Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Ne demek? – Nedir.com
Fibromiyalji toplumda çok sık rastalanan bir hastalıktır fakat çoğu hasta bu hastalığın adını bile bilmemektedir.
Hastanın yaşam kalitesini ciddi derecede bozan kronik bir hastalıktır.
Fibromiyalji; Vücudun her yerinde rastalanabilen yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu gibi bulguları olan kadınlarda daha sık görülen özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olan, toplumun %2-4'ünde görülen yaygın ağrı ve aşırı bitkinlik hali ile karakterize olan karmaşık bir ağrı sendromu ve kas iskelet sistemi hastalığıdır diye tanımlayabiliriz.
Fibromiyalji'de ağrılar nasıl olur?
Ağrı bazen omuzda, bazen boyunda, bazen sırtta oluşur. Bazen gezinir oralarda. Kimi zaman da vücudun eklem yerlerinde olur. Ama genellikle fibromiyalji sırtta daha ağırlıklı olur. Eğer vücudun eklem yerlerinde, bileklerde oluyorsa, bu ileride açığa çıkabilecek immünolojik bağışıklık sistemiyle ilgli iltiaplı romatizmanın aynı zamanda habercisidir.
Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider. Hasta doktora gitmiştir kaç defa. Her seferinde yapılan tetkiklerde MR çekimlerinde, tahlillerde herhangi bir sonuç elde edilemez. Romatizma tahlilleri normal çıkar.
Fibromiyalji'nin nedenleri nelerdir?
Fibromiyalji’nin nedeni kesin olarak bilinmemekte. Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku ve bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak, hareketsizlik, soğuk ve nemli havalar, psikolojik stresler ağrıları arttırır.
Fibromiyalji'nin belirtileri nelerdir?
1. 3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı vardır. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir.
2. Karın ağrısı, şişlik, kabızlık, ishal gibi mide-barsak sistemiyle ilgili şikayetler olabilir.
3. adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri.
4. İdrara sık çıkma.
5. Gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi olabilir.
6. Sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk.
7. Eller, kollar, ayaklar, bacaklar veya yüzde hissizlik veya karıncalanma hissedilebilir.
8. Boyun, omuz, diz, dirsek veya kalçalarda, uylukta duyarlılık olabilir.
9. Konsantrasyon güçlüğü.
10. Dinlendirmeyen uyku çok sık görülür.11. Ağrı özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar, ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabilir.
Fibromiyalji hastalığını tetikleyen faktörler nelerdir?
İş hayatı oldukça yorucu stresli, kimi yerde fiziksel aktivitenin fazla kime yerde az olduğu ortamlarda çalışma şeklidir. Hastalar yakınmalarının psikolojik stress, hava değişimleri, soğuk veya rutubet ile arttığını ifade ederler.
Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet vardır. Belli bir pozisyonda uzun süreli çalışma (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) da yakınmaları arttırabilir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletlerle çalışanlarda daha sıktır.
Uzun süreli oturma, ayakta durma, stress, uzun süreli yazı yazma, araba kullanma, telefonla konuşma, soğuğa maruz kalma, eğilerek çalışma ve ağır kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma koşulları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir. Çalışma ortamında iş arkadaşları veya amirlerle olan gerginliklerin de hastanın yakınmalarının artmasına yol açtığı gözlenmektedir.
Çalışma koşulları dışında boşanma, gebelik, ailede hastalık olması, tek başına aşırı sorumluluk yüklenme gibi stress faktörleri de fibromiyaljide belirtileri arttırabilir. Kadınlarda regl döneminde de belirtiler artabilir. Sıcak dus ve banyo, ilik ve kuru hava, tatil, dinlendirici uyku ile belirtiler genellikle hafifler.
Fibromiyalji hastalığı ruhsal yapıyı nasıl etkiler?
Ruh halindeki değişiklikler, Fibromiyalji hastalığında sık görülen bir bozukluktur. Hastaların çoğunda bir hüzün, bir yıkılmışlık vardır. Hastaların 1/4'de belirgin bir depresyon bulunur.
Ancak hastaların çoğunda depresyona ait belirtiler vardır. Fibromiyalji hastaları aynı zamanda asabi ve tahammülsüz insanlardır.
Bu hastaların bir işe yoğunlaşma ve basit problemleri çözme kabiliyetleri azalır.
Fibromiyalji hastalığı hangi hastalıklarla birlikte görülebilir?
1. Kronik yorgunluk sendromu
2. Migren ve diğer baş ağrıları
3. İrritabl kolon sendromu (kolit)
4. Miyofasial ağrı sendromları
5. Huzursuz bacak sendromu
6. Diğer romatizmal hastalıkların seyri esnasında görülebilir.
Fibromiyalji hastalığı tedavisindeki amaç nedir?
Tedavide amaç; ağrıları geçirmek, uyku bozukluğunu düzeltmek, zihinsel ve psikolojik gerginliği azaltmaktır.
Fibromiyalji hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
1. İlaç tedavisi
2. fizik tedavi
3. Egzersizler
4. Spor
5. Sağlıklı beslenme
Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.
Источник: //www.nedir.com/fibromiyalji
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Geçer mi?
Sebebi tam olarak bilinemeyen ve kas romatizması olarak tanımlanan fibromiyalji, iltihapsız bir romatizma türüdür. Uzun süren kas ağrısı halsizlikle birlikte kendini gösterir. Ağrıların seyri değişkenlik gösterebilir, her seferinde farklı şiddette ağrı meydana gelebilir.
Sinir sistemindeki hormonal ve kimyasal düzensizlik sebebiyle ortaya çıkan fibromiyalji hastalığının:
- Görülme sıklığı %1 ila %5 arasındadır.
