Dudak Yarası Deyip Geçmeyin!
Dudak Yarılması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Özellikle kış aylarında çoğu kişi dudak yarılması durumu ile karşılaşır. Dudaklarda meydana gelen bu yarılma ve çatlamaların birçok sebebi bulunur.
Bu sebeplerin çoğu çevresel faktörler olurken bir kısmı kronolojik olabilir.
Bu sebeple biz de sizlere bu yazımızda dudak yarılmasına neden olan etkenlerden ve dudak yarılması durumu ile karşılaştığınızda uygulamanız gereken yöntemlerden bahsedeceğiz.
Dudakların sık olarak yarılmasına mevsim koşulları sebep olur. Özellikle kuru ve soğuk havalarda dudaklarda yarılmalar çokça meydana gelir.
Günlük hayatta kullandığımız birçok madde içerisinde çok çeşitti kimyasallar bulundurur. Bu kimyasalların vücudumuza birçok çeşit zararı bulunur.
Örneğin kadınların sıkça kullandıkları rujun içerisinde bulunan propil gallat adlı kimyasal dudaklara temas ettiğinde alerjiye sebep olabilir ve bu da dudakta yarılmaya neden olabilir.
Ayrıca diş macunlarının içerisinde bulunan guaiazulene adlı kimyasal madde dudağa temas etmesi ile burada yarılmaya sebep olabiliyor. Son olarak çoğu kişinin kullandığı dudak bakım kremlerinde bulunan kimyasallar bazı kişilerde dudak çatlamasına yol açabilir.
3. Alerji
Birçok insanın belirli şeylere karşı alerjisi olabilir. Çoğu zaman tüketilen kutu içecekler veya konserve kutulardaki metaller kişide alerjiye sebep olabilir. Bunlar dudakla temas ettiği zaman dudakta çatlar. Ayrıca tüketilen asitli meyvelerden elde edilen sularda hassas cilde zarar verebilir.
Bu da bir çeşit alerji olup vücudun oluşturduğu bir tepkidir. Ağız yolu ile tüketim gerçekleştiğinden dudaklarda yarılma olur. Bunların dışında B12 vitamin ilacı kullanan kişilerin kobalt maddesine karşı alerji oluşturmuş olabilirler.
Rüzgarlı veya güneşli ortamda ortaya çıkan dudak yarılması da bu yüzdendir.
4. Kullanılan İlaçlar
Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri dudakta yarılmanın sebebidir. Tansiyon ilacı olan propranolol ve psikiyatri alanında kullanılan bazı lityum içerikli ilaçlar bireyde dudak yarılmasına sebep olabilir.
Bazı hastalıklardan dolayı dudaklarda yarılma gerçekleşmesi muhtemeldir. Örneğin sedef hastalığı nadiren de olsa dudakları etkileyebilir.
Bu etkileme dudaklarda oluşan yarılma ile kendini gösterir, ileri düzey yarılmalar gözlemlenebilir.
Ayrıca bağışıklık sistemi içerisinde belirli problemler yaşamış olan kimseler güneşe karşı edindikleri hassasiyet sebebi ile dudaklarında bolca yarılma gözlemleyebilir.Horlama sorunu bulunan kişilerde büyüyen bademcikler, uyku apnesi veya geniz eti dudaklarda çatlamalara yol açabilir. Bunların dışında dudak yarılmasına sebep olan bir diğer hastalık ise hipotiroid hastalığıdır. Bu tiroid bezlerinin düzgün çalışmaması yüzünden ortaya çıkar ve dudaklarla beraber vücutta birçok yeri etkiler. Dudaklarda yaptığı etkilerden birisi de dudakların yarılmasıdır.
6. Susuzluk
Vücudun en temel ihtiyaçlarından birisi olan suyun eksikliğinde vücutta birçok yer zarar görür ve bunlar arasında dudaklar da yer alır. Dudaklar susuz kaldığı zaman kuruyarak diriliğini kaybeder ve kendini eskisi gibi yenileyemez. Böylece dudaklarda yarılmalar meydana gelir.
7. Dudakların Yalanması
Çoğu kişinin günlük olarak tekrarladığı hareketlerden birisi dudakları yalamaktır. Dudakların sıkça yalanması buraların aşınmasına sebep olur. Aynı zamanda dudaklarını çiğneyen kişilerde de bu durum gözlemlenir. Dudaklar bu süreçte tükürükteki sindirim enzimleri ile etkileşime girer ve bu bölgede tahriş oluşur. Böylece zamanla buralarda yarılmalar meydana gelir.
8. Güneş Işınları
Güneş ışınlarına doğrudan uzun süre maruz kalmak bu dudaklardaki nemin buharlaşmasına yol açar. Nemini kaybeden dudaklar zamanla kuruyarak çatlamaya başlar. Böylelikle ilerledikçe dudaklarda yarılma meydana gelir.
9. Ağızdan Nefes Alma
Özellikle grip veya nezle olunduğu zaman burundan nefes alımı oldukça zorlaşır. Bu durumda nefes alma işlemi ağız yolu ile gerçekleşir. Ağız yolu ile nefes alırken dudakların üzerinde hava akımı oluşur ve bu hava akışı dudakların kurumasına ve çatlamasına yol açar. Yoğun horlama ile uyku geçirenlerde de bu durum gözükür ve dudaklarda yarılma meydana gelir.
