İdrar Yolu Enfeksiyonu İlaçları Sistit İlacı İsimleri Ve Fiyatları

Sistit olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu; zararlı bakterilerin üretradan girip mesaneye girmesi ile gerçekleşen bir sağlık problemidir. Kadınlar; erkeklere göre idrar yolu enfeksiyonu geçirmek için daha yatkındır.
Bunun sebebi ise kadınların üretrasının daha kısa olması sebebiyle bakterinin mesaneye daha kolay girebilmesidir.
İdrar yolları enfeksiyonu belirtileri arasında; idrarda bulanıklık, idrarda kan, kötü kokulu idrar, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık sık idrara çıkma ve alt karın bölgesinde ya da sırtta ağrı sayılabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Antibiyotikler Ve İlaçlar Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu için hangi antibiyotikler kullanılır?
- Cipro 13.68 TL
- Amoklavin Bid 1000 mg 13.68TL
- Seftriakson 12.05 TL.
- Amikasin 7,75TL.
İdrar yolu enfeksiyonu için ağrı kesiciler; Aksef, doksekin, inceptum, sefiksim, dokselin gibi idrar yolu iltihabı için ağrılara iyi gelen ilaçlar arasındadır.
İdrar yolu enfeksiyonu ilaçları,
- Seftriakson (50-75 mg.kg.gün)
- Amikasin (10-15 mg.kg.gün,3 dozda)
- Tobramisin (5-7,5 mg.kg.güm, 3 dozda)
- Gentamisin (5-7,5 mg.kg.gün, 3 dozda)
Klinik bulgular düzeldikten sonra oral tedaviye geçilebilir.
Tedavi 10 güne kadar tamamlanır.
Oral (Ağızdan alınan) tedavisi,
- Trimetoprim/sulfametoksazol (8 mg.kg.gün, 2 dozda)
- İkinci kuşak sefalosporinler
- Sefadroksil (30 mg.kg.gün, 1-2 dozda)
- Sefuroksim (20-40 mg.k)
- Sefaklor (20 mg.kg.gün, 3 dozda)
- Üçüncü kuşak sefalosporinler
- Sefiksim (8 mg.kg.gün, 1-2 dozda)
Tedavi süresi 10 gündür.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, idrar yolları enfeksiyonunu sebep olan bakterileri öldüren enzim, potasyum ve diğer yararlı mineraller açısından zengin bir kaynaktır. İdrar yolu enfeksiyonu geçirenler, enfeksiyonu tedavi etmek için elma sirkesini doğal bir antibiyotik olarak kullanabilirler.
- 2 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak su içine katın. İçine biraz limon suyu ve bal katıp iyice karıştırın.
- Birkaç gün boyunca bu karışımdan günlük olarak tüketin.
Karbonat
Karbonat idrardaki asidik seviyeyi yükseltir ve idrar yolları enfeksiyonu tedavisinde çok faydalıdır. İdrardaki asidin nötrlenmesi süresini hızlandırır. 1 bardak su içine 1 tatlı kaşığı karbonatı ekleyip bunu günde 2 kez tüketin.
Maydanoz Suyu
Maydanoz; idrar akışını arttırararak idrar yollarındaki enfeksiyonu temizler. Bu da böbrek ve idrar yollarındaki zararlı toksin ve mikroorganizmaların vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- 1 yemek kaşığı taze ezilmiş maydanozu 1 bardak su içine ekleyin. Bunu 5 dakika demleyin ve ocaktan aldıktan sonra soğutun, süzün. İdrar yolu enfeksiyonu enfeksiyonu tedavisi için bu karışımdan 2 hafta boyunca günde 2 kez tüketin.
- Diğer yöntem; Çeyrek su bardağı maydanoz suyu ve yarım bardak su, biraz bal ve limon suyunu karıştırın. 1-2 hafta kadar bu karışımdan günde 2 kez olarak için.
Yoğurt
Yoğurt içindeki bolca antioksidan ve probiyotik sayesinde idrar yolları enfeksiyonu tedavisinde ve tekrara oluşmasını engeller. Yoğurttaki canlı bakteriler, bakterilerin idrar yolunun epitel hücrelerine yapışmasını engeller. Dahası, yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Günlük olarak 2 ila 3 tabak yağsız yoğurt tüketin.
Sıcak Su Torbası Kullanın
Alt karın, sırt ve kalça ağrısı idrar yolları enfeksiyonu yaşayan kişilerde yaygın olarak görülmektedir. Ağrıdan kurtulmak için sıcak su torbası kullanarak karın kaslarını rahatlatıp mesaneye olan baskıyı rahatlatır. Bu aynı zamanda iltihabı da azaltmaya yardımcı olur.
- Alt karın bölgenize sıcak su torbasını birkaç dakika bekletin.
- Gerekli olduğunda tekrarlayın.
Bol Sıvı Alın
Bol su içerek idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalmasına ve hızl iyileşmeya yardımcı olur. Bu durum böbreklerdeki bakteri, atık ve toksinlerin atılmasına yardımcı olarak böbrekleri temizler ve sağlığını korur.
- Günlük olarak en az 8 ila 10 bardak su için
- Aynı zamanda; meyve ve sebze suları da içebilirsiniz. Böylece vücudunuz enfeksiyonla savaşmak için gerekli tüm vitaminleri ve mineralleri alır.
- Dahası; idrar daha az yoğunlaşacak ve enfeksiyona neden olan bakteriler dışarı akacak ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır. Suyun yanı sıra, vücudunuza enfeksiyonla savaşmak için gerekli vitamin ve mineralleri sağlamak için meyve ve sebze suları içebilirsiniz.
Yaban Mersini Suyu
Yaban mersininde bulunan proantosiyanidin gibi bazı bileşikler, bakterilerin üretra duvarlarına ulaşmasını ve enfeksiyona yol açmasını önler. Yaban mersini suyunda hafif bir antibiyotik etkisi de vardır.
Minnesota Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yaban mersinin idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.
- Günlük olarak; yarım bardak yaban mersini suyu içmek idrar yolları enfeksiyonunu engelleyen en kolay yöntemlerden biridir.
- İdrar yolları enfeksiyonu geçiren insanlar enfeksiyonun böbreklere zarar vermesini önlemek için günde 3 ila 4 bardak yaban mersini suyu içmelidir.
- Yaban mersini suyunu şekersiz içmelisiniz. Tadı artırmak için elma suyu ile karıştırabilirsiniz.
Not: Böbrek taşı geçmişi olan kişiler yaban mersini suyunu içmemelidir.
