Göğüs ağrısı neden olur, göğüs ağrısı nasıl geçer?

Göğüs ağrısı yaşayanların hayat kalitesini düşüren, kişilerin zor zamanlar yaşamasına sebep olan bir ağrıdır. Bu ağrıyı hastalar genellikle bıçak sokuluyor ya da elektrik çarpıyor şeklinde tabir ederler. Göğüs ağrıları kimi zaman kişilere nefes almada dahi zorluk çıkarabilir. Göğüs ağrılar baskı nedeni ile vücudun diğer yerlerine de yayılarak şiddetli ağrıya sebep olabilir.
Göğüs Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
· Bazı romatizmal hastalıklar,
· Göğüs kafesine alınmış zedeleyici darbeler,
· Göğüs bölgesinde yer alan kasların zedelenmesi,
· Kaburgaların darbe sebebi ile kırılması,
· Göğüs bölgesinde yer alan organlarda iltihaplanma görülmesi,
· Akciğeri zarının zarar görmesi.
Göğüs Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
1. Özellikle enfeksiyona bağlı olarak oluşmuş göğüs ağrılarında öksürük şiddetli görülür.
2. Kişiler balgamdan şikayetçidir.
3. Hasta, derin nefes almaya çalıştığında, aldığı her nefeste daha çok ağrı hisseder.
4. Göğüs ağrısı eğer kanser gibi ciddi hastalıkların bir yan etkisi olarak ortaya çıkmış ise, süreç daha farklıdır. Hasta olan kişiler başlangıçta hafif sızlamalardan şikayet ederler. Daha sonra bu hafif sızlamalar yerini daha sert hissedilen ağrılara dönüşür. Bunun sebebi kanserin gittikçe vücuda yayılmasına bağlı olarak ağrının da artmasıdır.
5. Eğer hasta, kalp hastalığından dolayı göğsünde ağırlık hissediyorsa, kişi fiziksel hareketini artırdığı anda göğsünde şiddetli baskı ve ağrı hisseder. Bu ağrılar hastaya aniden gelir ve aniden acı son bulur.
6. Hasta, akciğer iltihaplar ve zatürre gibi hastalıklardan muzdaripse, ağrı göğsün orta yerlerinden çok, göğsün yan kısımlarında kendini hissettirir.
7. Soluk borusu ve akciğer kanserleri gibi ciddi kanser hastalıkları, kişinin vücudunda dayanılması zor çok şiddetli ağrılara sebep olmaktadır.
8. Göğüs ağrısı yaşandığında ağrı en çok kendini sol göğüste gösteriyorsa, bu kişiler damarlara bağlı olan bazı hastalıklar yaşıyor olabilirler. Bu kişiler genellikle ağrılarının fiziksel bir aktivite ile başladığını ve fiziksel aktiviteye son verdiklerinde azaldığını belirtmişlerdir.
Göğüs Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?
· Göğüs ağrıları, solunum şiddetinin değişmesine göre değişiyor ise solunum yollarında yaşanan bir hastalığın habercisi olabilir.
· Kişi nefes aldığında göğsünde batma hissi duyuyorsa kişinin alt tabanında ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bu kişilerin en kısa zamanda doktora gitmeleri önerilir.
· Eğer göğüs ağrısı akciğer organından kaynaklanıyorsa, ağrılarının sebebinin genellikle akciğerde virüs kaynaklı hastalıklar olduğu görülür. Bu hastalıklar arasında en sık karşılaşılan atardamar tıkanıklığı, akciğer daralması ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklardır
· Kişi göğüs ağrısı yaşıyor ise bu kişinin mide ve bağırsaktaki hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Bu hastalıklar genellikle göğüs bölgesine baskı yaptığı bilinen hastalıklardır.
· Göğüs bölgesinde kırık, çatlak, darbe gibi fiziksel zedelenmeler yaşandıysa, bu tarz zedelenmeler göğüs ağrısına sebep olabilmektedir.
· Son olarak, kişiler yaşadıkları psikolojik hastalıklar sebebi ile göğüs ağrısı yaşayabilirler. Örneğin vermek gerekirse, panik atak hastası olan kişiler fiziksel bir sebep olmaksızın sıklıkla göğüs ağrılarından şikayet etmişlerdir.
Göğüs Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göğüs ağrısı nasıl geçer diye merak eden kişilerin öncelikle doktorları tarafından görülmesi gerekmektedir. Göğüs ağrısı tedavisi uygulanabilmesi için altta yatan ve ağrıya sebep olan nedenin bulunması gerekmektedir. Bunun için de hastanın uzman bir doktor tarafından görülmesi şarttır.
İnternette yer alan belirtiler, genel bilgilendirme amaçlıdır. Belirtilerin size uyması her zaman hasta olduğunuzu göstermeyeceği gibi, belirtilerin size uymuyor olması hasta olmadığınız anlamına gelmez. En doğru sonucu sizi muayene edecek olan doktorunuz tarafından edinebilirsiniz. Bu nedenle ağrılar nasıl geçer diye merak edenlerin bir doktora görünmeleri şarttır.
Altta yatan neden bulunduğunda tedavi bulunan bu nedene göre şekil alır. Kanser nedeni ile göğüs ağrısı çeken bir kişiye akciğer iltihaplanması sorunu nedeni ile aynı tedavi yönteminin uygulanması beklenemez.
Pnömoni adı verilen hastalıkta göğüs ağrısı sıkça karşılaşılan bir problemdir. Bu hastalıkta tedavi amaçlı antibiyotik ilaçlar kullanılırken, astım sebebi ile ağrı yaşayan kişiler için antibiyotik önerilmez.
Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?
Göğüs ağrısına ne iyi gelir diye merak eden kişiler aşağıda yer alan maddeleri hayatlarına hastalık girmeden önce uygularlarsa, boyun ağrısı ile mücadele etmek zorunda kalmayacaklardır.
· Stresten uzak durulmalıdır.
· Kişiler stres atabilecekleri bir işle meşgul olmalıdır.
· Vücudu zorlayan ağırlıklar kaldırılmamalıdır.
· Arabada ya da evde klima önünde vakit geçirilmemelidir.
· Dışarı çıkıldığında saçlar mutlaka kuru olmalıdır.
· Kaslarınızı aktif kullanılan bir spor dalı ile uğraşılmalıdır.
· Otururken ve yürürken pozisyon düzgün olmalıdır.
