Böbrek Taşlarının Teşhisi ve Tedavisi
Böbrek taşı: erkeklerdeki belirtiler, nedenler, önleme, teşhis ve tedavi
İdrar yolunun en sık görülen rahatsızlıklarından biriSistem böbreklerde bir taşın oluştuğu böbrek taşı hastalığıdır. Erkeklerde semptomlar uzun süre görülemez. Çoğu hasta bir hastalıktan bile şüphelenmez.
Ama eğer kendini hissettirirse, o zaman bir kişi acı verici hislerle karşılaşır. Çoğu zaman, tam olarak böbrek taşı olan güçlü cinsiyetin temsilcileridir.
Semptomlar (erkeklerde, bir kural olarak, daha belirgindir) ve hastalığın tedavisi yöntemleri gözden geçirmemizde daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Hastalığın özellikleri
Böbrek taşlarının oluşumu süreci,idrar yolu veya mesane, resmi ilaç ürolityazis veya ürolityazis çağırır. Herhangi bir yaşta bir kişide hastalık olabilir. Ancak çoğu zaman 30-60 yaş arası hastalarda teşhis edilir. Böbreklerdeki taşların erkeklerde neden oluştuğunu görelim mi? Hastalığın nedenleri, semptomları ve tedavisi ayrıntılı bir çalışma gerektirir.
Böbrekler çift fasulye şeklindedirkarın boşluğunda lokalize organlar. Hayati işlevler yerine getirirler: toksinleri ve atıkları kandan arındırmaktan sorumludurlar. Ancak bazen zararlı maddeler tamamen alınmaz. Bu tür atıklar birikmeye ve kristaller oluşturmaya başlar. Bu katılar böbreklere yerleşirse, hastaya nefrolitiazis teşhisi konur.
Hemen olmayan konsantrasyonlar var. Onların eğitimi aylar ve bazen yıllar sürer. Taşların görünmesi için elverişli bir ortam, böbrek sisteminin işleyişindeki başarısızlıklarda görülen idrardaki yüksek konsantrasyondaki tuz ve proteintir.
Başlangıçta taşların küçük boyutları vardır.ve kural olarak protein kökenlidir. Taşların oluşturulduğu çerçeve haline gelen onlar. Küçük konsantrasyonlar idrara çıkarken kendi kendine dışarı çıkabilmektedir. Fakat taş böbreğe sabitlenirse, yeni tuz tuzları ile “aşırı” hale gelir. Bu durumda, büyür ve büyük boyutlara ulaşabilir.Concrements farklı tipte. Genellikle taşlar kalsiyumdan oluşur. Fakat amino asitler (proteinler) veya ürik asit içerebilirler. Çoğu durumda, karışık bir bileşime sahip taşlar gözlemlenir.
Ana taş türleri
- kalsiyum ve oksalat;
- fosfat;
- sistin (protein);
- ürat (ürik asit);
- magnezyum içeren konsantrasyonlar;
- Karışık.
Böbreklerde karışık taşlar en sık gözlenir. Semptomlar, tedavi ve konsantrasyonların oluşumu için nedenler daha ayrıntılı olarak tartışılacaktır.
Hastalığın ana kaynakları
Şimdiye kadar, kesin olarak bilinmemektedir.Erkeklerde böbrek taşı oluşumu ile sonuçlanır. Semptomlar, nedenleri, tedavisi hekimler tarafından incelenmeye devam etmektedir. Bu bize, konsantrasyonların ortaya çıkmasına yol açan çeşitli kaynakları tanımlamamıza izin verdi.
Doktorlar, ana provokatif olduğunu söylüyorfaktör – genetik yatkınlık. Hasta yakınları böbrek taşı muzdarip varsa, hasta hastalığı geliştirme olasılığı olduğu fark edilir.
Patolojinin doğuştan doğum mekanizmasıaşağıdaki gibidir. Metabolik süreçlerin içsel rahatsızlıkları bile, daha sonra taşların oluşturulduğu çözünmez tuzların birikmesine yol açar. Fakat oluşumu için, ekzojen ve endojen faktörler tarafından önemli bir rol oynar.
İç nedenler, metabolik süreçlerdeki bozukluklar tarafından belirlenir, bunun sonucunda idrarda yüksek konsantrasyonlar görülür:
- ürik asit;
- oksalat;
- fosfatlar;
- kalsiyum tuzları.
Ek olarak kanda artmış ürik asit konsantrasyonu gözlenir.
Dış nedenler, bu tür ihlallerden kaynaklanmaktadır:
- mikroflora özellikleri;
- kötü su kalitesi;
- yanlış beslenme;
- yetersiz sıvı alımı;
- elverişsiz bir iklim.
Ayrıca neden taş olduğunu düşünmekBöbreklerde, semptomlarda, tedavide, eğitimlerini provoke eden faktörler, dolaylı nedenler hakkında söylenmesi gerekmektedir. Çalışmalar genellikle sedanter bir yaşam tarzı anlamına gelen kadınlarda tanısı konur. Erkeklerde zararlı üretim zararlı olur.
Böbrek taşlarının birikmesinde önemli bir rol yetersiz beslenmedir. Doktorlar, A, B vitamini tüketiminin kusurlu olduğunu ve zengin yiyeceklerin kötüye kullanıldığını söylüyor:
- C vitamini;
- proteinler;
- oksalik asit;
- kalsiyum;
- tuz.
Patolojinin gelişimi eşzamanlı hastalıklara neden olabilir:
- genitoüriner sistem hastalıkları;
- gastrointestinal bozukluklar;
- bulaşıcı hastalıklar;
- safra yollarının patolojisi;
- karaciğer hastalıkları;
- bağışıklık hastalıkları;
- Hareketliliği sınırlayan ciddi yaralanmalar.
Prostatit, erkeklerde taş oluşumunun yaygın bir nedenidir.
Hastalığın semptomatolojisi
Birçok insan sahip olduklarından bile şüphe etmiyorBöbreklerde bir taş oluşturdu. Örneğin, erkeklerde semptomlar uzun bir süre için olmayabilir. Bazen patoloji, vücut muayenesi sırasında tesadüfen saptanır.
Bu hastalarda ilk klinik belirtilerSadece sonuç, üreter boyunca hareket etmeye başladığında ortaya çıkar. Bu durumda, böbrek taşlarının semptomları oluşumun büyüklüğüne bağlıdır. Sonuç küçükse, idrar yaparken vücudu bağımsız olarak terk edebilir. Büyük bir taş çok hoş olmayan semptomlara neden olur ve sadece cerrahi olarak çıkarılabilir.
Bazı hastalarda hastalığın kliniği telaffuz edilir. Böbreklerdeki taşların kendilerini nasıl hissettiklerini düşünün.
