Karpal Tünel Sendromundan Korunabilirsiniz

Ortopedi ve Travmatoloji
Memorial Ataşehir Hastanesi
Parmaklarda uyuşma ve özellikle geceleri ortaya çıkıp kola yayılan ağrılar… Belirtileri zaman zaman boyun fıtığı ile karıştırılabilen “karpal tünel sendromu” yani “el- bilek kanalı hastalığı” özellikle gün içerisinde ev veya işyerinde ellerini sık kullanan kişileri tehdit ediyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanları, el bilek kanalı hastalığı hakkında bilgi verdi.
Karpal tünel sendromu (El-bilek kanalı hastalığı) nedir?
Karpal kanal sendromu; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. “Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir band şeklinde yapı ile örtülüdür.
Bu kanalın içerisinde parmaklarımızın hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasını sağlar.
Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el-bilek hastalığını oluşturur.
El ve bileklerinizi sık kullanıyorsanız dikkat edin
El-bilek kanalı hastalığı, ellerini fazla kullanarak ve zorlayarak iş yapanlarda daha sık görülür. Özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan kişilerin hastalığıdır.
Aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullanımı, müzik aleti çalanlar, ağır el aletleri ile çalışanlar (marangoz, bahçıvan), titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir.
Bunların dışında şeker, tiroit hastalıkları, romatoid artrit( eklem iltihabı), gut, aşırı şişmanlık gibi durumlar ile hamilelikte de sık görülebilir.
Karpal tünel sendromunu tamamen bir meslek hastalığı olarak tanımlamak doğru değildir. Çünkü elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülmesinin yanında pek çok hastada neden tam olarak ortaya konulamayabilmektedir.
Karpal kanalın daralması ve median sinirin baskı altında kalması, kanal içi (el bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri, damar ve kas anomalileri gibi) meslek dışı sorunlardan da oluşabilir.
Karpal tünel sendromu 40 yaş üzerinde, özellikle 40-60 yaş grubu kadınlarda, 4 kat daha fazla görülür.
Uyuşma, karıncalanma ve ağrıya dikkat!
Karpal tünel sendromunun ilk bulguları; parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his bozukluğudur. Elde, parmaklarda ve kola yayılan ağrılar olur. Bu sorunlar geceleri daha fazla görülmektedir hatta kişileri uykusundan uyandıracak derecede rahatsız edici olabilir.
Ellerini sallayarak, sıkıştırıp ovalayarak rahatladıklarını ifade ederler. Yine elini zorladığı (sıkma, temizlik) işlerde ağrı ve uyuşukluğun arttığını söylerler. Ağrı ve uyuşukluk bazen kola bazen de omuza, boyuna kadar yayılır.
İlerleyen durumlarda başparmak kaslarında erime, güçsüzlük ile tutma ve kavrama hareketlerinde zorlanmalar oluşur.
Boyun fıtığı ile karıştırılabiliyor
El-bilek hastalığı, diğer sinirleri etkileyen hastalıklar ile karışabilir. Özellikle boyun fıtıkları belirtileri ile karışır. Ayrıca sinir sistemini etkileyen başta şeker hastalığı olmak üzere diğer metabolik hastalıklarda da benzer sorunlar olur.
Bu nedenle el-bilek hastalığının tedavisinin başarılı olması için teşhisin tam olarak konulması gereklidir. Karpal tünel sendromu kalıtsal bir hastalık değildir.
Ancak oluşan bozuklukların düzelmesi gecikir ve ileri derecede sinir hasarı olursa tedavi ile iyileşmede sıkıntılar yaşanır ve kalıcı sakatlıklar meydana gelir.
Gebelik döneminde oluşan karpal tünel sendromu çoğunlukla geçicidir
Hamile kadınlarda 1/3 – 1/4 oranında gelişir. Hamilikte vücudun fazla su tutması sonucu karpal kanalda etkilenir. Median sinir aşırı sıvı ndeni ile baskı altında kalır. El ve parmaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanma görülür. Doğumdan sonra çoğunlukla kendiliğinden düzelir.
