Dijital Gülüş Tasarımı

“Gülüşü, bir insanın kalbine açılan penceresidir!”
Mutluluk, tatmin olma, memnuniyet, rahatlama gibi pozitif duyguların evrensel bir dışa vurumu olan gülümseme, kişilerin iş ve sosyal yaşantılarında gerçekleştirdikleri etkileşimlerde de önemli bir pay sahibidir. Öyle ki estetik bir gülümseme ön yargıları kırabilir, kişilere her alanda pek çok kapının açılmasına yardımcı olabilir.
Güzel gülümsemeye verilen önem yeni değildir aslında… En eski medeniyetlerde bile bu anlamda bir güzellik arayışı vardı; örneğin milattan önceki yüzyıllarda hem Fenikeliler hem de Etrüskler doğal dişin şekil, biçim ve tonunun bir benzerini yakalamak için hayvan dişlerini oyuyorlardı. Diş hekimliğinin çeşitli dallarının farklı bir branş olarak tanınması ise 18’inci yüzyılı buldu. Fransız Pierre Fauchard (1678–1761) iş arkadaşlarıyla birlikte diş hekimliğini modernize etti ve bu alandaki estetik uygulamaların savunuculuğunu yaptı.
Ben de bu yazımda, sizlere estetik diş hekimliğinin önemli bir parçası olan, “Gülüş Tasarımı” olarak bilinen sanatı oluşturan temel ilkeler hakkında bilgi vereceğim. Eğer estetik diş hekimliği uygulamaları merak ettiğiniz bir konuysa, bu yazıyı okumadan önce konu hakkında daha genel bilgi verdiğim şu sayfaya da göz atabilirsiniz…
Gülüş Tasarımı Nedir?
Son on sene içerisinde “gülüş tasarımı” terimi giderek popülerleşen, diş estetiğinde sık kullanılan bir terim haline geldi. Peki, ama gülüş tasarımı esasen ne demektir?
Günlük konuşma dilinde “gülüş tasarımı” estetik amaçlı yapılan diş tedavisiyle eş anlamlı olmaya başlamıştır. Ancak, aslında gülüş tasarımı tedavi başlamadan önceki süreçtir:
Gülüş tasarımı; yüz, gülümseme, diş ve diş etlerinin birbirleri ile uyumu, işlevsellik ve uygulanabilirlik gibi faktörler göz önünde bulundurularak, ağızdaki mevcut uyumsuzluğu gidermek ve estetik bir görünüm yakalamak adına, hastanın bireysel ihtiyaçlarına uygun bir estetik diş tedavisi planlanması ve bunun önceden görselleştirilmesidir.
Gülüş Tasarımının Hedefleri
Diş estetiğinin temel amacı diş, dokular, kaslar, kemik yapısı ve eklemlerin hepsinin birbiri ile uyumlu çalıştığı düzgün ve stabil bir kas sistemi geliştirmektir (Peter Dawson).
Estetik vakalar için tedavi planlarken gülüş tasarımı, hastanın genel tedavisinden ayrı tutulmamalıdır.
Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel sonuçlar almak için kaslar, kemikler, eklemler, diş eti dokuları ve oklüzyon gibi ağzın içindeki tüm yapıların arasındaki ilişkinin doğru bir biçimde anlaşılması gerekmektedir.
Diş ve diş eti gibi diş hekimliğinin konusuna giren unsurlar insanın gülümsemesinde önemli rol oynar. Bugünkü toplumda bir kişinin dişle ilgili sahip olduğu unsurların sağlıklı olmaması veya düzgün gözükmemesi durumunda kişiler gülümserken kendine güvenleri çok daha azdır.
Son senelerde diş estetiği giderek artan bir taleple karşılandığı için, gülüş tasarımı pek çok klinik tedavi planı için sıkça kullanılan bir terim haline gelmiştir. Kısacası gülüş tasarımı; diş estetiği uygulamaları aracılığıyla dişle ilgi unsurlarda değişiklik yaparak daha iyi bir gülüş tasarlamak anlamına gelmektedir.
Gülüş tasarımı sağlık ve fonksiyonun yanında gülüşün estetik görünümünü iyileştirmek için sanatla bilimi bir araya getiren kapsamlı bir diş tedavisidir.
Estetik Gülüşün Bileşenleri
Estetik bir gülüş elde etmek için yüz yapısı ve diş yapısının birbirlerini mükemmel bir biçimde bütünlemeleri gerekmektedir. Yüz yapısı yüzdeki hem sert hem de yumuşak dokuları kapsamaktadır.
Diş yapısı ise özellikle dişler ve dişlerin diş eti dokusuyla ilişkisiyle ilgilidir. Gülüş tasarımında mutlaka hem yüz hem de diş yapısı değerlendirilip analiz edilmelidir.
