Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

içerik

Gebelik diyabeti nedir Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

Anne adayları hamilelik dönemlerinde mutlaka iyi beslenmeli. Bunun yanında da anne adayı her önüne gelen yiyecekleri de yememeli. Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı için çok önem verilen bir dönemdir.

Hem anne sağlığı hem de bebek gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi bu dönemde oluşmakta ve gelişmektedir.

Peki Gebelik diyabeti nedir? Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenme listesi neleri içermelidir?

Gebelik sürecinde annenin fazla kilo almasını ve buna bağlı olarak bebekte oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek için, annenin beslenme şeklinin düzenlenmesi 'hamilelik diyeti' olarak adlandırılır.

Hamilelik diyeti, gebelik boyunca kilo alımını durdurmayı değil, sağlıklı ve dengeli şekilde kilo almayı hedefler.

Doğumdan sonra, gebelikte alınan kiloların daha kolay verilmesi ve bebeğin fazla kilolu doğmaması için gebelik diyeti yapılabilir.

Hamile diyeti nedir?

Hamilelik boyunca, doğru ve dengeli beslenmek anne ve bebek sağlığı açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğundan, uzman doktor ve diyetisyenler tarafından önerilmedikçe, diyet programı uygulanmamalıdır. Gebelik döneminde doğru ve yeterli beslenme bebeğin gelişimi açısından şarttır.

Yetersiz beslenme, annenin kan değerlerinin düşük olması, yetersiz protein ya da vitamin alınması gibi durumlarda bebekte gelişim geriliği ve zeka geriliği görülebilir. Bununla birlikte erken doğum, düşük gibi riskli durumlar da oluşabilir.

Ancak gebelik sürecindeki beslenme düzenini, annenin hamilelik öncesi kilosu da doğrudan etkiler.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Beden kitle indeksinin düşük olduğu hamileliklerde, kilo alımı oldukça önemlidir. Eğer ideal kilonuzun altındayken hamile kaldıysanız, beslenme sürecine dikkat etmeniz ve kilo almaya önem vermeniz gerekir.

İdeal kilonuzun üstünde hamile kalmanız durumunda ise gebelik diyeti sizin için uygun olabilir. Ancak hamilelik diyetine başlamadan önce mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

Hamileler şeker yüklemesi yaptırmalı mı? 

Hamilelikte sağlıklı kilo alımı nasıl olur?

Sağlıklı kilo alımı, doğru ve yeterli beslenmeyle birlikte, fiziksel aktivitenin de düzenli olarak yapılmasını gerektirir. Hamilelik kilosu düşük olan kadınların, sağlıklı kilo alabilmesi için öğün sayılarını ve miktarlarını artırmaları önemlidir.

Gebelikte fazla kilo almamak için ise öğün sayısı azaltılmadan öğünlerdeki karbonhidrat miktarı azaltılabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik Tütüncü, gebelik sürecinde alınması gereken kilonun, hamilelik öncesi kiloya göre belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Uzmanlara göre, ideal kilonuzla hamile kaldıysanız, gebelik boyunca 7-12 kilo alabilirsiniz. Ancak ideal kilonuzun çok üstündeyken gebelik başladıysa 7-9 kilo almanız yeterlidir.

Hamilelik döneminde aşırı kilolu olsanız dahi, gebelikte diyet programları uygulayarak kilo vermeye çalışmanız bebeğinize doğrudan zarar verebilir. Bu nedenle gebelik diyeti programları, bir uzmanla görüşmeden hiçbir şekilde uygulanmamalıdır.

Gebelikte beslenme listesi neleri içermelidir?

Kemik sağlığı için güneş ışığından yeterli ve düzenli fayda sağlamaya özen gösterilmelidir.

Her gün 10-12 bardak su tüketilmelidir.

Haftada 1-2 kez bakliyat grubu( kurufasulye, nohut, kuru börülce, yeşil mercimek, barbunya) ve haftada 1 kez de omega-3 almak için balık tüketin genel olarak ızgara veya fırında tercih edin.

Beyaz ekmek, beyaz un , pirinç gibi basit karbonhidratlar tercih edilmemelidir bunların yerine tam buğday ekmeği, kepekli pirinç veya bulgur pilavı tüketilebilir.

Her gün 3 ara ve 3 ana öğün tüketilmelidir. Yemekler az az ve sık sık (3-4 saat arayla) tüketilmelidir.

Her gün yoğurt , peynir gibi süt ürünlerinden yeterli miktarda alınmalıdır.

Her gün 3-4 porsiyon et, tavuk, balık gibi protein kaynakları mutlaka tüketilmelidir.

Paketli ürünler katkı ve koruyucu maddeler içerdiği için kesinlikle gebelik boyunca tüketilmemelidir.

Paketli ürünler yine glikoz şurubu, fruktoz şurubu, tuz veya basit şeker içerdiği için kan şekerini bozabilir ve gebelik şekerine sebep olabilir bu yüzden tüketilmemelidir.

Konserve ürünler tercih edilmemelidir.

Çay ve kahve tüketimi kısıtlanmalı sadece ıhlamur çayı tüketilmelidir.

