Hamileliği yaza rastlayanlar için sağlıklı tatil tavsiyeleri..
Yaz hamileleri için sağlıklı tatil tüyoları
Yaz ayları birçoğumuz için yılın en güzel aylarıdır. Bu ayları hamile olarak geçirdiğiniz için çok şey kaçırdığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama hamile olduğunuz için güzel tatil günlerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız ve dikkatli olursanız sizin de yaz aylarınız yılın en güzel zamanları olarak geçebilir.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yaz hamileleri için önerilerde bulundu.
Yolculukta mola verin
Yolculuk sırasında 1,5-2 saatte bir mola verilmeli, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir.
Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.
Bu hamilelerin şehir içinde veya arabayla gidilebilecek mesafede tatil yörelerini tercih etmeleri tavsiye edilir.
Ayaklarınızı dinlendirin
Şişmiş ve terlemiş ayaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz zaman bir leğen dolusu soğuk suya sokun. Suya damlatacağınız birkaç damla nane yağı ise ayalarınızın daha da serinlemesini sağlar.
Pamuklu kıyafetleri tercih edin
Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır.
Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi; anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan korur.
Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alarak ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek de mümkündür.
Gebelik lekeleri önlenebilir
Gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri, ciltte de bazı değişikliklere yol açar. Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur.
Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.
Pamuklu iç çamaşırı kullanın
Gebelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bu durum yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanmalıdır.
Günlük pedler kullanılmamalı; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemelidir.Bunların yanı sıra düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi de her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir.
Düşük tehsi varsa havuza girmeyin
Anne adayının düşük ya da erken doğum tehsi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuza girmesinde sakınca yoktur. Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir.
Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olunmalıdır. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir.
Çünkü gebelerde sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo veya bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.
Yöresel yemeklere karşı temkinli olun
Anne adayı; öğünlerinde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olduğuna dikkat etmelidir. Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı, mümkünse iyice emin olunmayan besinler tüketilmemelidir. Beslenme programı tatil haricindeki gibi devam etmelidir.
Gıda zehirlenmesine dikkat
Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olabilir. Bu nedenle gebelikte daha dikkatli olunmalıdır.
Bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalıdır.
Bu gibi şikayetlerde hemen en yakın doktora veya merkeze başvurmalı ve özellikle sıvı açığı oluşmaması için hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır.
Источник: //www.kadinvekadin.net/yaz_hamileleri_icin_saglikli_tatil_tuyolari.html
Hamilelikte Tatile Çıkılır Mı?
Hamilelik süreci sağlıklı bir şekilde ilerleyen anne adaylarının tatile çıkmasında bir sakınca yoktur. Ancak hamilelikte tatile çıkarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır.
Bu kurallara uyulduğu sürece, hamilelikte tatile çıkmak anne adayının doğumdan önce dinlenmesini sağlar ve doğum stresinin azalmasına yardımcı olur.
Hamilelik döneminde tatile çıkmak isteyen anne adayları, tatile çıkmadan önce mutlaka doktorlarından onay almalıdırlar.
Hamileliğin Kaçıncı Ayında Tatile Çıkılır?
Hamileliğin ilk üç ayında (birinci trimester) düşük tehsi daha fazladır. Düşük tehsinden korunmak için bu dönemde anne adaylarının aşırı yorucu ve zorlayıcı aktivitelerden uzak durmaları gerekir.
Bu nedenle, hamileliğin ilk üç ayı içerisinde anne adaylarının tatile çıkması önerilmez. Ayrıca, hamileliğinin son üçüncü ayında da (üçüncü trimester) tatile çıkılması tavsiye edilmez.
Son üçüncü ayın içinde bulunan anne adayları, uzun süreli yolculuk yapmamalı ve tatil boyunca kendilerini yormaktan kaçınmalıdırlar.Gebeliğin ilk ve son aylarında düşük ve erken doğum riskinden korunmak için, tatile çıkılması önerilmez. Hamileliğin diğer dönemlerinde ise anne adayları doktorlarından onay alarak tatile çıkabilirler.
Hamileyken Tatil Yapmanın Riskli Olduğu Durumlar Nelerdir?
