Bel Ağrılarının Nedenleri
Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Bel ağrısı, dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı tipi olarak kişinin iş ve sosyal yaşamını altüst ettiği kadar önemli sağlık sorunlarına işaret etmesi bakımından da önemsenmelidir. Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü uzmanları bel ağrısı nedenleri ve tedavisi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Bel Ağrısı Nedir?
Beliniz mi ağrıyor? Ağrı dinlenince geçiyor mu? Yoksa en küçük bir hareketle şiddetleniyor ve beliniz kilitleniyor mu? Bel ağrısı denilince akla öncelikle “Bel Fıtığı” gelse de; dünyada baş ağrısından sonra ikinci sıklıkta görülen bu ağrılar başka nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Bel ağrısını, bel zorlanması ve duruş bozuklukları; bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar vererek ağrıya yol açar şeklinde açıklayabiliriz.
Bel ağrılarının fiziksel aktivite ile şiddetlendiği, istirahatle hafiflediği ise en çok görülen belirtilerden birkaçı sayılır. Bel ağrısının şiddeti, öne eğilme, uzun süre ayakta durma, yürüme gibi günlük aktivitelerle artabilir.
Bel ağrısı nüfusun %75-85’ini yaşamlarının herhangi bir döneminde etkileyen en önemli bir sağlık sorunlarından biridir.
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrısının pek çok nedeni olabilir.
Tüberküloz, brusella gibi hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz ); kireçlenme, başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler bel arısına neden olan önemli hastalıkların başında gelir.
Bel ağrısına nedenlerinden biri de mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasıdır. Bazı bel ağrılarının nedenleri de psikolojik olup kapsamlı şekilde araştırılmalıdır.
Bel Ağrısı Kimlerde Olur?
En çok 35-45 yaşları arasında görülen bel ağrısı kadın ve erkekte eşit oranda ortaya çıkar. 60 yaşın üzerinde kadınlarda bel ağrısı görülme sıklığı artmaktadır.
Aşırı kilo alımı, gebelik, uzun süre ayakta durmayı gerektiren durumlar, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyimi ve her iki bacakta uzunluk farkı, bel ağrısı nedenleri olarak sayılabilir.
Bel ağrısına neden olan meslekler de ise karşımıza uzun yol sürücüleri, titreşimli toprak burgu makinesi kullananlar, aşırı ağır yük kaldıranlar, uzun süre tabure ve sandalyede oturmayı gerektiren meslek grubu çalışanları çıkar.
Bel ağrısının nedeninin tespit edilmesi gerekir. Tipik bel ağrısının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Doğumsal anomaliler
- Travmatik nedenler ( omurga kırıkları ya da kayması)
- Bel zorlanması, postür bozuklukları, bel fıtığı
- Bel omurgasının kireçlenmesine bağlı bel ağrıları
- Tüberküloz, brusella gibi hastalıkların bel omurgasını tutması
- Osteoporoz, kemik yumuşaması
- Kanserler ( başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan)
- Mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasına bağlı bel ağrısı
- Psikojenik bel ağrısı
- Başarısız bel cerrahisi (başarısız bel ameliyatları sonrası oluşan ve uzun süre devam eden şiddetli bel veya bacak ağrısı).
Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı
Her bel ağrısı bel fıtığı olarak yorumlansa da bu yanlış bir kanıdır. Bel ağrılarının yalnızca % 5’i bel fıtığı kaynaklıdır.
Bel fıtığında hissedilen ağrı yavaş yavaş gelişen, yaygın, batıcı, hareketle artan, istirahatle azalan, belde ve etkilenen sinir kökünün anatomik dağılımına uygun olarak bacağa yayılan bir ağrı olarak tanımlanabilir.
Bel fıtığında ağrı, öne eğilme veya arkaya dönme gibi ters bir hareket sonrası ani olarak başlayabilir; en küçük bir hareketle şiddetlenip, kilitlenme veya bel tutulmasına yol açar; oturmakla, ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla, araba kullanmakla artar.
Bazen bel fıtığı, bel ağrısı ile değil, basılan sinir köküne bağlı olarak topuk ağrısı, bacakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikâyetler ile belirgin hale gelir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Bel ağrısı nasıl geçer sorusu toplumuzda sıkça merak edilen konuların başında geliyor. Bel ağrılarının nasıl geçeceğinimerak eden birinin öncelikle yapması gereken bel sağlığını korumak için neler yapması gerektiğidir. Rutinleşen bel ağrılarınız için ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.
Bel sağlığının korunması için gün içinde uyulması için gereken kurallar ve egzersizler önemlidir. İşte onlardan bazıları;
- Bakılan kişi, cisim ve objeye vücut cephesi tam olarak dönülmelidir. Baş, boyun ve gövde aynı düzlem üstünde olacak şekilde bakılmalıdır.
- Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresinin 45 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir. 45 dakika ayakta kalındıysa 5 dakika kadar oturulmalı, 45 dakika oturulmuşsa 5 dakika kadar ayakta kalınmalıdır.
- Oturulduğunda bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir.
- Yerle olan işlerde, yere eğilerek değil çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Yatmak için yaylı ortopedik yatak kullanılmalıdır.
- Yatarken önce yatağın kenarına gelip oturulmalıdır. Kollardan destek alarak önce yan yatılmalı, sonra sırt üstü dönülmelidir. Yataktan kalkmak istenildiğinde, önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır.
- Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur.
- Bel bölgesi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korunmalıdır. Klima veya hava akımının direk olarak gelmemesi için önlem alınmalıdır.
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrısı tedavisi, bel ağrısının nedenine, şiddetine, kişinin yaşına ve pek çok özelliğine göre farklı şekilde yapılabilir.
Bel ağrısının tedavisinde uzman kontrolünde basit ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler kullanılabilir. Yine tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda fizik tedavi seçenekleri denenebilir.