Doğru gülüş tasarımı yüz analiziyle başlar; gözbebekleri ve üst dişinizin (gülme çizgisinin) bağlantı köşelerinden geçen yatay çizgi paralel bir uyum içerisindeyse, gülme çizgileri de alt dudağın üst kıvrımıyla uyum içerisinde olmalıdır.
Daha sonra, dişlerinizin renk, boyut ve dizilimi incelenerek doğru yerde ve yüzünüzle orantılı olup olmadıkları incelenir. Bu bağlamda gülüş estetiğini, yüz estetiğinin sadece bir parçası olarak düşünmek gerekir.
Doğal olarak yüzün farklı bölümlerinin birbirleri ile harmonisi olarak da düşünebiliriz.
Burada en önemli unsurun ağzın ve çene yapısının yüze göre konumlanması ve yaptığı uyum olduğunu unutmamanız gerekir.
Bazen diş ve diş etlerindeki sorunların giderilmesi ve güzel dişlerin yapılması bile güzel bir gülüş oluşmasında yeterli olmayabilir, mesela çok yukarı kalkan bir dudak hattı var ve tüm üst çene kemiği aşırı gözüküyorsa bu durumda yapılacak en güzel diş estetiği (porselen lamine restorasyonlar) ve diş eti estetiği bile yeterli gelmeyecektir. O hastanın mutlaka bir dudak operasyonu geçirerek dişlerle harmoniyi sağlayan dudak hattını geri kazanıp gülüşünü düzeltmesi gerekir.
Bilgisayar Destekli Dijital Gülüş Tasarımı
Gülüş tasarımı toplamda bir konseptin adıdır aslında, yani bir tedavi şekli değildir tek başına. Birden fazla diş hekimliği disiplinini bir araya getirerek estetik ve fonksiyonel olarak hastalarımıza çözüm bulduğumuz bir yöntemdir.
Dijital gülüş tasarımı ise aslında bir mimarın başlayacağı projeyi ilk başta çizip projelendirmesi gibi tedavi protokolünün oluşturulması temeline dayanır. Dijital gülüş tasarımı bir tedavinin dijital vb gerçekleştirileceği anlamına gelmez; bu bir planlamadır.
Arkasından ise bu gerçeğe dayanarak 3 boyutlu yazıcılar ve dijital ağız taramalarıyla birleştirilen bilgileri bir diş estetiği tedavisi olarak da uygulayabiliriz. Ben özellikle hemen hemen her hastamda, eğer işin içine diş estetiği girecekse 2 boyutlu bir planlama yaparak hazırlık yapmayı uygun buluyorum.
Çünkü geri dönüşü olmayan ve sübjektif yani “beğeni” gibi kişisel bir kriterin devreye girdiği bir işte planlamanın çok önemli olduğunu biliyorum.
Diş estetiği yaptırmak isteyen kişiye farklı olasılıkları ve tasarlanan gülüşü önceden göstermek için pek çok farklı araç bulunmaktadır ancak yine de şüphesiz bilgisayar destekli dijital gülüş tasarımı en etkin olandır.
Bilgisayar destekli dijital gülüş tasarımı diş hekimi tarafından özel bir grafik tasarım programı veya özel gülüş tasarım programı kullanılarak gerçekleştirilebilir. Gülüş tipine, dişlerin yüzde yaratacağı etkiye göre düzenlenebilir/ değiştirilebilir detaylara beraber karar verilebilir.
Bazı durumlarda gerçekten uyumlu bir gülümsemenin yaratılması için hastanın talimatları, zei ve tarzı da dikkate alınmalıdır. Hatta daha da ilerisi bazen hastalarımıza kişilik özelliklerini de göz önünde bulundurduğumuz testler uygulayarak Dr.
Galip Gürel ‘in de içinde bulunduğu ekibin geliştirdiği Visagismile* uygulamasının yardımı ile, o yüze daha uygun bir gülüşün bulunması konusunda bir yazılım desteği alabilmekteyiz. Bu şekilde Visagismile ile doğal dişler ve natürel bir gülüş oluşturmada ilk adımı atmaktayız.
Gülüş Tasarımını Destekleyen Diş Estetiği Uygulamaları
En yaygın diş estetiği uygulamalarından bazıları dişinizin renginin görünüşünü iyileştiren diş beyazlatma, kompozit dolgu (bonding) ve porselen venerler (yaprak porselenler, porselen laminalar) veya porselen kuronlar ve dişe uyum sağlamak için yapılan diş eti şekillendirme tedavileridir.
Yetişkinlerde, ortodonti gibi sadece gülüşü düzeltmek için değil aynı zamanda diğer kozmetik uygulamalar için daha sağlıklı bir zemin de hazırlamak adına veya sadece dişlerin temizlenmesini ve bakımını kolaylaştırmak için yapılan uygulamalarla dişlerin düzeltilmesi de estetik gülüş tasarımının bir parçasıdır.