Karpal tünel sendromu olan ve aşırı yakınma oluşturan hamilerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımını ile kiloyu kontrolde tutmak, el bileği egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır.
Bu hastalıkta korunma, tedaviden daha önemlidir
Öncelikle el ve el bilekleri zorlayan işlerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması gerekir. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak gerekir.
Örneğin; bilgisayar kullanımında uygun mouse kullanmak, bileğe yük bindirecek şekilde masaya dayamamak, ağır yük kaldırmamak, el işi ve elde çamaşır sıkma gibi işleri yapmamak önemlidir. El, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir.
Bu noktaları hareketsiz bırakmamak korunmadaki diğer önemli noktalardır.
Hastalık başladıktan sonra özellikle yapılması gereken egzersizler yoktur. Karpal tünel sendromunun oluşmasını engellemek için egzersizler yapılmalıdır.
- A. Bileklerinizi düz tutup, parmaklarınızı kendinize çekip bu şekilde 5 saniye(5’e kadar sayın) tutun.
- B. Bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin.
- C. Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın.
- D. Yumruğunuzu aşağıya bükün, 5′e kadar sayarak bekleyin.
- E. 5′e kadar sayarak, bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin.
- F. Egzersizler toplam 10 kez uygulanır. Egzersizlerin bitiminde, kollar ve eller yanlarda dinlendirilir.
Güncellenme Tarihi: 20 Şubat 2014 |
Yayınlanma Tarihi: 20 Şubat 2014 |
Benzer Sağlık Rehberleri
Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/karpal-tunel-sendromundan-korunabilirsiniz/
Hamilelikte karpal tünel sendromu

Hamilelik döneminde ortaya çıkan ve genel olarak doğum sonrasında iyileşme gösteren karpal tünel sendromu hakkında neler biliyorsunuz? Galata Tıp Merkezi Op. Dr. Yalçın Yavuzer henüz birçok anne adayının bilgisi olmayan bu süreci Bebek Muhabbeti okuyucularına özel olarak açıklıyor.
Karpal tünel sendromu ne anlama geliyor?
Karpal tünel sendromu bir çeşit sinir sıkışması rahatsızlığıdır. El parmaklarının hareket edebilmesinde büyük bir önem taşıyan median sinir adındaki yapı bilek hizasında sıkışarak el parmaklarında hareket kısıtlılığına neden olur. Böylece karpal tünel sendromu dediğimiz durum ortaya çıkar.
Bu hastalığın özellikle hamilelik dönemindeki kadınlarda görülme sebepleri neler?
Hamilelik döneminde vücut sıvısı arttığı için karpal tünel içerisindeki baskıda artar. Bu durum hamilelik dönemindeki kadınlarda karpal tünel sendromu görülmesine neden olmaktadır. Yalnız bu durum kalıcı değildir.
Karpal tünel sendromunu tetikleyen sebepler neler?
Karpal tünel sendromunu tetikleyen en yaygın sebep bileğin uzun süre aynı pozisyonda sabit kalmasıdır. (Örneğin klavyede çok uzun süre yazı yazanlar) ikinci tetikleyen neden olarak ise bilek köprüsündeki dokularda bazı nedenlerden dolayı meydana gelen şişlik, bozulma ve şekilsizliklerden bahsedebiliriz.
Karpal tünel sendromu hangi şikâyetlerle ortaya çıkar?
Karpal tünel sendromunda hastanın ilk şikâyeti el bileğinin etrafında ara sıra hissettiği sızlama hissi olacaktır.
Daha sonraki dönemlerde ise bu ağrılar artarak parmaklarda, kolun üst kısmında, omuzda ve bazen de boyunda hissedilmeye başlanır.
Daha ileri aşamalarda ise parmaklarda ve kollarda kuvvetsizlik; uyku sırasında el, kol, boyun ve sırt eklemlerinde hissedilen ağrılar kendini göstererek karpal tünel sendromu şikâyetleri yaşanmaya başlanır.
Hamilelikte karpal tünel sendromu nasıl teşhis edilir?
Hamilelikte karpal tünel sendromu teşhis edilirken ilk izlenen yol hastanın şikâyetçi olduğu durumun tam olarak ne olduğunu açıklığa kavuşturmaktır. Daha sonra şikâyetçi olduğu durumların nedeni araştırılır. Araştırma sonunda kesin teşhisi koymak için MR ile EMG tetkiklerine başvurulur. Hamilelikte karpal tünel sendromu teşhisi koymak için röntgen ile ultrasonografiye başvurulmaz.
Şikâyetleri hafifletmek için neler yapılabilir?
Tuz tüketimini azaltmak, el bileği pozisyonunda sürekli değişiklikler yapmak, bileğe hafif masaj uygulamaları yapmak, uzun süre aynı hareketleri yapmamaya özen göstermek, fazla kilolardan kurtulmak karpal tünel sendromunda yaşanan şikâyetlerin hafiflemesinde etkili olacaktır.
Doğum sonrası karpal tünel sendromu ortadan kalkar mı?
Hamilelik sürecinde hormonsal değişikliklerden dolayı meydana gelen ödemde, şişlikte ve alınan kilolarda ortalama 15 gün içerisinde azalma meydana gelir. Bu gelişmeye bağlı olarak hastaların yüzde 75’inde şikâyetlerde hafifleme yaşanır.
Doğumun ardından geçmeyen karpal tünel sendromu için anneler ne zaman tedaviye başlayabilir?
Gebelikte meydana gelen karpal tünel sendromu kadınların yüzde 75’inde doğumdan sonra kendiliğinden geçmektedir. Ama doğum sonrasında uzun süre hala karpal tünel sendromu ile ilgili şikâyetleriniz devam ediyorsa hemen tedavi olmaya başlayabilirsiniz.
Karpal tünel sendromunun tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?
Karpal tünel sendromunda 2 çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Birincisi Konservatif tedavi ikincisi ise cerrahi tedavidir.
Konservatif tedavi: Bu tedavide istirahat bileklikleri kullanılır. Hasta gece uyku sırasında bu bilekliği takar. Bilekliğin el fonksiyonlarını engelleyecek hiçbir etkisi yoktur.
Cerrahi tedavi: Bu tedavi yöntemi ilaç tedavisine yanıt alınamadığı takdirde başvurulan tedavi yöntemidir. Hastada daha fazla tahribatın oluşmasını engellemek için hasta cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Cerrahi uygulamada lokal anestezi uygulanır ve hasta aynı gün taburcu edilebilir.
Karpal tünel sendromu ile ilgili Galata Tıp Merkezimizde siz değerli hastalarımız için hizmet verirken ilk hedefimiz en rahat koşullardatedavi sürecinizi geçirmenizi sağlamak ve en kısa sürede rahatsızlığınızın giderilmesi için gerekli müdahaleleri yapmaktır. Hastanemizin ortopedi bölümünde hizmet veren Op. Dr. Yalçın Yavuzer hamilelikte yaşadığınız karpal tünel sendromu ve buna benzer ortopedik rahatsızlıklarınız hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabileceğiniz değerli hocalarımızdan biridir.
Источник: //www.bebekmuhabbeti.com/hamilelikte-karpal-tunel-sendromu/
Gebelik ve Karpal Tünel | Prof. Dr. Hakan Gündeş | El Cerrahisi Uzmanı

GEBELİK VE ELLERİMİZ: KARPAL TÜNEL SENDROMU
Gebelikte karpal tünel sendromu süresince meydana gelen hormonal değişiklikler, vücudun normal düzenini dönüştürerek doğuma hazırlar. Bu süreçten tüm organlar gibi kemik ve eklemler de etkilenir. Özellikle ellerde meydana gelen değişimler gebelik süresince sıklıkla gözlenir.
Öyle ki her üç anne adayından ikisinde “karpal tünel” adı verilen ve elleri ciddi anlamda etkileyen bir değişim dikkati çekiyor. Özellikle gebeliğin son aylarında ve lohusalık döneminde sıklıkla karşılaşılan bu durum uzun vadede de etkisini gösterebilen bir sendrom olarak karşımıza çıkabiliyor.
Konuyla ilgili son dönemde yapılan çalışmalar, doğumdan uzun bir süre geçtikten sonra hastalığın seyri ile ilgili bize önemli bilgiler veriyor: Yapılan ölçümlerde, şikâyetlerinin geçtiğini belirten hastaların yüzde 85’inde hastalığın devam ettiği gözlenmiş.
Bu bilgiler, gerek gebeliğin son üç ayında gerekse doğumdan altı –on iki ay sonra detaylı bir el-el bileği muayenesinin mantıklı olduğunu düşündürüyor.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Nedir
SEBEBİ NEDİR?
Ellerimizin çalışmasını ve hissetmesini üç ayrı sinir sağlar. Bunlardan birisine medyan sinir adı verilmiştir. El bileğinde, medyan sinirin içinden geçtiği dar bir tünel mevcuttur.
Bu tünele karpal tünel adı verilir. Tünel içerisinde basınç artışı veya tünelin daralması, medyan sinirin sıkışmasına neden olur.
Bu sıkışma nedeni ile ortaya çıkan sıkıntı ve şikâyetlere “karpal tünel sendromu” adı verilir.
Hastaların büyük çoğunluğunda esas sıkıntı sinirin altından geçtiği bağın aşırı kalınlaşması ve sinire baskı yapmasıdır.
Bazı durumlarda ise bağın kalınlığı çok fazla artmasa bile, altından geçen median sinir vücuttaki bir takım alt yapı bozuklukları nedeni ile aşırı hassasiyet gösterir. Diyabet, tiroit bezinin bazı hastalıkları buna örnektir. Bu nedenle diyabet gibi bazı endokrin hastalıklarında karpal tünel sendromu daha sık gözlenmektedir.
Bazen sinirin üzerinden geçen bağın kalınlığının normal olduğu, fakat tünelin içinin aşırı kalabalık olması nedeni ile median sinirin sıkıştığını görürüz (hacim azalması).
Osteoartit (kireçlenme-aşınma) ve romatoid artrit (romatizma) bu duruma örnektir.
Benzer şekilde gebelik ve emzirme döneminde ortaya çıkan hormonal değişiklikler, ödem (dokularda su toplanması) ve hacim azalmasına sebep olarak karpal tünel hastalığına neden olabilir.
Gebelikte Karpal Tünel Belirtileri
Karpal tünel sendromunun üç ana belirtisi vardır: Ağrı, karıncalanma ve uyuşma. Karıncalanma ve uyuşma hissi başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta meydana gelir. Küçük (beşinci) parmakta belirti görülmez. Uyku halindeyken el bileği bükülü olduğu için belirtiler genellikle gece ortaya çıkar.
El bileğinin bükülü olması karpal tünelde hacmi azaltır ve bulguların artmasına neden olur. Uyuşma ve karıncalanma hissi genellikle uykudan uyandırır; hasta elini sallama ihtiyacı hisseder. Daha ileri aşamalarda etkilenen kasların güçsüzleşmesi ile beceriksizlik (örn.
düğme iliklerken), eşyaların elden düşürülmesi, kavrama gücünde azalma ve başparmak yanındaki kaslarda erime gözlenebilir.
GEBELİKTE SÜREÇ
Gebelik süresince karpal tünel hastalığının ne sıklıkla gözlendiği hep merak konusu olmuştur.
Bu amaçla son 50 yılda konu ile ilgili yapılan 116 çalışmanın verileri bir araya getirilmiş ve sonuçta her üç gebelikten ikisinde karpal tünel hastalığının gözlendiği tespit edilmiştir (% 62).
Bu çalışma ilginç bir bulguyu da bizimle paylaşmıştır. Hastanın şikâyeti olsun olmasın, gebeliğin son üç ayında median sinirin ciddi anlamda örselendiği gözlenmiştir.
Doğum sonrasındaki ilk iki hafta içerisinde hızlı kilo kaybı ve ödemin çözülmesine paralel olarak hastaların yaklaşık % 75’inde ağrı ve diğer bulgular yatışmaktadır. Bu nedenle tedavide ana hedef doğum sürecine kadar hastanın şikâyetlerinin azaltılması ve rahatlamasını sağlamaya yöneliktir.
Son çalışmalarda dikkatleri çeken bir diğer önemli bilgi, doğumdan uzun bir süre geçtikten sonra hastalığın nasıl bir süreç izlediği ile ilgili.
Gönüllü kişilerde doğumdan bir ila üç yıl sonra EMG adı verdiğimiz test ile yapılan ölçümlerde, şikâyetlerinin geçtiğini belirten hastaların % 85’inde hastalığın büyük bir oranda devam ettiği gözlenmiş.
Bu bilgiler, doğumdan altı –on iki ay sonra detaylı bir el-el bileği muayenesinin mantıklı olduğunu düşündürmekte.
TANI NASIL KONUR?
Tanı aşamasında hastanın detaylı tıbbi hikâyesi incelenir. Nadir de olsa bazı endokrin ve romatizma hastalıklarının ilk bulgusu karpal tünel sendromu olabilir. Bu durumda gerekli laboratuar testleri istenir.
El bileğini ilgilendiren kireçlenme benzeri hastalıklarda film istenmesi uygun olabilir. Tanının doğrulanması için genellikle Elektromyografi (EMG) adı verilen bir test istenir.
Nöroloji veya fizik tedavi uzmanı tarafından yapılan testte sinir iletisinin hızı, sağlığı ve olası diğer sinir sıkışmaları incelenir.
Gebelikte Karpal Tünel Tedavisi
Hastalığın tanısının konması ile birlikte karpal tüneldeki basıncın artmasını engelleyecek önlemler alınır. Gece kullanımı için verilen el bileği ateli, bileklerin bükülmesini engelleyerek basıncın artmasını önler. Günlük yaşam aktiviteleri değiştirilmeye çalışılır.
Hastanın sıkıntı duyduğu elini titreşimden sakınması (araba kullanmak, çırpıcı gibi elektrikli ev aletleri) istenir. Hastada diyabet, romatizma gibi rahatsızlıkların tespit edildiği durumlarda ise öncelikle konunu uzmanı tarafından tedavisi gerekir. Genellikle erken evrede bu önlemler yeterli olur.
Bu aşamadan sonra şikâyetlerin geçmemesi durumunda kanal içindeki ödemin çözülmesi ve azaltılmasına yönelik girişimler uygulanır. Bu amaçla, bölgeye usulüne uygun olarak yapılan kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu (iğne) ödemi azaltabilir. Bu enjeksiyon gebelikte ve emzirme döneminde güvenle yapılabilir.
Her beş hastadan dördünde kortizon enjeksiyonun ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissini yeterli düzeyde azalttığı gözlenmiştir.
Başarısız olunan hastalarda cerrahi tedavi tek seçenektir. Rahatlatıcı bilgilerden birisi de gebelik sırasında veya doğum sonrası dönemde cerrahi müdahaleye çok nadir olarak gerek duyulmasıdır.
Gebelikte Karpal Tünel Ameliyatı
El cerrahisi uzmanı, muayene sonrası röntgen grafisi ve EMG isteyebilir. Cerrahi müdahale genellikle bölgesel anestezi ile yapılır ve hasta aynı gün taburcu edilir.
El cerrahisi uzmanı ile görüşmenizde özel koşullarınızdan bahsetmeniz (kronik hastalıklar, devamlı kullanılan ilaçlar vb) önemlidir. Cerrahi müdahale sonrası erken dönemde (ilk üç gün)soğuk kompres ve elin kalp seviyesinin üzerinde tutulması ağrı ve zonklamayı azaltmada yardımcı olur.
Operasyon sonrasında sargılar, genellikle 5-7 gün arasında açılarak yaranın durumu kontrol edilir. Her hangi bir sıkıntı gözlenmiyor ise banyo yapmanızda bir sakınca olmaz. Bu sürenin sonunda nadiren fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına geçilebilir.
Gene süreç, uygulanan cerrahi müdahale ve bileğinizin durumuna göre değişkenlik gösterse de 3-6 hafta içinde günlük hayata dönüş beklenebilir.
Источник: //www.hakangundes.com.tr/sayfalar-489-gebelikvekarpaltunel.html
Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu Neden Olur, Nasıl Geçer? | Anneysen.com

Gün içinde ellerini ve bileklerini çok yoruyorsan, bu bölgelerde karıncalanmalar ve uyuşmalar yaşıyorsan karpal tünel sendromu sana göz kırpıyor olabilir. Peki, elde sinir sıkışması olarak kendini gösteren bu rahatsızlık tam olarak nedir? Nasıl tedavi edilir? Hadi, başlayalım!
Karpal tünel, halk arasında “sinir sıkışması” olarak bilinir. Koldan gelen median isimli bir sinir, el ayasının tabanıyla bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır.
Dar kanalda meydana gelen herhangi bir şişlik veya oluşum, dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma, uyarılan bölgelerde (özellikle başparmağın kökünde ve ilk iki parmakla yüzük parmağının yarısında) uyuşma ve karıncalanmaya yol açar. Bu durum da karpal tünel sendromu olarak adlandırılır.
Ancak korkma, karpal tünel tehli bir hastalık değil; yalnızca rahatsız edici. Özellikle de çalışan bir hamileysen!
Bunları öğren: Çalışan Anne Adayları İçin Rahat Hamilelik Geçirmenin 9 Yolu
Hamilelikte karpal tünel sendromu neden olur?
Çoğu zaman elin ve bileğin aynı hareketi tekrar tekrar yapmasıyla meydana gelir. Günün büyük kısmını klavyenin başında geçiriyorsan bu hastalıkla çoktan tanışmış olabilirsin. Ancak sinirlere baskı yapan şişmiş vücut dokuları yüzünden klavyeyle işi olmayan anne adayları da bu hastalığa eğilimliler.
Hamilelik dönemindeki;
- Hormonal değişiklikler,
- Şişkinlik,
- Kilo alma gibi unsurlar, bilekteki karpal tünel bağ dokusu altında yer alan sinire baskı yaparak bu sendroma neden olabilir.
Nedir bunun ideali: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Karpal tünel, gebelerde genellikle her iki elde ortaya çıkar ve çok yaygın olarak görülür. Zaman zaman boyun fıtığıyla karıştırılan bu hastalıkta korunma, tedaviden daha önemli. Sinir sıkışması belirtileri şöyle:
- Uyuşma,
- Karıncalanma,
- Güçsüzlük,
- Ağrı,
- Ellerde ve kolun dirsekten aşağı olan kısmında yanma hissi.
Dikkat dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehli, Hangileri Tehsiz?
Karpal tünel sendromu nasıl önlenebilir?
- Ellerini ovarak ve sallayarak rahatsızlık hissini azaltabilirsin.
- Vücudundaki su tutulumunu azaltmak için tuz alımını kısıtla.
Bak, neler var: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler
- Bileğini uzun süre aynı pozisyonda tutma, düzenli aralıklarla dinlendir.
- Klavyede yazı yazarken bileklerinin düz durmasını ve ellerinin dirseklerinden daha aşağıda olmasını sağla.
- Uzun süreli ve tekrarlayıcı el/bilek hareketlerinden kaçın.
- Obezite, bu hastalık için risk faktörü olduğundan kilona dikkat et.
- Bileklerine sıcak ve soğuk kompres yapmak işe yarayabilir.
- Özellikle akşamları artan şişmeyi azaltmak için soğuk suyla ellerini yıka.
Buna da bak: 6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi
- KTS’yi önlemeye yönelik egzersizler yap.
Ayrıca hastalık belirtilerini daha da azdıran;
- Klavyede yazı yazma,
- Araba kullanma,
- Elinde kitap tutma gibi hareketler sırasında ve geceleri bilek ateli takmayı ihmal etme.
Neler yok ki: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sana ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda
Karpal tünel sendromu egzersizleri neler?
Öncelikle, karpal tünel egzersizlerine hastalığa yakalanmadan önce başlaman gerektiğini söyleyelim. Gebelikte karpal tünel sendromu egzersizleri sayesinde bu rahatsızlıkla karşılaşma ihtimalini en aza indirebilirsin. Peki, neler yapabilirsin?
- Bileklerini düz tutup parmaklarını kendine doğru çek. Bu şekilde 5’e kadar sayarak bekle.
- Yine bileklerini düz tutup parmaklarını gevşet.
- Parmaklarını sık ve ellerini yumruk yap. Stres topu gibi araçlardan da yararlanabilirsin.
Bu 3’lü seti bitirdikten sonra aşağıdaki hareketlere geçebilirsin.
- Yumruğunu aşağıya doğru bük ve bu şekilde 5’e kadar sayarak bekle.
- Bileklerini düz tut ve 5’e kadar sayarak parmaklarını gevşet.
- Son olarak kollarını ve ellerini yanlarda dinlendir.
- Tüm bu egzersizleri toplam 10 kez uygula.
Eğer çalışıyorsan, sabah işe başlamadan önce ve gün içerisinde zaman zaman mola vererek bu egzersizleri uygula. Böylelikle karpal tünele neden olan median sinir üzerindeki baskıyı azaltmış olacaksın.
Hamilelikte sırt ve bel ağrıları için yapabileceğin harika yoga pozlarına da bak!
Hamilelikte karpal tünel sendromu nasıl geçer?
Hamilelikte yaşanan karpal tünel sendromu, yaygın olarak doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Yapacağın kişisel bakım uygulamaları ve egzersizlerle hastalığın belirtilerini azaltabilirsin.
- B6 vitamini,
- Akupunktur,
- Ağrı kesici gibi kullanabileceğin çözümler hakkında doktorunla konuşabilirsin.
Hastalığın doğumdan sonra devam etmesi çok ender rastlanan bir durum. Yine de böyle bir şey yaşarsan iğne yaptırman gerekebilir. Bazen de hastalığı ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale gerekebilir.
Gebelikte tek dert ellerde değil tabii: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Karpal tünel sendromu tedavisi nasıl yapılır?
Tedaviye gerek duyulan durumlarda öncelikle steroid iğnesi yapılır. Ancak bu da sonuç vermezse sorunu tamamen ortadan kaldırmak için ameliyat yapılır.
Sinir sıkışması ameliyatı için endişelenmene gerek yok. Bu, hastanede yatmanı gerektirmeyen ve ayakta yapılan bir müdahale. El ayasından bileğe uzanan alanda açılan küçük bir kesikle sinir sıkışmasına neden olan bağ dokusunun rahatlaması sağlanır. Bu operasyondan sonra 4-6 hafta içerisinde elini rahatlıkla kullanabilirsin.
Karpal tünel sendromu ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Karpal tünelin ameliyat sonrasında tekrar etmesi normal şartlarda beklenen bir durum değil. Ancak sistemik bağ dokusu gibi rahatsızlığın varsa veya çeşitli büyük travmalara maruz kaldıysan nadir de olsa tekrar edebilir.
Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Bacak Krampları ile Başa Çıkma Rehberi!
Kaynak:
Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel
Karpal Tünel Sendromundan Korunabilirsiniz-Memorial Ataşehir Hastanesi
Источник: //www.anneysen.com/hamilelik/makale/saglik-hamilelikte-karpal-tunel-sendromu-neden-olur-nasil-gecer_11190