Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

içerik

Sivilce (Akne) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce (Akne) kelimesi Yunanca “Acme” kelimesinden gelmektedir. Acme Yunanca “Yüksek Tepe” anlamında kullanılmaktadır. Zamanla “M” harfi ile “N” harfi yer değiştirerek, “Nokta”, “Dikkat Çekici Nokta” anlamına gelen “Acne” (Sivilce – Akne) halini almıştır.

Akne derideki yağ bezlerinden kaynaklanan bir hastalıktır. Tehli bir hastalık olmamakla birlikte ciltte izler bırakabilir ve kişinin dış görüntüsü ile ilgili kaygılar oluşturmasına sebep olur. Cildin üzerinde, alttaki yağ bezlerine bağlanan küçük delikler vardır.

Bu delikler, kanallar aracılığı ile deri altındaki yağ bezelerine bağlanırlar. Ölü deri hücreleri, yağ bezleri tarafından üretilen SEBUM (Yağlı sıvı) aracılığıyla deri dışına atılır. SEBUM ile cilt yüzeyine ölü hücrelerin taşınması cildin kendisini yenilemesi anlamına gelmektedir.

Kanalların tıkanması ve ölü hücrelerin dışarıya atılamaması ise Sivilce (Akne – Acne) oluşum sebebidir.

Bu kanalların tıkanması için farklı sebepler bulunmaktadır. Ergenlik döneminde, deri altı yağ bezeleri normalden fazla SEBUM üretirler. Geçiş sırasında yoğunlaşan yağ tabakası kanalı kapatabilir. Ya da gözeneklerden çıkan tüyler aynı şekilde gözeneklerin ve kanalların kapanmasına neden olarak sivilceye neden olabilir.

Sivilce (Akne) yoğun olarak yüz, sırt, omuz, ense ve boyun bölgesinde ağırlıklı olarak görülebilir.

Basitçe özetlemek gerekirse;
Ölü deri hücrelerinin, yoğun SEBUM tabakası ve ya tüylenme gibi sebeplerden ötürü tıkanmış deri gözenekleri ya da kanalları içinde kalarak bakteri üretmesi sonucu Sivilce (Akne – Acne) oluşur.

Sivilce (Akne – Acne) Çeşitleri Nelerdir?

  • Beyaz Nokta (Beyaz Başlı Sivilceler) – Deri altında kalır ve çok küçüktür.
  • Siyah Nokta (Siyah Başlı Sivilceler)  – Deri üzerinden rahatlıkla görülebilir. Siyah noktaların kir sonucu oluşmadığını unutmayın. Sert bir şekilde silerek siyah noktalardan kurtulamazsınız. Bu nedenle cildinizi boşuna tahriş etmeyin.
  • Papül – Deri yüzeyinde görünürler. Pembe ve küçük bir yapıya sahiptir.
  • Püstüller – Derinin üzerinde bariz bir şekilde görünürler. Çevreleri kırmızıdır ve üstlerinde iltihaplanma vardır.
  • Nobüller – Deri üzerinde açık bir şekilde görünürler. Diğerlerine göre boyutları büyüktür. Deri altına kadar inerler ve acı verirler.
  • Kistler – Deri yüzeyinde açıkça görünen büyük iltihaplı oluşumlardır. Cilt üzerinde iz bırakırlar.

Sivilce (Akne – Acne) En Çok Ne Zaman Görülür?

Dermatologlara göre 11-30 yaş aralığında sivilceler sıklıkla gözlenebilmektedir. Sivilce; ırk, yaş, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanları etkileyen bir deri hastalığıdır.

Ergenlik ve genç ergen olarak kabul edilen kitlede sıklıkla görülmekle birlikte 50’li yaşlarında hala “Sivilce (Akne – Acne)” problemi ile boğuşan insanlar vardır.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık 17 milyon Amerikalı şu anda en az bir kere sivilce problemi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Akne, erkekleri ve kadınları etkilese de genç erkekler, yüksek testesteron seviyeleri nedeni ile sivilceden en çok mağdur olan kesimi oluşturmaktadır.

Sivilce (Akne – Acne) Neden Olur?

Kimse Sivilce’nin sebebini tam olarak tespit edemese de bazı uzmanlar bir hormon olan Androje’nin sivilceye sebep olduğunu kabul etmektedir. Androjen üretimi ergenlik dönemi ile birlikte tavan yapar.

Yükselen Androjen seviyesi, deri altındaki yağ bezelerinin büyümesine ve daha fazla yağ (SEBUM) üretimine neden olur. Bu büyüme hücre duvarlarının yıkılmasına ve bakteri üretimine sebep olur.

Diğer sebeplere baktığımızda Sivilce oluşum sebepleri olarak aşağıdakileri sayabiliriz.

  • Genetik etkenler
  • Andojen ve Lityum içeren ilaçlar
  • Yağlı kozmetikler
  • Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler daha önce oluşan sivilceleri tetikleyebilir ya da yeni oluşumlara yol açabilir.

Günümüzde bir çok insanda hafif sivilce oluşumları gözlenmektedir. Hafif sivilceler doktor reçetesine ihtiyaç duyulmadan eczanelerde satılan sivilce ilaçları ile giderilebilmektedir. Bu tür ilaçların içeriğinde aşağıda görülen maddeler bulunmaktadır.

Rezorsinol – Siyah Nokta, Beyaz Nokta gibi sivilce çeşitlerinin tedavisinde ve sedef, egzama türü cilt hastlalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Benzoil Peroksit – Yağ üretimini yavaşlatırken diğer yandan bakterileri öldürür. Cilt üzerinde temizleme görevini yerine getirerek, cildin kendisini yenilemesine olanak tanır.

Kükürt – Kükürt yüz yıllardır sivilce (Beyaz Nokta ve Siyah Nokta) tedavisinde kullanılmaktadır.  Bilim adamları tam olarak nasıl bir etki gösterdiğinden emin olmamakla birlikte şampuanlarda da sıklıkla kullanılan kükürt’ün iyi bir antibakteriyel özellik gösterdiği bilinmektedir.

Sivilce Tedavisi Programı

Bu yukarıda bahsedilen yöntemlerin sivilcelerin semptomatik tedavisinde etkili oldukları söylenmektedir. Ancak kalıcı bir çözüm getirememektedirler. Yüz yıllardır kullanılan doğal yöntemlerin ilaç sanayisi ile mekanik bir hale getirilmesi sonucu ilaçlar üretilmeye başlamıştır. Bu ilaçların sivilceleri daha da kötü hale getirdiği söylenmektedir.

Sivilce Tedavisi programı ile %95 oranında sivilcelerinizden kurtulabilirsiniz. Yaklaşık 7 yıllık bir araştırma neticesinde hazırlanan doğal yöntemlerle sivilcelere ve onların yarttığı psikolojik etiklere elveda diyebilirsiniz.

Sivilce (Akne – Acne) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Yazısının sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda Sivilce Tedavisi konusunda çığır açan “Sivilce Tedavisi Programını” tanıtacağız.

Benzer Konular:

Источник: //uyduhaberlesme.com/sivilce-akne-nedir-nasil-tedavi-edilir/

Akne Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Akne nedir – Toplumda yaygın bilinen adıyla sivilce, özellikle ergenlik döneminde en sık karşılaşılan problemler arasındadır. Fakat aslında sivilce ve akne aynı şey değildir.

Ergenlik döneminde oluşan hormon dengesizliği sebebi ile ortaya çıkan sivilce, yaşın ilerlemesi sonucunda kendiliğinden yok olacaktır.