Lazerli uygulamalar estetik diş hekimliğinin birer tamamlayıcısıdır.
Lazerle gerçekleştirilen gülüş tasarımı sadece diş beyazlatma ve diş eti şekillendirme gibi uygulamaları daha hızlı ve daha az acılı hale getirmekle kalmaz aynı zamanda lazer ışınlarının oldukça hedefe odaklı olması sebebiyle işlem yapılan alanın etrafındaki dokunun zedelenmesini de engeller. Uygulamalar cerrahi işlem gerektirmez.
Gülüş tasarımı ve uygulamaları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için, aşağıdaki sayfaları ziyaret edebilirsiniz:
Gülüş Tasarımı Nasıl Uygulanır?/Dijital Gülüş Tasarımının Aşamaları
Gülüş Estetiğinde Dikkate Alınması Gerekenler
Gülüş Estetiği Özen ve Bakımı
*Plastik sanatçısı Philip Hallawell tarafından ortaya atılan visagism kavramı, genel olarak kişinin karakteri ile uyumlu, onu yansıtan kişisel bir görünüm ortaya çıkarmak ile ilgilidir.
Visagism, diş hekimlerine yalnızca hastalara estetik bir görünüm kazandırmanın ötesine geçerek; ortaya çıkan imajın onların kişiliklerini ve duygularını da yansıtan karakteristik bir görüntü vermelerine yardımcı olmaktadır. EDAD’ın(Estetik Diş Hekimleri ve Akademisyenler Derneği) kurucusu ve başkanı olan Dr.
Galip Gürel’in de geliştirici ekip içinde yer aldığı Visagismile uygulaması, estetik diş hekimleri tarafından kişiselleştirilmiş gülüş tasarımı çalışmalarında sık kullanılmaktadır.
Источник: //www.onurozturk.com/gulus-tasarimi/
Gülüş Tasarımı ve Tedavi Süreci

Gülüş tasarımı kişinin gülüşünü zirkon kaplamalar, bonding, beyazlatma, diş eti operasyonları, köprüler, diş boyu ayarlaması ve dudak şekillendirmeleri gibi tekniklerle istenilen duruma getirilmesidir.
Gülüş tasarımı yapılan kişinin diş etleri normal görüntüsüne kavuşur, dişlerin renkleri, çatlak ve kırıkları düzeltilir, dişlerin kapanışı düzeltilerek kasların normal haline dönmesi sağlanır. Gülüş tasarımı doktor tarafından yüzün yapısı, ten rengi, dişler ve dudaklar gibi her detay incelenerek yapılır.
Ağız sağlığında olan sorunlar birkaç seansta düzeltilerek başarılı bir çalışma ortaya konulabilir. Gülüş tasarımında dişlerin ve diş etlerinin uyum içinde olması oldukça önemlidir. Bunların gülüş sırasında belli oranda görünmesi en ideal durumdur.
Kadınlarda ön iki dişin biraz daha uzun olması, erkeklerin dişlerinin homojen dağılması, dişlerle yanakların desteğinin sağlanmasıyla daha estetik ve daha sağlıklı dişlere sahip olunabilir.
Bilgisayar destekli olan gülüş programları sayesinde öncesinde herhangi bir işlem yapılmadan, uygulama sonrasında gülüşünüzün yüzünüzle nasıl bir uyum içinde olduğunu tahmini olarak görebilirsiniz.
Doğru yapılacak bir gülüş tasarımı doktor ve hasta tarafından alınacak ortak kararlarla belirlenir.
Gülüş tasarımı hangi tedavileri içermektedir?
- Diş beyazlatma
- Pembe estetik
- Zirkonyum ya da porselen kaplamalar
- Bonding
- Ortodontik tedaviler
- Lamina porselenler
- Dudak konturlarının şekillendirilmesi
- İmplant
Gülüş tasarımı hangi sorunları ortadan kaldırır?
-
-
- Diş renginde olan sorunlar
- Diş etlerindeki şekilsizlikler
- Dişlerin dizilişindeki bozukluklar
- Dişlerin arasındaki düzensiz boşluklar
- Kaybedilmiş dişler
- Yüzdeki şekil deformasyonları
- Diş boylarında olan uyumsuzluklar
- Kırık ve çatlak diş yapıları
Gülüş tasarımındaki tedavi süreci nasıldır?
Gülüş tasarımı kişinin tercihleri dikkate alınarak yapılacak işleme bağlı olarak uzun bir döneme yayılabileceği gibi, daha kısa sürede tamamlanabilir. Uygulanan ilk aşamada kişinin kendi ağız yapısı ve diş sağlığı hakkında bilgilendirilmesiyle başlar.