Hastalık hakkında konuşan belirtiler:
- Acı verici duygular. Güçlü, ama kararsız. Ağrı sırtın dibinde meydana gelir, mide, kasık bölgesine verir. Erkeklerde, cinsel organlara yayılabilir.
- Sık idrara çıkma isteği.
- Kusma ile bitebilecek mide bulantısı.
- Kesintiye uğramış idrara çıkma. Bazen bir hasta sadece bir, belirli pozisyonda tuvalete gidebilir.
- Bulutlu idrar. Kan içerebilir.
- İşeme sırasında şiddetli rahatsızlık ve yanma.
Renal kolik
Bu, böbreklerdeki kalkülün varlığının ana klinik belirtilerinden biridir. Büyük taşlar alt sırtında rahatsızlığa neden olur.
Aşağıdaki faktörler renal koliği provoke edebilir:
- uzun koşu ya da yürüyüş;
- toplu taşımada araba sürmek;
- aşırı fiziksel stresler.
Bununla birlikte, hoş olmayan belirtilere başka bir dizi rahatsızlık neden olabilir: pankreatit, sıkışmış herni, apandisit. Bu yüzden tıbbi bir tesiste teşhis almak önemlidir.
Erkeklerde böbrek taşı belirtileri:
- Ağrı. Lomber bölge bölgesinde lokalize ve şiddetli olabilir. Renal pelvis büyük bir mercan taşını tıkarsa, ağrı ağrır, künt olur.
- Şişkinlik, böbreklerde konsantrasyonların varlığını gösteren oldukça karakteristik bir işarettir.
- Problem idrara çıkma. Çoğu durumda, hasta tuvalete gitmek zorunda kalır. İdrarda bir gecikme varsa, bu kliniğin üreter taşı tıkanıklığını gösterir.
- Basınçta artış.
- İdrarda kan varlığı. Semptom üreter duvarlarına bir taşla hasar verir. Bununla birlikte, böbrek tümörü, bir mesane, glomerülonefrit gibi diğer ciddi rahatsızlıkların bir işareti olabilir.
- Bağırsak hareketi ile ilgili sorunlar.
- Vücut pozisyonunda ani bir değişimin neden olduğu ciddi vertigo.
- Artan sıcaklık. Sempmatoloji, böbreklerde piyelonefrit veya diğer inflamatuar süreçleri gösterebilir.
Ağrı sendromları farklılıkla gelişirsıklığı. Bazen ay boyunca birkaç kez gözlemlenirler. Bazı insanlar 2-3 yılda bir renal krampları vardır. Genellikle hoş olmayan belirtiler 1-2 saat sürmektedir. Ancak bazen hastaya küçük kesintilerle bir gün veya daha fazla işkence yapabilir.
Olası komplikasyonlar
Böbreklerde taş gibi bir patolojide uzun bir süre göz ardı ederseniz, erkeklerde ve hatta kadınlarda semptomlar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Tedavi edilmeyen bir hastalığa yol açabilir:
- piyelonefrit;
- hidronefroz;
- ürosepsis;
- böbrek yetmezliği.
Bu tür sonuçlar bazen asemptomatik olarak gelişir. Ne yazık ki, bazıları hastanın hayatını tehye atıyor. Yani, piyelonefrit, iltihaplı bir iltihabı provoke edebilir. Hidronefroz, yetmezlik ile hızla komp olan böbreğin ödemine yol açar.
Hastalığın teşhisi
Bu nedenle, böbreklerde taşların oluştuğundan şüpheleniyorsanız bir doktora danışmak gerekir. Erkeklerde semptomlar – bu tedaviye ihtiyaç konusunda ciddi bir işarettir.
Üroloğun teşhis edilmesi için özel bir muayene yapılır:
- Genel idrar analizi. Eritrosit sayısını ortaya çıkarır ve idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi sağlar.
- Günlük idrar. Taş oluşum sürecini provoke edebilecek metabolik süreçlerin durumunu belirler.
- Kan biyokimyası. Plazma serumunda üre, kreatin, kalsiyum, ürik asit indeksini belirler.
- Genel kan testi. İnflamatuar süreçleri karakterize eder.
- Böbrek ultrasonu. Çalışma tıkanıklık (hidronefroz) hakkında bilgi sağlar ve mesane ve böbreklerdeki konsantrasyonların lokalizasyonunu belirler.
- İntravenöz ürografi, pyelografi. Muayene için bir kontrast madde kullanılır. Analiz, taşların tam yeri, şekilleri ve büyüklüğü hakkında bilgi sağlar. Taş oluşumuna yol açan anatomik anormallikleri tanımlar.
- Radyoizotop nefrosintigrafi. Böbrek anatomisinin en doğru görüntüsünü verir.
Tedavi yöntemleri
Ürolitiazis teşhisi konursaerkek, semptom ve tedavi her zaman doktorla tartışılmalıdır. Bu durumda patoloji ile savaşmak için bağımsız bir girişim yoktur. Bu, zaten var olan hastalığın ciddi sonuçları ve ağırlaşmasıyla doludur.
Hastalıkla mücadele etmek için çeşitli yöntemler vardır:
- ilaçlarla terapi;
- açık operasyonlar;
- deriden nefrolitoripsi;
- uzaktan litotripsi;
- endoskopik işlemler.
Çoğu durumda, minimal invaziv yöntemler kullanılır. Açık cerrahi girişimlere nadiren başvurulur ve sadece diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda kullanılır.
İlaç Tedavisi
Böbreklerdeki ürolitiyazis erkeklerde teşhis edilirse, tedavisi karmaşık bir şekilde yapılmalıdır.
Patoloji ile mücadele yöntemlerinin seçimi sadece bir doktor tarafından belirlenir ve birçok faktöre bağlıdır. Bunlar:
- Taşın lokalizasyon yeri;
- hacmi, yoğunluğu, yapısı;
- üreterin yapısı;
- eşlik eden hastalıkların yokluğu veya varlığı.
Böbrek taşlarından kurtulmak için çeşitli ilaçlar uygulanır:
- antibiyotikler;
- antispazmodikler;
- anestetikler;
- konsantrasyonların giderilmesini ve çözünmesini destekleyen ilaçlar;
- Takviyeler.
Tekrar kendini tedavi etmenin çok önemli olduğu hatırlatılmalıdır.Bu tehli! Taşların çıkarılmasını sağlayan ilaçlar sadece taşların boyutu 5 mm'yi geçmediği takdirde reçete edilir, çünkü büyük oluşumlar üreterin tıkanmasına ve böbrek koliklerinin provoke olmasına neden olabilir.
