Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?

içerik

Burun eğriliği ameliyatı

Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?

Genel olarak halk arasında burun veya kemik eğriliği denilen, tıpta'ise Septum Deviasyonu olarak isimlendirilen bu durum burun tıkanıklığının yaygın olarak adlandırılan nedenlerindendir.

Kemik ve kıkırdak eğrilikleri, burun arasında bulundukları yere ve eğriliğin boyutuna göre değişik şiddetlerde tıkanıklık yapabilirler. Mesela burun deliklerine yakın yerde bulunan bir eğrilik, giriş bölgesinin dar olması sebebiyle hastaya çok fazla sorun yaratabilmektedir.

 Septum deviasyonu burun tıkanıklığının yaygın isimlendirilen nedenlerindendir.

Burun Eğriliğinin Zararları Nelerdir?

Burun tıkanıklığı gece olunca kişide etkileri daha fazla hissedilebilir. Tıpkı ağız açık, horlama, sabah kalktığında boğazda kuruluk, yanma hissi, çabuk yorulma, kafa ağrısı, geniz akıntısı ve öksürük gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir. Burun tıkanıklığı neticesinde hastanın rahat soluk alıp vermesi engellenir.

Ayrıca bilhassa geceleri ağızdan nefes alma sebebi ile solunan havanın nemi ve ısısı ayarlanamaz ve kronik farenjitin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek , oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilmektedir.

Bilhassa ilerleyen yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına ve ya var olan hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına sebebiyet verir.

Burun Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

  • Burundan nefes alma güçlüğü ya da hiç nefes alamama durumu. Ağız açık uyuma, horlama ve şiddetli durumlarda uykuda nefes durması yaşanması.
  • Sabah yorgun ve bitkin kalkma, ağız kuruluğu ve gün boyu ara ara uyku gelmesi durumu.
  • Gündelik fiziksel aktiviteler de düşüklük ve erken yorulma.
  • Sinüzit, farenjit, larenjit, bronşit ve otit gibi benzeri enfeksiyonlara zemin hazırlamak.
  • Bazı şiddetli olgularda baş ve yüz ağrılarının oluşması.
  • Çok ender de olsa tam eğri olan ve hiç hava geçişi olmayan olgular doğrultusunda koku alamama.
  • Yukarıda saydığımız belirtilerle yaşanmaktaysa, çok fazla riskli olmayan bir ameliyatla bu sıkıntılardan kurtulmak daha doğru bir karadır.

Burun Eğriliğinde Tanı Nasıl Konur?

Burun tıkanıklığı şikayetlerini oluşturan nedenlerin tespitinde kulak burun boğaz hekimi tarafında yapılan endoskopik muayene tanının konulması için çok önemlidir. Eğer hekim gerek görürse ek patolojilerin tespiti için radyolojik inceleme (bilgisayarlı tomografi) yapabilir.

Cerrahi atılım ile burun orta bölmesi eğriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahale edilebilmekte ve bu sayede iyileşme sağlanabilmektedir. Fakat mukoza şişmesi ile ilgili sorunlar (nezle, rinit, alerjik rinit) cerrahi ile giderilemez.

Burun tıkanıklığı kişi için problem durumuna gelmişse, yani kişi günün büyük bir bölümünü burundan değil de ağızdan soluk alarak geçiriyorsa gece horlamaları oluyorsa operasyon yasam kalitesini düzeltmek için kesinlikle düşünülmelidir.

Burun Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun eğriliği yani septum deviasyonu ameliyatında (septoplasti) kemik ve kıkırdaktaki eğri kısımların düzeltilmesi işlemi yapılır. Düzeltilemeyecek kadar eğrilmiş kısımlar dışarı çıkartılır. Bazı durumlarda dışarı çıkarılan kıkırdakların bir bölümü düzeltilerek yerine konur.

Nazal septum deviasyonu olan hastalarda genelde burun eti şişlikleri de (alt konka hipertrofileri) eşlik edebilir. Ameliyat esnasında burun etleri değerlendirilir. Gerekirse alt konkaları küçültme işlemi uygulanır.

Ameliyat hem lokal anestezi hem de genel anestezi ile yapılabilmektedir.

Ameliyattan hemen sonra burun içine tampon konur. Bu tamponlar silikonlu olup, içerisindeki kanallardan hastanın daha rahat nefes alması sağlanır. Çıkartılırken hasta her hangi bir ağrı hissetmez.

Burun etlerine bazı durumlarda (alt konkalara) yapılan cerrahi işlemler sonrasında ek diğer tamponlar konulması gerekmektedir. Burun içinden çalışıldığı için dışarıda herhangi bir ameliyat izi olmamaktadır.

Bu ameliyat son zamanlarda endoskopik metod (görüntülü metod) ile de yapılmasına karşın sırf septum deviasyonu olan hastalarda mutlaka lüzumlu değildir.

Burun Eğriliği Ameliyatında Yaş sınırı Var mıdır?

Burun septumunda yüz kemiklerinin gelişimini belirleyen bazı merkezler vardır. Çocukluk çağında belirlenen septum deviasyonlarının cerrahi tedavisi, bu merkezleri ve yüzün kemik gelişimini bozmamak için genellikle 18 yaşından önce yapılmamaktadır. Erişkinlerde büyüme merkezleri aktif değildir ve bu sebeple septoplasti ameliyatlarının yüzün şekli üstünde olumsuz bir etkisi olmamaktadır.

