Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

içerik

Balgamlı Öksürük : Neden Olur, Nasıl Geçer?

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

Öksürük, boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük; balgamlı, balgamsız, akut ya da kronik olarak ikiye ayrılır. Balgamlı öksürük genellikle kış aylarında karşılaşılan ve sürekli tekrar eden bir öksürük türüdür. Hırıltılı nefes alıp vermeye neden olur. Balgamlı öksürük kişide rahatsızlık hissi yaratır.

Sigara içen kişilerde bu tür öksürük ile daha sık karşılaşılır. Balgamlı öksürük, bronşit, astım, kronik sinüzit gibi ciddi hastalıklarında habercisi olabilir. Bilinçsiz ilaç tüketimi, daha kötü sonuçlar doğurur. Enfeksiyonun var olduğu öksürük türünde, balgam miktarında da artış gözlenir.

Sarıdan kahverengiye dönüyorsa da genellikle zatürre ya da bronşit olduğunu gösterir.

Balgamlı öksürüğün oluşmasında pek çok farklı sebep mevcuttur. Önemli olan, öksürükle birlikte oluşan balgamın sebebini iyi kavrayabilmektir. Çoğu zaman önemsenmeyen bu durum, solunum yolu enfeksiyonları gibi ciddi sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıkmış olabilir.

1. Sigara içmek

Balgamlı öksürüğün altında yatan temel nedenlerden biri sigara içmektir. Sigara içen hemen hemen herkeste öksürükle birlikte balgam görülür. Ayrıca bu kişilerde balgamın rengi beyazdır. Ancak rengi git gide farklılık gösterirse, özellikle sarı ve yeşilin koyu tonlarında olursa ciddi bir enfeksiyonun bu duruma sebep olduğu düşünülür.

Öksürürken balgam gelmesi iyi midir? Sigara içen kişi, bu durumu vücudun sigaraya karşı gösterdiği doğal bir reaksiyon olarak görür. Fakat altında yatan neden bronşektazi olabilir. Mutlaka bir uzmana görünerek balgamın türü tespit edilip, tedaviye o şekilde başlanmalıdır.

2. KOAH ve astım

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH), genellikle sigara içen kişilerde oluşan, ilerleyici ve tam anlamıyla geri dönüşü olmayan ancak buna rağmen önlenebilir, tedavi altına alınabilir bir alt solunum yolu rahatsızlığıdır. Çok fazla bilinmeyen bir hastalık olmasına rağmen, dünyada ölüm nedenleri arasında kalp rahatsızlıkları, AIDS ve zatürreden sonra 4. sırada yer alıyor.

Genellikle öksürük ve balgam şikayetleriyle başlayan bu hastalık, nefes darlığının eşlik etmesiyle devam eder. Çoğu KOAH hastası, hastalığının farkında olmaz.

Bu aşamada öksürük ve balgam şikayeti olan kişilerin, özellikle sigara içenlerin, vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeleri, teşhis açısından önemlidir. Çünkü sigara içenlerin %80’inde KOAH görülür. Astım rahatsızlığında da aynı şekilde öksürük ve balgam bir aradadır.

Astım atakları sırasında kuru öksürük de yaşanır. Sigara içen bir astım hastasında, öksürüğünün balgamlı olması daha sık karşılaşılan bir durumdur.

KOAH İle Alakalı Daha Detaylı Bilgi İçin: KOAH Rehberi

3. Geniz akıntısı

Genellikle sinüzitin yol açtığı geniz akıntısı da, bu tarz öksürüğe neden olabilir. Normalde herkes tarafından yaşanan geniz akıntısı, bazı durumlarda koyulaşıp yoğunlaşarak hissedilir hale gelir.

Kişide balgam oluşumuna ve sık sık boğazını temizleme hissine neden olarak, rahatsızlık hissi yaşatır. Yoğun akıntı boğaza indiğinde, nefes borusuna kaçmaması için hasta öksürerek buna engel olmaya çalışır.

Kimi zaman balgamın yoğunluğu kişiyi öğürme, mide bulantısı ve kusma durumlarıyla karşı karşıya bırakır. Bunu önlemenin en iyi yolu, bol bol su içmektir.

Geniz Akıntısı İle İlgili Daha Detaylı Bilgi: Geniz Akıntısı Neden Olur? Doğal Çözümler

4. Bronşit

Akut ve kronik bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının semptomları arasında çoğunlukla sabahları oluşan balgamlı öksürük görülür.

Akut bronşitte, öksürük eşliğinde balgam çıkarmanın yanı sıra 38-39 derecede ateş varsa ve kanlı balgam çıkarılıyorsa bu acil bir durumdur. Doktora başvurmak gerekir.

Sigara içen kişilerde zaten bronşlarda bir hassasiyet olduğundan akut kronik tedavisi daha uzun sürebilir.

5. Akciğer kanseri

Akciğer kanserine eşlik eden şikayetler arasında balgamlı öksürük de yer alır. Öksürük krizleri çok şiddetli ve sanki ciğerleri yerinden çıkaracakmışcasına olur. Bazen de balgam kanlı olur. Ciğerlerdeki zorlanmanın bir sonucudur.

Akciğer kanserinin çoğu belirtisi, soğuk algınlığıyla karıştırılabilir.

Fakat iyileşmeyen, tam tersine artarak devam eden semptomlarla karşılaşılırsa, özellikle öksürük ve balgam miktarında artış gözlenirse, mutlaka hekim tarafından muayene edilmelidir.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürüğün tedavisinde pek çok yöntem mevcuttur. İlaç tedavisinin yanında balgamlı öksürük için ne yapılmalı konusunda bazı bitkisel kürler de oldukça etkili yöntemlerdir.

Öksürük ve balgam tüm tedavilere rağmen geçmiyor ve ilerliyorsa, altında yatan nedenlere bakmak gerekir.

Sebebi üst solunum yolu, alt solunum yolu rahatsızlıkları, ya da daha ciddi olan akciğer kanseri ve diğer akciğer rahatsızlıkları olabilir.

