İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

içerik

İmplant Tedavisi | İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır? | Uğurel Diş Polikliniği

İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir.

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.

Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

İmplantların çeşitleri var mıdır?

Evet. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi vida şekilli olanlardır.

İmplant tedavisi uzun ömürlü müdür?

Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasa da mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi dişhekiminiz size verecektir.

İmplantlar hangi durumlarda kullanılabilir?

İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her durum için implant tedavisi uygulanabilir.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir.

Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir.

Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir.

Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir.

Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.

Sizlerin diğer hastalarımıza, implant tedavisinden sonra nasıl hissettiklerini sormanızı isteriz. Doktorlarımız ve ofis ekibimiz kendinizi rahat hissetmeniz için herzaman yanınızdadır.

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

İmplant operasyonlarının günümüzde sadece 10 dakika içinde yapılması bile mümkün oluyor. Diş ve kemik yapınıza göre belirlenen operasyon şekline göre toplam süre değişir. Genelde birinci operasyondan sonraki 2.ayda işlem bitirilir. Bu süre zarfında geçici protezlerle normal günlük hayatınıza devam edebileceksiniz.

İmplantların temizliği önemli midir?

Evet. Hem de çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu belirtmek isteriz.

İmplant temizliği normal dişlerin temizliğinden pek de farklı değildir, temzilik yöntemleri hakkında dişhekiminiz size ayrıntılı açıklamalarda bulunacaktır.

Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı dır.

İmplant üstüne yapılacak protezler nasıldır?

İmplantlar üzerine yapılacak protezler vakanın özelliğine göre değişik tiplerde olabilirler.

Bunlar, kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi dişhekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir.

Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları vardır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.

Eksik her diş için bir implant gerekir mi?

Hayır. Eğer eksik diş sayısı 1den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.

İmplant vidası kemik ile kaynaşmaz ise (osseointegre olmaz ise) ne olur?

Uygun implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır.

Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2den fazla implant konulan vakalar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.

İmplant tedavisi nerede ve nasıl yapılır?

Bu tip bir tedaviye başlamadan önce yeterli ve doğru bilgi almanız, her şeyden önce, kendi sağlığınız açısından gereklidir. Bu konuda, uzmanlarımız size gereken tüm rehberliği verebilecek bilgi birikimine sahiptir.

Bunun dışında diş hekimliği fakülteleri de doğru bilgilendirilebileceğiniz kuruluşlardır. Implant tedavisi, doğru seçilen vakalarda ve usulüne uygun yapıldığı taktirde, hastaların yaşam kalitesini arttıran ve yüz güldüren bir tedavi yöntemidir.

Bu kadar başarılı bir tedavi yönteminden tüm dünya da olduğu gibi ülkemizdeki hastaların da yararlanması gerektiğine inandığımız için, implant tedavisi hakkında bilgi edinmek amacıyla yaptığınız başvurulardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.

Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir.

Bu muayene sırasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilecektir. Bu aşamada ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilecektir.

İmplant tedavisinde karşılaşılabilecek riskler nelerdir?

Ağız içi ya da diğer cerrahi işlemlerde karşılaşılabilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde infeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem sırasında sigara kullanmak infeksiyon riskini arttırmaktadır.

İmplant tedavisi hangi vakalarda ne avantajlar sunar?

a) Alt çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler.

Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir.

Bu tip hastalarda implant tedavisi, yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

b) Üst çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.

c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.

d) Tek bir dişini kaybetmiş hastalar: Klasik tedavi metotlarında tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalınmaktadır. Böyle durumlarda tek bir implantın yerleştirilerek komşu dişler kurtarıldığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkması sağlanır.

İmplant tedavisinin dezavantajları nelerdir?

• Klasik sistemlere göre biraz daha pahalı olması

• Doğru ve düzenli bir ağız bakımı gerektirmesidir.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

• Daha iyi estetik görünüm

• Daha iyi çiğneyebilme – Her istediğini yiyebilme

• Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat

• Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

İmplant muayenesinde neler yapılır?

Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirilir, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene esnasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilir.

Bütün implantlar başarılı mı?

İmplant yerleştirme kararı alırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok faktör vardır. Öncelikle hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü yerine olmalıdır. Örneğin hasta, kontrol edilmeyen şeker hastası ise yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir.

Ayrıca hasta muayene edilmeli, hastaya uygun implant ve implantı yerleştirme yöntemi özenle seçilmelidir. İmplantlar dişhekimi tarafından özenle yerleştirilip bakılmasının yanı sıra hasta da özel ilgi göstermelidir. Hasta implant bakımını iyi yapmazsa komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bunların yanı sıra sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı olumsuz etkilenmektedir.

