Baş Ağrısı Çeşitleri

Baş Ağrısı Çeşitleri
Çok çeşitli baş ağrısı tipleri olmakla birlikte, en bilineni migren tipi baş ağrısıdır. Yaşam kalitesini en olumsuz etkileyen ağrı migren ağrısıdır.
En sık rastlanılan ve yaşanan baş ağrısı çeşidi ise gerilim tip baş ağrısıdır. Küme baş ağrısı çok rastlanılmamakla birlikte, şiddeti yüksek olan bir ağrıdır. Trigeminal ağrı denilen bir baş ağrısı türü vardır ki, elektrik çarpmış gibi bir his verir.
Saniyeliktir ancak çok şiddetlidir.
Eğer 1 aylık bir süre zarfında 15 günden fazla baş ağrısı yaşanmışsa, kronik baş ağrısından söz edilebilir. İlaç kullanımı da gerektiren bu durum, süregelen günlük baş ağrısı olarak bilinir.
Beyindeki tahribattan veyahut metabolik herhangi bir durumdan kaynaklanan baş ağrıları, sekonder baş ağrısı olarak adlandırılır.
Sekonder baş ağrısına, tümörlerin, inmelerin, beyin kanamasının, enfeksiyonların, yüksek tansiyonun, temporal arteritin ve kullanılan bazı ilaçların sebep olduğu söylenebilir.
Ömür boyu süren her baş ağrısının mutlaka vücuda hasar verdiği söylenemeyeceği gibi, tam tersi, bir kez yaşanan baş ağrısının hayatı bile tehdit etme riskinin olduğu ifade edilebilir. Anevrizma yırtılmaları ve beyin kanamaları ani ve keskin ağrılar yapar. Mutlaka acil müdahale gerektirir, hayati tehsi vardır.
Migren
İsmi gündelik yaşamda çok sık duyulan ve özellikle kadınlarda daha sık görülen bir baş ağrısı çeşididir migren. Aslında migren için sadece baş ağrısı tanımlaması yapmak yeterli değildir. Zira migren, salt baş ağrısı değil, nörolojik (sinirsel) bir rahatsızlıktır.
Beyinde bulunan serotonin gibi kimyasalların azalması yahut etkisiz kalmasına bağlıdır. Migren atağı sırasında otonom sinir sisteminin temel fonksiyonlarının bazılarında geçici aksamalar yaşanır. Basit migren en sık görülenidir.
Baş ağrısı, bulantı, bazen kusma, ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyet en klasik migren belirtileri arasında sayılabilir. Auralı migren denilen türde ise, uyuşma, geçici felç gibi nörolojik bulgular görülebilir. Çocuklarda gelişen migrende bulantı, kusma ve karın ağrısı sık gözlenir.
Migren, psikolojik sıkıntılara da sebebiyet verebilir. Bir araştırmada deneklerin %60’ı depresyon ve anksiyeteden şikayetçi olmuştur.
Migren, hayati teh arz eden riskli bir hastalık değildir. Çoğunlukla kafanın tek bir bölgesine yerleşen zonklayıcı türde bir baş ağrısıdır. Ataklar 3-4 saat de sürebilir, 3 gün de sürebilir. En yaygın migren belirtileri arasında bulantı, kusma, ışığa bakamama, ses ve kokudan rahatsız olma gibi şikayetler de huzursuzluk vericidir.
Günümüzde en büyük iş kaybı sebeplerinde ilk sırayı migren almaktadır. Migren atağı yaşayan kişilerin % 90’ı işlerine devam edemez ve istirahat ihtiyacı hisseder. Ayda yaklaşık 2 kez migren atağı yaşayan bir kişi, yılın 1 ayını iş kaybı olarak yaşamaktadır.
Migren atağı yaşayan hastalar karanlık, sessiz ve ısısı yüksek olmayan bir odada uyumak ister. Tedavisi ve çözümü olan bir rahatsızlıktır.
En sık yaşanan migren türleri basit migren ve klasik migrendir. Basit migren en yaygın olanıdır. Adi migren olarak da adlandırılır. Daha çok kadınlarda görülür. Baş ağrısı tek ya da çift taraflıdır, kusma nadir görülür.
Klasik Migren: ise, auralı migren atakları şeklinde gelir. Ender rastlanılan bir migren türüdür. Küçük yaşlarda başlar. İlk atak 40’lı yaşlarda hissedilir. Birkaç saat sürebilir. Kişi, atak sırasında boşluk olan yeri göremez. Çoğunlukla başın tek tarafında ağrı vardır ve bulantıya kusma da eşlik eder.
Auralı Migren:tanımlamasındaki aura, baş ağrısı başlamadan önceki ve çoğunlukla görme alanında sorun yaratan sinirsel bulgulardır. Buna migren şafağı da denilir.
Diğer ve daha nadir görülen migren tipleri ise,
Baş Ağrısız Auralı Migren: Uzun süre auralı migren yaşayanlarda vücut migrene bağışıklık geliştirir ve baş ağrıları azalır yahut geçer.
Baziler Migren: Cümle kurma ve konuşmada güçlük, çift görme, kulak çınlaması, baş dönmesi ve dengede durmada zorlanma görülür ve ardından baş ağrısı başlar.
Hemiplejik Migren: Auralı migrene ilave olarak, kollar ve bacaklar dahil vücudun bazı bölgelerinde kas güçsüzlükleri ve hatta felç görülür. Bu belirtiler atak süresince devam eder.