Anne adayında düşük riski, erken doğum riski, kronik hastalıklar, vajinal kanama, kalp rahatsızlığı, diyabet (şeker hastalığı), çoğul gebelik, hipertansiyon (yüksek tansiyon) veya rahim ağzı yetmezliği bulunuyorsa tatile çıkılması tehli olabilir. Bu nedenle, anne adayları tatile çıkmadan önce, mutlaka doktor kontrolünden geçerek onay almalıdırlar.
Ayrıca, anne adayında şiddetli karın ve kasık ağrısı, baş ağrısı, kanama, ödem ve şişlik, yüksek ateş, ishal, bayılma, aşırı kusma gibi şikâyetler görülmesi durumunda mutlaka tatil bölgesindeki en yakın doktora başvurulmalıdır.
Tatil Yerini Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik döneminde tatil yeri seçimi çok önemlidir. Hamilelik boyunca çok sıcak, soğuk veya yüksek rakımlı tatil bölgeleri tercih edilmemelidir. Anne adayları hamilelik döneminde yorucu aktiviteler gerektiren bir tatil yerine, dinlenmeye vakit ayırabilecekleri bir tatil mekanı tercih etmelidirler.
Tatilini yurtdışına çıkarak değerlendirmek isteyen annelerin ise, az gelişmiş ülkelere gitmeleri önerilmez. Az gelişmiş ülkelerde tıbbi olanaklar yeterli olmayabilir ve olası bir rahatsızlık sonucunda gerekli müdahale yapılamayabilir.
Ayrıca, gelişmemiş ülkelerde mikrobik hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır.
Anne adayları tatile çıkmadan önce, gidecekleri tatil yerinin tıbbı imkanlarını araştırmalı ve acil bir durumla karşılaşıldığında, o bölgede başvurulabilecek sağlık kuruluşlarını öğrenmelidirler.
Tatilde Mikrobik Hastalıklara Dikkat!
Tatil bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunlarında biri de mikrobik hastalıklardır. Mikrobik hastalıklar tüketilen besin maddelerinden, çiğ veya iyi pişmemiş etten ve içme suyundan kolaylıkla bulaşabilir.
Anne adayları tatil sürecinde mikrobik hastalıklardan korunmak için açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca tüketmemeye özen göstermelidirler. Özellikle az pişmiş veya pişmemiş etlerden uzak durmalı ve temizliğinden emin olmadıkları gıdaları tüketmemelidirler.
Ayrıca çeşme veya şebeke suyu içmemeli, yalnızca kapalı ambalajlardaki hazır içme sularını tercih etmelidirler.
Anne adaylarının tatil sürecinde özellikle dikkat etmeleri gereken sağlık sorunu, mikrobik ishaldir. Mikrobik ishal çok kolay bulaşır ve hamilelik döneminde geçirilmesi bebek için tehlidir.Hamilelikte görülen ishal, anne adayının aşırı sıvı kaybetmesine neden olarak bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Anne adayının ishal olması durumunda, zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte Yolculuk Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hamileyken yolculuk yapan anne adayları, yol boyunca rahat edebilecekleri bir pozisyonda seyahat etmelidirler. Kucaklarında eşya taşımamalı ve emniyet kemerini karın bölgesinde baskı oluşturmayacak şekilde takmalıdırlar.
Ayrıca, anne adayları yolculuk sırasında aç kalmamaya ve yeterli sıvı tüketmeye özen göstermelidirler. Hamilelik döneminde uzun süre idrara sıkışık durumda kalmak, idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskini artırır.
Bu nedenle, yolculuk sırasında sık sık mola verilmeli ve anne adaylarının tuvalet ihtiyaçlarını karşılaması sağlanmalıdır.
Eğer hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapılacaksa, yolculuğa çıkmadan önce mutlaka anne adayının doktorundan onay alması gerekir. Hamilelik döneminin birinci ve ikinci trimester sürecinde uçak yolculuğu yapmak sakıncalı değildir.
Ancak hamileliğin son trimester döneminde uçak yolculuğu yapmak için bazı şirketler doktordan onay belgesi alınmasını ister. Hamileliğin 36. haftasından sonra ise, genellikle anne adaylarının uçak seyahati yapmasına izin verilmez.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız!