Fakat daha ilerleyen yaşlarda çıkan, bazen sadece kırmızı nokta şeklinde bazen ise içi iltihaplı büyük sivilceler, hem daha ağrılı hem daha fazla büyüktür. Bu büyük ve iltihaplı sivilceler akne olarak adlandırılır.

Hangi yaşta çıkarsa çıksın akneye müdahale etmemek gerekir.

Elle oynamak, sıkmak aknenin kısa süre içinde başka bölgelere yayılmasına sebep olacaktır. Ciltte oluşan kırmızı lekeler ve derin izler ise hayat boyu kalıcı olabilmektedir.

Sıkılan veya elle temas edilen akneler sonucu oluşan çukur ve kırmızı lekeleri gidermek için doktorlar soyucu değişik tedavi yöntemleri uygular. Bu tedaviler sonucunda, cilt derisi birkaç defa soyulur ve altından yeni deri çıkması sağlanır.

Fakat bazen çıkan yeni deride dahi çukurluklar kaybolmayacaktır. Bu sebeple akne çıktığı anda hiçbir müdahalede bulunmadan doktora başvurmak büyük önem taşır.

Akne Nedir?

Akne kıl köklerinde mikrop birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Genellikle yağlı ve gözenekleri açık ciltlerde daha fazla görülmektedir. Açık gözeneklerde mikrop birikmesi ve akne oluşması kaçınılmaz olmaktadır.

Gözeneklere bulaşan mikroplar, bulaşıcıdır ve ellendiği anda diğer bölgelere sıçrar. Bu sebeple sık akne çıkan ciltlerin düzenli temizlenmesi önemlidir.

Cildin yağlı olup olmadığını anlamak için ise cildin parlaması ve burun üstünde, T bölgesi denilen yerde her gün yağlanma olması gerekir.

Yağlı cilde sahip kişilerin akne oluşma ihtimaline karşı her gün uygun ürünler ile cilt temizliğini yapması ve su bazlı nemlendirici kullanması önerilir. Fakat kullanılan tüm ürünlere rağmen akne hemen geçmez, birkaç ay sabretmek ve düzenli olarak cilt bakım ürünleri kullanmak gerekmektedir.

Kistik Akne Nedir?

Bir birine yakın kıl köklerinin içinde biriken iltihaplar, oldukça büyük akne meydana getirmektedir. Kistik aknenin genellikle kenarları kırmızı, mor ve ortası iltihaplıdır. Görüntü olarak çıbanı anımsatan bu aknelerin, düzelmesi için doktor tedavisi gerekmektedir.

Sadece cilt bakım ürünleri ile düzelmesi çok uzun süren ve ağrı oluşturan kistik aknelerin tedavisi için doktora başvurmak gerekir. Çoğu zaman antibiyotik tedavisi ve A vitamini türevi benzeri ilaçlar ile tedavi edilen bu büyük aknelerin, tekrar çıkma ihtimali her zaman vardır.

Deride oldukça büyük yer kaplayan kistik akne tedavi edilmediğinde deride yıllarca kaybolmayan oyuk, büzük veya kırmızı leke bırakabilir. Kistik akne tedavisinde kullanılan A vitamini türevi ilaçlar, cilt hücrelerinin hızla düzelmesi için kullanılır.

Karaciğere zararları olduğu için sadece cilt doktorunun yazması sonucunda eczanelerden edinilebilir. İlaç, kullanıldığı sürece karaciğer için değişik testlerin yapılması ve ona göre ilacın devamına karar verilmesi gerekir.

Akne En Çok Hangi Bölgelerde Çıkar?

Akne en çok yüz, boyun ve sırt bölgesinde görülmektedir. Bu bölgelerdeki kıl köklerinin daha aktif olması, akne oluşumunu hızlandırmaktadır. Fakat özellikle alın burun üstü ve dudak bölgesindeki akneler ile oynamak, sıkmak ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilmektedir.

Beyne giden kılcal damarların bu bölgeden geçmesi sebebi ile bu bölgelerde çıkan aknelerle oynamak, beyin damarlarının mikrop kapmasına sebep olabilmektedir.

Geriye dönüşü olmayan problemlere yol açabilen bazen de ölümle sonuçlanabile bu aknelere, kesinlikle elle müdahale edilmesi önerilmez.

Akne Tedavisi

Akne tedavisine başlamadan önce hastanın yaşı, akne oluşma sıklığı dikkate alınmalı ve gereken hormon testleri yapılmalıdır. Bazı hastalarda hormon bozukluğu sebebi ile oluşan akneler, hormon düzenleyici ilaçlar kullanılarak düzelebilmektedir.

Hormon bozukluğuna bağlı oluşmayan aknelerin ise tedavisine ağızdan alınan antibiyotikler ve cilde sürülen cilt soyucu ürünler ile devam edilir. Hangi tedavi şekli uygulanırsa uygulansın, cildin düzelmesi yaklaşık 3-4 ay sürecektir.

Ciltte yeni akne oluşumu engellendikten sonra, cildin yapısına uygun cilt bakım ürünleri kullanılması ve elle temas edilmemesi önerilir. Çünkü en çok boyun ve yüzde çıkan aknenin el teması sonucu etrafa yayıldığı gözlemlenmiştir.

Akne ilaçlarının zararı var mıdır?

A vitamini türevi olarak adlandırılan retinoik asitlerin, karaciğere ciddi zararları bulunmaktadır. Bu sebeple doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Kullanılan süre içinde her ay kan testleri yapılmalı ve karaciğer sürekli kontrol edilmelidir.

Dışarıdan sürülen cilt soyucu ürünler ise ciltte hatta dudaklarda aşırı kuruma ve soyulma yapacaktır. Güneş ışığında da kullanılmaması gereken bu ürünler, dikkatli ve düzenli kullanılmalı ve tedavi bitimine kadar, soyulan bölgelerin tekrar tedavi edilmesi için uygun nemlendirici kullanılmalıdır.

Tedavi süresince cildin nemini korumak için her gün düzenli bol su içilmelidir.

Aknenin Etrafa Yayılması Nasıl Önlenebilir?

1- Hangi büyüklükte olursa olsun sivilce ve aknelere elle müdahale edilmemeli ve kazara ellenmişse mikrobun çevreye yayılmasını önlemek amacı ile hem eller, hem akneli bölge mikrop kırıcı üremler ile temizlenmelidir.

2- Telefonla konuşurken, telefon yüze ve boyuna fazla yaklaştırılmamalı, telefonun üzerindeki mikropların cilde geçmesi engellenmelidir. Telefonlar üzerinde en fazla mikrop barındıran aletlerdir. Bu sebeple ev veya cep telefonlarının yüzeyi de sık temizlenmelidir.

3- Sivilce ve akneler elle sıkılmamalıdır. Elle sıkma sebebi ile hem ellerin temas ettiği diğer bölgelerde, hem sıkılan bölgede yeni aknelerin çıkması kaçınılmaz olacaktır. Aşırı büyük ve iltihaplı kist şeklindeki akneler, doktor tarafından temizlenmelidir.

4- Yediğiniz yağlı ve baharatlı yiyecekler akne oluşmasını sağlar. Özellikle yağlı cilde sahip, sık akne çıkan cildi olanların, yağsız ve baharatı az yiyecekler ile beslenmesi ve bol su içmesi önerilir.

5- Cilt bakımında kullanılan ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanmak büyük önem taşır. Cildin özelliğine göre verilen ürünler, akneyi, parlamayı, kırışıklığı ve cilt lekelerini önleyecek, cildi daha sağlıklı şekilde nemlendirecektir.

