Diyabetik Nöropati ve Şeker Hastalarında Nöropatik Ağrı
Şeker Hastalığına Bağlı Sinir Hasarları – Diyabetik Nöropati Neden Olur? – Sağlık Ocağım .NET
Diyabetik nöropati, uzun süreli ya da yeterli kontrol altına alınamamış diyabetis mellitustan kaynaklanan çeşitli nöropati (sinirlerde oluşan hastalık veya hasar) tiplerinden herhangi birisidir.
En yaygın rastlanan diyabetik nöropati tipi çevresel (periferik) duyusal nöropati olarak adlandırılır. Bu bozukluğun erken evrelerinde ektremitelerde (uzuvlarda), özellikle de ayaklarda ara ara ağrı ve karıncalanmalar olur. Ağrı zamanla kötüleşerek, sonunda bir bölgedeki ağrı duyusunun kaybolmasına sebep olur.
Duyusal nöropati bulunan hastalar hissetmedikleri için ilerleyen dönemlerde ayaklarındaki kesiklerin, sıyrıkların, yanıkların farkında olmazlar ve ciddi yaralar (diyabetik ayak) durumu meydana gelir. Eğer tedavisi yapılmaz ise bu tür yaralanmalar nedeni ile uzvun kesilmesine kadar gidebilecek doku ölümleri (kangren) oluşur. Diyabet hastalarının ayak bakımı oldukça önemlidir.
Diyabetik nöropati nedenleri
Diyabetik nöropati, diyabetin uzun süren komplikasyonlarından biridir. Diyabetin sinirlere verdiği zararın nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır fakat yüksek kan şekeri, düşük kan şekeri ve yüksek kan yağları seviyelerinin, sinirlerin sinyal göndermesine ayrıca sinirlere oksijen ve besin taşıyan kan damarlarına zarar verdiği bilinmektedir.
Bunların dışında bağışıklık sistemi organizmasının kendisine saldırısı olarak sinir hasarı, karpal tünel sendromu gibi mekanik nedenler, sinir dokusundaki hasara kalıtsal yatkınlık, genetik faktörler, ilerlemiş yaş, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler de diyabetik nöropatiye neden olabilir. Şeker hastalığını kontrol altında tutmak sinirlerin çok fazla hasar görmemesi için çok önemlidir.
Nöropati nedir?
Nöropati sinir hasarıdır. Sinirler, beyin ile vücudun her bölümü arasında mesaj göndererek görmemeyi, duymamayı, hissetmeyi ve hareket etmeyi sağlarlar.
Sinirler aynı zamanda kişi farkında olmadan çalışan kalbin atması, akciğerlerin nefes alması için de sinyal gönderirler.
Nöropati şeker hastalarında oldukça fazla görülen bir durum olmasına rağmen diyabetli hastaların geneli bu durumun farkında olmayabilir.
Diyabetik nöropati (şeker hastalığında sinir hasarı) belirtileri
Diyabetik nöropatinin belirtileri etkilenen sinirlere, etkilenme şiddetine ve hastalığın süresine göre farklılık gösterir. İlk dönemlerde genellikle belirti vermeyebilir. Sinirleri hasar görmeye başlayan bir çok diyabet hastası şikayetlerden rahatsızlık duymayabilir.
Belirti vermeye başladığında hafif belirtiler ile kendini gösterir. Genellikle ilk görülen belirtiler ciltte başlar. Diyabetik sinir hasarının nasıl belirti göstereceği tutulan sinire ya da organlara göre farklılık gösterir.
- Diyabetik nöropatinin cilt belirtileri : Ellerde, ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma veya karıncalanma başlayabilir ve sıcak, soğuk ve acıyı hissetmeme gibi belirtiler görülür.
- Diyabetik nöropatinin kaslarda gösterdiği belirtiler : Kaslarda güç kaybı, güçsüzlük, ağrı ve uykuda kas erimesi, bu duruma bağlı ayaklarda veya bacaklarda kemik kırılmaları, ayak şekil bozuklukları (diyabetik ayak) oluşabilir.
- Diyabetik nöropatinin mide ve bağırsaklarda gösterdiği belirtiler : Çok uzun aç kalındığında yiyeceklerin bağırsaklara geçişi yavaşlar ve gastroparezi denilen durum meydana gelir. Bu durum, mide bulantısına, karın gerginliğine, kusmaya, ishale, kabızlığa, genel rahatsızlığa ve istenmeyen kilo kaybına sebep olabilir.
- Diyabetik nöropatinin mesanede gösterdiği belirtiler : İdrar yapma problemi olabilir ya da mesaneyi tamamen boşaltamama gibi bir his oluşması, tedavisi yapılmaz ise idrar kaçırma problemi, idrar yapma yeteneğinin tamamen kaybolması gibi şikayetlere yol açabilir.
- Diyabetik nöropatinin cinsel yaşama etkisi nedir? : Bu durum erkeklerde ereksiyon işlev bozukluğuna ya da iktidarsızlığa, kadınlarda cinsel disfonksiyona yol açabilir.
- Diyabetik nöropatinin kan damarlarına olan etkisi nedir? : Ayağa kalkıldığında veya yataktan kalkarken tansiyonun düşmesi nedeni ile baş dönmesi, halsizlik hissedilir. Göğüs ağrısı (anjina) ya da kalp krizi geçirme belirtilerini hissetmek zorlaşabilir.
- Diyabetik nöropatinin ter bezlerine etkisi nedir? : Vücut kendi ısısını düzenlemede zorlanabilir. Alt bacaklarda terleme olamadığı için, ayak derilerinin kurumasına ve çatlamasına sebebiyet verebilir. Yemek yerken terleme, çiğnedikten hemen sonra başlayabilir ve terleme sadece bazı yiyeceklerde olur. Terleme genellikle alında başlayıp, yüzde, kafa derisinde, boyun bölgesinde ve bazende vücudun üst kısmında oluşabilir.
- Diyabetik nöropatinin göz belirtileri : Göz kaslarını besleyen sinirlerin hasarlanması sonucu görme bozukluğu, çift görme, kalıcı görme kaybı ve göz ağrısına neden olur.
Diyabetik nöropati teşhisi
Diyabetik nöropati tanısı genellikle ağrı polikliniklerinde yapılacak fizik muayene, beyin cerrahisi uzmanlığında yapılan muayene ve tetkikler ve hastada görülen belirtiler ile konulabilir. Muayene sırasında kan basıncı, kalp atış hızı, kas gücü, hastanın vereceği refleksler, titreşim, sıcaklık ve hafif dokunmaya duyarlılık düzeyi kontrolü yapılır.
Şeker hastalarının her yıl düzenli olarak nöropatik ayak muayenesi olmaları gereklidir. Kapsamlı bir ayak muayenesinde cilt, kaslar, kemikler, dolaşım ve ayak hissi değerlendirilir. Saç fırçasının bir teli kalınlığındaki bir naylon monofilament ile ayak altına dokunarak duyu ve duygu durumu değerlendirilir.
Ayrıca sıcaklık algısı kontrolü için titreşimli bir çatal kullanılarak dokunma basıncından daha duyarlı olan vibrasyon algısı değerlendirilir. Bunların yanı sıra, sinir ileti çalışmaları ya da elktromiyografi testi, kalp hızı değişikliklerinin nabız ölçümü ile kontrol edilmesi ve diğer organ hasarları için ultrasonografi gibi tetkikler de yapılır.
Diyabetik nöropati teşhisi
Diyabetik nöropati (şeker hastalığında sinir hasarı) tedavisi
Diyabetik nöropati tedavisi tutulan sinirlere ya da organlara, tutulum derecesine göre farklılık gösterir. Ciltte gelişen hasarın şiddetine ve farkına göre farklı ilaç tedavileri uygulanır. Hasta doktorunun verdiği ağrı kesicinin faydası olup olmadığını not etmelidir, bu sayede hastanın doktoru, ilacın dozunu ya da tedavi yöntemini değiştirebilir.
Hastanın, özel tedavi yöntemleri için ağrı polikliniklerine se edilmesi gerekebilir.
