Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

Alerji birçok insanın yaşamında sorunlara yol açan, sosyal yaşamını olumsuz düzeyde etkileyen bir hastalık türüdür.

Gündelik yaşamı etkilemenin yanında alerji bazı kişilerde belli başlı hastalıklarında meydana gelmesine sebebiyet verir.

Bağışıklık sistemi, insanları, nefes, solunum, vücut derisi ve kulak aracılığıyla oluşan zararlı maddelerden korur. Koruma esnasında da farklı reaksiyonlar göstererek kendini belli eder.

Meydana gelen farklı reaksiyonlar ile vücuda girecek olan zararlı maddelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve vücuda girmesini tamamen engeller.

Alerjisi olan kişilerde ise bağışlılık sistemleri vücutları için zararı olmayan maddelere karşı ve vücutları için zararlı olan maddelere karşı da aşırı düzeyde reaksiyon vermeye başlar. Bu şekilde hastalıklar ve farklı sorunlar meydana gelir.

Özellikle alerjiye yatkın bünyesi olan kişilerde ve aile geçmişinde bu soruna sahip olan kişilerde meydana gelmektedir. Alerji özellikle insan vücudunun bağışıklık sistemi hastalıktan dolayı düştüğünde daha sık ortaya çıkar.

Meydana gelen alerjik reaksiyonlar kendini öksürük, geniz akıntısı, burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, kabarma gibi belirtiler ile belli eder.

Alerji Çeşitleri Ve Belirtileri

Alerjik Astım

Alerjiye yatkın olan vücutlarda sık şekilde meydana gelen bir sorundur. Alerjen maddelere yapılacak olan temasın sonrasında hırıltı, öksürük, nefes darlığı belirtileri ile kendini gösterir.

Sorunu yaşayan kişiler özellikle geceleri ve sabah erken saatlerde daha sık şekilde karşılaşır. Alerjik astımdan korunma isteyen kişilerin tedavi görmesi şarttır.

Özellikle küçük çocuklarda sık şekilde meydana gelir.

Deri Alerjisi

Deri yüzeyinde kendini gösteren bu sorun kimyasal ve metal bir maddeye temas edilmenin ardından ortaya çıkacaktır. Özellikle kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık şeklinde kendini gösterir. Ayrıca belli başlı ilaçların kullanılmasından sonra da deri alerjisi sorunu meydana gelebilir.

Ürtiker- Kurdeşen;  hayvan tüyleri, domates, çilek, ev tozları, süt, yumurta, böcek sokması, bazı ilaçlar vb. ürünler kurdeşene yani ürtikere yol açan sorunlar arasında yer alır. Özellikle deri yüzeyinde pullanma ve kızarıklık olarak kendini gösterir.

Alerjik Rinit

Özellikle bahar ve yaz aylarında meydana gelen bu alerji türüne bahar nezlesi adı da verilir. Kişilerin alerjenlere temas etmesinden sonra ortaya çıkan rinite polenler, toz, gıdalar, köpek ve kedi tüyü ve küf mantarı sebep olabilir. Rinit alerjisi yaşayan kişilerde kuru öksürük, burunda akıntı, burunda kaşıntı ve hapşırma meydana gelir.

Anafilaksi

Bu alerji türü insan için ciddi düzeyde tehlerin oluşmasına sebep olur. Özellikle nefes alma sorunu ve bilinç kaybı ortaya çıkan tehli belirtileridir. Beslenme düzeni, kullanılan ilaçlar ve hormon takviyeleri buna sebep olabilir.

Arı Sokması

Arı sokması sonucunda bölge yüzeyinde kızarıklık ve şişme meydana gelir. Kendiliğinden ortadan kalkan şişlik ve kızarıklıklar oluşabileceği gibi ölüm ile sonuçlanabilen sorunlarda meydana gelebilmektedir.

Atopik Dermatit Alerji ( Egzama )

Çevreden ve genetik olarak çocuklara geçen bir sorundur. Egzamanın gerekli olan tedavisi yapılmadığında daha büyük sorunların ve hastalıkların yaşanmasına sebep olur. Genelde 2 yaşında olan çocuklarda sık şekilde meydana gelir. Kaşıntı, yara görüntüsü, döküntü, lezyon ve deri yüzeyinde kuruluk şeklinde kendini belli eder.

Besin Alerjisi

Besinlerin içeriklerinden kaynaklı olarak oluşur. Bu tarz besinler tüketildiği zaman bağışıklık sistemi reaksiyon göstermeye başlar. Bu tarz besinler tüketildiği sürece vücut bağışıklık sistemi reaksiyon gösterir.

Bunun sonucunda da nefes darlığı, aşırı düzeyde ishal, mide bulantısı, kusma, kaşıntı, kızarıklık ve döküntü tarzında şikâyetler ortaya çıkmaya başlar.

Kısa süre içinde tedavisinin yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

Bebeklerde Alerji

Alerji Tedavisi

Besin ve Gıda Alerjisi

Hayvan ve Haşere Alerjisi

Yüz Alerjisi

Mevsimsel Alerji

Güneş Alerjisi

Cilt Alerjisi

Meyve ve Sebze Alerjisi

İlaç Alerjisi

Kozmetik Alerjisi

Alerjik Hastalıkları

Alerji Belirtileri

Lateks Alerjisi Nedir, Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak alerji vücudun bazı maddelere, hastalık oluşturabilecek derece tepki vermesi olarak adlandırılmaktadır. Bağışıklık sisteminde bulunmayan bu maddelere karşı gösterilen tepki de, bu tepkilerin belirtileri de, madde çeşitleri de kişiden kişiye değişmektedir. Lateks alerjisi de, içinde lateks maddesi bulunan maddelere karşı gelişen alerji çeşididir.

Vücut Alerjisi

Diğer Alerji Çeşitleri

Küf Mantarı Alerjisi Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Küf mantarı adından anlaşıldığı gibi küf yapan binlerce mantarın bir araya gelmesiyle oluşan mantarlar topluluğudur. İnsanlar üzerindeki en önemli olumsuz etkisi küf mantarı alerjisidir. Sizde bu sorunlarla karşı karşı kalırsanız alanında uzman doktor ve hekimden destek alabilirsiniz.