6- Akne yağlı ciltte çıkar ve yağlı cilde sahip kişilerin günde iki defa cildini temizlemesi gerekir. Yağlı cilde uygun bir tonik, nemlendirici ve ılık su ile yapılan bu temizlik sayesinde yeni aknelerin oluşumu azaltılabilir veya engellenebilir.

7- Cilde birkaç ay ara ile peeling yapılmalı ve cildin üzerindeki ölü deri çıkartılmalıdır. Böylece tıkanan gözeneklerin açılması ve içinin temizlenmesi mümkün olacaktır. Haftada bir defa cildin yağını azaltan kil ve yosun maskeleri yapılmalı ve nem dengesi korunmalıdır.

Akne nasıl yok olur bitkisel doğal yöntemler

Sık akne oluşan cilde, evde doğal ürünler ile maske hazırlamak mümkündür. Kimyasal karıştırılmadan yapılan bu maskeler, cildin nem dengesini de korur.

Limon Maskesi

İki çorba kaşığı yoğurt bir kâseye alınmalı ve üzerine iki damla limon, iki damla zeytinyağı dökülmelidir. İyice çırpılan karışım temiz cilde kalın bir tabaka halinde sürülür ve yaklaşık bir saat bekletilir. Bir saatin sonunda cilt ılık su ile yıkanmalıdır.

Yoğurt ve zeytinyağı sayesinde cildi nemlendiren, limon ile de cilt yüzeyindeki mikropları yok eden bu maske, haftada bir defa uygulanır. Yine su ile karbonat karıştırılarak, akne oluşan bölgeye sürülür ve yarım saat bekletilir.

Yarım saatin sonunda yıkanan cilt nemlendirilir.

Источник: //yasamloji.net/altin-ogutler-tavsiyeler/akne-nedir-nasil-tedavi-edilir.html

Akne (Sivilce) Tedavisi

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Akne (sivilce) yüz, boyun, göğüs, sırt, omuz ve üst kollarda görülen, yağ kanallarını tutan bir hastalıktır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte 20 ‘li yaşlarda ve hatta 40 ‘lı yaşlara kadar devam edebilir. Her zaman olmasa da akneli kişiler genellikle yağlı bir deriye sahiptir.

Akne zamanla, ilerleyen yaşlarda iyileşebilir veya akneli dönem uzun sürebilir. Tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı, ciddi izler bırakabilir. Bu dönem içinde kişiye görüntü bozukluğu yaratarak can sıkar ve psikolojik olarak rahatsızlık verebilir.

Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi uygundur.

Akne (sivilce) nasıl oluşur?

Hem erkek hem de kadınlarda bulunan erkeklik hormonları ergenlik çağında yükselir ve derideki yağ bezlerini uyarır ve genişletir. Bu yağ bezleri, aknenin en sık görüldüğü alanlarda (yüz, göğüs, sırt) bulunur.

Yağ kanalları folikül olarak adlandırılan kıl içeren kanallarla da bağlantılıdır. Yağ bezleri sebum olarak adlandırılan yağlı bir madde üretir. Sebum, deri üzerine deri yüzeyine açılan kıl folikülleri vasıtasıyla boşalır. Bu kıl foliküllerinin ağızları por olarak adlandırılır.

Sebum yani yağ, kıl folikül kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte kanalda yapışkan bir hale gelir. Böylece por tıkanmış olur. Bakteriler foliküldeki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalırlar. Bu bakteriler kimyasal maddeler salgılayarak burada bir reaksiyon yaratırlar ve folikül duvarı parçalanır.

Sebum, bakteriler ve hücreler deri içine dağılarak kızarıklık şişme ve iltihap akıntısına neden olur. Nadiren akneler hormonal dengesizliğe de bağlı olabilir.

Akne (sivilce) ‘de nasıl bir temizlik yapılmalıdır?

Cildin günlük bakımında yüz, günde iki kez temizleyici madde (sabun ya da jel) ve ılık su ile yıkanmalıdır.

Süt tarzı temizleyiciler yağlı baza sahip olduklarından temizleyici olarak tercih edilmemelidir.

Akneli ciltler veya yağlı ciltler temizleyici olarak su ile çıkan sabun ya da jel tarzında PH ‘ı 5,5 olan ürünleri tercih etmelidirler. Çok sık yıkama ve cildin aşırı ovulması akneyi alevlendirebilir.

Düzenli şampuanla saç temizliği gereklidir. Eğer saç yağlı ise sık temizlemek önerilir.

Akneli erkekler tıraş bıçağı ya da elektrikli tıraş makineleri kullanabilirler. Eğer tıraş bıçağı kullanılıyorsa tıraş öncesi sakal bölgesi su ve tıraş köpüğü ile yumuşatılmalıdır. Sivilceler koparılmadan yumuşak hareketlerle tıraş olunmalıdır.

Akne (sivilce) kozmetikler nasıl kullanılır?

Akneli kişiler göz makyajı, allık ve ruj rahatlıkla kullanabilirler. Yalnızca deri yüzeyine uygulanan fondöten ve pudranın uygun olması önemlidir. Eğer likid fondöten veya nemlendirici kullanıyorsanız yağsız ve su bazlı olması gereklidir. Seçtiğiniz ürünün üzerinde nonkomadojenik ve nonaknejenik ibaresi olması uygundur. Bu tür ürünler geceleri mutlaka temizlenmelidir.

Akne (sivilce) iç hastalıklarıyla ilgisi var mıdır?

Çoğu kez aknenin karaciğer hastalığına bağlı olduğu düşünülür. Günümüzde aknenin iç hastalığına bağlı olmadığını biliyoruz. Sadece hormonel bozukluklar ve kullanılan birtakım ilaçlar akneye neden olabilir.

Kadınlarda böbrek üstü bezlerinin veya yumurtalıkların aşırı miktarda erkeklik hormonu (androjenler) üretmesi halinde aknelenme olabilir.

Uzun süren, tedaviye yanıt vermeyen, saç dökülmesi ve tüylenmenin olduğu durumlarda dermatoloğunuz bu açıdan test isteyecektir.

Hangi ilaçlar akne (sivilce) ‘yi artırabilir?

Tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaçlar (kortizon hormon ilaçları vb.) akneye neden olabilir veya çoğaltabilir. Dermatoloğunuz görüşme esnasında kullandığınız ilaçları sorgulayarak bu etkeni ortaya çıkaracaktır

Stres akne (sivilce) ‘ye neden olabilir mi?

Stres aknenin ana nedenlerinden değildir. Ancak stresli dönemlerde bazı hormonların açığa çıkması nedeni ile sivilcelerin ortaya çıkmasına veya artışa sebep olabilir.

Güneşlenmenin ve solaryumun akne (sivilce) üzerine etkisi nedir?

Güneşin ultraviyole ışınlarının kurutucu ve bakterileri azaltıcı rolü bilinmektedir. Bu nedenle güneşlenme genellikle akneleri azaltır. Ancak bu yanıltıcı bir durum da olabilir. Aşırı güneşlenme sonrasında deri kendini zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için kalınlaşır.

Önce azalan akneler, derinin kalınlaşıp gözeneklerin tıkanması sonucu daha da şiddetlenebilir. Solaryumda ultraviyole ışığı olup aynı etki mekanizmasına sahiptir. Günümüzde ultraviyolenin yaşlandırıcı ve deri kanseri yapıcı etkileri nedeniyle aşırı güneşlenmeyi tavsiye etmiyoruz.

