser türüdür.
Üçüncüsü yansıyan kanserler : Vücudun herhangi bir yerinde oluşan başka bir kanserin yansıması şeklinde oluşur.
Ağız kanserleri teşhisi
Ağız kanserlerinin teşhisi oldukça önemlidir. Çünkü tedavi sürecine çok ciddi derecede etkiler.
Ağız kanserlerinin teşhisinde öncelikle nedenin ortadan kaldırılmasına rağmen geçmeyen ağrı, yanma, kuruma, geçmeyen yaraların varlığı diş hekimine kanser yönünden araştırmaya gerek göstermelidir.
Ağız kanserlerinin teşhisinde hastada görülen bulgular ve tedaviye rağmen bu bulguların geçmemesi ileri araştırma gerektirir.
Ağız (oral) kanserlerde kesin tanı yapılacak olan insizyonel veya eksizyonel biyopsi ile klinikopatolojik inceleme sonucunda elde edilir. Biyopsinin tedavi öncesi yapılması tavsiye edilir. Biyopsi yeterince derin ve sağlam dokulardan da alınmalıdır. Özellikle verriköz karsinomada derin biyopsi yapılması gerekir.
Operasyon öncesinde ve sırasında tanıya yardımcı olan farklı incelemeler tedavi metotlarını seçmekte ve karar verilmesinde önemlidir.Ağızda görülen sorunların değerlendirilmesinde panoromik ve dental x-ray, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, ortopantomografi, manibula oblik grafisi gibi yöntemlerde kullanılır.
Ağız kanserleri tedavisi
Ağız kanseri tedavisi
Ağız kanseri erken tedavi edildiğinde iyileşme imkanı yüksektir. Ağız kanserleri tedavisi seçiminde tümöre bağlı faktörler belirleyici olmaktadır. Tümörün geliştiği birincil bölge lokalizasyonu, boyutları, kemiğe yakınlığı, infiltrasyonunun derinliği, tümörün agresiflik derecesi cerrahi tedavide ne tür bir yöntem uygulanacağını belirler. Ağız kanserlerinde cerrahi tedavi uzun süredir uygulanan, kabul görmüş ve ilk akla gelen tedavi seçeneğidir. Radyasyon tedavisi cerrahi tedavi uygulanamayan oral kanserlerde önem kazanmıştır. Oral dokuların kötü huylu tümörleri erken dönemde teşhis edilir ise radyoterapi ve cerrahi tedavi ile birlikte tedavi edilir. Bu tedavi seçeneklerine takiben kemoterapi tedavisi de uygulanır.
Ameliyat sonrasında ağız içi yumuşak dokuda ya da deride bir takım rekonstrüktif ameliyat gerçekleştirmek veya kemikleri protez ile değiştirmek gerekebilir.
Ağız kanseri tedavisinden sonra ağız yapısı değişen hastalarda onarıcı dişçilik, konuşma terapisi ve beslenme danışmanlığı hizmetinden yararlanmaları gerekebilir.
Ağız kanseri tedavisinden sonra görünümleri ve konuşmaları değişen hastaların psikolojik destek almaları önerilir.
Yemek borusu kanseri neden olur?Baş, boyun kanserleri neden olur?
Источник: //www.saglikocagim.net/agz-kanseri-nedenleri-ve-belirtileri/
Ağız Kanseri Belirtileri ve Nedenleri, Tedavisi » Faydasıbu
Ağız kanseri, ağzı oluşturan organların herhangi birinde gelişen kanser türüdür. Ağız kanseri aşağıdaki yapı ve organlarda gelişebilir.
- Dudaklar
- Diş etleri
- Dil
- Yanakların iç derileri
- Damak
- Ağız tabanı
Ağızda bulunan kansere bazen ağız boşluğu kanseri denir. Ağız kanseri, baş ve boyun kanseri adı verilen bir kategoride gruplandırılmış çeşitli kanser türlerinden biridir. Ağız kanseri ve diğer baş-boyun kanserleri genellikle benzer şekilde tedavi edilir.
Ağız Kanserinin Belirtileri
- Boğazda ve ağız içerisinde iyileşmeyen yaralar
- Acılı kanamalar
- Ağzınızın iç derisinde kalınlaşma veya toparlanma
- Dişlerin gevşemesi
- Protezlerin düşmesi
- Dilinizde ağrı başlangıcı
- Çenede ağrı veya sertlik
- Çiğneme güçlüğü veya sertlik
- Zor veya ağrılı yutma
- Boğazınızda şiddetli ağrılar
Rahatsızlığınız bir hafta boyunca (en fazla) devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünün yukarıdaki nedenler yaygındır, başka rahatsızlıklar da bunlara neden olabilir.
Ağız Kanserinin Nedenleri
Ağız kanseri ağız içerisinde, dil, dudak veya boğazınızdaki hücrelerin normal hücre bölünmesi döngüsünden çıkması ve kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlamasıyla başlar.
