Ağrı Nedeniyle Oturmakta Zorlanıyorsanız…
Kalça Ağrısı Neden Olur? Kalça Ağrısı Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET
Kalça kemiğinin yapısı, kalça kemiği denildiğinde iki tane kemik akla getirilmelidir. Bu kemiğin biri uyluk kemiği, diğeri de leğen kemiğidir. Uyluk kemiği ve leğen kemiğini bağlayan ve birbirleri ile ilişkisini sağlayan eklem kılıfıdır. Kalça eklemi vücudun bütün ağırlığını taşıyan ve geniş yüzeyli, sağlam kemik yapısına sahip bir eklem yapıdır.
Kalça ekleminde bir yuvanın içerisine başka bir kemiğin baş kısmı girerek hareket eden bir eklemi oluşturur.
Uyluk kemiğinin baş kısmı tamamen yuvarlak tenis topuna benzeyen bir yapıya sahiptir ve onun karşısındaki yuvada aynen buna benzeyen bir yapıdır ve bu eklemin son derece uyumlu bir hareketi vardır.
Bu yapının öne, arkaya, sağa, sola dönme ve bacağın yana açılması, içe doğru gelmesi gibi çok sağlıklı bir işlevi vardır fakat bazı hastalıklardan dolayı kalça eklemi hareketlerinde zaman içerisinde kısıtlanma ve ağrılar oluşur.
Kalça ağrısı nedenleri
Kalça bozuklukları uzun süre devam edebilen ve fonksiyonel sakat kalmaya neden olabilen problemlerdir.
Kalça problemleri ile insanlar bebeklik, çocukluk, gençlik ve yaşlılık gibi herhangi bir döneminde karşılaşır.
Kalça ağrısına neden olan hastalıklar osteoartrit (kireçlenme), seronegatif poliartritler, romatoid artrit, enfeksiyöz artrit, tümörler, metabolik kemik hastalıkları (osteomalazi, osteoporoz), yumuşak doku bozuklukları (bursit, tendinit), çocukluk dönemi hastalıkları (geçici sinovit, jüvenil kronik artrit, leeg perthes hastalığı), fasia lata fasiiti, priformis sendromu, meralgia parestetika, osteitis pubis ve vücudun başka kısımlarından kalçaya yayılan ağrılar şeklindekalça ağrıları görülebilmektedir.
Kalça ağrısı nedenleri
Osteoartrit nedir?
Osteoartrit kalça gibi eklem yerlerinde kemiklerin birbiri üzerinde sürtünmeden rahat bir şekilde kaymasını sağlayan kıkırdağın aşınmasına verilen addır. Osteoartrit belirtileri arasında bu eklemlerde hareket kısıtlılığı ve ağrı, hareket ettirirken çıtırdama sesleri, komşu kaslarda zayıflık ve bazen şişlik gibi belirtiler vardır.
Osteoartrit tedavisinde hastanın kilo fazlalığı var ise zayıflaması, basit ağrı kesiciler ve romatizmal ilaçlar, çok fazla ağrı var ise eklemlere enjeksiyon uygulanması, ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk uygulama yapılması, fizik tedavi, egzersiz tedavisi ve hasta ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar sıkıntı çeker ise cerrahi olarak protez tedavisi uygulanır.
Kalça kırıkları neden olur?
Kalça kırıkları uyluğun üst kısmında, kalça eklemi bölgesinde meydana gelir. Kalça ekleminin şekli, uzunluğu yaşanan travmaya göre değişiklik gösterir.
Kalça kırığı belirtileri arasında kalçada ve kasık bölgelerinde ağrı, kalçayı oynatma, dizi geriye doğru çekme ve kalçayı hareket ettirmekle şiddetlenen ağrı gibi belirtiler görülür.
Kalça kırıkları tedavisi kırığın tipine, yerine, hastanın genel durumuna ve yaşına göre değişiklik gösterir
Bursit nedir?
Bursit veya bursitis olarak adlandırılan bir eklemi veya kemiği kaplayan yumuşak dokunun üzerinde oluşan içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasıdır. Bursit belirtileri arasında akut bursitlerde sıcak, kırmızı ve ağrılı şişlikler görülür. Çok şiddetli olan durumlarda hareket kısıtlılığı da şikayetlere eklenebilir.
Bursit tedavisinde ilaç tedavisi (ağrı kesiciler), romatizmal ilaçlar gibi ilaç tedavisi ve dinlenme önerilir. İltihabın gerilemesi için soğuk kompresler yapılır. Bunların dışında geçmeyen durumlarda bursitin içindeki sıvı iğne ile boşaltılır. Bütün bu yöntemler ile iyileşmeyen bursitlerde cerrahi olarak sıvıyı üreten hücrelerin bulunduğu tabaka çıkartılır.
Osteonekroz nedir?
Kemik, kan akımına ihtiyaç duyan canlı hücrelerden oluşmuştur. Herhangi bir nedenle kemiğe giden kan akımı kesilir ise kemik hücrelerinde ölüm, kemikte çökme, yıkılma gibi durumlara osteonekroz denilir.
Osteonekroz erken evrede çok fazla şikayete neden olmaz iken, ileri evrelerde giderek artan eklem ağrıları, eklem ağrısı özellikle o ekleme ağırlık bindikçe artan ağrı şeklinde olur. Osteonekroz tedavisinde eklemin hareket açıklığını zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, fizik tedavi ve cerrahi tedavi gibi tedavi yöntemleri uygulanır.
Tendinit nedir?
Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan sert lifli bağ dokusudur. Tendinit ise tendon iltihaplanmasıdır.
Tendinitin belirtileri arasında tendonun bulunduğu kısımda ve çevresinde ağrı, ağrı yavaş yavaş artabilir veya kalsiyum tortusu var ise ani ve şiddetli şekilde başlayabilir.
Tendinitin tedavisinde ağrıyı arttıracak hareketlerden kaçınılır, ağrı kesici ilaçlar kullanılır, o bölgeye soğuk buz torbası uygulanır. Geçmeyen durumlarda fizik tedavi ve cerrahi tedavi gerekebilir.
Kas gerilmeleri neden olur?
Kas gerilmeleri kasta aşırı kullanım, tahriş nedeni ile oluşan küçük yırtıklar dır. Sırt ve kalça kasları genellikle abdominal kasların destek veremeyecek kadar zayıf olmasından gerilir.
Kas gerilmesi belirtileri arasında uyluk arka kısmında keskin ve ani olarak ağrı, yaralanmadan bir kaç saat sonra uylukta şişlik, morarma ve uzun süren ağrı gibi şikayetler vardır.
Kas gerilmeleri tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerdir. Soğuk kompres uygulaması, bandaj, yaralanan bölgeyi yüksekte tutma, istirahat gibi yöntemler uygulanır. Kasları güçlendirme ve germe egzersizleri, tam kopmalarda veya yırtılmalarda cerrahi tedaviye gerek duyulabilir.
Disk hernileri nedir?
