Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu hakkında bunları biliyor musunuz?
Huzursuz Bacak Sendromu, hastanın bacaklarında hissetiği, ancak tam olarak tarif edemediği, rahatsız edici, garip bir his ve bunun sonucu olarak uykuya dalamama ile şekillenen bir sendromdur. Huzursuz Bacak Sendromu, genel olarak kronik bir şekilde bacaklarda rahatsızlık hissedilmesi olarak tanımlanır.
Bu durumla mücadele edenler, farklı semptomlar tecrübe ederler; ancak RLS çoğunlukla bacakları hareket ettirmeye dair oldukça nahoş ve yoğun bir dürtü olarak ortaya çıkar. Gecenin bir yarısı, acı dolu bacak krampları ile uyanmak da yaygın bir şikâyettir.
Problem genel olarak bacaklarda görülse de kafayı, kolları, üst bedeni ve vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu neden olur?
RLS, sinir sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklanır ve aksamalar, kişinin bacaklarında ani sarsılmalara ve kontrol edilemeyen hareketlenmelere sebep olabilir. Nörolojik sorun, kişinin ağrı, gerginlik ve acı hissetmesine yol açar. Semptomlar, çoğunlukla insanlar gece uyuduklarında ya da uyumaya çalıştıklarında ortaya çıkar, tüm uyku düzenini bozar.
Huzursuz Bacak Sendromu nasıl geçer?
Huzursuz Bacak Sendromu’ndan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız, romatizmal hastalıklar uzmanı ya da bir fizyoterapist ile görüşebilirsiniz. Doğal bir yöntem denemek isteyenler için ise basit bir tarif mevcut: Bir kalıp sabun. RLS için resmen kabul gören tıbbi bir tedavi olmasa “sabun yöntemi”, birçok insanın oldukça etkili bulduğu doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor.
Mümkünse kokusuz, taze bir kalıp kullanın; yeni olduğu sürece hiçbir sıkıntı yok. Sabunu çarşaflarınızın arasına ya da lastikli çarşafın altına koyun ve orada bırakın. Kimileri çarşaflarını korumak için sabunu önce temiz bir çorap içerisine koymayı tercih ediyor. Her iki türlüsü de iyi; kendiniz için en iyi olan yöntemi seçebilirsiniz.
Bir ay geçtikten sonra sabunun nasıl göründüğünü kontrol edin; kurumuş ve pörsümüşse, eskimiştir ve yenisi ile değiştirilmesi gerekiyordur. Ya da en üst tabakayı kazıyarak altta kalan taze tabakayı açığa çıkarabilirsiniz. Önemli olan sabunu daima taze tutmaktır; çünkü bu yöntemin sabunun kururken yaydığı iyonlar sayesinde işe yaradığına inanılıyor.
Tamamen kuruduğunda, iyon salmayı bırakır ve dolayısıyla işe yaramaz hale gelir.
Sabun terapisini açıklayan, destekleyen ya da çürüten mevcut herhangi bir bilimsel çalışma olmasa da online bir araştırma dünyanın her yerinden sayısız insanın olumlu tanıklığını içeriyor.Bu insanlar, bir kalıp sabunla birlikte uyuduklarında, ağrılı bacak kramplarının ya da diğer RLS semptomlarının tamamen ya da en azından yeniden rahatça uyuyabilecekleri derecede kaybolduğunu iddia ediyor.
Yaptıkları tek şey çarşaflarının altına bir kalıp sabun koymak, rahatlamak ve sabunun sihrini göstermesini beklemek.
RLS ya da farklı bacak krampı sorunlarınız varsa eğer, bu yöntemi hemen bu gece deneyin; ne de olsa kaybedeceğiniz hiçbir şey yok, ama uykuda kalite ve rahatlık kazanabilirsiniz. Ucuz, basit ve söylenene göre oldukça etkili. Bu tedavi işinize yaramasa da en azından tonla para harcamış olmayacaksınız; yeni bir yatak ya da alternatif tedavi masrafları düşünüldüğünde…
GECELERİ BACAKLARA KRAMP GİRMESİ
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, bireyin yaşam kalitesini bozan Huzursuz Bacak Sendromu’nun (HBS) ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.
Huzursuz Bacak Sendromu’nun (HBS), sadece yaşam konforunu bozan bir rahatsızlık değil, ilerleyen yaşlarda karşınıza ciddi sorunlarla çıkacak nörolojik temelli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr.
Sultan Tarlacı, “HBS’nin genel tablosu şu şekildedir: Sıklıkla bazı kişiler geceleri yatağa yatar yatmaz kalkar, ayaklarını ovdurur hatta kalkıp leğenin içine sokar. Ya da gece evde odalar arasında volta atar durur. Genelde bu uykuya yatar yatmaz ya da hareketi sınırlayan uzun otobüs yolculukları sırasında da ortaya çıkabilir.
Bazen de sinemada uzun süre sabit otururken ortaya çıkar ve kişi sinemayı bırakıp çıkmak durumunda kalır. Bu gibi kişilerin ayaklarında huzursuzluk, hareket etme isteği, uzatıp-çekme isteği gibi hisler oluşur. Bazen hasta bunu tanımlamakta da zorlanabilir. En belirgin ve baskın his ‘karşı konulamaz hareket etme isteğidir.
’ Bu hareket etme isteği, yoğun olduğu zamanlar uykuya dalmayı ve uyku kalitesini ciddi şekilde etkiler. Uykusuz geceler arka arkaya eklenir” diye konuştu.
Uyku kalitesini etkiliyor
HBS’nin ilerleyen yaşlarla birlikte etkileri artan nörolojik bir hastalık olarak kişilerin karşısına çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr.