Bunun yanı sıra ağrı bantları, masaj, lokal enjeksiyonlar ve egzersiz de bel ağrısı tedavisinde etkilidir.
Bel Ameliyatı
Eğer bel ağrınız bel fıtığı kaynaklı ise uzman doktor yönlendirmesi ile ameliyat olabilirsiniz. Bel fıtığı ameliyatlarındaki amaç fıtıklaşan diskin temizlenmesi ve sinir üzerindeki basıyı kaldırmaktır. Açık diskektomi, mikrodiskektomi ve endoskopik bel fıtığı ameliyatı olmak üzere 3 ayrı çeşidi olan bel ameliyatlarının detaylarını bu yazıdan okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Bel Ağrısı
Hamilelikte bel ağrısı hamilelilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri. Hamilelikte ağrının nedeni hamileliğe bağlı olarak ağırlık merkezi değiştiği için omurgaya baskının artmasıdır. Hamilelikte bel ağrısından korunmak için kadınların kilo almamaları çok önemlidir. Bu nedenle hamilelik sürecinde yürüyüş, yüzme, pilates gibi egzersizlere çok önem verilmelidir.
Hamilelikte bel ağrısını etkileyen bir diğer faktör ise yüksek topuklu ve çok düz ayakkabılar giymektir. Bu nedenle kadınların alçak topuklu ayakkabı tercih etmeleri çok önemlidir. Bele yeterli desteği verebilmek için mutlaka belin arkasını destekleyen yastıklar kullanılmalı. Hamileler bel ağrısı sırasında doktor kontrolünde tedavi edici jeller kullanılabilir.
Hamilelik sırasında geçmeyen bel ağrılarında mutlaka uzman bir fizik tedavi uzmanı ile görüşülmeli ve doğru tedavi uygulanmalıdır.Hamile kadınların bel ağrısı ile birlikte dikkat etmeleri gereken nokta bel ağrısının yanı sıra karında sertleşme, aşağı doğru baskı hissi olmasıdır. Bu durumda mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Eğer uzun süre geçmeyen bel ağrınız varsa böbreklerinizden de şüphelenilebilir.
Bel Ağrısı Egzersizleri
Bel ağrısı için egzersiz yapmak ağrıyı azaltmanın en sağlıklı yollarından biri. Uzman kontrolünde rutin şekilde yapılan bel ağrısı egzersizleri bel ağrılarını hafifletip, yeni ağrıların oluşmasını engeller. Bel ağrısı için egzersizler konusundaki videomuzda nasıl egzersiz yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Bel Ağrısı İçin Egzersiz Programı
Bel ağrısı egzersizleri yaparak, bel ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
1.Normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
2.Başınızı öne kaldırıp her iki ayağınızı kendinize doğru çekerek 5'e kadar sayın.
3.Gevşeyerek normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
4.Başınızı öne kaldırıp her iki ayağınızı size kendinize doğru çekerek 5'e kadar sayın.
5.Gevşeyerek normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
Bel Ağrısı İçin Alternatif Egzersizler
1.Omuzlarınız ve topuklarınızdan destek alarak belinizi 4- cm olacak şekilde yukarı kaldırıp 5'e kadar sayınız.
2.Gevşeyerek normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
Her iki programı da günde 2 kez 10'ar kez uygulayın.
Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2017 | Yayınlanma Tarihi: 16 Kasım 2016 |
Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/bel-agrisi/
Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Beli zorlayacak hareketler yapmak ve duruş bozuklukları, bel bölgesindeki kaslara, bağlara ve eklemlere hasar vererek ağrıya yol açar. Bel bölgesinde meydana gelen ağrı önce düşük şiddette kendini gösterir, ağrının şiddeti zamanla artabilir ve uyuşmaya, güç kaybına neden olabilir.
Ters bir harekete bağlı olmadan varlık gösteren ve 3 aydan daha uzun süren bel ağrısı iltihaplı bel romatizmasının belirtisi olabilir. Araştırmalara göre insanların %80’i hayatlarının belli bir döneminde bel ağrısıyla karşılaşıyor.
Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunda bel ağrısının kaynağının duruş bozukluğu olduğu söylenebilir.
Bölgesel bel ağrılarına kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gerekir. Özellikle tek tarafta meydana gelen bir bel ağrısı, çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu sebeple erken teşhis oldukça önemlidir. Bu tip ağrılarda doktorlar, öncelikle ağrının olduğu bölgedeki iç organlarda bir sorun olabileceği varsayımıyla hareket ederler.
Böbrek ağrıları genel olarak bel hizasında ve karnın arkasına doğru hissedilir. Hafif ya da şiddetli bir şekilde varlık göstermesi mümkün olan bu ağrılar bel çevresine yayılabilir.
- Böbrek taşı,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Böbrek apsesi ve
- Böbrek büyümesi gibi durumlar belin sağ tarafında ağrıya sebep olabilir.
Sağ böbrekte söz konusu olan bir problem belin sağ kısmında ağrıya sebep olur. Bununla birlikte miyom, endometriyozis, adneksit gibi kadın hastalıkları da sağ tarafta ağrı yapar.
Son olarak sağ yumurtalıkta ortaya çıkan sağlık problemleri de belin sağ kısmının yoğun bir şekilde ağrımasına sebep olur.
Belin sol tarafındaki bölgesel ağrılar çeşitli hastalıkların habercisi olmasının yanı sıra duruş bozukluğu ve yanlış yatış pozisyonuna bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bunun yanında böbrek hastalıkları genel olarak tek taraflı ağrı oluşturur. Burada da ağrının kaynağı belin sağ tarafında oluşan ağrı için saydığımız sebeplerden biri olabilir.
Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir? Dik Durmak İçin Neler Yapılabilir?