İmplantların ömrü ne kadar?

İmplantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların bakımı bunların ikisidir. Gerekn bakım yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini etkileyen bir çok etkeni ve sizin risklerinizi dişhekiminiz size açıklayabilir.

İmplant uygulama kararında kişinin yaşı etken faktör mü?

Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.

İmplantların vücut tarafından reddedilme ihtimali var mı?

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.

Kanser riski var mı?

Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır.

İmplantlar kozmetik amaçlarla kullanılır mı?

İmplantlar genelde kozmetik nedenlerle kullanılmazlar. İmplantların kullanılmasındaki amaç protez dişlere dayanak sağlamaktır. Protez dişler kullanarak kozmetik düzeltmeler yapılabilir fakat böyle bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizi diş hekiminize belirtmelisiniz.

İmplantların başarısı garantili mi?

Implant uygulama teknikleri son derece gelişmiş olmakla birlikte, çok ender durumlarda başarısız olabilmeltedir. Böyle durumlarda öncelikle problemin giderilmesine yönelik opersayonlarla işe başlanmalıdır.

Size implantınızın bakımı hakkında gerekli bilgileri verebilir, gerektiğinde muayene edebiliriz. Biz implantların başarılı olması için elimizden geleni yapacağız, fakat siz de aynı gayreti göstermek durumundasınız.

İmplant yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?

Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işleme bağlıdır. Bir tek ameliyat 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. Tam iyileşme 3-4 ay sürebilir.

Ne kadar süre izin almalıyım?

Genelde ameliyat günü ve takiben bir iki gün dinlenme tavsiye ediyoruz. Ameliyat yerinde şişme, ağrı ve morarma olabilir, şunu tekrar belirtmek gerekir ki, tedavi süresince hiç bir zaman dişsiz kalmayacaksınız. Çoğu durumda bütün bu işlemler için bir gün veya hafta sonu yeterli olabilmektedir.

Источник: //www.ugureldis.com/implant-tedavisi

İmplant Nedir? Nasıl Uygulanır?

İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır.

Bunlar diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tamamen tutunur.

Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir.

İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamalrı ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

İmplant uygulamasının yapılmasının en büyük avantajı implant proteze sahip olmaktadır. Yani hastalar kaybetmiş oldukları dişlerin yerine hemen hemen aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olunmaktadır.

Kaybedilen dişler yerine yapılan doğru bir uygulama çoğu zaman kendi dişlerinizden daha iyi sonuçlar verebilir. Uzun yıllar implant dişlerin kullanımı mümkün olabilir. Ancak bunların sağlanması için implant uygulamasının uygun koşullarda yapılması gerekir.

Hastalar bunlara kendi dişleri gibi bakım yapabilmekte ve sorunsuz şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azalacak ve sonra da tamamen duracaktır.

Bu yüzden kemiğin korunması hastanın implant sayesine elde ettiği önemli bir avantajdır.

İmplant türleri nelerdir?

Endosteal implantlar: Bunlar cerrahi yolla çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra diş eti dokusunun iyileşmesiyle ikinci bir işlem yapılıpdişeti  şekillendirilir. Uygulanan son aşamada yapay dişler, köprüler ya da protezler gruplar şeklinde implanta bağlanmaktadır. Pratikte en çok kullanılan implant şeklidir.

Subperiosteal implantlar: Bu türler diş eti dokusunun alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelir. Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve çene kemiğine sabit durumuna gelir. Metal çerçevede bulunan materyaller diş etlerinden dışarıya çıkar. Buralara implantlar monte edilir. En fazla kullanılan endosteal vida şeklinde olan türleridir.

İmplant herkeste rahatça kullanılabilir mi?

Hastalarda implantları yerleştirecek kemik yapısının bulunması halinde (kemik yoksa yapay kemik oluşurulabilir) ve yaraların iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın olmaması halinde, istenildiği  kadar implant kullanılabilir. Yerleştirilen vidaların belirli bir boyu ve genişliği bulunmaktadır.

Çene kemiği bunları alabilecek kadar uygun genişlikte olmalıdır. Yani başarılı bir implant uygulaması çene kemiğinin durumuna bağlıdır. Ayrıca uygulanan tedavi sırasında ve tedaviden sonra diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış kişiler için uygun değildir.  Bu da genelde 18 yaş civarıdır.

Bu yaşdan sonra rahatlıkla uygulanabilir.

İmplant uygulamasında acı duyulur mu?