Источник: //alerjisebebi.com/

Alerji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bazı bünyeler hassas olabilir ve alerjik yapıya sahip olabilir bu kimselere atopik denir. Alerjik bünye bazı durumlara göre artış gösterebilir sosyal yaşam içinde alerjik yapıya sahip olanların sayısı %30 oranındadır.

Alerji her ne kadar genetik olarak bilinse de, dış faktörlerin etkisi de hastalıkta göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Eğer bir annede alerjik durum söz konusu ise bu çocuğunda da olma olasılığı hayli fazladır.

Tüm insanların vücudunda bulunan antikorlar, dışarıdan vücuda giren mikroplarla savaş halindedir, alerjik bünyeye sahip olan kimselerde ise antikorlar zararsız maddeleri de zararlıymış gibi algılar ve savaş açar bu durum neticesinde ise alerjiler meydana gelir.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji tek bir çeşit değildir buna bağlı olarak ta belirtileri de farklılık gösterir.

En çok görülen alerji belirtileri ise; başta burun akıntısı olmak üzere, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı, kızarıklık, hapşırma, boğazda gıcık ve öksürük, genizde sürekli akıntı ve geniz kaşıntısı son olarak ta burun tıkanıklığı ile alerji kendini gösterir. Alerjiyi tetikleyen etmenler ise; ev tozları, çiçek polenleri, hayvan tüyleri ve farklı kokular olabilir.

İnsan yapısına ve vücut yapısına göre pek çok alerji çeşitleri vardır, en çok karşılaşılan alerji çeşitleri ise;

Alerjik Rinit

Alerjik rint, saman nezlesi, bahar nezlesi ve yaz gribi olarak bilinir. Alerjik rinti tetikleyen etmenler ise; kimyasal maddeler, toz, hayvan tüyleri, polen ve ev tozlarıdır.

Alerjik rint belirtileri ise; hapşırma, göz yaşarmaları, burun kaşıntısı, göz kaşıntısı, kuru öksürük ve geniz akıntısıdır.

Alerjik Astım

Alerjiye yatkın vücutların, alerjiye karşı broşların gösterdiği tepkidir. Alerjik astım belirtileri ise; özellikle geceleri kuru öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışmadır.

Alerjik astıma neden olan etmenler ise; parfüm kokuları, toz duman, is, sisli havalar, havya tüyleri, sigara dumanı, ev tozları, baharda çiçek polenleri, hamam böcekleri, nem ve küftür.

Alerjik Konjonktivit

Alerjik konjonktivit, gözün beyaz kısmına konjonktiva adı verilen zarın alaerjilere verdiği tepkilere denir.

Alerjik konjonktivit belirtileri, gözlerde kaşıntı, sulanmadır. Alerjik konjonktivit rahatsızlığının beş tipi mevcuttur. Bunlar ise;

  • Mevsimsel ortaya çıkan alerji,
  • Pereniyal konjonktivit,
  • Vernal konjonktivit,
  • Keratokonjunktivit,
  • Dev papilerdir.

Konjonktivit tetikleyen etmenler; bazı ilaçlar, süt, bazı kuru yemişler, domates ve yumurta gibi gıdalardır. Yine bazı hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleri, çiçek polenleri, ev ve çamaşır üzerinde bulunan ufak tüyler ve ev tozları gibi etmenler konjonktivit, tetikleyen başlıca sebepler arasında yer alır.

Besin Alerjileri

Besin alerjisi herkeste aynı etkiyi göstermez ve herkesin aynı maddeye alerjisi yoktur yani farklı kişiler farklı besin maddelerine karşı besin alerjisine tutulabilir.

En çok görülen besin alerjileri ise, proteindir, burada yumurta, un ve şeker gibi besinlerde alerjiyi tetikler.

Besin alerjisinin belirtileri ise, deride kaşıntı ve dökülme, mide yanması ve mide acıması ve ishaldir.

Atopik Dermatit

atopik dermatit çocuk egzamasıdır. Bu alerji tedavi edilmezse ilerleyen yıllarda astım ve alerjik rinite dönmesi muhtemeldir. Daha çok 6 aylık bebeler ile 2 yaş arası bebeklerde görülme olasılığı fazladır. Atopik dermatit belirtileri, kaşıntı ve kuru kırmızı lekelerle kendini gösterir.

Arı Ve Böcek Alerjisi

Arı ve diğer böceklerin soktuğu bölgelerde ağrı ve şişlik görür çoğu kimsede bu durum belirli bir zaman sonra kendiliğinden geçer, eğer geçmezse büyük problemlere yol açar.

Anafilaksi

Anafilaksi, alerji çeşitlerinin içinde en tehli olanıdır ve ölümcül olabilir. Anafilaksi belirtisi ise; nefes alamama ve bilinç kaybının yaşanmasıdır.

Alerjinin belirtileri hemen kendini gösterebilir ya da birkaç saat içinde de kendini gösterebilir bu durum bünyeden bünyeye farklılık gösterir.

Tedavi edilmesi gereken bir alerji çeşididir ve tedaviden sonra 72 saat boyuncu kortizonlu merhemler kullanılmalıdır.

Alerji Testleri Nelerdir?

Alerji testleri için, deri ve kan tahlillerine ihtiyaç vardır. Deri üzerinde yapılan testler genelde 20 dakika gibi bir süreçte belli olurken kan testi için 24 ila 48 saat beklenmesi gerekir.

Prick Testi: bu test ile 20 ila 30 çeşit alerjik etmenler belirlenebilir. Test için hastanın derisi çizilir ve alerjiye neden olan etmenler solüsyonlar halinde hazırlanır ve çizilen deri üzerine damlatılır. Damlatma işleminin akabinde 30 dakika kadar bekletilir.