1. Balgam söktürücü şurup ve ilaçlar

Daha çok kış aylarında meydana gelen öksürüğe balgam da eşlik ettiğinde, balgam söktürücü şuruplar ve bazı oral yolla alınan ilaçlar devreye sokulabilir. Çünkü balgamın atılması önemlidir.

Atılmadığı takdirde balgam, virüsün içeride kalarak akciğerde, solunum yollarında ve boğazda tahrişe ve enfeksiyonlara sebep olur.

Balgam çıkarmakta zorlanan kişiler, balgam söktürücü ilaçlarla kolaylıkla balgam atılımını gerçekleştirebilirler.

2. Bitkisel yöntemler

Öksürük giderici ve balgam söktürücü özelliği olan bazı bitkiler sayesinde, bu şikayetlerden kurtulmak mümkün. Balgam söktürmede en sık kullanılan yöntemler, bitkisel yöntemlerdir. Altında yatan sebepler ciddi değilse, normal şekilde gelişen bir öksürük ise bu yöntemler işe yarar. Bunun için uygulanabilecek bazı bitkisel yöntemler;

  • Ihlamur: Balgamın eşlik ettiği öksürük için en sık başvurulan yöntem ıhlamurdur. Ihlamurla birlikte, zencefil, tarçın, karanfil karıştırılıp birlikte kaynatılır. Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar bekletilir ve sonra tüketilir. Balgam söktürmede ve öksürüğü gidermede etkili bir yöntemdir.
  • Tere kürü: Bu hastalığın tedavisinde tercih edilebilecek diğer yöntem tere kürüdür. Kaynatılan yarım litre suya, 12-13 adet taze tere katılarak 3 dakika kaynatılır. Sonrasında terenin suyu süzülür ve süzülen su soğumaya bırakılır. Bu su yemeklerden önce ya da yemeklerden 2 saat sonra içilebilir.
  • Keçiboynuzu: Keçiboynuzu da çok etkili bir yöntemdir ve sıkça tercih edilir. Yarım litre suya 7-8 tane keçiboynuzu kırılarak atılır ve kaynatılır. Sabah akşam aç karnına içilmeye başlandığında, 3 gün içinde balgam atılımı gerçekleşir.

Çocuklarda Balgam Nasıl Çıkarılır?

Balgam, solunum yollarında iltihap oluşmasıyla ya da tahriş nedeniyle oluşan ve çoğunlukla öksürülerek çıkarılan, sümüksü bir salgıdır. Çocuklar günde ortalama 0,5 litre mukus üretir.

Bu mukus, çocukların solunum yollarına yabancı cisimlerin kaçmasını ve mikroplardan korunmasını sağlar. Koruyucu bir kalkan görevi görür.

Akciğer ve bronş rahatsızlıklarının varlığında, öksürük eşliğinde balgam daha sık görülür.

Balgamın rengi, kokusu ve miktarı, bu aşamada önem arz eder. Çocuklar genellikle balgamı çıkaramayıp yutarlar. Bu yüzden mutlaka balgam söktürücü ilaç kullanmak gerekir.

Balgam, enfeksiyon durumlarında vücuttan zararlı maddelerin atılımını sağladığından, çocukların balgamı yutmamaları gerekir.

Çocuklar için öksürük giderici şurup kullanılarak, balgam çıkarıcı özelliğinden de yararlanılmış olur.

Источник: //sebboy.com/balgamli-oksuruk-neden-olur/

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer? Neden Olur, Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

Balgamlı öksürük neden olduğu ve neyin iyi geldiği konusunda uzman doktordan yardım almaya gerek kalmadan eczanelerde bulunan ilaçlar veya bitkisel yollarla geçebilmektedir.

Balgamlı öksürük ciddi bir hastalık olarak gözükmemektedir. Belirli ilaçlar kullanıldığında balgam rahatça atlatılabilir.

Balgam Nedir?

Balgam akciğerde salgılanan bir salgı çeşididir. Halk arasında balgam olarak bilinirken tıp dünyasında mukus olarak bilinmektedir. Akciğerde bulunan trake borusuna kaçan toz gibi maddeleri dışarıya atmak da denilebilir.

Balgam bireyin akciğerlerinde birikir. Sonrasında ağız yoluyla dışarı atılmaktadır. Çoğu zaman akciğerlerde biriken balgam dışarı atılırken zorlanılır. Bu nedenle balgam sökücü ilaçlar, bitkisel tedaviler ve çaylar mevcuttur.

Balgamlı Öksürük Nedir?

Balgamlı öksürük balgam sorunu yaşayan bireylerde olmaktadır. Mukus olarak da bilinen balgam sökücü bitkiler, içecekler veya ilaçlar mevcuttur.

Balgam öksürük yapmakla beraber öksürük ile beraber de çıkabilmektedir. En keskin balgam sökücü kullanıldığında balgamın sökülmesi bireyleri rahatlatır.

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Balgamlı öksürük yaşanmasının da en büyük sağlık problemi akciğerde önemli bir hastalığın gelişmesiyle yaşanmaktadır.

  • Akut Bronşit: Akciğer hastalığı olarak da bilinmektedir. Hava üzerinde olan mikroplar vardır. Bu mikropların bulaşmasıyla gerçekleşmektedir. Mikropların hava yollarına inerek tıkanma yaşatması durumunda balgam oluşmaktadır.
  • Sigara: Balgama neden olan en önemli etmenlerden birisidir. Sürekli sigara içen ve sigaraya bağımlı olan bireylerde balgam yaşanma durumu gayet normaldir. Balgam nefes yollarına takılıp nefes almayı zorlaştıracaktır.
  • Akciğer apsesi: Akciğer apsesi kötü kokulu balgam yapmaktadır. Çürük diş ağız kokusuna sebep olduğu gibi kötü kokulu balgama da sebep olmaktadır.

Balgam Belirtileri Nelerdir?