· Kişiyi uzun zaman hareketsiz bırakan bilgisayar ekranının karşısında uzun süre zaman geçirilmemelidir.
Türkiye’de Boyun Ağrısı
Boyun bilindiği üzere gövdenin omuz ile baş arasındaki bölümüne verilen addır. Ülkemizde hastalıkların dağılımına baktığımızda doktora en çok başvurulan ağrının sebebinin boyun olduğunu görmekteyiz.
Aynı zamanda boyun ağrısı farklı birçok sebebi olan bu nedenle tanısını koymanın zor olduğu ağrılardan bir tanesidir. Boyun ağrısı insanların genellikle bilinçsiz davranmaları sebebi ile ortaya çıkmaktadır.
Basit bazı yöntemlerin uygulanması ile boyun ağrısı yaşamaktan kurtulabilirsiniz.
Boyun Ağrısı Neden Olur?
Boyun ağrısının oluşma sebebi, boynun iskeletini oluşturan diğer bir deyişle onu ayakta tutan ve disk adı verilen kıkırdakların içerisinde yer alan sıvının bulunması gerektiği yerden dışarı çıkmasıdır. Bu sıvı jöle kıvamına sahiptir. Boyun fıtığı hastalığının yaşandığı durumlarında bu jölemsi sıvı omuriliğe ya da sinirlere doğru taşar. Hastanın acı çekmesinin sebebi budur.
Jölenin dışarı taşması sebebi ile ağrının yanında ciltte hissizlik ve kaslarda güçsüzlük hissi duyulur. Bu ağrıdan muzdarip olan kişiler genellikle şiddetli bir böcek ısırması ve çimdiklenme hissi yaşadıklarını söylüyorlar.
Boyun ağrısı günlük hayatta yapabileceğimiz basit ve pratik hareketlerle engellenebilir bir hastalıktır.
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
Boyun ağrısına ne iyi gelir diye merak edenler boynun zedelenmesine sebep olan sebeplerden kaçınarak sağlıklarını koruyabilirler.
· Ani hareket yapmadan kaçının,
· Uzun süre boynu sabit pozisyonda tutmayın.
· Gerekirse boyunluk kullanın.
· Boynunuzdaki kasları zorlayacak hareketlerden kaçının.
· Spor yaparken ne yaptığınızı bilmeden hareket etmeyin.
· TV ve bilgisayar karşısında uzun süreler durmayın.
· Hareket edin.
· Stresten uzak durun.
· Ağrınız olmasa bile boynunuzu rahatlatacak masaj ve benzeri kas gevşetici aktiviteler yapın.
· Bol su için ve dengeli beslenmeye dikkat edin.
Boyun Ağrısı Hastanın Vücudunu Nasıl Etkiler?
· Boyun ağrısını şiddetli yaşayan kişilerin elinde kas gücü kaybı görülür. Bunun sebebi hastanın sinirlerinde yaşanan baskıdır.
· Bu kişilerin tutma yeteneğinde düşüş görülür. Örneğin; hasta kişi elinde bir bardağı kolay bir şekilde tutamaz, titremeye başlar.
· Boyun ağrısı yaşayan kişiler, yalnızca boynunda değil vücudunun diğer bölgelerinde de ağrı hissederler. Özellikle bu kişiler göğüslerinden şiddetli ağrılar hissedebilirler.
· Hasta, kalp hastalıklarına daha açık hale gelir.
· Hasta eğer aynı zamanda boyun fıtığından muzdaripse, bu hastalığın ilerlemesi halinde hastanın kol derisinde incelmeler meydana geleceği görülecektir.
Источник: //www.gercekgundem.com/saglik/55649/gogus-agrisi-neden-olur-gogus-agrisi-nasil-gecer
Göğüs Ağrısı Neden Olur? Göğüs Ağrısı Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET

Göğüs ağrısı, göğüs kafesinin içerisinde bulunan kemikler, kaslar, akciğer, kalp, yemek borusu, nefes borusu, bu bölgedeki bezeler, diyafram gibi organlardan kaynaklanan herhangi bir sorundan dolayı göğüs ağrısı meydana çıkabilir. Bunların başında ilk akla gelen kalptir. Çünkü kalp krizinin ilk belirtisi göğüs ağrısı olabilir. Fakat göğüs ağrısı ile acile baş vuran hastaların sadece % 30’u kalp kökenli hastalıklardan kaynaklanan göğüs ağrısıdır.
İkinci olarak baş vuran hastalarda ise genellikle gastroözefageal reflü tanısı konulmaktadır.
Akciğer kanseri nedeni ile göğüs ağrısı oranı yaklaşık % 2-3 civarında, aort damarı yırtılması (aort anevrizması) nedeni ile gelişen göğüs ağrısı % 1-2 oranındadır.
Bunların dışında % 30 oranında göğüs kafesini oluşturan kemiklerden ve kaslardan kaynaklanan göğüs ağrıları ile hastalar acil servislere baş vurmaktadır.
Diğer göğüs ağrısı nedenleri, aort diseksiyonu, kalp kası iltihabı (miyokardit), koroner arter hastalıkları, servikal omurga hastalıkları, pulmoner emboli, pönomotoraks, kardiyak tamponad, Akdeniz ateşi hastalığı atakları, tümörler, pnömoni, safra koliği, anksiyete bozukluğu, servikal disk hastalıkları, pulmoner hipertansiyon, aort kapak darlığı, hipertrofik kardiyomiyopati, özefageal rüptür, perikardit (kalp zarı iltihabı), kalp spazmı gibi benzeri hastalıklar göğüs ağrısına yol açabilir.
Göğüs ağrısının nedeni nasıl anlaşılır?
Göğüs ağrısının tipinden nedenini anlamak mümkün olabilir. Fakat göğüs ağrısı şikayeti olan hasta kendi kendine neden şudur deyip geciktirmemelidir.
Göğüs ağrısının tipi, ne zaman başladığı, egzersiz sonrası olup olmadığı, istirahat halinde bile göğüs ağrısı var mı, göğüs ağrısı başladığında ne kadar devam ettiği, geceleri uyutup uyutmadığı, ne kadar ve nereye yayılım gösterdiğine bakılarak göğüs ağrısının nedeni anlaşılabilir. Göğüs ağrısı evde tedavi edilemez ve mutlaka acile veya bir göğüs hastalıkları uzmanına baş vurmak gereklidir.
