Bağırsak Dostu İyi Bakterilerle Kışa Sağlam Girin
Bağırsak Bakterileri Beyne Nasıl Hükmediyor?
‘’Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kalan kısmı da hastadır.’’ Bu sözlerin sahibi modern tıbbın kurucusu Hipokrat’tır. Günümüz modern tıbbı bağırsak florası bozuklukları ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi ne kadar önemsemektedir?
Bağırsaklar yaklaşık olarak 100 trilyon mikroorganizmaya sahiptir. Bu vücudumuzdaki hücre sayısının 10 katı kadar büyük bir değerdir. Sağlıklı bir insan vücudunda bağırsak bakterilerimiz yaklaşık olarak 1.5 kg gelmektedir. Bağırsaklar beynimizde bazı nörokimyasallar üretiyor. Bunlar beynin öğrenme, hafıza, ruh halinin düzenlenmesinde etkin olan maddelerdir.
Mutluluk hormonu olarak bilinen ”serotonin”in %80’i bağırsaklarda üretilmektedir. Serotonin insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren hormondur.
Yeni yapılan çalışmalara göre bağırsak bakterilerimizde iyileştirmeler yaparak serotonin düzeyini değiştirebilir dolayısıyla depresyon, kaygı gibi durumları etkileyebiliriz. Serotonin eksikliğinin sebep olduğu hastalıklardan biri depresyondur.
Günümüz tıbbı depresyon tanısı alan kişiye tedavisi için serotonin artıran bir ilaç vermektedir.
Buradaki asıl soru serotonin hormonunun vücutta neden eksik olduğu değil midir? İlaç olarak aldığımız serotonin hormonu bize tedavi olarak sunuluyorsa ilacı bırakınca hastalık belirtileri tekrarlamaz mı? Halbuki bağırsak florasını düzeltmek hastalığın kökenindeki sorunu düzeltmektir ve devamlı olarak ilaç kullanmaya ihtiyaç duymamaktır.
Görüldüğü gibi bağırsaklarımız, beynimizin sağlıklı biçimde çalışmasında büyük öneme sahiptir. Son yıllarda bağırsakla beynin neredeyse konuştukları ifade edilmektedir.
Günümüzde yapılan araştırmalar; otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, şizofreni gibi rahatsızlıklarda eğer bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırabilirsek beynimizin de daha iyi fonksiyon göstereceğine işaret ediyor.Uzmanlara göre ‘’bağırsak ve beyin arasındaki bu güçlü iletişim nöropsikiyatrik bozuklukların tam olarak anlaşılmasını ve tedavi edilmesini sağlayacak bir bilinmeyen denklemdir. Bireyin bağırsak florası ne kadar sağlıklı ise beyni de o kadar sağlıklıdır.’’
Bağırsak dostu bakteriler nelerdir?
Bağırsak florasını besleyen en önemli unsur yediğimiz ve tükettiğimiz besinlerdir.
Bakteri denildiğinde hafızalarımıza hep zararlı olan bakteriler gelir ancak bağırsakta bulunan bakterilerden bir kısmı onlar için inanılmaz faydalıdır. Bağırsak florasındaki faydalı bakteriler tüketilen gıdalardaki, karbonhidrat, protein ve yağları parçalayarak yapı taşlarına ayrıştırır ve bağırsak duvarından emilmeye hazırlarlar. Sindirim enzimlerinin sentezini artırırlar.
Günlük yaşamımızda yediğimiz ve içtiğimiz birçok besin maddeleriyle birlikte farkında olmadan vücudumuza birçok zirai ilaç, toksin, kanserojen maddeler, mantarlar ve ağır metaller de alıyoruz.
Bağırsak floramız ne kadar sağlıklı olursa alınan bu zararlı maddelerin vücudumuzdan atılması da o derece sağlıklı olur çünkü bağırsaklarımız tıpkı bir filtre görevi görmektedir.
Bağırsak florasının bozuk olması durumunda, bağırsak geçirgenliği de bozuk olacaktır ki bu durumda vücudumuz için son derece sağlıksız olan maddelerin emilimini gerçekleştirip kana geçişi sağlanacaktır. Bu durum birçok hastalığa sebep olacaktır, bağırsaklarımızın sağlıklı bakteriler ile desteklenmesi vücudumuz için son derece öneme sahiptir.
Bakterilerin önemli bir kısmı bağırsağın en uzun bölümü olan kolonda bulunur ve bunların hepsine bağırsak florası denir.İlk bakteri oluşumu insanın doğumundan itibaren başlar ve anne sütüyle birlikte flora zenginleşir. Bağırsaktaki iyi bakterileri ne kadar artırırsak, kötü bakterilerin bize etkisini o kadar azaltmış oluruz. iyi bakterilerin geneline “probiyotik” denir.
Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır ve yeteri kadar bulunduklarında yaşadığı vücuda oldukça yararlıdır. Bağırsak sistemindeki iyi bakterilerin doğal dengesini korumasına ve yenilenmesine yardımcı olurlar.
Araştırmalara göre bağırsak sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduklarını gösteren güçlü bilimsel kanıtlar vardır. Probiyotik bakteriler bazı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır, vitamin sentezi yapar, bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak için geçirgenliği artırır, sindirim sistemini düzenler.
Yaşanılan hastalık, stres, yetersiz beslenme, anksiyete ve özellikle antibiyotik kullanımında bağırsak florası bozulmaktadır.Bir diğer yararlı besin olarak adlandırabileceğimiz prebiyotikler, probiyotiklerden farklı olarak sindirilmeyen bağırsakta iyi ve yararlı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan yiyecek içerikleridir.
Prebiyotikler; bağırsak florasının bileşimini ve aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini artırmaktadır.
Vücudumuzdaki zararlı olan, hastalık oluşturabilecek patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektedir.
