Hamilelik Boyunca Kaçınmanız Gereken Besinler
Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 6 Temel Besin
9 aylık hamilelik sürecinde en önemli konu, annenin beslenmesidir. Çünkü annenin içindeki küçük meleğin büyümesi ve gelişebilmesi için annesinin yediklerinden başka besin kaynağı yoktur.
Bu nedenle annenin tükettiği her besin doğrudan ya da dolaylı olarak bebeğe ulaşır ve onun büyüyüp, gelişmesinde etkili olur.
Dolayısıyla anne, temel besin kaynakları bakımından zengin besinler tüketmelidir.
“Annelik” gibi kutsal bir görevi üstlenen anne adayı, hamilelik ve hamilelik sonrası beslenmesine çok dikkat etmelidir. Geçen yazımda hamileler için zararlı olan yiyeceklerden bahsetmiştim. Bu yazımda ise hamilelerin tüketmesi elzem olan temel besinleri ve bunların bulunduğu gıda ürünlerini aktarmaya çalışacağım.
Mutlaka Tüketilmesi Gereken 6 Temel Besin Kaynağı
1. Kalsiyum
Özellikle büyüme çağında olan çocukların kemiklerinin güçlenmesi ve boylarının uzaması için gerekli olduğunu düşündüğümüz kalsiyum aslında yaşamımızın her döneminde gerekli. Ta anne karnından itibaren desek yanlış olmaz.
Çünkü bebeğin anne karnındaki 8. haftasından itibaren kemikleri ve dişleri oluşmaya başlar.
Bu nedenle anne adayının normal bir insanın tüketmesi gerekenden yaklaşık 2 kat kalsiyum tüketmesi gerekir ki; bebek annedeki kalsiyumu alınca anne kalsiyumsuz kalmasın.Eğer kalsiyum alımına dikkat etmezseniz, hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde dişleriniz çürümeye, eklem yerleriniz ağrımaya başlar. Siz siz olun gelecek yaşantınız için hamileliğinizde kalsiyumu ihmal etmeyin.
Kalsiyum bakımından zengin besinler
Hamilelikte Kalsiyum bakımından zengin besinler
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Süt ve süt ürünleri (Süt, peynir, yoğurt, lor peyniri vb.)
- Badem
- Balık
- Yeşil Fasulye
- Kereviz
Hamilelik boyunca günde 2 bardak süt ya da 1 bardak süt + 1 kase yoğurt tüketmeyi unutmayın!
2. Protein
Yine günlük hayatta her bireyin yeterli alımına dikkat etmesi gereken temel besin kaynaklarının başında gelir protein.
Bizi hastalıklara karşı koruyan, vücudumuzun yenilenmesinde etkili olan proteini, hamile olmayan bir kadının günlük tüketmesi gereken miktar 60 gram iken hamile bir kadının tüketmesi gereken 80 gram kadardır. Bebek için ekstra 20 gram proteine ihtiyacınız var.
Protein bakımından zengin besinler
Protein bakımından zengin besinler
- Balık,
- Et,
- Kuru Baklagiller,
- Yumurta
- Yoğurt
- Kaşar Peyniri
Hayvansal besinler yağ açısından çokça zengindirler. Bu yüzden hamilelikte aşırı dozda hayvansal gıdalardan kaçınarak, tüketileceği zamanda yağsız yerleri tercih edilmeli!
Hamilelikte bebeğin gelişimi açısından, protein kaynağı olan yumurta çok önemlidir. Hamileliğinizin her döneminde günde en az 1 yumurta tüketmeye özen gösterin. Ancak yumurtanın çiğ ya da az pişmiş olması bebeğin enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. İyice piştiğinden emin olduktan sonra tüketin. Aman Dikkat!
3. C Vitamini
İnsan vücudunun enfeksiyonlara karşı direncini artıran ve Demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştıran C Vitamini özellikle Plesenta(Bebeğin eşi) için çok yararlıdır. C vitamini vücutta depolanamaz. O yüzden günlük alınması gerekir. Hamilelikte ise hem anne hemde bebeğe gerekli olduğu için alınacak miktar arttırılmalıdır.
C vitamini bakımından zengin besinler
C vitamini bakımından zengin besinler
- Portakal,
- Mandalina,
- Greyfurt,
- Lahana,
- Brüksel Lahanası,
- Yeşil ve kırmızı taze biberler,
- Karnabahar,
- Patates,
- Domates,
- Çilek
C vitamini taze meyve ve sebzelerde bulunur. Uzun süre saklanan ya da çok pişirilen besinlerde C vitamini azalır ya da tamamen kaybolur. Bu sebepten, sebze ve meyveleri taze olarak ve gerekenleri haşlayarak tüketmenizde fayda var.
4. Demir
Demir vücudumuz için olmazsa olmaz minerallerden. B vitaminin emilmesi, kanımızdaki oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimi gibi görevleri olan demirin emilimini C vitamini kolaylaştırırken, çay ve kahve zorlaştırır.
Bu sebepten aşağıda yer alan demir açısından zengin olan besinleri tüketirken çay ve kahve tüketmemeye özen gösterin. Besinlerin yanında illa sıvı bir şeyler tüketmeniz gerekirse portakal suyu veya greyfurt suyunu tercih edebilirsiniz.
Demir bakımından zengin besinler
Demir bakımından zengin besinler
- Kepekli ekmek,
- Ispanak,
- Börülce,
- Kuru kayısı,
- Yağsız kırmızı et,
- Somon balığı,
- Tahıllar ve baklagiller,
- Pekmez,
- Hurma
- Karaciğer
Karaciğer, demirin yanı sıra A vitamini de içermektedir. A vitaminini fazla tüketmek ise sorunlu hamileliğe sebep olabilir. Bu sebepten karaciğeri hamileliğiniz esnasında çok sık TÜKETMEYİNİZ!
5.Lif
Özellikle hamileliğin ilerleyen evrelerinde anne adayının bağırsak düzeni bozulup, kabızlık problemi baş gösterebilir. Kabızlık ise anne adayını ciddi boyutlarda sıkıntıya sokar.
Günlük beslenmemiz de çokça tüketmemiz gereken lifli(posalı) besinler hamilelikte de anne adayının bağırsaklarını düzene sokmada yardımcıdır.
