Çocuklarda Horlama Ne Zaman Tehlikeli?
Çocuklarda horlama
Günümüzde çocukların yaklaşık % 10 luk bir kısmında horlama; % 2-3 lük kısmında ise uyku tıkanması yani uyku apnesi görülmektedir. Çocuklarda görülen horlama burun tıkanıklığı sonucunda oluşur ve gelişir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almaya çalışan çocuklar boğaz bölgesindeki yapıların ses tellerinin titremesi sonucu horlama sesini çıkartırlar.
Boğazda bulunan bu yapılar zaman zaman kapanır ve çocuğun nefes almasını engeller. Çocuklardaki bu uyku apnesini (uyku tıkanıklığı) ilk olarak anne ve babalar fark eder.
Çocuğun uykusunda horladığını, huzursuz olduğunu ve iç çektiğini gören aileler çocuklarının nefesinin kesildiğinin farkına varır. Bu nefes kesilmesi 10 saniye ve üzeri olabilir.
Bu tıkanma süresinde çocuk oksijensiz kalır nefes alamaz. Bu süreç gece boyunca durmadan tekrarlanır.
Çocuklarda horlama ve uykuda daralması ( uyku apnesi) olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında problem tam olarak düzelmektedir. Ayrıca burnu açılan çocuğun uyku kalitesi de buna bağlı olarak düzelecektir.
Uyku kalitesi düzelen çocuğun başarısı yükselecektir. Buna bağlı olarak gece uykuda gelişme hormonu salgısı artacağından dolayı büyümesi ve gelişimi hızlanacaktır. Tüm bunların yanı sıra iştahı da yerine gelecektir.
Üst solunum yolu hastalıklarına, grip nezle ve sinüzit gibi hastalıklara sık olarak yakalanmayacaktır.Yüz çene ve diş gelişimi bozuklukları Akciğer, kalp hastalıkları bu gibi risklerde beklenmeyecektir. Özetlemek gerekirse çocuklarda kronik burun tıkanıklığı yaygın olup belirtileri mevcutsa dikkatli bir değerlendirme yapılarak doğru tanı ve tedavi planı yapılması gerekir.
Çocuğun ileriki yaşamında olumsuz durumlara neden olabilecek etkileri itibarıyla horlama ve uykuda tıkanıklığa sebep olan nedenlerin düzeltilmesi ve ortadan kaldırılması son derece önemli bir şeydir.
Çocuklarda horlama yüz yapısınıda etkiliyor
Çocuğun diş ve yüz yapısı kalp ve akciğer hastalıklarının yanı sıra burun tıkanıklığından dolayı kulaklarında yüksek olan basınçtan dolayı tıkanma gözlenebilir. Bu durum işitme ve konuşma gelişimini engelleyebilir. Bebeklerde yaşamlarının ilk birkaç ayı içinde müdahale edilmemesinden dolayı beslenme bozukluklarına ve yaşamı tehdit eden sorulara neden olabilir.
Bu yüzden dolayı çocuğun uyku kalitesi de olumsuz etkilenir ve bozulur. Genellikle çocuğun sabahları uykudan uyanması zordur ve baş ağrısı ile uyanır. Çocuk uykusunu alamadığı için gündüz uykulu, halsiz ve bıkkın bir durumdadır.
Okulla ilgili, gün arasında dikkat dağınıklığı mevcuttur ve derslerine konsantre olamaz, okul başarısında buna bağlı düşer. Etrafına karşı olan davranışlarında da bozukluklar sergiler.
Çok hiperaktiftir ve yerinde duramaz. Bu durum çoğunlukla hiperaktivite, dikkat eksikliği bozukluğu tanısıyla tedavi edilir.
Çocuklarda ilk belirtileri anne ve babalar fark ediyorlar
Genellikle anne ve babalar çocuklarının gece çok terlediğinden şikâyet ederler. Terlemenin sebebi bedenin oksijensiz kalmasından kaynaklanır. Genlikle çocukta iştahsızlık en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Uyku tıkanıklığında genellikle çocukta gece altını ıslatma problemlerini de başlatabilir.