Balgamın en belirgin belirtisi arasında çıkan balgamdır. Balgam çıkaran bireyler tedavi yöntemlerini kullanabilir. Bunun dışında;

  • Boğaz kaşıntıları
  • Boğaz ağrısı
  • Grip gibi olmak
  • Ses tonunda değişiklik
  • Burun tıkanıklığı

Belirtileri arasında sayılmaktadır. Bu belirtileri taşıyan bireylerin balgam sökücü ilaçlar veya bitkisel yöntemler kullanması gerekmektedir.

Balgam Sökücü Bitkiler Nelerdir?

Balgam sökücü olarak bilinen bitkiler vardır. Bu bitkiler kullandığında bitkisel tedavi olarak geçebilmektedir. Balgama ve öksürüğe kesin çözüm olarak verilen bitkiler

  1. Zencefil: Zencefil bitkisi öksürüğü azalttı gibi balgamı da atmaktadır.
  • Bir kaşık zencefil dilimleri kaynamış suya eklenmektedir. On beş saniye kadar demlenmesini bekledikten sonra iki çay kaşığı da bal eklenir. Gün boyunca iki üç defa içilen zencefil çayı balgam öksürüğünüm geçmesinde işe yarayacaktır.
  1. Zerdeçal: Zerdeçal bitkisi antiseptik içeriğini çok güçlü taşımaktadır. Zerdeçalın etkisi balgamın olduktan sonra değil olmadan öncesinde işe yaramaktadır. Solunum yollarında olan balgamın artışını sağlayan bakterileri öldürmektedir.
  • Cezve üzerinde bir bardak olacak kadar süt ekletilir ve kaynatılır. Kaynatılan süte bir çay kaşığı zerdeçal eklenir. Yapılan işlemde ki içecek sabahları içilir. Yatmadan önce içildiğinde de etkili olmaktadır.
  1. Meyan Kökü: Bu bitki çay olarak kullanıldığında balgam söktürücü özelliği vardır. Meyan kökünün yararları aslında balgam dışında çok daha fazladır. Astım, bronşit, solunum sistemi gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir.
  • Kaynayan suyun içine meyan kökü atılır. Meyan kökü ile birlikte kaynayan su hafif soğuması sağlanır. Bu su gün içinde içilmelidir.
  1. Rezene: Rezene çayı hem uykusuzluğu açarken aynı zamanda öksürüğü azaltmaktadır. Rezenenin aynı zamanda balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Balgam dışında kuru öksürüğü de iyileştirmektedir.
  • Hazır paketler halinde de bulunmaktadır. Hazır paketler dışında kaynayan suyun içine rezene parçaları atılarak yapılabilir.
  1. Anason: Anason bitkisinde bulunan maddeler burun tıkanıklığını geçirir. Aynı zamanda mukus oluşumunu gidermekte yardımcı olur.
  • Anason bitkisinin çayı hazır olarak alınabilmektedir.
  1. Kekik: Kekik grip ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Genelde grip ve soğuk algınlığında kullanılan tedavi yöntemleri arasında gösterilmektedir.
  • Kekik çayının hazırlanması için bir tencere su kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılan suyun içerisine bal atmak aynı zamanda yararlı olacaktır.
  1. Ihlamur: Ihlamur balgam sökücü olarak epey bir işe yaramaktadır. Balgam sorunu yaşayanların başvurduğu ilk bitti genel anlamda ıhlamurdur. Ihlamur çayının içine tarçın, zencefil ve karanfil eklendiğinde daha etkili olabilmektedir.
  • Ihlamur için tanelerinin hafif kaynamış ve hâlâ kaynayan suya atılması gerekmektedir. Fokurdamaya başladıktan sonra 5 veya 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra içilebilir.
  1. Karanfil: Karanfil çayı oldukça balgam çıkarmaktadır. Beş altı tane atılan tane karanfil balgam sökücü niteliğinde kullanılabilir.

Bunlar dışında;

Balgama ve öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında sayılmaktadır.

Balgam Öksürüğü Nasıl Kesilir?

Balgam öksürüğünün kesilmesi için bitkisel yöntemler dışında evde denenebilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Balgam öksürüğünün kesilmesi için yapılması gereken en önemli şey, solunum yollarının açılmasını sağlamaktır.

  • Tereyağlı Pekmez: İlk adım olarak 1 su bardağı kadar suyu tencerede kaynatmak gerekmektedir. İçerisine 1 çorba kaşığı kadar pekmez ve 1 çorba kaşığı kadar tereyağ ekledikten sonra ocakta kaynadıktan sonra hafif soğumasını beklemek gerekmektedir. Hafif soğuduktan sonra yemeklerden sonra tereyağlı pekmez içilebilir.
  • Limonlu Su: Ilık suyun içine sıkılan bir tane veya yarım limonda balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Gün içerisinde içilen çeşme suyu, arıtma suyu veya hazır suyun içine de sıkılan limon iyi gelecektir.
  • Buharlı Su Yöntemi: İlk adım olarak 4 su bardağı suyun tencere içinde kaynaması gerekmektedir. Bu kaynayan suyun içerisine bir çorba kaşığı deniz tuzu eklenmelidir. Su hafif soğuduğunda burun bu su ile iyice yıkanmalıdır.
  • Sıcak Su Buharı: Duşa girmek ve suyun sıcak olması solunum yollarını açar ve balgam söktürücü niteliğinde kullanılabilir. Sıcak su ile yıkanıldığında buhardan faydalanılabilir. Duş dışında bu durum şu kaynatıp buharından yararlanarak da olabilir.

Tedavisi Nedir?

Balgam sökücü bitkiler veya içecekler kullanıldığında tedavisi gerçekleşmektedir. Bunun dışında balgam ne kadar kötü olarak gözükse de vücudun temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Eczanelerden alınan ilaçlar balgam sökücü olarak alınmalıdır. Balgam sökücü ilaçların genelde %25’i bitkilerden elde edilmektedir.

Hangi Doktora Gidilmelidir?