Ağız kanseri, en yaygın olarak, dudaklar ve ağzın iç kısmını hizalayan düz, ince hücrelerde (skuamöz hücreler) başlar. Çoğu oral kanser, skuamöz hücreli karsinomlardır.
Risk faktörleri
Ağız kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
- Sigara, puro, pipo ve çiğnenen türler dahil her türlü tütün kullanımı
- Yoğun alkol tüketimi
- Dudaklarınızın aşırı güneşe maruz kalması
- HPV adı verilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüs,
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi
Ağız kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
- Muayene. Doktorunuz veya diş hekiminiz dudaklarınız ve ağzınızdaki anormallikleri aramak için inceleyecektir – yaralar ve beyaz lekeler (lökoplaki) gibi tahriş alanları kanser dokusu taşıyabilir.
- Biyopsi. Şüpheli bir alan bulunursa, doktorunuz veya diş hekiminiz, biyopsi adı verilen bir prosedürde laboratuar testleri için bir hücre örneği çıkarabilir. Olağandışı hücreler farklı teknikler kullanılarak çıkarılabilir, ancak genellikle bir neşter, makas veya başka bir cerrahi alet kullanılarak kesilir. Laboratuvarda, hücreler kanser veya gelecek kanser riskini gösteren kanser öncesi değişiklikler açısından analiz edilir.
Ağız kanseri teşhis edildiğinde, doktorunuz kanserinizin derecesini veya evresini belirlemek için çalışır. Ağız kanseri evreleme testleri aşağıdakileri içerebilir:
- Boğazınızı incelemek için küçük bir kamera kullanılması. Endoskopi adı verilen bir prosedür sırasında, doktorunuz boğazınızı ve ses tellerinizi incelemek için burnunuzdan bir ışıkla donatılmış küçük, esnek bir kamerayı geçebilir. Doktorunuz kanserin ağzınızın ötesine geçtiğine dair işaretleri araştırır.
- Görüntüleme testleri. Çeşitli görüntüleme testleri kanserin ağzınızın ötesine geçip geçmediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Görüntüleme testleri, diğerleri arasında, X-ışınları, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını içerebilir. Herkesin her teste ihtiyacı olmayabilir. Doktorunuz durumunuza göre hangi testlerin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir.
Ağız kanseri evreleri, I ila IV arasındaki Roma rakamları kullanılarak gösterilir. Evre I gibi daha düşük bir evre, bir alanla sınırlı küçük bir kanseri işaret eder.
Evre IV gibi daha yüksek bir evre, daha büyük bir tümörü veya kanserin başın veya boynun diğer bölgelerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılmış olduğunu gösterir.
Kanserinizin evresi, doktorunuzun tedavi seçeneklerini belirlemesine yardımcı olur.
Ağız kanseri tedavisi, kanserinizin bulunduğu yere ve genel sağlık durumunuza, kişisel tercihinize göre değişebilir. Tek bir tedavi yöntemi söz konusu olabilir veya kanser tedavilerinin bir kombinasyonu da uygulanabilir. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon ve kemoterapi gibi yöntemleri içerir. Seçenekler hakkında detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Cerrahi İşlemler
Ağız kanseri cerrahisi aşağıdakileri içerebilir:
Tümörü çıkarmak için cerrahi. Cerrahınız kanserli hücrelerin tümünün çıkarılmasını sağlamak için tümörü ve onu çevreleyen sağlıklı bir doku marjını kesebilir.
Daha küçük kanserler hafif cerrahi ile çıkarılabilir. Daha büyük tümörler daha kapsamlı prosedürler gerektirebilir.
Örneğin, daha büyük bir tümörün çıkarılması, çene kemiğinizin bir bölümünü veya dilinizin bir kısmının alınmasını gerektirebilir.
Boyuna yayılmış kanseri gidermek için cerrahi.
Kanser hücreleri boynunuzdaki lenf düğümlerine yayılmışsa veya kanserinizin büyüklüğüne bağlı olarak yüksek bir risk oluşturuyorsa, cerrahiniz kanserli lenf nodlarını ve boynunuzdaki ilgili dokuyu kaldırmak için bir prosedür önerebilir (boyun diseksiyonu ). Boyun diseksiyonu, lenf nodlarına yayılmış olabilecek kanser hücrelerini yok eder.
Boyun diseksiyonu ameliyatı boynunuzda bir iz bırakacaktır. Fakat vücudunuzun gelecekte enfeksiyonlarla mücadele kabiliyetini etkilemez.
Ağzı yeniden yapılandırmak için cerrahi.
Kanseri kaldırmak için bir operasyondan sonra, cerrahınız konuşma ve yemek yeteneğinizi kazanmanıza yardımcı olması için ağzınızı yeniden yapılandırmak üzere rekonstrüktif cerrahi önerebilir.
Bunun için vücudunuzun diğer bölgelerindeki deri, kas veya kemik greftlerini nakledebilir. Diş implantları, doğal dişlerinizi değiştirmek için kullanılabilir. İmplantlar, kanser tedaviniz sırasında veya iyileştikten sonra verilebilir.Cerrahi kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Ağız kanseri cerrahisi, görünümünüzü, konuşma, yemek yeme ve yutma becerinizi etkilemektedir.