Status Migrenozus: Migren atağının en az 3 gün ve hatta daha da fazla sürmesi durumudur. Daha çok omuz ve boyun kasları kasıldığında ortaya çıkar.
Retinal Migren: Baş ağrısına görme problemleri eşlik ediyorsa retinal migrenden söz edilebilir. Genelde kısa süren bir migren tipidir. Göz muayenesinde belirti vermez.
Oftalmoplejik Migren: Baş ağrısının yanı sıra, gözün hareketlerini kontrol eden sinirlerin bir kısmında felç görülebilir.
Hamilelikte Baş Ağrısı
Kadınlarda, regl dönemi, menopoz, hamilelik süreci ve doğum kontrol hapları gibi hormonal hapların migreni tetiklemesi, ve tam tersi olarak östrojen oranının azaldığı adet zamanları ve gebelik sonrası dönemlerde migren ağrılarının hafiflemesi, migren oluşumunda östrojen gibi kadınlık hormonlarının büyük rolü olduğunu gösterir ve bu sebepten migren erkeklerden çok kadınlarda sıkça görülür. Gebelik sürecinde östrojen düzeyinin yükselmesine bağlı olarak migren ağrıları da artar. Hamile kadınların büyük çoğunluğu gebelik süreci içinde migren ağrılarının arttığını doğrulamıştır. Gebelikte migren ağrıları, daha çok ilk aylarda sıklaşır, son aylara doğru seyrelir. Ancak bunun tersi de görülebilir. Kimi hamile kadın da migrenle ilk kez hamilelik süreçlerinde karşılaştıklarını belirtir. Migren ağrısı doğum sonrasında da devam edebilir. Ancak emziren annelerin migren ağrısına daha az yakalandıkları bilinmektedir. Bu arada migrenin, hamilelik süreci ve sonrasını olumsuz etkilemediğini de belirtmekte fayda var.
Migrenden şüphelenen bir hamile kadın mutlaka bir nöroloğa başvurmalıdır. Yorgunluk, stres, üzüntü, depresyon, fazla ışıklı ve sesli ortamlar, yoğun kahve ve çikolata tüketimi, aşırı egzersiz ve doğum kontrol haplarının da migreni şiddetlendiren faktörler olduğunu belirtmekte fayda var.
Hamilelikte migren haplarının zararlı olma olasılığına karşı, kullanımı önerilmez. Ama eğer migren atakları çok şiddetliyse ve geçmiyorsa, doktor tavsiyesiyle migren ilacı kullanılabilir. Hamilelikte yaşanan migren ağrıları için, genellikle parasetamol benzeri, gebelik sürecinde zararsız ağrı kesiciler kullanılabiliyor.
Sinüzit Baş Ağrısı
Kronik sinüs ağrısı da denilen sinüzit, burun etrafında bulunan sinüslerin mukoza ile dolması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Mevsimsel alerjisi ve astımı olanların sinüs rahatsızlığına yakalanma olasılıkları yüksektir.
Genellikle doktorunuz tarafından verilecek antibiyotik ilaçlar, sinüsleri tıkayan mukoza ve ağrıya sebep olan iltihaplanma üzerinde olumlu tesirler gösterecektir.
İlaç dışında farklı bir çözüm de, göz altlarına sıcak su ile kompres yaparak ağrıyı hafifletmek olabilir. Eğer sinüzit ilerlemişse, ilaçlar ve diğer yöntemler kronikleşen ağrıları gidermeye yeterli olamayacağından, daha ileri bir müdahale olarak, cerrahi operasyon yapılabilir.
Sinüzit hastalarının dikkat etmesi gereken en mühim hususlardan biri de, burun akıntısında, burnun tamamen kurumasına engel olmaktır. Aksi takdirde burunda, şiddetli ağrılara sebep olacak ciddi yaralar oluşabilir. Çünkü mukus atılamadığı için ağrı yapacaktır.
Kuruyan bir burnun verdiği ağrı da daha şiddetli olacaktır. Sinüslerin açılması için kuru hava gerektiği düşüncesi, bir yanılgıdan öteye gitmez.
Bulunulan oda, mekan ve ortamların havasının çok kuru olması, sinüslerde kaşıntı ve tahriş oluşturarak baş ağrılarına yol açar.
Odadaki kuruluğu gidermek için şunlar yapabilirsiniz.
- Ev için tasarlanan buhar cihazlarından kullanabilirsiniz. Eğer buhar cihazınız yoksa, ketılı ara ara çalıştırarak da buhar oluşturabilirsiniz. Yahut kalorifer üzerine koyacağınız su dolu bir kase de aynı etkiyi sağlayabilir.
- Burnunuzu sürekli nemli tutmanız gerekeceğinden, burun yollarınızı açmak için sık sık sıcak suyla nemlendirin.
- Gün içindeki sıvı tüketiminizin yeterli olduğundan emin olun. Su, mukusları seyreltir ve sinüslerin açılmasını sağlar.
- Sinüsleri tuzlu su ile açarak da rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak suyu direkt burnunuza çekmek yerine damlalık kullanarak burnunuza damlatmak, burundaki yaraların rahatsızlık vermesini önler.
- Yumuşak ve temiz bir kumaşı sıcak suya batırıp sıkın ve yüzünüze koyun. Bu işlemi mukus yumuşayana kadar tekrarlayın ve yeterli yumuşama sağlandıktan sonra dikkatlice sümkürerek burnunuzu temizleyin.