Yorum yaptıktan sonra dilerseniz Hamilelik Belirtileri editörleri tarafından derlenmiş Hamilelikte Yüzmek Sakıncalı Mı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Источник: //www.hamilelikbelirtileri.co/hamilelikte-tatile-cikilir-mi/
Yaz hamilelerine öneriler
Yaz ayları hamilelik için oldukça zorlayıcı hele hamileliğiniz son günleri yazın en sıcak günlerine denk geldiyse işiniz çok daha zor demektir.
Hamilelik pek çok kadın için zorlayıcı bir süreç ama basit tedbirlerle mutlu bir yaz hamilesi olabilirsiniz.
Uzmanları dinleyin vücudunuzu dinleyin pozitif düşünün bardağın hep dolu tarafını görmeye çalışın unutmayın mutlu bir hamilelik mutlu bebekler demek…
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yaz hamileleri için önerilerde bulundu.
YOLCULUKTA MOLA VERİN
Yolculuk sırasında 1.5-2 saatte bir mola verilmeli, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir.
Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.
Bu hamilelerin şehir içinde veya arabayla gidilebilecek mesafede tatil yörelerini tercih etmeleri tavsiye edilir.
ŞİŞMİŞ AYAKLARINIZI DİNLENDİRİN
Şişmiş ve terlemiş ayaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz zaman bir leğen dolusu soğuk suya sokun. Suya damlatacağınız birkaç damla nane yağı ise ayaklarınızın daha da serinlemesini sağlar.
PAMUKLU GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ
Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır.
Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi; anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan korur.
Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alarak ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek de mümkündür.
GEBELİK LEKELERİ ÖNLENEBİLİR
Gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri, ciltte de bazı değişikliklere yol açar. Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur.
Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.
Gebelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bu durum yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanmalıdır.
Günlük pedler kullanılmamalı; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemelidir.Bunların yanı sıra düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi de her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir.
DÜŞÜK TEHLİKESİ YOKSA HAVUZA GİRİLEBİLİR
Anne adayının düşük ya da erken doğum tehsi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuza girmesinde sakınca yoktur. Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir.
Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olunmalıdır. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir.
Çünkü gebelerde sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo veya bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.
YÖRESEL YEMEKLERE KARŞI TEMKİNLİ OLUN
Anne adayı; öğünlerinde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olduğuna dikkat etmelidir. Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı, mümkünse iyice emin olunmayan besinler tüketilmemelidir. Beslenme programı tatil haricindeki gibi devam etmelidir.
GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT!
Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olabilir. Bu nedenle gebelikte daha dikkatli olunmalıdır.
Bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalıdır.
Bu gibi şikayetlerde hemen en yakın doktora veya merkeze başvurmalı ve özellikle sıvı açığı oluşmaması için hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır.
Источник: //www.annekaz.com/yaz-hamilelerine-saglikli-tatil-tuyolari.html
Hamilelerin Yaz Tatilinde Dikkat Etmesi Gerekenler ve Hamileler İçin Tatil Yerleri Önerileri
Haber güncelleme tarihi 31.05.2019 17:07
Hamile Kadınlar İçin Yaz Tatili Önerileri
Havaların ısınmasıyla herkes tatil planlarını yapmaya başladı. Hamilelik bir hastalık olmadığı için hamilelerin de tatil yapmaları en doğal haktır.
Doğum sonrası anne adaylarının yorucu süreçleri olduğu için hamilelik sırasında dinlenme açısından iyi bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, hamileliğin başında olan kadınları düşük tehsine karşı dikkatli olması gerektiğini belirtmektedir.
Tatil hamile kadınlar için bir engel değildir fakat tatil için yer seçimi ve yapılacak aktiviteler çok önemlidir.
Ayrıca doğum sonrasında anne adaylarını yorucu bir süreç beklediğinden hamilelik sırasında tatile çıkmak anne adayının dinlenmesi açısından iyi bir fırsat olabilir.
