Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Çoğu Sinsice İlerliyor
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HERŞEY
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) cinsel temas sonrası kişiden kişiye bulaşan enfeksiyonlardır. Etkenler bakteri, virüs, parazit ve mantarlar olabilir. 20’den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık mevcuttur.
Bunlardan başlıcaları; Gonore, Chlamydia, Herpes, HIV/AIDS, HPV ve sifiliztir. Bakteri, parazit ve mantarların yol açtığı hastalıklar antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat viral enfeksiyonların tam olarak tedavisi yoktur. Ancak antiviral ilaçlar semptomların ve hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olurlar.
Prezervatiflerin (kondom) doğru kullanımı, CYBH’lara yakalanma veya yayılma riskini büyük ölçüde azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz.
Çoğu CYBH hem erkekleri hem de kadınları etkiler ancak çoğu durumda neden oldukları sağlık sorunları kadınlar için daha şiddetli olabilir.
CYBH’ların belirtileri nelerdir?
CYBH’lar çok çeşitli bulgulara sahip olabildiği gibi belirtisiz de olabilir. Bu nedenle komplikasyonlar ortaya çıkana kadar veya tanı konana kadar fark edilmeyebilirler. CYBH’lara işaret edebilecek bulgular ve belirtiler arasında şunlar olabilir:
•Cinsel organlarda, ağızda veya rektal bölgede yaralar
•İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi
•Penisten gelen akıntı
•Normal olmayan, kötü kokulu vajinal akıntı
•Anormal vajinal kanama
•Cinsel ilişki sırasında ağrı
•Özellikle kasıkta ama bazen daha yaygın olan büyümüş ağrılı lenf nodlarının varlığı
•Karnın alt kısmında ağrı
•Ateş
•Gövde, el ve ayaklarda döküntü
CYBH için risk faktörleri nelerdir?
•Korunmasız cinsel ilişkide bulunmak:
Lateks kondomu olmayan enfekte partner ile vajinal veya anal birlikte CYBH’lara yakalanma riskini önemli ölçüde artırır. Ağız yoluyla cinsel ilişki daha az riskli olabilir ancak enfeksiyonların yine de bulaşma riski mevcuttur.
•Birden fazla cinsel partnerin olması:
Cinsel ilişki kurulan kişi sayısı arttıkça CYBH riski de artar.
•Daha önce CYBH geçirilmiş olması:
Daha önce geçirilmiş CYBH hikayesi olması başka bir CYBH’na yakalanmasını kolaylaştırır.
•Alkol veya uyuşturucu kullanma:
Madde bağımlılığı kişilerin karar verme yetisini bozabilir ve riskli davranışlarda bulunmasına neden olabilir.
•Genç olmak:
CYBH’ların yarısı 15-24 yaş arasındaki insanlarda görülür.
Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ilaç reçetesi isteyen erkekler:
Doktorlarından sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) ve vardenafil (Levitra) gibi belirli ilaçların reçetelerini isteyen erkekler daha yüksek CYBH oranlarına sahiptir.Erektil disfonksiyonun 10 nedeni
•Genital herpes:
HSV’un (Herpes Simplex Virus) neden olduğu genital bölgelerde uçuklarla karakterize bir hastalıktır. Beraberinde kızarıklık, kaşıntı ve ağrı görülür. Virüs sinirlere yerleştikten sonra zaman zaman tekrar aktive olarak ortaya çıkan kronik bir enfeksiyondur.
•Trichomoniazis:
Trichomonas vaginalis isimli parazitin neden olduğu bir CYBH’tır. Çoğu zaman her hangi bir belirti vermez ve tesadüfen saptanır. En sık belirtisi kadınlarda sarı, yeşilimsi, kötü kokulu vajinal akıntıdır. Tedavide antibiyotikler kullanılır.
CYBH’ların komplikasyonları nelerdir?
CYBH’ların erken dönemlerinde çoğu zaman her hangi bir belirti olmayabilir, bu yüzden komplikasyonları önlemek için erken tanı önemlidir. CYBH’ların komplikasyonları şunlar olabilir:
•Pelvik ağrı
• Gebelik komplikasyonları
•Göz iltihabı
•Artrit
•Pelvik inflamatuar hastalık
•İnfertilite
•Kalp hastalığı
•Bazı kanserler, örneğin HPV’ye bağlı servikal ve rektal kanserler
CYBH tanısı nasıl konur? Hangi testler yapılır?
Kişinin şüpheli cinsel ilişkisinin olması ve diğer bulgu ve belirtiler bir CYBH’ı akla getiriyorsa laboratuvar testleri ile tanı konabilir.
Kan testleri: Kan testleri, HIV veya frenginin ilerleyen safhalarının teşhisini doğrulayabilir.
İdrar örnekleri: Bazı CYBH’lar idrar örneği ile doğrulanabilir.
Akıntı örnekleri: Kişide aktif genital yaralar varsa veya genital akıntı mevcutsa enfeksiyon tipini teşhis etmek için yapılan mikroskobi ve kültür işlemleri ile tanı konabilir.
CYBH tedavisi nasıl yapılır?
Bakterilerin sebep olduğu CYBH’ların tedavisi genellikle daha kolaydır. Viral enfeksiyonlar tedavi edilebilir ancak her zaman iyileştirilemez.
Antibiyotik tedavisi:
Genellikle verilen antibiyotikler gonore, frengi, klamidya ve trikomoniaz dahil birçok cinsel yolla bulaşan bakteri ve paraziter enfeksiyonları tedavi edebilir. Tipik olarak gonore ve klamidya için aynı anda tedavi verilir çünkü bu iki enfeksiyon sıklıkla birlikte görülür.