Sultan Tarlacı, “Kişinin hastalık öyküsü dinlenildiği zaman, genellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan ve ilerleyen durumlarda gün içinde uzun süreli hareketsizlikten sonra bu bacak huzursuzlukları kendini gösterir. Bacakları hareket ettirmek rahatsızlığı kısmen geçirir.
Bu yüzden HBS hastalarının çoğu uykuya dalmada ve uykuyu devam ettirmede güçlük yaşar. Ayrıca bu kişilerde uyku esnasında belirli aralıklarla dans eder gibi bacak hareketleri görülebilir” dedi.
Gebelik döneminde sıkça ortaya çıkıyor
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalığın nedenlerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: “Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beynin bazı bölgelerinde kandan demir alımının azalması ve dopamin adlı sinir ileticisinin etkisinde azalma sonucu HBS’nin geliştiği kabul edilir. Hastalık kadınlarda gebelik döneminde sıkça ortaya çıkmaktadır.
Bu genelde demir eksikliğinden kaynaklanır. HBS olan her kadın hastaya kanda demir ölçümü yapılmalı ve demir düşük ise öncelikle yükseltilmelidir. Demir yükselmesi tek başına bile şikâyetleri geçirebilmektedir. Bazen de demir normal olsa bile demiri yüklemek veya daha da yükseltmek şikâyetlerde iyileşme sağlayabilir.
Bir de aileden gelen HBS vardır ve bu genelde sürekli, yıllarca devam eden bir şikâyettir.”
Romatizma ile karıştırılabiliyor
Hastalığın tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalığın romatizma ile karşılaştırıldığını belirterek “Dopamin seviyesini artıran, Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar, HBS hastalığının da tedavisinde etkilidir. Ancak hastalara bu ilaçlar verildiğinde genelde hastalar bu durumu garipsiyor. ‘Ben Parkinson hastası mıyım?’ diye soruyorlar.
Oysa ki HBS’nin dünyada ilk etkili tedavisidir ve İzmirli Doktor Şeet Akpınar tarafından bu ilaçların etki ettiği ilk fark edilmiştir. Akpınar, bilim dünyasına Parkinson hastalığında kullanılan ilaçların HBS’ye çok iyi geldiğini 1985 yılında araştırmaları ile bildirdi. O günden bu yana da dünyadaki nörologlar aynı tedaviyi uyguluyor.
Bu tür tedaviye yanıt vermeyen hastalar da olabilmekte ve bu hastalarda başka grup ilaçlar da kullanılıyor ancak hangi ilacın seçileceğine uzmanın karar vermesi şarttır. Genel olarak tedavi ile hem hastaların hem de hekimlerin yüzünün güldüğü bir hastalıktır.
Ancak hastalar sıklıkla nöroloğa değil de romatizma sanıp başka hekimlere gittiklerinden yıllarca bu rahatsızlık yaşamak durumunda kalabilmektedirler” diye konuştu.UYKU TESTİNİ ÇÖZ, HASTALIĞINI ÖĞREN
Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/kadin-hastaliklari/haber/1000393-huzursuz-bacak-sendromu-nedir-huzursuz-bacak-sendromu-nasil-tedavi-edilir
Huzursuz Bacak Sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi
Ciddi anlamda uyku problemlerine yol açabileceği gibi kişinin sosyal yaşantısını da olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Sendromun yol açtığı istemsiz hareketlere ise periyodik bacak hareketleri (PLMS) adı verilir. Sendrom kendi içerisinde birincil ve ikincil RLS olarak ikiye ayrılır.
Birincil RLS’nin nedeni tam olarak bilinmemektedir. İkincil RLS’de ise hamilelik, demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalığın arkasında yatan başka bir neden bulunur. Birincil RLS belirtileri ile hasta, genelde genç yaşta karşılaşmasına rağmen hastalığın ilk zamanlarında semptomlar hafiftir. İlerleyen süreçte ise belirtiler, ağırlaşır.
Bu durum hastalığın geç teşhisine neden olabilir.
Turner Sendromu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
- Beyindeki kimyasal dopamin dengesizliği, beyin tarafından kas hareketlerini kontrol edecek mesajın gönderilememesine yol açar.
- 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir.
- Özellikle gebeliğin son trimestrinde anne adaylarında semptomlar başlayabilir. Lakin bu belirtiler, gebelik sona erdiğinde de kendiliğinden geçerler.
- Anemi ve demir eksikliğinin eşlik ettiğiböbrek yetmezliği
- El ve ayak sinirlerinin hasar görmesine neden olan periferik nöropati. Alkol kullanan kişiler ve diyabet hastalarının hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir.
- Demir eksikliği.
- Omurilikte bulunan spinal kord ya da spinal blokoluşumu.
- Serotonin miktarını yükselten sertralin, fluoksetin gibi antidepresan ilaçların ve haloperidol gibi antipsikotik ilaçların düzenli kullanımı
Alkol, kafein ve nikotin kullanımı, vitamin eksikliği, hormonal bozukluklar, Alzhmeir ve Parkinson gibi sinir sistemi rahatsızlıkları, sinir hasarı ve hemodiyaliz; Huzursuz Bacak Sendromu risk faktörleri arasında yer alır. Hastalık nedeninin doğru teşhis ve tespiti, tedaviden istenilen sonucun alınması adına son derece önemlidir.
- İstemsiz bir şekilde bacakları hareket ettirme dürtüsü
- Dinlenme ile başlayan duyumlar (uzanırken, otururken ya da yatarken)
- Hareket edince rahatlama (bacakları germe, sallama ya da yürüme sonrası)
- Geceleri özellikle uykuda görülen bacak seğirmesi
- Bacaklarda ağrı, zonklama, kaşıntı ve elektrik hissi
- Bacaklarda karıncalanma, çekme, sıcaklık, soğukluk vb. birtakım duyumlar
Belirtiler, genellikle hafif bir şekilde seyretse de bazı kişilerde çok şiddetli olabilir. Şiddetli semptomlar, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Bacaklardaki ağrı ve karıncalanma gibi semptomlar, bazen de hastanın kollarında bile görülebilir. Özellikle hastalığın ilk evrelerinde semptomların çoğu gündüzleri görülür.
Huzursuz Bacak Sendromu hayatı ciddi şekilde olumsuz etkiler
Ancak ileri evrelerde belirtiler, akşam ve gece saatlerinde şiddetlenebilir. Hatta istemsiz bacak seğirmeleri ve periyodik bacak hareketleri, kişiyi uykusundan bile uyandırabilir.
Semptomlar zaman zaman daha da alevlenebileceği gibi bazen de sönebilir. Hastaların çoğu, belirtileri kas kramplarına ya da bacaklarda uyuşukluk hissine benzetmezler.
Hastalarda daha çok bacaklarını sürekli olarak hareket ettirme arzusu mevcuttur.
Yukarıdaki semptomlardan biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda belirtileri ciddiye almalı, mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Aksi halde hastalığın ilerlemesi durumunda depresyon veya başka komplikasyonlar ile yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromu teşhisi
Teşhis için sağlık geçmişiniz ve hastalığınıza dair belirtiler ile ilgili olarak size birtakım sorular yöneltilebilir. Bu noktada verdiğiniz bilgilerin doğruluğu çok önemlidir. Eğer huzursuz bacak sendromundan şüphelenilirse fiziksel ve nörolojik muayene gerekir.
Karpal Tünel Sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Demir eksikliği başta olmak üzere olası nedenlerin teşhisi amacıyla kan testlerinden yararlanılabilir. Gerekli görüldüğü takdirde bir uyku uzmanı, uyku apnesi gibi başka bir rahatsızlığınız olup olmadığını belirlemeye çalışır. İkincil RLS teşhisi için laboratuvar ya da nörolojik testlere ihtiyaç duyulabilir.
L-Dopa testi
Teşhisin doğrulanması amacıyla doktorunuz, L-Dopa testine başvurabilir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde yararlanılan depominerjik etkili bir madde tek seferlik 100 mg olacak şekilde hastaya verilir. Belirtilerde iyileşmenin gözlemlenmesi, en az %50 oranında huzursuz bacak sendromu varlığına işaret eder.
Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak birtakım ilaçların düzenli kullanımı, periyodik bacak egzersizleri, yaşam stilinde gidilebilecek bazı değişiklikler ile hastalık kontrol altında tutulabilir. Çoğu zaman demir eksikliği gibi altta yatan asıl nedenin tedavi edilmesi ile semptomlar da ciddi anlamda giderilir.
Huzursuz bacak sendromu tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar şunlardır: 1- Oxycontin, Roxicodone, Norco, Vicodin vb.
opioidiler, 2- Benzodiaz olarak bilinen kas gevşeticiler, 3- Neurontin, Horizant, Lyrica gibi kalsiyum kanallarını etkileyen ilaçlar, 4- Requip, Neupro, Mirapex gibi dopamin arttırıcı ilaçlar ve L-Dopa‘tur.
Bazı anti depresanlar ve antipsikotik ilaçlar, semptomları kötüleştirebilir.
Bu yüzden kullandığınız tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzu doğru bilgilendirmeyi ihmal etmemelisiniz.Bununla birlikte yukarıdaki ilaçların hamileler tarafından kullanımı sakınca doğurabilir. Bu yüzden ilaçlarınızı her daim doktor gözetiminde ve kontrolünde kullanmalısınız!
Huzursuz bacak sendromu egzersizleri
İlaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ilaçlara ek olarak doktorunuz, bazı bacak egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmanızı önerebilir.
Günde 30 dakikalık yürüyüşlere çıkmanız, fitness, yoga, pilatesve yüzme gibi hafif ve orta şiddetli egzersiz programlarına yazılmanız, size yardımcı olabilir. Ancak, uzun saatler boyunca yürümek, koşmak vb.
zorlayıcı hareketler ve şiddetli egzersizler belirtileri kötüleştirebilir. Bu yüzden de ısınma ve gevşeme hareketlerini tercih etmeli, ağır egzersizlerden kaçınmalısınız.
Klinefelter Sendromu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Dirsekleriniz düz olacak şekilde ellerinizi bir duvara yaslayın. Sağ dizinizi hafifçe bükün ve sol bacağınızı birkaç adım geriye doğru uzatarak topuğunuzu yere sağlam basın. 30 saniye kadar o şekilde bekleyin. Ardından topuğunuz hala yere basılıyken sol dizinizi bükün. Biraz daha zorlamak için ayağınızı geriye doğru hareket ettirin. Ardından hareketi diğer bacağınız için de tekrar edin.
Front Tight Stretch
Denge çalışması için, bir duvara paralel şekilde durun. Bir bacağınız düz dururken diğer ayak bileğinizi arkaya doğru çekin. Diğer bacağınız için de hareketi tekrarlayın.
Hip Flexor Strech
Bir sandalyenin arka kısmını duvara yaslayın. Sandalyeye dönük olacak şekilde durun. Önce sol ayağınızı yukarı kaldırın ve dizinizi bükerek sandalyeye yaslanın. Omurganızı hareket ettirmemeye çalışarak, pelvisinizi hafifçe öne bastırın. 30 saniye basılı tutun. Öbür bacağa geçin ve hareketi tekrar edin.
Hastalık, ileri süreçte sizde depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların gelişmesine neden olabilir. Hastalığınız yüzünden kendinizi mutsuz ve yorgun hissedebilirsiniz. Bu durumda bir terapistten yardım alabilir, yalnız olmadığınızı hatırlayabilir, hastalığınızla savaşmayı öğrenebilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromu hangi doktor bakar?
Huzursuz bacak sendromu, sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Hastalığın teşhisi için nöroloji bölümüne danışabilirsiniz.
Hastalığın tedavi edilmemesi, genelde ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak, kişi geceleri uykusunu tam anlamıyla alamadığı için ertesi gün işine odaklanamayabilir.
İlerleyen süreçte bu durum, hastanın ofis ortamında uyuklamasına yol açabilir.
Hatta kişiyi depresyon gibi ruhsal bozukluklara bile sürükleyebilir.
Halsizlik, okul performansında düşme, konsantrasyon ve hafıza bozuklukları yüzünden kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda zedelenebilir.
Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen öneriler
Hastalığınızı kontrol altında tutmak için öncelikle uykunuzu düzene sokmaya çalışmalısınız. Her gece en az 7 saat boyunca uyumaya çalışın.
Sakin, karanlık, iyi havalandırılmış ve fazla sıcak olmayan bir odada uyumayı tercih edin. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
Uyku saatlerinden önce uykunuzu kaçırabilecek içecekler ve besinler tüketmeyin. Aşağıdaki öneriler ile semptomları hafifletebilirsiniz.
- Alkol ve sigara kullanma alışkanlığınızı bırakın.
- Çay ve kahve gibi kafein içeren içecek tüketiminde aşırıya kaçmayın.
- Bacaklarınıza sıcak ya da soğuk kompres uygulayın.
- Çok geç saatlere kadar çalışmaktan mümkün olduğunca kaçının.
- Ilık bir banyoda bacaklarınıza masaj yapın.
- Akupunktur ya da homeopati gibi alternatif şifa yöntemlerinden yararlanın.
- Masa başı işlerde çalışıyorsanız, sık sık mola verin.
- Uzun araba yolculuklarında belirli aralıklarla hareket molası verin.
- Hareket etme isteğinizi bastırmayın. Bu durum, belirtileri kötüleştirir.
- Yeni bir güne germe hareketleri ile başlayın ve günü hafif bir masaj ile sonlandırın.
- Ailenizi, iş arkadaşlarınızı, hatta patronunuzu bile hastalığınızla ilgili olarak bilgilendirin. Bu sayede onların size daha anlayışlı yaklaşmalarını sağlayabilirsiniz.
- Sizin gibi bu hastalığı bulunan kişilerle iletişime geçin. Onlardan destek alın
- Hastalığınız, demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa demir içeren besinler tüketin.
Kaynaklar 1- What is RL syndrome? 2- Restless Legs Syndrome 3- Vitamin for RLS
Источник: //www.medikalakademi.com.tr/huzursuz-bacak-sendromu-nedir-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi/
Huzursuz Bacak Sendromu: Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi
Huzursuz bacak sendromu, “yattıktan sonra bacaklarda ortaya çıkan, genellikle uykusuzluğa yol açan, dolaşarak geçici olarak hafifletilebilen, yetersiz dolaşımdan kaynaklandığı düşünülen, tarifsiz bir huzursuzluk hissi, seğirme veya huzursuzluk” olarak tanımlanır.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu olan kişiler bacaklarını hareket ettirmek için güçlü bir dürtüye neden olan bir rahatsızlığa sahip olurlar. Bu dürtüye, sıklıkla bacaklarında tuhaf ve hoş olmayan hisler eşlik eder. Hastalar, rahatsızlık veren duyguları hafifletmenin tek yolunun bacaklarını hareket ettirmek olduğunu söylerler.
Genellikle huzursuz bacak sendromu olan kişiler bacaklarında şu şikayetlerde bulunurlar:
- Ağrı
- Yanma
- Emekleme
- Elektrik çarpması hissi
- Kaşıntı
- Çekilme
- Karıncalanma
Bu insanlar bu hisleri kollarında da yaşarlar.
Çok sayıda hasta bu hislerin dinlenme sırasında veya hareketsiz olduğunda ortaya çıktığını ve yalnızca yattıktan sonra olmadığını belirtmekteler. Semptomlar akşamları ve geceleri kötüleşir ve genellikle sabahları kısa bir süre rahatlama olur.
Periyodik Bacak (Ekstremite) Hareket Bozukluğu (PLMS)
Hastanın bacağı her 10 ila 60 saniyede kontrolsüz şekilde titreşir. Genellikle uyku sırasında oluşur ve bir çeşit uyku bozukluğu olduğu düşünülür. PLMS, hastayı gece boyunca sık sık uyandırır. Bu durum uyku kalitesini ve uzunluğunu düşürür. Huzursuz bacak sendromlu birçok insan periyodik bacak hareket bozukluğuna sahiptir.
Huzursuz bacak sendromu uyku kalitesini etkileyebilir. Huzursuz bacak sendromlu hastaların çoğunluğu uykuya dalmakta çok zorlanır ve gece derin bir uykuya dalmak güçleşir, uyku bölünmeleri olur.
Sonuç olarak, birçok hasta gün boyunca yorgun ve uykulu olduğunu fark eder.
Düzensiz ve yetersiz uyku, hastanın normal rutin görev ve faaliyetleri öğrenmesi, çalışması, konsantre olması ve yürütme yeteneğini etkileyebilir.
Uyku eksikliği; ruh hali değişiklikleri, sinirlilik, depresyon, zayıf bağışıklık sistemi ve diğer fiziksel ve sağlık sorunlarına yol açabilir.Huzursuz bacak sendromu hafif dereceden ağır dereceye kadar sınıflandırılır. Bu şunlara bağlıdır:
- Belirtilerin ne sıklıkta ortaya çıktığı
- Belirtilerin ne kadar şiddetli olduğu
- Semptomları hafifletmede hareket etmenin ne kadar fayda sağladığı
- Uyku bozukluğu derecesi
Huzursuz Bacak Sendromu Sebepleri
“Huzursuz bacak sendromu neden olur?” Huzursuz bacak sendromunun iki ana türü mevcuttur. Bu iki tip de farklı sebeplerden ortaya çıkar.
Huzursuz bacak sendromu, 45 yaşından önce başlar ve kalıtsal olma eğilimindedir. Bu tür huzursuz bacak sendromu, çocukluk döneminde bile başlayabilir. Semptomlar zamanla kademe kademe daha da kötüye gider. Belirtiler aynı zaman zaman daha sık görülür. Semptomları hafif olarak sınıflandırılan hastaların semptomları olmayan uzun süre olmayabilir. Bu, en yaygın huzursuz bacak sendromudur.
Sekonder, başka bir hastalık süreci veya rahatsızlığının yol açtığı anlamına gelir. Bu huzursuz bacak sendromu genellikle 45 yaşından sonra başlar ve kalıtsal olma eğiliminde değildir. Bu tip hastalar daha ani bir başlangıç geçirirler. Zaman geçtikçe belirtiler genellikle kötüye gitmez.
Huzursuz bacak sendromu diğer hastalıklar tarafından tetiklenebilir. Aşağıdaki hastalıklar ve belirtilerin huzursuz bacak sendromunu tetiklediği bilinmektedir:
Huzursuz bacak sendromu bir hastalık tarafından tetiklendiğinde semptomlar aniden başlayacaktır. Aşamalı bir başlangıç yoktur.
Huzursuz bacak sendromu semptomları genellikle zamanla kötüleşir. Bununla birlikte, bazı insanlarda haftalarca veya aylar herhangi bir belirti olmayabilir.
Huzursuz bacak sendromu bir hastalık veya ilaç tarafından tetiklenirse, tetik gittiğinde veya rahatlanıldığı zaman giderilebilir.
Hamilelikte huzursuz bacak sendromu olan kadınlar bebek doğar doğmaz iyileşirler.
Böbrek yetmezliği ve daha sonra bir böbrek nakli geçiren huzursuz bacak sendromu hastaları genellikle nakilden sonra daha iyi olurlar. Sadece diyaliz genellikle huzursuz bacak sendromunu rahatlatmaz.
Huzursuz Bacak Sendromu Teşhisi
Huzursuz bacak sendromu tanısı konulurken iyi bir tıbbi öyküye ve fizik muayene yöntemine güvenilir. Wikipedia’ya göre, bir laboratuardaki uyku kaydı (polisomnografi) teşhis için gerekli değildir.
Doktor ayırıcı tanıyı düşünürken periferik nöropati, radikülopati (omurganın sinir sisteminin geri kalanına bağlayan sinir köklerine zarar veren hastalıklar) ve bacak kramplarına dikkat etmelidir. Bu hastalıklarda hareket etme isteği daha azdır ve ağrı seviyesi daha farklıdır.
Bazı antidepresanlar ve antipsikotik ilaçların bir yan etkisi olarak düşünülebilir. Bu ilaçların hastalığı tetikleyip tetiklemediği araştırılır.Vasküler sistemin Doppler ultrasonografi değerlendirmesi, genelde huzursuz bacak sendromunu tetikleyen herhangi bir venöz rahatsızlığı eleyecektir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
“Huzursuz bacak sendromu nasıl geçer?” Eğer bu rahatsızlığa neden olan bir hastalık söz konusu ise, öncelikle bu sağlık sorununun altında yatan hastalık tedavi edilir. Bu özellikle demir eksikliği ve periferik nevropati için geçerlidir.
“Huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir?”Bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz ilaçlar huzursuz bacak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:
- Ağrı kesiciler: Semptomlar çok hafifse, doktor tarafından önerilen bazı ağrı kesiciler hastaların belirtilerini hafifletebilir.
- Ilık banyo ve masaj: Ilık banyo yapma rahatlama sağlatabilir. Aynı şekilde bacaklara masaj yapılması da kasları rahatlatabilir ve semptomların yoğunluğunu azaltabilir.
- Sıcak veya soğuk kompres: Bazıları sıcak pres tercih ederken diğerleri soğuk pres ile daha iyi rahatlama sağlar. Bazıları sıcak-soğuk-sıcak kompres ile daha iyi rahatlama sağladıklarını söylerler.
- Gevşeme teknikleri: Uzmanlar, stresin huzursuz bacak sendromunu daha da kötüleştirebileceğini söylüyor. Yoga ve Tai Chi gibi gevşeme tekniklerinin huzursuz bacak sendromu hastalarına çok fazla yardımcı olduğu bilinmektedir.
- Uyku rutini ve çevre: Yorgunlukta huzursuz bacak sendromu olan hastalarda semptomların kötüleşme eğiliminde olmasına yol açabilir. Serin ve sessiz bir yatak odası, insanlara daha iyi uyku sağlar. Her gece aynı saatte yatın ve her sabah aynı saatte kalkın.
- Egzersiz ve fiziksel aktivite: Egzersiz yapmak, huzursuz bacak sendromu belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir, ancak daha da kötüleştirebilir. Hastaların çoğunluğu, hafif egzersizin semptomlara çok yardımcı olduğunu, ancak çok fazla egzersizin bazen kötüleştirdiğini belirtmektedirler.
- Kafein: Bazı hastalarda kafeinin kesilmesi ya da tamamen tüketilmemesi durumunda semptomlarının iyileştiği bulunmuştur. Kahve, çay, çikolata ve birçok gazlı içecek kafein içerir. Kafein kullanmaktan kaçınmak belirtileri hafifletirse, bunu devam etmek önemlidir.
- Alkol: Bazı hastalar alkolü bırakmanın tamamen yardımcı olduğunu bildirmiştir.
- Sigara: Tütün ürünleri bazı insanlar için huzursuz bacak sendromu tetikleyicisi olabilir. Yani, sigarayı bırakmak tamamen yardımcı olabilir.
Diğer tedaviler işe yaramadığında, huzursuz bacak sendromu için ilaç reçete edilebilir. Hastalığın derecesi ve bireyin genel sağlığına bağlı olarak bir ya da birden fazla ilaç kombinasyonu ile tedavi planı oluşturulabilir.
Huzursuz bacak sendromu hastalarında Parkinson hastalığı ve Epilepsi ilaçları bazen istemsiz hareketleri azaltabilmek için kullanılır.
Web sitemiz, ziyaretçilerimize online reklamlar sunmaktadır. Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bize destek olunuz.
Источник: //www.hastalopedi.com/huzursuz-bacak-sendromu/
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri
Huzursuz bacak sendromu sinir sisteminin bacaklara hareket etme isteğine neden olan bir bozukluğudur. Genellikle uykuyu engellediği için bir uyku bozukluğu olarak da kabul edilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri
Huzursuz bacak sendromlu insanlar bacaklarında (bazen kollarda veya vücudun diğer bölümlerinde) rahatsızlık duyar ve bacaklarını duyuları rahatlatmak için dayanılmaz bir dürtü ile donatırlar. Bu rahatsızlık, bacaklarda rahatsız edici, kaşıntı, iğne batma hissi gibi duygularına neden olur. Duyular genellikle istirahatte, özellikle de yalan söylerken veya otururken daha kötü olur.
Huzursuz bacak sendromu belirtilerinin şiddeti hafif ila dayanılmaz arasında değişir. Belirtiler gelip gidebilir ve şiddeti de değişebilir. Belirtiler genellikle akşamları daha kötüleşir. Bazı insanlar için belirtiler yaşam kalitelerini önemli derecede bozabilen şiddetli bir gece uykusu bozulmasına neden olabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Kimlerde Görülür?
Huzursuz bacak sendromu, insanların % 10’una kadar etkileyebilir. Her iki cinsiyeti de etkiler, ancak kadınlarda daha sıktır ve küçük yaşlarda da olsa her yaştan başlayabilir. Etkilenen insanların çoğu orta yaş ve üstündür.
Huzursuz bacak sendromu genellikle fark edilmemiş veya yanlış teşhis edilmiştir. Belirtiler aralıklı veya hafif olduğunda bu durum özellikle geçerlidir. Doğru teşhis konduktan sonra, Huzursuz bacak sendromu tedavisi çoğunlukla başarılı olmaktadır.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri
Çoğu durumda, doktorlar huzursuz bacak sendromunun nedenini bilemiyor; Bununla birlikte, genlerin rol oynadığından şüpheleniliyorlar. Huzursuz bacak sendromulu kişilerin yaklaşık yarısında bu durumu taşıyan bir aile üyesi vardır.
Huzursuz bacak sendromunun gelişimi veya kötüleşmesiyle ilişkili diğer faktörler şunları içerir:
- Kronik hastalıklar. Demir eksikliği, Parkinson hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet ve periferik nöropati gibi belirli kronik hastalıklar ve tıbbi durumlar genellikle Huzursuz bacak sendromu belirtilerini içerir.
- İlaçlar. Antienosea ilaçlar, antipsikotik ilaçlar, bazı antidepresanlar ve sedasyon antihistaminleri içeren soğuk algınlığı ve alerji ilaçları da dahil olmak üzere bazı ilaç türleri belirtileri kötüleştirebilir.
- Gebelik. Bazı kadınlar gebelik sırasında, özellikle son üç ayda huzursuz bacak sendromu geçirir. Belirtiler genellikle doğumdan sonra bir ay içinde kaybolur.
Alkol kullanımı ve uyku yoksunluğu gibi diğer faktörler belirtileri tetikleyebilir veya daha kötü hale getirebilir. Bu durumlarda uykunun iyileştirilmesi veya alkol kullanımının ortadan kaldırılması belirtileri hafifletebilir.
Huzursuz Bacak Sendromunun Teşhisi
Huzursuz bacak sendromunu teşhis etmek için tıbbi test yoktur; Bununla birlikte, doktorlar diğer koşulları ekarte etmek için kan testleri ve diğer testleri kullanabilir. Bu sendromun tanısı, bir hastanın belirtilerine, ilaç kullanımı veya tıbbi durumların varlığı veya gündüz uykusuzluk sorunları ile ilgili soruların yanıtlarına dayanır.
Soru ve Cevaplar
Soru: Huzursuz bacak sendromuna hangi bölüm bakar?
Cevap: Nöroloji
Bir önceki yazımız olan Çölyak Hastalığı başlıklı makalemizde çölyak hastalığı belirtileri, çölyak hastalığı diyeti ve çölyak hastalığı tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.
Sorularınızı Yorum Bölümünden Sorabilirsiniz …
Источник: //doktorun.net/huzursuz-bacak-sendromu/
Huzursuz bacak sendromu nedir (RLS)? Huzursuz bacak sendromunun nedenleri ve tedavisi…
Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen huzursuz ayak sendromu (RLS) nedir? Belirtileri nelerdir? RLS nasıl hissettiriyor? Tedavi yöntemleri ve daha birçok merak edilen sorunun yanıtı haberimizde…
HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?
Huzursuz bacak sendromu (RLS), bacaklarını hareket ettirmek için güçlü bir dürtüye neden olan bir bozukluktur. Bacaklarda genellikle, onları hareket ettirerek biraz iyileşen fakat hoş olmayan bir duygu vardır. Bazen kollar da etkilenebilir. Duygular genellikle istirahat halindeyken olur ve bu nedenle uyumak zor olabilir.
Bacakları hareket ettirmek ya da yürümek genellikle rahatsızlığı hafifletir ancak hareketler durduğunda duyular sıklıkla tekrar eder.
RLS uyku bozukluğu olarak sınıflandırılır, çünkü semptomlar dinlenirken ve uyurken tetiklenir ve bir hareket bozukluğu olarak insanlar semptomları hafifletmek için bacaklarını hareket ettirmeye zorlanırlar.
Bununla birlikte, nörolojik duyusal bozukluk olarak da tanımlanır.
HUZURSUZ BACAK SENDROMU BELİRTİLERİ
RLS bir uyku bozukluğu olarak sınıflandırılmıştır.
– Bir kişi uçak ya da sinema gibi kapalı bir alanda ve uyanık olduğunda da belirtiler oluşabilir.
– RLS’de kişi uykuya dalmak ve uykuyu sürdürebilmekte zorlandığından gün boyunca yorgun hisseder. Bunun öğrenme, iş, konsantrasyon ve rutin görevler ve faaliyetler üzerinde etkisi olabilir.
– Uykunun yeterli olmadığı zamanlarda ruh halinde dalgalanmalar, sinirlilik, depresyon, zayıflamış bağışıklık sistemi ve diğer fiziksel ve sağlık sorunları görülebilir.
RLS NASIL HİSSETTİRİYOR?
RLS’li bir insanın bacaklarında ve bazen kollarında tuhaf ve hoş olmayan bir his vardır ve onları hareket ettirmek için güçlü bir dürtü vardır. İnsanlar bu duyguları şöyle tanımlamışlardır:
– ağrıyan– yanan– emekleme– sürünen– elektrik çarpmasına benzer– kaşıntı– asılarak
– karıncalanma
Rahatsızlığı gidermenin tek yolu bacakları hareket ettirmektir. Sadece gece boyunca değil, birey dinlenirken ya da inaktif olduğunda duyumlar ortaya çıkar. Semptomlar genellikle akşamları ve geceleri kötüleşir ve sabahları kısa bir süre için rahatlayabilir.
RLS TEDAVİSİ
Sıcak banyolar semptomları hafifletmeye yardımcı olur. RLS semptomlarını yönetmede sıkıntı çekiliyorsa bazı ilaçlar tavsiye edilebilir.
İLAÇLAR
İlaçlar ancak şu durumlarda iyileşmeye yardımcı olabilir:
Demir: Demir ile takviye düşük demir seviyesi olan kişilere yardımcı olabilir. Bu da semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Alfa 2 agonistleri: Bunlar birincil RLS vakalarında yardımcı olabilir, ancak uyku sırasında periyodik bacak hareketlerini etkilemeyecektir.
Ağrı kesici ilaçlar: Non-steroid anti-inflamatuar ilaç olan (NSAID) ibuprofen hafif semptomlara yardımcı olabilir.
Antikonvülsanlar: Bunlar ağrı, kas spazmları, nöropati ve gündüz semptomlarını tedavi eder. Neurontin veya gabapentin, popüler bir antikonvülzandır. (epilepsi nöbetleri, bipolar bozukluk, nöropatik ağrı gibi durumların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan ilaç grubu)Benzodiazepinler: Bunlar, kalıcı ve hafif semptomları olan insanlara RLS’nin etkilerinden uyum sağlamada yardımcı olan yatıştırıcı ilaçlardır. Restoril veya temazepam, Xanax veya alprazolam ve Klonopin veya klonazepam örnekleridir.
Dopaminerjik ajanlar: Bu ilaçlar beyinde bir nörotransmitter olan dopamin seviyelerini yükseltir. RLS ile ilişkili hoş olmayan bacak hislerini tedavi edebilirler. Levodopa ve karbidopa yaygın dopaminerjik ajanlardır.
Dopamin agonistleri: Bunlar ayrıca beyin dopamin seviyelerini arttırır ve hoş olmayan bacak hislerini tedavi eder. Bazı hastalarda levodopa ile daha fazla yan etki bildirilmesine rağmen, yaşlı hastalarda olumsuz etkilere neden olabilirler.
Opiatlar: Acıyı tedavi et ve RLS semptomlarını rahatlatabilir.
Diğer ilaçlar başarısız olduğunda doktorlar bunları reçete edebilir. Kodein ve propoksifen düşük dozlu opiatlar iken, oksikodon hidroklorür, metadon hidroklorür ve levorfanol tartarat yaygın yüksek doz opiatlardır.
Parkinson ve epilepsi ilaçları bazen istemsiz hareketleri azaltabildikleri için RLS’de kullanılır.