Düşmeler, ağır travmalar ve ağır kaldırmalar spinal kolondaki (şok emiciler)olan disklere zarar verebilir. Bunlar omurga kemiklerini ayırır ve yastık görevi görürler. Yaş ilerledikçe diskler kırılganlaşır, yırtılır ve fıtıklaşma meydana gelebilir. Omurganın alt tarafında yırtılmış bir diskten gelen ağrı spinal kordondan bacağa doğru yayılabilir.
Septik kalça nedir?
Bebeklik ve çocukluk dönemi süresince kalçada septik artrit gelişebilir. Genç bağışıklık sistemi kan yoluna giren bakterileri öldürecek kadar olgunluğa erişmediğinden, giren bu bakteriler kalçaya yerleşerek ağrıya ve topallamaya neden olabilir.
Septik kalça belirtileri arasında ateş, sıcaklık ve kızarıklık enfeksiyon belirtilerine işaret edebilir. Septik artrit tedavisinde uygun antibiyotik tedavisi ve yanında eklem drenajı uygulanabilir. Akut dönemde ekstremite istirahate alınır. Gereken durumlarda atel ve yumuşak doku traksiyonundan yararlanılır. Başlangıç dönemi bitiminde egzersiz tedavisine geçilir.
Kalça tümörleri nedir?
Kalça problemi yaratacak tümörler, özellikle pelvisi tutan metastatik (sıçrama yapan) tümörler kondsarkom ve kemik iliği tümörleridir. Buna karşın fermurda kemiğin primer tümörleri daha sık görülmektedir. Benign olan tümörler ağrı ve sebep oldukları stres kırıkları nedeni ile tedaviye gerek duyulur.
Tedavide tümörün çıkartılması ameliyatından sonra greftleme veya endoproteze gerek duyulur. Malign olan tümörlerde insizyonel ve marjinal eksizyondan radikal eksizyona kadar olan yöntemler gerekmektedir. Cerrahi sonrası bu hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanır.
Priformis sendromu nedir?
Priformis kası kalçada çok önemsenmeyen ama siyatik sinir ile olan yakın komşuluğu nedeni ile ileri ki yaşlarda sorun çıkarabilen bir kastır.
Bu kasın bölgesi arka cepte cüzdan taşınan bölgeye yakındır ve bu nedenle fazla oturulması ve devamlı cüzdan taşınması, travma, enfeksiyon ve sakroilitis gibi romatizmal sorunlardan dolayı da etkilenen bu kasın şikayetleri bel fıtığına taklit edebilir.
Priformis sendromu belirtileri genellikle kalça ve bel ağrısı, topuğa vuran ağrı gibi belirtilerdir. Tedavide öncelikle gevşetme egzersizleri, 4 hafta iyileşme olmaz ise kas içerisine enjeksiyon uygulaması ve geçmeyen ağrılarda cerrahi tedavi uygulanır.
Meralgia parestetika nedir?
Kalça hastalıkları
Meralgia parestetika lateral femoral kutaneal sinir adı verilen sinirin kasık seviyesinde bası altında kalması nedeni ile meydana çıkan bazı belirti ve bulgularıtanımlamak için kullanılan terimdir. Yalnızca duygusal lifler içeren sinir kasık bağının altından geçerken bası altında kalır.
Meralgia parestetika belirtileri arasında kasık bölgesinde, uyluk dış yan ve ön tarafında karıncalanma, uyuşma, ağrı gibi belirtiler ile meydana çıkar. Ağrı özellikle batıcı ve yanıcı şekildedir ve uyuşukluğa göre ağrı daha fazla hissedilir.
Meralgia tedavisinde öncelikle altta yatan sorunun tedavisi yapılır. Tedavide kilo verme, dar olmayan giysiler giyme, kemer değişimi egzersiz ve istirahat gibi tedavi yöntemlerine baş vurulur. Geçmeyen şikayetlerde enjeksiyon uygulaması veya ameliyat ile sinirin gevşetilmesi yöntemi uygulanır.
Osteitis pubis nedir?
Osteitis pubis pelvis denilen leğen kemiklerinin ön kısmında birleşme yeri olan simfizis pubiste olan enflamasyon ve ödem ile oluşan bir hastalıktır. Osteitis pubis belirtileri arasında kasık ve uyluk kısmında ağrı, testislerde ağrı gibi belirtiler bulunur.
Tedavide öncelikle istirahat, antiinflamatuar tedavi ve buz tatbiki yapılır. Ağrıların devam ettiği vakalarda lokal enjeksiyon ve fizik tedavi uygulanır. İnatçı durumlarda cerrahi tedaviye gerek duyulur.
Kalça hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/kalca-agrlar/
Adım atmakta zorlanıyorsanız nedeni topuk dikeni olabilir
Sabahları yataktan kalktığınızda ilk birkaç adımınızı atarken topuğunuzda ağrı mı hissediyorsunuz? Bu ağrı nedeniyle adım atmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Aynı sorunu uzun süre ayakta kaldığınızda da yaşıyor musunuz? Yanıtınız ‘evet’ ise dikkatli olun, şikayetlerinizin nedeni zamanla kronik ağrıya yol açan ve yürümeyi önleyen ‘topuk dikeni’ olabilir!
SON YILLARDA ARTIŞ SÖZ KONUSU
Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşürebilen topuk dikeni ayak tabanında yer alan ‘plantar fasya’ adlı zarın, kronik olarak hasarlanması sonucu gelişen bir hastalık. Üstelik son yıllarda topuk dikeninin görülme sıklığında da artış söz konusu.
Bunun başlıca sebepleri arasında ise beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve buna bağlı olarak kilo alımının artışı geliyor.
Topuk dikeni; atletizm ve koşu gibi yüksek aktivite düzeyli sporlarla uğraşan sporcuların yanı sıra uzun süre ayakta duranlar, hatalı ve uzun süre kullanılmış ayakkabı giyenler ile kilolu kişilerde sıkça ortaya çıkıyor. En sık görülen nedeni olduğu için de tıbbı terminoloji olarak “Plantar fasit” isimi ile adlandırılıyor.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Kocaoğlu, özellikle sabahları atılan ilk adımlarda topukta gelişen ağrının kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, “Çünkü hastalık ilerlerse kronik hale gelip iyileşmesi zor olabiliyor.” diyor.
EN TİPİK BELİRTİSİ SABAH İLK ADIMLARDA TABANDA OLUŞAN AĞRI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Kocaoğlu, topuk dikeninde hastaların ayaklarının altında, özellikle de plantar fasyanın topuk kemiğine yapıştığı yerde şiddetli ağrıdan yakındıklarına dikkat çekerek şunları söylüyor: “Topuk dikeninde şikayetler aralıklı künt bir ağrı ile başlıyor ve zamanla artan sürekli ağrıya dönüşüyor.
Topukta oluşan ağrı genellikle ayakta dururken veya sabah uyanıldığında atılan ilk adımlarda veya uzun süreli oturmanın ardından kalkıp adım atarken şiddetleniyor. Hastalık ilerledikçe ağrı tüm güne yayılabiliyor. Hasta ağrı nedeniyle yürüyüş yapmakta zorlanabiliyor, sert tabanlı ya da yüksek topuklu ayakkabıları giyemez hale geliyor.