3. Eğilip kalkarken belde ağrı
Günlük olarak yapılan rutin fiziksel aktiviteler bel ağrısına sebep olabilir. Eğilip kalkarken yaşanan bel ağrısı;
- Kemik hastalıklarına,
- Kireçlenmeye ve
- Yanlış duruş pozisyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki sebeplerden ötürü görülen ağrılar genellikle istirahat sonucunda ortadan kalkar.
Eğilip kalkarken yaşanan bel ağrıları için uzmanlar duruş pozisyonunun düzeltilmesini ve ağır bir şey kaldırırken kaldırma işleminin çömelerek yapılmasını tavsiye ederler. Öte yandan bel bölgesi kesinlikle terli kalmamalı ve rüzgara bırakılmamalıdır.
4. Yürürken belde ağrı
Bel ağrılarının büyük bir çoğunluğu fiziksel aktiviteler sonucunda ortaya çıkar ve zamanla şiddetli bir hal alır. Fiziksel aktivitelerden kaynaklanan bel ağrılarının şiddetinin azaltılması için ilk etapta yapılması gereken şey vücudun ihtiyaç duyduğu oranda istirahat etmesini sağlamaktır. Ardından bel kaslarının güçlendirilmesi adına birtakım çalışmalar yapılabilir.
Yürürken bel ağrısı yaşamamak için ayakkabı seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Zeminin sertliği ve eğriliğe de yürüyüş esnasında vücudun denge merkezinin her adımda değişmesine ve dolayısıyla ağrıya sebep olur.
Bu tip yollarda yürürken omurga şeklinin sürekli olarak değişmesi ağrıya öncülük ederken özellikle topuklu ayakkabı kullanımı söz konusu ise bel ağrısı kaçınılmaz olur.
Ayakkabı seçimine ek olarak yürüyüş esnasında vücudun dik bir şekilde durması gerekir. Öne ve arkaya doğru eğilerek yürümek kaslarda gerginliğe ve ağrıya sebep olabilir.
Bu bağlamda ağrı yaşamamak için yürüme esnasında sürekli olarak karşıya bakılması gerektiği söylenebilir. Kalçaların doğal hareketlerini yapmasına izin verilmelidir.
Adım atarken önce topuk, sonra parmak uçları yere basmalı, bu sayede vücut ağırlığı ayak tabanına dağıtılmalıdır.
5. Yatarken belde ağrı
Yatarken ortaya çıkan bel ağrıları genel olarak yatağın yapısından ve yanlış yatış pozisyonundan kaynaklanır. Bu sebeple ağrılara son vermek için ya yatak ya da yatış pozisyonu değiştirilmelidir.
Uyku esnasında yatağın vücudu desteklemesi gerekir. Çok yumuşak yataklar bel bölgesini desteklemeyebilir ve ağrıya sebep olabilir. Bu sebeple yatak satın almadan önce mutlaka deneme yapılmalı, buna göre bir tercihte bulunulmalıdır.
Yanlış yatış pozisyonu omurganın üzerine aşırı derecede yük binmesine sebep olabilir. Bu durumda omurganın etrafındaki kaslar gerilir. Yüzüstü yatmak omurgayı desteklemez ve ağrıya neden olabilir.
Ağrıya mahal vermemek adına en ideal yatış biçimi ayakların diz kapaklarına kadar kırılması ve karna doğru çekilmesi şeklindedir. Öte yandan cenin pozisyonu da doğru bir yatış biçimidir.6. Bele aniden ağrı saplanması
Ağır bir eşya kaldırırken, aniden dönerken, öksürürken veya hapşırırken bir anda bel bölgesine ağrı girebilir. Bu durumda hemen sırtüstü yatılmalı ve bacaklar kırılarak karna doğru çekilmelidir. Bu esnada bacakların altına birkaç minder koyulabilir, bu sayede gevşeme sağlanabilir. Bu, kısa süreli bir rahatlama yaşatır.
Bel bölgesinde ani bir şekilde ortaya çıkan ağrıların giderilmesi için kesinlikle sıcak pres uygulaması yapılmamalıdır. Bu şekilde bir uygulama ağrının daha da şiddetlenmesine sebep olabilir. Sıcak pres ancak kronik ağrılarda başvurulması gereken bir yöntemdir. Ani bel ağrılarına sebep olması muhtemel durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bel fıtığı
- Omurga çökme kırığı
- Kireçlenme
- Kanal darlığı
- Bazı enfeksiyonlar
- Travma
- Tümör
- Omurgada şekil bozukluğu
- Kemik erimesi
- Kas romatizması
- Mide, bağırsak ya da diğer iç organ hastalıkları
Ani bir şekilde gelişen ve şiddetlenerek can sıkıcı bir hal alan ağrıların çözümü için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor tarafından ağrının sebebi belirlenecek ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulacaktır. Eğer söz konusu ağrı bir hastalık sebebiyle ortaya çıkmışsa, ağrının altında yatan sebebe yönelik bir tedavi planı oluşturulur.
Ani bel ağrılarına maruz kalan kişilerin gün içinde hareketsiz kalmamaları, doğru pozisyonda oturmaları ve yatmaları önerilir. Bunlara ek olarak her gün düzenli bir şekilde 10 dakikalık bel güçlendirme egzersizleri yapılabilir.
Bel Ağrısı Kimlerde Görülür?
Bel ağrısı yoğun olarak 35 ile 45 yaş arasındaki kişilerde görülür. Kadınlar ve erkeklerde eşit oranda ortaya çıkar. 60 yaşın üzerindeki kadınlarda ise görülme olasılığı artar. Aşırı kilo, gebelik, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler bel ağrısının risk faktörleri arasındadır.
Ayrıca bazı mesleklerin mutlak sonuçları bel ağrısı olur.
- Uzun yol sürücüleri,
- Titreşimli toprak burgu makinesi kullananlar,
- Aşırı yük kaldıranlar,
- Uzun süre tabure veya sandalyede oturmayı gerektiren mesleklerde çalışanlar yoğun olarak bel ağrısına maruz kalırlar.