Probiyotikler ve prebiyotikler vücudumuzda beraber çalışan bakterilerdir. Bu bakterilerin bağırsaklarımızdaki etkinliğini artırmak, daha sağlıklı bir flora için meyve-sebze tüketimini ihmal etmemeliyiz.
Probiyotik besinleri direk alabileceğimiz ürünler arasında kefir, peynir, yoğurdu bulunmaktadır.
Prebiyotik besinler, soğan, sarımsak, pırasa, muz, yulaf, kurubaklagil ve çavdar gibi besinlerde bulunmaktadır.
Sağlıklı bir bağırsak florası için nelere dikkat edilmelidir?
Günümüzde en yaygın reçete edilen ilaç antibiyotiktir, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız. Antibiyotikler sadece bağırsak değil vücuttaki diğer organlarda yaşayan yararlı bakterilerin üzerinde de yok edici etkisi vardır.
Yediklerimizin bağırsak florası üzerinde doğrudan etkisi vardır. Modern beslenme tarzları bağırsak florası üzerinde yıkıcı bir etkiye sahipken, bu konuda daha bilinçli olmalı ve beslenme alışkanlıklarımızı doğru şekillendirmeliyiz.
Bebeklerde anne sütü bağırsak florası için son derece önemlidir yeterli sürede anne sütüyle desteklenmelidir.
Bir probiyotik olan yoğurt piyasada satılan boyalı, aromalı ve şekerli yoğurtlardan tüketilmemeli evde yapılmalıdır.Kefir son derece sağlıklı bir probiyotiktir tüketilmelidir.
Günümüzde yaşanan gıda terörü hakkında daha bilinçli olunmalı ve tükettiğimiz besinlere daha çok dikkat etmeliyiz.
Mümkün olduğu kadar taze, organik ürünler tüketilmelidir.
Sebze, meyve, kabuklu esmer pirinç, kinoa gibi besinlerde bulunan karbonhidratlar yüksek miktarda lif içerir ve bağırsak florasını iyi bakteriler için en önemli besin kaynağıdır.
Sebzelerin sindirilemeyen lifleri bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin fermantasyonu için gereken hammaddeyi sağlar. Gün içinde birçok çeşit sebze tüketilmelidir.
Yazar: Stajyer Psikolog Ferhat BEKE
Kaynak://www.bbc.com/future/story/20140221-can-gut-bugs-make-you-smarter
Источник: //psikolojigazetesi.com/bagirsak-bakterileri-beyne-nasil-hukmediyor/
Bağırsaklara İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Halsizlik, iltihap, kabızlık, huzursuz bağırsaklar… Bağırsaklarımız, sindirim sistemimizin çok önemli bir parçasıdır. Besinleri sindirmenin yanı sıra, vücuttaki toksinleri atmaktan sorumludurlar.
Bu nedenle sağlığınız açısından bağırsaklarınıza iyi bakmanız, onları temiz ve toksinlerden arınmış bir şekilde muhafaza etmeniz önemlidir. Bu yazımızda, bağırsaklara iyi gelen şifalı bitkiler hakkında bilgi veriyoruz.
Bağırsaklarınızın Kötü Durumda Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
- Bunu tespit etmek oldukça kolaydır. Çoğumuz bağırsaklarımızın yarattığı sorunlarla sık sık karşılaşırız: gaz, kabız, ishal ve hatta dilin beyazlaşması bağırsaklarla ilgili bir sorun olduğunda sıkça karşılaşılan durumlardır.
- Stres seviyenize dikkat etmeniz gerekir. Bilindiği üzere, sinir seviyesi belli bir seviyeye ulaştığında mutlaka bir sağlık sorununa neden olur. Sonuç olarak, yaşam tarzı bağırsak sağlığını da etkiler.
- Ayrıca bağırsaklarınıza düzenli olarak detoks uygulamanız önerilir. Vücudunuzdaki toksin seviyesini azaltmak için bağırsaklarınızı temiz tutmalısınız. İnce bağırsağın kanınıza besinleri taşıdığını ve eğer bağırsaklarınızda bir toksit birikimi söz konusuysa, bu toksinlerin kana geçeceğini unutmamalısınız. Bu oldukça tehli olabilir.
- Bağırsaklarınızın kötü durumda olduğu gösteren en belirgin şey ise kuru veya kırışık bir cilde sahip olmaktır. Belirli cilt sorunlarının yanı sıra böbrek veya karaciğerde ağrı ve yorgunluk da söz konusu olabilir. Bunları aklınızda tutmakta fayda var!
Mide-Bağırsak İltihabına İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Mutlaka herkesin en az bir kez mide ve bağırsakları iltihaplanmıştır. Bu durum bağırsak mukusu bir enfeksiyon veya toksin birikimi nedeniyle iltihaplandığında görülür. Vücudunuz aniden sindirim sisteminizi etkileyen mikroplar tarafından saldırıya uğrar. Kusma, ateş, ishal gibi şikayetleriniz olabilir.
İhtiyacınız olan şeyler
İhtiyacınız olan şifalı bitkilerin kabıza iyi gelmesi, ağrıyı hafifletmesi ve iltihabı önlemesi gerekiyor. Bahsedeceğimiz bitki çayları gerekli tedaviyi uygulayacağı için özellikle ilk birkaç gün katı gıdalar tüketmemenizi öneriyoruz.
1. Hatmi Bitkisi
Hatmi bitkisi kabıza bire birdir ve iltihaplanmayı önler. Bu bitkiyi aktarlarda bulabilirsiniz. Bir bardak suya bir yemek kaşığı hatmi bitkisi ekleyin. Günde iki fincan içebilirsiniz.
2. Nane ve Yeşil Anason
Nane ve yeşil anason karışımı, mide ağrısını hafifletmek, vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olmasını sağlamak ve yavaş yavaş bağırsak iltihaplanmasını tedavi etmek için kullanılır.
Çayı hazırlamak için sadece bir yemek kaşığı nane ve yeşil anasona bir fincan su ekleyip kaynatın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra yavaş yavaş içebilirsiniz. Günde en fazla üç bardak tüketmeniz önerilir.