Hatta ağrı istirahat halindeyken bile devam edebiliyor.”
NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Uzun süre sert zeminde yürümek ve ayakta kalan kişiler risk altında Doç. Dr. Barış Kocaoğlu, topuk dikenine neden olan faktörleri şöyle sıralıyor:
• Sporcularda, özellikle koşucularda antrenman programında yapılan değişiklikler sonucu görülüyor.
• Sporcu olmayan kişilerde ise uzun süreli sert zeminde yürüme, ayakta durma veya merdiven çıkma sonrasında ortaya çıkıyor.
• Özellikle masa başı işi olan ve sürekli oturarak çalışan kişilerde 1 günlük uzun süreli ayakta durma sonucu gelişebiliyor.
• Kötü ayakkabı kullanımı da topuk dikeni yapıyor. Özellikle ayakkabılarda kullanılan hammaddenin yarı ömürleri genelde 1-2 yıl olduğu için rafta çok bekleyen ayakkabıların kullanılması ayak tabanındaki reaktif yükü arttırarak plantar fasyaya normalden fazla yük bindiriyor.
• Kilolu olan hastalarda normal aktiviteler ile ortaya çıkabiliyor. Pek çok tedavi seçeneği mevcut Doç. Dr. Barış Kocaoğlu topuk dikeni için pek çok tedavi alternatifleri olduğunu belirterek bunları şöyle sıralıyor:
• Topuk dikeni kronik bir iltihabi reaksiyon sonucu geliştiği için anti iltihabi ağrı kesicilerin tedavideki yerleri sınırlı oluyor. Tedavinin ilk aşamasını aşil tendon ve plantar fasya için yapılan basit germe egzersizleri oluşturuyor.
Örneğin aşil tendonun yatakta yatarken büyük bir havlu ile gerilmesi bu egzersizlerden birini oluşturuyor. Germe hareketlerinin ayakta duvara 30 derece eğim ile yaslanarak, topuklar yerde iken en az 30 saniye boyunca yapılması gerekiyor.
• Ayak ortezleri de tavsiye edilebiliyor. Gece atelleri arka bacak kasları ve plantar fasyanın gerginliğinin devamının sağlanmasında etkili olabiliyor.
• Ağrı düzelmezse fizik tedavi, kortizon enjeksiyonları ve destekleyici ayakkabılar tedavi seçeneği olarak sunuluyor.
• Yeni bir tedavi yöntemi olan Ekstra Korporal Şok Dalgası’da (ESWT) de yararlı oluyor. Çilt kesisi gerektirmeyen bu yöntem kronik iltihabi reaksiyonu şok dalgaları vererek akut reaksiyona çeviriyor ve iyileşmeyi sağlıyor. Başka bir deyişle, elektro hidrolik şok tedavisi kronik durumu akut duruma döndürüyor. Sadece 2.4 milimetrelik kesiyle yapılan operasyon iyileşme sağlıyor!
Doç. Dr. Barış Kocaoğlu, konservatif tedaviye 6 ay yanıt vermeyen durumlarda cerrahi tedavinin önemli bir seçenek olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “Günümüzde cerrahi yaraların ayak tabanında çok zor kapanması ve ayakkabı giyilmesi sırasında skar dokuların rahatsızlık vermesi nedeniyle açık ameliyat tercih edilmiyor.
Artık avantajları nedeniyle kapalı yöntemler sıkça uygulanmaya başlandı. Plantar fasiit tedavisinde 2.4 milimetrelik endoskop kullanılarak yapılan kapalı yöntemle plantar fasia medialindeki hasarlı doku rahatlıkla temizlenebiliyor ve gevşetme uygulanabiliyor. Ameliyat açık ameliyattaki büyük kesilerin yerine sadece 2.
4 mm’lik kesilerle yapıldığı için erken dönemde işe dönüş daha hızlı oluyor ve ayakkabı kullanımında sakınca oluşturmuyor.
Bu reklam google tarafından sağlanıyor?
Источник: //www.ensonhaber.com/adim-atmakta-zorlaniyorsaniz-nedeni-topuk-dikeni-olabilir-2014-08-18.html
Prostat iltihabı genç erkeklerde kalça bölgesinde ağrıyla geliyor
Prostat erkeklerde idrar çıkışında bulunan ve sperm güçlendirici maddeler salgılayan bir üreme organı. Bu organın; prostat büyümesi, iltihabi prostat hastalıkları ve kanser olmak üzere üç farklı hastalığı bulunuyor.
Özellikle genç erkeklerde görülen prostat iltihabının (prostatit) yoğun kalça ağrısı şeklinde belirti vermesi nedeniyle bilimsel çalışmalarda “kalçadaki başağrısı” olarak nitelendirildiğini belirtiyor.
Bu hastalığın; sık idrara gitme, gece idrara kalkma, idrar sırasında zorlanma, ağrı şikayetlerine yol açması hastanın yaşamını olumsuz etkileyen diğer faktörler. Hastalık toplumda yüzde 5-10 oranında görülüyor.
Prostat iltihabının yarattığı yakınmalar :
- Tıpkı prostat büyümesindeki gibi idrar yaparken zorlanma
- İdrarın tamamını boşaltamama
- Yumurtalıklarda ve kasıklarda ağrı
- Apış arasında ağrı görülmesi
- Cinsel ilişkide boşalmanın ardından ortaya çıkan yanma ve ağrı
Kadınlardaki sistite benziyor, üşütmeyle oluyor
Prostatit hastalığınının nedeninin bilinmediğine değinen Dr. Murat Tuğrul Eren, ancak tetikleyen bazı faktörler olduğunu, bunların başında da soğuk hava ve ayakları üşütmenin geldiğini söylüyor. Kadınlarda üşütmeyle oluşan sistitin bir benzerinin, erkeklerde de prostat iltihabında yine üşütmeyle ortaya çıkıyor.
Hastalığı ortaya çıkaran nedenler:
- Uzun süre aynı pozisyonda oturmak
- Bisiklete, motosiklete binmekle oluşan travmatik etkiler
Nihai bir çözüm bulmak için hastaların çok fazla inceleme yaptırıp, doktor doktor dolaşma zorunda kaldıklarını söyledi.
Bu hastalığın belirli bir tetkik yaptırıp net olarak teşhis edilemediğini ancak başka bir önemli hastalığının olmadığını kanıtladıktan sonra yakınmalara göre adının konduğunu belirtti. Dr. Eren, ayrıca ayırt edici tanının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Çünkü tümörler de aynı yakınmaları oluşturabiliyor.
Ayırıcı tanı yapılması için bazen sistoskopi denilen idrar yolunu ve torbasını kameralı ve ışıklı aletler yardımıyla görüntülenmesi gerekebiliyor. Bazen ultrasonun göremediği idrar yolu darlıkları, yayvan tarzda tümörler bu inceleme ile ortaya çıkarılabiliyor.
Tüm bu ayırıcı tetkikler yapıldıktan sonra kişiye prostatit yani prostat iltihabı tanısı konulduysa, hastanın belki ömür boyu bu rahatsızlığın nüks edebileceğini bilerek yaşaması gerekiyor, çünkü günümüzde kesin bir tedavisi bulunmuyor. Hastaların yaşam kalitesi çok düşebiliyor, bazen günlük hayatı tamamen bu bölgeye odaklı geçirebiliyorlar.