- Sinüsleriniz tıkalı haldeyken klorlu havuzlara girmeyin. Aksi takdirde ağrılarınız daha da şiddetlenebilir.
- Herhangi bir alerjik durumunuz var ise, doktorunuz antihistamin ilacı yazacaktır.
Küme Baş Ağrısı
Küme baş ağrısı, göz çevresinde tek taraflı olarak beliren ve bazı dönemlerde sıklaşan bir baş ağrısı türüdür. Küme baş ağrısı denme sebebi, baş ağrılarının zaman içerisinde kümelenmesinden gelmektedir. Küme baş ağrısı dönemleri 1 ila 3 ay sürer.
Bu dönemlerde yaşanan şiddetli baş ağrılarını, aylarca sürecek ağrısız bir dönem izler. Erkeklerde, kadınlara oranla çok daha sık görülür. Çoğunlukla gece uykuya daldıktan sonra belirir, göz üzerinde ve etrafında, alın ve şakağa doğru yayılan bir özelliği vardır.
Ağrı esnasında ağrı hissedilen göz üzerinde kızarma, gözde yaşarma ve hatta göz kapağında düşme gibi belirtiler yaşanır. Ağrı 15 dakika ila 3 saat arasında bir süreye yayılabilir. Geçer ve sonra yeniden başlar. Küme baş ağrısı atakları bir kaç hafta bu şekilde sürebilir.
Küme baş ağrısı, hastalarda huzursuzluk hissi doğurur ve sürekli hareket etme, gezinme ihtiyacı hissettirir. Bu durum, atak geldiğinde karanlık ve sessiz bir ortam arayan migren hastalarının şikayetlerinin tam zıddıdır.
Küme baş ağrısına sebep olan faktörler tam olarak bilinmiyor, ancak hastalığa genetik bir yatkınlığın sebep olabileceği düşünülüyor. Küme baş ağrısının, ağrı dönemlerinde alkol alımıyla tetiklendiği de görülüyor.
Küme baş ağrısı ilaç ile tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Kaslarda meydana gelen gerilmelerden kaynaklanan baş ağrısı tipi gerilim tipi baş ağrısı olarak tanımlandırılabilir. Bu baş ağrısı tipi, kişiyi gündelik hayattan koparmaz, yaşam kalitesini düşürmez, migren ağrısına göre daha ılımlı, orta ve dayanılabilir şiddette, tüm baş bölgesini kapsayan bir ağrıdır.
Verdiği his, basınç, kafada ağırlık ve sıkışma olarak ifade edilir. Bulantı, kusma, ışık ve sese duyarlılık gibi migren benzeri belirtiler göstermez.Toplumda en sık rastlanılan baş ağrısı tipinin gerilim tipi baş ağrısı olduğu söylenebilir.
İnsanların yüzde sekseninin yaşamlarında mutlaka gerilim tipi baş ağrısı yaşadıkları söylenebilir. Gerilim baş ağrısı yaşayan hastalar uyuyunca ağrının yok olduğunu söyler. Sabahları bu ağrı ile uyanıldığı da olur.
Gerilim tipi baş ağrısı çekenlerde gece uykuda diş sıkma gözlemlenir. Bu da boyun ve baş bölgesi kasların gerilmesine yol açar. Bu baş ağrısında çoğunlukla ilaç alma ihtiyacı hissedilmez. İstirahatle kontrol altına alınabilir.
Bu da gerilim tipi baş ağrısıtipinin pek dikkate alınmamasına sebep olur. Gerilim tipi baş ağrısı çekenlerin mükemmeliyetçi, detaylar üzerinde fazlaca duran bir yapılarının olduğu gözlemlenmiştir.
Depresyon, anksiyete ve bastırılmış öfke gibi duyguların da gerilim tipi baş ağrısına sebep olduğu söylenebilir. Hastada konsantrasyon ve dikkat güçlüğü, zihinsel verimliliğin olumsuz etkilenmesi gibi durumlar yaşanabilir.
Gerilim tipi baş ağrısı yaşayan kişilerin strese yatkın kişiler olduğu gözlemlenmiştir ve bu baş ağrısı tipini yoğun yaşayanların hemen hemen tamamında boyun ve omurga bölgesinde düzleşme yahut boyun fıtığı olduğu söylenebilir. Stres ağrıyı arttırır ve boyun kaslarında meydana gelen spazm, düzleşmeye yol açar.
Tedavide antidepresan ilaçlar ve kas gevşeticiler etkendir. Ancak stresi, baş ağrısı yapmasına müsaade edecek kadar kontrolsüz bırakmamak gerekir.
Gerilim tipi baş ağrısı yaşayan kişilerin çoğunda çene eklemi problemi vardır. Diş sıkma (bruksizm) ve eklem tedavisi protez uzmanı tarafından yapılacak bir destek tedavi ile son derece iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Kaynak: //www.pufnoktalari.net/bas-agrisi-cesitleri/
Источник: //www.dahabilgi.com/bas-agrisi-cesitleri/
Baş ağrısı çeşitleri ve nedenleri

Sahip olan bir kişiyle tanışmak zorhayat baş ağrısına neden olmazdı. Bazı insanlar bu hoş olmayan semptomu neredeyse sürekli hissederler. Bu arada, baş ağrısı ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bir doktora zamanında gönderme sağlık sigortasıdır. Uzman, hastanın yaşadığı baş ağrısı tipine göre teşhis koyabilecektir.
