Hangi Hastalıklarda Ateşleniriz?

Ateşlenme: Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Hangi Hastalıklarda Ateşleniriz?

Ateş, insan vücudunun sıcaklığı normal aralıktaki 36-37C’nin (98-100F) üzerine çıkması olarak karakterize edilen, yaygın bir tıbbi işarettir.

Bireyin vücut sıcaklığı yükseldiğinde, yükselme durana kadar soğukluk hissi olabilir.

İnsanın normal vücut sıcaklığı değişebilir ve yeme, egzersiz, uyku ve günün saati gibi faktörlerden etkilenir. Vücudumuzun sıcaklığı genellikle en yüksek saat 6 civarında, en düşük saatte ise saat 3’tedir.

Yüksek bir vücut ısısı (ateşlenme), bağışıklık sistemimizin bir enfeksiyonla mücadele etmeye çalışmasının yollarından biridir. Genellikle vücut sıcaklığındaki yükselme, bireyin bir enfeksiyonu çözmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, bazen çok yükselebilir, bu durumda ateş ciddi olabilir ve komplikasyonlara neden olabilir.

Ateş hafif olduğu müddetçe, yani ateşlenme çok şiddetli değilse, muhtemelen enfeksiyona neden olan bakteri veya virüsün nötralize edilmesinde bir etkiye sahip olduğu söylenir. Ateşi düşürecek ilaçlara “antipiretik ilaçlar” denir. Ateşin çıkması rahatsızlığa neden oluyorsa, doktor tarafından bir antipiretik tavsiye edilebilir.

Not: Yukarıda belirtilen sıcaklık, ağızdan ölçüldüğü zamandır. Normal koltuk altı sıcaklıkları için, bu sıcaklığı yaklaşık 0,2ºC ila 0,3ºC düşürmeniz gerekir.

Ateşlenme Belirtileri Nelerdir?

Birinde ateşlenme varsa, belirtiler ve semptomlar hastalık davranışı olarak bilinen durumla bağlantılıdır ve aşağıdakileri içerebilir:

  • Soğuk hissetme
  • Titreme
  • Anoreksiya, iştahsızlık
  • Dehidrasyon, hasta bol miktarda sıvı içerse önlenebilir
  • Depresyon
  • Hiperalgesia, birey ağrıya karşı çok daha duyarlıdır
  • Letarji, uyuşukluk
  • Konsantrasyon sorunları
  • Uyku hali
  • Terleme

Ateşiniz yüksekse, aşırı sinirlilik, karışıklık, deliryum ve konvülsiyonlar da olabilir.

Febrile nöbet (çocuklarda):

Yüksek sıcaklığa sahip, ateşi çıkan çocuklarda, çoğu ateşli bir uyku veya ateşli konvülsiyon olarak da bilinen, kulak enfeksiyonu, gastroenterit veya solunum yolu virüsü (soğuk algınlığı) sonucu olabilen ateşli bir nöbet gelişebilir. Daha seyrek olarak ateşli nöbetler, menenjit, böbrek enfeksiyonu veya pnömoni gibi daha ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir.

Febril nöbetler en sık 6 aydan 6 yaşa kadar olan çocuklarda görülür ve erkekleri kızlardan daha sık etkilemektedir.

Nöbet, vücut sıcaklığının uzun sürdüğü için değil, vücut sıcaklığının çok hızlı yükselmesi nedeniyle oluşur.

İki tip febril nöbet vardır:

  1. Basit febril nöbet: Nöbet 15 dakikadan fazla olmaz (çoğu durumda 5 dakikadan daha kısa sürer) ve 24 saatlik bir süre boyunca tekrar görülmez. Çoğu ateşli nöbet türüdür. Belirtiler ; vücut katılaşır ve kollar ve bacaklar titremeye başlar, hasta bilinç kaybeder. Düzensiz soluma olabilir ve çocuk idrara çıkabilir. Ayrıca kusma olabilir.
  2. Kompleks febril nöbet: Nöbet daha uzun sürer, daha sık gelir ve tüm vücudu etkilemeye eğilimli değil, vücudun bir bölümünü etkiler. Bu tür nöbetler, basit ateşli nöbetlerden daha fazla endişe edilmesinin bir nedenidir.