Burada kızarıklık oluşursa alerjiye neden olan maddeler tespit edilir. Testin sonucunu grip ilaçları ve öksürük ilaçları etkileyebilir. Bu sebeple bu tür ilaçlar kullanılıyorsa mutlaka test öncesi bu durumun doktora bildirilmesidir.

Patch testi: Patch testi, egzamaya neden olan alerjilerin tespiti için kullanılır. Bir bant üzerine, alerjine neden olabilecek etmen maddeler dökülür ve sırt üzerinde 2 gün boyunca bekletilir. 2. günün sonunda bant çıkarılır, kızarıklık olan bölgede herhangi bir madde varsa alerjik durum ortaya çıkmış olur.

Kan testi: alerjik testlerden bir tanesi de kan testidir. Kandaki IgE oranı ölçülür, alerjik bünyede normal bünyelere oranlar bu oran 10 kat daha fazla görülür.

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerji tedavisi üç şekilde yapılır bunlar ise;

  • İlaç tedavisi,
  • Alerjiye neden olan etmenlerden uzak durmak,
  • Aşı tedavisidir.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde görülen alerji belirtileri;

  • Dinmeyen burun akıntıları,
  • Bebeklerde nefes almada zorluk,
  • Kuru öksürük,
  • Arka arkaya hapşırma,
  • Bebeğin gözlerinde oluşan kızarıklık ve yaşlanma,
  • Bebeklerin cildinde kızarıklık,
  • Baş dönmesi ve bebeklerde uyuşukluk,
  • Dil, ağız ve dudaklarda şişlik ve kızarıklık,
  • Bebeklerde ishal ve kusma,
  • Sindirim sorunları,
  • Karın ağrıları,
  • Kokuya duyarlılık,
  • Egzama,
  • Kabızlık problemi,
  • Depresyon ve moral bozukluğu,
  • Mide yanması,
  • Yüzde şişme gibi durumların yaşanıyor olması bebeklerde alerji belirtilerinden bazılarıdır.

İlaç Ve Merhem Alerjisinin Belirtileri

İlaç ve merhem alerji belirtileri ise;

  • Kurdeşen,
  • Yüzde, dudakta, dilde şişlikler,
  • Bölgesel kaşıntılar,
  • Ciltte deri dökülmeler ve kızarıklık,
  • Solunum sorunları
  • Şiddetli karın ağrılarıdır.

Alerjiye Neden Olan İlaçlar

İlaç ve merhem kullanmadan önce kullanılacak olan merhem, krem ve diğer ilaç türlerinin içeriğinde bulunan etmen maddelerine karşı alerjinizin olup olmadığını tespit etmeniz gerekir ve doktor reçetesi olmadan hiçbir ilacı kullanmamanız gerekir. Alerjiye neden olan ilaçlar ise;

  • Antibiyotikler,
  • Aspirin,
  • Sara ilaçları,
  • Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Monoklonal antikorlar ve bazı deri merhemleri alerjilere neden olabilir.

Alerji Belirtileri Ne Zaman Geçer?

Alerji belirtileri, alerji çeşidine göre geçme süreleri vardır. Besin alerjileri, bir gün sonra geçebildiği gibi bahar nezlesi olarak adlandırılan alerjiler 2 -3 hafta gibi sürelerde geçer, eğer ilaç alerjisi varsa bunun için doktora gitmeniz gereklidir.

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji belirtileri yaşadığınız andan itibaren doktora gitmeniz gerekir çünkü bazı alerjiler ölümle bile sonuçlanabilir. Özellikle bebek ve çocuklarda görülen alerjiler için mutlaka doktor gözetimi ve tedavisi gerekir. Alerji için ise iç hastalıkları yani dahiliye doktoruna muayene olmanız gerekir.

Источник: //www.kadinzamani.com/alerji-nedir-nasil-tedavi-edilir/

Alerji Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Bitkisel Kürler

Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde yediden yetmişe pek çok kişide görmeye başladığımız alerji rahatsızlığı, farklı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilmekte ve çoğu durumda kişilerin yaşam standartlarını bir hayli düşürebilmektedir. Bu nedenle alerji ile mücadele edebilmek için alerji nedir, neden meydana gelir, belirtileri ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını iyice öğrenmek gerekir.

Alerji Nedir?

Alerji, en basit tanımı ile vücuda giren ya da vücuda temas eden birtakım maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği bir tür aşırı duyarlı tepki olarak açıklanabilmektedir.

Vücutta alerjiye sebebiyet veren maddelere ise genel olarak alerjen adı verilmektedir.

Alerjenler çevrede, havada, hayvanlarda, ilaçlarda, yiyeceklerde ya da içeceklerde yer alabilmektedir.

Alerji Neden Olur?

Alerjinin ne olduğu sorusu yanıtlandıktan sonra alerji neden olur diye merak edenlere de bazı bilgiler verilebilmektedir.

Buna göre ilk olarak alerjinin nedenlerinin oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğu dile getirilebilir.

Havada bahar aylarıyla birlikte kendini gösteren polenler ve toz taneciklerinin yanı sıra küf gibi maddeler de kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Bazen vücut, tüketilen besinlerde yer alan bazı alerjenler nedeniyle de reaksiyon verebilmekte ve alerji rahatsızlığına sebep olabilmektedir.

Bünyeye göre gelişen ve alerjen maddenin miktarına göre yoğunlaşan bu tür reaksiyonlar genellikle kısa süreli olsa da bazı durumlarda ciddileşebilmekte ve hayati teh yaratabilmektedir.

Alerjiye neden olan besinlere ise süt, süt ürünleri, fıstık, buğday ve balık gibi besinler örnek olarak gösterilebilir.

Köpek ve kedi gibi tüylü hayvanlar ile aynı ortamda yaşamak ya da onlara dokunmak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Hapşırma şeklinde kendini gösteren bu tarz alerjik reaksiyonlar bazı durumlarda cilt yüzeyinde tahriş ya da sivilce gibi sorunlarla da ortaya çıkabilir.

Nadiren de olsa hayvan tüyüne karşı hassasiyet gösteren kişilerde boğulma hissi de yaşanabilmektedir.