Yemek yemeniz, içmeniz ve ilaç almanız için bir tüpe ihtiyacınız olabilir. Kısa süreli kullanım için tüp burnunuzdan mideye yerleşebilir. Uzun vadede ise cilt altınıza ve doğrudan midenize doğru bir tüp yerleştirilebilir.
Ayrıca geçici bir solunum tüpü de gerekebilir, bu da geçicidir.
Bu kadar çok değişikliği kaldırabilmek elbette kolay değildir, bu süreçte çok güçlü olmalısınız. Tedaviniz bittiğinde hayatınız normale dönebilir bu yüzden sabırlı olmanız gerekmektedir.
Radyoterapi (Radyasyon Tedavisi)
Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek enerjili ışıma yöntemleri kullanır. Radyasyon tedavisi, vücudunuzun dışındaki bir makineden (harici ışın radyasyonu) yapılır.
Radyasyon tedavisi, henüz başlangıç aşamasındaki kanser evresi için idealdir. Fakat ameliyat sonrası kalan dokuları öldürmek ve kanser dokusunun yeniden gelişmesini önlemek için yapılabilir.
Diğer vakalarda radyasyon tedavisi kemoterapiyle kombine edilebilir. Bu kombinasyon, radyasyon terapisinin etkinliğini arttırır, ancak karşılaşabileceğiniz yan etkileri de artırır.
Gelişmiş ağız kanseri vakalarında, radyasyon terapisi, ağrı gibi kanser kaynaklı bulgu ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Radyasyon tedavisinin ağızınıza yapacağı yan etkiler arasında ağız kuruluğu, diş çürüğü, çene kemiğine zarar, ağız yaraları, diş etlerinde kanama, çene sertliği, yorgunluk ve yanık benzeri cilt reaksiyonları sayılabilir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanan bir tedavidir. Kemoterapi ilaçları, diğer ilaçlarla kombine olarak veya diğer kanser tedavileri ile birlikte verilebilir. Kemoterapi radyasyon terapisinin etkinliğini artırabilir, bu nedenle genellikle ikisi birlikte kullanılmaktadır.
Kemoterapinin yan etkileri aldığınız ilaçlara bağlıdır. Yaygın yan etkiler bulantı, kusma ve saç dökülmesini içerir. Alacağınız kemoterapi ilaçları için hangi yan etkilerin muhtemel olduğunu doktorunuza sorun.
Hedef İlaç Tedavisi
Hedefleme özelliğine sahip ilaçlar, büyümelerini hızlandıran kanser hücrelerinin özel yönlerini değiştirerek ağız kanserini tedavi eder. Cetuximab (Erbitux), bazı durumlarda baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde onaylanmış bir hedefli tedavi yöntemidir. Setuksimab birçok sağlıklı hücrede bulunan bir proteinin hareketini durdurur, ancak belirli kanser hücresi türlerinde daha etkilidir.
Hedefli ilaç tedavisi yöntemi, kemoterapi veya radyasyon terapisi ile kombinasyon halinde kullanılabilir. Diğer hedef ilaçlar, bağışıklık sistemini hedef alan ilaçlar (immünoterapi) de dahil olmak üzere klinik araştırmalarda incelenmektedir.
Alternatif Tıp
- Egzersiz. Haftanın en günlerinde 30 dakika hafifçe egzersiz yapmayı deneyin. Yürüyüş gibi ılımlı egzersizler, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında yorgunluğu azaltır. Egzersiz yapmaya başlamadan önce sizin için güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuzla konuşın.
- Gevşeme, Yoga ve Pilates. Rahat hissetmenize yardımcı olan etkinlikler baş edebilmenize yardımcı olabilir. Müzik dinlemeyi veya bir günlük yazmayı deneyin.
- Akupunktur. Akupunktur seansı sırasında, eğitimli bir uygulayıcı, vücudunuzdaki hassas noktalara ince iğneler yerleştirir. Bazı insanlar akupunkturun ağrı, yorgunluk, bulantı ve kusmayı azalttığını bildirmiştir. Bazı akupunktur uzmanları kanserli kişilerle çalışmak için özel olarak eğitilmişlerdir.
Kaynak: //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/
Источник: //faydasibu.com/agiz-kanseri-belirtileri-nedenleri-tedavisi/
Ağız kanseri nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Ağız kanserlerinin % 90’ı skuamöz hücrelerinde başlar ve ağızda geliştiği yere göre adlandırılır:
- Yanak mukozası kanseri
- Ağız tabanı kanseri
- Dişeti kanseri
- Dudak kanseri
- Damak kanseri
- Dil kanseri
Nadiren görülen türleri ise şunlardır:
- Adenokarsinom: Kanser tükürük bezlerinde gelişir.
- Sarkom: Kemik, kıkırdak, kas veya diğer yumuşak vücut dokularındaki anormalliklerden kaynaklanır.