Altta yatan bazı koşullar RLS’yi tetiklerse ve bu koşullar tedavi edilirse, RLS azalabilir ya da bitebilir. Bu genellikle demir eksikliği ve periferik nöropati ile ilgili durumdur.
HUZURSUZ AYAK SENDROMUNUN ÇEŞİTLERİ
İki ana tip RLS vardır:
Primer veya idiyopatik RLS. İdiyopatik, sebebin bilinmediği anlamına gelir. En yaygın tiptir ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:
– Genellikle 40 yaşından önce başlar.– Çocukluk kadar erken yaşlarda başlayabilir.– Genetik bir nedeni olabilir.– Birincil RLS başladıktan sonra, ömür boyu olma eğilimindedir.– Semptomlar sporadik olabilir veya yavaş yavaş kötüleşebilir ve zaman içinde daha yaygın hale gelebilir.
– Hafif vakalarda, kişinin uzun süre semptomları olmayabilir.
Sekonder (ikincil) RLS. İkincil bir bozukluk başka bir hastalık veya rahatsızlıktan kaynaklanır.Sekonder RLS genellikle 45 yaşından sonra başlar ve kalıtsal olma eğiliminde değildir. Bu tür RLS belirgin bir şekilde farklıdır:
– Başlangıç aniden olur.– Semptomlar genellikle zamanla kötüleşmez.
– Semptomlar daha şiddetli olabilir.
Sekonder RLS’yi tetikleyebilen hastalıklar ve semptomlar şunlardır:
– Diyabet– Demir eksikliği– böbrek yetmezliği– Parkinson hastalığı– nöropati– gebelik
– romatoid artrit
RLS’nin tam olarak nasıl gerçekleştiği anlaşılamamıştır, fakat vücudun, kas hareketlerini kontrol etmede rol oynayan bir nörotransmitter olan dopamini nasıl işlediği ile ilişkili olabilir. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar RLS’yi tetikleyebilir. Bu ilaçlar dopamin aktivitesini etkiler.
Ayrıca hamilelik ile de bağlantılıdır. Nedeni bilinmemekle birlikte, kadınların yaklaşık yüzde 20’si hamileliğin son üç ayında RLS yaşamaktadır.
Periyodik uzuv hareket bozukluğu (PLMD). PLMD benzer bir uyku bozukluğudur. PLMD olan kişilerde, bacaklarda uyurken kontrol edilemez bir şekilde seğirir ya da sarsılır. Ayrıca bir tür uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Hareket, bireyin gece boyunca sık sık uyanmasına neden olabilir ve bu da uykunun kalitesini ve uzunluğunu azaltabilir. RLS’ye yol açabilir.
RLS İÇİN EVDE YAPILABİLECEKLER…
RLS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
Sıcak banyolar ve masajlar: Bunlar kasları gevşetebilir ve semptomların yoğunluğunu azaltabilir.
Sıcak veya soğuk torbalar: Bazı insanlar ılık, diğerleri sıcak ve soğuk alternatiflerin yararlı olduğunu söyler.
Gevşeme teknikleri: Stres RLS’yi kötüleştirebilir, bu nedenle yoga, meditasyon ve tai chi gibi egzersizler yardımcı olabilir.– Egzersiz: Bacakları daha fazla kullanmak semptomları hafifletebilir. Hastanın hareketsiz bir yaşam tarzı varsa, araba sürmek yerine yürümek, spor yaparak bacaklarını aktif olarak kullanmak tedaviye yardımcı olabilir.
– Huzursuz bacak sendromu için uyku hijyeni: Yorgunluk belirtileri RLS’yi daha da kötüleştirdiği için uyku hijyeni önemlidir.
İpuçları şunları içerir:
– Serin ve sakin bir yatak odasında uyumak.– Her gece aynı saatte yatmak ve her sabah aynı saatte kalkmak.– Yataktan önce bir saat boyunca maruz kaldığınız ışık miktarını azaltın.– Kafein ya da şeker gibi içecekleri uyandırmaktan kaçının.
– Alkol tüketiminden ve tütününden kaçınmak veya azaltmak.
– Egzersiz ve fiziksel aktivite RLS’ye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda da ağırlaştırabilir.
Çoğu hasta orta düzeyde egzersiz yapar, ancak çok fazla egzersiz semptomu daha da kötüleştirebilir.
Bacak damar tıkanıklığı tedavisi
Kardiyolog Prof. Dr. Eralp Tutar cevaplıyor; Bacak damar tıkanıklığı tedavisi, halk arasında damar sertliği olarak bilinen aterosekleroz hangi organı besleyen damarda oluyorsa o organa ait şikayetler ortaya çıkar
Bu egzersizler hem zayıflatıyor hem rahatlatıyor
Doğru nefes alıp vermenin fiziksel ve mental faydasını uzmanlar sık sık dile getiriyor. Bazı tekniklerle yapılan nefes egzersizleri de rahatlamak ve hatta zayıflamak için birebir…
Oturduğunuz yerden kilo kontrolü
Stresten sıkıntıdan kendini yemek yemeğe verenler! Üzüntülerinizi nefesinizle uçurun ve bedeninizin mutlu ve sağlıklı olmasına izin verin. Nasıl mı? Nefes Koçu Reyhan Elmasri, kolay bir egzersizle kendiniz için güzel şeyler yapmanızı sağlıyor.
Источник: //www.sozcu.com.tr/2018/saglik/huzursuz-bacak-sendromu-nedir-rls-huzursuz-bacak-sendromunun-nedenleri-ve-tedavisi-2368087/