Daha öncesinde idrarını tutabilen çocuk gece altını ıslatmaya başlayınca; davranış bozuklukları da göz önüne alınıp psikolojik anlamda takibe alınır ancak ana problem burun tıkanıklığıdır.
Burundan kaynaklı horlama ve tıkanıklık:
Genellikle çocuklarda horlama ve uyku darlığı nedeni burun tıkanıklığıdır. Fakat burun tıkanıklığının da çok sayıda değişik nedeni bulunmaktadır.
Alerji, geniz etleri, soğuk algınlıkları, burun iltihapları, sinüzit, düşmelerle oluşan burun kıkırdak kemik yapısında darlık yaratan eğrilik ve sapmalar, konka ismi verilen burun etlerinin irileşmesi.
Bunun yanı sıra burunda ekstra olarak polip ismi verilen et oluşumları, burun içine sokulan yabancı cisimler,Doğuştan olan sebepler; Burun gelişimi içinde burun deliklerinden bir tanesi veya ikisinin gelişemeyip kapalı olması, kafa yüz gelişim anormallikleri, tümörler ve kistlerdir.
Boğaz yollarından kaynaklı horlama ve tıkanıklık:
Büyük olan bademcikler ve geniz etleri ve büyük dil boğazda tıkanıklık yapabilen en büyük nedenler arasındadır.
Daha nadir şekilde laringo malaysia denen halde gırtlak içindeki solunum yollarının kapağı olan epiglotun yumuşak olması gene buna bağlı olarak travmalara bağlı burun kıkırdağında yapıların eğri olması Çocuklarda horlama ve uyku darlığına neden olmaktadır.
Источник: //www.meltemhastanesi.com/makale/cocuklarda-horlama_269.html
Çocuklarda Horlama Ne Zaman Tehli?
Horlama denilince hemen hepimizin aklına yetişkinler, özellikle de erkekler geliyor. Ancak sanılanın aksine horlama, hatta “uyku apnesi” denilen daha ileri boyuttaki tablo çocuklarda da yaygın olarak görülüyor. Özellikle de 2 – 10 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor.
Bunun nedeni ise horlamaya yol açan etkenlerden olan geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi. Çocuklarda horlama masum bir durum olarak görülse de büyüme be gelişme geriliği başta olmak üzere pek çok önemli soruna neden olabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin özellikle devamlı seyreden ve şiddeti giderek artan bir horlama sözkonusu olduğunda çocuğun zaman kaybedilmeden detaylı bir muayeneden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
En sık görülen nedeni geniz eti büyümesi
Horlama solunum sırasında havanın üst hava yolundaki darlık nedeniyle kısıtlı bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların titreşmesi sonucu ortaya çıkan ses olarak nitelendiriliyor. Havanın geçtiği pasaj daraldıkça horlama da şiddetleniyor.
Son yıllarda özellikle alerjik problemlerin artması, hava kirliliği, çocukların erken yaşta sosyalleşmeleri ve enfeksiyona maruz kalmalarının artması gibi nedenlerle, üst solunum yollarında, özellikle ”geniz eti” denilen, aslında var olan ama belli boyutların altında olması gereken ette büyüme ve buna bağlı olarak ciddi horlamalar göze çarpıyor. Aynı şekilde bademcik dokusunda büyüme sonucu gelişen horlamalar da yaygın olarak görülüyor. Yine çağımızın önemli bir problemi olan obezite de erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da horlamayı arttıran bir etken olarak belirtiliyor. Obez çocuklarda yağ dokusunun havayolunu çevreleyen kaslar ile yumuşak dokuda birikmesi ve boyundan bası yapması nedeniyle üst havayolunda darlık ve bunun sonucunda da horlama gelişiyor.
İdrar kaçırmadan kalpte ritim düzensizliğine
Horlama uyku verimini de azaltacağı için halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon problemlerini de beraberinde getiriyor. “Okul başarısı için kaliteli uyku çok önemli” diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin horlama ile uyku apnesi olan çocuklarda sık sık uyanmanın ve oksijen düşüklüğünün uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, bu durumun da çocuklarda okul başarısında düşüş ve davranış problemlerini kaçınılmaz hale getirdiğini söylüyor. Dr.