Burun Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli

Burun eğriliği ameliyatı öncesi Aspirin ve bunun gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı 1 hafta önceden kesilmelidir. Ameliyat anında üst solunum yöntemleri enfeksiyonu başta olmak üzere hastanın enfeksiyonunun olmaması gerekmektedir.

Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyattan hemen sonra burnun içindeki silikon splintlerde ki hava kanalları için özel tasarlanmış serum veya spreylerle yıkanarak açık tutulmaya çalışılır. Bu silikonlar burunda yaklaşık iki gün (bazı durumlara göre biraz daha da uzun olabilir) kaldıktan sonra çekilir.

Daha sonra yine burun yıkamalarına özel solüsyonla devam edilir, burunda oluşabilecek kabukların azaltılması için nemlendirici damlalar kullanılabilir. Hasta yaklaşık olarak 3 ila 4 hafta boyunca haftada bir kez görülerek burun temizliği yapılır.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken mühim noktalardan biri de burun tıkanıklığına katkıda bulunabilecek saman nezlesi ve bunun gibi bir hal varsa, kesinlikle tedavisinin de ihmal edilmemesidir.

  • Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde aksatmadan kullanın. Burnunuzu çarpmamaya itina gösterin ve ameliyatı yoklamak için elinizle hareket ettirmeyin.Ameliyat sonrası zararlı olabileceği için burnunuza kesinlikle musluk suyu çekmeyin.
  • Doktorunuz izin verene kadar burnunuzu sümkürerek temizlemeye çalışmayın.
  • Çok aşırı ve sıcak olmamak koşuluyla banyo yapabilirsiniz.
  • Ameliyat sonrasında burnunuzdan birkaç gün boyunca giderek azalma gösteren bir sızıntı halinde kanama olabilmektedir, aşırı çok kanama olması mecburiyetinde muhakkak doktorunuza başvurun
  • Ameliyat sonrası sigara ve alkol kullanması yaraların iyileşmesini menfi etkilediğinden sakıncalıdır.
  • Evinizde ve hastanede yatak baş bölümü biraz yüksekte yatmanız gerekir.
  • Geçici olarak üst dudakta uyuşukluk ve duygu kaybı olabilmektedir, bu problem zaman geçtikçe kaybolur.

Ameliyattan sonra burunda kuruluşa hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunları en aza indirgemek için bulunduğunuz ortamlarda soğuk buhar makinası kullanın ya da günde 3 ila 4 defa bir kase kaynamış suyun buharına karşı burundan soluk alın.

Burun içindeki tam iyileşme 2 ila 6 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu zaman arasında doktorunuzun önerdiği kontrollere zamanında ve düzenli gidin. 

Burun Eğriliği Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Burun eğriliği (Deviasyon) ameliyatı fiyatları piyasadaki rekabet sebebiyle oldukça değişkendir. Bir kez yalnızca burun kemiği ameliyatı yapılacaksa genelde fiyatlar birbirine yakındır.

Bunun beraberinde burun eti ameliyatı ile birlikte yapılacak ise ücretlerde farklılıklar olacaktır.

Hele bir de estetik şekilde müdahale ile birlikte yapılan ameliyatlarda ise fiyatlar yüzde yüz değişecektir.

Burun estetiği ameliyatı fiyatları eskiye oranla alternatiflerin fazla olması sebebiyle çok fazla değişkenlik gösterir. Kişiye göre yapıldığı için değişkenlik gösteren maliyetler olabilir.

Burun estetiği konusunda net bir fiyat bilgisi almak için ya internet üzerinden burun bölgesinin çekilmiş fotoğrafı yada muayenehaneye gelerek muayene olmak belirleyici olmaktadır.

Bunun dışından söylenen fiyatlar tamamen tahmini bir fiyat olacaktır.

Источник: //www.meltemhastanesi.com/burun-egriligi

Burun Kemiği Eğriliği Nedir?

Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?

Burun kemiği eğriliği, en çok bilinen adı ile “deviasyon”, burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde ortaya çıkan burun tıkanıklığı durumudur. Buna burun kemiği de denilmektedir.

Burnu ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tünel olarak düşünmek mümkündür. Bu duvara tıpta “septum nasale” denilmektedir.

Bu tünellerin her bir en, uzunluk ve hacmi birbirine yakınsa işte o zaman sağlıklı bir burun yapısı vardır demektir.

Burunun ortadaki duvarı her iki yanında ince bir zar tabakası ile kaplıdır. Bu tabakaların arasında ise kıkırdak, alt ve arka kısımlarda da kemikten oluşan bir duvar yer almaktadır. Bir kişi sağlıklı bir buruna sahip ise ön kısım giriş deliğindeki darlığın arkasından genişleme gösterir.

Bu geniş yer sayesinde hava ısınır, nemlenir, süzülür ve belirli bölgelere yönlendirilir. Ve bu şekilde hemen arka tarafındaki üst boğaza geçiş izni verilir. Arkada üst boğaz dediğimiz kısım da giriş gibi dar yapıdadır. Girişten ya da çıkıştan burun tünellerinden herhangi birinde problem meydana gelmiş ise hava geçişleri engelleniyor anlamındadır.

Bunun sebebi ise genellikle burun orta duvarının yaptığı tümsektir.

Deviasyonun Görülme Sebepleri Nelerdir?

Burun orta duvarı tıpkı bazı belirli bölgeler gibi bebek anne karnındayken gelişmeye başlar. Bu gelişim süreci ortalama 1-7-18 yaşa kadar devam eder. Bu yaşlar itibarı ile burun büyümesindeki gelişme durmuş olarak kabul edilir.