- Kaslarda oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Hastanın diyabetik ayak sorunu var ise hassas kemikler üzerindeki baskının azaltılması için, özel yapım ayakkabılar veya ayağın şeklini alan tabanlıklar verilebilir. Ayakta başka rahatsızlıklar oluşmaması için dinlenmek önemlidir. Ayak için alçı ya da atel tedavisi gerekebilir. Bu durumda koltuk değneği veya tekerlekli sandalye kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir. Ayakta şekil bozukluğu oluşmuş ise (çekiç parmak, pençe parmak, baş parmak çıkıntısı gibi) ameliyat ile düzeltilmesi gerekebilir.
- Mide ve bağırsaklarda oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Sindirimi hızlandırma amaçlı ilaç tedavisi ya da diğer bulguları hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanabilir.
- Mesanede oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : İdrar yolu enfeksiyonları nedeni ile antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Hastaya idrarı olmasa bile her üç saatte bir tuvalete gitmesi önerilir.
- Cinsel problemlere neden olan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Erkeklerde ve kadınlarda farklı tedaviler uygulanır. İlaç tedavileri, enjeksiyon tedavileri, vakum pompası, implantasyon gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
- Kan damarları sorunlarına neden olan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Kompresyon çorapları hızlı bir şekilde ayağa kalkmaktan dolayı meydana gelen baş dönmesi tedavisinde faydalı olabilir ve hastanın ayağa kalkarken sakin kalkması, yataktan kalkarken önce oturup sonra kalkması ve başını döndüren ani hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
- Ter bezlerinde oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Kuruyan cilt için nemlendirici kremler kullanılabilir fakat ayaklarda veya bacaklarda ciddi çatlaklar, yaralar olur ise enfeksiyon riski nedeni ile hasta kesinlikle doktoruna gitmeli ve şikayetlerini bildirmelidir.
- Gözlerde oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Diyabetik göz hasarlarında (diyabetik retinopati) damar bozukluklarını iyileştirmeye yönelik ilaç tedavileri bulunmamaktadır. Diyabetik retinopati önlenemese de, buna bağlı ortaya çıkacak görme kaybı erken tanı ve zamanında müdahale ile önlenebilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi önemlidir.
Şeker hastaları kendini nasıl korumalı
Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/seker-hastalg-ve-sinir-hasarlar/
Diyabetik nöropati
Akupedia sitesinden
Şeker hastalığının görülme sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, diyabetik nöropatinin akupunkturistlerin dikkatini çekmesi kaçınılmazdır, özellikle terapötik yaklaşımlarda yapılan araştırmalar için.
Şeker hastalığına dair çok sayıda nörolojik komplikasyon vardır, fakat henüz dünyaca kabul görmüş bir nörolojik disfonksiyon sınıflandırması öne sürülmedi, çünkü bu durum klinik, patolojik ve patojenik bakış açısına göre sınıflandırılabilir.
Fakat tek bir şey kesin görünüyor ki, diyabet rahatsızlığı çoğunlukla periferal sinirleri etkileme eğilimi gösteriyor. Simetrik periferal nöropati ve, daha nadiren, tekli veya çoklu mononöropati meydana gelebilir. Etiyoloji tam olarak belirgin değil.
Periferal sinirler ve köklerdeki dejenerasyon (periferal nöropatide), vasa nervorum (özellikle çoklu mononöropatide), sempatik gangliada (otonom nöropati) dejenerasyon sonucu ortaya çıkabilir. Bazıları diyabet nöropatinin, alt motor nöronların ve posteriyor kök gangliyondaki periferal duyusal nöronların dejenerasyonu sonucu oluşabildiğini söylüyor.
Klinik özellikler
Hastalığın başlangıcı genellikle aşamalı, haftalar ve aylara yayılan ve çoğunlukla simetrik olarak konuşlanan tarzdadır, kas hassasiyeti ve baldır kaslarında oluşan krampların sebep olduğu ağrı ve parestezi tarafından karakterize olur. Bazen başlangıcı akut olabilir.
Alt organlar üst organlara oranla daha fazla etkilenir. Ağrı sürekli veya aralıklı olabilir. Keskin, yakıcı veya tam olarak ifade edilemeyen bir ağrı türü olabilir. Distal kas zayıflığı ve atrofisi meydana gelebilir. Daha kronik vakalarda genelleşmiş arefleksi olabilir.
Diyabetik mononöropati veya çoklu mononöropati simetrik olandan daha az yaygındır. En yaygın meilere siyatik snir ve onun dallarıdır veya kol sinirağı sinirleri ve bireysel sinirlerdir. Ağrı spesifik sinir kordonları ile ilgili olabilir.
Üçüncü, dördüncü veya altıncı kraniyal sinir parelizi, genellikle hafif ve uzun süreli vakalarda, göz çukuru içindeki veya etrafındaki ağrı ile bağlantılı olarak diyabetik oftalmoplejiye yol açabilir. Göz bebekleri genellikle normaldir.Otonom sinir sistemi tutulumu yaygındır, fakat bazen sadece klinik görünümler olabilir.
Mide atonisi, idrar kaçırma veya idrar retansiyonu, cinsel güçsüzlük ve postür hipotansiyon gibi rahatsızlıkları içeren birtakım otonomik disfonksiyon abnormaliteleri ile karşılaşılabilir.
Teşhis
Diyabetik nöropatinin teşhisinde herhangi bir zorluk yoktur, fakat nöropati semptomlarının bazen farkedilebilir şeker hastalığının ilerlemesini önceleyebileceği veya bazı vakalarda başlangıç semptomları olabileceği gözönünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle nöropatili bütün hastalar ayırıcı teşhis çervesinde değerlendirilmelidir ve glukoz tolerans testi yaptırmalıdır.
Akupunktur Tedavisi
Şeker hastalığının bütün komplikasyonlarında, karbonhidrat metabolizması diyet, vücut kilo kontrolü ve hipoglisemik maddelerle kontrol edilmelidir. Fakat nöropatinin meydana gelişi ve mevcut diyabetin süreci, şiddeti veya kontrolü arasında yakın ilişki olmadığı gayet iyi bilinmektedir.
Akupunktur tedavisi nöropatili vakalarda, özellikle şeker hastalığı iyi kontrol edilenlerde faydalı olabilir.Şeker hastalığının Nei Jing’de (dünyanın en eski tıp kitabı) tarifi yapıldı. Hastalık için Xiao Dan terimi kullanıldı.
Daha sonra şeker hastalığı olan hastalarda idrarın tatlı olduğunu “Thousand Golden Prescriptions” kitabında belgelendi (652 A.D., Sun Simiao). Sun Simiao Xiao Ke terimini kullandı ve Xiao Ke terimini üç grup olarak sınıflandırdı, örn. Üst, Orta ve Alt Xiaos. Bunu ilgili organlara göre yaptı.
Üst Xiao akciğer ısısından; orta Üst Xiao mide ısısından: Alt Xiao’nun ise böbrek yetmezliğinden kaynaklandığını bildirdi.
Ayrıca Üst Xiao’ya üst enerji vericinin sebep olduğunu, polidipsi tarafından karakterize edildiğini; Orta Xiao’nun orta enerji vericiye bağlı olarak meyadana geldiğini, polifaji tarafından karakterize edildiğini; ve Alt Xiao’nun alt enerji vericiye bağlı olarak meydana geldiğini, poliüri tarafından karakterize edildiğini bildirdi.
Daha önce belirtilen bakış açına göre, şeker hastalığının tedavi prensibi şu şekildedir: (1) Üst Xiao – “akciğer ısısını temizler” ve “susuzluğu gidermek için vücut sıvısı üretimine katkıda bulunur”.(2) Orta Xiao – “mide ısısnı temizler”. (3) Alt Xiao – “böbreği tonifiye eder”.
Çin geleneksel tıbbı ayrıca diyet kontrolünün önemini vurgular ve Xiao Ke’nin tedavi edilemeyeceğini fakat hasta tarafından diyet kontrolünün yapılabileceğini söyler.
Akupunktur Noktalarının Belirlenmesi
Noktalar ilgili kanallara veya geleneksel Çin tıbbına göre iç ve dışla ilişkisi olan kanallara göre seçilir ve ayrıca modern tıbba göre rahatsızlıklardan etkilenen alanlarda seçilir. Birleştirilmiş kanalların içte ve dıştaki ilişkileri şu şekildedir: Akciğer ve Kalın Bağırsak, Mide ve Dalak, Mesane ve Böbrek.