Göğüs ağrısında bir an önce acile gidilmesini gerektiren en önemli ağrı tipi kalp ağrısını çağrıştıran ağrı tipidir. Özellikle ani başlayan, ölüm korkusu hissettiren, şiddetli terleme ve çarpıntı ile birlikte olan göğüs ağrıları ihmal edilmemelidir. Egzersiz veya ağır bir efor sırasında meydana gelen ani göğüs ağrısı da ihmal edilmemesi gereken göğüs ağrısı tipidir.
Göğüs ağrısına neden olan hastalıklar
Göğüs ağrısına neden olan hastalıkların diğer belirtileri
Göğüs ağrısı olan hastaların çoğu soluk ve kaygılı görünümlüdür. Teşhiste fizik muayene önemlidir.
Miyokard infarktüsü (kalp krizinde) : Genellikle terleme, kusma, mide bulantısı ve hipotansiyon krize eşlik edebilir.
Aort diseksiyonlu hastalar :Çoğunlukla huzursuz ve arteriyel kan basıncı normal olsa bile şokta gibi görünürler.
Miyokardiyal iskemisi olan hasta : Klinik olarak tamamen iyi gibi görülür ve hemodinamik olarak ileri derecede kararsız olabilir.
Herpes zoster şüpheli hastada : Solunum sistemi muayenesinde nefes darlığı, yatar vaziyetteyken soluk alamama (ortopne) ve çok hızlı nefes alıp verme (takipne) varlığı, solunum seslerinin eşit ve sistemetrik olup olmadığı, patolojik solunum seslerinin varlığı, göğüs duvarında bir dermatoma uyan bir döküntü veya vezikül varlığı gibi bulgular görülebilir.
Pnömotoraks veya özefagus rüptürü şüphesi olan hastada : Cilt altı amfizemi ve muayene sırasında duyulan sürtünme sesi gibi seslerin varlığı gibi bulgulara rastlanabilir.
Aritmi şüphesi olan hastada : Hipotansiyon, hipertansiyon, nefes darlığı, yatar durumdayken nefes alamama, morarma (siyanoz) varlığı, dinleme esnasında üfürüm varlığı, S3, frotman, taşikardi, baradikardi gibi bulgular görülür.
Juguler venöz dolgunluk şüphesi olan hastada : Pritibial ödem, tansiyon ve nabız farklılığı görülür.
Aort anevrizması şüphesi olan hastada : Karın muayenesinde asit, hepatomegali, kitle, duyarlılık, kalpte üfürüm varlığı gibi bulgulara rastlanabilir.
Göğüs ağrısı tanısında kullanılan yöntemler
Elektrokardiyografi, miyokard iskemisinin tanısında doğru yorumlanır ise en iyi tanı yöntemidir.
Kardiyak enzimler, akciğer grafisi, ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi, egzersiz testi, stres ekokardiyografi, radyonüklid perfüzyon görüntüleme, koroner anjiyografi, manyetik rezonans görüntüleme, endoskopik yöntemler, bazı kan tahlilleri gibi tetkikler ile göğüs ağrısının nedeni saptanır ve tedavi planı yapılır.
Göğüs ağrısı
Göğüs ağrısı nasıl tedavi edilir?
Göğüs ağrısı tedavisinde amaç, kalp krizini ve ölümü önleyerek hastalığın gidişini iyileştirmek ve hastalık belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Hiç bir zaman hiç bir göğüs ağrısı hastaneye gitmeyecek kadar önemli değildir.
Özellikle 40 yaşın üzerindeki erkekler, sigara içen insanlar, ek hastalıkları olanlar, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, ailesinde kalp krizi geçirmiş kişiler bulunan kişiler göğüs ağrısı çektiklerinde mutlaka doktora baş vurmalıdır.
Eğer hastanın göğüs ağrısının nedeni koroner damar tıkanıklığı ise hastanın baş vurduğu acil serviste acil olarak koroner anjiyografi işlemi yapılır ve koroner damara stent takılarak hastanın ağrıları giderilir. Diğer nedenlere bağlı göğüs ağrısı tedavisi de nedene yönelik tedavi şeklinde uygulanır. Göğüs ağrısının nedenini bulmak tedavi kararı için çok ama çok önemlidir ve burada önemli olan tanının doğru konulmasıdır.
Benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/gogus-agrisi-olur-gogus-agrisi-tedavisi/
Göğüs Ağrısı Neden Olur?

76 / 100SEO Score
Göğüs ağrısı sık karşılaşılan ve dikkate alınması gereken bir belirtidir. Çoğu insan ağrının nedeni hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Genelikle kalp ağrısı olarak isimlendirilen bu durum kalp dışı birçok hastalığa bağlı da gelişebilir.
Yaşamı tehdit edebilecek bazı hastalıkların belirtisi olabilen göğüs ağrısı, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Özellikle ani başlayan şiddetli göğüs ağrınız varsa, vakit kaybetmeden 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden yardım alınız.
Göğüs ağrısı göğüste baskı, yanma, batışma, yırtılma ve sızlama gibi farklı şekillerde hissedilebilir. Göğüs ağrısının şekli , süresi, yayılımı ağrının kaynağı hakkında bilgi verir. Ağrı bazen nefes almakla batıcı, bıçak saplar tarzda olurken bazende ezici ve baskı tarzında hissedilir.
Kalp ve Damar Kaynaklı Göğüs Ağrısı
Kalp krizi: Göğüs ağrısı dendiğinde ilk akla gelen ve en korkulan durum kalp krizidir. Kalp krizinde ani başlayan şiddetli göğüs ağrısı beklenir. Ağrı sol kola, çeneye ve sırta yayılan ezici, sıkıştırıcı veya yanıcı tarzda olur. Soğuk terleme, bulantı, baygınlık, çarpıntı eşlik edebilir.
Kalp krizinde görülen göğüs ağrısı temel olarak bu şekilde tarif edilse de ağrının şekli ve yayılımı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin kimisinde sadece mide ağrısı, kol ağrısı yada böğür ağrısı ile kendini gösterir. Kalp krizi herkeste şiddetli ağrıya neden olmayabilir.
Göğüs ağrısı özellikle şeker hastalarında daha hafif, sadece göğüste bir rahatsızlık şeklinde hissedilebilir yada hiç hissedilmeyebilir.