Balgam için herhangi bir doktora gitmek gerekmemektedir. Eczanelerden veya şifalı bitkiler sayesinde balgam atılabilir. Balgam ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmemektedir.

  • Boncuk şeklinde balgam
  • Katı balgam gelmesi

Gibi durumlarda balgam için eczanelerden balgam sökücü alınabilir.

Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Balgam ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmemektedir. Bu yüzden uzman doktor gözetiminde olunmasına gerek yoktur. Şifalı bitkiler sayesinde veya eczanelerden alınan balgam sökücü ilaçlarla geçebilmektedir.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Balgamın en önemli etmenlerinden olan sigara, aynı zamanda tıkanıklığa neden olabilmektedir. Balgamın atılmaması gibi durumlarda akciğerlerde tıkanıklık yaşanmaktadır. Sigara bu duruma en büyük etmendir. Aynı zamanda başka zararları da bulunmaktadır.

Akciğer kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Sigara balgam yapmasının dışında çok ciddi sağlık problemleri doğurabilir. Vücutta morarma, boğaz şişliği, cinsel anlamda iktidarsızlık yapabilmektedir.

Sigaranın zararları konusunda televizyon, sosyal medya ve ağlarda sürekli olarak paylaşım yapılmaktadır. Balgamın oluşmasında en önemli etmen sigara olarak bilinmektedir.

Источник: //www.saglik8.com/balgamli-oksuruk-nasil-gecer-neden-olur-balgamli-oksuruge-ne-iyi-gelir/

Balgamlı Öksürük Nedenleri ve Tedavi Yolları

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

Mukus; burun, sinüsler, akciğerler, bağırsaklar ve iç organlarda üretilen elastik bir jeldir. Yüzde 95’i su olan mukus enfeksiyonlara bağlı hastalıklar sırasında artar ve balgam olarak vücutta atılır. Balgamın rengi ve kıvamı olası hastalıklar hakkında fikir veren tanı unsurlarından biridir.

Balgamlı Öksürük Nedenleri 

Geçmeyen Öksürük ve Balgam Nedenleri

Üretken öksürük olarak da adlandırılan balgamlı öksürük genellikle akciğerler ve solunum yolları üzerinde gelişen bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Mukus, bağışıklık sisteminin doğal bir parçasıdır. Sağlıklı bir insanda her gün 1.5 litre mukus üretilir. Bunun yüzde 95’i su, yüzde 3’i protein ve yüzde 1’i tuzdur.

Şeffaf renkli ve jelimsidir. Zararlı maddelere karşı solunum yollarının korunması ve temizlenmesi gibi işlevlere sahiptir. Miktarında artış olması sıklıkla viral ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gözlenir. Sıklıkla öksürükle birlikte vücuttan atılır.

Sigara kullanımı, kot taşlama atölyesi gibi aşırı tozlu ortamlarda çalışma, kirli hava, hayvan tüyleri, polen ve alerjenler balgamlı öksürüğe neden olan en büyük faktörlerdir. Hastalıklar dışında kadınlarda gebelik döneminde, bebeklerde ise diş çıkarma döneminde doğal olarak görülür. Bir hastalıkla ilişkili olduğunun en belirgin göstergesi rengi ve kıvamıdır.

Hastalıklara bağlı durumlarda öksürükle atılan balgam, koyu beyaz, gri, yeşil, koyu sarı, kahverengi, köpüklü pembe ya da kanlı olabilir. 

Balgamlı Öksürük ile İlişkili Hastalıklar 

 Balgamlı öksürük birçok hastalığın belirtisi olabilir. Burada geçmeyen öksürük ve balgam ile birlikte ortaya çıkan diğer semptomlar, balgamın rengi, kıvamı ve sıklığı önemlidir. Balgamın rengine göre ilişkili olabileceği hastalıklar şöyledir; 

  • Beyaz ve gri balgam öksürmek; Üst solunum yolu enfeksiyonu ve sinüs tıkanıklıklarının işaretidir. Uzun süre kirli havada kalmak sonucu akut olarak gelişebileceği gibi, basit enfeksiyonlar ve KOAH başlangıcında görülür. 
  • Yeşil ve koyu sarı; Enfeksiyonların ilerlediği anlamına gelir. Nötrofil olarak bilinen beyaz kan hücreleri, enfeksiyon alanında arttığı zaman mukusu yeşile çeviren bir protein salgılarlar. Zatürre gibi ilerlemiş enfeksiyonlar ile akciğer apsesi, kistik fibroz ve sinüzit varlığında görülür. 
  • Kahverengi; Sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan balgamlı öksürüklerdir. Sigaradaki tüm reçine, katran ve diğer partiküler balgamın kahverengiye dönüşmesine neden olmaktadır. KOAH hastalarında sıklıkla görülür. Ayrıca reflü gibi asit salgılarının solunum yollarını yaktığı hastalıklarda mukusa karışan kan balgamın kahverengi olmasına neden olabilir.  
  • Siyah; Yer altı madenlerinde çalışan ve sık olarak kömürle uğraşanlar sürekli karbonla temas ettiğinden öksürürken siyah balgam görülebilir. 
  • Pembe köpük; Bronşit, akciğer ödemi, pulmoner emboli, kalp yetmezliği ve tüberküloz başlangıcında küçük miktarlardaki kanın mukus içine sızması ile gelişir.   
  • Kanlı; Tüberküloz, verem, zatürre, kanser ve bronşektazi ile birlikte görülür. Travmatik bir olayın ardından akut olarak gelişen durumlarda iç kanama belirtisidir.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri 

Bronşlarda Balgamlı Öksürük Gelişimi 

Geçmeyen öksürük ve balgam tedavisi hastalığın akut ve kronik olmasına bağlı olarak değişmektedir. Akut durumlarda ayakta tedavi ve bol sıvı tüketimine dayanan diyetler önerilebilir. Kronik hastalıklarda ise ilaçla tedavi ve cerrahi müdahale söz konusu olabilir. 

