İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri

Prostat Kanseri Belirtileri

İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri

Prostat, erkek üreme sisteminin son kısmına yakın bölümde mesane ve üretra, yani dış idrar kanalı, arasına yerleşmiş kestane şekli ve büyüklüğünde bir salgı bezidir.

Prostat, vücudun normal işleyişinde iki göreve sahiptir: Ana fonksiyonu boşaltım sisteminde boşaltım esnasında idrar torbasından idrarı taşımak ve boşalma esnasında spermin iletimini sağlamaktır.

Ayrıca meni sıvısının içerisinde bulunan, spermleri besleyen ve onları kadın üreme sistemi içerisine ilerlerken koruyan özel bir proteini salgılar.

Prostat, salgılamayı yapan hücrelerden ve bunlara ait destek çevre dokusundan meydana gelir. Prostat kanseri, bu salgı yapan hücrelerin anormal gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erkek hormonları (androjenler), prostatın büyümesini sağlar.

Testisler, testosteron dahil olmak üzere erkek hormonlarının esas üretim yeridir. Böbrek üstü bezi (adrenal bez) az miktarda testosteron üretir.

Prostat aşırı büyüdüğü zaman üretraya baskı yaparak idrarın mesaneden penise akımını yavaşlatır ya da durdurur.

Prostat kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi genetik bir yatkınlıkla birlikte olumsuz çevre koşullarının, bu hastalığın meydana gelmesinde rol aldığı düşünülmektedir.

Prostat kanseri oluşumuna katkısı olabileceği düşünülen bazı risk faktörleri arasında yaş, ailede prostat kanseri varlığı, yağlı beslenme, hormonlar, kadmiyum (kanserojen bir madde), işlenmiş et, kırmızı et ya da süt ürünleri açısından zengin ya da belli sebzeler açısından fakir beslenme sayılabilir. Yaş, prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. Yaşlandıkça risk artar, 45 yaş altında ise nadir görülür.

Prostat kanserinin lokal ileri evre adı verilen aşamasında hasta idrar yaparken zorlanır. İdrar sırasında ağrı görülür. Bunun sebebi prostat etrafındaki lenf bezlerinin ileri derecede büyüyerek idrar kanallarında tıkanmalara yol açmasıdır.

Bu durumda böbreklerde hidronefroz, yani idrar kanallarında oluşan tıkanıklık idrarın böbrekten çıkışını engeller ve böbreklerde biriken idrar sebebiyle artan basınç böbreklerin büyümesine yol açar. Bunun sonucunda böbrek fonksiyonlarında bozulma ve karında şişlik oluşabilir.

Prostatın büyüyerek idrar kanalını tıkaması ve daralmasına yol açması idrar akışını engelleyebilir ve büyüyen prostat mesaneye baskı yaparak ağrı ve mesane irritasyonu oluşturabilir. Bu aşamada idrar akışını rahatlatmak için operasyona ihtiyaç duyulabilir.

2. Sık Sık Tuvalete Çıkma İsteği

Prostat büyümesi sonucunda idrar akışının yavaşlaması gerçekleşir. Hasta, idrarını başlatmakta gecikme, ayakta veya oturarak idrar yaparken ileriye doğru idrarını yapamama, idrarın kesik kesik gelmesi, idrarın damlalar halinde akması gibi sıkıntılar yaşar.

Çünkü büyüyen prostatla birlikte idrar kanalı daralır ve idrarın tam boşaltılamaması sorunu ortaya çıkar.

Bu nedenle böbreklere kadar varan bir idrar durgunluğu ve böğüre vuran ağrı, idrar kesesinin çok şişmesi halinde karnın alt tarafında şişkinlik, bu bölgeye bastırıldığında idrar kaçması, ani idrar yapma hissi ve idrar kaçırma da meydana gelebilir. Sonuç olarak hastanın hayat kalitesini ve uyku düzenini olumsuz etkiler.

Hastalığın ilerleyen aşamalarında idrar ya da meni ile birlikte kan gelebilir ve hastanın bölgesel ağrılar çekmesi görülebilir. Bu belirtiler sorunun büyüdüğünü ve kanserin prostata yakın dokulara da sıçramaya başladığını gösterir.

Prostat büyümesi ve prostat iltihabına bağlı olarak idrar kanalının tahriş olması kanamaya sebep olur. Kan kaybı riski olabilir ve kanamadan kaynaklanan pıhtılar idrar yolunu tıkayabilir.

Fakat aynı zamanda idrarda kan görülmesi idrar yolu rahatsızlıklarına da işaret edebilir.

4. Yorgunluk Hissi

İleri aşamada ortaya çıkan diğer belirtiler arasında düşük alyuvar hücresi sayısından kaynaklanan yorgunluk hissi de sayılabilir. Hem kan değerlerindeki değişiklikler, hem de üreme sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklar çeşitli ağrılara sebep olabilir.

Aynı zamanda kanserden kaynaklanan kansızlık da görülebilir ve bunun sonucunda hastanın bazı kan değerleri düşebilir. Dokuların düzgün çalışabilmesi için kandaki alyuvar sayısı belli bir düzeyin üzerinde olmalıdır.

RBC, yani kırmızı kan hücresi düşüklüğünde halsizlik, kolay yorulma gibi belirtiler görülür.

Yukarıdaki belirtiler prostatın büyümesi sonucu ortaya çıkar. Tümör yayıldığında ise vücutta ağrı (genelde bel ağrısı), kilo kaybı gibi durumlar görülür. Bu arada, iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen hastalık da benzer belirtiler verebilir.

Prostat kanseri, yani prostatın kötü huylu büyümesi biyopsi yapılarak teşhis edilebilir. Prostat kanseri çok yavaş ilerleyen, deyim yerindeyse “sinsi” bir hastalıktır. Erken aşamalarında çok önemli bir belirti göstermeyebilir.

Prostat hastalığını erken teşhis etmek için parmakla muayene ve kandaki PSA seviyesini ölçen testlerden yaptırmak gerekebilir. Erken dönemde tanı konamadığı takdirde prostat kanseri lenf ve kan damarları yoluyla çevre dokulara yayılır.