Betül Şahin burunda uzun süren tıkanıklıkların oluşturduğu sorunları da şöyle anlatıyor: “ Tedavi edilmeyen burun tıkanıklıkları kronik sinüzit, kulak hastalıkları, kulakta sıvı birikmesi ve işitme kaybıyla seyreden, bazen de operasyon gerektiren durumlara neden olabiliyor.
Rahat soluk alamamak çocukta büyüme ve gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, zihinsel faaliyetlerin olumsuz yönde etkilenmesi, öğrenme bozuklukları, hatta bazen kalpte ritim düzensizliği gibi durumlara da yol açabiliyor. Bu nedenle horlayan çocuklarda zaman kaybedilmemesi çok önemli”
Horlama ne zaman tehli?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin çocuklarda horlama probleminde ne zaman alarma geçilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor.
- Horlama devamlı ise,
- Şiddeti giderek artıyorsa,
- Uyku apnesi başladıysa,
- İşitme kaybından şüpheleniliyorsa,
- Enfeksiyonlar düzelmiyor veya çok sık tekrarlıyorsa,
- Bunların yanı sıra okul başarısında ciddi bir düşüş görüldüyse, ailede, kardeşlerde benzer problemler yaşandıysa mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinden geçilmesi gerekiyor.
Tedavi horlamayı durduruyor
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin tedaviden etkin sonuç alınabilmesi için öncelikle sorunun net olarak ortaya konulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Tanı için detaylı bir kulak, burun ve boğaz muayenesiyle birlikte kafa yan filmi, ihtiyaç duyulursa tanısal burun/boğaz endoskopisi yapılarak geniz eti ve bademciğin olması gerekenden daha büyük olup olmadığı tespit ediliyor.
Bu tetkiklerden çıkan sonuçlara göre gerekirse cerrahi olarak temizlenmesine kararı veriliyor. Geniz eti ve bademcik alınması operasyonları sonrasında çocuklarda horlamanın kesilmesi ve bunun yol açtığı diğer problemlerin de ortadan kalkması mümkün olabiliyor” Bu işlemler günümüz şartlarında çoğunlukla hastanede kalış gerektirmeyen pratik müdahaleler olarak yapılabiliyor.
Bunun dışında horlama ve burun tıkanıklığı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanıyorsa beraberinde alerji değerlendirmesi, gerekirse, 3 yaş üzeri çocuklarda deri testi de uygulanarak çocuğun neye karşı alerjisinin olduğu tespiti yoluna gidiliyor. Ardından bu alerjiden sakınma ve etkili bir alerji tedavisiyle hem enfeksiyonların hem de burun tıkanıklıklarının tedavisi yapılabiliyor”
Источник: //kidsofcity.com/saglik/cocuklarda-horlama-ne-zaman-tehlikeli/
Çocuklarda horlamayı hafife almayın
Sadece yetişkinlerin horladığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yaygın kanının aksine çocuklar da horlayabiliyor. Hatta uyku apnesine bile yakalanabiliyorlar. Bunun nedeni ise horlamayı tetikleyen geniz eti, bademcik gibi sorunların 2-10 yaş arasındaki çocuklarda görülmesi.
Çocuklarda horlama masum bir durum olarak görülse de büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere pek çok önemli soruna neden olabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin özellikle devamlı seyreden ve şiddeti giderek artan bir horlama söz konusu olduğunda çocuğun zaman kaybedilmeden detaylı bir muayeden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Geniz eti büyümesi baş aktör
Horlama solunum sırasında havanın üst hava yolundaki darlık nedeniyle kısıtlı bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların titreşmesi sonucu ortaya çıkan ses olarak nitelendiriliyor. Havanın geçtiği pasaj daraldıkça horlama da şiddetleniyor.
Son yıllarda özellikle alerjik problemlerin artması, hava kirliliği, çocukların erken yaşta sosyalleşmeleri ve enfeksiyona maruz kalmalarının artması gibi nedenlerle, üst solunum yollarında, özellikle ''geniz eti'' denilen, aslında var olan ama belli boyutların altında olması gereken ette büyüme ve buna bağlı olarak ciddi horlamalar göze çarpıyor.
