İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

İnsülin Direnci Tedavisi

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

İnsülin direnci nasıl geçer? İnsülin direncinin yönetimi, diyet, egzersiz ve oluşabilecek hastalıkları önceden önlemeye çalışmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla yapılmaktadır.

İnsülin direnci iki şekilde yönetilebilmektedir. İlk olarak, vücuttaki insülin ihtiyacı azaltılabilmektedir. İkinci olarak ise hücrelerin insülin hareketine karşı olan duyarlılığı arttırılabilmektedir.

(1)

Diyet ve Düzenli Fiziksel Aktivite

İnsülin ihtiyacı, diyete özellikle daha az karbonhidratlı yiyecekler dâhil etmekle sağlanabilmektedir. Karbonhidratlar, bileşen şekerlerine ayrıldıkları için vücut tarafından emilmektedir. Bazı karbonhidratlar diğerlerine göre daha hızlı kırılmakta ve emilmektedir.

Bu durum, yüksek bir glisemik indekse sahip oldukları anlamına gelmektedir. Sonuç olarak da, karbonhidratlar kandaki glikoz seviyesini daha hızlı artırmakta ve kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için daha fazla insülinin salgılanmasına neden olmaktadır.

(2)

Kandaki glikoz seviyelerini hızla yükselten ve yüksek glisemik indeksine sahip olan karbonhidratlara örnek olarak şu gıdalar sıralanabilmektedir:

  • Rafine edilmemiş şekerler (meyve suyu ve sofra şekeri gibi)
  • Beyaz ekmek
  • Rafine edilmemiş mısır ve patates ürünleri (simit, patates püresi, çörek, mısır cipsi ve patates kızartması gibi)

Glisemik indeksi daha düşük olan gıdalara verilebilecek örnek ise şunlardır:

  • Yüksek lif içeriği olan gıdalar (tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi)
  • Nişastalı sebzeler (brokoli, yeşil fasulye, kuşkonmaz, havuç ve yeşillikler gibi)

Bu tür gıdalar karbonhidrat ve kalori açısından düşüktür, ancak bol bol vitamin ve lif içermektedir. (3)

Tip 2 diyabetin gelişimini önlemek ve sağlıklı kilosunu korumak isteyen insanlar için özellikle yararlı olan gıdalar, tıpkı yukarıda sıralandığı üzere düşük glisemik indeksine sahip olan gıdalardır. Diğer örnekleri ise şunlardır:

  • Lif ve vitamin içeren sebze ve meyveler
  • Kalsiyum içeren ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan yağsız veya az yağlı süt ürünleri (yüksek yağlı gıdalar insülin direncini kötüleştirebileceğinden, tam yağlı süt ürünleri kullanılmamalıdır ya da öncesinden doktor tavsiyesi alınmalıdır)
  • Rafine edilmiş tahıllardan daha düşük bir glisemik indekse sahip olan ve lif bakımından zengin olan tam tahıl ürünleri
  • Lif, protein ve sağlıklı yağları içeren kabuklu kuru yemişler
  • Somon, ringa balığı, uskumru veya sardalye gibi kalp-damar sağlığı için faydalı olan yağları içeren balıklar
  • Protein için mükemmel kaynaklar olabilen yağsız et veya fasulye türleri (4)

Yapılan pek çok araştırmaya göre, düzenli egzersiz ya da fiziksel aktivite hem sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmakta hem de kan hücreleri tarafından kandan alınan glikoz oranının daha fazla olmasını sağlamaktadır.

Sonuç olarak, sağlıklı bir beslenme biçimi ve düzenli egzersiz ile hem insülin direncinin gelişme riski hem de tip 2 diyabetin gelişme riski azaltılabilmektedir. (5)

İlaçla İnsülin Direnci Tedavisi

Metformin diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaç olarak bilinmektedir. Kandaki glikoz seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan iki etki mekanizmasına sahip olan bu ilaç, karaciğerin glikozu kanın içine salmasını önlemekte, kas ve yağ hücrelerinin insüline olan duyarlılığını arttırmaktadır. Böylece de, kanda daha fazla olan glikoz önlenmektedir.

