Gece Terlemesi Nedir?
Gece Terlemesi 8 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler
Terleme her insanda görülen ve vücut sıcaklığını belirli bir dengede tutmak için gerçekleşen fizyolojik bir durumdur. İnsanlar gün içinde normal zamanlarda 1 litreye kadar ter atabilir. Bu rakam stresli ve hareketli geçen günlerde neredeyse 3 litreye kadar çıkabilir. Terleme biyolojik döngü için gerekli ve faydalı bir eylemdir. Boşaltım sisteminde katkısı çoktur.
Vücutta yer edinmiş milyonlarca ter bezi bulunmaktadır. Kıyafet türüne, kiloya, mevsime göre bu ter bezleri çalışır ve vücuttan ter atılır. Kan dolaşımının hızlandığı anlarda terleme daha çok hissedilir. Gündüz koşuşturma içindeyken ve gece uyurken terlemek her insanın başına gelebilen bir durumdur.
Fakat gece yoğun şekilde terleme meydana geliyorsa, bu konuda bir durup nedenlerini incelemek gereklidir. Çünkü bazı durumlarda gece yatarken terlemek bazı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilir. Bu yazımız aracılığıyla gece terlemesi hakkında sizlere bilgi vermek için buradayız.
Tüm merak edilenler burada!
1) Gece Terlemesi Nedir?
Terlemenin belirli zamanlarda ve belirli mekanlarda gerçekleşmesi normal kabul edilirken; gece uyurken terleme bazen normal bir durum olmayabilir. Uyku esnasında terlemek, gece terlemesi olarak adlandırılır. Çok enerji sarf edilmeyen uyku vaktinde yoğun ve rahatsız edici terleme sizi uykunuzdan alabilir. Bununla beraber sabah uyandığınızda ter kokusu da sizi rahatsız edebilir.
2) Gece Terlemesi Neden Oluyor? Neyin Habercisi?
Gece terlemesi sebepleri arasında öncelikle ilaç kullanımı yer almaktadır. Çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, gece uyku esnasında terlemeye neden olabilir. Örnek verecek olursak; sinir ve kaygı bozukluğunda kullanılan Lustral gece terlemesi yan etkisine sahiptir.
Her ilaç her insanda aynı yan etkiyi göstermese de; enfeksiyon günlerinde birden fazla alınan ilaçlar uykuda kişiyi terletebilir. Bu sebeple gece terlemesi ve öksürük aynı anda hissedilir. Enfeksiyonu atlattığınızda terleme de ortadan kalkar.
Kuru öksürük, faranjit gece terlemesi ile hastayı rahatsız eder.
Tiroid bezinin çalışmasında görülen bir rahatsızlık, ısıya karşı daha hassas olmanıza neden olur. Bu durumun sonucunda da herhangi bir sıcaklık olmamasına rağmen uyurken terleyebilirsiniz. Eğer tip 1 diyabet rahatsızlığı yaşıyorsanız, vücudunuzdaki glikoz dengesinin değişmesinden dolayı gece terlemeyle uyanabilirsiniz.
Gece terlemesi psikolojik nedenlerden dolayı da yaşanabilir. Stres ve gergin geçen günlerde vücut kasılır. Eller ve avuç içi terler. Stresi yok etmeden uyumak istediğinizde ise terleme devam eder ve gece terlemesi meydana gelir. Bu durum bazı durumlarda korku ve endişe ile de yaşanabilir. Örneğin yeni bir evde tek kalmak, karanlıkta uyumak gibi.Hormonların değişim dönemlerinde gece terlemesi meydana gelir. Özellikle kadınlarda daha sık görülür. Regl ve gebelik dönemi, gece terlemesini tetikler. Menopoz dönemi de aynı şekilde gece terlemesi yaşatmaktadır. Östrojen hormonu seviyesi hızla düştüğünden dolayı terlemeler görülmektedir.
Ayrıca kalın kıyafetler ile uyumak, uzun çorap ile yatmak, ağır yorgan örtmek ve çok kalın yataklarda yatmak da gece sırt terlemesi için bir neden olarak ifade edilebilir. Mevsim ve hava koşullarına göre kıyafet seçimi yapıldığında, bu durumun önüne geçebilirsiniz. Zaman zaman gece ense terlemesi yaşıyorsanız, bu durum tiroid yüksekliğinin bir belirtisi olacaktır.
3) Gece Terlemesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Gece terlemeleri son zamanlarda sıkça yaşanıyorsa ve nedenini henüz bilmiyorsanız öncelikle bir “dahiliye” doktoruna görünmeniz gerekecektir.
Dahiliye bölümünde gerekli muayene sonrasında doktor sizi ilgili birime yönlendirir.
Metabolizmanızla ilgili bir problem varsa metabolizma hastalıkları bölümüne; solunumla ilgili bir aksama varsa göğüs cerrahisine görünmelisiniz. En doğru teşhisi doktorlar verecektir.
4) Gece Terlemesi Kanser Belirtisi Mi?
Daha önceki günlere göre bir anda başlayan gece terlemeleri, uzun süre devam ediyorsa çok ufak da olsa kanser hastalığının habercisi olmaktadır. Uzmanlar uyku sırasında yastığı ıslatacak şekilde görülen terlemelerin normal olmadığını, derhal kontrol edilmesini vurgular.
Özellikle kan kanserinin bir belirtisi olan gece terlemesi, vücudun bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Kanser hücreleri ile savaşan vücut direnci, gece terleyerek ve ateşi yükselterek tepki gösterir. Eğer zatürre gece terlemesi şikayeti ile doktora gitmişseniz, verilen ilaçlar ile bu gece terlemesi ortadan kaldırılabilir.
İhmal edildiğinde ise akciğer kanserine kadar ilerleyebilir.
5) Menopozda Gece Terlemesi Nasıl Giderilir?
Menopoz döneminde yaşanan gece terlemeleri ile mücadele etmek çok kolay. Uykuyu bölen ve kadınlarda strese neden olan gece terlemesini gidermek için şu önerilerimize kulak vermeniz iyi olacak:
- Salatalarınıza keten tohumu yağı ilave edin. Menopoz döneminde kaybedilen östrojen hormonlarına karşı etkilidir.
- Gece sefası yağı iyi gelecektir. Ilık suyun içine gece sefası yağını ekleyin ve terleyen bölgelerinize masaj olarak uygulayın. Daha rahat uyuyabilirsiniz.
- Karanfil suyu içerek vücut ısısını dengede tutabilirsiniz. Ilık suyun içinde karanfil tanelerini bekleterek, karanfil özünü suya bırakmasını sağlayabilirsiniz.