Akut durumlar; 

Soğuk algınlığı ve basit enfeksiyon hastalıklarına bağlı durumlarda 10 ile 14 gün boyunca balgamlı öksürük görülebilir. Bu süreç ev içerisinde bol sıvı tüketerek ve istirahatle kolaylıkla atlatılabilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, halsizlik diğer belirtiler arasındadır. Sıcak bir duş almak, bitki çayları ve çorbalar rahatlatıcı etki gösterir. 

Kronik durumlar; 

3 haftadan uzun süren balgamlı öksürük kronik olarak adlandırılır. Doktor fiziki muayene sonrasında balgam kültürü, solunum fonksiyon testi, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi (BT) gibi testlerden birini yada birkaçını isteyebilir.

Tedavi, balgamlı öksürüğe neden olan hastalığın iyileştirilmesine yöneliktir. Bu sırada balgamı gevşetmek ve geçmeyen öksürüğü rahatlamak için mukolitik, antitüsif ve ekspektoran tarzı ilaçlar reçete edilebilir.

Astım ve bronşit gibi hastalıklarda burun inhaleleri, 1 yaşından küçük çocuklarda tuz içeren burun damlaları kullanılabilir.

Tedavi sürecinde kimyasal temizlik ürünlerinden uzak durmak, alkol ve sigara kullanımı varsa bırakmak, ilaçları düzenli almak, temiz havada yürüyüşler yapmak sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olmaktadır. İlerlemiş durumlarda hastane gözetimi gerekebilir. Pulmoner emboli, akciğer kanseri ve ödem varlığında cerrahi müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. 

Kaynaklar

(1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading…

Источник: //akciger.info/gecmeyen-oksuruk-ve-balgam.html

Balgam Neden Olur ve Balgam Nasıl Atılır? Balgamda Kan (Hemoptizi) Neden Olur? – Sağlık Ocağım .NET

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

Balgam, phlegm olarak da adlandırılan, akciğerlerdeki hava yollarını döşeyen hücreler tarafından üretimi sağlanan mukus sıvısı dır. Solunum yolu enfeksiyonlarında, alerjik reaksiyonlarda ya da tahriş edici maddelerin solunması sonucunda (inhalasyonunda) balgam üretimi artabilir. 

Balgam çıkarma tehli midir?

Kişinin normalde balgam çıkarma şikayeti varken son zamanlarda çıkarılan balgamın miktarı artmış ya da yanında başka şikayetler (nefes darlığı, hırıltılı solunum, kilo kaybı, halsizlik, gece terlemesi, ateş gibi) şikayetler ortaya çıkmaya başlamış ise tehli bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Balgam çıkarmakta zorlanma ve miktarında artış var ise bir enfeksiyonun eklendiği anlamına gelebilir. Balgamın rengi beyaz ise bu sigara balgamı olabilir ve beklenen bir sonuçtur. Balgamın rengi koyulaşır ve sarı-yeşilimsi renk alırsa bu durum genellikle enfeksiyonlara bağlı bir problemin işareti olabilir.

Balgamın rengi gittikçe koyulaşır ve kahverengi görünümde olur ise zatürre veya bronşitin ileri evresi olabilir.

Balgamın içerisinde siyah noktacıklar görülürse bu durum kirli havadan kaynaklanan bir sekresyon olabilir.

Balgamın rengi koyu renkli ve kırmızılık görülüyorsa kötü bir hastalığın varlığı düşünülmelidir ve bu durumların hasta tarafından takip edilmesi ve bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması çok önemlidir.

Sabahları balgam çıkarma neden olur?

Sabahları balgam çıkarmanın en önemli sebebi sigara kullanımıdır. Sigara kullanan kişilerde sabah kalktıklarında zorlanarak çıkarılan beyaz renkli bir balgam oluşur.

Bu balgam beklenen bir durumdur, çünkü normalde sigara kullanmayan insanlardaki salgı yapan hücrelerin sayısı bir iken, sigara içen insanlarda bunun beş katı kadar bu hücrelerin miktarında artış olur ve balgam çıkarma miktarı daha fazla olur.

Sigara kullananlarda balgam çıkarma iyi bir durumdur. Eğer balgam çıkmaz ise içeride tıkanıklıklara neden olur.

Balgamın rengine bakmak çok önemlidir, çünkü balgamın rengi hastalık olup olmadığı konusunda yardımcıdır.

Balgam çıkarırken kan gelmesi (hemoptizi) nedenleri

Kanlı balgam, sadece kan tükürme söz konusu ise bu durum kanlı balgam değildir. Kanlı balgam ile kan tükürme arasında fark vardır. Kanlı balgam akciğerden gelen bir rahatsızlık ile ilgili olabileceği gibi, kan tükürme ise genellikle üst solunum yollarından kaynaklanır ve daha basit bir nedeni olabilir.

Kan tükürme şeklinde kanlı balgam nedenleri: Kan tükürme burun damarları ile ilgili, boğazda bir küçük damarın çatlaması ile ilgili olabilir fakat balgamın içerisinde şerit şeklinde bir kanama ya da koyu kahverengi balgam ile karışık kan görülürse bu durum genellikle akciğerden akut veya geçmişten gelen bir kanamanın bulgusu olabilir, bu nedenle bu durumun iyi takip edilmesi gerekir.

Kanlı veya koyu renkli balgam nedenleri: Renkli bir balgamın yanında görülen kanama genellikle bronşit belirtisi olabileceği gibi sadece balgamın içerisinde görülen kan, kanser belirtisi olabilir.

Bu nedenle balgamda sık sık kan görülmesi önemsenmesi gereken bir durumdur. Balgamın içerisinde her görülen kan kötü bir hastalık belirtisi olmayabilir de.

Akut bronşit ya da kronik bronşitler’de kanlı balgam sık görülür.

Kanlı balgam neden olur

Balgam çıkarma ve balgamın rengi hangi hastalıkların belirtisidir?

Beyaz yapışkan (mukoid) balgam neden olur? Beyaz, yapışkan balgam astım hastalığında, KOAH hastalığında görülebilir.

