Diyabetin Yarattığı Cinsel Sorunlar
Tip 2 Diyabet ve Cinsel Sağlık
Kronik hastalığa yakalanan cinsiyet sıklıkla arka sıraya konur ancak cinsellik ve cinsel ifade, kişinin karşılaşabileceği sorunlar ne olursa olsun, yaşam kalitesiyle ilgili olduğunda listenin başında yer alır.
tip 2 diyabet farklı değildir Şeker hastalarını etkileyen cinsellik sorunlarını tanımak ve bunları ele almak önemlidir Tip 2 diyabet her iki cinsiyete de cinsel komplikasyonlara neden olabilir ve aynı zamanda cinsiyete özgü sorunlara neden olabilir
Hem erkekler hem de kadınlar için cinsel sorunlar Hem erkekler hem de kadınlar için cinsellik konuları
Tip 2 diyabetlilerde sıklıkla bulunan bir cinsel sorun, libido azalması veya cinsel dürtü kaybı. birisi tip 2 diyabet tanısından önce cinsel yaşamda başarılı bir cinsel dürtü ve libido alsaydı. Tip 2 diyabet ile ilişkili düşük libido nedenleri şunları içerir:
Eşler arasındaki cinsel konularla ilgili iletişim önemlidir. Bir iletişim eksikliği bir ilişkinin cinsel ve samimi tarafını etkileyebilir. Bir hastalık çiftlerin ilişki “cinsinden kontrol” etmesini kolaylaştırabilir. Bazen bir çözüm aramak yerine bu konudan kaçınmak daha kolay gözükebilir.
Bir ortak diğerinin birincil bakıcı olursa, her birinin diğerini nasıl gördüğünü değiştirebilir. “Hasta” ve “Bakıcı” rollerine kapılmak kolaydır ve romantizm kaybolabilir.
Erkekler için menekseksite meseleleri ile ilgili konular
Erkekler arasında yüz yüze görülen en yaygın sorun, erektil disfonksiyon (ED). Bazı durumlarda şeker hastalığına erkenden ereksiyon işlev bozukluğu tedavisi istendiğinde teşhis konur.
sinirler
- damar yapıları
- Cleveland Clinic'e göre şekerli erkeklerin yaklaşık yarısı bir noktada ED görülecektir. Boşalma öncesi ereksiyona kadar ereksiyon başarısız olursa, .
- Bazı ilaçların yan etkileri testosteron düzeylerini de değiştirebilir, bu da erektil disfonksiyona neden olur.
obezite
yüksek tansiyon
- depresyon, düşük benlik saygısı ve anksiyete
- yetersiz egzersiz
- da dahil olmak üzere diyabet katkılı diğer koşullar da ED'e katkıda bulunabilir
- Retrograd boşalma aynı zamanda başka bir cinsel sorun erkek tip 2 diyabet komplikasyonu olarak yaşayabilir.Bu, spermanın penisin dışına çıkmak yerine mesaneye boşaltılması demektir. İç sfinkter kaslarınız mülkleri çalıştırmamaktan kaynaklanır. Bu kaslar, vücuttaki pasajları açıp kapatmaktan sorumludur. Anormal derecede yüksek glikoz seviyeleri sfinkter kaslarında sinir hasarına neden olabilir, bu da retrograd boşalmaya neden olur.
Kadınlar için Kadınsılık Sorunları Kadınlar için
Kadınlarda tip 2 diyabetle birlikte görülen en yaygın cinsel sorun vajinal kuruluktur. Buna hormonal değişiklikler veya genital kan akışının azalması neden olabilir.
Diyabetli kadınlar her ikisi de seks ağrısı yapabilen vajinal enfeksiyon ve iltihaplanma oranlarını artırdı. Mesaneye sinir hasarı, idrar kaçırma neden olabilir ve cinsel utanç verici hale getirmek. Diyabetli kadınların da daha sık idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu seks ağrılı ve rahatsız edici hale getirebilir.
İpuçları Tip 2 diyabetin cinsel yaşamınızı gasp etmesini önleme
Düşük enerji ve yorgunluk sorunlarınız varsa, günün farklı saatlerinde seks yapmayı deneyin. enerjiniz zirve noktasında. Gece her zaman doğru zaman olmayabilir. Uzun bir günün ardından ve şeker hastalığına eklenen yorgunlukla enerjiye en son verebileceğiniz şey seks. Sabahları veya öğleden sonraları seks yapmayı deneyin. Sizin için en iyi olanı görmek için denemeler yapın.
Kuru- mun üstesinden gelmek için yağlayıcı kullanın
Hormonal replasman tedavisi, hem kadınlara hem de kadınlara yardımcı olabilir:
azalmış libido
- vajinal kuruluk
- erektil disfonksiyon
- Bunun olası olup olmadığını doktorunuza sorun senin için. Hormon replasmanı şu şekilde olabilir:
haplar
- yamalar
- kremler
- enjektabl ilaçlar
- Seks için yeterince sağlıklı kalın
Sağlıklı bir cinsel yaşam için iyi genel sağlık muhafaza edin. Diyabetli insanlar için, bu uygun kan şekeri düzeylerini korumayı içerir. Cinsiyet, enerji kullanan anlamda egzersiz yapmaktır, bu nedenle glikoz düzeylerinizin farkında olun.
Vücudunuzdaki insülin miktarını artıran ilaç kullanıyorsanız, cinsel yolla hipoglisemi de ortaya çıkabilir. Cinsel aktiviteden önce kan şekeri seviyenizi kontrol etmeyi düşünün.
Ayrıca, kalbin için iyi olanın cinsel organların için iyi olduğunu aklınızda tutun. Cinsel uyarılma, vajinal yağlama ve ereksiyonun hepsinin kan akışıyla ilgisi çok fazla.
İyi bir kalp sağlığı ve doğru kan dolaşımı sağlayan bir yaşam tarzına girin. Buna düzenli egzersize katılmayı da dahildir.
Bu aynı zamanda enerji seviyenizi, ruh halinizi ve beden imajınızı iyileştirmenin ek yararı olabilir.İdrar kaçırmanın bir bariyer olmasına izin verme
Doktorunuzla cinsellik sorunlarını tartışın. Cinsel işlev bozuklukları, hastalık ilerlemesinin bir göstergesi veya hastalığın kontrolü altında olmadığının bir göstergesi olabilir. İlaçların cinsel yan etkilerini tartışmaktan korkmayın. Aynı yan etkilere sahip olmayan farklı ilaçlar olup olmadığını sorun.
Ayrıca, erektil disfonksiyon ilaçlarını sormaya çekinmeyin. Bazı erkekler ED ilaçlarına adaydır ve bazıları değildir. Penil pompalar da bir seçenek olabilir.
İlişkinize dikkat edin. Arzular zirvesinde değilken samimiyeti ifade etmenin diğer yollarını bulun.
Masajlar
- Hamam
- Kucaklaşıyor
- Bakıcılıkla ilgilenen bir çift olmak için birbirinize vakit ayırın. Diyabet konusunun sınırların dışında olduğu bir randevu gecesi var. Ortaya çıkabilecek duygularınız ve muhtemel cinsel sorunlarınız hakkında eşinizle iletişim kurun. Hastalık veya cinsiyete ilişkin duygusal sorunlarla yardımcı olmak için destek gruplarını veya danışmanlık hizmetlerini düşünün.
OutlookOutlook
Sağlıklı ve aktif bir seks hayatına sahip olmak, yaşam kaliteniz için önemlidir. Tip 2 diyabet, cinsel aktiviteyi daha zora sokabilir. Fakat bu tamamen cinsel ilişkiden ve cinsel ilişkiden vazgeçmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Şeker hastalığınız kontrol altına alınıyorsa, cinsel sorunlar genellikle kendiliğinden çözülür. Sağlıklı kalmaya ve eşiniz ve sağlık kuruluşunuzla herhangi bir sorun hakkında iletişim kurmaya özen gösterin ve sağlıklı bir cinsel yaşamı koruyabilirsiniz.
Источник: https://tr.medic-life.com/type-2-diabetes-and-sexual-health-10025
Şeker hastalığı cinsel yaşamı nasıl etkiler?
Kalp ve damarlarda hasara yol açan diyabet, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor.
Kalp ve damarlarda hasara yol açan diyabet, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Erkeklerde cinsel isteksizlik, boşalma sorunları ve ereksiyon sorunu ortaya çıkarken; kadınlarda ise vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve genital bölge enfeksiyonlarını tetikliyor.
Vücuttaki insülin eksikliği ve insülin direnci şeker hastalığına yol açar. Kan şekerinin uzun süre yüksek seviyede kalması, vücutta başta kalp ve damarlarda olmak üzere birçok probleme yol açar.
Diyabetin cinsel sorunlar yaratmasının başlıca sebebi damar hastalıklarına yol açmasıdır. Kalp damarlarında sorun yaratabilen diyabet, aynı şekilde genital bölge damarlarında da daralmalara yol açar.
ERKEK VE KADINDA HANGi SORUNLARA YOL AÇAR?
Erkekte damar yatağının iç yüzünü döşeyen endotel hücrelerinin cinsel fonksiyonları düzenleyen çok önemli endokrin bir yapı olduğu bilinmektedir. Erkekte cinsel fonksiyon bozukları büyük oranda damarsal kökenlidir.
Normal ereksiyon fonksiyonu; psikonörojenik, damarsal, yapısal ve hormonal komponentlerin bir bütün halinde ve koordinasyonlu çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Damar sertliği, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara gibi damar bütünlüğünü bozan hastalık ve durumlarda ereksiyon bozukluğu ile kalp damar hastalıkları sıktır.
Koroner anjiografi yapılarak koroner kalp hastalığı olduğu saptanan diyabetik erkek ve kadınlarda cinsel fonksiyon bozuklukları sıktır. Erkekte en sık görülen cinsel bozukluk, istek azlığı ve erektil fonksiyon bozukluğudur.
Tüm erektil disfonksiyonlu kişilerin yüzde 40'ı şeker hastasıdır. Tüm şeker hastası erkeklerin yüzde 30-40'ında impotans (iktidarsızlık) mevcuttur.
Diyabetin impotansa neden olduğunun bilinmesi de organik bir neden olmadan psikolojik olarak kişiyi olumsuz etkileyerek impotansa neden olabilir. Psikolojik faktörlerin yanı sıra şeker hastalığının yol açtığı yaygın damar ve sinir hasarı; şeker hastalığı ile birlikte var olan hipertansiyon, obezite gibi durumların yol açtığı testosteron eksikliği de organik impotansa neden olmaktadır. Kadında da aynı şekilde ortaya çıkan yaygın damarsal ve sinirsel hasar kadın cinselliğini de olumsuz etkilemektedir.
iŞTE EN ÖNEMLi NEDENLER…
Her iki cinste cinsel disfonksiyona (bozukluklara) yol açabilen durumlar başta şeker hastalığı olmak üzere kalp-damar hastalıkları, genitoüriner (idrar ve üreme yolları) hastalıklar, psikolojik ve psikiyatrik bozukluklar ve başta kanser olmak üzere diğer kronik hastalıklardır.
Erkekte sigara ve hormonal bozukluklar da önemli risk faktörüdür. Sigara erkek için önemli ve bağımsız bir risk faktörüdür. Kadında ise sigaranın cinsel yaşama etkisi belirsiz olmakla birlikte, genel sağlık durumunu etkileyerek olumsuz yönde rol oynamaktadır.
Kadınlarda diyabet ve hipertansiyonla, genital kuruluk arasında yakın bir ilişki söz konusudur.
DiKKAT! Cinsel problem yaşayan şeker hastaları, bu problemleri göz ardı etmeyip mutlaka doktora başvurmalıdır.
RiSKiNiZi NASIL AZALTIRSINIZ?
Diyabet riskinizi azatmak için beslenmenizde ve yaşam alışkanlıklarınızda bazı düzenlemeler yapmalısınız.
İşte dikkat etmeniz gereken noktalar…
– Ailenizde şeker hastası yaygın olarak görülüyorsa veya şeker hastalığı belirtilerine uygunsanız düzenli aralıkla doktora danışmalı ve gereken tahlilleri yaptırmalısınız. Eğer mevcut bir şeker hastalığınız varsa gecikmeden tedavisine başlamak oldukça önemlidir.
– Normal kilodaysanız ideal kilonuzu korumalı, şişmansanız bir an önce kilo vermeye çalışmalısınız.– Şeker tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltmalısınız. Özellikle sık sık çay ve kahve tüketen kişiler mutlaka bu içecekleri şekersiz içmelidirler. Ayrıca asit ve yüksek miktarda şeker içeren içeceklerden de kaçınmalısınız.
– Tansiyon hastası olup olmadığınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz. Şeker ve tansiyon hastalıkları birbirine tetiklediği için özellikle yüksek tansiyondan kaçınılmalıdır.– Günde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde tuz tüketmelisiniz.
Ayrıca turşu, hazır yiyecekler gibi içerisinde yüksek oranda tuz barındıran yiyeceklerden uzak durmalısınız.– Öğünlerinizde sebze, kuru baklagil ve tam tahıllı yiyeceklere daha fazla yer vermelisiniz.– Yağ oranı yüksek yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyeceklerde beslenmelisiniz.
– Vücuda büyük zararları bulunan sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
– Her gün mutlaka yaklaşık 45 dakika boyunca hızlı tempo ile yürümelisiniz. Düzenli spor ve egzersiz yapmak diyabet riskini yüzde 30 oranında azaltmaktadır.
Источник: https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/seker-hastaligi-cinsel-yasami-nasil-etkiler/