Ayrıca bakınız: Nane çayının sağlığa faydalarını keşfedin
3. Siyah Çay ve Limon
Bu, mide-bağırsak iltihabını zamanla tedavi etmek için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılar, ishalle savaşır, ağrıyı hafifletir, şişkinlik hissini giderir, ve iltihaplanmayı azaltır…
Her zamanki gibi siyah çayınızı hazırlayın. Ardında çay doldurduğunuz bardağın içine birkaç damla limon damlatın.
Kalınbağırsak İltihabına İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Kalınbağırsak iltihabı karın ağrısına ve ishale neden olur. En şiddetli durumlarda kanama veya irin görülebilir. Kalınbağırsak iltihabı patojenik mikroorganizmaların saldırısının sonucu olabilir, ve hatta kullandığınız bir ilacın yan etkisi de olabilir.
Kalınbağırsak Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
Kalınbağırsak ağrısının nedeni sindirim sisteminde oluşan tıkanmadır. Bu tıkanma, bağırsak kaslarında kasılmaya, ve bazen iltihaplanmalara ve huzursuz bağırsak sendromuna neden olur. Bu oldukça can sıkıcı ve ağrılı bir hastalıktır.
Ayrıca bakınız:
Huzursuz bağırsak sendromunu hafifleten çaylar
Nelere İhtiyacınız Olacak?
Sindirim sistemi kaslarını gevşetmek ve dışkı için engel oluşturan durumları gidermek için spazm önleyici etkiye sahip bitkilere ihtiyacınız olacaktır.
Peki, en etkili çay hangisidir? Çok özel ve etkili bir bitki çayı var, not almanızı öneririz.
Keten Tohumu, Melisa ve Papatya
Kalınbağırsak ağrısına çok iyi gelen bu nefis çay sindirimi kolaylaştırır ve etkili bir spazm önleyici görevi görür. Ayrıca sakinleştirici ve gevşetici bir etkisi de vardır.
Keten tohumunun yanı sıra melisa ve papatyayı da kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.Her bitkiden birer tutam alın ve iki fincan suda kaynatın. Ardından beş dakika dinlendirin ve her beş saatte bir, bir fincan için. Bu çay sizi rahatlatacak ve iyileşmenizi sağlayacaktır. Oldukça lezzetli ve sağlıklı olan bu bitki çayını mutlaka denemenizi öneririz.
Источник: //sagligabiradim.com/bagirsaklari-tedavi-etmek-icin-sifali-bitkiler/
Bağırsakları Hızlı Çalıştıran Yiyecekler İçecekler Nelerdir
bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler içecekler nelerdir
Bağırsakların yavaş çalışması problemi birçok kişide yaşanan önemli problemler arasında yer almaktadır.
Kişilerde bağırsakların yavaş çalışması neticesinde şişkinlik problemleri ortaya çıkar. Karında meydana gelen şişkinlikler kendisini karın ağrısı şeklinde gösterir.
Bağırsak hareketlerinin zorlaşması neticesinde şişkinlik problemleri ve tuvalete çıkamama sorunlar baş gösterir.
Bağırsakları hızlı çalıştırabilmek için doğru besinler tüketmeye önem verilmeli ve bol bol egzersiz yapılmalıdır. Bağırsak hareketlerinin sık olması kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle herkeste bağırsakların yavaş çalışmasının etkileri aynı şekilde meydana gelmemektedir.
Bağırsakları hızlandırabilmek için çalışmasını sağlayacak yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Bağırsaklarda çalışma bozukluğunu ortadan kaldıracak ve bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayacak besinler tüketerek şişkinlik ve ağrı belirtileri ortadan kaldırılabilmektedir.
Bağırsakları Hızlı Çalıştıran Yiyecekler
Lifli yiyecekler hem çok sağlıklı hem de sindirim sistemini düzenleyen besinler arasında yer almaktadır. Bağırsak hareketlerini kısa bir süre içerisinde düzenleyen lifli yiyecekler sayesinde bağırsaklar hızlı bir şekilde çalışmaya başlamaktadır.
Kabızlık sorunlarına iyi gelen lifli besinler zayıflama sürecinde de tercih edilmektedir. Sağlık açısından çok önemli bir yere sahip olan lifli besinleri tüketirken bol bol su içmeye özen gösterilmelidir. Çünkü lifli besinlerin vücut içerisine emilimini hızlandırmak için su tüketilmesi gerekmektedir.
Lifli besinleri tüketirken su içmeye özen gösterilmeli ve lifli besinler arasından en çok bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olan meyveler tercih edilmelidir. Lifli besinlerin tüketiminin yanı sıra düzenli su içmek bağırsakları düzenlemeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır.
Bağırsakları Hızlı Çalıştıran Lifli Meyveler ile Bağırsaklar Düzene Girer
Meyveler hem sağlıklı hem de lezzetli yiyecekler arasında yer almaktadır. Meyvelerde bulunan C vitamini ve lif bağırsakların düzenlenmesinde önemli bir görev üstlenmektedir.
Mineral ve vitamin açısından zengin olan meyveler bağırsaklara kısa bir süre içerisinde etki etmektedir. Bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayacak lifli meyveler arasında; armut, elma, ahududu gibi meyveler bulunmaktadır.
Bağırsak kanserini önlemeye yarayan meyveler zayıflamak için de önemdi yardımcılardan biridir. Ara öğünlerde tüketebileceğiniz meyveler sayesinde hem bağırsaklarınızın düzene girmesini sağlayabilir hem de zayıflamaya yardımcı olabilirsiniz.
- Elma: Lifli meyveler arasında önemli bir yere sahip olan elma metabolizma hızını arttırarak bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hızlı bir şekilde çalışması için doğal tedavi yöntemlerinden biri olan elma içerdiği lif ve posa sayesinde sadece bağırsaklara değil tüm vücuda büyük bir katkı sağlamaktadır. Elmanın kalorisi düşük olduğu için zayıflama sürecine yardımcı olan meyvelerden biridir.