Tatlı, pasta, simit, börek, kek gibi beyaz un ve beyaz şeker içeren besinlerin tüketimi sınırlanmalı ve en aza indirilmelidir.

Şarküteri ürünler salam, sosis, sucuk gibi ürünler kanserojen besinler olduğu için tüketimi sınırlanmalı hatta hiç tüketilmemelidir.

Sakatatlar, kızartmalar, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler tüketilmemelidir.

Haftanın Özeti

Источник: //www.yeniakit.com.tr/haber/gebelik-diyabeti-nedir-hamilelikte-beslenme-nasil-olmali-705603.html

Gebelik & Gestasyonel Diyabeti Tanısı ve Tedavisi

Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

Diyabet yani daha çok bilinen ismiyle şeker hastalığı pankreasın hiç insülin üretmemesi ya da yetersiz insülin üretmesinden kaynaklanan son derece önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle son yıllarda obezitenin de artmasına paralel olarak artış gösteren diyabet bugün global bir sağlık sorunu haline gelmiştir.

Yazımızda; gebelikte tokluk kan şekeri kaç olmalı, gebelikte açlık şekeri kaç olmalı, diyabet gebeliği ve bebeği nasıl etkiler gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Gebelik Diyabeti Nedir?

Gebelik diyabeti, hamileyken ortaya çıkan veya ilk defa gebelikte fark edilen şeker hastalığıdır. Daha önce diyabet tanısı almamış bir kadın gebelik döneminde diyabet tanısı alabilmektedir. “Gestasyonel diyabet” olarak tanımlanan bu tablo gebelik bitimiyle birlikte ortadan kalkabilmektedir.

Özellikle ailesinde diyabet hastası olanlar, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve fazla kilo sorunu olanlar gebelikte ortaya çıkan diyabet açısından risk grubunda yer almaktadır. Gestasyonel diyabet tüm gebelerin yaklaşık %3’ünde görülmekle birlikte bu vakaların yaklaşık %10’unda diyabet kalıcı olmaktadır.

Gebelik Diyabeti Nasıl Ortaya Çıkar?

Gebelik döneminde plasenta (göbek kordonu) büyüdükçe salgıladığı hormonlar artar, insülin etkisiz kalır ve kan şekerinde yükselme başlar. Bu etki genellikle gebeliğin 20. ve 24. haftalarında artmaktadır.

Ancak kilo fazlası olan kadınlarda gebeliğin ilk aylarından itibaren kan şekeri yüksek seyredebilmektedir.

Doğumun gerçekleşmesiyle birlikte plasenta atıldığından bu hormonlar kaybolur ve şeker hastalığı da ortadan kalkar.

Gebelikte Şeker Hastalığı (Gestasyonel Diyabet) Nasıl Teşhis Edilir?

Vücudumuzda insülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekere ulaşamazken kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar.

Diyabet Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Tip 1 Diyabet, pankreas bezinin yeterli insülin sağlayamadığı ve tanının genç yaşlarda konulduğu diyabet tipidir. Tip 1 diyabet hastalarının tedavisinde insülin kullanılmaktadır. Tip 2 diyabet ise, insülinden bağımsız diyabet olarak bilinir. Kadınlarda özellikle polikistik over sendromu ile beraber görülebilir.

Gebelik diyabeti kadında hiçbir belirti yapmadığından bütün gebeler mutlaka taranmalıdır. 50 gram şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftasında yapılır.

Günün herhangi bir saatinde 50 gram glikoz içilir ve bir saat sonra kan şekerine bakılır. 140 mg/dl ve fazla ise şeker hastalığı riski vardır ve bu kişilerde 100 gramlık şeker yükleme testi yapılır.

140 mg/dl’nin altında çıkarsa şeker yok demektir.

Diyabet ve Tansiyon Gibi Hastalıklar Kısırlık Nedeni midir?

Tansiyon ve şeker gibi kronik rahatsızlıklar doğrudan kısırlık sebebi olmasa da kısırlığa sebep olabilen faktörler arasında yer alır. Fakat bundan daha da önemlisi hamile kaldıktan sonra şeker ve tansiyonun nasıl ilerleyeceğidir.

İlk aylarda şekeriniz çok iyi giderken insülin veya ilaç ihtiyacı azalır ama bebek büyüdükçe bu denge tersine dönmeye başlar. Bu süreçte daha çok insüline, diyetisyen kontrollerine ve egzersize ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Tansiyon ve şeker, infertilite değerlendirmesinde hamile kalmadan önce mutlaka gözden geçirilmelidir.

Kimler Gebelikte Diyabet Riski Taşır?

• Ailesinde şeker hastalığı olanlar• Fazla kilolu olanlar• Önceki doğumda iri bebek (>4 kg) doğuranlar• Düşük yapanlar• Gebelik yaşı 25’ten büyük olanlar• Önceki gebeliğinde yüksek kan şekeri sorunu yaşayanla

• İdrarda şeker bulunanlar

Risk Grubunda Olanlar Ne Yapmalı?

Gebelik diyabeti açısından risk grubunda olanlar şeker yükleme testini gebeliğin ilk aylarında yaptırmalıdır. Bu testin sonucunda diyabet tanısı konmasa da gebeliğin 20-24. haftalarında şeker yükleme testinin tekrarlanması gerekmektedir.