Bel Ağrısı Egzersizleri
Aşağıdaki egzersizler sırt kaslarını güçlendirebilir ve esnekliği artırabilir. Ancak yine de uygulama yapmadan önce doktor görüşü alınması en doğrusu olur.
1. Sırt kası egzersizi
Bu egzersiz sırt kasının gerilmesine ve rahatlamasına yardımcı olur.
- Ayaklarınız ve elleriniz üzerinde emekleme pozisyonu alın.
- Belinizi kalçanızın seviyesinden aşağıda tutun.
- Başınızı tutun ve ensenizin düz olmasına dikkat edin.
- Omuzlarınız arkadayken dizlerinizi kitlememeye çalışın.
Belirtilen pozisyonu aldıktan sonra yapmanız gereken hareket şu şekilde:
- Omurganızın doğal duruşunu bozmadan tek ayağınızı tamamen yere paralel olacak şekilde geriye doğru itin. Sırtınızı 2 saniye gerin ve başlangıç pozisyonunu alın.
- Ardından aynı işlemi diğer bacağınızda uygulayın.
- Bu egzersizi her sette 8 kez olmsı kaydıyla 10 kez uygulayın.
- Hareketi uygularken dizinizde sorun varsa kendinizi zorlamayın ve bir ayna yardımıyla vücudunuzun doğru pozisyonda olup olmadığını denetleyin.
2. Omurga esnetme egzersizi
Bu egzersiz omurganızın esnemesine ve rahatlamasına yardımcı olur.
- Sırtüstü yatın.
- Başınızın altına bir destek alın.
- Dizlerinizi bükün ve birbirine yapışık tutun.
- Vücudunuzun üst kısmının rahat olmasını sağlayın.
Belirtilen pozisyonu aldıktan sonra yapmanız gereken hareket şu şekilde:
- Dizlerinizi yana doğru çevirirken kalçanızın da dizlerinizi takip etmesine gayret edin.
- Omuzlarınız bu arada yer ile temas etmelidir.
- Bu pozisyonda 2 saniye kalın ve başlangıç pozisyonuna dönün.
- Aynı egzersizi diğer tarafta da uygulayın.
- Bu egzersizi de her taraf için 8 kez olmak üzere 10 set uygulayın.
- Dizlerinize küçük bir yastık yerleştirirseniz egzersizi daha rahat yapabilirsiniz.
3. Omurga güçlendirme egzersizi
Bu egzersiz omurganızın hareket etmesini ve gerilmesini sağlar.
- Yüzüstü uzanın.
- Dirseklerinizi vücudunuzu dik tutmak için destek olarak kullanın.
- Başınızı önde tutun ve üst bedeninizi esnetin.
Belirtilen pozisyonu aldıktan sonra yapacağınız hareket şu şekilde:
- Boynunuzu dik tutarak elleriniz ile üst vücudunuzu yukarı kaldırın.
- Karın kaslarınızdaki esnemeyi hissedene kadar vücudunuzu kaldırmaya devam edin.
- Pozisyonunuzu 5 saniye boyunca koruyun ve ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
- Bu egzersizi her sette 8 kez olmak üzere 10 set uygulayın.
- Boynunuzu asla geri doğru bükmeyin.
4. Sırt kası güçlendirme egzersizi
Bu egzersiz sırt kasınızı güçlendirerek esnekliğinin artmasını sağlayacak.
- Başınızın üzerine destek almaya dikkat ederek sırtüstü uzanın.
- Dizlerinizi bülüp kalçanızın genişliğinde açın.
- Çenenizi vücudunuza doğru hafif hafif yaklaştırıp kalın.
Bu pozisyonda yapmanız hereken hareket şu şekilde:
- Nefes verirken karnınızı yukarı çeker gibi yapın.
- Karnınızı yukarı çeker gibi hareket ettirin.
- 5 kez nefes alın ve başlangıç pozisyonunuza geri dönün.
Bu egzersizi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde:
- Egzersizi yavaşça ve kontrolü elden bırakmadan yapın.
- Kaslarınızı hızlı biçimde kasmamaya özen gösterin.
- Omzunuzu, bacağınızı ve boynunuzu kasmadığınızdan emin olun.
- Bu egzersizi her gün periyodik bir şekilde artırarak tekrarlayın.
Kaynaklar:
Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3
Kaynak 4
Источник: //evdesifa.com/bel-agrisi/
Bel ağrısı nedenleri, bel ağrısı tedavisi, bel ağrısına ne iyi gelir?
Bel ağrısı hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça da yaygın bir şikayettir. Beli ağrıyanlar genellikle hemen fıtıktan şüphelenir ama yazımızda da göreceğiniz gibi bel ağrısının başka pek çok nedeni olabilir.
Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve tam olarak ölçülemediği için, sadece ağrıdan yola çıkarak bu duruma neyin yol açtığını tahmin etmek güçtür.
İyi bir doktor tarafından sorulacak doğru sorularla bel ağrısı stres kaynaklı mı, duruş bozukluğundan mı veya kireçlenmeden mi kaynaklanıyor, teşhis edilebilir.
Bel ağrısı neyin habercisi?
Bel ağrısı, bel bölgesine ait nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi karın içerisinde bir aort anevrizması, böbrek taşı ve safra kesesi, pankreas ya da karaciğerde sorun ile kalça eklemi veya eklem hastalıkları varsa da yaşanabiliyor. İç organlardaki hastalıklar da bel ağrısı olarak işaret verebiliyor.
Türk toplumunun %80’i, yaşamlarının bir döneminde mutlaka bel ağrısı çekiyor. Özellikle yetişkinlerde 30 yaşından itibaren bel ağrısı çekme riski artıyor. Ancak bununla birlikte yapılan araştırmalar, bel ağrısı çeken hastaların ilk ağrıda hemen hekime başvurduklarını, ancak ikinci ağrıda artık hekime gitmediklerini gösteriyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kıral, bel ağrılarının yüzde 90’ı mekanik bel ağrısı denilen kas kökenli ağrı olsa da iç organ hastalığı bulunanlar ile kısa süre önce ameliyat geçirenlerin ve kanser öyküsü olanların bel ağrısını ciddiye alması gerektiğini belirtiyor.