Sarı-yeşil renkte (pürülan) balgam neden olur? Sarı-yeşil renkte balgam genellikle alt solunum yolu enfeksiyonlarında (akut bronşit, trakeit, trakeobronşit, bronşiolit, bronkopnömoni, pnömoni gibi) çıkarılır.

Kaya suyuna benzer balgam neden olur? Kaya suyu niteliğinde, içinde zarsı yapılar bulunan balgam hidatik kistin patlaması sonucu çıkarılabilir.

Bol miktarda balgam (bronkore) neden olur? Bol miktardaki balgam bronşektazi hastalığında veya bronkoalveoler karsinoma’da görülebilir.

Kötü kokulu balgam neden olur? Akciğer apsesinde balgam kötü kokuludur. Bu gibi durumlarda diş sağlığının da araştırılması faydalı olur, çünkü diş rahatsızlıklarında da kötü ağız kokusu olabilir.

Kahverengi balgam neden olur? Mantarların yol açtığı iltihabi durumlarda ya da karaciğerdeki amip apsesinin akciğere yayıldığı durumlarda kahverengi balgam çıkarılabilir. Bazen ve bazı durumlarda kanlı balgamın renginin değişmesinden dolayı da kahverengi balgam görülebilir.

Siyah renkli balgam (melanoptizi) neden olur? Kömür işçileri ya da sigara içenlerin balgam rengi siyah olabilir.

Pembe köpüklü balgam neden olur? Akciğer ödeminde pembe köpüklü balgam çıkarıldığı bilinmektedir.

Balgamda kan (hemoptizi) neden olur? Kanlı balgam çıkarılması önem arz eden bir şikayettir. Balgamda kan basit bir alt solunum yolu enfeksiyonu ile ilişkili olabileceği gibi tüberküloz enfeksiyonu, akciğer embolisi, bronşektazi, KOAH hastalığının ileri evresi, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların işareti de olabilir.

Hemoptizi’nin (kanlı balgamın) mide kaynaklı veya burun kanaması ile ilişkili kanın ağızdan gelmesi ile karıştırılmaması da önemlidir. Hemoptizide kan öksürme ile gelir, asidik değildir, parlak kırmızı renktedir ve mide içerikleri yoktur. Hemoptizinin miktarı da önemlidir.

Tek seferde bir su bardağı ya da daha fazla kanlı kusma ya da balgam çıkarılırsa asifiksi gelişmesi sonucu ölüme neden olabileceği de bilinmelidir ve acil tedavi gerektirir.

Vişne çürüğü renginde balgam neden olur? Klebsiella bakterisinin sebep olduğu zatürre hastalığında vişne çürüğü renginde, şeffaf ve kıvamlı balgam çıkarma görülebilir.

Bu enfeksiyon genellikle alkoliklerde, yaşlılarda, diyabet hastalarında, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kanser hastalarında, KOAH’lı hastalarda ve hastanede yatan ağır hastalarda ölüme neden olabilen zatürreye yol açabilir.

Bu enfeksiyon hastanede yatan bir hastadan diğer hastaya kolaylıkla bulaşabilir.

Mide kaynaklı balgam çıkarma neden olur? Gastroözofageal reflü (mide asidinin yemek borusuna geri gelmesi) gibi bir durum da akciğer sorunlarına neden olarak, geniz akıntısına neden olarak balgam birikimine ve balgam çıkarmaya neden olabilir.

Reflüye neden olan mide sorunları (gastrit, kronik gastrit, mide ülseri, mide fıtığı, helikobakter pilori, mide tümörleri, mide polipleri, mide dönmesi, safra reflüsü gibi) bu durumun sık sık tekrarlamasına yol açabilir.

Ayrıca bazı sistemik hastalıklar da geçmeyen ya da tekrarlayan mide problemlerine neden olarak balgam çıkarmaya neden olabilir.

Alerjik hastalıklar ile ilişkili balgam çıkarma neden olur? Alerjik astım balgam çıkarmaya neden olabilir. Alerjik farenjit balgam çıkarmaya neden olabilir iken reflüye bağlı veya alerjiye bağlı kronikleşen farenjit’de balgam çıkarmaya neden olabilir. Alerjik sinüzit geniz akıntısına neden olarak balgam birikimine ve balgam çıkarmaya neden olabilir.

Geniz akıntısı ile ilişkili balgam çıkarma neden olur? Geniz akıntısı farklı nedenlere bağlı olabilir ve bu durum balgam birikimine ve balgam hissine veya çıkarmaya neden olabilir.

Geniz akıntısı alerjik sebeplere bağlı, burun eğriliğine bağlı, geniz etine bağlı, sinüzite bağlı, ortam ve hava koşullarına bağlı, enfeksiyonlara bağlı, gastroözofageal reflü gibi faktörlere bağlı olabilir ve geniz akıntısından dolayı boğazda, genizde sekresyonlar birikir ve bu sekresyonlar balgam hissine ve balgam çıkarmaya neden olabilir.

Balgam çıkarma

Balgam nasıl geçer? Balgam tedavisi

Balgamın tedavi edilmesi için bir hastalık varlığı olup olmadığının araştırılması gerekir.

Hastanın balgamında koyulaşma, sararma, yeşillenme gibi farklılık var ise enfeksiyon belirtisi olabileceği için antibiyotik tedavisi ve balgam söktürücü tedaviler verilir fakat balgam beyaz köpük şeklinde ve hasta çıkarmakta zorlanıyor ise bol veya yeterli ılık su içilmesi faydalı olur.

Grip geçirme söz konusu ve buna bağlı olarak balgamın rengi koyulaşmış ise bol sıvı alınması ve ıhlamur çayı gibi çayların içilmesi fayda sağlar ve içilen her sıvı balgamın sökülmesinde destek olur.

Fakat balgamda kan görülmeye başlamış ise uygulanacak tedavi konulan tanıya bağlıdır. Bu nedenle kişi balgamın rengini ve şeklini kendisi takip etmelidir.