- Elma sirkesi ile salata hazırlayıp menopoz dönemindeki terlemelerin etkisini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca gün içinde bir bardak suyun içine bir iki kaşık elma sirkesi ilave ederek de tüketebilirsiniz.
- Ballı su da menopoz terlemesi ile başa çıkan bir seçenek olmaktadır. Üstelik sizi enfeksiyonlardan da korur.
- Papatya yağı bedeni rahatlatan bir aromaterapi yağıdır. Aynı şekilde papatya çayı da sakinleştirici etkiye sahiptir. Her iki önerimiz de gece terlemesi ile size menopoz döneminde destek olabilir.
6) Gebelikte ve Lohusalıkta Gece Terlemesi İçin Ne İyi Gelir?
Gebelik ve lohusa döneminde gece terlemesi yaşanmaktadır. Bu noktada da hormonlar karşınıza çıkacaktır.
Peki gebelik ve lohusa döneminde yaşanan gece terlemesi için ne yapılır? Çok fazla sıvı kaybı yaşanan bu durumda, bolca su içmelisiniz. Kaybettiğiniz sıvıyı telafi etmelisiniz.
Su içmeyi emzirmeden sonra da ihmal etmemelisiniz. Bol su içmek hem süt miktarını yükseltir hem de terlemenin etkisini azaltır.
Odanın günlük olarak havalandırılması da hem oda atmosferini temizleyecektir hem de gece terlemesini önleyecektir. Bu süreçte rahat kıyafetler giymek istersiniz. Seçmiş olduğunuz kıyafetlerin yapay liflerden olması sizi gece terletecek bir detaydır. Terlemenin önüne geçmek için pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Uykudan uyanıp su içmek için mutlaka odanızda su bulundurmalısınız.
7) Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur?
Gece uyurken terlemek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpkı kadınlarda menopoz dönemi olduğu gibi erkeklerde de andropoz dönemi görülür.
Bu dönemde testosteron üretimi azaldığı için geceleri terleme yaşanır. Özellikle gece baş terlemesi birçok erkeği rahatsız eder.
Alkol ve sigara alışkanlığı olan erkeklerin de gece terlemesi şikayeti ile doktora gittiği bilinmektedir. Sigara ve alkol uykuda sizi terleten dış faktörlerdendir.Erkeklerde de kan şekeri düşüklüğü ve ilaç kullanımı gece terlemesini meydana getirir. Bu durum ile mücadele etmek için düzenli olarak şeker ölçümü yapılması tavsiye edilmektedir. En önemlisi de bol su içerek kaybedilen su yenilenmelidir.
8) Gece Terlemesi Nasıl Önlenir?
- En iyi önlemi almak için hormon testi yaptırmalısınız.
- Uyurken rahat kıyafetler seçmelisiniz.
- Havalandırılmış odalarda uyumalısınız.
- Sigara ve alkol alışkanlığını en yakın zamanda bırakmalısınız.
- Uykudan önce duş almalısınız.
- Acılı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalısınız.
- Gece terlemesini düzenli kan tahlili yaptırarak ve doktorla yola çıkarak önleyebilirsiniz.
- Gün içinde susuz kalmamalısınız. Su tüketimi sağlığınız için büyük önem arz eder.
Источник: //www.nefisyemektarifleri.com/blog/gece-terlemesi-8-populer-soruda-tum-merak-edilenler/
Kanser gece terlemesine neden olur mu?
Kanser belirtileri tipik olarak kişiden kişiye değişir. Deneyimli tipler, kanser türüne, göründüğü yere, büyüklüğüne ve şiddetine ve aynı zamanda vücudu nasıl etkilediğine bağlıdır.
Kemoterapi gibi kanser tedavileri de ek semptomların başlamasına yol açabilir. Gece terlemeleri, kanser tedavilerinin sonucu olarak ortaya çıkabilen ve sıklıkla meydana gelen bir semptomdur.
Gece terlemeleri ve sıcak basmaları
Gece terlemeleri veya gece hidrozisi, bir insanın uyurken aşırı derecede terlemesidir.
Terleme, vücudun cildinden ısı kaçmasına izin vererek vücut sıcaklığını azaltma çabasıdır. Vücut terlediğinde, ter bezlerinden deri ve su salınır.
Cildin bir tabakası olan dermiste sinir hücreleri tarafından kontrol edilen vücut üzerinde ter bezleri vardır. Her zaman görülebilir değil, ama vücut sürekli terler. Üretilen miktar aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olabilir:
- Kişi ne yapıyor
- Bir kişinin duygusal durumu
- Sıcaklık
Lenfoma ve löseminin yanı sıra karsinoid ve adrenal tümörler genellikle gece terlemeleri ile bağlantılıdır.
Sıcak basmaları
Sıcak bir hava, vücudun her yerinde terlemeye neden olabilecek ani ve geçici bir sıcaklık hissidir. Bu durum, menstrüel dönemlerinin durduğu dönem olan menopozdaki kadınlarla sıklıkla bağlantılıdır. Kendi kendine sıcak basmaları normalde bir sağlık sorunu değildir.
Gece terlemeleri, bir kişi uyurken ortaya çıkan terleme ile birlikte sıcak basmasıdır. Şiddetli sıcak basmaları nedeniyle gerçek gece terlemeleri, bazı insanların kıyafetlerini ve yatak çarşaflarını buruşturmasına neden olabilir. Gece terlemeleri genellikle tıbbi bir probleme işaret eder ve doktorlar altta yatan bir nedeni aramaya başlarlar.
Sıcak kızarma, ortaya çıkabilen ve genellikle gece terlemeleriyle karıştırılan başka bir semptomdur. Erkeklerde veya kadınlarda sıcak bir sifon oluşabilir ve cildin kızarıklığı ile işaretlenmiş ani bir sıcaklık hissi anlamına gelir. Genellikle yüz ve göğüste başlar ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır.
Sıcak kızarma eşlik edebilir:
- Hafif veya ağır terleme
- Yarış kalp
- Anksiyete hissi veya sinirlilik hissi
Kanser belirtisi olarak
Kanser hastalarında terleme, ateş, tümör veya kanser tedavisine bağlı olabilir. Kanserde gece terlemeleri ve kanserden kurtulanlar tipik olarak kadınları etkiler, ancak erkeklerde de görülür.
Menopoz, kadınları etkiler ve kısmen doğal, cerrahi veya kimyasal sebeplerden dolayı olabilir. Kadın kanser hastalarında kimyasal menopoz genellikle kemoterapi, radyasyon veya hormon tedavisinden kaynaklanmaktadır.