- Armut: Mide içerisinde kolay sindirilebilir bir meyve olan armudun hazmı kolaydır. Bu nedenle bağırsakları kısa süre içerisinde harekete geçiren armut lifli bir meyve olduğundan dolayı bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- Kivi: Birçok meyve arasında önemli bir yere sahip olan kivi güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan kivi bağırsaklarda bulunan mikrop ve bakterileri temizleme özelliğine sahiptir. Bağırsaklarda bulunan mikrop ve bakterileri temizleyerek bağırsakları hareketlendirir.
Kuru Meyveler Bağırsakları Hızlandırır
Yaş meyveler kadar kuru meyvelerin tüketilmesi bağırsak hareketlerinin hızlandırılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle ara öğünlerde tüketilen kuru meyveler çok faydalıdır.
Kuru kayısı ve kuru incir içerdiği potasyum sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu sonuçlar meydana getirmektedir.
Bağırsakları çalıştırmaya yarayan besinler arasında önemli bir yere sahip olan kuru meyveler kilo kontrolünde de çok tercih edilmektedir.
Kuru kayısı antioksidan özelliği sayesinde mide hareketlerinin düzenlenmesini sağlarken bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
Bağırsakların Hızlı Çalışmasını Sağlayan Sebzeler
Bağırsakların hızlı çalışmasını sağlamak için tüketilen sebzelerin yüksek oranda lif içermesi önemlidir.
Patates, mısır, brokoli, şalgam ve enginar gibi sebzeler yoğun bir lif içermektedir. Bu nedenle bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardım ederler.Bağırsakların Hızlı Çalışması İçin Tahıllı Besinler Tüketin
Tahıllar yüksek oranda besin lifi içermektedir. Bu nedenle bağırsakların çalışmasına yardımcı olan tahıllı besinler tüketmek bağırsaklar için oldukça faydalıdır.
Kepekli tahıl ürünleri, yulaf ezmesi, kepekli ekmek tüketimi bağırsakların çalışmasını sağlama da önemli bir yere sahiptir.
Bağırsakların Hızlı Çalışması İçin Bakliyat Tüketin
Bakliyatlar lif açısından zengin besinler arasında yer almaktadır. Mercimek, fasulye, bezelye gibi bakliyatları günlük olarak tükettiğinizde vücudun ihtiyaç duyduğu lif açığı kapatılabilmektedir.
Demir ve protein açısından da oldukça zengin olan bakliyatlar bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Süt Ürünleri Bağırsakların Hızlı Çalışmasını Sağlar
Süt ve süt ürünleri probiyotik açısından zengin olan besinlerdir. Probiyotik madde bağırsakları hızlandırmaya yarayan önemli bir süt ürünü etken maddelerdir. Süt ve süt ürünleri tüketerek probiyotik madde alımı sağlayabilirsiniz.
Sadece süt ürünlerinde değil enginar, muz, çilek, keten, bal ve sarımsak gibi besinlerde de doğal probiyotik bulunmaktadır. Probiyotik maddeler besinlerin parçalanmasına yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakların hızlı çalışmasına yardımcı olur.
Probiyotik madde içeren besinleri tüketemeyen kişiler için doktora danışarak ek probiyotik madde desteği alınabilmektedir.
Yeterli Miktarda Sıvı Tüketimi Bağırsakların Hızlı Çalışmasına Yardımcı Olur
Bağırsakların hızlı çalışması için bol bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Bol sıvı tüketmek sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır.
Sıvı tüketimi içerisinde çay ve kahveye yer vermek yerine su tüketimine önem verilmesi önemlidir. Çay ve kahve bağırsakların çalışmasında herhangi bir role sahip değildir.
Bağırsakların çalışmasını sağlayacak en önemli sıvı sudur. Yetersiz miktarda su tüketimi gerçekleştiren kişilerde bağırsaklar sertleşir ve tuvalete çıkma aşamasında zorlanmalar meydana gelir.Bu nedenli yeterli miktarda sıvı almak için günlük iki litre su tüketmeye önem verilmelidir.
Sade su içebileceğiniz gibi limonlu su hazırlayarak tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda sıvı alımı gerçekleştiren kişilerde bağırsaklarda bulunan sinir ve kaslar uyarılır ve bağırsaklar hızlı bir şekilde çalışmaya başlar.
Bol sıvı tüketmek vücutta bulunan toksin maddelerin dışarıya atılmasına da yardımcı olmaktadır.
Bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayan bitki çayları
Bağırsakların hızlandırılması için bitki çayları da önemli bir yere sahiptir. Bitçi çaylarını tüketerek bağırsakların düzene girmesini sağlayabilir ve yavaş çalışan bağırsaklar nedeniyle oluşan şişkinlik ve ağrı gibi rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.
Papatya Çayı: Papatya çayı vücutta rahatlama etkisi sağlarken mide problemlerini de ortadan kaldırır. Sindirim problemlerini ortadan kaldıran papatya çayı sayesinde sindirim sistemi düzene girer ve hızlı bir şekilde çalışmaya başlar.
Rezene Çayı: Bağırsakları hızlandırmak için tercih edilen rezene çayı içerdiği rahatlatma etkisi sayesinde bağırsakları rahatlatır ve hızlı bir şekilde çalıştırır. Rezene çayını hamilelik şüphesi taşıyan kişilerin içmesi kesinlikle önerilmemektedir.
Sinameki Çayı: Kabızlık dönemlerinden çok tercih edilen sinameki çayı kısa bir süre içerisinde bağırsakları hızlandırarak çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ancak sinameki çayı bağırsakları tembelleştirdiği ve geçici bir çözüm olduğu için çok fazla tercih edilen bitki çayları arasında ye almamaktadır.