Tatil boyunca kendilerini yoracak veya bedenlerini zorlayacak aktivitelerden kaçınarak ağırlıklı olarak dinlenebilecekleri bir tatil geçirmeleri çok yararlı olacaktır. Tüm anne adaylarının tatile çıkmadan önce doktorları ile görüşüp onay almaları gerekmektedir.
Hamileler kendini yoracak hareketlerden kaçınmalı ve en çok bedenlerinin dinlenmesi gereken tatil geçirmelidir. Hamileliğin son ayında anne adayları çok uzun yol seyahatlerinden kaçınmalı ve özellikle bu konuları doktoruna danışmalıdırlar.
Tatil Yeri Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebeler için tatil yapılacak yer seçimi oldukça önemlidir.
Hamileliğin sadece riskli dönemleri değil, hangi döneminde olursa olsun aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayları ve bebeğin sağlığı için uygun bölgeler değildir.
Yurt dışında tatil yapmak isteyen anne adayları için az gelişmiş ülkeler riskli bir tercih olacaktır. Bu tarz ülkelerde tıbbi imkanlar yetersiz olduğu gibi mikrobik hastalıklar da anne ve bebek için oldukça tehli olabilmektedir.
Tatilde Hastalanmamak için Alınabilecek Önlemler
Yakında doğum yapacak anne adaylarının özellikle yiyecek ve içecekler konusunda oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Tatil beldelerinde açıkta satılan gıdalardan ve içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Hamilelik boyunca mikrop kapma tehsinden ötürü özellikle içme suyu konusunda kapalı ambalajlarda satılan sular tercih edilmelidir.
Suların içerisine katılan buzun genellikle şebeke suyundan hazırlanması nedeniyle suyu buzsuz tüketmekte fayda vardır.
Ayrıca salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları da dışarda yememeye özen göstermelisiniz. Az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan gıdalardan da uzak durmakta fayda vardır. Tatilde gebelerin sıkça yaşadığı sorunlardan birisi de kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmeleri önerilmektedir.
Tatilde Hamileler Nelere Dikkat Etmelidir?
Hamileliğin ilk iki trimesterinda uçak yolculuğunun anne adayları açısından zararı görülmemektedir. Ancak yolculuktan önce mutlaka doktor kontrolünden geçip onay almaları gerekmektedir.
Hamileliğin son dönemlerinde uçak yolculuğu yapmak isteyen anneler uçak şirketinin hamileler için geçerli tüm uygulamaları hakkında bilgi edinmelilerdir. Hamileliğin 28. – 36. Haftaları arasında doktorunuzdan seyahat için izin belgesi almanız sağlıklı olacaktır.
Basınç değişiklikleri su kesesinin erken patlamasına neden olduğu için hamileler için küçük uçaklar uygun değildir. Yolculuk esnasında vücudun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketilmeye çalışılmalıdır.
Araba ve tren gibi ulaşım araçlarında en önemli sorun ise uzun süre oturmanın sonucunda oluşan dolaşım problemleridir. Araba ile seyahat edecek anne adaylarının rahat edebilecekleri bir koltuk seçmelerinde yarar vardır.
Sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerini karnı sıkmayacak şekilde takmak gerekmektedir. Ayrıca seyahat esnasında sık sık mola verip tuvalet ihtiyacınızı gidermelisiniz. Tuvalet ihtiyacını ertelemek idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir.
Ayrıca molalar esnasında dolaşımın dengelenmesi için yürüyüşler yapılmalıdır.
Hamilelikte Tatil Kimler İçin Risklidir?
- Rahim ağzı yetmezliği
- Erken doğum öyküsü
- Vajinal kanama
- Çoğul gebelik
- Diyabet
- Kalp hastalığı
- Dış gebelik öyküsü
- Düşük ihtimali
- Kronik hastalıklar
- Hipertansiyon
Hamileler Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıdır?
- Vücutta şişlik
- Aşırı kusma
- Şiddetli baş ağrısı
- İshal
- Ateş
- Vajinal kanama
- Şiddetli karın ağrısı
Önerilen İçerik; Hamilelerin Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gerekenler
NeOldu.com
Источник: //www.neoldu.com/hamilelerin-yaz-tatili-hakkinda-2025h.htm
Yaz hamileleri için sağlıklı tatil ipuçları
Hamileliğiniz yaz aylarına denk geldiyse, Op. Dr. Seval Taşdemir’in verdiği yaz hamileleri için sağlıklı tatil ipuçları önerilerine kulak verin.