C Vitamini Alımını Arttırın
C vitamini; bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı korunmada yardımcı olur. Bu böbrekteki asit seviyesini arttırarak enfeksiyona sebep olan bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Günlük olarak 1 ila 2 portakal, greyfurt ya da diğer turunçgillerden tüketin.
- Bunun yanı sıra; C vitamini açısından; brokoli, kivi, biber, patates, çilek, lahana ve domates gibi besinleri tüketin.
- Aynı zamanda tercihen kahvaltı ile günde bir kez C vitamini takviyeleri alınabilir. Doğru miktarı için doktora danışın.
Источник: //selmasultan.com/idrar-yolu-enfeksiyonu-icin-antibiyotikler-ve-ilaclar-nelerdir
İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu boşaltım sisteminde başlayan bir enfeksiyondur. Boşaltım sistemi, böbrekler, idrar yolu, mesane ve üretradan oluşur. Boşaltım sisteminin herhangi bir kısmı enfekte olabilir, ama bir çok enfeksiyon idrar yolunun alt kısmıyla (mesane ve üretra) ilgilidir.
Kadınlarda, idrar yolu enfeksiyonu oluşma riski erkeklere göre daha fazladır. Mesaneyle sınırlı idrar yolu enfeksiyonu ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu böbreklere yayılırsa ciddi sonuçlar meydana gelebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde genellikle antibiyotikler kullanılır. Ama, önceden, idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığını azaltabilecek önlemler alabilirsiniz.
Belirtiler
İdrar yolu enfeksiyonu her zaman belirtilere sebep olmayabilir, ama görülebilecek belirtiler genellikle şunlardır:
- İdrara çıkmak için kuvvetli, devamlı bir dürtü
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sık ama az miktarda idrar
- İdrarın bulanık olması
- İdrarın pembe ya da kola renginde olması (idrarda kan olduğunun bir belirtisi)
- İdrarda ağır bir koku
- Kadınlarda pelvik ağrı
- Erkeklerde rektal ağrı
İdrar yolu enfeksiyonu türleri
İdrar yolu enfeksiyonunun her türü, idrar yolunun hangi kısmının enfekte olduğuna bağlı olarak, kendine özgü belirtilere sebep olabilir.
İdrar yolunun etkilenen kısmı |
Belirtiler |
Böbrekler (akut piyelonefrit) |
- Sırtın üst tarafında ve yanlarda ağrı
- Yüksek ateş
- Titreme ve üşüme
- Bulantı
- Kusma
|
Mesane (sistit) |
- Pelvik baskı
- Alt karında rahatsızlık
- Sık ve ağrılı idrar
- İdrarda kan
|
Üretra (üretrit) |
Doktora ne zaman başvurmalı?
Eğer sizi endişelendiren belirtiler varsa doktorunuzdan randevu alın.
Sebepler
Boşaltım sistemi böbrekler, üreterler (böbreklerle idrar torbasını birleştiren tüp), mesane (idrar torbası) ve üretradan (idrar torbasından sonraki kanal) oluşur. Bütün bunların vücuttan idrar boşaltmada bir rolü vardır.
İdrar yolu enfeksiyonları, genellikle bakteriler üretradan idrar yoluna girip mesanede çoğalmaya başladığında meydana gelir. Boşaltım sistemi zararlı mikroskopik maddeleri içeri sokmayacak şekilde yapılanmış olsa da, bazen bu sistemin savunması yetersiz kalır.
O zaman, bakteriler idrar yolunda yerleşir ve enfeksiyon oluşturur.
En yaygın idrar yolu enfeksiyonları daha çok kadınlarda görülür ve mesane ile üretrayı etkiler.
- Mesane enfeksiyonu (sistit). Sistite genellikle mide bağırsak kanalında sık görülen bir bakteri türü olan koli basili sebep olur. Cinsel ilişki sistite sebep olabilir, ama sistit oluşması için ille de cinsel ilişkide bulunmak gerekmez. Bütün kadınlar vücut yapıları (özellikle üretranın anüse yakınlığı ve üretral aralıkla mesane arasındaki kısa mesafe) nedeniyle sistit olmaya yatkındır.
- Üretra enfeksiyonu (üretrit). Üretra enfeksiyonu, mide bağırsak bakterilerinin anüsten üretraya yayılmasıyla oluşabilir. Ayrıca kadınlarda üretranın vajinaya yakınlığı nedeniyle, herpes, bel soğukluğu ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar da olası üretrit sebepleridir.
Risk Faktörleri
Bazı insanlarda idrar yolu enfeksiyonları olasılığı daha fazladır. Risk faktörleri şunları içerebilir:
- Kadın olmak. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda çok yaygındır ve birçok kadın bu enfeksiyonlara bir kereden fazla yakalanır. En önemli neden kadınların vücut yapılarıdır. Kadınlarda üretra daha kısadır. Bu da bakterilerin mesaneye ulaşmak için katettikleri mesafeyi azaltır.
- Cinsel açıdan aktif olmak. Cinsel olarak aktif olan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları diğerlerine göre daha fazla görülür.
- Bazı doğum kontrol türlerini kullanmak. Doğum kontrolü için diyafram ve sperm öldürücü (spermisit ajanlar) kullanan kadınlar daha yüksek risk altında olabilirler.
- Menopoz geçirmiş olmak. Menopoz sonrasında idrar yolu enfeksiyonları daha sık görülebilir. Çünkü östrojen eksikliğinin sebep olduğu değişiklikler, idrar yolunu enfeksiyona daha duyarlı hale getirir.
- İdrar yolları anormallikleri. İdrarın vücuttan atılmasına izin vermeyen ya da idrarın üretraya geri dönmesine sebep olan idrar yolu anormallikleriyle doğan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının görülme riski yüksektir.
- İdrar yollarında tıkanmalar olması. Böbrek taşları ya da prostatın büyümesi, idrarı mesanede hapsedebilir ve idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artırır.
- Baskı altında olan bağışıklık sistemi. Diyabet ya da bağışıklık sistemini (vücudun mikroplara karşı savunması) bozan diğer hastalıklar idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.
- İdrar yapmak için sonda kullanmak. Kendi kendine idrar yapamayan ve idrar yapmak için bir sonda kullanan insanların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. Bu durum, hastanede yatan hastaları; idrar yapma yeteneğini kontrol etmede güçlük çeken nörolojik problemlere sahip insanları; ve felçli kişileri içerir.