- Oral malign melanom: Kanser deri pigmenti üreten melanositlerde başlar. Genellikle çok kanamalı şişlikler oluşur.
- Lenfoma: Lenf bezlerinde gelişen bir kanser türüdür ama bazen ağızda da gelişebilir.
Kanser nedir? Neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi
Ağız kanserinin nedenleri
Ağız kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir ancak riskini artırabilecek pek çok etken vardır:
- Sigara, puro, pipo, tütün çiğneme ve enfiye gibi her türlü tütün kullanımı
- Yoğun alkol kullanımı
- Dudakların aşırı güneşe maruz kalması
- Cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsü (HPV)
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Sağlıksız beslenme
- Genetik sendromlar
- Erkek olmak (kadınların iki katı)
- Kronik ağız yaraları
- Ağız sağlığını önemsememek
Geçmişte yemek borusu, deri, rahim ağzı, penis veya anüs kanseri geçirenlerin ağız kanseri olma riski daha yüksektir.
- Kalıcı ağız ülserleri
- Ağızda kalıcı ağrı
- Ağızda kırmızı ya da beyaz yamalar
- Dudaklarda ya da ağızda kırmızı ve beyaz lekeler
- Ağrılı yutma güçlüğü
- Konuşma bozukluğu ve ses değişiklikleri
- İstem dışı kilo kaybı
- Dinmeyen kötü bir ağız kokusu
- Ağız, boyun ve dudaklarda yumru veya kalınlaşma
- İç yanak astarının kalınlaşması
- Ağızda kanama veya uyuşma
- Gevşek dişler
- Çeneyi hareket ettirme zorluğu ve çene şişmesi
- Diş protezlerinin tam oturmaması
- Şişmiş tükürük bezleri
Ağız kanseri genellikle erken dönemde belirtilere neden olur ancak çoğunlukla dikkate alınmaz. Bu nedenle bu belirtilerden herhangi biri 2 haftadan uzun sürerse hiç vakit kaybetmeden bir hekime başvurun.
Hastanın şikâyetleri doğrultusunda sağlık geçmişi, alışkanlıkları ve aile öyküsü hakkında bilgi alınırken fiziksel muayene yapılır. Bu muayenede ağız tabanı, damak, boğazın arkası, dil, yanaklar ve boyundaki lenf düğümleri yakından incelenir.
Tiroid kanseri nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Eksfolyatif sitoloji
Kanserli hücreleri saptamak için kullanılan bir testtir ve işlem esnasında acı hissedilmez. Ağız boşluğundaki şüpheli yaradan ya da büyüyen tümörden küçük bir hücre örneği fırça yardımıyla alınır ve örnek boyanarak mikroskop altında inceler. Bir anormallik bulunursa biyopsiye ihtiyaç duyulur.
Biyopsi nedir, nasıl yapılır? Biyopsinin riski var mıdır?
Biyopsi
- İnsizyonel biyopsi: Lokal anesteziyle yapılan insizyonel biyopside, kanserli dokudan neşterle küçük bir parça kesilip çıkarılır. Yara gerekirse çözünebilir dikişlerle kapatılır.
- Yumruk (delme) biyopsisi: Ağzın iç astarından küçük bir doku alınması gerektiğinde genellikle kesici özel bir alet kullanılarak lokal anesteziyle yumruk biyopsisi yapılır.
- İnce iğne aspirasyon sitolojisi: Bu işlemde boyundaki yumrulardan veya lenf bezlerinden az miktarda sıvı ya da hücre örneği almak için çok ince bir iğne kullanılır. İğne ultrason rehberliğinde yönlendirilebilir. Hızlı, ağrısız bir işlemdir. Özellikle ağız kanserinin komşu dokulara yayılma ihtimalini araştırmak için yapılır.Alınan örnekler patoloji laboratuarında incelenir.
Ağız kanserinin erken teşhisi için düzenli kontrol önemlidir
İleri testler
- Kanserli hücrelerin çene, göğüs veya akciğerlere yayılıp yayılmadığını görmek için röntgen çekimi
- Ağız, boğaz, boyun, akciğerler veya vücudun herhangi bir yerinde bulunan tümörleri ortaya çıkarmak için BT taraması
- Kanserin lenf bezlerine veya diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını belirlemek için pozitron emisyon tomografisi (PET)
- Baş ve boynun daha kapsamlı görüntüsünü almak için manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
- Burun pasajlarını, sinüsleri, iç boğazı, nefes borusunu ve soluk borusunu (trake) incelemek için endoskopi
Ağız kanseri evreleri
- Evre I: Tümör 2 cm veya daha küçüktür ve kanser lenf bezlerine yayılmamıştır.
- Evre II: Tümör 2-4 cm arasındadır ve kanser lenf bezlerine yayılmamıştır.
- Evre III: Tümör 4 cm’den büyüktür ve lenf bezlerine yayılmamıştır ya da herhangi bir boyuttadır ve sadece bir lenf bezine yayılmıştır.