Yapılan anestezi uygulaması ile implant tedavisi acı vermeden tamamlanır. Uygulama sonrasında oluşabilecek ağrılar uygun bir ağrı kesici ilaçla giderilebilir. Bu tedavide duyulan acı normal bir diş çekimi sonrasında oluşan ağrı kadardır. İmplant yerleştirildikten sonra 1-3 ay içinde iyileşme sağlanır. Bu süreçte hastalara geçici protezler takılır.

İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

Uygulanan tedavinin tamamlanması hastanın durumuna ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişir. Uygulanan operasyon yarım saatte ya da 1-2 saat içinde tamamlanır. Hastaların kemik yapısı ve dişlerinin durumuna göre yaklaşık olarak 1-3 ay sonra kalıcı protezler yerine takılarak tedavi tamamlanır.

İmplant temizliğine önem vermek gerekir mi?

Ağız içine takılan yabancı maddelere kendi dişlerinizden daha fazla önem vermeniz gerekir. İmplantlar temizliği kolay olan ve fazla zaman almayan özelliğe sahiptir. İnsanlarda diş sağlığı ve başarılı bir diş tedavisi için en önemli etken ağız ve diş temizliğine verilecek önemdir.Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

İmplant üzerine kalıcı protez nasıl yerleştirilir?

İmplant tedavisi sırasında kalıcı protezlerin yerleştirilmesi protezin şekil ve özelliklerine bağlı olarak değişir. Kalıcı protezler bazen porselen protezlerle sabitlenerek yapılır ve hasta kendi dişi gibi protezi kullanır. Bazen de hastanın takıp çıkaracağı şekilde damak protezleri uygulanabilir.

İmplant doğal bir görünüm sağlar mı?

İmplant uygulamasının doğal bir görüntü vermesi için, implant uygulaması üzerine yapılan porselen dişlere önem vermek gerekir. Özellikle ön dişlere yapılan implant tedavisinde porselen dişlerin kullanılması doğallığı sağlayacaktır.

Bunun dışında zirkonyum abautment ve zirkonyumdan yapılan protezlerde ön dişler için tercih edilebilir. Bunlar daha doğal ve estetik bir görüntü verir. Azı dişlerde ise titanyum bazlı abautmentlerle yapılacak protezlerle dayanıklılık  sağlanabilir.

Azı dişler besinlerin çiğnenmesinde ve öğütülmesinde kullanıldığından, titanyum abautmentli protezler daha uygun görünmektedir.

İmplant tedavisinin ömrü kaç yıl olur?

Bu tedaviyi uygulayan doktorun tecrübesi ve tedavi uygulanan hastanın dişlerine ve ağız sağlığına önem vermesi ve sigara kullanımı implant dişin ömrünü belirleyecektir. Ağız sağlığına ve diş sağlığına dikkat edilmezse implantların ömrü uzun olmaz.

Uygun koşullarda yerleştirilen implantlar uzun süre hizmet eder. Hastanın kemik oranı değerlendirilip, sürekli olarak kontrol altında tutulması implantın ömrünü uzatacak uygulamalardır. İmplant tedavisinde yapay dişlere sahip olunmaktadır.

Uygun şekilde yapıldığında ve iyi bakım uygulandığında ömür boyu kullanılabilirler. İmplantların ömrünü kısaltacak etkenler, doğru bakımın yapılmaması, diş eti hastalıklarının olması ve dişlere özen gösterilmemesi gibi etkenler gelir.

Hastaların alkol ve sigara kullanma alışkanlığının olması normal dişlerde olduğu gibi, implant dişlerde de olumsuzluklara neden olacaktır.

İmplant tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Bu tedaviler uzman diş doktorları tarafından hijyenik bir ortamda uygulanmalıdır. Kötü koşullarda uygulanan implant uygulamasının yan etkilerinin olması kaçınılmazdır. Hastalarda başka sağlık sorunları gündeme gelebilir.

Uygun koşullarda yapılmayan implant tedavileri çene kemiğinin direncini düşürmektedir. İmplant tedavisinde amaç en az implant uygulamasıyla en iyi sonuçları almak olmalıdır.

Gereğingen fazla sayıda yapılan implant uygulaması hem hastayı yorar, hem de riski arttırır.

İmplant tedavisi pahalı bir uygulama mıdır?

Bu tedavinin maliyeti hastalar için oldukça önemlidir.

Maliyetler ilk bakışta fazla gelse bile, uzun yıllar kullanıldığı ve sağladığı kolaylıklar düşünüldüğünde fazla maliyetli olmadığı görülebilir.

Normal porselen diş yapımlarında ileri aşamalarda sorunlar yaşanabilir. Ancak implant tedavisinde iyi bakım uygulanmasıyla yaşam boyu kullanılacak dişlerin sahibi olunabilir.

İmplant tedavisi hangi sağlık sorunlarında uygulanamaz?

İmplant tedavisine engel olacak durumların başında diyabetik hastalar gelmektedir. Ancak bu hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırması durumunda implant tedavisi rahatlıkla uygulanabilir. Diyabetik kontrollerini yaptırmayan ya da yetersiz yaptıran hastalarda iyileşme süreleri uzamaktadır. Bu nedenle hastaların özenle kontrol edilmesi gerekir.

Aşırı derecede sigara kullanma alışkanlığı olan hastalarda implant tedavisi sırasında iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu yüzden implant tedavisi olmak isteyen hastalar sigarayı tedavi öncesinde bırakmalı ve tedavi sonrasındaki iyileşme döneminde sigara içmemelidir.

Bunun dışında kemikleri etkileyen hastalıkları olan ve ilaç kullanan hastalarda doktor kontrolünde implant tedavine başlamalıdır.

www.dentaluna.com internet sitesinde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez

Источник: //www.dentaluna.com/implant-nedir-nasil-uygulanir/

İmplant Nasıl Yapılır? – İmplant Diş Nasıl Yapılır, Diş implant uygulaması

İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

İmplant Nasıl Yapılır? Dişlerinde problem yaşayan ancak takma diş gibi geleneksel çözümleri tercih etmeyen, bir türlü karar da veremeyen kişiler, implant işleminin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Öncelikle belirtelim ki, duyduğunuz şeylerin çoğu dedikodu veya efsaneden ibarettir. İmplant, kişiden kişiye değişen yöntemlerin kullanıldığı bir tedavi şeklidir.

“İmplantın yerleştirilmesi”

Zira kişinin kemik ve yüz yapısı, kemik yoğunluğu, ağız sağlığı implant türü ve uygulanma şeklini belirler. Diğer bir deyişle, basit ve tek bir cevabı olan bir soru değildir bu.

İmplant, çene kemiği içerisine yerleştirilen ve vida şeklinde olan titanyumdan yapılmış bir materyaldir. Diş kökü yerine geçmek üzere tasarlanmıştır. Bu vida şeklindeki implant’ın üzerine protez olarak diş şeklinde başkaca bir madde yerleştirilir.

Bu madde de, genellikle zirkonyum veya metal destekli porselen olur.

İmplant, genel olarak dört farklı şekilde uygulanabilir. İlk yöntemde, diş çekilir ve oluşan boşluğa implant hemen yerleştirilir. Bu hasta ve doktor için en rahat ve en pratik yöntemdir.

Dikiş ve cerrahi müdahele gerektirmez, hemen hiç acı vermez. İkinci yöntem ise kapalı tekniktir. Bu yöntemde filep açılmadan (hastanın implant uygulanacak dokusunu kesmeden) lazer kullanılır ve bir oyuk oluşturulur.

İmplant bu oyuğa yerleştirilir.

Konforlu, ağrısız ve tek aşamalı bir işlemdir, oldukça kısa sürer. Üçüncü yöntem mini implantlar için söz konusudur. Bu yöntemde, mukoza üzerinden direk implant uygulaması yapılır.

Dördüncü yöntem ise halk arasında en çok bilinen klasik cerrahi yöntemdir; ameliyat ile kişinin çene kemiğinde uygun bir boşluk açılır, buraya implant yerleştirilir ve dikişler yaklaşık bir hafta sonra alınır.

Bu yöntemde, eğer kişinin kemik yoğunluğu düşükse, önceden kemik ekimi denen bir işlem daha yapılabilir.

İmplantın üzerine protez nasıl takılır? İmplant diş kökü yerine geçtiği için üzerine hemen kalıcı takma diş takılmaz.

Tercih edilen yönteme ve kişinin yaşına göre genellikle 3 ila 6 ay boyunca implant’ın kemiğe iyice oturması beklenir. Kalıcı protez (takma diş olarak bilinen kısım) ancak bu süreden sonra takılır.

İmplantlarda başarı oranı ilk beş sene için %90 ile 95 arasındadır. Daha sonra bu oran kademeli olarak azalır.

Prof. Dr. Ömer Kutay istanbul’da 1992 yılından bu yana implant hastalarına tedavi hizmetleri sunmaktadır. implant ve protez diş uzmanı olan Ömer Kutay özellikle “Bir Günde implant” tedavisi ile hastalarına kliniğe geldikleri aynı gün yeni dişleriyle evlerine dönme şansı sunuyor.

Bu tedaviden en çok zamanında tedavi olmayı ihmal etmiş, gevşemiş-sallanan ve hoş gözükmeyen dişlere sahip hastalar faydalanır. Bu hastalar tedavi sonrasında ağızlarındaki çürük ve bakterilerden kurtulmakla kalmaz, yeni sahip oldukları çekici gülüşlerinin doğal sonucu olarak yüksek bir özgüvene de sahip olurlar.

Tedaviye uygun diğer hastalar da damak protezlerini kullanmakta güçlük çekenler, diş hastalıkları yüzünden kemik erimesi yaşayanlar, genetik olarak dişi eksik olanlar ve bir kaza sonrası diş kaybı yaşayanlardır.

Diş implantı nasıl uygulanır?; İmplant ve protez diş uzmanı Prof. Dr. Ömer Kutay sık sorulan soruları cevaplıyor. Başarılı diş hekimi implantın nasıl uygulanacağını anlatıyor.

Diş implantı çok basit bir cerrahi işlem ile uygulanabilmektedir. İster diş hemen çekilmiş olsun, ister daha önce çekilmiş bir dişin yerine kullanılacak olsun diş implantı aynen bir diş çekiminde yapılan basit bir prosedürle çene kemiğine yerleştirilmektedir.

İmplantın uygulanması

Diyelim ki bir diş çektik, ve çekilen yerine bir implant yerleştireceğiz. Diş çekilir çekilmez çekim yapılan diş boşluğuna implant kolaylıkla yerleştirilebilmektedir.

Çünkü implantın yerleştirileceği yuva hazır bulunmaktadır. Bu ister ön diş olsun, ister arka diş olsun hiç farketmiyor.

İmplantları eğer çekilen dişin yuvası düzgün ise implantı oraya yerlerştirmek mümkün ve çok kolay bir işlemdir.

Diyelim ki implant daha önceden çekilmiş bir dişin yerine yerleştirilecek o zaman o bölgede implant için bir yuva açmak gerekiyor. Bunun için implantların hazır bir seti vardır. Kemiği delen çok küçük frezlerle önce inceden kalına doğru yuva hazırlanır.

ve implant yerleştirilir. Bu esnada diş eti kesilerek kaldırılabilir. Kemik tam olarak açığa çıkarılıp görerek de yapılabilir. Veya kapalı operasyon dediğimiz küçük bir delik açılır o delikten implant yerleştirilir ve dikişsiz yapılabilir.

Sonuç olarak implantı uygulamak basit bir işlemdir diyebiliriz.

Implant Uygulanması Sırasında Acı Duyuluyor Mu? İmplant konusunda en çok merak edilen konuların başında gelen operasyon sırasında acı duyulup duyulmadığıdır.

İnternette ve video sitelerinde de implant ile ilgili en çok aranılan kategorilerin başında operasyon sırasında acı duyulup duyulmadığıdır. İmplant ve protez diş uzmanı prof. dr.

 Ömer Kutay implant uygulaması sırasında acı duyuluyor mu? sorusunu yanıtlıyor.

İmplantların uygulanması sırasında bir acı söz konusu değildir. Hastalar en çok şunu söylüyorlar, benim kemiğimde bir deilk açıcaksınız ve kimbilir canım ne kadar fazla yanacak.

Böyle birşey söz konusu değildir çünkü kemikdeki sinir dokusu yumuşak diş etindekinden çok daha azdır. Kemik öyle çok acıyan bir doku değildir. Canlılığı ve sinirleri daha az bir dokudur. Onun için kemikde bir yuva açılması hiç de ağrılı bir işlem değildir.

Dikkatli bir işlemle yapılan implantın sonrasında aynı gün dahil hastaların acı çekmediğini biliyoruz.

O bölgede iltihap olduğunda, bunlar temizlendiğinde, daha geniş operasyonlar yapıldığında ağrının biraz daha fazla olduğunu biliyoruz. Burada bir ölçek verilebilir; Diyelim ki en fazla ağrı 10, implant sonrasında çekilecek ağrı da 10 üzerinden en fazla 6 olacaktır.

Genelde biz implant tedavisinden bir gün öncesinden bir antibiyotik ile bir ağrı kesici ilaç başlatıyoruz. Bir gün önceden başlanılan ilaç implant yapımı esnasında zaten kanda olmuş oluyor. Böylece implant sonrası çekilen ağrı 10 üzerinden 2’ye kadar düşürülmüş oluyor.

Ve bazende ağrı olmayabiliyor.

Источник: //omerkutay.com/implant-nasil-yapilir/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.