Ada Çayı: Ada çayının birçok mucizevi etkisi bulunmaktadır. Ada çayı bağırsakları rahatlatarak hızlı bir şekilde çalıştırılmasına yardımcı olur.
Anason Çayı: Bu çay dinginlik ve sakinlik veren bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bağırsakları temizleyerek rahatlatır ve bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Источник: //saglikloji.com/bagirsaklari-hizli-calistiran-yiyecekler-icecekler-nelerdir/
Bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri hakkında faydalı bilgiler blog sayfamızda..
Mutlulukla ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre, bizde mutluluk hissi uyandıran moleküllerin başında dopamin ve serotonin geliyor. Vücudumuzdaki dopaminin yarısını beynimiz, yarısını da bağırsaklarımız üretiyor. Serotoninin ise yüzde 70’i bağırsaklarımızda üretiliyor.
Bu sonuçlara göre bağırsaklarımız, mutluluğumuzun gizli ortağı. Bağırsak sağlığımızı korumak, mutluluğumuzun yanı sıra iş hayatımız için de son derece önemli. Bağırsak floramızda oluşan sorunlar, iş hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürmemizi engelliyor.
Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri konusunu ele alacağız.
Bağırsak Sağlığına İyi Gelen Kış Sebzeleri
Bağırsak rahatsızlıkları, modern iş hayatı içinde en sık karşılaşılan sorunların başında geliyor. Özellikle de beyaz yakalılar bu sorunlara sıkça maruz kalıyor.
Hızlı geçen iş temposu içinde sağlıksız beslenmek, yeterince su tüketmemek, bilinçsiz antibiyotik kullanmak, aşırı strese maruz kalmak gibi nedenlerden dolayı bağırsak floramız bozuluyor.
Bağırsaklarımızda 100 trilyondan fazla probiyotik bakteri mutluluğumuz için harıl harıl çalışırken yine de mutlu olamayışımızın esas nedenlerinden biri, bağırsak sağlığımızı koruyamamamızdır.
Bağırsak rahatsızlıkları hayatımızı olumsuz etkiliyor.
Bağırsak sağlığımız bozulduğunda, fazla yemek yemediğimiz halde karın bölgemizde aşırı şişkinlik oluşuyor. Bağırsaklarımızda biriken gaz günlük işlerimizi sürdürmemizi zorlaştırıyor. Uyandığımızda hissettiğimiz mide bulantısı, bağırsak floramızdaki bozulmanın bir işareti aslında.
Buna bağlı olarak gün içinde artan yorgunluk ve halsizlik hissi, tükettiğimiz çay ve kahveler ile giderilebilecek türden değildir. Bazı vakıalarda ishal veya kabızlık da görülebilmekte.
Bu gibi sorunları uzun süredir yaşamaktaysanız, durumu bitki çayları ile geçiştirmek yerine mutlaka hekiminize giderek muayene olmalısınız.
Bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri konusunda bu yazımızda paylaşacağımız bilgiler, yalnızca koruyucu hekimlik bağlamında ve birer tavsiye niteliğindedir, tedavi edici bir yönü bulunmamaktadır.
Beyaz Lahana
Beyaz lahana, bağırsak florasını doğal yolla güçlendiren kış sebzelerinin başında geliyor. Zengin bir lif kaynağı olan beyaz lahana, hem tokluk hissini arttırır, hem de bağırsakların çalışmasını düzene sokar.
Beyaz lahanayı yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi, çiğ olarak salatalarda veya turşusunu yaparak da tüketebilirsiniz. Bu dönemde market ve pazarlarda bolca bulabileceğiniz beyaz lahananın turşusunu kurarak daha fazla miktarda antioksidan alabilirsiniz.
Ve tuz yerine sirke kullanırsanız, fermantasyon sırasında oluşan probiyotik özelliğinden daha fazla yararlanabilirsiniz.
Beyaz lahanayı fazla pişirmemelisiniz.
Beyaz lahana ayrıca, yüksek miktarda demir, potasyum ve magnezyum içeriyor ve kış hastalıklarına karşı vücut direncini yükseltiyor.
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak gelişen bağırsak tembelliğinin yanı sıra, kas ve eklem ağrıları, kramplar, yorgunluk ve uykusuzluğa da iyi geliyor.
Üstelik, güçlü bir B, C ve E vitamini deposu, bağırsakları toksinlerden ve zararlı bakterilerden arındırıyor, kansere karşı vücudu koruyor.
Karnabahar
Bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri içinde karnabahar da yine çok önemli bir besin.
İçerdiği yüksek miktarda demir, potasyum, fosfat, fosfor, kalsiyum, mangan, C ve K vitamini, sülfür, Omega-3 yağ asidi ve beta karoten nedeniyle güçlü bir antioksidan kaynağı.
Düzenli tüketilen karnabahar, hem bağırsakları çalıştırıyor, hem de idrar söktürücü etkiler gösteriyor. Vücut için doğal bir detoks kaynağı olan bu sebze, özellikle de içeriğindeki sülfür, kükürt ve potasyum nedeniyle bağırsak florasını güçlendirmekte.
Düzenli karnabahar tüketimi, bağırsak kanseri riskini yüzde 18 azaltıyor.
Karnabahardaki sülfür, kükürt ve potasyum, bağırsaklarımızdaki probiyotik bakteriler tarafından parçalanarak doku hasarlarına karşı vücudun ürettiği maddelerde kullanılmakta.
Yapılan araştırmalara göre düzenli karnabahar tüketimi, bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 18 azaltmakta. Ayrıca, posa gücü yüksek olan ve tokluk hissini arttıran bu sebzenin kalorisi oldukça düşük.
Bu nedenle kış diyetleri söz konusu olduğunda adı sıkça geçen karnabahar, bağırsaklarımızdaki probiyotik bakterilerin çoğalmasına da büyük katkı sağlıyor.