Yaz aylarında güneşten koruyucu kullanırken bu ürünün su bazlı ve yağ içermemesine özellikle dikkat edilmelidir. Sivilce çoğalmasına neden olabilir.

Bazı akne (sivilce) hastalarında da tam tersi, yaz aylarında sivilce artışı olabilir. Bu durum terleme ile birlikte yağ salgının artmasının artışından kaynaklanmaktadır.

Akne (sivilce) tedavisinde sürme ilaçlar nasıl kullanılır?

Yüzünüzü hafif bir temizleyici jel ile günde iki kez yıkayınız. Akne (Sivilce) ürünlerini sadece Akne (Sivilce) üzerlerine nokta halinde değil, tüm etkilenen alanlara yayarak uygulayın.

Akne (sivilce) tedavisi sırasında ciltteki değişiklikler nelerdir?

Akne (Sivilce) tedavi ilaçları, ilk 2-4 hafta kuruluk yaratabilir. Sivilceler artabilir. Zamanla cilt bu reaksiyonları göstermez.

Akne (sivilce) tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

Akne (Sivilce) tedavileri cildi inceltir ve hassaslaştırır. Bu nedenle Akne (Sivilce) tedavilerinde güneş lekesi oluşma riski artar.

Bu nedenle, sabahları sivilceli ciltlere uygun, yağsız, en az 30 faktörlü güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Güneşten koruyucular aynı zamanda cildi nemlendirerek cilt tahrişini engeller.

Akne (Sivilce) ilaçlarının neden olduğu kuruluk ve tahrişi azaltmak için, akşamları cilt temizliğinden sonra yağsız bir nemlendirici kullanılmalıdır.

Akne (sivilce) tedavisinde neler kullanmamalıyım?

Yağlı kozmetikler, yağlı fondoten, yağlı krem ve yağlı güneşten koruyucular kullanılmamalıdır.

Akne (sivilce) tedavisinde iyileşmeler ne zaman görülür?

İyileşme 2-4 ay arasında ortaya çıkar. Şiddetli tahrişlerde tedavi bırakılmalı, doktorunuzla görüşülmelidir.

Cilde sürülerek uygulanan akne (sivilce) ilaçları nelerdir?

  • Antiseptik Deri Temizleyicileri
  • Benzoyl Eroxide
  • Azelaik Asit
  • Antibiotikler: Clindamisin, Eritromisin, Sodium Sulfacetamide, Nadifloxasin
  • Retinoidler: Tretinoin, Adapalene, Tazorac, Isotretinoin
  • Niacinamide İçeren Ürünler
  • Salisilik Asitli ve Meyve Asitli Ürünler

Akne (sivilce) tedavisinde ağız yoluyla tedavi ne zaman gerekir?

  • Yaygın Sivilcelenme
  • Ağrılı, Derin Papül ve Nodüller
  • Akne (Sivilce) Sonrası Koyu Leke ve Derin İzlerin Kalması

Akne (sivilce) tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar nelerdir?

  • Antibiyotikler
  • Isotretinoin
  • Hormon İlaçları (Sadece Kadınlarda Kullanılır)

Akne (sivilce) tedavisinde kullanılan antibiyotikler hangileridir?

Ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler çeşitlidir: Tetrasiklin, Eritromisin, Doksisiklin, Azitromisin, Roxithromycin, Trimethoprim-Sulfamethoxazole vb.

Akne Sivilce Tedavisi Hakkında Uzman Doktor Güneş Ertürkün Görüşleri

Kategori : SİVİLCE TEDAVİSİ

Источник: //lazerestetikmerkezi.com/hizmet/akne-sivilce-tedavisi/

Kedilerde sivilce nasıl tedavi edilir? Çene üzerinde sivilce sivilce tedavisi

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Çenenin derisindeki cüzdanın çıktıkepek ya da kuma benzer, görünmez siyah noktalar, kurtulmak imkansız olduğu için? Ve belki bu döküntüler zaten püstüllere dönüştü? Büyük olasılıkla, evcil hayvanların oldukça yaygın bir sorunu ile karşı karşıya kaldınız – sivilce. Bu hastalık nedir, kedilerde akne tedavisi nasıl yapılır, bugün tartışacağız.

Sivilce nedir?

Bir hayvan patolojide Açıklandığı dudaklarına akne veya siyah çene noktalar, meme, kulakları ve kuyruğu, bazen mukoza içinde, olarak görünür.

Şimdiye kadar, nedenler tam olarak araştırılmamıştır.Bu hastalığın ortaya çıkışı. Ancak, veterinerler arasında kedilerde akne stres, bakım eksikliği, dolgu karşı alerjik bir tepki olarak tetiklenir veya düzgün çalışması için kontak dermatit ve diğer cilt hastalıkları sebum fazlalığı var olduğu ve saç folikülleri tarafından tetiklenebilir düşünüyoruz.

patolojik durumlar, derinin etkilenmiş alanına sabit bir nem oyun ve nadir yıkama barındıran muhafaza içinde değil en azından bir rol üzerinde bakteri birikimine neden olur, hayvan çanaklar.

Akne kedilerde nasıl gelişir?

Çoğu zaman bu patoloji dudaklarda görülür veçene kedi. Haşhaş tohumu gibi, tek bir yerde büyük bir siyah nokta (comedones) kümesine benziyor. Genellikle hayvanları rahatsız etmedi uzun zaman vardır, ancak ve zaman, küçük süpüratif inflamasyon dönüşebilir hangi form kabuk açtıktan sonra.

Ek enfeksiyon durumundaetkilenen alan ya da hasta hayvanın organizmanın genel zayıflaması sonucu, aknenin kedi içinde göründüğü yerde, kaşıntı meydana gelebilir, saç dökülür ve etkilenen bölge şişer.

Kaşıntı bölgesinin güçlü bir şekilde taranmasıyla, ikincil bir bakteriyel enfeksiyon tehsi vardır.

Hangi kediler risk altındadır?

Tartışılan hastalık,herhangi bir cins, cinsiyet ve yaşta yerli kedilerin temsilcisi. Doğru, bazıları hayatında sadece bir kez sivilce tahammül ve bazılarında – bu sahiplerin dikkat ve endişe gerektiren sürekli bir sorundur.

Bu arada, sterilize bireylerde akne hazır eşlere kıyasla daha az sıklıkta ortaya çıkar.

Fars kedileri için bu patoloji özellikle cildin kıvrımları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğundan ciddi olabilir.

Akne nasıl teşhis edilir?

Akne nedenlerini belirlemek içinHer durumda bir kedi veterinere başvurmalıdır. O, maya mantarlarının veya demodektik veya nematodların varlığını gösterecek bir deri kazıma yapacak. Soskob ayrıca patolojinin alerjik doğasını doğrulayabilir veya eozinofilik granülom varlığını gösterebilir.

Tüm bunlar evcil hayvanınızı hastalığın tekrarından koruyacak doğru tedaviyi seçmenize yardımcı olacaktır.

Kedilerde akne tedavisi tıbbi olmayan yollarla nasıl tedavi edilir?

Açıklanan tanışan birçok sahiplersorun, makyaj kaldırmak için iki fazlı bir sıvı ile etkilenen alanları tedavi etmek için tavsiye (not, bu iltihaplı döküntüler hakkında değil). Dezenfektan özelliklere sahiptir ve aknenin sebebi olan aşırı yağları giderir.

Bu patolojinin alerjik doğası ilekimi zaman hayvanın alerjisi olduğu için kedinin tuvaleti için yiyecek veya dolgu maddesini değiştirmek veya plastik kaseyi cam veya porselen olarak değiştirmek yeterlidir. Ancak her durumda bu tür önlemlerin yeterliliği, sadece bir veteriner ile görüştükten sonra, kurabilirsiniz.