Kişinin o güne kadar farkında olmadığı ya da olduğu her şey değerlendirilerek bilgilendirilme yapılır. Dişlerde olan kapanış sorunları ya da diş eti problemlerinin ileride neden olacağı ciddi sorunlar ele alınır.
Bunlar ele alınarak, doğru bir planlama yapılıp hem arzu edilen görünüm, hem de iyileştirme için bir tedavi planı yapılır. Kişideki sorunlar sadece diş ve diş etlerini kapsıyorsa, birkaç haftada sonuçlar alınır.
Eğer ortodontik tedavi ya da operasyon gerekiyorsa, bunların tamamlanması 6 aydan daha fazla zaman alabilir.
Mouck-up çalışma nedir?
Gülüş tarsımı çalışmaları öncesinde nasıl bir sonuç elde edeceğimizi bize gösteren taslak çalışmasıdır.Gülüş tasarımı düşündüğümüz hastamızdan önce alt-üst çene ölçüleri alınır. Ölçüler teknisyen tarafından alçı hale getirilir ve üzerinde mumdan dişler tasarlanır.
Ölçü üzerinde tasarlanan diş şekilleri hekim tarafından ağza uygulanır ve hekim gözüyle ilaveler v çıkartmalar yapılıp son hastanın beğeneceği son hale getirilir. Hasta tarafından beğenilen dişler geçici olarak hasta ağzında bile kalabilir.
Bu safhada yüz, dudak alt-üst dişlerin birbirine uyumları, renk ,dişin boyları ve diş eti gibi tüm detaylar ayrıntısı ile incelenir. Eğer tüm unsurlara bakılıp her şey ideal ölçüde yorumlanırsa yapılması gereken cerrahi , dolgu, diş kesimi işlemlerine geçilir.
Tedavi sonunda elde edilen estetik görüntü ile mouck-up sonucu elde edilen taslak görüntü birbirine çok yakındır.
Gülüş tasarımı erkekler ve kadınlar için farklı mı olur?
Gülüş tasarımı yapılacak olan kişinin cinsiyeti oldukça önemlidir. Çünkü erkeklerin gülüş formu kare ya da dikdörtgen, kadınların gülüş formu ise yuvarlak ya da oval olur.
Yaş
Yaşın ilerlemesiyle birlikte dişlerde aşınmalar oluşur. Üst dudağın kaslarında gevşeme, alt dudağı kaslarında yerçekimi etkisiyle aşağıya sarkma meydana gelir. Bu sayede üst çenede bulunan dişlerin görünürlüğü azalırken, alt çenede olan dişlerin görünürlüğü artar. Yapılan ideal tasarım ve şekillendirme sayesinde hastanın tekrar genç ve çekici bir gülüşe sahip olması sağlanır.
Cinsiyet
Kadınlarda ve erkeklerde diş yapıları farklıdır. Kadınlarda diş köşeleri yumuşak bir kavisle belirlenirken, erkeklerde dişlerin yapısı köşeli ve daha belirgindir. Kadınlarda gülme hattı alt dudağa paralel bir kavisle belirlenirken, erkeklerdeki gülme hattı daha düz olur. Kadınların öndeki iki dişi daha uzun olurken, erkeklerde bunların uzunluk farkları daha az olur.
Yüz hatları
Kişilerde yüz hatları ve dişlerin formu arasında belli bir ilişki olmalıdır. Kişilerin ideal diş şekilleri yüz hatlarının görünümünde saklıdır. Yuvarlak yüz hatlarına sahip olan bir kişiye köşeli bir diş yapmak, görünümünün genel ahengini bozacaktır. Bu sayede kişide yapay bir gülüş elde edilecektir.
Diş etlerinin konturu ve şekli
Gülüş sırasında gözle görünen diş eti seviyesi oldukça önemlidir. Bunun seviyesi gülüşe bir anlam kazandırmaktadır.
Diş etlerinin fazla oranda görünmesi kişinin çekiciliğini ve güzelliğini azaltarak etki edecek, az oranda görünen diş etleri ise gülüşte yapaylık sağlayacaktır.
En ideal diş eti seviyesi üst dudak çizgisine paralel bir temasta olmasıdır. Unutulmaması gereken şey pembe estetiğin beyaz estetik kadar önemli olduğudur.
Dudaklar
Dudakların kalınlığı, şekli, köşelerinin simetrisi, dudakların dişlerle uyumu en güzel gülüş estetiğinin yaratılmasına yardımcı olur. Gülüş sırasında alt dudakta meydana gelen kavis üst dişleri takip etmelidir. Ayrıca gülüş sırasında iki dudak arasındaki mesafeyle dişlerin boyutları uyum içinde olmalıdır.