Bazı istatistikler
Epidemiyolojik çalışmalara göre,Her yıl düzenlenen, baş ağrısı muzdarip insanların sayısı büyüyor. Günümüzde bu tür şikayetleri olan hastaların oranı% 70'tir. Aynı zamanda% 30'u kronik acı çekiyor. Ama bu rakamlar gerçekliği tam olarak yansıtmıyor. Sorun şu ki, bir uzman biriyle iletişime geçmek için acele etmiyor. Kendi kendine ilaç vermek, sadece durumu kötüleştirir.
Bazı durumlarda baş ağrısıHastalığın tek semptomu. Hipertonik hastalık, nevroz, depresif durum, sinir sistemi hastalıkları ve solunum yolu olabilir. Aynı hastalıkta farklı baş ağrısı tipleri olabilir. Semptom çevresel faktörlere ve vücut özelliklerine bağlı olabilir.
İstatistiklere göre, yaşayanların% 10'uperiyodik baş ağrıları, korku nedeniyle bir uzmanla temas kurmak için acele etmeyin. Ölümcül bir tanı duymaktan korkuyorlar. Başarının anahtarı her zaman zamanında tedavi olmuştur. Hatta bir beyin tümörü çıkarılabilir ve bir kişi tam bir yaşam sürmeye devam eder.
Gerilim baş ağrıları
Baş ağrısı türlerini ve bunun nedenlerini tartışırsanızgörünüm, sonra acı ilk sırada hatırlamaya değer. Bu belirti en yaygın olanıdır. Kronik formda gerilim baş ağrısı nadirdir. Bir kişinin başının üst kısmında basınç veya baskı hissetme hissi vardır. Göz yuvalarının kasları çok sıkı olabilir. Onları rahatlatamazız. En yoğun tatsız duyumlar akşamları ortaya çıkar.
Baş ağrısı çeşitleri ve nedenleribir doktor ile tartışılmalıdır. Gerilim ağrısı, stresli durumlar veya boyun kaslarının yaralanmasından dolayı ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı da başın üst kısmında hoş olmayan duyumlara neden olabilir.
Gerilim ağrısı kendini yeterince gösterebilirnadir. Bu nedenle, geleneksel ağrı kesici ilaç bir tedavi olarak kullanılabilir. “İbuprofen” veya “Solpadein” araçları oldukça uygundur. Ağrı kronik ise, sadece bir uzman tarafından yönlendirildiği gibi ilaçlarla tedavi edilir.
migren
Migren ağrılı bir vasküler başağrısıdır.Başın bir bölümünde güçlü bir titreşim ile karakterize olan ağrı. Ağrı paroksismal bir doğa olabilir. Analjezik kullanımı olmadan bitebilir ve sonra aniden büyür.
Migrenlere bulantı, kusma, ses ve ışık korkusu eşlik edebilir.
Bazı durumlarda, bir kişinin gözleri koyu halkalar ve halkalardan önce gördüğü bir migren saldırısından önce, vücudunun her yerinde karıncalanma hisseder.
Vasküler baş ağrılarının ortaya çıkmasının doğasıBilim adamları uzun zaman anlayamadılar. Uzmanın durduğu tek şey – migren psikojenik bozukluklar nedeniyle ortaya çıkmaz. Beyin işlevlerinin ihlali hoş olmayan hislerin ortaya çıkmasına yol açar. Resimlerdeki baş ağrısını düşünürseniz, migren en canlı görünecektir. Beyin damarları genişler, anormal elektriksel aktivite ortaya çıkar.
Küme ağrıları
Bu tür baş ağrısı en az yaygın olanıdır. Dünya nüfusunun sadece% 1'i bir kez hoş olmayan hisler yaşamıştır. Erkekler genellikle böyle bir baş ağrısına sahiptir.
Hoş olmayan duyumların çeşitliliği, yoğunluğa ve lokalizasyonun konumuna göre bölünür. Çoğu zaman hasta tapınak ve göz arasında bir zonklama ağrısı yaşar. Belirti, yırtılma, gözün kızarması ile birlikte olabilir.
Baş ağrısı uzun ömürlüdür. Bir buçuk saat sonra hoş olmayan duygular gider.
Küme ağrıları periyodisite ile karakterizedir. Düzenli aralıklarla oluşabilirler – haftada bir veya ayda bir. Tüm baş ağrıları ve nedenleri bugüne kadar çalışılmamıştır. Semptomun tedavisi de kendisini oldukça zorlaştırır.
Nabız ağrıları, aniden göründükleri gibi kaybolur. Çoğu durumda, geleneksel ağrı kesiciler olumlu bir etkiye sahip değildir. Ağrı uzun bir süre gitmezse tedavi bir hastanede yapılır. Oksijen tedavisi ile iyi bir sonuç sağlanır.
Alkol zehirlenmesinden kaynaklanan ağrı hissi
Alkol içeren içeceklerin aşırı tüketimitüm vücuda zarar verir. Ama ana darbe kafaya basıyor. Bir bayramdan sonra bir kişi temporal ve oksipital bölgelerde ağrı hissedebilir. Sorun, alkolün kan damarlarını genişletmesidir. Beynin işlevini ihlal etti. Ek olarak, alkol sıvının vücuttan hızla çıkarılmasını kolaylaştırır. Ve dehidrasyon, migren gelişimine doğrudan bir yoldur.
Baş ağrısı çeşitleri ve tedavisi onlara en çokçeşitliliği. Alkol zehirlenmesi için basit ağrı kesiciler olumlu bir sonuç veremez. Entegre bir yaklaşım hastanın bir süre acıyı unutmasına izin verecektir. Paracetamol almak ve uykuya dalmak gereklidir.