Alerji nedenleri arasında yer alan ilaçlar da içerdikleri bitkisel ürün ve kimyasallar sebebiyle vücutta kaşıntı ya da kızarıklık gibi farklı alerjik reaksiyon belirtilerinin görülmesine neden olabilmektedir. Penisilin veya penisilin içeren antibiyotiklerde görülen bu durum, çoğu zaman kısa süreli alerji olarak tanımlanabilmektedir.

Alerji neden olur sorusuna yanıt olarak son sırada böcek ısırmasından bahsedilebilir.

Zira doğada yer alan pek çok böcek insanları ısırdıkları ya da soktukları zaman belirli miktarlarda zehiri de vücutlarına enjekte etmektedir ve bu durum bazı kişilerin hassas bünyelerinden ötürü alerjik reaksiyon göstermelerine sebebiyet verebilmektedir.

Yaban arısı, eşek arısı, bal arısı, sarıca arı, ateş karıncası gibi böcekler alerjik reaksiyona neden olan böcek türlerine örnek olarak gösterilebilmektedir.

Tüm bunların dışında alerjinin nedenleri içerisinde kauçuk ya da plastik ürünlere karşı hassas bir bünyeye sahip olma, cilt bakım ürünlerinde ve makyaj malzemelerinde bulunan maddelere karşı duyarlı olma ya da nikel ve benzeri metallere karşı hassasiyet gösterme gibi durumlar da bulunmaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak bu rahatsızlığın belirtileri için standart bir açıklama yapmanın mümkün olmayacağı söylenebilmektedir.

Zira pek çok alerji çeşidi bulunmaktadır ve her alerjinin de kendine has belirtileri mevcuttur.

Bu nedenle alerji belirtileri nelerdir diye merak edenlere genel hatları ile farklı durumlarda görülebilen alerji belirtilerinden söz edilebilmektedir.

Polen, Toz Alerjisi Belirtileri: Bu alerji türünde kişilerin alt ve üst solunum yolları doğrudan etkilenmektedir.

Bu nedenle polen ve toz alerjisi belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı ve yutkunma zorluğu gösterilebilmektedir.

Polen kaynaklı meydana gelen bahar alerjisinde ise gözlerde sulanma, yanma ve burun akıntısı belirtileri görülebilmektedir.

Besin Alerjisi: Besin alerjisi belirtileri arasında vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissinin yer aldığı söylenebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra kusma, şişmiş dil, ağızda karıncalanma, damakta kaşıntı, ishal ve karın krampları da yine besin alerjisi belirtileri içerisindedir.

Böcek Alerjisi: Böcek ısırmasına karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerde ısırılan ya da sokulan bölgede kızarıklık, şişme ve kaşıntı belirtileri gözlemlenebilmektedir. Böcek ısırması kaynaklı alerjide ayrıca hırıltı, kurdeşen, nefes darlığı, kan basıncında düşüş ve göğüste sıkışma da görülebilmektedir.

İlaç Alerjisi: İlaç alerjisi görülen kişilerde ciltte kaşıntı, isilik, kurdeşen, kızarıklık ve yüzde şişme ile aşırı duyarlılık belirtileri ortaya çıkabilmektedir. İlaç alerjisinde ayrıca göğüste hırıltı gibi alerji belirtileri de gözlemlenebilmektedir.

En Çok Görülen Alerji Türleri Nelerdir?

Alerjinin farklı pek çok türü olsa da günümüzde bazı alerji türlerinin diğerlerine göre daha çok belirti gösterdiği ve daha yaygın olduğu söylenebilmektedir. Buna göre en çok görülen alerji türleri nelerdir sorusuna yanıt olarak 6 farklı alerji türünden bahsedilebilir. Bunlar;

  • Alerjik Astım
  • Alerjik Rinit
  • Alerjik Dermatit
  • Alerjik Konjuktivit
  • Deri Alerjisi
  • Besin Alerjisi

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

En yaygın olarak görülen alerji türlerinden bahsedildikten sonra alerji testi nasıl yapılır diyenlere de alerjenlerin deri testleri ve kan tahlilleri ile belirlenebileceğinden bahsedilebilir. Buna göre deri testleri ile ortalama 20 dakikada, kan tahlilleri ile de 24 ila 48 saat arasında kişilerde alerjik reaksiyon olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Kan testinde kandaki IgE antikoru ölçülmekte ve IgE oranının normale göre ortalama 10 kat daha fazla olması durumunda kişilerin alerji oldukları tespit edilmektedir.

Deri testleri altında uygulanan Prick ve Patch testlerinde ise bant yapıştırma ya da kesik atma gibi deriye özel işlemler yapıldıktan sonra belirli bir müddet beklenmekte ve sonrasında kişilerin şüphe edilen maddelere karşı alerjik olup olmadıkları ayırt edilmektedir.

Alerjide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alerjik hastaların daha rahat bir yaşam sürebilmeleri için özen göstermeleri gereken birtakım konular bulunmaktadır. Buna göre alerjide nelere dikkat edilmelidir diyenlere alerji ile mücadele edebilmeleri için hassasiyet göstermeleri gereken bazı konulardan bahsedilebilir.

İlk olarak alerjik hastaların alerjiye neden olabilecek gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeleri gereklidir.

Sigarayı bırakmak, dengeli beslenmek, günlük egzersiz yapmak, kuş tüyünden ya da yünden yastık, yorgan ve örtü kullanmamak ya da evde kedi, köpek gibi evcil hayvan beslemekten kaçınmak alerjide dikkat edilecekler arasında gelmektedir.

Bunun dışında polenlerin yoğun olduğu aylarda kapı ve pencereleri kapamak, ev temizliği sırasında maske kullanmak ve parfüm ya da saç spreyi kullanımından kaçınmak da yine alerjiye karşı alınabilecek önlemler içerisinde yer almaktadır.