Dişlerin özellikleri ve yerleşimi
Dişlerin yerleşimi ve özellikleri değişik açılardan incelenmelidir. Bunlar;
- Dikey simetri: Alın ortasından, burun ucu ve çene ucundan geçen dikey çizgi alt ve üst dişlerin birinci keserlerinin arasından geçmelidir. Bu çizginin her iki tarafındaki dişlerin birbirine simetrisi estettik bir gülüş için oldukça önemlidir.
- Yatay paralellik: Göz bebeklerinin tam ortasından geçen çizgiyle keserlerin uçlarından geçecek düz çizgi birbiriyle paralel olmalıdır. Bu olmadığı takdirde ağızda eğrilik meydana gelir.
- Gülüş hattı: Kişilerin neşeli, çekici ve genç bir gülüşe sahip olması için üst ön dişlerin kesici uçlarını birleştiren çizgiyle alt dudağın gülüş esnasında olan hattı birbirini takip etmelidir.
- Dişlerin oranları: Estetik bir gülüş elde edebilmek için önden arkaya doğru dişlerin görünümü belli oranda azalmalıdır. Bunun matematiksel oranı 0,618 olmalıdır. Bu altın oran olarak kabul edilir. Doğada ve canlılarda olan ahenk bu altın orana göre dengelenir. Bu yüzden dişlerde buna uyum sağlamalıdır.
- Embraşurlar: Bunlar komşu dişlerin uçları arasında olan üçgenimsi boşlukları ifade eder. Kişide genç bir gülüş sağlayabilmek için bu ebraşurlara ihtiyaç vardır. Yaşı ilerleyen kişilerde dişlerin aşınması yüzünden Embraşurlar yok olur. Bunlar gülüşün tasarımı sırasında yeniden tasarlanarak, genç bir gülüş elde edilir.
- Renk: Dişlerin doğal bir görünümde olması için her bölgesinin aynı renkte olmaması gerekir. Dişler ne kadar beyaz olsa da, diş etine yakın olan kısımları daha sarımsı olur, uç kısımlar ise daha grimsi ve şeffaf yapıda olur. Dişlerin orta bölümleri ise dişin doygun rengini gösterir. Doğal görünümü sağlayabilmek için, gülüş tasarımı sırasında bazı renk oyunları yapılarak şeffaf bölgeler oluşturulmalıdır.
Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin ve diş etlerinin durumu, konumu, dişlerin formu, birbiriyle oranı ve renkleri değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeler sırasında kişilerin yüz oranları, yaşı, cinsiyet, ten renkleri ve en önemlisi bu işlemden beklentileri mutlaka değerlendirme içinde olmalıdır.
Güzel ve genç bir gülüş yaratabilmek dudaklar ve dişlerin uyumu, diş etleri ve yüz oranlarının uyumu sayesinde gerçekleştirilebilir.
Dişlerde gülüşü olumsuz olarak etkileyecek çapraşıklıklar, dişler arasındaki aralıklar ile renklenmeler laminate veneer restorasyonları, diş beyazlatma işlemi, tam seramik restorasyonlar ve ortodontik tedaviyle çözümlenmektedir.
Gülme sırasında diş etlerinin fazla görünmesi, diş etlerinde asimetri olması ya da diş eti çekilmesi olması halinde gülüş bundan olumsuz etkilenir. Bu durumda hastalara çeşitli diş eti ameliyatları uygulanabilir.
Bu ameliyatlar arasında gingivoplasti ve gingivektomi gibi işlemler yer alır. Hem dişlere, hem de diş etlerine yapılan çeşitli uygulamalar nedeniyle kişinin yüzü ve karakteriyle uyumlu olan, kendine yakışan bir gülüş dizaynına sahip olunmaktadır.
Kişinin gülüşü hem görüntüsüne etki etmekte, hem de psikolojik olarak kendisini iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.
GÜLÜŞ TASARIMI NE KADAR SÜREDE UYGULANIR?
Öncelikle tedavi olarak ne yapılacağı konusunda karar vermek gerekir. Sadece 1 saatlik beyazlatma tedavisi ile kişi çok güzel bir gülüşe sahip olabilir.
Kişinin eğer diş etlerinde bir sıkıntı varsa örneğin dişetleri dişleri çok fazla örtüyorsa (gummy smile) sadece diş etinin tedavi edilmesi ve sonrasında yapılacak beyazlatma tedavisi ile yine güzel bir gülüş ile karşı karşıya kalabiliriz.
Bazen dişetlerinin forrmu iyi ama dişeti iltihaplı olabilir. Bu kez yapılacak diştaşı temizliği veya küretaj tedavisi ile yine sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olabiliriz.
Eğer hem dişlerin görüntüsünde hem de dişetlerinde sağlık ve estetik anlamında sıkıntılarımız varsa tedavi olarak sıralamamız ve süremiz şu şekilde belirlenir.