Kötü bir işaret baş ağrıyoraz miktarda alkol kullandıktan sonra ortaya çıkar. Belki de hasta ciddi bir teşhis hakkında bilmiyor. Bu durumda alkol bir nuding etkiye sahip olabilir.
Temporal arterit
En sık görülen bu hastalık50 yaşından büyüklerde bir baş ağrısı eşlik eder. Zamanında tedaviye başlamak çok önemlidir. Sağlığınızın ihmali tam bir görme kaybına yol açabilir.
Farklı baş ağrısı türleri oluşabilir. Resimler, zamansal kısımdaki damarların genişlemesinin, elektriksel impulsların ortaya çıkmasına neden olduğunu göstermektedir. Paralel olarak hastanın iştahı bozulur ve kafa derisi kırmızılaşır. Bu tür belirtiler endişe için ciddi bir neden olabilir.
Hastalığın gelişimi provoke edebilirçeşitli faktörler. Bağışıklık sistemi yaşla birlikte işlevlerini tam olarak yerine getirmez. Yaygın bir viral enfeksiyon temporal arterit gelişimini tetikleyebilir. Alkol kullanımı, malnütrisyon, güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle durum kötüleşmektedir.
Beynin tümörü
Bu hastalık en korkunçHoş olmayan hislerin ortaya çıkmasının sebebi. Baş ağrısı çeşitleri ve tedavisi, hastalığın gelişim evresine dayanır. Çoğu insan bir tümörle ciddi baş ağrılarını birleştirir. Ama bu yanlış. Kesin tanı sadece bir doktor tarafından belirlenebilir.
Sabahları genellikle bir baş ağrısı var. Türleri çok farklı olabilir. Kusma, beyindeki bir neoplazmın açık bir işareti olabilir. Her gün bir kişi daha kötü hisseder. Cilt rengi değişebilir, kilo önemli ölçüde azalır. Korkunç bir semptom konvulsif nöbetler.
Bir beyin tümörünün tedavisi büyüklüğüne bağlıdırneoplazm ve yeri. Hangi hastanın baş ağrısına yakalandığına bakılmaksızın hastaneye yatış gereklidir. Resimler MRI, mücadele yöntemlerini belirlemenizi sağlar.
Ekstra-serebral nedenlere bağlı baş ağrıları
Baş ağrısının akut atakları zorunlu olmayabilirBeynin normal işleyişinin ihlali ile ilişkili olabilir. Çeşitli enfeksiyonlar, hipotermi veya aşırı ülser migrenlere neden olabilir. Temporal veya oksipital bölgelerdeki ağrı genellikle gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Herhangi bir baş ağrısı türü, eğer kalıcı bir karakter kazanmışlarsa uzmanlardan dikkat gerektirir.
Osteochondrosis sıklıkla neden olabilirBoynun eninde ağrı gelişimi. Bu durumda, normal ağrı kesiciler her zaman yardım etmez, rahatsızlık gitmez. Hasta bir uyku bozukluğundan şikayet edebilir. Bir hastanın yaşadığı baş ağrısı ne olursa olsun, tedavi öncelikle osteokondrozun nedenlerini ortadan kaldırmaya yönlendirilmelidir.
Koruyucu önlemler
Bir kişi periyodik olarak acı çekersetapınaklar, ense veya alın alanı, özel bir günlük başlatmalısınız. Bu bilgi doktorun doğru teşhisi yapmasına yardımcı olacaktır. Günlüğü, baş ağrısı, yoğunluğu ve rahatsızlık sıklığını tanımlamalıdır.
Migren hastalığından kaçınan insanlarprovoke edici faktörler. Bunlar yüksek sesle müzik, keskin kokular, tütün dumanı içerir. Aşırıya olamazsın. Tam beslenme ve sağlıklı uyku baş ağrısının gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Источник: //tr.erch2014.com/zdorove/127168-vidy-golovnoy-boli-i-prichiny.html
Gerginlik baş ağrısı
Baş ağrısı türlerini ve bunun nedenlerini tartışırsanızGörünüm, o zaman ağrı ilk etapta hatırlamaya değer. Bu belirti en yaygın olanıdır. Kronik formdaki gerginlik başağrısı nadirdir.
Kafanın üst kısmında bir kişi basınç hissedebilir veya kısıtlama hissi uyandırabilir. Görünüşe göre göz yuvalarının kasları çok sıkıdır. Onları rahatlayamayız.
En yoğun hoş olmayan hisler akşamlar ortaya çıkıyor.
Her durumda baş ağrısı türleri ve nedenleribir doktorla görüşülmelidir. Gerilme ağrısı, stresli durumlardan veya boyun kaslarındaki yaralanmadan dolayı oluşabilir. Soğuk algınlığı başın üst kısmında hoş olmayan hislere neden olabilir.
Gerilim ağrısı kendini yeterince gösterebilirnadir. Bu nedenle, geleneksel ağrı kesici ilaçlar bir tedavi olarak kullanılabilir. “Ibuprofen” veya “Solpadein” terimleri oldukça uygundur. Eğer ağrı kronikse, sadece bir uzman tarafından yönlendirilen şekilde ilaçlarla tedavi edilir.