Sebze ve meyveler yüksek oranda lif içerirler. Her gün düzenli olarak tüketilen sebze ve meyveler anne adayının bağırsaklarının düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Lif bakımından zengin besinler
Lif bakımından zengin besinler
- Kepekli ekmek,
- Kepekli makarna,
- Esmer pirinç,
- Bezelye,
- Kuru üzüm,
- Kuru kayısı,
- Kuruyemişler,
- Ahududu,
- Pırasa,
- Portakal,
- Greyfurt,
- Patates,
- Muz
6. Folik Asit
Daha önce yazdığım bir makalemde Folik asiti detaylı olarak anlatmıştım. Folik asit, özelikle hamileliğin ilk 3 ayında tüketilmesi gereken B grubu vitaminlerindendir. Bebeğin ilk haftalarda oluşan merkezi sinir sistemi için hayati önem taşır. Bu sebeple ilk 3 ay anne adayında folik asit gereksinimi normale göre 3 kat artar.
Eksikliğinde bebek ölümlerinin yanı sıra, bebekte ciddi zihinsel ve bedensel engeller meydana gelebilir.
Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez, folik asit takviyesi ile birlikte folik asit içeren besinleri çokça tüketmelisiniz!
Folik Asit bakımından zengin besinler
Folik asit bakımından zengin besinler
- Ispanak,
- Semiz otu,
- Brokoli,
- Fındık,
- Kepekli ekmek,
- Yumurta
Tekrar hatırlatmakta fayda var; içeriğinde folik asit bulunan besinleri çok fazla pişirir ya da uzun süre bekletirseniz içindeki folik asit kaybolur. Folik asitten en yüksek değerde faydalanabilmek için besinleri taze tüketin. Her zaman taze bulma imkanınız olmayan besinleri dondurucuda saklayabilirsiniz.
Tecrübeyle Sabit Hamilelik Esnasında En Yararlı 10 Besin
- Yumurta( Her gün mutlaka en az 1 tane tüketin. )
- Süt, yoğurt ve peynir,
- Yeşil yapraklı sebzeler, özellikle ıspanak ve semiz otu.
- Alabiliyorsanız her gün alamıyorsanız 2 günde 1 Balık yağı, Haftada 1 kez taze pişmiş balık,
- Tavuk eti,
- Portakal,
- Elma,
- Yağsız et,
- Ceviz, badem ve fındık,
- Besin olmasa da hayatımızın olmazsa olmazı SU, en az 2,5 litre. Yaz mevsiminde ise 3 litre tüketilmeli.
Faydalı olması temennisiyle, sağlıcakla kalın…
Источник: //yenianneyim.com/hamilelikte-tuketilmesi-gereken-6-temel-besin/
Hamilelikte uzak durulması gerekenler
Gebelik dönemi, anne adaylarının çoğu konuda dikkat etmesi gereken bir zamandır. Özellikle yenilecek olan gıdalar çok önemlidir. Tüketilen gıdaların çoğu fayda sağlarken, bazı gıdalarda hem anne adayları, hem de bebek için risk taşıyabilir. Hamilelik dönemi boyunca uzak durmanız gereken gıda ve sorunlar
Hamilelikte uzak durulması gereken besinler
1-Hamilelikte Pastörize Olmayan Süt Ürünleri :
Pastörize olmayan süt ürünleri listeria bakterisi içerir. Hamilelik döneminde tüketilmesi ise, düşük riskini arttıracağı için tercih edilmemelidir. Pastörize olmayan süt ürünleri, özellikle beyaz peynirde bulunur.
2-Hamilelikte Karaciğer Tüketimi
Karaciğer, A vitamini yönünden çok zengin olan bir gıdadır. Fakat hamilelikte A vitamininin işlenmemiş olan bitkisel gıdalardan alınması lazımdır. Karaciğer tüketimine dikkat edilmediği takdirde, bebekte oluşacak doğum kusurlarına neden olabilir.
3-Hamilelikte Balık ve Deniz Ürünleri
Balık Omega 3 içerdiğinden hamilelikte tüketilecek sağlıklı besinler arasındadır. Balığın yenilmesinden ziyade, nasıl tüketildiği de önemlidir. Balığın ve deniz ürünlerinin çiğ olan çeşitlerinde yüksek oranda cıva bulunur.
Vücuda fazla cıva alımı, hamile bayanlar için doktorları tarafından tavsiye edilmemektedir. Çiğ deniz ürünlerinin dışında, uskumru ve kılıç balığı da pişirilmiş olsa dahi, bebeğin sinir sistemini etkilediği için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Hamilelikte somon ya da ton balığını seçmek, sağlık açısından daha faydalıdır.
4-Hamilelikte Sebze Tüketimi
Sebzenin anne adayına ve bebeğe bir çok yararı dokunur. Sebze seçiminde daha çok haşlanan ve işlenmemiş olanlar tercih edilmelidir. Hormonlu sebzelerden uzak durulmalı ve bebeğin sağlığı için organik besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Çiğ sebzeler risk taşımaktadır. Salata yapılmadan ya da tüketilmeden önce sirkeli suda bekletip, duruladıktan sonra yemeklerde kullanılmalıdır.
5-Hamilelikte Yumurta Tüketimi
Protein açısından zengin olan yumurta hamile bayanların mutlaka tüketmesi gereken gıdalardan biridir. Yumurta haşlanmış ya da kızartılmış olarak tüketilmeli ve çiğ yumurtadan uzak durulmalıdır. Çiğ olan veya az pişmiş yumurtalarda salmonella denilen bakteriler bulunmakta, anne ve bebekte enfeksiyon riskine neden olmaktadır.
6-Hamilelikte Et Tüketimi
Listeria ve toksoplazma bakterileri, et çeşitlerinde de bulunmaktadır. Fakat et pişirildiği takdirde, bu bakteriler yok olmakta ve sağlık açısından sorun teşkil etmemektedir. Hamilelik döneminde et tüketimine ayrı bir özen gösterilmeli ve az pişmiş etler yerine, tam pişmiş olan etler tüketilmelidir.
Hamilelik Döneminde Kaçınılması Gereken İçecekler Nelerdir?
Hamilelikte döneminde hamilelikten önce tükettiğiniz alkol ve sigaranın tüketimini tamamen durdurup bazı içeceklerin tüketimini de sınırlandırmalısınız .
7-Hamilelikte Alkol Tüketimi
Alkol içeren içecekler tüketildiğinde, hızla kana karışır ve bu durum bebeğin gelişimini etkiler. Düzenli olarak tüketilen, az miktarda alkol bile bebekte, öğrenme bozukluğuna, dikkat eksikliğine, konuşmakta zorlanmaya ve zekâ gerilemesine bağlı farklı zihinsel problemlere yol açmaktadır. Anne adaylarında ise, erken doğumlar ve düşük tehsi riskini arttırmaktadır.
8-Hamilelikte Kafein Tüketimi
Kafein tüketimi, hamileleri dinçleştirip, enerjilerini yükseltse de, hem anne adayına, hem de bebeğe zararı olan bir maddedir.
Kafein içerisinde hiçbir besleyici vitamin ya da mineral bulunmamaktadır. Hatta anne karnındaki bebeğin kan alımını azaltarak, büyümesini ve demir emilimini engeller.Aşırı tüketildiğinde bağımlılık yapan bir madde olduğu için gün aşırı ve az miktarda tüketilmelidir.
9-Hamilelikte Soda Tüketimi
Diyet sodada kafen ve yapay tatlandırıcı yüksek miktarda bulunur. Hamilelikte soda içilmesi doğum kusurlarına sebep olmakta ve bağırsak düzenini değiştirmektedir. Diyet sodalardan uzak durulmalı ve asitli içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Hamilelikte zararlı alışkanlık, yaşam tarzını değiştirmek gerekir
10-Hamilelikte Sigara İçilmesi
Sigara içilmesinin anne ve bebek üzerinde ciddi derecede etkisi bulunmaktadır. nikotin ve karbon monoksit oksijen yoluyla vücuda alınarak, bebeğin gelişimini engeller ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.
Ayrıca düşük tehsi ve erken doğum riskini yükselterek, bebek ölümlerine neden olmaktadır. Hamile bayanların, sigara içilen ortamlarda dahi bulunmaması gerekir.
Pasif içicilik de, bebeğe en az sigara içilmesi kadar zarar vermektedir.
11-Hamilelikte Yasadışı İlaç Kullanımı
Kokain, bonzai ve daha birçok uyuşturucular beyni uyuşturmakla kalmayıp, bebekte de, ciddi komplikasyonlara neden olmakta ve hamileliği olumsuz etkilemektedir.
Tüketildiği takdirde doğum sonrasında bebekte terleme, aşırı sinir ve nöbet geçirme belirtileri göstererek, bebeklerin hem psikolojik, hem de fiziksel olarak zarar görmelerini sağlamaktadır.
Ayrıca hamilelikte alınan; amfetamin, barbitürat, ecstasy, esrar, eroin, afyon, morfin, ketamin gibi ilaçlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bu tür ilaçların ne hamilelikte, ne de doğum sonrasında kullanılmaması lazımdır.
12-Hamilelikte Stres Yaşanması
Hamile olan bayanlar, değişen hormonları nedeniyle çok çabuk sinirlenebilir, üzülebilir ve ağlayabilirler. Değişik ruh hallerinin olması gayet normaldir.
Fakat yaşanan stresin yoğunluğu anne adaylarını ve haliyle bebeği de etkilemektedir. Sinirlenecek ortamda bulunmamaları ve stres yaşamamaları gereklidir.
Aksi takdirde uykusuzluk, kabızlık gibi sorunlara neden olarak, zorlu bir hamilelik dönemi geçirilecektir.13-Hamilelikte Cilt ve Saç Bakımı Ürünleri
Anne adaylarında tüketilen gıda vitaminlerinin çoğu bebeğe fayda sağlayacaktır. Vitamin eksikliğine bağlı çeşitli cilt sorunlu ortaya çıkacak ve cilt bakımı gerekecektir. Fakat cilt bakımı ürünleri konusunda çok dikkat edilmelidir.
Kimyasal olan cilt ürünlerini tercih etmek yerine, evde yapılabilen ya da doğal olan cilt bakım ürünleri seçilmelidir. Cilt ürünlerinin kimyasal olması ciltte, alerji, kızarıklık, aşırı kuruma ve pullanmaya sebep olabilir.
Gebelik döneminde saç bakım ürünlerinde de çok dikkatli olunması gerekir. Seçilecek saç bakım ürünleri bebeğin gelişimini etkileyerek, zarar verebilir. Saç boyalarında ve bakım ürünlerinde doğal olan maddeler kullanılmalı, kimyasal olan ürünler, hamilelik boyunca tercih edilmemelidir.
Ayrıca hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişimi olduğu için bu dönemde saç boyama, röfle, gölge, balyaj yapılmamalıdır.
Hamilelik sırasında kaçınılması gereken genel riskler
14-Hamilelikte Reçetesiz İlaç Kullanımı
Hamile bayanlar, daha hassas bir yapıya ve bünyeye sahiptir. Baş ağrısı, diş ağrısı, diz, ağrısı, bel ağrısı ya da diğer ağrılarda hemen ilaç alınmamalıdır. Ayrıca hamilelik döneminde en basit bir durumda bile, doktora sorulmadan ilaç kullanılmaması lazımdır. Çünkü ilaçların içerisinde bulunan kimyasal maddeler bebeğe ve anneye zarar verebilir.
15-Hamilelikte Kimyasal Ürün Teması
Mutfakta ve banyoda kullanılan çamaşır suyu, cif, leke çıkarıcılar, boya sökücü, spreyler ve daha bir sürü deterjanlar kimyasal madde içerir. Herhangi bir temasta ve hatta solunmasında dahi, annenin ve bebeğin kan dolaşımına ulaşır, nefes alırken tıkanma, zorlanma, öksürme gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
16-Hamilelikte Evde Hayvan Beslemek
Gebelik döneminde evde evcil hayvan beslemek kuralları uyulduğu sürece sorun teşkil etmez.Evcil hayvanınızın veteriner tarafından kontrolünü ve aşılarını, parazit ilaçlarını yaptırmanız gerekir.
Kedilerde bulunan toksoplazma adı verilen parazit gebelikte anneye geçerse bebeği etkileyebilmektedir.Bu nedenle evde kediniz varsa kendinin kumu , dışkısıyla temas etmeyin, temizliğini başka birinin yapması gerekir.Kedinizi çiğ et ile beslemeyin, çiğ etler kediye parazit bulaşmasına neden olabilir.
17-Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek
Hamilelikteki diş tedavilerinde yapılan ilk şey röntgen çekilmesidir. Fakat röntgen çekimi hamilelik döneminde riskli olabilir. Bu yüzden anne adayları röntgen çektirmeden önce, doktorlarına danışmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
18-Hamilelikte Hamam ve Bronzlaşma Yerleri
Gebelik döneminde hamam, sauna, jakuzi, kaplıca, solaryum gibi yerler anne adayları ve özellikle bebeğin ilk zamanlarda organ gelişimini çok etkiler ve Nöral doğum kusurlarına sebep olur.
19-Hamilelikte Güneşlenmek
Cilt hamilelikte çok fazla güneşe maruz kalmamalı ve korunmak için koruyucu losyonlar kullanılmamalıdır. Güneş kremleri ve losyon seçimine dikkat edilmeli, doğal olan kozmetikler alınmalı ya da doktora sorularak hamilelere uygun bir güneş kremi alınmalıdır.
20-Hamilelikte Ev Temizlemek
Hamileliğin son aylarında, yapılan hareketler çok önemlidir. Çünkü ani hareket, zorlama ve ev işleri bebeğin zarar görmesini sağlayabilir ya da açılma yaşanarak erken doğuma sebep olabilir. Ayrıca ev işlerinde kullanılacak olan malzemeler mide bulantısına ya da diğer rahatsızlıklara sebep olabilir.
21-Hamilelikte Haşere Kovucu Spreyler
Evdeki haşerelerle uğraşılması çok zordur ve alternatif olarak kovucu spreyler kullanılabilir. Püskürtülen kimyasal spreyler anne adayının ya da bebeğin merkezi sinir sisteminde yan etki yapabilir ve zarar görmelerine yol açabilir. Bu süre zarfında kimyasal olan spreylerden çok, doğal spreyler kullanılabilir ya da pencerelere sineklik taktırılabilir.
Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Hareketler Nelerdir?
Bebeğin zarar görmemesi için anne adayları yaptığı hareketlere daha fazla özen göstermelidir. Kasılma, gerilme ve egzersiz hareketlerine dikkat edilmeli ve zorlanacak hareketler yapılmamalıdır.
22-Hamilelikte Ağırlık Kaldırma
Ağırlık kaldırma egzersizleri özellikle ilk üç ay ve son üç ay asla tercih edilmemeli, daha sonrasında ise gerekmedikçe yapılmamalıdır. Aksi takdirde erken doğuma ya da düşüğe neden olabilir.
23-Hamilelikte Kasılma ve Gerilme Hareketleri
Gebelik döneminde anne adayları, hem kendileri, hem de bebekleri için yapacağı egzersizlere çok dikkat etmelidir. Gevşeme hareketleri stresi azalttığı gibi, kasılma ve gerilme hareketleri de, bebeğin anne karnında sıkışmasına ve zarar görmesine neden olmaktadır.
24-Hamilelikte Lunapark Gezileri
Hamileyken, binilecek eşyalar çarpma ve sarsma durumundan dolayı bebeğin sağlığı için sorun yaratabilir, düşük tehsine yol açabilir.Özellikle çarpışan arabalar, gondol, balerin gibi aletler tercih edilmemelidir. Gebelik dönemlerin ilk birkaç ayında, herhangi bir rahatsızlık yoksa aşırıya kaçılmadan binilebilir.
Fakat gebelik üç ayı geçtikten sonra, doğuma kadar riskli olan aletlere binilmemelidir.
25-Hamilelikte Bisiklete Binmek
Hamilelikte düşük tehsi ya da kanama sorunu olmadığı takdirde ilk aylarda, bisiklete binilebilir. Fakat ilerleyen aylarda ağırlık artacağı için bisiklete binmek, anne ve bebek için sorun teşkil edebilir.
26-Hamilelikte Kayak Yapmak
Kayak yapılması düşme ve yaralanma riskini arttırır. Yokuş aşağı kayaklarda karın dengeleme sorunu oluşabilir. Kayak yapmak,hamilelerin seçmemesi gereken bir spor dalı olmaktadır.
27-Hamilelikte Koşu Yapmak
Gebelik döneminde çok fazla yorulmamak lazımdır. Hamilelikte ilk üç ay boyunca aşırıya kaçılmadan, hafif tempoda koşu yapılabilir. Fakat daha sonrasında dikkat edilmeli koşu yerine, yürüyüş yapılmalıdır.
28-Hamilelikte Su Sporları
Dalış, sörf ve su kayağı gibi spor dalları hamilelik döneminde çok risklidir. Yapılan sporda, oluşan hava kabarcıkları kan dolaşımı düzenini sarsar ve düşmeye bağlı yaralanmaları arttırır.
29-Hamilelikte Tenis Oynamak
Tenis oynamak, güzel ve eğlenceli spor dallarından biridir. Düzenli olarak tenis oynayan bayanların, hamilelik dönemlerinde ilk üç aya kadar fazla yorulmamak şartıyla tenis oynamaları mümkündür.
Daha sonrasında ise, karın büyüdükçe tenis oynanması daha zor olacak ve bu durumda anne ve haliyle bebeği de yoracaktır.Ayrıca zıplamaya bağlı olarak, bebeği sarsacak açılmalara ve düşük tehsine neden olacaktır.
30-Hamilelikte Binicilik Sporları
Bayanların hamilelik dönemlerinde tercih etmemesi gereken, en tehli spordur. Atın çifte atması ile düşme tehsi yaşanarak, yaralanmalara, vajinal bölgenin açılmasına, düşük riskine ve hatta erken doğuma kadar yol açabilir.
Hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinler- Video
Источник: //www.haftahaftahamilelik.gen.tr/hamilelikte-uzak-durulmasi-gerekenler.html
Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme
Hamilelik, bir kadının, “bedeninde bir canlı büyütmesi” sürecidir. Bu süreçte kadın metabolizması, 9 ay devam edecek bu sürece adapte olabilmek için iki katı efor sarf etmek durumunda kalır.
Ve hem kendi sağlık ve dengesi , hem de bebeğin gelişimi için öncelikle doğru, yeterli ve dengeli beslenmesi şarttır. Nasıl olsa hamileyim diyerek, kalori yönünden zengin; yahut hamilelik sürecini dikkate almayarak sağlıksız, dengesiz ve tek taraflı beslenmek anne ve bebek için zararlı olacaktır.
Aslında sağlıklı beslenme, hayatın her dönemine yayılması gereken bir disiplindir ama özellikle hamilelik döneminde beslenme rutini çok daha dikkatli ve dengeli olmak zorundadır. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri makul miktarlarda almak gerekir. Gebelikte ek olarak yaklaşık 300 kalori fazladan almak gerekir.
Düzenli beslenmenin yanı sıra ilave olarak demir ilacı ve özellikle gebeliğin ilk aylarında folik asit kullanımı önerilir. Eğer hamilelik sürecinizde yeterli gıda alamıyorsanız, multivitamin preperatları da tavsiye edilir. Hamilelikte kilo alma süreci kaçınılmazdır Ama bunun makul bir sınırı vardır pek tabii.
Anne adayının kilo kontrolü doktoru tarafından yapılmalıdır. İlk üç ayda yarım ila 1 kilo, takip eden dönemlerde ayda 1.5-2 kilo, toplamda hamilelik boyunca 10-12 kilo alınması normaldir.
Hamilelikte, diğer zamanlarda olduğu gibi, gibi aşırı yağlı, şekerli, unlu, katkı maddesi içeren ve bol kalorili atıştırmalıklardan, abur cuburlardan, basit karbonhidratlardan, kalori değeri yüksek, besin değeri düşük gıdalardan kaçınmak gerekir.
Kek, bisküvi, cips gibi abur cuburları hiç tüketmemeye çalışmak; hamur işi ve yağlı yiyecekleri olabildiğince az tüketmek, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek, sağlıklı beslenme anlamında yerinde olacaktır.
Öğünleri 5’e 6’ya bölmek ve azar azar tüketmek, tuz tüketimini sınırlamak, vitamin deposu olan meyve ve sebzeleri sıkça tüketmek, protein yönünden zengin olan et ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketmek, haftada 1-2 kez mutlaka taze deniz balığı yemek, günde mutlaka 1-2 ceviz tüketmek, sadece anneye fayda sağlamakla kalmayıp, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için de son derece gerekli olan balık yağını ve omega 3’ü de temin edecektir. Deniz balığının yanı sıra ton balığı da tüketilebilir. Balıklardaki civa oranı da düşünüldüğünde haftada 2 kereden fazla balık tüketimi tavsiye edilmez.Hamilelikte bol su içilmesi gerektiğini de hatırlatmak gerekir. Çay, kahve, kola, meşrubat gibi kafein ve asit yönünden zengin içecekleri çok az miktarda tüketmek doğru olacaktır. Maden suyu içmekte bir sakınca yoktur ama tabii ki abartmadan…Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, nane, limon gibi bitki çayları yine aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz, ama bazı bitkilerin düşüğe sebebiyet verdiği bilgisini de göz ardı etmeden bitki çayı tüketiminden önce mutlaka hekiminize danışmanız yerinde olacaktır. Fetal alkol sendromuna sebep olma riski olduğundanhamilelikte alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Hamilelikte günde 2-3 bardak süt içilmesi ise son derece faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme ile hamilelik süreci son derece doğru bir şekilde yönetilebilir.
Hamilelikte Kilo Alma
Hamilelikte diyet yapılması asla doğru bir tutum değildir. Çünkü kilo alma süreci muhakkak yaşanacaktır. Anne adayı hamileliğe mümkünse ideal kilosunda başlamalı, hamilelik boyunca da 10 ila 12 kilo alarak doğuma girmelidir.
Ama eğer hamilelik başlangıcında fazla kilosu varsa, hamilelik sürecinde bu kiloları vermeye çalışmamalıdır. Sadece daha fazla kilo almamak için makul beslenmelidir.
Hamilelikte fazla kilonun sağlık açısından ve hamileliği zora sokan bir durum olması açısından zararlı olduğu bilinmelidir.
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, çiğ yumurta, mayonez ve kaynatılmamış yahut pastörize edilmemiş süt gibi gıdaların tüketiminden kaçınmaktır.
Eğer hamilelikte beslenme listesi örneği arıyorsanız, size her bünyeye uyacak bir iki liste verebiliriz.
Hamilelikte Beslenme Listesi 1
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 1 yumurta veya 1 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, bal veya reçel, 1 ince dilim ekmek, havuç veya domates.
Öğle: 1 kase tarhana çorbası, 1 porsiyon zeytinyağlı barbunya plaki, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon meyve, 1 ince dilim ekmek.
Ara: 1 kibrit kutusu peynir, 1 ince dilim ekmek, 1 porsiyon meyve.
Akşam: 3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 porsiyon makarna veya pilav, salata, 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 1 porsiyon meyve
Not: Ekmek veya peynir yerine 1 dilim börek veya kek yiyebilirsiniz. Aynı ölçüde eti, herhangi bir yemeğin içinde kullanarak da tüketebilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme Listesi 2
Kahvaltı: 1 su bardağı meyve suyu, 2 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı tereyağı veya 5 zeytin, 2 ince dilim ekmek.
Öğle: 1 porsiyon etli kuru fasulye , 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kase yoğurt, salata.
Ara: 1 su bardağı süt, 1 porsiyon meyve veya 1 ince dilim ekmek.
Akşam: 1 porsiyon tarhana çorbası, 3 köfte kadar et veya balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği veya salata, 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 2 porsiyon meyve
Hamilelikte Beslenme Listesi 3
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 1 yumurta ya da 1 kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, bal ya da reçel,1 portakal, havuç ya da domates,1-2 ince dilim ekmek
Ara: İstenirse 1 porsiyon meyve
Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeği, 1 porsiyon pilav ya da makarna,1 kase yoğurt, salata,1-2 dilim ekmek
Ara: 1 porsiyon meyve, 1 dilim börek ya da kek ( ya da 1 kibrit kutusu peynir ve 1 ince dilim ekmek )
Akşam: 1 porsiyon yayla, tarhana ya da domates çorbası, 2-3 köfte kadar et, balık ya da tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 porsiyon salata,1-2 ince dilim ekmek
Gece: 1 su bardağı süt
Источник: //www.hamilelikgebelik.net/hamilelikte-beslenme/
Hamilelikte Kaçınılması Gereken Besinler
Toplumun geleceği sağlıklı bireyler ile süreklidir, sağlıklı bireylerin yetişebilmesi içinse sağlıklı bir gebelik süreci elzemdir. Buna bağlı olarak anne ve anne adaylarının sağlığının korunması ve geliştirilmesi yönünde bilinçlendirilmesi gereklidir.
Bu yazımızda hamilelikte kaçınılması gereken besinlerden bahsedeceğiz.
Hamilelikte beslenmenin önemi
Çocukların sağlıklı doğması annelerinin dengeli ve yeterli beslenmesine bağlı olduğu artık sayısız araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Annenin gebelik yaşı, kilosu gebelik sayısı , son iki gebelik arasındaki süre, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, annenin kronik hastalıkları ve daha birçok etmen bebeğin gelişimi üzerinde etkilidir. Hamilelik insan yaşamında beslenmemin en önemli olduğu dönemlerinden birisidir.
Fazla beslenme kadar yetersiz beslenme de anne ve bebek sağlığına zarar verir. Sağlıklı beslenme ise anneye olduğu kadar bebeğin yaşam boyu sürdürülebilir sağlığına fayda sağlar.
Sağlıklı beslenmenin Anne ve Bebeğe Faydaları
Örneğin annenin hamilelik süresinde tükettiği omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin gelişimine yeterli destek sağlayacaktır. Gebelik sırasında yetersiz beslenme bebeğin doğum ağırlığını olumsuz yönde etkilerken yeterli ve dengeli beslenme bebeğin sağlıklı doğum ağırlığında olmasını sağlamaktadır.
Bebeğin yeme alışkanlıkları ve hatta kişiliği bile bu dönemde annenin beslenmesinden etkilenmektedir.
Gebelikte yetersiz beslenen annelerin bebeklerinde daha az gülümseme ve daha fazla uyuklama araştırmalar sonucunda kanıtlanırken, gebelik süresince yeterli omega-3 alan annelerin bebeklerinin uykularının daha düzenli olduğu bulunan diğer faydalardandır.
Gelelim bu süreçte kaçınılması gereken yiyeceklere:
- Alkol: Hamilelik döneminde tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Bebeğin gelişimine olumsuz etkileri gibi alkol dolaylı vitamin ve mineral eksikliklerine de neden olmaktadır. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir. (Ayrıca Bknz: Hamilelikte Alkol Kullanımı Zararları | Fetal Alkol Sendromu)
- Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Hamilelikte zararlı besinler arasında çiğ ve az pişmiş yumurta da vardır. Salmonella kaynaklı besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için yumurtanın iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Yine ev yapımı mayonez ve ıslak kek gibi içine çiğ yumurta katılan tariflere dikkat edilmelidir. (Ayrıca Bknz: Yumurtanın Saklanması ve Pişirme Yöntemleri)
- Çiğ süt ürünleri: Bu dönemde besin zehirlenmesinden kaçınmak için pastörize veya uht süt kullanımına özen gösterilmelidir. Pastörize edilmemiş süt kullanılacak ise öncelikle mutlaka kaynatılmalıdır. Bu çiğ sütlerden elde edilmiş peynir gibi süt ürünleri de tüketilmemelidir.
- Bazı yumuşak peynirler: Gebelikte tüketilmemesi gereken besinlerden biriside yumuşak peynirledir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü yüksek nem oranı nedeniyle mikrobiyal gelişime daha açıktırlar. Hamilelik döneminde basit enfeksiyonlar bile ağır atlatıldığından önlem almak adına önerilmemektedir.
- Kafein: Yüksek miktardaki kafein plesantaya geçerek bebeğe ulaşmakta ve bebek metabolize edemediği için zarar vermekte hatta düşüğe neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde kafein miktarına dikkat edilmeli ve 200 mg’ın geçilmemesine dikkat edilmelidir. Aşırı çay ve kahve tüketimi hamilelikte mide yanmasına sebep olabilir.Kafein içeren yiyecek içecekler ve miktarları şöyledir;
1 kupa filtre kahve: 100 mg
1 fincan türk kahvesi: 20-25 mg
1 çay bardağı çay: 20 mg
1 kupa çay:50 mg
(Bknz:Çayın Kahvenin Faydaları, Zararları (Ne kadar Tüketmeliyiz))
- Bitkisel çaylar: Hamilelikte kullanımına dair yeterli kanıt olmadığından herhangi bir riskin önüne geçmek adına önerilmemektedir. (Bknz: Hamilelikte İçecek Seçimi (Ne içilir Ne İçilmez))
- İşlenmiş Etler: Salam, sosis , sucuk gibi et ürünleri bazı işlemlere tabi tutulduğundan mikrobiyal risk azalmıştır ancak tamamen ortadan kalkmamıştır. Özellikle pişirilmeden tüketilmesi durumunda bu risk açısından dikkatli olunmalıdır.
- Bazı balık türleri: Hamilelikte balık tüketiminde bir sakınca yoktur aksine yukarıda da belirttiğim gibi bebeğin beyin gelişimine oldukça katkı sağlar ancak bazı türlerden yüksek civa içeriği nedeniyle kaçınılması önerilmektedir. Bunlar köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi derin sularda yaşayan balıklarıdır. Ayrıca ton balığının da miktara göre tüketilmesine (haftalık 170 gr) dikkat edilmelidir.
Özetleyecek olursak gebelik dönemi hayatın gerçek bir mucizesi bu yüzden bu dönemden keyif almalı ve sağlıklı besinlerle vücudumuzu ve bebeğimizi bu keyfe ortak etmeliyiz. Gebelikte kaçınılması gereken gıdaları evimizde bulundurmamaya özen göstermeliyiz.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız!
Yorum yaptıktan sonra dilerseniz Beslenme Rehberim editörleri tarafından derlenmiş Hamilelikte İshal ve Beslenme Tedavisi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Источник: //www.beslenmerehberim.net/hamilelikte-kacinilmasi-gereken-besinler/
Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yasak Besinler: 15 Besin
Gebelik süreci oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Gebelik öncesinde rahatlıkla tükettiğiniz bazı besinlerin bu dönemde tüketilmesi hem bebeğinize hemde size ciddi manada zararlar verebilir.
Bu nedenle gebelik döneminde bir besini tüketirken 2 defa düşünmeniz gerekmekte. Bazı besinleri gebelik boyunca sınırlandırmanız gerekirken bazılarını tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekebilir.
Peki hangi besinler gebelikte risk arz etmekte? Bu yazımızda gebelikte zararlı olabilecek en yaygın besinleri sizler için listeledik.
Gebelikte Yasaklanması veya Sınırlandırılması Gereken Besinler
İşte hamilelik döneminde size ve bebeğinize zarar verebilecek bazı besinlerin listesi:
1-) Pastorize edilmemiş süt ve peynirler
Besinlere yapılan pastorizasyon işlemi, ilgili besinin içerisindeki mikroorganizmaların besinlerden uzaklaştırılmasını ve etkisiz hale getirilmesini amaçlamaktadır. Bu işlemin yapılmadığı bazı besinler ciddi mikrobiyal risk barındırabilir. Bu besinler arasında riski en yüksek olanlardan bir taneside süt ve süt ürünleridir.
Çiğ süt ve çiğ peynirde Listeria , Salmonella , E. coli ve Kampilobakter gibi bir çok mikroorganizma barınabilir.
Bu nedenle gebe kadınlar hem bebeklerinin hemde kendilerinin sağlığı için süt ve süt ürünlerinin pastorize edilmiş formunu tüketmelidir.
Yapılan bir çok çalışmada pastorize edilmemiş, sadece kaynatılmış sütlerle yapılan ürünlerin anne ve bebeğe zarar verebileceğini açıkça ortaya koymaktadır.
Gebelikte peynir tüketimi konusunda daha detaylı bilgi almak için tıklaynız.
2-) Kafein: Çay, Kahve, Kola Vs
Gebelik öncesi yoğun kafein tüketen anne adayları bu alışkanlıklarını gebelikte de sürdürebilmektedir. Gebelikte önerilen doz olan 200 mg’nin üzerinde kafein tüketimi, bebekte ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Bu komplikasyonların başında düşük doğum ağırlığı gelmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda fazla kafein tüketiminin düşüklere neden olabileceği de bildirilmiştir. Ayrıca çok fazla çay, kahve tüketen anne adayları sürekli idrara çıkma isteği duyabilir ve bu durum gebelikte yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Ayrıca Bknz: Gebelikte Kafein ve Önerilen Dozlar
3-)Çiğ veya Az Pişmiş Yumurtalar
Çiğ veya az pişmiş yumurtalar gıda zehirlenmesine neden olan zararlı salmonella bakterileri içerebileceğinden dolayı bunların yerine iyi pişmiş veya 5 dk üzerinde haşlanmış yumurta yememelisiniz.
Çiğ yumurtada bulunan salmonella ishal, şiddetli kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve yüksek ateş gibi bir çok semptoma neden olabilir.
Tüm bu semptomların bebeğinize zarar verme olasılığı oldukça düşüktür ancak bağışıklık sisteminiz zayıflatarak bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Bazı hazır gıdalarda ve soslarda da çiğ yumurta bulunabilmektedir. Bu nedenle ürün etiketlerini iyi okumalı, gittiğiniz restoranlarda getirilen sosların içeriği hakkında bilgi istemelisiniz. Aksi durumda istemeden de olsa çiğ yumurta tüketmek zorunda kalabilirsiniz.
Bknz: Gebelikte Yumurta Tüketmek Zararlı Mı?
4-) Yıkanmamış Sebze ve Meyveler
Meyve ve sebzeler yıkanmadan tüketildiklerinde üzerinde bulunan bir takım mikroorganizmaların anneye geçmesi olası bir durumdur.
Yetiştirme, hasat, nakliye, satın alma ve depolama süreçlerinde sürekli olarak yer değiştiren meyve ve sebzelerin çeşitli kontaminasyonlara maruz kalması oldukça normaldir. Bu nedenle tüketeceğiniz besinleri en iyi şekilde yıkamalısınız.
Hatta özellikle sebzeleri sirkeli suya yatırmak ve ardından bol su ile durulamak mikrobiyal bulaş riskini minumuma indirmektedir.
Özellikle meyvelerin içerisinde bulunan vitaminlerin büyük bir kısmı kabuğa yakın kısımda barınmaktadır. Bu bilgiye sahip olmanız besinleri kabuklu olarak tüketmenize neden olabilir.Ancak bu alışkanlığınızı gebelik döneminde yeniden gözden geçirmeniz yararlı olabilir! Hamilelikte meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak tüketmek riski en aza indirmenize yardımcı olacaktır.
Direk topraktan yetişen bir çok sebze kontaminasyon açısından daha büyük risk arz etmektedir. Özellikle marul, lahana, turp gibi besinlerin yıkanma aşamasında daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu besinler içerisinde lahananın mümkün olduğu kadar pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
5-) Çiğ etler ve Çiğ Köfte
Araştırmalar çiğ etin Listeria bakterileri içerdiğini ve hamilelik sırasında kaçınılması gerektiğini söylemekte. Bununla beraber çiğ ette bulunma itimali yüksek olan Toksoplazma gondi gibi mikroorganizmalar sıklıkla tekrarlayan düşüklere neden olabilmektedir.
Ülkemizde özellikle çiğ köfte tüketiminin artması bu riskin artmasına zemin hazırlamaktadır.
Her ne kadar dışarıda satılan çiğ köftelerin içerisinde yasal mevzuat gereği et olmasa da, evde yapılan etli çiğ köftelerin anne ve bebeğin sağlığı için önemli bir risk arz edebileceği unutulmamalıdır.
6-)Yüksek Civa İçeren Balıklar ve Suşi
Uskumru, köpek balığı, kılıç balığı gibi bazı balıkların içlerinde yüksek miktarda cıva bulunmaktadır. Bu balıkların gebelik öncesinde tüketilmesinde sorun olmayabilir ancak hamilelik sırasında tüketimi çocuğunuzda gelişim geriliğine ve hatta beyin hasarlarına yol açabilir
Bu balıklar yerine düşük civa seviyesine sahip ton balığı gibi balıkları tercih edin. Bir çok küçük balığın içerisinde de civa oranı oldukça düşük seviyededir. Ek olarak zararlı bir bakteri olan Listeria barındırabileceğinden, soğutulmuş ve tütsülenmiş deniz mahsullerinden kaçınmak en iyisidir. Hamilelik sırasında Listeria’ya maruz kalmak erken doğum riskinizi arttırabilir.
Aynı şekilde ülkemizde yaygın olmasa da yavaş yavaş belirli kitlelere hitap etmeye başlayan çiğ balığın yani suşinin tüketimi de anne ve bebek sağlığını tehdit edebilir.
Bu konuda yapılmış çalışmalarda henüz zararı kanıtlanmamış olsa da çiğ balık konusunda temkinli olmakta yarar var.
Bu besinin ısıl işleme maruz kalmaması içerisinde bulunan olası mikroorganizmaların anneye ve bebeğe geçmesine neden olabilir.
Gebelikte balık tüketimi konusunda daha detaylı bilgi için tıklayınız.
7-)Kabuklu Deniz Ürünleri
İstiridye, midye ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri, deniz kaynaklı oluşabilecek hastalıkların bir çoğunu taşır.
Bunları pişirmek bazı hastalıkları önleyebilsede, bu besinleri tamamen hastalık ögelerinden arındırmak pek mümkün değildir Bu nedenle hamilelik sırasında kabuklu deniz hayvanlarını tamamen hayatınızdan çıkarmanız akılcı bir seçenek olabilir.
Kabuklu deniz ürünlerine aşırı bir düşkünlüğünüz varsa ve bu besinleri hayatınızdan çıkarmak sizi çok mutsuz edecekse doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak bir doz ayarlaması yapabilir ve izinleri dahilinde küçük miktarlarda diyetinize dahil edebilirsiniz.
8-)Alkol ve Sigara
Gebelikte alkol ve sigara tüketimi sağlıksız bir bebek dünyaya getirme ihtimalinizi çok yüksek oranda arttıracak temel kötü alışkanlıklar arasındadır.
Alkol, plasenta tarafından filtrelenmeyen ve bebeğinize göbek kordonu yoluyla ulaşabilen bir maddedir.
Bu, düşük ve ölü doğumlara değil, aynı zamanda Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu (FASD) olarak adlandırılan bir hastalığa yakalanmasına neden olabilir.
Bu hastalık sonucunda çocuğunuzda yaşam boyu sürecek fiziksel ve zihinsel engeller görülebilir. Bu nedenle gebelikte az miktarda dahi olsa alkol tüketmeyin ve sosyal çevrenizi bu hususta düzenleyin. (Bknz: Gebelikte Alkol Tüketimi)Sigara içerisinde yüzlerce zararlı madde vardır ve nefes yoluyla alınarak annenin dolaşımına katılmaktadır. Bebeğin bu dönemde henüz gelişmiş bir dolaşım sistemini vardır.
Dolayısıyla göbek kordonuyla aracılığıyla annenin kanından bebeğe bu zararlı maddeler kolaylıkla geçebilmektedir.
Bu geçişin süreklilik arz etmesi durumunda ise bebekte kalp anormalileri, solunum sistemi defektleri, ani ölüm, sinir sistemi hastalıkları ve zihinsel anormaliler görülebilmektedir. (Bknz: Hamilelikte Sigara Kullanmak)
9-) Paketli Ürünler
Ürünlerin paketlenip satışa hazır hale gelebilmesi için belirli bir raf ömrü olması gereklidir. Raf ömrü kısa olan besinler kısa sürede bozulur ve böylelikle ticari amaçlı kullanılamaz. Bu nedenle market raflarında yer alan neredeyse tüm besinlere uzun süre dayanabilmesi adına katkı maddeleri eklenir.
Eklenen bu katkı maddeleri gebelik öncesi dönemde vücut tarafından nötralize edilip dışarıya atılabilir ancak gebelikte durum değişmekte! Anne tarafından besinler yoluyla alınan katkı maddeleri bebek tarafından tolere edilemeyebilir ve ona zarar verebilir. Bu nedenle her zaman önceliğiniz paketli olmayan doğal ürünlerden yana olsun!
10-Sakatatlar
Sakatatlar her ne kadar güçlü B12 kaynağı olsalar da, içerisinde bulunan A vitaminin fazlalığı ve diğer et ürünlerine göre yüksek mikrobiyal risk barındırması nedeniyle gebelikte dikkatli tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Aşırı sakatat tüketimi bebekte bir takım doğum kusurlarına neden olabilir!
Demir eksikliği yada farklı sebeplerle doktorunuz sakatat tüketmenizi istiyorsa mümkün olduğu kadar ev ortamında hazırlamaya özen gösterin. Dışarıda tüketeceğiniz sakatatların tazeliğinden ve hijyen koşullarından emin olmanız çok mümkün değil. Bu durum zaten riskli olan bu besin grubunu çok daha riskli hale getirebilir.
11-İşlenmiş Et Ürünleri
Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri gebelik döneminde uzak durulması gereken besinler arasındadır. Listeria bakterisi bakımından risk arz eden bu şarküteri ürünleri yüksek oranda sodyum barındırmaktadır.
Bu besinlerin hileye açık besinler olması, içerisinde sakatat ve sağlıksız etlerin karıştırılabilmesi ve hijyenik koşullara bağlı kalınmadan üretimin gerçekleştirilmesi gibi nedenle gebelikte dikkatli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca işlenmiş et ürünlerinin raf ömrünü uzatmak amacıyla içerisinde eklenen nitrit ve nitratın bebekte olumsuz etkiler yaratabileceği düşünülmektedir.
12-)Bitkisel Çaylar
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçaları arasında yer alan bitkisel çaylar maalesef ki gebelikte önerilmiyor.
İçerisinde bulunan çeşitli fenolik maddeler vasıtasıyla kalp atım hızını arttırabilmeleri, rahim kaslarının gevşemesine zemin hazırlayabilmeleri ve diğer bir çok farklı mekanizma ile olumsuz etki yaratabilmeleri nedeniyle gebelik ve emziklilik döneminde bitki çayı içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Ancak uzmanlar bazı bitki çaylarının gebelikte tüketilebileceğini bildirmiştir. Bu bitkisel çayların listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
13-Sokakta ve Açıkta Satılan Yiyecekler
Yemek kültürümüzün vazgeçilmezlerinden bir tanesi de şüphesiz sokak lezzetleri. Gebelik öncesinde sokakta satılan bu lezzetli gıdalara karşı çok düşkün olabilirsiniz. Ancak gebelikte bu besinlere bir süre ara vermeniz gerekmekte!
Açıkta satılan besinler potasniyel mikroorganizma kaynaklarıdır. Gebe kalmadan önce bu mikroorganşzmaları vücudunuza aldığınız bağışıklık sisteminiz onlarla savaşır ve muhtemelen galip gelebilirdi. Ama gebelik boyunca zayıflayan bağışıklık sistemi artık eskisi kadar güçlü değil. Bu nedenle açıkta satılan besinler tüketmeden önce hijyen koşullarını defalarca sorgulayın.
14-)Aşırı Yağlı ve Şekerli yiyecekler
Gebelik döneminde sürekli şekerli besinler tüketmek diyabetojenik bir süreç olan gebelikte kan şekeri regülasyonunuzun sağlanmasını zorlaştırabilir. Kanınızda sürekli yüksek şeker düzeyleri olması bebeğin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Şeker kordon yardımıyla bebeğe aktarılabilir ve bu durum başta makrozomi olmak üzere bir çok defekte neden olabilir.
Hamilelik döneminde aşırı yağ tüketimi hem ağırlık regülasyonu hemde kalp ve damar sağlığı için oldukça risklidir.
Bu nedenle yemekleri koyduğunuz yağlardan tutunda tüm görünen ve görünmeyen yağları eskisine oranla bir nebze azaltmak sağlıklı bir gebelik sürecinin devamlılığı için oldukça önemlidir.
Gebelik boyunca katı yağlardan kaçınmak ve mümkün olduğu kadar omega-3 yağ asitleri barındıran yağlar tüketmek daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenize yardımcı olacaktır
15-)Yoğun Baharatlı Yemekler
Anne adayları değişen hormon seviyeleri nedeniyle bu dönemde kokulara karşı daha hassas olurlar. Bu hassasiyet çoğu zaman mide bulantıları ve kusmalara yol açabilmektedir. İşte bu yüzden gebelikte yemeklere kullanılan baharat miktarı gebelik öncesi döneme göre bir miktar kısıtlanmalıdır!
Aşırı baharat besinlere karşı iritasyon geliştirmenize yol açabilir, daha önce sevdiğiniz bir besine karşı tiksinme duygusu uyandırabilir. Tüm bu nedenlerle hamilelik süresince baharat tüketimini sınırlandırmanız gerekmektedir.
Источник: //www.hamilelikbelirtileri.co/hamilelikte-yenmemesi-gereken-yasak-besinler/