Kanserli erkeklerde düşük testosteron seviyeleri gelişebilir. Bu gelişme genellikle bir veya iki testis veya hormon tedavisi tedavisi taşımak için yapılan ameliyat nedeniyle oluşur.
Meme ve prostat kanseri gibi kanserler için tedavi genellikle şiddetli sıcak basmaları içerebilen menopoz veya menopoz benzeri etkilere neden olur.
Bazı tedavi ilaçları da terleme ve sıcak basmalara neden olabilir. Bu ilaçlar şunları içerir:
- Aromataz inhibitörleri: Yaygın olarak çeşitli meme kanserleri olan kadınlarda hormon tedavisi olarak kullanılır.
- Opioidler: Genellikle kanser hastalarına verilen çok güçlü ağrı kesicilerden oluşan bir grup
- Tamoksifen: Bu ilaç, erkek ve kadınlarda meme kanserini tedavi etmek için kullanılır, ancak bazı kadınlarda kanseri önlemeye yardımcı olur.
- Trisiklik antidepresanlar
- Steroidler: Bazı kanserleri tedavi etmenin yanı sıra şişmeyi de azaltmak için kullanılabilirler.
tedavi
Gece terlemeleri kanserli bir hasta için uyku kalitesini etkileyebilir, bu yüzden genellikle bir tedavi planı hazırlanır. Genel tedavi planı, gece terlerinin tam nedenine bağlıdır.
Tedavinin ilk adımı, gece terlemelerinin birincil nedenini tanımlamak ve tedavi etmektir. Ateş nedeniyle terleme, ateşin nedeni ile başa çıkmak suretiyle tedavi edilir. Terlemenin bir tümöre bağlı olduğu hastalarda, plan altta yatan tümörün tedavisini içerir.
Gece terlemelerini kolaylaştırmak için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Birçoğunun kendi yan etkileri veya riskleri de oluşturduğuna dikkat etmek önemlidir.
Hastaları tedavi etmek için kullanılan yaygın ilaçlar şunlardır:
- Hormon replasman tedavisi (HRT)
- antidepresanlar
- Klonidin, bir tansiyon tıbbı
- Antikonvülsanlar
Sıcak basma estrojen replasman tedavisi ile kontrol edilebilir. Kansere yakalanmış veya kanserli olanlar da dahil olmak üzere bazı kadınlar östrojen replasmanlarını alamıyorlar. Östrojeni progestin ile birleştiren hormon replasman tedavisi programları, meme kanseri riskini veya nüks ve kardiyak ölüm riskini arttırabilir.
Prostat kanseri için tedavi edilen ve gece terlemeleri için tedavi gören erkekler, östrojen, progestin, antidepresan ve antikonvülzanlar reçete edilebilir. Ayrıca erkeklerde, östrojen de dahil olmak üzere belirli hormonlar bazı kanserlerin büyümesini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Bakıcılar evde
Evde bakım verenler, kanserli kişilerin aşırı terlemeden dehidrate olmadığından emin olarak yardımcı olabilirler. Ekstra sıvılar, kaybedilen sıvıyı değiştirmeye yardımcı olur.
Bakım verenler ıslak yatak çarşaflarını veya kıyafetlerini en kısa zamanda değiştirmelidir. Ayrıca, çoğu kez cildi yatıştırmak ve iyi bir hijyen sağlamak için banyo yapmakta oldukları kişinin emin olmasını sağlamalıdırlar.
Bakıcılar aynı zamanda kişinin sıcaklığına da dikkat etmelidir. Terler yüksek bir sıcaklığa bağlı olabilir ve asetaminofen ateşi azaltmada yardımcı olabilir.Ateş 24 saatten uzun süre 100.5 ° F’den yüksekse veya titreme veya titreme titremesi ile birlikte geliyorsa, bakıcılar derhal kanser doktorlarını çağırmalıdır.
Tedavi yan etkileri
Gece terlemelerini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar yan etkilere neden olabilir. Östrojen olmayan ilaçlar, özellikle sıcakkanlılıkların tedavisinde, özellikle de göğüs kanseri öyküsü olan kadınlarda kullanılsa da, genellikle östrojen replasmanının yanı sıra çalışmazlar.
Bazı hoş olmayan yan etkilere de sahip olabilirler.
- Antidepresanlar bulantı, uyuşukluk, ağız kuruluğu ve iştahta değişikliklere neden olabilirler.
- Antikonvülsanlar uyuşukluğa, baş dönmesine ve dertleşmeye neden olabilir
- Klonidin kuru ağız, uyuşukluk, kabızlık ve uykusuzluk ile bağlantılı olmuştur
Böylesine geniş bir semptom yelpazesiyle, hastalar ilaç tedavisi tedavi programlarına farklı şekilde cevap verecektir. Doktorlar hastanın ilaçlarını, besin takviyelerini ve aldıkları diğer takviyeleri dikkate alacaktır. Bir hastanın yardım için doğru olanları bulmadan önce birçok ilacı denemesi nadir değildir.
Diğer nonmedikal tedavi ilaçları
Hastaların gece terlemeleri ve daha rahat bir uykuya sahip olmalarına yardımcı olmak için basit konfor önlemleri önerilebilir.
Birkaç yaygın uygulama şunları içerir:
- Serin tutmak için pamuktan yapılmış gevşek giysiler giymek
- Ter emici ve emici yatak örtüleri kullanarak yatak çarşaflarının sarkmasını önler
- Havayı hareket ettirmek için fanlar kullanma ve pencereleri açma
- Gevşeme eğitimi ve hatta akupunktur bazı kanser hastalarına yardımcı olabilir
Bitkisel ilaçlar bazen gece terlemeleriyle yardımcı olmak için de kullanılır. İnsanlar, bazı hastalar için tavsiye edilmedikleri için bitkisel veya diyet takviyeleri kullanmadan önce bir doktor ile kontrol etmelidir. Bazı çareler de etkili olduklarını kanıtlamak için bilimsel kanıtlardan yoksun olabilirler.
Diğer nedenleri
Bir insanın gece terlemesi olduğu için kanser olduğu anlamına gelmez. Hiperhidroz, insanların gündüz veya gece boyunca aşırı terlemesine neden olan bir durumdur. Genellikle büyük bir tehdit oluşturmaz ve tedavi seçenekleri vardır.
Diğer çeşitli sorunlar gece terlemeleriyle sonuçlanabilir:
- Menopoz
- Enfeksiyonlar
- HIV
- Düşük kan şekeri
- Hormon bozuklukları
- İnme gibi nörolojik durumlar
- Anksiyete veya stres
- Alkol veya uyuşturucu çekilmesi veya kötüye kullanılması
Bazı ilaçlar da gece terlemelerine neden olabilir. Yaygın olarak daha düşük ateş düşürücü olan basit aspirin bile terlemeye yol açabilir ve yaygın olarak “ateş düşürmek” için kullanılır.