- Hastalığa yakalananların %80 oranında büyük bir çoğunluğu kadınlardır.
- Özellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıkan fibromiyalji hastalığı vücudun belirli noktalarının aşırı derecede hassaslaşmasıyla birlikte kendini belli eder.
Fibromiyalji:
- Hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen; uyku bozukluğu, aşırı yorgunluk ve sabahları uyuşukluk hissine neden olan bir iltihaplı kas romatizması hastalığıdır.
- Bu hastalığa bağlı olarak vücudun belirli noktalarında aşırı hassasiyet oluşur.
- Kaslarda şiddeti değişkenlik gösteren ağrılar gözlenir.
- Söz konusu ağrılar özellikle kasların kemiğe yapıştığı kısımlarda yoğun olarak hissedilir. Bu ağrılar ağrı kesiciyle bile geçmeyecek şiddette olur.
Fibromiyalji ağrılı seyreden bir yumuşak doku romatizmasıdır. Uyku düzeninde bozukluk ve asabiyete neden olur. Bununla birlikte el ve ayaklarda uyuşma da hastalığın yol açtığı diğer rahatsızlıklardandır.
İstatistiklere göre:
- Ülkemizde 1,3 milyon fibromiyalji hastası bulunmaktadır.
- Erkeklere kıyasla bu rahatsızlık kadınlarda daha çok görülür.
- Orta yaşlı veya menopoz sürecinde olan kadınlarda sıklıkla görülürken, fibromiyaljiden şikayet eden genç yaştaki kadınların çoğunluğunun erken menopoza girdiği ispatlanmıştır.
- Fibromiyaljiden kaynaklanan ağrılar kadınlarda tüm vücuda yayılmış haldeyken erkeklerde ise vücudun sadece belli bir bölgesinde odaklanmış halde kendini gösterir.
Önceki dönemlerde tam olarak tanısı koyulamayan fibromiyalji gelişen teknoloji ve beyin tarama yöntemleri sayesinde keşfedilebilir hale gelmiştir. Önceden fibromiyalji ağrılarının kaynağı belirlenemediğinden sebebin psikolojik etmenlere dayandığı düşünülmekteydi.
Ancak yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda omurilik sıvısındaki taşıyıcı bir kimyasal maddenin normalden 3 kat daha fazla olduğu ve ağrıyı azaltıcı etkisi olan serotonin ile norepinefrinin oldukça düşük seviyede olduğu bilgisi elde edildi.
Fibromiyalji hayat kalitesini düşüren, iş verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Fibromiyalji çeşitleri ise bel, boyun, omuz, baş kısmında yoğunlaşan ağrılar olarak sayılabilir.
Fibromiyaljinin Nedenleri Nelerdir?
Fibromiyaljinin nedenleri kesin olarak ortaya konulamamıştır.
Ancak kas romatizması neden olur üzerine yapılan araştırmalar sonucunda:
- Beyin ile çevre sinirler arasındaki iletimi sağlayan serotonin, prekursor, triptofan gibi kimyasalların eksik olması sonucuna varılmıştır.
Serotonin adlı kimyasal dinlenmeyi, kaliteli bir uyku uyumayı sağlar. Ayrıca ağrının şiddetinin de algılanmasında rol oynar.
Fibromiyalji aynı zamanda psikolojik boyutları da olan bir hastalıktır. Çocukluk döneminde yaşanan fiziksel ve duygusal travmalar fibromiyaljinin risk faktörleri arasında sayılır.
Depresyon, stresli yaşam tarzı, kaygı bozukluğu, uyku problemleri bu hastalığa yakalanma olasılığını artırır. İşkolik, mükemmeliyetçi, içe kapanık kişilik yapısı da bu hastalığın ortaya çıkmasına katkıda bulunan nedenlerdendir. Avukat, mimar, gazeteci ve finans gibi meslek gruplarına mensup olan kişilerde fibromiyaljiye çoğunlukla rastlanır.Genetik faktörler de fibromiyaljiye yakalanma riskini arttıran unsurlardandır. 1. derece yakınlarından bu hastalığa yakalanan birinin bulunması kişinin de yakalanma riskinin 8 kat artmasına yol açar.
Fibromiyaljinin Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyaljinin en dikkat çekici belirtisi kasların belirli noktalarında ortaya çıkan ağrılar ve hassasiyettir. Bu ağrıları sabahın ilk saatlerinde hissedilen aşırı yorgunluğa bağlı zor uyanma takip eder. Miyalji şikayetleri arasında nefes darlığı ve şiddetli kulak çınlaması da yer alır.
Fibromiyalji hastalarının ortak kişilik özellikleri ise:
- Mükemmeliyetçi,
- Yüksek beklentilere sahip,
- Titiz ve ani duygu değişimleri yaşayan kişiler olmalarıdır.
Bu özelliklere sahip olan kişilerin fibromiyaljiye bağlı vücut ağrıları stresli dönemlerinde daha da artış gösterir. Ağrıları depresyon, kronik yorgunluk ve uyku düzensizliği de takip eder.