Tedavi süresince veya var olan yaralar iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzak kalınması gereklidir.
Antiviral tedavi:
Herpes enfeksiyonlarında antiviral tedavi ile enfeksiyon riski azaltılabilir fakat yine de hastalığın bulaşma riski mevcuttur. HIV tedavisinde antiviral ilaçlar ile hastalıktan uzun yıllar boyunca korunabilinir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili olur.
Eşlerin de tedavi edilmesi gereken CYBH’lar hangileridir?
Eş tedavinin yapılması gereken CYBH’lar şunlardır:
Trichomonas, gonore, sifiliz, herpes enfeksiyonlarında kişinin partnerinin de tedavi edilmesi gerekmektedir.
Источник: //doktorumnedio.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklarla-ilgili-bilmeniz-gereken-hersey/
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Check Up
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki yoluyla insanlar arasında yayılan enfeksiyonlardır. HIV bir en tehli cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur.
Vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla yayılmış 25'den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO ), küresel olarak bir milyondan fazla kişinin her gün bir CYBH hastası olduğunu tahmin etmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları olan çoğu kişide belirti yoktur ve bu nedenle enfeksiyonu cinsel partnerlerine bulaştırabileceklerinden habersizdirler.
Tedavi edilmezse, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri, karaciğer hastalığı, pelvis inflamatuar hastalık, kısırlık ve gebelik sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Şankroid, uçuk, sifiliz ve trikomonas gibi bazı CYBH 'lara sahip olmanız, HIV'e maruz kaldığınızda bulaşma riskinizi artırabilir.
HIV ile yaşayan insanlar aynı zamanda diğercinsel yolla bulaşan hastalıkları almakta veya geçirmede daha büyük bir risk oluşturabilirler.
HIV ile yaşayan insanların cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan ciddi şekide korunmaları gerekir, bu tür hastalar CYBH' lara maruz kaldıklarında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kurtulmaları daha zor olmaktadır.
Birçok cinsel yolla bulaşan hastalık belirti göstermez, ancak kişiden kişiye geçebilir.Cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren bir çok insan bunu farkedemiyor, kendilerini sağlıklı hissedebilirler ve hastalık mikrobunu taşıyor olabilirler. Kesin tanı koymanın tek yolu test yaptırmaktır.
Mavi SYBH Check Up taramasının amacı da tam olarak budur, sizi risk altında olduğunuz hastalık ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden komple sağlık taramasından geçirir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip birçok insan, enfeksiyonlarının herhangi bir belirti görülmese de genital bölgelerinde hastalık mikroplarının bulunma ihtimali çok yüksektir. Kadınlardaki genital bölgeler; vulva, vajina, kalça, idrar yolu ve anüs. Erkeklerdeki genital bölgeler ise; penis, skrotum (testis) , üretra (idrar yolu) ve anüs şeklindedir.
“Mavi CYBH Check Up” ile içiniz rahat olsun
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için düzenli olarak test yaptırmalısınız. Çoğu cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi yoktur, fakat vücudunuza yerleşmiş ve sinsice ilerliyor olabilir.
Mavi CYBH Check up taraması sonucu tespit edilen hastalık belirtileri sayesinde, bu hastalıkları erken teşhiş etmek mümkündür. Alınacak tedbirlerle hastalık risklerini ortadan kaldırmak veya hastalık oluşmuş ise bu hastalıkları tedavi etmek mümkündür.
Check-up taramaları her zaman kötü haber almak için yapılmaz, aksine kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu, geleceğe ne kadar umutla bakabileceğini gösteren bir medikal işlem olarak görülmelidir.
CHECK UP ÖNCESİ DOKTOR GÖRÜŞMESİ
Mavi Laboratuarlar Grubunda herkese aynı “Şablon” check up programını uygulanmaz. Uzman doktorlarımız, titizlikle hazırladığı check up paketlerini uygulamadan önce sizlerle görüşme yapar, genetik mirasınız, yaşam tarzınız, beslenme koşullarınız, risk faktörleriniz belirlenir ve seçmiş olduğunuz paket üzerinde size özel değişiklikler yapılır.
Mavi Laboratuarlar Grubunda uzman doktorlarımız, check up bittikten sonra değil, check up yaptırmadan önce görüşme yaparlar. Aileden gelen genetik miras, geçirdiğiniz hastalıklar, allerjileriniz, sürekli kullandığınız ilaçlar, beslenme alışkanlıklarınız, sigara ve alkol kullanım öykünüz, geçmiş sağlık kontrollerinizin ışığında sağlığınızın risk analizi yapılır.
CHECK UP SONRASI DOKTOR GÖRÜŞMESİ
Mavi Laboratuarlar Grubunda Check up sonrasında uzman doktorlarımız sizinle görüşme yapar ve Check up sonuçlarınızı hakkında ayrıntılı değerlendirme yaparlar.
Check up raporlarınıza göre tespit edilen problemli bulgular olursa bu bulgularla ilgili ileri tetkiklerinizi ve tedavinizi yaptırmak üzere o konunun uzmanlarına yönlendirilirsiniz. Mavi Laboratuarlar Grubunda, yaşam şeklinizi check up sonuçlarındaki verilere göre yeniden düzenleme önerileri alırsınız.
“Mavi CYBH Check Up” içeriğinde neler var ?
Mavi Laboratuarlar Grubunun deneyimli uzman doktorları check up öncesinde başvuran kişi ile konuşur, yaşam tarzı hakkında bilgi edinir.