Bu etkilere sahip olması nedeniyle, metformin kandaki insülin seviyelerini de etkili bir şekilde azaltabilmektedir. Metformin, doktor tarafından belirtildiği gibi kullanıldığında makul derecede güvenilir bir ilaç olabilmektedir. Gastrointestinal yan etkilere neden olması söz konusu olduğunda, bu durum doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Diğer yandan, yapılan çalışmalara göre, insülin direnci ve diyabetin önlenmesinde en etkili yöntem hala diyet ve düzenli egzersiz olarak belirlenmektedir. İlaçla tedavinin daha etkili olabileceği düşünülse de, metformin içeren bir ilacın diyabet gelişimini engelleye olan etkisi sadece % 31 oranındadır. (6)

Akarboz, insülin direncinin tedavisinde kullanılan diğer bir ilaçtır. Şekerin emilimini yavaşlatmak için bağırsaklara müdehale etmekte ve böylece de, yemeklerden sonra insülin ihtiyacını azaltabilmektedir. Yapılan çalışmalara göre, akarboz tedavisi uygulanan insülin direncine sahip kişilerde, diyabet gelişimi % 25 oranında azalabilmektedir.

Thiazolidinedionlar olarak adlandırılan grubuna dâhil olan diğer ilaçlar da insüline karşı olan duyarlılığı artırabilmektedir. Bununla birlikte, kısmen de olsa, karaciğer toksisitesine yol açabileceği nedeniyle, bu ilaçlar rutin olarak kullanılmamaktadır. (7)

İnsülin Direnci İçin Hangi Doktora Gidilir?

İnsülin direnci teşhisi ve tedavisi için iç hastalıkları uzmanına (dâhiliye uzmanı) ya da endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurulmaktadır. (8)

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci, vücudun hücreleri insülin hormonuna düzgün bir şekilde tepki verememesi sonucu oluşan bir durumdur. İnsülin direnci, tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet ve prediyabet sonucu oluşabilmektedir.

İnsülin direnci obezite ile yakından ilişkilidir, ancak bununla birlikte, aşırı kilolu veya obez olmadan da insülin direnci geliştirmek mümkündür. (9)

İnsülin, vücutta karbonhidratların (şeker ve nişastalar), lipitlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasında yer alan birçok görevi olan önemli bir hormondur. İnsülin direnci geliştiğinde ise vücuttaki dokular insüline uygun şekilde yanıt vermemektedir.

Sonuç olarak, insülinin fizyolojik etkisini sürdürmeye devam etmesi için daha yüksek seviyelerde insüline ihtiyaç duyulmaktadır. (10)

İnsülin Direnci Nedir? fazlası için tıklayabilirsiniz

İnsülin Direnci Belirtileri

İnsülin direnci başlangıcında, herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilmektedir. Belirtiler genellikle, daha yüksek kan şekeri seviyeleri gibi ikincil etkilere yol açması sonucu yaşanmaya başlanmaktadır. İnsülin direnci nasıl anlaşılır? Belirtiler şunlar olabilmektedir:

  • Yorgunluk
  • Açlık
  • Konsantre olmada zorluk çekme

İnsülin direnci olan kişilerde sıklıkla görülen diğer belirtiler ise şöyle sıralanmaktadır:

  • Kilo alma (özellikle, göbek ve bel bölgesi)
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol seviyeleri

İnsülin direnci sonucu prediyabet veya tip 2 diyabetin gelişmesi durumunda, kan şekeri seviyeleri artmakta ve daha çok tip 2 diyabetin klasik belirtileri yaşanmaya başlanmaktadır. (11)

Detaylı bilgi almak için bakabilirsiniz: İnsülin Direnci Belirtileri

İnsülin Direnci Nedenleri

İnsülin direncinin kesin nedeni hala tam olarak bilinememektedir, ancak buna rağmen, hangi faktörlerin insülin direncinin gelişmesine yol açabileceği iyi bilinmektedir.

İnsülin direnci neden olur? Aşağıdaki faktörlerin biri veya daha fazlası geçerli olduğunda, genellikle insülin direnci gelişebilmektedir:

  • Aşırı kilolu veya obez olma
  • Yüksek kalorili diyet, yüksek karbonhidrat veya yüksek şekerli diyetle beslenmek
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı veya fiziksel aktivite eksikliği
  • Uzun bir süre boyunca yüksek dozda steroid almak
  • Kronik strese sahip olmak
  • Cushing hastalığı veya polikistik over sendromu hastası olmak

Aşağıda sıralanmış olan koşulları taşıyan kişilerde insülin direncinin ortaya çıkabildiği gözlemlenmiştir:

  • Kanda dolaşan yüksek düzeyde insülin
  • Karaciğer ve pankreasta depolanan aşırı yağ
  • Yüksek inflamasyon seviyeleri (12)

İnsülin Direnci Nedenleri detayı için bakabilirsiniz

Источник: //www.acil.net/insulin-direnci-tedavisi/

İnsülin Direnci Nedir, Belirtileri, Nasıl Tedavi Edilir

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

insülin direnci nedir, belirtileri, nasıl tedavi edilir

“Çok az yemek yememe rağmen bir türlü kilo veremiyorum.”“Su içsem bile yarıyor.” diyenlerdenseniz belki de bunun sebebi vücudunuzdaki insülin direncidir. Gelin şimdi hep birlikte “İnsülin direnci nedir?”“ İnsülin direnci belirtileri nelerdir? ““İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?” hakkında bilgileri bulabileceğiniz yazımızı okuyalım.

insülin direnci

Beslenmenize dikkat ediyor, yeterli miktarda yemek yemenize rağmen atıştırmaktan vazgeçemiyor, ya da doygunluk hissedemiyorsanız insülin direnci olabilirsiniz.

Son yıllarda kilo verememe nedenleri arasında en önemli sebeplerden biri  insülin direncidir.

Ülkemizde de çok sık görülmeye başlanan insülin direncinin kontrolü sağlanmaz ve tedavisi yapılmazsa sonrasında diyabet hastalığına da neden olduğu bilinmektedir.

İnsülin Direnci Nedir

insülin direnci nedir

Pankreas tarafından normal miktarda üretilen İnsülinin yağ, kas ve karaciğer hücrelerindeki yeterli tepkiyi oluşturamaması durumudur. Yani vücut yeterli miktarda insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanamamasıdır.

Vücudumuza aldığımız şekeri yani glikozu enerji olarak kullanabilmemiz için pankreasımızın salgıladığı insülin hormonuna ihtiyacımız vardır. Pankreastan salgılanan ve karaciğer, yağ ve kas  gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu İnsülin direnci ortaya çıkar.

Vücudunuz aynı miktardaki şeker için daha fazla insülin üretir bu da diyabete, obeziteye, damar sertliğine, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar.

İnsülin Direnci Nasıl Tedavi  Edilir

insülin direnci nasıl tedavi edilir

İnsülin direncinin tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri esastır. Doğru bir beslenme programı, egzersiz yapılması ve fazla kiloların verilmesi ile insülin direnci kontrol altına alınabilir. Boy, kilo, cinsiyet ve günlük hareket miktarı  göz önüne alınarak beslenme alışkanlıkları değiştirilebilir ve kişinin kilosunun ideal kiloya inmesi sağlanabilir.

Yüksek Karbonhidrat tüketiminden vazgeçilmeli, yağlı gıdaların tüketimi en aza indirilmelidir. Fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Kan şekeri seviyesinin korunması şeker seviyesinden değişiklikler olmaması için, ana öğünlerden önce ara öğünler  yapılmalıdır. Omega 3  tüketimi arttırılmalıdır. Balık, keten tohumu, yumurta gibi gıdalar tüketilmesi  gerekir.