Prof. Dr.
Ahmet Kıral, hastaların biraz bilgilendikten sonra tekrarlayan bel ağrılarını hekime başvurmadan ve tedavi olmadan geçirdiklerini dikkat çekiyor. Bel ağrısı çeken kişilerde, ağrı elden ayaktan kesiyor, uyumayı engelliyor veya gece uyandırıyorsa mutlaka dikkate alınması gerektiğine işaret eden Prof. Dr.
Kıral, şunları söylüyor: “Özellikle ağrıyla birlikte ateş, titreme, kilo kaybı ya da enfeksiyon varsa, barsak ya da mesane işlevlerinde değişiklik olduysa, uyuşukluk, karıncalanma ya da güçsüzlük hissediliyorsa ve hastanın geçmişinde kanser öyküsü varsa, ağrı başladıktan itibaren en geç iki ay içinde hekime başvurulması gerekiyor”.
Prof. Dr.
Kıral’ın verdiği bilgiye göre; Bel ağrılarında; 30 yaş üzerindeki herkes, arthrit ya da osteoporozu (kemik erimesi) olanlar, menopoza girmiş kadınlar, gebeler ve yeni anneler, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi sağlık sorunları olanlar, sigara içenler, kısa süre önce ameliyat geçirenler, enfeksiyonlara açık olanlar ve bel sorunlarına yakalanmaya genetik olarak eğilimli olan kişilerin riski daha yüksek oluyor.
Kas Kökenli Ağrılar
Bel ağrılarının pek çoğu kas kökenlidir. Normalde alışık olmadığınız kadar ağır bir aktivite sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabilir.
Eşya taşımak, bavul taşımak ya da uzun bir yolculuk sonrası beliniz ağrıyabilir ki bu tip ağrılar biraz dinlendikten sonra geçer.
Ayrıca mevsim değişiklikleri, rüzgarda kalmak, klima çarpması gibi etkenler de bu kasların tutulmasına ve bel ağrısına yol açabilir.
Bel ağrılarının bir başka sorumlusu da zayıf karın kasları olabilir. Karın kasları zayıf olduğunda, onların tembelliğini örtmek için bel bölgesindeki kaslar devreye girer.Ancak bu kez de bele ekstra yük biner. Doğru duruş şekilleri ve düzenli egzersizle karın kasları kuvvetlendirebilir. Karın kaslarını güçlendirmek beli rahatlatmak açısından önemlidir.
Böylelikle beliniz de kolay kolay incinmez.
Stres
Stresin vücudumuza farklı şekillerde zarar verdiğini biliyoruz. Bunlardan biri de bel ağrılıdır. Stres hormonu nedeniyle gerilen bel kasları, bel ağrısına neden olur.
Özellikle iş hayatındaki stresle birlikte, gün içerisinde gerilen vücut bu şekilde dışarıya bir imdat çağrısı gönderir.
İşini sevmeyenler, tüm gün başka bir yerde olmanın hayalini kuranlar ve stres altında çalışanlar bel ağrısından şikayetçi olabilirler.
Kötü Duruş Pozisyonları
Uzun saatler boyunca hareketsiz bir şekilde oturmak bel ağrılarının en yaygın nedenleri arasındadır. Günümüzde özellikle bilgisayar başından kalkmadan, oturarak çalışan kişilerde bu şikayetlerde artış görülmektedir.
Hareketsizliğe bir de kambur oturma eklendiğinde, işler iyice kötüye gitmeye başlar. Kambur oturduğumuzda beldeki kaslar gevşek bir pozisyon alır. Bu kasların gevşek pozisyonu omurları yeterince desteklememeleri anlamına gelir.
Bu şekilde hem omurların yıpranma süreci hızlanır hem de disk kaymalarına yol açılır.
Bel Fıtığı
Bel fıtığı, siyatik ya da disk hernisi adlarıyla da bilinir. Ağır kaldırma, zorlayıcı hareketler veya bir kaza sonucu, omurlar arasındaki disklerin bozulması ya da yırtılması sonucu omurlar arasındaki kıkırdak dışarı çıkar ve bel fıtığı meydana gelir. Fıtık nedeniyle bölgedeki sinirlerin sıkışması, bel ağrısına ve zamanla topuğa kadar inen şiddetli ağrılara yol açabilir.
Bel fıtığının farklı türler vardır ve her bel fıtığı mutlaka ameliyat gerektirmez. Fıtık ameliyatında fıtıklaşmış disk boşaltılır. Ameliyat sonrası dikkat edilmezse fıtık yeniden oluşabilir. Sigara içilmemeli, kilo almamaya dikkat etmeli, fazla ağırlık kaldırmamalı ve bel sağlığına uygun bir yatakta uyumalıdır.
Fazla Kiloların Etkisi
Fazla kilolar kişilerin sağlığını pek çok farklı açıdan tehdit eder. Kalp damar hastalıkları, tansiyon, şeker rahatsızlıkları dışında fazla kilolar, bele gereğinden çok yük binmesi ve bunun sonucunda bel ağrısı anlamına gelmektedir.
Bel Kayması
Omur adı verilen ve omurgamızı oluşturan kemikler düz bir çizgi şeklinde ardı ardına sıralanır. Zorlama, düşme, kaza nedeniyle veya yaşa bağlı olarak omurlar bu düz çizgiyi bozup, birbirlerinin üzerine doğru kayabilir ve bu duruma bel kayması denir.
Bel fıtığı ile karıştırılır ama bel fıtığında omurlar arasındaki kıkırdak sorun yaratırken, bel kaymasında omurların kendisi yani kemik sorun yaratmaktadır.