Calculus'u eriten mükemmel ilaçlar,”Phytolysin”, “Cyston” ilaçlarıdır. Bu ilaçlar, böbreklerin ve üreterlerin kas dokularını gevşetir, birikintileri tahrip eder ve doğal olarak kalkülüsün salınımını uyarır. İyileşme süreci uzun bir süre uzayabilir, ancak her zaman başarı ile biter.
Evrensel olduğu unutulmamalıdır.Taşları çözmenize izin veren ilaçlar, sadece mevcut değil. Her ilacın belirli bir taş türü üzerinde etkisi vardır – alkali veya asidik. Bu nedenle tanıyı geçmek ve doktor tarafından reçetelenen ilaçları almak çok önemlidir.Ayrıca, başarılı bir önkoşultedavi diyete uygun. Doktor, sadece muayeneden sonra, erkeklerde böbrek semptomlarındaki taşlara neyin neden olduğunu dikkatle analiz ederek, nütrisyonu önerebilir. Diyet tedavisi de aynı zamanda konservasyon tipine bağlıdır.
Operatif müdahale
Aşağıdaki invaziv yöntemler kullanılır:
- Uzaktan litotripsi. Bu yöntem DLT olarak kısaltılmıştır. Şok dalgalarının yardımıyla taş tahrip olur. Bu müdahale hastalar tarafından iyi tolere edilir. Tüm vakaların% 90'ında olumlu bir sonuç gözlemlenmiştir. Fakat maalesef, bazı taşlar DLT'yi yok edemez.
- Perkütan nefrolitotripsi. Yoğun kurtulmak için kullanılır veyaYukarıdaki yöntemle başa çıkamayan büyük taşlar. Nefroskop cilt yoluyla böbreğe enjekte edilir. Taşları özel balistik veya ultrasonik cihazlarla kırar.
- Açık cerrahi yöntem. Çeşitli komplikasyonları olan hastalarda büyük konsantrasyonları ortadan kaldırmak için kullanılır.
Hastalığın önlenmesi
Artık taşın ne kadar tehli olduğunu biliyorsun.Böbrekler. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de semptomlar zorunlu tedavi gerektirir. Bu en önemli korunma yöntemidir. Herhangi bir rahatsızlık için, bir doktora danışınız ve bir ankete başvurunuz. Ne de olsa, başarılı bir tedavi bile, gelecekteki ihtilafın bir daha oluşmayacağına dair güven vermez.
Aşağıdaki önlemler etkili önleme yöntemleridir:
- Tuzlu, ekşi, yağlı, baharatlı yiyeceklerin alımını sınırlandırarak, doğru beslenmeye uyun.
- Bir doktor tarafından önerilen mineralli su kullanın.
- Alkolü reddet.
- Stresden kaçının.
- Aşırı değil ve keskin bir ağırlık setine izin vermeyin.
- Özellikle alt sırtta vücudu hipotermiden koruyun.
- Motor aktivitesi sağlayın.
Ve her yıl bir ürolojik muayeneden geçmeniz gerektiğini unutmayın! Bu öneriler, relaps riskini en aza indirecektir.
Источник: //tr.ilovevaquero.com/zdorove/115799-kamen-v-pochkah-simptomy-u-muzhchin-prichiny-profilaktika-diagnostika-i-lechenie.html
Böbrek Taşı Tedavisi
Ülkemizde idrar yolu taş hastalığı (ürolityazis) coğrafi, genetik ve toplumumuzun beslenme alışkanlığı nedeniyle sık görülmektedir. Yaklaşık olarak her on kişiden birinde hayatının herhangi bir döneminde taş oluşur.
Erkekler, kadınlardan 3 kat daha fazla sıklıkta taş oluşturur. Bu fark, yaşam tarzındaki ve diyetteki değişiklikler nedeniyle artık azalmaktadır.
Taş hastalığı sıklıkla 30 ile 50 yaş arasında görülmekte birlikte yeni doğan bebeklerde veya 80'li yaşlarda dahi görülmektedir.
Taş Nasıl Oluşur?
İdrarda bulunan elektrolitlerin atılım ve tutulumundaki dengesizlik sonucu önce taş kristalleri oluşur. Günlük aldığınız sıvı miktarıyla ve taş oluşumu tetikleyen veya engelleyen maddelerin idrarınızda bulunup bulunmamasıyla bağlantılı olabilir.
Bazı taş tiplerinde altta yatan bir genetik hastalık, metabolik veya hormonal bozukluk, idrar yollarında boşaltım sorunu veya doğumsal anormallik olabilir. Böbrekte gelişen taşlar orada kalabileceği gibi idrar yolu kanalına (üretere) da hareket edebilir.
Ürolityazis Nasıl Belirti Verir?
Taşın idrar yolunu tıkaması sonucu renal kolik olarak bilinen şiddetli ağrıyı hissedersiniz.
Bu, bel ve böğür (her iki yanınızda, kaburgaların alt kısmından kalçaya kadar uzanan alan) bölgenizde hissedilen keskin bir ağrıdır.
Eğer taş, böbreğinizde değil de üreterinizde ise ağrı kasık ve uyluk bölgesinde hissedilir. Renal ko bulantı, kusma, kanlı idrar, ağrılı idrar ve
ateş eşlik edebilir.
Nasıl Teşhis Konulur?
Renal kolik ile başvuran hastalarda ultrason, röntgen veya tomografi ile taşın varlığı, tıkanıklık yapıp yapmadığı, tıkanıklık varsa derecesi ve seviyesi araştırılır.Tomografi taşın boyutu, yeri ve sertlik derecesi ve böbrek hakkında detaylı bilgi verir.
Temel değerlendirmede kan ve idrar analizleri de yapılmalıdır.
Acil Durumlar Nasıl Tedavi Edilir?
Acil servise renal kolik ile başvuran birçok hastada ağrı kesici tedavi uygulanır. Görüntüleme yöntemleri ile küçük boyutta üreter veya böbrek taşı saptanan hastalarda idrar yollarında tıkanıklık yoksa taşın kendiliğinden düşmesi beklenir.
Bu sürede doktorunuz size taşı kolay düşürmeniz için size bazı tavsiyelerde bulunacaktır.Böbreğinde ciddi tıkanıklık saptanan hastalarda böbrekten idrar akışını sağlayacak yöntemler tercih edilir. Bu amaçla idrar yolunuza veya direkt böbreğinize stent takılabilir.
Çoğu zaman tıkanıklığa enfeksiyon da eşlik edebilir.
Eş zamanlı olarak enfeksiyonun tedavisine başlanılır.
Taşınız Vücudunuzdan Nasıl Uzaklaştırılır?