Kalp Damarlarında Daralma: Kalp damarlarında tam tıkanma olmadan belli seviyelerde daralma olursa eforla göğüste yanma, ağrı ve rahatsızlık hissi olur. Bu ağrı dinlenmekle geçer.
Örneğin merdiven çıkarken göğüste ağrı olur ve dinlenmeyle geçer. Kalp damarındaki daralma ilerler ve tamamen tıkanıklık gelişirse, kişi kalp krizi geçirir.
Eforla oluşan ve dinlenmekle gerileyen göğüs ağrıları kalp damar hastalıklarının habercisi olabilir.
Ana Damar Yırtılması: Aort diseksiyonu adı verilen bu durum en az kalp krizi kadar tehli ve ölümcüldür. Kalpten çıkan ana damarın yırtılması sonucu genellikle oyucu, yırtılma tarzında çok şiddetli sırt veya göğüs ağrısı görülür. Acil ameliyat gerektiren bu durum genellikle tansiyon yüksekliği bulunanlarda gelişir.
Kalp Zarının İltihabı: Perikarditdenilen bu durumda nefes alırken, yutkunurken veya sırtüstü yatarken şiddetlenen keskin bir göğüs ağrısı olur. Ağrı öne eğilmekle veya oturmakla hafifler.
Kalp Kası İltihabı: Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında gelişen göğüste ağrı, ateş, bitkinlik, nefes darlığı şikayetleri ile kendini gösterir. Miyokardit denilen bu durumda kandaki kalp belirteçleri yüksektir.
Kalp Kapak Hastalıkları: Aort kapağındaki darlıklarda eforla göğüs ağrısı görülebilir. Bu ağrı tıpkı kalp damar hastalıklarında olduğu gibi dinlenme ile geçer. Mitral kapak prolapsusu denilen diğer bir kapak hastalığından da eforla ilişkisi olmayan göğüs ağrıları olabilir. Bu ağrılar genellikle 15-20 dk kadar devam eder. [/rescue_box]
Akciğer Kaynaklı Göğüs Ağrısı
Pnömotoraks: Akciğerin sönmesi anlamına gelir. Düşme, çarpma, vurma sonrası yani travmaya bağlı gelişebilir. Ayrıca büyüme çağındaki gençlerde ve uzun süre sigara içenlerde kendiliğinden gelişebilir. Ani gelişen saplayıcı göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile kendini gösterir.
Kişiler bu ağrıyı “nefes almakla artan ve bıçak saplar tarzı göğüs ağrısı” şeklinde ifade ederler.
Pulmuner Emboli: Akciğer damarlarına pıhtı atması sonucu gelişen tabloya denir. Ani gelişen göğüs ağrısıyla birlikte nefes darlığı, çarpıntı, öksürükle kan gelmesi ve baygınlık gibi şikayetler görülebilir.
Bazen ani ölümlere neden olabilir.
Pulmuner Hipertansiyon: Akciğer atardamarlarında yüksek tansiyon olmasına denir. Bunun sonucunda kalbin kanı akciğerlere pompalamasını zorlaşır ve kalbin yükü artar.
Akciğer Kanserleri: Uzun süre sigara içen orta-ileri yaştaki kişilerde göğüs ağrısına neden olabilir. Özellikle kanserin çevre dokuya ve akciğer zarına yayılması ağrı yapabilir.
Zatürre: Zatürrede öksürük, ateş, balgam, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetlere bazen de göğüs ağrısı eşlik eder.
Sindirim Sistemi Kaynaklı Ağrı
Reflü: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşan bu durum, mideden göğüse yayılan yanma ve ağrı şeklinde ifade edilebilir. Öne eğilme ve sırtüstü yatma ile artan şikayetler mide koruyucu tedavi ile rahatlar.
Yemek Borusu Zedelenmeleri ve Yırtılmaları: Şiddetli kusma veya endoskopi gibi girişimsel işlemler sonrası gelişebilir. Ani ve şiddetli bir göğüs ağrısına neden olur. Ayrıca mide reflüsü sonucu yemek borusuna kaçan asit burada zamanla zedelenmeye ve ağrıya neden olur.
Yemek Borusu Hareket Bozuklukları: Zamanla meydana gelen bu durumlarda bazen yutma ile bazen de kendiliğinden gelişen göğüs ağrıları oluşur. Tipik olarak bu ağrılara yutma güçlüğü eşlik eder. Yemek borusundan kaynaklı göğüs ağrılar genel olarak yutma ile başlar.
Mide Ülseri: Bazı durumlarda mideden göğüs sağına yayılan ağrılara neden olabilir. Bu ağrı yemeklerle artabilir veya azalabilir.
Gaz Ağrıları: Mide veya barsaklarda biriken gaz, diyaframa baskı yaparak yukarı iter ve çeşitli göğüs ağrılarına neden olabilir. Geğirme ile bu baskı azalır ve kişi rahatlar. Kalp kaynaklı ağrılarda da geğirme olabileceği unutulmamalıdır.
Pankreas ve Safra Kesesi Kaynaklı Ağrılar: Pankreas iltihabında kuşak tarzı karın ağrısı beklense de bazen bu ağrı göğüse yansıyabilir.
Ağrı çok şiddetli olduğu için kalp ağrısı ile karışabilir. Safra kesesi ve safra yolları kaynaklı ağrılar genellikle karın sağ üst bölgesine ve sırta doğru vurur.
Ancak bazılarında bu ağrı göğüs sağ yanına ve nadir olarak da sol yanına doğru vurabilir.
Diğer Göğüs Ağrısı Nedenleri
Zona: Göğüste kuşak tarzı şiddetli ağrı yapar. Ağrı ile birlikte o bölgede içi sıvı dolu kabarcıklar(vezikül) görülür. Zonaya bağlı bu kabarcıklar ağrıdan çok daha sonra(yaklaşık 1 hafta) oluşur. Bundan dolayı ilk dönemler ağrının dışında belirti olmayabilir.
Travma Sonrası: Göğüse alınan darbeler sonrası kaburgada gelişebilen kırıklar, çatlaklar, zedelenmeler göğüs ağrısına neden olabilir. Travma sonrası sadece doku zedelenmesine bağlı bile şiddetli ağrı görülebilir. Darbe alınan yere dokununca ve hareket edince ağrı şiddetlenir.
Kas iskelet ağrıları: Bazı romatizmal durumlar veya göğüs kaslarının aşırı kullanımı sonrası göğüste ağrı görülebilir. Kaburga eklemlerindeki iltihabi durumlarda hareketle şiddetlenen göğüs ağrılarına sık rastlanır.