Alerji Tedavisi ve Bitkisel Kürler

Alerjinin tedavisi için ilk olarak alerjik reaksiyona neden olan alerjenlerden kaçınılmalıdır. Bunun dışında antihistaminik, dekonjestan ve steroid sprey gibi ilaç tedavileri ve immünoterapi adı verilen aşı tedavisinden faydalanabilmek de mümkün olmaktadır.

Alerji tedavisi için bitkisel kürleri merak edenlere ise günümüzde pek çok uzman doktorun da tavsiye ettiği bazı bitki bazlı doğal kürlerden söz edilebilmektedir.

Isırgan Otu Kürü

Ciltte kabarma, kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik belirtiler varsa ısırgan otu küründen yararlanılabilmektedir. Bunun için bir su bardağı sıcak su içerisine bir çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş ısırgan otu atılmalı ve 10 dakika demlendikten sonra da taze olarak tüketilmelidir.

Öksürük Otu Kürü

Doğal bir antihistaminik olan öksürük otu, alerji için bitkisel kürler arasında en bilinenlerinden birisidir. Çiğ olarak salata şeklinde yenebilecek olan öksürük otu ayrıca kapsül şeklinde eczanelerden de satın alınabilmektedir.

Karabiber Kürü

Solunum yolu kaynaklı alerjik reaksiyon gösteren kişiler için en ideal bitkisel kürlerden birisi olan karabiber kürü her evde kolaylıkla hazırlanabilmektedir. 1 tatlı kaşığı karabiberin 1 çay kaşığı bal ile karıştırıldıktan sonra tüketilmesi alerjik reaksiyonların azalması konusunda oldukça yararlı olabilmektedir.

Melekotu Kürü

Alerji için bitkisel kürler içerisinde son sırada melekotu küründen söz edilebilmektedir. Çin’de oldukça yaygın olarak kullanılan melekotu, alerjik reaksiyon belirtilerini azaltması nedeniyle tercih edilmektedir.

Melekotu kürü için 2 kahve kaşığı melekotunun kıyılmış ve kurutulmuş halde bir demliğe konulduktan sonra üzerine yaklaşık 250-300 ml ölçüsünde su eklenmesi ve sonrasında 10 dakika kadar demlenmesi sağlanmaktadır.

Daha sonra süzülerek içilebilecek olan melekotu kürünün günlük olarak tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

Saraçoğlu Alerji Tedavisi

Источник: //saglikhaberleri.com/alerji-nedir-neden-olur-belirtileri-nelerdir-tedavisi-ve-bitkisel-kurler/

Alerji Çeşitleri Nedir, Alerji Belirtileri

Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

alerji çeşitleri nedir, belirtileri nelerdir

Alerji zaman zaman farklı sebeplerden de olsa başımıza gelebilecek bir durumdur. Alerjinin farklı çeşitleri bulunmakla birlikte alerjiye neden olan birçok faktör de bulunmaktadır.

Vücudumuzda gelişen bir alerji için genetik yapımız, yaşımız ve bünyemiz  çok büyük etkendir. Hassas bünyedeki kişilerin alerjik reaksiyon göstermeleri daha olasıdır. Alerji özellikle mevsim geçişlerinde, polenlerden, tüy ya da güneşten kaynaklanabilir.

Alerji çeşitlerini aşağıdaki başlıklarda daha ayrıntılı aktaracağız ama öncelikle alerjinin tanımını vermekle başlayalım.

Alerji Nedir

Alerji; Vücudumuza nefes, temas ya da gıda yoluyla giren zararlı alerjenlerin bağışıklık sistemini etkileyerek vücudun reaksiyon göstermesidir.  Yaşadığımız alanlarda birçok alerjen vardır ve bedenimiz çoğu zaman bu alerjenlerle mücadele eder. Vücut sistemimiz bu şekilde yaratılmıştır.

Örneğin burun içindeki kılların soluduğumuz havayı temizleme görevi vardır, böylece alerjik maddelerin solunum yoluyla bedenimize girmesini engeller. Ancak bazen alerjenler bir şekilde vücuda girer ve vücudun bağışıklık sistemine zarar verir.

Alerji vücutta kendini hemen belli eder, kızarıklık, hapşırma, gözlerin kanlanması, kusma gibi belirtiler alerjinin çeşidine göre değişmektedir.

Alerji Çeşitleri

Deri Alerjisi; Deri alerjisi derinin bir kimyasala temas etmesiyle oluşur. Kimyasal bir ürün ya da metal bir parçaya temas edilmesiyle oluşan alerji deride kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklığa neden olur. Deri alerjisine neden olan bir diğer etmen ise antibiyotik ilaç kullanımıdır. Özellikle ağır antibiyotik ilaçlar hassas bünyelerde deri alerjisine neden olabilir.

Alerjik Astım; Alerjiye müsait bünyelerde ortaya çıkan alerjik astım öksürük ve nefes darlığı şeklinde kendini belli eder. Alerjik astıma, köpek veya kedi tüyü, polen, toz bulutları, küf mantarı ya da talaş tozu neden olur. Alerjik astım özellikle marangoz işlerinde tahta ve ağaçların kesimi sırasında çıkan talaş tozuna maruz kalan kişilerde de görülür.

Arı Sokması Alerjisi; Arının iğneyle kişiyi sokması alerjiye neden olabilir. Arının soktuğu bölgede kızarıklık, kabarma ve şişme görülür, bu alerjik belirti bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Besin Alerjisi; Besinlerde bulunan kimyasal maddeden dolayı ortaya çıkan alerji türüdür.

Alerjiye sebep olan besin tüketildiğinde bağışıklık sistemi buna karşı antikor üretir ve besin tekrar yenildiğinde vücudun yabancı madde olarak gördüğü proteini atmak için kimyasal üretmesiyle alerji oluşur.

Besin alerjisi kendisini mide bulantısı, ishal, kusma şeklinde belli eder. Ayrıca kızarıklık, öksürük de görülebilir.

Bahar Alerjisi; Bahar alerjisi birçok kişinin ilkbahar mevsiminde yakalandığı bir alerji çeşididir. Bahar alerjisi aynı zamanda yaz gribi ve saman nezlesi olarak da bilinir.