- Evre IV: Tümörler herhangi bir boyuttadır ve kanser yakın dokulara, lenf bezlerine veya vücudun diğer bölümlerine yayılmıştır.
Ağız kanserinde tedavi öncesi
Hastanın tedavi görürken kilosunu ve gücünü koruması için bir diyetisyen beslenme değerlendirmesi yapabilir ve hasta yeterince beslenemiyorsa beslenme tüpü takılabilir.
Diş eti hastalıkları ve kanamaları neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Özellikle radyasyon tedavisinden önce eksiksiz bir diş muayenesinin ve gerekli diş işlemlerinin yapılması önemlidir.
Konuşma terapisti ise teşhis anında ve tedavi süresince ağız kanseri ya da tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek konuşma ya da yutma problemlerine yardımcı olmaya çalışır.
Tedavi öncesi sigara kesinlikle bırakılmalıdır çünkü sigara tedaviden alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyebilir.Ağız kanserin türü, evresi ve hastanın genel sağlığı gibi faktörler uygulanacak tedavi yöntemlerini belirler. Başlıca ağız kanseri tedavileri şunlardır:
Cerrah, tüm kanserli hücreleri çıkardığından emin olmak için tümörü ve çevreyi saran sağlıklı bir doku payını kesebilir. Küçük tümörler, küçük cerrahi müdahaleyle çıkarılabilir. Bazı erken evre kanserlerde lazer ameliyatı da uygulanabilir. Daha büyük tümörler, örneğin çene kemiğinin bir bölümünü veya dilin bir kısmını çıkarmak gibi, daha kapsamlı cerrahi müdahale gerektirebilir.
HPV virüsü nasıl bulaşır? Rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavisi
Boyun diseksiyonu ameliyatı
Kanserli hücreler boyundaki lenf bezlerine yayılırsa veya kanserin büyüklüğüne bağlı olarak yüksek risk varsa boyundaki kanserli lenf bezlerini ve ilgili dokuları çıkarmak için bu ameliyat uygulanabilir. Boyun diseksiyonu, lenf bezlerine yayılan tüm kanserli hücreleri temizler. Boyunda ameliyat izi kalır ama enfeksiyonlarla savaşma yeteneği etkilenmez.
Rekonstrüktif cerrahi
Kanserli bölge alındıktan sonra hastanın konuşma ve yeme kabiliyetini yeniden kazanması için rekonstrüktif cerrahi uygulanabilir. Ağzı yeniden oluşturmak için vücudun diğer bölgelerinden kemik tozları, deri veya kas nakledebilir. Doğal dişlerin yerine diş implantları kanser tedavisi esnasında veya iyileştikten sonra yerleştirilebilir.
Cerrahi müdahale kanama ve enfeksiyon riski taşır. Dış görünümü, konuşma ve yutma yeteneğini etkileyebilir. Yiyecek, içecek ve ilaç almaya yardımcı olacak bir beslenme tüpüne ihtiyaç duyulabilir. Kısa süreli kullanımda buruna ve karına; uzun vadede cilt altına ve mideye beslenme tüpü sokulabilir.
Radyasyon tedavisinde kanserli hücreleri öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Tedavi genellikle vücudun dışındaki bir makineyle (harici ışın radyasyonu) yapılır ve kanserin geri dönmesini önlemek için ameliyattan sonra verilir.
Özellikle erken evre dil kanserinde brakiterapi (dahili ışın radyasyonu) uygulanabilir. Bu işlem, genel anesteziyle radyoaktif implantları doğrudan tümöre yerleştirmeyi kapsar. İmplantlar 1-8 gün burada bırakılarak yüksek dozda radyasyon verilir.
Hasta, bir süre ziyaret edilemez ve radyasyon idrarla tamamen atılana kadar -örneğin hamile kadın ve çocuklarla temastan kaçınmak gibi- birtakım talimatlara uyması gerekir.
Radyoaktif implantlar ağzın şişmesine ve implantlar çıkarıldıktan sonra 5-10 gün ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bazen radyasyon terapisi kemoterapiyle birleştirilebilir.
İleri ağız kanserinde ise bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Yan etkileri ağız kuruluğu, diş çürümesi, çene kemiğine zarar verme, ağız yaraları, diş eti kanamaları, çene sertliği, yorgunluk ve kırmızı yanık benzeri cilt reaksiyonlarıdır.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanserli hücreleri öldürmek için kimyasallar kullanan bir tedavidir. Kemoterapi ilaçları, tek başına veya diğer kanser tedavileriyle birlikte verilebilir.
Özellikle kanser yayıldığında ya da tekrarlanma riski yüksek olduğunda radyasyon tedavisiyle birlikte sıklıkla uygulanır. Kemoterapinin yan etkileri alınan ilaçlara bağlıdır.
Başlıca yan etkiler mide bulantısı, kusma ve saç dökülmesidir.