Alkol zehirlenmesinin neden olduğu ağrı duyuları
Alkol içeren içeceklerin aşırı tüketimitüm vücuda zarar verir. Ancak asıl darbe kafayı üstleniyor. Bir bayramdan sonra kişi temporal ve oksipital bölgelerde ağrı hissedebilir. Sorun, alkolün kan damarlarını genişlettiği. Beynin işlevini ihlal etti. Buna ek olarak, alkol vücudun sıvının hızlı bir şekilde çıkarılmasını kolaylaştırır. Ve dehidrasyon migren gelişimine doğrudan bir yol.
Baş ağrısı çeşitleri ve bunların tedavisi en çok olabilirçeşitliliği. Alkol zehirlenmesi için basit ağrı kesiciler, olumlu bir sonuç vermezler. Entegre bir yaklaşım, hastanın bir süre için ağrıyı unutmasını sağlayacaktır. Parasetamol almak ve uykuya dalmak gerekir.
Kötü bir işaret, bir baş ağrısıdır.Az miktarda alkol kullandıktan sonra ortaya çıkar. Belki de hasta ciddi bir teşhisden haberdar değildir. Bu durumda alkolün tembel etkisi vardır.
Ekstra serebral nedenlerden kaynaklanan baş ağrısı
Baş ağrısı akut atakları mutlaka gerekebilirbeynin normal işleyişinin ihlali ile bağlantılı olmak. Çeşitli enfeksiyonlar, hipotermi veya aşırı fatigue migrenlere neden olabilir. Temporal veya oksipital bölgelerdeki ağrı sıklıkla germe nedeniyle ortaya çıkar. Kalıcı bir karakter kazanmış olsalar, baş ağrısı her tür uzmanlardan dikkat gerektirir.
Osteokondroz sıklıklaboynuğun ağzında ağrı oluşumu. Bu durumda, her zamanki ağrı kesiciler her zaman yardımcı olmaz, rahatsızlık ortadan kalkmaz. Hasta bir uyku bozukluğundan şikayet edebilir. Hastanın ne tür baş ağrısı yaşadığına bakılmaksızın, tedavi esas olarak osteokondroz nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır.
Baş Ağrısı Neden Olur, Çeşitleri Ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı çekmeyen insan var mıdır? Elbette yoktur. Beşikteki bebekten, ölüm döşeğindeki ihtiyara kadar herkes baş ağrısı şikayetini yaşamıştır. Hafiften çok şiddetliye kadar geniş bir aralığa sahip olan baş ağrısı, başın herhangi bir noktasında başlayıp, küçük yahut geniş bir alanda etki gösterebilir.
Baş Ağrısı Nasıl Oluşur?
Ağrının belli başlı sebepleri vardır.
Birkaç saat süren baş ağrıları olduğu gibi, bir aç hafta süren baş ağrıları da vardır.
Ağrı beyindeki yahut vücuttaki başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ikincil baş ağrısı olarak adlandırılır.
Ya da ağrı herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmayıp kendisi başlı başına bir hastalık olarak görülebilir.
Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrılarına birincil baş ağrısı denilir. Ağrının; migren, gerilim, küme gibi değişik türleri vardır.
Peki bir baş neden ağrır? Nedenleri oldukça çeşitlidir. Göz atacak olursak;
Sinüzit, yüksek tansiyon, kabızlık, fazla çalışmak, zihinsel yorgunluk ve stres, hazımsızlık, uykusuzluk, ateş, sinirsel zayıflık, anemi, kanda oksijen noksanlığı, yetersiz ışık altında kitap okuma, ders çalışma, uzun süreli açlık ve susuzluk, fala alkol ve sigara tüketimi, hareket halindeki araçta bir şeyler okuma gibi sebepleri sıralayabiliriz.
Baş Ağrısı Çeşitleri
Şikayetin değişik türleri vardır. Onlardan en yaygın ve şiddetli olarak hissedileni migrendir. Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri mutlaka üzerinde durulması gereken hususlardır.
Migren şikayeti olmakla kalmayıp başlı başına bir hastalıktır.
Zonklar tarzda bir ağrıya eşlik eden mide bulantısı, ışığa ve sese duyarlılık, kokulara karşı hassasiyet, bulantı hatta kusma tipik migren belirtileridir.
Sebebinin ne olduğu tam olarak bilinmese de hormonal durumlar, stres, hava değişimleri, uyku düzeninde değişiklikler ve bazı yiyeceklerin migren ataklarını başlattığı söylenmektedir.
Gerilim tipi baş ağrısı toplumun büyük kesiminde görülen ağrı çeşididir. Baş bölgesinde dolgunluk hissi, ağırlık hissi, sıkışma ve basınç duygusu, dikkatte ve konsantrasyonda eksilme, boyun ve ense bölgesinde ağrı gerilim tipin tipik özellikleridir.
Sinüzit tipi ağrı çoğu kez migrenle karıştırılsa da daha çok göz ve burun çevresinde hissedilir. Burun tıkalıdır ve ateş görülür.
Küme baş ağrısı özellikle genç erkeklerde görülür. Başın bir bölgesinde ve tek taraftaki göz ve şakakta daha şiddetli hissedilir. Apansız başlar ve biter. Yılın 1-2 ayında ve günün aynı saatlerinde tekrarlar, ortalama 1 saat sürer. Küme baş ağrısında terleme ve yerinde duramama tipik belirtilerdir.
Çocuk migreni de değişik tür bir ağrıdır. Bu tipte baş ağrısı ön planda değildir. Karın ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler daha ön plandadır. Daha çok çekingen, utangaç, hassas çocuklarda ılımlı baş ağrısı, kusma nöbetleri, karın ağrısı, araba tutması gibi şikayetler de görülür.