Bazen büyüme sırasında gen kodlarındaki sebeplere bağlı olarak burun kemiği yamuk olabilir. Bazen de burna alınan çok ya da az sayıda darbe burun orta duvarında hasar meydana getirebilir.

Bu şekilde deviasyon kendisini göstermiş olur.

Burun Kemiği Eğriliği Kimlerde Görülür?

Toplumumuzun neredeyse %80’inde deviasyon durumu görülmektedir. Ancak bunların büyük bir kısmı hafif niteliklidir. Bu hafif sorunlar klinik problem ortaya çıkarmazlar. Burun eğriliğinde herhangi bir cinsiyet ön plana çıkmaz. Eşit miktarlarda insanlarda görülmektedir. Eğer bu deviasyon ileri aşamadaysa mutlaka tedavi gerektirir.

En Sık Hangi Yaşlarda Görülür?

Burun eğriliği durumu bazen doğumda görülür. Bazen de büyüme evrelerinde ortaya çıkar. Bu sebeple genelde fark edilmeyeceği gibi bazen geç fark edilebilmektedir. Yetişkinlerde genel olarak orta yaşa geçiş süreçlerinde sağlık kontrollerinde fark edilir. O yaşlarda kişi için bu durumun ne denli önem arz ettiğini anlamak zor olabilir.

Burun Kemiği Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Burun kemiği eğriliğini bazı belirtiler doğrultusunda anlamak mümkün olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Tek ya da çift taraflı burun tıkanıklığı
  • Ağızdan soluma durumu
  • Burun kanamalarında sıklık
  • Burunda genellikle tek taraflı akıntılı durum, tıkanıklık
  • Baş ağrıları, yüz kısımlarında ağrı, genizde akıntı
  • Sık sinüzit durumu
  • Çocuk veya bebeklerde uykuda sesli nefes alıp verme

Burun Kemiği Eğriliği Ne Gibi Sorunlara Sebep Olabilir?

Deviasyon dediğimiz burun kemiği eğriliği bir kişide üç ayrı sağlık sorununa neden olabilir. Bunları verimlilik kaybı, konfor kaybı ve diğer sağlık sorunları olarak ele alabiliriz.

Konfor Kaybının Riskleri

Burun solunumu sağlık açısından kişiye çok şey katar. Bunlardan birisi ve en önemlisi solunan havanın ısınması, nemlenmesi ve akciğerlere yönlenmesi ile hava geçişinin algılanarak akciğerlerin havayı alarak ona genişlemesidir. Kısaca konfor demek daha fazla oksijen demek, koku ve tat alabilmek gibi önemli etkenleri barındırmaktadır.

Burun Solunumunun Önemi

Burundan rahat nefes almak son derece önemlidir. Çünkü burun insanın kliması gibi görev yapar. Solunan havanın ısınmasını, nemlenmesini ve süzmesini üstlenir. Akciğerlerin daha fazla genişleyebilmesi için burundan alınacak havanın önemi büyüktür. Ayrıca burundan alınacak oksijen tat duyularının gelişmiş bir şekilde kalması açısından önem teşkil eder.

Burundan hava almak yerine ağızdan solunum yapıldığında bu saydığımız niteliklerin ortadan kalktığı görülecektir.

Kuru ve soğuk hava akciğerlere ulaşacak, akciğerler daha az genişleyecek, koku ve tat gibi duyularda azalma meydana gelecektir.

Üstelik bunların yanı sıra ağız kokusu, ağız kuruluğu, horlama, dişlerde problem, kulak basıncını eşitleyememe, yorgun kalkma hali, uykuyu alamama, iştahsızlık, hiperaktivite gibi durumlar oluşacaktır.

Burnu tıkalı kişilerde genel olarak bazen ötme duyulması, sesli oluşu, yemek yeren soluk soluğa kalıp yorulması gibi durumlar görülmektedir.

Ağızdan Solumanın Sakıncaları:

  • Ağız kokusu
  • Ağız kuruluğu
  • Horlama
  • Dişlerde problem
  • Gün içinde uyuklama
  • Huzursuzluk hissi
  • İştah kaybı
  • Hiperaktivite
  • Yorgun kalkma

Burun Kemiği Eğriliğine Bağlı Perfomans Düşmeleri

Burun kemiği eğriliği ile ortaya çıkabilecek performans kayıpları şu şekilde listelebilir:

  • Dikkat dağınıklığı
  • Genel yorgunluk durumu
  • Yeterince keyifli olamama
  • Kilo alma
  • Sağlık sorunları
  • İş ve okul hayatında başarısızlık

Burun kemiği eğriliği ile yalnızca hayatta konfor ve performans kaybedilmez. Bununla beraber ciddi sağlık sorunları da kendisini göstermeye başlar.

Orta kulak basınç sorunları, sinüzit, burun kanama ve iltihapları, uyku apnesi, geniz akıntısı, burun içi yaralar ve kabuk bağlama gibi durumlar görülebilir.

Şayet ilerlerse ve tedbir alınmaz ise kalp ritim bozukluğu ve kalp yetmezliğine varan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Ameliyat Süreci Nasıldır?

Burun kemiği eğriliği yani deviasyon sorunu yaşayan bir hasta geceleri ağızdan nefes alır ve buna bağlı olarak ağız kuruluğu problemi yaşar. Bu durum gündüz de sakıncalı durumlar ortaya çıkarır.