Doktorlarımızın sorduğu bu soruların cevapları başvuran kişinin taşıdığı risklere dair ipuçları verir, uzman doktorlarımız bu ipuçlarına dayanarak sizin yaptırmak istediğiniz check up paketine bazı ilaveler yapabilir veya gereksiz gördüğü tetkikleri listeden çıkartabilir. Çünkü Mavi Laboratuvarlar Grubu bir check up taramasının KİŞİYE ÖZEL yapılması fikrini benimsemiştir.
Mavi Laboratuvarlar Grubu olarak tüm laboratuvar testlerini kendi cihazlarımızda kendi seçkin personelimiz tarafından Sağlık Bakanlığının denetiminde çalışmaktayız. Check up fiyatlarımızın düşük ve en önemlisi de özenli olmasının sebebi budur. Bizler aracı firma kullanmıyoruz, tüm laboratuvar tetkikleriniz kendi doktorlarımız tarafından titizlikle çalışılmaktadır.
“Mavi CYBH Check Up” Paket İçeriği – 16 adet CYBH testi
HIV DUO ULTRA | Hiv Duo Ultra testi 4. nesil antijen ve antikor tarayan bir test yöntemidir. Hiv Duo Ultra testinin özgül güvenilirliği %99.88 ve p24 antijenini saptama hassasiyeti 3 pg/mL'dir. |
HbsAG | Hepatit B bir karaciğer hastalığı olup hafif belirtilerle başlar. Ömür boyu sürer ve siroz / karaciğer kanseri gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu hastalık Hepatit B Virüsü ( HBV ) ile oluşur. |
ANTI – HCV | Hepatit C virüsler ile bulaşan hepatitler arasında yer alan kan yolu ile en sık bulaşan tiptir. Bu sebeple kan nakli ve kan ürünleri ile edinildiği bilinmesi oldukça önemlidir. |
Chlamydia Trachomatis DNA | Klamidya hastalığının tanısında kullanılan testtir. |
Ureaplasma Urealytıcum DNA | Ureaplasma Urealytıcum çok küçük bir mikroorganizma olup hem erkek hem de kadınlarda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Sadece cinsel yolla değil, doğal ortamlardan da bulaşı söz konusu olabilir. |
Ureaplasma Parvum DNA | Ureaplasma Parvum çok küçük bir mikroorganizma olup hem erkek hem de kadınlarda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Sadece cinsel yolla değil, doğal ortamlardan da bulaşı söz konusu olabilir. |
Mycoplasma Hominis DNA | Mycoplasma Hominis çok küçük bir mikroorganizma olup hem erkek hem de kadınlarda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Sadece cinsel yolla değil, doğal ortamlardan da bulaşı söz konusu olabilir. |
Mycoplasma Genitalium DNA | Mycoplasma Genitalium çok küçük bir mikroorganizma olup hem erkek hem de kadınlarda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Sadece cinsel yolla değil, doğal ortamlardan da bulaşı söz konusu olabilir. |
Trichomanas Vaginalis DNA | Trichomonas parazitinin araştırılması. |
Treponema Pallidum | Treponema pallidum, treponemal hastalıklar denilen frengi, benek hastalığı, frambezi ve ekvator frengisi gibi hastalıklara neden olan bir spiroket bakteridir. |
Lymphogranuloma Venerum ( L1-L2-L3 ) | C.trachomatis’in L1,2,3 serotipleri ile oluşturulur. Erkeklerde kadınlara göre daha sıktır. Diğer CTBH serotiplerine rağmen lokalize kalmayan, özellikleri lenfoid dokuyu tutmakla birlikte sistemik hastalık tablosuna da neden olurlar. Cinsel temas yolu ile alındıktan sonra 1-4 haftalık kuluçka süresinden ortaya çıkar. |
Herpes Simpleks Tip 1 DNA | Herpes virüs tip 1 genellikle dudak, burun çevresi gibi yüz bölgesindeki enfeksiyonlara sebep olur. |
Herpes Simpleks Tip 2 DNA | Herpes virüs tip 2 ise genital bölgedeki enfeksiyonlardan sorumludur. |
Human Papilloma Virüs – HPV DNA HPV | genital bölgede ve mukozlarde enfeksiyona sebep olan condyloma acumination adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. |
NEISSERIA GONORRHOEAE DNA | Neisseria gonorrhoeae enfeksiyonlarının tanısında uygulanan bir testtir. Sıklıkla Bel soğukluğu hastalığının tanısı için kullanılır. |
Arama Terimleri
PSA Total 45 Yaş üstü erkeklerde uygulanır. Prostat bezi iltihabı ve prostat kanseri tanısında kullanılır. Amerikan Kanser Cemiyeti 40 yaş sonrası erkeklerde erken teşhis için digital rectal muayene ile birlikte PSA´yı önermektedir.
Devamını Oku
Yumurtalık Kanser tanısı ve bazı kanserleri belirleyen CA 125 testi özellikle over malignitelerinin takibinde kullanılan bir tümör markeridir.
Devamını Oku
Источник: //www.mavilab.com.tr/cinsel-hastaliklar-check-up.html
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH), birçok bakteri, virüs, mantar ve parazitten kaynaklanan hastalıklardır. Bu mikroorganizmalar, vücudun nemli bölgelerinde üreyip çoğalma özelliğine sahiptir. Bu yüzden yapısı itibariyle cinsel organlar ve çevresi bu mikroorganizmaların yerleşmesi için elverişli bir ortam oluşturur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkekte meni; kadında ise vajina sıvısı hastalık yapıcı mikroorganizmaları taşır. Bu hastalıklar genel olarak anal, oral ve vajinal olarak cinsel ilişki sırasında vücut sıvıları yoluyla bir kişiden diğerine geçse de bazı hastalıklar kan ve kan ürünleri nakli, ortak şırınga kullanımı gibi etkenler ile de yayılabilir.