Normal bir insana günde kaç defa tuvalete çıktığı sorulunduğunde net bir rakam veremezken, prostatit olan hastalar günde kaç defa, hangi saatte çıktıklarını, ne miktarda idrar yaptıklarını hatırlıyor. Bu hastalığın cinsel fonksiyon bozukluğuna da neden olabildiğini ifade eden Dr. Murat Tuğrul Eren, “Burada önemli olan kişide başka hastalıkların olmadığının bilinmesidir.Mevcut ilaç tedavilerinin yavaş yavaş denenmesi lazım, hastaların hastalıklarıyla ilgili olarak çok iyi bilinçlendirilmesi lazım.
ABD’de üroloji polikliniğinin yüzde 25’ini bu tanıyla alanlar oluşturuyor, ülkemizde ve dünyada da yüzde 5-10 arasında görünüyor. 90 milyon kronik prostatitli var.
Bazen basit bir yaşam şekli değişikliği, örneğin hareketsizliğin , aynı pozisyonda durmanın azaltılması, çok fazla bisiklete, motorsiklete binilmemesiyle hastalığın etkilerini çok azaltabilir ” diye konuştu.
Hastalığın tedavisi alevlenme dönemlerinde yapılır
“Antibiyotikler mikrobik olsun olmasın işe yarıyor, prostat ilaçları işe yarıyor. Bazı bitkisel ilaçlar işe yarayabiliyor, asıl yapılacak şey yaşam biçimini değiştirmesi. Herkesin hastalığı kendisine özgü ve dolayısıyla tetikleyen faktörler de farkıl olabiliyor. Hastalar ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleriyle fayda görüyorlar.
Prostat büyümesine neden olmuyor, kanserle de çok ilişkisi bilinmiyor. Prostat kanseriyle ilişkisi bilinmediği gibi, çocuk yapma yetisiyle ilişkisi çözülememiş, ancak cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açacağı biliniyor. Hastaların ağrı nedeniyle sorunu oluyor, menide bozukluk oluyor, meni pıhtılar halinde gelebiliyor. Renk ve koku olabiliyor.
”
Üroloji – Uzm. Dr. Murat Tuğrul Eren
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/662286-prostat-iltihabi-nedir-tedavisi-nasil-olur
Sırt Ağrısı Neden Olur? Neler İyi Gelir?
Her beş kişiden biri yaşamının belirli dönemlerinde sırt ağrısı ile karşı karşıya kalır. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen sırt ağrısı, hayat kalitesini düşürmekle birlikte önemli hastalıkların da belirtisi olabilmektedir.
Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi sırt ağrısında da erken teşhis çok önemlidir.
Kas incinmesi gibi basit bir nedenle ya da kalp hastalıkları gibi ciddi bir sağlık sorunuyla birlikte görülebilen sırt ağrısı hakkında Memorial Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü uzmanları bilgi verdi.
Sırt Ağrısı Nedir?
Sırt ağrısı, sırtımızda bulunan omurganın iki yanındaki kasların gerilmesi ile oluşur. Sırt ağrısına yol açan bu gerilmenin en büyük nedeni strestir. Normalde ‘’C’’ harfine benzeyen boyun omurgası düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır.
Bu baskı sonucunda sırt kasları gerilir ve ağrı oluşmaya başlar. Kasların uzun süre gergin halde kalması fibrozit adı verilen kas topaklarına neden olur. Yorgunluk, ağır kaldırma, klimaya maruz kalma gibi tetikleyici etkenlere bağlı olarak da sırt ağrısı olur. Bazı kişilerde sırt ağrısını azaltmaya yönelik kambur duruş başlayabilir.
Sırt ağrısı pek çok hastalığın belirtilerinden biri de olabilir.
Sırt Ağrısı Nedenleri
Özellikle masa başı çalışanlarda çok sık görülen sırt ağrısına myofasiyel ağrı sendromu denir. Sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrılar uzun süre masa başında çalışan kişilerin ortak şikayetlerinden biridir. Çoğunlukla sırt kaslarının üzerine basmakla ağrı tetiklenir, duruş bozukluğu ortaya çıkar.
Kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar ağrı hissedilir.
Boyun fıtığı da bölge olarak sırta yakın olması nedeniyle sırt ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra boyun ve sırt omurgalarında oluşan kireçlenmeler de sırt ağrısı nedenlerindendir.
Bu ağrıya özellikle kolda güç kaybı, uyuşukluk eşlik ediyorsa bu ağrılar boyun fıtığı habercisi olabilir.
Yumuşak doku romatizması olan fibromiyalji, sırt ağrısı belirtileri ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Özellikle kadınlarda çok sık görülen fibromiyalji özellikle sırt bölgesi başta olmak üzere kişilerde yaygın vücut ağrısına neden olur.
Yorgunluk, şişkinlik, depresyon ve stres ile birlikte sırt ağrıları çok yoğun şekilde hissedilebilir. Fibromiyalji tedavisi multidisipliner bir yaklaşım ile gerçekleştirilir.
Omurga eğriliği anlamına gelen skolyoz özellikle gelişme çağındaki hastalarda yoğun şekilde sırt ağrısına neden olabilir. Hastanın şikayetleri bilgisayar karşısında artarken, dinlenme ile hafifleyen niteliktedir. Skolyoz erken dönemde teşhis ve tedavi gerektiren ciddi bir rahatsızlık olduğu için sırt ağrıları mutlaka dikkate alınmalıdır.Daha çok kadınlarda görülen osteoporoz hastalığında sırt ağrısı, sırt kemiklerinde kırılma ve buna bağlı olarak boy kısalması görülebilir. Sırt üzerinde yoğunlaşan ağrı ve hassasiyet oldukça şiddetli olabilir. Sırt ağrısının yol açacağı kamburluğu önlemek için ilaç tedavisine ek olarak sırt kaslarını geliştirici egzersizler tavsiye edilir.
Sırt ağrısının görüldüğü diğer hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;
- Gece uykudan uyandıran ağrılar ile romatizmal hastalıklar ve eklem şişmelerinde görülebilir.
- Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir.
- Ankilozan spondilitde isimli hastalık daha çok ergenlikte görülmekle birlikte sabah tutukluğu ve sırt ağrısına neden olmaktadır.
- Sinir uçlarının iltihaplanması anlamına gelen zona da kendini sırt ağrısı ile gösterebilir.
- Alkaptonüri, Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri, omurilik iltihabı, akut aksonal ya da demyelinizan polinöropati gibi çeşitli hastalıkların belirtisi de sırt ağrısı olabilir.
Sürekli Sırt Ağrısı Neden Olur?
Sırt ağrısının sürekli devam ettiği durumlar mutlaka ciddiye alınmalıdır. 6 aydan fazla devam eden sırt ağrısı, sırtta yaralanmaya da zedelenme meydana gelmesi halinde bazı tetkiklerin yapılması çok önemlidir.