Örneğin sürekli baş ağrısı, genel bir yorgunluk hali, isteksizlik, keyifsizlik gibi. Bu gibi durumların fark edilmesi ise yıllarca sürebilir.

Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olan hasta ancak kendisinde böyle bir sağlık sorununun olup olmadığını anlayabilecektir.

Kulak Burun Boğaz muayene sürecinde uzman doktor ince çubuk şeklindeki endoskoplarla burun boşluklarını inceleyip tanıyı koyacaktır.

Ameliyat kararı alındıktan sonra ise hasta, doktor tarafından tedavinin süreci, yarar ve riskleri hakkında bilgilendirilecektir.

Yeterince bilgi sahibi olan ve ameliyat sürecine dahil olan hastaya, ameliyat öncesinde yasaların zorunlu kıldığı bir takım tahliller yapılacaktır.

Bu tahliller neticesinde ameliyata engel bir durum tespit edilmemiş ise hasta güvenli bir şekilde ameliyata alınacaktır.

Deviasyon ameliyatında esas nokta burun ön tarafı ve arka kısmındaki destek korunarak burun içerisindeki kemik ve kıkırdak dokunun yamukluğu giderilerek düzeltilmesidir.

Büyük oranda bu ameliyat kapalı teknik ile yapılmaktadır. Bu işlemde burun içerisinden bir kesi yapılır ve ameliyat gerçekleştirilir.

Ancak burun sırtında problemler gözlemleniyorsa böyle durumlarda burun ucunun altından bir kesi yapılarak açık teknik denilen işlem ile ameliyat gerçekleştirilir.

Deviasyon ameliyatlarında temel prensip, burnun ön tarafındaki ve burun sırtındaki desteği koruyarak burun içerisindeki kıkırdak-kemik eğriliğinin düzeltilmesidir.

Olguların çok büyük bir kısmında bu işlem kapalı teknik dediğimiz burnun içerisinden bir kesi yapılarak ameliyatı gerçekleştirmek mümkündür.

Burun sırtında da eğikliklerin olduğu bazı olgularda ise estetik burun ameliyatlarındakine benzer bir yöntemle burun ucunun altından bir kesi yapılarak açık teknik dediğimiz yöntemle de gerçekleştirilebilir.

Ameliyat Sonrası Taburcu Koşulları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyatın akabinde hasta odasına alınacak ve dinlenecektir. Ortalama dört saatlik bir dinlenme sürecinden sonra hasta ayağa kalkabilir, su içebilir ve herhangi olumsuz bir durum yok ise aynı gün taburcu edilebilir.

Ameliyat sonrasında burun içine konumlanan silikon splintlerde yer alan hava kanalları özel serum sayesinde veya sprey ile yıkanıp açık tutulmaya çalışılmalıdır. Burundaki bu silikonlar ortalama 2 gün sonra çekilip alınır.

Sonrasında ise burun yıkamalarına devam edilecektir. Ameliyat sonrasında burunda meydana gelebilecek kabuklar için nemlendirici damlalar fayda gösterebilir. Hasta, doktoruna ortalama 3-4 hafta boyunca muayeneye gidecektir.

Bu muayenelerde doktor hastanın burun temizliğini yapacaktır.

Burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde burun içerisinde kabuklanma ve koyu renkli sıvı gözlemlenebilir. Bunlar tıkanıklığa sebebiyet verebilir. Gelecek haftalarda bu sıvılar ortadan kaybolacaktır ancak kabuklanma sürebilir.

Hemen hemen 5-6 haftalık bir süreç sonunda ise burundan nefes almanın keyfi sürülecektir. Burnun yeni haline uyum biraz zaman alabilir. Bu süre zarfında bazı hastalar alışkanlık olduğundan ağızdan nefes almaya devam edebilirler.

Bazı hastalar burun ve geniz etinden kuruluk hissedebilirler.

Ameliyat Sonrası Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar

Burun kemiği eğriliği ameliyatların sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon oranı oldukça düşüktür.

Görülebilecek komplikasyonlar arasında burun duvar ortasında kan birikimi, kanama, burun içerisinde yapışıklık, burun orta duvarında delik oluşumu, enfeksiyon sayılabilmektedir.

Ancak özenli ve dikkatli bir cerrahi ameliyat sonrasında, uygun ve yerinde bir bakım ile tüm bu saydığımız komplikasyonlardan korunmak mümkün durumdadır.

Источник: //www.ahmethamdikepekci.com/burun-kemigi-egriligi-nedir/

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?

Burun, koku alma görevi yanısıra aynı zamanda solunum sisteminin başlangıcı, akciğerlerin giriş kapısıdır.

Solunumla alınan hava burun içindeki kılcal damarlarla ısıtılıp nemlendirilir ve burun içindeki kıllar sayesinde tozlardan temizlendikten sonra akciğerlere girer.

Eğer bu fonksiyon olmasaydı, dış havadaki her türlü toz ve mikrop akciğerlere girer, yeteri kadar sıcak ve nemli olmayan hava, akciğerlerin, boğazın ve solunum borucuklarının tahriş olmasına yol açardı.

Burun tıkanıklığına bazen bir kemik eğriliği bazen de burun eti şişmesi yol açabilir. Burun tıkanıklığı, uyku bozukluğundan, horlamaya, tat ve koku alma bozukluklarına kadar birçok soruna neden olur.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri

• Burun ya da kemik eğriliği (septum deviasyonu) ve burun eti şişmeleri (konka) burun tıkanıklığına en fazla yol açan etkenlerdir.