Hatta bazı durumlarda anneden bebeğine hamileyken, doğum sırasında ya da emzirirken dahi geçebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları tedavi edilebilirken bazıları ölümcül olmaktadır. Bazı hastalıklar tedavi edilse bile kısırlık gibi sorunlar bırakabilir.
Bu hastalıklardan korunmak için cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak; kuaför, berber, eczane ve diğer sağlık kuruluşlarında kullanılan araç- gerecin temizliğinden emin olmak; cinsel bölgedeki herhangi bir rahatsızlığı es geçmemek gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara geçmeden önce kısaca belirtilerinden bahsedelim.
Her iki cinste de görülen belirtiler; ağrılı idrar yapma, idrar yaparken güçlük, sık idrara çıkma, cinsel organlarda ağrılı/ağrısız açık yaralar ya da kabarıklar, cinsel organlarda siğil ve uçuklar, kol ve bacaklarda kaşıntısız kızarıklıklar, döküntüler, cinsel organda karıncalanma hissi ya da kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, ateş, üşüme, ağızda yaralar, kasıklarda şiş ve ağrılı bezeler, deri altında şişliklerdir. Bunun dışında erkeklerde penisten yeşil, sarı bir akıntı gelmesi; kadınlarda ise düzensiz adet kanaması ve her zamankinden farklı vajinal akıntı diğer belirtiler arasındadır. Bu tarz belirtiler ile karşılaşan bireyler bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve eğer bir hastalık taşıyorsa bulaştırması muhtemel kişilerin de test yaptırmasını sağlamalıdır.
En sık görülen bakteri kökenli hastalıklardan biridir. Erkeklerde penisten beyaz, sarı renkli yapışkan bir akıntı gelir ve idrar yaparken yanma olabilir. Kadınlarda ise adet dönemi dışında kanama, vajinal akıntı ve alt karında ağrı gibi belirtiler görülür.
Erkeklerden kadınlara bulaşma olasılığı, kadınlardan erkeklere bulaşma olasılığından fazladır. Hastalığın teşhisi için akıntı ya da idrardan alınan örnekler test edilir. Hastalık bakteriyel olduğu için tedavisinde antibiyotik kullanılır.
Diğer cinsel hastalıklarda olduğu gibi eş tedavisi de uygulanmalıdır.
2. Cinsel Organ Siğilleri
Bu siğillere “human papilloma virüs” sebep olur. Siğili olan kişiden cinsel ilişkiyoluyla diğerine bulaşırlar.
Penis, vajina, genital bölge ve anüste ağrısız, farklı büyüklüklerde karnabahara benzeyen et kümeleri şeklinde ortaya çıkarlar. Buna sebep olan virüslerin kuluçka süresi 1- 6 aydır, bu sürede tedavi edilmediğinde daha çok yayılabilirler.
Tedavisinde özel bir ilaç kullanılmaz, kimyasallarla eritme, yakma, kesip çıkarma, lazer gibi cerrahi uygulamalar gerekir.Bu hastalığın etkeni Herpes Simplex Virüs Tip 2’dir. Viral bir enfeksiyondur. Üreme organlarında kaşıntılı ve ağrılı, uçuk şeklinde sivilceler görülür. Kendiliğinden iyileşir, ancak tekrarlar. Tedavisi zordur. Birtakım başka hastalıklara da yol açabilir. İdrar kanallarını etkileyebilir, kadınlarda doğum sırasında bebeğe geçebilir ve bebekte ciddi sorunlara sebep olabilir.
4. Frengi
Bir diğer adı Sifiliz’ dir. Bütün vücudu etkileyen bakteri kökenli bir hastalıktır. İlk belirtisi, penis ya da vajinada ortaya çıkan krater şeklinde bir tür yaradır. Penis ve vajina dışında, ağız kenarında, ellerde ve anüste de görülebilir.
Tedavisinde Penisilin kullanılır. Eğer tedavi zamanında uygulanmazsa hastalık ilerleyip sinir sistemine zarar vermeye başlar. Bunun sonucunda körlük, sağırlık oluşabilir; aynı zamanda tümör oluşumuna sebep olabilir ve ölümlere sebep olabilir.
5. Klamidya
Klamidya, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalıktır. Sarı renkli bir akıntıyla kendini belli eder. Erkeklerde idrar yaparken yanma hissine; kadınlarda ise karın içinde iltihaplanmalara sebep olur. Kısırlığa ve üreme organlarında apse oluşmasına yol açabilir. Tedavisi kolaydır. Ancak hamile kadınlarda anne adayı ve bebek için tehli olabilmektedir.
6. Trikomoniasis
Bakteriyel bir hastalıktır. Genellikle aktif bir cinsel hayatı olan genç kadınlarda görülür.
Kadınlarda kötü kokulu sarı- yeşil köpüklü vajinal akıntı, vajinal kaşıntı ve kızarıklık, cinsel ilişki sırasında ağrı ve sık idrara çıkma gibi belirtiler gösterebilir.
Erkeklerdeki belirtiler ise penis akıntısı, sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı duymadır. Bakteri kökenli bir hastalık olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilir.
7. Sarılık
Sarılık, virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Su ve besinler yoluyla da bulaşabileceği gibi cinsel yolla ve kan ile de bulaşabilir. Hepatit B ve Hepatit C, bu hastalığın cinsel yolla bulaşan tipleridir. Karaciğeri etkileyen bir hastalıktır. İlk belirtileri, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bitkinlik, iştah azalması, bulantı ve ishal vb’ dir.