Yaz ayları birçoğumuz için yılın en güzel aylarıdır. Bu ayları hamile olarak geçirdiğiniz için çok şey kaçırdığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama hamile olduğunuz için güzel tatil günlerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız ve dikkatli olursanız sizin de yaz aylarınız yılın en güzel zamanları olarak geçebilir.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yaz hamileleri için önerilerde bulundu.
Yolculuğunuzu mola vererek yapın
Yolculuk sırasında 1,5-2 saatte bir mola verilmeli, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir.
Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.
Bu hamilelerin şehir içinde veya arabayla gidilebilecek mesafede tatil yörelerini tercih etmeleri tavsiye edilir.
Ayaklarınızı her daim dinlendirin
Şişmiş ve terlemiş ayaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz zaman bir leğen dolusu soğuk suya sokun. Suya damlatacağınız birkaç damla nane yağı ise ayalarınızın daha da serinlemesini sağlar.
Pamuklu giysiler ilk tercihiniz olsun
Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır.
Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi; anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan korur.
Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alarak ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek de mümkündür.
Gebelik ve cilt lekeleri engellenebilir
Gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri, ciltte de bazı değişikliklere yol açar. Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur.
Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.
İç çamaşırı pamuklu olsun
Gebelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bu durum yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanmalıdır.
Günlük pedler kullanılmamalı; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemelidir.Bunların yanı sıra düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi de her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir.
Düşük tehsi olanlar havuza girmesin
Anne adayının düşük ya da erken doğum tehsi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuza girmesinde sakınca yoktur. Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir.
Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olunmalıdır. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir.
Çünkü gebelerde sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo veya bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.
Yöresel yemeklere karşı dikkatli olun
Anne adayı; öğünlerinde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olduğuna dikkat etmelidir. Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı, mümkünse iyice emin olunmayan besinler tüketilmemelidir. Beslenme programı tatil haricindeki gibi devam etmelidir.
Gıda zehirlenmesi olabilir
Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olabilir. Bu nedenle gebelikte daha dikkatli olunmalıdır.
Bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalıdır.
Bu gibi şikayetlerde hemen en yakın doktora veya merkeze başvurmalı ve özellikle sıvı açığı oluşmaması için hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır.
Источник: //www.pegarose.com/yaz-hamileleri-icin-saglikli-tatil-ipuclari
Yaz Hamilelerine Sağlıklı Tatil İçin 12 Öneri- Kadin.com
Yılın en güzel ayları kuşkusuz tatil yapabildiğimiz yaz aylarıdır. Doktor tavsiyelerine uyarak ve dikkat ederek, yaz aylarının güzelliğinden hamilelik süresince de yararlanmak mümkündür.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr.
Seval Taşdemir, anne adaylarına yaz hamileleri için sağlıklı tatil tüyoları vererek önerilerde bulundu…
Gideceğiniz Bölgede Hastane Olsun
Tatile çıkmadan önce gideceğiniz bölgeyi araştırın. Otelde kalacaksanız, otelin çevresinde hastane olup olmadığını sorun. Her ihtimale karşı bir sağlık kuruluşuna yakın olmanız olası risklerde zaman kazanmanız için önemlidir.
Molalarda Yürün
Yolculuk sırasında 1.5-2 saatte bir mola vermeniz ve mümkünse bu molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapmanız, ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimalini minimuma indirir. Eğer uzun bir seyahat söz konusu ise, pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanmalısınız.
Genel olarak gebelerin uçakla seyahat etmelerinde sakınca yoksa da; bazı hava yolu şirketleri, 34'üncü haftasını tamamlayan gebelerin doktor raporları olsa bile seyahatlerine izin vermeyebilir.
Bu sebeple hamileliğiniz 34 haftayı geçtiyse, şehre yakın veya arabayla gidilebilecek mesafede tatil beldelerini tercih etmeniz iyi olacaktır.