Omurların kayması sinirler üzerinde baskı veya gerilme yaratır ve bu da bel ve bacak ağrılarına yol açar.
Bel kayması olan kişiler belli bir mesafeyi yürürken bel ve bacak ağrısı yüzünden sık sık durmak isterler. Ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşukluk, yanma ve kramp meydana gelir. Ayakta durmak şikayetleri arttırır. Bel kayması farklı derecelerine göre korseleme, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Kireçlenme
Eklemlerde uzun dönemde meydana gelen yıpranmalar, vücudun fiziksel baskılara karşı daha dayanıksız olmasına yol açar. Yaşlılıkla birlikte oluşan kireçlenme, pek çoğumuzu etkiler ve zamanla oluşan bu aşınma sorunu, beli de kapsayan ağrılar meydana gelebilir.
Osteoporoz nedir?
Kemik erimesi olarak da adlandırılan osteoropoz aslında kemiklerin yoğunluklarını kaybetmesi ve böylece zayıflamasıdır. Osteoporoz hastalarında boyun ve bel kemikleri sıklıkla etkilenir ve bu hastalarda çökme kırıkları, kronik bel ağrısının başlıca nedenleri arasındadır.
Omurga Kırığı
Omurga kırıkları genellikle bir trafik kazası, spor kazası veya yüksekten düşme gibi talihsiz olaylar sonucu oluşur ancak yaşla birlikte kemik erimesi (osteoporoz) görülen kişilerde de, kemiklerin zayıflamasına bağlı olarak omurga kırığı meydana gelebilir. Kemik erimesi daha çok kadınlarda görülür. En yaygın belirtisi boyun, sırt ve bel ağrısıdır. Ağrı şikayetlerine, kol ve bacaklarda uyuşma, kasılma, hissizlik ve tuvaletini kaçırma gibi şikayetler de eklenebilir.
İltihaplı Romatizma Türü: Ankilozan Spondilit (AS)
Daha çok anne veya babadan geçen ve daha çok genç yaştakileri etkileyen, genetik bir rahatsızlıktır. Bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları ve sedef hastalığı, AS’yi tetikleyebilir. Vücuttaki eklemleri, sırt ve boynu da etkileyebilir ancak en büyük belirtisi iltihabi bel ağrısıdır. Özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında artan bir ağrıdır bu.
Hastalar, gece uyurken hareketsizlikle başlayan bel ağrısını, sabah uyandıklarında yoğun bir şekilde hissederler. Uyandıktan sonra bel tutukluğu birkaç saat sürebilir. Pek çok bel ağrısı türünün aksine, bu ağrıya dinlenmek değil hareket etmek iyi gelir.
Sırt ve boyun ağrıları diğer belirtiler arasındadır ve hastalığın son aşamasında sırtta kamburluk görülür.Erken teşhisi zor ve çoğu kez fıtık ile karıştırılan bir hastalık olduğundan, yukarıdaki belirtiler size tanıdık geliyorsa, mutlaka bir romatizmal hastalıklar uzmanına başvurmalısınız. Bu şekilde eklem bozuklukları, kamburluk ve şiddetli ağrılar gibi sonuçları olmadan önce, erken teşhis edilebilir.
İç Organlardaki Rahatsızlıklar
Bel bölgesine yakın pankreas, böbrek, bağırsak, karaciğer benzeri organlardaki rahatsızlıklar ve eklem hastalıkları bel ağrısına neden olabilir.
Bel Ağrısına İlişkin Risk Grubu
– 30 yaş üstü kişiler- Genetik yatkınlık, ailesinde bel ağrısı şikayeti olanlar- Hamileler ve yeni anne olmuş kadınlar- Romatizma ya da kemik erimesi şikayeti olanlar- Menopoz dönemindeki kadınlar- Sigara tiryakileri- Yeni ameliyat olmuş kişiler- Enfeksiyon hastalıkları- Güreş, halter, kürek, futbol, tenis ve jimnastik sporlarıyla ilgilenenler- Meslek icabı sürekli ağır kaldıranlar, uzun süre oturanlar- Sürekli stres altında olanlar- Şeker ve tansiyon hastaları
– Kanser hastaları
Источник: //www.beycan.net/330/bel-agrisi-nedenleri-bel-agrisi-tedavisi-bel-agrisina-ne-iyi-gelir.html
Bel ağrısı nedenleri ve korunma yöntemleri
Bel ağrısı 20-40 yaşları arasında başlamakta, 45-60 yaşları arasında görülme sıklığı artmaktadır. Dünyada, nezle ve gripten sonra en çok iş kaybına neden olan hastalık bel ağrısıdır.
Tüm romatizmal yakınmaların üçte birini oluşturur ve toplumun yaklaşık %80’i yaşamlarının bir bölümünde bel ağrısı çeker.
Hastaların %70’i bir ay, %90’ı iki – üç ay içinde iyileşmekle birlikte, ilerleyen dönemlerde, %70’inde üç veya daha fazla kez tekrarlama olmaktadır.
Bel Ağrısı Riski Kimlerde Fazladır?
Sigara içenler, uzun yol sürücüleri, uzun süre ayakta duranlar, pozisyon değiştirmeden uzun süre oturanlar, ağır yük kaldıranlar, ani hareket yapanlar ve vibrasyonlu aletle çalışanlarda bel ağrısına yakalanma riski yüksektir. Sırt ve karın kasları zayıf olanlar ya da fazla kilolular da bel ağrısına daha yatkındır. Zira 1 kg. ağırlık bele beş kat yansır. Uzun boylularda bu oran daha da artar.
Belin Dejeneratif Hastalığı, Kireçleme (Lomber Spondiloz)
Bel omurgasını meydana getiren yapılarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kireçlenmenin bir yaşlanma ve yıpranma hastalığı olduğu görüşü yaygındır. Dejenerasyonun görülme sıklığı ve şiddeti yaşla artar ve 60 yaşından sonra tamamen normal bir omurgaya nadiren rastlanır.