Sırt ağrısının nedenlerini, hangi hastalıklarla bağlantısı olduğunu öğrenmek için kan tahlili, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Sırt ağrılarının çoğu birkaç gün içinde geçer. Sırt ağrısı için çeşitli ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerden faydalanılabilir.
Farklı hastalıklardan kaynaklanabilen sırt ağrısını erken evrede yakalamak için mutlaka takip edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmadır.
Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sırt ağrısına ne iyi gelir sorusu pek çok kişinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Sırt ağrısına iyi gelen bazı yöntemleri deneyerek ve rutin alışkanlıklarınızı değiştirerek sırt ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Uzun süren sırt ağrılarında mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
- İdeal kilonuza ulaşın ve sağlıklı beslenin.
- Düzenli egzersiz yaparak sırt kaslarınızı güçlendirin
- Dik yürümeye ve oturmaya özen gösterin.
- Kilonuz ile uyumlu sertlikte, ortopedik yataklarda yatın.
- Kadınlar göğüslerini destekleyen sutyenler kullanmalıdır.
- Ağırsırt ve kol çantası taşınmamalıdır.
- D vitamininizi doktor kontrolünde normal seviyelere yükseltin.
Sırt Ağrısına İyi Gelen Egzersizler
Sırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrılarını hafifletir hem de sırt kaslarınızı gevşetip, güçlendirerek yeni ağrıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Isınma ve gevşeme hareketlerinin ardından bu sırt egzersizlerini uygulayabilirsiniz;
- Kapı çerçevesinde ayakta olup, ellerinizle kapı çerçevesinin üstünden destek alarak öne doğru esneyin.
- Sandalye üzerinde otururken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve geriye doğru eneyerek tavana bakın.
- Sırtınızı duvara yaslayın ve dirsekleriniz ile bilekleriniz duvara temas edecek şekilde kollarınızı açın. Kollarınızı duvar ile temasınızı kesmeden yukarı kaldırıp indirin.
- Kürek kemiklerinizi 5 saniye boyuna birbirine yaklaştırıp, gevşetin.
- Yüz üstü uzanın ve göğsünüzün altına bir yastık alın. Kollarınızı iki yana açın, başparmağınızı tavana doğru dikin ve kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.
- Zemine oturun ve ayaklarınızı uzatın. Bacaklarınızı yanlardan tutun ve başınızı göbeğinize doğru eğin. Sonrasında da bu pozisyonda kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.
- Zeminde el ve dizlerinizin üzerinde durun. Karın kaslarınızı kasarak omurganızı düzleştirin. Karnınızı gevşetmeden sol kolunuzu öne doğru, sağ ayağınızı arkaya doğru uzatın. Sonra sağ kol ve sol ayakla aynı işlemi tekrarlayın.
- Spor salonunda kürek çekme egzersizleri yapabilirsiniz.
Medikal Fitness Danışmanı Murat Biçer, Kadınlarda Sırt Kaslarını Güçlendiren Egzersizler Nelerdir? sorusunu yanıtlıyor.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrısı tedavisinde öncelik sırt ağrısının nedeninin belirlenmesidir. Bu amaçla sırt ağrısı teşhisi fiziki muayene, şikâyetlerin dinlenmesi ve MR, BT, EMG ve direkt grafi gibi incelemeler ile konulur. Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir.
İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır.
Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır. Hastanın stres düzeyini artıran unsurların uzaklaştırılası, tatile çıkılması, hobilere vakit ayırılması önerilir.
Stres yönetiminde zorlanıyorsa hasta psikiyatrist yardımı da alabilir.
Tedavi bitiminde egzersiz çok önemlidir. Sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler ve yüzme oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar da sırt ağrısı tedavisinde destekleyicidir.
Güncellenme Tarihi: 25 Ekim 2017 | Yayınlanma Tarihi: 25 Ekim 2017 |
Benzer Sağlık Rehberleri
Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sirt-agrisi-neden-olur-neler-iyi-gelir/
Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Tedavisi ve Sorularınız
Diz kapağı ağrısı farklı birçok nedenle meydana gelebilmektedir.
Kronik bir diz ağrısı olabilir, darbeye, incinmeye bağlı bir ağrı olabilir, bir hastalıktan rahatsızlıktan kaynaklanan bir ağrı olabilir, menisküs, bağ zedelenmesi kopması gibi bir ağrı da olabilir.
Diz ağrılarının nedenleri derinlemesine araştırılması gereken bir konudur. Genel olarak diz ağrılarının sebepleri ne olabilir konularıyla ilgili olarak tavsiyeediyorum.com da bulunan diz ağrısının sebepleri yazımı okuyabilirsiniz.
Hastanın kendisinin vereceği bilgiler ya da geçmişte yaşadığı olay veya rahatsızlıklarında dikkate alınması gerekir.
Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?
Masa başında çalışan insanlarda uzun süre aynı pozisyonda oturmak diz kapağı üzerinde bir baskı oluşturduğu için zaman içerisinde diz kapağı ağrılarına neden olur.
Merdiven inip çıkarken de benzer ağrılar görünüyorsa diz kapağı ağrısı mı yoksa menisküs veya bağlarda da bir sıkıntı olabilir. Bunun için mutlaka Ortopedi doktoruna görünmelisiniz. Diz kapağı ağrısının ne olduğunun anlamak ve doğru teşhis için Röntgen, mr ve doktor muayenesi ile karar verilir.
Diz kapağı muayenesinde yana doğru hareket fazla diz kapağında kayma şeklinde hareket varsa diz kapağı ameliyatı için karar verilebilir.
Diz Kapağı Ağrısı Tedavisi :
En son olarak ameliyat düşünülmedir. Diz kapağı ağrısında fizik tedavi de sonuç vermediyse o zaman ameliyat düşünülebilir.
Diz kapağı ameliyatı olarak artroskopi ile lateral gevşetme denilen bağları rahatlatma ve hareketi artıcı bir işlem yapılmaktadır. Diğer diz kapağı cerrahi operasyonu ise diz kapağının pozisyonunu düzeltmek için müdahale edilir.
Diz kapağı ameliyatı sonrasında iyi derecede fizik tedavi yapılması gereklidir.
Diz kapağında ağrı var ve hafifletmek için ne yapabilirsiniz?
Öncelikle, ağrıyı oluşturan veya ağrı olabilecek hareketlerden kesinlikle kaçınmamız gerekir. Örneğin uzun süre dizinizi büktüğünüzde ağrı artıyorsa bu pozisyonda durmaktan kaçının. Merdivenleri birer birer çıkın ve diz üzerindeki baskıyı azaltmak için spor faaliyetlerinizi durdurun.
Kuadriseps, hamstring ve baldır kaslarını germek için esneklik egzersizleri uygulamaya başlayarak, diz kapağının femur üzerinde düz bir çizgide hareket etmesini sağlayın.
Diz ağrıları ile ilgili olarak gelen sorular ve cevapları
Soru : Merhaba; Dizimi büktüğümde açamıyordum mr çektirdim sonuç şu şekilde: medial menisküste evre 2 sinyal artışı, parsiyeldiskoid lateral menisküste evre 2 sinyal artışı, diz eklem içi ve suprapatellar bursada hafif sıvı artışı, patellofemoral eklemde uyumsuzluk ve erken dönem kondromalezi, acl intertisial dejenerasyon.