Dudak Yarılması Nasıl Önlenebilir?
- Dudaklardaki yarılmayı ortadan kaldırabilmek için dudaklara bal sürülebilir. Bal antibakteriyel etki gösterir ve dudakların nemlenmesini sağlar.
- Su tüketimi arttırılmalıdır. Böylece dudakların susuz kalması önlenir ve yarılmalar ortadan kalkar.
- Güneş ışınlarının etkisini azaltabilmek için dışarı çıkarken dudaklarınıza nemlendirici sürebilirsiniz. Bu dudakları nemli kılar ve yarılmalara karşı korur.
- Alerji ve hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan dudak yarılmalarında ise uzman bir doktora gidilmelidir.
Источник: //evdesifa.com/dudak-yarilmasi/
Dudak yarasına ne iyi gelir?
Dudaklar insan yüzündeki en hassas organlardan biri olarak kabul edilir. Dudakların derisi ince ve son derece narindir, tahrişe açıktır ve sorunları çekmek eğilimi gösterir. Bu nedenle, dudakların uygun şekilde bakımı son derece önemlidir. Gerekli bakım yapılmazsa, çeşitli sorunlar dudakları etkileyebilir.
Dudak belirtileri esas olarak dudak kuruluğu, çatlama, ağrı, uyuşma, şişme ve yaraları içerir. Dudaklarınız nedeniyle acı çekiyorsanız bu ağrı keskin, mat, bıçaklama, yanma veya zonklama şeklinde tanımlanabilir. Hafif ya da aşırı olabilecek geniş bir dudak problemi yelpazesi mevcuttur.
Dudak probleminin nedenini dudaktaki belirtilerin süresi ve gidişi belirler. (1)
Dudak yarasının nedenleri
Dudak problemleri geniş bir alanda ya da ufak bir bölgede olmakla birlikte, bunlar çok hafif veya aşırı da olabilir. Dudak sorunlarının başlıca nedeni soğuk ve kuru havadır. Beslenme yetersizlikleri de önemli bir faktördür. Dudakları ısırma ciddi dudak problemine neden olabilir. Son derece sıcak yiyeceklerin tüketilmesi bile bazen dudakları yakabilir.
Virüse bağlı kronik tıbbi durum ya da enfeksiyon da dudak probleminin nedenidir Dudaklar cildimiz gibi yağ bezleri içermez, dehidrasyon da dudaklarına zarar verir. A vitamininin çok fazla tüketilmesi de ciddi dudak problemine neden olur. Kansere bağlı dudak belirtisinin görülmesi çok ender ancak son derece hayati teh oluşturan dudak belirtisidir. (2)
Dudak yarasının belirtileri
Dudaktaki yara belirtileri, altta yatan hastalık, bozukluk veya duruma bağlı olarak değişen diğer semptomlarla birlikte görülebilir. Sıklıkla dudakları veya ağızı etkileyen belirtiler aynı zamanda diğer vücut sistemlerini de içerebilir.
Dudak belirtileri, ağzı etkileyen diğer belirtilere eşlik edebilir:
- Kanama veya morarma
- Yanma hissi
- Dudaklarda ya da ağzın köşelerinde çatlaklar
- Küçük kabarcıklar
- Kuru ağız
- Boğuk ses
- Kaşıntı hissi
- İğnelenme hissi
- Sıcaklık, kızarıklık ya da şişme
- Hassasiyet
- Karıncalanma veya diğer olağandışı sansasyonlar (3)
Dudak yarası için tedavi yöntemleri
Salatalık: Bu serin sebze yaz ayları boyunca en yakın arkadaşınız olur, bu nedenle kuru ve çatlamış dudaklarınızı tedavi etmek için kullanın. Salatalık ayrıca deri aydınlatma özelliklerine sahiptir ve bronzlaşmayı gidermeye yardımcı olur. Böylece dudaklarınızı koyu lekeleri azaltarak hafifletir.
Zeytinyağı: Zeytinyağı, doğal nemlendirici ve yağlayıcıdır. Zeytinyağındaki yağ asitleri kuru ve çatlamış dudakları iyileştirerek yumuşak ve esnek hale getirir. En iyi sonucu almak için günde iki kez zeytin uygulayın.
Keten tohumu yağı: Keten tohumu yağı içerisindeki yağ asitleri besleyici özelliklere sahiptir. Dudak dokularına nüfuz ederek yumuşak ve pürüzsüz hale getirirler. Anında pürüzsüzleştirme için, çıplak dudaklara doğrudan keten tohumu yağı uygulayın. (4)
Badem yağı: Badem yağına batırılmış pamuklu çubuk alın ve daha sonra iyileşme sürecini hızlandırmak için günde 2-4 kez dudaklara uygulayın. D vitamininin varlığı nedeniyle kuru dudaklar için iyidir.