Hormonal migren kadınlarda adet kanaması öncesinde, ortasında ve bitiminde görülen ataklardır. Migren ağısına eşlik eden, asabiyet, tahammülsüzlük, şişkinlik ve karın ağrısı görülür.
Kronik baş ağrısı ayda en az 15 gün ve daha fazla sürebilen baş ağrısı türüdür. Tüm yahut yarım baş ağrısı şeklinde hissedilir. Boyun ve sırt ağrısı da olur. Depresyon, yorgunluk ve mutsuzluk genel özelliklerdir.
Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Ağrı doğal tedavilerle ortadan kaldırılamıyorsa muhakkak bir hekime başvurulmalı ve hekimin uygulayacağı tedaviler ve reçete edeceği ilaçlarla baş ağrısından kurtulunmalıdır. Baş ağrısı masajı da uzman bir el tarafından yapıldığında çözüm olabilir.
Baş Ağrısı İçin Evde Doğal Çözümler Nelerdir?
Ağrıyı tedavi etmek için önce sebep olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
Birer çay kaşığı karanfil, tarçın ve bademi biraz su ile ezerek macun haline getirin, alnınıza yapıştırarak uygulayın.
Bir tatlı kaşığı tarçın yağını ve çeyrek çay kaşığı karanfil tozunu karıştırın ve başınızda ağrıyan bölgeye uygulayın.
Doğal ve katkısız tereyağından birkaç lokma alın ve içine 3-4 parça safran karıştırıp ağrıyan bölgeyi 2 dakika boyunca safranla ovalayın. Günde 2 sefer uygulayabilirsiniz.
1 yemek kaşığı süt ile yarım tatlı kaşığı zencefil tozunu karıştırın. Günde 2 kez her bir burun deliğine 2 damla olacak şekilde koyun.
Boyna ıslak bez sarmak da bir çözümdür.
Saç diplerinize masaj yapın. Bu masaj gerilimi alıp ağrıyı giderir. Masaj yağı karışımı olarak badem yağı, susam yağı, hardal yağı ve saf tereyağı kullanabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı badem yağını hafif ısıtın ve soğuyunca her bir burun deliğinize ikişer damla koyun.
Baş Ağrısını Tetikleyen Besinler Nelerdir?
Tam olarak kesinleşmemişse de bu ağrıyı tetikleyen bazı besinlerin varlığından söz edilir.
Bunları bayatlamış peynirler, turunçgiller, soğuk yiyecekler, glüten, gıda katkı maddeleri, kafein, alkollü içecekler, sarı ve kırmızı renkli gıda boyaları olarak özetleyebiliriz.
Baş Ağrıları Hangi Durumlarda Tehlidir?
inatçı ve uzun süreye yayılan ağrısıysa mutlaka önemsenmelidir; zira beyindeki bir tümörün, damardaki balonlaşmanın yahut ileri düzeydeki migrenin habercisi olabilir. Eğer ağrılar uzun süreden beri devam ediyorsa ve ağrı atakları varsa mutlaka bir tetkik yaptırılmalıdır.
Источник: //www.nasil.com/bas-agrisi-neden-olur-cesitleri-ve-bas-agrisi-nasil-gecer/
5 Çeşit Baş Ağrısı ve Tedavisi

Bugüne kadar başı hiç ağrımamış kimse var mıdır? Bazı durumlarda bu can sıkıcı rahatsızlığı kendi yöntemlerimizle çözeriz. Ancak bazı durumlarda ise başınız ağrıyorsa vakit kaybetmeden doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Bu baş ağrısı çeşitleri ve baş ağrısı tedavisi nasıl olur konularına değindik.
Baş ağrılarının tümü başın aynı bölgesinde, aynı şiddette kendini göstermez. Baş ağrısı çeşitleri resimli olarak aşağıda verildiği gibi, ağrının oluştuğu kısım ve verdiği rahatsız edici hise göre değişkenlik gösterir. Baş ağrısı çeşitleri alında, göz çevresinde, başın tepesinde ya da ensede olmak üzere başın sadece belirli bir ya da birkaç bölümünde kendini gösterebilir.
Baş ağrısı çeşitleri resimli
Bazen biraz soğuk algınlığı bazen de aşırı gürültülü bir ortamda bulunmak baş ağrısı sebeplerinden biri olabilir. Baş ağrısı çeşitleri koşullara göre farklılık gösterir. Bununla birlikte baş ağrısı sebepleri yoğun stres, aşırı öfke ya da sürekli negatif duygularla dolu olma gibi psikolojik etkenlerden de kaynaklanabilir. Her durumda doğru teşhis uygun baş ağrısı tedavisi için önemlidir.
5 çeşit baş ağrısı ve tedavisi
Öncelikle hissedilen ağrıya göre, baş ağrısı çeşitleri resimli olarak yukarıda da verilmiştir. Bunların arasından hangisi olduğu tespit edilmelidir.
Bazen yaşam alışkanlıklarına bakılarak baş ağrısı sebepleri kolayca tespit edilebilir. Az su içme, sürekli kapalı ortamda bulunma, yeteri kadar dinlenememek gibi etkenler baş ağrısı sebeplerinden olabilir.
Böyle durumlarda baş ağrısı tedavisi kolaydır.
Biraz dinlenme, temiz hava alma ya da büyükçe bir bardak su içmek basit bir şekilde baş ağrısı tedavisi olabilir. Ancak bununla birlikte baş ağrısı ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Her durumda öncelikli olarak doktora danışılmalı ve ona göre tedbir alınmalıdır.