Gebeliği sırasında diyabet almış kadınlarda kan şekeri genellikle 24. haftada çıktığı için bebekte herhangi bir anormallik yaşanmaz. Ancak gebeliğin ilk üç ayında bu sorun tespit edilirse o zaman çok daha dikkatli olmak gerekmektedir. Gebelik öncesinde diyabet tanısı almış kadınlar da sağlıklı bebek dünyaya getirebilirler.

Ancak bu kadınların gebelikleri boyunca kan şekeri kontrolleri çok büyük önem taşımaktadır.
Gebelikte ortaya çıkan diyabet, bebeğin iri olarak doğmasına neden olduğu için önemli bir risktir. Annenin kan şekerinin yüksek olması nedeniyle bebeğin pankreası da daha fazla insülin üretmektedir.

Bu da bebeğin yağlanmasına ve sonuçta da iri olarak dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Bu durumda doğumu sezaryen olarak gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelebilmektedir. Bebekte doğumdan sonra kan şeker düşüklüğü yaşanabilmektedir. Bu nedenle bebeğin kan şekerinin düzenli ölçmek gerekir.

Ayrıca bu bebeklerde kan kalsiyum ve magnezyum seviyesi düşük olabileceğinden bu yönden de kontrol edilmeleri gerekmektedir.

Gebelikte Diyabet Takibinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

Gebelik diyabetinde takip iki yönlüdür. Birincisi annenin kan şekerinin ayarlanması, ikincisi kadın doğum uzmanı tarafından bebeğin gelişiminin incelenmesidir. Diyabet takibinin en önemli noktası ise kan şekeri değerlerinin normal seviyelerde kalmasının sağlanmasıdır.

Düzenli yapılacak kan şekeri ölçümlerinde kan şekeri değerinin 60-120mg/l arasında tutulması sağlanmalıdır. Açlık, tokluk 1.saat ve tokluk 2.saat olmak üzere kan şekeri ölçülmeli, ayrıca akşam yemek öncesi ve gece 22.30’da (bazen gece 03-04.00’te) kan şekeri ölçülerek takibi sağlanmalıdır.

Yapılan bu ölçümlerde, açlık kan şekeri 95 mg/dl ve altında, tokluk 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ve altında, tokluk 2. saat kan şekeri ise 120 mg/dl ve altında olmalıdır. Ayrıca zaman zaman idrarda keton ölçümünün de yapılması önemlidir. İdrarda keton diyabet açısından önemli bir belirteçtir.

Diyabetli Kadınlar Hamilelik Sırasında Nelere Dikkat Etmeli?

Şeker hastalığı teşhisi ile izlenen anne adaylarının, gebelik öncesi değerlendirilmeleri çok önemlidir ve takiplerini kolaylaştırır. Eğer fazla kilolu ya da obez iseniz, gebelik öncesinde kilo vermeniz ve şekerinizin dengelenmesi, hamileliğinizi daha rahat geçirmenizi sağlayacak ve doğumu da kolaylaştıracaktır.

Öncelikle dengeli ve doğru beslenme alışkanlıklarını edinmek ve egzersiz hamilelikte çok önemlidir. Hamilelerin haftanın 4-5 günü yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Yürüyüş yapılamadığında aerobik egzersizler (hamilelik yogası) 30-40 dakikaya ulaşacak düzeyde yapılmalıdır. Böylece düzenli egzersiz kan şekerini düşürür, tansiyonu dengeler ve kontrolüne de destek olur.

Gebelikte Diyabet Hastalığı Önemli midir, Takibi ve Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte şeker hastalığını iki gruba ayırabiliriz. Daha önceden şeker hastası olduğu bilinen ilk grupta yer alırken 2. grupta 24-28. haftalar arası şeker tarama testleri ile saptadığımız gebeliğe bağlı şeker hastalığı yer alır.

İki şeker hastalığının da gebelikte tanısı ve takibi oldukça önemlidir.

Daha önceden şeker hastalığı olduğu bilinen olgularda özellikle ilk 3 ayda şeker düzeylerinin yeterli olarak kontrol altına alınmadığı olgularda biz çocukta yapısal anomalilere sıkça rastlıyoruz.

En sık karşımıza çıkanlarsa beyin omurilik sisteminde oluşan yapısal anomaliler ve kalpte oluşan yapısal anomalilerdir. Bunların açıkçası telafisi mümkün değil.

Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinde hatta gebe kalmadan önce şeker hastası olduğu bilinen olgularda şeker düzeylerinin düzgün şekilde ayarlanması bu konuda hastaların kadın doğumcu ve endokrin uzmanlarından profesyonel yardım alması oldukça önemlidir.

İkinci gruptaki hastalarda ise yani gebelikte şeker hastalığı saptanan hastalarda yine çok önemli. Özellikle bu grupta aşırı iri bebek gelişimi anne karnında suyun aşırı artması ve bunun tetiklediği erken doğum karşımıza çıkan sorunlar arasındadır.

Ayrıca şeker hastalığı olduğu bilinen olgularda bebek doğar doğmaz kan şekerlerinde ciddi düşmelerle karşılaşabiliyoruz. Bu durum bebeğin hayatını tehdit edebilecek bir sıkıntı olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle şeker hastalığı üzerinde durulması gereken ve gerekli önlemlerin alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Gebelikte tokluk kan şekeri

Hamilelikte tokluk kan şekeri kaç olmalı: Yemekten 2 saat sonra Gebelikte açlık kan şekeri

Hamilelikte açlık şekeri kaç olmalı: Kahvaltıdan önce: 60-90 mg/dl

Öğle ve akşam yemeği öncesi: 60-105 mg/dl şeklinde olmalıdır.

Gebelik Süresince Yapılacak Diğer Testler

• Ultrason ile bebeği takip etmek• Bebek kalp atımı takip edilir.

• Amniosentez: Down sendromu için yapılan bu test özellikle yaşı 35’ten büyük kadınlarda uygulanmalıdır.

Beslenme ve Egzersiz

Gebelik süresince 9-12 kg alınması uygundur. Eğer gebeliğe fazla kilo ile başlandıysa 7– 8 kg, düşük kilo ile başlandıysa ise 17–20 kg ağırlık kazanımı normal olarak kabul edilmektedir.

Egzersiz ve hareketli bir yaşam, tüm diyabetliler için büyük önem taşımaktadır. Çünkü egzersiz kan şekeri düşürmeye yardımcı olabildiği gibi kan şekeri kontrolünün sağlanmasında da destek olur.

Gebe kadınların haftanın 4-5 günü yürüyüş yapmalarını önermekteyiz. Yürüyüş dışında aerobik egzersizler de yine her gün 45 dakika olarak yapılabilir.

Gebelikte beslenme çok önemli olmakla birlikte diyabet hastası için bu önem daha da artmaktadır. Beslenmede, daha çok sebze, tam tahıllar, kuru baklagiller, posalı gıdalar tercih edilmelidir.

Zeytinyağı, tam buğday ekmeği, yağsız yoğurt ve yağsız süt tüketmeye özen gösterilmelidir. Margarin tüketilmemeli ve karbonhidrat alımı sınırlanmalıdır.

Karbonhidratlar günlük alınan toplam kalorinin %40’ını aşmamalıdır.

Bir başka önemli nokta da tansiyon değerleridir. Bu nedenle düzenli tansiyon ölçümü ve takibi yapılmalı ve büyük tansiyonun 140’ı, küçük tansiyonun ise 90’ı geçmesi durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Gebelik Diyabetinde İnsülin Tedavisi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Açlık kan şekeri diyete rağmen 105mg/dl’yi geçerse ve tokluk 2 saat 120 mg/dl’yi geçerse insülin tedavisine geçmek gerekmektedir. İnsülin başlanan gebeler evde kan şeker ölçümü yaparak takip yapmak zorundadır.

İnsülin günde 2 kez yapılabildiği gibi 4 kez de yapılabilir. Buna sizi takip eden hekiminiz karar verir ve sizin için en uygun ve uyum sağlayabileceğiniz bir metodu önerir.

Plasentadan geçtikleri için, oral antidiyabetikler gebelikte kullanılmamaktadır.

Gebelik Şekeri Anne ve Bebek için Hangi Risklere Neden Olur?

Gebelik şekeri, %3 oranında görülmekle beraber, bu annelerin %10’u ilerde şeker hastası olabilmektedir. Bebekte ise şeker hastalığı gelişmez. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse anne adayında ilerde şeker hastalığı gelişme riski ilk 10-15 yıl içinde fazladır. Bu nedenle 6 ayda bir açlık ve tokluk kan şekerine baktırılmalıdır.

Gebelikte şeker hastalığı çıkan kadınlarda kan şekeri genellikle 24. haftada çıktığından çocuklarda anormallik olmaz. Çocuklarda anormallik ancak ilk 3 ayda kan şekeri yüksek ise olabilir. Ancak gebelik öncesi şeker hastalığı varsa bu kadınlarda kan şekeri kontrolü büyük önem taşır.

Gebelik şekeri, bebek açısından aşağıdaki riskleri taşır

• HbA1c gebeliğin ilk aylarında 8’in üzerinde ise düşük riski 3 kat artmaktadır.• Diyabetik kadınların çocuklarında engelli oranı %8-13, şeker hastası olmayan kadınlarda %2-4’tür. HbA1c ne kadar yüksek ise engelli çocuk oranı o oranda artar.

• Kan şekeri > 250mg/dl ise erken doğum riski artar.

• Gebeliğin ikinci yarısında yüksek kan şekerleri iri bebek, bebekte zor solunum, bebekte şeker düşüklüğü, sarılık, polisitemi, kalsiyum düşüklüğü ve doğumsal kalp problemlerine neden olur.

Doğum ve Sonrası

Gebelikte diyabet tanısı almış anne adayları da normal doğum yapabilir. Ancak burada kararı vermede çocuğun durumu etkendir. Doğum genellikle 38. haftada yapılır ve doğum sırasında kan şekeri yüksekse serum ile insülin verilir. Düzenli takip ve kontrollerle de sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür.

Doğum sonrasında da annenin beslenmesinin gebelikte olduğu gibi devam etmesi gerekir. Kan şekeri değerleri kendiliğinden düzeldiğinde insülin tedavisi kesilebilir. Bu nedenle doğumun gerçekleştiği gün ve sonrasında kan şekeri ölçümlerinin düzenli olarak yapılmaya devam etmesi gerekir. Eğer doğum sonrası şeker normal ise doğumdan 1-2 ay sonra yine kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Gebeliğinde şekeri yükselen tüm kadınlarda daha sonraki yıllarda diyabet gelişme riski yüksek (%10) olduğu için düzenli egzersiz ve kilo kontrolü yanında sağlıklı beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca 6 ayda bir açlık ve tokluk kan şekeri ölçmekte de fayda vardır. Daha sonra tekrar gebe kalacaklarsa önceden takip ve kontrolleri çok önemlidir.

Kilo kadar önemli bir başka faktör de yağın vücutta daha çok nerede toplandığıdır. Kilosu normal bile olsa, bel çevresi 102 cm’yi aşan erkekler ve 88 cm’yi aşan kadınlar çok risklidir.

Bel çevresi 94 cm’yi aşan erkeklerle, 80 cm’yi aşan kadınlar daha dikkatli olmalıdır.

Kişiye özel kilo kontrolü, dengeli ve doğru beslenme ve egzersiz programıyla beraber yaşam biçimi değişikliği sayesinde, şeker hastalığı kontrol edilebilmektedir.

Источник: //bahceci.com/hizmetler/gebelik-diyabeti/

Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Şekeri) Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

Gebelik diyabeti veya diğer adıyla gebelik şekeri, sadece hamile kadınlarda ortaya çıkan bir diyabet türüdür. Yani hamile olmadığınız sürece gebelik diyabeti olamazsınız. İlk olarak hamilelikte geliştirebilirsiniz veya önceden tanı almadığınız hafif bir diyabetiniz varsa, hamile kaldığınızda daha kötü hale gelebilir.

Hamilelikte bedeninizin insülini kullanma şekli değişir. İnsülin hormonu yediğiniz gıdaları glukoza veya şekere dönüştürür. Sonrasında bu glukoz, enerji için kullanılır.

Hamilelikte ise bebeğe daha fazla glukoz gönderebilmek için insülin direnciniz doğal olarak artacaktır. Bazı kadınlarda bu süreç yanlış ilerler ve vücut ya insüline tepki vermeyi bırakır ya da size ihtiyacınız olan glukozu sağlayacak miktarda insülin üretmez. Bu olduğu zaman kanınızda çok fazla şeker olur. Bu da gebelik diyabetine sebep olur.

Eğer son zamanlarda gebelik diyabeti tanısı aldıysanız veya tanı aldığınızda ne olacağını merak ediyorsanız, okumaya devam edin.

Hangi Gıdaları Tüketmeli?

  • Her öğünde protein tüketin
  • Beslenmenize günlük meyve ve sebzeler katın
  • Kalorilerinizin yarısından azı karbonhidratlardan gelmeli
  • Beslenmenizin %35’i yağlardan oluşmalı
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durun veya sınırlandırın
  • Aşırı yemeyi engellemek için porsiyon boyutlarına dikkat edin

Eğer gebelik diyabetiniz varsa, sağlıklı, dengeli bir beslenmeye sahip olmak ilaçlar olmaksızın belirtileri yönetebilmenize yardımcı olur. Genel olarak beslenmenizde proteinler ve onun yanında doğru miktarda karbonhidrat ve yağ olmalı. Çok fazla karbonhidrat, kan şekerinde zıplamalara sebep olur.

Bir kez tanı aldığınızda, doktorunuzdan bir beslenme uzmanı önerisi alın. Onlar yemeklerinizi planlamanıza yardımcı olabilirler ve siz ile bebeğinizin sağlığını koruyacak yeme planları oluşturabilirler.

Besinler

Yemeklerinizi protein çevresine kurmaya çalışın. Çok sayıda taze gıdayı dahil edin ve karbonhidrat ve işlenmiş gıdaları sınırlandırın.

Eğer gebelik diyabetiniz varsa, günlük kalorilerinizin sadece %40-50’si karbonhidratlardan gelmeli. Kalorilerinizin %20-25’ini proteinlerden almaya çalışın. %25-35 civarı ise yağlardan gelmeli.

Amerikan Diyabet Derneği’nin önerilerine göre her yemekte %25 protein, %25 nişasta ve %50 nişastasız gıda bulunmalı. Bunlar arasında sebzeler ve salata var.

Bunlar gebelik diyabeti için genel rehber bilgileri. Eğer gebelik şekeri tanısı aldıysanız, doktorunuzla konuşmayı da unutmayın. Onlar size özel yemek planları ve önerilerde bulunabilirler.

Atıştırmalıklar ve Yemekler

Gebelik diyabetiniz varsa tercih edebileceğiniz bazı sağlıklı atıştırmalıklar ve yemekler şöyle:

  • taze veya donmuş sebzeler, özellikle de haşlanmış olanlar
  • yumurta veya yumurta beyazı
  • orman meyveleri ile birlikte yulaf ezmesi
  • taze meyveler
  • derisiz tavuk göğsü
  • fırında balık
  • yağsız patlamış mısır
  • yoğurt

Peki Ya Meyveler?

Diyabetiniz varsa da meyve yiyebilirsiniz. Sadece ne kadar yediğinizi takip etmeniz gerekli.

Doktorunuz çok fazla şeker tüketmeden karbonhidrat tüketmenizi sağlayacak ölçüm yöntemlerini size öğretebilir.

Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?

Çok işlenmiş gıdalardan uzak durmanız gerekli. Bunlar arasında beyaz ekmek ve genel olarak çok şekerli olan her şey bulunuyor. Örneğin aşağıdakilerden kesinlikle kaçının:

  • fast food
  • alkollü içecekler
  • kekler gibi hamur işleri
  • kızarmış gıdalar
  • kola, meyve suyu ve tatlı içecekler gibi şekerli içecekler
  • şekerlemeleri
  • patates ve pirinç gibi çok nişastalı gıdalar

Eğer emin değilseniz, yediğiniz şeylerden doktora bahsedin. Neyden kaçınmanız gerektiğini tanımlamaya yardımcı olacaktır.

Komplikasyonlar Nelerdir?

Gebelik diyabeti hem siz hem de bebeğiniz için riskli olabilir. Bedeninizdeki ekstra glukoz, bebeğin kilo almasına sebep olabilir. Büyük bebek ise daha zor bir doğum riskini arttırır çünkü:

  • bebeğin omuzları takılı kalabilir
  • daha fazla kanama olabilir
  • bebek doğduktan sonra kan şekerini düzenli tutmak ve nefes almak zor olabilir

Gebelik diyabeti aynı zamanda hamilelikte yüksek tansiyon riskini de arttırır.

Çoğu vakada gebelik diyabeti bebek doğduktan sonra son bulur. Ancak gebelikten önce diyabetiniz varsa, doğumdan sonra da olacaktır.

Gebelik diyabetine sahip olmak yaşamınızın geri kalanında da diyabet geliştirme riskinizi arttırır. Hem siz hem de bebeğiniz doğumdan sonra diyabet kontrolüne girersiniz.

Gebelik Diyabeti Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi süreci kan glukoz düzeylerinize bağlı.

Çoğu vakada, gebelik diyabeti diyet ve egzersiz ile tedavi edilebilir. Bazı vakalarda oral ilaçlar almanız veya insülin iğneleri kullanarak kan şekerinizi düşürmeniz gerekebilir.

Sağlıklı Gebelik İçin Diğer Adımlar

İyi ve dengeli bir beslenmeye ek olarak sağlıklı gebelik için şunlara da dikkat edin:

  • Düzenli spor. Haftada üç gün en az 30 dakikalık spor hedefleyin. Hamileyken geniş kapsamlı aktiviteleri yaşamınıza sokmaktan kaçınmayın. Ancak yeni bir egzersize başlamadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Düzenli egzersiz kan şekerinizin dengede tutulmasına yardımcı olacaktır.
  • Her iki saatte bir yiyin. Kan şekerini kontrol altında tutmak için asla öğün atlamayın ve iki saatte bir sağlıklı atıştırmalıklar veya yemek yiyin. Öğün atlamak kan şekerinin dalgalanmasına sebep olur ve tekrar kontrol altına alınmasını zorlaştırır.
  • Vitaminlerinizi alın.
  • Doktoru önerdiği kadar ziyaret edin.

Gebelik diyabeti tanısı aldıysanız, doğru beslenme ve spor ile sağlıklı bir hamilelik geçirebilir, doğum yapabilirsiniz.

Источник: //hamilelik.com/gestasyonel-diyabeti-gebelik-sekeri-olan-hamileler-nasil-beslenmeli/

Gebelik Diyabetinde Beslenme Önerileri

Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

Gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet), daha önce diyabeti olmayan anne adayının gebelik döneminde kan şekeri değerinin yükselmesidir.  Genellikle   ikinci trimester (ikinci 3 aylık dönem)  döneminde ya da sonrasındaki bir zamanda ortaya çıkan gebelik şekeri, doğumdan sonra ortadan kalkar.

Uzmanlar hamilelerin yüzde 2'sinde gebelik diyabetinin ortaya çıkabildiğine dikkat çekiyorlar. Gebelik Diyabeti olan anne adaylarının gebelik döneminde doğru ve bilinçli beslenmelerinin diyabeti olmayan gebelere oranla daha fazla önem taşıdığı belirtiliyor.

Gestasyonel Diyabette, günlük alınması gereken enerji dağılımının anne adaylarının özelliklerine göre belirlenmesi gerektiği ifade ediliyor.Anne adaylarının beslenme programlarında karbonhidratın tamamen kesilmesi yerine, bu besinleri doğru adresten alınması gerektiğine değiniliyor.

Peki, uzmanların gebelik diyabetinde beslenme önerileri neler? Hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli?

Uzmanlar gebelik diyabeti olan anne adayları için vermiş oldukları beslenme önerilerinde günlük enerji alacakları karbonhidratları tamamen kesmenin hatalı bir davranış olduğunu belirtiyorlar.

Bunun yerine bu gıdaları; kepekli pirinç, tam tahıl taneleri, kepekli makarna, yulaf ve bulgur gibi doğru adresten alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Bu dönemde anne adayının kan şekerinin ani düşüşünü önlemek için posadan zengin gıdaların tercih edilmesi gerektiği ve ara öğünlerin kesinlikle atlatılmaması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Anne ve bebeğin sağlığını koruyacak ve tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak kişiye özel diyet listeleri ile anne adayı ve bebeğin yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanıyor. Bu şekilde anne adayının alması gereken enerji; boyuna, yaşına ve o an olduğu kiloya, hamileliğinin başından beri almış olduğu kiloya ve fiziksel aktivite düzeyi gibi parametrelere bakılarak hesaplanıyor.

Gebelik Döneminde Beslenme Hassastır

Anne adayının günlük ihtiyacı olan enerjiyi hangi besinlerden alacağı diyetisyen ve anne adayıyla birlikte düzenlenmesi gerekir. Gebelikte beslenmenin önemli olduğu kadar hassas bir konu olması nedeniyle anne adayının besinlere karşı iştahsızlığı ya da fazla aşerme gibi konularda anneye özel hazırlanan diyet listeleri önem taşır.

Kilo Alımına Dikkat

Gebelik şekerinde önemli konulardan biriside kilo artışının fazla olabileceğidir. Bu nedenle gebeliğin başından itibaren, gebelik şekeri tanısı konmadan önce de beslenmede kontrollü gitmek gerektiği önerilir.

Anne adayı gebeliğe olması gereken kilonun üzerinde başladı (BKE beden kitle endeksi 25'in üzerinde) ise ilk üç aylık dönemde kilo almaması tavsiye edilir.

  BKI = kilo / boy(m) X boy (m)   18,5 altı Zayıf 18,6 – 24,9 Normal 25,0 – 29,9 Şişman 30 ve üzeri Obez   

Her Zaman Şeker Yükselmez

  Gebelik diyabetinde her zaman kan şekerinde yükselme olmaz.  Bazı durumlarda kan şekeri değerinde düşme de yaşanabilir ve durum çok tehlidir. Bu sebeple doktorun ve beslenme uzmanlarının belirttikleri periyotlarda kan şekeri kontrolü yapmak / yaptırmak, besin tüketim kayıtlarını tutmak ve tutulan bu kayıtlar eşliğinde beslenme programını yenilemek gerekmektedir.  

10 Altın Kuralı Unutmayın

Hamilelik şekeri olan anne adayları için uzmanlar gebelik diyabetinde beslenme önerileri için, 10 altın kuralın unutulmaması gerektiği hatırlatılır.

Bu kurallar; Diyet; anne aday için özel hesaplanmış ve onun seveceği besinlerden oluşturularak,  sosyal yaşantısına uygun olmalı,   Gebe kalınan kilo, hamilelik dönemi boyunca alınacak kiloyu belirlemektedir.

  Gebelikte şeker olan anne adayının beslenme programı, mutlaka beslenme uzmanıyla oluşturulmalıdır.   Ara öğün ve normal öğünler kaçırılmamalıdır,   Karbonhidrat içeren besinler öğrenilmeli ve alınması gereken karbonhidrat kaynağı besinleri kişi kendi seçmelidir.

  Gebeliği takip eden doktorun önereceği düzeyde fiziksel aktivite yapılmalıdır.   Bol miktarda su içilmelidir.   Basit şekerlerden uzak durulmalıdır.   Kompleks karbonhidratlara ağırlık verilmelidir ve  bol posa tüketilmelidir.      

Gebelik Şekeri Olanlar İçin 1 Günlük Örnek Menü

Kahvaltı   3 dilim esmer ekmek 2 dilim az yağlı peynir ya da1 haşlanmış yumurta + 1 dilim az yağlı peynir mevsimine uygun bol çiğ sebze 5- 6 adet zeytin (tuzsuz) şekersiz açık çay   

Ara   1 porsiyon meyve ½ kase az yağlı yoğurt ya da½ bardak az yağlı süt   

Öğle   1 kase çorba 100 – 150 gram et ya da tavuk ya da balık salata (1 – 2 tatlı kaşığı zeytinyağlı) 3 dilim esmer ekmek ya da ekmek yerine geçenler   

Ara   1 meyve 1 kase az yağlı yoğurt 1 dilim esmer ekmek ya da ekmek yerine geçenler   

Akşam   1 kase çorba etsiz sebze yemeği 1 kase az yağlı yoğurt 2 dilim esmer ekmek ya da ekmek yerine geçenler  

 Ara   1 porsiyon meyve 8-10 adet fındık     

Ara( yatana kadar geçen süre fazla ise )   ½ kase az yağlı yoğurt ya da ½ bardak az yağlı süt 1 dilim esmer ekmek ya da 3 kaşık yulaf gevreği      

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Источник: //www.gebe.com/gebelik-diyabetinde-beslenme-onerileri

Gestasyonel Diyabeti Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli? | Anneysen.com

Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmeli?

Ekmek grubundan;

  • Tam buğday ekmeği,
  • Arpa taneli ekmek,

Meyve grubundan Gİ (Glisemik İndeksi) < 55 olan düşük meyveler, bol lifli sebzeler gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Glisemik indeksi düşük olan meyveler;

  • Elma,
  • Yaban mersini,
  • Böğürtlen,
  • Çilek,
  • Greyfurt,
  • Nar,
  • Ahududu,
  • Vişne,
  • Mandalina.

Oku Şekerim: Gebelik Şekeri Nedir, Nasıl Düşürülür?

2- Gestasyonel diyabet tanısı konan hamileler neleri yememeli?

Gestasyonel diyabeti olan gebeler düşük glisemik indekse sahip gıdalarla beslenmeli ve yüksek glisemik indeksi olan gıdaları diyetlerinden çıkarmalılar.

  • Rafine şeker içeren tüm besinler,
  • Beyaz ekmek,
  • Beyaz pirinç,
  • Kahvaltılık gevrekler,
  • Patates,
  • Pancar,
  • Kuru hurma,
  • Ananas,
  • Olgun muz,
  • İncir,
  • Kuru üzüm,
  • Kayısı,
  • Karpuz,
  • Mango,
  • Olgun erik,
  • Üzüm,
  • Kavun
  • Bal kabağı gibi Gİ > 55 olan besinler diyetten çıkarılmalıdır.

Yapılan araştırmalar düşük Gİ diyeti yapan bireylerde aşırı kilo alımının ve insüline başlama oranının daha düşük olduğunu göstermektedir.

Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Gebenin günlük kalori ihtiyacı hesaplanırken;

  • Gebenin yaşı,
  • Boyu,
  • Ağırlık kazanımı,
  • İştah durumu,
  • Besin tüketim kaydı,
  • Kan değerleri,
  • Fiziksel aktivite durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Hedeflenen kilo alımı ilk 3 ayda (1. trimester) 1-2 kg ve 2-3. trimesterde 250-500 g/hafta şeklinde olmalıdır.

Gebelik Öncesi Ağırlık DurumuBKI (Beden Kitle İndeksi) (kg/m²)Ek Enerji (kcal) İlk 3 AyEk Enerji (kcal) Sonraki Aylar
Zayıf< 20250300
Normal20-25150300
Hafif şişman25-300300
Zayıf> 301200-1500GÖA (Gebelik Öncesi Ağırlık) göre gereksinim

Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

4- Gebelik şekeri diyetinde karbonhidrat tüketimi ile ilgili nelere dikkat edilmeli? Karbonhidrat diyetten tamamen çıkarılmalı mı?

Karbonhidrat, diyetten kesinlikle tamamen çıkarılmamalıdır fakat kısıtlanmalıdır. Kısıtlama yaparken karbonhidrat türü seçimi de önemlidir. Düşük glisemik indeksli beslenme tercih edilmelidir. Tüketim miktarı gebenin kilosuna, beslenme alışkanlıklarına, kan glukoz seviyesine göre ayarlanmalıdır.

5- Ara öğünlerde yenmesi ve yenmemesi gereken yiyecekler nelerdir? Ara öğünlerin sayısı/saati nasıl olmalı?

Normal diyabette olduğu gibi gebelik diyabetinde de kan şekerinin düşmesi, esas problem. Bunu önlemek için sık aralıklarla, öğünleri atlamadan beslenmek gerekli.

Ara öğünlerde kompleks karbonhidrat içerikli besinler yenmeli ve bunların ana öğünden 2-5-3 saat sonra tüketilmesi uygun.

Peki, kompleks karbonhidratlar neler? Tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf vb.

Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

6- Tatlıya çok düşkün hamileler ne yapsın? Tatlı krizleri ve aşermeler için önerileriniz neler?

Gebelikte fazla tatlı tüketmek önermediğimiz bir durumdur. Çünkü fazla miktarda tüketilen tatlı;

  • Kan şekerinin hızlı yükselmesine ve aniden düşmesine,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk,
  • Kilo artışına neden olur.

Bu durum diyabetin kalıcı olmasına zemin hazırlar. Annenin tükettiği şeker bebeğe de geçer ve bebek daha doğmadan Tip 2 diyabete yatkınlığı oluşur. Gebelere rafine şekersiz hazırlanan doğal şeker içeren meyveli tatlılar önerilmelidir.

7- Son olarak sizden örnek gebelik şekeri diyet listesi istesek?

Bu soruya maalesef şeklinde cevap vermek durumundayım. Çünkü diyet kişiye özeldir. Üstelik gebelikte diyabet tanısı almış birey için çok daha özeldir. Bahsettiğim gibi diyet planı yapabilmek için kişinin yaşı, boyu, gebelik öncesi kilosu, gebelikte aldığı kilosu, OGTT test (Oral glukoz tolerans testi, yani şeker yükleme testi) sonucu gerekmektedir.

Genel olarak söylemek gerekirse vitamin-mineral değeri yüksek, glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidrat içeren bol posalı diyet planlanmalıdır. Günlük 10-12 bardak su içilmelidir.

Источник: //www.anneysen.com/hamilelik/makale/beslenme-gestasyonel-diyabeti-gebelik-sekeri-olan-hamileler-nasil-beslenmeli_2459

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.