Omuz Kaynaklı Göğüs Ağrısı: Omuzun kendisinden kaynaklı ağrılar göğüse doğru yayılabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ekleminin hareketi ile şiddetlenir.
Sinir Sıkışmaları: Boyun veya sırt omurlarındaki fıtıklar omuza, kola ve göğüse yansıyan ağrılara neden olabilirler. Bu ağrılar sol kola ve göğüse yansıdığı zaman kalp ağrıları ile karışabilir. Bu tip ağrılar genellikle uzun sürer ve ağrı kesiciler ile azalır.
Meme Dokusu Kaynaklı Ağrılar: Özellikle kadınlarda, meme dokusundaki iltihabi durumlar göğüs ağrısı şeklinde hissedilebilir. Genellikle dokunmakla şiddetlenen bu ağrılara meme ucu akıntısı da eşlik edebilir.
Mondor Hastalığı: Meme toplardamarının iltihabı ve buraya pıhtı oturması ile seyreden az görülen bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalıkta oldukça şiddetli bir göğüs ağrısı görülür. Ağrı kolun yukarı kaldırılması ile artar.
Psikojenik Göğüs Ağrısı: Yapılan tüm tetkik ve muayenelerde ağrı nedeni bulunamaz. Bu kişilerde anksiyete, depresif bozukluk, panik atak veya histeri bulunabilir. Doktor doktor gezdikleri halde ağrıları açıklanamaz. Göğüs ağrısının psikojenik olduğunu söyleyebilmek için, diğer nedenlerin dışlaması gerekir.
Источник: //www.saglikbilgi.net/gogus-agrisi/
Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer? Göğüs Ağrısına Ne iyi Gelir, Neden Olur?

Göğüs Ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? denildiği zaman akla ilk gelen kalp krizi riskidir. Oysaki göğüs ağrısına sebep olabilecek birçok etken ve göğüs ağrısının altında yatan birçok farklı hastalık olabilmektedir. Tabi ki göğüs bölgesinde hissedilen bir ağrı özellikle sol göğüs ağrısı, kalple ilgili bir problemin habercisi olabilmektedir.
Fakat göğüs ağrısı şikayetiyle hastanelerin acil bölümüne ya da doktora başvuran kişilerin %90’ında göğüs ağrısının farklı sebeplerle ortaya çıktığı teşhisi konmuştur.
Göğüs Ağrısına Ne İyi Gelir?
Safra taşı, yemek borusunda oluşan problemler ve hatta basit gibi görünün gribin bile göğüs ağrısına yol açabileceği belirtilmektedir. Göğüs ağrısını geçirmek için öncelikle göğüs ağrısının neden olduğunu bulmak gerekir. Göğüs ağrısının altında yatan etken doğru tespit edilirse göğüs ağrısı tedavisi etkili bir şekilde tedavi edilmiş olur.
Hem çocuklar hem erkekler hem de kadınlarda göğüs ağrısı nasıl geçer sorusu, hastaların ve hasta yakınlarının merak ettikleri sağlık sorunlarındandır. Şu yöntemler göğüs ağrılarına iyi gelecektir:
- Bolca sıvı tüketmek gerekir. Özellikle sıcak içecekler göğüs bölgesindeki ağrıyı hafifletici etki gösterir.
- Gaza bağlı göğüs ağrıları için şu vücut pozisyonu uygulanmalıdır: Başı aşağıya indirerek ve kalçayı havaya kaldırarak yatağın üstünde diz çökmek… İlk olarak bu hareket yapılırsa, ağrı hafifleyecektir.
- Kaslardan kaynaklanan göğüs ağrıları için soğuk kompres uygulanması tavsiye edilir. Göğüs bölgesine soğuk buz torbaları ile kompres yapılabilir. Fakat soğuk kompres işe yaramaz ise sıcak kompres de yapılabilir. Sıcak havlu kullanılması tavsiye edilir.
- Sarımsak sütü: Bir bardak süte altı tane kıyılmış sarımsak eklenmelidir. Bu şekilde oluşturulan karışım kaynatılarak içilmelidir. Ayrıca sarımsak parçaları da tüketilebilir.
Sol Göğüs Ağrısı Neden Olur?
Göğüs ağrısında akla ilk kalp gelir. Zira kalp krizinin belirtilerinden birisi göğüs ağrısı olabilmektedir. Sol göğüs ağrısı neden olur, sorusunun cevabında da akla ilk kalp gelir.
Tabii ki yalnızca kalpten kaynaklı olmayabilir; örneğin ters bir hareket sonucunda sinir sıkışması ya da kas zedelenmesi de söz konusu olmuş olabilir. Ayrıca oturma ya da yatma pozisyonları da kas sıkışması gibi etkenlere neden olabilir.
Ağrının göğsün sol tarafında mı yoksa sol tarafında mı ya da ortasında mı olduğu tam olarak tespit edilmelidir. Bu tespit, kişinin hayatını kurtarabilir.
Göğüs Ağrısı Tam Olarak Ne Anlama Gelir?
Göğüs ağrısı; kalp, göğüs bölgesi, göğüs kafesinin altının ağrıması ya da aynı bölgelerde küçük darbeler, batma hissinin oluşması şikayetlerini doğurmaktadır. Genel olarak göğüs ağrısı aniden ortaya çıkan bir ağrıdır ve bu ağrı;
- Göğüste hissedilen rahatsızlığa,
- Nefes darlığına,
- Strese,
- Kaygıya,
- Rahatsızlık verici bir ağrıya,
- Batmaya sebep olabilmektedir.
Göğüs Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Nedir?
Göğüs ağrısının altında yatan sebepler çok farklı bulgularla ilişkilendirilebilmekte ve birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Genel olarak teşhisi konulan sebeplerden bahsedilirse, bu sebepler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Kas Sıkışması
Göğüs ağrısı şikâyeti olan kişilerde genel olarak konulan teşhislerden bir tanesi kas sıkışmasıdır. Eğer göğüs ağrısı kas sıkışması sebebiyle göğüs ağrısı çekiyorsanız nefes aldığınızda özellikle sağ göğüs kafesi ağrısı çekebilirsiniz. Kas sıkışması sebebiyle hissedilen göğüs ağrısı için, yavaş yavaş nefes alınması ve sakin olunması ağrının hafiflemesini sağlayacaktır.
