Bacak Uyuşması Nedenleri

içerik

Sol Bacak Uyuşması Nasıl Geçer? Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacaklarda uyuşma ve kasılma gibi durumların sıkça yaşanması birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Özellikle sol bacakta; kasılma, his kaybı, güçsüzlük ve ağrılar sinirsel rahatsızlıklardan ya da kan akışının istenilen düzeyde sağlanamamasından kaynaklanmaktadır.

Sol bacakta his kaybının yaşanması genellikle olumsuz sonuçlar doğurmamaktadır. Ancak sol bacak uyuşması ciddi birçok rahatsızlığın sinyali de veriyor olabilir.

Bu nedenle bacaklarda ya da herhangi bir bölgede yaşanan bu tip rahatsızlıklar ihmal edilmeden muayene ettirilmelidir. Sol bacakta uyuşmaların yaşanması; tümör, felç, kalp rahatsızlıkları vb.

ciddi hastalıkları işaret ediyor olabilir.

Sol Bacağın Uyuşmasının Nedenleri Nelerdir?

Sol bacakta uyuşmaya neden olabilecek birçok farklı etkenden söz edilebilir. Bu etkenler nörolojik tabanlı olabileceği gibi psikolojik nedenlere de dayandırılabilir. Sol bacakta uyuşmalara sebep olan başlıca unsurlar;

  • Enfeksiyon ve iltihaplanmalar
  • Hastalık travmaları
  • Düzensiz kan dolaşımı
  • Sinirsel hastalıklar
  • Ortopedik sorunlar
  • Felç, MS vb. hastalıklar

Olarak karşımıza çıkmaktadır. Kol bacak uyuşması herkeste farklı nedenlerle nüksedebilir. Bu nedenle sol bacakta herhangi bir uyuşma, his kaybı ya da ağrılar sıklaşmaya başladığında mutlaka bir hekime başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Sol Bacak Uyuşmasının Ortopedik Sebepleri Nelerdir?

Bacaklarda, kollarda ya da ellerde uyuşmalara sebep olan en yaygın sorun ortopedik rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların oluşmasında; duruş bozuklukları, hareketsizlik, beslenme alışkanlıkları vb. daha birçok etken bulunmaktadır. Sol ve sağ bacak uyuşması ortopedik açıdan;

  • Kan dolaşımını engelleyen duruşlar (yanlış oturuş, yatma vb.)
  • Çeşitli zorlamalar (spor, uzun süre ayakta durmak vb.)
  • Kalça ve belden kaynaklı sorunlar
  • Kırık, burkulma ve çıkıklar
  • Osteoproz gibi

Etkenlere maruz kalan kişilerde oluşabilir. Ortopedik açıdan yaşanan uyuşmalar genellikle istirahat edildikten kısa bir süre sonra düzelebilir. Ancak kronikleşen ve artarak ilerleyen uyuşmalarda mutlaka uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Sol Bacak Uyuşması Normal Mi?

Hamilik süresi boyunca anne adayında çeşitli değişimler yaşanabilmektedir. Özellikle el ve ayaklarda şişme bel ağrıları ve bulantılar hamilelikte en çok karşılaşılan belirtilerdir.

Belde uyuşma nedenleri ve bacaklarda şişlikler de bu doğrultuda hamilelikte gayet olağan durumlardır. Ancak uyuşmalar ve çeşitli ağrılar hangi bölge olursa olsun hamilelik döneminde mutlaka doktor gözetiminde olmak gerekmektedir.

Olası sağlık sorunlarının erkenden önüne geçilmesi için hamilelikte karşılaşacağınız tüm sorunları mutlaka doktorunuzla paylaşınız.

Sol Bacakta Uyuşma Hangi Hastalıkları İşaret Eder?

Sol bacakta meydana gelen uyuşma ve ağrılar genellikle bacaklarda bulunan sinirlerin hasar görmesinden ve kan dolaşımının normal seviyede gerçekleşmemesinden kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda sol bacakta uyuşmanın başlaması başka önemli sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Bu durumda sol bacak uyuşmasıyla birlikte ayak uyuşması, uzuvlarda his kaybı vb. durumlarda takip edebilir.

Sol bacak uyuşması;

  • Multipl Skleroz (MS)
  • Felç
  • Fıtık
  • Tiroid hastalıklarına
  • Damar tıkanıklığına ve
  • Kalp hastalıklarına

İşaret ediyor olabilir. Bacakta uyuşmaların ve ağrıların seviyesine göre hastalıklar da değişiklik göstermektedir. Bu nedenle sol bacakta sık sık uyuşmalar gerçekleşiyorsa uzman kuruluşlardan tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Sol Bacak Uyuşmasına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Sol bacakta ani uyuşmaların gerçekleşmesi ve diğer uzuvlarda farklı sorunların nüksetmesi muhtemelen yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Hayat tarzında yapılacak ufak değişimler ve bazı doğal yöntemler sayesinde özellikle sol bacakta meydana gelen uyuşmalara karşı önlem alabilmek ve ilerlemesini engellemek mümkündür. Sol bacak uyuşmasına karşı;

  • Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi
  • Günlük egzersizler
  • Masaj
  • Vitamin takviyesi (doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır)
  • Doğru oturuş ve yatış pozisyonlarının belirlenmesi

Etkili olacaktır. Hayat tarzında yapılacak ufak değişikliklerle bu sorundan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra;

  • Ginko
  • Tarçın suyu ve
  • Doğal yağlarla masaj

Uygulamaları yaparak sol bacak uyuşmalarına karşı dolaşımı hızlandırıcı doğal yöntemler kullanabilirsiniz.

Sol Bacakta Uyuşma Tedavisi Nedir?

Sol ve sağ bacaklarda uyuşmalara karşı farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Uyuşmaya sebep olan etkene ve hastalığa göre değişiklik gösteren bu yöntemler ileri seviyelerde değilse fizik tedavi yöntemiyle tedavi edilebilir.

Bunun yanı sıra nörolojik sebeplerle oluşan uyuşmalarda cerrahi müdahaleler ve ilaç tedavileri de uygulanabilmektedir. Uygulanacak tedavi yöntemine ve hastalığın derecesine doktor muayenesinden sonra karar verilmektedir. Bacak uyuşmaları fiziksel nedenlerle olabileceği gibi psikolojik bacak uyuşması da gerçekleşebilmektedir.

Bu nedenle sol bacakta uyuşma ve ağrılarla karşılaştığınızda mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Sol Bacak Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bacak uyuşmalarına neden olan başlıca etken sinirlerin baskı altında olması ve sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle eğer ortopedi servisinde herhangi bir tanı konulamamışsa mutlaka Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Bacak uyuşması genellikle nörolojik sorunlardan kaynaklandığı için nöroloji servisine muayene olabilirsiniz.