Rahatsız olmasına rağmen, gece terlemeleri yalnız zararsızdır. Kaybedilen miktarı telafi etmek ve dehidrasyonu önlemek için bol su içmek önemlidir.
Gece terlemeleri ek problemlerin bir belirtisi olabilir, bu nedenle kesin nedeni ve tedavi planını çözmek için doktora başvurmak önemlidir. Gece terlemeleri yaşayan ve hızlı kilo verme, kazanç, yorgunluk veya solunum problemi gibi diğer sorunları fark eden kişiler derhal dikkatli davranmalıdır.
Источник: //trmedbook.com/kanser-gece-terlemesine-neden-olur-mu/
Gece Terlemeleri Nedir? Gece Terlemesi Kanser Belirtisi mi?
Gece terlediğinizi fark ettiğinizde normal bir terleme olduğunu düşünüp geçiştiriyorsanız belki de büyük bir hata yapıyorsunuzdur. Gece terlemelerinin normal terlemeden nasıl farklı olduğu makalemizin geri kalanını okuyarak öğrenmeniz mümkündür. Kısacası bu makalemizde gece terlemelerine dair her şeyi bulabilirsiniz.
Gece Terlemeleri Nedir?
Terleme, vücudunuzun kendini soğutma yöntemidir. Gün boyunca herkese olur, ancak bazı insanlar geceleri artan terleme atakları yaşarlar. Gece terlemeleri sadece terlemekten daha fazlasıdır, çünkü yatağınızda çok fazla battaniyeniz vardır. Sizin, pijamalarınızın ve yatağınızın sırılsıklam olmasına neden olurlar.
Gece terlemeniz varsa, çarşaflarınız ve yastıklarınız genellikle sırılsıklam hale gelir ve artık üzerlerinde uyuyamazsınız. Bazı insanlar gece terlemelerinin bir bölümünde sanki bir yüzme havuzuna atlamış gibi hissederler. Odanız rahat edeceğiniz şekilde serin olsa bile gece terlemesi yaşıyabilirsiniz.
Gece Terlemelerinin Nedenleri:
Gece terlemeleri aşağıdaki durumların erken bir belirtisi olabilir:
- Karsinoid tümörler
- Lösemi
- Lenfoma
- Kemik kanseri
- Karaciğer kanseri
- Mezotelyoma
Bazı kanser türlerinin neden gece terlemesine neden olduğu belli değildir. Bu durum çok normaldir çünkü vücudunuz kansere karşı koymaya çalışıyor. Hormon seviyesi değişiklikleri de bir neden olabilir.
Kanser ateşe neden olduğunda, soğumaya çalışırken vücudunuz aşırı derecede terleyebilir.
Bazı durumlarda gece terlemeleri, kemoterapi, hormonları değiştiren ilaçlar ve morfin gibi kanser tedavileri nedeniyle ortaya çıkar.
Gece terlemeniz kanser nedeniyle ortaya çıkarsa, muhtemelen diğer belirtilerle karşılaşırsınız. Buna ateş ve açıklanamayan kilo kaybı dahildir.
Diğer Gece Terlemesi Nedenlerİ:
Gece terlemeleri bazı kanser türlerinin bir semptomu olmasına rağmen, diğer nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir:
- Perimenopoz ve menopoz sırasında hormon seviyelerindeki değişiklikler
- Hamilelik sırasında hormon ve kan akışındaki artışlar
- Tüberküloz ve endokardit gibi bazı bakteriyel enfeksiyonlar
- İdiyopatik hiperhidroz, vücudunuzun sık sık tıbbi veya çevresel bir neden olmadan aşırı ter üretmesine neden olan bir durumdur
- Düşük kan şekeri veya hipoglisemi
- Antidepresanlar, hormon tedavisi ilaçları ve ateş düşürücü gibi bazı ilaçlar
- Aşırı aktif bir tiroid veya hipertiroidizm
- Stres
- Anksiyete
Gece terlemesine neden olabilecek hayat tarzı unsurları şunları içerir:
- Yatmadan önce egzersiz yapmak
- Yatmadan önce sıcak içecek içmek
- Alkol tüketmek
- Yatmaya yakın baharatlı yiyecekler yemek
- Termostatınızı çok yükseğe ayarlamak
- Sıcak havalarda klimanın kullanılmaması
Herhangi bir tetikleyici hayat tarzı unsurunu saptayarak ve onlardan kaçınarak gece terlemelerini azaltabilir veya gece terlemelerinden kurtulabilirsiniz.
Gece Terlemelerinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidr?
Sadece bir veya iki gecelik terlemeniz olduysa, muhtemelen doktorunuzu görmenize gerek yoktur. Çevresel veya hayat tarzı unsurları muhtemel nedenlerdir. Gece terlemeleri düzenli olarak ortaya çıkarsa ve uyku alışkanlıklarınızı bozarsa doktorunuza danışmalısınız. Ateş, açıklanamayan kilo kaybı veya diğer belirtiler yaşarsanız doktorunuza danışmalısınız.
Randevunu almak için aradığınızda, doktorunuz önümüzdeki günlerde tıbbi bir günlük tutmanızı isteyebilir. Belirtilerinizi takip etmek için bu günlüğü kullanmalısınız. Ne zaman bir gece terlemesi yaşarsanız, o gün ne yaptığınızı, yatak odanızın sıcaklığını ve yatmadan önce ne yediğinizi veya içtiğinizi not edin.
Randevunuzda, doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve semptomlarınızı değerlendirecektir. Doktorunuz tiroid düzeylerinizi, kan şekeri düzeylerinizi ve kan hücresi sayımınızı kontrol etmek için kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Sonuçlar, şüpheli bir teşhisi onaylamalarına veya altta yatan bir durumu elemelerine yardımcı olabilir.Gece terlemenizin kanser belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız, bunu doktorunuzla tartışın. Doktorunuzla başarılı bir konuşma yapmanıza yardımcı olmak için bu ipuçlarını takip edin:
- Vaktinden önce, aklınızda olan soru veya endişelerin bir listesini yapın ve randevunuza getirin.
- Destek için yanınızda bir aile üyesi veya arkadaş getirin.
- Doktorunuzun tavsiyelerini hatırlamak için randevunuz sırasında not alın.
- Bir şey anlamazsanız, doktorunuzdan tekrar etmesini isteyin.
- Konuşmanızı kaydedip kaydedemeyeceğinizi doktorunuza sorun.