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Hiperaktivite
Kalp atış hızının yüksek olduğu durumlarda, nefes alışverişleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu duruma Hiperaktivite denilmektedir. Çok hızlı nefes alışverişinde bulunmak, göğüs ağrısına sebep olabilmektedir. Bu sağ göğüs ağrısı ya da sol göğüs ağrısına sebep olabilmektedir.
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Stres ve Anksiyete
Aşırı stres yaşanması ya da anksiyete göğüs ağrısının en yaygın sebeplerinden biri olarak bilinmektedir. Çünkü her iki durumda vücutta aşırı gerginlik yaratmakta ve bu sebeple kasılmalara sebep olmaktadır. Eğer göğüs ağrısı aşırı stres ya da anksiyete yüzünden yaşanıyorsa özellikle siz dinlenirken ortaya çıkabilmektedir.
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Perikardit
Perikard, kalbi örten katmana verilen isimdir. Perikard katmanında bazı zamanlarda iltihaplanma oluşabilmekte olup bu iltihaplanmaya perikardit denilmektedir. Perikardit rahatsızlığı göğüste ağrıya sebep olabilmektedir. Bilhassa sol göğüs ağrısı nedenleri arasında yer almaktadır. Perikard katmanının görevleri;
- Kalbin konumu sınırlanmak,
- Kalbi izole etmek,
- Kalbi enfeksiyonlara karşı korumak,
- Kabin yağlanmasını sağlayan sıvıyı depolamak,
- Kalbin sürtünmesini sağlamak,
- Kalbin baskısını azaltmaktır.
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Miyokard Enfarktüsü
Kalbin dolaşım sistemine kalp pompalamakla görevli bir kas dokusu olan Miyokard, özellikle damar tıkanıklığı ya da görevini tam yerine getiremediğinde şiddetli göğüs ağrılarına sebep olabilmektedir. Böyle bir durum yaşandığında, bu duruma tıp dilinde Miyokard enfarktüsü denilmektedir.
Miyokard Enfarktüsü sol göğüs ağrısı batma şikayetleri sonrasında teşhis edilebilmektedir. Bu rahatsızlık şiddetli göğüs ağrılarında ağırlıklı olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise kalbin çalışmak için ihtiyaç duyduğu kana ulaşamamasıdır.
- Göğüs Ağrısı Sebeplerinden: Aritmi
Aritmi kısaca kalp atışındaki düzensizlikler olarak tanımlanabilmektedir. Kalbin normalden daha hızlı ya da daha yavaş atması gibi değişikliklerin olmasına sebep olur. Bu durum şiddetli göğüs ağrısına sebep olabilmektedir. Aritmi rahatsızlığına sebep olabilecek etkenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Stres
- Anksiyete
- Sigara kullanımı
- Obezite
- Aşırı spor yapmak
- Aşırı kafein tüketimi
- Göğüs Ağrısı Genel Sebepleri
Göğüs ağrısı genel olarak bazı sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Bu sebepler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kaslarda gerginlik
- Kaburga ya da göğüs yaralanmaları
- Zatürre
- Akciğer hastalıkları
- Mide ekşimesi, gastirt
- Yemek borusu problemleri
- Zona hastalığı
- Ana atardamarda meydana gelen yırtılma
- Panik atak
- Mide ülseri
- Pnimotoraks (akciğer duvar kaplamasında yırtılma)
- Plörezi (akciğer duvar zarında yırtılma)
- Kalp rahatsızlıkları
- Yemek borusu ya da yutak bölgesinde daralma
Kalp Rahatsızlıkları Sebebiyle Göğüs Ağrısı
Kalp rahatsızlıkları göğüs ağrısına sebep olan en büyük etkenler arasında yer almaktadır. Kalp nedeniyle yaşanan göğüs ağrısı teh durumların habercisi olabilmektedir. Herkes kalp rahatsızlıkları nedeniyle göğüs ağrısı yaşayabilirken, bazı durumlar bu riski çok daha fazla arttırmaktadır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sigara kullanımı kalp rahatsızlıkları yaşanması riskini çok daha fazla arttırmaktadır.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı tercih edilmesi de kalp rahatsızlıkları riskini arttırmaktadır.
- Obezite ve aşırı kilo kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkaran en önemli nedenlerden bir tanesidir.
- Hipertansiyon yani yüksek tansiyonda kalp rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.
- Yüksek kolesterol seviyesi kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkartmaktadır.
- Yaşlılıkta doğal olarak kalp rahatsızlıkları riskini arttırmaktadır.
Kalp Rahatsızlıklarında Göğüs Ağrısına Ne Yapılır?
Göğüs ağrısı hissedildiği sırada yapılması gereken bazı şeyler hem rahatlamanıza hem de kalp krizi riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Öncelikle rahatlamalı ve sakince nefes almalısınız.
Ağrı olan bölgeye hafifçe masaj yapmakta ağrının azalmasına yardımcı olacaktır. Ufak yudumlarla su içmekte ağrıyı hafifletecek bir diğer etkendir. Tüm bunlar yapıldıktan sonra ağrının geçmesini beklemek için uzanabilir ve rahatlayabilirsiniz.
Fakat bu sorunu sık sık ve düzenli olarak yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekecektir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedir?
Göğüs kafesi ağrısı sıklıkla göğüs ağrısı ile karıştırılmaktadır. Göğüs kafesi ağrısı göğse alınan darbeler, yaralanmalar ya da kaburgalarda oluşan kırıklardan sonra ortaya çıkabilmektedir. Göğüs kafesi ağrısının birçok farklı nedeni olabilmektedir.
Eğer göğüste hissedilen ağrı bölgeye baskı uygulandığında ya da geriye doğru eğilme hareketinde artıyorsa göğüs kafesi ağrısı teşhisi konulabilmektedir. Çok sık ya da uzun süre yaşandığında mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü göğüs kafesi ağrısı kalp rahatsızlıklarının da habercisi olabilmektedir.
Göğüs kafesi ağrısının genel sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kaburgada oluşan kırıklar
- Kas spazmları
- Mide ekşimesi
- Sinir ve stres
- Göğüs bölgesinde oluşan iltihaplanmalar
- Göğüs bölgesinde bulunan eklemlerin zarar görmesi
- Osteoporoz vb. kemiklerde oluşabilecek hastalıklar
- Akciğer hastalıkları
Göğüs kafesi ağrısına; nefes darlığı, balgam ve öksürükte eşlik ediyorsa o zaman ağrının sebebi kalp krizi de olabilmektedir. Böyle bir durumda boyun, sırt ve sol kolda da aynı anda ağrı hissedilebilmektedir. Böyle bir durum acil olarak bir doktora başvurulması ve hastaneye gidilmesi gerekmektedir.
