Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Kalpkrizinedenleri

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Kalpkrizinedenleri Ani Kalp Krizi Nedenleri – Bu makaledeki notlar: Kalp krizi sebepleri kalpkrizinedenleri ani kalp..

Korku ve endişe kalp krizi riskini yüzde 40 artırıyor…

ABD’deki araştırmaya göre, korku ve endişenin yarattığı etki, kalp kaslarında soruna yol açıyor

Bu da kalp krizi riskini yüzde 30-40 artırıyor. Uzmanlar “Korku ve endişenin tepkisi sinirlenmeye benzese de sinirli insanların kriz riski, endişelilerden daha düşüktür” diyor.

Genç Yaşlarda Gözüken Kalp Krizi Nedenleri

Yıllar içerisinde sigara kullanımının artışı, yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve stresli yaşam gibi faktörlerden dolayı kalp krizi yaşının düşmeye başladığı bildirildi.

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ataç Çelik, yaptığı açıklamada, kalp krizi riski yaşının yıllar geçtikçe düştüğünü belirterek, ”Eskiden biz 30 yaşlarda kalp krizi gördüğümüzde şaşırdık. Ama şimdi 20’li yaşlarda kalp krizi vakaları gördüğümüz zaman şaşırmıyoruz” dedi.

Sigara kullanımının artışı, yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve stresli yaşam gibi faktörlerden dolayı kalp krizi yaşının artık düşmeye başladığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

”Yani genç yaşlarda fazla ve sık şekilde kalp krizi görmekteyiz. Tabii kalp krizini şu şekilde tanımlayabiliriz. Kalbi besleyen koroner damarlardaki plakların yırtılıp üzerine pıhtı bağlayıp aniden kanın kesilmesi, kalbin beslenememesi sonucu oradaki kalp dokusunun ölmesi.

Eğer bu damar aniden hızlı miktarda açılamazsa kriz çok büyük boyutlara ulaşmakta. Bunun risk faktörleri var, her insanda kalp krizi gelişmiyor.

Hipertansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara içimi, erkek cinsiyet, genetik faktörler, stres, kolesterol yüksekliği gibi faktörler bu riski artırıyor.”

SPORCULARDAKİ ANİ ÖLÜMLER

Genç ölümlerin belirli bir kısmının kalp krizi ile olmadığını da anlatan Çelik, ”Bunun başka nedenleri de var. Tıpta ani kalp ölümü diyoruz. Ani kalp ölümünün de 30 yaş altında yıllık görülme riski yüzbinde 50-60 civarında” dedi.

Bunların yüzde 90 kadarının yapısal bir kalp hastalığına bağlı olarak geliştiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

”Bunlar neler? Mesela doğuştan kalbi besleyen koroner damarların yanlış yerden çıkması veya kalbin kalınlaşmasına bağlı kalbin beslenememesi ya da bado spazm dediğimiz kokain kullanımına bağlı kalp damarlarının daralması veya kalp kapakçıklarındaki darlıklara bağlı nedenlerden dolayı insanların ani ölümü. Mesela spor müsabakası sırasında aniden yere düşüp ölüyor sporcu. Bunun nedeni çoğunlukla kalp krizi değil.”

Kalp krizi yaşının giderek düştüğünü, bu riski düşürmek için sigarayı bırakmanın, diyet ve egzersiz yapmanın önemli olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

”Bu sporcularda görülen ani ölümü önlemek, açıkçası bunlar doğuştan sebepler olduğu için bunların gelişimini önlemek mümkün değil. Fakat maraton koşucuları gibi ciddi miktarda efor harcanarak yapılan sporlar için bu aktiviteler öncesi kalp muayenesi, EKG çekimi mutlaka gerekir. Bu yapısal hastalıkları tespit etmek mümkün.”

Ani Ölüm Nedeni: Kalp Krizi

Türkiye’ye yılda 200 bin kişi, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Yalnızca ileri yaş hastalığı olmaktan çıkan kalp sorunları, genç yaşlarda da hızla artıyor.

Trafik kazalarını 30’a katlayan kalp krizinin en temel sebebi, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam. Kalp hastalıklarında genetik faktörlerin de etkisi büyük. Bunun için ailesinde ani ölüm hikayesi bulunanların daha dikkatli bir yaşam sürmesi öneriliyor.

Çoğu kez ölüm sebebi olarak nitelendirilen “kalp krizi” tanımlaması kısmen doğrudur. Kalbi besleyen damarlarda (koroner damarlar) meydana gelen ani tıkanma yani kalp krizi, gerçekten de ani ölümle sonuçlanan kalp hastalıkları içinde %75-80 oranı ile başı çeker.
Tüm bu istatistikler ani kalp ölümlerinin önüne geçmek için yapılması gerekenlerin anahtarıdır.

Kalple ilgili ölümlerin büyük kısmını oluşturan koroner kalp hastalığı, aynı zamanda tüm dünyada ölümlerin en önde gelen sebebidir. Koroner kalp hastalığının önlenmesi, bu arada bu rahatsızlıktan kaynaklanan ölümlerin önüne geçilmesi, hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına bağlıdır.

Kalp damarlarında daralma ve tıkanmaya yol açan birçok neden arasında en önemlileri;

* Sigara * Hipertansiyon, * Şeker hastalığı,* Kolesterol yüksekliği

* AİLESİNDE erken yaşlarda ortaya çıkan koroner damar hastalığı öyküsünün olmasıdır.

Источник: //www.notusta.com/kalpkrizinedenleri-27142/

Ani Kalp Krizi Belirtileri ve İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Aniden kalp durması, kalp fonksiyonunu yitirmesi, nefes alamama ve bilinç kaybı aniden gelişir ve kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanacak kadar ciddi bir durum olmaktadır.

Ani Kalp Krizi

Ani kalp durmasının beraberinde bilinç kaybı da yaşanması sonucunda kişilerin hayatını ciddi oranda tehdit edecek bir durum olacaktır. Ani kalp durmasının genellikle kalbinizde oluşan elektriksel rahatsızlıktan kaynaklanacaktır. Bu durum kalbin kan pompalamasını bozacaktır.

Sonuç olarak da vücudun geri kalan kısmına kan akışını durduracaktır. Ani kalp krizleri, normal yaşanmakta olan kalp krizinden farklı olmaktadır. Normal yaşanmakta olan kalp krizi, Kalbin atardamarlarının tıkanması sonucunda kalp kaslarına kan ulaşmadığı durumlarda ortaya çıkacaktır.

Bununla birlikte insanlarda kalp krizi bazen ani bir kalp durmasına da yol açabilecek elektriksel rahatsızlığın oluşmasını da tetikleyecektir. 

Ani gelişen kalp krizi çok acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer ki hastaya bir an önce tedavi edilmemesi durumunda ani kalp ölümlerine de neden olacaktır.

Bu durum hızlı bir şekilde tıbbi bakımın yapılmasına ve hastayı hayata döndürmeyi hedefleyecektir.

Kardiyopulmener resüsitasyonun uygulanması, bir defibrilatör ile tedavi edilmesi gibi müdahaleler yapılarak hastayı hayata döndürülmesi gerekmektedir.

Ani Kalp Krizi Belirtileri

Ani gelişmekte olan kalp krizinin belirtileri çok şiddetli ve bir anda olan bir durumdur. Göğüs ağrısının bir anda aniden yaşanması sonucunda kişinin bilincini yitirmesi ile sonuçlanacaktır.

Birçok kişi düzensiz kalp atışlarının ve hızlı kalp atışları sonucunda aslında bir kalp hastalığı yaşadığının farkına varabilir.

Fakat ani gelişen bir krizin bir anda olacağı için kişinin herhangi bir belirtisi olmadan da bir anda olabilecek bir durumdur.

  • Ani kalp ağrısı;
  • Nabzın olmaması;
  • Nefes alamaması;
  • Bilincini yitirmesi.

Gün içerisinde ani kalp krizi geçirecek olan bir kişinin sıklıkla yorgun olduğu gözlemlenmektedir. Bayılma yaşayacağı gibi, baş dönmesi ve göğüs ağrısı şiddetlidir.

Nefes darlığı ve soluk soluğa nefes alıp verecektir. Birçok kişide halsizlik, çarpıntı, kusmanın da olması söz konusu olabilir.

Fakat birçok durumda ani kalp durmasının herhangi bir belirti vermeden hızlı bir şekilde gelişecektir.

Hastanın gün içerisinde beklenmedik bir şekilde hızla kendisini yorgun ve halsiz olması durumunda, düzensiz kalp atışlarını hissetmesi, bir anda hışıltı şeklinde nefes almaya başlaması, nefes problemleri geçirmesi gibi ve bayılma yaşanması durumunda bir an önce vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir.

Ani Kalp Krizi Nedenleri

Kalbin sinir bağlantılarının elektriksel uyarılmaya ihtiyacı vardır. Bu durum kasların aksine kalbin de kendi elektrik simülasyonu bulunması sağ bölge içerisinde bulunan sinüs düğümü hücre grubu kalbin hızını kontrol ederek senkronize olacak şekilde kanı pompalamayı sağlayacaktır.

Sinüs düğümlerinde elektriksel uyarılması sonucunda kalbin akışıyla alakalı bir şekilde ters bir durum meydana gelmesi sonucunda kalbin çok hızlı ve düzensiz bir şekilde aritmi oluşmasına neden olur.

Ani kalp krizinin en yaygın nedenleri arasında ventriküler fibrilasyon olarak bilinen bir durum meydana gelecektir. Bunun sonucunda kanı pompalamak yerine düzensiz elektrik sinyalleri sonucunda durmasına neden olacaktır.

Ani kalp krizinin meydana gelmesinin altında birçok neden bulunmaktadır. Kişinin uyuşturucu kullanması, göğse bir darbe alması sonucunda bu durum gerçekleşebilir. 

Ayrıca ani kalp krizine neden olan bir takım kalp hastalıkları da bulunmaktadır. Koroner arter hastalığı kan akışının azalması sonucunda meydana gelen kalp krizini tetikleyecek bir durumdur.

Normal kalp krizi geçiren bir kişiden aniden kalp durması görülebilir.

Kardiyomiyopati yani büyümüş kalp hastalığı olan, kalp kapak hastalığı yaşayan ya da doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen çocuklarda oluşabilecek bir durumdur.

Ani Kalp Krizi İlk Müdahale

Kalbin hızlı bir şekilde durması sonucunda kişilerin oksijen eksikliği yaşamaları söz konusu olacaktır. Bu durum kan eksikliği oluşmasına sebep olacağı için birkaç dakika bile olsa kalp durduğunda beyne kan pompalamaz. Bu durum beynin oksijensiz kalmasına neden olur ve sonuç olarak beyin hasarının oluşmasına neden olabilir.

Ani kalp krizi sonrasında ciddi oluşan beyin hasarının kalp krizinden sonra ilk 4 ya da 6 dakika içerisinde ortaya çıkacak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de kalp krizi geçiren birini gördüğünüz zaman hemen nabzına bakmalı, nefes alıp almadığı kontrol edilmeli ve bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir.

Düşmüş bir insanla karşılaştığınız zaman ilk olarak 112 Acil Servisi aramalı ve Ambulans çağırmalısınız.

Hastanın hayati fonksiyonları kontrol edilir. Kişinin rahat bir şekilde nefes alması sağlanması için kemer, kravat, gömlek düğmesi gibi kendisini sıkacak kıyafetlerinin hızlı bir şekilde gevşetilmesi gerekmektedir.

Kişinin kalbinin tekrardan hızlı bir şekilde atmasını sağlamak için kalp masajı yapmalısınız. Fakat bunu ilk yardım eğitimi almış olan bir kişinin yapması daha uygun olacaktır.

Kimse yoksa ve siz hastanın nefes almadığını fark etmeniz sonucunda iki elinizi üst üste koyup, hastanın kalbinin üstüne göğüs kafesine koyup kalp masajı yapmaya başlayın. Bu masajı yaparken kalp masajını sayın ve 30 kere göğüs kafesine baskı uyguladığınız zaman nefes alıp almadığını kontrol etmelisiniz.

112 Acil servis ekibi olay yerine gelene kadar çok soğuk kanlı olmanız ve hastaya kalp masajı yapmaya devam ederek hastanın hayatını kurtarabileceksiniz.

(1 votes, average: 5,00 5)
Loading…

Источник: //kalpritmi.com/ani-kalp-krizi.html

Sağlık | Hastalıklar | Ani Kalp Ölümlerinin Önüne Nasıl Geçilir

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Ani Kalp Ölümlerinin Sebebi İlk Şikayetleriniz Olabilir

Ani ölümlerin yaklaşık %95’i ani kalp kaynaklı ölüm olarak gerçekleşmektedir. Ani ölüm, kalp- damar performansının bir olayla aniden bozulmasını takiben, yaklaşık bir saat içinde bilincin kaybolması ve doğal ölümün oluşması olarak tanımlanmaktadır.

Bu bir saatlik dönem genelde olaylar sonrası geriye dönük değerlendirmeler sonucu ve kurtarılan kişilerden elde edilen bilgilerden elde edilmiş olup, bazı insanlarda olayın başlaması ile ölümün gerçekleşmesi arasında sadece dakikalar olabilmektedir.

Bu dönemde olayın başlaması ile ilk hissedilenler; göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı olabilmektedir.

Bu şikayetlerin daha hafif şiddette olanları, olay öncesi günlerde ve haftalarda da olabilmektedir. Olayın başlamasını takiben kısa sürelerde kalbin durması ve beyin kan akımının kesilmesi sonucu bilinç kaybı yaşanmakta ve biyolojik ölüm dakikalar içinde gelişmektedir.

En Çok Erkeklerde Görülüyor

Ani ölümün altında genellikle kalbe ilişkin nedenler yattığı için “ani kardiyak ölüm” olarak adlandırılmaktadır.

Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte; 35 yaş üzeri kişilerde ve özellikle erkeklerde daha sık rastlanmaktadır.

35 yaş üzeri grupta görülmesinin en önemli nedeni; koroner kalp hastalığı olup, ayrıca kalp kası hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ve kalbi tutan diğer hastalıklar önemli diğer nedenler arasındadır.

Ani kardiyak ölümün sıklığı, bilinen ciddi kalp hastalığı olanlar arasında %10–25 gibi oranlara çıkabilmektedir.

35 yaş üzeri genel popülasyonda görülme sıklığı ise; bir yıllık dönem için 500-1000 kişi arasında bir kişide görülmektedir.

Erkeklerde menopoza girmemiş kadınlara oranla ani ölüm sıklığı 10 katı kadar daha fazla iken; bu oran menopoz sonrası artan yaş ile hızla kapanmaktadır. Ayrıca siyah ırktan olanlarda beyaz ırktan olanlara göre daha sıktır.

Sporcular Risk Grubu Altında

Gençler ve çocuklarda ani kardiyak ölüm nedenleri arasında; doğuştan gelen kalp kası hastalıkları, kalp kası iltihabı (Myokardit), kalp ritm bozukluğuna yol açan kalıtsal hastalıklar sayılmakla birlikte, bu yaş gurubunda ani ölüm oranı yüz binde bir olmaktadır. Bu sıklık sporcularda normal insanlarda görülen oranın iki katından daha fazladır.

Hipertansiyonu Olanlar ve Sigara İçenler Dikkat!

Son derece ani gelişen ve ölümle sonuçlanan bu durumun gelişiminde etkili olduğu bilinen bazı risk faktörleri vardır.

Hipertansiyon, sigara içilmesi, artan yaş, ortalama kalp hızı dediğimiz nabız hızının yüksek olması, elektrokardiyogramda görülen bazı bulgular, ekokardiyografide kalp kasılma gücünün azalmış olması, solunum fonksiyon testi dediğimiz testte bazı bulguların elde edilmesi,  bilinen koroner damar hastalığının varlığı gibi faktörler ani ölüm riskini ciddi oranda artırmaktadır.

35 Yaş Üzeri Kişiler Kalp Taramasından Geçmeli

Ani kardiyak ölümün ailesel bağlantısı ise; özellikle kalıtsal kalp kası hastalığı veya yine kalıtsal bazı ritm bozukluğuna neden olan hastalıklara sahip olanlarda daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.

Ancak ani kardiyak ölüm hala nedenleri ve risk faktörleri araştırılan bir konu olup, tüm detayları bilinmemekle birlikte; temel olarak bağlandığı koroner damar hastalıklarıdır.

Ani ölüm vakalarında otopsi verileri, olguların %75’inde olay öncesi bilinen veya bilinmeyen yani sessiz şekilde geçirilen bir kalp krizi olduğunu göstermiştir.

Ayrıca koroner damar hastalığında hiçbir yakınma olmadan hastalığın kendisini %25-30 oranında ani ölüm şeklinde göstermesi, hastalığın ne kadar sessiz seyredebileceğinin önemli bir göstergesidir. Bu veriler ışığında ani ölümlerin %95’ nin kalp kaynaklı; bunların büyük kısmının ise koroner damar hastalığından kaynaklandığını bilmek önemlidir.

Bu nedenle özellikle, 35 yaş üzerindeki insanlarda sıkça görülen ve büyük oranda sessiz seyreden, artan yaş ile sıklığı artan, koroner damar hastalığının erken tanı ve doğru tedavisinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ailesel ve bazen kendini ani ölümle gösteren kalp kası ve ritm bozuklularında ise; aile üyelerinin bu hastalıklar açısından taranması önem arz etmektedir.

Источник: //www.hepimizaileyiz.com/Saglik/Hastaliklar/Ani-Kalp-Olumlerinin-Onune-Nasil-Gecilir-3456

Ani Kardiyak Ölüm ve Kalp Krizi

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Genç yaşlı demeden aniden kalbi durup ölenleri duyuyoruz. Halı sahada futbol oynarken, balkonda çay içerken, işyerinde çalışırken, hatta uyurken… Ani kardiyak ölüm kalbin aniden, bilinmedik bir şekilde durmasıyla ilişkili.

30’lu ve 40’lı yaşlarda daha yaygın; erkeklerde kadınlara oranla daha sık gözlemleniyor. 30 yaşın altı ani ölümlerin çoğunluğu Aritmi veya kalıtımsal kardiyomiyopati yüzünden gerçekleşiyor. Genetik nedenlerin katkısı da önemli.

Ani kardiyak ölümle kalp krizinin farkı ne?

Aslında benzerlikleri yok. Ani kardiyak ölüm kalp krizinden farklı bir durum. Ancak Kalp krizi sırasında da oluşabiliyor. 

Kalp krizinin temel nedeni kan pıhtıları. Damarlardan biri ya da daha fazlası tıkanıyor. Kalp kaslarına yeterli temiz kan gidemiyor. Oksijenli kan kalbe ulaşamayınca kalp zarar görüyor. Sonuç: kalp krizi. 

Ani kardiyak ölüm bunun tam tersi. Kalpteki elektriksel sistem arızalanıyor, bir anda düzensiz çalışmaya başlıyor. Kalp atışları gittikçe hızlanıyor. Karıncıklar o kadar hızlı çarpıyor ki vücuda kan pompalayamıyor. İlk birkaç dakika en büyük teh beyne kan gitmemesi ve kişinin bilincini kaybetmesi. Acil müdahale yapılsa bile ölümcül riski var.

Ani kardiyak ölüm neden oluyor?

Ani kardiyak ölümlerin büyük çoğunluğu kalpteki ritim bozukluğuyla, aritmiyle ilişkili. En tehli aritmi türü karıncık fibrilasyonu.  Karıncık fibrilasyonu sırasında kalp kan pompalayamıyor. Ölüm sadece birkaç dakika içerisinde gerçekleşiyor. 

Risk faktörleri

Ani kardiyak ölüm riskini arttıran bir sürü faktör var:

•    Daha önce bir kalp krizi geçirmiş olup kalbinin büyük bölümü zarar görenler. Ani kardiyak ölümlerin %75’inde önceden yaşanmış kalp krizine rastlanıyor.•    Kalp krizini izleyen ilk altı ay da epey riskli. •    Koroner arter hastalığı bulunanlar.

•    Koroner arter hastalığının risk faktörleri sigara, ailenin sağlık geçmişinde kardiyovasküler sorunlar ve kolesterol. •    Taşikardiyle bağlantılı %40’tan az ejeksiyon fraksiyonu olanlar.•    Daha önce ani kalp durması yaşamış olanlar.•    Aile geçmişinde ani kalp durması ya da ani ölüm olanlar.•    Ailenin sağlık geçmişinde aritmi olanlar.

•    Kalp krizi sonrası taşikardi ya da karıncık fibrilasyonu yaşamış olanlar.•    Daha önce damar anormallikleri ya da doğumsal kalp sorunları yaşamış olanlar.•    Kalp yetmezliği yaşayanlar.

•    Dilate kardiyomiyopati sorunu olanlar (Kalbin büyüdüğü, kasılma gücünün azaldığı bir hastalık)•    Hipertrofik kardiyomiyopati olanlar (Karıncıkları etkileyen zayıflamış bir kalp kası.)•    Kandaki potasyum ve magnezyum seviyesinde belirgin düşüş olanlar.

•    Obezite.

•    Diyabet.•    Uyuşturucu bağımlılığı.•    Kalbin ritmine zarar verebilen proaritmi ilaçları kullananlar.

Ani kardiyak ölüm önlenebilir mi?

Ani kardiyak ölümü önlemenin kesin yolu yok. Alacağınız bazı önlemlerle riski en aza indirmeniz mümkün. Özellikle de yukarıda saydığımız risk faktörlerinden sizde de varsa harekete geçmeniz gerekiyor.

Tedavi sonrası takip için doktorunuzla konuşmak. Doktorunuz onu ne sıklıkla ziyaret etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Sizin yapmanız gerekense randevuların hiçbirini atlamamak.

Bu randevularda doktorunuz birkaç testle kalbinizin durumuna bakacak. 

Ejeksiyon fraksiyonu. Kalbin atışı sırasında pompaladığı kan miktarına ejeksiyon fraksiyonu deniyor. Sağlıklı kalpteki oranı %55 – %65 arasında. Bu seviyenin düşmesi ya da yükselmesi sorun demek. Düzenli olarak EF testine girmeniz riskleri de azaltacaktır. 

Risk faktörlerini yok etmek. Kilo verin, sigarayı bırakın, düzenli egzersiz yapın, düşük kalorili diyete uyun, diyabetinizi dengede tutun, başka sağlık sorununuz varsa onları da kontrol altına alın.

İlaç kullanmak. Kalp krizi, kalp yetmezliği ya da aritmi gibi sorunlar için ilaç kullanmak ani kardiyak ölüm riskini de azaltacaktır. İlaçları kesinlikle Doktor önerisine göre kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Kardiyak defibrilatör kullanmak. Bu araç kalp ritimlerinizin normale dönmesi için kalbinize küçük elektrik uyarıları gönderiyor. Böylece kalbin aniden durması riski de azalıyor.

Müdahaleli yöntemler ya da ameliyat. Koroner arter hastalığı ya da aritmi gibi sorunlar için uygulanan tedaviler gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları da azaltabilir.

Aile üyelerini bilgilendirmek. Ani kardiyak ölüm risk faktörlerinden bazıları sizde de varsa aile üyelerinizi de hem sorun hakkında hem de yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelisiniz.

Источник: //www.cevapsepeti.com/ani-kardiyak-olum-ve-kalp-krizi/

Gençlerde ani ölüm- Kalp problemleri

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

35 yaş altındaki kişiler için ani ölümler, genellikle gizli kalp kusurları veya kalp anormallikleri olarak görülse de, nadir bir durumdur. Bu tür ani ölümler olduğunda, genellikle bir spor aktivitesi gibi fiziksel bir aktivite sırasında meydana gelmektedir.

Milyonlarca, ilköğretim, lise ve üniversite de olan atletler her yıl hiçbir sorun olmadan yarışmaktadır. Neyse ki, siz veya çocuğunuz ani ölüm riski altındaysa, kalp kusurları için tarama testler ve sizin de alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır.

Genç insanlarda ani kalp ölümleri (kardiyak ölüm) ne kadar yaygındır?

Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 250.000-450.000 ani kalp durması gerçekleşmektedir ancak ani kalp durması sebebiyle gerçekleşen ölümlerin çoğu yaşlı yetişkinlerde görülmektedir. Ani kalp durması gençlerde nadir görülmektedir ve sadece bu gençlerin bir kısmı ani kalp durması sonucu ölmektedir.

Gençlerde ani kalp ölümlerinin nedeni nedir?

Gençlerde ani kalp ölümlerinin nedenleri değişebilmektedir. Yaklaşık üçte ikisinin ölümünün ardından yapılan otopsi sonucunda adli tabip kalp anormalliği sebebiyle öldüğünü ortaya çıkar.

Yapısal kalp bozuklukları gibi çeşitli nedenlerden dolayı kalpte sıkıntı yaşanabilir. Bu anormal kalp ritmi ventriküler fibrilasyon olarakta bilinir.

Gençlerde ani kalp ölüm nedenlerinden başlıcaları şunlardır;

  • Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM): Kalpte kan pompalaması için bulunan kalp kası (miyokard) nın anormal derecede kalınlaşmasıdır. Hipertrofik kardiyomiyopati çoğu insanda ölüm nedeni değilken, 30 yaş altındakilerde kalp kaynaklı ani ölümlerin en sık sebebidir. Bununla birlikte de atletler de olan ani ölümlerin en yaygın nedendir. Hipertrofik kardiyomiyopati genellikle tespit edilemez.
  • Koroner arter anomalileri: Bazı insanlar anormal bağlı kalp damarları (koroner arter) ile doğarlar. Arterler egzersiz sırasında sıkışır ve kalbe gerekli olan kan akışını sağlayamaz.
  • Uzun QT sendromu (UQTS): Uzun QT sendromu hızlı ve düzensiz kalp atışlarına yol açabilen kalıtsal bir kalp ritim bozukluğudur. Kalbinizdeki ritim bozukluklarına neden olan hızlı kalp atışları bayılmalara hatta hayati tehye sebep olabilir. Bazı durumlarda ani kalp ölümünün nedeni bu düzensiz kalp ritmi olabilir. Uzun QT sendromu olan genç insanlarda ani ölüm riski bulunmaktadır.

Gençlerde ani kalp ölümlerinin başka nedenleri de vardır. Bunlar tanımlanamayan konjenital kalp hastalıkları ve kalp kası anormallikleri gibi kalbin yapısal anormallikleridir.

Diğer nedenlere ise kalp kasında virüsler ve diğer hastalıklardan meydana gelebilen olan iltihaplanmalar olabilir.

Uzun QT senromu ile birlikte, ani ölümlere neden olabilen Brugada sendromu gibi kalbin elektrik sisteminde de diğer anormallikler olabilmektedir.

Herhangi bir kişide de olabileceği gibi genellikle spor yapan genç yaştaki insanlarda olan ani kardiyak ölümlerinin bunlardan başka nadir olarak görülebilen sebepleri de bulunmaktadır.

Bir beyzbol topu veya hokey sopası ile göğüse alınan künt bir darbenin sonucu da görülebilmektedir. Bu durumun tıbbi adı commotio cordis tir.

Eğer darbe kalbin elektrik dögüsünün yanlış bir zamanına denk geldiyse göğüse alınan darbe ventriküler fibrilasyonu tetikleyecektir.

Veliler, antrönörler ve diğerlerinin genç bir kişinin ani kardiyak ölümünün yüksek riskte olduğunu anlayabileceği semptomlar veya işaretler var mıdır?

Bu tip ölümler çoğu zaman hiçbir uyarı ile meydana gelmezler ancak takip etmek için iki semptomu bulunmaktadır;

  • Sebepsiz bayılma (senkop): Fiziksel aktiviteler sırasında oluşan ani ve sebepsiz bayılmalar kalp ile ilgili bir sorun olduğunun işareti olabilir. Sonrasında nöbetlerde oluşabilir.
  • Aile geçmişinde ani kalp ölümü: Bir diğer önemli ipucu ise aile tarihinde 50 yaşından önce açıklanamayan ölümler olmasıdır. Bu bayılma gibi fiziksel bir belirti değildir. Ancak aile içerisinde böyle ölümler olup olmadığı konusunda seçenekleri değerlendirirken doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Nefes darlığı ya da göğüs ağrısı ani kalp ölümlerinin bir işareti olabilir. Ancak bu nadirdir ve astım gibi gençlerde görülebilen diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi de olabilir.

Gençlerde olan ani ölümler önlenebilir mi?

Zaman zaman önlenebilir. Ani kalp ölümü riski altındaysanız doktorunuz ağır ve zorlayıcı sporlardan kaçınmanızı önerebilir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ani ölüm riskini azaltmak için tıbbi veya cerrahi tedavi önerilebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati gibi durumlarda farklı bir tercih olarak “implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (ICD)” vardır. Çağrı cihazına benzer bir cihazın göğsünüze kalp pili gibi implantı dır. bu cihaz sürekli olarak olarak kalp atışlarını takip eder. Hayati teh içeren bir ritme girildiğinde elektro şok üreterek kalp ritminin normale dönmesini sağlar.

Ani ölüm risk faktörleri için kimler izlenmelidir?

Ani ölüm riski yüksek olan kişilerin tespiti amacıyla genç sporcuların taranması hakkında tıp toplumunda bir tartışma vardır. İtalya ve Japonya gibi bazı ülkeler, kalpte bulunan elektrik sinyallerini kaydeden elektrokardiyogram (EKG) cihazı kullanarak gençleri izlemektedirler.

Bu gereksiz yere endişe ve ek testlere (bir anormallik ya da hastalık belirtileri olduğu zaman) sebebiyet verebilir. Ancak bu taramalar bazen yanlış pozitif sonuçlara yol açabilmektedir.

Ağır sporlar ya da ağırlığına göre rutin aktiviteler yapmayarak ani kalp ölümlerinin önlenebileceği net değildir.

Risk faktörleri konusunda endişeleriniz varsa yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Örneğin; ailenizde genç bir kişi öldüğünde otopsi ile ölüm nedeni belirlenmesi önemlidir.

Eğer bu kişide ölüme kalp hastalıkları sebep olmuşsa diğer aile fertlerinin de izlenmesi gerekebilir. Otopsi sonucunda hipertrofik kardiyomiyopati çıktıysa, ölen şahsın anne, kardeşler, çocuklar dahil tüm birinci derece akrabaların izlenmesi önerilmektedir.

İlk taramalar normal olsa bile aile üyelerinin belirli aralıklarla tarama yaptırmaları önerilir.

Kalp rahatsızlığı olan gençler fiziksel aktivitelerden kaçınmalı mıdır?

Ani kalp ölümü riski taşıyorsanız yapacağınız fiziksel aktivitelerin düzeyi konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Egzersiz veya spor türlerine katılıp katılamayacağınız durumunuza bağlıdır.

Hipertrofik kardiyomiyopati gibi durumlarda ise ağır sporlardan kaçınmak önerilse de bu tamamen egzersizden vazgeçin demek değildir.

Hangi faaliyetlerden kaçınmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

Источник: //www.saglikveyasam.com/genclerde-ani-olum-kalp-problemleri

Çocukların kalbini ne ağrıtıyor? Ani kardiyak ölüm nedir?

Ani Kalp Ölümlerinin Nedenleri

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. İrfan Oğuz Şahin’e göre çocuklarda görülen göğüs ağrıları sindirim,  solunum, iskelet veya kas sistemindeki bir sorunun belirtisi olabilir. İşte çocuklarda görülen göğüs ağrıları ve nedenleri:

  • Göğsün tek tarafında ve üzerine baskı uygulandığında ağrı, hassasiyet ve nefes almada güçlük olarak beliren kaburga iltihaplarının nedeni bilinmiyor. Kas ve iskelet sistemindeki bu hastalık kremler ve sıcak uygulamalarla tedavi ediliyor.
  • Ağrı kesicilerle tedavi edilen ve “kayan kaburga sendromu” olarak da bilinen kaburga anormallikleri de çocuklarda göğüs ağrısına neden olabiliyor.
  • Çocuklarda çok sık görülen bir hastalık olan zatürre, akciğer zarı hastalıkları ve zedelenmeleri, egzersize bağlı astım atakları da göğüs ağrısı yapabiliyor.
  • Reflü, gastrit, ağır beslenme gibi diyet problemlerinin de benzer ağrılara neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Şahin, çocuklardaki göğüs ağrılarına en çok psikolojik sorunların neden olduğunu söylüyor ve ekliyor “Panik atak, depresyon, arkadaş ve ebeveyn ayrılması, yakın ölümü, okul başarısızlığı gibi nedenler de çocuklarda göğüs ağrısı yapabilir. Nedeni bilinmeyen ve psikolojik olan bu göğüs ağrılarıyla çok sık karşılaşıyoruz” diyor

Endişe edilmesi gereken durumlar

Çocuklardaki göğüs ağrıları genellikle tam yeri tarif edilemediğinde,  ezici tarzda olduğunda, egzersiz sırasında ortaya çıktığında ve göğsün sol tarafından karın boyun ve kol bölgelerine yayılmaya başladığında kalp ile ilişkilendiriliyor.

Ağrı hafiflese ya da geçse bile çocuk ağrıdan önceki neşeli haline geri dönemiyor.

  Vakanın geçmişinde bayılma, bayılacak gibi olma, çarpıntı, önceden geçirilmiş bir kalp ameliyatı hikâyesi veya  ailede kalp nedenli erken bir ölüm varsa, uzmanlar bu göğüs ağrısının kalp ile ilgili olabileceği görüşünde.

Ya kalbinde sorun varsa?

Şah damarı darlığı, akciğer damarı darlığı, mitral kapak çökmesi, akciğer damar tansiyonu, kalp kasının aşırı gelişmesi, koroner arter problemleri ve kalp enfeksiyonları, çocuklarda görülen kalp sorunları olarak sıralanıyor. Bunlardan en sık görüleni ise kalp zarı iltihaplanması. Kalp zarı iltihaplanmasına virüs, bakteri ve romatizmal hastalıklar ile olabiliyor.  Hastaların ağrısı yatmakla artarken, oturup öne eğilme de ise azalıyor.

Çocuklardaki kalp hastalıklarını tespit etmek genellikle elektrokardiyografi ve ekokardiyografi ile mümkün oluyor. Bu hastalıkların tedavisi, takip ve ilaç ile olabileceği gibi, acil ya da yarı acil anjiyografi ve cerrahi müdahalenin gerekeceği durumlar da olabiliyor.

Çocuklarda ekokardiyografi ile tespit edilemeyen kalp rahatsızlıklarına da rastlanıyor. Koroner arterlerin doğuştan veya sonradan oluşmuş nadir anomalilerinden kaynaklı damar hastalıklarının tanısında kan tahlilleri ve anjiyografi gerekiyor.

Göğüs ağrısı bir işaret olabilir mi?

Ailelerin bütün bu ilgisine ve tıptaki ilerlemelere rağmen televizyonlarda aniden düşen ve ölen çocuklara, gençlere ve hatta sporculara rastlayabiliyoruz.

  Bu sporcuların bazılarının çok birçok testten geçtikten sonra sahaya çıktığını da unutmamak gerek…  Bu hastaların  ölüm nedenlerinin göğüs ağrısı veya göğüs ağrısına neden olan kalp hastalıkları olup olmadığı halen tartışmalı bir konudur.

Çünkü ani kardiyak ölüm vakalarının geçmişi gözden geçirildiğinde, bu kişilerin morarma, çabuk yorulma, nefes alamama, kilo alamama gibi belirgin şikayetlerinin olmadığı görülür.

Bu hastaların çok az bir kısmı ise ani bayılma-ölüm gerçekleşemeden “ritim bozukluğu” tanısı almaktadır.  Kısaca “Ani kardiyak ölüm”lerin çok büyük bir kısmı aslında bu üzücü durum yaşanana kadar kendini gizleyen ritim problemlerinden kaynaklanmaktadır.

Ani kardiyak ölüm nedir?

Ani kardiyak ölüm önceden olmayan semptomların ortaya çıkmasını takiben ilk bir saat içinde gerçekleşen ve bir kalp hastalığına bağlı olan ölüm şeklidir. Bu ölümlerin nedeni kalbin ritim problemleridir.

Bu problem aslında doğuştan itibaren kalp ritmi  normal olan ancak genetik yatkınlık nedeniyle sonradan riritm bozukluğu yaşamaya başlayan çocuklarda görülür. Bu çocukların genellikle aile ya da akrabalarında bayılma ve ani ölüm hikâyesi vardır.

Hasta doğduktan sonra uzun bir süre hiçbir problem yaşamaz ve kalp ritmi normaldir. Ancak bir seferlik yaşayacağı ritim problemi hastayı bayıltabilir ve hatta öldürebilir.

Bu hastalıkların tanısı oldukça zordur. Şüphe duyulan hastalar sadece bir poliklinik muayenesi ile değil, 24 saat süren EKG kaydı, hatta 15-20 günlük devamlı EKG kaydı ile incelenir.

Çok ciddi şüphe duyulan ve bahsettiğimiz EKG kaydı ile bir hastalık tanısı konamayan vakalar için cilt altına yerleştirilen ve aylarca vücutta kalabilen EKG kaydediciler üretilmiştir. Tanıları çok zor ve bulguları çok dramatik olan bu hastalıklar, neyse ki oldukça nadir görülmektedir.

Ancak görüldüğü zaman da çocukların ailelerini tedirgin etmekte ve bu konuda doktorlara danışmaya se etmektedir.

Ani kardiyak ölüm risk grubu

Dr. İrfan Oğuz Şahin, ani kardiyak ölüme neden olabilecek hastalık tanınamadığı müddetçe hastanın bu riskten kurtulamayacağını belirtiyor. Tanı net olmadığı müddetçe başlanabilecek koruyucu bir ilaç bulunmuyor.

Bu hastalar aldıkları tanıya göre özel kalp pilleri ve ilaçlar ile tedavi ediliyor.

Aile hikâyesi olan hastaların tetkiklerinde herhangi bir bulguya rastlanmamış bile olsa , dikkatle takip edilmeleri, riskin ağırlığına göre testlerinin geniş ve ısrarcı tutulması hayati önem taşıyor.

İlgili yazılar

Koroner arter hastalığı nedir? Şeker hastası kadınlar dikkat!

Saat gibi işleyen bir kalp için Kalp Pilleri

Kilo kontrolü ve sağlıklı bir vücut için en iyi 9 öneri

Источник: //indigodergisi.com/2016/02/cocuklarin-kalbini-ne-agritiyor-ani-kardiyak-olum-nedir/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.