Kemik-kıkırdak eğrilikleri, burun içerisinde bulundukları yere ve eğriliğin boyutuna göre farklı derecelerde tıkanıklığa neden olurlar.

Burun eti şişmesi, tek başına burun tıkanıklığına yol açacak kadar büyüyebileceği gibi bazen de burun eğrilikleriyle birlikte görülebilir.

• Hava kirliliği, alerji, burun spreyi bağımlılığı, sigara, alkol tüketimi ve atmosfer basıncı değişiklikleri gibi burun mukozasını şişiren, ödemini arttıran etkenler burun tıkanıklığına neden olur. Bilinçsizce kullanılan efedrinli burun spreyleri, burun etlerinde geriye dönüşümü olmayan hasarlara neden olduğu için bu tür ilaçların 3 günden fazla kullanılması oldukça zararlıdır.

• Burun etlerinin anatomik olarak büyük olması, geniz eti büyümesi, polip, sinüzit gibi faktörler de burun tıkanıklıklarının oluşumunda rol oynarlar. Burun estetik ameliyatları sonrasında görülen, burun kanatlarındaki çöküntü de burun tıkanılıklarına sebep olur.

Deviasyon, burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölmenin bir tarafa veya bazen her iki tarafa doğru eğilmesidir. Deviasyona doğumsal faktörler, doğum travmaları ve erişkin yaşlardaki çarpma ve darbeler yol açar. Kemik eğriliği, burun içinde bulunduğu bölgeye göre farklı derecelerde tıkanıklığa yol açar.

Burun deliklerine yakın yerde bulunan bir eğrilik, giriş bölgesinin dar olması sebebiyle hastayı çok rahatsız edebilir. Aynı şiddetteki bir eğrilik daha gerideyse herhangi bir belirti vermeyip burun tıkanıklığına bile sebep olmayabilir. Fakat ileri derecede bir eğrilik, nerde olursa olsun genellikle solunumu engeller.

Böyle bir durumda deviasyon ameliyatı gerekebilir.

Burun Tıkanıklığının Zararları

• Burnun tıkalı olması akciğerlere giren temiz hava ve oksijen miktarının azalmasına, burun içindeki kirliliklerin dışarı atılmasında sorunlara neden olur.

Yeterince oksijen alınamaması baş ağrısına, çocuklarda zeka gelişiminin bozulmasına yol açar. Tıkanıklık nedeniyle ağızdan soluk alan kişide ağız ve boğaz kuruluğu oluşur.

Bu kuruluk tahrişe ve mikropların yerleşmesine uygun bir zemin hazırlar. Ayrıca ağız kokusu ve kronik boğaz iltihapları görülür.

• Tıkanıklık sebebiyle sıvıyı dışarı atamayan burundaki akıntı, sinüslere girerek sinüzite, burnun arkasına akarak yutakta, gırtlakta ve akciğerlerde enfeksiyonlara, bazen de kalp hastalıklarına neden olabilir. Tıkanıklık aynı zamanda kulaktan boğazın arka bölümüne açılan kanalın tıkanmasına ve orta kulak iltihabına sebebiyet verebilir.

• Tıkanıklığın derecesine göre hasta ağzı açık uyur ve horlar. Tüm gece boyunca ağızdan solumaya bağlı, boğaz kuruluğu, ağız kokusu, dilde paslanma, tat duyusunda azalma, gıcık ve öksürük krizleri ortaya çıkar.

• Yeteri kadar hava solunamadığı için kalp üzerine fazla yük biner ve kalp fazla çalışır. Bu da uzun dönemde kalpte ritim bozukluklarına, kalp yetmezliğine ve yüksek tansiyona sebep olabilir.

• Çocuklarda uzun süre devam eden burun tıkanıklıkları, yüz kemiklerinin ve dişlerin gelişimini bozar. Ses kısıklığı, seste bozulma ve konuşma sorunlarına sebep olur ve genizden konuşma görülür.

• Burnu tıkalı bebeklerin ve çocukların devamlı ağızdan nefes almak zorunda kalmaları nedeniyle yüz yapısı bozulur. Gerekli önlem alınmadığı takdirde bebek ve çocukta zaman içerisinde ‘adenoit yüzü’ denilen özel bir yüz şekli oluşabilir.

Böyle bir durumda ağız sürekli açık, üst çene öne doğru çıkık, damak yapısı daha kubbeli bir şekil alır ve devamlı ağzından salyalar akan bir görünüm ortaya çıkar. Bu durum, geniz eti büyümesine bağlı tıkanıklığın önemli olduğunu gösterir.

Geniz eti, çocuklarda genellikle tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle büyür. Burun solunumunu engelleyecek düzeye ulaştığında, burun fonksiyonlarının da bozulmasına neden olur.

Burnun temizlenme mekanizması etkilendiği için, içeride alerjenlerin ve birikintilerin kalış süreleri uzar. Mukozanın değişen derecelerde gösterdiği alerjik yanıt artışı sebebiyle burun dokuları şişer.

Geniz etinin neden olduğu tıkanıklığın yanısıra, gelişen mukoza şişmesi de burun tıkanıklığının daha da artmasına yol açar.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

• Endoskopik muayeneden sonra, kompüterize tomografi veya burun içi basıncını ölçen özel cihazlarla tıkanıklığının sebebi ve yeri saptanabilir.