Göğüs kafesi ağrısı tanıları genel olarak MR ya da röntgen çekildikten sonra diğer bulgularla birlikte değerlendirilerek teşhis konulan bir rahatsızlıktır.
Göğüs kafesi ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı ise eğer yaralanma, darbe ya da kas spazmı gibi sebeplerden dolayı yaşanıyorsa kompres sargı yöntemi uygulanabilmektedir.
Göğüs ağrısının birçok sebebi olabileceği için tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilmektedir. Sıklıkla ve düzenli şekilde yaşanan ağrılarda bir doktora başvurulması faydalı olacaktır.
Göğüs Kafesinin Sıkışması Nasıl Geçer?
Göğüs kafesi daralması ya da nefes darlığı olarak da bilinir. Nefes darlığı sonucunda göğüs ağrısı meydana gelebilmektedir.
Soğuk algınlığı, kalp hastalıkları, bronşit, astım, sinüzit, akciğer kanseri ya da kramp gibi çeşitli nedenlerden meydana gelen göğüs kafesi sıkışmasına iyi gelen bitkisel çözümler bulunmaktadır.
Göğüs sıkışması için herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği bitkisel tedavi yöntemleri şunlardır:
- Tuzlu su ile gargara: Biriken mukus söz konusu ise solunum tüpü görevi görerek hastayı rahatlatan bir yöntemdir.
- Soğan ve bal: Bir kaba bir dilim soğan ile bir çay kaşığı bal ekleyerek gece boyunca bekletilmelidir. Bu karışım günde dört kez tüketilmelidir.
- Defne yaprağı: Defne yapraklarından hazırlanan çayı tüketmek göğüs sıkışmalarına oldukça iyi gelir. Ayrıca defne yaprağı ile hazırlanan çay, sıcak kompres olarak da kullanılabilir. Temiz bir bez ile göğüs kafesinin üzerine uygulanabilir.
- Limon: Bir limonun kabuklarını rendeleyip bir bardak suyun içinde kaynatmak gerekir. On dakika demlendirin ve süzün. Sıcak tüketilmesi önerilir.
- Zencefil: Zencefil ile yapılan çaya bir tutam tarçın da katılmalıdır.
Göğüs Ağrısı Nasıl Olur?
Göğüs ağrısının kapsamına göğüs kafesi içindeki doku ve organlar girmektedir. Yani, göğüs ağrısı göğüs kafesi içindeki organlardan kaynaklanan herhangi bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Bu doku ve organlar şunlardır:
- Göğüs kafesi içindeki kemikler,
- Göğüs kafesi içindeki kaslar,
- Akciğerler,
- Kalp,
- Yemek borusu,
- Nefes borusu,
- Göğüs kafesi içindeki bezeler.
Sağ Göğüs Ağrısı Neden Olur?
Sağ göğüs ağrısı neden olur, diye merak edilirse, bu ağrının kalp ile ilgisi olmayan bir sorundan kaynaklandığı rahatlıkla söylenebilir.
Akciğer, kas, kemik ya da sinir kaynaklı sorunlar olabileceği gibi, stres de sağ göğsün ağrımasında bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle genç olan erkekte göğüs ağrısı neden olur diye merak edilir. Sigara kullanımı sonucunda aniden göğüs ağrıları oluşabilmektedir.
Hiçbir göğüs ağrısı önemsenmeyecek türden ağrı değildir. Genellikle tansiyon ve şeker hastalarında, sigara kullanan kişilerde, ailesine bilinen kalp krizi olanlarda ya da damar yırtılması gibi sorunu olanlarda ve kırk yaş üstü erkeklerde görülen göğüs ağrıları ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Böyle kimselerin göğüs ağrısı çektiklerinde mutlaka acile gitmeleri gerekir. Eğer acile gidilmez ve uzun süre ağrı önemsenmezse, ciddi ve hayati problemlerle karşı karşıya kalınabilir.
Ayrıca acile gitmekle kalmamak, mutlaka uzman bir doktora, yani göğüs hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.
Источник: //www.saglik8.com/gogus-agrisi-nasil-gecer-gogus-agrisina-ne-iyi-gelir/
Göğüs Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Haber güncelleme tarihi 03.04.2018 15:24
Gövdenin üst kısmı olan göğüs, boyun tabanından diyafram kaslarına dek uzanır ve toraks da denir.
Göğüs Ağrısı Nedir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki göğüste ağrı olduğu zaman hemen telaşlanmamak gerekir çünkü çoğu zaman göğüste oluşan ağrının ciddi bir nedeni yoktur fakat bazı olgularda ise altta acil tedavi gerektiren bir hastalık yatabilir. Bu durumda ağrı göğüs duvarından (deri altındaki kaslar ya da kaburgalar gibi) veya göğüs içinde bir organdan kaynaklanabilir.
Göğüs kafesinin içerisinde olan kemiklerden, kaslardan başlayarak akciğer, kalp, yemek borusu, nefes borusu ve buradaki bezeler, diyafram gibi organlardan kaynaklanan herhangi bir sorundan ortaya çıkabilir.
Göğüs Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
– İlk akla gelmesi gereken kalptir çünkü kalp krizinin ilk bulgusu göğüs ağrısı olabilir fakat hastanın endişe etmemesi gerekir. Genellikle kalp krizi görülmez, ağrının sebebi başka bir durumdur.
– Göğüs duvarında ağrı varsa bunun sık görülen nedenleri arasında, kaslarda zorlanma veya yaralanma mevcuttur. Buna örnek olarak kırık bir kaburga verilebilir.
– Sırttan öne doğru yayılan bir ağrı varsa bunun nedeni, bir sinir kökünün omurgadan çıkış bölgesinde baskıya uğraması sayılabilir. Sinir baskısının kaynağı, omurların kireçlenmesi gibi bazı hastalıklara dayanabilir.
– Göğüs yan duvarında yerleşen bir ağrı varsa bunun kaynağı, plörodini olabilir. Plörodini şudur: Kaburgalar arasındaki kaslarda ya da diyaframda viral infeksiyona bağlı iltihaplanma.