Bademcik büyümesi ve obezite de etken
Aynı şekilde bademcik dokusunda büyüme sonucu gelişen horlamalar da yaygın olarak görülüyor.
Yine çağımızın önemli bir problemi olan obezite de erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da horlamayı artıran bir etken olarak belirtiliyor.
Obez çocuklarda yağ dokusunun havayolunu çevreleyen kaslar ile yumuşak dokuda birikmesi ve boyundan bası yapması nedeniyle üst havayolunda darlık ve bunun sonucunda da horlama gelişiyor.İdrar kaçırmadan kalpte ritim düzensizliğine
Çocuklarda horlama uyku verimini de azaltacağı için halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon problemlerini de beraberinde getiriyor. Okul başarısı için kaliteli uyku çok önemli.
Horlama ile uyku apnesi olan çocuklarda sık sık uyanma ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.
Bu durum da horlama çocuklarda okul başarısını düşürüyor ve davranış problemlerini kaçınılmaz hale getiriyor.
Burun tıkanıklığı tedavi edilmezse…
Tedavi edilmeyen burun tıkanıklıkları kronik sinüzit, kulak hastalıkları, kulakta sıvı birikmesi ve işitme kaybıyla seyreden, bazen de operasyon gerektiren durumlara neden olabiliyor.
Rahat soluk alamamak çocukta büyüme ve gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, zihinsel faaliyetlerin olumsuz yönde etkilenmesi, öğrenme bozuklukları, hatta bazen kalpte ritim düzensizliği gibi durumlara da yol açabiliyor.
Bu nedenle horlayan çocuklarda zaman kaybedilmemesi çok önemli.
• Horlama devamlı ise, • Şiddeti giderek artıyorsa, • Uyku apnesi başladıysa, • İşitme kaybından şüpheleniliyorsa, • Enfeksiyonlar düzelmiyor veya çok sık tekrarlıyorsa,
• Bunların yanı sıra okul başarısında ciddi bir düşüş görüldüyse, ailede, kardeşlerde benzer problemler yaşandıysa mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinden geçilmesi gerekiyor.
ÇOCUKLARDA HORLAMA NE ZAMAN TEHLİKELİ?
Özellikle de 2-10 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise horlamaya yol açan etkenlerden olan geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi.
Çocuklarda horlama masum bir durum olarak görülse de büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere pek çok önemli soruna neden olabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin özellikle devamlı seyreden ve şiddeti giderek artan bir horlama söz konusu olduğunda çocuğun zaman kaybedilmeden detaylı bir muayeden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İdrar kaçırmadan kalpte ritim düzensizliğine
Horlama uyku verimini de azaltacağı için halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon problemlerini de beraberinde getiriyor. “Okul başarısı için kaliteli uyku çok önemli” diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin horlama ile uyku apnesi olan çocuklarda sık sık uyanmanın ve oksijen düşüklüğünün uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, bu durumun da çocuklarda okul başarısında düşüş ve davranış problemlerini kaçınılmaz hale getirdiğini söylüyor. Dr.
Betül Şahin burunda uzun süren tıkanıklıkların oluşturduğu sorunları da şöyle anlatıyor: “ Tedavi edilmeyen burun tıkanıklıkları kronik sinüzit, kulak hastalıkları, kulakta sıvı birikmesi ve işitme kaybıyla seyreden, bazen de operasyon gerektiren durumlara neden olabiliyor.
Rahat soluk alamamak çocukta büyüme ve gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, zihinsel faaliyetlerin olumsuz yönde etkilenmesi, öğrenme bozuklukları, hatta bazen kalpte ritim düzensizliği gibi durumlara da yol açabiliyor. Bu nedenle horlayan çocuklarda zaman kaybedilmemesi çok önemli”
Horlama ne zaman tehli?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin çocuklarda horlama probleminde ne zaman alarma geçilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor.
Horlama devamlı ise,
Şiddeti giderek artıyorsa,
Uyku apnesi başladıysa,
İşitme kaybından şüpheleniliyorsa,
Enfeksiyonlar düzelmiyor veya çok sık tekrarlıyorsa,
Bunların yanı sıra okul başarısında ciddi bir düşüş görüldüyse, ailede, kardeşlerde benzer problemler yaşandıysa mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinden geçilmesi gerekiyor.