Belirtilere yol açan taşların tedavisinde genellikle 3 yöntem tercih edilir: Şok dalgaları taş kırılması (ESWL), Üreteroskopi (URS), Perkütan nefrolitotomi (PNL).Sizin için hangi yöntemin en doğru seçenek olduğu birçok faktöre bağlıdır. Yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını doktorunuzla birebir konuşarak karar verebilirsiniz.
Şok dalgaları ile taş kırılması (ESWL):•SWL, vücut dışından taşları kıran bir makine ile yapılır.•Taşın kırılması için, odaklanmış şok dalgaları(kısa sinyalli yüksek enerjili ses dalgaları) ciltten taşadoğru aktarılır.•Taş, şok dalgalarının enerjisini emer ve böylece küçükparçalara ayırır.
•Daha sonra taş parçacıkları işlemi takip eden günler
veya haftalar içinde idrarla atılır.
Üreteroskopik litotripsi (URS)
Anestezi altında küçük çaplı bir endoskop yardımıyla vücutta hiçbir kesi yapmadan yapılır. Bu endoskopla önce idrar yolundan mesaneye (idrar kesesi) oradan da idrar kanalına (üreter) ve böbreğe kadar çıkılıp taş parçalanır. Böbrek ve üst üreter taşlarında özellikle esnek optikler (flexible URS) kullanılarak taşlar lazer ile toz haline getirilir.
Perkütan Nefrolitotomi (PNL)
Anestezi altında sırttan böbreğe yerleştirilen bir tüp içinden böbrek taşlarının parçalanıp dışarı alınmasıdır. Özellikle daha büyük taşlar için tercih edilir.
Günümüzde daha küçük çaplı aletler kullanılarak Perkütan nefrolitotomi riskleri minimize edilmiştir. Mini veya ultramini PNL kullanılarak böbrek dokusunda daha az hasar oluştuğu gösterilmiştir.
Hastanemizde bütün bu teknikler başarıyla uygulanmaktadır.
Mini Perkütan
Son yıllarda popüler olan bu yöntem standart PNL ile tamamen aynı prosedürleri içermesine rağmen daha minyatür bir nefroskop ve daha minyatür aletlerle çalışılmasına olanak tanır. 1-2.
5 cm arasındaki böbrek taşlarında standart PNL ile hemen hemen aynı başarı oranlarına sahip olduğu rapor edilmiştir. Ancak daha büyük taşlarda işlemin süresini çok uzattığından komplikasyon oranlarını arttırması nedeniyle tercih edilmemektedir.
Standart PNL’ye göre daha kısa iyileşme süresi nedeniyle daha çok tercih edilen bir böbrek taşı tedavi yöntemi olduğu düşünülmektedir.
Источник: //www.sjh.com.tr/tibbi-birimlerimiz/mini-perkutan/
Böbrek Taşı | ÜRO-TIP
Böbrek taşı, idrar ile atılıp taş oluşturma potansiyeli bulunan maddelerin idrar ortamında süpersatüre (aşırı doygun) olması sonucu meydana gelen kristallerin bir araya gelmesi ile oluşur.
Bununla birlikte normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır, ancak bazı insanlarda bu engelleyici mekanizmalar tam olarak çalışmayabilir.
Milimetrik (pirinç tanesi gibi) boyutlardan böbreğin içinin tamamını dolduracak büyüklüklere kadar değişkenlik gösterir.
İdrar yolu taş hastalığının sıklığı yaklaşık olarak %3 tür. Tedavisiz bırakıldığında calcium oxalate tipi böbrek taşı için tekrar oluşma olasılığı ilk 1 yılda %10, 5 yılda %35, 10 yılda %50 oranındadır.
Taş hastalığının oluşumunda kişiye bağlı faktörler ( Genetik : Taş hastalığı bulunanların %25 inin ailesinde de taş hastalığının mevcut olması, ayrıca bazı kalıtsal hastalıklar -sistinüri gibi-.
Yaş ve cinsiyet: 20-40 yaş arasında sık görülmesi ve erkeklerde kadınlardan 3 kat daha fazla ortaya çıkması ) ile dış faktörler ( coğrafi bölge, iklim, su alımı, beslenme alışkanlıkları, meslek gibi ) etkili olabilir.
Böbrek Taşını Oluşturan Sebepler Nelerdir?
İdrar yolu taş hastalığının oluşmasında risk faktörleri şunlardır:
- Yetersiz sıvı alımı
- Beslenme alışkanlıkları
- Kalıtımsal hastalıklar (Primer hiperoxaluri, sistinüri gibi)
- Böbrekte yapısal bozukluklar
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Metabolik hastalıklar (Gut hastalığı gibi)
- Kan kalsiyumunu yükselten hastalıklar (hiperparatiroidizm, hipertiroidizm, sarkoidoz gibi)
- Geçirilmiş bağırsak ameliyatları (jejunoileal bypass, ince bağırsak rezeksiyonu gibi)
- Bazı bağırsak hastalıkları
- Bazı ilaçlar ( Triamteren, İndinavir gibi)
Böbrek Taşı Belirtileri
İdrar yolu taşları hiçbir bulgu vermeden gelişebileceği gibi bazen ciddi şikayetler meydana getirebilir. Böbrek içinde duran taşlar genellikle sessizdir. En sık görülen yakınma ağrıdır. Bir başka bulgu idrarda kan görülmesidir. Bu bazen gözle görülebilir, bazen ise idrar tahlilinde mikroskop düzeyinde tespit edilir.
Ağrının şekli çok şiddetli olabileceği gibi bazen hafif fazla rahatsız etmeyen tiptedir.
Taşın üretere ( böbrek ile idrar torbasının irtibatını sağlayan ince idrar yolu ) düşmesi ve idrar torbasına doğru hareket etmesi ile o tarafta belden başlayan kasığa yayılan, artıp azalan tarzda, şiddetli ağrı ( kolik tarzı ağrı ), bulantı, kusma, idrarda kanama ve sık idrar yapma isteği ortaya çıkabilir.
Tanı Nasıl Konur?
Yakınmanın dinlenmesi, muayene ve idrar tahlili sonrası taş hastalığından şüphe duyuluyorsa, radyolojik ( görüntüleme ) yöntem ile taş teşhisi konulmaktadır.
Direkt üriner sistem grafisi ( DÜSG ), İVP ( ilaçlı böbrek filmi ), ultrasonografi ( USG ) ve bilgisayarlı tomografi ( BT ) tetkikleri tek başına veya kombine edilerek kullanılmaktadır.
Ani başlayan böğür ağrısı yakınması olan hastanın araştırılmasında bu tetkiklerden bilgisayarlı tomografi %100 duyarlılığı ile etkili bir yöntemdir.