Kemoterapi nedir? Nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Hedefli ilaç tedavisi, kanserli hücrelerdeki anormalliklere odaklanır. Bu anormallikleri bloke ederek kanserli hücreleri öldürebilir. Ağız kanseri tedavisinde genellikle setuksimab isimli ilaç kullanılır ve özellikle erken ve ileri evrelerinde etkilidir.
Kemoterapi veya radyasyon tedavisiyle birlikte uygulanır. Bazen kemoterapinin alternatifi olarak kullanılabilir ve radyasyon tedavisiyle birlikte verilebilir. Çünkü yan etkileri azdır. Ayrıca böbrek hastalığı veya hamilelik gibi tıbbi nedenlerle kemoterapi uygulanamayan hastalara da verilebilir.Yan etkileri akne benzeri döküntü gibi cilt reaksiyonlarıdır.
Tedaviden sonra, kanserin tekrarlanma olasılığına karşılık yaklaşık 5 yıl doktor kontrolünde olmak gerekir.
Ağız kanseri yaşam süresi
Ağız kanseri tedavisinde başarı oarnları çok yüksektir. Hastaların en az %60’ı 5 yıl veya daha uzun süre hayatta kalır. Erken evredeki tedaviden sonra hayatta kalma şansı %70-90 civarındadır. Bu kanserde erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.
Karanfil yağı
Ağız kanseri için en etkili çözüm karanfil yağıdır. Bu yağ, ağrı kesici özelliklere sahiptir. Ayrıca tüm zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. 2-3 damla karanfil yağı suyla seyreltip pamuk yardımıyla yaralara uygulanır. Ortalama 2-3 dk. beklenip ağız suyla çalkalanır. İşlem düzenli olarak günde 1-2 kez 10 gün boyunca yapılmalıdır.
Zerdeçal
Ağız kanserine iyi gelen zerdeçal, yaraların yayılmasını engelleyip toksinlerle kansere neden olan serbest radikallerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı zerdeçal ile biraz su karıştırılarak macun kıvamına getirilip yaraların üzerine uygulanır. Yaklaşık 5 dk. beklenir ve ağız suyla çalkalanır.
Zerdeçal nedir, faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Oksijen suyu
Ağız kanserine neden olan bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaraların çoğalmasını engeller. Oksijen suyu biraz suyla karıştırılıp gargara olarak kullanılabilir. Günde 2-3 kez, yaklaşık 3 ay düzenli olarak kullanılmalıdır. Karışım gargara sırasında kesinlikle yutulmamalıdır.
Bu kürler ancak düzenli kullanıldıklarında etkili sonuçlar verebilir. Ancak öncesinde muhakkak doktora danışılmalıdır.
Ağız kanseri hastaları nasıl beslenmelidir?
Beslenme, ağız kanseri tedavisinin önemli bir parçasıdır çünkü tedavilerin çoğu yemek yemeyi ve yutmayı zorlaştırır. Bu nedenle iştahsızlık ve kilo kaybı yaygındır.
Bir diyetisyen ağız kanseri hastalarına uygun bir yiyecek menüsü hazırlayarak gereken kalori, vitamin ve mineralleri almalarını sağlayabilir.
Ayrıca ağız kanseri hastalarına bol bol havuç suyu içmeleri ve her gün çiğ ya da pişmiş sarımsak tüketmeleri önerilir.
Ağız kanserinden korunmak
- Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayın.
- Alkol tüketimini sınırlayın ve sigarayla birlikte alkol tüketmeyin.
- Bolca meyve-sebze yiyin. İçeriklerindeki vitamin ve antioksidanlar ağız kanseri riskinizi azaltır.
- Güneşten korunun. Özellikle dudak kanseri riskinizi azaltmak için güneşten korunma faktörü yüksek bir dudak balsamı kullanın.
- Ağız bakımınızı ihmal etmeyin. Doğal veya protez dişlerinizi her gün temizleyin. Protez dişlerinizle ilgili bir sorun yaşarsanız diş hekiminize bildirin. Ayrıca doğal dişleriniz olmasa bile düzenli olarak diş hekiminize görünün.
- HPV virüsüne karşı aşı olun ve bu virüse maruz kalma ihtimalinizi azaltın. Cinsel ilişkilerde kesinlikle prezervatif kullanın ve tek eşli olmaya çalışın.
Ağız kanseri hastalarına öneriler
- Hastalığınız hakkında bilgi edinin: Kanseriniz ve tedavi seçenekleriniz hakkında yeterli bilgiye sahip olursanız, tedavi kararları verirken kendinizi daha iyi hissedersiniz
- Diğer ağız kanseri hastalarıyla konuşun: Yaşadıklarınızı anlayan insanlarla görüşün
- Kendinize zaman ayırın ve gevşeyin: Sizi rahatlatacak ve kanser fikrini aklınızdan çıkarmanıza yardımcı olacak meşguliyetler edinin. Bulmaca çözün, komedi filmi izleyin
- Yakınlarınızın desteğini reddetmeyin: Arkadaşlarınız ve aileniz size hem duygusal hem de pratik destek sağlayabilir, onlarla iyi iletişim içinde olun.