Bahar mevsiminde mevsimlerin değişmesi ile birlikte havada bulunan polen tozları bu alerjinin en büyük nedenidir. Ayrıca küf mantarı, çeşitli gıdalar ve evcil hayvan tüyleri bahar alerjisini tetikler.

Bahar alerjisiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için bahar alerjisi belirtileri yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kurdeşen; Kurdeşen deri üzerinde meydana gelen kızarıklık ve kabarmalardır.Bir çeşit kaşıntı olan kurdeşen dökülerek tekrar oluşabilir. Kurdeşen ilaç kullanımı, bazı deniz ürünlerinin tüketimi, yumurta, toz gibi nedenlerden dolayı olabilir. Kurdeşenin diğer nedenleri arasında kozmetik ürünler, inek sütü, aşı ve böcek sokmaları da vardır.

Etopik Dermatit; Etopik dermatit genetik faktörlere bağlı bir alerji çeşididir. Çocuk egzaması olarak da bilinir. Çocuk egzaması denmesinin nedeni genel olarak 6 ay-2 yaş arasında arasında görülmesidir. Alerjinin belirtileri deride kızarıklık, kuruluk, ve kaşıntıdır.

Anaflaksi; Alerji çeşitleri arasında en ciddi olan alerjidir. Kullanılan çeşitli ilaçlar, gıdalar, alerjik aşılar anaflaksi alerjiye neden olabilir. Alerji belirtileri arasında bilinç kaybı ve nefes darlığı görülür.

Alerji Belirtileri

alerji belirtileri nelerdir

Alerji belirtileri alerjinin çeşidine göre değişmektedir.

Alerji belirtisi nelerdir diye sorarsak öncelikle vücudun neye alerji gösterdiği ve alerjiye neden olan faktörü belirlemek gerekir.

Alerji belirtilerinde bilmemiz gereken önemli bir nokta ise alerji belirtilerinin bünyeden bünyeye farklılık göstermesidir ve alerjinin şiddeti de değişiklik gösterir.

En sık görülen  alerji belirtileri; 

  • Kaşıntı
  • Kızarıklık ve kabarma
  • Nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp vermedir.

Alerji belirtileri mevsimsel alerji, gıda alerjisi, evcil hayvan alerjisinde farklı reaksiyonlar gösterir.

Mevsimsel Alerji Belirtileri; Bahar mevsiminde görülen bu alerji bitkilerden yayılan polenlerden oluşur. Polen alerjisi olan kişiler bahar mevsimlerinde alerjiye yakalanabilir. Bahar alerjisi belirtisi; gözlerde kaşıntı, sulanma, hapşırık, öksürük, gözlerde yanma ve burun akıntısı şeklindedir. Aynı belirtiler sonbahar mevsiminde de görülebilir.

Hayvan Alerjisi Belirtisi; Evcil hayvanların tüylerine olan bu alerji belirtisi; hırıltılı nefes, gözlerde kaşıntı, burun akıntısı şeklindedir. Köpek alerjisi olan kişilerde temas sonucu ciltte kaşıntı kızarıklık ve kurdeşen görülebilir.

Gıda Alerjisi Belirtileri; Gıdalara olan hassasiyet pek çok kişide görülebilir. Belirtiler genelde hafif şekilde olduğu için çoğu kişi hangi gıdaya karşı alerjisi olduğunu bilemeyebilir. Alerjiye neden olabilecek gıdalar ve belirtileri;

Yumurta Alerjisi; Belirtisi mide bulantısı, kaşıntı, yüz ve dudaklarda şişme, karın ağrısı şeklinde gelişebilir.

Süt Alerjisi Belirtisi; Kusma, kaşıntı, hırıltılı nefes ve karın ağrısıdır.

Balık Alerjisi Belirtisi; Bazı kişilerin balık ve deniz ürünlerine karşı alerjisi vardır. Bazı balık çeşitleri tüketildiğinde vücut alerjik belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler; kusma, mide bulantısı, ishal, şişkinlik ve karın ağrısıdır.

Güneş Alerjisi Belirtisi; Özellikle beyaz tenli kişilerde güneşe karşı vücut alerji gösterebilir. Yaz aylarında güneşe çok az maruz kalınsa bile, kızarıklık ciltte kabarma gözlerde kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.

Alerji Tedavisi

Alerji tedavisi için öncelikle hangi alerji çeşidinin olduğu neye karşı alerjik reaksiyonlar belirdiğinin bilinmesi gerekir.

Alerji uzmanına başvurarak neye karşı alerji olduğu tespit edilmesi gerekir ve ardından alerji tedavisine başlanır.  Alerji uzmanı doktorunun gerekli muayene ve tetkikleri sonucunda alerji için kan, cilt ve idrar testleri yapılır.

Alerji nedenleri ve alerji belirlendikten sonra tedaviye geçilir. İlaç tedavisi ile birlikte alerjiden korunma da çok önemlidir. Alerjiden korunmak için alerjiye neden olan durumdan korunmak gerekir.

Örneğin; kedi tüyü alerjisi var ise kedilere yaklaşmamak gibi. Ayrıca alerjik belirtiler baş gösterdikten sonra belirtilerin azalması için de ilaçlar kullanılabilir.

Alerji Testi

Alerji testi, alerji tedavisine başlamadan önce vücudun neye alerjisi olduğunu belirlemek için yapılan testlerdir.

Gıda alerjisini belirlemek için; Epidermal alerji testi yapılır.

Metal ve kimyasal alerjisini belirlemek için; Yama testi yapılır.

Deri, ilaç, solunum alerjisini belirlemek için; Alerjik testler uygulanır.

Источник: //www.faydaloji.com/alerji-cesitleri-nedir-alerji-belirtileri/

Negatif enerjiden korunma ve temizleme yöntemleri neler?

Alerji Nedir Belirtileri Nelerdir?

Fizik biliminde bir yasa vardır: Enerjinin Korunumu. Bu yasa der ki: Enerji yoktan var edilemez, yok edilemez fakat enerji başka şekillere dönüşebilir. Basit örneklerle rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesi gibi.