Vücut Akupunkturu Noktaları
Esas Noktalar (iki grup):
Zusanli (Mi-36) Fenglong (Mi-40) Jiexi (Mi-41) Hegu (KB-4) Shousanli (KB-10) Quchi (KB-11) Yinmen (Me-37) Weizhong (Me-40) Chengshan (Me-57) Kunlun (Me-60) Taixi (K-3) Zhongfeng (KC-4)
Ek Noktalar (iki grup):
Üriner Fonksiyon Bozuklukları İçin
Tianshu (Mi-25) Daju (Mi-27) Shuidao (Mi-28) Taichong (KC-3) Yinlingquan (Da-9) Shangliao (Me-31) Ciliao (Me-32) Zhongliao (Me-33) Xialiao (Me-34) Zhishi (Me-52) Pangguangshu (Me-28)
Cinsel İktidarsızlık İçin
Zhongji (CV-3) Guanyuan (CV-4) Qihai (CV-6) Yaoyangguan (GV-3) Mingmen (GV-4) Xiaochangshu (Me-27) Shenshu (Me-23)
Diyabetik Oftalmopleji
Jingming (Me-1) Zanzhu (Me-18) “Ashi” Noktları – göz çukurlarının etrafında Lieque (L-7) Ganshu (Me-18) Shenshu (Me-23)
Tonifikasyon ve Sedasyon İçin
Neiguan (P-6) Zusanli (Mi-36) Xinshu (Me-15) Shenmen (H-7)
Her defasında 6-10 nokta kullanılır.
Kulak Aupunkturu Noktaları
Esas Noktalar:
Susuzluk noktası (dış burnun ortası ve Pingjian noktalarında konuşlanır)Açlık noktası (dış burnun ortasında ve böbreküstü bezi noktalarında konuşlanır)Ek NoktalarShenmen SubkorteksKolÜçlü Enerji vericiAkciğerMideBöbrekMesane
Her seferinde 4-6 nokta seçilir.
Akupunktur Manipülasyonu
Elektroakupunktur
İğneler “de qi” fenomenini yakalamak için döndürülür. Maksimum his yakalandığında, iğneler elektrik uyarıcıya bağlanır. Aralıklı ve hastanın katlanabileceği şiddette akım 20-30 dakika verilir.
İki grup nokta alternatifli olarak uygulanır. Bir kür tedavi 10 seanstan oluşur. Bir kür tedaviden sonra, eğer ilerleme görülürse, diğer kürlere geçilir.
İki kür tedavi arasında bir hafta ara verilir, o zamanda kulak akupunkturu ek tedavi olarak uygulanabilir.
Eğer torasik bölgedeki back shu noktaları iğnelenirse, iğneler dikine takılmamalıdır, fakat özellikle zayıf hastalarda pnömotorakstan kaçınmak için birazcık mediyal olmalıdır. Ayrıca iğnelme derinliğine dikkat edilmelidir.
Kulak Akupunkturu
Kulak akupunkturu noktaları her 3-5 günde değiştirilmesi gereken kalıc iğnelerle iğnelenir. İğnelere günde üç kez baskı yapılır. Bir kür tedavi 5-8 seans sürer. İki seans arasında 1-2 gün ara verilir.
Vaka Geçmişi
Hasta M.J.: 46 yaşındaki kadın bir işcisine 4 yıl önce polidipsi ve polifajiye dayanarak şeker hastalığı teşhisi konuldu ve kan şekeri düzeyi ve idrardaki şeker seviyesi yükseldi. Hastanın semptomları diyet kontrolü ve antidiyabetik ilaçlarla kontrol edildi.
Hastada, devam eden karıncalanma hissi ve bacaklarında geceleri kötüleşen yakıcı bir ağrı meydana geldi. Son aylarda ilk olarak kollarında da ağrı hissettiğini fakat bacaklarındaki kadar şiddetli olmadığını bildirdi. Herhangi bir üriner semptom görülmedi ve müsküler zayıflık şikayeti olmadı.
Hasta kiloluydu. Genel fizik muayenesi sıradandı. Göz dışı hareketleri ve kraniyal sinir muayenesi normaldi. Baldır kaslarında hassasiyet meydana geldi. Hafif atrofi oluştu, beden kuvveti azaldı ve hafif zayıflık alt organların distal kaslarını etkiledi. Bilek refleksleri kayboldu.
Nörolojik muayene sonuçaları normal limitlerdeydi.
Laboratuvar ölçümü kan şekeri ve idrardaki şeker seviyesinin yüksek olmadığını ortaya koydu.Klinik olarak, diyabetik polinöropati diğer sebeplerden meydana gelen polinöropatiden ayırt edilemeyebilir, fakat uzun süreli şeker hastılığından muzdarip olan ve nöropatinin belirti ve semptomlarını tşaıyan herhangi bir hastadan şüphelenilmelidir, şeker hastalığı iyi kontrol edilse bile.
Tedavi ve daha fazla kür
Bu vakada, akupunktur tedavisinin amacı ağrıyı bastırmaktı. Aşağıdaki noktalar seçildi ve iki grup nokta alternatifli olarak uygulandı.
1.Zusanli (Mi-36), Fenglong (Mi-40), Jiexi (Mi-41), Hegu (KB-4), Shousanli (KB-10), Quichi (KB-11).
2.Weizhong (Me-40), Chengsan (Me-57), Kunlun (Me-60), Shenmen (H-7).“de qi” fenomenine ulaşıldıktan sonra, iğneler elektrik uyarıcıya bağlandı ve hasta yukarıda anlatıldığı gibi tedavi edildi.Hasta ilk altı seanstan sonra belirgin ilerleme gösterdi. Bir kür tedavinin ardından kendini 80% iyileşmiş olarak nitelendirdi. İkinci kür tedavinin ardından karıncalanma hissi ve ağrı kalmadı.
Takip
Altı ay sonra hasta durumunu korudu ve herhagi bir semptom görülmedi.
İlaca bağlı periferal nöropati
Birtakım ilaçların periferal nöropati oluşturmada yeterli potansiyeli taşıdığı görülür, bazen şiddetli derecede, genellikle de periferal sinir liflerinin direk toksik aksiyonuna maruz kalmasıyla meydana gelir. Burada hem aksis silindirlerinin hem de miyelin kılıflarının dejenerasyonu söz konusudur.
Nörotoksik ilaca maruz kalan hastaların hepsi de toksik semptomlar sergilemez ve birçok faktörün bireysel değişkeleri etkilediği bilinen bir gerçektir. Bazı hastalar olağan terapötik dozda ilaç aldıklarında nöropati sergilemeye karşı daha duyarlıdırlar.
İlaca bağlı priferal nöropatiyi farketmek önemlidir, çünkü diğer rahatsızlıkları simüle edebilir ve bazı vakalarda ilacı durdurduktan sonra iyileşme yavaşlar ve haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir.
Akupunktur tedavisi
Akupunktur Noktalarının Belirlenmesi
Esas Noktalar (iki grup):
Sanyinjiao (Da-6) Yanglingquan (G-34) Fenglong (Mi-40) Taixi (K-3) Quchi (KB-11) Shousanli (KB-10) Hegu (KB-4) Chengsan (Me-57) Kunlun (Me-60) Lieque (L-7) Chize (L-5)
Ek Noktalar
Tonifikasyon İçin
Neiguan (P-6)Shenmen (H-7)Zusanli (Mi-36)
Sanyinjiao (Da-6) Böbrek, Dalak ve Böbrek kanallarının buluşma noktasıdır. Kan detoksifikasyonunu etkin bir şekilde artırır, Çin tıbbi doktrinine göre midenin, dalağın ve böbreğin fonksiyonunu kolaylaştırır.Etkilenen alanlara göre her seferinde 4-8 nokta kullanılır.
Kulak Akupunkturu NoktalarıBacak KolSubkorteksSempatik sinirShenmenEndokrin
Her seferinde 3-5 nokta kullanılır.
Tedavi ve Daha Fazla Kür
Hasta aşağıda belirtildiği gibi tedavi edildi.