Bunun dışında, karaciğerde büyüme ve hassasiyet görülebilir. İlerleyen dönemde karaciğer iltihabı, siroz, kanser ve ölümlere neden olabilir. Kesin tedavisi yoktur, ancak uygulanan tedavilerle vücut güçlendirilerek hastalığın zararı azaltılmaya çalışılır. Korunma yollarından en önemlisi aşı olmaktır.
Hepatit B için aşı uygulanabilirken Hepatit C için aşı henüz elde edilememiştir.
8. HIV / AIDS
HIV, İngilizce Human Immunodeficiency Virus’ ın, yani Türkçesi İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü, baş harflerinin oluşturduğu bir kısaltmadır.
Bu virüs, kişinin bağışıklık sistemini etkiler, bağışıklık sistemine zarar vererek vücudu hastalıklara ve mikroplara karşı etkisiz hale getirir. Sonuç olarak, bağışıklık sistemi zayıflar, hatta yok olur ve çok basit hastalıklar bile ölümcül olabilir. HIV, AIDS’ e yol açabilen bir virüstür.
Ancak bu, her HIV taşıyıcısı AIDS demek anlamına gelmez. AIDS, HIV taşıyıcısı bireyin HIV nedeniyle ciddi enfeksiyonlar geçirmiş olması ve kan testi yoluyla bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük oranda virüsler tarafından tahrip edilmiş olduğunun tespiti ile belirlenebilir.
AIDS, ingilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome’ un baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçesi Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu’ dur.
AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır. HIV yüzünden bağışıklık sistemi yok olur; HIV enfeksiyonları ve bunun yanında zatürree, cilt kanseri, bunama gibi hastalıklar görülür. Kesin AIDS tanısı, bulaşma gerçekleştikten en az 3 ay sonra yapılabilen ELISA testleri ile koyulabilir.
Peki, HIV virüsü nasıl bulaşır? HIV virüsü kan yoluyla, HIV pozitif kişinin kan, kan ürünleri, doku veya organlarının nakliyle bulaşabildiği gibi cinsel yolla da bulaşabilir. HIV pozitif, kanında HIV virüsü taşıyan bireyler için kullanılır. Aynı zamanda hamileliğinde HIV taşıdığını ya da AIDS olduğunu bilmeyen annelerin çocuklarına bulaşır.
Hamilelikte kan ve plasenta; doğum sırasında kan; emzirme döneminde ise anne sütü yoluyla bulaşabilir.
9. Yumuşak Çıban
İlk belirtileri, kadın ve erkeklerde üreme organlarındaki ağrılı yaralardır. Yaraya yakın oluşan şişlikler zamanlar büyür ve iltihap toplar. Antibiyotikle tedavi edilebilir. Yaraların iyileşmesi aylar alabilse de, tedavisi kolaydır.
Bütün cinsel eşlerin tedavisi gerekir. Genellikler erkeklerin kişisel hijyenine dikkat etmemesi sonucu görülür ve sünnetsiz erkeklerde bulaşma riski sünnetlilere göre 3 kat daha fazladır.
Yumuşak ayrıca HIV virüsü kapma ihtimalinizi arttıran bir risk faktörüdür.
Источник: //evdesifa.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar/
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) genellikle cinsel temas sonucu bulaşır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan organizmalar kişiden kişiye kan, meni, vajinal veya diğer vücut sıvıları aracılığıyla taşınır.
Bu tür enfeksiyonlardan bazıları cinsel olmayan yollar ile de bulaşabilir; örneğin gebelik ve doğum esnasında, anneden bebeğe geçebilir veya kan nakli ya da iğnelerin ortak kullanılmasıyla bulaşabilir.
Son derece sağlıklı görünen kişilerden, hatta enfeksiyon taşıdığından habersiz olan kişilerden cinsel yolla bulaşan hastalık kapmak mümkündür. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu bazı insanlarda hiç bir semptoma neden olmaz, bu nedenle uzmanlar “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” yerine “cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar” terimini tercih ederler.
Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların çok çeşitli bulgu ve semptomları vardır. Bu sebeple komplikasyonlar oluşana kadar veya partnerlerden birine teşhis konana kadar fark edilmeyebilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulgu ve semptomları şunlar olabilir:
- Genital, oral veya rektal bölgede yaralar veya şişlikler
- İdrar yaparken acı veya yanma
- Peniste akıntı
- Vajinada akıntı
- Normalin dışında vajinada kanama
- Özellikle kasıkta ancak bazen daha geniş alanda ağrılı, şişmiş lenf düğümleri
- Alt karın ağrısı
- Gövdede, ellerde ve ayaklarda kaşıntı
Bulgu ve semptomlar, organizmaya göre bulaştıktan günler ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir. Birkaç hafta içinde tedavisiz bile çözülebilir ancak sonradan komplikasyonlar gelişebilir veya enfeksiyon bazen nüksedebilir.
Ne zaman doktora gitmelisinizŞu durumlarda acilen doktorunuza görünün:
- Cinsel olarak aktifseniz ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonununz olduğuna inanıyorsanız
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulgu ve semptomları varsa
Doktorunuzdan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve gerekiyorsa görüntüleme testleri için randevu alın:
- Cinsel olarak aktif olduğunuzda veya 21 yaşına geldiğinizde – hangisi önce olursa
- Yeni bir partnerle cinsel ilişkiye girmeden önce
Nedenleri
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar şu sebeplerle oluşabilir:
- Bakteri; gonore(bel soğukluğu), sifilis(frengi), klamidya
- Parazitler; trikomonaz
- Virüsler; insan papilloma virüsü, genital herpes (genital uçuk), HIV
Cinsel aktivite diğer birçok bulaşıcı ajanın yayılmasında rol oynar, bununla birlikte cinsel temas olmadan enfeksiyon bulaşması da mümkündür. Hepatit A, B ve C virüsleri, şigella, kriptosporidyum ve Giardia lamblia buna örnektir.