Sol Bacak Uyuşmasının Tehleri Nelerdir?

Sol bacakta ileri derecede his kaybı ve ağrılarla birlikte farklı sorunlarda görülmeye başlamışsa ciddi sağlık sorunları tetiklenebilir. Bacak uyuşmasını başlarda dikkate alınmayan bir rahatsızlıktır. Ancak ilerlediği takdirde birçok tehli hastalığa işaret ediyor olabilir. Sol bacakta uyuşmaların tehli olduğu durumlar;

  • His kaybı ve hareket kabiliyetinin yitirilmesi
  • Uyuşmanın yayılması (sağ, sol bacak, eller, ayaklar, kollar)
  • Bele doğru uzanan ağrılar

Genellikle sol bacak uyuşmasının tehli durumları arasında yer almaktadır. Bu durumların ilerlemesi halinde cerrahi müdahaleler yapıldığı gibi zamanında alınmayan önlemler bacağın kaybedilmesiyle de sonuçlanabilir. Bu nedenle uykuda sağ bacak uyuşması ya da sol bacakta kronik uyuşmalar asla hafife alınmaması gereken ciddi bir belirtidir.

Sol Bacakta Güçsüzlük ve His Kaybında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Eğer bacaklarda ortopedik sorunlardan kaynaklanan bir uyuşma gerçekleşmişse bu durum kısa sürede kendiliğinden düzelecektir. Ancak uzun süren ve sıklaşan sol bacak uyuşmalarına karşı mutlaka tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Sol bacakta uyuşmalar nasıl geçer sorusuna en güzel yanıt ise düzenli egzersiz ve harekettir. Eğer sol bacakta kısmi bir uyuşma gerçekleşmişse ayakta birkaç dakika hareket etmeniz ve tavsiye edilen egzersizleri yapmanız uyuşmayı geçirecektir.

Bununla birlikte uyuşan bölgeye sıcak uygulamada yapabilirsiniz. Bunun için;

  • Sıcak su torbası ya da sıcak havlu kullanarak
  • Uyuşan bölgeye kısa süreli sıcak uygulama yapabilirsiniz

Hafif sıcaklıklarda kas ve sinirler rahatlayarak uyuşma hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki devam eden güçsüzlük ya da his kaybında mutlaka acil servislere başvurmanız gerekmektedir.

Psikosomatik Bacak Uyuşması Nedir?

Psikosomatik rahatsızlıklar genellikle ağır travmalardan sonra meydana gelen sorunlardır. Psikolojik etkenlerden dolayı ortaya çıkan bu hastalıklar fiziksel olarak bedende çeşitli aksaklıklara sebep olmaktadır. Sol bacakta yaşanan kısmi uyuşmalar ve ağrılarda yaşanan travmalardan kaynaklanabilir.

Bu duruma kişinin kendisinin karar vermesi neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle mutlaka hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Yapılan birçok bilimsel çalışma göstermiştir ki özellikle son yıllarda psikosomatik hastalıkların görülme sayısı artış göstermektedir.

Bu durumun temel sebebi ise artan iş temposu ve strestir.

Источник: //www.saglik8.com/sol-bacak-uyusmasi-nasil-gecer-neden-olur-ne-iyi-gelir/

Bacak Ağrısı ve Uyuşma Neden Olur?

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacak uyuşmasının genel olarak sebebi ağrı yapan bölgeye kan akışının olması gerektiği gibi yapılamaması ya da bir sinir hastalığı olur.

Diğer yandan travma, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi sebepler de bacak ağrısına ve uyuşmaya neden olabilir.

Bacak uyuşması genellikle herhangi bir hayati teh barındırmasa da tümör ya da felç gibi bir sebepten dolayı ortaya çıkması halinde kişinin hayatı büyük ölçüde etkilenir. Bacak ağrısı ve uyuşmasına neden olan şey bir başka hastalık olabilir.

Bağırsak kontrolü yitimi, mesane kontrolünün kaybı, kafa karışıklığı ya da bacakta kuvvet kaybı gibi belirtilerin yaşanması halinde vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bacak ağrısının sebebi birçok farklı şey olabilir. Doku zedelenmeleri, dize ya da ayak bileğine aşırı yüklenme, tendon, bağ, kas, eklem sinir ve damarlarda ortya çıkablen komplikasyonlarda ağrıya sebep olabilir.

Bacak ağrıları travma nedeniyle oluşabilir. Bu duruma neden olan şey bacak kemiklerinde kırıklar oluşması olabilir. Bir başka sebep ise medial tibial stres isimli koşucu bacağı sendromudur.

Bu sendrom kaval kemiği ve çevresinde ağrılara yol açar. Kasları, yumuşak dokuları ve tendonları zorlayan bir kişi akut ağrılar ile karşı karşıya kalabilir.

Uzun süre hareketsiz kalan bacaklarda da hem ağrı hem de uyuşma görülür.

2. Periferik Arter Hastalığı

Kalp ve beyin dışında kalan bölgelerde yer alan damarların tıkanması halinde bu hastalık ortaya çıkar ve damarların daralmasına yol açan iltihaplar meydana gelir. Bu durum hem ağrıya hem de uyuşmaya sebep olabilir.

3. Derin Damar Trombozu

Bacaklarda yer alan derin toplardamalarda pıhtı oluşması halinde bacak ağrıları ortaya çıkabilir. Bu pıhtıların akciğere taşınması halinde ise hayati teh söz konusu olur.

Bu tür travmalar gebeliğin ilk 6 haftasında, kemik kırıkları, aşırı kilo, uzun süreli uçak yolculuğu ve doğum kontrol hapları sebebiyle kendini gösterebilir.

Diyabet, alkol, kanser, siyatik, artrit, zona, kramplar ve miyalji de ağrı ya da uyuşmalara neden olabilir.

Sağlıksız beslenme, sigara içme ya da hareket eksikliği sebebiyle kan dolaşımının kötüleştiği durumlar olur. Bu durumda ise ayak uyuşur. Bu duruma biraz önce bahsi geçen hastalıklardan preferik arter hastalığı ve derin damar trombozu sebep olabileceği gibi aşırı soğuklar, buerger hastalığı, damar ve artarların düğümlenmesi de yol açablir.

5. Ortopedik Nedenler

Osteoporoz, bel fıtığı, kırıklar, alçı, aşırı sıkı sargı, kaçanın hasar görmesi ya da yaralanması, kan akışını engelleyecek bir şekilde oturma, dejeneratif disk hastalığı ve buna benzer sebepler bacaklarınızın ağrımasına ve uyuşmasına sebep olabilir.

6. Sinirlerin Zarar Görmesi

Diyabetik nöropati, omurilik yaralanması ya da tümörü, tiroid hastalıkları, ağır metal zehirlenmeleri, sigara ya da alkol tüketimi ve vitamin eksikliği sinirlerin zarar görmesine sebep olarak hem ağrı hem de uyuşmalara yol açabilir.

7. Felç

Normalde duyu kaybından ibaret olan bacak uyuşmasının sebebi felç ise bu durumda his kaybına ilave olarak hareket kabiliyetinde de azalma görülür.

Bacak Ağrısı ve Uyuşmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bacak ağrısı ve uyuşmasının kısa sürede iyileşen türden olması halinde üzerinde durulmasına pek gerek olmasa da kısa sürede iyileşmeyen, başka belirtiler gösteren ve kendini tekrar eden durumlarda mutlak surette doktora gidilmesi gerekir.

Bacak ağrıları ve uyuşmalarına birçok farklı faktör sebep olabilir. Zayıf kan dolaşımı gibi durumlarda hareket etmeniz gerektiği için yürüyüş yapabilirsiniz. Bacak ağrısına sebep olan faktör derin damar trombozu ya da periferik arter hastalığı gibi hastalıklar ise doktor gözetimi altında bu hastalıklara uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Bacaklarınıza ısı uygulayarak uyuşmanın geçmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle damarlarınız da genişleyecek ve damar tıkanmaları da geçecektir. Masaj ile birlikte dolaşımı düzenlemeniz mümkün olur.

Sıkı ve dar kıyafetler giyen kişilerin bacakları ve diğer bölgeleri uyuşabileceği için bu durumlardan uzak durması gerekir. Aşırı ya da uzun süreli alkol ve sigara kullanmak da vücudun çeşitli bölgelerinde damar, eklem, kas, tendon ve bağ gibi yerlerde sorunlara yol açacağı için uzak durulması, azaltılması hatta mümkünse bırakılması gerekir.

Bununla birlikte mineral ve vitamin takviyesi alarak da vücudunuzun daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. B ve B 12 gibi vitamin eksikliklerinden dolayı ortaya çıkabilecek olan uyuşuklukları da bu şekilde geçirebilirsiniz.

Источник: //evdesifa.com/bacak-agrisi-ve-uyusma-neden-olur/

Ayak ve Bacak Uyuşması Nedenleri – Ayaklar Neden Uyuşur

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bir çok insan tarafından dile getirilen bir şikayette ayakların yada bacakların uyuşmasıdır.Çoğu zaman uykudan bacağınız uyuşmuş bir şekilde uyanabilirsiniz.

Bu durum çok önemli bir sorun olmasa da bacağınızın üzerine yatmanız sorunucu kan akışının azalması ile ortaya çıkabilecek bir durum olabilir.

Ancak sürekli ortaya çıkan bacak veya ayak uyuşmalar ciddi sağlık problemlerinin nedenleri olabilir.

Ayak veya bacak uyuşmalarına neden olabilecek bir çok hastalık bulunmaktadır.İşte aşağıda bacak veya ayak uyuşmasına neden olabilecek hastalıkların yüzdeleri.Hangi hastalık ne derece bacak uyuşmasına yada ayak uyuşmasına neden olabiliyor görün…

1- Bel Fıtığından dolayı Uyuşabilir: (%66)

Bel omurları arasında bulunan ve disk adı verilen yapının fıtıklaşarak kalça ve bacağa giden sinir köklerine bası yapmasıdır. Tedavisinde istirahata ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmalıdır.

Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya geriletilmeyen bir güç kaybı, bacakta incelme, dayanılmaz ağrılar varsa veya çekilen tomografi veya MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu tespit edilirse çözüm cerrahi müdahaledir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilmelidir.

Eğer cerrahi müdahale yapılmaz ve sinire bası devam ederse hastada idrarını tutamama, seksüel gücün kaybı, ayaklarda felç gibi sorunlar gelişebilir.

Maalesef halk arasında ameliyat olursam sakat kalırım, uzun süre yataktan kalkamam, korse takmak zorunda kalırım veya fıtığım tekrarlar, tekrar ameliyat olurum gibi inanışlar mevcuttur. Ancak Mikrocerrahi sayesinde bu tip korkulara gerek kalmamıştır.

2- Omurilik Kanal Daralmasından Dolayı Olabilir: (%10)

Tıpta lomber spinal stenoz denilen kanal darlığı omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusu kireçlenmesiyle omuriliğe bası oluşması olayıdır. Bu bası sonucu her iki bacakta ağrı yanma karıncalanma ve yürüme güçlüğü gibi belirtiler gözükür. Kişi kısa bir mesafe yürümeye çalışsa bile sık sık durup dinlenme ihtiyacı hisseder.

Otururken vücudunu öne doğru eğer, anacak böyle rahatlar. Hastalık ilerlerse bacaklarındaki uyuşukluk ve yanmalar gece hastayı uyandırır, uyandığında bacaklarını bir kütük gibi hisseder, bacaklarını nereye koyacağını bilemez. Hastalığın ilerlediğini gösteren diğer bir belirti de bacaklara sık sık kramp girmesidir.

En ileri safhada ise cinsel güç kaybolur, hasta idrar kaçırmaya başlar. Sadece uyuşmanın veya yanmaların olduğu dönemde hastaya fizik tedavi, yüzme ve eksersizler önerilir.

er bu darlık ileri derecedeyse yani hasta yürürken sık sık dinlenmek ihtiyacını duyuyor veya geceleri uyuşukluk nedeniyle uyanıyorsa mutlaka ameliyat gerekir.

3- Beyin Kanamaları ve Damar Tıkanmaları Neden Olabilir: (%2)

Halk arasında felç de denilen bu rahatsızlığın belirtileri:

Vücudun bir tarafında halsizlik Bu his eldeki bir eşyayı tutamayıp düşürmekten, kolu bacağı kaldıramamaktan tam paralize olmaya kadar türlü türlü biçimlerde olabilir. Diğer belirtiler gibi bu da bazen geçici olur ve birkaç dakika, bir kaç saat, hatta bir kaç gün kadar sürer ve sonra kaybolur.

Bu nedenle kişiler olayın üzerinde fazla durmaz ve ihmal ederler.

Vücuttaki bu halsizliğin belki yatakta biçimsiz bir pozisyonda uyumuş olmaktan kaynaklandığını sanırlar, Vücudun bir kısmında uyuşma veya hissizlik Ayağın uyuşması gibi, Eşyayı çift görme, Ayak üstünde dururken sendelemek Bazen bununla birlikte bulantı hissi de olabilir, Gözün tamamen veya kısmen görme yeteneğini yitirmesi, Konuşmakta veya konuşulanları anlamakta güçlük çekmek, Şiddetli ve nedeni bilinmeyen başağrısı. Bu ağrı gerginlikten veya migrenden kaynaklanan baş ağrısına benzemez. Ağrı aniden ve gök gürlemesi gibi gelir,oldukça şiddetli ve diğer bütün baş ağrılarından daha kötüdür. Gerek kendinizde gerekse ailenizin bireylerinde bu tür belirtileri gördüğünüz zaman göz ardı etmeyiniz. Belirtiler felcin her an gelebileceğinin habercisi olabilir. En iyisi hemen ya doktora veya bir hastanenin acil servisine gitmektir. Yerinde müdahale ile felç önlenebilir veya etkileri hafifletilebilir.

4- BEYİN VEYA OMURİLİK TÜMÖRLERİ: (%1)

Yukarıda sayılan tüm belirtiler tümörlerde de görülür.

5- BEYİN VEYA OMURİLİĞİ TUTAN ENFEKSİYONLAR: (%1)

Felç belirtilerine yüksek ateş, lökosit sayısında ve sedimantasyon hızında artış da eklenir.

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Hastalıklar

Ayak veya bacak uyuşmalarına neden olabilecek bir çok hastalık bulunmaktadır.İşte aşağıda bacak veya ayak uyuşmasına neden olabilecek hastalıkların yüzdeleri.Hangi hastalık ne derece bacak uyuşmasına yada ayak uyuşmasına neden olabiliyor görün…

6- Şeker Hastalığı Neden Olabilir: (%5)

Şeker hastalığı, kan şekerinin çok yüksek olmasıyla kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biridir. Vücut glikozu enerjiye dönüştüremediği zaman ortaya çıkar.

Glikozun enerjiye dönüştürülmesi pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla olur.

Eğer pankreastan insülin salınımı azalır veya kaybolursa, glikoz kanda kontrolsüz bir şekilde yükselir ve şeker hastalığına yol açar.

7- Huzursuz Bacak Sendromu Olabilir: (%2)

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri ancak tam olarak da tarif edemedikleri rahatsız edici hislerden yakınırlar.

Bu hisler kişiler tarafından “baldırlarım ağrıyor”, “bacaklarıma derinden bir şeyler batıyor”, “yanıyor”, “uyuşuyor”, “bacaklarımla böcekler yürüyor”, “küçük bıçaklar saplanıyor” gibi çok farklı şekillerde tarif edilirBu hislerin ortak özelliği istirahat halinde ortaya çıkıp, hareket ile kaybolmalarıdır.

Bu nedenle bu hisler sadece yatarken değil gün içinde özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında da (televizyon, sinema seyrederken, seyahat sırasında) ortaya çıkar ve kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar.Huzursuz bacak sendromu kalıtsal geçişi olan bir durumdur.

%95 oranında sebebi belirsiz olarak ortaya çıkar, %5 oranında da demir eksikliği, şeker hastalığı, üremi, vitamin B12 eksikliği, kalsiyum veya magnesium eksikliği, bel fıtığı, bacak varisleri nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.

8- Kanser Metastazları Neden Olabilir: (%1)

Akciğer kanseri, uzak organlara yayıldığında şu belirtilere sebep olabilir: Kemik ağrısı, Nörolojik belirtiler (bir bacak veya kolun uyuşması, baş dönmesi, göz kararması), Sarılık (deri ve gözlerin sararması).

9- BACAK KIRILMALARI: (%1)

Eğer kırılan kemiklerin arasında sinirler sıkışırsa uyuşma hissedilir.

10- VİTAMİN EKSİKLİKLERİ: (%3)

Özellikle akşam saatlerinde hissedilen bacaklardaki uyuşmaların demir ve folik asit yetersizliğinden kaynaklandığı biliniyor.

11- Hematolojik Hastalıklar Neden Olabilir: (%1)

Özellikle myelodisplastik sendromda görülür. Myelodisplastik sendromda kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinin olgunlaşamaması yanında kemik iliğindeki kan hücrelerinde normal hücrelerden farklı olan gelişim bulunur. MDS’li hastalarda kan yapımında azalmanın sonucu olarak kan hücrelerinde azalma (anemi) ve kan hücrelerinin kalite bozukluğu vardır.

12- Donma Olabilir: (%1)

Donma olayında en önemli belirti el ve ayak parmak uçlarının uyuşması ve karıncalanmasıdır. Derhal ayakkabı bağlarını gevşetip sert darbelerle ayaklarınızı yere vurun ve ellerinizi birbirine vurarak uyuşmanın geçmesini sağlayın. Böyle bir durumda aşırı ısı kaynağına uyuşan bölgenizi yaklaştırmayın.

Uyuşmadan sonraki en tehli belirti, artık iyice hissizleşen çimdikleme veya sert uçlu darbelere tepki vermeyen organlardır. Böyle bir durumda donan kısım battaniye ile sarılmalı, eller mümkünse koltuk atlarına sokulmalıdır.Büyük donmalarda 37 dereceye ısıtılmış su ile donan bölge ovulmalıdır.

Ancak bu şekilde çözünen doku tekrar donma tehsi ile karşılaşırsa donan bölgede büyük hücre kayıpları olur ve organ kangren olabilir. O nedenle bu işlem açık arazide yapılmamalıdır.

13- MULTİPL SKLEROZ: (%1)

Nörolojinin en önemli hastalıklarından biri olan ve son yıllarda görülme sıklığı artan MS hastalığı, doktorların tabiriyle sinsi bir hastalık. Daha çok 15-40 yaşlarındaki yetişkinlerde görülen, baş dönmeleri, uyuşmalar ve bacaklarda halsizlik gibi birtakım belirtiler gösteren MS hastalığının ne yazık ki kesin bir tedavisi de yok.

14- DİĞER: (%1)

Tuzak nöropatiler, kronik böbrek yetmezliği, romatizmal hastalıklar, varis gibi hastalıklar da bacaklarda uyuşmaya yol açar.
Kaynak: RenkliWEB

This is a sample footer. This text can be customized from the options page. Good luck.

Источник: //www.neiyigelir.net/ayak-ve-bacak-uyusmasi-nedenleri-%E2%80%93-ayaklar-neden-uyusur.htm

Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi – //www.sagliklimiyim.com/bacak-uyusmasi-nedenleri-ve-tedavisi/

Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Bacak uyuşması ayrıca enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir.

Bacak uyuşması genellikle hayati bir teh oluşturmamakla beraber felçle ya da tümörle meydana gelmiş olabilir.

Birkaç dakikadan uzun süren ya da tekrarlayan bacak uyuşması başka bir hastalığın belirtisi olabileceğinden tıbbi yardıma başvurulması önerilir.

Uyuşmaya, mesane ve bağırsak kontrolü yitimi, kafa karışıklığı, bacakta kuvvet kaybı gibi başka bir belirti de eşlik ediyorsa acil tıbbi yardım alın.

Bacak Uyuşması Nedenleri

Zayıf Kan Dolaşımı

Sağlıksız beslenme, hareket eksikliği ve sigara gibi etkenlerle kan dolaşımı kötüleşebilir. Bu durumda kollarda, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma ortaya çıkabilir.

Vücuttaki kan akışı başka nedenlerle de bozulabilir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Arterler ve damarlarda düğümlenme
  • Buerger hastalığı (damar ya da arterlerde pıhtılaşma)
  • Derin damar trombozu
  • Aşırı soğuğa maruz kalma
  • Preferik arter hastalığı (damarları yağ veya kolesterolün tıkamasıyla oluşan sirkülasyon bozukluğu)

Ortopedik Nedenler

Ortopedik zararlar bacak uyuşmasına neden olabilir:

  • Kan Akışını Engelleyecek Pozisyonda Oturma
  • Bacaklarınızı bükerek ya da kan akışını engelleyecek şekilde oturduktan sonra ya da uzun süre bisiklet kullanımının ardından bacaklarda ve/veya kalçada uyuşukluk oluşabilir. Bu uyuşma hissi birkaç dakika içinde geçer.
  • Kalça hasarı/ yaralanması
  • Kırıklar ya da çok sıkı sargı veya alçı
  • Dejeneratif disk hastalığı
  • Bel fıtığı
  • Osteoproz

Bacak uyuşmasına bazen iğne batmasına benzer parestesi denen bir acı eşlik eder. Parestesi durumunda özellikle geceleri uyuşukluk şiddetlenir.

Sinirlerin zarar görmesi

Bacak uyuşması genelde değişen seviyelerde sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanır. Sinirlerde oluşan basınç veya zarar bacak uyuşmasına neden olabilir:

  • Diyabetik nöropati
  • Ağır metal zehirlenmeleri
  • Tiroid hastalıkları
  • Omurilik yaralanması veya tümörü
  • Alkol ve Sigara Tüketimi
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi sinir hasarına ve ilerleyen zamanlarda his kaybına neden olabilir.
  • Vitamin Eksikliği
  • Dikkatsiz beslenme ve vitamin eksikliği (özellikle B grubu vitaminleri) vücudun değişik bölgelerinde karıncalanma ve hissizliğe neden olabilir.

Felç

Bacaklarda uyuşma normalde sadece duyu kaybından ibarettir fakat felçten kaynaklanıyorsa his kaybının yanında hareket kabiliyetinde de azalma görülür.

Multipl Skleroz (MS Hastalığı)

Bacak uyuşması bacakların birinde ya da ikisinde birden görülebilir. Tek bacakta görülen uyuşma genelde bölgesel bir rahatsızlıktan kaynaklanırken ikisinde birden olduğunda multipl skleroz gibi daha sistemik bir rahatsızlığa işaret eder.

Multipl skleroz; otoimmün bir hastalıktır yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasıyla oluşur. Multipl sklerozda bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin kılıflarına saldırır. Bundan kaynaklanan hasar vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşmaya neden olur. Hasar gittikçe artar ve geri döndürülemez.

Uyuşma önceleri hafif ve aralıklıdır ama gittikçe şiddetlenir.

Bacak Uyuşması Tedavisi

Bacak uyuşması; kısa sürede iyileşmediği, tekrarladığı ve başka belirtilerle beraber görüldüğünde tıbbi yardım gerektirir. Bunun dışında uyuşmayı hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yardımcı tedaviler mevcuttur.

Hayat Tarzında Değişiklikler

Bacak uyuşmasının en yaygın nedenlerinden birisi zayıf kan dolaşımıdır. Bu yüzden kan dolaşımını bozan sağlıksız beslenme ve hareket eksikliğinden kaçınmak gerekir. Doymuş yağ ve kolesterol açısından yüksek yiyecekleri azaltın. Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın.

Isı Uygulaması

Uyuşuk bacak ve ayak üzerine uygulandığında sıcak hissi kas ve sinirleri rahatlatacağından uyuşukluğun azalmasına yardımcı olur. Bir ısı torbasına ya da kumaşla kapladığınız pet şişeye sıcak su doldurup günde birkaç kez uyuşuk bölgeye beş dakika süresince narin bir biçimde uygulayın.

Masaj

Dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye hafif masaj uygulanabilir.

Hareket

Uyuşan bacağı hareket ettirmek dolaşımı düzenleyip uyuşukluğun azalmasına destek olur.

Vitamin ve Mineral Desteği

Vücuttaki kalsiyum, sodyum ve potasyum düzeyleri anormalleştiğinde bacaklarda uyuşma görülebilir. B ve B-12 vitamin eksikliklerinin de uyuşukluğa katkısı olabilir. B-12 vitamini metabolizma için önemlidir ve sistemin düzgün işlemesine destek olarak akyuvar oluşumuna katkıda bulunur.

Ayrıca C vitamini de vücuttaki sirkülasyonu düzene sokacağından bu sebeple oluşan uyuşukluğu azaltmaya yardımcı olabilir.

Bitkiler

Dolaşım bozukluklarını giderici ginkgo gibi bitki ve otlar uyuşmaları azaltmaya destek olarak kullanılabilir. Fakat aktarlardan bu tip otları alıp kullanmadan mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kıyafet

Çok sıkı ve dar kıyafetlerden uzak durun.

Yastık Desteği

Uyuşukluk disk kaymasından kaynaklanıyorsa dizlerin altına yumuşak bir yastık koyarak uzanın ve geceleri dizlerinizin arasına yastık koyarak yatın.

Sigara ve Alkolü Bırakma

Alkol ve sigara tüketiyorsanız bırakın ve kullanımından sakının.

“,”author”:null,”date_published”:null,”lead_image_url”:null,”dek”:null,”next_page_url”:null,”url”:”//sagliklimiyimcom.blogspot.com/2018/07/bacak-uyusmas-nedenleri-ve-tedavisi.html”,”domain”:”sagliklimiyimcom.blogspot.com”,”excerpt”:”Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim”,”word_count”:591,”direction”:”ltr”,”total_pages”:1,”rendered_pages”:1}

Источник: //sagliklimiyimcom.blogspot.com/2018/07/bacak-uyusmas-nedenleri-ve-tedavisi.html

Bacaklarda uyuşma: nedenleri, tedavisi

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bazen uzuvlardan biri olurBir süre için hassasiyeti kaybeder, yani bacaklarda ve ellerde uyuşma vardır. Bunun nedenleri çok farklı olabilir. Hemen bir sürü soru ortaya çıkıyor: neden oluyor, korkutucu, böyle durumlarda ne yapılması gerekiyor. Detaylı bilgi için doktorunuza başvurun. Ve burada, belki de, durumun bağımsız bir değerlendirmesi için kullanışlı olacak bir şey okuyacaksınız.

Bacakların ve kolların uyuşukluğu neden oluşur?

  1. Yaşlı insanlar sıklıkla ağrı ve kasılmaların uyuşukluğa eklendiği, kişinin yorgun ve zayıf hissettiği aterosklerozdan muzdariptir.
  2. Omurgada aktif olmayan bir yaşam tarzı ile değişiklikler meydana gelir: omurilikteki omurilikteki sinirler sıkışır. Osteokondroz bu şekilde kendini gösterir.

  3. Multipl skleroz, diyabet ve diğer hastalıklarla, sinir uçlarının bacaklarda etkilendiği nöropati “başlar”.
  4. Bacaklar düzenli olarak “pamuk” haline gelirse, incinirse belki de bu multipl sklerozdur.
  5. Ren hastalığı sadece araştırılmaktadır.

    Ancak bacaklarda kan dolaşımının zayıfladığı, uyuşukluk, ödem ve krampların oluştuğu bilinmektedir.

  6. Dizlerde romatoid artrit ile ortaya çıkar.Akut ağrı ve ayrıca ödemler vardır, çünkü bu eklemlerin deforme olduğu ve sinirlerin sıkışmasına neden olan enflamatuar bir hastalıktır.

  7. Sinir liflerinde meydana gelen metabolik süreçlerin bozulması.
  8. İntervertebral herninin sinir kökü sıkışması vardır.
  9. Kan dolaşımı bozulursa, daha az oksijen, yumuşak dokulara girer ve bu da uyuşmaya neden olur.
  10. Nöropati ile sinirler etkilenirken, kişi acı hisseder.

  11. Tümör omuriliğin yanında olduğunda, onkolojik hastalıklar.

Diğer faktörler

Bacaklarınızda uyuşukluk varsa, bunun nedenlerihastalık, ancak vitamin ve t. d sıkıntısı sadece gizleyebilir. nefes korkan ve bu nedenle, kan akımı içine daha az oksijen gider ve daralan ve kan damarları, çünkü kan ayak ulaşmaz Örneğin, bunlar Pamuk haline , itaat etme.

Yukarıdakilere sahip olmadığınızı varsayalımHastalıklar, daha sonra bacakların uyuşması, semptomların nedenleri yaşam ritiminize dayanır. Oturma çalışmaları da omurga ve bacaklarda ekstra yük sağlar. Eğer bir programcı, sürücü, kasiyer, bankacı iseniz (yani, bütün gün oturacaksanız), o zaman, birazcık kayıyorsunuz, hareket ediyorsunuz ve kaç yaşında olduğunuz önemli değil.

Her durumda, bacaklardaki uyuşukluğu (nedenleri) teşhis etmek için kalifiye bir uzmanla görüşmek gerekir.

Semptomatik belirtiler

  • Bir bacağın ya da her ikisinin uyuşması.
  • Uzuvların “ahşap” gibi olduğu hissi var.
  • Oturup ağrıyor, öksürüyor.
  • Vücudun içinden geçen goosebumps gibidir.
  • Bacaklardaki ağrı, özellikle omurgada sırtta verilir.
  • Ödemler.
  • Konvülsiyon.

Tek bacak uyuşma

Birinde hoş olmayan bir sendrom meydana gelirSol bacağın uyuşması gibi uzuvlar. Nedenleri – mikrostrakt, inme, beynin transit iskemik durumu gibi ciddi hastalıkların gelişiminin başlangıcı. Ağrı yoksa ve uyuşukluk dizden daha düşükse ve uzun bir süre gitmiyorsa, kendi kendine ilaç vermeyin, ancak hemen bir doktora danışın.

Sağ bacağın uyuşması meydana gelirse, sebepler buradadır.çok daha ciddi olabilir. Bu periyodik olarak gerçekleştiğinde, hemen bir nöroloğa gidin, çünkü sinir uçlarında bir duyarlılık ihlali neden olabilir. Doktor bariz nedenleri belirtmezse, damarlarla ilgilenen cerrahla temasa geçin, çünkü uyuşukluk halihazırda beyindeki lezyonların bir işaretidir ve bir baypas yapmak gerekebilir.

Başparmak uyuşma

Başparmağın hassasiyeti kaybolur,”Shchipet” cilt titriyor? Büyük ayak parmağının uyuşması başladığı zaman, böyle bir sorunun nedeninin büyük olasılıkla ayakkabılarda olması muhtemeldir. Uygun olmayan ayakkabılar, sinirin geçici olarak sıkışmasına, dolayısıyla rahatsızlığa neden olur.

Bu her zaman olduğunda, özellikle deAğrı da karakteristiktir, duyarlılık azalır (kişi sıcaklığı ayırt etmez: soğuk, ısı), hareketlerin koordinasyonu bozulur, bu zaten bir diyabet sinyali, intervertebral herni, donma, arter patolojileri, sinirler ve çok daha fazlasıdır.

Ayak parmakları uyuşukluğu

Karıncalar parmaklarınızın arasından geçiyor, sankişok. Belki de uzun bir süre tek bir pozisyonda kalıyorsunuz ve bu pozisyonu değiştirmene, sizin nasıl geçeceğine değecek.

Fakat eğer ayak parmaklarının gece ya da temelsiz uyuşması meydana gelirse, ağrılı hissin nedenleri hastalığın belirtileri olabilir.

Bunlar hem variköz damarlar hem de ödemde aterosklerotik plakların biriktiği ve damarların lümeninin dar olduğu vasküler yetmezliktir. Sonuç olarak, kan damarlar boyunca zayıf çalışır, dolayısıyla uyuşukluk.

Ayak parmaklarında başka bir his kaybılokomotor sistemi (siyatik, osteokondroz, vb.) acı çektiğinde mümkündür. Sonra parmakların uçlarını uyuşturun. Ancak, asıl neden koltuk siniri (veya siyatik) ihlali olabilir. Gutta, eklemlerdeki kan dolaşımı bozulur, dolayısıyla hassasiyet kaybı olur. Genellikle, sadece bir başparmak acı çeker, ancak her ikisi de nadiren de mümkündür.

Ellerin uyuşma nedeni

Bağ dokusu veya kas sıkışmışsanörovasküler demet, bu ellerin uyuşmasına neden olur. Temel olarak vücutta sadece yedi “sıkıştırılmış” yer vardır, bu nedenle tanı genellikle hızlı bir şekilde yapılır. Omurganın işinin bozulduğu olur. Bu durumda, teşhis etmek daha uzun sürer.

Karpal tünel sendromu da var.En çok çalışma ellerinde oluşur. Fırçanın konumu uzun bir süre aynıdır, burada tendonlar ve şişlikler. Her ne sebeple olursa olsun, uzun zamandır bilgisayarla çalışmakta olan insanlar, bu sendromla karşı karşıya kalma riski altında olan insanlar kategorisine girmiş olabilirler.

Ancak ressam gibi çalışan meslekler,Bir terzi şoförü, hatta bir piyanist, bu sendromu PC shnik'ten daha hızlı alabilir. Aynı zamanda, kadınlar erkeklere göre bu tür bir hastalığa karşı daha hassastırlar ve orta (40 yaş) ve yaşlı (60 yaş) kişiler karpal tünel sendromuna daha fazla maruz kalma riski altındadır.

tedavi

Bacakların uyuşukluğunu (nedenleri) okuduktan sonra, tedaviyi kendiniz seçebilirsiniz, ancak sadece yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyorsa. Diğer şartlar altında, doktor ziyareti kaçınılmazdır.

  1. Bu poz değil – değiştirin. Kan dolaşımının hızlı bir şekilde yenilenmesi için cildi sıkıştırın. Sık sık koşun, alıştırmalar yapın, egzersiz yapın, en sevdiğiniz müziğe dans edin.
  2. Çok fazla semptom varsa, örneğin, bacak ve kol aynı zamanda hassasiyeti kaybeder, hemen bir ambulans çağırın, çünkü bu bir inmenin başlangıcı olabilir.
  3. Kahve, alkol, güçlü çaydan vazgeçmek gerekebilir.
  4. Karabuğday ve yulaf ezmesi daha fazla yulaf lapası yemek tavsiye edilir. Ayrıca, filizlenmiş tahıllar tüketilmesi ve özellikle demir içeren vitaminler tüketilmesi tavsiye edilir.
  5. Soğukta vücudu aşırı soğumaya çalışmayın.
  6. Doktorlar kontrast banyoları önermektedir. 2 tanka ihtiyacınız var: bir sıcak suda, diğerinde – soğuk. Bir sıraya yarım kez bir, daha sonra bir defaya doğru 5 kez tekrarlamak için bacakları alt etmek gerekir. Günde 2 kez yapın – sabahları ve sonra akşamları. Banyodan sonra terebentin merhem ve iyi sıcak çoraplara ihtiyacınız olacak. Merhem ayaklarını sürtün ve üstüne çorap giy.
  7. Bal ile sarın. Bir parça doğal kumaş ve balya ihtiyacınız olacak. Bal lekesi uyuşmuş yer, kumaş kefen. Bu yatmadan önce yapılır ve sabah su ile yıkanır. Uyuşma için 3-4 prosedür genellikle yeterlidir.
  8. Bir litre soğuk suya ve alkole ihtiyacınız olacak: amonyak-10 gr., kafur – 50 gr. Alkol su içine dökülür ve karıştırılır. Yatmadan önce cilde sürün, masaj hareketleri daha iyi sürtünme için yapılır.
  9. Sarımsak veya daha ziyade tentürü. 5 tane kafaya basıyoruz, biz basıyoruz. Kaseye sarımsak dökün, votka ile doldurun. Tentür karanlıkta durmalı ve tam olarak 2 hafta boyunca serin olmalı, günde bir kez çalkalamalı. Sabahları 2 kez ve akşamları bir aydan az olmamak üzere kabul etmek.
  10. Bitkisel yağ ve granül şekere ihtiyacınız olacak.yarım bardak. Karıştırırlar, bu uyuşuk uyuşuk yer. Sonra 2 çay kaşığı banyo hazırlayın. deniz tuzu ve bir litre ılık su. Çözümde, 15 dakika boyunca bir yerlerde. Bacaklar indirilir, havlu havlu alınır ve cilt iyice silinir.

Aynı şey parmakların uyuşma sorunu için de geçerlidir.bacaklar: nedenleri, tedavi neredeyse aynıdır. Doğrudan önlemenin bazı yolları şunlardır, böylece parmaklarınızın hassasiyeti kaybolmaz:

  1. Kayak, paten, koşu … tek kelimeyle – spor.
  2. Kafur merhemi alır. Uyuşmuş olan parmağı ovuşturuyor. Sonra çorap alınır ve bacağına konulur. En iyi gece yapılır.
  3. Ayrıca kontrast banyoları.
  4. Ayakların dönmesi ve hareketi, çorapların üzerinde yürümek. Her türlü “pirouette” yi durdurmaya çalışın, bu müziğe yapılabilir.
  5. Stres … kaldırılmalı. En sevdiğin filmi izle, uyu, parkta yürü, bir arkadaşını ya da sevgilisini ara ve sadece bir şey hakkında onlarla sohbet et. Ruh halinizi geliştirecek bir şey yapın.

Ve sonuç olarak

Şimdi uyuşukluğun ne olduğunu biliyorsunuzAyaklar, ortaya çıkma nedenleri, neden hassasiyet kaybı vardır ve bir tedavi seçebilirsiniz. Her şeyin yoluna girmesine izin vermeyin: Zamanla olabilir. Unutmayın, önleme, bir hastalığı tedavi etmekten erken aşamalarda çok daha kolaydır.

Источник: //tr.fehrplay.com/zdorove/129906-onemenie-nog-prichiny-lechenie.html

Bacak ve ayaklarda neden uyuşma olur? Klinik Sağlık

Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacak ve ayaklarda neden uyuşma olur

Bir kişi, sinirler üzerinde çok fazla baskı yapan veya kan akışını azaltan bir pozisyonda oturması nedeniyle bacaklarında ve ayaklarında uyuşma hissedebilir. Bununla birlikte, uzun süreli veya açıklanamayan uyuşma, altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Bacaklarda ve ayaklarda uzun süreli uyuşma veya karıncalanma hissi, multipl skleroz (MS), diyabet , periferik arter hastalığı veya fibromiyalji gibi durumlardan kaynaklanabilir . Duygu tüm bacakta, diz altında veya ayağın farklı bölgelerinde hissedilebilir.

Bu yazıda, bir kişinin bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluk, belirtiler ve tedavilerle karşılaşabileceği nedenlerden bazılarına bakacağız.

Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma nedenleri

Kadın bacakları geçti ve bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluğa neden olabilecek bir bankta oturdu Bacakları uzun süre geçmek bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir.

Çoğu zaman, bir kişinin bacakları, duruşları nedeniyle geçici olarak uyuşur. Bununla birlikte, ayaklarda ve bacaklarda kronik veya uzun süreli uyuşukluk hemen hemen her zaman bir altta yatan tıbbi durumun belirtisidir. Ayak ve bacak uyuşması ile ilgili durumlar şunları içerir:

DURUŞ

Ayakta duran kadın

Bacaklarda ve ayaklarda geçici uyuşukluğun en yaygın nedeni, sinirlere baskı yapan veya alt ekstremitelerde kan akışını azaltan postural alışkanlıklardır. Birçok insan bacağının “uykuya daldığını” ve tıbbi terimin geçici (geçici) parestezi olduğunu söylüyor.

Ayak ve bacakların uykuya dalmasına neden olabilecek alışkanlıklar şunlardır:

  • Bacaklar üzerinde çok uzun süre geçirmek
  • Uzun süre oturmak veya diz çökmek
  • Ayakları üzerinde oturan
  • Çok sıkı pantolon, çorap veya ayakkabı giyiyor olması

Hasar

Gövde, omurga, kalça, bacak, ayak bileği ve ayakların yaralanmaları sinirlere baskı yapabilir ve ayakların ve bacakların uyuşmasına neden olabilir.

DİYABET

Diyabetli bazı kişiler diyabetik nöropati olarak adlandırılan bir tür sinir hasarı geliştirir . Diyabetik nöropati ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve ağrıya ve şiddetli ise bacaklara da neden olabilir.

ALT SIRT SORUNLARI VE SiYATiK

Omurga disklerinin parçalanması veya herniasyonu gibi alt sırtındaki problemler, bacaklara giden sinirlerin sıkışmasına neden olarak, uyuşukluk veya duyusal bozukluklara yol açabilir.

Siyatik sinirlerin irritasyonunun adı, alt sırttan bacaklara kadar uzanır. Bu sinir tahriş olursa veya sıkışırsa, bir kişi bacaklarında veya ayaklarında uyuşma veya karıncalanma yaşayabilir.

TARSAL TÜNEL SENDROMU

Tarsal tünel sendromu, bacağın arkasından aşağı doğru ve ayak bileğinin içinden aşağı doğru uzanan ve sıkıştırılmış, sıkışmış veya hasar görmüş bir sinir oluşur.

Tarsal tünel, ayak bileğinin iç kısmında dar bir alan. Tarsal tünel sendromu olan kişiler, ayak bileklerinde, topuklarında ve ayaklarında uyuşukluk, yanma, karıncalanma ve acı çekmeye eğilimlidirler.

PERFERiK ARTER HASTALIĞI

Periferik arter hastalığı (PAD) bacaklarda, kollarda ve midede bulunan periferik kan damarlarının daralarak, pompalayabilecekleri kan miktarını azaltarak kan akışını azaltır. Bacaklar, vücudun PAD tarafından etkilenen en yaygın kısımlarından biridir.

PAD’li çoğu insan, yürürken veya üst kata çıkarken bacaklarında ve kalçalarında ağrı ve kramplar geçirir. PAD’li bazı kişilerde bacaklarda uyuşma ve halsizlik görülür.

  • PAD belirtileri genellikle birkaç dakika dinlendikten sonra gider.
  • Tümörler veya diğer anormal büyüme

Tümörler, kistler , apseler ve benign (kanserli olmayan) büyüme beyin, omurilik veya bacak ve ayakların herhangi bir bölümüne baskı yapabilir. Bu basınç bacaklara ve ayaklara kan akışını kısıtlayarak uyuşmaya neden olabilir.

Alkol kullanımı

Alkoldeki toksinler, özellikle ayaklarda uyuşma ile ilişkili sinir hasarına neden olabilir.

Kronik veya aşırı alkol tüketimi de uyuşukluğa neden olan sinir hasarına yol açabilir. Bu tip sinir hasarı, aşırı alkol alımının neden olduğu B1 (tiamin), B9 ( folat ) ve B12 gibi azalan B vitaminleri ile bağlantılıdır .

FİBROMİYALJİ

Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısına, ağrımasına ve hassasiyetine neden olan kronik veya uzun süreli bir durumdur. Fibromiyaljisi olan bazı kişilerde ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma görülür.

  • Fibromiyaljisi olan çoğu insan aşağıdakileri içeren çeşitli semptomlar yaşar:
  • Özellikle sabahları ya da uyuduktan sonra belirgin bir sebep olmaksızın sertlik ve ağrı
  • Kronik tükenme
  • Hafıza problemleri ve açıkça düşünme güçlüğü, bazen fibro-sis denir
  • Huzursuz bacak sendromu

Fibromiyaljisi olan hemen hemen herkes, bir seferde en az 3 ay boyunca vücudunun birden fazla yerinde semptomlar yaşar. Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, başka semptomlarla birlikte değilse veya uzun vadede değilse, fibromiyaljinin neden olması olası değildir.

ÇOKLU SKLEROZ

Multipl sklerozlu (MS) kişiler, vücudunun veya tüm bacaklarının küçük bir bölgesinde uyuşukluğa neden olabilen duyusal sinir hasarına maruz kalırlar. MS ile ilişkili uyuşma genellikle kısa bir süre boyunca devam etse de, bu durumun devre dışı kalması için yeterince uzun sürebilir.

STOKES VE MİNİ VURUŞ

İnme veya mini vuruş aklın yorumlar ve sinir sinyallerini nasıl işlediğini etkileyebilir beyin hasarına neden olabilir. Bir inme veya mini inme , bazen vücudun bazı bölümlerinde geçici veya uzun süreli uyuşukluğa neden olabilir.

Источник: //kliniksaglik.com/bacak-ve-ayaklarda-neden-uyusma-olur/

Поделиться:
Нет комментариев

Bir cevap yazın

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

×
Рекомендуем посмотреть
Bunama Ve Alzheimer
Bunama Ve Alzheimer
Bel Kayması
Bel Kayması