Çoğu kişi bu değişiklikleri geçirdiği halde bazılarının herhangi bir yakınması olmamaktadır. Dejeneratif değişiklikler belirti verse bile sürekli değildir.
Hafif ve orta derecedeki değişikliklerle omurga şekli bozulmakta, ilerleyince omurga bu değişikliğe uyum sağlamakta, hareket de azaldığı için belirtiler azalmaktadır.
Hareket veya yük kaldırma sonucu, sinsi olarak başlayan bel ağrısı yakınmaları da olabilir.
Ağrı genellikle sadece beldedir. Kalça ve uyluk arka yüzüne yayılabilir. Ayakta kalmakla, ev işleri yapmakla artan ağrı, istirahat esnasında azalır. Sabah tutukluğu kısa sürelidir.
Bel Fıtığı
Omurgadaki bozulmuş diskin bacağa giden sinir kökünü sıkıştırmasıyla ortaya çıkan, bel ve bacak ağrısına neden olan bir hastalıktır. Bel fıtığı sanıldığı kadar yaygın değildir. Bel ağrısının sadece %5’i bel fıtığından kaynaklanır. Hastaların çoğu 30-50 yaşları arasındadır. Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma, keçelenme, kuvvetsizlik ve incelme görülebilir.
Kanal Darlığı (Spinal Stenoz)
Nadiren genç yaşlarda da görülmekle birlikte hastaların çoğu 50 yaşın üzerindedir. Hastalarda uzun zamandır süren bel ağrısı ve son zamanlarda ortaya çıkan bacak ağrısı öyküsü vardır. Yürürken her iki bacaktaki rahatsızlıktan yakınırlar.
Belirtiler uyluktan baldıra ve ayağa kadar yayılır. Bacaklardaki ağrı nedeniyle, hasta yürürken durup dinlenmek zorunda kalır. Birkaç dakika dinlendikten sonra, tekrar aynı mesafeyi yürüyebilir. Sırt üstü bacaklarını uzatarak yatamaz.
Ağrı olduğu zaman kalkıp dolaşarak ağrıyı geçirmeye çalışabilir veya yan tarafına kıvrılarak yatar.
Bir bacakta ya da her ikisinde de kuvvetsizlik, yorgunluk, uyuşma ve karıncalanma olur. Hastalar, gerçekten soğuk olmadığı halde bacaklarının soğuk olduğunu, kendilerine ait değilmiş gibi veya lastikten yapılmış gibi hissettiklerini söyleyebilirler.
Bel Kayması
Bir omurun, alttaki omur üzerinde öne doğru kaymasına bel kayması denir.
Başlıca nedeni, kırık, bel ameliyatları, kireçlenme ve doğumsal bozukluklardır ve bel kayması erişkinlerde her zaman belirti vermeyebilir. Hastalar çoğunlukla bel ağrısından yakınır.
Ağrı belin iki yanında ve iki bacakta birden hissedilir, hareketle, ayakta durmakla artar, istirahatle genellikle kaybolur. Hastaların büyük çoğunluğu kadındır.
Önlemler
Bel ağrısından kurtulmak veya bel ağrısına yakalanmamak için uyulması gereken kurallar şunlardır:
- Dizleri kırarak sırt üstü veya yan yatmak
- Yataktan kalkarken önce yan dönmek, sonra doğrularak oturmak ve ellerden destek alarak ayağa kalkmak
- Dik oturmak
- Otururken beli desteklemek
- Dik durmak. Uzun süre ayakta durulacaksa, bir ayak yüksekte kalacak şekilde altına bir şey koymak.
- Yerden bir şey alırken dizleri kırarak eğilmek
- Yükü her iki ele paylaştırmak ve vücuda yakın olarak taşımak
- Uzanarak iş yapmamak
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak ve ani hareketlerden sakınmak
- Sigara içmemek
- Düzenli egzersiz yapmak
Bel ağrıları neden ciddiye alınmalı?
Источник: //indigodergisi.com/2018/04/bel-agrisi-nedenleri-ne-iyi-gelir/
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrısı neden olur? Bel ağrısı temelde, zorlanma, sağlık sorunları ya da duruş bozukluğu nedeniyle gelişmektedir. (1)
Bel ağrısı nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanmaktadır:
Zorlanma ve Burkulma
Bel ağrısı vakalarında sık karşılaşılan nedenlerden bazıları belde oluşan yırtıklar, bağ çekilmesi ya da kas zorlanmalarıdır. Bu tür yaralanmalar aniden veya zaman içinde tekrarlayan zorlanmalardan kaynaklanabilmektedir. Sıklıkla duruş bozukluğu, kötü bir duruş ya da ağır nesneleri kontrolsüz bir şekilde kaldırma, düşme veya spor yaralanmaları nedeniyle gelişmektedir. (2)
Spondiloz
Spondiloz, dejeneratif eklem hastalığıdır. Bu durumda, omurgada osteoartrit meydana gelmektedir. Omurga disklerinde ve eklemlerinde zaman içinde oluşan aşınmalar ve yıpranmalar bel bölgesinde ağrıya, inflamasyona, dengesizliğe ve spinal stenoza (spinal kanalın anormal daralması) neden olabilmektedir.
Dar Kanal (Spinal Stenoz)
Spinal kanalın daralması duruma stenoz adı verilmektedir. Genellikle, intervertebral disklerin yaşla birlikte incelmesi ve kırılgan bir hale gelmesi sonucunda gelişmektedir. Çoğu hasta sabah yataktan kalkarken bel tutulması yaşamakta ve uzun bir süre boyunca da ayaktayken ya da yürürken bel ağrısı çekmektedir. (3)
Ankilozan Spondilit
Ankilozan spondilit, omurgadaki eklemlerin şişmesiyle sonuçlanan inflamatuar bir artrit tipidir. Hastayı oldukça zayıflatabilmektedir. Genellikle, sabahları kişi güne ağrılı ve sert bir bel ile kalmakta, gün içindeyse bu durum hareket ile düzelmektedir.