Öncelikle dişeti tedavilerine başlanır. Diştaşı temizliği, dişeti küretajı ve eğer gerekiyorsa gingivektomi yani dişetinin fazla ve hastalıklı kısımlarının kesilmesi işlemi yapılır. Bu tedavilerin tamamlanması aynı gün içinde yapılır ve dişetinin iyileşmesi için birkaç gün beklenir.
Bu arada hastadan alınmış ölçülerle mock up hazırlatılır ve hastaya uygulanır. Mock up işeminde yapılması düşünülen protezin şekli ve yapısı belirlenir. Bu aşamada hastanın da beklentileri ve nasıl bir dişe sahip olacağı hakkında görüşlerinden yararlanılır. Bazen yuvarlak hatlar kişinin gülüşünü ön plana çıkarırken bazı kişilerde oval veya kare hatlar daha güzel bir gülüş sunabilir.
Arzu edilen şekle karar verildikten sonra ne tür bir protetik işlem yapılacağına karar verilir. Özellikle ön dişler sağlamsa ve sorunumuz sadece şekil bozukluğu ise lamina porselenler sıkça önerilir. Lamina porselenlerde dişlerden daha az kesim yapılacağı ve estetik imax türü porselenler kullanılacağı için çok daha estetik bir görüntüye sahip olabiliriz.
Ancak dişler daha önceden kesilmişse ya da fazla çürük ve harabiyetle karşı karşıyaysak ön bölgelerde yine imax türü porselenlerden hazırlanan ancak dişi tamamen saran full porselen kaplamalardan yararlanabiliriz. Arka dişlerde ise daha dayanıklı zirkonyum destekli porselenler hem hastanın sağlığı hem de güzel bir gülüşe yardımcı olacaktır.
Eğer hastamız diş kaybı yaşamışsa bu bölgeye implant tedavisi uygulandıktan sonra yine üzerine yapılacak estetik protezlerle hem diğer dişlerle uyumlu hem de sağlıklı ve arzu edilen gülüşe sahip olabiliriz.
GÜLÜŞ TASARIMI PAHALI BİR İŞLEM MİDİR?
Gülüş tasarımı ağız ve diş sağlığının dışında kişinin kendine olan güveninde artmasını destek olan estetik bir operasyonlar müdahalesidir. Bu sebeple gülüş tasarımı maliyeti yapılacak olan tedavilerin türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Sadece basit bir beyazlatma işlemi yapılarak güzel ve istenilen gülüşe sahip olunabildiği gibi tüm ağıza yapılacak porselen kaplamalarla da gülüş tasarımı elde edilebilir.
Bazen hastanın hiç dişi olmayabilir. Bu durumda da uygulanacak implantlar ve üzerine yapılacak porselen kaplamalarla yine istenilen gülüşe sahip olabiliriz.
Tüm bu tedavilerle gülüş tasarımına sahip olabiliriz. Ancak her bir işlem kendi içinde maliyet açısından farklılıklar gözetecektir.
Yukarıda bahsedilen ağız ve diş sağlığı problemi kliniğimizdeki diş hekimleri tarafından tedavi edilebilmektedir. Kliniğimiz İstanbul Nişantaşı’ndadır.
Bilgi ve randevu talepleriniz için 0212 224 40 50 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz.
Diş hekimlerimizin görmesini istediğiniz ağız ve diş problemlerinizin fotoğraflarını WhatsApp numaramıza 0555 996 67 31 göndererek bilgi ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
www.dentaluna.com internet sitesinde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez
Источник: //www.dentaluna.com/gulus-tasarimi-ve-tedavi-sureci/
Dijital Gülüş Tasarımı Maslak / Diş Estetiği İstanbul

Telefon 0212 222 9393
Whatsapp: +90532 2636028
10dk da alınabilen bilgisayar destekli üç boyutlu ağız içi görüntü, fotoğraf ve video kayıtları ile siz de dişlerinize herhangi bir müdahale yapılmadan gülüş tasarımı yaptırabilirsiniz. Sonucun nasıl olacağını daha en başta video görüntüleri ile kendiniz görebilir ve buna göre karar verebilirsiniz.
Are you not satisfied about your smile?With computer aided three-dimentional(3D) impressions,images,photos and video recordings which can be taken just in ten minutes,you can have your smile design before any preparation made to your teeth.You can see your final restorations primarily accompanied with video recordings and decide by this way.
Çağdaş toplumlarda kişiler dişlerinin görünümünü önemserler, öyle ki dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir.
Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada önemli bir işlevi üstlenmektedir.
Dijital Gülüş tasarımı nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel gülüşü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.
Gülüşün Yaşamımıza Etkisi
Göze hoş görünen dişler ve sağlıklı diş etleri olan bir ağız kişinin yaşamına pozitif izlenimler katar. Kişinin sadece genç görünmesini değil kişinin kendine güvenini ve saygısını kazandırır. Araştırmalara göre güvenli bir gülümseme kişilerin iş yaşantısındaki başarılarını olumlu yönde etkiliyor. Kendine güven çevre ile iletişimi arttırıyor, bu da başarıyı getiriyor.