• Alerjisi olan kişilerde, alerji ilaçlarıyla burun mukozasının şişkinliği azaltılarak hastanın nefes alıp vermesi sağlanır. Burun etlerinde mukozanın fazla olduğu ve ilaçla düzelmeyen durumlarda ise radyofrekans yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde, cihazdan çıkan radyofrekans enerjisini, iğne mukozaya ileterek uygulamayı takiben 2-3 hafta içerisinde mukozanın büzülmesini sağlar.

Lokal anestezi altında, burun etlerine  15-20 dakika boyunca, 75-85 derecede, 500-700 jul radyofrekans dalgaları verilir. İkinci seans sonunda yaklaşık %80-90 başarı sağlanır. Çeşitli radyofrekans cihazları ile, hafif dereceli konka şişmeleri tek seansta küçültülebilir.

Fakat orta ya da ileri derecedeki burun etlerinde kalıcı netice alınabilmesi için 3-4 kez uygulama yapmak gerekebilir.

• Sinüzit, polip, geniz eti gibi tedaviye yanıt vermeyen durumlarda ise endoskopik ameliyatlarla burun tıkanıklıkları giderilir.

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Источник: //www.beslenmedestegi.com/hastaliklar/burun-tikanikligi-nedenleri

Burun tıkanıklığı neden olur? Hangi sağlık sorunlarına yol açar?

Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?
Burun tıkanıklığı neden olur? Hangi sağlık sorunlarına yol açar?

Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları geçici burun tıkanıklığına neden olabilirken, pek çok kişide ise burun tıkanıklığı kalıcı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr.

Ahmet Erdem Kılavuz, kalıcı burun tıkanıklıklarının en sık deviasyon denilen burun orta bölmesindeki kıkırdak ve kemik eğriliğinden kaynaklandığını belirterek, diğer nedenleri kronik sinüzit, alerjik rinit (burun iltihabı), burun içinde alerji kaynaklı oluşan etler (polip) ve burun eti (konka) büyümeleri olarak sıralıyor.

Burun tıkanıklığına neden olan etkenlerin uygun tedavilerle ortadan kaldırılabileceğini, tedavi edilmeyen burun tıkanıklıklarının ise yorgunluktan kalp hastalıklarına dek birçok soruna neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, burun tıkanıklığının yol açabileceği 10 sorunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Yorgunluk

Burnumuzdan ciğerlerimize çektiğimiz hava vücudumuzun her organı ve her hücresi için hayati öneme sahip.

Yeterince iyi nefes alamamak iskelet kaslarını da etkilendiğinden kişinin günlük performansını ve fiziksel kapasitesini azaltıyor.

Bu durumun merdiven çıkmaktan, spora, iş ve okul performansından cinsel hayata kadar olumsuz etkileri belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor; üstelik kişi kendinde gün boyu nedenini tam bilemediği bir yorgunluk hissediyor.

Yüze ve göze vuran ağrı

Burunda hava akışını bozan deviasyon ve konka gibi nedenler sinüslerin havalanmasını engellerken bu da uzun vadede kronik sinüzit gibi iltihabi durumlara yol açabiliyor. Kronik sinüzit geniz akıntısı, yüze ve gözlere vuran ağrıyla seyrediyor ve tedavi edilmediği takdirde daha ileri sağlık problemleri yaratabiliyor.

Uyuklama hissi

Burun tıkanıklığının yol açtığı horlama ve uyku apnesi, kişinin sosyal ve aile hayatını etkileyebiliyor, ileri durumlarda dolaşım ve solunum sistemlerinde kalıcı problemlere yol açabiliyor. Ayrıca gün içinde uyuklama gibi durumlara yol açarak araç kullanımı ya da dikkat isteyen işlerde çalışanlarda çevre sağlığını ve iş performansını da olumsuz etkileyebiliyor.

Kalp hastalıkları

Burun tıkanıklığının yarattığı hava akışındaki direnç akciğer damarlarına ekstra yük bindirdiğinden kalbin akciğere kan pompalayan odacığı ekstra çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum uzun süre devam ettiğinde ise kalbin işleyişini ve kan basıncı dengesini bozabileceğinden kalp sağlığı üzerinde önemli olumsuz etkilere yol açabiliyor.

Astım

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz “Burundaki deviasyon gibi yapısal problemler birebir alerji sebebi değildir.

Alerjiler vücutta hücre ve moleküler seviyede oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır, ancak burundaki yapısal problemler alerji tedavisinin etkin bir şekilde yapılmasını engelleyebilir.

Ayrıca alerjik durumlar alt solunum yollarını da etkileyerek astım gibi akciğer problemlerine de yol açabilirler” diyor.

Koku ve tat almada azalma

Deviasyon (burun orta bölmesinde kıkırdak ve kemik eğriliği), konka (burun eti) büyümesi ya da polip (burunda alerji kaynaklı oluşan et) gibi durumlar koku duyusunu olumsuz olarak etkiliyor.

Koku, aynı zamanda tat duyusunu da etkilediğinden, burun tıkanıklığında yediğimiz yiyeceklerin tadını ve aromasını yeterince iyi alamayız.

Koku ve tat duyusunda azalma hayat kalitesini anlamlı olarak düşürürken, aynı zamanda vücudu tehlere açık hale getiriyor.

Gıcık şeklinde öksürük

Burun tıkanıklığına yol açan sebepler, özellikle kronik sinüzit, sürekli geniz akıntısına yol açabilirken, geniz akıntısı sürekli boğaz temizleme ve gıcık şeklinde öksürüğe yol açabileceği gibi aynı zamanda özellikle sabahları daha fazla hissedilen ağız kokusuna yol açabiliyor. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı da geniz akıntısını daha da artırabiliyor.