Baş ağrısı çeşitleri:
- Tansiyon
- Sinüs
- Migren
- Bölgesel
- Kronik
Eğer vücudunuzun az su içmekten dolayı susuz kaldığından şüphe ediyorsanız aşağıdaki belirtileri kontrol edebilirsiniz:
Yeterince su içmediğinizi gösteren 11 işaret
Tansiyon baş ağrısı
En sık görülen baş ağrısı çeşitleri arasında tansiyon ilk sırada yer alır. Herkes hayatında en az bir kere tansiyondan kaynaklanan bir baş ağrısı yaşamıştır. Genellikle hafif bir zonklamayla kendini gösterir.
Sanki alın kısmında sıkı bir saç bandı varmış gibi bir basınç hissi olabilir. Tansiyon kaynaklı baş ağrısı sabah saatlerinden akşam saatlerine doğru şiddeti giderek artarak devam edebilir.
Tansiyon baş ağrısı sebepleri yoğun stres, yorgunluk, vücut yapısını bozan duruş ve başı uzun süre uygun olmayan bir pozisyonda tutmak olabilir.
Tansiyondan kaynaklanan baş ağrısı tedavisi için uygun bir ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak bu çözümü çok sık denemeyin.
Eğer uzun bir süre zarfında çok sık baş ağrınız oluyorsa bir doktora danışmanızda fayda var.
Aynı zamanda hafif egzersizler, omuz ve boyun bölgesini esnetmek ve açık havada yürüyüş yapmak ya da aktif olarak daha fazla zaman geçirmek de baş ağrılarınızın azalmasını sağlayabilir.
Sinüs baş ağrısı
Sinüs baş ağrısı sinüzitten kaynaklanmaktadır. Sıklıkla ateş, yüzde şişkinlik, alın ve elmacık kemiklerinde gerginlik hissi de sinüs baş ağrısıyla birlikte görülür. Alın bölgesinde kaşlar ve gözlerin altındaki kısımda baskı ve ağrı hissedilir.
Baş sertçe hareket ettirildiğinde genellikle ağrının şiddetinde artış olur. Aynı zamanda burunda akıntı ya da tıkalı burun ve yorgunluk hissi de belirtiler arasında yer alır. Sinüs baş ağrısı sebeplerinden en bilineni sinüzittir.
Ancak soğuk algınlığı ya da mevsimlik alerji de sinüs baş ağrısına neden olabilir.
Sinüs baş ağrısı nadiren kendiliğinden iyileşebilir. Eğer alerji kaynaklı olduğundan eminseniz buna göre bir tedbir alabilirsiniz. Ancak en iyisi sinüs baş ağrısı tedavisi için bir doktora görünmek ve onun tavsiyelerini uygulamaktır. Ayrıca ‘Sinüzit belirtileri nelerdir?‘ yazımızdaki belirtilerin sizes uyup uymadığına bakabilirsiniz.
Migren baş ağrısı
Bu şiddetli ağrının tüm belirtileri dört ana aşamada gerçekleşen migren atağı süresince görülür.
- 1-2 gün: Sinirlilik, yorgunluk, iştahta artış ya da azalma.
- 30 dakika kadar: Işığa duyarlılık, karıncalanma, uyuşma, konuşma bozukluğu.
- 24 saat kadar: Yorgunluk, odaklanma zorluğu.
- 72 saat kadar: Başta şiddetli zonklama ve ağrı.
Baş ağrısı çeşitleri arasında en zorlayıcı etkilere sahip olan migren için tespit edilmiş kesin bir tedavi bulunmamakta. Ancak migren belirtilerinin zorlayıcı etkilerini hafifletmeyi sağlayan yöntemler mevcut. Bu durumda doğru baş ağrısı tedavisi uygulamak için doktorunuza danışmanız gerekir. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmanın sağlığınız üzerinde iyileştirici etkisi olacaktır.
Bölgesel baş ağrısı
Bu baş ağrısı çeşidi genç erkek bireylerde daha sık görülür. Başın tek tarafında göz ya da şakakta kısa süreli, ani ve keskin bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Bölgesel baş ağrısı sebepleri doktorlar tarafından kesin olarak bilinmemekte. Ancak biyolojik saatteki aksamaların bölgesel baş ağrısı sebeplerinden biri olabileceği de belirtilmektedir.
Bölgesel baş ağrısının tedavisi hakkında kesin birşey söylemek zordur. Çünkü bu tür baş ağrıları hızla gelişip çok kısa süre içinde son bulur. Ancak doktorunuz baş ağrısı sebebiyle ilgili size özel bir tetkik yapabilir.
Kronik baş ağrısı
Kronik baş ağrısı ayda bir gelişen ve iki haftadan fazla süre boyunca varlığını sürdüren baş ağrılarıdır. Baş ağrısı çeşitleri arasında sık görülür. Başın tamamında ya da tek bir tarafında kendini gösterebilir. Kronik baş ağrısı belirtileri arasında yorgunluk, depresyon hissi, anksiyete, boyun ve sırt ağrısıyla, negatif duygularla dolu olma bulunur.
Kronik baş ağrısı tedavisi için ağrı kesici ilaç kullanmak soruna geçici bir çözüm bulmakla eş değerdir. Öncelikle baş ağrısının altında yatan sebep belirlenmeli ve ardından ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.
Источник: //blog.saglikliyasagenckal.com/5-cesit-bas-agrisi-ve-tedavisi-2/