Balgam çıkarma sorununun tedavisi balgama neden olan faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Balgam atmaya yardımcı yöntemler

  • Zencefil, tarçın ve elma kabukları birlikte kaynatılarak 10 dakika kadar demlendikten sonra içilir.
  • Ihlamur çayı balgam söktrürmek için oldukça faydalıdır ve günde 1-2 fincan ıhlamur çayı içilebilir.
  • Toz haline getirilmiş bir çay kaşığı meyan kökü bir bardak kaynamış suya atılarak demlenir ve içilir.
  • Bal bir miktar limon suyu ve ılık su ile karıştırılarak içilir.
  • Ada çayı balgam söktürmede faydalıdır fakat hamilelerde ada çayı önerilmez.
  • Havuç ve enginar yemek balgam sökülmesinde yararlıdır.
  • Antep fıstığı ve bal macun yapılarak yenilebilir ve bu karışım balgam atmaya yardımcı olur.
  • 1 çorba kaşığı çörek otu bir bardak suda kaynatılır ve ılınınca içilir.
  • Siyah turpun ortasını oyduktan sonra bir yemek kaşığı bal konulur ve sabaha kadar bekletilir  ve bu oyukta biriken sıvı sabah aç karnına bir yemek kaşığı içilir.

Not: Bu yöntemler balgam çıkarmada faydalı olabilir fakat hepsinin aynı dönemde yapılması yan etkilere neden olabilir, bu nedenle bu yöntemlerin farklı günlerde ve en fazla iki farklı yöntem bir gün içinde uygulanacak şekilde uygulanması daha uygun olur. Bu tür bitkisel yöntemler denenmeden önce balgamın nedeni bilinmeli ve doktora danışılmalıdır.

Başka herhangi bir ilaç kullanan kişiler herhangi bir bitkisel yöntem denemeden önce takibini yapan doktorlarına danışmalıdır. Hiç bir bitkisel yöntem abartılmamalıdır. Hamileler, kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, çocuklar için bir bitkisel yöntemi denemeden önce doktora danışılmalıdır.

Bu Konu İle İlgili Forumdaki Sorular

Источник: //www.saglikocagim.net/balgam-ckarma-hemoptizi-nedenleri-ve/

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? : 8 Kesin Çözüm

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Midir?

Genelde, yaygın olarak meydana gelen öksürük, başlıca 2 farklı kategoriye bölünmüştür. Bunlar, balgamlı öksürük ve kuru öksürüktür. Bu öksürük türlerinden hangisine sahip olduğunuzu belirlemeniz, öksürüğün tedavi sürecini belirlemenizde yarar sağlayacaktır.

Boğazdan veya akciğerden mukus ya da balgam ortaya çıkaran öksürük durumuna balgamlı öksürük adı verilmektedir.

Balgam, genelde akciğerlerde toplanır ya da boğazın arkasından boşaltılır. Balgam durumu meydana geldiğinde, vücut, balgamlı öksürük oluşturarak bu mukusun akciğerler ve hava yollarından dışarı atılması için zorlar.

Balgamlı öksürük birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilir. Bu faktörlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Soğuk algınlığı olduğunda olduğu gibi viral ya da bakteriyel akciğer enfeksiyonları nedeniyle balgamlı öksürük meydana gelebilir.
  • Diğer daha ciddi hastalıklar ise, astım, zatürre, kronik obstrüktif pulmoner akciğer hastalığı, akciğer apseleri ya da bronşit gibi diğer durumlarda balgamlı öksürüğün meydana gelmesini sağlayabilir.
  • Bazı yaşam tarzı dışındaki durumlar, sigara kullanımı gibi, bireylerin bu sorundan muzdarip olmasına ayrıca yol açabilir.

Balgamlı Öksürüğün Semptomları Nelerdir?

Balgamlı öksürüğün klasik semptomu, öksürük ile birlikte, salya ya da balgam üretimi olmasıdır. Balgam, genellikle, bakteri, artık ya da ölü deri ile mukus içerir ve hücreleri değiştirir. Diğer semptomlar ise;

  • Göğüste ağırlık hissetme
  • Önemli bir şiddetteki nefes darlığı
  • Ateş
  • Burun akıntısı
  • Boğazdan mukus boşaltımı gibi semptomlar meydana gelebilir.

Balgamlı Öksürük Teşhisi Nasıldır?

Balgamlı öksürüğün teşhisi, genelde oldukça kolaydır. Doktor, bireyde meydana gelen semptomları soracaktır. Bireyin göğüsünden gelen sesi dinler ya da herhangi bir tıkanıklık işareti için nefesi kontrol eder ya da nefes almada zorlanıyorsa birey, doktor bunları hesaba katacaktır.

Doktorun diğer nedenlerden şüpheleniyorsa, bireyden, tükürük testi, kan testler, ve göğüs röntgeni gibi testler isteyebilir. Eğer bu durumun altında başka bir hastalık yatıyorsa, bunun doktora öncelikle söylenmesi önemlidir.

Çocuklarda Balgama Ne İyi Gelir?

Yetişkinler balgamlı öksürüğe yakalandıklarında, aşağıdaki yöntemleri uygulamaları daha kolay. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda, biraz daha farklı çözümler aramak gerekebiliyor. Özellikle yatmadan önce yapılacak burun temizliği, geniz akıntısı sorununu çözüyor. Burun temizliği, serum fizyolojik ile yapılabilir. Peki bu nasıl hazırlanır?

2 su bardağı su kaynatıp soğutulur. İçine 1 tatlı kaşığı deniz tuzu atılır. Bu karışım ile günde 2-3 kez burun temizliği yapılır.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğe ne iyi gelir evde tedavi yöntemleriyle bu sorun ortadan kaldırılabilir.

1.Buhar

Buhar soluma yöntemi, balgamdan kurtulmanın en kolay ve en iyi yöntemi olarak belirtilebilir. Genze solunan buhar, balgamın sıvı hal almasına yardımcı olur ve bu yolla da bireyin sisteminden dışarı atılmasını kolaylaştırır.