Hocam bunlar iyileşebilir problemler mi? Ne yapmalıyım? (Aydın da yaşıyorum .)
Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU : Sanırım Patellofemoral sorununuz var. Büyük ölçüde egzersiz programı ayarlanırsa bu işle uğraşan bir hekim tarafından, rahatlarsınız.
Aydın da Prof. Dr. İlhan Özkanı tavsiye ederim. Kendisi bu konuda size yardımcı olacaktır.
Soru : Diz ağrısı için emar çektirmiştim emar raporunda şöyle bir sonuç yazıyordu.
Sol tibia proksimal metafizodiafizer bileşke düzeyinde lateralde10+5mm boyutunda TIA hipo T2A hiperintens yeğ baskılı T2A görüntülerde hiperintens lezyon izlenmektedir.
Bu durumu merak ediyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim çok teşekkür ediyorum..zaman zaman bacağımda da ağrı duyuyorum.Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU: Muhtemelen diz ağrısı ile ilgili olmayan tesadüfi saptanmış bir lezyondur. Merak edecek bir durum olmama ihtimali yüksek. Ancak kesin cevap için mutlaka doktorunuzla görüşün
diz ve diz kapaği ağrısı
Diz Kapaktaki Ağrı Soruları
Soru 1 : Mrb. Üniversitenin voleybol takımındayım maç esnasında sağ dizime bir ağrı girdi ama önemsemedim kasımı zorlamışımdır diye düşündüm.
Ancak yaklaşık bir ay boyunca sağ dizimde bir ağrı oldu dizimi kıvırdığımda hiç bir sorun yok ama uzatmaya çalıştığımda şiddetli bir ağrı oluyor ayağa kalktığımda sağ ayağımda bir ağrı oluyor. Biraz yürüdükten sonra ağrı geçiyor.
Doktora gittim film çekti mr lazım dedi onu da çektirdim ancak finallerim nedeniyle sonucumu öğrenecek vaktim olmadı sorun ne olabilir ne yapmamı önerirsiniz? şimdiden tskler..
Cevap 1: Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU: Mutlaka doktorunuza MR sonucunuzu gösterin. En sağlıklı bilgiyi ondan alırsınız. Benim söyleyeceklerim, sizi ve filmlerinizi görmediğimden tahmin olacaktır.
Dizimde ağrı ve dizden ses gelmesi
Soru 2 : Merhaba 19 yaşındayım ve 5 ay önce diskoid menisküs ameliyatı oldum fakat yaklaşık bir haftadır dizimde bir ağrı var açıp kapatırken dizimden kırt kırt ses geliyor adeta yerine oturur gibi ve ağrı daha çok sabah kalktığımda oluyor korkudan üstüne basamıyorum.Sizce menisküs yırtığı tekrarlamış mıdır?
Cevap 2: Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU : Patolojik olmayan bir ses (takılma) olabilir. Bu, ağrısız olur genelde.
Wrisberg tipi bir discoid ise ve sizi rahatsız ediyorsa. Defektif olan kısmı tamir için tekrar müdahale gerekebilir.
Tekrar yırtık ihtimali de vardır. Tekrar müdahele gerekebilir.
Soru 3 : Merhaba, Annem 1961 doğumlu ve uzun yıllardır diz kapağında ağrı inanılmaz derecelerde . Diz ağrısı sebebiyle yürüme ve diğer hareket kabiliyetleri çok kısıtlı.Haliyle kilo sorunumuz da var.
Daha önce ortopedi hekimlerine gösterdik fakat yaşının protez ameliyatı için erken olduğunu söylediler. Aynı hekimler diz kapağında kist oluştuğunu alınabileceğini ve kısmen rahatlatacağını fakat tekrar edeceğini söylediler.
Bu nedenle çok sıcak bakmadık.
Diz kapağındaki ağrıyı elektrik çarpması gibi tarif ediyor. Protez ameliyatını önerir misiniz yoksa yaşın ilerlemesini beklemeli miyiz sizce? Ağrılar dayanılmaz boyutlara gelmek üzere annem bu ağrılar nedeniyle zaman zaman ağlıyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok çok teşekkürler.
Cevap 3: Prof. Dr. menis : Dizdeki ağrılarda elektrik çarpması gibi bir ağrı varsa başka sebepler de olabilir. Protez öncesi bunları araştırmakta fayda var. Dizdeki ağrı kireçlenmeye bağlı ve çok şiddetli ise protez tabii ki yapılabilir, Hastanın tahammül sınırları bu kararda önemlidir.
Merdiven çıkarken dizimde ağrı oluyor?
Soru 4: Merhaba Sinan Bey; Ben 28 yaşında bayanım.Benim 6 yıl önce sol femur kemiğim kırılmıştı(tek kırık). Başarılı bir şekilde platin takıldı. İyileştim fakat son günlerde sol dizimde sadece merdiven çıkarken çok ağrı oluyor.
Platinle alakası var mıdır? (çünkü son zamanlarda başka bir sakatlanma yaşamadım) Platini hala çıkarma şansım var mı? Bu platinin ileri ki yaşantımda böyle sorunlar yaratır mı? Bir de Lazer epilasyona gitmek istiyorum platinden dolayı bir sakınca doğurur mu bu lazer aletleri.
Zaman ayırdığınız için Teşekkürler Saygılar.
Cevap 4:Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU: Lazer epilasyonun zararı olmaz. Diz ağrısının platinle alakası olduğunu zannetmiyorum. Sadece merdivende olduğundan (muhtemelen çömelme-kalkma sırasında da dizde ağrı da oluyordur) patellofemotal probleminiz vardır. Dizle uğraşan bir ortopediste gitmenizi öneririm.
Diz kapağının üstünde şişlik var?
Soru 5 : 42 yaşında bir bayanım sağ diz kapağımda ağrısız acısız bir şişlik vardı. Doktor dizimde sıvı olduğunu ve alınması gerektiğini söyledi. İlk operasyonda bir enjektör sıvı alındı. Yaklaşık 20 gün sonra tekrar dizim şişti ve bu sefer başka uzmana gittim. Oda 2 enjektör sıvı aldı.
Dizlik takmamı ve yere diz üstü çökmememi söyledi, namazları bile sandalyede kılmamı söyledi halen acı ve ağrı hissetmiyorum istedim hareketi yapabiliyorum. Bu sınırlamalar ne zamana kadar sürer. Daha önceden ben çok antibiyotik kullandım.
Vücudumda biriken antibiyotikdir diyorlar, bir şey olmaz diyorlar, ne derece doğru şimdiden cevabınız için teşekkür ederim?
Cevap 5: Prepatellar bursit genelde sadece şişlik yapar. Yapılan tedaviler doğrudur. Geçmezse ameliyat yapılabilir.Soru 6 : Mrb hocam ben 29 yaşındayım. Diz kapaklarımda ve dizimde oturup kalktıkça sesler ve çok rahat duyulabilen çatırdamalar oluyor. 1 yıl öncesine kadar ağrı olarak hiç bir şikayetim yoktu.