- Egzersiz yapın: Haftada en az 3-4 kez 30 dk. hafif egzersiz yapın. Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında tempolu yürüyüş gibi orta düzeyde egzersiz yorgunluğu azaltır. Egzersiz yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın ve tavsiye alın.
- Masaj yaptırın: Bazı masaj terapileri kanserli hastaları rahatlatmaktadır.
- Akupunktur: Bir akupunktur seansı sırasında, eğitimli bir uygulayıcı vücudunuzdaki hassas noktalara ince iğneler yerleştirir. Bazı insanlar akupunkturun ağrılarını, yorgunluklarını, mide bulantısı ve kusmalarını azalttığını bildirmektedir. Kanserli kişilerle çalışmak için eğitim almış akupunktur uzmanlarını tercih edebilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:1- Oral Cancer, 2- Oral Cancer, 3- Mouth cancer
Источник: //www.medikalakademi.com.tr/agiz-kanseri-nedir-neden-olur-belirtileri-ve-tedavisi/
Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri, Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi
Rahim ağzı bir başka adı ile serviks kanseri son zamanlarda yazılı ve görsel basında çok sık dile getirilen bir konudur. Birçok uzmanın bu kanser türü ile ilgili gerekli ve bilimsel bilgileri kamuoyu ile paylaştıkları biliniyor. Birçok kişi rahim ağzı kanseri nedir sorusuna çeşitli platformlarda yanıt arıyor.
İhmal edildiği takdirde istenmeyecek sağlık sorunlarına neden olabilen bu kanser türüne yakalanan kişilerin ölümle sonuçlanacak olaylar ile karşılaşmasına neden olan bir kanser türü olarak biliniyor. Bu nedenden dolayı rahim ağzı kanseri önemli bir hastalık olarak tıp literatüründe bulunuyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Dünya genelinde birçok kadının büyük bir endişe ile yaklaştığı ve hakkında bilgi sahibi olmak istediği hastalıkların başında rahim ağzı kanseri geliyor.
Özellikle dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda sıklıkla görülen kanser türlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor.
Yapılan araştırmalara göre kadınlarda göğüs ve akciğer kanserinden sonra ölüme neden olan 3. büyük kanser türü olarak serviks kanseri gösteriliyor.
Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde dünya genelinde her iki dakikada bir serviks kanserinden bir kadının öldüğü yönündeki açıklamalardır.
Rahim ağzı kanseri için erken teşhis olarak tarama sistemleri olumlu neticeler ortaya çıkarabilir. Erken teşhis nedeni ile hastalığın tedavisi konusunda önemli adımlar atılabiliyor.
Rahim ağzı kanseri ülkemizde ise en sık görülen 8. kanser olarak ön plana çıkıyor.
Rahim ağzı kanseri, serviks hücrelerinin anormal bir duruma gelerek kontrol dışı büyüme özellikleri göstermesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Uyarı: Kadınlarda serviks bölgesi olarak bilinen rahim ağzı kısmı kadınların en hassas ve enfeksiyona en duyarlı bölgelerinin başında gelmektedir. Bu sebeple rahim ağzı bölgesinin sağlık ve hijyenik anlamda çok dikkat edilmesi gerektiği bir bölge olarak biliniyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri
Rahim ağzı kanserine neden olan virüs bir insan virüsü olan papilloma virüsüdür. Bu virüsün en büyük özelliği sadece insanlarda bulunmasıdır. Bu nedenle serviks kanserine neden olan kanser hücresi insan dışında başka bir canlı da ya da herhangi bir yerde bulunmaz ve bulaşmaz.
Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde rahim ağzı kanseri nedenleri için etken olan 100 kadar HPV virüsünün olduğu açıklandı. Bu virüsler içerisinde kansere neden olan tiplerin birçoğu düşük risk içerse de kadınlar tarafından ihmal edildikleri takdirde kanser etkisini göstermeye başlıyor.
Bu nedenle bilim çevresi serviks kanserine neden olan virüsü hangi tip virüs olursa olsun kadınlar tarafından mutlaka dikkate alınması gerektiği yönündedir. Bu kanser hücreleri içerisinde yer alan ve rahim ağzı kanseri için yüksek risk içeren tipler kanser hücrelerinin gelişmesinde oldukça büyük bir etkiye sahip olarak ön plana çıkıyor.
Bilim çevresinin yapmış olduğu açıklamalar ile rahim ağzı kanserine neden olan iki ana tip hücrenin etkili olduğu bunların HPV 16 ve 18 tip serviks hücreleri olduğu yönündedir. Serviks kanserine neden olan hücrelerin %70’lik oranına bu iki tip hücrenin etkili olduğu biliniyor.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Dünya genelinde kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserinin belirtileri çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle birçok kadın rahim ağzı kanseri belirtileri konusunu detaylı bir şekilde araştırıyor.
