Doğum Kontrol Hapını Bırakır Bırakmaz Hamile Kalabilir Miyim?
Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Hamile Kalmak
Doğum kontrol haplarının ve diğer doğum kontrolü amacı ile kullanılan yöntemlerin yüzde yüzlük bir koruma garantisi bulunmamaktadır. Kadınların cerrahi müdahale ile tüplerini bağlatması halinde bile hamilelik riski vardır. Ancak doğum kontrol hapının kullanımına bağlı olarak hamilelik riski artmaktadır.
Genellikle doğum kontrol hapının unutulması, başka ilaçlarla birlikte alınması ve düzensiz kullanımı sonucunda hapların koruyuculuk özelliği zayıflamaktadır. Bu nedenle doğum kontrol hapını kullanırken hamilelik riski mevcut olabilir. Ayrıca hapların düzenli olarak her gün ve aynı saatte alınması halinde, kullanım amacına hizmet etmektedir.
Hapların günlük alımının unutulması ve ertesi gün alınması, koruyuculuk özelliğinin kaybolmasına ve hamileliğin oluşmasına neden olabilir.
Doğum kontrol hapı düzenli kullanılsa bile hamilelik riski var mıdır?
Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde, günlük olarak, aynı saatte kullanıldığı takdirde oldukça başarılı bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak doğum kontrol hapının düzenli olarak aksatılmadan her gün aynı saatte alınmasına rağmen, bazı kadınlarda gebeliğin meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanırken, adet kanaması için verilen ara dönemlerde adet kanaması gerçekleşmiyorsa, mutlaka gerekli inceleme için doktora başvurmanız önerilir.
Bu gibi durumlarda gebelik söz konusu olurken, ikinci kutuya başlamadan önce gebelik durumunun incelenmesi gerekir.Ayrıca doğum kontrol hapı kullanırken, hamile kalan kadınların gebelik sürecinde ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun olduğu tespit edilmemiştir. Fakat bu konuda doğru bilgi için doktorunuza danışmanız önerilmektedir.
Doğum kontrol hapı kullanırken adet kanamasının gecikmesi hamilelik belirtisi midir?
Doğum kontrol hapını kullanırken âdetin gecikmiş olması, her zaman hamileliğin göstergesi değildir. Adet gecikmesi bazı durumlarda hapların kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir.
Bu nedenle her ihtimale karşı gebelik testinin yapılması gerekir. Test sonucunun negatif çıkması halinde, doğum kontrol hapı kullanımına devam edilebilir.
Ancak gebelik testinin pozitif çıkması halinde hap kullanımını bırakmanız, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma riski nedir?
Doğum kontrol haplarının doğru bir şekilde kullanılması, hapların kişiye uygun olması ve aksatılmadan kullanılması halinde, oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi aracıdır.
Yapılan araştırmalara göre doğum kontrol hapını düzenli bir şekilde kullanan bin kadından yalnızca birinde hamilelik gözlenmiştir. Kısacası doğum kontrol hapını kullanırken hamile kalma riski %6- 8 oranındadır. Doğum kontrol hapının düzensiz kullanımı sonucunda bu risk oranı artmaktadır.
Bu nedenle doğum kontrol haplarını düzenli bir şekilde aksatmadan, her gün aynı saatte kullanmak gerekir.
Doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Doğum kontrol haplarının etkili ve güvenilir bir şekilde kullanılması için mutlaka jinekolojik muayenenin yapılması ve kişiye uygun hapların kullanılması gerekir.
- Haplar rutin olarak günün aynı saatlerinde, doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Özellikle aynı saatteler de alınmasına dikkat edilmelidir.
- Doğum kontrol hapları genellikle 21 tabletten oluşurken, bazı haplarda 28 tablet vardır. İlaçlara ara verilmeden kullanılması gerekir. Kutu bitiminden sonra adet kanamalarının gerçekleşmesi için 1 hafta ara verildikten sonra, ikinci kutuya başlanır.
- Kutu bitiminden sonra adet görülmez ise, mutlaka gebelik testinin yaptırılması gerekir.
- Penisilin gibi bazı antibiyotik çeşitleri ile beraber kullanılması halinde, doğum kontrol haplarının koruyuculuk özelliği azalmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanılan dönemlerde ek koruma olarak prezervatif kullanılması önerilir.
- Hapın günlük olarak kullanımın unutulması halinde, akla gelir gelmez kullanılması gerekir. İlacın üç günden fazla unutulması halinde hapların düzenli olarak kullanılmaya devam edilmesi ve gebelik riskine karşılık prezervatif kullanılması önerilir.
- Doğum kontrol hapı düşükle sonuçlanan gebeliklerde ve kürtaj operasyonlarının hemen ardından başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir.
- Emzirmeyen anneler ise doğumdan 6 hafta sonra kombine haplara başlayabilir. Ancak lohusalık döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Doğum kontrol hapının kullanılmaması gereken durumlar nelerdir?
- 35 yaş ve üzeri sigara kullanan kadınlar
- Gebelik ve gebelik şüphesi
- Meme kanseri riski
- Damar içi iltihap sorunu olan kadınlar
- Şeker hastalığı
- Epilepsi
- Hipertansiyon
- Migren
- Adet düzensizliği
- Orak hücreli anemi
- Trigliserid yüksekliği
- Karaciğer hastalıkları
- Safra kesesi hastalığı olan kadınların kullanması uygun değildir.
Источник: //www.bulenttiras.com/dogum-kontrol-hapi-kullanirken-hamile-kalmak
Doğum kontrol hapını bırakınca hemen hamile kalınır mı? – Ayşe Tolga İyi Yaşam
Doğum kontrol hapı almak bir kadının hiç bir zaman hamile kalmak istemeyeceği anlamına gelmiyor. Zamanı geldiğinde hamile kalmak istediğinizde, bunun ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz.
Bu sorunun cevabı sadece hapı ne zaman bıraktığınıza göre değil, aynı zamanda yaş ve genel sağlık gibi diğer faktörlere de dayanıyor.
Doğum Kontrol Hapını Bıraktıktan Sonra Hamile Kalmak Hakkında Kısa Bilgiler
• ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, 15-44 yaş arasındaki kadınların neredeyse %62’sinin doğum kontrol yöntemi kullandığını belirtiyor.• Pek çok doğum kontrol hapı seçeneği mevcut.
• Hap almak bazen adet döngüsündeki düzensizlikleri gizleyebilir.
• Hapı bıraktıktan hemen sonra adet döngüsü kendini tekrar kurana kadar hamile kalınamayabilir.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Çalışır?
Doğum kontrol haplarının aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kaç amacı vardır:
• düzenli hormon seviyelerini korumak• yumurtlamaya sebep olan östrojen yükselmesini durdurmak
• vajinal sıvıyı yoğunlaştırarak spermin yumurtaya ulaşmasını engellemek
Hamileliği önlemenin yanında doğum kontrol haplarının kadınlara başka faydaları da var. Bunlar arasında adet sırasında azalan kanama ve kramplar ile yumurtalık kisti riskinde düşüş bulunuyor.
Her gün aynı saatte alındığı zaman doğum kontrol hapları kadınlarda hamileliği kombine haplarda %91 oranında, mini haplarda ise %95 oranında engelliyorlar.
Kadın hamile kalmak istediğinde ise hapı almayı bırakıyor.
Adet Döngüsünün Tekrar Kurulması Ne Kadar Sürer?
İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmeti’ne göre kadınların adet düzeni hapı bıraktıktan sonra 3 ay kadar düzensiz olabilir.
Doktorlar hap bırakıldıktan sonra oluşan ilk adeti “yoksunluk kanaması” olarak adlandırıyorlar ve bu dönemdeki kanama düzeni hap sırasındakinden farklı oluyor.
Doktorlar bir sonraki adeti ise “doğal adet” olarak nitelendiriyorlar ve bu biraz daha standart adet dönemine benziyor.
Düzensiz adet döngüsü veya haptan sonra doğal adet döngüsünün kurulma süreci kadının hamile kalma yeteneğini etkileyebilir.
Çalışmalar Ne Diyor?
Doğum kontrol hapları kullanmak, hapı bıraktıktan sonra diğer doğum kontrol yöntemlerine göre gebeliği 2 ila 6 ay arasında geciktirebiliyor. 2013 yılında Danimarka’da yapılan bir araştırmada bunun tespiti için 18-40 yaş arasında 3727 kadın değerlendirmeye alınmış.
Katılımcılara 12 ay süren ve her ay doldurmaları gereken bir anketler serisi gönderilmiş ve hamileliğin oluşup oluşmadığı araştırılmış.
Araştırmacılar, hapları uzun süredir kullananların, kısa süredir kullananlara göre daha yüksek gebelik ihtimallerinin olduğunu tespit etmişler.
Benzer şekilde, hapların uzun vadeli kullanımı hamile kalma ihtimali üzerinde negatif etki yaratmamış.21 yaşından önce doğum kontrol hapları kullanmaya başlamış olan kadınların, hapları 21 yaşından sonra kullanmaya başlayanlara göre daha zor hamile kaldıkları da tespit edilmiş.
Araştırmacılar erken yaşlarda doğum kontrol haplarının alınmasının ileri yaşlarda alanlara göre adet döngüsünde daha fazla bozulmaya sebep olabileceğini düşünüyorlar.
2009 yılındaki daha eski bir araştırmada ise geçmişte doğum kontrol hapları kullanmanın kısa vadede veya 1 yıllık gebelik denemelerinde herhangi bir etki yaratmadığı görülmüş.
Hapı Bırakırken Düşünülecekler
Hapı bıraktıktan sonra gebelik ihtimalini etkileyen faktörlerin bazı örnekleri şöyle:
• Kadının genel sağlığı: Tiroid bozuklukları, hipofiz bezi bozuklukları, polikistik over sendromu gibi faktörler gebelik şansını etkiler. Obez veya aşırı zayıf olanlar da gebelikte zorluk yaşayabilirler.
• Kadının üreme sistemi sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, fallop tüpü tıkanmaları ve endometriyoz geçmişi olan kadınlarda gebe kalmak daha zor.
• Erkeğin üreme sistemi sağlığı: Düşük sperm adetleri çiftin hamile kalma ihtimalini etkileyebilir.
• Cinsellik sıklığı: Gebelik için düzenli cinsellik genelde 2-3 günde bir olarak tanımlanıyor. Daha az cinsellik yaşamak hamilelik ihtimalini azaltıyor.
• Kadının yaşı: Hamilelik oranları kadınlar 35 yaşına geldikten sonra düşüyor. İstatistiklere göre 19-26 yaş arasındaki kadınların %92’si korunmasız seks ile 1 yıl içinde hamile kalıyor. 35-39 yaş arasındaki kadınlarda ise bu oran %82’ye düşüyor.
Çoğu doğum uzmanı, doğurganlığın ölçümünde 1 yıl korunmasız seksi baz alıyor. Eğer çift 1 yıl düzenli seksin ardından çocuk sahibi olamazsa, daha fazla değerlendirme yapılması gerekiyor.
Sonuç Olarak
Hamilelik konusunda pek çok faktör var. Hapı bırakmak önemli bir adım olsa da, gebelik için kadının vücudunun en iyi sağlık kondüsyonunda olması gerekiyor.
Sağlıklı hamileliği garanti altına almak için bir kaç adım atılabilir:
• doğum anomalilerini engellemek için prenatal vitaminler ve folik asit takviyeleri alınabilir• sigara bırakılabilir• alkol tüketilmeyebilir
• stres en düşük düzeyde tutulabilir
Hapı bırakmak gebelik sürecini kısa bir süre daha engelleyebilir ancak bazı kadınlar hapı bıraktıkları anda hamile de kalabilirler.
Dolayısıyla, gebelik denemelerine başlandığı anda kadınların hamilelikte bedenlerine bakmaya hazır olmaları gerekiyor.
Источник: //www.aysetolga.com/dogum-kontrol-hapini-birakinca-hemen-hamile-kalinir-mi
Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Gebe Kalmak
Doğum kontrol hapları ve diğer doğum kontrolü sağlayan hiçbir yöntem hamilelikten yüzde yüz korumayı garanti edememektedir. Kadının ameliyatla tüplerini bağlatması durumunda dahi, hamilelik riski mevcuttur. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda çoğunlukla hapların kullanılmasının unutulması kaynaklı olarak, haplar etkinliğini kaybedebilir.
Bundan dolayı da gebelik meydana gelebilir. Bu sebeple de hapların unutulamaması ve düzenli olarak günlük şekilde kullanılması gerekir. Bunun dışında hapların her gün ortalama olarak aynı saatlerde kullanılması da hamileliğin önüne geçilmesi bakımından büyük önem teşkil eder. Hapların unutulması ve ertesi gün alınması, koruyu etkinin azalmasına sebep olur.
Beklenmeyen bir gebelik böylece oluşabilir.
Doğum kontrol hapları düzenli olarak, günlük bir şekilde ve aynı saatte kullanılırsa, oldukça başarılı bir doğum kontrol yöntemi olarak karşımıza çıkar. Fakat doğum kontrol hapları düzenli olarak, unutulmadan, her gün aynı saatte alınsa dahi nadir de olsa gebeliğin oluştuğu görülebilir.
Bundan dolayı da doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi yaşandığı taktirde zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
Bu şekilde doğum kontrol hapı ile doğum kontrol sağlarken gebe kalanların hamileliğinde ya da bebeklerde doğum kontrol hapı kaynaklı olarak herhangi bir sorun olduğu gözlemlenmemiştir.
Ancak bu hususta mutlaka doktorunuzda bilgi almanız önerilir.
Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi yaşamak, kesinlikle gebe kalındığına bir işaret değildir. Adet gecikmesi sorunu kimi zaman kullanılan doğum kontrol hapları sebebiyle yaşanabilmektedir. Bu durumda kanda gebelik testi yapılmalıdır. Gebelik testi neticesinde gebe olmadığınızı anlarsanız, doğum kontrol hapları kullanmaya devam edebilirsiniz.
Testte gebelik fark edilirse hap kullanmayı bırakmalısınız. Zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız, bu gebeliğin planlarını zaman geçmeden yapmalısınız.
Doğum kontrol haplarının doğru kullanılması, bu haplar için uygun aday olmak ve kullanımın aksatılmaması gibi faktörler mevcut olduğunda, oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru kullanılması halinde bin kadından 1 tanesinde hamilelik saptanmıştır. Yani doğum kontrol haplarını kullanırken gebelik riski % 6-8 oranında olmaktadır.
Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, haplarını kullanmayı unutur is gebelik gelişme riski artar. Etkili olması adına mutlaka düzenli bir şekilde kullanmak gerekir. Bu haplar, günlük olarak aynı saatte kullanılmalıdır. Şayet bir ya da daha fazla hapın alınması unutulur ise, koruyucu etkisi azalır.
Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Bilinmesi Gerekenler
Doğum kontrol haplarına başlamadan önce jinekolojik bir muayene şarttır. Hapların pek çok çeşidi vardır.Bu sebeple doktorunuzun size en uygun hapa karar verecektir.
Haplar, günün belli saatlerinde, tok karnına alınmalıdır. Alınma saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmelidir.
Doğum kontrol haplarının büyük bir kısmında 21 tablet mevcuttur. Bazılarında 28 tane olduğu da bilinir. Bu ilaçlara ara vermeden kullanmak gerekir.
- Kutunun içindeki 21 tabletin bitmesi ardından bir hafta ilaç kullanılmaz.
- Her kutunun bitimin ardından, 7 günlük arada kadın aranın 3. Ya da 4. Günü adet görür.
- İkinci ya da sonraki kutular için adetin ilk günü başlamak şart değildir. 7 günlük aradan sonra ikinci kutuya 8. Günde başlanır.
- İki kutu arasında adet görülmesi şarttır. Eğer adet görülmez ise yeni kutuya başlamadan önce gebelik testi yaptırılmalıdır.
- Özellikle penisilin gibi çeşitli antibiyotikler hapların koruma oranında azalmaya yol açabilir. Bu sebeple beklenmeyen bir gebelik olabilir. Bundan dolayı da antibiyotik kullanılıyor ise, kondom gibi ilave yöntemlere de başvurmak gerekir.
Bir tane hapın içilmesi unutulursa ve ertesi gün akla gelirse hemen kullanılmalıdır. Vaktinde alınacak olan ilaç da saatinde alınmalıdır. İlacın üç günden fazla unutulması halinde tabletler düzenli olarak alınmaya devam edilmelidir. Ancak, prezervatif gibi ilave yöntemlere başvurmak o ay için daha sağlıklı olacaktır.
Doğum kontrol haplarını kullanmaya düşük ya da kürtajdan hemen sonra başlamakta bir sakinca yoktur. Ancak emzirme döneminde doğum kontrol haplarının kullanılması, bir süreliğine önerilmez. Bu haplar, anne sütünün yapısını ve oranını azaltır.
Çeşitli sebeplerden emzirmeyen anneler ise doğum yaptıktan 6 hafta sonra kombine haplara başlayabilmektedir. Lohusalık döneminde kullanılması uygun değildir.Akıldan çıkarılmaması gereken doğumdan sonra yeni bir gebelikten korunmaya başlamaya; düzenli emziren kadınlar doğum yaptıktan 3 ay sonra, emzirmeyen kadınlar ise3 hafta içinde başlamalıdır.
Kimler Doğum Kontrol Hapı Kullanamaz?
Tromboflebit yani, damar içi iltihabı sorunu olan kişiler,
Şüpheli meme kanseri hallerinde,
35 yaş üzerinde olan ve sigara kullanan kadınlarda,
Karaciğer hastalığına sahip olanlarda,
Gebelik şüphesinde,
Sebebi açıklanamayan adet kanaması düzensizliklerinde,
Migren,
Yüksek tansiyon,
Diyabet,
Depresyon,
Epilepsi,
Safra kesesi hastalığı,
Orak hücreli anemi,
Kanda trigliserid yüksekliği olan kişiler için uygun değildir.
Источник: //jinekoloji.com/dogum-kontrol-hapi-kullanirken-gebe-kalmak