Gülüş tasarımı ile hekimlik ve sanat birlikte uygulanarak size özel gülüş yeniden tasarlanıyor.
Ahenksiz bir gülümsemede gözlerimiz hemen kişinin dişlerine odaklanıyor, bilinçaltında o kişinin gülümsemesinde ki uygunsuzluğun sebebini bulmaya çalışıyoruz.
Ahenkli bir gülümsemede ise beynimiz o kişinin hoş bir gülümsemesi olduğunu kaydediyor ve dikkati gözlerine yönlendiriyor. Kısaca söylemek gerekirse; gülümsemeniz özgüveninizdir.
Dijital Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?
Tasarımlarda kişinin yüz şekli, ten rengi, cinsiyeti, dudak şekli, diş eti şekli gibi unsurları göz önüne alınır. Örneğin; uzun bir yüz şekline sahip kişiye yine ince uzun dişler yapılırsa yüzü olduğundan da uzun gözükecektir.
Bu durumda daha geniş kare şeklinde dişler kullanarak yüzün uzunluğu gizlenebilir ya da çok yuvarlak, şişman yüzlü bir hastaya uygulanan ince uzun dişler onu daha ince gösterecektir.
Estetik beklentilerinizin doğal ve sağlıklı görüntüsü gülüşünüze yansısın.
Dent Beaute
Maslak Mah., Bilim Sok., Sun Plaza, Kat:1 No:5
İstanbul
Tel: +90212 2229393
Whatsapp: +90532 263 6028
info@dentbeaute.com
Zirkonyum Kaplama
Günümüzde dişlerin kaplanmasında kullanılan metal destekli porselenler gelişen yeni teknolojiler sayesinde yerini zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmıştır. Zirkonyum porselenleri ışığı geçirdiklerinden dolayı ağızda daha estetik dururlar.
Metal destekli kaplamalar zaman zaman diş etinde alerjiye neden olurken, zirkonyum kaplamalar diş eti ile uyum sağlayarak bu tarz durumların oluşmasına neden olmazlar. Zirkonyum porselenlerde alt yapı desteği olarak metal yerine zirkonyum adı verilen bir alaşım kullanılır.
Bu madde hem estetik açıdan hemde dayanıklılık açısından güvenilir olduğu için ön ve arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilirler. Alt kısımda kalan dişin rengini kapatması sayesinde en koyu diş renginde bile estetik açısından güzel sonuçlar doğurur.
Neden Zirkonyum Porselen tercih etmeliyim ?
- Işık geçirgenlik özelliği sayesinde doğal bir görünüm sağlar.
- Isı yalıtımı sayesinde alt dişlere daha az ısı iletilir. Bundan dolayı dişlerde ısı hassasiyeti yaşanmaz.
- Ağızda herhangi bir problem yaratmayan, diş eti dostu bir materyaldir.
- Yüksek dirence sahip olan yapısı sayesinde arka dişlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.
- Kaplamanın altında herhangi bir metal yansıması olmadığından yapay bir görünüm elde edilmez.
- Oldukça beyaz ve sağlıklı bir görünüm elde edilir.
- Diş yüzeyine uyum gösterdiği için dişlerin arasında bakteri oluşumuna sebep verecek bir alan kalmadığından çürümelere neden olmaz.
- Doku dostu yapısı sayesinde alerjik etkiye neden olmaz.
- Diş eti ile uyumlu olduğundan dolayı zirkonyum porselenlerde diş eti renklenmesi görünmez.
Laminate ve Lumineers
Laminate Veneer özellikle; dişlerini tamamen küçülttürmek veya belli bir yaşın üzerinde ortodontik tedaviyle uğraşmak istemeyen kişiler için ideal bir çözümdür.
Laminate veneerler dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen yapraklardır. Bu veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan doku çok azdır. Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak yeterlidir. Daha sonra veneerler istenen renk ve formda hazırlanır ve yapıştırılır.
Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak başarılıdır. Laminate veneerler ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin gerçek gibi görünmesini sağlar. Bu özelliği ile flaş ve disko ışıklarında da gerçek diş gibi görünür.
(Bu ışıklarda, içinde metal olan diş kaplamaları siyah leke olarak görünürler).
Laminaların ışık geçirgenliği kullanılan porselene ve yapım tekniğine göre de değişir. Laminate diş tedavi süreci kısadır. İlk muayenede dişler daha kesilmeden hastadan bir ölçü alınır.
Bu model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır. Doktor ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde fikir birliğine varma şansını yakalar.
Böylece dişleriniz daha kesilmeden nasıl olacağını 3 boyutlu olarak görme şansınız olur.