İnsan vücudunda da sinir sistemi elektrik sinyalleri ile çalışır. Tüm hücrelerin, organların ve bedendeki fonksiyonların enerjiye ihtiyaçları olduğu gibi, dönüştürerek etrafa yaydıkları bir enerji de vardır. İnsan manyetik bir alana sahiptir.

Bu alan aura ismiyle de adlandırılmaktadır. Her insanın bir aurası vardır. Bu aura alanı çevreyle iletişim halindedir. İnsan gözüyle genellikle görülmez. Görebilenler vardır. “Kirlian Fotoğrafçılığı” gibi tekniklerle de ayrıca incelenebilmektedir.

İnsanlar ve pek çok hayvan türü duygusaldır. Olaylara durumlara tepkiler verirler. Enerjinin dönüştüğü bir başka alanda duygulardır. Mutlu, olumlu, pozitif bir enerji alanı bir anda yerini mutsuz, olumsuz, negatif bir enerji alanına bırakabilmektedir.

Bunun kaynağı bir kişi ile karşılaşmak, bir olaya tanık olmak, bir telefon görüşmesi yapmak, bir yerlerden bilgi almak, bir ortamda bulunmak ve niceleri olabilmektedir. İstanbul’da yaşayan ve metrobüs kullanan bir çok kişi mutsuz, depresif, stresli ve gergindir. Enerjileri oldukça düşüktür.

Çünkü metrobüsler onlarca insanın sıkışarak bir araya geldiği toplu taşıma araçlarıdır. Kimisi işine, kimisi evine, kimisi bir randevusuna, kimisi hastaneye yetişmeye çalışmaktadır. Boş metrobüs beklemek, bunun gelmeyeceğini anlamak, dolu bir metrobüse binmek ve bin bir çeşit insanla içli dışlı seyahat etmek gerçekten zordur.

Evden çıkarken enerjisi yüksek keyfi yerinde olan bir kişi, metrobüse bindikten bir süre sonra öfkeli, sinirli bir ruh haline bürünebilmektedir. Yoğun trafikte tampon tampona giden bir çok araç sürücüsü içinde durum böyledir. İş yerinde sürekli sizi rencide eden bir üst düzey yetkilinin varlığı da enerjinizi bir anda dibe çekebilir.

Ya evdeyseniz?

Evinizdesiniz, her şey yolunda, patlamış mısır yerken film keyfi yapmaktasınız. Ne metrobüs, ne iş yeri ne de trafik derdiniz var. Sadece o anı değerlendirmek istiyorsunuz. Telefon çaldı karşıda çok sevdiğiniz bir arkadaşınız var.

“Naber? Nasılsın? İyiyim film izliyorum sen nasılsın? Bırak filmi de ne olacak bu ülkenin hali?” Gel buradan yak! Ağzınızda bir tane patlamış mısır, film dondurulmuş ekranda sizi bekliyor fakat siz en sevdiğiniz arkadaşınızla ülkenin hallerini tartışırken buldunuz kendinizi.

Arkadaşınız belli ki bir şeyler tarafından olumsuz etkilenmiş, enerjisel olarak berbat bir duruma gelmiş, kurtuluş yolu olarak size sarmış. Bu telefon konuşmasının ardından enerjiniz ne hale geldi? Filmi izleyecek aynı enerjiye sahip misiniz yoksa dışarı çıkıp biraz hava almak mı istiyorsunuz?

Bunun sebebi arkadaşınızın o anda yanınızda olmasa bile olumsuz enerjisini size yüklemesidir. Metrobüslerde ve trafikte de durum böyledir. Adeta bir virüsün yayılması gibi olumsuz ruh halleri kişilere yayılmaktadır. Yanınızda duran bir adam üzüntü ve keder içerisinde olabilir. Sizde yanında durduğunuz müddetçe o olumsuz enerjiye maruz kalacak ve kendinizi kötü hissedeceksinizdir.

Enerji vampirleri

Bunun tam tersi de mümkündür. Olumlu, pozitif enerji alanları diğer kişilere ve ortamlara bulaşıp onlara iyi yönde etki edebilmektedir. Ortamlar demişken evet ortamların da enerjisi vardır.

Bir hastanenin enerjisi ile okulun enerjisi aynı değildir. Bir deniz kenarının veya göl manzarasının enerjisi ile şehir merkezinin enerjisi aynı değildir.

Ortamlar ve kişiler adeta bir vampir gibi enerjileri çekebilmektedirler.

Bunlara “enerji vampirleri” denilmektedir. Bu size oldukça adaletsiz gelebilir. Olumlu enerjileri kaçırıp yerine olumsuz enerji koyanlar benim gözümde hırsız gibidir.

Peki bu enerji kaçaklarının bir alarm sistemi veya kapı kilidi var mı? Elbette var.

İşin bu kısmı biraz fantastik gibi görünüyor ancak insan ve insana ait sistemler tam anlamıyla çözülemediği için bu konuları sadece deneyimlemenizi ve kendiniz karar vermenizi öneriyorum.

Topraklanma nedir? Nasıl yapılır?

Negatif enerji’lerden korunma yollarını anlatmadan önce “topraklanma” konusuna değinmek istiyorum. Çünkü korunma sistemlerinden önce topraklanma yapılması gerektiğine inanıyorum. En klasik yöntemle çıplak ayak toprağa basarak kendinizi topraklayabilirsiniz. Gayet bilimseldir. Üzerinizdeki elektrik toprağa akar rahatlarsınız.

Toprak imkanınız yoksa duş alabilirsiniz. Akan su sizi topraklayacaktır. Bir diğer yöntem ise ılık-sıcak arası bir tuz solisyonuna ayaklarınızı batırmaktır. Ayak tabanlarınızın altındaki gözeneklerden tuzlu suya vücudunuzdaki toksinler ve negatif enerji akacaktır. Tuzun deniz tuzu veya himalaya tuzu olması gerekmektedir.

Tüm bunlar bilimsel olarak yapabileceğiniz elle tutulan gözle görülen topraklanma çeşitleridir. Bunları yapabilirsiniz ancak size önereceğim yöntemi de mutlaka yapın. Ayağınız toprakta, tuzda, suda vs. olmayabilir.

Bırakın toprağı apartmanın en üst katında olabilirsiniz. Sakin bir köşeye gidip burnunuzdan derin nefesler alıp yine burnunuzdan verin. Bunu bir kaç kez tekrarlayın.

Gözlerinizin kapalı olup olmaması önemli değil fakat yeni başlayanlar için kapalı olması daha uygun olur.

Taç çakranızdan (kafanızın üzeri) beyaz yada mor bir ışığın vücudunuza girdiğini imgeleyin. Bu ışık omurganız boyunca ilerleyerek tüm vücudunuza yayılıyor. Ardından ayaklarınızdan çıkarak evrenle birleşiyor.

Ayaklarınızı bir ağacın kökleri gibi düşünebilirsiniz. Yüksek katlı binalarda olabilirsiniz fakat bu köklerin toprağa kadar uzandığını imgeleyebilirsiniz.

Işık içinizden geçtikte sizin üzerinizdeki tüm negatif enerjiyi de alıp götürüyor. Artık topraklandınız.

İmgeleme yöntemleri ile negatif enerjiden korunma

Birkaç yöntem var. Bağımlı kalmak zorunda değilsiniz. Kendi tasarımınız bir korunma sistemi de geliştirebilirsiniz.

1. Yöntem: En klasik olanı budur. Siyah, gri, kahverengi gibi karanlık ve koyu renkler dışında bir renk belirleyin. Bu rengin bir yumurta gibi sizi içine aldığını düşünün. Renk parlak ve çok güçlü.

Dışarıdan gelen tüm olumlu, pozitif enerjileri ve titreşimleri içine geçiriyor. Size zararı dokunacak enerji ve titreşimleri ise dışarıda tutuyor. Hayalinizde oluşturduğunuz bu baloncuğu gün içerisinde sürekli düşünerek güçlendirebilirsiniz.

Beyaz, mor ve pembe baloncuklar en çok tercih edilenlerdir.

2. Yöntem: Aynı şekilde bir baloncuk düşünün ancak bu kez çeperinin ateşten olduğunu imgeleyin. Dışarıdan gelen tüm negatif enerji ve titreşimler bu ateşe değdiği anda yok olup gidiyorlarlar. Aynı zamanda daha güçlü olması açısından 1.yöntemdeki sistemi uygulayıp üzerine bir de bunu yapabilirsiniz.

3. Yöntem: Sizi çevreleyen bir ayna olduğunu imgeleyin. Dışarıdan gelen tüm zararlı enerjiler bu aynaya çarparak geri dönecekler. Aynalarınızı çeşitli şekillerde hayal edebilirsiniz.

4. Yöntem: “Kurşun döktürme” konusunu bilmeyeniniz yoktur. Kurşun bir element olarak radyoaktif ışınlara dahi dayanıklıdır. Sizi çevreleyen kurşun bir zırh imgelerseniz dışarıdan gelen tüm negtiflere karşı kendinizi koruma altına alabilirsiniz.

5. yöntem: Duş altıktan sonra içerisine sirke karıştırılmış bir kova suyu üzerinize dökebilirsiniz. Sirke iyi bir temizleyicidir. Auranızı ve enerji alanınızı temizlediği gibi vücudunuza da iyi gelecektir. Kokusu ise kısa sürede gidecektir. (1 kovaya yarım çay bardağı yeterlidir. Kaynak: Berna Özcan Demir)

Yöntemleri uygularken, kendi bedeniniz dışında odanızı, ofisinizi, bulunduğunuz binayı, mahalleyi hatta şehri ve ötesini bile koruma kalkanı altına alabilirsiniz. Sevdiklerinize onların haberi olmasa bile bu tip bir imajinasyon ile kalkan göndererek onlarında korunmasını sağlayabilirsiniz.

Yaşam alanlarında negatif enerji temizliği ve korunma

1. Yöntem: Benim en sevdiğim bu. Kuru ada çayını bir cezveye veya kaba koyun. Ucunu yakın. Sık sık sönecektir fakat siz onu söndükçe yakın. Yanan ada çayı tütsü gibi eve yayılacaktır. Kokusu benim hoşuma gidiyor. Bilirsiniz ada çayı şifalı bir bitkidir. Bir çok hastalığa karşı önleyici ve tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Ürettiğiniz ada çayı tütsüsü evinizi güzel bir kokuyla kaplarken, “evimdeki tüm negatif enerji ve titreşimleri ada çayının şifalı enerjisi ile temizliyorum. Pozitif olan olumlu olan bana ve yaşam alanıma faydası dokunacak tüm enerjileri davet ediyorum” diyebilirsiniz. Bu cümleyi kendinizde geliştirebilirsiniz.

Ada çayı ile evin içinde dolaşabilir, dolaplarınızı odalarınızı temizleyebilirsiniz.

2. Yöntem: Bu yöntemi sevgili Fadime Emir’in “Psişik Korunma” isimli kitabında okudum. Evinizi korumak için kapınızın veya pencerelerinizin önünde bir güç hayvanı imgeleyebilirsiniz.

Mesela jaguar, aslan, kaplan gibi bir hayvan evinizi koruyabilir. Bunun dışında bir bekçi, polis, asker veya mitolojik bir varlık düşünebilirsiniz.

Evinizin etrafının vahşi köpek balıklarıyla dolu bir nehir tarafından çevrelendiğini de hayal edebilirsiniz.

3. Yöntem: Mumlar ve tütsüler yakın. Hem sizi hem evinizi huzurla dolduracaktır. Daha önceden arındırılmış ametist gibi kristaller de kullanabilirsiniz.

Meditasyonun temeli: Meditasyon nedir ve nasıl yapılır?

Источник: //indigodergisi.com/2014/12/negatif-enerjiden-korunma/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.