Diş çürükleri ve diş eti iltihabı

Burun tıkanıklığı sonucu sürekli ağız solunumu yapılması boğaz sağlığıyla beraber ağız ve diş sağlığını da etkiliyor. Sürekli ağız kuruluğu, ağız ve dişleri koruyan tükürük salgısının azalması veya yetmemesi, diş çürüklerine ve diş eti iltihaplarına yol açabiliyor. Tedavi edilmeyen diş çürükleri kalbe kadar uzanan çok ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabiliyor.

Boğaz enfeksiyonları

Burun yoluyla aldığımız hava burun içinde ısıtılıp nemlendiriliyor, filtre edilerek mikroplardan arındırılıyor. Temizlenen nemlendirilen ve ısıtılan bu hava önce boğaza sonra akciğerlere aktarılıyor.

Burun tıkanıklığı durumunda ağız solunumu yapıldığında ise bu işlemlerden geçmeyen hava doğrudan boğaza ve akciğerlere yönlendirildiğinden özellikle kronik farenjit ve bademcik iltihabı gibi boğazın iltihabi durumlarına yol açabiliyor.

İşitme kaybı

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz “Burun yoluyla aldığımız hava burnun arka kısmında bulunan östaki borusu yoluyla orta kulak boşluğunu da havalandırmaktadır. Kulak sağlığı için kulakların da “nefes alması” çok önemlidir.

Tıkanan burun tarafındaki kulak, enfeksiyonlardan daha sık etkilenir, uçuş ve dalış gibi basınç değişikliklerinde tıkanmalar yaşayabilir. Tıkanıklığın tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü durumlarda orta kulakta sıvı birikmesi ve kulak zarında çökme gibi durumlara ikincil olarak işitme kayıpları gelişebilir.

Bu durum uzadığında ise kronik orta kulak iltihabına yol açarak kulak ameliyatı da gerektirebilir” diyor.

Burun tıkanıklığının çözümü ne?

Источник: //indigodergisi.com/2018/05/burun-tikanikligi-neden-olur/

Burun Kanaması : Neden Olur, Nasıl Geçer?

Burun Eğriliği Uykuda Solunum Sorununa Yol Açar Mı?

Her yaşta insanın hayatının bazı dönemlerinde farklı nedenlerle karşılaştığı burun kanamasının tıbbi ismi epistaksis olarak bilinir. Burun yapı olarak en ufak bir darbeyle bile kanayabilecek kadar hassastır.

Kendi kendinize de bazı yöntemlerle tedavi edebileceğiniz bu kanamalara, tek tarafta ya da her iki tarafta rastlanabilir.

Kanamalar burnun arka kısmında ya da ön kısmında görülür ve birkaç saniye ya da 10 dakika kadar sürebilir.

Kuruyan burun zarları, kanama ve enfeksiyonlara karşı hassaslaşır. Çünkü burnun içinde çok ince damarlar bulunur ve kuru havadan çabuk etkilenirler. Özellikle çok soğuk havalarda burun mukozasının kuruması ve çatlaması kanamaya yol açar.

2. Burunda kemik eğriliği

Burun eğriliği tıpta “septum deviasyonu” adıyla bilinir. Burun delikleri arasında ince bir duvar mevcuttur ve bu duvar burnun merkezinde yer alır.

Her iki burun boşluğuna eşit uzaklıkta yer alan bu duvar bazı insanlarda tek bir tarafa doğru eğik şekilde olabilir. Bu da burun boşluklarından birini genişletirken diğerini daraltır.

Bu durum, nefes almada zorluk yaşanmasına ve kanamalara sebebiyet verir.

3. Sümkürme

Özellikle grip, nezle gibi hastalık dönemlerinde burnun kapalı olan kısmını açabilmek için sümkürülür. Bazen bu sümkürme öyle güçlü olur ki, burun damarlarında çatlamaya sebep olur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu sebeple gelişen kanamalara çok sık rastlanır. Sümkürürken, burnun ne kadar hassas bir yapıda olduğu akla getirilerek çok zorlanmaması gerekir.

4. Solunum rahatsızlıkları

Genellikle bu tip kanamalara, sinüzit iltihabı, saman nezlesi ve alerjik rinit gibi solunum yolu enfeksiyonları sebep olur. Kuruyan burun mukozası kabuk oluşturur. Hassaslaşan burun, sümkürme, hapşırma ya da öksürük anında kanar. Kabuk olan burun mukozası yara halini alır. Bu da beraberinde kanamayı getirir.

5. Darbeler, kırıklar ve yaralanmalar

Kavga ya da kaza sonucu burna alınan darbeler, kırıklara ve şekil bozukluklarına sebep olabilir. Sonrasında şiddetli kanamalar görülebilir. Burun ya da yüz ameliyatlarından sonra da kanamalar meydana gelebilir. Ayrıca yabancı bir cisimle çocukların burunlarını karıştırması sonucu burnu koruyan tabakada tahriş meydana gelir, beraberinde kanamalar görülür.

6. Pıhtılaşma hastalıkları

Kanın pıhtılaşmaması sebebiyle oluşan hemofili gibi hastalıklarda, durduk yere burun kanamasıyla karşılaşılır. Bu hastalıklarda kanın pıhtılaşmasını sağlayan unsurlar eksik kalır. Vücutta gerektiği gibi kanamayı durduramaz ve uzun süreli, aniden oluşan kanamalar önlenemez.