Gece terlemelerinizin kanser gibi tıbbi bir durum nedeniyle meydana geldiğine inanıyorsanız, doktorunuzun sizi başından savmasına izin vermeyin. Nedenini öğrenmek için testler yapmaları konusunda ısrar etmelisiniz. Doktorunuz endişelerinizi gidermezse veya ciddiye almazsa, ikinci bir görüş almayı düşünün.
Gece Terlemeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Gece terlemeleri nasıl tedavi edilmesi gerektiği nedenlerine bağlıdır. Çevresel veya hayat tarzının neden olduğu gece terlemeleri, tetikleyicilerini ortadan kaldırdıktan sonra kendi kendine kaybolmalıdır. Nedeni enfeksiyonsa, doktorunuz antibiyotik verebilir.
Gece terlemeleri perimenopoz veya menopoz nedeniyle ortaya çıkarsa, hormon replasman tedavisi (HRT) hakkında doktorunuzla görüşün. HRT'nin bazı türleri ciddi hastalıkların gelişme riskini artırabilir:
- Kan pıhtısı
- İnme
- Kalp hastalığı
Gece terlemelerine karşı HRT almanın artılarını ve eksilerini dikkatlice tartmanız gerekir.
Kanser gece terlemenize neden olursa, neden olduğu gece terlemelerini tedavi etmek için kanser tedavisi almalısınız. Kanser tedavileri kanser türüne ve evresine göre değişir.
Yaygın tedaviler cerrahi, kemoterapi ve radyasyon içerir. Bazı kanser tedavisi ilaçları gece terlemesine neden olabilir. Buna tamoksifen, opioidler ve steroidler dahildir.
Vücudunuz tedaviye uyum sağladığında, gece terlemeleri azalabilir.
Aşağıdaki ilaçların reçetesiz kullanımı gece terlemelerini hafifletebilir:
- Kan basıncı ilacı klonidin
- Epilepsi ilacı gabapentin
- Asit azaltıcı ilaç, simetidin
- Antidepresan ilacı paroksetin
Gece Terlemesinde Ne Yapalım?
Çoğu insan, gece terlemelerinin rahatsızlığını en az bir kez, ya da genelde kalıcı bir sorun yaşamaz. Düzenli olarak gece terlemeniz varsa, görüşünüz neden onlara sahip olduğunuza bağlıdır. Kalıcı gece terlemeleri, vücudunuzun bir şeylerin yanlış olabileceğini bilmenizi sağlar. Doktorlar çoğu nedeni başarıyla tedavi edebilir.
Kanser gece terlemenize neden olursa, kanser tedavi edildikten sonra genellikle gece terlemelerinizson bulur. Ne kadar erken tedavi edilirseniz o kadar iyileşme şansınız artar. Doktorunuzu ziyaret etmekten vazgeçmemeniz önemlidir.
Kaynak: //www.healthline.com/health/night-sweats-cancer#outlook
Bu Makale Dr. Cem Argun tarafından gözden geçirilmiştir
Источник: //www.tahlil.com/blog/gece-terlemeleri-nedir-gece-terlemesi-kanser-belirtisi-mi-5665
Gece terlemeleri
Tüm iLive içeriği tıbbi olarak incelenir veya mümkün olduğu kadar gerçek doğruluğu sağlamak için kontrol edilir.
Sıkı kaynak bulma kurallarımız var ve yalnızca saygın medya sitelerine, akademik araştırma kurumlarına ve mümkün olduğunda tıbbi olarak meslektaş gözden geçirme çalışmalarına bağlanıyoruz. Parantez içindeki sayıların ([1], [2], vb.) Bu çalışmalara tıklanabilir bağlantılar olduğunu unutmayın.
İçeriğimizin herhangi birinin yanlış, güncel değil veya başka türlü sorgulanabilir olduğunu düşünüyorsanız, lütfen onu seçin ve Ctrl + Enter tuşlarına basın.
Çeşitli hastalıkların ve patolojilerin semptomları arasında uyku – gece terlemeleri sırasında aşırı terlemenin ortaya çıkması gibi bir işaret vardır. ICD-10, Sınıf XVIII (herhangi bir tanı göstermeden belirtiler ve işaretler), kategori R (genel semptomlar), alt kategoriler R61.9 – hiperhidroz, belirtilmemiş, gece terlemeleri olarak sınıflandırır.
[1], [2], [3]Gece terlemesinin epidemiyolojisi WHO tarafından araştırılmamıştır, ancak ABD hastanelerinin bazı çalışmalarına göre, pratisyen hekimlere şikayette bulunan ve bu semptomdan şikâyetçi olan 64 yaşın üzerindeki hastaların% 30-34'üne kadar. Geceleri kadınların% 75-80'i menopoz sırasında ve en az% 16'sı kanser kliniği olan hastalarda terler.
[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]Bu belirti nonspesifiktir, yani, birçok hastalıkta kendini gösterir: bulaşıcı, viral, endokrin, malign, otoimmün. Vakaların neredeyse üçte birinde, doktorlar gece terlerinin gerçek sebebini tanımlamakta zorluklarla karşılaşırlar ve daha sonra idiyopatik bir gece hiperhidratıdır.
[18], [19], [20]Gece terlemeleri akciğer tüberkülozlu Mycobacterium tuberculosis neden, genel bir halsizlik, ateş, kilo kaybı, öksürük, ve diğerleri ile birlikte, bulaşıcı bir hastalığın tipik semptomları anlamına gelir.
Farklı patojenlerin sırasında hemen hemen tüm hastalar deneyim gece terlemeleri rağmen pnömoni ve bronkopnömoni. plörezi, akciğer apsesi, bulaşıcı mononükleoz, coccidioidomycosis brusella.
Edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu karakteristik ilk belirtileri: yorgunluk, ile iştah, ishal ve gece terlemeleri kaybı HIV.
Gece terlemeleri frengi spiroket Treponema pallidum neden olan ajandır, Treponema sistemik dolaşıma venereologists nüfuz ve vücut polinevrogennym üzerindeki olumsuz etkilerini açıkladı.
Cilt ve sklera sarılık olmadan oluşabilir kronik hepatit Gece terlemesi, virüs tanıtmak, aynı zamanda karaciğer parankimi lenfoid infiltratlarda oluşumuna üzerinde değil sadece, organizmanın tepkisini düşündü.