Fibromiyaljinin diğer belirtileri ise şu şekildedir:
- El ve ayaklarda karıncalanma hissi, uyuşukluk
- Depresyon
- Kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları
- Dikkat dağınıklığı ve hafıza sorunları
- Herhangi bir ağrıyı olduğundan daha şiddetli olarak algılamak
- Sabah uykudan uyanınca başlayan ve gün boyu devam eden yorgunluk, isteksizlik
- Kalp çarpıntısı
- Kasların sanki burkuluyormuş gibi bir şiddetle ağrıması ve ağrıların vücut geneline yayılması
- Uyku düzensizliği ve uyku kalitesinin azalması
- Vücudun üst kısmında kızarıklık görülmesi
- Egzersiz yapamayacak kadar güçsüz olmak
- Vücudun ödem tutması
- Vücudun belirli noktalarının aşırı hassaslaşması
- Ağrının ense, omuz, göğüs kafesi ve belde yoğunlaşması
- Ağrılara yanma, karıncalanma ve üşümenin eşlik etmesi
- Çene ekleminde sıkıntıların baş göstermesi. Çiğneme esnasında ağrı ve çenenin kilitlenmesi
- Aniden idrara çıkma isteğinin hissedilmesi
- Adet öncesi gerginlik yaşanması ve adetin şiddetli ağrıyla seyretmesi
- Şiddetli kaşıntı, deride kuruluk ve hare şeklinde renk değişikliklerinin görülmesi
- Soğuğa karşı tahammülsüzlük oluşması
- El ve ayakların normalden daha fazla üşümesi ve soğuğa bağlı olarak ağrının başlaması
- Hastalarının çoğunda huzursuz bacak sendromunun görülmesi. İstirahat halindeyken bile bacaklarda istemsiz hareketlerin oluşması
- Hassas bağırsak sendromuna bağlı olarak ishal veya kabızlığın oluşması
Fibromiyalji Nasıl Teşhis Edilir?
Bu hastalığın belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurulması gerekir.
Hastalığın teşhisi:
- Fiziki muayeneyle konur.
- Fibromiyaljiye özgü bir test veya görüntüleme yöntemi bulunmamaktadır.
- Fiziki muayenede tender point olarak adlandırılan 18 adet hassas noktaya temas edilir. Fibromiyaljiden söz edilebilmek için bu hassas noktalardan en az 11 adetinde ağrı olması gerekir.
- Bir kişinin fibromiyaljiye yakalanması için mevcut şikayetlerinin en az 3 ay devam etmiş olması gerekir.
- Doktor fiziki muayeneye ek olarak hormon seviyelerinin kontrolü için kan tahlili de isteyebilir. Kan tahlilinin sonuçlarına göre hormonlar ve vücuttaki romatizmaya kaynak olabilecek iltihap düzeyi kontrol edilir.
Benzer belirtiler gösterdiği için fibromiyaljisi olan hastaya bazı durumlarda kulunç, boyun veya bel fıtığı, guatr, migren ve karpal tünel sendromu gibi yanlış teşhisler konabilir.
Bu nedenle uzman bir romatoliji doktorunun çok yönlü muayene ve tetkikler yapması oldukça önemlidir. Romatoloji uzmanı tedaviyi fizik tedavi ünitesiyle ortaklaşa yürütür.
Ayrıca gerekli görülen hallerde psikolog yardımına da başvurulabilir.
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur.
Ancak kas romatizması geçer mi sorusu şu şekilde cevaplanabilir:
- Ağrı kesici, kas gevşetici ve antidepresan ilaçların kullanımı, fizik tedavi ile egzersizlerin ağrıları hafifletip hastayı rahatlatmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu hastalığın tedavisinde süreklilik ve hastanın takibi oldukça önemlidir. Sürekli doktor değiştirmek, fizik tedaviyi yarım bırakmak fibromiyaljinin daha da güçlenmesine neden olur.
Kas romatizması tedavi edilmezse ne olur hususuyla alakalı:
- Kişinin hayat kalitesinin düştüğü, çalışma hayatındaki verimliliğin azaldığı ve ruhsal bunalımlara sürüklendiği kanıtlanmıştır.
- Buna ek olarak tedavi edilmediğinde derinleşen kas romatizmasının zararları arasında migren, depresyon ve sindirim hastalıklarına yakalanma riski de sayılabilir.
Fibromiyaljinin tedavisinde masaj, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ilaç kullanımı ve fibromiyalji egzersizleri eşliğinde bir program uygulanır.
Fibromiyalji egzersizleri:
- Hastalığın tedavisindeki en önemli kısımdır.
- Buna göre haftada en az 3 gün spor yapılması önerilir. Günlük kısa süreli yürüyüş, yüzme ve esneme hareketleri de yapılmalıdır.
- Ayrıca vücuttaki hassas noktalara sıcak kompres uygulamak ve doku masajı yaptırmak da oldukça rahatlatıcıdır.
- Bu egzersizler sayesinde kişinin kondisyonu artar, ağrı döngüsü kırılır.
- Pilates, yoga yapmak ve kaplıcalara gitmek ağrıların hafifletilmesinde oldukça etkilidir.
İlaç tedavisi:
- Fibromiyaljinin tedavisinde ağrı kesiciler ile antidepresan ve kas gevşetici ilaçlar da kullanılır.
- Antidepresan kullanımıyla kişinin ruhsal yönden rahatlatılıp kaliteli bir uyku uyuması hedeflenir.
- Kas gevşeticilerle ağrı ve hassasiyetin hafifletilmesi, el ve kollardaki uyuşukluğun dağıtılması amaçlanır.
- Ancak söz konusu ilaçların uzun süreli kullanımı bağımlılık yaratabileceğinden sakıncalıdır.
Ozon tedavisi:
- Fibromiyalji hastalarının tedavisinde en iyi sonucun elde edildiği alternatif yöntem ozon tedavisidir.
- Ozon tedavisinde adrenalin okside edilir. Bu şekilde hastanın yaşadığı ağrı, uyuşukluk ve depresif ruh hali hafifletilir.
- Ozon ağrılı kısımlara noktasal olarak enjekte edilir.
Nöral terapi:
- Yaşanan fiziksel veya ruhsal travmaya bağlı olarak gelişen fibromiyaljinin tedavi edilmesi için başvurulan bir yöntemdir.