Vücut akupunkturu uygulandı ve şu nokta grupları alternatifli olarak kullanıldı: (1) Sanyinjiao (Da-6), Yanglingquan (G-34), Fenglong (Mi-40), Taixi (K-3), quchi (KB-11), Hegu (KB-4), Neiguan (P-6); (2) Zusanli (Mi-36), Chengshan (Me-57), Kunlun (Me-60), Chize (L-5), Lieque (L-7), Shenmen (H-7).
Hasta haftada üç kez akupunktur tedavisi aldı.8 seanstan sonra belirgin ilerleme kaydetti. İki seans daha alan hasta ağrı ve parasteziden tamamen kurtuldu. Daha sonra tedavi haftada iki kez uygulandı. İlk kürden sonraki gün (12 seans) hasta, “Ağrım yüzde yüzde kayboldu ve kuvvetim yüzde yüz geri geldi” şeklinde ifade etti.
Источник: //tr.diabetes-education.net/diyabetik-noropati-belirtileri-ve-tedavisi/
Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak


Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak

Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak

Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak

Şeker hastasıysanız, diyabetik nöropati denilen bir tür sinir sistemi ağrısı veya hasarından şikayetçi olmanız yüksek bir olasılık.
Seattle’daki Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nin Diyabet Bölümü’ndeki bilimadamları “Şeker hastalarının nöropatinin herhangi bir türüne yakalanma olasılığı yüzde 60” diyorlar.
“Şeker hastalığının türü tip1 de tip2 de olsa, iki türde de nöropatiye yakalanma olasılığı büyük ihtimalle eşit,” diye belirtiyorlar.
El ve ayaklarınızda karıncalanma, ağrı veya uyuşma hissediyor olabilirsiniz. Bunlar, çevresel nöropati denen diyabetik sinir zedelenmesinin tipik belirtileridir.
Ya da otonom nöropati adı verilen ve kalp, mide, mesane veya cinsel organınıza sinyaller yollayan sinirlerinizde hasar oluşmuş olabilir.
Sinir sistemindeki hasarların bir başka türü de sinirlerin “suskun” olduğu, hiçbir belirti yaşamadığınız durumdur.
Uzmanlara göre bazen sinirlerdeki tahribat, kişiye şeker hastalığı tanısı konulmadan önce de başlayabilir. “Kan şekeri seviyelerinin aşırı yüksek olduğu, ama şeker hastalığı teşhisi konacak kadar yükselmediği bir durum olarak tanımlanan gizli şeker hastalığı olan kimselerde bile nöropati görülebilir.”
Neyse ki diyabetik nöropatiye yol açan risk faktörlerinin çoğunun kontrolü sizin elinizdedir. Bu da, sinir sistemi ağrısı ve hasarının oluşumunu önleyemeseniz de, ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz demektir. Kan şeker seviyenizi sıkı takiple normal değerlerde tutarak, sinir sistemi hasarı ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini düşürebilirsiniz.
Kan şekeri seviyenizi ne kadar kontrol altında tutarsanız, nöropatinin ilerlemesini de o kadar engellemiş olursunuz. Sağlıklı bir hayat tarzı sürmek, kalbinizde oluşacak bir rahatsızlığı, felç ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini de azaltır. Bu yüzden, komplikasyona neden olabilecek risk faktörlerinden haberdar olun ve kontrol edebileceklerinizi kontrol altına alın.
Diyabetik Nöropati İçin Tehde Misiniz?
Şeker Hastalığına Bağlı Sinir Hasarları – Diyabetik Nöropati Neden Olur? – Sağlık Ocağım .NET


Diyabetik nöropati, uzun süreli ya da yeterli kontrol altına alınamamış diyabetis mellitustan kaynaklanan çeşitli nöropati (sinirlerde oluşan hastalık veya hasar) tiplerinden herhangi birisidir.
En yaygın rastlanan diyabetik nöropati tipi çevresel (periferik) duyusal nöropati olarak adlandırılır. Bu bozukluğun erken evrelerinde ektremitelerde (uzuvlarda), özellikle de ayaklarda ara ara ağrı ve karıncalanmalar olur. Ağrı zamanla kötüleşerek, sonunda bir bölgedeki ağrı duyusunun kaybolmasına sebep olur.
Duyusal nöropati bulunan hastalar hissetmedikleri için ilerleyen dönemlerde ayaklarındaki kesiklerin, sıyrıkların, yanıkların farkında olmazlar ve ciddi yaralar (diyabetik ayak) durumu meydana gelir. Eğer tedavisi yapılmaz ise bu tür yaralanmalar nedeni ile uzvun kesilmesine kadar gidebilecek doku ölümleri (kangren) oluşur. Diyabet hastalarının ayak bakımı oldukça önemlidir.
Diyabetik nöropati nedenleri
Diyabetik nöropati, diyabetin uzun süren komplikasyonlarından biridir. Diyabetin sinirlere verdiği zararın nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır fakat yüksek kan şekeri, düşük kan şekeri ve yüksek kan yağları seviyelerinin, sinirlerin sinyal göndermesine ayrıca sinirlere oksijen ve besin taşıyan kan damarlarına zarar verdiği bilinmektedir.
Bunların dışında bağışıklık sistemi organizmasının kendisine saldırısı olarak sinir hasarı, karpal tünel sendromu gibi mekanik nedenler, sinir dokusundaki hasara kalıtsal yatkınlık, genetik faktörler, ilerlemiş yaş, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler de diyabetik nöropatiye neden olabilir. Şeker hastalığını kontrol altında tutmak sinirlerin çok fazla hasar görmemesi için çok önemlidir.
Nöropati nedir?
Nöropati sinir hasarıdır. Sinirler, beyin ile vücudun her bölümü arasında mesaj göndererek görmemeyi, duymamayı, hissetmeyi ve hareket etmeyi sağlarlar.
Sinirler aynı zamanda kişi farkında olmadan çalışan kalbin atması, akciğerlerin nefes alması için de sinyal gönderirler.
Nöropati şeker hastalarında oldukça fazla görülen bir durum olmasına rağmen diyabetli hastaların geneli bu durumun farkında olmayabilir.
Diyabetik nöropati (şeker hastalığında sinir hasarı) belirtileri
Diyabetik nöropatinin belirtileri etkilenen sinirlere, etkilenme şiddetine ve hastalığın süresine göre farklılık gösterir. İlk dönemlerde genellikle belirti vermeyebilir. Sinirleri hasar görmeye başlayan bir çok diyabet hastası şikayetlerden rahatsızlık duymayabilir.
Belirti vermeye başladığında hafif belirtiler ile kendini gösterir. Genellikle ilk görülen belirtiler ciltte başlar. Diyabetik sinir hasarının nasıl belirti göstereceği tutulan sinire ya da organlara göre farklılık gösterir.
- Diyabetik nöropatinin cilt belirtileri : Ellerde, ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma veya karıncalanma başlayabilir ve sıcak, soğuk ve acıyı hissetmeme gibi belirtiler görülür.
- Diyabetik nöropatinin kaslarda gösterdiği belirtiler : Kaslarda güç kaybı, güçsüzlük, ağrı ve uykuda kas erimesi, bu duruma bağlı ayaklarda veya bacaklarda kemik kırılmaları, ayak şekil bozuklukları (diyabetik ayak) oluşabilir.
- Diyabetik nöropatinin mide ve bağırsaklarda gösterdiği belirtiler : Çok uzun aç kalındığında yiyeceklerin bağırsaklara geçişi yavaşlar ve gastroparezi denilen durum meydana gelir. Bu durum, mide bulantısına, karın gerginliğine, kusmaya, ishale, kabızlığa, genel rahatsızlığa ve istenmeyen kilo kaybına sebep olabilir.
- Diyabetik nöropatinin mesanede gösterdiği belirtiler : İdrar yapma problemi olabilir ya da mesaneyi tamamen boşaltamama gibi bir his oluşması, tedavisi yapılmaz ise idrar kaçırma problemi, idrar yapma yeteneğinin tamamen kaybolması gibi şikayetlere yol açabilir.