Güçlü gece terlemeleri hipertiroidizmin (tirotoksikoz) belirtilerinden biridir – yüksek bir tiroid hormonu seviyesi. Ve bu durumda, patogenez, tiroid hormonlarının vücut tarafından ısı üretimini arttırma yeteneğine bağlıdır.Tüm diyabetli gece boyunca güçsüzlük, terleme ve endokrinoloji hipoglisemik sendromu olarak adlandırılan açlık hissi, gözlenen. Kana alma ve belirli reseptörler üzerine etkiyen – – diyabetik hastalarda gece, adrenal bezleri tarafından adrenalin sentezini arttırır ve adrenalin kan, insülin ve glükoz seviyesini düşer, sempatik sinir sistemini aktive eder.
Otonom sinir sisteminin VSD de ilgili bozukluklar ve gece terlemeleri ile – vasküler distoni : asetilkolin sentezinde bir artışa yanıt olarak (tansiyon düşürücü) ter bezleri aktive edilir. VSD, boyun, sırt ve kafa derisinin gece terlemesiyle karakterizedir.
Ayrıca gece zayıf nöbetleri ve kanser (lösemi, lenfoma, malign corticosteroma ve feokromositoma, kanser, akciğer ve böbrek), miyeloproliferatif hastalıklar, romatoid artrit, skleroderma, sistemik lupus eritematozus, gastroözofageal reflü hastalığı, kronik nefrit, insülinom gözlenen terleme, Parkinson hastalığı , obstrüktif uyku apne-hipopne sendromu. Üstelik nedenleri inme, bulaşıcı endokardit, osteomiyelit, Cushing hastalığı, zona (Herpes zoster), obezite, omurilik yaralanmaları ile ilişkili gece terlemeleri olabilir.
Gece terlemeleri bir ateş düşürücü, antihipertansif ilaçlar ve dekonjestanlar, demir ve çinko trisiklik antidepresanlar, fenotiazin nöroleptikler, opiatlara, kortikosteroidler, hormon yenileme ilaçlar ve gıda katkı maddeleri bir yan etkidir.
Çocuklarda gece terlemeleri
Buna ek olarak, ilk iki yıl içinde çocuklarda (hepatit, pnömoni, vs.) yukarıda sıralanan nedenlerle, gece terlemesi çoğunluğu calciferol (D vitamini) bir sıkıntısı belirtisi olabilir ki geri başın rüya terlemesi, hem de konjenital kalp hastalığı ya da Serebral palsi.
Çocuklarda gece öksürüğü ve terleme, ateşin eşlik ettiği solunum yollarının neredeyse tüm enfeksiyöz iltihaplı hastalıklarıdır.
4-12 yaş arası çocuklar için olası seçeneklerden biri, gece korkuları nedeniyle gece terlemeleridir.
Çocuğun enfeksiyon, karaciğer trimatodami Opisthorchiasis ve geliştirme üzerine sağdaki zayıflık ve uyuşukluk, iştahsızlık, gece terlemeleri, ishal ve boğaz ağrısı (ya gıdıkladı), karın ağrısı işaretlenmiş. Çoğu termintiyazda gece terlemeleri görülebileceği akılda tutulmalıdır.Bir çocukta horlama ve gece terlemeleri varsa sadece mümkün bu semptomların nedenini bulmak için kullanılabilir olarak, bu bir kulak burun boğaz uzmanı se edilmelidir: yutak bademcik bademcik iltihabı, inflamasyon, septum veya uyku apnesi sendromu sapmış.
Tiroid bezinin hiperaktivitesi de uyku sırasında şiddetli terlemeye neden olur ve endokrinologlara göre Graves hastalığı sıklıkla 11-15 yaş arası kızlarda teşhis edilir. – Çocuklarda yaş 6-14 yaş böbreküstü bezlerindeki nadir tümörü olabilir feokromositomayı gecede hiperhidroz, taşikardi ve yüksek tansiyon atakları ortaya.
Pediatristler ergen çocuklarda o gece terlemeleri ergenlik (genç “hormonal fırtınalar”) bir fizyolojik özellik sadece olabilir uyarmak değil, aynı zamanda lösemi (akut lenfoblastik ve miyeloblastik lösemi) ya da semptom Hodgkin lenfoma.
Kadınlarda Gece Terlemesi
43-45 yaşından büyük kadınlarda nokturnal hiperhidrozun en yaygın nedenlerinden biri, menopoz ve perimenopozla ilişkili hormonal değişimlerdir. Sırasında Gece terlemeleri menopoz ve gündüz “gelgit” – GnRH salgılanmasının sirkadiyen ritim kandaki estradiol düzeylerinde azalma ve rahatsızlık neden olur bu durum, Klasik vazomotor semptomlar.
Gece menstruasyondan önce terler – fenomen fizyolojik olarak normaldir ve aynı seks hormonları ile ilişkilidir. Genç bir kadın gece terlemeleri muzdarip ve adet döngüsü ile ilgili değilse Ancak, tiroid bezi veya hipofiz bezi, hem de prematüre yumurtalık yetmezliği veya hormona bağlı tümörlerin olası gelişimi ile ilgili sorunlar konusunda dikkatli olmalıdır.
Hormonların içeriğinin değiştirilmesi genellikle hamilelik sırasında gece terlemesine neden olur ve doğumdan sonra gece terlemesi aynı zamanda hamilelik sırasında biriken fazla interstisyel sıvının çıkarılması ile de ilişkilidir.
Erkeklerde gece terlemeleri
Erkeklerde gece terlemesinin birçok nedeni vardır – bkz. Daha önce gece terlemeleri nedenleri.
Ama ayrıca belirli nedenler var. 50 gece zayıflık ve terleme atakları, artmış kan basıncı ve bozulmuş idrar yolu ile birlikte testosteron düzeylerinde yaşa bağlı bir düşüş olan andropozinin başlangıcını gösterebilir .
Bu durum fizyolojik olarak koşullandırılmış, yani patoloji değildir.
Ancak, 40 yaşın altındaki erkeklerde gece terlemeleri, inflamatuar prostat kanseri veya testis kanseri gibi tehli hastalıkların bir işareti olabileceği akılda tutulmalıdır.
Alkolden sonra gece terlemesi, kan damarlarının refleks olarak genişlemesi, kanın asitliğinin artması, pankreasın insülin üretiminin azalması ve karaciğer üzerindeki toksik yükün artmasıdır. Bu arada, artan terleme (subfebril sıcaklığının bir sonucu olarak) karaciğer sirozu başlangıç aşamasında olabilir …
Gece terlemesi bir hastalık değil, bir semptom, dahası, sadece bir taneden daha sık değildir. Ve sadece bu semptomda ortaya çıkma nedenini belirlemek, belki de, sadece, üst solunum yolunun artan sıcaklığa sahip belirgin enflamasyonunun varlığında olabilir.