Bu arada, bir kediden tek başına akne yapamayacağınızı unutmayın!

Akne tedavisi ilaçlarla

Çene merhem bir kedi de iyi tedavi sivilce veklorheksidin veya klorheksidin solüsyonunu içeren spreyler (normal eczanelerde satılmaktadır). Bu preparatlar, etkilenen bölgeyi dikkatlice temizler, onu tüm siyah noktalardan temizler, sonra kurulayın ve iyot veya antimikrobiyal ajan “Fukortzin” ile sırasıyla günde 3 kez veya her 3 günde bir koterize edin.

Anti-inflamatuar ve yara iyileştirici özelliklere sahip veteriner merhem “Vedinol”, açıklanan durumlarda iyi kurulmuş. Yukarıdaki şekilde muamele edilen alana uygulanır.

Bir veteriner merhemi yerine kullanabilirsiniz”Layiment synthomycin”, kaşıntıyı iyi gideren ve enflamatuar ve alerjik cilt hastalıklarına yardımcı olan merhem “Flucinar” ile değiştirir.

Sekonder bir enfeksiyondan kurtulmak, antibiyotik kullanımını gerektirir. Ama onlar size sadece bir veteriner atayacak, aksi takdirde sonuçları öngörülemeyen olabilir!

Akne tedavisi şeması

Veterinerler, kedilerde akne tedavisinin nasıl yapıldığına dair yaklaşık bir taslak hazırladılar. Şuna benziyor:

  1. Günde bir kez etkilenen bölgeyi hidrojen peroksit ile nemlendirilmiş nemlendirilmiş bir mumuyla silmek gerekir. Peroksit mantarı yumuşatmaya yardımcı olur ve komediye (başka bir deyişle yılanbalığı) dışarı çıkar.
  2. Yine, kulak değnek “Clotrimazole” ilacın% 1 çözeltisi uygulanmalıdır.
  3. Çözeltiden sonra tahrişten kaçınmak içinEtkilenen alan “Flucinar” jel veya kükürt merhem ile yağlanır. İkincisi daha iyidir, çünkü bir kedi için daha güvenlidir, yalamak için uygunsa. Fazla merhem nazikçe peçete ile sallanır.
  4. Seyreltilmiş bir formda, hafifçe bir şırınga yanak üzerine dökülen, 2 top için günde iki kez kedi homeopatik ilaç “Kükürt iyot 6” verir.
  5. Komedon çıktığında, iyodin açılma süresini dikkatlice yağlar. Bunu yapmak için, pamuk yünü iğnenin ucuna sarın ve iyodine daldırın (yeşil değil, iyot içinde not edin).
  6. Yağlama, bir salisilik alkol çözeltisi ile işaret etmek de mümkündür.

Önleme için tüm şüpheli yerleri hidrojen peroksitle temizleyebilirsiniz.

Ya yenilgi ciddi olsaydı?

Kural olarak, yukarıdaki şemaya göre tedavi ya da sadece bir klorheksidin ve iyodin çözeltisi, bir haftada pozitif sonuçlara ve daha önceden kabarık bir yüze sahip olmak için yeterlidir.

Ama bir kedi çenesindeki güçlü peteklerle, sivilce enfekte olabilir ve bu da ciddi sonuçlar doğuracaktır.

Bu tür problemlerle bir veteriner size yardımcı olabilir. Evcil hayvanınızı kendiniz tedavi etmeye çalışmayın – tehli!

Источник: //tr.erch2014.com/dom-i-semya/23091-kak-lechit-akne-u-koshek-lechenie-akne-u-koshki-na-podborodke.html

Akne nedir? Sivilce oluşmasının nedenleri ve tedavisi… pratik öneriler

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

  • Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir.
  • Akne tedavi edilmezse iz kalma riski daha yüksektir.
  • Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır.
  • Akne bir deri hastalığıdır. Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer.
  • İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Bu nedenle arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar.
  • Erkek hastalarda akne genellikle genç erişkin yaşlarında iyileşir.
  • Kadın hastalarda erişkin yaşta sık görülür.

Güneşlenmek akneye iyi gelir mi? Akne hakkında ‘Doğru’ sanılan 10 ‘Yanlış’

Sivilce oluşmasının nedenleri?

Aknenin oluşumundan birçok neden sorumludur. Bunların başında artmış androjenler (erkeklik hormonu) gelir. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda androjen seviyesi artar. Bu süreç aşırı yağ üretimine yol açar. Bazı hormon ilaçları başta olmak üzere birtakım ilaçlar da akne oluşumunda etkindir.

Bunun dışında özellikle yağ bazlı kozmetik ürünler ve aknejenik mineral yağlar da sivilce oluşumunda nedenler arasındadır. Stresin aknenin alevlenmesine sebep olduğu bilinmektedir.

Kişinin özellikle saçları için kullandığı şekillendiriciler yüz bölgesinde yağlanmaya sebep olarak sivilce oluşturabilir. Çevresel etmenler, hava kirliliği, yüksek nem düzeyleri akneyi harekete geçirir.

Sivilcelerin sıkılması ve fırçayla tahriş edilmesi, hem zararlı, hem de artışına neden olmaktadır.

Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler

Gıdalar ve stres, sivilce nedeni midir?

  • Akne ile ilgili birçok kulaktan dolma yanlış bilgiler vardır. Çikolata ve yağlı yiyecekler suçlanmaktadır. Ancak gıdaların akne gelişimini başlattığı veya tetiklediği yönünde yayınlanmış bilimsel bir çalışma mevcut değildir.
  • Yine de kişilerin, aknenin yiyecekle arttığı yönünde kişisel tespitleri varsa, o gıdalardan az tüketilmesi faydalı olacaktır.
  • Stres, aknenin nedeni olarak görülmez ancak ağır stresli dönemlerde, stres hormonlarının da artışı ile sivilcelerde çoğalma olmaktadır.
  • Çoğu kez aknenin karaciğer hastalığından kaynaklandığı söylenir; oysa ki sivilcenin karaciğer veya iç hastalıklarıyla hiçbir ilişkisi yoktur.

Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları

Cildimiz; günlük bakım olarak günde iki kez, temizleyici madde ve ılık su ile yıkanmalıdır. Yağ bazlı temizleyiciler kullanılmamalıdır. Akneli ciltler, özellikle pH değeri 5.5 olan ürünleri tercih etmelidirler.

Cildi çok sık yıkamak da sivilce eğilimini artırır. Doktorunuz, en uygun temizleyiciyi seçmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Güneş çoğu kişide sivilce oluşumunu baskılarken bazılarında artırıcı etkisi olduğu görülmektedir.

Solaryum da sivilce eğilimini artırabilmektedir.

Anti aging nedir, nasıl yapılır? Yaşlanma ve cilt sağlığına etkileri

Akneli cilde sahip kadınlar makyaj yapabilir mi?

Akneli ciltler; göz makyajı, ruj ve allık kullanabilir. Fondöten ve pudranın kullanılması ise, ancak cilt tiplerine uygun olanların tercihi ile mümkündür. Özellikle fondötenin yağsız ve su bazlı olmasına ve non-komedojenik olduğunu belirten yazılar bulunmasına dikkat edilmelidir.

Akneli erkekler traş olurken nelere dikkat etmelidir?