Tedavi ve ilaçlar
Bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi genelde daha kolaydır. Viral nfeksiyonlar kontrol edilebilir ama her zaman tedavi edilemeyebilir. Eğer hamileyseniz ve cinsel yolla bulaşmış enfeksiyonunuz varsa, acil tedavi bebeğinizin enfeksiyon kapma riskini önler veya azaltabilir. Tedavi genellikle enfeksiyona bağlı olarak aşağıdakilerden birini içerir.
- Antibiyotikler. Genelde tek doz antibiyotikler, cinsel yolla bulaşan gonore, sifilis, klamidya ve trikomoniyaz gibi bir çok bakteriyel ve parazitik enfeksiyonu tedavi eder. Genelde gonore ve klamidya aynı anda tedavi edilir çünkü genelde iki enfeksiyon birlikte etki eder.
Antibiyotik tedavisine başladığınızda devam ettirmek çok önemlidir. Eğer ilaçları reçete edildiği şekilde alamayacağınızı düşünüyorsanız doktorunuza söyleyin. Daha kısa süreli ve basit bir tedavi dozajı olabilir. Buna ek olarak, tedaviniz tamamlanana kadar ve yaralarınız iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız önemlidir.
- Antiviral ilaçlar.Reçeteli bir antiviral ilaç ile günlük baskılayıcı tedavi alırsanız herpes enfeksiyonunuzun nüksetme sıklığı azalır, ama yine de partnerinize her an herpes bulaştırabilirsiniz.
Antiviral ilaçlar, HIV virüsünü yıllarca kontrol altında tutabilir ama virüs kalıcıdır ve iletilebilir. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar etkili olur. Tedaviye başlayınca, eğer ilaçlarınızı tam olarak belirtildiği şekilde alırsanız, virüs sayımının neredeyse tespit edemeyecek seviyeye kadar indirilmesi mümkündür.
Partnerin bilgilendirilmesi ve önleyici tedavi
Eğer test sonuçları cinsel yolla bulaşmış bir enfeksiyonunuz olduğunu gösteriyorsa, mevcut partnerleriniz ve son 3 aydan 1 yıla kadar birlikte olduğunuz partnerler bilgilendirilmelidir ki test yaptırsınlar ve enfeksiyon varsa tedavi edilsinler.
Resmi, gizli partner bilgilendirilmesi, cinsel enfeksiyonların özellikle de sifilis ve HIV’nin yayılmasını etkili şekilde engeller. Uygulama ayrıca, risk altında olan kişileri uygun danışma ve tedaviye yönlendirir. Ve bazı cinsel enfeksiyonları birden fazla kez yakalanabileceğiniz için, partnerin bilgilendirmesi size tekrar enfeksiyon bulaşması riskini düşürür.
Korunma
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmanın ya da riski azaltmanın belli yolları vardır.
- Kaçınma. Cinsel enfeksiyonları önlemenin en etkili yolu cinsel ilişkiden kaçınmaktır.
- Tek hastalıksız partnerle kalmak. Cinsel hastalıktan kaçınmak için diğer uygulanabilir yöntem enfeksiyonlu olmayan partnerle uzun süreli tek eşli ilişkidir.
- Aşı olmak. Cinsel aktivite öncesinde aşı olmak belli tür cinsel hastalıklardan korunmada etkilidir. Cinsel yolla bulaşan ve kansere neden olabilen iki viral enfeksiyon için mevcuttur: İnsan papilloma virüsü (HPV), hepatit A ve hepatit B. Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezleri (CDC) HPV aşısını 11-12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için öneriyor. Eğer 11-12 yaşlarında tam olarak aşı olmadılarsa hastalık kontrol merkezi, kadınların ve erkeklerin 26 yaşına doğru aşı olmasını önermektedir. Hepatit B aşısı genelde yeni doğmuşlara yapılmaktadır.
- Bekle ve doğrula. Siz ve yeni partneriniz cinsel enfeksiyon testi yaptırana kadar vajinal ve anal ilişkiden uzak durunuz. Oral ilişki daha az risklidir ama lateks prezervatif veya ince silikondan yapılmış kare parçalı diş barajı kullanarak oral ve genital bölge hücrelerinin doğrudan temasını engellemeniz gerekir. İnsan papilloma virüsü (HPV) testinin erkeklere yapılamadığını ve genital herpes için iyi bir görüntüleme testi olmadığını aklınızda bulundurun. Yani, semptomlar ortaya çıkana kadar enfeksiyon kaptığınızı farketmeyebilirsiniz. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona olmasına rağmen testin negatif çıkması mümkündür.
- Sürekli ve doğru şekilde prezervatif veya diş barajı kullanın. Oral, vajinal veya anal cinsel hareket için her seferinde yeni lateks prezervatif veya diş barajı kullanın. Asla vazelin gibi yağ özlü kayganlaştırıcıyı lateks prezervatif veya diş barajıyla birlikte kullanmayın. Prezervatif çoğu cinsel enfeksiyonun bulaşma riskini azaltmasına rağmen, HPV veya herpes gibi açık genital yaralar içeren enfeksiyonlara karşı daha düşük koruma sağlar. Ayrıca, oral doğum kontrol ilaçları veya rahim içi araçlar gibi bariyersiz kontraseptifler cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.
- Aşırı alkol tüketmeyin veya uyuşturucu kullanmayın. Eğer etki altındaysanız, cinsel anlamda risk almanız daha olasıdır.