- Diyabetik nöropatinin cinsel yaşama etkisi nedir? : Bu durum erkeklerde ereksiyon işlev bozukluğuna ya da iktidarsızlığa, kadınlarda cinsel disfonksiyona yol açabilir.
- Diyabetik nöropatinin kan damarlarına olan etkisi nedir? : Ayağa kalkıldığında veya yataktan kalkarken tansiyonun düşmesi nedeni ile baş dönmesi, halsizlik hissedilir. Göğüs ağrısı (anjina) ya da kalp krizi geçirme belirtilerini hissetmek zorlaşabilir.
- Diyabetik nöropatinin ter bezlerine etkisi nedir? : Vücut kendi ısısını düzenlemede zorlanabilir. Alt bacaklarda terleme olamadığı için, ayak derilerinin kurumasına ve çatlamasına sebebiyet verebilir. Yemek yerken terleme, çiğnedikten hemen sonra başlayabilir ve terleme sadece bazı yiyeceklerde olur. Terleme genellikle alında başlayıp, yüzde, kafa derisinde, boyun bölgesinde ve bazende vücudun üst kısmında oluşabilir.
- Diyabetik nöropatinin göz belirtileri : Göz kaslarını besleyen sinirlerin hasarlanması sonucu görme bozukluğu, çift görme, kalıcı görme kaybı ve göz ağrısına neden olur.
Diyabetik nöropati teşhisi
Diyabetik nöropati tanısı genellikle ağrı polikliniklerinde yapılacak fizik muayene, beyin cerrahisi uzmanlığında yapılan muayene ve tetkikler ve hastada görülen belirtiler ile konulabilir. Muayene sırasında kan basıncı, kalp atış hızı, kas gücü, hastanın vereceği refleksler, titreşim, sıcaklık ve hafif dokunmaya duyarlılık düzeyi kontrolü yapılır.
Şeker hastalarının her yıl düzenli olarak nöropatik ayak muayenesi olmaları gereklidir. Kapsamlı bir ayak muayenesinde cilt, kaslar, kemikler, dolaşım ve ayak hissi değerlendirilir. Saç fırçasının bir teli kalınlığındaki bir naylon monofilament ile ayak altına dokunarak duyu ve duygu durumu değerlendirilir.
Ayrıca sıcaklık algısı kontrolü için titreşimli bir çatal kullanılarak dokunma basıncından daha duyarlı olan vibrasyon algısı değerlendirilir. Bunların yanı sıra, sinir ileti çalışmaları ya da elktromiyografi testi, kalp hızı değişikliklerinin nabız ölçümü ile kontrol edilmesi ve diğer organ hasarları için ultrasonografi gibi tetkikler de yapılır.
Diyabetik nöropati teşhisi
Diyabetik nöropati (şeker hastalığında sinir hasarı) tedavisi
Diyabetik nöropati tedavisi tutulan sinirlere ya da organlara, tutulum derecesine göre farklılık gösterir. Ciltte gelişen hasarın şiddetine ve farkına göre farklı ilaç tedavileri uygulanır. Hasta doktorunun verdiği ağrı kesicinin faydası olup olmadığını not etmelidir, bu sayede hastanın doktoru, ilacın dozunu ya da tedavi yöntemini değiştirebilir.
Hastanın, özel tedavi yöntemleri için ağrı polikliniklerine se edilmesi gerekebilir.
- Kaslarda oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Hastanın diyabetik ayak sorunu var ise hassas kemikler üzerindeki baskının azaltılması için, özel yapım ayakkabılar veya ayağın şeklini alan tabanlıklar verilebilir. Ayakta başka rahatsızlıklar oluşmaması için dinlenmek önemlidir. Ayak için alçı ya da atel tedavisi gerekebilir. Bu durumda koltuk değneği veya tekerlekli sandalye kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir. Ayakta şekil bozukluğu oluşmuş ise (çekiç parmak, pençe parmak, baş parmak çıkıntısı gibi) ameliyat ile düzeltilmesi gerekebilir.
- Mide ve bağırsaklarda oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Sindirimi hızlandırma amaçlı ilaç tedavisi ya da diğer bulguları hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanabilir.
- Mesanede oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : İdrar yolu enfeksiyonları nedeni ile antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Hastaya idrarı olmasa bile her üç saatte bir tuvalete gitmesi önerilir.
- Cinsel problemlere neden olan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Erkeklerde ve kadınlarda farklı tedaviler uygulanır. İlaç tedavileri, enjeksiyon tedavileri, vakum pompası, implantasyon gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
- Kan damarları sorunlarına neden olan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Kompresyon çorapları hızlı bir şekilde ayağa kalkmaktan dolayı meydana gelen baş dönmesi tedavisinde faydalı olabilir ve hastanın ayağa kalkarken sakin kalkması, yataktan kalkarken önce oturup sonra kalkması ve başını döndüren ani hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
- Ter bezlerinde oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Kuruyan cilt için nemlendirici kremler kullanılabilir fakat ayaklarda veya bacaklarda ciddi çatlaklar, yaralar olur ise enfeksiyon riski nedeni ile hasta kesinlikle doktoruna gitmeli ve şikayetlerini bildirmelidir.
- Gözlerde oluşan sinir hasarı tedavisi nasıl yapılır? : Diyabetik göz hasarlarında (diyabetik retinopati) damar bozukluklarını iyileştirmeye yönelik ilaç tedavileri bulunmamaktadır. Diyabetik retinopati önlenemese de, buna bağlı ortaya çıkacak görme kaybı erken tanı ve zamanında müdahale ile önlenebilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi önemlidir.
Şeker hastaları kendini nasıl korumalı
Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/seker-hastalg-ve-sinir-hasarlar/
Diyabetik nöropati

Akupedia sitesinden
Şeker hastalığının görülme sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, diyabetik nöropatinin akupunkturistlerin dikkatini çekmesi kaçınılmazdır, özellikle terapötik yaklaşımlarda yapılan araştırmalar için.
Şeker hastalığına dair çok sayıda nörolojik komplikasyon vardır, fakat henüz dünyaca kabul görmüş bir nörolojik disfonksiyon sınıflandırması öne sürülmedi, çünkü bu durum klinik, patolojik ve patojenik bakış açısına göre sınıflandırılabilir.
Fakat tek bir şey kesin görünüyor ki, diyabet rahatsızlığı çoğunlukla periferal sinirleri etkileme eğilimi gösteriyor. Simetrik periferal nöropati ve, daha nadiren, tekli veya çoklu mononöropati meydana gelebilir. Etiyoloji tam olarak belirgin değil.
Periferal sinirler ve köklerdeki dejenerasyon (periferal nöropatide), vasa nervorum (özellikle çoklu mononöropatide), sempatik gangliada (otonom nöropati) dejenerasyon sonucu ortaya çıkabilir. Bazıları diyabet nöropatinin, alt motor nöronların ve posteriyor kök gangliyondaki periferal duyusal nöronların dejenerasyonu sonucu oluşabildiğini söylüyor.
Klinik özellikler
Hastalığın başlangıcı genellikle aşamalı, haftalar ve aylara yayılan ve çoğunlukla simetrik olarak konuşlanan tarzdadır, kas hassasiyeti ve baldır kaslarında oluşan krampların sebep olduğu ağrı ve parestezi tarafından karakterize olur. Bazen başlangıcı akut olabilir.
Alt organlar üst organlara oranla daha fazla etkilenir. Ağrı sürekli veya aralıklı olabilir. Keskin, yakıcı veya tam olarak ifade edilemeyen bir ağrı türü olabilir. Distal kas zayıflığı ve atrofisi meydana gelebilir. Daha kronik vakalarda genelleşmiş arefleksi olabilir.
Diyabetik mononöropati veya çoklu mononöropati simetrik olandan daha az yaygındır. En yaygın meilere siyatik snir ve onun dallarıdır veya kol sinirağı sinirleri ve bireysel sinirlerdir. Ağrı spesifik sinir kordonları ile ilgili olabilir.
Üçüncü, dördüncü veya altıncı kraniyal sinir parelizi, genellikle hafif ve uzun süreli vakalarda, göz çukuru içindeki veya etrafındaki ağrı ile bağlantılı olarak diyabetik oftalmoplejiye yol açabilir. Göz bebekleri genellikle normaldir.Otonom sinir sistemi tutulumu yaygındır, fakat bazen sadece klinik görünümler olabilir.