Böbrek Taşı Tedavisi
4 mm büyüklüğe kadar olan taşların hemen hemen tamamına yakını idrar yolundan düşebilir. 4-6 mm arası büyüklükte olan taşların yaklaşık yarısı düşmektedir. 6 mm den büyük taşların idrar yolundan atılması mümkün olmamaktadır. Taşın boyutu, yeri ve idrar yolunda tıkanıklık oluşturup oluşturmadığı tedavi şeklini seçerken önemlidir.
- Bol sıvı alarak taşın kendiliğinden düşmesini beklemek
- ESWL (Vücut dışından şok dalgalarıyla taş kırma)
- Endoskopik taş tedavisi (kapalı böbrek taşı ameliyatı, kapalı üreter taşı ameliyatı)
- Açık cerrahi girişim yöntemlerinden uygun olan yapılmaktadır.
Üreteroskopi
Teşhis ve tedavide üreteroskopi:
Taş hastalığının tedavisi yanısıra üreter tümörlerinin tanı ve tedavisinde de üreteroskopi yöntemi kullanılmaktadır. Tıbbi teknolojinin ilerlemesine paralel olarak üreteroskopik aletlerin kullanım alanlarında da önemli gelişmeler olmuştur. İnce çaplı ve bükülebilir (flexible) üreteroskoplar sayesinde pek çok vakada kullanılabilme olanağı bulunmuştur.
Üreteroskop, idrar yolunun en uç kısmı olan üretranın dış ağzından (işeme deliği) içeri ilerletilerek böbreklerden gelen idrarı mesane bağlayan “üreter” adı verilen ince kanallara ulaşılır.
Böylelikle üreter içerisindeki taşlar, damar anormallikleri, taşlar, tümörler, darlıklar ışıklı optik sistem sayesinde direkt olarak gözlemlenebilir.
Tanı olanaklarının yanında gerek taş tedavisi gerekse üreter tümörlerinin kesilerek alınması, biyopsisi, koterizasyonu yapılabilmektedir. Üreteroskopi, üreter kanserlerinin tanı ve tedavisinde de kullanılan en önemli yöntemler arasında yer alıyor.Böylece eskiden açık bir ameliyatı gerektiren bir operasyon modern teknoloji yardımı ile daha kısa sürede, açık ameliyatlardaki gibi bir kesi izi olmadan, ve hastanede daha kısa yatış süresi ile tedavi sonuçlandırılabilmektedir.
Böbrek Taşının Fleksibl Üreteroskop İle Alınması (HD)
Böbrek taşı fleksibl üretereskop yardımı ile vücut dışına alınır.
Böbrek Taşının Lazer İle Kırılması (HD)
Fleksibl üreteroskopi ve lazer yardımı ile böbrek taşı kırılması.
Perkütan Nefrolitotomi (Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı)
Bu yöntemde anestezi altında vücut dışından (böğürden) böbreğe küçük bir delik açılarak girilir ve büyük taşlar bu delikten yerleştirilen özel cihazlar kullanılarak önce kırılır daha sonrada vücut dışına alınır.
Bu ameliyat yönteminin en büyük avantajı büyük taşların tedavisinin kolaylıkla sağlanmasının dışında vücutta büyük bir kesi olmadığı için ameliyat sonrasında ağrı, hastaların günlerce yatağa bağlı kalması gerekmez. Açık ameliyatlara göre nekahat dönemi çok kısadır.
Tecrübeli ellerde komplikasyon oranı düşüktür.
Tedavi Sonrası
Tekrarlayan böbrek taşı olanlarda bazı tavsiyelere dikkat edilerek ve bu hastaların bir kısmında ilaç tedavisi ile taş oluşumu önlenebilir ya da tekrar oluşması geciktirilebilir.
En önemli kurallar:
- Sofrada ekstra tuz kullanılmamalı
- Aşırı proteinden zengin beslenilmemeli
- Günde 2 litre idrar çıkaracak şekilde sıvı alınmalı
Bunların dışında yapılacak perhizlerin taş oluşumunu engellemediği artık bilinmektedir.
Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirme ve Koruyucu Tedavi
İdrar yolundaki taş ya da taşların tedavisinden 3-4 hafta sonra metabolik değerlendirme önerilir. İdrar yolunda enfeksiyon varsa tedavi edilerek idrar yollarında enfeksiyon mutlaka tedavi edilmelidir. İdrar yolları enfeksiyonu ya da idrar yollarında kanama varlığında metabolik değerlendirme yapılmamalıdır.
Bu değerlendirmede öncelikle;
Kırılan, kendiliğinden düşen ya da ameliyatla elde edilen taşın analizi
24 saatlik idrar toplanır (Laboratuardan verilecek özel toplama kabında bu idrar toplanmalıdır)
24 saatlik idrarda değerlendirilecek parametreler:
- Kalsiyum
- Kreatinin
- Magnezyum, Fosfat
- Sodyum, Potasyum, Klorür
- Ürik asit
- Sitrat
- Oksalat
- Sistin
Ayrıca kanda kalsiyum, fosfat, ürik asit ve gerekli durumlarda paratiroid hormon düzeyleri değerlendirilir. Elde edilen tüm parametreler incelendikten sonra metabolik sapmalar konusunda yorum yapılarak hemen diyet veya koruyucu ilaç tedavisine başlanabilir.
Bu tip yaklaşım ile yeniden idrar yolu sisteminde taş oluşum riski en aza indirilir.
Amaç taş oluştuktan sonra taşın taş kırma ya da cerrahi ile tedavisi değil, taşın oluşmasının önlenmesidir. Bu nedenle taş oluşum mekanizmasının altında yatan metabolik nedenin ortaya çıkartılması gereklidir.
Ziyaretçi ilgisi:
- üreter taşı ameliyatı sonrası komplikasyonlar
- 4 milimlik taş kendi düşermi
- 4 milimlik tas suyla dusermi
- 4 mm bobrek tasi
- 4 mm boyutunda kalkül dansitesi izlenmektedir
- 5mmlik tas nekadar
- 7 5 mm bobrek tasi dusermi
Источник: //www.urotip.com.tr/bobrek-tasi-nedir.html
Böbrek Taşı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi
Böbrek taşları, böbreklerin iç astarında çözünmüş minerallerin birikiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bunlar genellikle kalsiyum okzalattan oluşurlar. Bununla birlikte birkaç başka bileşik çökeltisinden oluşabilirler.
Böbrek taşları keskin, kristal yapısını korurken; bir golf topunun boyutuna kadar büyüyebilir. Böbrek taşı küçük olabilir ve üriner sistem yoluyla fark edilmeden geçebilir.