Laminalar minimum hazırlama gerektirmeleri, sigara, çay, kahve gibi ajanlarla boyanmamaları ve ışık geçirme özellikleri ile doğal dişten ayırt edilemezler. Sizin ve hekiminizin birlikte karar verdiği form ve uzunlukta yapılmış plastik geçici veneerler yapıştırılır. Bunlar porselen veneerler gelene kadar dişlerinizi korumak açısından da önemlidir. Aynı zamanda bu geçiciler gerekli düzeltmeler için ikinci bir 3 boyutlu model görevini görür. Dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilir, gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş tespit edilir. Laboratuarda bu modele göre porselen veneerler hazırlanır ve yapıştırılır. Porselen veneerler çok ince olmalarına rağmen yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı çok dayanıklıdır. Özel bir yöntemle (bonding rezin) yapıştırma işlemi gerçekleşir ve yapıştıktan sonra laminate veneeri dişten ayırmak mümkün değildir. Ancak doğal diş gibi aşındırarak uzaklaştırılabilirler.
Veneerler çok ince olmalarına rağmen yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı çok dayanıklıdır. Özel bir yöntemle (bonding rezin) yapıştırma işlemi gerçekleşir ve yapıştıktan sonra laminate veneeri dişten ayırmak mümkün değildir.
Porselen Dolgular
Diş Dolgusu; dişlerimiz çürüdüğünde var olan madde kaybını telafi etmek için, dişin çürük kısmının temizlenip, dişe uygun malzemelerle restore edilmesidir.
Ağızda, dolgu yapılamayacak kadar madde kaybına uğramış bir dişi kuron kaplamak yerine ölçü alarak eksik kısımları porselenden hazırlayıp, orijinal dişi kullanmaya devam etmek mümkündür.
Porselen dolgu yöntemi dişeti seviyesinin altına inen çürüklerde veya dişin içine çivi yerleştirilmesi gerekli görülen çürüklerde iki seansta dişe eski görüntüsünü ve fonksiyonunu kazandırmaktadır.
Porselen dolgular, laboratuvarda hazırlanıp cilalandığı için mükemmel parlak yüzeylere sahiptirler. Kullanılan porselenler, santimetrekareye 6 tonluk basınca direnç gösterebilen porselenlerdir. Bu dayanıklılıklarından ötürü aynı bölgede bir daha dolgu yeniletmeye ihtiyaç kalmaz.
IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular, ağız içi restorasyon materyalleri arasında diş dokusuna en uygun malzemedir.
Laboratuvarda hazırlanan porselen dolgularda, estetiğin yanı sıra komşu dişlerle optimum düzeyde kontak sağlanmaktadır. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuvar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır.
Dişin; kırık, çürük veya eski dolgulu kısmını uzaklaştırdıktan sonra, dişin kalan sağlam bölümünün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır.
Laboratuvar ortamında hazırlanan model, IPS makinesine alınarak fonksiyonel ve sağlam dolgular elde edilir.
Porselenler, dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir. Sertliği, dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz. Porselen diş dolguları, kompozit dolgular gibi aşınmaz. Böylece daha önce kesilip (çepeçevre diş küçültülerek) kuron yapılmamış olur. Sonuç olarak hiçbir dişi kesmeye gerek kalmaz.
Lamine Kaplama Nedir?
Lamine kaplamalar, diş ölçülerine göre hazırlanmış özel yaprak şeklinde porselenlerdir. Bu kaplamalar diş üzerine takma tırnak şeklinde gelir ve kimyasal olarak bağlanır. Lamine kaplamalar genellikle dişler çok küçükse, dişlerin dizilimi, boyutu ya da şeklinde herhangi bir sorun varsa kullanılır.
Koruyucu hekimlik olarak düşünüldüğünde dişleri koruması bakımından lamine kaplamalar oldukça önemlidir. Ancak çok dikkatli yapılması gerekir. Lamine kaplamaların yapıştırılma kısmı çok önemlidir. Yapıştırma işleminde özel lamine yapıştırıcısı kullanılır. Bundaki amaç dişlerin lamineye güçlü olarak bağlanmasını ve çıkmamasını sağlamaktır.
Lamine kaplama yapılırken diş ve diş eti ilişkisinin doğal olması gerekmektedir.
Bu kaplamalar çok kalın olmadığı için ışığı geçiren bir yapıları vardır. Bundan dolayı diş üzerinde doğal bir görünüm sağlanır. Ön diş bölümünde uygulanan bu kaplama genellikle diş estetiğini sağlamak amacıyla kullanılır. Lamine kaplamalar diğer kaplamalarla karşılaştırıldığında diş mine dokusuna fazla zarar verilmediği için daha çok tercih edilir.
Источник: //www.dentbeaute.com/dijital-gulus-tasarimi