- Tanımadığınız kişilerle rasgele cinsel ilişkiden kaçının.İnternet siteleri, barlar ve benzeri yerlerde cinsel partner aramayın. Partnerinizi tanımamak cinsel enfeksiyon bulaşma riskini arttırır.
- İletişim. Herhangi bir cinsel temastan önce, partnerinizle güvenli cinsel ilişki için iletişim kurun. Hangi cinsel hareketleri yapıp yapmayacağınız konusunda kesin bir karara varın.
- Çocuğunuzu eğitin.Genç yaşta cinsel olarak aktif olmaya başlamak, kişinin birlikte olduğu toplam partner sayısının artmasına neden olabileceği için cinsel enfeksiyon riskini de arttırabilir. Biyolojik olarak genç kızlar enfeksiyon kapmaya daha yatkındır. Çocuğunuzun hareketlerini kontrol edemeseniz de cinsel aktivitenin risklerini anlamasını ve cinsel ilişki için beklemenin yanlış olmadığını anlamasını sağlayabilirsiniz.
- Erkeğin sünnet olmasını düşünün. Sünnetli bir erkeğe enfeksiyonlu bir kadından (heteroseksüel iletim) HIV virüsünün bulaşma yüzdesinin 50-60 oranında azaldığı kanıtlanmıştır. Erkeğin sünnet olması aynı zamanda genital HPV ve genital herpes enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir
- İlaç kullanmayı düşünün. Temmuz 2012’de, yemek ve ilaç bakanlığı, cinsel yolla bulaşmış yüksek riskteki HIV virüslü kişiler için belirli bir ilacını kullanmasını onaylamıştır.( emtrisitabin / tenofovir disoproksil fumarat kombinasyonunun sabit dozu) Bu ilaç ayrıca HIV tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte de kullanılmaktadır.
HIV enfeksiyonundan korunmaya yardımcı olması için kullanıldığına, bu ilaç sadece doktorunuz kesin olarak sizde henüz HIV veya hepatit B enfeksiyonunuz olmadığında kullanılır. İlaç günlük ve tam belirtildiği şekilde alınmalıdır. Ve her cinsel ilişkide prezervatif kullanmak gibi diğer korunma yöntemleriyle birlikte kullanılmalıdır.
Bu ilaç herkes için uygun değildir. Bu ilaçla ilgileniyorsanız muhtemel riskleri yararları ve sizin için doğru olup olmadığıyla ilgili doktorunuzla görüşün.
Источник: //www.saglikveyasam.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar-cybh
Kliamidia (chlamidia) Enfeksiyonları
Klamidia mikrobu hücre içi yaşayan bir canlıdır. Vagina, anal ve oral yolla bulaşmaktadır. Kadınların % 75’i ve erkeklerin % 25’inde herhangi bir şikâyet yapmaz. Vaginal ve penis akıntısı, idrar yaparken yanma ile kendini belli eder.
Tedavi edilmediği durumlarda kadınlarda pelvik enfeksiyona ve buna bağlı kısırlık, dış gebelik ve tedaviye cevap vermeyen pelvik ağrılar olur. Erkekte epididimit ve testiste iltihaba sebep olurken, bununla birlikte kısırlığa sebep olabilir. Bu enfeksiyona maruz kalmış kişilerin HIV virüsünü alma eğilimi çok yüksektir.
Yenidoğana doğum esnasında bulaşırsa, ağır zatürree ve göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Prezervatif klamidyal enfeksiyonun bulaşmasını azaltır ama tamamen engellemez.
Gonore (Belsoğukluğu)
Belsoğukluğu(gonore) bir bakteri enfeksiyonudur. Vaginal, oral ve anal seks ile bulaşır. Bazen hiçbir belirti vermezken, bulaşmadan 2?10 gün içinde şikâyet vermeye başlar. Penis, vagina veya anüste akıntı ve yanma ile kendini gösterir ve idrar yaparken kaşıntı ve hafif yanma gibi belirtileri vardır.
Antibiyotik tedavisi vardır ama enfeksiyonun tedavi edilmiş olması meydana getireceği komplikasyonları önlemez. Örneğin rahim kanallarını tuttuysa buralarda hasar tedaviye rağmen olabilir. Kanalların hasar görmesinden dolayı kısırlık, dış gebelik ve pelvik enfeksiyona neden olur.
Erkeklerde ise sperm kanalların tıkanmasına ve buna bağlı kısırlık yapabilir.
Hepatit B (HBV)
Hepatit virüsünün yaptığı ve karaciğerde hasara neden olabilen bir enfeksiyondur. Seks ve vücut salgıları ile bulaşabildiği gibi, enfekte şırınga, diş aletleri, hastalıklı kişiden alınan kan ve ürünleri enfeksiyonun bulaşmasına neden olur. Enfeksiyon bulaşmış kişileri 1/3’ünde herhangi bir belirti vermez.
Eğer belirti verirse, baş ağrısı, ateş, adale ağrıları, halsizlik, iştahsızlık ve bulantı ile kendini belli eder. Karaciğerde hasar meydana geldiyse, koyu idrar, karın ağrısı ve cilt ile göz aklarının sararması gözlenir. Özel bir tedavisi yoktur. Çoğu kişide 4?8 haftada kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık meydana gelir.
Bir bölümde ise enfeksiyon kronik halde devam eder. Kronik olarak enfekte olan kişilerde karaciğer hasarına bağlı siroz ve karaciğer kanseri görülebilmektedir. Kronik enfeksiyonlu olan anneden doğan bebeği korumak için doğduğunda immünglobulindenen serum ve hepatit aşısı mutlaka yapılmalıdır.Yenidoğanları hepatitten korumak için risk altında olmayan bebeklere doğduklarında ülkemizde de rutin olarak hepatit yapılmaktadır.