Kahvaltı Çok Önemli

İnsülin direncini dengelemek için kahvaltı çok önemlidir. İnsülin direnci yüksek olan kişiler kahvaltı öğününü asla atlamamalıdır.

Basit karbonhidratlardan yapılan beyaz ekmek yerine kompleks karbonhidratlardan oluşan siyez unu ve siyez ekmeği ,kara buğday ve çavdar ekmeği tüketilmelidir.

Hem konumuzla iilgili olması hem de  siyez ununu daha ayrıntılı işlediğimiz  siyez ekmeği faydaları yazımızı okumanızı öneririz.

Süt ürünleri yağsız tercih edilmelidir. Şeker tüketimi en aza indirilmelidir. Tatlı yerine meyve tüketmeyi tercih edebilirsiniz. İnsülin direncini kontrol altına almak için  egzersiz çok önemli yer tutmaktadır.

Her gün ortalama 40 dakikalık  yürüyüş  yapılması insülin direncini kontrol altına almanızda büyük  yarar sağlayacak ve sağlıklı beslenmeyle  birlikte vereceğiniz kilolarla ile birlikte insülin direnci düşme gösterecektir. Günlük hayatta yapacağınız ufak değişikliklerle fiziksel aktivitenizi de arttırabilirsiniz.

Asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz, gideceğiniz yerlere yürüyerek gidebilirsiniz, haftada 3 gün ağırlık kaldırarak kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

Yaşam tarzı değişikliğini uygulayamayan ya da yarar görmeyen kişilerde insülin direnci yüksek çıkması durumunda egzersiz ve sağlıklı beslenmenin yanında diğer tedavi yöntemlerinden birisi de ilaç tedavisidir. İnsülin direnci belirtilerini yaşıyor iseniz, öncelikle bir Endokrinoloji uzmanına görünmelisiniz.

 İnsülin direnci testi yapılarak, vücutta insülin direnci olup olmadığı  anlaşılır. İnsülin direnci testi (HOMA-IR) 10-12 saatlik bir açlıktan sonra sabah kandan alınan örnekten yapılmaktadır. HOMA olarak bilinen insülin direnci testi, insülin duyarsızlığını veya insülin direncini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

İnsülin direncini düşüren metformin tiazolidinoid grubu olan ilaçlar tedavide kullanılır. İlaç tedavisi insülin direncini kırmaya tek başına yeterli değildir. İlaç tedavisi, egzersiz, bol su tüketimi  ve kalorisi hesaplanmış sağlıklı besinlerin tüketimi ile insülin direnci kırılabilir.

2-3 ay ya da 6 aylık tedaviden sonra insülin direnci seviyesi normale döner.Böylece kişinin iştahı kesilir ve kilo vermeye başlar.

İnsülin Direnci Nasıl Ölçülür?

İnsülin direnci testinizi sabah aç karnına vereceğiniz kandan alınan, kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak 405’e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.

Çıkan sonuç 2,5 üzerinde isekişide insülin direnci var demektir. İnsülin direnci olan hastalarda öncelikle doğru bilgilendirme yapılmalıdır.

 Egzersiz, sağlıklı ve dengeli beslenme ile kontrol altına alınabileceği,sürdürülebilir  bir tedavi şekli verilir.

insülin direnci testi

İnsülin direnci önemsenmez ve dikkate alınmaz ise farklı birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. İnsülin direnci ve obezite ile kanser arasında ilişkisi saptanan çok sayıda çalışma vardır.

Yemek borusu, kalın bağırsak, pankreas, yumurtalık, mide, böbrek, mesane, tiroid ve lenf kanseri riskini arttırdığı yapılan bilimsel çalışmalarla gözlemlenmiştir.