Neden Olduğu Sağlık Sorunları
Hızla ve doğru bir şekilde tedavi edildiğinde, idrar yolu enfeksiyonları nadiren başka sağlık sorunlarına neden olur. Ama tedavi edilmezse, idrar yolu enfeksiyonları rahatsız edici belirtilerin ötesinde çok daha ciddi bir durum haline gelebilir.
Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları, akut ya da kronik böbrek enfeksiyonlarına (piyelonefrit) sebep olabilir. Bu hastalık, böbreklere kalıcı olarak zarar verebilir.
İdrar yolları enfeksiyonları daha yaşlı kişilerde gözden kaçabilir ya da başka problemlerle karıştırılabilir. Böbrek enfeksiyonları riski küçük çocuklarda da yüksektir.
İdrar yolları enfeksiyonu olan hamile kadınlarda, düşük kilolu ya da prematüre bebek doğurma riski fazladır.
Üç kere ya da daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş kadınlarda tekrarlanma olasılığı fazladır.
Randevu İçin Hazırlık
Birçok idrar yolu enfeksiyonu aile doktoru ya da pratisyen bir doktor tarafından tedavi edilir.
Ancak enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa ya da bir böbrek enfeksiyonu kronikleşmişse, doktorunuz, bu enfeksiyonlara ürolojik anormalliklerin sebep olup olmadığının değerlendirilmesi için sizi idrar yoluyla ilgili bir uzmana (ürolog) ya da böbrek rahatsızlıklarında uzman bir doktora (nefrolog) seedebilir.
Randevu öncesi neler yapabilirsiniz?
Randevudan önce, kullandığınız ilaç ya da takviyelerin bir listesini yapın ve herhangi bir alerjiniz varsa bunu not edin. Bu bilgiler, doktorunuzun en iyi tedaviyi seçmesine yardımcı olur.
Doktorunuza soracağınız soruları yazın. Bazı temel sorular şunlardır:
- Hangi testleri yaptırmam gerekiyor?
- İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için herhangi bir şey yapabilir miyim?
- Hangi belirtilere dikkat etmem gerekir?
- İdrar testimin sonuçları ne anlama geliyor?
- İlaç kullanmam gerekir mi?
- İlacın kullanımıyla ilgili herhangi özel bir talimat var mı?
- Eğer idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmaya devam edersem ne yapabilirim?
Doktorunuza sormak için hazırladığınız sorulara ek olarak, randevu sırasında anlamadığınız bir şey olduğunda soru sormaktan çekinmeyin.
Merhaba hocam qlairista dogum kontrol hapi kullanmaya basladim 5 gun oldu ve siddetli karin agrisi ile doktora gitrim idrar yolu enfeksiyonu cikti ila… devamı
Testler ve Teşhis
İdrar yolu enfeksiyonlarının teşhisinde kullanılan testler ve işlemler şunlardır:
- İdrar örneğinin incelenmesi. Doktorunuz sizden bir idrar örneği isteyebilir. Bu örnek iltihap, kırmızı kan hücreleri ya da bakteri olup olmadığının belirlenmesi için bir laboratuvarda incelenir. İdrar örneğinin kirlenmesini önlemek için, ilk önce genital bölgenizi antiseptik bir mendille silmeniz ve sonra idrarınızı biriktirmeniz istenebilir.
- Laboratuvarda idrar yolu bakterileri üretmek. İdrarın laboratuvar analizinden sonra bazen idrar kültürü yapılır. Bu testte, laboratuarda bakteri üretmek için sizin idrar örneğiniz kullanılır. Bu test ile doktorunuz hangi bakterilerin enfeksiyona sebep olduğunu ve hangi ilaçların en etkili olacağını anlar.
- İdrar yolunun görüntülenmesi. Eğer doktorunuz sık sık enfeksiyona yakalanmanızda idrar yolunızdaki bir anormallikten şüphelenirse ultrason ya da bilgisayarlı tomografi gibi testlerle idrar yolunuz görüntülenebilir. İntravenöz idrar yolu piyelogramı adı verilen bir başka test, görüntüler elde etmek için X ışınları kullanır. Bu testte kolunuzdaki bir damara boya enjekte edilir ve idrar yolunızın röntgeni çekilir. Bu boya, mesane ve üretrayı belirgin hale getirir ve doktorunuzun, idrarın vücudunuzdan atılmasını yavaşlandıran herhangi bir anormallik olup olmadığını saptamasına olanak sağlar.
- Mesanenin içini görmek için sistoskop kullanılması. Eğer idrar yolu enfeksiyonları tekrarlıyorsa, doktorunuz, uretranın ve mesanenin için görmek için lensli uzun ince bir tüp (sistoskop) kullanabilir. Sistoskop, uretranın içine sokulur ve mesaneye kadar getirilir. Bu işleme sistoskopi denir.
Tedaviler ve İlaçlar
Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Hangi ilaçların ne kadar süre verileceği sağlık durumunuza ve idrarınızda bulunan bakterinin türüne bağlıdır.
Basit enfeksiyon
Basit idrar yolu enfeksiyonları için sıkça tavsiye edilen ilaçlar şunları içerir:
- Sulfametoksazol- trimetoprim
- Amoksisilin
- Nitrofurantoin
- Ampisilin
- Siprofloksazin
- Levofloksazin
Genellikle belirtiler tedavinin başlamasından sonra birkaç gün içinde geçer. Ama antibiyotiklere bir hafta ya da daha fazla devam etmeniz gerekebilir. Enfeksiyonun tamamen iyileştiğinden emin olmak için antibiyotikleri doktorunuzun reçete ettiği şekilde alın.
Basit bir idrar yolu enfeksiyonu için doktorunuz daha kısa süreli bir tedavi önerebilir (1-3 gün arası antibiyotik kullanmak gibi). Ama bu kısa süreli tedavinin, enfeksiyonu iyileştirmek için yeterli olup olmadığı bazı belirtilere ve tıbbi geçmişinize bağlıdır.
Doktorunuz, ayrıca, idrara çıkarken yanmayı gidermek için mesaneyi ya da üretrayı uyuşturan bir ağrı kesici (analjezik) verebilir. İdrar yolları analjeziklerinin sık görülen yan etkisi idrar renginin değişmesidir (turuncu ya da kırmızı).
Sık enfeksiyonlar
Eğer sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşıyorsanız, doktorunuz daha uzun süreli bir antibiyotik tedavisi ya da belirtilerin en başında kısa süreli antibiyotik tedavileri önerebilir.
Doktorunuz ayrıca evde yapılan idrar testlerini tavsiye edebilir. Bu testlerde idrar örneğinin içine bir test çubuğu batırılır.
Cinsel aktiviteye bağlı enfeksiyonlar için doktorunuz cinsel ilişkiden sonra tek doz antibiyotik almanızı önerebilir.
Eğer menopoz sonrası dönemdeyseniz, doktorunuz idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlama olasılığını en aza indirmek için vajinal östrojen tedavisi önerebilir.
Ciddi enfeksiyon
Ciddi idrar yolu enfeksiyonlarında, hastaneye yatma ve damardan verilen antibiyotiklerle tedavi gerekli olabilir.
Alternatif Tıp
Yaban mersini suyu
Kanıtlanmamış olsa da, yaban mersini suyunun enfeksiyonla savaşma özellikleri olduğuna ve bunu her gün içmenin idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğine dair bazı işaretler vardır.
Araştırmalar, sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınlarda yaban mersini suyunun büyük faydası olduğunu göstermiştir.
Çocuklar ve daha yaşlılarla ilgili araştırmalarda ise çelişkili sonuçlar elde edilmiştir.
Yaban mersini suyunun ne kadar ve ne sıklıkla içilirse etkili olduğu ise belli değildir.
Eğer yaban mersini suyunu severek içiyor ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlediğini hissediyorsanız bunu içmeye devam etmenin pek zararı yoktur. Çoğu kişi için yaban mersini suyu içmek güvenlidir. Bazı kişilerde mide bozukluğu ve ishale neden olduğu bildirilmiştir.
Ancak eğer kan sulandırıcı bir ilaç olan varfarin alıyorsanız yaban mersini suyu içmeyin. Yaban mersini suyuyla varfarin arasındaki olası etkileşimler kanamaya yol açabilir.
Hayat Tarzı ve Evde Uygulanabilecek Yöntemler
İdrar yolları enfeksiyonları ağrılı olabilir, ama antibiyotikler enfeksiyonu iyileştirene kadar rahatsızlığınızı hafifletmek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Aşağıdaki tavsiyelere uyun:
- İdrarınızı sulandırmak ve bakterilerin atılmasını sağlamak için bol su için.
- Mesaneyi rahatsız edecek içeceklerden kaçının. Enfeksiyon temizlenene kadar kahve, alkol, narenciye suyu ve kafein içeren içeceklerden kaçının. Bunlar mesaneyi rahatsız edebilir ve sık ya da acil idrar ihtiyacını artırabilir.
- Sıcak su torbası kullanın. Mesanedeki baskıyı ve rahatsızlığı en aza indirmek için karnınıza ılık suyla dolu bir sıcak su torbası koyun.
Önlem
İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için şu önlemleri alın:
- Bol miktarda sıvı, özellikle su için. Su içmek, idrarın sulanmasına yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlar. Bu, bir enfeksiyon başlamadan, idrar yolunuzun bakteriden temizlenmesini sağlar.
- Tuvaletinizi yaptıktan sonra önden arkaya doğru silin. İdrardan ve dışkılamadan sonra böyle yapmak anal bölgedeki bakterilerin vajina ve üretraya yayılmasını engeller.
- Cinsel ilişkiden sonra idrarınızı yapın. Ayrıca bakterilerin atılmasını sağlamak için bir bardak su için.
- Potansiyel olarak tahriş edici ürünlerden kaçının. Genital bölgede deodorant ya da antiseptik su ve toz gibi ürünler kullanmak üretrayı tahriş edebilir.
Источник: //www.hemensaglik.com/makale/idrar-yolu-enfeksiyonu
Böbrek Enfeksiyonu Nedir? Böbrek Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Böbrek enfeksiyonunun belirtileri nelerdir, böbrek enfeksiyonundan kurtulmak için gerekli olan tedavi yöntemleri nelerdir, bitkisel çözüm yolları hangileridir?
Böbrek enfeksiyonları
Genellikler idrar yolu (üretra) ve idrar torbasından (mesane) başlar ve böbreğe doğru ilerler. Böbrekte oluşan enfeksiyon tedavi edilmezse böbrekler zarar görür ve sonuç olarak kan zehirlenmesine yol açar.
Doktor tarafından muayene sırasında teşhis edilebilen bu rahatsızlık, tedavisi olan türdendir.
Genellikler bel ağrısı, ateş ve yanma gibi belirtileri vardır ve teşhis konulan hastanın tedavisi hastane ortamında ve antibiyotikler yardımıyla tedavi edilir.
Bazı kişilerde sık tekrarlayabilen böbrek iltihabı için günlük yaşamlarında fazlaca su tüketmeleri gerekir. Bu böbreğin yıkanmasını sağlayacaktır. Bunun yanında fazla protein böbreğe zarar vereceği için aşırı miktarda protein tüketiminden uzak durmalıdır. Ayrıca aşırı ilaç kullanımı da böbreklere zarar verecektir. Bu yüzden her türlü ilacı kullanmaktan kaçınılması gerekir.
Böbrekte enfeksiyona sebep olan şey E.Coli adı verilen bakterilerdir. Anüsten idrar yoluna geçen bu tür bakteriler mesanede iltihaba yol açar. Bakteriler böbreğe idrar yoluyla ulaşıp oradan da dolaşım sistemi yardımıyla bütün vücuda dağılan bu bakteriler, cinsel yol ile de bulaşabilmektedir.
İdrar enfeksiyonlarında en sık görülen belirtiler genellikle önce yüksek ateş, kusma, bel ağrısı, idrar yaparken yanma hissi, fazla idrara çıkma ve yorgunluk olarak gözükür.
Çocuklarda ve bebeklerde ise bu belirtiler farklılık gösterebilir. Çocuklar genellikle huysuz, iştahsız olurlar. Bu durumlarda bağırsak hareketlerinde azalma ve yatak ıslatmak gibi durumlar görülebilir.
Böbrek enfeksiyonu iki başlık altında toplanır. Bu başlıklar, basit ve karmaşık olarak belirtilebilir. Basit enfeksiyonlar kişi için fazla bir risk taşımaz fakat karmaşık enfeksiyonlar da hayati risk fazladır. Bunun sebebi ise hastanın ciddi bir etkilenme yaşamasıdır.
Böbrek enfeksiyonu tedavisi
Öncelikle en yaygın yöntem antibiyotik tedavisidir. Antibiyotikler etki etmeye başlasa da bakteriler vücuttan tam anlamıyla atılmadığı sürece tedaviye devam edilmelidir.
Böbrekteki enfeksiyon ciddi durumlara ulaşmışsa dışarıda tedavi süreci sorunu çözmeyecektir. Bu gibi durumlarda hastanede tedaviye devam edilmesi gerekmektedir. Çünkü ağızdan alınan antibiyotikler bakterileri tedavi etmediği için tedavi, antibiyotiklerin damardan verilmesiyle devam eder.
Evde Tedavi Yöntemleri
Genellikle zayıflamak üzerindeki etkileri bilinen maydanoz suyu içerdiği enzimler yardımıyla idrar yollarının temizlenmesini de sağlar. En kullanışlı yöntemlerden olan bu tarifi hazırlamak için kaynayan suya koyduğunuz maydanozları 10-15 dakika demlenmeye bırakmalı ve ardından süzdükten sonra, günde 2 defa içmelisiniz.
Bir bardak ılık suyun içine koyacağımız 1 tatlı kaşığı elma sirkesi de enfeksiyonun temizlenmesinde etkilidir. Her gün düzenli tüketilebilir.
Bunun yanında, evde yapacağımız limon, kızılcık, üzüm ve portakal gibi meyvelerin suyunu tüketebilir. Böbrek enfeksiyonlarını önleyici etkisi vardır.
Her gün düzenli olarak tüketilen hatmi çayı da iyileşme sürecini hızlandıran ve bitki kaynaklı olarak yararlanabileceğiniz yöntemlerdendir. Hatmi çaya alternatif olarak papatya çayı da kullanılabilir.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayan C vitamini de bakterilerin gelişimini engelleyerek iyileşme sağlamada yardımcı olur. Böbrek enfeksiyonlarını önleyen C vitamini, hastalığın tedavisi için önemlidir.
En önemli idrar söktürücülerden olan sarımsakta böbrek enfeksiyonu tedavisinde kullanılabilecek bitkisel çözümlerdendir. Sarımsak sayesinde sık idrara çıkmak, böbrek enfeksiyonlarından kurtulmak için de bir yoldur.
Böyle bir durumla karşılaşmamak için özellikle kendimizin de önlem alması gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, mikropların vücuda girişini engellemek için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.
Cinsel ilişki sonrasında vücudun temizliğine özen göstermek de böbrek enfeksiyonlarını önlemekte büyük rol oynar. Aksi takdirde idrar ve böbrek enfeksiyonu riski artacaktır.
Son olarak, C vitamini bakımından zengin yiyecekleri tüketmek de böbrek enfeksiyonlarıyla karşılaşma riskini düşürür.
(1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading…
Источник: //bobrekagrisi.com/bobrek-hastaliklari/bobrek-enfeksiyonu
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir

İdrar yolu enfeksiyonu; böbrek, mesane, üretradan oluşan idrar yolu sisteminin herhangi bir yerinde oluşur. Enfeksiyon genelde mesane ve üretrada oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonu genelde erkeklerden çok kadınlarda görülür. İdrar yolu enfeksiyonu genelde rahatsız edici ve ağrı vericidir. Belli bir bölgede başlar ve böbreğe eriştiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu genelde antibiyotiklerle tedavi edilir ama enfeksiyona yakalanma riskini azaltmak için önceden bir dizi adımlar atmalısınız.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonunun her zaman açık belirtileri olmayabilir, bundan dolayı bazen çok ciddi boyutlara vardığında bile fark edilmeyebilir. Her ne kadar hastalığın arkasında yatan sebepler çok fazla olsa da bazı belirtileri şunlardır:
- İdrar yapmada zorlanma,
- İdrar yapma esnasında yanma hissi,
- Sık sık idrara çıkmak ama çok az yapmak,
- Kırmızı, parlak pembe veya kola renkli görünen idrar veya kanlı idrar,
- İdrardan gelen ağır koku,
- Kadınlarda pelvik ağrı,
- Erkeklerde rektal ağrı,
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonunun Türleri
İdrar yolu enfeksiyonu meydana geldiği bölgenin şartlarına göre spesifik belirtiler ve bulgular ortaya koyar.
Böbrek Enfeksiyonu: Böbrekte başlayan idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlar olabilir:
- Yüksek ateş,
- Sırt kısmında yanma hissi,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Basınç.
Mesanede Enfeksiyon: Mesanede başlayan enfeksiyon belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kasıklarda basınç
- İdrar esnasında yanma hissi
- Kanlı idrar
Üretra: İdrar yolu enfeksiyonu eğer üretrada başlıyorsa idrar esnasında yanma hissi oluşur.
Yukarıda sıraladığımız belirtiler görüldüğünde hemen doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyonun başlangıç aşamasına teşhis edilmesi tedavi sürecini kolaylaştırır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri
Bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve mesanede çoğalmaya başlayarak idrar yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. Üriner sistem buna benzer mikroskobik istilacıları dışarıda tutmak için tasarlanmış olsa da bu savunmalar bazen başarısız olur. Bu durumda bakteri idrar yollarını olumsuz yönde etkileyerek idrar yolu dediğimiz enfeksiyona neden olur.
İdrar yolu enfeksiyonu genelde kadınlarda daha fazla rastlanır. Bunun nedeni kadınlarda yukarıda bahsettiğimiz koruma sistemi olan üretranın vajinaya oldukça yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Herpes, bel soğukluğu, klamidya gibi enfeksiyonlara bu neden olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Doktorlar genelde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler kullanır. Lakin doktorunuzun kesin teşhisi olmadan ve onun önerisini almadan kendiniz antibiyotik kullanarak kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Çünkü yanlış antibiyotik tüketimi özellikle sindirim sistemi başta olmak üzere genel sağlık açısından ciddi risklere neden olabilir.
Doktorunuzun belirlediği tedavi yanında idrar yolu tedavisine katkı sağlamak için aşağıdaki bitkisel ürünleri kullanabilirsiniz:
Elma Sirkesi: Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerin yavaşlamasına veya ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olan kişiler doğal antibiyotik olan elma sirkesini kullanabilir.
- Bir büyük bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi koyun ayrıca biraz limon suyu ve bir şeker kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra için. Günde iki bardak olmak suretiyle 4 gün devam edin.
Hint Bektaşi Üzümü: Hint bektaşi üzümü de bakterilerin üremesini engelleyen ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bir bitkidir.
- Bir bardak suya hint bektaşi üzümünü koyun. Bunun yanından bir bardak zerdeçal tozu ekleyin ve kaynatın. 3-5 gün süreyle bu karışımı günde 3 kere için. Bunun yanında C vitamini içeren portakal, limon, muz, kivi, kavun, domates yenilerek tedavinin hızlanması sağlanabilir.
Kızılcık Suyu: Kızılcık bulunan proantosiyanidinler gibi bazı bileşikler üretra duvarlarına ulaşarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterileri engelleyebilir. Kızılcık suyunda çok hafif bir antibiyotik etkisi vardır.
- Günde yarım bardak kızılcık suyu içmek idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmanın en kolay ve basit tedavi metodlarından birisidir.
- İdrar yolu enfeksiyonunun böbreklere zarar vermemesi için günde 2-3 bardak içebilirsiniz.
- Kızılcık suyunu şekersiz içmelisiniz. Tadını değiştirmek isterseniz elma suyu katabilirsiniz.
- Uyarı: Eğer böbrek taşı sorunu yaşıyorsanız kızılcık suyu içmemelisiniz.
Kabartma Tozu: Sodasının içerdiği asit-baz dengesini normalleştirerek ağrıların azalmasını ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bir bardak suya bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyerek iyice karıştırın ve için. İdrar yolu enfeksiyonunun neden olduğu ağrılarda anlık rahatlama sağlayacaktır.
Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı, idrar yolu ve mesane enfeksiyonları için kullanılan çok etkili bir bitkidir.
- Banyo suyuna 10 damla çay ağacı yağı karıştırın ve özellikle üretra kısmını iyice bu karışımla yıkayın.
- Alternatif olarak ardıç yağı ve sandal ağacı yağını eşit miktarlarda çay ağacı yağı ile karıştırın ve karın bölgesiyle mesane kısmına iyice yedirecek şekilde masaj yaparak uygulayın. Daha etkili sonuçlar almak ve idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için bu işleme 4-5 gün boyunca devam edin.
Yaban Mersini: Yaban mersini idrar yolu enfeksiyonlarını önleyen etkili şifalı bitkilerden bir tanesidir. Yaban mersininin içerdiği doğal antibiyotikler idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerden bünyeyi temizler. Aynı zamanda metabolizmayı güçlendirir.
- Kahvaltılara veya yemeklere yaban mersini ekleyebilirsiniz. İlla idrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşadığınızda değil genelde bunu yapmanız sağlık açısından faydalıdır.
- Ayrıca taze yaban mersini suyu hazırlanabilir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan önce içilir.
Ananas: Ananas, idrar yolu enfeksiyonlarını azaltan inflamatuar özelliklere sahip bromelain adı verilen bir enzim içerir. Ananas ile birlikte bu tür enfeksiyonlardan kurtulmak için doktorunuz tarafından reçete antibiyotik almak idrar yolu iltihabından hızla kurtulmanıza yardımcı olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi daha fazlası için
Kaynaklar
Источник: //www.acil.net/idrar-yolu-enfeksiyonuna-ne-iyi-gelir/
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu: Bebeğim Zarar Görür Mü? — Multi Yaşam

Aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma
- Sık idrara çıkmak, boşaltılan idrar miktarının az olması
- Bulanık, kötü kokulu, nadiren kanlı idrar
- Cinsel ilişkinin ağrılı olması
- Alt karında ağrı, leğen kemiği civarında hissedilen baskı
- Hafif yüksek ateş
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonunda kaynaklanıyorsa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Yüksek ateş
- Titremeler
- Bulantı, kusma
- Böğür ağrısı
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tehli mi? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu erken dönemde fetüsü etkilemez ve herhangi bir zarar vermez.
Ama tedavi edilmediği zaman uzun vadede böbrek enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Böbrek enfeksiyonu, acil tıbbi müdahale gerektiren tehli bir sorundur.
Bu durum bebeğin doğum kilosunun az olması gibi bazı sorunlara neden olabilir, rahim kasılmalarına yol açarak erken doğuma götürebilir.
Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonu belirtileri varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurunuz ve onun önerilerini uygulayınız.
1) Progesteron Hormonu Yükselmesi
İdrar yolu enfeksiyonu mesanede (idrar torbası), idrar kanallarında veya böbreklerde ortaya çıkabilir. Hamileliğin mesane iltihabı riskini artırıp artırmadığı net değil. Ancak hamilelikte böbrek enfeksiyonu riski önemli oranda yükseliyor. Bu durumun nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Hamilelikle birlikte yükselen progesteron hormonunun idrar kanallarının kas tonusunu azaltması, sonuçta idrar kanallarının genişlemesi ve idrar akış hızının yavaşlaması
- Mesanenin de kas tonusunu (gerginliğini) kaybetmesi, idrarı tamamen boşaltamaması
- Boşalmayan mesanenin, depoladığı idrarın bir kısmını böbreğe geri taşırması
- Büyüyen rahmin idrarın serbestçe akmasına bir miktar engel olması
Tüm bu etkenler mikroplara rahatça çoğalmaları için zaman tanıyor. Ayrıca mikropların böbreğe doğru ilerlemeleri kolaylaşıyor.
2) İdrar İçeriğinin Değişmesi
Sağlıklı ve hamile olmayan bir bireyin idrarında şeker bulunmaz. Ancak hamile bireyin idrarında, sağlıklı da olsa, şeker bulunabilir. Ayrıca hamile kadının idrarının asitlik derecesi daha azdır. Bu iki etken, bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayarak hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor.
3) Temizliğe Özen Göstermemek
İdrar yolu enfeksiyonlarının %90’ından fazlasının suçlusu, E. coli bakterileridir. Bu bakteriler normal olarak bağırsaklarda ve anüs çevresinde yaşar. Dolayısıyla tuvalet kağıdı arkadan öne doğru kullanıldığı zaman ya da cinsel ilişki ile birlikte vajinadan girerek idrar yollarında ilerleyebilir.
Aşağıdaki etkenler de gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır:
- Bebeğin büyümesi nedeni ile hareket etmenin ve kişisel temizliğin zorlaşması
- Böbrek taşı vb. nedenlerle idrar kanallarının daralması veya tıkanması
- Omurga hasarı vb. mesanenin tam boşaltılmasını engelleyen hastalıklar
- Aktif bir cinsel yaşam
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:
1) Antibiyotikler
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde, diğer zamanlara benzer bir süreç işler. Ancak antibiyotiğin kullanım süresi bir miktar azaltılabilir. Antibiyotik tedavisi muhtemelen birkaç gün içinde belirtilerin kaybolmasını sağlayacaktır, ancak hastalığın iyileşmesi için doktorun önerdiği sürenin sonuna kadar kullanılmaları çok önemlidir.
2) Hastane Yatışı
Hamilelikte böbrek iltihabı vakaları şiddetli bir seyir gösteriyorsa, hastane yatışı gerekli olabilir. Antibiyotik hapların etkili olabileceği ana kadar damar yolundan antibiyotik sıvıların verilmesi gerekli olabilir.
3) Bol Su İçilmeli
Yeterince su içmenin hamilelikle birlikte artan önemi, idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olduğunda katlanır. Bol su sayesinde enfeksiyona neden olan mikropların idrarla atılmaları kolaylaşır.
4) Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi
Aşağıdaki bitkisel tedaviler oldukça etkilidir:
- İdrar yolu iltihabı ile savaştığı kanıtlanan kızılcık şerbeti, hamilelik esnasında güvenle tüketilebilecek bir içecektir. Bol bol tüketin.
- Ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama yapılabilir. Ancak karnınızın üzerine sıcak uygulama yapmamalısınız.
- Kahve, baharatlı gıda gibi mesaneyi tahriş edebilecek ürünler tüketmemelisiniz.
- Genellikle acetaminophen ağrı kesiciler hamilelik esnasında güvenli olmaktadır. Ancak herhangi bir ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
- İdrarınızı bekletmemelisiniz.
- Kişisel temizliğinize azami özen göstermelisiniz.
Not: Hamilelikte cinsel ilişki, doktorunuz aksini söylemediği sürece güvenlidir, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Источник: //multiyasam.com/hamilelikte-idrar-yolu-enfeksiyonu-belirtileri-ve-tedavisi/
İdrar yolu enfeksiyonu hakkında her şey!

İdrar yolu enfeksiyonundan şikayetçi misiniz? Bu sorunla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyor musunuz? Uzmanların idrar yolu enfeksiyonu hakkında verdikleri bilgileri derledik.
İdrar yolu enfeksiyonu nedir?
Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aslan Demir'in idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili verdikleri bilgiler…
İdrar yolu enfeksiyonları, aslında kolay tedavi edilebilen hastalıklar olmasına karşın ihmal edildiğinde sonraki tedaviyi güçleştirebilmektedir.
Kişinin hayat kalitesini bozan ve ağrıya yol açan idrar yolu enfeksiyonlarında hasta, idrar yaparken yanma, 2 saatten daha yakın aralıklarla idrara çıkma, kesik kesik işeme, ani işeme hissi ile sık sık idrarı varmış gibi hissetme, tuvalete gittiğinde ise sadece birkaç damla idrar yapma, kötü kokulu idrar yapma ve bazen de idrarda kan görme yakınmalarıyla doktora başvuruyor, idrar yollarında bir tahrişe neden olduğundan, bu tahriş mikrobik idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığa neden oluyor.
Her zaman mikrobik değil
İdrar yapma sıkıntılarının altında herzaman bir mikrop yatmayabilir. İdrar torbasının tahriş olması sonucu da benzer belirtiler gözlenebiliyor. Op. Dr.
Aslan Demir’in verdiği bilgilere göre, idrar torbasının ve idrar kanallarının içerisinde jel niteliğinde glikozaminoglukan denilen koruyucu bir tabaka bulunuyor. Bu tabaka idrarın idrar torbasıyla olan temasını engelliyor.
Böylece idrar, idrar torbasının duvarıyla direkt temasa geçmediği için idrar, idrar torbasına herhangi bir zarar vermeden bir süre bekleyebiliyor. Glikozaminoglukan tabakasının fonksiyonu çok önemli. Bu tabakada bozulma olmaması gerekiyor.
Günlük sıvı miktarını yeterince almayan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski daha fazla görülüyor. Çünkü sıvı alınmadığı zaman idrar konsantrasyonu daha fazla olduğu için, idrarın idrar kanallarındaki kimyasal etkisi de daha fazla oluyor. Mikrop olsun ya da olmasın tahriş olduğu için tıpkı idrar yolu enfeksiyonu varmış gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Op. Dr. Aslan Demir, idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini anlattı ve idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
- Sık sık ve azar azar idrara çıkma
- Böğür ağrısı idrar enfeksiyonunun belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtileri gördüğünüz taktirde hekime başvurmanız önerilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonundan korumak için neler yapılır?
- Günlük sıvı alımı en az 2 litre olmalı,
- Tahriş gücü yüksek ekşi ve acı gıdalardan uzak durmalı,
- Özellikle soğuk havalarda özellikle ayaklar olmak üzere vücudun genel olarak sıcak tutulmasına özen gösterilmeli,
- Önden arkaya doğru tuvalet temizliği yapılmalı.
LİMON SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?
İdrar yolları enfeksiyonları, erişkinlerde en sık antibiyotik kullanılan rahatsızlıkların başında geliyor. Genellikle sağlıklı kişilerde ortaya çıkan bu rahatsızlık ayakta tedavi ediliyor. Ancak, tedavi ihmal edildiğinde hastalık ağır tablolara neden olabiliyor.
Bilinçsizce kullanılan hijyenik maddeler ve antiseptikler genital organlarda mikrop florasını bozarak zararlı mikropların artışına, dolayısıyla enfeksiyon riskine yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr.
Yalçın İlker konuyla ilgili olarak antiseptiklerin, vajinada mevcut olan mikrop florasını bozarak zararlı mikropların artışına, dolayısıyla enfeksiyon riskine yol açabileceğinin altını çiziyor ve ekliyor “Tuvaletten sonra temizlik alışkanlığı da, idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli rol üstleniyor.
Temizliğin önden arkaya doğru olması gerekiyor. Aksi halde anal yoldaki mikroplar idrar yoluna taşınabiliyor.”
Kadınlarda erkeklere oranla 25 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görünüyor bunun nedeni ise, idrar kesesinden sonraki idrar yolunun kadınlarda çok daha kısa olmasına dayanıyor. Erkeklerde de prostat bezi enfeksiyonları önemli sağlık sorunlarına yol açıyor ve tedavi süreci daha zorlu geçiyor. Çünkü prostat bezine yerleşen bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmuyor.
Vücut direnci genellikle idrar yollarına ilerlemeye çalışan bakterileri öldürüyor. Ama öldürülmediğinde ya da çok sayıda bakteri girdiğinde enfeksiyona neden oluyor.
Kadınlarda görülmesinin en büyük nedeni ise cinsel ilişki sırasında giren bakteriler. Bundan korunmak için de, cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmak gerekiyor.
Çünkü ilişkiden sonra idrar kesesini boşaltmak koruyucu etki yapıyor.”
İDRARINIZIN TUHAF KOKMASININ 7 SEBEBİ
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl olur?
Eğer idrar yolu enfeksiyonu geçirdiyseniz, belirtiler şu anda zihninizden şöyle geçiyor olsa gerek: Tuvalette yaşadığınız yanmalar, 30 saniyede bir tuvalete gidişleriniz, idrarınızın rengini pembe, kırmızı gibi tuhaf renklere boyayan ilaçlar, cinsel birleşmeden sonra tuvalete koşup küçük tuvaletinizi yapmak…
Aslında idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi son derece basit
Bir antibiyotik tedavisi ve tedavinin sonunda hemen geçiveriyor. Ya da bize mi öyle geliyor? İşte, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son uyarıya göre enfeksiyonlar, antibiyotiklere direnç geliştiriyorlar ve artık tedavi olmaları eskisi kadar kolay olmayabiliyor.
“İdrar yolu enfeksiyonu için özellikle antibiyotik tedavisini uygulamak mümkün ancak Hindistan ve Çin’de kolistin maddesine direnç meydana geldi” şeklinde açıklıyor Dünya Sağlık Örgütü. Bunun ana sebeplerinden biri de kolistin maddesinin aynı zamanda hayvancılıkta büyüme ilacı olarak kullanılması.
Tahminlere göre kadın nüfusunun yarısı hayatlarında bir kere de olsa idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor. Şu da bir gerçek ki bazı kadınlar buna çok daha yatkın olabiliyor.
Erkekler de idrar yolu enfeksiyonu geçirebiliyor ancak bu çok da yaygın değil.
İşin kötüsü bu tarz bir enfeksiyonlar, tedavi edilmediğinde ya da antibiyotiğe cevap vermediğinde böbrek enfeksiyonlarına ve sepsise, dolayısıyla da ölümcül olabilecek bazı tıbbi vakalara dönüşebiliyor.
Yani çok su içeceğiz, cinsel birleşme sonrasında tuvalete koşacağız… Önlemlerimizi gerektiği gibi alacağız çünkü bu enfeksiyon zaten yeterince kötü!
SU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Günde 6–8 bardak su ile idrar yolu enfeksiyonlarından korunun!
Günlük olarak içilen suyun hesabını yapmak, alarm kurup su içmeyi hatırlamak ya da yanınızda taşıdığınız su şişesinden su içmek size zor geliyor olabilir.
Ancak günde 6 ya da 8 bardak su içmeniz sizi idrar yolu enfeksiyonlarından korur.
Genital bölgenin temizliğine dikkat etmek, vücut gereksinimi kadar su içmek ve rutin doktor kontrolleri idrar yolu enfeksiyonlarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır.
Kadınların kaçınılmaz hastalığı: Akut Sistit
Üriner sistem olarak adlandırdığımız idrar yolları, vücudumuzdaki atık maddelerin idrar şeklinde üretilmesini, depolanmasını ve atılmasını sağlamaktadır.
İdrarda normal şartlarda bakteri bulunmaz; ancak dış ortamdaki bakterilerin idrar yollarına ulaşması enfeksiyona sebep olur. Bu enfeksiyon, üretra(üretrit), mesane (sistit) veya böbrekleri(pyelonefrit) etkilemektedir.
İdrar yolu enfeksiyonunun en sık rastlanılan tipi ise “sistit”tir.
Su içerek sık idrara çıkmak bakterileri uzaklaştırır
İdrar yolu enfeksiyon riskini azaltmak için özellikle genital bölge hijyenine dikkat etmek gerekir. Tuvaletten sonra genital bölgede önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır. Sık idrar yapılarak bakterilerin mesaneden uzaklaştırılması sağlanabilir. Bunun için günde 6-8 bardak su içmek faydalı olacaktır.
Cinsel ilişki sonrası idrar yapmak, vajinal tampon ve pedlerin sıklıkla değiştirilmesi, çok dar kıyafetlerden kaçınılması, pamuk içerikli iç çamaşır kullanılması enfeksiyon riskinden uzaklaşmanızı sağlayabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajinal kuruluk mevcutsa östrojen içeren vajinal krem kullanılması ve diyafram gibi doğum kontrol yöntemleri kullanılıyor ise doktor tarafından kontrol edilmesi dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır.
İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda iki kat fazla
İdrar yolu enfeksiyonu her iki cinste ve yaşta saptanabilir; ancak kadınlarda daha yaygındır.
Üretranın, kadınlarda erkeklere göre daha kısa olması ve mikroorganizmaların yaygın bulunduğu anüs(makat) ve vajenin, üretraya yakınlığı sebebiyle hayat boyunca kadınların yarısından fazlasında idrar yolu enfeksiyonu görülür.
Çünkü mikroorganizmalar üretral yolu kullanarak idrar kesesine ulaşabilmektedirler. Yaşlı kimseler de sistit gelişimi için yüksek risk altındadır.
İleri yaşta özellikle idrar kesesinin sarkmasına bağlı olarak idrar kesesinin tam boşaltılamaması sonucunda bu risk artar. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu durumunda ise enfeksiyona zemin hazırlayabilecek şeker hastalığı, idrar yolunda taş, tümör gibi diğer sağlık problemlerini tanımlamak için bazı testler yaptırılmalıdır.
Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu böbreklere zarar verebilir
İdrar yolu enfeksiyonuna mikroorganizmalar sebep olur(özellikle bakteriler). Bu bakteriler enfeksiyonun tedavi edilmemesi durumunda yukarıya doğru hareket ederek üreterler aracılığı ile böbrekleri enfekte edebilir.
Sistitlerin çoğunda etken normalde bağırsaklarımızda bulunan bir bakteri olan “E. Coli” dir.
Tanıda idrarda kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bakteri varlığının tarandığı idrar analizi, idrardaki bakterinin tipini belirleyerek uygun tedaviye karar vermemize yardımcı olan idrar kültürü yapılmalıdır.
Antibiyotikler bakterileri öldürerek enfeksiyonun tedavisini sağlar. Eğer enfeksiyon tedaviye cevap vermiyor veya tekrar ediyorsa idrar yollarının diğer hastalıklarını araştırmak gereklidir. Bu amaçla Ultrasonografi, İVP, tomografi, sistoskopi yapılabilmektedir.
BÖBREK SAĞLIĞINA ZARAR VEREN ALIŞKANLIKLAR NELERDİR?
Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/646487-idrar-yolu-enfeksiyonu-hakkinda-her-sey