Ancak vücuttan ayrıldıklarında aşırı derecede ağrıya neden olabilirler.
Vücudun içinde kalan böbrek taşları, üreterin (böbrek mesaneye bağlanan tüp) tıkanması, idrarın vücudun terk etmesi için kullandığı yolu tıkaması gibi birçok komplikasyona neden olabilir. Bunlar şiddetli ağrıya neden olabilir.
Araştırmaya göre, böbrek taşı olan kişilerin kronik böbrek hastalığına yakalanma riski önemli derecede yüksektir.
Böbrek Taşı Sebepleri Nelerdir?
“Böbrek taşı nasıl oluşur?” Böbrek taşlarının önde gelen nedeni vücutta su eksikliği olmasıdır. Taşlar, önerilen günde sekiz ila on bardak su içmeyen kişilerde daha sık görülür. İdrar asidi (idrarın bir bileşeni) seyrelmek için yeterli su olmadığında idrar daha asidik hale gelir. İdrarda aşırı derecede asidik bir ortam ile böbrek taşı oluşumuna elverişli hale gelir.
Crohn hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları, renal tübüler asidoz, hiperparatiroidizm, medüller sünger böbrek ve Dent hastalığı gibi tıbbi hastalıklar böbrek taşı riskini arttırır.
Ayrıca Bakınız: Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı genellikle üretere girinceye kadar semptom görülmez. Böbrek taşlarının semptomları belirginleştiğinde, genelde aşağıdakileri içerir:
- Kasıkta aşırı ağrı
- İdrarda kan
- Kusma ve mide bulantısı
- İdrarda beyaz kan hücreleri veya irin
- İdrar miktarında azalma
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sürekli idrar yapma dürtüsü
- Ateş ve titreme (bir enfeksiyon varsa)
Böbrek Taşı Kimlerde Görülür?
Böbrek taşları erkeklerde, kadınlardan daha yaygın oluşan bir rahatsızlıktır. Böbrek taşı yaşayan insanların çoğu 30-50 yaşları arasındadır. Ailede böbrek taşı öyküsü olması, bir kişide böbrek taşı riskini artırır.
Benzer şekilde, bir önceki böbrek taşı oluşumu, önleyici tedbir alınmazsa, bir kişinin gelecekte taş oluşma riskini artırır.
Bazı ilaçlar böbrek taşına yakalanma riskini artırabilir. Bilim adamları, sıklıkla nöbetleri ve migren baş ağrılarını tedavi etmek için reçete edilen bir ilaç olan topiramatın (Topamax) ilacının böbrek taşı riskini artırdığını bildirdi.
Ayrıca, D vitamini ve kalsiyum takviyelerinin uzun süreli kullanımı, böbrek taşlarına katkıda bulunabilecek yüksek kalsiyum düzeylerine neden olabilir.
Böbrek taşları için diğer risk faktörleri, protein ve sodyum açısından yüksek, ancak kalsiyum açısından düşük beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, yüksek tansiyon ve gastrik bypas cerrahisi, inflamatuvar bağırsak hastalığı, vücudun kalsiyumun nasıl emildiğini etkileyen diyetler ve ishaldir.
Böbrek Taşı Teşhisi ve Tanı Kriterleri
Birçok farklı tanı testi böbrek taşının varlığını doğrulayabilir. Fiziksel muayene, böbrekler tarafından koltuk altındaki ağrıyı (kasıkta) ve bel ağrısını ortaya çıkarabilir. Genellikle semptomlar hastalığı işaret eder.
İdrar analizi, idrarda kan olup olmadığını ve sonradan bir enfeksiyon olup olmadığını gösterecektir. Bir böbrek taşı ile birlikte görülen komplikasyonları tanımlamak ve tanı geçerliliğini kontrol etmek amacıyla kan testleri yapılabilir.
Abdominal BT taraması, böbrek taşı olup olmadığını test etmenin bir yoludur. BT taraması üreter, mesane ve böbreklerin durumunu, bir taş bulunup bulunmadığını, böbrek taşının kesin büyüklüğü ve yeri, tıkanma olup olmadığı ve apendiks, aorta ve pankreas gibi bölgedeki diğer organların durumunu tespit eder.
Ultrasonların da yüksek algılama hızlarına sahip olduğu gösterilmiştir ve böbrek taşları ile ilişkili birçok komplikasyonu teşhis edebilir.Gereksiz radyasyondan kaçınmak için hamile kadınlara BT taraması yerine ultrason uygulanmalıdır.
Bir hastaya böbrek taşı teşhisi konduktan sonra, taşın boşaltım sistemindeki ilerlemesini izlemek için basit bir röntgen ışını kullanılacaktır.
Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?
Sağlıklı kişilerde böbrek taşlarının engellenmesi için vücudun sulu tutulması, susuz kalmaması önemlidir. İdrar su ile inceltilerek minerallerin yoğunlaşmasına ve taş oluşmasına engel olur. İdrar berrak sarı renkte olduğunda, taş oluşma olasılığı azalır.
Doktorlar, yüksek risk altındaki kişilerde belli taş türlerini önlemek için ilaçlar da önerebilirler.
Источник: //www.hastalopedi.com/bobrek-tasi/
Böbrek Taşı Teşhisi Ve Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET
Böbrek taşının teşhisini koyabilmek için ilk olarak tam idrar tahlili yapılmaktadır.
İdrarda kanama hastanın anlayamayacağı şekilde idrarda berraklık olsa bile lakin idrar tahlili yapıldığında mikroskobik hematürisi yani gizli kanama olan hastalarda daha detaylı tetkikler yapılmalıdır.
Bunlar radyolojik uygulama direkt olarak üriner sistem grafisi ile bir takım ip uçları alınabilir.
Aynı zamanda böbrek ultrasonu çekilebilir. Ultrason filmi sadece taşı değil,taşın büyüklüğünü ve böbrekte yaptığı genişlemeyi gösterir. Ultrasonun yetmediği bir durumda üreter taşlarıdır.
Bu taşlar böbrekle idrar yolu arasında bulunan taşlardır. Bu taşların ultrasonla tanısını koymak bir hayli zordur.
Bu yüzden üreter taşlarına önceden ilaçlı film denilen son yıllarda bilgisayarlı tomogrofi filmiyle üreter taşlarının tanısını koymak daha kolay olur.
Aynı zamanda taşın yeri tam olarak bulunamaziseve tanı tam olarak konulamaz ve bu testlerin hepsi uygulanabilir. Bunların dışında sintigrafi diye bilinen böbreğin çalışmasını gösteren bir test de uygulanır.