Tedavi horlamayı durduruyor
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Betül Şahin tedaviden etkin sonuç alınabilmesi için öncelikle sorunun net olarak ortaya konulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Tanı için detaylı bir kulak, burun ve boğaz muayenesiyle birlikte kafa yan filmi, ihtiyaç duyulursa tanısal burun/boğaz endoskopisi yapılarak geniz eti ve bademciğin olması gerekenden daha büyük olup olmadığı tespit ediliyor.
Bu tetkiklerden çıkan sonuçlara göre gerekirse cerrahi olarak temizlenmesine kararı veriliyor. Geniz eti ve bademcik alınması operasyonları sonrasında çocuklarda horlamanın kesilmesi ve bunun yol açtığı diğer problemlerin de ortadan kalkması mümkün olabiliyor” Bu işlemler günümüz şartlarında çoğunlukla hastanede kalış gerektirmeyen pratik müdahaleler olarak yapılabiliyor.
Bunun dışında horlama ve burun tıkanıklığı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanıyorsa beraberinde alerji değerlendirmesi, gerekirse, 3 yaş üzeri çocuklarda deri testi de uygulanarak çocuğun neye karşı alerjisinin olduğu tespiti yoluna gidiliyor. Ardından bu alerjiden sakınma ve etkili bir alerji tedavisiyle hem enfeksiyonların hem de burun tıkanıklıklarının tedavisi yapılabiliyor”
Источник: //www.marasanahaber.com/cocuklarda-horlama-ne-zaman-tehlikeli/3462/
Çocuklarda horlama ne zaman tehli?
Özellikle de 2-10 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise horlamaya yol açan etkenlerden olan geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi. Çocuklarda horlama masum bir durum olarak görülse de büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere pek çok önemli soruna neden olabiliyor.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Betül Şahin özellikle devamlı seyreden ve şiddeti giderek artan bir horlama söz konusu olduğunda çocuğun zaman kaybedilmeden detaylı bir muayneden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
En sık görülen nedeni geniz eti büyümesi
Horlama solunum sırasında havanın üst hava yolundaki darlık nedeniyle kısıtlı bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların titreşmesi sonucu ortaya çıkan ses olarak nitelendiriliyor. Havanın geçtiği pasaj daraldıkça horlama da şiddetleniyor.
Son yıllarda özellikle alerjik problemlerin artması, hava kirliliği, çocukların erken yaşta sosyalleşmeleri ve enfeksiyona maruz kalmalarının artması gibi nedenlerle, üst solunum yollarında, özellikle “geniz eti” denilen, aslında var olan ama belli boyutların altında olması gereken ette büyüme ve buna bağlı olarak ciddi horlamalar göze çarpıyor.
Aynı şekilde bademcik dokusunda büyüme sonucu gelişen horlamalar da yaygın olarak görülüyor.
Obez çocuklarda yağ dokusunun havayolunu çevreleyen kaslar ile yumuşak dokuda birikmesi ve boyundan bası yapması nedeniyle üst havayolunda darlık ve bunun sonucunda da horlama gelişiyor.Yine çağımızın önemli bir problemi olan obezite de erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da horlamayı arttıran bir etken olarak belirtiliyor.
Dr. Betül Şahin burunda uzun süren tıkanıklıkların oluşturduğu sorunları da şöyle anlatıyor:
“Tedavi edilmeyen burun tıkanıklıkları kronik sinüzit, kulak hastalıkları, kulakta sıvı birikmesi ve işitme kaybıyla seyreden, bazen de operasyon gerektiren durumlara neden olabiliyor.
Rahat soluk alamamak çocukta büyüme ve gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, zihinsel faaliyetlerin olumsuz yönde etkilenmesi, öğrenme bozuklukları, hatta bazen kalpte ritim düzensizliği gibi durumlara da yol açabiliyor.
Bu nedenle horlayan çocuklarda zaman kaybedilmemesi çok önemli.”
Horlama neden olur? Hangi hastalıklara sebep oluyor?
Источник: //indigodergisi.com/2018/08/cocuklarda-horlama-ne-zaman-tehlikeli/