7. Hipertansiyon

Hiper tansiyonun belirtileri arasında kanama da yer alır. Vücuttaki su-tuz endeksi, böbrek, sinir sistemi ve hormon seviyeleri tansiyonu etkileyerek kanamalara yol açabilir.

Stres altında olanlar, çok tuz tüketenler, şeker hastaları, obezler, sigara ve alkol alışkanlığı olanlar yüksek tansiyonla karşı karşıya kalabilir. Bu da olası kanamaları beraberinde getirir.

Hipertansiyon hastalarında burun kanaması baş ağrısına sebep olur.

Hipertansiyon İle Alakalı Tüm Detaylar İçin: Hipertansiyon Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

8. K vitamini eksikliği

Beslenme ile burun kanaması çok alakasız gibi görünse de, bozuk beslenme alışkanlığı ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı enzimler içeren K vitamininin eksikliği burunda kanamaya yol açabildiği gibi; basur, diş eti kanaması gibi sorunlara da sebebiyet verebilir.

9. Tümörler

Burun içinde bulunan sinüsler ve genizden kaynaklı kanamalar görülebilir. Bu kanamalar ciddi önem taşır ve sürekli tekrarlar yapıdadır. Mutlaka doktor kontrolünün yapılması gerekir.

10. Hormonal nedenler

Hamilelik döneminde hormon değişiklikleri burun kanamalarına neden olabilir. Kanamaya, artan kan basıncı sebep olur ve ciddi riskler taşımayan bir durumdur. Yine de doktor kontrolünün yaptırılmasında fayda var.

Sık Sık Burun Kanaması Neye İşarettir?

Sık sık oluşan burun kanaması, genellikle kronikleşmiş hastalıklarda özellikle pareniyal alerjik rinit ya da hipertansiyon gibi rahatsızlıklarda görülür. Bazı durumlarda endoskopla burun içine bakılıp, kanamanın yeri tespit edilerek kanayan damar yakılır ya da tampon uygulanır.

Çocuklarda Neden Olur?

Çocuklarda kanamaya, daha çok burnu karıştırma ve burna sert yabancı cisimler kaçması gibi durumlar sebep olur. Gece uykuda burun kanaması da çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur. Odanın sıcak ve kuru olması ya da var olan kan hastalıkları buna sebep olabilir. Çocuklarda burun kanamalarının görülme sebepleri:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Travma, düşme, kaza sonucu oluşan kanamalar
  • Alerjik rinit
  • Burnun karıştırılması ve burnun içine yabancı cisim kaçması
  • Kan hastalıkları, trombosit azlığı, lösemi gibi ciddi rahatsızlıklar
  • Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları
  • Uzun süre güneşlenme
  • Sıcak hava

Burun Kanaması Nasıl Geçer?

Eğer burun, belli bir hastalık nedeniyle kanamıyorsa, özellikle kanın pıhtılaşması ile ilgili bir rahatsızlık söz konusu değilse kanama birkaç saniyeden on dakikaya kadar olan zaman diliminde kendiliğinden durur. Burun kanaması nasıl durdurulur konusu ilk yardım hususunda bilinçlenmek ve panik anında ne yapılacağını bilmek açısından önemlidir. Kendi kendinize kanamayı durdurabileceğiniz bazı yöntemler:

1. Boynu düz tutmak

Kanama esnasında yapılan ilk şey kafayı geriye atmaktır. Bu yapılan büyük yanlışlardan biridir. Kanamanın durmasına değil, genize doğru akmasına sebep olur. Başı çok hafif öne yatırarak durmak gerekir. Bu yöntem kanamanın kısa sürede durmasını sağlar.

2. Soğuk su ile burnu temizlemek

Kafayı ıslatmak, burnun içine pamuk yardımıyla tampon yapmak, boyuna buz koymak yine yanlış bilinen birkaç yöntemdir. Doğrusu, soğuk su yardımıyla fazla sümkürmeden burnun temizlenmesidir.

3. Burna iki parmak yardımı ile sıkıştırarak baskı uygulamak

Elin iki parmağı ile burun kemiğinin altından tutup sıkıca bastırarak sıkıştırmak yapılacak diğer bir yöntemdir. 5 dakika boyunca bu şekilde bastırmak gerekir. Bu yöntem pıhtı oluşmasını engellemek için yapılır.

5 dakika sonra hala kanama durmamışsa, tekrar soğuk suyla yıkayıp, oluşan pıhtıların dışarı çıkmasını sağlayarak, 5 dakika boyunca yine burun iki parmak ile sıkıştırılıp baskı uygulanmalıdır.

Birkaç kez bu yöntem uygulandığı takdirde kanamaların %90’ı durur.

Hipertansiyon kaynaklı olan kanamalar söz konusu ise kanamanın durdurulması doğru bir davranış olmaz. Ayrıca tek taraflı burun kanaması söz konusu ise bu, lokal bir kanama olduğu ihtimalini doğurur.

En doğru yöntem doktor tarafından muayene edilip, kanama noktasının ve sebebinin bulunmasıdır. Burnun arka tarafından gelen kanamaları ise, kişi kendi kendine durduramaz.

Bu gibi bir durumda, burnun arka tarafının tamponlanması gerektiğinden hastanın hastaneye gitmesi uygun olur.

Источник: //sebboy.com/burun-kanamasi-neden-olur/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть