Alerjinin En Etkili İlacı Alerjenden Uzak Durmak!
Alerji Nedir? Alerji Nasıl Oluşur? Alerji Tipleri ve Alerji Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET
Alerjen, ona duyarlı hale gelmiş kişilerde alerjik reaksiyona yol açan normalde zararsız olan bir maddedir.
Alerjen, ona duyarlı hale gelmiş kişilerde alerjik reaksiyona yol açan normalde zararsız olan bir maddedir.
Alerjenler arasında besinler (örneğin kabuklu yemişler, yumurta ve kabuklu deniz hayvanları), soluma ile alınan maddeler (polen, ev tozu, kürk, ağır kokular, bazı kimyasallar) ve bazı ilaçlar vardır.
Alerji geliştikten sonra çok küçük miktardaki alerjen bile alerjik şikayetleri ortaya çıkarabilir.
Alerji nasıl oluşur?
Immün sisteminin fonksiyonu, mikroorganizmaların yüzeyinde bulunan antijenleri (yabancı proteinleri) tanımak için antikorlar ve duyarlı lenfositler (beyaz kan hücreleri) oluşturmaktır.
Immün sistemi bu antijenler ile karşılaştığında antikorlar ve duyarlı lenfositler bunlarla etkileşime girer ve sonuçta mikroorganizmalar yok edilir.
Alerjilerde de benzer bir immün yanıt gelişir; ancak immün sistemi zararsız maddelere karşı antikorlar veya duyarlı lenfositler oluşturur, çünkü bu alerjenler yanlışlıkla zararlı olabilecek antijenler olarak tanınmıştır.
Alerji nedir?
Alerji, immün sisteminin alerjen olarak bilinen çok çeşitli maddelere verdiği uygun olmayan ya da aşırı reaksiyonlar nedeni ile oluşan çeşitli sorunları içerir.
Alerji kelimesi, Yunanca’da diğer anlamına gelen allos sözcüğünden köken alır.
Astım ve saman nezlesi (alerjik rinit) gibi sık rastlanan birçok hastalık insanların büyük kısmında hiçbir semptoma yol açmayan maddelere karşı alerjik reaksiyonlar nedeni ile olmaktadır.
Alerjik reaksiyon, sadece vücut ilk karşılaşmadan sonra duyarlı hale geldiğinde, alerjene ikinci ya da sonraki maruziyet halinde ortaya çıkar. Alerjinin neden sadece bazı kişilerde geliştiği tam olarak bilinmemektedir, ancak sekiz kişiden yaklaşık birinde alerjenlere kalıtımsal (genetik) bir yatkınlığın yol açtığına dair görüşler vardır.
Alerji tipleri
Alerjilerde görülen uygun olmayan ya da aşırı reaksiyonlar, hipersensitivite reaksiyonları olarak bilinir ve dört farklı mekanizmadan herhangi birini gösterebilir (tip I ile tip IV hipersensitivite reaksiyonları olarak adlandırılırlar.)
Tip I hipersensitivite (aşırı duyarlılık) reaksiyonu nedir? Çoğu iyi bilinen alerji, alerjenlerin immün sistemini, immünglobulin E (IgE) olarak adlandırılan bir tipe ait olan ve deride ve mide iç duvarı, akciğerler ve üst solunum yollarında varolan hücreleri (mast hücreleri veya bazofiller) saran spesifik antijenler oluşturmak üzere uyararak ani semptomlar yaptığı Tip I (anaflaktik şok) hipersensitivite nedeni ile olmaktadır. Alerjenle ikinci kez karşılaşıldığında, IgE antikorlarına bağlanır ve mast hücreleri içindeki grandilerin alerji semptomlarından sorumlu olan çeşitli kimyasal maddeler salgılamasına yol açar. Salgılanan kimyasal maddeler arasında kan damarlarında genişleme, sıvının dokulara sızması ve özellikle akciğer hava yollarında kas kasılmaları yapan histamin bulunmaktadır.
Tip 1 hipersensitivite reaksiyonu ile ilişkili alerjik hastalıklar arasında alerjik astım, saman nezlesi, ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem, anaflaktik şok (alerjik şok), muhtemelen atopik egzama ve bazı besin alerjileri vardır. Bu reaksiyonun neden olduğu şikayetler arasında kaşıntı, şişme (ödem), aksırma, hapşırma, mukozal enflamasyon, egzama ve hırıltılı solunum gibi şikayetler olabilir.
Tip II ve tip IV hipersensitivite (aşırı duyarlılık) reaksiyonları nedir? Tip II ve tip IV hipersensitivite reaksiyonları Tip I reaksiyonlardan farklı mekanizmalara sahip olduğu için alerjilerde daha az adları geçmektedir. Ancak, derinin nikel gibi maddelerle uzun süre temasa yanıt verdiği kontakt alerjik dermatit, tuberkülin ve granulamatöz gibi durumlar tip IV hipersensitivite reaksiyonunun bir sonucudur.
Alerjik hastalıklar nasıl gelişir?
Alerjik hastalıklar, genetik yatkınlık ve çevresel etkenlerin bir arada bulunması ile gelişen kronik rahatsızlıklardır, bu nedenle alerjik hastalıklar bulaşıcı değildir.
Genetik yatkınlık ve çevredeki alerjenin bir araya gelmesi ile önce vücutta bebeklik çağından itibaren bir duyarlılık oluşur.
Bu duyarlılık nedeni ile bağışıklık sistemi normalde bu maddeye karşı salgılaması gereken lgE adında bir antikor salgılar.
Bu antikor kan dolaşımı sayesinde vücudun her yerine dağılarak bağışıklık sistemi hücrelerine yapışır ve alerjen vücuda tekrar ulaştığında hemen onu tanır ve çok şiddetli bir reaksiyon gösterir.Bu reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminden salgılanan binlerce madde alerjenin etki yarattığı organda anormal derecede alerjik yangıya yol açar ve hastalığın belirtilerinin meydana çıkmasına neden olur.
Alerjiye neden olan alerjenler
Alerji tipleri arasında alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik astım, alerjik dermatid, alerjik konjonktivit, besin alerjisi, hayvan tüyü alerjisi, böcek sokmasına bağlı alerji gibi alerji çeşitleri vardır.
- Saman nezlesine neden olan alerjenler: Bitkiler ve polenleri (çavdar, yulaf, çayır otu, çim, kolza, mantar sporları, huş ağaçları gibi), ev tozları, hayvan kepeği, hava kirliliği gibi alerjenler saman nezlesine neden olurlar.
- Alerjiye neden olan besinler: Fındık, susam, çikolata, deniz ürünleri, yumurta, fasulyeler, fıstıklar, soya fasulyesi, arpa, yulaf, çavdar, havuç, patates, pirinç, kabakgiller, kuzu eti, hindi eti, üzüm, elma, şeftali, armut, erik, süt, buğday, mısır, çilek, kiraz, badem, kayısı, böğürtlen, ahududu, kola, kakao, turunçgiller, mango gibi besinler alerjiye neden olabilir.
- Alerjiye neden olan böcek sokmaları: Arı sokması (bal arısı ya da yaban arısı), akrep, sivrisinek, örümcek yürümesi, kirpinin dikenlerinin batması ve benzeri hayvanların cilt üzerinde yürümesi veya ısırması alerjiye neden olabilir.
- Alerjiye neden olan hayvan tüyleri ve salyaları: Kedi ve köpek gibi hayvanların kılları veya salyaları alerjiye neden olabilir.
- Alerjiye neden olan kimyasallar: Lateks içeren malzemeler, sigara dumanı, parfümler, kolonyalar, kozmetik ürünler, deterjanlar, mesleki kimyasallar gibi maddeler alerjiye neden olabilir.
- Alerjiye neden olan ilaçlar: Penisilinler, sülfonamidler, salisilatlar, lokal anestezikler, aspirin ve novalgin gibi ağrı kesiciler, kortikosteroidler, epilepsi ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları gibi ilaçlara karşı ve kişinin kullandığı herhangi bir ilacın içeriğinde bulunan etken maddeye karşı alerji gelişebilir.
- Alerjiye neden olan tozlar: Ev tozları ve mesleki tozlar alerjiye neden olabilir.
Alerji yapan etkenler
Alerjik hastalıkların belirtileri
- Alerjik rinit (saman nezlesi) belirtileri: Hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerin sulanması, baş ağrısı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Hasta bazı maddelere karşı alerji oluyor ise o maddenin uzaklaştırılması yeterli olabilir.
- Alerjik astım belirtileri: Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, göğüs sıkışması gibi belirtiler alerjik olan veya olmayan astım belirtileridir.
- Alerjik dermatid (alerjik egzama) belirtileri: Ellerde, ayaklarda ve yüzde yaygın şekilde kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık, göz altında koyu renkleşme, saçlarda kepeklenme, deride kalınlaşma gibi belirtilerdir.
- Alerjik konjonktivit belirtileri: Gözlerde kaşıntı, gözlerde yanma ve göz yaşarması, batma hissi, kızarıklık ve gözlerin arkasında basınç hissi gibi belirtiler görülür.
- Polen alerjisi belirtileri: Burun akıntısı ve kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler. yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozuklukları gibi belirtiler gösterir.
- Besin (gıda) alerjisi belirtileri: Alerji yapan besinleri yedikten sonra, kusma, bulantı, kramp şeklinde karın ağrıları, ürtiker, egzama, baş ağrıları, ishal, astım, öksürük, hırıltı, tekrarlayan orta kulak problemleri, nezle ve burun akıntıları benzeri belirtilere rastlanır.
- Böcek ısırığı alerjisi belirtileri: Gözlerde kaşınma, ürtiker, boğazda ve göğüste sıkışma hissi, gözlerde, dudaklarda ve dilde şişme, konuşma bozukluğu, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve tansiyon düşüklüğü gibi şikayetlere yol açar.
- Hayvan alerjisi belirtileri: Burunda akıntı, kaşıntı ve tıkanma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, astım en sık karşılaşılan belirtilerdir. Bazı kişilerde egzama ve kurdeşen gibi belirtiler görülür.
- Kimyasal madde alerjisi belirtileri : Tansiyon düşüklüğü, taşikardi ve kanda oksijenin azalması, kurdeşen, ürtiker, yüzde kızarıklık, ani nefes darlığı, kaşıntı, karın ağrısı, bayılma ve dudaklarda şişme gibi belirtiler lateks ve diğer maddelere karşı alerjilerde görülebilen belirtilerdir.
- Toz alerjisi belirtileri: Toz alerjisi solunum yoluyla vücuda girdiği için solunum yollarında daha fazla soruna sebep olur. Toz alerjisi alerjik astım, alerjik bronşit, alerjik nezle, alerjik sinüzit, alerjik farenjit, alerjik geniz akıntısı gibi durumlar ile de kendini gösterebilir ve bu durumlara bağlı belirtiler görülür. Belirtiler arasında öksürük, hırıltılı solunum, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, burun akıntısı, burunda sızlama, hapşırma, baş ağrısı, orta kulak iltihabı, sinüzit, burunda kaşıntı gibi belirtiler olabilir.
- İlaç alerjisi belirtileri: İlaç alerjisinde en korkulan şikayet alerjik şok gelişmesidir. Alerjik şok’da ürtiker, anjiyoödem, larinks ödemi, nefes darlığı, şuur kaybı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Alerjinin etkeni nasıl teşhis edilir?
Alerjik bir reaksiyon söz konusu ise ve nedenin ne olduğu bilinmiyorsa alerji testlerinden bir ya da birkaçını yaptırmak gerekir. Alerjinin nedeni bilinse de, şiddetli bir reaksiyonunuz bulunuyorsa, çoklu alerji söz konusu ise ya da doktor uzun sürecek ve maliyeti yüksek olan bir tedavi planı uygulayacak ise alerji testleri ile etkenin tam teşhisinin konulması gerekir.
Gerçek bir alerji tanısı konulduğunda sadece tedavi amaçlı ilaçlar kullanımı yeterli olmayacağı için koruyucu ilaçlar da kullanılır ve alerjenden uzak durulması da gerekir. Alerji için yapılan bazı testler bulunmaktadır.
- Cilt testi
- İntradermal test
- Yama testi
- Radyoalergosorbant testi
- Kan testleri
- Uyandırma testleri
- Akciğer fonksiyon testleri
- Belirti günlüğü
- Bağırsak biyopsisi
- Çevresel testler
- Uygulamalı kinesiyoloji
- Kalp refleksi yöntemi
- Saç analizi
- Lökositotoksik test
- Miller tekniği
- Vega testi gibi birçok test ve yöntem alerjinin nedeni ve derecesi bulmak için uygulanan yöntemlerdir.
Alerji teşhisi
Alerji nasıl tedavi edilir?
Mümkün olduğunda, herhangi bir tipteki alerjinin en etkili tedavisi ilgili alerjenden kaçınmaktır.
Alerjik reaksiyonlarda ilaç tedavisi semptomları hafifleten antihistamin ilaçların kullanılmasını içerir.
Bazı antihistaminler, örneğin gece egzamaya bağlı kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan sedatif etkiye sahiptir; çoğu sersemlik yapmaz ve böylece gün boyu kullanım için de daha uygundur.
Sodyum kromoglikat etkin maddesini, montelukast etkin maddesini ve kortikosteroid içeren ilaçlar semptomların gelişmesini önlemek için düzenli şekilde kullanılabilirler.
Hiposensitizasyon (aşı tedavisi), arı sokması gibi özel alerjenlere karşı alerjisi olan az sayıda kişide işe yarayabilir. Tedavi, gelecekteki reaksiyonları durduracak olan antikorların oluşmasını sağlamak için giderek artan dozlarda alerjen verilmesinden oluşur. Hiposensitizasyon, ciddi alerjik reaksiyona yol açabileceği için yakın gözlem altında yapılır.
Alerji tedavisi
Benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/alerjik-hastalklar/
En İyi Alerji İlaçların İsimleri, Tanımı ve Etkisi
Alerji olduğunuz kullanabileceğiniz bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçları doktor kontrolünde almanız sağlıklı sonuçlar almanıza olanak sağlayacaktır. Alerjinin iyileşme sürecinde yardımcı olan bu ilaçlar tür olarak da dörde ayrılmaktadır. Size uygun olan ilacı doktorunuz belirleyecektir.
En İyi Alerji İlaçları Nelerdir
İnsan vücudunu etkileyen alerjinin etkilerinden kaçmak mümkün değildir. Çünkü, çevremizdeki birçok bakteri, mikrop ve virüs gibi yabancı maddelerin tehdidi altında yaşamaktayız.
Alerji Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Vücudun bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı maddenin etkisiyle tepki gösterir. Açık tenli insanlarda, özellikle deniz kenarında yada nemli ortamda yaşayan insanlarda sıklıkla alerji görülür.
Çok fazla stresli çalışma ortamları, çevre kirliliğinin de etkisi ile alerji görülme riski fazladır. Dönemsel olaraktan ortaya çıkan alerjiler vardır.
Bahar aylarında özellikle çiçek polenleri, çiçekler ve havaya karışan tozlar insanın bünyesini etkiler.
Savunma mekanizması vücuda giren bu yabancı maddelere karşı aşırı hassasiyet gösterir. Kaşınma, kızarıklık, hapşırma, gözde sulanma ve vücudu bitkin halde bırakacak derecede halsizlik gibi etkileri görülür. Kimi zaman hafif geçen alerjilerde, bitkisel çözüm yollarını kullanmak etkili olabilir.
Bazen bitkisel çözümler yeterli olmayabilir. Bu da alerjinin şiddetine göre değişmektedir. İnsan vücudunu etkisi altına alan bakteri ve mikropların, ortaya çıkardığı alerji tedavisi, anti alerji ilaçları kullanımıyla tedavi edilir.En iyi alerji ilacı olarak, dört çeşit ilaç isimleri vardır:
- Antihistaminik ilaçlar
- Semptomatik ilaçlar
- Kortiosteroidler
- Antienflamatuar ilaçları
olarak dört tür ilaç, en iyi alerji ilacı olarak bilinmektedir. Bu ilaçlar kendi içerisinde alerjinin etki ve şiddetine göre ayrılmıştır.
Alerji İlaçlarının Etkisi Nelerdir
İnsan vücudu, bazen alerjinin etkisinden kurtulmakta zorlanır. Günlük hayatı zorlaştırır. Bitkisel çözümler geçici olarak iyileştirme gösterirken, ilaç tedavisi olarak dört tür alerji ilacı önerilmektedir.
Antihistaminik ilaçlar: Bu ilaçlar, genel anlamda histaminin,(vücudun bağışıklık sistemine yanıt vermesi, miğdenin de düzgün çalışıp, vücudun gerekli kimyasal bileşkeyi üretmesi demektir.) vücuda salıverilmesiyle, Antihistaminiklerle birleşerek alerjinin şiddetini azaltırlar.
Histamin, vücuda salındığında, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırma gibi etkiler gösterir. Antihistaminikler, hap tablet, burun spreyi, şuruplar ya da göz damlası şeklinde olurlar. Genel anlamda yan etkisi uyku hali olarak bilinmektedir. Alkolle alınmaması ve araç kullanımında dikkat edilmesi gerekir.
Semptomatik ilaçlar: Bu ilaçlar, alerji etkisinin ateşlenme zamanlarında kullanılır. Gözlerde yanma, batma hissi ve sulanma, kızarıklık gibi etkilerde göz damlası, burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk gibi etkilerde burun spreyi, deride döküntü kızarıklık ve kaşıntı gibi alevli tepki gösteren durumlarda da krem olarak tedavi yöntemleri kullanılır.
Antienflamatuar ilaçları: Bu ilaçlar dokudaki tahriş olan bölgeyi hafifleterek, fazla tahrişi önlemektedir. Genellikle deriye krem olarak uygulama şeklinde verilir.
Ve düzenli olarak kullanılması önerilmektedir. Ancak o zaman faydası görülmektedir. Hap olarak verilme ihtimali düşüktür, Hafif seyreden alerjik etkilerde kullanılması tavsiye edilen ilaçlardır.
Yan etkisi bulunmadığından dolayı, kullanım alanı fazladır.
En İyi Alerji İlacı Olan Kortiosteroidlerin Etkisi
Alerji hastalıkları tedavisinde kullanılan en iyi ilaçlardan birisi Kortiosteroid ilaçlardır.
Hatta etkisinin güçlü olmasından ötürü, çoğu alerji hastası bu ilaçların yan etkisinden korktuğu için kullanmakta çekinirler. Şiddetli akut tedavisinde, krem, damla ve sprey gibi tedavi yöntemleri önerilir.
Özellikle, astım yada egzama gibi ağır seyreden hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Bu tür hastalıklar genellikle geçmişi olan ve genetik hastalıklar grubuna girdiği için, tedavi süresi uzun olmaktadır. Kortiosteroid ilaçlar yüksek ve düşük dozlarda verilmektedir. Hastalığın şiddetine göre dozları ayarlanmaktadır. Genellikle düşük dozlarda verilmektedir. Fakat doktor yüksek doz verdi ise, uzun süreli kullanılmaması tavsiye edilir.
Uzun süreli kullanılması halinde vücutta yan etkileri ortaya çıkmaktadır. Deri incelmesi, kolay morarma ve adrenalin bezinin aktivitesinde azalmalar ortaya çıkabilir, Bu da ağır vakalara yol açar. Yüksek dozda, krem, burun spreyi gibi ilaçlar kullanıyorsanız, yan etkileri çok kuvvetli olduğu için, mutlaka bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.
Alerjiniz varsa öncelikle doktora görünüp, gerekli alerji testlerini yaptırmalısınız. Doktor kontrolünde verilen ilaçları dozunu dikkatlice kullanarak, hastalığınızı tedavi edebilirsiniz. Eğer kendiniz ilaç aldıysanız, ilacın dozuna dikkat ederek kullanmalısınız. Ciddi yan etkisi olan ilaçlar, vücudunuza zarar verebilir.
Loading…
Источник: //alerjisebebi.com/en-iyi-alerji-ilaci
Dijital Dergi
Alerji, bağışıklık sisteminin genellikle zararsız maddelere karşı verdiği aşırı tepkidir. Bu yabancı maddelere ise alerjen denir. Alerjisi olan bir kişi alerjenle temas ettiğinde, çoğu zaman alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi, aşırı reaksiyona girmeden önce maddeye karşı hassasiyeti arttırır.
Bağışıklık sisteminin alerjeni tanıma ve hatırlama süreciyse zaman alır. Vücudun maddeye karşı duyarlılığı arttıkça, bağışıklık sistemi bu maddeyle savaşacak antikor üretmeye başlar. Bu sürece ise hassasiyet denir. Hassasiyet, birkaç gün hatta birkaç yıl sürebilir. Bazen bu süreç hiç bitmeyebilir ve hasta bazı ufak semptomlar gelişerek alerji ertelenir.
Alerjinin Belirtileri
Alerjik bir reaksiyon en genel anlamda iltihaba, tahrişe ve hapşırmaya neden olur. Belirtiler alerjen tipine göre değişir. Bağırsakta, ciltte, sinüslerde, solunum yollarında, gözlerde ve burun kanallarında alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Çeşitli tetikleyiciler ve alerjik kişilerde ortaya çıkan semptomlar ise bunlardır;
Toz ve polen
- Burun tıkanıklığı
- Burunda ve gözlerde kaşıntı
- Burun akması
- Gözlerde şişme ve sulanma.
- Öksürük
Cilt reaksiyonları
- Ciltte pullanma
- Kaşıntı
- Deride soyulma
- Döküntü
Gıda
- Kusma
- Dilde şişme
- Ağızda karıncalanma
- Dudak, yüz ve boğaz şişmesi
- Karında krampların meydana gelmesi
- Nefes darlığı
- Özellikle çocuklarda görülen rektal kanama
- Ağızda kaşıntı
- İshal
Detaylı okuma için; “Besin Alerjisi ve Beslenme”
Böcek sokmaları
- Hırıltı
- Sokulan ve acıyan yerde şişlik
- Kan basıncında ani düşüş
- Ciltte kaşıntı
- Nefes darlığı
- Huzursuzluk
- Kurdeşen, vücuda yayılan kırmızı ve çok kaşıntılı bir döküntü
- Baş dönmesi
- Öksürük
- Göğüste sıkışma
- Kaygı
İlaç:
- Hırıltılı
- Dudaklarda, dilde ve yüzde şişme
- Deride döküntü
- Kaşıntı
- Anafilaksi riski
Not: Böcek sokması ve ilaç alerjeninde anafilaksi riski yüksektir.
Anafilaksi
Anafilaksi, hızlı şekilde gelişen ciddi bir alerji reaksiyonudur. Acil tıbbi müdahale yapılmadığı zaman hayati teh görülebilir.
Bu tip alerji reaksiyonunda, vücut alerjene maruz kaldıktan dakikalar veya saatler sonra farklı semptomlar ortaya çıkar. Eğer maruziyet intravenöz (damardan) ise, alerjik reaksiyonun başlaması genellikle 5 ila 30 dakika arasındadır. Bir gıda alerjeninin anafilaktik reaksiyonu tetiklemesi daha uzun sürer.
Anafilaksi belirtileri şunlardır:
- Vücudun her yerinde, kızarma ve kaşıntı
- Dokularda şişme
- Yanma hissi
- Dilde ve boğazda şişme.
- Ciltte oluşan oksijen eksikliğinden kaynaklı cildin bazı yerlerinde mavileşme.
- Nefes darlığı ve hırıltı
- Ses kısıklığı
- Yutkunma esnasında ağrı
- Öksürük
- Kan basıncında düşüş
- Karın bölgesinde krampların meydana gelmesi
- İshal ve kusma
- Mesanede kontrol kaybı
- Rahim kramplarına benzer pelvik ağrı
- Koroner arter spazmı
- Baş dönmesi ve bayılma
Dikkat: Anafilaksi’de semptomları tanımak ve erken müdahale çok önemlidir. Alerjene maruz kalındığında tüm belirtiler dikkate alınarak en yakın hastaneye başvurulması gerekmektedir.
Alerjik Reaksiyonun Nedenleri
İmmünoglobin (IgE) adı verilen özel bir antikor, alerjik reaksiyona neden olur.
Vücudun bazı yabancı maddeleri potansiyel teh olarak görmesi sonucu antikor üretimi hızlanır ve alerjeni yok etmek için serbest bırakılır. Bu işlem alerjik reaksiyonu tetikleyen kimyasalların üretimine neden olur.
Histamin bu kimyasallardan biridir. Hava yollarındaki kasların, kan damarı duvarlarının gerilmesine ve burun zarının daha fazla mukus üretmesine neden olur.
Risk faktörleri
- Genetik etkiler
- Çocukluk çağı
- Astım
- Yeterince güneş ışığından faydalanmamak.
- Farklı bir alerjiye sahip olmak
- Sezaryen ile doğum
En yaygın alerjenler
Potansiyel alerjenler hemen hemen her yerde bulunur. Herhangi bir yiyecek dahi teorik olarak alerjiye neden olabilir.
En fazla alerjen bulunduran sekiz besin:
- Yumurta, özellikle yumurta akı
- Balık
- Süt
- Fındık
- Yer fıstığı
- Buğday
- Soya
- Kabuklu deniz hayvanı
Detaylı okuma için; “Çocukluk Dönemi Çoklu Besin Alerjileri”
Diğer alerjenler:
- Toz, yün, kürk, kepek veya deri pulları gibi hayvansal materyaller ve ayrıca kedi tükürüğünde bulunan bir protein türü.
- Penisilin, salisilat ve sülfonamid gibi ilaçlar.
- Mısır, kereviz, bal kabağı, susam ve fasulye gibi gıdalar.
- Arı, sivrisinek, ateş karıncası, at böceği, kara sinek, pire ve öpücük böceklerinin ısırığı.
- Hamamböceği, caddis ve göl sinekleri, midges ve güveler
- Ot, ağaç ve yabani otlardan elde edilen bitki polenleri
- Ev kimyasalları
- Nikel, kobalt, krom ve çinko gibi metaller.
- lateks
Teşhis
Semptomların ne zaman ortaya çıktığı, nesıklıkta ve ne nasıl göründüğü bilgisi alındıktan sonra ailede alerjisi olanbireyin olup olmadığı tespit edilir. Bu şekilde genetik yatkınlık ve semptomlarortaya çıkarılır.
Hastada hangi alerjenin semptomlaraneden olduğunu bulmak için bazı testler yapılabilir. Bu testlerden bazıları;
- Kan testi : Bağışıklık sistemi tarafından salınan IgEantikorlarının seviyesini ölçmek için yapılır. Bu test bazenradyallerororbent testi (RAST) olarak adlandırılır.
- Deri prick testi : Deri az miktarda olası bir alerjenledelinir. Cilt reaksiyona girip kaşıntı, kırmızılık ve şişkinlik olursa alerjive alerjen tespit edilir.
- Yama testi : Çok az miktarda şüpheli alerjeni olan özelmetal diskler, bireyin sırtına yapıştırılır. Birkaç gün boyunca herhangibir reaksiyonun olup olmadığı gözlemlenir.
Not: Hastaalerjiyi neyin tetiklediğini bilse dahi, doktor hangi özel maddenin semptomlaraneden olduğunu belirlemek için testler yapabilir.
Tedavi
Bir alerjinin en etkili tedavi yönetimialerjenden uzak durmaktır. Bunun yanı sıra bazı alerjenlerden (polen vb.) uzakdurmak mümkün değil. Bu tür durumlarda vücudumuzu tanımak ve erken teşhis eniyi tedavi yöntemidir.
İlaçlar
İlaçlar, semptomlarının tedavisineyardımcı olabilir, ancak alerjinin tedavisinde nispeten etkisizdirler.
Antihistaminikler :Bunlar histamin’in etkisini önler. Bazı antihistaminikler çocuklar içinuygun değildir. Bu nedenle bu ilaçların kullanımına özen gösterilmelidir.
Dekonjestanlar : Samannezlesi, evcil hayvan alerjisi veya toz alerjisi olanlar için kullanılır.Etkileri kısa sürelidir. Genellikle burun tıkanıklıklarında kullanılır.
Lökotrienreseptörü antagonistleri veya anti-lökotrienler : Vücut,alerjik bir reaksiyon sırasında lökotrienleri serbest bırakır. Bunlar şişmeyeneden olan kimyasallardır. Bu kimyasalların etkilerini sınırlamak içinkullanılırlar.
Steroidspreyleri : Burnun iç yüzeyine uygulanan kortikosteroidspreyleri burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur.
İmmünoterapi
İmmünoterapi ayrıca hiposensitizasyonolarak da bilinir. Bu terapi tipi bağışıklık sistemini iyileştirir. Hastayakademeli olarak artan alerjen dozları uygulamaktadır. Bu işlem aylar bazen’deyıllar sürebilir.
Amaç, alerjenin IgE üretiminitetikleme eğilimini azaltarak uzun vadeli toleransı sağlamaktır. İmmünoterapiyalnızca şiddetli alerjileri tedavi etmek için kullanılır.
Anafilaksi tedavisi
Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur. Hasta için;hava yolu desteği, ek oksijen, intravenöz sıvı uygulama ve yakın takip dahilresüsitasyon seçenekleri mevcuttur.
Anafilaksi yaşayan kişinin kas içine bir adrenalin enjeksiyonu yapması gerekir. Antihistaminikler ve steroidler, adrenalin enjeksiyonunun yanı sıra sıklıkla kullanılır.
Hasta stabil hale geldikten sonra, bifazik anafilaksiyi (alerjene maruz kalmadan 72 saat içinde anafilaksinin tekrarı) gözden kaçırmamak için hasta 24 saat gözlem altında tutulabilir.
Şiddetlialerjik reaksiyonları olan hastalar, EpiPen, EpiPen Jr, Twinject veya Anapengibi yanlarında bir epinefrin oto enjektörü taşımalıdır.Источник: //www.zihni.org/alerji/
Alerji Tedavisi, Nasıl Geçer?
Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin, genellikle zararsız olan yabancı maddelere karşı göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu yabancı maddelere ise alerjen adı verilmektedir. Alerjenler çok çeşitlidir ve gıda, polen ya da hayvan tüyü şeklinde olabilmektedirler. Bu gibi alerjenler, bağışıklık sisteminin tepki göstermesine neden olmaktadırlar.
Bağışıklık sisteminin görevi, vücudun sağlığını korumak, enfeksiyonlar ile ya da diğer zararlı patojenler ile mücadele etmektir. Vücut, karşılaştığı tehden korkar ve bu tehye saldırarak kendisini korumaya çalışır. Alerjene bağlı olarak vücudun tepkisi hapşırma ya da diğer belirtilerdir.
Bağışıklık sistemi normalde, çevresel koşullara alışkındır. Örneğin, vücut normalde hayvan tüyü gibi bir madde ile karşılaştığında, onun zararsız olduğunu anlar ve saldırıya geçmez. Fakat alerjisi olan kişilerde bu durum böyle gelişmez. Buna göre bu kişilerin vücudu, zararlı işgalciler ile zararsız olan maddeleri birbirine karıştırır.
Alerjiler çok yaygındır ve birkaç farklı şekilde tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedavi belirlenirken alerji belirti ve semptomları da dikkate alınmaktadır.
Oluşum Nedenleri ve Alerjen Türleri
Alerjiler, normalde zararsız yabancı maddelerin vücuda girmesi sonucu bağışıklık sisteminin bu istilacıya karşı verdiği yanıt olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat, araştırmacılar bağışıklık sisteminin neden bu şekilde tepki verdiğini tam olarak açıklayabilmiş değil.
Alerjiler genetik bileşenlere sahip olabilirler yani anne-babadan çocuklara aktarılabilir. Ancak, sadece alerjik reaksiyonlara karşı genel duyarlılık genetiktir. Belirli alerjiler nesilden nesile geçmemektedir. Yani, annede kabuklu deniz ürünlerine karşı bir alerji durumunun olması, bu alerjinin çocukta da mutlaka olacağı anlamına gelmez.
Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Enstitüsü’ne göre, en yaygın olarak gözlenen alerjen türleri aşağıdaki gibidir;
- Havyansal kaynaklı alerjenler: Hayvan tüyleri, toz akarı ve hamamböcekleri.
- İlaç kaynaklı alerjenler: Penisilin ve sülfa ilaçlar.
- Gıda kaynaklı alerjenler: En yaygın gıda alerjenleri, buğday, süt, kabuklu deniz ürünleri ve yumurtadır.
- Böcek ısırması kaynaklı alerjenler: Arılar, eşekarısı ve sivrisinekler.
- Küf kaynaklı alerjenler: Küflerden uçuşan sporlar.
- Bitki kaynaklı alerjenler: Çimlerden, otlardan ve ağaçlardan gelen polenler. Ayrıca, zehirli sarmaşık ya da meşe ağacı gibi bitkilerin reçineleri.
- Diğer alerjenler: Bakır gibi bazı metaller ve lateks (kauçuk ham maddesi).
Ayrıca saman nezlesi gibi mevsimsel alerjiler, yaygın olarak görülen diğer alerjilerdendir. Bu gibi alerjenler bitkiler tarafından polenlerin uçuşması nedeniyle oluşmaktadır ve belirtileri şu şekildedir;
- Gözlerde kaşınma,
- Gözlerde sulanma,
- Burun akıntısı,
- Öksürük.
Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar
Alerji belirtileri birçok sayıda komplikasyona sebep olabilmektedir. Gıda alerjileri şişmeyi tetikler, kurdeşen ve kaşıntılara sebep olur, bulantı, yorgunluk ve daha fazlasına neden olmaktadır.
Gıda alerjilerinin etkisi kısa süre içinde kendini gösterebilmektedir. Bundan dolayı yemek yedikten sonra ciddi reaksiyonlar yaşanıyorsa, derhal bir doktora gitmek en doğrusu olacaktır.
Doktorlar, bu alerjik reaksiyonun tam nedenini bulabilmek için bir uzmana yönlendirmektedirler.
Saman nezlesi belirtileri, soğuk algınlığına benzemektedir. Saman nezlesinin belirtileri; tıkanıklık, burun akıntısı ve gözlerde şişkinlik şeklindedir. Çoğu zaman bu belirtileri evde, ilaç kullanmaksızın kontrol altına alabilmek mümkündür. Fakat eğer belirtiler kontrol altına alınmayacak şekilde gerçekleşir ise, derhal bir doktora görünmek gerekecektir.
Anafilaksi (aşırı duyarlılık): Şiddetli alerji, anafilaksi yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu durum hayati teh oluşturan acil bir durumdur ve nefes almada güçlük, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir. Eğer siz de, bir alerjen ile temas ettikten kısa bir zaman sonra, bu belirtileri yaşarsanız, acilen tıbbi yardım almanız gerekmektedir.
Doktor, belirtilerin nedeninin yanı sıra duyarlılık ve tam gelişmiş bir alerji arasındaki farkı belirlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca doktor, alerji semptomlarının nasıl kontrol altına alınacağı ile ilgili bilgiler de vermektedir.
Tanı ve Testler
Alerji tanısı için birkaç farklı yöntem kullanılmaktadır. Buna göre doktor ilk önce, şikayet ve belirtileri sorar ve fiziksel muayene uygular.
Daha sonra, son zamanlarda yediği bir gıdadan ya da temas ettiği bir maddeden dolayı herhangi bir olağandışı durum yaşanıp yaşanmadığını soracaktır.
Örneğin; hastanın ellerinde kaşıntı varsa, doktor son zamanlarda lateks (kauçuk) eldiven kullanılıp kullanılmadığını soracaktır.
Gıda alerjileri ise genellikle eleme süreci boyunca teşhis edilmektedir. Bunun anlamı, yaşanan belirtiler doğrultusunda, beslenme alışkanlıklarından bazı besinleri çıkarmaktır. Daha sonra, bu gıdalar diyete yavaş yavaş yeniden eklenir ve hastada gözlenen değişimler ve belirtiler günlük olarak kaydedilir.Diğer yandan doktor, alerjiyi saptayabilmek için hastayı bir alerji uzmanına yönlendirebilir. Yaygın olarak yapılan alerji testi ise cilt testidir.
Bu test sırasında, hastanın cildine, alerjen içeren küçük bir iğne ile çizikler veya çatlaklar uygulanır. Bu şekilde cildin tepkisi not alınır.
Eğer, özel bir maddeye karşı alerji durumu söz konusu ise, ciltte kızarma ve iltihaplanma gerçekleşir.
Ayrıca, Mayo Clinic doktorlarına göre, doktor ya da alerji uzmanı, bir dizi kan testi olan radioallergosorbent testi (RAST) isteyebilir. Bu kan testinin amacı, alerjiye neden olan antikorları ya da alerjenlere tepki gösteren hücrelerin varlığını tespit etmektir.
Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?
En iyi alerji tedavisi, alerjik reaksiyonlar yaşanmasına sebep olan madde her ne ise, ondan uzak durmak olacaktır. Ama eğer bu mümkün değilse uygulanabilir tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Alerji tedavisinde kullanılan ilaç ve yöntemler aşağıdaki gibidir;
1.İlaç Tedavisi
Saman nezlesi ya da mevsimsel alerjisi olan insanların ömürleri boyunca dış ortamdan soyutlanmış bir şekilde yaşamaları mümkün değildir.
Bundan dolayı bu gibi alerji hastalarının alerji belirti ve şikayetleri, antihistamin ilaçlar yardımıyla kontrol altına alınmaktadır.
Antihistamin ilaçlar, alerjinin şiddetine bağlı olarak reçetesiz ya da reçeteli şekilde bulunmaktadır. Bu alerji ilaçları aşağıdaki gibidir;
- Antihistamin ilaçlar,
- Kortikosteroid ilaçlar,
- Kromolin sodyum ilaçlar,
- Dekonjestan ilaçlar,
- Lökotrien modifiye ilaçlar.
2.İmmüno Terapi Tedavisi
Birçok insan alerji tedavisinde immüno terapiyi tercih etmektedir. Alerjenlerden saflaştırılmış özler içeren birden fazla enjektör, birkaç yıl içinde hastaya uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi, hastanın vücudunun alerjik reaksiyon üreten maddeye alışmasına yardımcı olmaktadır. Başarılı bir immüno terapi tedavisi, tekrarlayan alerji belirti ve semptomlarını önleyecektir.
3.Acil Epinefrin Tedavisi
Şiddetlive hayati teh oluşturacak şekilde alerji reaksiyonu yaşayan kişiler için acil olarak, yaygın olarak kullanılan ve EpiPen adı verilen, epinefrin iğne tedavisi uygulanmaktadır.
EpiPen iğnesi, yaygın olarak kullanılan bir markadır fakat diğer yaygın olarak kullanılan epinefrin iğne markası ise, Tinject’dir.
Bu iğne, tıbbi yardım ulaşıncaya kadar, alerji reaksiyonunu engellemek için kullanılmaktadır.Öte yandan, piyasada alerji tedavisi için çok sayıda doğal çareler ve takviyeler bulunmaktadır. Fakat bu gibi yöntemleri denemeden önce mutlaka ama mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Çünkü bazı doğal tedavi yöntemleri diğer alerjenleri içerebilmekte ve daha kötü sonuçların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Alınacak Önlemler
Alerjileri önlemenin bir yolu yoktur. Fakat, alerji semptom ve belirtilerinin yaşanmasını önlemenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Örneğin alerji semptomlarını önlemenin en etkili yolu, alerjik reaksiyonları tetikleyen durumlardan uzak durmak olacaktır.
Gıda alerjisine neden olan besin maddelerinden kaçınmak da etkili bir yöntemdir. Beslenme düzeninden, alerjiye neden olduğu bilinen alerjen gıdaları çıkarmak, dışarıda yemek yemeden önce yenilecek yemeğin içeriği hakkında görevlilerden bilgi almak, hazır gıdaların içindeki maddeleri etiketinden iyice okumak gibi uygulamalar, gıda alerjisini önlemenin en basit yöntemlerinden bazılarıdır.
Mevsimsel alerjileri, temas alerjenlerin etkilerini ve diğer alerjileri önlemek için ise, bu gibi alerjen etmenleri barındıran yerlerden uzak durmak en pratik yöntem olacaktır.
Eğer tozlara karşı alerji durumu söz konusu ise; eve toz filtreleme sistemi kurmak, havalandırma kanallarını uygun şekilde temizlemek ve düzenli olarak evdeki tozları temizlemek, toz alerjisinin etkilerini önlemek için yapılacak pratik uygulamalardan bazılarıdır.
Tüm bunlara ek olarak, uygun şekilde alerji testlerini yaptırarak, alerji tetikleyici etkenleri belirlemek ve bu sonuca göre alerjenlerden uzak durmak da, alerji için alınacak önlemlerden biridir.
Risk Faktörleri
Birtakım özel koşullar ve durumlarda alerji riski yükselmektedir. Bu koşullar;
Aile alerji öyküsü: Aile bireylerinde astım ya da alerjik hastalık bulunan kişilerde alerji yaşanması riski daha fazladır. Özellikle, ailesinde, saman nezlesi, kurdeşen ya da egzama hastası bulunan kişilerin, genetiksel olarak alerjiye yatkınlıkları bulunmaktadır.
Çocuklar: Küçük çocuklar yetişkinlere göre çok daha fazla oranda alerjiye yatkındır. Bazen de çocukların alerjik sorunları büyüdüklerinde ortadan kalkabilmektedir.
Astım ya da alerji hastaları: Astım hastalarının alerji sorunu yaşama riskleri daha fazladır. Zaten alerjik bir hastalığa ya da astıma sahip olmak, alerji için direkt olarak risk oluşturmaktadır.
Источник: //evdesifa.com/alerji-tedavisi/
Alerjiye ne iyi gelir? Alerjiye İyi Gelen Bitkiler ve Evde Doğal Yöntemler
Alerji en yaygın görülen kronik hastalıklardan biridir. Her yıl binlerce kişi çeşitli nedenlerle alerjik reaksiyon göstererek sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır.
Alerji vücudun normalde zararlı olmayan bir şeye zararlıymış gibi tepki ve reaksiyon göstermesidir.
Peki alerjiye ne iyi gelir? Bu yazımızda evde alerjiye iyi gelen şeyler, alerjiye iyi gelen bitkiler ve doğal yöntemler hakkında detaylı bilgi bulabileceksiniz.
Bağışıklık sisteminin tepki gösterdiği alerjen adı verilen maddeler ilaçlardan yiyeceklere, tozda çevresel faktörlere kadar çok çeşitli olabilir. Bağışıklık sistemi bu alerjenlere aşırı tepki verir ve alerji belirtileri ve alerjik reaksiyon ortaya çıkaran bir kimyasal olan “histamin” maddesini üretir.
Alerjik reaksiyon hava yolları, burun, cilt, ağız ve sindirim sistemi gibi vücudun çeşitli organlarında ve kısımlarında gözlenebilir. Alerji yapan şeyler yaygın olarak şunlardır:
- Havada bulunan alerjenler,
- Hayvan salyası,
- Böcek ısırıkları,
- Gıda alerjileri,
- İlaç alerjileri,
- Metal/kimyasal alerjenler.
Alerjenlere verilen tepki her insanda aynı değildir. Ancak çoğunlukla bazı alerji belirtileri herkeste ortaktır. Örneğin havadaki alerjen maddeler hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı, öksürük, cilt döküntüsü veya kızarıklığı, nefes darlığı, gözlerin sulanması veya gözlerin kızarması gibi belirtilere yol açmaktadır.
Alerjik reaksiyonlar hafifle alınmamalıdır. Bazı kişilerde alerjiler anafilaksis adı verilen ölümcül bir duruma yol açabilir.
Anafilaksis şoka neden olur, kan basıncının aniden düşmesine ve nefes alıp verişin zorlaşmasına yol açar. Solunum yollarının ve hatta kalbin durmasına neden olabilir.Siz veya yakınınızdaki biri anafilaksis belirtileri gösteriyorsa derhal ambulans çağırılmalıdır.
Alerjiye ne iyi gelir? Alerjiye İyi Gelen Şeyler
Hafif alerjik reaksyonlarda evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemlerle çabuk bir rahatlama sağlanabilir. Aşağıda alerjiye iyi gelen şeyler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
1 Ilık Duş veya Soğuk Kompres
Ciltte alerjik reaksiyon özellikle alerjen maddeye temas edilmesi halinde meydana gelir. Genellikle ciltte kırmızı lekeler, kaşıntı ve şişliklere neden olur. Bazı durumlarda alerjik reaksiyon görülen bölgede sıcaklık hissedilebilir.
Ciltte kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmak için ılık bir duştan veya soğuk kompresten daha iyi bir şey yoktur diyebiliriz. Soğuk su kan damarlarını toparlayarak histamin maddesinin kan damarlarından dışarı çıkmasını engeller. Böylece alerjik reaksiyonun şiddeti azalır.
- Alerjiye iyi gelen şeyler arasındaki soğuk kompres uygulaması için temiz bir bezi soğuk suya batırın ve 15-30 dakika boyunca reaksiyon görülen bölgenin üstünde bekletin. Bu işlemi istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.
- Enflamasyonu azaltmak için günde 1-2 kere soğuğa yakın ılık bir duş alabilirsiniz.
2 Tuzlu Su
Havadaki alerjen maddelerden kaynaklanan hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı, öksürük gibi alerji belirtileri için tuzlu su etkili bir yöntemdir.
Alerjiye iyi gelen şeyler arasındaki tuzlu su burun kanallarındaki tahriş edici maddeleri temizleyerek alerji belirtilerini azaltır. Bakterileri öldürmeye yardımcı olur, mukusu inceltir ve burun akıntısını hafifletir.
2008 yılında World Mycotoxin Journal dergisinde yayınlanan bir araştırmada tuzlu suyun kronik rinosinüzit belirtileri ve reaksiyonlarında etkili bir yardımcı tedavi olduğu belirtilmiştir.
2012 yılında American Journal of Rhinology & Allergy dergisinde yayınlanan bir araştırmada ise izotonik su ile burnu temizlemek alerjik rinit tedavisi için destekleyici bir yöntem olarak vurgulanmıştır.
- 2 bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz ekleyin.
- Bu karışımdan az bir miktarda burun deliklerinizden içeri alın.
- Tek burun deliğinizden aldığınız tuzlu suyu diğer burun deliğinden boşaltmaya çalışın.
- Fazla suyu burnunuzdan atın.
- Aynı işlemi diğer burun deliği için de tekrarlayın.
- Bu işlemi günde birkaç kere tekrarlayabilirsiniz.
Dikkat: Her işlemde tuzlu su tekrar hazırlanmalıdır.
3 Sarımsak
Alerjiye iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada sarımsak yer almaktadır. Kersetin adlı etken maddesiyle sarımsak anti-alerjen, antiviral ve mide koruyucu özelliklere sahiptir. Hücre zarlarını stabilize ederek histamin gibi enflamatuvar maddelerin salgılanmasını azaltır.
2012 yılında International Journal of Food Science and Technology dergisinde yayınlanan bir araştırmada taze sarımsağın beta-heksoamidaz adı verilen bir maddenin salgılanmasını azalttığı belirtilmiştir. Bu maddenin önlenmesi alerjik reaksiyonların azaltılması için önem taşımaktadır.
Ayrıca sarımsak bol miktarda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini destekler.
- Çeşitli alerjik reaksiyon belirtilerini azaltmak için 1-2 hafta boyunca her gün 2-3 diş çiğ sarımsak tüketiniz.
- 3-4 adet taze sarımsağı 1 bardak suyun içinde 10 dakika kaynatın. Süzün ve içerisine bal ekleyin. 1 hafta boyunca bu karışımı için.
- Sarımsağın tadını veya kokusunu sevmiyorsanız doktorunuza danışarak sarımsak gıda takviyesi kullanabilirsiniz.
4 Zerdeçal
Alerjiye iyi gelen bitkiler arasındaki zerdeçal kurkumin etken maddesiyle güçlü bir antioksidan ve anti-enflamatuvardır. Alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Zerdeçal vücuttan alerjen maddelerin atılmasına yardımcı olarak rahatlama sağlar. Bağışıklığı da güçlendirir.
2008 yılında Molecular Nutrition & Food Research dergisinde yayınlanan bir araştırmada kurkumin maddesinin histamin salgılamasını azaltarak anti-alerjik özelliklere sahip olduğu vurgulanmıştır.
- Bir bardak ılık sütün içine 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve günde iki kere için.
- Yemeklerinizde ve salatalarınızda bolca zerdeçal kullanabilirsiniz.
Dikkat: Kan inceltici ilaç kullanan kişiler zerdeçal tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
5 Zencefil
Zencefil çeşitli alerjik reaksiyon türlerinde hızlı rahatlama sağlayan bir diğer doğal çözümdür. Alerjiye iyi gelen bitkiler arasında yer alan zencefil doğal bir anti-histamindir ve hatta ezcanelerde satılan anti-histamin ilaçlardan bile daha etkili olduğu belirtilmektedir.
Alerjiye iyi gelen şeyler arasındaki zencefil antiviral, antibakteriyel, anti-enflamatuvar ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir. Alerji bağlantılı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve baş ağrısı gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir.
2016 yılında Journal of Nutritional Biochemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmada zencefilin alerjik rinit belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1 bardak suya ekleyin. Kaynatın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Süzün ve içerisine bal ve limon suyu ekleyin. Bu çayı alerji mevsimi süresince günde 2-3 kere içebilirsiniz.
- Gün içerisinde küçük zencefil parçaları çiğneyebilir ve zencefili yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
6 Isırgan Otu
Alerjiye iyi gelen bitkiler arasındaki ısırgan otu çeşitli alerjen maddelere karşı oldukça etkili bir bitkidir.
Doğal bir antihistamin olan ısırgan otu vücutta üretilen histamini azaltır. Burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık ve kaşıntı gibi belirtileri gidermeye yardımcı olur.
2009 yılında Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir araştırmada ısırgan otundaki bioaktif bileşenlerin alerjik rinit bağlantılı reaksiyonları azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Alerjiye iyi gelen bitkiler arasındaki ısırgan otu çayını günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Isırgan otu çayı hazırlamak için 1 yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağını 1 bardak sıcak suya ekleyin. Üzerini örtün ve 5 dakika bekleyin. Süzün. İçerisine bal ekleyerek için.Dikkat: Isırgan otu hamileler ve küçük çocuklar için uygun değildir.
7 Doğal Bal
Evde bir kavonoz doğal bal bulundurmak alerji mevsimlerinde çok işinize yarayacaktır.
Doğal bal arı polenleri sayesinde havadaki alerjenlere karşı son derece etkilidir. Bağışıklık sistemini diğer polenlere karşı duyarsızlaştırır. Ayrıca içerdiği enzimler sayesinde genel olarak bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirir.
2013 yılında Annals of Saudi Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada yüksek dozda bal tüketiminin alerjik rinit belirtilerini azalttığı ve alerjik rinit tedavisinde tamamlayıcı olarak uygulanabileceği belirtilmiştir.
- Günde 2 kere 1 çay kaşığı doğal bal tüketiniz.
- Alternatif olarak 1 yemek kaşığı bal ile 1 limon suyunu bir bardak ılık suya ekleyin. İyice karıştırın ve günde 2 kere için.
8 Elma Sirkesi
Alerjiye iyi gelen şeyler arasındaki bir diğer yöntem organik elma sirkesi yöntemidir. Antihistamin özellikleri sayesinde doğal elma sirkesi hızlı bir rahatlama sağlar ve vücudun bağışıklık tepkisini düzenler. Alerji ile ilgili kaşıntı, cilt kızarıklığı, hapşırık, burun akıntısı gibi belirtileri azaltmaya yardımcı olur.
Elma sirkesi vücudun pH dengesini kurmaya yardımcı olarak bağışıklık sistemini doğru bir şekilde çalıştırır.
- Bir parça pamuğun üzerine birkaç damla organik, süzülmemiş elma sirkesi damlatın ve alerjik reaksiyon görülen cilde sürün. Birkaç dakika bekleyip yıkayın. Bu işlemi ihtiyaç duydukça tekrarlayabilirsiniz.
- Bir bardak suyun içine 2 çay kaşığı organik, süzülmemiş elma sirkesi ekleyin. Bu karışımı günde 2 bardak için.
9 Yulaf Banyosu
Alerjiye iyi gelen şeyler arasındaki yulaf banyosu enflamasyon, kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve cilt kuruluğu gibi alerji belirtilerini yatıştırmak ve hafifletmek için etkilidir.
Yulaf banyosu cildi nemlendirmeye ve enflamasyonu azaltmaya da yardımcı olur.
- 1 bardak yulaf tozunu ılık suyla doldurduğunuz küvete ekleyin.
- İçine birkaç damla lavanta yağı ekleyin.
- 20-30 dakika boyunca küvette bekleyin.
- Ilık suyla durulanın ve kurulanın.
- Cildinize nemlendirici uygulayın.
10 Yağ Çekme
Yağ çekme daha çok ağız sağlığı ile ilgilidir. Ancak alerjik reaksiyonlarda da etkili olduğu bilinmektedir. Bu kadim tedavi yöntemi vücuttan tahriş edicilerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.
- 1 yemek kaşığı doğal, organik elma sirkesi veya susam yağını ağzınıza alın.
- 15-20 dakika boyunca yağı ağzınızda gezdirin ve tükürün.
- Daha sonra ağzınızı ılık suyla durulayın.
- Bu işlemi her sabah dişlerinizi fırçalamadan önce yapabilirsiniz.
Dikkat: Bu işlem sırasında yağ yutulmamalıdır.
Alerjiye İyi Gelen İlave Öneriler
- Alerjik reaksiyonları önlemenin ve gidermenin en iyi yollarından biri alerjiye neyin sebep olduğunu tespit edip bu alerjenden uzak durmaktır.
- Çoğu hafif alerjik reaksiyon eczanelerde satılan reçetesiz antihistamin ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Hamileler ve karaciğer hastaları antihistamin ilaç kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
- Cilt alerjileri için zeytinyağı kullanılabilir. E vitamini ve antioksidan yönünden zengin olan zeytinyağı cildin yenilenmesini hızlandırır.
- Düzenli olarak aloe vera jeli kullanımı da cilt alerjilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Kronik olarak kuru ciltler için havayı nemlendiren nem cihazı kullanabilirsiniz.
- Hidrokortizon kremleri durmak bilmeyen kaşıntı vakalarında etkilidir.
- C vitamini yönünden zengin yiyecekler birer doğal antihistamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Boğazda şişme, kalp atış hızında değişme, dil ve dudaklarda şişme, gözlerde şişme gibi şiddetli alerjik reaksiyonlarda acilen hastaneye gidilmelidir.
Источник: //www.iyibakkendine.com/alerjiye-iyi-gelen-bitikler-ne-iyi-gelir-nasil-gecer/