- Travmanın ruhen yarattığı olumsuz etkileri bertaraf eder. Doğrudan sinir sistemini etkileyerek iyileşmeyi sağlar.
Akupunktur tedavisi:
- Diğer tedavi yöntemlerinden yarar görmemiş olan fibromiyalji hastaları üzerinde akupunktur tedavisinin uygulanmasıyla birlikte oldukça olumlu sonuçların elde edildiği görülmüştür.
- Akupunkturun yapılmasıyla birlikte 1 ay içerisinde hastaların ağrıları hafiflemiştir.
Fibromiyaljinin iyileştirilmesi için uygulanan tedavideki temel amaç ağrıların şiddetinden yakınan, sosyal ve çalışma yaşamı olumsuz yönde etkilenmiş olan kişiyi rahatlatıp hayat kalitesini artırmaktır. Fizik tedavi ve ilaç kullanımına ek olarak hastanın günlük yaşamında bazı değişiklikler yapması gerekebilir.
Hastanın özen göstermesi gereken diğer unsurlar ise şu şekildedir:
- Düzenli olarak egzersiz yapmak
- Yoga, pilates, yürüyüş, bisiklete binmek ve yüzmek gibi sporlara katılımın bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi
- Uzun süreli oturma, ayakta durma gibi eylemlerden kaçınmak
- Her sabah düzenli olarak esneme ve gevşeme hareketleri yapmayı alışkanlık haline getirmek
- Uyku kalitesini olumsuz etkileyen alkol, çay, kahve ve asitli içecekleri tüketmekten kaçınmak
- Omega 3, C ve D vitamini takviyesi almak
- Dengeli beslenerek aşırı kilo alımını önlemek
- Meyve ve sebze yönünden zengin gıdaları içeren bir beslenme programı oluşturarak kaslar için gerekli olan minerallerin alınması
- Belirli aralıklarla masaj ve kaplıca kürlerine katılmak
- Ağrı ve hassasiyetin hissedildiği hassas noktalara sıcak su kompresi uygulamak
- Stresli ortamlardan uzak durmak
Faydalandığımız Kaynaklar:
Kaynak1
Kaynak2
Kaynak3
Источник: //evdesifa.com/fibromiyalji-ve-belirtileri/
Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Belirtileri Ve Tedavisi
Fibromiyalji tedavisi hastalığın durumuna ve belirtilerine göre değişiklik göstermektedir. Fakat tedavi edilmezse tükenmişlik sendromuna varan ağır bir sürece sebep olabilmektedir.
Fibromiyalji sebebiyle yaşanan ağrılar tedavi edilmediği takdirde gün geçtikçe artmaktadır. Fibromiyalji ilaçları ve yapılması gereken tedaviler mutlaka uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.
Hangi Doktora Gitmeli sorusunun cevabı; uzman olan bir Romatoloji doktoru olacaktır.
Fibromiyalji Nedir?
Tıp dilinde Fibromiyalji olan ve bir diğer adıyla yumuşak doku romatizması olan rahatsızlık;
- Kaslarda
- Yumuşak dokuda
- Kemiklerde kronik ağrıların oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Fibromiyalji nedir kimlerde görülür, neden oluşur gibi soruların cevapları merak edilmektedir. Günümüzde bu hastalığın neden kaynaklandığına dair kanıtlanmış, net bir bulgu bulunmamaktadır.
Bu hastalık tüm vücutta hissedilen ve gün geçtikçe artan ağrılara sebebiyet veren bir sağlık sorunudur.
Tedavi edilmediği takdirde gün geçtikçe şiddetlenerek ve tükenmişlik sendromuna varan kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji rahatsızlığından mustaripseniz vücudunuzda hissedebileceğiniz bazı belirtilerden haberdar olacaksınız demektir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka Fibromiyalji doktorlarına gidilerek, gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Fibromiyalji belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kişinin kendini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissetmesi
- Yaşanan uyku problemleri
- Tüm vücutta bilhassa eklemlerde hissedilen ağrı
- Özelikle sabahları şiddetlenen ağrılar
- Sabah uyanıldığında eklemlerde sertlik hissedilmesi
- Adet döneminde anormal şekilde ağrı çekme
- Sık sık yaşanan baş ağrısı
- İrritabl bağırsak sendromu
- Sıcak ve soğuğa karşı hissedilen aşırı hassasiyet
- Uykudan verim alamama, uyunduğu halde dinlenmiş hissetmeme
- Huzursuz bacak sendromu (RLS)
- Ciltte yaşanan problemler
- Sık sık idrara çıkma
- Soğuk algınlığı ya da grip semptomlarına sık yakalanmak
- Solunum problemleri
- Konsantrasyon olmakta zorlanma
- Ufak hafıza kayıpları yaşanması
- İshal ve karın ağrısının aynı anda yaşanması
- Gürültüye ve ışığa karşı hassasiyet
- Baş dönmesi
Fibromiyalji Neden Olur, Kimler Risk Altındadır?
Fibromiyalji hastalığının neden olduğu henüz netlik kazanmamış olsa da tıp dünyasında kimlerin daha ağırlıklı olarak bu hastalığa yakalandığına dair ipuçları yer almaktadır. Genel olarak Fibromiyaljiye sebep olan etkenler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Hormonal dengesizlikler Fibromiyalji olasılığını arttırmaktadır.
- Genetik sebepler bilhassa aile büyüklerinde bu rahatsızlık yaşanmış ise olasılık yüksektir.
- Travmatik olaylar bilhassa ayrılık, birinin ölümü ya da boşanma gibi sebepler sonrasında yaşanan travmalar fibromiyalji riskini arttırmaktadır.
- Cinsiyet risk faktörlerinden biridir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir.
- Genel olarak 20 ila 50 yaş aralığında gözlemlenmektedir.
- Uyku bozuklukları Fibromiyaljiye sebep olabilmektedir. Özellikle uyku apnesi ya da huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde Fibromiyalji görülme olasılığı yüksektir.
- Romatizmal hastalıkları olan kişilerin Fibromiyaljiye yakalanma olasılığı yüksektir. Özellikle Osteoartrit Lupus hastalığı, Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit’dir.
- Ameliyat geçirme Fibromiyaljiye sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra hareketsiz bir yaşam tarzı seçilmesi, spor yapmamak sebeplerden bir tanesidir. Bazen de aşırı derecede spor yapmak Fibromiyaljiye sebep olabilmektedir.
Fibromiyalji Muhtemel Nedenlerinden Serotonin
Serotonin ve serotonini oluşturan aminoasit triptofan eksikliği ya da fazlalığı durumu Fibromiyalji ’nin muhtemel sebeplerindendir. Serotonin mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Uykunun gerçekleşebilmesi ve uykunun görevi olan dinlendirici özelliğinde Serotonin rol almaktadır. Serotonin seviyesinde düşme yaşanması fibromiyalji rahatsızlığına sebep olabilmektedir.
Serotonin Düzeyini Düşüren Ve Yükselten Etkenler Nelerdir?
Serotonin düşmesi ya da aşırı yükselmesi Fibromiyaljiye sebep olabilmektedir. Serotonin düzeyini düşüren sebeplerin başında;
- Düşük kan şekeri
- Stres
- Östrojen hormonu düşüklüğü yer almaktadır.
Serotonin düzeyini artıran sebepler arasında ise;
- Aşırı oksijen alınması
- Östrojen hormonu fazlalığı
- Kusma
- Tüketilen bazı gıdalar
- Çikolata
- Peynir
- Domates
- Portakal
- Mandalina
- Hindi eti
- Süt
Doğal Yollarla Serotonin Artırımı Nasıl Yapılır?
Doğal yollarla Serotonin artırımı gerçekleşebilmesi için temel amino asitlerden biri olan triptofan ve Serotonin açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Bu gıdalar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Soya fasulyesi
- Kırmızı et
- Yumurta
- Süt
- Peynir
- Yoğurt
- Yumurta
- Badem vb. kuru yemişler
- Hindi eti
Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fibromiyalji mikropsuz olan iltihap hastalığı olarak; kişide genel bir bitkinliğe ve tüm vücutta hissedilen ağrılara sebep olmaktadır.
Fibromiyalji atakları ve hissedilen ağrıları özellikle uykusuzluk çekildiğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında ya da stres anlarında artabilmektedir. Bu hastalığın kesin ve net bir tedavi henüz bulunamamıştır.
Her hastalıkta olduğu gibi Fibromiyalji hastalığında da hastanın bilgilendirilmesi ve bilinçli şekilde tedavi süreci geçirilmesi önemlidir.
Fibromiyalji İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doktorlar bazı ilaçlar tavsiye ederek ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilmekte ve yaşanabilecek psikolojik sorunları engellemek adına antidepresan tavsiye edebilmektedir.
Bu hastalık için; Advil, Ultram ya da Tylenol gibi ağrı kesiciler tavsiye edilmektedir. Hastalığın durumuna ve ilerleyişine göre doktorlar farklı tedavi yöntemleri ve farklı ilaçlarda vermektedir.
Fibromiyalji için uygulanan ilaç tedavisinde;
- Antidepresanlar
- Magnezyum tedavileri
- Ağrı kesiciler
- Kas gevşetici özellikteki ilaçlar
- Uyku düzenleyici ilaçlar
- Antioksidan özelliği olan vitaminler
Tetik nokta enjeksiyonu; miyofasyal ağrı sendromu ve fibromiyalji rahatsızlıklarından şikayetçi olan kişiler için uygulanan bir tedavi türüdür. Vücutta ağrının olduğu tetik noktalar tespit edildikten sonra 3-5 cc serum fizyolojik ya da lokal anestezik madde enjekte edilmektedir.
Eğer ilgili tetik noktaya ulaşılabilirse ağrı takip eden birkaç dakika içerisinde gerilemeye başlamaktadır. Bu tedavi en az bir gün ara olacak şekilde 3 defa uygulanmaktadır. Oldukça etkili bir ağrı tedavisi olan tetik nokta enjeksiyonu, gerekli şartlar uygunsa yapılabilmektedir.
Kimler Tetik Nokta Enjeksiyonu Yaptıramaz?
Teşhisi ve tedavisi konusunda henüz çok ilerlemiş, kesin çözümler bulunmayan Fibromiyalji tetik nokta enjeksiyonu ile hafifletilebilmektedir. Fakat bazı kimseler bu tedavi yöntemini kullanamaz. Bu durumda tetik nokta enjeksiyonunu kimler yaptıramaz sorusunun cevabı şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kanında pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere tetik nokta enjeksiyonu yapılamaz.
- Hamile olan kişilere ya da hamile olma ihtimali olan kişilere tetik nokta enjeksiyonu yapılamaz.
- Girişim döneminde aktif enfeksiyonu olan kişilere tetik nokta enjeksiyonu uygulanamaz.
Fibromiyalji İçin Fizik Tedavi Uygulamaları
Fibromiyalji için doktorunuz fizik tedavi önerebilmektedir. Fibromiyalji için yapılan fizik tedavi uygulamalarında;
- Derin ısıtıcılar
- Sıcak paketler
- Ağrı kesici özelliğiyle ön plana çıkan elektriksel stimülasyon uygulanmaktadır.
Bu hastalığın tedavisinde en önemli ilaç egzersizdir. Yapılması gereken egzersizler doktor tavsiyesi ile belirlenmelidir. Çünkü egzersizin çok olması ya da gereğinden az olması tedaviye katkı yapmak yerine zarar verecektir. Bilhassa yürüyüş, yüzme, gevşeme ve germe hareketleri, bisiklete binmek gibi egzersizler hastalığın tedavisinde önemli bir rol almaktadır.
Fibromiyalji Tedavisinde Stresten Uzak Durmanın Önemi
Stresli hayat tarzınızdan uzaklaşmak, fibromiyalji tedavisinde en büyük silahınız olacaktır.
Hayatınızdaki stres ögelerini çıkarmak, mümkün olduğunda stressiz ortamlarda bulunmak bu hastalığın tedavisinde size büyük destek olacaktır.
Yapılan araştırmalar ruh sağlığınızın durumunun vücudunuzda hissettiğiniz ağrılarla doğrudan bağlantılı olduğunu kanıtlamıştır. Ağrılarınızdan kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey stresten uzak durmak olmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu’ndan Fibromiyalji İçin Bitkisel Tedavi Yöntemi
Fibromiyalji tedavisi bitkisel yöntemlerle yapılabilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyesine göre karabaş bitkisi ve çobançantası bitkisi Fibromiyalji için doğal tedavi seçeneği sunmaktadır. Prof. Dr.
İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği kürü bir ay boyunca düzenli olarak uygulayarak, Fibromiyalji sebebiyle yaşadığınız sıkıntılardan kurtulabilir ya da etkileri azaltarak rahatlayabilirsiniz.
Bu kür için yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- Kür için sabah yapılması gerekenler;
- Bir bardak kaynamış suyun içerisine, bir tatlı kaşığı çobançantası ekleyerek 3 dakika kaynatmaya devam etmelisiniz.
- 3 dakika sonrasında cezveyi ocaktan alarak, ılıması için bırakabilirsiniz.
- Ilıyan suyu süzdükten sonra sabah kahvaltısını etmeden önce tüketmeniz gerekmektedir.
- Her defasında taze olarak hazırlanması gerekmektedir.
- Kür için akşam yapılması gerekenler;
- Bir cezveye koyacağınız bir bardak suyu kaynatmanız gerekmektedir.
- Kaynayan suyun içerisine bir tatlı kaşığı karabaş attıktan sonra 7 dakika boyunca kaynatmalısınız.
- 7 dakika sonrasında kaynayan suyu ocaktan alarak ılımaya bırakmalısınız.
- Akşam yemeklerinden yaklaşık 2 saat sonra tüketmeniz gerekmektedir.
Fibromiyalji Ağrı Noktaları Nelerdir?
Fibromiyalji noktaları özellikle boyun, kollar, sırt, omuzlar, kalça ve belde belirgin olarak hissedilmektedir. Bilhassa bu bölgelerde yaygın olarak kas ve eklem ağrıları hissedilmektedir.
Bunun yanı sıra ağrılara eşlik eden yorgunluk ve halsizlik kişinin yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkilemektedir. Fibromiyalji ağrıları oldukça değişkendir ve ağrıların şiddeti saat başı değişebilmektedir.
Ağrıların şiddeti çok farkı şekillerde seyredebilmekte ve özellikle;
- Sabahları hareketsiz kalınması,
- Soğuk havalarda,
- Nemli ortamlarda,
- Kapalı havalarda,
- Mutsuz olunduğunda,
- Aşırı hareket edildiğinde artmaktadır.
Hastalıklara ne iyi gelir? sorusunun cevabı ise sıcak havalar, sıcak uygulamalar ve masaj olacaktır. Bunun yanı sıra doktorunuz tarafından önerilen tedavi yöntemleri ile bu hastalıkla savaşmak mümkündür.
Fibromiyalji Tedavisi İçin Bazı Öneriler
- Antioksidan içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
Oksidatif stresi azaltmak ve bağırsak bakterilerinin gelişimine katkıda bulunabilmek açısında antioksidan içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Özellikle brokoli, kırmızı soğan, kuşkonmaz, çikolata, dut, çilek, böğürtlen, kuş üzümü, yaban mersini ve yer fıstığı tüketebilirsiniz.
- Magnezyum açısından zengin olan besinler tüketilmelidir.
Vücutta magnezyum eksikliği nedeniyle birçok biyokimyasal reaksiyon gerçekleşebilmektedir.
Kas ve sinir hücreleri arası iletim, enerji üretimi, protein sentezi gibi önemli durumlar için vücutta magnezyum miktarının yeterli seviyede olması gerekmektedir.
Magnezyum içeren gıdalardan bazıları; avokado, yoğurt, kefir, kuru meyveler, kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kabak çekirdeği, muz, bitter çikolata olarak sıralanabilmektedir.
- Alkol, sigara ve kahve tüketiminin azaltılması gerekmektedir.
Özellikle alkol ve kahve tüketimi uyku kalitesini bozmakta ve vücuda zarar vermektedir. Bu sebeple azaltılması ya da tamamen bırakılması çok faydalı olacaktır.
Toprakla uğraşmak, fibromiyalji tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun yanı sıra toprakla uğraşmanın içerisinde barındırdığı bakteriler sayesinde Serotonin düzeyini de arttırdığı bilinmektedir.
- Masaj yaptırmak Fibromiyalji tedavisinden büyük destektir.
Düzenli masaj yaptırmak tedavi sürecinde size destek olacaktır. Çünkü masaj yaptırmak vücuttaki Serotonin, oksitosin ve dopamin düzeylerini arttırmaktadır. Bu değerler artış gösterdiğinde ağrılarınız hafifleyecek ve uykunuz düzene girecektir.
- B6 vitamini takviyesi alın.
B6 vitamini Serotonin düzeyiyle doğrudan alakalıdır. Serotonin düzeyi düşünce hem depresif hem de vücutta bol bol ağrı hisseden insanlar haline gelmek mümkündür. B6 takviyesi almak faydalı olacaktır. Doğal yollarla B6 vitamini takviyesi alınabilmesi için hayvansa protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kabuklu patates, baklagiller, muz, ıspanak tüketimi de faydalı olacaktır.
Источник: //www.saglik8.com/fibromiyalji-nedir-fibromiyalji-belirtileri-ve-tedavisi/
Fibromiyalji Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Her Şey!
Fibromiyalji, geceleri yeterince uyumanıza rağmen sabah kalktığınızda kendinizi hiç uyumamış gibi hissettiren yumuşak doku romatizmasıdır.
Genellikle yaşam tarzının değiştirilmesi ile tedavi edilebilen Fibromiyalji, stres devreye girdiği an yeniden tekrarlayabiliyor.
Kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak da bilinen “Fibromiyalji sendromu” hakkında Memorial Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü uzmanları bilgi verdi.
Fibromiyalji Nedir? (Fibromiyalji Sendromu, Fibromiyalji Noktaları)
Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder.
Toplumun yüzde 3’ünde görülen fibromiyalji sendromu hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olan Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülmektedir.
Yapılan araştırmalar, ülkemizde yaklaşık 1,3 milyon fibromiyalji hastası olduğunu göstermektedir. Fibromiyalji belirtilerinin farklı hastalıklarla karşılaştırılma olasılığı ise çok yüksektir. Doğru teşhis konulamadığında fibromiyalji şikayetleri azalsa da bir süre sonra yeniden başlama riski çok fazladır.
Fibromiyalji tedavi edilmediğinde yaşam kalitesinde düşüş ve işgücü kaybına neden olur.
Fibromiyalji Belirtileri
Fibromiyalji belirtileri çok keskin olmamakla birlikte en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyettir. Bunu yanı sıra fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da en büyük fibromiyalji belirtilerindendir.
Fibromiyalji sendromu olan kişilerin özel bir karakteri vardır. Kendilerinden beklentileri çok yüksektir, mükemmeliyetçidir, çok titizdir ve duygu durumları çok çabuk değişir.
Bu kişilerin stresli zamanlarında ağrılarının artma ihtimali çok yüksektir.
Özellikle bel ve boyun ağrıları, kronik yorgunluk sendromu, depresyon, hipotiroidi ve uyku bozuklukları ile karşılaştırılan fibromiyaljinin belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak.
- Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.
- El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma
- Çarpıntı
- Egzersize karşı dirençsizlik
- Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri
- Depresyon hali
- Hafıza problemleri
- Gün boyunca yorgunluk hissi
- Dinlenemeden uyanmış olma hissi
- Uyku kalitesinde azalma
- Noniseptif uyarılar nedeniyle, ağrının azaltılması ile hissedilen genel hassasiyet
- Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu
- Kişiye göre değişen ödem hassasiyeti
- Hastaların % 30-50’si eklem hipermobilitesine sahiptir.
- Vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi
- Vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet de bu hastalığın en belirgin özelliği sayılır.
Fibromiyalji Nedenleri
Fibromiyaljinin nedeni çok iyi bilinmese de yapılan araştırmalar genetik faktörlerin çok önemli olduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak 1. derece yakınlarında fibromiyalji görülen kişilerin bu hastalığa yakalanma riski 8 kat artıyor.
Aynı zamanda çevresel faktörler de fibromiyalji sendromuna neden olan önemli nedenlerden biri.
Özellikle çocukluk çağlarında geçirilen fiziksel ve duygusal travmalar fibromiyalji için büyük risk faktörleri arasında kabul edilir.
Fibromiyalji aynı zamanda psikolojik boyuta sahip bir hastalıktır. Depresyon hastalarında, uyku bozukluğu alanlarda ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde fibromiyalji çok daha fazla görülüyor.
Genellikle 25-55 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen Fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması)erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Gazetecilik, Mimarlık, Finans Sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda fibromiyalji sıklıkla görülür. Ayrıca işini sevmeyen kişilerde de fibromiyalji görülür.
Mutsuzluk ağrıları artıran bir faktör olduğu için yaptığı işten memnun olmayanlar da en az stresli mesleklerde çalışanlar kadar fibromiyalji olma riskine sahiptir.
Genel olarak bakıldığında Fibromiyalji nedenleri uyku bozukluğu, ağrı algılama bozukluğu, santral sinir sisteminde nörotransmitter denilen maddelerin dengesizliği, sinir sistemi ve hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerinde bozukluk, sempatik sistemin aşırı çalışması olarak sıralanabilir.
Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Fibromiyalji belirtileri fark edilir edilmez teşhis için tam donanımlı bir hastanenin romatoloji uzmanına, tedavi içinse fizik tedavi ünitelerine başvurmak gerekir. Oldukça karmaşık bir hastalık olan fibromiyalji için multidisipliner bir tedavi uygulanır. Psikolog ve fizyoterapist dışında pek çok branştan da destek alınabilir.
Fibromiyalji Teşhisi
Fibromiyalji teşhisi hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konur. Fibromiyalji teşhisi için üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. Fibromiyalji muayenesinde tender point denilen vücudun 18 hassas noktasından yaklaşık 11’inde bu ağrılı noktaların bulunup bulunmadığı tespit edilir.
Bu referans noktalarında hastanın aşırı hassas olması temek şart kabul edilir. Fibromiyaljinin sadece kan tetkiklerinde ortaya çıkmasını beklememek gerekir. Ancak kan tetkikleri ayırıcı tanı için istenebilir. Sık sık başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler büyük önem taşır.
Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fibromiyaljinin tedavisinde istikrar çok önemlidir. Doğru teşhis konulmaz ise farklı bir hastalığın tedavisine başlanmış olur ve hasta gereksiz bir ilaç yükü altında ek sorunlarla karşılaşabilir.
Bu durum fibromiyaljinin kronikleşmesine de neden olur. Sürekli doktor değiştirmek, tedavisi yarıda kesmek ve farklı tedaviler arayışında olmak da fibromiyalji tedavisini olumsuz etkiler.
İlaçla tedavi edilebilen fibromiyalji hastalığında özellikle tedaviyi sürdürülebilir kılmak çok önemlidir.
Fibromiyalji hastalarının ilaç tedavisine ek olarak günlük hayatlarında da birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Stresten arındırılmış, düzenli bir yaşam, dengeli beslenme ve düzenli uyku tedavinin en önemli anahtarlarıdır. Vücut dinlenemediği sürece kişi, günlük yaşamda karşılaştığı en ufak bir olaya bile aşırı tepki verecektir.Fibromiyalji tedavisinde en önemli prensip hasta-hekim işbirliğidir. Kişiye özel uygulanan tedavi seçenekleri arasında PRP uygulamaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, egzersiz programmlarından biri ya da hepsi birlikte uygulanabilir.
Özellikle son dönemlerde PRP yöntemi ile fibromiyalji hastalığında asıl sebep olan fibrozitleri (ağrılı kas düğümleri) yok etmek çok daha kolay.
Fibromiyalji tedavisinde kişiye bağlı olarak değişebilecek bazı fizik tedavi seçenekleri şöyledir;
- Bölgesel Enjeksiyonlar,
- Ozon Tedavisi,
- Elektroterapi Uygulamaları (Tens, Ultrason Tedavisi, Enterfrensiyel Akımlar, Biofeedback, Hvgs),
- Sıcaklık Ajanları,
- Doku Masajı,
- Klasik Masaj,
- Germe Gevşeme Eğitimleri
- Prp (Trombositten Zengin Plazma),
- Nöralterapi,
- Proloterapi,
- Manipülasyon.
Fibromiyalji Egzersizleri
Fibromiyalji egzersizleri tedavi sürecinin en önemli kısımlarından biridir. Yorucu ve stresli bir iş günü sonrasında haftada en az 3 kez spor yapmaya vakit ayırmak gerekir.
Özellikle uzun saatler masa başında çalışmak ve hareketsizlik, kasların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Spor sayesinde kişinin hem kasları çalışmakta hem de kendini iyi hissetmektedir.
Sadece ilaçla bu hastalığın tedavisinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır.
Fibromiyalji tedavisinde amaç, ağrı ve yorgunluktan şikayet eden, fiziksel ve sosyal yaşamı etkilenmiş kişinin sıkıntılarına yönelik tedavi seçeneklerini hazırlamaktır.
İlaç tedavisinde ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler tercih edilir. Ancak ilaç tedavisine ek olarak hasta eğitimi de önemlidir.
Uzun süreli oturma, ayakta durma, stres, uzun süre yazı yazma, ağırlık kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışmasının şikayetleri artıracağı unutulmamalıdır.
Fibromiyalji için yapılan egzersizler ile kondisyon artışı sağlanır, travmalar ve dışardan gelen zararlı uyaranlar azaltılır ve ağrı döngüsü kırılmış olur. Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir.
Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.Fibromiyalji hastaları her ne kadar egzersiz yapmakta zorlansa da hafif şiddette başlayıp, hafif şekilde devam edildiğinde haya kalitesinde büyük artış gözlenir.
Fibromiyalji İlaçarının Kullanımı
Fibromiyaljide her hasta ayrı ayrı ele alınıp tedavisi yapılmalıdır. İlaç ile tedavi edilen fibromiyalide uzun süre ilaç kullanımı da zararlı olabilir. Fibromiyalji sendromunda antidepresan grubu ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hem uykuyu düzenlemekte hem de kronik ağrılı durumlara iyi gelmektedir.
Ancak bu ilaçları uzu süre kullanmak kişilerde bağımlılık yaratabilir. Bu da fibromiyaljinin tedavi edilmemesine neden olmaktadır. Psikiyatrik ilaçların ancak eşlik eden psikolojik bir rahatsızlık durumunda kullanılması tavsiye edilir.
Fibromiyalji ağrıları için kullanılan ağrı kesicilerin kullanımında ise böbrek, mide ve tansiyon problemlerine dikkat edilmelidir.
Fibromiyaljiden korunmak için bunlara dikkat edin!
Fibromiyalji her ne kadar hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da hayat kalitesini son derece etkilediği için titizlikle takip edilmelidir. Tedavisi uzun sürebilen fibromiyalji bulgularında düzelme olana dek hekim kontrolü şarttır. Fibromiyaljiden korunmak için bunlara dikkat etmek gerekir;
- Düzenli olarak egzersiz yapmak çok önemlidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır.
- Fibromiyalji tedavisi için kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmeye yöneliktir. Antidepresanlar, ağrıı kesiciler, uyku düzenleyiciler ve kas gevşetici ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmadır.
- Uyumadan önce çay, kahve, alkol, kola gibi maddelerden uzak durmak gerekir.
- Fizik tedavi uygulamalarından sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve elektriksel stimülasyon, masaj ve kaplıca kürleri tavsiye edilir.
- Sıcak ve kuru hava fibromiyaljiye iyi gelebilir.
Güncellenme Tarihi: 15 Haziran 2017 | Yayınlanma Tarihi: 15 Haziran 2017 |
Benzer Sağlık Rehberleri
Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/fibromiyalji/