Vazelin: Vazelini balla birleştirerek yumuşak bir şekilde dudaklarına sürtün. 10-15 dakika oturmasına izin verin. Suya pamuklu çubuk batırın ve macunu dudaklardan çıkarmak için kullanın. Alternatif olarak, dudaklarınıza Vazelinle masaj yapın. Doğal ekstraktlar içerir ve diğer dudak balsamlarından daha güvenlidir.
Avokado: Avokadoyu ezerek hamur haline getirin ve dudaklarınıza uygulayın. 20-30 dakika sonra soğuk suyla durulayın. Bu meyve doğal bir nemlendiricidir; Onun özü ağırlıklı olarak güzellik ürünlerinin çoğunda kullanılır. (5)
Şeker: Ölü hücrelerin çatlamış dudaklarınızdan çıkartılması, doğal yumuşaklığını daha hızlı bir şekilde eski haline getirecektir.
Bir çay kaşığı bal ile iki çay kaşığı şekeri karıştırın. Yapışkanı dudaklarınıza uygulayın ve birkaç dakika bekletin.
Sonra ölü cilt hücrelerini gevşetmek için karışımı dudaklarınıza hafifçe ovmak için parmaklarınızı kullanın. Ilık su ile yıkayın.
Bal: Bal, çatlamış dudakların tedavisinde iyileştirici ve antibakteriyel özelliklere sahip mükemmel bir nemlendiricidir. Çatlak dudaklarınıza günde birkaç kez saf organik bal uygulayın. Ayrıca bal ve gliserinle yapıştırabilir ve sabahları yumuşak dudakların tadını çıkarmak için yatmadan önce uygulayabilirsiniz.
Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağı, soğuk ve kuru havanın neden olduğu çatlamış dudakların iyileşmesine yardımcı olabilecek doğal bir nemlendiricidir. Sadece nemli tutmak için günde birkaç kez dudaklarınıza saf hindistancevizi yağı uygulayın. Zeytinyağını da kullanabilirsiniz. (6)
Jojoba yağı: Bu yağ dudaklardaki hücreleri besleyerek dudaklarınızı nemlendirebilir. Ayrıca yeni cilt hücrelerinin yapımında yardımcı olabilir, bu da derinizi hemen onarır. Jojoba yağı çatlamış dudaklarda doğal bir rahatlama sağlayacaktır.
Yeşil çay: Bu kuru dudaklar için tüm ev ilaçlarının en iyisi ve aynı zamanda birçok kişinin takip ettiği en eski evde ilaçtır. Islak yeşil çay poşeti, kuru dudaklarınızı etkin bir şekilde nemlendirebilir. 1 adet yeşil çay poşetini alın ve dudaklarınıza en az 4 dakika boyunca bastırın. Dudaklarınızın nem içeriğini artırmak için bunu her gün yapın.
Aloe vera: Doğal bir nemlendirici olarak aloe vera, dudaklarını rahatlatacak ve ağrıyı iyileştirecek antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Aynı zamanda kuru dudaklarınızı nemlendirebilen higroskopik özelliklere de sahiptir. (7)
Gül yaprağı: Gül yaprakları da dudaklar korunmaya muhtaç olduğunda etkilidir.
Gül yapraklarını dudak yumuşatıcısı olarak kullanmak için, suda bir avuç yaprak yıkayın ve birkaç saat boyunca süt veya gliserinle ıslatın. Yatmadan önce kalın bir macun yapın ve her gece uygulayın.
Bu evde çare kuru dudaklar için en iyi tedavidir ve aynı zamanda dudakların parlaklığını ve ışıltısı arttırır.
Hint yağı: Hafifçe kurumuş ve çatlamış dudaklar için günde birkaç kez hint yağı uygulaması da iyi bir tedavidir. Yatmadan önce birkaç damla limon suyu ve gliserin karışımı da uygulayabilirsiniz. Sıcak suya batırılmış pamuklu bir top ile yıkanmalıdır.
Süt kremi: Süt kremi, günlük olarak doğrudan dudaklara uygulanabilen ve ılık suyla hafifçe yıkayarak kullanılabilen harika ve doğal bir dudak nemlendiricidir. Ciddi kuru dudaklar için mükemmel bir tedavi yöntemidir. (8)
Diyet: Vücudun geri kalan kısmındaki cilt gibi, dudaklar da sulu tutulmalıdır. Çatlamış ve yaralı dudakların giderilmesine yardımcı olan bazı diyet ipuçları şunlardır:
- Her gün su ve diğer sıvıların yeterli bir şekilde alınmasını sağlayın.
- Farklı gıdalardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir diyet izleyin. Vücut, sağlıklı kalabilmek için sürekli olarak birkaç vitamin ve mineralin ihtiyacını duyar. Bunlar antioksidanlar açısından zengin olduğu için taze meyve ve sebze tüketin. Vücudun hücrelerini etkileyen serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olur. Diyetten tüm besin maddelerini alamıyorsanız, besin takviyelerinin alınmasıyla ilgili olarak doktorunuzla konuşun.
- Vitamin A, onarım ve bakıma yardımcı olduğu için cildin sağlıklı olmasında özellikle önemli bir vitamindir. Süt, kayısı, havuç ve süt gibi gıdalardan A vitamini elde edebilirsiniz.