Akneli cilde sahip erkekler, tıraş bıçağı veya elektrikli traş makineleri kullanabilirler. Ancak tıraş köpüğü seçiminde dikkatli olmalıdırlar. Sivilceler tahriş edilmeden, koparılmadan tıraş olunmalıdır.

Akne, ergenlerin ve hormonal dengesizlik yaşayan kadınların ortak derdi

Akne nasıl tedavi edilir?

  • Akne tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Ancak tedavi süreci uzundur. Tedavi sürecinde yanıt 2. aydan itibaren başlar; 4-8 ay arasında devam eder. Sivilce tedavisinde etkin sonuca ulaşmak için sabırla beklemek gerekir.
  • Hafif aknelerde; deriye sürülecek antibiyotikli krem, solüsyon ve jeller ile tedavi sağlanabilmektedir. Biraz kuruluk yapabileceğinden, yağsız bir nemlendirici kullanmakta fayda vardır.
  • Orta şiddetli aknede, ağız yolu ile alınan antibiyotikler kullanılır. Bunlar; kıl foliküllerinde bulunan bakterilere karşı etkin olmaları sebebiyle, kızarıklık ve iltihaplanmaları azaltırlar.
  • Hormonal kaynaklı aknelerde doğum kontrol hapları akneyi önemli derecede iyileştirebilir. Şiddetli aknede, ağızdan alınan isotretinoin tedavisi yapılmaktadır.
  • Diğer bir seçenek olarak ise; peeling, meyve asitleri ve kimyasallarla yapılan soyma tedavilerini söyleyebiliriz. Bunlarla gözle görünür derecede başarı sağlanmaktadır. Glikolik asit, laktik asit, TCA, kimyasal peeling son yıllarda etkin şekilde bu tedavilerde rol oynamakta; özellikle akneli ciltlerde yağ kontrolü sağlamak için önerilmektedirler.
  • Peeling işlemi; cildin soyularak gözeneklerin açılmasını ve temiz kalmasını sağlar, cildi yeniler. Böylece akne gelişimi engellenmiş olur. Aynı zamanda akne sonucu oluşan izlerin ve lekelerin tedavisinde de oldukça etkindir.
  • Son zamanlarda aktif akne döneminde lazer tedavileri uygulanan tedavi yöntemleri arasına girmiştir.
  • Akne izlerinde fraksiyonel lazer sistemleri günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

Источник: //www.medikalakademi.com.tr/akne-sivilce-nedenleri-tedavisi-besinler/

Sivilce ve Akne Tedavisi | Sivilce izi Tedavi Merkezi

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce genellikle hayatın en genç ve en güzel döneminde cildi etkiler. Cilt en güzel giysimizdir. En pahalı ve en güzel kıyafet bile lekelenirse değerini yansıtamaz. Cilt güzelliği dış görünüşte ilk imaj oluşturmada önemli rol oynar. Yağlı, gözenekli, siyah noktacıklı, iltihaplı, kırmızı lekeli ve izlerle dolu bir cilt ilk izlenimi bozar.

Sivilceli kişi temizliğine dikkat etse bile, cildi temiz değilmiş görüntüsü verebilir. Özellikle dış görünüşün çok önemli olduğu ergenlik çağında sivilcelerin çıkması kişilik gelişimini etkiler. Kişinin kendine olan özgüvenini sarsabilir.

Yetişkinlik çağında ortaya çıkan veya devam eden sivilceler yine dış görünüşün bozulmasına ve bireyin kendine olan güvenini kaybetmesine yola açmaktadır. kendine güven kaybına yol açmaktadır.

Sivilce çok yaygın bir problemdir. Dünyada en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ortaya çıktığı dönemden sonra kalıcı izler bırakabilmesi nedeniyle tedavisi çok önem kazanmaktadır. Sivilce derin izler bıraktıktan sonra bu izleri gidermek çok zor ve pahalı bir iştir.

Çoğu kez sivilce izleri hafifletilebilir ancak tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Sivilce yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda en sık görülür. Bunlar sürekli göz önünde olan bölgelerdir ve saklaması zordur. Sivilceleri kapatmak için yapılan makyaj cildi havasız bırakarak sivilceleri daha da derinlere iter.

Bu durumda sivilce tedavisi daha zor ve karmaşık hale gelmektedir.

Sivilce tedavi sonuçları hemen ortaya çıkmayan ve iyileşse bile tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu yüzden sabır ve takip gerektiren bir hastalıktır. Hastalar düzenli takip edilmez ve tedavilerine devam etmezlerse sivilce tedavi olamayan bir hastalıkmış gibi görünür. Oysa sivilce tedavi edilebilir en azından kontrol altında tutulabilir bir cilt hastalığıdır.

Cilt doktorlarına, her ay bir sürü sivilce hastası gelir. Cilt hastalığı polikliğinde sivilce şikayeti olan hastalar büyük yer kaplar. Sivilce en sık gördüğümüz şikayetlerdendir. Bize sivilce şikayetiyle başvuran hastaların bir kısmı tedavisine devam eder, bir kısmı ise tedaviyi bırakır.

İyileşmeyen hastalar, genellikle tedavisini yarım bırakan veya ilaçlarını düzenli kullanmayan hastalardır. Sivilcenin tipine ve şiddetine uygun tedavi düzenlenen hastalarda, eğer düzenli bir şekilde tedaviye devam edilirse, iyileşme gerçekleşir.

Ancak yaşı küçük olan hastalar, 20’li yaşların başında olan hastalar ve iltihaplı sivilcesi olan hastalarda hastalığın tekrar şansı yüksektir. Bilinmesi ve kabul edilmesi gereken, bir süre bu hastalığa doktorunuzla beraber mücadele etmeniz gerekeceğidir. Sivilcenin tekrar olasılığını azaltan en etkili ilaç isotretinoindir.

Sivilcede belli tekrarı engellemek için belli bir dozda ve sürede kullanılmalıdır ve buna rağmen hastalığın tekrar şansı % 30-40 civarındadır. O zaman tekrar bu ilaçla veya başka ilaçlarla tedaviler yapılabilir. Bazen yan etkileri nedeniyle bu ilacın kullanımı uygun olmayabilir.

Çok sık tekrar eden şiddetli sivilcelerde hormon bozuklukları veya sivilcenin üzerine başka bir mikrop eklendi mi (gram negatif folikülit?) diye araştırma mutlaka yapılmalıdır.

Sivilce (Akne) Nedir?

Sivilce (akne) yüz, boyun, göğüs, sırt , omuz ve üst kollarda görülen, yağ kanallarını tutan bir hastalıktır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte 20 li yaşlarda ve hatta 40 lı yaşlara kadar devam edebilir . Her zaman olmasa da sivilceli kişiler genellikle yağlı bir deriye sahiptir.

Akne zamanla, ilerleyen yaşlarla birlikte iyileşebilir. Yine de bunun olmasını beklemek gereksizdir. Çünkü tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı,ciddi izler bırakabilir. Ayrıca akneli dönem uzun sürebilir. Bu dönem içinde kişiye görüntü bozukluğu yaratarakcan sıkar ve psikolojik olarak rahatsızlık verebilir.

Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi uygundur.

Sivilce (Akne) Nasıl Oluşur ?

Hem erkek hemde kadınlarda bulunan erkeklik hormonları ergenlik çağında yükselir ve derideki yağ bezlerini uyarır ve genişletir. Bu yağ bezleri, aknenin ensık görüldüğü alanlarda (yüz, göğüs,sırt) bulunur. Yağ kanalları folikül olarak adlandırılan kıl içeren kanallarla da bağlantılıdır.

Yağ bezleri sebum olarak adlandırılan yağlı bir madde üretir. Sebum, deri üzerine deri yüzeyine açılan kıl folikülleri vasıtasıyla boşalır. Bu kıl foliküllerinin ağızları por olarak adlandırılır. Sebum yani yağ , kıl folikül kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte kanalda yapışkan bir hale gelir.

Böylece por tıkanmış olur. Bakteriler foliküldeki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalırlar. Bu bakteriler kimyasal maddeler salgılayarak burada bir reaksiyon yaratırlar ve folikül duvarı parçalanır. Sebum, bakteriler, ve hücreler deri içine dağılarak kızarıklık şişme ve iltihap akıntısına neden olur.

Nadiren akneler hormonal dengesizliğe de bağlı olabilir.

Hafif sivilceler (akne) topical jel solusyon ve losyonlarla tedavi edilir. Ekstra vitamin ve minerallerin kullanımının tedaviye faydası bulunmamıştır.

Yüzünüzü su ile hafif bir temizleyici sabun veya antiseptik jel kullanarak günde ikikez yıkayın Sivilce (akne) ürünlerini sadece akne üzerlerine nokta halinde değil tüm etkilelen alanlara yayarak uygulayın. Sivilce (akne) tedavi ajanları ilk 2-4 hafta kuruluk yaratabilir. Zamanla cilt bu reaksiyonları göstermez.

Yağsız bir nemlendirici kuruma şikayeti için kullanılabilir.

Yağlı kozmetikler, fondoten, krem ve güneş koruyucular kullanılmamalıdır.

Iyileşme 2-4 ay arasında olabilir.

Şiddetli tahrişlerde tedavi bırakılmalı doktorunuzla görüşülmelidir.

Hafif derecede ki aknelerde genellikle topikal yani dışardan sürme şeklinde ilaçlar kullanılır

Topikal sivilce (akne) ilaçları

Antiseptic deri temizleyicileri

Benzoyil peroxide

Azeleik asit

Antibiotikler: clindamisin eritromisin

Retinoidler: tretionin adapalene

Orta Dereceli Sivilcede (Akne) Tedavi

Burda da topical ajanlar yanısıra oral tedavilerde uygulanır.

Antibiotikler tetrasiklin, eritromisin doksisiklin,

Kadınlarda östrojen ve antiandrojen tedaviler diane 35 , spirinololakton vb

Источник: //www.sivilcetedavi.org/

Sivilce Nasıl Geçer: Sivilce Lekelerine Çözüm

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce, ergenlik döneminden itibaren her yaş grubunda, kadın ve erkeklerde görülebilen cilt hastalıkları arasında yer almaktadır. Son derece hassas bir cilt problemi olan sivilcenin tedavisinde, kulaktan dolma bilgiler etkili olmayabileceği gibi sivilce izlerinin oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenle kalıcı sivilce izlerinin oluşmaması için doğru sivilce tedavisi uygulanmalıdır.

Sivilce oluşumunun yol açtığı cilt sorunlarına özellikle ergenlik döneminde rastlansa da daha ileri yaşlarda sivilce oluşumu gözlenebilir. Yetişkinler sivilce ile daha kolay mücadele edebilirken, ergenlik döneminde olan bireyler bu konuda oldukça zorlanmaktadır.

Akne nedir?

Toplumda sivilce olarak bilinen akne vulgaris, yağ bezlerinin tekrarlayan hastalığıdır. Çoğunlukla yüz, göğüs, sırt, boyun gibi vücudun yağlı bölgelerinde çıkmaktadır. Bazen omuzlarda ve kalçalarda da akne problemi görülebilir. Hayati bir problem değildir ancak kişinin psikolojisini ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyebilir.

Sivilce neden çıkar?

Sivilce oluşumuna yol açacak birçok faktör bulunsa da en önemli nedenin genetik yatkınlık olduğu bilinmektedir. Stres ve yanlış kozmetik ürünlerinin kullanılması da sivilce çıkmasına sebep olabilmektedir.

Hormonal faktörler, yağ bezlerinin salgılanmasında artışa sebep olarak sivilce sorununa yol açabilir. Deri üzerinde bulunan yağ bezi kanalları, fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanarak, siyah nokta (açık komedon) ile beyaz küçük kabarcıklar (kapalı komedon) oluşturur.

Deride meydana gelen bu yapılar, ciltte az sayıda var olan bakterilerin çoğalması için ortam meydana getirmekte ve iltihaplı sivilcelere neden olabilmektedir. Bazı durumlarda deri altı sivilce sorunuyla karşılaşılabilmektedir.

Hormonal problemi olan kişilerde sivilce sorunuyla birlikte tüylenme, saçlarda dökülme ve adet düzensizliği gibi durumlar da görülebilir.

Sivilce, aynı zamanda çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceği için uzman kişiler tarafından muayene edilmesi gerekir. Diyabet hastalığında; kaşıntı, mantar ve sivilce gibi problemler de görülebildiği için sivilce tedavisine başlamadan önce çeşitli testlerin yapılması, sivilce oluşumuna zemin hazırlayan başka hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir.

Yüzdeki sivilceler nasıl geçer?

Ergenlik döneminde ya da sonrasında oluşan yüzdeki sivilceleri doğru bir şekilde tedavi etmek, sonrasında iz kalmaması ve daha çok alana yayılmaması açısından son derece önemlidir. Sivilcelerin üzerine kapatıcı sürmek uzun vadeli, kalıcı bir çözüm değildir.

Kulaktan dolma bilgilerle sivilceden kurtulma yolları denemek, başarısızlıkla sonuçlanabilmekte ve kişilerde umutsuzluğa sebep olabilmektedir.

Sivilcelere kesin çözüm için uzman kişiler tarafından akne tedavisi yapılması ve sonlanana kadar da sürecin takip edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Sivilce tedavisi için en etkili yöntemlerden biri HydraFacial uygulamasıdır. Hollywood yıldızlarının da tercihi olan bu cilt yenileme sistemi ile cildin ihtiyacı olan tüm bakımları tek seansta uygulayabilmek mümkündür.

HydraFacial yöntemi ile cilt bakımı, gözenek tedavisi, siyah nokta tedavisi, cilt tonu düzensizlikleri, yağlı ciltlerde sebum dengelemesi, sivilce ve leke tedavisi gibi işlemler yapılabilmektedir. Sivilceyi geçiren HydraFacial yöntemi her yaş grubundan hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilmektedir.

Bu yöntem ile cilt derinlemesine yenilenir, temizlenir, beslenir ve nemlenir.  İlk seansta cilt üzerindeki değişimler fark edilir. Sadece bakım amaçlı bu yöntem tercih edilecekse ayda bir, tedavi amaçla tercih edilecekse 1 hafta arayla 4-6 seans gerektirir.

HydraFacial yöntemi ile sivilcelerden kurtulmak ve bebek gibi bir cilde kavuşmak mümkün olduğu için işlem sonrasında makyaj yapmaya ihtiyaç bile duyulmayabilir.

Sivilce izleri nasıl geçer: Sivilce izlerine ne iyi gelir?

Sivilce izleri varsa, çeşitli lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile cilt lekelerinde kurtulma işlemi gerçekleştirilir. Sivilce sıkmak, tedaviye katkı sağlamak yerine sonrasında kalıcı izlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca sivilce patlatmak, aknenin yayılmasına neden olacağı için önerilmez.  

Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce tedavisi yapılmadıysa geriye izler kalmış olabilir. Sivilce izlerinin tedavisi de günümüzde modern yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Akne izleri, gözeneklerde aşırı genişleme, çukur ve çöküntü şeklinde olabileceği gibi yüzde kahverengi lekeler şeklinde de olabilir.