– Göğüs duvarında seyri boyunca şiddetli ağrıya sebep olan hastalık zona olabilir. Yani, Herpes Zoster viral infeksiyonu.
– Göğüs ön duvarında ağrı gözlenirse bunun sebebi, Tietze Sendromu'nda kaburga kıkırdaklarında iltihaplanmaya bağlı olabilir.
– Göğüs ağrısının bir diğer nedeni gastro-özofagial reflü (mide asidinin yemek borusuna geçişi) hastalığıdır ve bu sorun sternum (göğüs tahtası) arkasında yanmaya sebep olur.
– Ciddi nedenler arasında yer alan plörezi (göğüs duvarının iç kısmındaki ve akciğeri çevreleyen zarların iltihabı) gibi akciğeri etkileyen hastalıklar gösterilebilir. Plörezi pnömoniye (akciğerlerin infeksiyona bağlı iltihabı; zatürre) ya da pulmoner emboliye (akciğer arterlerinin pıhtılaşma nedeniyle tıkanması) bağlı olabilir.
– Kötü huylu akciğer tümörleri boyutları büyüdükçe, plevraya ve kaburgalara baskı yaptıkça da ağrıya sebep olabilir.
– Göğsün ortasında bir ağrı varsa kalp hastalıklarına bağlı olabilir. Sıklıkla koroner arter hastalığında gözlenen angina pektoris, göğüsten boğaz, çene ya da kollara yayılabilen bir ağrı oluşturur ve nedeni kalbe giden kanın yetersizliğidir.
Miyokard enfarktüsü (kalp krizi) anginaya benzer bir ağrıya sebep olsa da genellikle ağrı daha şiddetli olur ve dinlenildiği zaman geçmez. Akut perikardit (kalbi çevreleyen zarın iltihabı) genellikle, kişinin öne eğilmesi ile hafifleyen şiddetli bir göğüs ağrısına sebebiyet verir.
Mitral kapak plorapsusu ise sol tarafta keskin bir göğüs ağrısına neden olabilir.
– Anksiyete (kaygı bozukluğu) ya da duygusal stres sonucu da ortaya çıkabilen göğüs ağrısı mevcuttur.
Sol Göğüste Ağrı Kalp Krizi Belirtisi midir?
Sol göğüste oluşan her ağrı, kalp krizi belirtisi olmaz çünkü sol göğüste bulunan diğer organlar veya karın içerisinde bulunan bir organın yansıması sonucu da sol göğüste ağrı oluşabilir.
Göğüs ağrısının tipi, şiddeti, ağrının başlaması, egzersiz ile ilişkili olup olmaması, hastanın yaşı, altta yatan hastalıklar ya da diğer patolojik durumları ve hastanın hastalığına ait geçmişi önemlidir. Bunlar bir araya getirilerek sonuca gidilir.
Sol göğüste ağrının nedeninin akciğer kanseri ya da yemek borusu ile ilgili bir sorun olma ihtimali %1-2'dir. Ağrı sık kusmaya bağlı oluştuğunda, özellikle bir gece öncesinde çok alkol alımından kaynaklı kusmaya bağlıysa ciddi bir sorun oluşabilir.
Bu durumda 24 saat içinde hastaya müdahale edilmesi hayati tehnin önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Sol göğüs ağrısı kalp krizi belirtilerinden biri olsa da her ağrı illa kalp krizi kaynaklı olmayabilir. Ağrının çeneye ve kola yayılması durumunda dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda ağrının başlangıcı ve şiddeti de önemlidir.
Beraberinde hastada tansiyon düşüklüğü olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün bunlara rağmen, yanlış müdahaleye sebebiyet vermemek için panik olmamak en önemli davranıştır. Bu hem hasta hem de yakınları için geçerlidir.
Akciğer Rahatsızlıklarına Bağlı Göğüs Ağrısının Özellikleri Nelerdir?
Akciğer dokusunun ağrıyı algılayan sinirleri yoktur. Bu yüzden akciğer kanserinde ağrı ortaya çıkmaz ve akciğer kanserinde geç kalınmasının en önemli sebeplerinden biri de budur. Göğüs duvarını oluşturan kaburgaların iç yüzünü döşeyen zar, ağrıya en hassas olan organdır. Akciğerdeki sorun bu zar ile karşılaştığında akciğer ağrısı denilen ağrı ortaya çıkar.
Akciğerde ortaya çıkan zatürre de ağrıya sebep olur. Ayrıca özellikle sigara kullanan genç erkeklerde aniden ortaya çıkan ve yaşamı tehdit edebilecek boyutlara ulaşan bir durum daha vardır: Pnömotoraks. Göğüs kafesinde hava bulunması durumudur ve akciğerdeki bir zarın, baloncuğun patlamasıyla oluşan göğüs kafesinin iç kısmında hava birikerek akciğerin çökmesine yol açan bir durumdur.
Çok ciddi ağrı yapabilir.
Kas Kemik Sistemi Sorunları ile Oluşan Göğüs Ağrısının Özellikleri Nelerdir?
Göğüs zarını oluşturan kemiklerin altındaki ince zar, ağrıya çok hassas olduğu için buraya dokunan herhangi bir şey çok ciddi ağrıya sebep olur. Bunların başında kaburga kırıkları gelir. Nefes almayı keser, kırık olan tarafa hava girişi durur.
Bu da beraberinde zatürre gibi problemleri meydana getirir. Bu ağrıların diğer ağrılardan farkı, ağrının olduğu yere dokunulduğunda ağrının artmasıdır. Kaburga kırıkları ağrı kesicilerle tedavi edilir.
Belki de en yüksek miktarda ağrı kesici kullanılan durumlardandır.
Göğüs Ağrısının Tedavisi Nasıldır?
Göğüs ağrısının tedavisinin uygulanabilmesi için ağrıya sebep olan ve altta yatan nedenin bilinmesi gerekir. Tedavi bu nedene göre uygulanır. Örneğin pnömoniye bağlı bir ağrı varsa tedavide antibiyotik ilaçlar kullanılır.
Ağrı akciğer tümörlerine bağlıysa ya da bazı koroner hastalığı durumlarında ise cerrahi tedavi gerekebilir.
UYARI!
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
NeOldu.com / Özel Haber
Источник: //www.neoldu.com/gogus-agrisi-nedenleri-ve-tedavisi-15740h.htm