En sık yayılım yeri çevresindeki lenf düğümleri ve kemiklerdir. Ek olarak akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir.

Источник: //evdesifa.com/prostat-kanseri-belirtileri/

Prostat kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri

Agresif prostat kanserinde tümör hızlı bir şekilde büyüyerek, kemiklere ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Yavaş ilerleyen prostat kanserinde(non-agresif) ise tümörde zaman içerisinde ilerleme görülür.

Kanser nedir? Neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi

Prostat, yalnızca erkeklerde bulunan bir ekzokrin bezidir. Genellikle bir adet ceviz büyüklüğündedir, ancak yaşlanmayla birlikte büyür. Erkeklerde prostat genişlemesi, prostatit ve prostat kanseri gibi farklı prostat sorunları görülebilir.

Prostat nerededir ve ne işe yarar?

Mesanenin altında ve rektumun önünde yer alır. Prostatın temel görevi erkeklerde sperm taşıyan sıvının (semen) üretimine yardımcı olmaktır.

Prostat spesifik antijen(PSA) tarafından salgılanan protein, semenin sıvı halinin korunmasından da sorumludur. Bu protein miktarındaki artış, genelde prostat kanserinin ilk belirtisidir.

Üretrayı da çevreleyen prostat, idrar kontrolüne de katkıda bulunur. İdrar akışını kas liflerini kullanarak sıkılaştırabilir ya da kısıtlayabilir.

Prostat kanseri nedenleri

Prostat kanserine neyin sebep olduğu hala bilinmemektedir. Kanser, prostattaki bazı hücrelerin anormalleşmesi ile başlar. Bu anormal hücrelerin DNA’larındaki mutasyonlar, hücrelerin sağlıklı hücrelere nazaran daha hızlı büyümelerine ve bölünmelerine yol açar.

Bu durumda diğer sağlıklı hücreler öldüklerinde bile anormal hücreler yaşamaya devam ederler. Prostatta biriken bu anormal hücreler, zamanla yakın çevredeki dokuları da istila edebilecek nitelikte bir tümör oluştururlar. Prostattan kopan bazı anormal hücreler, vücudun diğer bölgelerine de yayılabilirler.(1)

Prostat kanseri risk faktörleri

  • Yaş: Prostat kanseri, yaşlanmayla doğru orantılıdır. Orta yaşlı ve yaşlı erkekler risk altındadır.
  • Irk: Siyahilerde prostat kanseri daha sıklıkla görülür. Bunun nedeni ise henüz keşfedilmemiştir. Aynı zamanda siyahilerde görülen kanser, genelde agresiftir yani ilerlemiştir.
  • Obezite: Obez erkekler de prostat kanseri riski altındadırlar. Özellikle obezite prostat kanserinin tedavi sürecini zorlaştıran bir etmendir.
  • Aile geçmişi: Ailesinde prostat kanseri bulunan erkeklerde risk yüksektir. Ailesinde güçlü meme kanseri bulunan kişiler de risk altındadırlar.

Mesane Kanseri nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Prostat kanseri belirtileri

  • İdrara çıkarken zorluk çekme
  • İdrar akış gücünde azalma
  • İdrarda kan
  • Erektil disfonksiyon (iktidarsızlık)
  • Pelvik bölgede rahatsızlık hissi
  • Ağrılı idrara çıkma ve boşalma sıklığında azalma

İleri evre prostat kanseri belirtileri

  • Genellikle omurga, pelvis ve kaburgalarda görülen kemik ağrıları
  • Kemiklerde kırılma
  • Bacaklarda zayıflık
  • İdrar tutamama

Kanserin ilk evresinde hastada herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Hasta, herhangi bir belirti ile karşılaşmaksızın yıllarca kanserle yaşayabilir. Prostat kanseri, metastaz yaptığında ise genellikle kemiklere sıçrar.(2) Omuriliğe yayıldığında bacaklarda ve mesanede hissizleşme görülebilir.

Kemiklere yayıldığında ise daha çok sırt, göğüs ve pelvik bölgede ağrılar görülür.



Prostat kanserinin teşhisinde doktorunuz, farklı tarama testlerinden ya da kan testinden yararlanabilir.

Rektal tuşe

Bu testte doktorunuz bir eldivenle rektumunuza parmağını sokar. Bu sayede prostat bezindeki tümör niteliğindeki sert topakları hissedebilir.

PSA Testi

PSA testi ile kanda bulunan spesifik antijen miktarı tespit edilir. Seviyelerin yüksek olması genelde kansere işaret eder. Ancak spesifik antijen miktarındaki artışın farklı nedenleri de olabilir.

Bu durum da yanlış değerlendirme ile sonuçlanabilir.(3) Amerikan Üroloji Derneği tarafından günümüzde PSA testi önerilmemektedir.

Ancak prostat kanser riski yüksek hastalara PSA testi uygulanabilir.

Yüksek PSA değerleri doğrultusunda doktorunuz MR taraması ile prostatınızın durumunu görüntülemek isteyebilir. Taramada soruna rastlarsa sizden biyopsi isteyebilir.

Prostat biyopsisi

Doktorunuz, prostat bezinden bir parça çıkararak, bu parçayı inceler ve inceleme doğrultusunda kanser tanısını doğrular.

Ultrason

Doktorunuz, prostatınızı daha iyi değerlendirmek için transrektal ultrasondan yararlanabilir. İşlem esnasında rektuma puro boyutunda küçük bir cihaz yerleştirilir. Prob ismindeki bu cihaz, ses dalgalarını kullanarak, prostat bezinin resmini çeker. Bilgisayarlı tomografi (BT), kemik taraması ve Gleason skoru, prostat kanserinin teşhisinde yararlanılan diğer tarama testleridir.

Biyopsi nedir, nasıl yapılır? Biyopsinin riski var mıdır?

  • 1.evre: Kanser prostatın yarısı ile sınırlıdır ve çevre dokulara henüz yayılmamıştır. PSA değeri ise 10’un altındadır.
  • 2. evre: Evre 2a: PSA değerleri 10 ile 20 arasındadır. Tümör, prostatın yarısı ile sınırlıdır. Evre 2b: Tümör, prostatın diğer yarısına yayılmış olabilir. PSA değerleri ise 20’nin üzerindedir.
  • 3. ve 4. evre: Prostat kanseri 3. ve 4. evrede oldukça ilerlemiştir. Tümör, yakın dokuları istila etmiş olabilir. 4. evrede tümör, lenf düğümlerine ve kemiklere yayılmıştır.