- Turunçgiller meyvelerinde ve çeşitli sebzelerde bulunan C vitamini, vücudu güneş hasarından korumaya yardımcı olur ve ayrıca doku onarımını da destekler. C vitamini ayrıca kolajen üretimini arttırır. Sonuç olarak dudakları dolgunlaştırır ve güçlendirir.
- Kuruyemiş, yapraklı sebzeler ve yumurta, çizgilerin ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olan yüksek miktarda E vitamini içerir. Yaşlanma ayrıca dudakların kuruluğuna neden olabilir ve bu nedenle vücuda bu vitamini yeterli miktarda vermek önemlidir. E vitamini birçok cilt bakım ürünlerinde de mevcuttur. (9)
Источник: //www.acil.net/dudak-yarasina-ne-iyi-gelir/
Dudak Yaralarına Ne İyi Gelir?
Dudak yaraları ya da dudak çatlakları, küçük olsalar da konuşurken, yemek yerken, soğuk havada veya bir şey içerken ağrıya neden olabilir. Dudaklar sürekli nemli olduğu için bu yaraların iyileşme süreci vücudun diğer bölgelerinde oluşan yaralara göre daha uzun sürebilir.
Sivilce, dudak ısırması, enfeksiyon veya diğer nedenlerle oluşan dudak yaralarının tedavisi için E vitamini yağı, aloe vera jeli, bal ve limon gibi doğal ürünleri kullanabilirsiniz.
Ancak geçmeyen ve iltihaplanan yaralar için bir doktora görünmek en doğrusu olacaktır.
Dudak Yaraları İçin Doğal Çözümler
E Vitamini Yağı: Dudak üzerinde bulunan yaralara düzenli olarak E vitamini yağı sürmek hem yaranın geçme süresini kısaltır hem de dudakların daha parlak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. E vitamini yağını direkt olarak yaraya sürebilirsiniz. Eczanelerde bulabileceğiniz E vitamini kapsülleri de aynı işlevi görecektir.
Zeytinyağı: Akne nedeniyle oluşan yaralar için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Yaraya günde 2 kez zeytinyağı sürerek neden olduğu ağrıyı ve hassasiyeti azaltabilirsiniz. Zeytinyağını sürdükten sonra yarım saat bir şey yiyip içmeyin.
Aloe Vera Jeli: Cilt yaraları tedavisinde en etkili doğal ürünlerden biri olan aloe vera jeli yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlar. %100 aloe vera jeli bulabilirseniz etkisini daha çabuk gösterecektir ancak aloe vera içeren bakım ürünleri de işinizi görebilir.
Bal ve Limon: Bal ve limon karışımı ile dudaklarda çıkan yaraları tedavi edebilirsiniz. Bunun için 2 çay kaşığı balı (organik olması daha etkili bir çözüm sunacaktır) 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu ile karıştırın ve yaranın üzerine sürüp 10 dakika bekletin. Yara henüz kurumamışsa limon suyu biraz yakabilir.
Vazelin, Dudak Kremi ve Bebek Yağı: Öncelikle temiz bir bez parçasını ılık suda ıslatın ve bu bezi suyunu sıkmadan dudaklarınızın üzerine koyup biraz soğuyuncaya kadar bekleyin. Ardından bezi tekrar suya batırın, sıkın ve parmaklarınızla basınç uygulayarak dudaklarınızın üzerinde hareket ettirin.
Son olarak bezi soğuk suyla ıslatın ve dudaklarınızın üzerinde birkaç saniye bekletin. Sonra da parmak uçlarınızla hafif hafif vurarak dudaklarınızı kurutun. Bu işlemler sona erdikten sonra ince bir tabaka halinde vazelin sürün ve 20 dakika kadar bekleyin.
Ardından kalın bir tabaka şeklinde nemlendirici dudak kreminizi sürün.
Ağrılı Çatlamış Dudaklardan Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Çatlamış, kuru ve dokununca acıyan dudaklara kuru ve soğuk havalarda sıkça rastlanabilir. Sizin için derlediğimiz yöntemleri uygulayarak tekrar yumuşak dudaklara kavuşabilirsiniz.
- Yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Vücudunuz susuz kaldığında genellikle ilk olarak dudaklarınızda etkisi görülür.
- Dudaklarınız çatladığında dudaklarınızı yalamaktan ya da dudaklarınızı yolmaktan kaçının. Her ikisi de durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Dudaklarınızı yalama anlık bir rahatlama getirse de, tükürük yok olduğunda dudaklarınızı kurutacaktır. Dudaklarınızdaki deriyi yolmak ise kanamaya, enfeksiyona ya da uçuğa yol açabilir. Eğer dudaklarınızı yalama ya da yolma isteği duyarsanız hemen bir dudak nemlendiricisi sürün. Bir şeyler içtikten ya da ağzınızı çalkaladıktan sonra dudak nemlendiricisini tazeleyin.
- Tuz ya da şekerle, ya da az miktarda zeytinyağı ile karıştırılmış şekerle dudaklarınıza nazikçe masaj yapabilir, bu şekilde ölü derinin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak dudaklarınızı ovalarken sert hareketlerden kaçınmalısınız. Çünkü sert hareketler durumu daha da kötüleştirebilir.
- Dudaklarınızı nemlendirin. Ancak nemlendirmek için ne kullandığınız önemlidir. Örneğin vazelin gibi ürünler geçici olarak dudaklarınızı iyi hissetmenizi sağlar, ama aslında dudaklarınızın daha fazla kurumasına neden olabilir. Sonuç olarak sürekli uygulama ihtiyacı duyarsınız. Bu sebeple balmumu, shea tereyağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı ya da diğer doğal nemlendiriciler içeren ürünleri tercih etmenizde fayda vardır. İçerisinde telaffuz edemediğiniz bir sürü malzemeler bulunan ürünleri tercih etmeyin.
- Dudaklarınızı nemlendirmek için ruj kullanmayın, ruj kurutabilir. Altına koruyucu bir merhem sürmeniz gerekir.
- Dudaklarınıza az miktarda hindistan cevizi yağı, badem yağı, jojoba yağı, zeytinyağı ya da kakao yağı sürmek dudaklarınızı nemlendirip yumuşatırken daha fazla hasara karşı da koruyacaktır.
- Eğer dudaklarınız çok çatlaksa ve gülerken acıyorsa evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bunlardan bazıları salatalık dilimlerini 10 dakika boyunca dudaklarınıza sürmek, dudaklarınıza bir miktar aloe vera jeli ya da az miktarda bal sürmektir.
- Ticari cilt ürünlerinin aşırı kullanımından kaçının.
- Bazı kişilerin florür alerjisi vardır ve bu sadece dudakları etkilemekle kalmaz ağızda diğer tahrişlere de yol açabilir. Bu sebeple florür içermeyen diş macunlarını deneyip herhangi bir fark olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
- Kış aylarında ısıtıcılar sebebiyle hava kurur. Bu sebeple nemlendirme cihazlarından kullanabilirsiniz. Bu odadaki havayı nemlendirecek ve sonunda dudaklarınızı da nemlendirecektir.
- Tuzlu yiyecekleri yemekten kaçının. Çünkü bunlar dudaklarınızı yalama isteğini arttıracaktır.
- Eğer uyandığınızda dudaklarınız kuru ve çatlaksa bunun sebebi uyurken ağzınızın açık olması olabilir. Yatış pozisyonunuzu değiştirip düzelme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Burnunuz tıkalı olduğunda ağzınızdan nefes alıp vermek de kuru ve çatlak dudaklara yol açabilir. Burun tıkanıklığını gidermek burnunuzdan daha fazla nefes almanıza yardımcı olabilir. Eğer uyurken ağzınızın açık kalmasına engel olamıyorsanız yatmadan önce dudaklarınıza iyi bir merhem uygulayabilirsiniz.
- Güneş cildinize zarar verdiği gibi dudaklarınıza da zarar verebilir. Dudaklarınız güneşten yanabilir ve acır. Güneşten zarar görmüş dudaklara aloe uygulamak yanmış cildin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. En az 15 SPF özellikli bir dudak merhemi kullanın.
- Bazı vitaminler sağlıklı bir cilt ve dudakların korunması için gereklidir. Bunlar A, B, C, B2 ve E Vitaminleridir. Çatlak dudaklardan kaçınmak için bu vitaminlerden yeterince aldığınıza emin olun.
- Herhangi bir ürünün içeriğine hassasiyetiniz ya da alerjiniz olup olmadığını saptayın. Kuru ve çatlak dudakların nedeni ürünlerde yer alan bazı içeriklere verilen negatif reaksiyonların sonucu olabilir.
- Dudaklardaki çatlaklar kullanmış olduğunuz bir ilacın yan etkisi olabilir. Eğer böyle olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşün.
- Eğer ağrılı dudakların nedeni yukarıda belirtilenlerden birisi değil gibi görünüyorsa, daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın.
Diğer Tedavi Yöntemleri
Evde uyguladığınız tedaviye rağmen yara 7-10 gün içinde geçmediyse iltihaplanmaması için bir dermotoloğa gitmenizi tavsiye ederiz.
Doktor yaranın nedenine bağlı olarak direkt yara üzerinde kullanabileceğiniz kremler ya da ağız yoluyla alınacak ilaçlar reçete edebilir.
Dudak yaralarının tedavisinde, hem günlük hayatı etkilememesi hem de yara geçtikten sonra iz kalmaması için erken davranmanın önemli olduğunu unutmayın.
Uyarı: “Dudak yaralarına ne iyi gelir” yazısı çeşitli kaynaklardan, sadece bilgilendirme amaçlı olarak derlenmiştir. Dudak yaraları ve diğer sağlık sorunları için en doğru bilgiyi ve uygun tedavini yöntemini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Источник: //www.onikibilgi.com/dudak-yaralarina-ne-iyi-gelir/
Dudak Kenarında Yara Neden Olur Nasıl Geçer ?Bitkisel Çözüm
Dudak ve ağız kenarında yara B12 vitamini eksikliğinden cilt kuruluğuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir durumdur. Dudak kenarında yaranın tedavisi bu durumun nedenine göre değişir.
örneğin şayet vitamin eksikliği ağız kenarı yarasına yol açıyorsa vitamin ilaçları kullanarak tedavi olunabilir. Dudak kenarı yarası uzun süre geçmiyorsa Cildiye doktoruna görünmenizde fayda var.
Dudak kenarı yarası için evde uygulayabileceğiniz bitkisel çözümler de mevcuttur.
Dudak, Ağız Kenarında Yara Neden Olur?
- B12 vitamini eksikliği
- Soğuk algınlığı, grip, nezle
- Dudak kenarında uçuk çıkması
- Cilt kuruluğu
- Kansızlık (düşük alyuvar sayısı)
- Ağız yoluyla solunum yapılması
- Stres
- Folat eksikliği
- Kanser
- Aftlar
- Dudak kenarında mantar enfeksiyonu
- Soğuk yaralar (herpes simpleks virüsü enfeksiyonu)
- Dudakların sık sık yalanması
- B vitamini eksikliği
- Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
Dudak, Ağız Kenarında Yara Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir?
Dudak ve ağız kenarında yaraların tedavisi için Cildiye doktoruna gidilir. Doktor öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum cilt kuruluğundan kaynaklanıyorsa size nemlendirici reçete edecektir.
Yoğurt
Yoğurt; dudak, ağız kenarında çıkan yaraları geçirmek için çok etkili bir maddedir. İçinde bulunan aktif bakteri kültürleri ve probiyoktikler vücuttaki faydalı doğal bakteri seviyesini düzenler. Bunun yan ısıra; ciltte tahrişi de engeller.
Ayrıca cildi nemlendirerek iyileşmeyi kolaylaştırır. Uyumadan önce biraz yoğurdu ağzınızın kenarında yara olan bölgeye uygulayın. Bir gece bekletin ve ertesi sabah ılık su ile durulayın. Bu durum geçinceye kadar bu uygulamayı günde 7 ila 10 kez tekrarlayın.
Aynı zamanda günlük olarak 2-3 kase yoğurt tüketin.
Bal
Bal cilt için mükemmel bir nemlendirici olarak görev görmesinin yanı sıra iyileştirici ve anti bakteriyel özellikleriyle dudak kenarında çıkan yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda enfeksiyona neden olan patojenleri etkili bir şekilde yok edebilir. Ayrıca bu cilt probleminin neden olduğu acı ve ağrıdan kurtulmayı da sağlar.
- Biraz bal alıp dudak kenarında yaraların üzerine sürün. Bunu 1 hafta boyunca günde birkaç kez tekrarlayın.
- Diğer bir yol ise; çeyrek tatlı kaşığı balmumunu, çeyrek tatlı kaşığı zeytin yağı ve yarım tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Bunu hava geçirmez bir kaba koyun. Ardından karışımı dudak kenarındaki yaraların üzerine uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra soğuk su ile durulayın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.
Hindistancevizi Yağı
Dudak kenarında çıkan yaraları geçirmenin bir diğer etkili yöntemi hindistancevizi yağıdır. İçindeki antimikrop özellikleri, yağ patojenlerin büyüyüp yayılmasını engelleyerek enfeksiyonla savaşır.
- Hindistancevizinin güçlü bir nemlendirici olması yönüyle ciltteki kuruluğu azaltır ve ağrı ve tahrişi azaltır.
- Biraz hindistancevizi yağı alıp dudak kenarında çıkan yaralar üzerine sürün. Günlük olarak 3-4 kez tekrarlayın.
- Diğer bir yöntem ise; eşit miktarda hindistancevizi yağı ve limon suyunu karıştırın. Bu karışımı dudak kenarında yaralar üzerine sürüp 15 dakika bekletin. Ardından soğuk su ile durulayın. Bunu günlük olarak 2 kez uygulayın.
- Etkili sonuçlar almak için bu yöntemleri 7-10 gün tekrarlamalısınız.
Hintyağı
Hintyağı iyi bir şifa kaynağıdır. İltihap sökücü özellikleri sayesinde ağrı ve yangıyı en aza indirerek dudakların kenarlarındaki yaraların geçmesine yardımcı olur.
- Aynı zamanda sahip olduğu güçlü anti bakteriyel özellikleriyle de soruna yol açan herhangi bakteriyle savaşmaya yardımcıdır. Ayrıca dudak çevresindeki mantar sebepli yaralar için de çok yararlıdır.
- Dahası; hintyağı cildi nemli tutarak kuruluğu önler.
- Biraz hintyağı alarak dudak kenarında çıkan yaralar üzerine günde birkaç kez uygulayın.
- Diğer bir yöntem ise; yarım tatlı kaşığı hintyağı ve 2 damla çay ağacı yağını karıştırıp kullanmaktır. Biraz pamuğa aldığınız bu karışımı dudak kenarında çıkan yaralar üzerine sürün. 30 dakika beklettikten sonra soğuk su ile durulayın. Bunu günde 2 kez tekrarlayın.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı güçlü mantar, bakteri ve virüs karşıtı özellikleri sayesinde, dudak kenarındaki yaralar dahil birçok cilt probleminin çözümünde etkilidir. Mikrobiyal enfeksiyonları tedavi etmenin yanı sıra, iltihap ve ağrıyı da azaltır.
- Çay ağacı yağını su ile seyreltin. 3’te 1 oranında çay ağacı yağı olmalı. Bu seyrelttiğiniz yağa biraz pamuk batırarak dudak kenarındaki yaralar üzerine sürün. Bunu 1 hafta boyunca günde 3 kez tekrarlayın.
- Diğer bir yol ise; 2 damla çay ağacı yağını 2-3 yemek kaşığı vaselinle karıştırın. Bunu dudak kenarına sürüp 30 dakika bekletin ve durulayın. Bunu yaralar geçinceye kadar bir hafta boyunca birkaç kez tekrarlayın. Kalan karışımı küçük bir kapta muhafaza edin.
Aloe Vera
Dudak kenarındaki yaralar için etkili ve hızlı bir diğer yöntem aloe vera kullanımıdır. Doğasında bulunan mantar karşıtı ve iltihap sökücü özellikleri sebebiyle mantar ve bakteriye karşı etkilidir.
- Aynı zamanda dudak kenarındaki kuru ve hasar görmüş yerleri nemlendirmeye yardımcıdır.
- Bir aloe vera yaprağını kesip jelini çıkartın.
- Bu jeli buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
- Ardından bu soğuk jeli dudak kenarına uygulayın.
- 15-20 dakika kadar beklettikten sonra soğuk su ile durulayın.
- Bu yöntemi dudak kenarındaki yaralar geçinceye günde 2-3 kez tekrarlayın.
Sıvı Propolis
Sıvı propolis eczanelerden temin edilebilir. Sıvı propolis dudak kenarındaki yaralar dahil birçok cilt problemi için oldukça faydalıdır.
- Sıvı propolis içinde bolca; amino asit, vitamin, mineral, enzim, koenzim ve yağ asitleri sayesinde enfeksiyonlarla savaşıp cildi pürüzsüzleştirir.
- Harici kullanım için; sıvı propolis, sprey, merhem yada merhem formundaki hallerini aktarlarda ve eczaneden kolayca temin edebilirsiniz.
ağız hastalıklarıağız içi aftağız yarasıdudak
Источник: //selmasultan.com/agiz-kenarinda-cikan-yaralar-dudak-kenarinda-yara-neden-cikartedavisi
Ağız Yarası Neden Olur Nasıl Geçer
ağız yarası neden olur, nasıl geçer
Aft olarak da bilinen ağız ve dudak içinde çıkan yaralar oldukça can acıtıcıdır.
Ağız yarasının nedeni henüz tam bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri ile tetiklenir ve ağız içinde doku bozuklukları bu yaraların oluşmasına neden olur.
Ağız yaraları genellikle yuvarlak, orta kısmı beyaz, sarı ya da gri renkte olan yaralardır. Ağız içinde oluşan bu yaralar, dudak iç kısmında, yanak içinde, dil üzerinde, diş etlerinde ya da damakta oluşur. Ayrıca bu yaralar yan yanadır ve oldukça can yakar.
Ağız yarası için merak edilen konulardan birisi de ağız yarasının bulaşıcı olup olmadığıdır. Ağız yarası bulaşıcı değildir.
Ağız yarası kadınlarda da erkeklerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak kadınlarda daha sık görülür. Ağız yarası genellikle 7 ve 10 gün içinde iyileşme gösterir. Bazı durumlarda daha uzun da sürebilir.
Ağız yarası neden olur sorusuna verilecek cevaplar çok çeşitlidir. Çünkü ağız içinde birçok bakteri ve koruyucu doku da bulunmaktadır.
Örneğin; yediğimiz bir yiyecek ya da içecek, diş macunu, ya da stres gibi etmenler ağız yarasına neden olan faktörler arasındadır.
Ağız Yarası Nedenleri
ağız yarası nedenleri
Ağız içinde oluşan yaralar için ağza alınan darbe etkendir. Bu darbe, bazen yanağın ısırılması, sivri bir maddenin ağız içini tahriş etmesi ya da çok soğuk ya da sıcak içeceklerin ağız içini tahriş etmesidir. Bu gibi faktörler ağız yarası oluşmasını tetikler.
Diş Protezi; Dişlerdeki protezler zaman zaman ağız içi yaralara neden olabilir. Ağız yarasının oluşmaması için protezlerin sık sık kontrol edilmesi gerekir.
Bazı Yiyecekler; Asit içeriği yüksek olan bazı yiyecek ve içecekler ağız yarasını tetikler.
Örneğin; Portakal suyu, sirke, kola içerdiği fazla asitten dolayı hassas ağız dokusu olan kişilerde ağız yarasına neden olabilir. Acı soslar, tuz, çerez ve kimyasal içeren hazır gıdalar ağız yararını tetikler.
Eğer ağız içinde yara oluşma durumu varsa 2 gün öncesine kadar neler tükettiğinizi hatırlamaya çalışın.
Alerjik Nedenler; Bazı besinlere karşı alerjisi olan kişilerde o besinleri tükettikleri zaman alerjiden kaynaklı ağız yarası oluşabilir. Örneğin; çikolata, süt proteini içeren süt ürünleri, gluten, domates, incir, limon ve çilek ağız içi yaranın oluşmasını tetikleyen besinlerdir. Bu besinlere alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerekir.
Mide Mikrobu; Mide mikrobu kişilerde çeşitli rahatsızlıklar verir. Bu rahatsızlıklardan birisi de ağız yarasıdır. Mide mikrobu ağız içindeki dokulara da zarar vererek ağız yarasına neden olur.
Sigara; Sigara vücudumuzun birçok organına hasar veren zararlı maddelerin başındadır. Dişlerin sararması, ağız kokusu,damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları kanser sigaranın zararlarından bazılarıdır. Ancak sigara ağız yaralarına da neden olur ve bu yaralar sigaranın içerdiği kimyasal maddelerden kaynaklanır. Uzun süre sigara içenler ağız yarasına yakalanma riski de taşırlar.
Sigara ile ilgili bir diğer nokta ise uzun süre sigara içenlerin sigara içmeyi bıraktıkları zaman geçici bir süreyle ağızlarında yara olabilir. Bunun nedeni sigara bırakıldıktan sonra vücudun alışmış olduğu kimyasalın değişmesinden kaynaklanır. Ancak bu durum geçicidir. Bu sebepten dolayı sadece ağız yaraları için değil çok daha farklı hastalıklara sebebiyet verdiği için sigarayı bırakmalısınız.Diş Macunu; Bazı diş macunları içinde bulunan sodyum loril sülfat ağız yarasını tetikleyebilir. Çünkü bu madde ağız dokusundaki koruyucu tabakayı tahril eder dokuları savunmasız bırakabilir.
Vitamin ve Mineral Eksikliği; Özellikle demir eksikliği ağız yaralarının oluşumunu tetikleyen bir etkendir. Bunun yanı sıra B12, B3,B9 vitamini eksikliği de ağız yaralarını tetikler. Çünkü bu vitaminlerin hücre yenileme, cilt sağlığı ve sinir sistemini desteklemek gibi faydaları da vardır.
Vitamin eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır ve çeşitli rahatsızlıkların doğmasına neden olur. Bunlardan birisi de ağız içinde oluşan yaralardır. Eğer ağız yaranız varsa beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirip bu vitaminlerinizi ölçtürmekte de yarar vardır.
Vitaminlerle ilgili daha ayrıntılı bilgi için vitamin çeşitleri ve vitaminlerin faydaları yazımıza da bir göz atabilirsiniz.
Stres; Stres pek çok hastalığın kaynağını oluşturur. Ağız yaralarının en yaygın nedenlerinden birisi de strestir.
Günümüzde giderek artan stres ile özellikle iş hayatı gibi ortamlardan etkilenen ruh durumumuz stresi tetikleyerek bazı fiziksel tepkiler gösterebilir. Bunlardan birisi de ağız yarasıdır.
Kadınların regl dönemlerinde değişen hormonların etkisiyle de ağız yarası görülebilir.
Ağız Yarası Nasıl Geçer
Ağız yarası genelikle oluşmasından 7-10 gün süre içinde kendiliğinden geçer. Ağız yarası hassas sinirler içinde bulunan yüzeyde oluştuğu için kişiye oldukça acı verir. Özellikle yemek yerken ya da içecek içerken rahatsızlık verir.
Ağız yarasının geçmesi için özellikle 10 günü geçtiği halde geçmeyen yaralar için doktora başvurulmalıdır. Hekimin vereceği antibiyotik içeren ağız gargaraları ile kısa sürede geçer.
Ağız Yarası İçin Şifalı Bitkiler
ağız yarası için gargara
Ağız yarasını geçirmek için bazı bitkilerden yaralanmak mümkündür. Ağız yarasını geçirmek için 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapılabilir ya da tuzu direkt ağız yarasının üzerine basabilirsiniz.
Ağız yarası için şifalı bitkilerden birisi de karbonattır. Karbonatı ağız yarasının üzerine sürebilir ya da ağız gargarası yapabilirsiniz. Ağız yarasını geçirmek için limon yaranın üzerine sürülebilir ya da limonlu su ile gargara yapılabilir.
Ağız Yaraları İçin Hangi Doktora Gidilir
Ağız yarası genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak geçmeyen ya da geç geçen ağız yarası için doktora gidilebilir.
Doktora gitmeden önce; ağız yarası ile birlikte ishal ve ateş oluyorsa, yara 1 santimetreden daha fazla genişse ve sık aralıklarla aft çıkmaya başladıysa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Ağız yaraları için hangi doktora gidilir sorusunu soran hastalar kulak burun boğaz doktoruna gitmelidir.
Konuyla ilgili olması itibariyle ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır yazımızı da okumanızı özellikle tavsiye ederiz.
Источник: //www.faydaloji.com/agiz-yarasi-neden-olur-nasil-gecer/