Ateşlenme Nedenleri Nelerdir?

Ateşlenme sebeplerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Grip, su çiçeği veya pnömoni gibi bir enfeksiyon
  • Romatoid artrit
  • Bazı ilaçlar
  • Cildin güneş ışığına aşırı maruz kalması (güneş yanığı)
  • Isı çarpması: Ya yüksek sıcaklığa maruz kalma ya da uzun süreli yorucu egzersizden kaynaklanabilir.
  • Silikozis: Silis tozuna uzun süre maruz kalınması sonucu akciğer hastalığının bir türüdür.
  • Amfetamin kötüye kullanımı
  • Alkol yoksunluğu

Ateşlenme Teşhisi

Ateşin teşhisi basittir: Eğer ateş ölçüldüğünde, hastanın vücut sıcaklığı yüksekse, ateşi de vardır. Kişinin ateşini dinlenirken ölçmek önemlidir. Çünkü fiziksel aktivite hastanın vücut ısısını artırabilir.

Bir kişinin aşağıdaki durumlarda ateşi olduğu söylenir:

  • Ağızdan ölçüldüğünde sıcaklık 37.7C’nin üzerindedir.
  • Rektumdan ölçüldüğünde sıcaklık 37.5-38.3C civarıdır.
  • Kol altından veya kulak içinden ölçüldüğünde sıcaklık 37,2C’dir.

Doktor yüksek ateş olduğunu teşhis ettiğinde, altta yatan bir hastalık olup olmadığını değerlendirmek amacıyla diğer belirtilere bağlı olarak kan testleri, idrar tetkikleri, röntgen testleri ve diğer görüntü taramaları gerekebilir.

Ateşlenme Tedavisi

NSAID’ler (steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar), ateşi düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hafif bir ateş, enfeksiyon kaynağıyla (bakteri veya virüs) mücadele etmeye yardımcı olabilir; ancak düşürmek için ideal olmayabilir.

Ateşin bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanması durumunda doktor antibiyotik reçete edebilir.

Viral bir enfeksiyondan kaynaklanan soğuk algınlığı nedeniyle ateş görülürse rahatsız edici semptomların hafifletilmesi için NSAID kullanılabilir. Antibiyotiklerin virüslere karşı etkisi yoktur; ancak bazen ikincil enfeksiyonları önlemek için reçete edilebilir.

Sıvı alımı önemlidir. Ateşi olan hastada dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı tüketmelidir.

Isı çarpması sonucu, yani kişinin ateşi sıcak hava veya sürekli yorucu egzersiz kaynaklı ise NSAID’ler etkili olmaz. Hastanın vücut ısısının düşürülmesi gerekir. Kafa karışıklığı (konfüzyon) veya bilinçsizlik durumunda hemen bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Ateş bazen bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. İyi hijyen uygulamaları, bir enfeksiyonun gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu, yemek öncesi ve sonrası el yıkamayı ve tuvalete gittikten sonra elleri yıkamayı kapsar.

Enfeksiyondan kaynaklanan ateşi olan bir kişinin, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için diğer insanlarla mümkün olduğunca az temas kurmalısı önemlidir. Hastaya kim bakıyorsa, ellerini sıcak sabun ve su ile düzenli olarak yıkamalıdır.

Web sitemiz, ziyaretçilerimize online reklamlar sunmaktadır. Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bize destek olunuz.

Источник: //www.hastalopedi.com/ateslenme/

Ateş Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Hangi Hastalıklarda Ateşleniriz?

Ateş, normal vücut sıcaklığının yükselmesi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda hipertermi ve pireksi olarak da bilinir. Yetişkinlerde ateş neden yükselir sorusu bazı enfeksiyonlara, iltihaba ya da yabancı bir maddeye karşı vücudun gösterdiği tepki olarak cevaplanabilir.

Bazı mikrop türleri vücut ısısı ile çoğaldıkları için, vücudumuz bir tepkime olarak sıcaklığını yükselterek mikropların yok olmasını kolaylaştırmaya çalışır.

Ateş, bir solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak yükselebileceği gibi menenjit ya da lösemi gibi ciddi bir hastalık sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Ateş Neden Olur?

1. Soğuk algınlığı ve grip
Bu iki hastalık genellikle vücut sıcaklığında artışa neden olur. Grip nedeniyle görülen ateş 37,8°C ile 40,0°C arasında bir değişiklik gösterir. Grip ve soğuk algınlığı durumlarında çocukların yetişkinlerden daha fazla ateşlenmesi olası bir durumdur.

Soğuk algınlığına ya da gribe yakalandıysanız ateşin yanında üşüme, titreme, terleme, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlarla da karşılaşırsınız. Ateşiniz 3-4 gün kadar devam edebilir ancak sonra giderek normal değerlerine döner.

Ani ateş yükselmesi ve düşmesi durumuna özellikle bebeklerde oldukça sık rastlanır. Bu durumun temel sebebi ise bebeklerin vücut ısılarının yetişkinlere oranla çevre şartlarına daha hassas şekilde tepki vermesidir. Gece yükselen ateş nedenleri ise vücut ısısının geceleri daha yüksek olmasından kaynaklanır.

Eğer bir de mikrobik bir hastalık mevcutsa gece ateşin daha da yükselmesi kaçınılmaz olur.

2. Strep boğaz enfeksiyonu
Boğazda inflamasyon ve ağrıya yol açan bakteriyel bir enfeksiyon olan strep boğaz enfeksiyonu genellikle A grubu streptokok bakterileri yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Bu enfeksiyon her yaştan çocuğu ve yetişkinleri etkileyebilir. Ancak, özellikle 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda sık görülür. Hapşırma ve öksürme, enfeksiyonu bir kişiden diğerine dağıtabilir.

Belirtileri arasında ateş ve baş ağrısı sık görülür.

3. Kan zehirlenmesi (sepsis)
Sepsis, bağışıklık sisteminin bir enfeksiyonla savaşmak için kan dolaşımına bıraktığı kimyasalların, tüm vücudun iltihaplanmasına neden olduğu durumlarda gelişir. Şiddetli kan zehirlenmesi vakaları, tıbbi bir acil durum olan septik şoka yol açabilir.

Geçmeyen ateş nedenleri arasında kan zehirlenmesi de yer alır. Tüm dünyada yaygın şekilde görülen bu hastalık, kalp krizinden bile daha fazla ölüm oranına sahiptir. Her yıl yaklaşık 20-30 milyon insan kan zehirlenmesi ile karşı karşıya kalıyor.

Belirtileri ise 38,3°C üzerinde ve 35,5°C'nin altında bir ateş ve kalp atış hızının dakikada 90 vuruştan daha yüksek olmasıdır.

4. Gıda zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi, toksik ve bozuk gıdaların tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gıda zehirlenmesinin en yaygın semptomları ise mide bulantısı, kusma ve ishaldir.

Oldukça rahatsız edici bir durum olmasına rağmen, gıda zehirlenmesi olağandışı bir durum değildir. Yani ülkemizde de yaygın olmakla birlikte özellikle Amerika'da her 6 kişiden 1'i her yıl bir çeşit gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılmaktadır.

Gıda zehirlenmesi kimi zaman çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda vücut sıcaklığı ciddi anlamda yükselir ve halüsinasyonlar görülebilir.

5. Tüberküloz
Halk arasında verem adıyla bilinen tüberküloz “Mycobacterium tuberculosis” adlı bir bakteri türünün yol açtığı, akciğerlerde görülen ancak vücudun başka bölgelerine de yayılabilen bulaşıcı bir hastalıktır.

Sebepsiz ateş yükselmesine zemin hazırlayan hastalıklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünya çapında yaşanan ölümlerin ilk 10 nedeninden biri tüberkülozdur. Tüberküloz doğru koşullar altında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Genellikle ateş, öksürük, kilo kaybı ve gece terlemeleri ile kendini gösterir.

6. Kemik enfeksiyonu
Osteomyelit olarak da adlandırılan kemik enfeksiyonu, bakterilerin veya mantarların bir kemiği istila etmesiyle sonuçlanabilir. Osteomyelit akut ya da kronik olabilir. Çocuklarda, kemik enfeksiyonları en sık kolların ve bacakların uzun kemiklerinde görülür.

Yetişkinlerde ise genellikle kalça, omurga ve ayaklarda görülür. Kemik enfeksiyonları aniden ortaya çıkabilir veya uzun bir süre devam eder. Kemik enfeksiyonları düzgün tedavi edilmezse geriye kalıcı olarak hasar görmüş bir kemik bırakabilir.

Belirtileri ise; deride kızarıklık ve sıcaklık, hassasiyet, yüksek ateş ve kemik yakınında bulunan yaradan irin akmasıdır.

Ateş Belirtileri Nelerdir?

l Titremel Terlemel İştah ve su kaybıl Genel yorgunluk halil Halüsinasyonlarl Havale geçirmel Baş ağrısıl Kas ağrılarıl Dudak uçuklaması

Vücut ısısının normal değerleri , 34,4-37,9°C arasında, ateşin varlığını gösteren değerler ise 38,0-39,9°C arasındadır. Ancak kişinin ateşi 40 dereceye kadar yükseldiyse, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Bu yüksek ateş, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

1. Ateş düşürücü ilaçlar
Ateşin tedavi edilebilmesi için öncelikle neden kaynaklandığı bulunmalıdır.

Eğer yüksek ateşin kaynağı grip ya da soğuk algınlığı ise, ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar, yani içerisinde parasetamol, ibuprofen ya da psödoefedrin tarzı etken madde bulunan ilaçlar hekim tarafından reçete edilir. Yüksek ateş yaşayan çocuklar için ise ateş düşürücü şuruplar tercih edilmektedir.

2. Bitkisel yöntemler
Bazı doğal yöntemler de ateşi düşürmek için çözüm olabilmektedir. Bunun için zencefil ve kuru üzüm kürü tavsiye edilmektedir.

Zencefil ve kuru üzüm kürü

Malzemeler

l 1 yemek kaşığı taze ya da toz zencefill 1 yemek kaşığı kuru üzüm

Yapılışı: Kuru üzümü ve zencefili ezip 1 litre suyun içerisine atın ve 1 saat kadar kaynatın. Kaynama esnasında su miktarı 50 ml civarında azalacaktır. 1 saatin sonunda hazırladığınız karışımı süzün ve sıcak olarak tüketin. Eğer günde 2 defa bu kürü tüketirseniz ateşiniz kısa sürede düşecektir.

Ateş düşürmek için uygulanabilecek diğer yöntemler ise:

l Alın, diz altı ve koltuk altı gibi vücut sıcaklığının en yüksek olduğu yerlere ıslak havlu koyulmalıdır. Soğuk duş da yüksek ateşin düşürülmesi için etkili yöntemlerden biridir.l Yapılan en büyük yanlışlardan biri, ateşi olan kişiyi titrediği için kat kat giydirmektir.

Aslında kişinin titremesi üşüdüğü anlamına gelmez bu durum tamamen ateş yüksekliği ile alakalıdır. Hastayı sıkı sıkı giydirmek yerine ateşin düşmesi için ince kıyafetler giydirilmelidir. Eğer hasta üst üste giydirilip bir de yorganın altına sokulursa ateş yüksekliği artarak kişinin havale geçirmesine sebep olabilir.

l Eklem yerlerine ve baş bölgesine soğuk uygulama yapılmalıdır.

İstanbul'da doğal yaşam mümkün mü?Astigmat Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?Adet Gecikmesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Источник: //www.mynet.com/ates-neden-olur-nasil-tedavi-edilir-1221599-mykadin

Bebeklerde Ateşlenme Belirtileri? Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür? – Sağlık Ocağım .NET

Hangi Hastalıklarda Ateşleniriz?

Bebeklerde ateşin en sık nedeni enfeksiyon hastalıklarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, menenjit enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar çocuklarda ateşlenmeye neden olabilir.

Bunun dışında günümüzde çocuklarda da kanser türleri oldukça sık görülmektedir. Örneğin, nöroblastom, lenfoma, lösemi başlangıcı gibi kanser türleri de bebeklerde ve çocuklarda ateş yüksekliğine sebep olabilir. Bazen çocuklarda ve bebeklerde yeterince beslenememe ve sıvı kaybı da ateş yükselmesi yapabilir.

Bebeklerde ateşlenme yapan diğer hastalıklar arasında zatürre, orta kulak iltihabı, gribal hastalıklar, boğaz enfeksiyonları, Akdeniz ateşi hastalığı gibi ataklar ile seyreden bazı romatizmal hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, diş çıkarma, bağırsak enfeksiyonları, su çiçeği, kızamık, kabakulak gibi birçok enfeksiyon hastalığı ve diğer romatizma hastalıkları bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateşe neden olabilir.

Bebeklerde ateşlenme türleri ve sınıflandırma

Bebeklerde ateşlenmenin ciddiyeti sadece yüksek derece ile değil daha çok bebeğin yaşı ile ilişkilendirilmelidir. Ateş yükselmesi ilk üç ay veya ilk altı aylık bebeklerde daha çok ciddiye alınmalıdır. Özellikle bebek 1 aylık civarı ise ateş yüksekliği daha fazla önem taşır.

Bebeklerde ateş yükselmesinin diğer ciddiye alınacak durumu da ateşin derecesidir. Fakat ateşin derecesi yüksek olduğunda aileler genellikle havale geçiriyor diye panik yaparlar. Havale geçirirken ateşin derecesinin belli bir rakamı yoktur. Çünkü 37 derece ateşte de bebek havale geçirebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateşin derecesi sınıflandırılabilir. Örneğin, 37-38 derecede ki ateşler hafif ateş, 38-39 derece arası yüksek ateş, 39-40 derece arası çok yüksek ateş olarak sınıflandırılır. Bebeklerde ve çocuklarda ateşlenmenin derecesi ne kadar yüksek ve düşürülmesi ne kadar inatçı ise bu ateşin önemi o kadar büyüktür.

Örneğin 2-3 yaşında ve genel durumu iyi olan, nezle olan, burnu akan, ateşi 38 olan bir çocuğun ilaçlar ile ateşi 6 saatten daha sık çıkmıyor ve 3 günden uzun sürmüyor ise, çocuğun ateşi 38 derecenin üzerine geçmiyor veya bebek diş çıkarıyor ise bu tür ateşlenmelerin çocuklarda çok fazla ciddiye alınması gerekmez.

Ateşi yükselen bebek doktora götürülmeli mi?

Bebeklerde ateşin sebebi ne olursa olsun çocuk bir yaşın altında ise, ateş 38 derecenin üzerinde seyrediyor ise, bebeğin ateşi ıslak uygulamalar veya basit bir ateş düşürücü ile geçmiyor ise, ateş 48-72 saatten daha fazla uzun sürmüş ise, çocukta başka bir hastalık belirtileri de var ise mutlaka doktora baş vurulmalıdır.

Ateşi 38-39 derece üzerinde seyreden bir çocukta sadece muayeneler ile hastalığın ne olduğu anlaşılmayabilir. Bu nedenle bazen tam kan sayımı, idrar tahlilleri de yapılır.

Bebeklerde ateş nasıl ölçülür?

Bebeğin ateşi nasıl ölçülür

Bebeklerin ateşini ölçmek için günümüzde birçok yöntem vardır. Son yıllarda bebeklerde ateş ölçümü genellikle kulaktan ateş ölçerler ile ölçülmektedir. Kulaktan ateş ölçerler teknik olarak doğru bir ölçüm yöntemi olmasına karşın, pratikte kullanımı bebeklerde zahmetli bir yöntemdir.

Bebeklerde kulaktan ateş ölçerleri kullanmak oldukça zordur. Çünkü ateş ölçerin ucundaki sensör kulak zarını 90 derece dik bir şekilde görmelidir. Bebeklerin kulakları daha dar ve tüyler ve kirler de olduğu için bu 90 derecelik açının sağlanması imkansız sayılabilir.

Bu nedenle bebeklerde kulaktan ateş ölçerler normal ile alakasız sonuçlar gösterebilir. Bu durum göz önünde bulundurulur ise, bebeklerin ateşlerinin ölçülmesinde kulaktan ateş ölçerler çok fazla önerilmemektedir.

Bebeklerin ateşlerini ölçmek için tercih edilen yöntem koltuk altı ve makattan ateşin ölçülmesidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta makattan ölçümün 1 derece fazla çıkmasıdır. Yani koltuk altından ateş ölçüldüğünde 37 ‘ye geçtiğinde ateş başlamış olarak kabul edilir iken, makattan ölçüldüğünde 37.8 – 38 üzerine çıktığında çocukta ateş başlamış sayılır.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?

Bebeklerde ve çocuklarda ateş yüksekliği olduğunda genellikle aileler bir miktar panik yaparlar. Bebeklerde ateş yüksekliği için herhangi bir ilaç verilmesi çok fazla önerilmez. Fakat bebeğin ateşlendiği söz konusu olduğunda genellikle ateş düşürücü ilaçlar kullanılır.

Mümkün olduğunca çocuğun ateşini ateş düşürücü ilaç vermeden düşürmeye çalışmak gerekir. Örneğin, bebeği ılık (35-37 derece arası) duş aldırmak, duş aldırma imkanı yok ise bebeğin kasıklarına, koltuk altına, alnına, boynuna ıslak havlu koyarak veya çocuğun tüm vücudunu ıslak havlunun içine sararak çocuğun bu şekilde ateşi düşürülmeye çalışılır.

Ayrıca ateşi yükselen bebeklerin sıvı tüketimine de dikkat etmek gerekir. Ortamın sıcaklığının 20-22 derece arasında olması önemlidir. Bebeğin ateşi 39 derecenin üzerine çıkar ise çocuk doktora götürülmelidir. Çocuğa kalın kıyafetler giydirmemek gereklidir.Çocuğun soğuk su ile değil ılık su ile duş aldırılması yeterlidir. Çocuğa alkol ve sirkeli sular ile kompres yapılmamalıdır.

Bütün bunlara rağmen çocuğun ateşi düşmüyor ise çocuğa parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücü şuruplar verilebileceği gibi, hiç bir ilaç tamamen zararsız değildir. Örneğin bazı ateş düşürücü ilaçların sık kullanımı çocuklarda % 60 oranında astım hastalığına neden olabileceği hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Bebeklerde yüksek ateşin zararları

Yüksek ateşin bebeklerde kalıcı hasar bırakması en çok korkulan durumdur. Çocuklarda yüksek ateşten ziyade çocuğun havale geçirmesi bebekte hasar bırakabilir. Normal ateşlenme ile birlikte geçirilen havalelerde çocuğun beyninde bir hasar bırakma oranı binde bir civarıdır.

Fakat çocuğun ateşi bir menenjit enfeksiyonuna bağlı ise (beyni ilgilendiren bir enfeksiyona bağlı ateşlenmelerde) çocukta ateşlenmeden dolayı değil, geçirdiği menenjitten dolayı beyin hasarı oluşabilir. Ateşlenme, vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği reaksiyondur.

Ateşli havale çocuklarda % 3 veya 5 oranında görülen bir durumdur. Çocuklarda ateşli havale genellikle 6’ıncı aydan sonra ve 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Bu yaş grubunun dışında (6 aylıktan küçük, 5 yaşından büyük çocuklarda) görülen ateşli havale (basit ateşli havale) olarak değerlendirilir.

Bebek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

Источник: //www.saglikocagim.net/bebeklerde-ateslenme-belirtileri/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.