Yaşınız, sağlık durumunuz ve kanserin hangi evrede olduğuna göre size uygun tedavi planı belirlenir. Kanserin ileri evre olmadığı durumlarda ‘aktif gözetim’ ile sizin ve hastalığınızın durumunu gözlemlenir.

Bu durumda belirli aralıklarla doktorunuza görünmeniz gerekir.

Daha agresif kanser türlerinde ise ameliyatla tedavi, radyasyon, hormon tedavisi, kemoterapi, kriyoterapi, stereotaktik radyocerrahi gibi yöntemlerden biri yada birkaçı tercih edilebilir.(4)

Prostat kanserinin vücudun diğer bölgelerine yayıldığı durumlarda kemoterapi uygulanır. Kemoterapi ile kanser hücreleri hedef alınır ve hücrelerin çoğalmaları önlenir. Kemoterapi, hastalığı tedavi etmez ancak hastanın sağ kalım süresini uzatır. Hastanın günlük yaşamını daha rahat bir şekilde sürdürmesini de sağlar. Ağrı ve acıyı hafifletir.

Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?

Kemoterapinin yan etkileri

Tümörün büyümesini durdurmak adına daha çok steroidler reçete edilir. En etkili steroidler ise deksametazonlardır. İlaçla tedavinin saç kaybı, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, enfeksiyon kapma, kendini güçsüz ve hasta hissetme gibi birtakım yan etkileri de olabilir.

Prostat kanseri ameliyatı (Prostatektomi)

Ameliyat ile prostat bezinin tamamı ya da bir kısmı çıkarılır. Ameliyat ile tedavi kendi içinde açık ameliyat, laparoskopik ameliyat gibi farklı sınıflara ayrılır. Açık ameliyatta alt karın bölgesinde daha büyük bir kesi açılır.

Laparoskopik ameliyatta karında birkaç küçük kesi açılır. Prostatektomi, cinsel birleşme esnasında boşalmanızı ve çocuk sahibi olmanızı engeller. Bu yüzden ameliyat öncesi doktorunuz, sizden sperm numunesi alabilir.

Daha sonra bunu tüp bebek tedavisi için kullanabilir.



Kanserin prostatın fazla uzağına yayılmadığı durumlarda radyoterapi ile kanserli hücreler öldürülebilir. Semptomları yatıştırmak ve kanserin ilerlemesini durdurmak da radyoterapi ile hedeflenebilir. Radyoterapi esnasında radyasyon kullanılır.

Radyoterapinin; harici ışın radyasyon tedavisi, brakiterapi gibi farklı çeşitleri bulunur. Radyoterapinin en sık rastlanan yan etkileri ise ağrılı, sık sık idrara çıkma ve gevşek dışkıdır. Aynı zamanda erektil disfonksiyona (sertleşme sorunu) da neden olabilir.

Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri

Prostat kanserinde hormon tedavisi

Hormonlar, prostattaki hücrelerin büyümesini kontrol eder. Özellikle prostat kanseri büyümek için testosteron hormonuna ihtiyaç duyar. Hormon tedavisinin amacı testosteronun üretimini veya vücudunuzun testosteronu kullanmasını durdurarak kanserin ilerlemesini engellemektir. Hormon tedavisi sıklıkla radyoterapi ile birlikte uygulanır.

Tedavinin başarı şansını artırmak, kanserli hücrelerin geri dönüş olasılığını azaltmak için radyoterapiden önce veya sonra hormon tedavisi alınabilir.

Hormon tedavisi tek başına prostat kanserini tedavi etmez. İleri evre prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatmak ve semptomları hafifletmek için kullanılabilir.

Hormon tedavisi enjeksiyon, tablet ya da bu iki yöntemin kombinasyonu şeklinde uygulanabilir.

Prostat kanserinde hormon tedavisinin yan etkileri

  •  Cinsel isteksizlik ve sertleşme problemi (bu durum enjeksiyon tedavisinde daha yaygın görülür.)
  • Ateş basması
  • Terleme
  • Kilo almak
  • Memelerin şişmesi ve hassasiyeti

Bu yan etkiler, tedavinin testosteron üzerindeki etkisinden kaynaklanır. Tedavi kesildiğinde genellikle kaybolurlar.

Prostat kanserinde Lutesyum 117 tedavisi

Prostat kanseri tedavisinde en çok tercih edilen hedefe yönelik tedavi metodudur. Lutesyum PSMA ile kanser hücresinin bulunduğu noktaya PSMA (prostat spesifik mebran antijen) yönlendirilmekte ve kanserli hücreler lutesyum 177 isimli radyoaktif maddeler yardımıyla yok edilmektedir.

Radyum 223 tedavisi

Radyum 223 ile kemiğe yayılan kanser, kemiğe yönelik radyoaktif maddeler kullanılarak tedavi edilir. Görüntüleme ve tedavinin bir arada yürütüldüğü Radyum 223’e dair çalışmalar hala sürmektedir.

Prostat kanserinin kesin tedavisi var mı?

Kanserin erken evrede teşhisi ve tedavisi, hastanın iyileşme şansını yükseltir. Tedaviden olumlu sonuçlar alınabilir. Ancak ileri evre kanserin tedavisi daha zordur. İleri evre kanserin tedavisi daha çok hastanın yaşam ömrünü uzatmaya yöneliktir.

Prostat kanseri öldürür mü?

Prostat kanseri, maalesef ki kanserli hastalar arasında en çok ölüme neden olan kanser çeşitlerinden biridir.

Prostat kanserinden korunma yöntemleri

Yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda birtakım değişikliklere giderek prostat kanserinden korunabilirsiniz.

Sağlıklı beslenin

Yapılan çalışmalara göre bazı besinlerin prostat kanserini önleyici özellikleri saptanmıştır. Domates, lahana, brokoli, baklagiller, kırmızı et, ızgara et, süt ve süt ürünleri vb. gıdalar, prostat kanserine karşı koruma sağlar.

Egzersiz yapın

2006 yılında yapılan bir çalışmaya göre egzersiz, ileri derece prostat kanserinin neden olabileceği ölüm riskini azaltabilir. Aynı zamanda prostat kanseri risk faktörü olan obeziteden de sizi korur. Her gün düzenli olarak 30 dakikalık bir egzersizle bile kanserden korunabilirsiniz.

Prostat kanserine iyi gelen şifalı bitkiler

Şifalı bitkiler prostat kanserine karşı koruyucu olabilir, ancak hiçbir zaman tek başına tedavi edici özelliği yoktur. Bu bitkileri tüketmeden önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Yeşilçay

2008 ve 2010 yıllarında yapılan iki çalışmada yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Günde 1-2 bardak yeşil çay tüketimi ile prostat kanserinden korunabilirsiniz.

Soya fasulyesi

PSA seviyesini düşüren ve dengeleyen soya fasulyesi, prostat kanserine iyi gelen bir diğer besindir.

Folat açısından zengin besinler

1990’larda yapılan çalışmalara göre kandaki düşük folatseviyesi, kişinin kansere yakalanma riskini yükseltir. Yeşil sebzeler, fasülye ve tahıllar gibi folat açısından zengin besinleri tüketmeniz, prostat kanserini doğal bir şekilde iyileştirebilir. Ancak folik asit takviyesi kanser riskini arttırabilen bir etmendir.

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Kırmızı renkli sebze ve meyveler

Likopen içeren domates, karpuz gibi kırmızı renkli sebze ve meyveler, prostat kanserinden korunmanıza katkıda bulunur.

Brokoli

Yeşil yapraklı sebzelerden biri olan brokoli, idrar yolları iltihaplarını önlemenin yanı sıra prostat kanserini de önler ve tedavi eder.

Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli?

Prostat kanseri hastalarına öneriler

  • Doktor randevularınıza düzenli olarak katılın.
  • Tedaviden daha iyi bir sonuç alabilmek adına her zaman moralinizi yüksek tutmaya çalışın.
  • Stresten mümkün olduğunca kaçının.
  • Uyku düzeninize özen gösterin. En az 7-8 saat uyumayı ihmal etmeyin.
  • Sizin gibi prostat kanseri tedavisi gören kişilerle iletişim halinde olun.
  • Meditasyon, müzik terapisi, sanat terapisi, rahatlama teknikleri gibi alternatif tedavi metotlarından yararlanın.

Referanslar: 1- What’s prostate cancer? 2- Prostate cancer, 3- Prostate cancer in detail

Источник: //www.medikalakademi.com.tr/prostat-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi/

Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri

Asıl görevi semenin sıvı kısmını oluşturmak olan Prostat, idrar torbasının hemen altında rektumun ön tarafında yer alan bir salgı bezidir. Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezi, yaklaşık 25-30 gram ağırlığındadır ve ilerleyen yaşla beraber büyüme eğilimi gösterir.

Prostat bezinin büyümesi ve yapısal değişikliğe uğramasından kaynaklanan sağlık problemleri oldukça yaygındır. Bazı prostat rahatsızlıkları hayati teh arz etmese de, bazıları ihmal edildikleri ve erken teşhis edilmedikleri takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Prostat kanseri kişinin sağlığını tehdit eden prostat hastalıklarının başında yer almaktadır. 

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat salgı bezindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal büyümesi sonucunda oluşan Prostat Kanseri, tedavi edilmediği takdirde lenf ve kan damarları aracılığıyla çevredeki dokulara yayılabilir. Erken teşhis edilmeyen prostat kanseri, başta lenf düğümleri ve kemikleri daha sonra ise akciğerleri, karaciğeri ve diğer organları etkileyebilir. 

Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın görülen kanser türlerinin başında yer alır. Prostat kanserinin etkileri uzun süre hissedilmeye bilir ve belirtiler şiddetlendiği zaman tedavi güçleşebilir. Bu sebeple uzmanlar erkeklerin özellikle orta yaşlara geldiğinde rutin muayeneler yaptırmalarını ve doktor kontrolüne gitmelerini önermektedirler. 

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın ilk aşamasında neredeyse hissedilmez: sinsi ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanmasının başlıca sebebi de budur. Belirtileri “iyi huylu prostat büyümesi” ile karıştırılabilir. Prostat kanserinin en yaygın belirtileri arasında: 

  • Semende veya idrarda kan görülmesi,
  • İdrar yapmaya başlarken zorlanma,
  • İdrar akımında zayıflama,
  • İdrar yaparken zorlanma,
  • İdrar yaparken ağrı,
  • Aniden idrar yapma isteği,
  • Kansızlık, halsizlik,
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Ereksiyon problemleri,
  • Kemik ağrıları gibi semptomlar bulunmaktadır.

Prostat Kanseri Nedenleri 

Prostat kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar tarafından kabul gören bazı risk faktörlerinin olduğu bilinmektedir. Genetik yatkınlık, ırk ve yaş gibi faktörler prostat kanserinin oluşumuna sebep olabilir. 

Yaş: Prostat kanserinin en güçlü risk faktörünün yaşlanma olduğu kabul edilmektedir. Her erkekte 40 yaşından sonra prostat bezinde büyümeler başlar. İlerleyen yaş ile beraber hormonlarda meydana gelen değişiklikler prostat bezinde yapısal değişimlere sebep olur. Yaş ilerledikçe prostat kanserine yakalanma riski de doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. 

Genetik Faktörler: Yapılan araştırmalar sonucunda: kişinin ailesinde prostat kanserine yakalanmış kişilerin olup olması, kişinin hastalığa yakalananlarla yakınlık derecesi gibi faktörler hastalığa yakalanma riskini arttırabilir.

Örneğin babası prostat kanserine yakalanmış bir kişinin, bu hastalığa yakalanma riski normalin iki katına çıkmaktadır.

Genetik araştırmaların sonuçları da prostat kanserinin genetik faktörler sebebiyle meydana gelebileceğini doğrular nitelikte: klinik araştırmalar sonucunda BRCA 1 geninin prostat kanseri riskini 2 kat arttırdığı tespit edilmiştir. 

Irk: henüz tam olarak nedeni bilinmese de siyahi ırktan olan erkeklerin, diğer ırktaki erkeklere oranla prostat kanserine yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 

Prostat Kanseri Teşhisi

Tedavi süreci başlamadan önce, hasta prostat hastalıklarının şikayetleri ile uzmanlara başvuruyorsa öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalığın var olduğu ortaya çıkarsa uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için de bazı testler uygulanmaktadır.

Prostat kanserinin teşhis edilmesinde ve kanser teşhis edildikten sonra vücudun hangi bölümlerine, ne kadar yayıldığını tespit ederken kullanılan belli başlı bazı yöntemler vardır:

  • Parmak ile Rektal Muayene: Prostatın büyüklüğü, şekli ve kıvamı parmak ile kontrol edilir. Kanserli dokular parmakla muayenede sert olduğu için hissedilir. Ancak tek başına yeterli bir teşhis yöntemi değildir.
  • PSA Testi: Prostat kanserinin teşhisinde %100 sonuç vermese de hastalığın seyrinin takip edilmesi açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Vücuttaki PSA hormonunun düzeyi ve prostata ait antijen düzeyi ölçülür. Prostat kanserini teşhis ederken tek başına kullanılmaz, diğer tanı yöntemleriyle birlikte daha doğru yorumlanabilir.
  • Transrektal Ultrasonografi: acısız ses dalgaları üreten ve prostat görüntüsünü yansıtan bir alet rektuma yerleştirilir. Ses dalgalarının yansıması sonucu prostatın şekli, büyüklüğü ve iç kesimlerinin görüntüsü hakkında detaylı bilgi alınabilir.
  • Transrektal Biyopsi: Rektumdan prostat bezine uzatılan özel iğneler yardımıyla prostat dokusu örneğinin alınması ve incelenmesi ile teşhis edilme yöntemidir. Biyopsi, prostat kanserini en net teşhis etme yöntemidir. Prostattan doku alma işlemi makattan, bacak arasından ya da yumurtalıkların altından yapılabilir. Alınan doku incelendikten sonra kanser hücrelerinin olup olmadığı ile ilgili kesin tanıya varılır.
  • Radtoaktif Kemik Taraması: Prostat kanseri teşhis edildikten sonra daha detaylı inceleme yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Radyoaktif kemik taramasının amacı, kanserli dokuların kemiklere sıçrayıp sıçramadığını anlamaktır. Hastaya; hastalıklı kemiklere yapışma özelliği olan radyoaktif bir madde enjekte edilir; kemik taramasında hastalıklı bölgeler varsa görülür.
  • Bilgisayarlı Tomografi: Pelvik Lenf bezlerinin gösterildiği yöntemde, kanserin diğer iç organlara yayılıp yayılmadığı tespit edilebilir.
  • Manyetik Rezonans Görüntüsü (MRI): Lenf bezlerinde meydana gelen değişimleri ve kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığını tespit etmek için kullanılan yöntemdir.

Prostat Kanseri Evreleri

Prostat kanserinin evrelerinin doğru tespit edilmesi uygulanacak tedavinin de içeriğini ve yöntemini belirler. Evrelendirme sistemiyle kanserin ne kadar yayıldığı derecelendirilmektedir. 

Evre I; Kanser sadece prostat bezindedir, genellikle tespit edilemez.

Evre II; Prostat kanseri ilerlemiştir ancak hala prostat bezinin dışına çıkmamıştır.

Evre III; Lenf bezlerine yayılma gerçekleşmemiştir ancak kanserli hücreler prostat bezinin dışına çıkmıştır.

Evre IV; Kanser prostat bezinin dışındaki kas dokularına lenf bezlerine ve organlara yayılmıştır.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanserinin tedavisinde, hastalığın ilerleme seviyesine, semptomlarının ağırlığına ve önemine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. 

  • Aktif izlem: Prostat kanseri klinik olarak önem taşımıyorsa, hastalık çok ağır ilerliyorsa aktif izlem ile hastalığının seyri takip edilir. Herhangi bir müdahalede bulunulmaz, hastaya dikkat etmesi gereken hususlar bildirilir; Kişinin beslenmesine dikkat etmesi, fazla kilosu varsa diyet yapması, düzenli egzersizlere başlaması ve alkol tüketimini kesmesi gerekir. Ancak bu dönemde kişinin doktor kontrollerini aksatmaması ve hastalığın seyrinin doğru takip edilmesi çok önemlidir.
  • Hormon Tedavisi: Androjen Baskılama Tedavisi olarak da bilinen hormon tedavisi; lokal ileri evre metastatik prostat kanserinin tedavisinde kullanılır. Hastalık tekrarlamışsa ve prostat bezinin dışına yayılmışsa, cerrahi müdahale yapılamayacak ölçüde ilerlemişse; prostat kanserine neden olan androjen hormonunu baskılamak için hormon tedavisine başvurulur. Yan etkileri fazla olan bir tedavi şeklidir; kolesterol yükseltir, yağ kitlesini arttırır ve insülin duyarlılığını azaltır.
  • Kemoterapi: Prostat kanseri prostat bezinin dışına yayıldığında ve hormon tedavisi sonuç vermezse kemoterapi tedavisine başvurulur.
  • Radyasyon Terapisi: Prostat kanseri prostat bezinin dışına kemiklere ve organlara yayılmışsa, hastanın ameliyat olması risk teşkil ediyorsa, hormon tedavisine destek olmak için, ameliyat sonrası kanser tekrar etmişse; radyoterapi uygulanabilir.
  • Cerrahi Tedavi: Kanser, prostat bezinden dış bölgelere yayılmamışsa, cerrahi müdahale prostat kanserinin tedavi edilmesi için en uygun yöntem olarak görülmektedir. Prostat kanseri tedavisinde “radikal prostatektomi” ameliyatı yapılmaktadır. 

Radikal Prostatektomi Ameliyatı Nedir? 

Prostat ve yardımcı üreme bezleriyle beraber spermleri taşıyan kanallar çıkarılır. Daha sonra idrar torbası ve idrar yolu birbirlerine uç uca gelecek şekilde birleştirilir. Ameliyat sonrasında idrar sondası idrar torbasının içerisine yerleştirilir ve idrarın vücut dışına çıkarılması sağlanarak diren yerleştirilecektir. 

Radikal Prostatektomi ameliyatı açık ve kapalı yani laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte laparoskopik cerrahinin kullanım alanı genişlemiştir ve prostat kanserinin cerrahi tedavisinde de kullanılmaya başlamıştır.

Laparoskopik radikal prostatektomi karın içinden ya da karın dışından gerçekleşebilir. Bu ameliyatın uygulanmasında robotlardan da yararlanılabilir ve bu şekilde gerçekleşen operasyonlara “robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi” denmektedir. 

Prostat Kanseri Öldürür mü? 

Prostat kanseri tek başına kişinin hayatını sonlandırabilecek nitelikte bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmesi gerekir. Prostat kanserinin üstesinden gelinebilmesi için erken teşhis edilmesi gerekmektedir.

Erken teşhis edildiği takdirde ölümcül risk taşımaz ve kanserli dokular alınarak, kişi sağlığına yeniden kavuşabilir. Prostat kanseri erken teşhis edilmezse ve ihmal edilirse vücudun diğer organlarına yayılabilir.

Bu durumda insan hayatı için ölümcül riskinin olduğu söylenebilir.

Prostat hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için aşağıdaki makalelerimizden yararlanabilirsiniz. 

Prostat Nedir? Prostat Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Prostatit (Prostat İltihabı) Nedir? Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Prostat Ameliyatı Sonrası

Источник: //www.safahastanesi.com.tr/saglik-kosesi/Prostat-Kanseri-Nedir-Belirtileri-Nedenleri-Evreleri-ve-Tedavisi

Prostat Kanseri: Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

İleri Evre Prostat Kanserinin Belirtileri

Prostat kanseri; sağlıklı prostat hücrelerinin değişmesi ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşan tümör kitlesiyle başlar. Prostat tümörü kanserli (habis) veya iyi huylu (benign) olabilir. Kanserli tümör kötü huyludur. Bu da, büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir, anlamına gelir. İyi huylu tümör ise büyüyebilir, ancak yayılacağı anlamına gelmez.

Prostat kanseri, diğer kanser tipleri ile karşılaştırıldığında, biraz alışılmadıktır. Çünkü birçok prostat tümörü vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Bazı prostat kanserleri çok yavaş büyür ve yıllarca belirti veya sorunlara neden olmayabilir.

Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında bile, genellikle başarılı bir şekilde kontrol altına alınır ve prostat kanseri erkeklerin birkaç yıl iyi ve sağlıklı yaşamasına izin verebilir.

Bununla birlikte, kanser tedavi ile kontrol edilemezse; ağrı, yorgunluk ve bazen ölüme neden olabilir.

Prostat Spesifik Antijen (PSA) Hakkında Bilgi

Prostat spesifik antijen; prostat bezi hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. PSA kan testiyle tespit edilir. Prostat kanseri olan erkeklerde, kanser olmayan diğer sağlık sorunları gibi normal düzeylerden yüksek PSA bulunur. Bu sağlık sorunlarına; iyi huylu prostat büyümesi (PBH) ve prostatit (prostat iltihabı veya enfeksiyon) örnek verilebilir.

Prostat kanserlerinin %95’inden fazlası adenokarsinom adında bir türüdür. Prostat kanseri nadir bir türü nöroendokrin kanseri veya küçük hücreli anaplastik kanser olarak bilinir. Genellikle PSA yapmaz, ama daha erken yayılma eğilimindedir.

Genellikle, prostat kanseri erken evrede ve hiçbir belirti yokken, tarama sürecinde PSA testi veya DRE (dijital rektal muayene) ile teşhis edilir.

Eğer PSA VE DRE testlerine dayalı olarak prostat kanserinden şüpheleniliyorsa, tanı için daha fazla tarama ve test gereklidir.

Prostat kanseri belirti ve bulgulara neden oluyorsa, genellikle ileri bir evrede teşhis edilir. Bu belirtiler ve bulgular şunlar olabilir:

  • Sık idrara çıkma
  • Zayıf veya kesik kesik idrar akışı ya da boş mesaneyi boşaltma ihtiyacı
  • İdrarda kan
  • Geceleri sık idrara çıkma dürtüsü
  • Seminal sıvıda kan
  • Yeni başlangıçlı erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu)
  • Daha az yaygın olarak idrar yaparken ağrı ya da yanma
  • Prostat büyümesi sonucu otururken rahatsızlık

Prostat büyümesi gibi kanser olmayan sağlık sorunları da benzer belirtilere neden olabilir. Üriner belirtiler bir enfeksiyon ya da diğer sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Buna ek olarak, bazen prostat kanseri olan erkeklerde bu belirtilerden herhangi biri yoktur.

Kanser prostat bezinin dışına yayılmışsa, aşağıdaki belirtilerle karşılaşılabilir:

  • Sırt, kalça, uyluk, omuzlar veya diğer kemiklerde ağrı
  • Bacak ve ayaklarda şişme veya ödem
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik

Not: Yukarıda yer alan belirtilerin bir veya daha fazlası hakkında endişeleriniz varsa, lütfen doktorunuzla konuşunuz.

Prostat Kanseri Tanısı

Kanser teşhisi ve kanserin vücudun başka bir bölgesine yayılıp yayılmadığını öğrenmek için doktorlar birçok tanı testi kullanırlar. Kanser türlerinin çoğu için biyopsi kesin kanser tanısı koymanın tek yoludur.

Eğer biyopsi mümkün değilse, doktorunuz teşhis yapmaya yardımcı olacak diğer tanı testleri önerebilir, ama bu durum prostat kanseri için nadirdir. Örneğin; hastanın başla bir sağlık sorunu varsa, PSA düzeyi çok yüksekse ve kemik taraması kanser olduğunu gösteriyorsa, biyopsi yapmak mümkün olmayabilir.

Kanserin yayılıp yayılmadığını (metastatik) öğrenmek için görüntüleme testleri kullanılabilir.

Doktorunuz bir tanı testi seçerken, aşağıda yer alan faktörleri dikkate alabilir:

  • Yaş ve sağlık durumu
  • Şüphe edilen kanser türü
  • Belirtiler ve bulgular
  • Önceki test sonuçları

a) Ön Testler

Bir fizik muayeneye ilave olarak, aşağıdaki testler prostat kanserini teşhis etmek için kullanılabilir:

  • PSA testi: PSA, bir erkeğin kanında yüksek seviyelerde bulunan, prostat dokusu tarafından yayımlanan protein türüdür. Prostat kanseri, prostat büyümesi veya prostat iltihabı gibi anormal aktiviteler olduğunda düzeyler artabilir. Doktorlar biyopsi gerekirse karar vermek için PSA değerleri özelliklerine bakabilirler.
  • DRE: Dijital rektal muayene ile prostat alanı çevresinde anormal kısımlar olup olmadığı kontrol edilir. Çok kesin değildir; bu nedenle, prostat kanseri olan erkeklerin çoğunun DRE sonuçları normal çıkabilir.

b) Tanıyı Doğrulama

Eğer PSA veya DRE testi sonuçları anormal ise, aşağıdaki testler kanser teşhisini doğrulamaya yardımcı olabilir:

  • PCA3 testi: Prostat kanseri geni 3 (PCA3), idrar testi yapılan bir gen tabanlı bir testtir.
  • Transrektal ultrasonografi (TRUS): Genellikle biyopsi ile aynı anda yapılan bir testtir.
  • Biyopsi: Küçük bir doku örneği alınarak mikroskop altında incelenir.
  • MR füzyon biyopsi: TRUS ve MR testi ile birleştirilir. Hasta ilk ileri tetkik gerektiren prostatın şüpheli alanlarını belirlemek için MR alır. Hasta daha sonra prostat ultrason alır. Bilgisayar yazılımı biyopsi yapılması için belirli bir bölgede hedefe yardımcı olan bir 3D görüntü elde etmek için bu görüntüleri birleştirir.

c) Kanserin Yayılıp Yayılmadığını Bulmak

Kanserin prostat dışına yayılıp yayılmadığını öğrenmek için doktorlar aşağıda listelenen görüntüleme testlerini yapabilirler. Doktorlar PSA düzeyleri, tümör derecesi ve diğer faktörlere bağlı olarak metastaz riskini tahmin edebilirler.

Prostat Kanseri Tedavi Seçenekleri

Prostat kanseri için en yaygın başvurulan tedavi seçenekleri açıklamaları ile birlikte aşağıda listelenmiştir. Tedavi seçenekleri ve öneriler; kanserin türü ve evresi, olası yan etkiler, hastanın genel sağlık durumu ve diğer çeşitli faktörlere bağlıdır. Kanser tedavisi planlamasında, yan etkilerin ve semptomların hafifletilmesi önemli bir bölümünü içerir.

Aktif Sürveyans ve Tetikte Bekleme:

Prostat kanseri erken bir evrede tespit edilirse, yavaş yavaş büyüyorsa; kanser tedavisi hastalıktan daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Doktor tarafından tetikte bekleme ve aktif sürveyans önerilebilir.

  • Aktif sürveyans: Prostat kanseri tedavisi inkontinans (idrar tutamama) ve iktidarsızlık gibi yan etkilere neden olduğundan; prostat kanseri tedavisi bir erkeğin hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, prostat kanseri olan pek çok erkek ve doktorları kanser tedavisine hemen başlamak yerine ertelenmesini düşünür. Aktif sürveyans sırasında, kanserde kötüleşme işaretleri olup olmadığı yakından takip edilir. Aktif sürveyans genellikle kanser kötüleşme belirtileri gösteriyorsa, lokal tedaviden fayda görebilecek, uzun bir yaşam beklentisi olan erkekler için tercih edilir.
  • Tetikte bekleme: Bu durum, en az 5 yıl yaşaması beklenen, diğer ciddi sağlık sorunları ya da yaşamı tehdit eden hastalıkları olan çok yaşlı erkekler için bir seçenek olabilir. Eğer hastada idrar yollarında ağrı veya tıkanıklık gibi prostat kanseri belirtileri varsa, o zaman tedavi tavsiye edilebilir.

Lokal Tedaviler:

Lokal tedaviler ile vücudun belirli, sınırlı bir alanında kanserden kurtulmak amaçlanır.

Erken evre prostat kanseri tanısı konulan erkekler için, ameliyat veya radyoterapi gibi lokal tedaviler kanserden tamamen kurtulma imkanı tanıyabilir.

Ancak, kanser prostat bezinin dışına yayılmışsa; vücudun diğer bölgelerinde bulunan kanser hücrelerini yok etmek için diğer tedavi türleri gerekli olabilir.

a) Ameliyat

Cerrahi operasyon tümör ve çevresindeki bazı sağlıklı dokunun kaldırılmasını içerir. Kanser prostat dışına yayılmadan tümörü ortadan kaldırmayı denemek için kullanılır. Prostat ameliyatı türü; hastanın genel sağlığı, kanserin evresi ve diğer faktörlere bağlıdır. Cerrahi seçenekler şunlardır:

  • Radikal (açık) prostatektomi: Radikal prostatektomi; tüm prostat ve seminal veziküllerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Pelvik bölgedeki lenf bezleri de çıkartılabilir. Bu operasyonun cinsel işlevi etkileme riski vardır. Sinir koruyucu ameliyat, mümkün olduğunda, ameliyat sonrası cinsel fonksiyonun korunması şansını artırır. Üriner inkontinans (idrar tutamama), aynı zamanda radikal prostatektominin olası bir yan etkisidir.
  • Robotik veya laparoskopik prostatektomi: Bu tip ameliyat muhtemelen radikal prostatektomiden çok daha az invaziftir ve iyileşme süresini kısaltabilir. Genel olarak, robotik prostatektomi daha az kanama ve daha az ağrıya neden olur. Ancak, cinsel ve idrar yan etkileri radikal (açık) prostatektomi ile benzer olabilir.
  • Kriyocerrahi: Kriyocerrahi, aynı zamanda kriyoterapi veya kriyoablasyonu olarak adlandırılır. Yeni prostat kanseri tanısı konulan erkekler için kurulmuş bir terapi ya da standart tedavi değildir.

b) Radyoterapi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınlar kullanılmasıdır. Prostat kanseri tedavisi için kullanılan radyoterapi türleri şunlardır:

  • Eksternal-beam radyoterapi
  • Yoğunluk modülasyonlu radyoterapi (IMRT)
  • Proton terapi
  • Brakiterapi
  • Radyum-223

c) Sistemik Tedaviler

Doktorlar, androjen baskılama tedavisi, kemoterapi ve yeni ajanlar gibi tedavileri vücutta kanser hücrelerine ulaşmak için kullanırlar. Buna sistemik tedavi denir.

d) Kemoterapi

Genellikle büyüyen ve bölünen kanser hücrelerinin yeteneğini durdurmak ve kanserli hücreleri yok etmek için ilaç kullanılmasıdır.

Genel olarak, kemoterapinin yan etkileri bireye, kemoterapinin türü, kullanılan doz ve tedavi süresine bağlıdır.

Ancak bu yan etkiler; yorgunluk, ağız ve boğazda yaralar,  ishal, bulantı ve kusma, kabızlık, kan hastalıkları, sinir sistemi etkileri, düşünme ve hafıza değişiklikleri, cinsel ve üreme sorunları, iştah kaybı, ağrı ve saç dökülmesi içerir. Kemoterapinin yan etkileri genelde tedavi tamamlandıktan bir süre sonra kaybolur.

Erken Evre Prostat Kanseri Tedavisi

Erken evre prostat kanseri, kanser hücrelerinin yalnızca prostatta bulunduğu anlamına gelir.

Kanserin Gleason skoru 6 veya daha azsa ve PSA seviyesi 10’dan azsa; genellikle çok yavaş büyür, herhangi bir belirti ya da diğer sağlık sorunlarına neden olması yıllar sürebilir. Bunun bir sonucu olarak, aktif sürveyans tavsiye edilebilir.

Alternatif olarak, yaş ve sağlık durumu göz önüne alınarak radyoterapi (eksternal ve brakiterapi) ya da ameliyat tedavi planını oluşturabilir.

Lokal İleri Evre Prostat Kanseri Tedavisi

Büyük bir tümörü olan bazı hastalar için, ameliyat ve radyoterapi gibi lokal tedaviler, kendileri tarafından kanseri ortadan kaldırmak için daha az olasıdır. Radikal prostatektomi sıklıkla pelvik lenf nodları çıkarılması ile yapılır.

Metastatik Prostat Kanseri Tedavisi

Kanser vücudun başka bir yerine yayılmışsa, metastatik kanser denir. Metastatik prostat kanseri için bir tedavi olmasa da, çoğunlukla tedavi edilebilir. İleri evre prostat kanseri olan pek çok erkek uzun süre hayatta kalabilir. Genellikle, prostat kanseri yavaş büyür ve yaşam süresini uzatmak için artık daha etkili tedavi seçenekleri vardır.

Prostat Kanseri: Risk Faktörleri

Risk faktörü, kişinin kansere yakalanma olasılığını artıran bir etkendir. Risk faktörleri genelde kanser gelişimini etkilese de, çoğu doğrudan kanserle ilişki değildir.

Risk faktörü olan bazı insanlarda kanser gelişmeyebilir ve tam tersi risk faktörü olmayan kişilerde gelişme olasılığı olabilir.

Ancak, risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak, sağlıklı yaşam seçimleri yapmamıza yardımcı olabilir.

Aşağıda yer alan faktörler, bir erkekte prostat kanseri gelişme riskini artırabilir:

  • Yaş: Prostat kanseri riski yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra artar. Prostat kanseri vakalarının %80’inden fazlası 65 yaş ve üzeri erkeklerde teşhis edilir.
  • Irk/etnik: Siyahi erkeklerde prostat kanserine yakalanma riski, beyaz erkeklere göre daha yüksektir. Bu farklılıkların kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak sosyoekonomik ve diğer faktörleri içerebilir.
  • Aile öyküsü: Ailede prostat kanseri olması durumunda ailesel prostat kanseri olarak adlandırılır ve tanıların yaklaşık %20’sini oluşturur.
  • Kalıtsal meme ve yumurtalık kanseri (HBOC) sendromu: HBOC; BRCA1 ve/veya BRCA2 genleri mutasyonu ile ilişkilidir.
  • Diğer genetik değişiklikler: HPC1, HPC2, HPCX ve CAPB gibi diğer genler bir kişide prostat kanserine yakalanma riskini artırabilir. Bununla birlikte, bunların hiçbirinin prostat kanserine yol açtığı ya da bu hastalığa özgü olduğu gösterilmemiştir.
  • Agent Orange maruz kalma: Vietnam Savaşı sırasında kullanılan bir kimyasal maddeye maruz kalma ile bağlantılı bir hastalık olarak prostat kanseri listelenir.
  • Beslenme: Diyet ve beslenme alışkanlıklarının prostat kanseri ile doğrudan ilişkili olduğunu hiçbir çalışma kanıtlamamıştır. Ancak, beslenme ve kanser ilişkisi ile ilgili bazı çalışmalar mevcuttur.

Prostat Kanseri: İstatistikler

Prostat kanseri; cilt kanseri hariç, erkekler arasında en yaygın görülen kanser türüdür. Çoğu prostat kanseri vakası, hastalık prostat ve yakındaki organlarla sınırlı olduğunda teşhis edilir.

Prostat kanseri olan çoğu erkek için 5 yıllık yaşam süresi oranı %99’dur. %98’i 10 yıl sonra hayatta kalır ve %95’i en az 15 yıl süreyle yaşamını sürdürür. Kanser prostat dışında vücudun diğer bölgelerine yayıldığında teşhis konan erkekler için, 5 yıllık sağ kalım oranı %28’e düşer.

Yukarıda yer alan istatistikler her yıl ABD’de binlerce prostat kanseri tanısından gelmekte olup, tahmini rakamlardır.

Önerilen Makaleler:

  • Metastaz Nedir?
  • Kanser Tedavisinin Uzun Vadeli Yan Etkileri

Источник: //www.kansertedavisi.web.tr/prostat-kanseri/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.