Pırasa
Lif yönünden zengin kış sebzelerinden bir diğeri de pırasa. Akdeniz mutfağında daha çok zeytinyağlı olarak tüketilen pırasa, bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri arasında çok önemli bir yere sahip.
Halk arasında “bağırsak süpürgesi” olarak da bilinen pırasa, kür olarak uygulandığında şişkinlik ve kabızlık gibi bağırsak sorunlarına iyi geliyor. Bağırsakları hızlı bir şekilde çalıştıran bu sebze, içerdiği inülin sayesinde probiyotik bakterilerin gelişmesini uyarıyor.
Özellikle de çocukluk döneminde bolca tüketildiğinde, bağırsak sağlığını koruyarak çocukların zihinsel gelişimlerine önemli bir katkı sağlıyor.
Pırasayı çorbadan böreklere kadar pek çok yemekte kullanabilirsiniz.
Pırasa ayrıca A, C, K ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengin bir kış sebzesi.
Sindirime yardımcı oluyor, emziren annelerin sütünü arttırıyor, kanı temizliyor, damar sertliğine iyi geliyor ve kemikleri güçlendiriyor.Dolayısıyla, bu kadar faydalı bir besini yalnızca zeytinyağlı olarak tüketmek haksızlık olur. Çorbalardan böreklere kadar pek çok yemekte pırasaya yer verebilir ve bağırsak sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
Brokoli
Bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri içinde brokoli de yine çok önemli bir sebze. Brokolinin özel lifleri, zararlı bakterilerin sindirim sistemine girmesini engelleyici etkilere sahip.
Bu lifler ayrıca, ishal ve karın ağrısı gibi şikayetlere de iyi gelmekte ve kronik bağırsak iltihaplarının ilerlemesini yavaşlatmakta.
Brokoli suyunun elma ve havuç suyuyla karıştırılarak tüketilmesi, vücut direncini arttırıyor ve bağırsak kanserinin yanı sıra yemek borusu kanserine yakalanma riskini de azaltıyor.
Brokoli lifleri, zararlı bakterilerin sindirim sistemine girmesini engelliyor.
Brokoli ayrıca, içerdiği A vitamini sayesinde cilt sağlığını koruyor, ölü hücrelerin yenilenmesini sağlıyor, zarar gören hücrelerin iyileşmesini sağlıyor. C ve E vitamini bakımından da zengin bir kış sebzesi olan brokoliyi yalnızca hasta olduğumuz dönemlerde değil, haftada iki-üç öğünde mutlaka tüketmemiz gerekir.
Ispanak
Ispanak da yine bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri arasında yer alıyor.
Demir ve vitaminler bakımından zengin bir kış sebzesi olan ıspanak, özel enzimleri sayesinde bağırsak zehirlenmelerine karşı güçlü bir koruma sağlıyor.
Diğer yeşil sebzelere oranla daha yüksek bir protein kaynağı olan ıspanak, folik asit yönüyle de zengin bir sebze. Çiğ ıspanağı salatalarda kullanarak bağırsak floranızda probiyotik bakterilerin gelişimini güçlendirebilirsiniz.
Ispanak lifleri, bağırsak zehirlenmesine karşı güçlü bir koruma sağlar.
Ispanak ayrıca, A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebze. Kemik ve dişleri güçlendiriyor, kan yapımına yardımcı oluyor, kalp kaslarını kuvvetlendiriyor.
Hamilelik döneminde tüketilen ıspanak, anne karnındaki bebeğin kalp ve kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.Özellikle de sabahları yaşanan bağırsak sorunları karşısında, hazır bitki çaylarından ziyade taze sıkılmış ıspanak suyunu deneyebilirsiniz. Fakat, bir faydasını görmüyorsanız mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir.
Kereviz
Antik çağlardan bu yana çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kereviz de yine bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri arasında.
Yeşil yaprakları, sapları, kökü ve hatta tohumları bile pek çok bakımdan faydalı olan bu sebze, düşük kaloriye sahip olduğu için ülkemizde daha çok diyet yemeği olarak anılıyor.
Oysa, yalnızca zayıflamak için değil, sağlıklı ve iyi yaşamak için de bu sebzeyi beslenme programımıza dahil etmemiz gerekir.
Bağırsakları hızlandıran kereviz, gaz birikmesini önlüyor.
İçeriğinde yüksek miktarda potasyum, manganez, kalsiyum ve sodyum bulunduran kereviz, bağırsaklarda gaz birikmesini önlüyor. Özel lifleri sayesinde bağırsakları hızlandırıyor ve kramp oluşmasını engelliyor.
Doğal bir antioksidan kaynağı olan bu sebze, bağırsak enfeksiyonlarının yanı sıra astıma ve kalp hastalıklarına da iyi geliyor, vücuttaki sıvı dengesini düzenliyor, kolon ve mide kanseri riskini azaltıyor.
Bağırsak sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız?
Bağırsak sağlığına iyi gelen kış sebzeleri konusunu ele aldığımız bu yazımızı bitirmeden önce, bağırsak sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenlere de kısaca temas edelim efendim.
Bağırsak sağlığımızı korumak için her şeyden önce, düzenli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Ofis ortamında uzun süre hareketsiz kalmamalı, yarım saatte bir ayağa kalkıp basit hareketlerle kan dolaşımımızı hızlandırmalıyız.
Şişkinlik ve hazımsızlık yapan bol kalorili yiyeceklerden uzak durmalı, fazla şeker tüketmemeliyiz. Uyku düzenimize özen göstermeli, iş ortamında stres yaratan koşulların iyileşmesini sağlamalıyız.
Ve kesinlikle ama kesinlikle, bilinçsiz antibiyotik tüketimine son vermeliyiz.