  • Günde iki kez buhar banyosu alın. Banyonun tam sıcak olmasını sağlayın ve bu sıcak ortama 10 dakika boyunca yakın durun. Bu mukusun dağılmasını sağlar. Bunun ardından vücudunuzu nemli olmasını sağlayın.
  • Alternatif olarak, bir kase sıcak su hazırlayın. Ardından bir havluyu başınızın üzerine alın ve bu sıcak suyun üzerine geçin. Bu şekilde 10 dakika boyunca sıcak buharı soluyun. Bu, akciğerlerdeki salgıların gevşetilmesine yardımcı olacaktır. Bu basit evde tedavi yöntemini günde birkaç kez kullanabilirsiniz.

2.Tuzlu Su

Bir diğer kolay ve etkili yöntem ise, tuzlu su ile gargara yapmaktır. Bu tedavi ile de balgamın sökülmesine yardımcı olabilirsiniz. Ilık su, sıcak iken boğazın tahrişini yatıştırır, tuz ise, enfeksiyonun neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Dahası, balgam üretiminin azaltılmasını sağlar.

  • Bir çay kaşığının dörtte bir oranında tuz, bir bardan ılık su ile karıştırılır.
  • Bu karışım gargara yapılır.
  • Bu tedavi yöntemi günde birkaç kez tekrar edilebilir.

3.Limon Suyu

Limon, mükemmel içeriği ile mukusun ve balgamın gevşetilmesini sağlar. Buna ek olarak, limonun antibakteriyel içeri ve yüksek orandaki C vitamini içeriği, vücudun enfeksiyonlara karşı olan direncini arttırır.

  • 2 çay kaşığı limon suyu ve bir kaşık bal bir bardak sıcak suda karıştırılır. Bu karışımı, balgam üretimini azaltmak ve boğazı yatıştırmak için günde en azından 3 kere için.
  • Diğer basit seçenek ise, limon dilimlere ayrılır ve bu dilimlerin üzerine biraz tuz ve biber serpilir ve ardından limon dilimleri emilir. Bu, balgamın boğazdan dışarı çıkarılmasına yardımcı olur. Bunu günde 2 ya da 3 kez yapabilirsiniz.

4.Zencefil

Zencefil, doğal bir dekonjestandır ve yaş ile gelişen boğaz enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele eder.

Ayrıca, antiviral, antibakteriyel ve balgam söktürücü içerikleri ile zencefil, boğazdaki ve göğüsteki tıkanıklığın rahatlatılmasına ve daha rahat nefes alışı sağlanmasına yardımcı olur.

  • Bir kaşık taze zencefil dilimleri bir fincan kaynamış suya eklenir. Birkaç dakika demlenmesi sağlanır ve ardından, 2 çay kaşığı bal eklenir. Bu yatıştırıcı zencefil çayı gün boyunca birkaç kez içilir.
  • Alternatif olarak ise, ham zencefil dilimleri günde birkaç kez çiğnenebilir ya da yemeklerin içine konulabilir.

5.Zerdeçal

Zerdeçal, güçlü antiseptik içerikleri ile aşırı mukus üretimine neden olan bakterileri öldürür, böylece balgamın azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca, zerdeçal, bireyin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.

  • Bir çay kaşığı zerdeçal bir bardak sıcak süte eklenir. Bu karışım, sabahları bir kez içilir ve yatmadan önce de bu durum tekrarlanır.
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal bir bardak su ile çiğnenir. Bu günde 2 ya da 3 kez yapılır.
  • Bir çay kaşığı zerdeçal ve bir tutam, tuz bir bardak sıcak su içinde karıştırılır. Bu gargara günde birkaç kez kullanılır.

6.Tavuk Çorbası

Ilık tavuk çorbası, balgamın tedavisinde kullanılabilir. Sıcak tavuk çorbası, hava yollarının nemlendirilmesine yardımcı olur ve balgamın yoğunluğunu kalınlaştırır. Bu, ayrıca tahriş olmuş boğazın yatıştırılmasını ve rahatlamanın sağlanmasını sağlar.

Günde en azından 2 ya da 3 kez tavuk çorbası içme, bireyin boğazından balgamın temizlenmesine yardımcı olur. Faydasının arttırılması için, ayrıca zencefil ve sarımsak da çorbaya eklenir. Ev yapımı çorba, içinde koruyucu maddeler olan konserve çorbalardan daha etkili olur.

7.Kırmızı Biber

Kırmızı biber, bireyin boğazında ve genzinde meydana gelen mukusun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kırmızı biberin ısıtıcı ve uyarıcı olan doğası, ayrıca bireyin göğüsünde meydana gelen ağrının azaltılmasına yardımcı olur ve tahriş olan boğazın yatıştırılmasını sağlar.

  • Dörtte bir oranında çay kaşığı kırmızı biber ve öğütülmüş taze zencefil, bir çay kaşığı bal ve elma sirkesi ve 2 kaşık su karıştırılır.
  • Bu karışım, günde 2 ya da 3 kez içilir. Bu balgam üretiminin azaltılmasına yardımcı olur.

8.Bal

Bal içerdiği antiviral, antibakteriyel ve mantar önleyici içerikler ile, balgamın sökülmesi ve tahriş olmuş olan boğazın yatıştırılması için mükemmel bir ev tedavi yöntemidir. Buna ek olarak, içerdiği antiseptik içerikler, bireyin bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonla daha hızlı mücadele sağlar.

  • Bir tutam beyaz ya da karabiber tozu bir kaşık bal ile karıştırılır. Biber, bireyin boğazındaki enfeksiyonun tedavi edilmesini sağlarken, bal, mukus zarının yatıştırılmasına yardımcı olur. Bu karışımı bir hafta için günde 2 kez deneyin.
  • Bir kaşık bal bir bardak ılık suya eklenir. Günde birkaç kez bu içilir.

Источник: //evdesifa.com/balgamli-oksuruge-ne-iyi-gelir/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.