Vücudun başlıca sistemlerinin fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi – Yani “Tanı gece terlemeleri” tıbbi öykü, muayene ve doktor (kan, idrar, dışkı) tarafından öngörülen testlerin dahil olduğu kapsamlı sağlık muayenesi gerekebilir hastalığın tespiti ima eder. Teşhis planında özellikle önemli olan, seks ve tirotopik seviyelerin yanı sıra antikor düzeylerine yönelik bir biyokimyasal kan testidir.
Dar uzmanlar araçsal teşhis uygular: iç organların, BT ve MRG'nin, laparoskopik muayenenin vb. X-ışını ve ultrason muayenesi.
Her halükarda, geceleri terlemenin artmasına neden olan hastalıkların teşhisi ayırıcı tanısıdır, amacı nedeni bulmak ve ortadan kaldırmak için doğru yolu seçmektir.[21], [22], [23], [24]
Gece terlerinin tedavisi, nedenine bağlıdır. Yani, pnömoni, tüberküloz veya sifiliz için gece terlemeleri, antibiyotiklerin ve uygun özel preparatların yardımıyla hastalığın etiyotropik tedavisini gerektirir. Ve tedavi uygun doktoru atamalıdır.
Diyabetes mellitusta gece terlemesinin patojenetik tedavisi için, pankreas tarafından sentezinin eksikliğini yenileyerek insülin kullanılır.
Gece terlemeleri atakları malign tümörlerden kaynaklanıyorsa, onkologlar kemoterapi ve cerrahi tedavi de dahil olmak üzere en uygun yöntemleri tedavi ederler.
Ancak bugün için gece terlemeleri semptomatik tedavi gerekli ilaçların eksikliği için yapılmamaktadır. Bazı nöroleptikler tarafından önerilenler etkisizdir, ancak sıklıkla çok fazla yan etki gösterirler. Bu grubun preparatları sadece hastalığın geç evrelerinde kanser hastalarının palyatif tedavisinde uygundur.
Birkaç kişi artık% 20'lik bir alüminyum klorür hekzahidrat çözeltisiyle yatağa gitmeden önce cildin tedavisini reçete etmektedir, çünkü sürekli kullanımı ile akrilik ter bezlerinin atrofisinden kaçınmak imkansızdır.
Mide ülseri glikopirolat (Robinul, Cuvposa) tedavisinde, antikolinerjikler, örneğin, – asetilkolin önleyici vasıta uygulamak için çalışıyorum. Alım gücü ve ağız kuruluğu, zorluk idrar, görme problemleri ve tat, sinirlilik ve uyku hali, mide rahatsızlıkları, kusma ve kabızlık gibi diğer yan etkilere neden olabilir, böylece azalma terleme, ilacın bir yan etkisidir.
Hormonal olmayan preparasyon Klimalanin (günde 1-2 tablet) için gece terlemeleri ve menopoz ile sıcak basması tedavisi tavsiye edilir.
Adet öncesi gece terleme A homeopati bitki Agnus Castus (prostat yaz servi vulgare) meyvesinin bir ekstresi ile ilaç almaya sunuyor – Cyclodynon (günde bir kez tablet veya 35-40 damla).Ayrıca vitamin almanız gerekiyor: C vitamini, B6 vitamini, B12 ve folik asit. Karabuğday, yulaf ve arpa lapası, soğan, kereviz, domates, badem, çilek, üzüm: A beslenme silikon düzenleyen ter içeriği yüksek olan ürünleri kullanmak önerilir.
Alternatif tedavi
Geceleri aşırı terlemeden, alternatif tedavi sunar:
- doğal bir elma ısırık al – bir tatlı kaşığı, bir öğünden sonra yarım saat, günde iki kez;
- Her gün 200 ml taze domates suyu tüketin;
- duş almadan önce, cildi soda ve mısır nişastası (bir bardak ılık suya bir çay kaşığı) ile silin.
Terleme sırasında, bitkisel tedavi, thiamine, magnezyum ve rosmarinik asit içeriği nedeniyle büzücü özelliklere sahip adaçayı suyunun kullanımıdır.
Suyu, bir bardak su üzerinde 10-15 g taze veya kurutulmuş adaçayı yapraklarına göre hazırlanır.
Buna ek olarak, bitki uzmanları, astragalus (keçiler) veya sürünen tığ işi çim köklerinin kaynatılmasını ve öğünler arasında gün içinde içilmelerini önermektedir.
[25], [26], [27], [28], [29]Bu kadar ciddi hastalığın neden olduğu gece terlemeleri önlenebilir mi?
Durumu kolaylaştırmak için doktorlar aşağıdakileri tavsiye eder:
- +20 ° C'den fazla olmayan bir sıcaklıkta uyumadan, yatmadan önce odayı havalandırmak iyidir;
- Yatak çarşafları doğal kumaştan yapılmalıdır;
- Sıcaktan yatmadan önce içmeyin, kafein ve alkollü içecekler içmeyin;
- Akşam yemeği için yağlı, ekşi ve baharatlı yiyecekler yemeyin.
Gece terlemesi gibi yaygın olan herhangi bir semptomun prognozu, hastalığın şiddetine ve tedavisinin etkinliğine bağlıdır.
Ayakların terlemesi daha doğru bir şekilde ayak hiperhidrozu olarak adlandırılır. Tüm cilt kapakları, tam anlamıyla baştan ayağa, nem salgılayan bezler içerir, böylece termoregülasyon ve vücuttan toksinlerin giderilmesi işlevini yerine getirir. Cilt, yaklaşık üç yüz bin fit kadar terleyen yaklaşık üç milyon bez içerir. Devamını oku…
Источник: //tr-m.iliveok.com/health/gece-terlemeleri_99407i15999.html
Gece Terlemesi: Kanser Olabilir — Multi Yaşam
Gece terlemeleri sürekli hale geldiğinde nedenini tespit edip buna göre gerekli tedaviyi takip etmek gerekir. Gece terlemesinin yaygın nedenleri şunlardır:
1) Menopoz
Araştırmalara göre menopoz dönemindeki kadınların 3’te 2’si ateş (sıcak) basmaları geçirmektedir. Bu ateş basmaları da genelde geceleri aşırı terlemeye yol açar.
Gece terlemeleri menopoz döneminin başlangıç aşamasında östrojen hormonu seviyesinin hızla düşmesinden kaynaklanır.
Bu dönemdeki kadınlar gece terlemelerini tetikleyici etken yapan stres, kafein, alkol, baharatlı yiyecekler ve sıcak içeceklerden uzak durmalıdırlar.