Böbrek taşı hastalığı tedavisi
Hastalığın başladığı acil akut safhasında hastaların hepsinde benzeyen tedavi uygulanmaktadır. Başlangıç döneminde taşın kendiliğinden düşmesi beklenir. Yalnızca ağrı kesici iğne yapılır veya ilaçlar verilebilir.
Bol su içmesi ve yürüyüş yapması önerilir. İlaçlarını ve sıvısını ağız yoluyla alabilen hastalar çok şiddetli ağrısı olanlar dışında ilk olarak evlerine gönderilir.
Hastalar çok ağrısı var ise, ağızdan su içemiyor iseserum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir.
Böbrek taşı düşürme yolları
Taşın düşmediği zamanlarda girişimsel tedavi uygulanır. Bazı maden suları içildiğinde de böbrek taşları düşürülür. Bazı bölgelerde doğal olarak çıkan maden suları da bu duruma yardımcıdır.
Bu sular erzurumun pasinler ilçesine 4 km uzaklıkta olan serçe boğazı köyünün hemen girişinde yerden doğal olarak çıkan mineralli doğal maden suyu çok etkili bir diüretiktir ve günde 2-3 litre içilir ise 3-5gün içinde taşları ve kumları döktüğü bilinmektedir.
Erzincan böğert maden suyu da bu özelliği taşıdığı biliniyor. Bunlar gibi maden sularında sodyum oranı oldukça düşüktür.
ESVL yöntemi ile taş kırma işlemi nedir?
Böbrek taşı kırma işlemi
ESVL vücut dışından şok dalgalarıyla taş kırma, böbrek taşını kırmak için tek bir noktadan çıkan şok dalgalarıyla taş kırma işlemidir. X-ray veya ultrason ile odaklama yapan cihazlar vardır. Kırılma işlemi yapılan taş parçaları idrar yoluyla böbrekten atılımı sağlanır. ESVL taşların hepsinde de başarılı olmayabilir. Yapılan bu işlem ile başarı oranı taşın cinsine, sertliğine, büyüklüğüne ve idrar kanalındaki yerine göre değişir.
Tek bir uygulamada kırılan taşlar olduğu kadar tekrarlayan uygulamalar ile de taş kırma işlemi yapılır.ESVL uygulaması yapılırken rahatsızlık veya ağrı duyulabilir. Bu yüzden tedaviden önce ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bu işlemden sonra genelde hastanede yatmaya gerek olmaz.
Bu işlem, girişimsel tedavilere gerek duyan hastaların genel kısmında uygulanan bir işlemdir. Özellikle böbrek içinde ya da üreterin üst kısmında bulunan taşlar için doğru bir tedavi olduğu bilinmektedir.
Buna rağmen 2,cm’den büyük, sert, ya da böbreği tamamen kaplayan taşlarda uygun bir yöntem değildir. Bu uygulamada direkt olarak taşa uygulanan yüksek enerjili şok dalgası cildi ve iç organlara zarar vermeden ilerleyip taş üzerinde kırılma etkisi yapar.
Bu şok dalga enerjisi ile böbrekteki taşlar küçük parçalara bölünerek idrar kanalından atılımı sağlanır.
Perkütan nefrolitotomi yöntemi ile taş düşürme işlemi nedir?
Perkütan nefrolitotomi, PCNLendoskopik böbrek taşı cerrrahisinde sırt bölgesinde böbrek hizasında 0,5-1 cm civarı kesilerek röntgen kontrolü devamında böbreğe iki ucu açık bir tüp yerleştirilir. Bu tüpten yerleştirilen optik cihaz yardımıyla taş video sistemi ile monitörde görülür ve özel aletler ile taş çıkarılır.
Perkütan operasyonunun en değerli tarafı vücuttaki dokuların korunmuş olmasıdır. Bu sayede iyileşme dönemi daha çabuk olur.Hastalar bu operasyondan sonra açık ameliyatlara oranla daha çabuk iyileşir.Bu hastalar genelde 2-3 veya en geç 7 günde hastaneden çıkıp günlük yaşamlarına dönebilir.
Bu operasyon açık yapılan ameliyatlara oranla daha kısa zaman alır.
Genellikle böbreğin alt havuzcuklarında bulunan taşlarda ya da büyük taşlarda ESVL’nin başarı oranı düşer. Böyle durumlardaPCNL işlemi daha başarılı bir işlemdir.
Operasyon anında taşı temizlemek için pnömotik litotripsi veya lazer litotripsi kullanılır. Bu teknolojiler sayesinde en sert taşlar dahil kırılabilir.Bu teknik sayesinde bütün böbreği kaplayan ve karalifom taş olarak bilinen taşlarda bile işlem yapılır.
Üreterolitotripsi işlemi ile taş düşürme işlemi nedir?
Böbrek taşı düşürme yöntemleri
Ureterolitotripsi, bu taşlar yani üreter taşları hem ESVL hem de üreterorenoskopi(URS) ile işlem yapılarak temizlenmektedir. URS’de kesme işlemi yapılmadan idrar kanalından özel bir endoskopik alet ile girilerek taş üreterde görüntülenir ve temizleme işlemi yapılır. Hastaların geneli işlemin yapıldığı gün evine gider ve bir gün sonra günlük yaşamlarına dönebilirler. Genellikle alt veya orta üreterdeki taşlarda işlemin başarısı daha fazladır. Yüzde 90 veya 95 civarıdır. Üst üreter taşlarının tedavi yönteminde ilk tercih edilen uygulamadır.
Fakat 1cm’den büyük üreter taşlarında ESVL’nin başarısı azalır.Kurallı bir durum olarak 1 cm’den büyük üreter taşlarında ve 2 cm’den büyük böbrek taşlarında endoskopik uygulama daha yararlı olur. Üretereskopi, üreterin alt ya da orta bölümünde tıkanıklığa sebep olan taşların çıkarılmasında kullanılır.
Üretereskopik müdahalede çok ince bir teleskopik alet yardımı ile idrar borusundan ve mesaneden girilerek üreterin içine girilir. Bu ince ve esnek endeskop ile üreter içinde ileri doğru gidilerek tıkanmaya sebep olan taşa ulaşıp bu taş çıkartılır. İlk taş operasyonundan 1 sene sonra hastalar ultrason veya direkt film çekilerek kontroller yapılır.
Bu sıralarda hastaların tekrar taş oluşumunu önlemek amacıyla bol su ve sıvı almaları özellikle istenir.
Böbrek taşı nedir?–Böbrek taşı belirtileri–Hamilelikte böbrek taşı
Источник: //www.saglikocagim.net/bobrek-tasnn-tans-ve-tedavisi_3/
Böbrek Taşları Tedavisi Uygulamaları Nasıl ve Ne Şekilde Yapılır?