Şimdi ara ara dizimin birinde diz kapağı ağrısı özellikle diz kapağımın kenar ve iç kısmında ağrı oluyor ama çok ayakta kalmam ve yorgunlukta nüksediyor. Doktora gittim ama hiç bir film falan çekilmedi, doğal disk eksikliği dediler, ameliyat edelim ama ilerleyen yaşta şimdi değil falan dedi.
Böyle rahatsızlıklar neden olur, dizimde ameliyatlık bir durum olur mu? Yaşlılıkta diz sorunları yaşar mıyım? Ayrıca kışın daha çok ve sık diz kapağımda ağrım oluyor. Cevap için teşekkürler kolay gelsin.
Cevap 6: Merdiven inerken ağrı ile çömelme ağrısı var ve düz yol yürümede fazla sorun yok ise, iyi bir egzersiz programı ile 1,5-2 ayda iyileşme sağlanır büyük ihtimalle. (Anlattıklarınızdan patellofemoral sendrom akla geldiği için bu varsayımla cevabı yazıyorum. Tabii ki bu varsayım iyi bir muayene ile desteklenmelidir).
Geçmiş olsun
Soru 7 : Ben 38 yaşında bir ev hanımıyım benim 1 aydır diz kapağımın arkasında ağrı ve şişlik var.Yatarken çok rahatsız oluyorum ağrıdan dolayı ve ayağımı büküp oturunca da ağrı kendini belli ediyor.
Bunun nedeni nedir hocam? Şimdiden Teşekkürler…
Cevap 7: Anlattıklarınız çok spesifik bir tablo değil ve bir çok olasılık var. Dizin arkasında kistler (Baker kisti) bazen bu durumu yapabilir. Ya da diz kapağı problemleri buna yol açabilir. Mutlaka bir uzmana muayene olmanızı öneririm.
Merdiven inerken dizde ağrı
Doğum sonrası diz ağrıları neden olur?
Soru 8 : Dizlerimde doğumdan sonra ağrı oluşmaya başladı. Bu ağrı özelikle otururken, basamak ve merdiven inerken ağrı oluyor.
Yere oturduğumda dizlerimin üstüne yine dizlerimde ağrı oluyor ,oturup kalkarken zorlanıyorum.
Diz kapağımın yan tarafında alta doğru bir ağrı oluyor sebebi nedir? Ayrıca evim dublex devamlı merdiven inip çıkmaktan ağrı olabilir mi?
Cevap 8 : Böyle bir soruya cevap vermek, ancak hastayı muayene etmek ve sonrasında da filmlerini incelemekle mümkün olur.
Ancak kısaca tahmini olarak bilgi vermeye çalışayım yine de; Anlattıklarınıza göre aklımıza Patellofemoral problemler geliyor.Aynı zamanda merdiven inerken dizde ağrı ve çömelme ağrıları da oluyor ise, düz yolda yürüme çok sorunlu değilse bu ihtimal daha da kuvvetlenir. Durumunuz buna uyuyor ise özel egzersiz programlarından fayda görürsünüz.
Soru 9: İyi günler Sinan bey, 40 yaşındayım. Diz kapaklarımın alt, üst ve arka kısımlarında ağrı oluyor, yürürken ve özellikle merdiven inerken dizde ağrı var. 2 şubat 2011 tarihinde kayseri de özel bir hastanede çekilen MR ım sonucunda Medial menisküs arka boynuz-apekste grade II dejenerasyon olduğu tespit edildi.
ayrıca o gün doktorum rahatlatması için diz kapağımdan iğne vurdu. Doktor ayaklarımda taban düşüklüğü olduğunu söyledi ve taban düşüklüğü için bileklik kullandım. Şu an hala rahatladığını düşünmüyorum hala şikayetlerim ve ağrılarım devam ediyor.
Tüm vücudumdaki eklem bölgelerinde sızı ve çabuk yorgunluk hissediyorum acaba ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap 9 :Patellofemoral ağrı sendromu tarif ediyorsunuz . Tedavi tamamen özel hareketlerden oluşmuş bir egzersiz programı. Yaklaşık 1,5-2 ay sürer iyileşme. İlaç ve iğnelerin, hele de ameliyatın yeri pek yoktur tedavide.
Diz Sızlaması
Soru 10 :Doktor bey annemin bacaklarındaki diz kapakları çok ağrıyor ve dizleri sızlıyor. Doktora gitti,röntgen çekildi bir şey çıkmadı ama bazen bacaklarındaki damarlar şişiyor acaba neden dolayı şişiyordur? Annemin ne yapması gerekiyor? Tavsiyede bulunur musunuz?
Cevap 10 : Diz kapağı problemleri oldukça sık görülmektedir. En yüksek olasılık bu oluyor genelde. Eğer bu durum ise; özellikle merdiven inerken dizde ağrı ve çömelme vaziyetinden kalkarken dizlerde çok ağrı olmakta, bunun yanı sıra düz yolda yürürken fazla rahatsızlık yapmamaktadır.
Diğer bir özelliği de bir müddet oturduktan sonra ağrı olması ve kalkınca ağrı olması sonra yavaş yavaş açılması şeklinde rahatsızlık yapmasıdır. Bu hastalarda %80 egzersiz (özel bazı hareketlerden oluşan hareketler), dizlik, buz masajı ve ilaçlarla rahatlama olur. Bunlar sadece tahmindir.
Bu yüzden diz konusunda uzmanlaşmış bir ortopediste muayene olmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.
Источник: //www.sinankaraoglu.com/diz-kapagi-agrisi/
Sol ve sağ testis ağrısı nedenleri | Testis ağrısına çözüm!
Testis ağrısı çoğu erkekte ölümü temsil eder. Çünkü testis erkek yaşamının bir pamuk iplikte cambazlık yaptığı yerdir. (Testis diğer bir adıyla erbezi ağrısı)
Erkek yaşamı için bu kadar önemli sayılabilecek organ tabii ağrıdığı zaman oldukça açı verici ve çekilmez bir hal alacaktır. Testis ağrısı sağ ve soldaki testis etrafında oluşan bir sağlık tanımıdır. Testise dışarıdan küçük bir etki bile erkeklerde dayanılmaz acılara neden olur.
Testis ağrısı olduğu an erkek karın ve cinsel organı arasında ani bir boşluk hisseder ve tüm damarlarına şiddetli bir sancı girer. Bu sancı erkeği kıvrandırabilir, süründürebilir ve erkeğin nefesini kesebilir. Ancak Testis ağrısı her zaman dışarıdan bir müdahale ile ağrımaz.
Testis ağrısının nedeni vücut içinde de olabilir. Önce vücut içinde olan testis ağrısı nedenlerine göz atalım.
Sol ve sağ testis ağrısının nedenleri (İç nedenler)
-Böbrek taşları: böbrekte oluşan taşlar testisi negatif yönde etkileyebilir. Böbrek kısmında, böbrek taşlarının neden olduğu ağrı testise ulaştığı zaman testiste ağrıya neden olabilir. Bu tür ağrıları tabi ki kendiniz anlayamazsınız. Doktor yardımıyla tespit edilen böbrek taşları sorunu tedavi edildiği zaman testislerde oluşan ağrıdan da kurtulacaksınızdır.