Kalıcı sivilce izlerindeki sorun sadece deri yüzeyinde görünen renk veya seviye farkı değildir. Cildin altındaki bağ dokusunda yanlış yapılanma sonucu elastikiyet kaybı, kabalaşma ve çekintilerdir. Bağ dokusu yeniden yapılandırılmazsa, sivilce sebebiyle oluşan izler tam olarak ortadan kaldırılamaz.

Yüzünde renk ve seviye farklılıkları olan kişilerde, sadece yüzeyi etkileyen kimyasal peeling işlemleri çok da tatmin edici bir sonuç vermeyebilir. Bu gibi durumlarda lazerle sivilce tedavisi daha etkili olacaktır.

Lazer ışını, çeşitli dalga boyları ve frekansları ile istenilen deri seviyesine etki edebilir.

Sivilce ve sivilce izlerini etkili bir şekilde tedavi edebilme yöntemleri bulunmaktadır. Sivilce sorunu varsa önce sivilce tedavi edilmeli, sonrasında sivilce lekesi tedavisi yapılmalıdır.

Sivilce tedavisi tamamlanmadan izlerini tedavi etmeye çalışmak, çok da sağlıklı bir sonuç vermeyeceği için bu işlemin adım adım yapılması daha etkili olacaktır.

Evde doğal yöntemlerle sivilcelerden kurtulma maskeleri yetersiz kalabileceği için uzman kontrolünde leke tedavisi, cilt temizliği ve cilt bakımı yaptırmak, sorunsuz bir sonuç almak için daha uygundur.

Lazerle leke tedavisi nasıl yapılır?

Sivilce ve akne izlerini yok etmede kullanılan bazı lazer çeşitleri bulunmaktadır ve bunların kullanımı da kişinin cilt rengine ve lekelerine göre değişmektedir. Bunlar; pigmente lezyonların tedavisinde kullanılan lazerler; Q anahtarlı Nb yağ lazerler, KTP lazerler, yoğun atımlı ışık kaynakları (IPL) ve fraksiyonel lazerler olarak sıralanabilir.

Akne ve sivilce lekelerinin deri içinde bulunduğu derinlik ile cilt rengi gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda, lazer tedavileri farklılaşmakta ve tedavinin başarı oranı da değişebilmektedir.

Kadınlar gibi erkekler de cilt lekelerinde lazer tedavisinden yararlanabilir. Sivilce lekelerine çözüm arayışında olanlar, alanında uzman kişilerden destek alarak lazerli tedavi sürecini başlatabilir.

Sivilce izlerinin en etkin tedavisi fraksiyonel lazer işlemidir. Fraksiyonel lazer, cilt altındaki yıpranmış kolejeni yok ederek taze kollajen oluşmasını sağlayan ve özel bir lazer cihazıyla uygulanan leke tedavisi yöntemidir.

Bu işlem sonrasında üst deride bulunan kök hücreler aktif hale gelir ve yeni epitel hücreler yüzeyi örter. 1-3 seans olan tedavi, ortalama 1 saat kadar sürebilir. Sivilce izi tedavisinden sonra güneşe çıkmamak son derece önemlidir.

Fraksiyonel karbondioksit tedavisinden sonra kızarıklık ve soyulma gibi durumlar görülebilir. Bu durum 1 hafta sonra geçer.

Lazer tedavileri için en iyi zaman, güneşin etkisini tamamen kaybettiği kış dönemidir. Sonbaharda lazer tedavisi yaptırmak, güneşin tüm etkisini kaybetmemesi üzerine iyi bir zaman olamayabilir.

Ayrıca bronzlaşmış cilde lazer (soyucu ya da yenileyici) uygulamak, pigmentasyon ihtimalini artırabilir.

Bu nedenle bronzlaşmış ciltlerin normal rengine döndüğü zaman dilimi lazerli leke tedavisi için uygundur.

Kimyasal peeling, çok eski zamanlardan beri yapılan cilt bakım işlemidir. Cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en basit yöntem, kimyasal peeling uygulamaktır. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soymada etkili olduğu için derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin tamamen yok edilmesi için mükemmel bir etki yaratmayabilir. 

Hem sivilce izleri, hem cilt bakımı hem de yüz lekeleri için kimyasal peeling uygulanabilmektedir. Kimyasal peeling yönteminde çeşitli soyucular kullanılabilir. Hastanın durumuna göre meyve asitleri ya da trikloroasetik asit gibi soyucular tercih edilir.

Kimyasal peeling, 15-20 dakika arasında sürebilen bir işlemdir. Öğle yemeğinde de uygulanabilen cilt bakımı ve sivilce izleri tedavisi olduğu için “öğle yemeği soyucuları” da denir. Sivilce izlerinden şikayeti olan kişiler, öğle yemeğinde bu işlemi yaptırıp sonrasında işine devam edebilir.

Oldukça basit uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Cilt bakımı amacıyla yapılan kimyasal peeling, cildi daha parlak ve daha canlı hale getirir. Cildi homojen, düz ve pürüzsüz hale getiren kimyasal peeling uygulaması sonrasında güneşten korunmak gerekir.

İşlemin ardından ciltte kırmızılık, pullanma ve kabuklanma ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda hastalara uygun tedavi yöntemi verilir ve süreç takip edilir.

Kimyasal peeling uygulamaları, ciddi yan etkisi olan uygulamalar değildir ancak uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir.

Sivilceli ciltlerin bakımı

Sivilce problemi olan kişiler, cilt bakımı ve makyaj ürünlerini seçerken son derece özenli ve dikkatli olmalıdır. Akneli ve yağlı ciltler için su bazlı ürünlerin kullanılması daha uygundur.

Aynı zamanda cilt tipine uygun ürünlerle akşam yatmadan önce cilt temizleme işlemi yapılmalı ve nemlendirilmelidir. Cildi fazla hırpalamadan, derinin doğal pH’ına yakın ürünlerle temizlemek gerekir.

Kese gibi ürünler cildi tahriş edebilir ve sivilce artışına neden olabileceği için pek tavsiye edilmez.

Medikal cilt bakımı

Farklı cilt tipleri için farklı bakım uygulamaları ve teknikleri bulunmaktadır. Yağlı ciltlerde sebum salgısı arttığı için daha sık sivilce problemi görülebilir. Ayrıca ciltteki gözeneklerin genişlemesi de istenmeyen durumlar arasında yer alır.

Yağlı cilt bakımında, yağlı görünümü matlaştırmaya yönelik ürünler kullanılmalı ve siyah noktalar temizlenmelidir. Medikal cilt bakımı ile cilt temizleme, gözenek temizleme, buhar ve nemlendirici maske aşamalarından oluşan işlemler yapılmaktadır. Ortalama 1-1,5 saat süren bu işlemde, doktor kontrolünde dermokozmetik ürünler kullanılır.

Cildin vitamin ihtiyacı varsa, medikal cilt bakımında vitamin takviyesi de yapılabilmektedir.

Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2018 Yayınlanma Tarihi: 21 Aralık 2018

Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sivilce-nasil-gecer-sivilce-lekelerine-cozum/

Поделиться:
Нет комментариев

Bir cevap yazın

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

×
Рекомендуем посмотреть
Kış Aylarında Cilt Ve Saç Bakımı
Kış Aylarında Cilt Ve Saç Bakımı
Cilt Lekeleri, Nedenleri ve Tedavileri
Cilt Lekeleri, Nedenleri ve Tedavileri