Özellikle cinsel hayata erken bir dönemde başlayan ve çok fazla partner değiştiren kadınlarda rahim ağzı kanseri riski oldukça yüksektir. Rahim ağzı kanseri ile birlikte çeşitli belirtiler meydana geliyor.
- Bu belirtiler içerisinde en yaygın olarak görüleni akıntıdır. Kadınların rahim ağzı bölgesinde akıntı olması normal bir süreçtir. Fakat serviks kanserine neden olan etkenlerden dolayı oluşan akıntının ortaya çıkması olağan akıntıdan farklı bir şekilde gelişiyor.
- Özellikle serviks kanserine bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların en önemli özellikleri renk değişimi şeklinde ve ağır koku şeklinde meydana gelen etkileridir. Akıntıların olağan akıntılardan farklı renklerde olması ve çok keskin rahatsız edici bir kokuya sahip olması rahim ağzı kanseri belirtileri arasında ilk sırada yer alıyor. Serviks kanserinin bir başka önemli belirtisi ise rahim ağzı bölgesinde meydana gelen siğil ve yara belirtileridir.
- Özellikle içi su dolu yaraların oluşması ve bu yaraların içindeki suların patlaması ile birlikte yayılmacı bir özellik göstermesi serviks kanserinin bir başka önemli belirtisi olarak dikkat çekiyor.
- Serviks kanserine yakalanan bir kadında görülen bir başka önemli belirti ise adet döngüsünde meydana gelen değişimlerdir. Adette gecikme ve olağan dışı bir durumda serviks kanserinin önemli belirtileri arasında yer alıyor.
- Aynı zamanda karın bölgesinin şiş olması ve bağırsaklarda oluşan fazlaca gaz şikayetleri de bir başka belirti olarak ön plana çıkıyor.
Rahim Ağzı Kanseri Evreleri
Rahim ağzı kanserinin de diğer kanser türlerinde olduğu gibi çeşitli evreleri söz konusudur. Özellikle rahim ağzı kanseri evreleri 5 evreden meydana geliyor.
Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre ilk evre, evre 0 olarak adlandırılıyor. Bu evrede anormal olarak belirtilen hücreler rahim ağzının en iç tabakasında yer alıyor.
Evre 1 isimli bir üst evreye geçildiğinde kanser hücreleri rahim ağzına doğru yaklaşmaya başlıyor. Bu evrede kanser hücresi 3 mm ile 4 cm arasında bir boyuta ulaşabiliyor.
Evre 2 adı verilen evrede ise kanser hücresi vajinanın üçte ikilik kısmına yaygınlık gösterir.Ancak bu evrede vajina çevresindeki dokulara yaygınlık göstermiyor.
Evre 3 adı verilen evrede ise kanser hücresi rahim ağzının dış kısmına kadar yayılma gösterir. Rahim bölgesindeki dokulara da bu evre ile birlikte yayılma göstererek kendisini hissettirir hale gelir.
Rahim ağzı kanserinin bir diğer önemli evresi olan Evre 4 bölümünde kanser hücresi böbrek kanallarına ve mesaneye bağlanan tüplere kadar yayılarak bu bölgelerin aktif olarak çalışmasını engeller.Hastalığın son evresi olan Evre 5 bölümünde kanser hücresi tam anlamı ile vajina dışına yayılmış ve vücudun çeşitli bölgelerinde de kendisini gösterir hale gelmiştir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavi seçeneklerinde eğer ki kanser hücresi diğer organlara yayılma göstermemiş ise ve hala erken evrede bulunuyor ise kanser hücresinin çeşitli yöntemler ile serviks bölgesinden çıkarılması mümkün olabilmektedir.
Ancak kanser hücresi yayılma göstermiş ise kanser hücresinin serviks bölgesinden çıkarılması mümkün değildir. Bu seferde hastalık için başka tedavi yöntemleri uygulanıyor. Böyle bir durumda doktor çeşitli rahim ağzı kanseri tedavisi önerebiliyor. Kanser hücresinin yaygınlık göstermemesi ile birlikte histerektomi yöntemi ile hastalığın tedavisine başlanabiliyor.
Bu yöntem ile vajina içerisine girilerek kanser hücrelerinin toplandığı olan alanın tam anlamı ile cerrahi müdahale ile temizlenmesi esası ile tedavi yöntemi geliştirilebiliyor. Aynı zamanda konizasyon yöntemi ile rahim ağzı kanserine neden olan ve anormal düzeyde bulunan hücrelerin koni şeklinde yok edilmesi esasına dayanan bir yöntem de kullanılıyor.
Aynı zamanda bir başka tedavi yöntemi olan total histerektomi yöntemi ile de rahim ve rahim ağzı cerrahi yöntemler ile çıkarılarak hastalığın ileri boyutları kısmında bu tedavi yöntemi uygulanır. Uygulanacak olan tedavi yöntemleri hastanın çeşitli durumlarına göre belirlenebiliyor. Hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmama durumları da göz önünde bulunduruluyor.
Источник: //faydalarizararlari.net/rahim-agzi-kanseri/