Böbrek taşı tedavisi uygulamasında böbrek taşının büyüklüğü, taşın nereye yerleştiği, taşın özelikleri önemlidir. Buna göre tedavi şekli belirlenmektedir.
Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek taşı
Böbrek taşlarının çoğunluğu kendiliğinden düşme eğilimi taşır. Yapılan bir araştırma göre idrar yolları taşlarının yaklaşık olarak % 80’i ilaç tedavisi ya da kendiliğinden düşmektedir.
Böbrek taşları boyut açısından 5 mm’den daha büyük değilse kendiliğinden kolayca düşebilir ama 5 mm’den daha büyükse cerrahi işlemler ile bu taşlardan kurtulmak mümkündür.
Ayrıca 5 mm altında olan taşların idrar yolundaki yerleşim durumu ve taşların şekilleri de düşmesi konusunda etkili olur. Böbrek taşı tedavi yöntemleri arasında;
Böbrek taşının tedavisinde hangi yöntemlerin kullanılacağı taşın cinsine, oluşturabileceği zarara, idrar yollarına vermiş olduğu zarara, taşın büyüklüğüne ve taşın yerine göre değişmektedir.
Böbrek taşlarının düşürülebilmesi ve tedavi edilmesi için açık cerrahi yöntemi sık şekilde tercih edilmemektedir.
Ayriyeten böbrek taşının oluşmasının önüne geçmek isteyen kişilerin günlük olarak bol düzeyde su tüketmesi gerekir.
Su böbrek taşı oluşmalarının önüne geçerken düşmesi konusunda da yardımcı olur. Böbrek taşlarının erimesi, kolay düşmesi, oluşmaması için doğal ve bitkisel olan kürler, çay ya da karışımlar kullanılabilir.
Kendiliğinden Böbrek Taşının Düşmesini Beklemek ve ESWL Tedavisi
Kendiliğinden düşmesini beklemek; hastaların idrar yollarının genel yapısı ve taşın büyüklüğü düşmesi konusunda etkendir. Ayriyeten taşın idrar yoluna yerleşme şekli ile kendi şekli de düşmesini etkileyen faktörler arasında yer alır. Taşın kendiliğinden düşmesini beklemede en önemli olan nokta beklenecek olan süredir.
Bazı hastalar haftalarca beklerken bazı hastalar yıllarca bekleyebilir. Bu kadar uzun süre beklemek oldukça yanlıştır. Böbrek taşları zaman içinde idrar yollarında tıkanıklar, idrar yollarından iltihaplanmalar, böbreklerde iltihaplanmalar ve böbrek yetmezliklerine sebep olabilir. Bundan dolayı taşlar 5 mm’den daha küçük olsa bile acil düşmesi önemlidir.
Düşmeyen taşlar için mutlaka taş tedavi yöntemlerinden bir tanesi tercih edilmelidir.
ESWL tedavisi; bu tedavi şekli genelde küçük olan taşlar için kullanılır. Genelde hastaya anestezi verilmez. Şok dalgalarının yardımı ile taşların kırılması sağlanır. Kırılan taşlar kısa zaman içinde idrar yardımı ile dışarıya atılmalıdır.
Taşların dışarıya atılması esnasında oluşabilecek olan ağrılardan kaynaklı olarak ilaç kullanımı yapılmalıdır. Kırılmış olan taşlar idrar yollarında tıkanmalara yol açar ve düşmez ise ek cerrahi işlemlere gerek duyulabilir.
Kapalı Böbrek Taşı ve Açık Böbrek Taşı Ameliyatı
Kapalı üreter taşları tedavisi; mesana ile böbreklerin arasındaki idrar taşları için uygulanmakta olan tedavi yöntemidir. Bu tedavide üriner sistemi tehdit altına alan taşlardan kurtulma ve hastayı en kısa dönemde günlük yaşamına döndürmek amaçtır. Medikal şekilde yapılan tedaviler ile düşmeyen taşlar için uygulanmaktadır.
Kapalı böbrek taşları tedavisi; genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta hastanın sırt kısmından 1 cmm boyutunda kesi açılır. Açılmış olan keşiden özel olarak üretilmiş olan aletler yardımı ile böbreklere boru parçası yerleştirilmesi yapılır. Optik olan cihazların yardımı ile taşın olduğu bölge monitöre aktarılır.
Endoskopik olan taş kırma aletlerinin yardımı ile taş kırılır ve olduğu bölgeden çıkartılır. Bu ameliyatta hastaların vücut dokularına herhangi bir zarar verilmez. Ayrıca kısa sürede tamamlanan ameliyat sonrasında hastalar kolay ve hızlı bir iyileşme süreci geçirir. Açık böbrek ameliyatına göre daha rahat bir iyileşme dönemi geçirmek mümkünüdür.
Hasta hastaneden en fazla 3 gün içinde taburcu edilir.
Açık böbrek taşları tedavisi; gelişen teknoloji ile kapalı böbrek taşı ameliyatı çıktığından bu yana açık böbrek taşı ameliyatları tercih edilmemektedir.
Bu ameliyat endoskopik olan yöntemler kullanılarak böbrek taşı çıkarılamayan hastalarda tercih edilir. Ayrıca iyileşme süreci ve hastaların günlük yaşama dönemleri oldukça uzun sürer.
Diğer yöntemler arasında en riskli yöntemdir.
Böbrek Taşı İçin Doğal Bitkiler
- 1 litre kaynamış olan suyun içine atılacak olan 100 gram mısır püskülü 10 dakika boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine 1 bağ maydanoz eklenir. Bu şekilde 5 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine arpa eklenir. Bu şekilde 10 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve bu karışım sabah, akşam düzenli şekilde içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine 50 gram ayrık otu eklenir. Bu şekilde 5 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1 su bardağı klorsuz olan suyun içine 3 gram kadar avokado yaprağı eklenir. Avakoda yapraklarının kurumuş olması gerekmektedir. Kısık ateş üstünde tutulan karışım 8 dakika boyunca ocaktan alınmadan kaynatılır. Akşam yemeğinden 2 saat önce ılık şekilde tüketilmelidir. Avakoda yaprağı kürü düzenli şekilde tüketilmelidir. 5 gün yapılmalı 3 gün ara verilmelidir. 20 gün boyunca yapılması gereken bu kürün hesaplamasına 3 gün aralar eklenmez. İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen kürün düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekir. Avakoda yaprağı böbrek taşlarını eritme özelliğinden dolayı tavsiye edilir.
(1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading…
Источник: //bobrekagrisi.com/tedavi/bobrek-tasi-tedavisi