2) Hormonal Bozukluklar
Birçok hormon bozukluğu gece terlemesine neden olabilir. Böbrek üstü bezinde nadiren görülebilen bir tümör çeşidi nöroepinefrin ve epinefrin üretimine neden olur. Bu hormonlar kan basıncını ve kalp atışlarını kontrol eder bu nedenle fazla üretimleri kalp atış hızının, kan basıncının ve gece terlemelerinin artmasına neden olur.
Ayrıca tiroidin aşırı çalışması sonucu fazla miktarda tiroit hormonu üretilmesi anlamına gelen hipertiroidi de gece terlemelerine neden olabilir. Akciğerlerden ve bağırsak tümörlerinden aşırı hormon salınımına neden olan Karsinoid sendromu da gece terlemelerine neden olur.
3) İlaçlar
Kan basıncını düşüren ilaçlar, alkol, eroin, antidepresanlar ve ateş düşürücü bazı ilaçlar gece terlemelerine yol açabilir. Ayrıca yan etki olarak gece terlemelerine yol açan daha birçok ilaç vardır.
4) Enfeksiyonlar
Bağışıklık sisteminin bulaşıcı organizmalara karşı tepki verme şekline göre birçok enfeksiyon gece terlemelerine neden olabilir. HİV başta olmak üzere birçok virüs ve bakteri çeşidi gece terlemesine neden olabilir.
5) Düşük Kan Şekeri
Hipoglisemi olarak da adlandırılan düşük kan şekeri gece görülebilir. Buna geceye özgü hipoglisemi denir ve yoğun terlemeye yol açar. Buna uyku halinde kabuslar ve sendelemeler de eşlik eder.
6) Nörolojik Durumlar
Terlemeyi sinirler kontrol eder bu nedenle gece terlemeleri bazı sinirsel problemlerin işareti olabilir. Otonom nöropati ve felç de gece terlemesine neden olabilir. Kan damarının patlaması ya da beyindeki kan kan akışını bloke eden bir pıhtı oluşumu sonucu felç ortaya çıkar.
Otonom nöropati ise sinirlerin tahrip olması sonucu ortaya çıkan bir takım semptomlardır. Nöropati diyabet, aşırı alkol kullanımı, Parkinson hastalığı, HİV, AİDS, bazı nörolojik ilaçlar ve ameliyat ya da travma sonucu sinirlerde görülebilen tahribatlarla doğrudan alakalıdır.
7) Gece Terlemesi Ve Kanser
Gece terlemeleri bazı kanser çeşitlerinin özellikle de kan kanserinin erken sinyali olabilir. Uzmanlara göre yoğun gece terlemeleri kan kanserinin B-semptomu olabilir.
B-semptomlar tüm vücudu etkileyen sistemik semptomlardır.
Kan kanserinin gece terlemelerine neden yol açtığı tam olarak bilinmemesine rağmen teorik olarak vücudun kötü huylu hücrelere karşı bağışıklık tepkisi sonucu gece terlemelerinin ve yüksek ateşin ortaya çıktığı sanılmaktadır.
1) Hormon Değiştirme Terapisi
Kadınlarda görülen ateş basmaları ve gece terlemeleri için en etkili yöntem östrojen alımıdır. Fakat östrojen kalp hastalıkları, göğüs kanseri ve pıhtılaşma gibi bazı sağlık problemlerinin riskini artırabilir.
Östrojen tek başına ya da progesteronla birlikte alınabilir. Ameliyatla uterusu alınan kadınlar sadece östrojeni alabilir. Fakat uterusu olan kadınlar östrojenle beraber progesteron da almalıdır.
Ayrıca östrojen göğüs kanseri olan kadınlar için de uygun değildir.
2) Antidepresanlar
Düşük dozda alınan bazı antidepresanlar gece terlemelerini belirli oranda azaltabilir. 2006’da ABD’de yapılan bir çalışma bir antidepresan çeşidinin kadınlarda ateş basmalarını plasebolara (teselli ilacı) göre % 60’a kadar daha etkili bir şekilde azalttığını ortaya koymuştur.
Ayrıca kan basıncını düşüren bazı ilaçların da sersemlik, susama, kabızlık ve ağız kuruması gibi yan etkilerine rağmen gece terlemelerini azalttığı bilinmektedir.
3) Soya izoflavonları
Soya vücutta östrojen benzeri etki gösteren kimyasallar olan izoflavonlardan yüksek miktarda içerir. İzoflavonlar vücuttaki östrojen reseptörlerine bağlanarak gece terlemelerini azaltır. Bilimsel bir çalışmada soya katkılarının gece terlemelerini plasebolara kıyasla % 20 oranında daha etkin bir şekilde azalttığını ortaya koymuştur.
4) Karayılan Otu
Karayılan otu ateş basmaları ve gece terlemelerini tedavi etmek için üzerinde en çok çalışma yapılan ottur. Çalışma mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen araştırmacılar karayılan otundaki bazı maddelerin östrojen reseptörlerine bağlanarak veya serotonin reseptörleri üzerinde uyarıcı etki yaparak gece terlemeleri üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir.
5) Keten Yağı
Keten tohumlarından elde edilen keten yağı vücutta östrojen seviyesini normalleştiren ve gece terlemelerini azaltan lignan adlı bitkisel maddeler içerir.
6) Gecesefası Otu
Gecesefası otundan elde edilen yağ terlemeyi azaltıcı etki gösteren gama linoleik asit (GLA) bakımından oldukça zengindir. Gece sefası otu içerikli kapsüller eczanelerden elde edilebilir.
7) Hayat Tarzında Değişiklikler
İlaçlar ve bazı katkı maddeler gece terlemelerini önlemede en etkili yöntemler olmasına rağmen hayat tarzında yapılan bazı küçük değişiklikler de gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi dinlenme ve stres azaltma teknikleri özellikle kadınlarda ateş basmalarını ve gece terlemelerini azaltmada etkili olabilir. Bu dinlenme teknikleri uyku kalitesinin artmasına da katkı sağlar.
8) Beslenmeye Dikkat Etmek
Sıcak ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler ve alkol gece terlemelerinin artmasına ve şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bu tür besinleri çok fazla tüketmemek gerekir. Ayrıca gün içinde düzenli olarak soğuk içecekler tüketmek de vücut ısısının azaltılmasına yardımcı olur.
9) Sigarayı Bırakmak
Sigara da ateş basmaları ve gece terlemelerini tetikleyen bir faktördür. Sigarayı bırakmak gece terlemelerini azaltmakla birlikte kalp hastalıkları, felç ve değişik kanser türlerinin riskini de azaltır.
Источник: //multiyasam.com/gece-terlemesi-nedenleri-ve-tedavisi/