Emniyet Kemerini Karnınızın Altından Bağlayın
: Anne adayları hangi taşıtla seyahat ederlerse etsinler, yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemeri takmaları gerekiyor. Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil, altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat edin.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr.
Seval Taşdemir, “Eğer emniyet kemerinizi tam karnınızın üzerinden geçecek şekilde takarsanız; olası bir kaza durumunda oluşacak şiddetli basınç, bebeğin plasentasının erken ayrılmasına sebep olabilir. Ayrıca emniyet kemeri omuzla göğüs arasında olmalıdır. Kemerin boyun hizanızda olması tehlidir” diyerek anne adaylarını uyarıyor.
Ayaklarınızı Nane Yağıyla Serinletin
Ayaklarınızı; şiştiğinde, terlediğinde ya da ihtiyaç duyduğunuzda, bir leğen dolusu soğuk suya sokun. Birkaç damla nane yağının suya damlatılması ise ayaklarınızın daha da serinlemesini sağlar.
Sentetik Kumaşlardan Uzak Durun
Hamilelik süresince; sentetik olmayan kumaşlardan yapılan, ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetleri tercih edin.
Yaz aylarında ve gebelik süresince vücut ısısının yükselmesi yanında efor kapasitesinin de azalması terlemeyi artırır. Uygun kıyafet seçimi, sizi cilt mantarları ve genital mantardan korur.
Ayrıca, terlemeye bağlı olarak ciltte oluşabilecek sorunları sık sık duş alarak ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermeniz mümkündür.
Pamuklu İç Çamaşırı Tercih Edin
Gebelikte sıklıkla görülen vajinal enfeksiyonlar yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Gebelik süresince genital bölgenin kuruluğuna dikkat etmeniz, pamuklu iç çamaşırı kullanmanız önemlidir.
Günlük pedler kullanmanız ise önerilmez. Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr.
Seval Taşdemir, “Ayrıca; düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi, her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörler olduğundan bunlara dikkat etmeniz yerinde olur” dedi.
Havuza Erken Saatlerde Girin
Düşük ya da erken doğum tehniz yoksa, hamilelik süresince deniz ve havuza girmenizde bir sakınca yoktur. Ancak havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının sık görüldüğü unutulmamalıdır.
Bu sebeple, günün erken saatlerinde ve temizliğine güvenilen yerlerde denize ya da havuza girmeye özen gösterin.
Ayrıca tatilde güneş yanıkları ve lekelerine, böcek ısırmalarına ve düşmelere karşı daha da dikkatli olmalısınız.
Sudan Çıkar Çıkmaz Mayonuzu Değiştirin
Gebelik döneminde görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo veya bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar. Enfeksiyonun tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabildiğinden, sudan çıktıktan sonra mayo veya bikininizi mutlaka değiştirmelisiniz.
Yüzerken Yanınızda Mutlaka Birisi Olsun
“Hamileler, tatilde birtakım kurallara uyarlarsa suyun iyileştirici etkisinden faydalanabilirler. Hamilelerin denize veya havuza girmesi, bedenlerindeki gerginliği azaltıp onları rahatlatması ve alınan kilolar nedeniyle oluşan sırt ve bel ağrıları açısından çok faydalıdır” diyen Op. Dr.
Seval Taşdemir, “Ancak anne adayları denizde yalnız yüzmemeye dikkat etmeliler. Hamilelik döneminde magnezyum ihtiyacı arttığı için bacaklarda kramplar meydana gelebilir.
Yanlarında bir kişinin olması paniklememelerini ve kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar” diyerek hamileleri ve yakınlarını uyardı.
Havuza Girerken Ve Çıkarken Duş Alın
Kadınların deniz veya havuzdan sonra ıslak mayoyla kalması, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bunun sebebi, kadınlarda idrar yolunun kısa olmasıdır. Denize ya da havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş almalısınız.
Genital bölgedeki yararlı bakterilerin yok olmaması için vajinanın içini yıkamamalı, pudra, deodorant ve parfüm gibi ürünler kullanmamalısınız. Vajinada akıntı, yanma, kötü koku veya kaşıntı varsa, en kısa sürede kadın hastalıkları doktoruna gitmelisiniz. Bunların sebebi mutlaka teşhis edilmeli ve geç kalınmadan, en kısa sürede tedavisi yapılmalıdır.
Geç kalınması, enfeksiyonun böbreklere yayılması nedeniyle daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Şapka Ve Gözlük Kullanın
Hamilelikte değişen hormon seviyeleri, ciltte bazı değişikliklere yol açar. Bu değişikliklerden en çok karşılaşılan, ciltte görülen renk değişiklikleridir.
Burun, alın, çene ve yanaklarda görülen cilt lekeleri çoğunlukla doğum sonrası kaybolur.
Bu lekeleri önlemek için yüksek koruma faktörlü kremleri tercih etmeniz, güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunmamanız, gölgelik alanları tercih etmeniz, bol kıyafetler giymeniz, şapka ve gözlük kullanmanız gerekir.
Beslenme Programınızı Değiştirmeyin
“Çiğ sebze ve meyveleri tüketirken çok iyi yıkanmış olmasına, etlerin de iyice pişmiş olmasına dikkat edin. Emin olmadığınız yöresel yemekleri mümkünse tüketmeyin” diyerek anne adaylarını uyaran Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr.
Seval Taşdemir, “Beslenme programınızı tatilde olduğunuz için değiştirmeyin, her zamanki gibi devam ettirin. Dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri yaz aylarında daha sık görülebileceğinden, gebelikte daha dikkatli olunmalıdır. Besin zehirlenmeleri bulantı, kusma, ishalle kendini gösterebilir ya da ateş, dinlenmeyle geçmeyen kramplar ve baş ağrıları görülebilir.
Bu gibi şikayetlerde hemen en yakın doktora veya sağlık merkezine başvurmalı” dedi.
Источник: //kadin.com/yaz-hamilelerine-saglikli-tatil-icin-12-oneri
Hamilelerin Tatilde Dikkat Etmesi Gerekenler
Yaz mevsimi yaklaşıyor. Herkese tatil planlarını şimdiden yapmaya başladı. Hatta çoktan tatile gidenlerimiz bile var. Bu yıl da denizin, kumun ve güneşin keyfini çıkarmak ya da tarihin derin izlerinde serüvene çıkmak isteyenler planlarını yapıyorlar.
Peki hayatının en keyifli dönemini geçiren ve minik yavrusunu kucağına almak için sabırsızlanan hamileler için tatil nasıl olacak? Özellikle hamileliğinin son dönemini yaşayan birçok anne adayı için yaz demek, sıcak ve kabus demek.
Anne adaylarımız tatil çıkarken nelere dikkat etmeliler? Uçak ya da uzun saatler süren otobüs, araba yolculuklarına çıkabilirler mi? Yanlarına neler almalılar ya da hangi kontrolleri yaptırmalılar? İşte cevaplar…
Genellikle hamileliğin ilk aylarında, eğer herhangi bir sağlık sorunu da yoksa seyahat için de bir engel bulunmuyor. Yine de seyahatin yapılacağı mekanın uzaklığı, hangi taşıtla buraya gidileceği, aracın seçimi, araç içi konfor gibi durumları önceden tespit etmek de fayda var.
Yolculuk sırasında başınıza gelebilecek olası durumları önceden düşünerek hareket ederseniz çok daha rahat seyahat edebilirsiniz. Uzmanlar genellikle hamileliğin 14-28.
haftaları arasında belirlenmiş bir sağlık sorunu yoksa anne adayının seyahatinin önünde herhangi bir engel olmadığında hemfikirler.
Araç İçi Konfora Dikkat
Otobüs ya da otomobil gibi kara araçlarını tercih edecekseniz hem kendiniz hem de büyümekte olan minik bebeğinizin konforu için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmayın.
Öncelikle ne kadar uzağa gidecekseniz gidin ya da uzun saatler yolculuk ederseniz edin, mutlaka 1,5-2 saatte bir küçük molalar vererek kendinizi dinlendirin. Uzun mesafeli yolculuklarda otomobilden inerek ya da otobüsün koridorunda birkaç adım atmanızda büyük yarar var.
Bu hareket, kan dolaşımınızı düzenleyerek sizi ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Yine dikkat etmeniz gereken önemli bir kural, eğer otomobilin önünde oturacaksanız emniyet kemerinizin çok sıkı olmamasına ve karnınıza baskı yapmamasına özen gösterin.
Rahat giysiler giymeyi, araç içinde kullanabileceğiniz ve belinizle başınıza destek olacak küçük bir yastık almayı unutmayın. Araç içi konfor sizin için çok önemli. Bu yüzden hızlı giden şoförlere küçük bir uyarımız var; annemizi ve minik bebeğimizi çok sarsmadan götürmek gerekiyor. Onları sarsmamaya özen gösterin.– Emniyet kemerinin karnınızın üstünden değil altından geçmesini sağlayın,
– Kemerin kalçalarınızın hizasında olmasına dikkat edin,
– Emniyet kemeri omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalıdır,
– Kemerin boyun hizanızda olması tehlidir.
Uçakla Seyahat Edebilir miyim?
Bir anne adayı olarak sizi uçakla seyahat etme konusunda kısıtlayan hiçbir durum bulunmuyor. Sadece doktorunuzun kontrolünde olmanız ve kronik bir sağlık sorununa sahip olmamanız yeterli. Havayolu şirketlerinin de bu konuda oldukça sıkı kuralları var. Şirketlerin büyük çoğunluğu, havada gerçekleşecek bir doğum riskine karşı 35-36.
haftadan sonra genelde hamileleri uçuşa kabul etmiyorlar. 28 haftadan büyük hamileler içinse doktor raporu istiyorlar. Bunlar uluslararası havacılık kuralları gereği konulan sınırlar. Ancak sizin erken doğum, yüksek tansiyon, diyabet, kanama vb. risk taşıyan bir durumunuz yoksa uçak yolculuğu yapmanızda hiçbir sakınca yok.
Uçak yolculuklarında dikkat edilecekler:
– Uzun süreli uçuşlarda kan dolaşımını rahatlatmak için 2 saatte bir birkaç adım atın, biraz yürüyün.
– Kemerinizi gerekli durumlar mutlaka takın ancak karın bölgenize baskı yapmamasına özen gösterin.
– Havalimanına girerken güvenlik kapılarından geçmeyin. Bunun için güvenlik görevlilerinden destek alabilirsiniz.
– Uçuş sırasında ihtiyacınız olabilecek tüm malzemeleri aldığınızdan emin olun.
– Bol bol sıvı tüketmeye gayret edin. Ancak su için, çay ya da kahve değil.
– Ani ağrılar, ishal, ateş, şişlik, kusma vb. bir şikayetinizde hızla kabin görevlileri ile iletişime geçin.
Herkes Denize Giriyor, Ya Ben?
Hamilelik döneminde spor yapmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemlidir. Hele de bu spor yüzme ise… Yine bunu engelleyecek bir sağlık sorununuz yoksa yüzebilirsiniz. Ancak atlamalar, dalmalar, kaydıraklar, su oyunlarını biraz ertelemek kaydıyla.
Havuza da girebilirseniz ancak mümkünse denizi tercih edin. Bu hem suyun temizliği hem de dik merdivenler yerine sahilden daha rahat girmeniz için önemlidir. Havuzları temiz tutmak için birçok kimyasal kullanılmaktadır. Genelde bunların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri pek yoktur, ancak tedbirli olmakta fayda var.
Yine yüzerken kendinizi çok zorlamayın.
Güneşlenebilir miyim?
Hamilelik döneminde tatille ilgili en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri güneşte geçireceğiniz vakittir. Uzmanların bu konuda çok net uyarıları bulunmakta. Üstelik sadece hamileler için değil, herkes için.
Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Gölgede oturabilirsiniz, ancak bunun da süresini çok uzatmamaya özen gösterin. Bol sıvı alın, cildinize uygun koruyucular sürün.
Mutlaka gözlük ve şapka takın.
Источник: //blog.jollytur.com/hamilelerin-tatilde-dikkat-etmesi-gerekenler/