Bel Kayması (Spondilolistezis)
Spondilolistezis, omurgada yer alan bir kemik pozisyonundan kaydığında bel ağrısı yaşanabilmektedir. Bel ağrısıyla birlikte, uyuşukluk ve karıncalanma da hissedilmektedir. Bu durum bir doğum kusurundan, aşınmadan, yıpranmadan veya yaralanmadan kaynaklanabilmektedir. (4)
Lomber Disk Hernisi (Bel Fıtığı)
Bir başka bel ağrısı nedeni ise fıtıktır. Sık karşılaşılan bel ağrısı nedenleri arasında gelen fıtık sonucunda, omurilik üzerine aşırı baskı uygulanmakta ve kıkırdak dokusu yanlara doğru itilmektedir. Bu da, sinir sıkışmasını tetiklediği için bel ağrısına yol açmaktadır. (5)Böbrek Taşları ve İdrar Yolu Enfeksiyonları
Bel ağrısının yaygın olarak yaşanan nedenleri arasında böbrek taşları ve sistit gibi idrar yolu enfeksiyonları bulunmaktadır. Bu durum aynı zamanda kalça veya pelvis yaralanması, apandisit veya sindirim sorunlarından da kaynaklanabilmektedir. (6)
Hamilelik
Bel ağrısının bir diğer yaygın nedenlerinden biri de hamileliktir. Hamilelik boyunca büyüyen fetus sinirlere baskı yapmaya başladığı için bel ağrısına yol açabilmektedir. (7)
Sigara İçmek
Sigara içmek omurgaya giden kan akışını tehye atabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak da omurlararası diskler daha hızlı yaşlanmakta ve deforme olmaya karşı daha eğilimli bir hale gelmektedir. (8)
Uzun Süre Oturmak
Sandalyede oturmak beli ayakta durmaktan ya da yürümekten daha fazla zorlamaktadır. Eğer günün büyük bir kızmında oturmak zorunda olduğunuz bir işe ya da koşula sahipseniz, fırsat buldukça kalkıp yürümeniz önerilmektedir.
Uzun Süre Ayakta Kalmak
Belirli aralıklarla yürümek vücut için oldukça faydalıdır. Ancak yürüyüş uzun bir süre boyunca hiç oturup dinlenilmeden yapıldığı takdirde, beli yorabilmekte ve ağrıya yol açabilmektedir. Yürürken topuklu ayakkabı giyiyorsanız ya da ağır bir sırt çantası yaşıyorsanız, bunlar da bel ağrısına neden olabilmektedir. (9)
Uçmak
Uçuş sırasında basınçlı kabin havası omurga disklerini tahriş edebilmektedir, bu da omurgayı şişkinlik ve fıtığa karşı savunmasız bir hale getirebilmektedir. Uzun bir uçuştan sonra ağır kaldırma ve benzeri kuvvetli faaliyetlerden kaçınmalısınız.
Yanlış Yatak Seçimi
Yattığınız yatak ne kadar yumuşak olursa olsun, vücudun doğal pozisyonlarına uyum sağlamayan bir yatak, sabahları bel ağrısıyla uyanmanıza neden olabilmektedir. Aşırı yumuşak bir yatak yerine, orta sertlikte bir yatak vücut için daha uygun olacaktır.
Yanlış Giysi Seçimi
Çok sıkı olan giysileri tercih etmek, omurganın normal hareket edebilmesi için gerekli olan aralığı kısıtlayabilmektedir. Kasları da etkileyen bu durum, bel bölgesinin gerilmelere ve yaralanmalara karşı daha eğilimli bir hale gelmesine neden olmaktadır. (10)Obezite
Aşırı kilolu olmak, bel ve bel bölgesi dahil olmak üzere alt ekstremitelerde basınç uygulanmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle de bel ağrıları gelişebilmektedir. (11)
Bel Ağrısı Nedir?
Bel ağrısı oldukça sık rastlanan bir problemdir ve hemen hemen herkes hayatının bir bölümünde bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bel bölgesi, göğüs kafesinin alt kısmı ile pelvis bölgesinin üst kısmı arasındaki alan olarak tanımlanmaktadır. Genellikle aşırı ve zorlayıcı kullanım sonucunda gelişen bel ağrısı, tıbbi sorunların da bir belirtisi olabilmektedir. (12)
Bel ağrısı nedir? Kapsamlı makalemize tıklayarak ulaşabilirsiniz
Bel Ağrısı Belirtileri
Bel ağrısı nasıl anlaşılır? Bel ağrısı, göğüs kafesinden pelvis bölgesinin alt kısmına kadar herhangi bir yerde hissedilebilmektedir.
Üst ya da orta bel ağrısı çoğu zaman sıkıcı, yakıcı veya keskin bir ağrıya yol açmaktadır.
Bu durum ağrı dışında kol ve bacaklarda zayıflığa ve kol, bacak, göğüs veya karın bölgesinde (mide bölgesi) uyuşma veya karıncalanma hissine de neden olabilmektedir. (13)
Bel ağrısı belirtileri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrısı nasıl geçer? Günlük aktiviteler nedeniyle veya belin aşırı zorlanması sonucu oluşan bel ağrılarında genellikle bir süre dinlemek ya da evde tedavi yöntemleri uygulamak faydalı olabilmektedir. Ancak, bel ağrısı tıbbi bir nedenden ötürü gelişiyorsa, ilaç tedavisi, cerrahi yöntemler ve fizyoterapi bir seçenek olabilmektedir. (14)
Bel ağrısı tedavisi geniş konumuza buradan ulaşabilirsiniz.
Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bel ağrısı tanısı ve tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurabilirsiniz. (15)
Источник: //www.acil.net/bel-agrisi-nedenleri/