Son olarak küçük bir hatırlatma yapalım. Ofisinizde kış aylarını daha sağlıklı ve keyifli geçirmenizi sağlayacak ürünler için Ofix.com‘da başlattığımız Bu Kış Ofix Çok Sıcak Olacak! kampanyamız devam ediyor. Kampanyamız kapsamında pek çok ürünü uygun fiyat avantajlarıyla sipariş verebilirsiniz.Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Источник: //blog.ofix.com/bagirsak-sagligina-iyi-gelen-kis-sebzeleri/
Sağlıklı beyne giden yol bağırsaklar ve bağırsak bakterilerinden geçer
Yıllarca sindirim ve boşaltım dışında bir işe yaramadığını düşündüğümüz, biraz da hor görülen bağırsaklarımızın aslında sağlığımızın mihenk taşı ya da mihenk borusu olduğunu artık biliyoruz. Son 10-20 senedir bu konuda pek çok yayın yapıldı, kitap yayımlandı.
Ama hala bildiklerimiz, bilmediklerimizden çok çok az. Fakat artık bağırsak ve ev sahipliği yaptığı mikroskobik canlıların dengesinin bozulmasının pek çok hastalığa zemin hazırladığını, neden olduğunu, hastalıkları kötüleştirdiğini biliyoruz.
Anksiyete bozuklukları, depresyon, otizm spektrumu bozuklukları, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, migren, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, huzursuz bacak sendromu, Hashimoto hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, sedef hastalığı ve non çölyak gluten hassasiyeti.
Bu hastalıkların sadece çok küçük bir bölümü.
Yıllarca sindirim ve boşaltım dışında bir işe yaramadığını düşündüğümüz, biraz da hor görülen bağırsaklarımızın aslında sağlığımızın mihenk taşı ya da mihenk borusu olduğunu artık biliyoruz.
Pek çok hastalığın nedenlerinden biri artmış bağırsak geçirgenliği, diğeri de disbiyozis (bağırsak içi mikroorganizma dengelerinin bozulması).
Artmış bağırsak geçirgenliği, bağırsağın iç yüzeyini kaplayan; fayans gibi döşenmiş ve birbirine sıkı sıkı bağlanmış olan bağırsak hücrelerinin bağlantılarının açılması sonucu, bağırsak içerisindeki maddelerin/moleküllerin bağırsak dışına kaçması demek.
Bağırsak dışına kaçan bu maddeler bağırsağın çevresinde yer alan bağışıklık sistemini etkileyerek önce karın içinde, ardından tüm vücutta bağışıklık yanıtlarında aktivasyona yol açarak enflamasyona neden olur ve bizi hasta eder.
Bağırsaklar pek çok yolla beyinle direkt bağlantı halinde olduğu için de beyin de hastalanır, yukarıda saydığım pek çok nörolojik hastalığın ortaya çıkması kolaylaşır.
Bağırsak içi mikroorganizmalara/mikroskobik canlılara mikrobiyom deniyor. Bu canlıların çok önemli bir kısmı dost bakteriler, gerisini de virüsler, mantarlar ve arkealar oluşturuyor.
Sağlıklı koşullarda bu canlıların arasında hastalık yapma potansiyeline sahip az sayıda bakteri ve virüs varken, çeşitli nedenlerle bu hassas denge bozulup hastalık yapan canlı sayısı artınca hasta olma olasılığımız artıyor.
Bu dengesiz veya hastalıklı duruma disbiyozis deniyor. Disbiyozis de artık pek çok hastalığı başlatan nedenlerden birisi olarak görülüyor.O zaman hayattaki en önemli önceliklerimizden birisi bağırsaklarımıza ve mikrobiyomumuza iyi bakmak olmalı. Bu yolda size yardımcı olacak basitten zora sıralı tam liste:
1. Yemeğe başlamadan es verin
Sağlıklı sindirim için stres yanıtının geri planda, sakinlik sistemi parasempatik sistemin aktif olması gerekir. Parasempatik sinir sitemini en kolay ve en çabuk, derin derin nefes alarak devreye sokabilirsiniz. Her yemekten önce birkaç derin nefes alın. Bu sizi ve sisteminizi sakinleştirmek dışında sizin anda kalarak yemeğin tadına varmanızı da sağlayacak.
2. Yemeğinizi çiğneyin
Sindirim önce ağızda başlar. Tükürüğün içerisindeki amilaz ve diğer enzimlerle yeteri kadar zaman geçiren yiyeceklerin midede ve bağırsaklardaki sindirimi çok daha kolay olur. Çok çiğneyerek daha yavaş yediğiniz için, hem siz hem beyniniz ne yediğinizi anlar, daha kolay doyarsınız.
3. Su için
Günde en az 1.5, mümkünse 2-2.5 litre su için.
Yediklerinizin sindirim sisteminde rahat hareket etmesi, vücudunuzun bağırsak koruyucu örtüsü müsin üretmesi için su lazım. Günde en az 1.5, mümkünse 2-2.5 litre su için.
4. Sık yemek yemeyin
Sık yemek yemek sindirim sisteminizi yorar, var olan stresinizi artırır. Devamlı sindirim ile uğraşan sistem kendini tamir etmeye ve bakıma zaman bulamaz. Akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmayın, akşam yemeğinden sonra yemek ve abur cubur yemeyin, akşam yemeği ve kahvaltı arasında 12, mümkünse 16 saat bırakmaya çalışın.
5. Şeker yemeyin
Şeker bağırsak geçirgenliğini artırır, hastalık yapma potansiyeli olan kötü bakterileri ve mantarları besler. Kilo almayı kolaylaştırarak bağırsak içi dengeleri daha da bozar. Ayrıca fazla miktarlarda alındığında insülin direncine neden olarak enflamasyona katkıda bulunur.
6. İşlenmiş gıda yemeyin
İşlenmiş gıdalar içerdikleri şeker, besin katkı maddeleri ve kimyasallar ile bağırsak florasını bozar. Ayrıca lif içerikleri de çok düşük olduğu için dolaylı yoldan kötü bakterilerin üremesini neden olarak disbiyozise katkıda bulunur.