HIV (AIDS)
HIV virüsünün yaptığı ve çağımızın vebası olarak da anılmaktadır. Vaginal, oral ve özellikle anal seks ile bulaşmaktadır. Ayrıca enfekte şırınga, kan ve kan ürünleri, anne rahminde, doğumda ve anne sütünden bulaşabilmektedir.
HIV virüsü vücut bağışıklığını sağlayan akyuvarları hasara uğrattığından ilaveten fırsatçı enfeksiyonlar ve tümörler de ona eşlik edebilmektedir. Ölüm virüs enfeksiyonundan ziyade, bağışıklığın baskılanması ile ortaya çıkan fırsatçı enfeksiyonlardan dolayı olmaktadır.
AIDS olan hamilelerin yaklaşık % 20-30’unda yenidoğanlar da AIDS hastalığı taşırlar ve maalesef ilk 18 ayda kaybedilmektedir. Kesin tedavisi halen yoktur. Var olan tedaviler vücut bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yaramaktadır.
Genital Herpes(HSV?2)
Genital herpes bir virüs enfeksiyonudur. Herpes tip 1(HSV?1) genelde dudaklarda görülür ve uçuk diye adlandırılır. Ancak oral seks esnasında temasla bulaşabilir.
Herpes Tip 2 ise genital bölgede bulunan aktif enfeksiyon olan cildin vaginal, anal veya oral seks ile temasta bulaşmaktadır.
Bulaşmadan sonra genital bölgede önce kaşıntı ve yanma, ardından sivilceye benzer küçük kabarıklıklar olur, sivilceler patladıktan sonra açık yara halini alır ve birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. HSV?2 ‘nin tedavisi antiviral ilaçladır.
Ağızdan tablet şeklinde alınır, aynı zamanda lokal kremler şeklinde yaralara sürülür. Açık yaraları olan kişilerin AIDS virüsünün bulaşması kolaylaşır. Eğer enfeksiyonlu kişi bir hamile ise mutlaka sezaryenle doğum yapmalıdır. Doğum esnasında yenidoğana virüs bulaşırsa, ağır enfeksiyon ve beyin hasarına neden olur.
Human Papilloma Virus (HPV)
Human papilloma virüs etkendir. Vaginal, anal ve oral seks ile bulaşır. Genital bölgede ağrısız, horozibiğine benzer et çıkıntılar meydana gelir. Kesin tedavisi yoktur ve tekrarlama olasılığı bağışıklık sistemi zayıfladığında artar.
Lokal olarak yakarak, lazer ile veya operasyonla çıkarılır. Son yılarda lokal olarak bağışıklığı uyaran lokal maddeler (Aldara) yeterli süre kullanılırsa tekrarlama olasılığını çok azaltır.
HPV’nin bazı tipleri kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşumunda neden olarak gösterilmektedir. Rahim ağzı kanserinin taramasında vaginal smear önemli bir testtir. Risk grubunda olan kadınlarda vaginal smearın 6 ay gibi sık aralıklarla yapılması gereklidir.HPV’nin bulaşmasını önlemek için geliştirilen aşı yakında ülkemizde de satışa sunulacaktır. Aşıyı kullanan kişilerin HPV ile temas etmemiş olması etkisini güçlendirmektedir.
Sifilis
Sifilis bir bakteri enfeksiyonudur. Penisilinin keşfinden sonra neredeyse ülkemizde kökü kurutulmuştu. Fakat yabancı hayat kadınlarının ülkemizde yaygınlaşması ve korunmasız seks, maalesef ülkemizde sifilisin de diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yaygınlığını arttırmıştır. Seks ile bulaştığı gibi, sifilis yaralarına temas da yaygın bulaşma şeklidir.
İlk dönemde ağrısız şankr denen bezeler ile kendini belli eder. Eğer tedavi edilmezse, döküntüler, ateş, kırgınlık, saç dökülmesi ve vücutta yaygın şişlikler ile kendini gösterir. Son döneminde ise nörosifiliz denen ve sinir ile beyin hasarı görülmektedir. Tedavisi penisilin ile mümkündür. Ancak geç dönemde saptanırsa tedavi tamamlanmasına rağmen, bıraktığı sekellerde iyileşme görülmez.
Tedavi edilmeyen kişilerde, kalp, göz, beyin, eklem, kemiklerde ağır hasarlar olur ve ölüme kadar ilerleyebilir. Hamilelikte sifilis tedavi edilmezse anne karnında % 25 oranında bebek ölümüne neden olabilir. Tedavi edilmemiş sifilis olan hamilelerin % 40-70’inde yenidoğanda aktif sifilis saptanır.
Eğer tanı konulamazsa kalp, göz ve beyinde hasara bağlı ölümler hiç de seyrek değildir.
Trikomonas Vaginalis
Trikomonas tek hücreli canlıdır (protozoa). Cinsel temasa yayılabildiği gibi banyo havluları ve kıyafetlerde de bulunabilir ve bunların giyilmesi ile de bulaşabilir. Sarı-yeşil ve köpüklü bir vaginal akıntı ile kendini belli eder. Kötü koku vardır.
Vagina ve idrar yollarında yanma ve kaşıntı olabilir. Erkeklerde peniste kızarıklık olabilmekle birlikte genelde belirti vermez. Tedavide antibiyotik kullanılır. Önemli nokta her iki partnerin de tedavisidir.
Hamilelikte trikomonasın tedavi edilmemesi amniyos zarının iltihaplanmasına , zarların patlamasına ve erken doğuma neden olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Источник: //www.doktortakvimi.com/blog/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar3