Gebelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme
Hamilelik, bir kadının, “bedeninde bir canlı büyütmesi” sürecidir. Bu süreçte kadın metabolizması, 9 ay devam edecek bu sürece adapte olabilmek için iki katı efor sarf etmek durumunda kalır.
Ve hem kendi sağlık ve dengesi , hem de bebeğin gelişimi için öncelikle doğru, yeterli ve dengeli beslenmesi şarttır. Nasıl olsa hamileyim diyerek, kalori yönünden zengin; yahut hamilelik sürecini dikkate almayarak sağlıksız, dengesiz ve tek taraflı beslenmek anne ve bebek için zararlı olacaktır.
Aslında sağlıklı beslenme, hayatın her dönemine yayılması gereken bir disiplindir ama özellikle hamilelik döneminde beslenme rutini çok daha dikkatli ve dengeli olmak zorundadır. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri makul miktarlarda almak gerekir. Gebelikte ek olarak yaklaşık 300 kalori fazladan almak gerekir.
Düzenli beslenmenin yanı sıra ilave olarak demir ilacı ve özellikle gebeliğin ilk aylarında folik asit kullanımı önerilir. Eğer hamilelik sürecinizde yeterli gıda alamıyorsanız, multivitamin preperatları da tavsiye edilir. Hamilelikte kilo alma süreci kaçınılmazdır Ama bunun makul bir sınırı vardır pek tabii.
Anne adayının kilo kontrolü doktoru tarafından yapılmalıdır. İlk üç ayda yarım ila 1 kilo, takip eden dönemlerde ayda 1.5-2 kilo, toplamda hamilelik boyunca 10-12 kilo alınması normaldir.
Hamilelikte, diğer zamanlarda olduğu gibi, gibi aşırı yağlı, şekerli, unlu, katkı maddesi içeren ve bol kalorili atıştırmalıklardan, abur cuburlardan, basit karbonhidratlardan, kalori değeri yüksek, besin değeri düşük gıdalardan kaçınmak gerekir.
Kek, bisküvi, cips gibi abur cuburları hiç tüketmemeye çalışmak; hamur işi ve yağlı yiyecekleri olabildiğince az tüketmek, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek, sağlıklı beslenme anlamında yerinde olacaktır.
Öğünleri 5’e 6’ya bölmek ve azar azar tüketmek, tuz tüketimini sınırlamak, vitamin deposu olan meyve ve sebzeleri sıkça tüketmek, protein yönünden zengin olan et ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketmek, haftada 1-2 kez mutlaka taze deniz balığı yemek, günde mutlaka 1-2 ceviz tüketmek, sadece anneye fayda sağlamakla kalmayıp, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için de son derece gerekli olan balık yağını ve omega 3’ü de temin edecektir. Deniz balığının yanı sıra ton balığı da tüketilebilir. Balıklardaki civa oranı da düşünüldüğünde haftada 2 kereden fazla balık tüketimi tavsiye edilmez.Hamilelikte bol su içilmesi gerektiğini de hatırlatmak gerekir. Çay, kahve, kola, meşrubat gibi kafein ve asit yönünden zengin içecekleri çok az miktarda tüketmek doğru olacaktır. Maden suyu içmekte bir sakınca yoktur ama tabii ki abartmadan…Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, nane, limon gibi bitki çayları yine aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz, ama bazı bitkilerin düşüğe sebebiyet verdiği bilgisini de göz ardı etmeden bitki çayı tüketiminden önce mutlaka hekiminize danışmanız yerinde olacaktır. Fetal alkol sendromuna sebep olma riski olduğundanhamilelikte alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Hamilelikte günde 2-3 bardak süt içilmesi ise son derece faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme ile hamilelik süreci son derece doğru bir şekilde yönetilebilir.
Hamilelikte Kilo Alma
Hamilelikte diyet yapılması asla doğru bir tutum değildir. Çünkü kilo alma süreci muhakkak yaşanacaktır. Anne adayı hamileliğe mümkünse ideal kilosunda başlamalı, hamilelik boyunca da 10 ila 12 kilo alarak doğuma girmelidir.
Ama eğer hamilelik başlangıcında fazla kilosu varsa, hamilelik sürecinde bu kiloları vermeye çalışmamalıdır. Sadece daha fazla kilo almamak için makul beslenmelidir.
Hamilelikte fazla kilonun sağlık açısından ve hamileliği zora sokan bir durum olması açısından zararlı olduğu bilinmelidir.
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, çiğ yumurta, mayonez ve kaynatılmamış yahut pastörize edilmemiş süt gibi gıdaların tüketiminden kaçınmaktır.
Eğer hamilelikte beslenme listesi örneği arıyorsanız, size her bünyeye uyacak bir iki liste verebiliriz.
Hamilelikte Beslenme Listesi 1
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 1 yumurta veya 1 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, bal veya reçel, 1 ince dilim ekmek, havuç veya domates.
Öğle: 1 kase tarhana çorbası, 1 porsiyon zeytinyağlı barbunya plaki, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon meyve, 1 ince dilim ekmek.
Ara: 1 kibrit kutusu peynir, 1 ince dilim ekmek, 1 porsiyon meyve.
Akşam: 3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 porsiyon makarna veya pilav, salata, 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 1 porsiyon meyve
Not: Ekmek veya peynir yerine 1 dilim börek veya kek yiyebilirsiniz. Aynı ölçüde eti, herhangi bir yemeğin içinde kullanarak da tüketebilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme Listesi 2
Kahvaltı: 1 su bardağı meyve suyu, 2 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı tereyağı veya 5 zeytin, 2 ince dilim ekmek.
Öğle: 1 porsiyon etli kuru fasulye , 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kase yoğurt, salata.
Ara: 1 su bardağı süt, 1 porsiyon meyve veya 1 ince dilim ekmek.
Akşam: 1 porsiyon tarhana çorbası, 3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği veya salata, 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 2 porsiyon meyve
Hamilelikte Beslenme Listesi 3
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 1 yumurta ya da 1 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, bal ya da reçel,1 portakal, havuç ya da domates,1-2 ince dilim ekmek
Ara: İstenirse 1 porsiyon meyve
Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeği, 1 porsiyon pilav ya da makarna,1 kase yoğurt, salata,1-2 dilim ekmek
Ara: 1 porsiyon meyve, 1 dilim börek ya da kek ( ya da 1 kibrit kutusu peynir ve 1 ince dilim ekmek )
Akşam: 1 porsiyon yayla, tarhana ya da domates çorbası, 2-3 köfte kadar et, balık ya da tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 porsiyon salata,1-2 ince dilim ekmek
Gece: 1 su bardağı süt
Источник: //www.hamilelikgebelik.net/hamilelikte-beslenme/
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Rehberi
Sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Değişen zamanla gebelerde sağlıklı beslenme daha da önemli hale geliyor. Hamilelikte artık tek kişi değilsiniz. Yaşamsal aktivitelerinizi ve hamilelikte beslenme programınızı bu bilinçle gözden geçirmeniz gerekir.
Yeni bir insan dünyaya getirmek size verilmiş mucizevi bir yetenektir. Sağlığınıza normalde ettiğiniz dikkatin kat kat fazlasını gebelik döneminizde göstermelisiniz. Hareket etmeyi ve doğru beslenmeyi göz ardı etmemelisiniz.
Gebelik döneminde ne kadar sağlıklı bir yaşam sürerseniz, bebeğiniz de bu durumdan aynı şekilde etkilenecektir.
Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmek Gerekir?
Bir bireyin kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi için günlük 2000 kilokalori alması gerekir. Hamileler için 300 kilokalori daha gereklidir.
Protein, vitamin, mineral ve karbonhidratların yeterli ölçüde alınması bebeğin gelişmesini ve büyümesini sağlar. Bazen gebelikte beslenme sırasında ihtiyaç duyulan maddeler alınamayabilir.
Bu durumda doktor tarafından yazılan ek gıda takviyelerine ve vitamin ilaçlarına başvurulabilir.
1. Günlük öğün sayınızı artırın
Vücudunuzun hamilelikle birlikte ihtiyaçları daha da artacaktır. İhtiyaçlarınıza göre yemek yemelisiniz. Tek taraflı beslenmeden kaçınmalısınız. İhtiyaç duyduğunuz yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminleri almalısınız. Normal bir birey için ideal öğün sayısı 3’tür.
Gebelerin sağlıklı beslenme sürecinde ise öğün sayısı sık olmalıdır, önerilen genellikle 5’tir. Her besinden yeteri kadar yemelisiniz. Çok yağlı, tuzlu veya şekerli besinlerden uzak durun. Tuz vücudunuzda ödeme sebep olarak şişlik yapabilir.
Bu da bebeğiniz için istenmeyen durumlar doğurabilir.
Bu dönemlerde enerji ihtiyacı daha da artar. Bebeğinizin büyümesiyle sizin de enerji alımınız artmalıdır. Lifli gıdalar yüksek enerji kaynağıdır ve karbonhidrat içerir.
Normal bir bireyde günlük karbonhidrat ihtiyacı yaklaşık 400 gramdır. Hamilelik döneminde ise bu ölçünün üzerine çıkılmalıdır.Tam tahıllı ekmekler, yulaf, elma, kayısı, şeftali, muz, ananas, çilek, mandalina ve havuç yüksek lif içerirler. Bu besinleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
3. Bebeğinizin zekası için folik asit takviyesi
Bebeğinizin beyin gelişimi hamilelikten 6 yaşına kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçte zeka gelişimi beslenmeyle doğrudan ilişkilidir.
Gebelikte beslenme sırasında aldığınız folik asit, bebeğinizin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler. Folik asit, DNA sentezinde ve sinir sistemi ile omurilik sıvısı üzerinde etkilidir.
Folik asit, marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğer ve böbrek gibi et çeşitlerinde bulunur.
Gebelikte Folik Asit Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler İçin: Gebelikte Folik Asit Kullanımı
3. Düzenli demir desteği alın
Demir vücudumuz için vazgeçilmez bir mineraldir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık oluşumunu engeller. Ayrıca demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlar. Eksikliğinde beyin fonksiyonları değişebilir.
En çok yumurta, irmik, pekmez, antep fıstığı, roka, fasulyede bulunur. Ana yemeğinizin yanında roka salatası veya ara öğün olarak antep fıstığı tüketebilirsiniz. Az demir tüketildiğinde bebeğinizin zeka fonksiyonları bu durumdan etkilenebilir.
Konsantrasyon eksikliği ve dikkat bozukluğu görülebilir.
4. Bebeğinizde doku gelişimi için C vitamini tüketin
Organların onarımı, doku ve kıkırdak gelişimi, enfeksiyonlara karşı korunmak ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için C vitamini önemlidir.
Bebeğinizin temel yapı taşlarını oluşturan kemik ve kıkırdak gelişiminde C vitamini önemli rol oynar. Hamilelikte kiraz yemeniz yüksek oranda C vitamini almanızı sağlar.
C vitamini en çok muz, elma, kabak, kivi, lahana, ıspanak, patates, yeşil biber ve tüm mevsim yeşilliklerinde bulunur.
5. Yağ ve şeker tüketiminden kaçının
Sağlıklı bir gebelik dönemi için fazla yağ tüketiminden kaçınılmalıdır. Yağların fazla tüketimi aşırı kilo alımına sebep olabilir. Bu sebeple gebelikte tatlı krizine girildiği dönemlere dikkat edilmelidir.
Çikolata, içerdiği kafein nedeniyle vücut üzerinde birçok etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucu gebelik döneminde belirli bir oranda çikolata tüketen anne adaylarında yüksek tansiyon ve gebelik zehirlenmesi daha az görülmüştür.
Uzmanlarca bitter çikolatanın tüketimi daha çok öneriliyor.
Gebelik Zehirlenmesi İle İlgili Daha Fazla Bilgi İçin: Gebelik Zehirlenmesi Rehberi
6. Kalsiyum ve protein alımı önemlidir
Bebeklerde 8. haftadan itibaren kemiklerin ve dişlerin gelişimi başlar. Kalsiyum bu yapılara katılan en önemli maddedir. Peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindir. Bu ürünleri tüketmeniz önerilir. Protein ise vücudumuzu oluşturan bütün mikroorganizmaların yapısına katılır. Protein açısından zengin besinler yumurta, balık ve kuru baklagillerdir.
7. Omega 3 ve Omega 6 için balık tüketin
Beynin yaklaşık %60’ı yağdan oluşur. Bu yüzden omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, beyin fonksiyonlarının iyi çalışması için büyük önem arz ediyor. Aynı zamanda bebeğin göz sağlığı için de önemlidir.
Bu yağ asitleri balıklarda oldukça fazla bulunur. Somon balığı, ton balığı, sardalya yağ asitleri açısından zengin balıklardır. Hamilelikte somon balığı tüketerek ihtiyaç duyulan omega 3 kaynağını elde edebilirsiniz.
Bu besinleri hijyen kurallarına dikkat edip yemelisiniz.
8. Bitki çaylarıyla rahatlayabilirsiniz
Gebelik dönemi hem sizin hem de bebeğiniz için riskli ve stresli bir süreçtir. Bu stresten uzaklaşmak, rahatlamak için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.
Yeşil çay genellikle tavsiye edilmez bunun yerine rezene, papatya, adaçayı içilebilir. Antiseptik özelliği nedeniyle adaçayını bir fincandan fazla tüketmek vücutta bazı sorunlara yol açabilir.
Siyah çayı açık ve limonlu olarak tüketebilirsiniz.
Hamilelikte İçebileceğiniz Harika Bitki Çaylarının Olduğunu Biliyor musunuz?: Hamilelikte Tüketilebilecek Bitki Çayları
Hamilelikte Ne, Ne Kadar Yenmelidir?
- Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler günde 2-3 porsiyon
- A, B, C, E vitaminleri, demir ve kalsiyum içeren sebze meyve grupları günde 3-4 porsiyon
- Protein içeren sebze ve meyvelerden günde 4 porsiyon
- Günde en az 3 litre su
Hamilelikte Neler Tüketilmemelidir?
- Aşırı işlemler uygulanmış gıda sanayi endüstrisi ürünleri tüketmeyin. Ambalajlı ürünlerde raf ömrünün artması için birçok katkı maddesi kullanılır. Bu katkı maddeleri hem sizin için hem de bebeğiniz için zararlı olabilir. Mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın.
- Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirlerden uzak durun. Bu besinler listeria adlı bakteriyi içerir. Gebelikte erken doğum ve düşüğe sebebiyet verebilir.
- Az pişmiş veya çiğ et tüketmeyin. Et kesimhanelerde veya fabrikasyon işlemler sırasında birçok bakteriye maruz kalır. Bu bakteriler çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
- Patates kızartması, cips gibi bol yağda kızartılmış ürünler kanserojen maddeler içerir. İçeriğinde akrilamid maddesi bulunur ve sinir sistemi hasarlarını doğurabilir.
- Soya sosu gibi genetiği oynanmış gıda maddelerinden uzak durun.
- Sigara ve alkol gibi sağlığı büyük derecede tehdit eden maddeleri kesinlikle kullanmayın.
Источник: //sebboy.com/hamilelikte-saglikli-beslenme-rehberi/
Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey! | Anneysen.com
Hamile diyeti, bebeğinin ve senin sağlına odaklanmış bir yeme planıdır. Hamilelik dönemine göre şekillendirilmiş bir beslenme programıdır.
Hamile bir bedenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olmanın dışında, temelde her şey ortalama bir sağlıklı beslenme modeli ile aynıdır.
Hamilelikte beslenme şekli; protein ve kalsiyumun, tam tahılların, gökkuşağının tüm renklerinde meyve ve sebzelerin, sağlıklı yağların iyi ve dengeli bir karışımından oluşur.
Hamilelik döneminde doğru beslenme modeli aşağıdaki 4 şartı yerine getirmeli:
- Hem senin hem de bebeğinin beden gelişimini destekleyecek yeterli enerjiyi (kaloriyi) sağlamalı.
- Kendi bedeninin sağlığını korumalı ve bebeğinin beden oluşumu için ihtiyaç duyulan tüm maddeleri (proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) içermeli.
- Bebeğinin bedeni üzerinde olumsuz etkisi olan yiyeceklerden ve diğer maddelerden uzak olmalı.
- Kilonu, kan şekeri seviyeni ve kan basıncını sağlıklı bir aralıkta tutarak metabolizmanı desteklemeli.
Gebelikte beslenmenin önemi ve faydaları neler?
Dokuz ay boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmenin, hem bebeğinin gelişimine hem de hamilelik süresince sana birçok faydası var. İşte hamilelikte sağlıklı beslenme programının 9 önemli faydası:
- Bebeğinin sağlıklı bir doğum kilosuyla dünyaya gelmesini sağlar.
- Daha iyi bir beyin gelişimi göstermesini sağlar.
- Bazı doğum sakatlıkları riskini azaltır.
- Çocukluk yıllarında daha iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırır.
- Hamilelikte yaşanan anemi, gebelik şekeri, preeklampsi gibi bazı durumları yaşama riskini azaltır.
- Bulantı, bitkinlik, kabızlık, kramplar, tansiyon, mide yanması gibi birçok hamilelik semptomunu en aza indirerek hamilelik süresince kendini daha dinç ve rahat hissetmeni sağlar.
- Duygusal savrulmaları yumuşatır. Gerginlik, hassasiyet gibi hislerini minimuma indirir.
- Zamanında doğum yapmanı sağlar. Çünkü genel olarak düzenli ve iyi beslenen kadınların erken doğum yapma ihtimali daha düşüktür.
Doğumdan sonra daha çabuk toparlanmanı sağlar ve kilo vermeni kolaylaştırır. İyi beslenmiş bir vücut daha hızlı ve daha kolay iyileşebilir.
Öncelikle hamilelik döneminde beslenme konusunda bazı prensipler edinmelisin. Hamilelikte nasıl beslenmek gerektiğine dair genel bir bakış açısı kazanırsan verimli ve sağlıklı tercihler yapma ihtimalin artar. Eline verilen beslenme listelerini, örnek menüleri ezberlemeden önce 9 ay boyunca sağlıklı beslenmenin temel mantığını öğrenmelisin.
Tüm kalorilerin eşit değere sahip olmadığını, besin değeri yüksek kalorisi düşük yiyecekler seçmen gerektiğini, günde 5-6 küçük öğün yemenin daha verimli olduğunu, yüksek şeker ve yağ oranı içeren, paketlenmiş, kızartılmış gıdalardan uzak durman gerektiğini, dışarda daha az yemek yemen gerektiğini öğrenmelisin. Beslenmenin geneline dair bilinçlenmelisin. İşte sana yepyeni bir bakış açısı edindirecek öneriler: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamileler ne yemeli?
“Hamileyim, ne yemeliyim?” diyorsan, günlük beslenme planına süt ürünlerini, protein kaynaklarını, karmaşık tahılları ve gökkuşağının tüm renklerinde meyve ve sebzeleri mutlaka dahil et deriz.
Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri çok iyi birer kalsiyum ve protein kaynağıdır. Bol bol tüket.
Protein, hamilelik döneminde kritik bir besin maddesidir, mutlaka tüketmelisin. Protein içeren gıdalara et ve hayvansal ürünlerle baklagiller, kabuklu yemişler gibi besinler girer.
Kırmızı dolmalık biber, brokoli, havuç, tatlı patates, lahana, elma, ananas, kivi, greyfurt gibi gökkuşağının her renginde sebze ve meyveleri her öğününde tüketmeye çalışmalısın. Çeşitlilik arttıkça verim de artar.
Tam buğday, yulaf, çavdar, karabuğday, bulgur gibi karmaşık karbonhidratlar zengin birer besin deposudur.
Bu konuda daha detaylı öneriler için Hamilelikte Beslenme Programı: Hamileler Ne Yemeli? yazımıza göz atabilirsin.
Hamilelikte özel olarak ihtiyaç duyulan besin ögeleri neler?
Bedeninin, hamileliğe bağlı değişimlere ayak uydurmak ve bebeğinin gelişimini desteklemek için bazı besin ögelerine özel olarak ihtiyacı var. Folik asit, protein, demir, çinko, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, B vitamini gibi vitamin ve mineraller hamilelik süresince özel olarak alman gerekenler arasındadır.
Hangi vitamin ve mineralleri daha fazla alman gerektiğini, bunların bebeğin ve senin için neden önemli olduğunu, hangi besinlerde bulunduklarını merak ediyorsan Bunları Bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir? yazımızı okuyabilirsin.
Hamilelikte yenmemesi gerekenler neler?
Sigara, alkol, kafein, keyif vericiler, ilaçlar, tatlandırıcılar, paketlenmiş raf ürünleri, asitli içecekler, yapay meyve suları, işlem görmüş etler, yıkanmamış ürünler, çiğ veya az pişmiş et, tavuk, yumurta ve deniz ürünleri, yüksek miktarda ciğer, cıva oranı yüksek deniz ürünleri hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler arasında yer alır.
Hamilelikte nelerden uzak durman gerektiğini merak ediyorsan, Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler yazımıza göz atabilirsin.
Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı?
Hamilelikte ideal kilo alımıi yani doğru kilo diye bir şey yoktur. Hamilelikte annenin kilo alımı, hamileliğin başlangıcındaki kiloya bağlı olmak üzere her kadın için değişir. Kilo hedefi, hamilelik öncesindeki vücut kütle endeksine yani boyun kiloya oranına göre hesaplanır. Fakat normal kiloda hamile kalmış bir kadının ortalama olarak 11 ila 14 arasında kilo alması beklenir.
“Hamilelikte ideal kilo aralığı kaçtır, hangi ay kaç kilo almalıyım, aşırı kilo alırsam ne olacak, kilo almadan beslenmem mümkün mü, çok az kilo alırsam bebeğime zararlı mı?” gibi birçok soru işareti olduğunun biliyoruz. Hepsini senin için yazdık. Aklında soru işareti kalmayacağına eminiz. Bunun için Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey yazımıza mutlaka göz atmalısın.
Hamilelikte beslenme listesi: Neyi ne kadar yemeliyim?
Günlük olarak alman gereken kalorilere 3. trimestere kadar sadece 300 kalori eklemen yeterli. Kabaca söylemek gerekirse, hamileliğin boyunca 1800 kaloriden daha az enerji almamalısın.
Günlük kalori alımını 3. trimestere kadar 1800’lerde tutup son trimesterde 1800 ila 2000 arasında değerlere çekebilirsin.
İşte aklında genel bir beslenme eğilimi oluşması için hamilelikte beslenme tablosu!
Protein İçeren Yiyecekler | Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta veya kuru baklagil | 4 (100-120 gram) |
Kalsiyum İçeren Yiyecekler | Süt, peynir, yoğurt | 3 – 4 |
Demir İçeren Yiyecekler | Yumurta ve kırmızı et | 2 |
Tam Tahıllılar ve Ekmek (Çinko, magnezyum ve B vitamini yönünden zengin) | Bulgur, tam buğday unundan ekmek, makarna, kuru baklagiller | 8 (1 porsiyon= 1 ince dilim esmer ekmek= 1 kase çorba= 3 yemek kaşığı bulgur pilavı) |
C Vitamini İçeren Yiyecekler | Sebze ve meyveler: Portakal, mandalina, sivri biber, çilek, elma | 2 |
Yeşil Yapraklı Sebzeler (Folik asit ve B6 yönünden zengin) | Ispanak, roka, tere, semizotu, pazı, karalahana | 1 – 2 (1 porsiyon = 1 kase salata = 6 yemek kaşığı sebze yemeği) |
Sarı ve Turuncu Sebze ve Meyveler (A vitamini ve beta karoten yönünden zengin, antioksidanlar) | Havuç, balkabağı, Trabzon hurması, tatlı patates | 1 |
Yağlı Yiyecekler | Ceviz, badem, fındık | 2 – 3 (2 adet ceviz içi veya 6-8 adet badem ya da fındık = 1 tatlı kaşığı kadar yağ) |
Источник: //www.anneysen.com/hamilelik/makale/beslenme-hamilelikte-beslenme-hakkinda-bilmen-gereken-her-sey_10024
Gebelikte beslenme
Gebelik döneminde beslenme, gebeliğin en önemli bölümüdür. Gebelik döneminde anne adayının nasıl beslendiği, dünyaya gelecek bebeğin sağlığını etkilerken, doğumdan sonra annenin vücut deformasyonunu da etkiler.
Sağlıklı ve konforlu bir gebelik dönemi yaşamak için, bebeğin ve annenin olması gereken kiloda olması gerekir. Bu sayede gebelik belirtileri minimumda yaşanır, anne adayının hayat kalitesi düşmez. Gebelik döneminde dengeli beslenme lohusalık döneminin de rahat geçmesini sağlar, anne adayı daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde toparlanır.
Bir anne adayı olarak, bebeğinizin sağlığını düşünmeye hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk anda başlamalısınız!
İlk olarak bilmeniz gereken; dengeli beslenmek için geç kalmadığınızdır. Şayet hamileliğinizi ilk öğrendiğinizde beslenme düzeninize dikkat etmediyseniz ve bunun bilincine şu an vardıysanız, geç kalmış sayılmazsınız.
İlk günden itibaren beslenme konusunda bilinçli olmak elbette ki daha sağlıklıdır ancak bunun için geç kaldığınızı düşünmeyin.
Gebeliğinizin son aylarında olsanız dahi, beslenme düzeninizde yapacağınız değişimler bebeğinizi ve vücudunuzu oldukça olumlu ve fark edilir şekilde etkileyecektir.Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ilk 6 ay demir ve vitamine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları gebeliğinizin son ayında yaptığınız düzenlemeler ile sağlamanız bile mümkün. Bu sebeple gebeliğinizin hangi sürecinde olursanız olun, beslenme programınızı mutlaka gözden geçirin.
Vücudunuz sizi korumak için tepki veriyor!
Gebeliğin erken haftalarından itibaren bazı besinleri canınızın çekmesi ve bazı besinlerin bulantıya yol açması tamamen vücut bilincinizle alakalı. Örnek olarak: gebe kalmadan önce sigara kullanıyorsanız, gebelik döneminde sigara dumanından dahi mideniz bulanabilir.
Bunun sebebi vücudunuzun bebek için hazırlık yapması ve onu korumak istemesidir.
Aynı şekilde, gebelikten önce nefret ettiğiniz meyve ya da sebzeleri hamilelik sürecinde canınız çekiyorsa, vücudunuz eksik olan vitamin ve mineralleri karşılamanız için size sinyal veriyor olabilir.
Vücudunuzu dinleyin!
Gebelik döneminde ihtiyacınız olan su, vitamin-mineral ve proteinleri karşılamak için vücudunuz size mutlaka yol gösterecektir. Bu süreçte sık sık acıkabilir ve çok yemeden tokluk hissi yaşayabilirsiniz.
Gebelik dönemi, sık ama az yemeniz gereken bir dönemdir. Bu süreçte kan şekeri ve tansiyonun dengelenmesi için sık sık acıkabilir ancak çabucak doyabilirsiniz.
Vücudunuzun size yol göstermesine izin verin!
Gebelik döneminde bilinmesi gereken en temel kural: bütün besin ögelerinden yeterli ve düzenli olarak faydalanmaktır. Yağ ve şeker bile vücudunuzun ihtiyaçları arasındadır.
Ancak yeterli oranda tüketilmesi ve daha fazla tüketilmemesi oldukça önemlidir. Şekeri özellikle meyve ve sebzelerden karşılamanız, beyaz şeker kullanmamız gerekir.
Yağ ihtiyacı ise fast food tarzı besinlerden kesinlikle karşılanmamalıdır.
Yemek yemek için kendinizi zorlamayın!
Gebelik döneminde vücudun alması gereken besin ögeleri artar, evet. Ancak bu daha çok yemek yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Günlük olarak almanız gereken kalsiyum, vitamin, mineral ve proteini aldıktan sonra porsiyon büyüklüğünün bir önemi yoktur. Toplumdaki ‘’ iki canlısın, daha çok ye.’’ Baskılarına yenilmemeniz, sizi gereksiz kalori alımından kurtarır.
Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin beslenme ihtiyaçları daha azdır. Bu sebeple de anne adayı mide bulantısı varsa, iştahsızlık söz konusu ise kendisini yemek yemek için zorlamamalıdır.
Şayet bu iştahsızlık kilo vermenize sebep olmuyorsa, ciddi beslenme problemleriniz yoksa ve doktorunuz bir tedaviye ihtiyaç duymuyorsa, gerekli vitamin-mineral ve sıvı tüketimini temin etmeniz yeterli olacaktır.
Bu durumda bebeğiniz olumsuz etkilenmeyecektir.
Vitamin takviyesi almanıza güvenmeyin!
Almanız gereken vitaminleri doğal olarak besinlerden almaya çalışın. Hiçbir vitamin takviyesi, besinlerden temin edilen vitaminin yerini tutmaz. Bu sebeple de sağlığınıza daha olumlu katkılar yapamaz. Takviye vitaminler, doğal vitaminlerin taklididir. Bu sebeple de taze, mis kokulu meyve ve sebzelerden bu ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışın.
Anne sütünü hiçbir teknoloji ve hiçbir laboratuvar taklit edemediği gibi; vitaminlerden alınan katkı da hiçbir şekilde doğal olarak taklit edilememektedir.
‘’Susadım, meyve suyu içeyim!’’
Birçok anne adayı susadığında meyve suyu ya da asitli içeceklere yönelmektedir. Gebelikte en yaygın yapılan hatalardan biri de budur. Vücudunuzun suya ihtiyacı varken, şekerli sıvılar tüketmeniz gebelik döneminde çok ciddi sorunlara yol açabilir. Gebelik döneminde susamadığınızda bile en az 2 litre su tüketmeniz gerekir.
Bu sebeple susadığınızda meyve suyu yerine mutlaka su içmelisiniz. Meyve suyu içmek, meyve yemenin yerine de geçmez. Özellikle marketlerde satılan ve içerisinde katkı maddeleri olan sıvılar, oldukça zararlı olabilir. Meyve suyu tüketmek istiyorsanız, ev yapımı ve katkısız meyve suları tüketmelisiniz. Ancak evde yapılmış doğal meyve suları da suyun yerini tutamaz.
Doğal meyve suyu içtiğinizde, günlük içmeniz gereken su miktarı azalmaz.
Süt içemeyen anne adayları kalsiyumsuz kalmasın!
Şayet süt içemiyorsanız, günlük olarak almanız gereken kalsiyumu yerine koymak için mutlaka farklı çözümler üretmelisiniz. Bunun için de; peynir, yoğurt gibi süt ürünleri; domates (evet, domateste az da olsa kalsiyum var!), ceviz ya da yumurta tüketmelisiniz. Bu sayede günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Bunun dışında laktozlu sütler de kullanılabilir. Laktozlu sütler, kalsiyum oranından herhangi bir şey kaybetmemektedir. Şayet hiçbir şekilde süt ve süt ürünü tüketemiyorsanız doktor tavsiyesi ile kalsiyum takviyesine başlamanız gerekmektedir.
Vitamin takviyesi!
Hamilelik döneminde mutlaka almanız gereken vitaminleri besinlerden temin etmelisiniz. Şayet özel bir durum söz konusu değilse, vitamin takviyesi almanız şart değildir.
Düzensiz besleniyor ancak vitamin takviyesi alıyorsanız; bu durumun gebeliğinize herhangi bir artısı olmayacağını bilmelisiniz.
Düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketmeniz vitamin ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlayacaktır.
Demir takviyesi!
Gebelik döneminde vücudun kan volümü yarı yarıya artar. Bunun sebebi bebeğe yeterli besin ve oksijenin sağlanmasıdır. Bu sebeple demir, gebelikte oldukça önemlidir.
Gebelikte ihtiyacınız olan demiri karşılamak için demirden zengin besinler tüketseniz de demir takviyesi kullanmanız gerekebilmektedir. Genellikle gebeliğin ikinci üç aylarından itibaren doktorunuz demir takviyesi önerebilir.
Demir takviyesi, vitamin takviyesi gibi değildir. Günlük demir ihtiyacının karşılanması için, günlük tüketilen kalori miktarının neredeyse iki katına çıkarılması gerekir. Bu durum gebeliğin gidişatı için sağlıklı değildir. Bundan dolayı da demir takviyesi almak gerekir.Bu sebeple kullanılması gebelik için yararlı olacaktır. Demir ihtiyacınızı karşılamanız, bebeğinizin demir deposu için oldukça önemlidir.
Bu noktaya kadar unutmamanız gereken ayrıntılar:
Gebelik döneminde günlük öğün sayınız en az beş olmalıdır. Bu aşamada üç ana öğünü beşe bölmeniz kan şekeri ve tansiyonunuzu dengelemek için önemlidir. Bu sayede mideniz bir anda dolmayacak ve rahatsız hissetmeyeceksiniz. Günlük öğünlerinizi beşe bölmeniz mide bulantılarınızın azalmasını da sağlayacaktır.
Su, gebelik döneminde en temel ihtiyaçtır. Gebelikte tuvalete gitme ihtiyacınız arttı ancak bu sebeple su içmeyi kesinlikle bırakmamalısınız. Günde en az 2 litre su içmelisiniz. Bu sayede kabızlık gibi sorunlar yaşamayacak ve kendinizi halsiz ya da yorgun hissetmeyeceksiniz.
İdrarınızın açık renkli olması yeterli su tükettiğiniz anlamına gelmektedir.
Kahve ve Çay!
Ülke olarak kahve ve çay tiryakisiyiz. Ancak gebelik dönemi böyle alışkanlıklar için uygun bir süreç değildir. Hafta bir ya da iki defa kahve içmenizde bir sakınca yoktur ancak aşırı tüketimde dolaşım sisteminiz olumsuz etkilenebilmektedir.
Bu sebeple de uyku problemleriniz artabilir. Bunun dışında aşırı kafein tüketimi erken doğum riskini arttırmaktadır. Gene aşırı kafeinin bebekte gelişim geriliğine yol açtığını gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur.
Bu sebeple kahve aşkınızı kafii oranlarda tutmaya çalışın.
Çay da kafein içermektedir. Bu sebeple çay içecekseniz mutlaka açık içmeli ve sık sık tüketmemelisiniz. Çay içerisinde kafein dışında teofilin isimli bir madde de bulunmaktadır.
Bu maddenin niteliği bilimsel olarak aydınlatılmamıştır. Bu sebeple de fazla tüketilmesi önerilmez.
Çayın demir emilimini de azalttığı göz önüne alınırsa yalnızca canınız çektiğinde çok nadir olarak ve açık içmeniz önerilir.
Alkol!
Alkol gebe kalmaya çalışırken, gebelik döneminde, emzirme döneminde ya da lohusalık döneminde kesinlikle uzak durulması gereken bir maddedir. Alkol bebeğin anomali riskini arttırmaktadır. Bu sebeple bahsedilmesine gerek olmayacak kadar sakıncalıdır.
Sigara!
Sigara gebelikte alkolle beraber uzak durulması gereken en temel iki maddedir. Sigara bebekte erken doğuma, gelişim geriliğine, solunum problemlerine, anomali riskine ve bebek ölümlerine yol açmaktadır.
Bunun dışında beslenme düzeninize olan etkisi ise; iştah kesmesidir. Çevrenizde altı sigara içilmesi ve sizin bu dumana maruz kalmanız, size bir sigara içmişsiniz gibi zarar vermektedir.
Bu sebeple sigara kullanmayın ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
Tuz!
Hamilelik döneminde sıvı alımı ve bu sıvının vücutta tutulması hamilelik için oldukça önemlidir. Gebelikte aşırı tuz alımı sakıncalıdır ancak yemeğinize az oranlarda tuz katmanızın herhangi bir sakıncası yoktur. İyot ihtiyacınızı karşılamanız için iyotlu tuz kullanımı daha sağlıklı olacaktır.
Su!
Hamilelik döneminde vücudun kan volümü yaklaşık %50 oranında artar. Bebeğin içinde yüzdüğü amnion sıvısı da bu sayede sürekli kendini yeniler. Bundan dolayı bol bol su içmek gerekmektedir. En az 2 litre su tüketmelisiniz.
Çikolata!
Çikolata, kafein ve teobromin adı verilen maddeleri içermektedir. Bu sebeple de çikolata uygun oranlarda tüketildiğinde gebelik için sağlıklı olabilir. İçeriğindeki teobromin adlı madde, gebelik zehirlenmesi riskini en aza düşürmektedir. Bu sebeple çikolata tüketebilirsiniz. Bu madde, bitter çikolatada daha fazla mevcut olduğundan bitter çikolata tercih etmeniz önerilir.
Ancak çikolatada kafein de vardır. Bu sebeple aşırı tüketilmesi zararlara yol açabilir. Haftada 2 ya da 3 defa kafi oranlarda çikolata tüketmenizde herhangi bir sakınca olmadığı gibi yararlıdır da.
Peki ya vejeteryan anne adayları nasıl beslenecek?
Vejeteryan anneler ilk olarak mutlaka bir diyetisyen ile beslenme programını düzenlemelidir. Mutlaka doktorunuza başvurarak almanız gereken vitamin, mineral, kalsiyum ve proteinin diğer besinlerden alınması ya da uygun takviyelere başlamak gerekmektedir.
Hiçbir şekilde süt ve süt ürünleri dahi kullanmayan anneler ise gebelik döneminde bu ürünleri kullanmak için kendilerini zorlamalıdır.
Aşerme sürecinde beslenme nasıl olmalıdır?
Gebeliğin ilk aylarında iştahsızlık yaşayabilir, bulantılarınız yüzünden yemek düzenini sağlayamayabilirsiniz. Bu durum çoğul gebeliklerde daha yaygın ve yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu süreçte az ancak sık yemeniz bulantıların azalmasına yardımcı olacaktır.
Yağlı ve ağır yemekler yerine hafif ve ızgara ya da haşlama olarak yapılmış yemekleri tüketmeniz gerekmektedir. Salatalar ve taze meyve-sebzeler tüketmek, bulantıların azalmasını sağlayacaktır.
Sabah bulantıları için ise yataktan kalkmadan kraker ya da galeta gibi ürünler atıştırılmalı ve daha sonra ayağa kalkılmalıdır.
Şayet kusma sorunu çok yoğun ise doktorunuz uygun görürse ilaç tedavisine başlayabilir. Ancak kusma durumlarında vücudunuzun su kaybı yaşayacağını unutmayın. Bu sebeple bol bol su içmeye önem göstermelisiniz. Liften zengin besinlerle beslenmeniz kabızlık sorununuzun engellenmesini sağlayacaktır.Bu dönemde un ve şekerli besinler yerine taze sebze ve meyveler tüketmelisiniz. Aşermeleriniz sağlıksız ya da besin olmayan (örnek: toprak gibi) şeylere yönelikse mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Bu bilgiler göz önüne alınarak dikkat edilmesi gereken temel beslenme kuralları ise:
Gebelik döneminde kahve tüketimini minimuma indirmelisiniz. Bu içecek yerine; süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içmeniz yararınıza olacaktır. Ancak haftada 2-3 defa, günde bir fincan kahve ya da çayın (açık ve limonlu olmak kaydıyla) gebeliğinize olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Aşırıya kaçmadığınız sürece nadir olarak kendinizi şımartabilirsiniz!
- Tuz kullanımını iyotlu tuzdan yana tercih etmelisiniz.
- Şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız.
- Her besin grubundan düzenli olarak tüketmelisiniz.
- Sebze ve meyveleri taze olarak tüketmelisiniz.
Gebelerin günlük besin ihtiyacı nedir?
- Her anne adayının günlük besin ihtiyacı farklıdır. Ancak örnek olması amacıyla:
- Günlük 80 g protein, 1,5 g kalsiyum, 30-60 g demir, A, B1, B2 ve C vitamine ihtiyacınız var.
- Günlük iki su bardağı süt. Süt istenmiyorsa, bir büyük kase yoğurt ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketilmelidir.
- 1 porsiyon balık ya da uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanmış kırmızı et,
- Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ya da karaciğer,
- 1 adet yumurta
- Meyve olarak 2-3 tane elma, portakal, kayısı gibi mevsimine uygun meyveler
Gebelik döneminde çok fazla beslenmeyi değil, yeterli beslenmeyi dikkate almanız gerekmektedir. Ana öğünleriniz arasında ara öğünlerle enerji ihtiyacınızı dengelemelisiniz. Beslenme düzeninin dışında dikkat etmeniz gereken konu D vitamini. Bu vitamin, besinler karşılanamaz. Bu sebeple mutlaka gün ışığında en az 15 dakikalık yürüyüşler yapmalısınız. Bu süreçte lekelenmelere karşı güneş koruyucu kremler kullanmayı unutmayın!
Источник: //jinekoloji.com/gebelikte-beslenme-onerileri
Gebelikte Beslenme
İçinizdeki bebek her geçen gün biraz daha büyüyor ve büyüyebilmek için besine ihtiyacı var. Ve büyüme için gerekli besinin tek kaynağı sizsiniz.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek ve sağlıklı kalabilmek için gebelikte beslenme önemlidir. Gebelik süresince esas olan dengeli ve çeşitli besinlerle yeterli oranda doğru beslenmektir.
Yeterli beslenmek diyoruz çünkü gebelikte fazla beslenmek de yetersiz beslenmek kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır.
Kadın doğum uzmanları annelerin gebelik süresince aylık 1 kg almalarının ideal olduğunu söylemekteler.
Hamilelikte Beslenme
Gebelikte Beslenme Önerilerimiz
Gebelikte; sebze ve meyveyi daha fazla yemeli, şekerli, tuzlu ve işlenmiş besinleri azaltmalısınız.
– Gebelik döneminde çay ve kahve yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. (Hazır meyve suları tercih edilmemelidir.)
– Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol suyla iyice ovularak yıkanmalıdır.
– Konserve, salamura ve bekletilmiş yiyecekler az tüketilmelidir.
– Yemeklerin yanında yenen turşu azaltılmalıdır.
– Salata hazırlarken doğal zeytinyağı tercih edilmelidir.
– Hazır, paketlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir.
– Haftanın 4 günü beyaz et tüketilmelidir. (Tavuklar ve balıklar mümkün olduğu kadar doğal yaşam alanlarından tercih edilmelidir.)
– Kırmızı eti haftada bir veya iki tercih edebilirsiniz. Kırmızı eti iyi pişirerek tüketmeniz önerilir.
– Tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, saf beyaz undan yapılmış ekmekler fazla tüketilmemelidir.
– Hamileler beslenirken azar azar bol çeşit beslenme tarzını esas alarak beslenmelidir.
– Çok fazla rafine şeker tüketilmemelidir.
– Gazlı ve şekerli içecekler az tüketilmeli hatta mümkünse hiç tüketilmemelidir.
– Sanayi yapımı doğal olmayan reçel, ve marmelatlar yerine ev yapımı olanlar tercih edilmeli ve fazla tüketilmemelidir.
– Kızartma yerine daha çok haşlama tercih edilmelidir.
– Yemekleri pişirirken teflon veya alüminyum tencere ve tavalar yerine çelik veya seramik olanlar tercih edilmelidir
– Fabrikasyon yoğurt ve süt ürünleri yerine doğal olanlar tercih edilmelidir.
– Çiğ et içeren besinlerden uzak durulmalıdır! (Salam, sosis, çiğ köfte,…)
– Kuru yemişler her gün düzenli ve azar azar tüketilmelidir.
Gebelikte Kalsiyum
Kalsiyum içeren besinler.
Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gebelikte normalde gerek duyduğunuz kalsiyum miktarının iki katı kadar kalsiyum almanız gerekmektedir.
Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.
Günlük fazla kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz:
85 gr yağsız peynir
170 gr sardalye balığı
7 dilim beyaz ekmek
2 bardak süt.
Besinlerin Kalsiyum değerleriProtein içeren besinler
Gebelikte Protein
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren besinleri bol bol almalısınız. Balık, kırmızı et, kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengindir. Ayrıca protein içeren besinler şunlardır; tavuk eti, yağsız kırmızı et, mercimek, yumurta, kaşar peyniri, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi, balık.
C vitamini içeren besinlerden bazıları.
Gebelikte C Vitamini
C vitamini plasenta için yararlıdır. Vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır.
Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitaminin çoğu kaybolur. Besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz.
C vitamini içeren besinler şunlardır; lahana, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber, greyfurt, portakal, çilek, patates, karnabahar, domates.
Lif İçeren Besinler
Lifli yiyecekler günlük yaşantımızda en çok tükettiğimiz yiyeceklerdir. Gebelikte sık sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Özellikle sebze ve meyveler lif açısından oldukça zengindir.
Bu sebeple her gün bol sebze ve meyve tüketilmesi faydalı olacaktır. Kepekli besinler de lif açısından zengindir. Ancak kepekli besinler diğer besinlerin emilimini güçleştirdiğinden aşırı tüketilmemelidir.
Lif açısından zengin besinler arasında bezelye, kuru yemişler, ahududu, kuru üzüm, pırasa ve kepekli ekmek gelir.
Gebelikte folik asit tüketimi.
Gebelikte Folik Asit
Bebeklerin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarında folik asit alınmalıdır, vitaminler gibi folik asit de vücutta depolanamaz bu yüzden günlük düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Fakat yeşil sebzeler fazla pişirilmeden çiğ olarak veya haşlanarak tüketilmelidir. Folik asit kaynağı diğer besinler fındık, balık, yer fıstığı ıspanak ve brokolidir.
Gebelikte Demir
Gebelikte hem bebeğin doğumundan sonra hem de gebeliknedeniyle vücudunuzda kan artışı olur, artan kana oksijen taşınması için demir gereklidir. Hayvansal besinlerdeki demir bitkisel besinlerde olanlardan daha kolay emilir. Demir açısından zengin besinler; kırmızı et, karaciğer, ton balığı, ıspanak ve kayısıdır.
Hamilelikte tuz kullanımı
Gebelikte Sodyum
Hamilelikte sodyum alımı konusu oldukça önemli bir konudur. Hamilelikboyunca sağlıklı ve düzenli beslenme sizin ve bebeğiniz için en çok dikkat edilmesi gereken faktördür.
Hamilelik boyunca bebeğinizin ve sizin aldığınız kiloları sitemizdeki ilgili haftaya bakarak karşılaştırın arada belirgin bir fark varsa (1,5 kg ve üstü) doktorunuza danışın kilolarınız fazlaysa diyetinize lütfen dikkat ediniz.
Hamilelikte aşırı sodyum tüketimi zararlıdır. Sodyum bildiğiniz gibi en fazla tuzda bulunur, zaralı olmasının nedeni vücudunuzun su toplamasına(ödeme) sebep olmasıdır.
Aşırı tuzlu yiyeceklerden sakınmanız gerekir. Tuzlu kuruyemişler, turşu, cips, konserveler tuz açısından zengin olduğundan aşırı
Sodyum açısından en zengin besin tuzdur.
Diğer hazır besinler için mutlaka etiketlerdeki tuz miktarlarını kontrol edin doktorunuza danışın ve genellikle bir günde 3 gramdan (bir çay kaşığı) fazla sodyum tüketmeyiniz.
tüketimi vücudunuzun su toplamasına ve bacak ve diğer bölgelerde şişliğe sebep olur.
Gebelikte Dondurulmuş ve İşlenmiş Besinler
Doğal olan her ürünün fayda sağladığını düşünmek veya her kimyasal ürünün zararlı olduğu fikri yanlış bir düşüncenin ürünüdür.
Koruyucu katkı maddeleri içeren, koku vermesi veya ürüne canlı renk katması için kullanılan kimyasalları içeren besinlerden gebelik dönemince uzak durmak yerinde bir karar olacaktır.
Günümüzde kullanılan dondurma teknolojileri sayesinde yaz kış besinler sağlıklı olarak tüketilebilirler. dondurulmuş besinlerde önemli olan doğru doındurma işleminin yapılıp yapılmadığıdır. Aksi halde içerisinde bakterilerin ürediği bir besin türü size faydadan daha çok zarar verecektir.
Konserve ürünlerden uzak durmanız önerilir.
gebelikte beslenme hamilelikte beslenme gebelikte tuz tüketimi gebelikte folik asitИсточник: //haftahaftagebelik.com/gebelikte-beslenme.html