-Kasık fıtığı: kasık fıtığı, kasık bölgesine yakın iç organların kasık duvarını zorlaması ve bazen geçmesiyle oluşan bir rahatsızlık türüdür. Kasık fıtığı şiddetli ağrılara neden olduğu için cinsel organı ve testisi çok fazla etkiler. Testis ağrısının bir nedeni de bu olabilir.
-Bel fıtığı: bel fıtığı doğrudan testise etki etmez. Bu yüzden sorunun kaynağının bel fıtığı olduğunu anlamanız güç olabilir ancak doktor kontrolünde ortaya çıkan bu durum omurga destekli bel kemerleriyle tedavi edilebilir. Ameliyat seçeneği de mevcut ancak tabi ki doktor onayıyla…
-Göbek fıtığı: göbek fıtığının bel altına bölgeye oluşturduğu basınç yüzünden testiste ağrı oluşabilir.
Sol ve sağ testis ağrısının nedenleri (Kısmen dış nedenler)
-Diyabet hastalığı
–İdrar yolu enfeksiyonları
-Testislere alınan darbe
-Spermatosel (Sağ veya sol testisin etrafında sıvı tutulması)
-Skrotal kitle
-Testis bükülmesi (Sağ veya sol testis damarlarıında olabilir.)
-Varikosel (genişlemiş damar ağları)
-Orşit (İltihaplı testis)
-Meni kanalı hastalıkları
-Epididimit (Testis iltihabı)
Yukarı da saydıklarımın dışında cinsel organda ve testislerde meni birikmesi yani ereksiyon halinde uzun süre kalıp boşalamama durumunda testis ağrıları yaşanır.
Bunun yanı sıra testise besin, vitamin taşıyan kan damalarının sıkıştırılması da testise büyük acılar verir. Nedeni oldukça basittir, dar iç çamaşırları… Dar iç çamaşırları kasık bölgenize tamamen oturarak sağ ve sol testise besin, vitamin, hormon taşıyan damarları sıkıştırır.
Bu sıkışmaların sonucu hasta da testis ağrılarının arttığı gözlemlenir. Sıkışan damarlarda biriken kan, damarların genişlemesine ve giriş çıkış ağının zorlanması nedeniyle, hormonsal dolaşımın yavaşlaması testisi genişletir. Genişleyen testis dar iç çamaşırına sığmakta zorlanır.
Testis ağrısının bir diğer nedeni de budur.
Cinsel münasebet öncesinde testis ağrısı
Cinsel münasebet öncesinde bir çok insan ön sevişme süresini uzun tutmak istiyor. Bu uzun tutulan süre kadınlar için iyi olsa da erkekler için pek de iyi değildir.
Erkek sertleşme halini yaşadığı andan itibaren testis-penis kanallarında meni birikmeye başlar. Çünkü vücut artık sinyali almıştır ve az sonra boşaltım yapılacağını düşünüyordur. Boşalmanın gecikmesiyle birlikte testis-penis kanallarında biriken meni sıkışıklığa ve kanal yollarının genişlemesine sebep olur.
Bu şiddetli acı o kadar artabilir ki boşalma sırasında ze bile almayabilir hatta acı çekebilirsiniz.
Testis ağrısında doktora hangi durumlarda gidilmeli
Sağ veya sol testis de ezilme, sıkılma, burkulma, yırtılma gibi sorunlar oldukça şiddetli ağrılara neden olacaktır. Dışarıdan gelen etkinin büyüklüğüne göre de testiste kanama gözlemlenebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız hızlı bir şekilde doktora gitmelisiniz.
Çünkü bu durumlarda testis kaybı çok kolay olabilir ve yalnızca doktor testis kaybını önleyebilir. Testis bölgesi oldukça hassas bir bölgedir. Sinir sisteminin, vücudun diğer bölgelerine oranla arttığı görülen testis bölgesi herhangi kanamalı bir durumda hem acıya hem de fazla kan kaybına neden olacaktır.
Testis ağrılarının şiddetinden kaynaklanan rahatsızlıklar
Ani şiddetli testis ağrılarınız varsa ve bu ağrı sizi yerinizde durdurmuyorsa üstüne üstlük,
-Titreme
–Baş dönmesi
-Karında boşlukluk hissi
-Mide bulantısı
-Ateş
Gibi sorunlar gözlemleniyorsa derhal tıbbi süreçlere tabii olmanız gerekmektedir. Bu durumlarda tıbbi müdahale edilmezse testis kaybı yaşanabilir. Testiste kronik ve günlük olarak ağrılar varsa kesinlikle bir doktora gözükmeyi ihmal etmeyin.
Testis ağrısı nasıl geçer? Sol testis ve sağ testis ağrısını dindirmek için birkaç öneri
Beklenmedik bir olay sonrasında Testis ağrısı yaşarsanız ağrıyı dindirmek için buz tedavisi uygulayabilirsiniz. Ancak bu buz tedavisi biraz daha farklıdır, şöyle ki normalde 15 dakika buz konulan ve bir o kadar da dinlendirilen bölgelerin aksine testis bölgesi yalnızca 45 saniye buza maruz kalmalıdır.
70 Saniyenin artından 5 dakika mola verilmelidir. Bu süreçte testis ağrısı sizi terkedecektir. Sonradan ekliyorum, buzu testise değil testis bölgesinin çevresine uygulamalısınız.
Bir başka çözüm yolu ise, ani testis ağrılarına karşın diz üstü çökmektir. Yine beklemediğiniz bir anda dışarıdan gelen bir etki sonucu testis ağrısı yaşadınız diyelim olduğunuz yere çökmek karnınızdaki boşluk hissini azaltacaktır. Karındaki boşluk hissi ne kadar az olursa testis ağrısı o kadar aza olur.
Arasındaki oran-orantıyı kavradığınızı varsayıyorum.
Testis ağrısına iyi gelen bir başka yöntem ise, işemektir. Testis ağrısı sırasında işemek, sıkışan kanal yollarını temizleyerek dışarı atar.
Bunun sonucunda kısa sürede rahatlarsınız. Çişin toplandığı organ olan mesane, cinsel organa ana kanal yolları ile bağlıdır. Cinsel münasebet öncesinde de testis ağrısı yaşarsanız işemeyi deneyebilirsiniz.Yalnız unutmayın, çişinizi yapmanız sırasında zorlanabilirsiniz, bunun nedeni mesaneden çıkan çişin kanal yollarında sıkışan meniyi iterken de sıkışmasından kaynaklanmaktadır.
Özellikle testisinize çok iyi bakın, onlara çok iyi davranın. Kilo verin, bacak aranızda onları sıkıştırmayın. En başta söylediğim gibi onlar yaşama tutunmanızı sağlayan dallarınız
Источник: //www.agrisinaiyigelen.com/sol-ve-sag-testis-agrisi-nedenleri-testis-agrisina-cozum/