Mide atonisi, idrar kaçırma veya idrar retansiyonu, cinsel güçsüzlük ve postür hipotansiyon gibi rahatsızlıkları içeren birtakım otonomik disfonksiyon abnormaliteleri ile karşılaşılabilir.
Teşhis
Diyabetik nöropatinin teşhisinde herhangi bir zorluk yoktur, fakat nöropati semptomlarının bazen farkedilebilir şeker hastalığının ilerlemesini önceleyebileceği veya bazı vakalarda başlangıç semptomları olabileceği gözönünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle nöropatili bütün hastalar ayırıcı teşhis çervesinde değerlendirilmelidir ve glukoz tolerans testi yaptırmalıdır.
Akupunktur Tedavisi
Şeker hastalığının bütün komplikasyonlarında, karbonhidrat metabolizması diyet, vücut kilo kontrolü ve hipoglisemik maddelerle kontrol edilmelidir. Fakat nöropatinin meydana gelişi ve mevcut diyabetin süreci, şiddeti veya kontrolü arasında yakın ilişki olmadığı gayet iyi bilinmektedir.
Akupunktur tedavisi nöropatili vakalarda, özellikle şeker hastalığı iyi kontrol edilenlerde faydalı olabilir.Şeker hastalığının Nei Jing’de (dünyanın en eski tıp kitabı) tarifi yapıldı. Hastalık için Xiao Dan terimi kullanıldı.
Daha sonra şeker hastalığı olan hastalarda idrarın tatlı olduğunu “Thousand Golden Prescriptions” kitabında belgelendi (652 A.D., Sun Simiao). Sun Simiao Xiao Ke terimini kullandı ve Xiao Ke terimini üç grup olarak sınıflandırdı, örn. Üst, Orta ve Alt Xiaos. Bunu ilgili organlara göre yaptı.
Üst Xiao akciğer ısısından; orta Üst Xiao mide ısısından: Alt Xiao’nun ise böbrek yetmezliğinden kaynaklandığını bildirdi.
Ayrıca Üst Xiao’ya üst enerji vericinin sebep olduğunu, polidipsi tarafından karakterize edildiğini; Orta Xiao’nun orta enerji vericiye bağlı olarak meyadana geldiğini, polifaji tarafından karakterize edildiğini; ve Alt Xiao’nun alt enerji vericiye bağlı olarak meydana geldiğini, poliüri tarafından karakterize edildiğini bildirdi.
Daha önce belirtilen bakış açına göre, şeker hastalığının tedavi prensibi şu şekildedir: (1) Üst Xiao – “akciğer ısısını temizler” ve “susuzluğu gidermek için vücut sıvısı üretimine katkıda bulunur”.(2) Orta Xiao – “mide ısısnı temizler”. (3) Alt Xiao – “böbreği tonifiye eder”.
Çin geleneksel tıbbı ayrıca diyet kontrolünün önemini vurgular ve Xiao Ke’nin tedavi edilemeyeceğini fakat hasta tarafından diyet kontrolünün yapılabileceğini söyler.
Akupunktur Noktalarının Belirlenmesi
Noktalar ilgili kanallara veya geleneksel Çin tıbbına göre iç ve dışla ilişkisi olan kanallara göre seçilir ve ayrıca modern tıbba göre rahatsızlıklardan etkilenen alanlarda seçilir. Birleştirilmiş kanalların içte ve dıştaki ilişkileri şu şekildedir: Akciğer ve Kalın Bağırsak, Mide ve Dalak, Mesane ve Böbrek.
Vücut Akupunkturu Noktaları
Esas Noktalar (iki grup):
Zusanli (Mi-36) Fenglong (Mi-40) Jiexi (Mi-41) Hegu (KB-4) Shousanli (KB-10) Quchi (KB-11) Yinmen (Me-37) Weizhong (Me-40) Chengshan (Me-57) Kunlun (Me-60) Taixi (K-3) Zhongfeng (KC-4)
Ek Noktalar (iki grup):
Üriner Fonksiyon Bozuklukları İçin
Tianshu (Mi-25) Daju (Mi-27) Shuidao (Mi-28) Taichong (KC-3) Yinlingquan (Da-9) Shangliao (Me-31) Ciliao (Me-32) Zhongliao (Me-33) Xialiao (Me-34) Zhishi (Me-52) Pangguangshu (Me-28)
Cinsel İktidarsızlık İçin
Zhongji (CV-3) Guanyuan (CV-4) Qihai (CV-6) Yaoyangguan (GV-3) Mingmen (GV-4) Xiaochangshu (Me-27) Shenshu (Me-23)
Diyabetik Oftalmopleji
Jingming (Me-1) Zanzhu (Me-18) “Ashi” Noktları – göz çukurlarının etrafında Lieque (L-7) Ganshu (Me-18) Shenshu (Me-23)
Tonifikasyon ve Sedasyon İçin
Neiguan (P-6) Zusanli (Mi-36) Xinshu (Me-15) Shenmen (H-7)
Her defasında 6-10 nokta kullanılır.
Kulak Aupunkturu Noktaları
Esas Noktalar:
Susuzluk noktası (dış burnun ortası ve Pingjian noktalarında konuşlanır)Açlık noktası (dış burnun ortasında ve böbreküstü bezi noktalarında konuşlanır)Ek NoktalarShenmen SubkorteksKolÜçlü Enerji vericiAkciğerMideBöbrekMesane
Her seferinde 4-6 nokta seçilir.
Akupunktur Manipülasyonu
Elektroakupunktur
İğneler “de qi” fenomenini yakalamak için döndürülür. Maksimum his yakalandığında, iğneler elektrik uyarıcıya bağlanır. Aralıklı ve hastanın katlanabileceği şiddette akım 20-30 dakika verilir.
İki grup nokta alternatifli olarak uygulanır. Bir kür tedavi 10 seanstan oluşur. Bir kür tedaviden sonra, eğer ilerleme görülürse, diğer kürlere geçilir.
İki kür tedavi arasında bir hafta ara verilir, o zamanda kulak akupunkturu ek tedavi olarak uygulanabilir.
Eğer torasik bölgedeki back shu noktaları iğnelenirse, iğneler dikine takılmamalıdır, fakat özellikle zayıf hastalarda pnömotorakstan kaçınmak için birazcık mediyal olmalıdır. Ayrıca iğnelme derinliğine dikkat edilmelidir.
Kulak Akupunkturu
Kulak akupunkturu noktaları her 3-5 günde değiştirilmesi gereken kalıc iğnelerle iğnelenir. İğnelere günde üç kez baskı yapılır. Bir kür tedavi 5-8 seans sürer. İki seans arasında 1-2 gün ara verilir.
Vaka Geçmişi
Hasta M.J.: 46 yaşındaki kadın bir işcisine 4 yıl önce polidipsi ve polifajiye dayanarak şeker hastalığı teşhisi konuldu ve kan şekeri düzeyi ve idrardaki şeker seviyesi yükseldi. Hastanın semptomları diyet kontrolü ve antidiyabetik ilaçlarla kontrol edildi.
Hastada, devam eden karıncalanma hissi ve bacaklarında geceleri kötüleşen yakıcı bir ağrı meydana geldi. Son aylarda ilk olarak kollarında da ağrı hissettiğini fakat bacaklarındaki kadar şiddetli olmadığını bildirdi. Herhangi bir üriner semptom görülmedi ve müsküler zayıflık şikayeti olmadı.
Hasta kiloluydu. Genel fizik muayenesi sıradandı. Göz dışı hareketleri ve kraniyal sinir muayenesi normaldi. Baldır kaslarında hassasiyet meydana geldi. Hafif atrofi oluştu, beden kuvveti azaldı ve hafif zayıflık alt organların distal kaslarını etkiledi. Bilek refleksleri kayboldu.
Nörolojik muayene sonuçaları normal limitlerdeydi.
Laboratuvar ölçümü kan şekeri ve idrardaki şeker seviyesinin yüksek olmadığını ortaya koydu.Klinik olarak, diyabetik polinöropati diğer sebeplerden meydana gelen polinöropatiden ayırt edilemeyebilir, fakat uzun süreli şeker hastılığından muzdarip olan ve nöropatinin belirti ve semptomlarını tşaıyan herhangi bir hastadan şüphelenilmelidir, şeker hastalığı iyi kontrol edilse bile.
Tedavi ve daha fazla kür
Bu vakada, akupunktur tedavisinin amacı ağrıyı bastırmaktı. Aşağıdaki noktalar seçildi ve iki grup nokta alternatifli olarak uygulandı.
1.Zusanli (Mi-36), Fenglong (Mi-40), Jiexi (Mi-41), Hegu (KB-4), Shousanli (KB-10), Quichi (KB-11).
2.Weizhong (Me-40), Chengsan (Me-57), Kunlun (Me-60), Shenmen (H-7).“de qi” fenomenine ulaşıldıktan sonra, iğneler elektrik uyarıcıya bağlandı ve hasta yukarıda anlatıldığı gibi tedavi edildi.Hasta ilk altı seanstan sonra belirgin ilerleme gösterdi. Bir kür tedavinin ardından kendini 80% iyileşmiş olarak nitelendirdi. İkinci kür tedavinin ardından karıncalanma hissi ve ağrı kalmadı.
Takip
Altı ay sonra hasta durumunu korudu ve herhagi bir semptom görülmedi.
İlaca bağlı periferal nöropati
Birtakım ilaçların periferal nöropati oluşturmada yeterli potansiyeli taşıdığı görülür, bazen şiddetli derecede, genellikle de periferal sinir liflerinin direk toksik aksiyonuna maruz kalmasıyla meydana gelir. Burada hem aksis silindirlerinin hem de miyelin kılıflarının dejenerasyonu söz konusudur.
Nörotoksik ilaca maruz kalan hastaların hepsi de toksik semptomlar sergilemez ve birçok faktörün bireysel değişkeleri etkilediği bilinen bir gerçektir. Bazı hastalar olağan terapötik dozda ilaç aldıklarında nöropati sergilemeye karşı daha duyarlıdırlar.
İlaca bağlı priferal nöropatiyi farketmek önemlidir, çünkü diğer rahatsızlıkları simüle edebilir ve bazı vakalarda ilacı durdurduktan sonra iyileşme yavaşlar ve haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir.
Akupunktur tedavisi
Akupunktur Noktalarının Belirlenmesi
Esas Noktalar (iki grup):
Sanyinjiao (Da-6) Yanglingquan (G-34) Fenglong (Mi-40) Taixi (K-3) Quchi (KB-11) Shousanli (KB-10) Hegu (KB-4) Chengsan (Me-57) Kunlun (Me-60) Lieque (L-7) Chize (L-5)
Ek Noktalar
Tonifikasyon İçin
Neiguan (P-6)Shenmen (H-7)Zusanli (Mi-36)
Sanyinjiao (Da-6) Böbrek, Dalak ve Böbrek kanallarının buluşma noktasıdır. Kan detoksifikasyonunu etkin bir şekilde artırır, Çin tıbbi doktrinine göre midenin, dalağın ve böbreğin fonksiyonunu kolaylaştırır.Etkilenen alanlara göre her seferinde 4-8 nokta kullanılır.
Kulak Akupunkturu NoktalarıBacak KolSubkorteksSempatik sinirShenmenEndokrin
Her seferinde 3-5 nokta kullanılır.
Tedavi ve Daha Fazla Kür
Hasta aşağıda belirtildiği gibi tedavi edildi.
Vücut akupunkturu uygulandı ve şu nokta grupları alternatifli olarak kullanıldı: (1) Sanyinjiao (Da-6), Yanglingquan (G-34), Fenglong (Mi-40), Taixi (K-3), quchi (KB-11), Hegu (KB-4), Neiguan (P-6); (2) Zusanli (Mi-36), Chengshan (Me-57), Kunlun (Me-60), Chize (L-5), Lieque (L-7), Shenmen (H-7).
Hasta haftada üç kez akupunktur tedavisi aldı.8 seanstan sonra belirgin ilerleme kaydetti. İki seans daha alan hasta ağrı ve parasteziden tamamen kurtuldu. Daha sonra tedavi haftada iki kez uygulandı. İlk kürden sonraki gün (12 seans) hasta, “Ağrım yüzde yüzde kayboldu ve kuvvetim yüzde yüz geri geldi” şeklinde ifade etti.
Источник: //tr.diabetes-education.net/diyabetik-noropati-belirtileri-ve-tedavisi/
Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak


Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak

Şeker hastasıysanız, diyabetik nöropati denilen bir tür sinir sistemi ağrısı veya hasarından şikayetçi olmanız yüksek bir olasılık.
Seattle’daki Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nin Diyabet Bölümü’ndeki bilimadamları “Şeker hastalarının nöropatinin herhangi bir türüne yakalanma olasılığı yüzde 60” diyorlar.
“Şeker hastalığının türü tip1 de tip2 de olsa, iki türde de nöropatiye yakalanma olasılığı büyük ihtimalle eşit,” diye belirtiyorlar.
El ve ayaklarınızda karıncalanma, ağrı veya uyuşma hissediyor olabilirsiniz. Bunlar, çevresel nöropati denen diyabetik sinir zedelenmesinin tipik belirtileridir.
Ya da otonom nöropati adı verilen ve kalp, mide, mesane veya cinsel organınıza sinyaller yollayan sinirlerinizde hasar oluşmuş olabilir.
Sinir sistemindeki hasarların bir başka türü de sinirlerin “suskun” olduğu, hiçbir belirti yaşamadığınız durumdur.
Uzmanlara göre bazen sinirlerdeki tahribat, kişiye şeker hastalığı tanısı konulmadan önce de başlayabilir. “Kan şekeri seviyelerinin aşırı yüksek olduğu, ama şeker hastalığı teşhisi konacak kadar yükselmediği bir durum olarak tanımlanan gizli şeker hastalığı olan kimselerde bile nöropati görülebilir.”
Neyse ki diyabetik nöropatiye yol açan risk faktörlerinin çoğunun kontrolü sizin elinizdedir. Bu da, sinir sistemi ağrısı ve hasarının oluşumunu önleyemeseniz de, ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz demektir. Kan şeker seviyenizi sıkı takiple normal değerlerde tutarak, sinir sistemi hasarı ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini düşürebilirsiniz.
Kan şekeri seviyenizi ne kadar kontrol altında tutarsanız, nöropatinin ilerlemesini de o kadar engellemiş olursunuz. Sağlıklı bir hayat tarzı sürmek, kalbinizde oluşacak bir rahatsızlığı, felç ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini de azaltır. Bu yüzden, komplikasyona neden olabilecek risk faktörlerinden haberdar olun ve kontrol edebileceklerinizi kontrol altına alın.
Diyabetik Nöropati İçin Tehde Misiniz?
Diyabetik Nöropati İçin Tehde Misiniz?
1. Kan Şekeriniz Yüksek
1. Kan Şekeriniz Yüksek
Risk: Şeker hastalığı bulunan kişiler arasında, sinir sistemi ağrı ve hasar riski en yüksek grup hangisidir? Kan şekeri seviyelerini kontrol edemeyenler.
Ne yapabilirsiniz?: Şekerinizi kontrol etmenin bazen bedensel olmaktan çok zihinsel bir durum olduğunu aklınızda bulundurun. Daha fazla motive olabilir, egzersizlerinizi aksatmadan yapabilirsiniz.
Ayrıca, sağlıklı ama bir o kadar da lezzetli farklı yemekler hazırlayabilmek için biraz yardım almanızda bir sakınca yoktur.
Ama her şeyi “kusursuz” yapıyorsanız ve kan şekeri seviyeniz hala yükseklerde seyrediyorsa, belki de planlarınızda değişiklik yapmalı ve kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olacak ilaçlar almalısınız.
2. Yıllardır Şeker Hastasısınız
2. Yıllardır Şeker Hastasısınız
Risk: Sinir sistemi ağrı ve hasarı, 25 yıldan daha uzun süredir şeker hastası olan kişilerde daha yaygındır.
hocam göz siniri zarar gören hastanın görme riski yokmudur veya nasıl bir tedavi görmelidir teşekkürler… devamı
Ne Yapabilirsiniz: Kan şekerinizi doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda evde sık sık ölçün. Ayrıca, uzmanlar vücudunuzda son 2-3 aydır seyreden şeker düzeyini ölçen Hemoglobin A1c testini yılda en az iki kez yaptırmanızı öneriyor.
Hatta uzmanlar ekstra tedbir olarak bu testi daha sık yaptırmanızı uygun görüyor. Konunun uzmanları, “Bu test 3-4 ayda bir yapılmalıdır. Bu durum, kişiye göre değişse de, biz yine de tedbirli olmalıyız.
Ayrıca bu test, hastanın kan şekeri düzeyiyle ilgili eksikleri tamamlamaya yardımcı olan çok önemli bir bilgi kaynağıdır,” diyorlar.
3. Şişmansınız
3. Şişmansınız
Risk: Şeker hastaları bir de ek olarak şişmanlarsa, başları çifte belada demektir. Şişmanlık, diyabetik sinir hasarı dışında, kalp krizi ve felç gibi diyabet kaynaklı hayati teh taşıyan komplikasyonlar açısından da riski ikiye katlar.
Ne Yapabilirsiniz: Oldukça fazla duygusal anlamlar yüklediğimiz yiyecekler, ruhsal açıdan iyi veya kötü hissetmemizin de göstergesi olduğundan, herkes kilo verirken zorlanır. Bu yüzden kilo fazlanız varsa, sabırlı ama aynı zamanda istikrarlı olun.
Uzmanlara göre fazladan birkaç kilo vermek bile sağlığınızı düzeltmek adına büyük bir adım olabilir. Bu riski, uzun süreye yayılan ve güvenli bir şekilde kilo kaybettiren dengeli bir beslenme ve egzersiz programı ile azaltabilirsiniz.
Diyabetik sinir hastalığınız zaten varsa, kilo vermek ayaklarınıza binen yükün hafiflemesine de fazlasıyla yardımcı olur.
4. Kan Yağlarınız Hedeflenen Düzeyde Değil
//tr.diabetes-education.net/diyabetik-noropati-belirtileri-ve-tedavisi/







//www.saglikocagim.net/seker-hastalg-ve-sinir-hasarlar/

Источник: //tr.diabetes-education.net/diyabetik-noropati-belirtileri-ve-tedavisi/
Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak
Sinir Sistemi Ağrısı Ve Şeker Hastalığı Tahribatı Risklerini Azaltmak
Şeker hastasıysanız, diyabetik nöropati denilen bir tür sinir sistemi ağrısı veya hasarından şikayetçi olmanız yüksek bir olasılık.
Seattle’daki Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nin Diyabet Bölümü’ndeki bilimadamları “Şeker hastalarının nöropatinin herhangi bir türüne yakalanma olasılığı yüzde 60” diyorlar.
“Şeker hastalığının türü tip1 de tip2 de olsa, iki türde de nöropatiye yakalanma olasılığı büyük ihtimalle eşit,” diye belirtiyorlar.
El ve ayaklarınızda karıncalanma, ağrı veya uyuşma hissediyor olabilirsiniz. Bunlar, çevresel nöropati denen diyabetik sinir zedelenmesinin tipik belirtileridir.
Ya da otonom nöropati adı verilen ve kalp, mide, mesane veya cinsel organınıza sinyaller yollayan sinirlerinizde hasar oluşmuş olabilir.
Sinir sistemindeki hasarların bir başka türü de sinirlerin “suskun” olduğu, hiçbir belirti yaşamadığınız durumdur.
Uzmanlara göre bazen sinirlerdeki tahribat, kişiye şeker hastalığı tanısı konulmadan önce de başlayabilir. “Kan şekeri seviyelerinin aşırı yüksek olduğu, ama şeker hastalığı teşhisi konacak kadar yükselmediği bir durum olarak tanımlanan gizli şeker hastalığı olan kimselerde bile nöropati görülebilir.”
Neyse ki diyabetik nöropatiye yol açan risk faktörlerinin çoğunun kontrolü sizin elinizdedir. Bu da, sinir sistemi ağrısı ve hasarının oluşumunu önleyemeseniz de, ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz demektir. Kan şeker seviyenizi sıkı takiple normal değerlerde tutarak, sinir sistemi hasarı ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini düşürebilirsiniz.
Kan şekeri seviyenizi ne kadar kontrol altında tutarsanız, nöropatinin ilerlemesini de o kadar engellemiş olursunuz. Sağlıklı bir hayat tarzı sürmek, kalbinizde oluşacak bir rahatsızlığı, felç ve diyabetle ilgili her türlü komplikasyon riskini de azaltır. Bu yüzden, komplikasyona neden olabilecek risk faktörlerinden haberdar olun ve kontrol edebileceklerinizi kontrol altına alın.
Diyabetik Nöropati İçin Tehde Misiniz?
Diyabetik Nöropati İçin Tehde Misiniz?
1. Kan Şekeriniz Yüksek
1. Kan Şekeriniz Yüksek
Risk: Şeker hastalığı bulunan kişiler arasında, sinir sistemi ağrı ve hasar riski en yüksek grup hangisidir? Kan şekeri seviyelerini kontrol edemeyenler.
Ne yapabilirsiniz?: Şekerinizi kontrol etmenin bazen bedensel olmaktan çok zihinsel bir durum olduğunu aklınızda bulundurun. Daha fazla motive olabilir, egzersizlerinizi aksatmadan yapabilirsiniz.
Ayrıca, sağlıklı ama bir o kadar da lezzetli farklı yemekler hazırlayabilmek için biraz yardım almanızda bir sakınca yoktur.
Ama her şeyi “kusursuz” yapıyorsanız ve kan şekeri seviyeniz hala yükseklerde seyrediyorsa, belki de planlarınızda değişiklik yapmalı ve kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olacak ilaçlar almalısınız.
2. Yıllardır Şeker Hastasısınız
2. Yıllardır Şeker Hastasısınız
Risk: Sinir sistemi ağrı ve hasarı, 25 yıldan daha uzun süredir şeker hastası olan kişilerde daha yaygındır.
hocam göz siniri zarar gören hastanın görme riski yokmudur veya nasıl bir tedavi görmelidir teşekkürler… devamı
Ne Yapabilirsiniz: Kan şekerinizi doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda evde sık sık ölçün. Ayrıca, uzmanlar vücudunuzda son 2-3 aydır seyreden şeker düzeyini ölçen Hemoglobin A1c testini yılda en az iki kez yaptırmanızı öneriyor.
Hatta uzmanlar ekstra tedbir olarak bu testi daha sık yaptırmanızı uygun görüyor. Konunun uzmanları, “Bu test 3-4 ayda bir yapılmalıdır. Bu durum, kişiye göre değişse de, biz yine de tedbirli olmalıyız.
Ayrıca bu test, hastanın kan şekeri düzeyiyle ilgili eksikleri tamamlamaya yardımcı olan çok önemli bir bilgi kaynağıdır,” diyorlar.
3. Şişmansınız
3. Şişmansınız
Risk: Şeker hastaları bir de ek olarak şişmanlarsa, başları çifte belada demektir. Şişmanlık, diyabetik sinir hasarı dışında, kalp krizi ve felç gibi diyabet kaynaklı hayati teh taşıyan komplikasyonlar açısından da riski ikiye katlar.
Ne Yapabilirsiniz: Oldukça fazla duygusal anlamlar yüklediğimiz yiyecekler, ruhsal açıdan iyi veya kötü hissetmemizin de göstergesi olduğundan, herkes kilo verirken zorlanır. Bu yüzden kilo fazlanız varsa, sabırlı ama aynı zamanda istikrarlı olun.
Uzmanlara göre fazladan birkaç kilo vermek bile sağlığınızı düzeltmek adına büyük bir adım olabilir. Bu riski, uzun süreye yayılan ve güvenli bir şekilde kilo kaybettiren dengeli bir beslenme ve egzersiz programı ile azaltabilirsiniz.
Diyabetik sinir hastalığınız zaten varsa, kilo vermek ayaklarınıza binen yükün hafiflemesine de fazlasıyla yardımcı olur.