7. Gluteni hayatınızdan çıkarın
Glutenli gıda tüketmek, bağırsaklarda zonulin sekresyonuna neden olur. Zonulin sekresyonu artmış bağırsak geçirgenliğinin en önemli nedenlerinden birisidir. Ayrıca glutenli ürünler genellikle işlenmiş tahıl ürünlerinden elde edildiği için disbiyozise de katkıda bulunurlar.
8.Lifli gıdalar tüketin
Bağırsağınızdaki iyi (dost) bakterilerin en önemli yiyeceği, sizin yediklerinizin içerisinde bulunan sindirilemeyen liflerdir. Siz ne kadar çok lif yerseniz, onlar o kadar mutlu olur, doyar ve çoğalırlar. Lifli gıdalar ayrıca bağırsaklara su çekerek sizin günlük olarak bağırsaklarınızı boşaltmanıza da yardımcı olur.
9. Probiyotikten zengin gıda tüketin
Probiyotik gıda demek, yüksek miktarda yararlı bakteri içeren gıda demektir. Tüm fermente gıdalar yüksek miktarda bakteri içerirler.
Yemeklerinizle dost bakteri takviyesi yapmak için, yoğurt ve kefir başta olmak üzere, fermente ev turşuları, peynirler, kombu çayı, miso ve kıvas tüketebilirsiniz.
Ancak tüm fermente gıdalar vazojenik amin içerirler, bu nedenle amin hassasiyetiniz varsa tüketimi abartmayın.
10. Probiyotik takviyesi alın
Eğer fermente gıda sevmiyorsanız, yeteri kadar tüketemiyorsanız veya aldığınız miktar ve çeşidi artırmak istiyorsanız, eczaneden probiyotik takviyesi alabilirsiniz. Aldığınız ürün en az 5-10 milyar cfu (kob, koloni oluşturan bakteri) bakteri içermeli, mide asidinden daha az etkilenmesi için kapsül içerisinde olmalı ve en az 5 çeşit değişik bakteri türü içermelidir.
11. Hasta olunca hemen antibiyotik kullanmayın
Kullanılan tüm antibiyotikler bağırsaktaki bakterileri olumsuz olarak etkiler. Antibiyotik kullanımı sonrasında bakterilerin eski sayı ve çeşitliliğine dönmesi en az 1 sene alır; geri dönüş de ne yazık ki %75-90’larda kalır. Tabii ki doktorunuzun önerisi ile antibiyotikler hayat kurtarıcı olabilir. Ancak olur olmaz nezle, öksürük, soğuk algınlığında kullanmamak gerekir.
12. Kemik suyu tüketin
Kemik suyunun içerdiği glutamin, kollajen ve diğer onarıcı moleküller, bağırsaklarınızı tamir eder, artmış olan geçirgenliği azaltır. Tek başına kemik suyu tüketmekten hoşlanmıyorsanız sebze çorbası olarak da tüketebilirsiniz.
13. Yürüyün
Yürüyüş yapmak, bağırsakların kendi kendine tamirine olanak verir.
Yürümek her derde deva; insanoğlunu bugünlere taşıyan aktivite… Enflamasyon ve beyin üzerindeki etkileri dışında, yürüyüş yapmak, özelikle açık havada ve doğanın içinde yürüyüş yapmak, dost bağırsak bakterilerinizin sayısını artırırken, stres düzeyinizi düşürerek bağırsak geçirgenliğinizi azaltır, bağırsakların kendi kendine tamirine olanak verir.
14. Meditasyon yapın
Stresle başa çıkabilmeyi öğrenmek çok kolay değil, insan ne kadar istese de her zaman başarılı olamıyor. Bu konuda bize yardımcı olabilecek en önemli araç meditasyon yapmak.
Meditasyon yapınca vücutta stres yanıtı ve etkileri belirgin şekilde azalır, sükunet merkezleri devreye girerek sizi daha sakin yapar.
Sükunetle birlikte devreye giren parasempatik sistem etkisi altında sindirim kolaylaşır, bağırsak geçirgenliği azalır ve tamir süreci işlemeye başlar.
15. Yoga yapın
Yoga hem stres seviyelerinizi en aza indirir hem de bağırsaklarınızı düzene sokar.
Yoga yapmak stresin en büyük panzehiri.
Bunun dışında, aerobik bir aktivite olarak bağırsak bakterilerinin dengesini düzeltir, parasempatik sistemi devrede tutarak bağırsaklarınıza iyi gelir, çevrilmeli hareketler bağırsak hareketlerinize yardımcı olur.
Yoga yaparak beyin BDNF düzeylerinizi artırarak depresif bulgularınızı azaltır, stresle ilişkili ortaya çıkan bağırsak yakınmalarına iyi gelir.
16. Sigarayı kesin
Sigara içmek hem vücuttaki oksidatif stresi artırır hem de enflamasyonu. Bağırsak geçirgenliğini de artırarak hasta eder. Zaten bir yararı olmadığını da biliyorsunuz; size bırakmak için bir neden daha!
17. Alkolü azaltın
Alkolün kendisi bir şeker. Ayrıca pek çok alkollü içeceğin içerisine şeker ekleniyor. Alkol ayrıca bağırsak bağlantılarını etkileyerek artmış geçirgenliğe de neden olur. O nedenle seyrek ve mümkün olduğunca az miktarda tüketin.
Tüm bunları yapmanıza rağmen bağırsaklarınız ile ilgili yakınmalarınız varsa bir mide bağırsak hastalıkları (gastroenteroloji) uzmanına muayene olun.
Beyin ve bağırsaklar arasındaki muhteşem iş birliği üzerine daha fazla bilgi için, Beynini Doğru Besle adlı kitabımı okuyabilir, www.banutascifresko.com ve Instagram hesabıma bakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:Bu dünyaya oturmaya gelmedik: Sizi oturmaktan soğutacak 13 bilimsel bilgi
Источник: //www.uplifers.com/saglikli-beyne-giden-yol-bagirsaklar-ve-bagirsak-bakterilerinden-gecer/