İnsülin direnci; şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, polikistik over hastalığı gibi birçok hastalığın da suçlusudur. Düzenli spor yapmak ve kilo vermek insülin direncinikıran en önemli faktörlerdir.

Ancak spor yaparken dikkatli olunması gereken bazı noktalar vardır. Yeterli kalp hızı artışına erişilmeli, hareketler arasında gerektiğinden fazla mola vererek vücut soğutulmamalıdır. İnsülin direncinde beslenme ve egzersiz programı kişiye özgü olmalıdır.

insülin direnci testi

İnsülin direnci tedavisinde sağlıklı beslenmeye geçiş, egzersiz ile sporun günlük hayatta yer alması ve ilaç tedavisin zamanlaması çok önemlidir.

Herkesin bir sporcu gibi davranmasını beklemek yerine yeterli düzeyde egzersizi  doğru zamanda yapması teşvik edilmelidir.

Örneğin yemekten sonraki ilk 30-60 dk içinde oturma veya çay içme yerine 10-15 dk kısa yürüyüşler veya sofra toplama önerilebilir.

Источник: //www.faydaloji.com/insulin-direnci-nedir-belirtileri-nasil-tedavi-edilir/

İnsülin Direnci İlaçları İnsülin İlacı Neyden Yapılır?

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

İnsülin direnci tip 2 şeker hastalığının başlamasına sebep olan bir sorundur. Bu sorun neden ortaya çıkar, hangi ilaçlar kullanılmalıdır, bu ilaçlar neyden yapılır?

İnsülin Direnci

İnsülin direnci tip 2 şeker hastalığının başlamasına sebep olan bir sorundur.  Bu hormona vücudumuzdaki şekerin enerji olarak kullanıma çevrilmesi durumunda ihtiyaç duyarız.  Karaciğer, kas ve yağ dokusu ile alakalı olarak, insülin hormonuna karşı koymak amacıyla pankreasta salgılanır ve insülin direncinin oluşmasını sağlar.

İnsülin direnci olan kişilerde şeker kullanımı olan hücreler kanda birikmeye başlar. Bunun sonucu olarak da tip 2 diyabete yol açar. Çoğu insan bundan habersiz olarak sağlıksız bir biçimde hayatlarını sürdürmeye ve çeşitli zorluklar çekmeye devam ederler. Burada önemli olan insülin direnci olan kişinin bunu erken tespiti ile oluşabilecek diyabet riskini önlemektir.

Böyle bir durumla karşılaşmış olan kişinin insülin direnci tespiti yapıldıktan sonra hayat tarzı ve beslenme alışkanlıkları düzeltilerek daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanır.

İnsülin Nedir Nerede Bulunur

İnsülin midenin arka kısmında bulunan pankreasta üretilen bir hormon türüdür. Üretilen insülin kana salgılanır. Yemekle beraber vücutta artan kan şekerini hücrelere ulaştırmak için insülin salgılar. Enerji üretiminde kullanılan şeker ile kandaki glikoz düşmeye başlar. Normal bir kişide bu tür vücudun çalışması insülin ve kan şekeri seviyesinin normal olması demektir.

İnsülin direnci ilaçları, bel çevresi kaç olunca kullanılır?

40 yaş üzeri erkek ve kadınların bel çevresi insülin direnci açısından sürekli vurgulanmaktadır. Kadınlarda 80 cm erkeklerde ise 100 cm den fazla olması insülin direnci olabileceği sinyalini vermektedir.

Peki, insülin direnci nasıl belirtiler gösterir ve biz bunu nasıl anlarız. Pankreas böyle bir durumda daha fazla insülin üreterek açığı kapamaya çalışır. Böyle bir durumdan dolayı çoğu insan farkına varmadan hayatını sürdürür.

Ancak bir müddet sonra yorulan pankreas üretmeye çalıştığı fazla insülin üretemez duruma gelir. Böylece ufak ufak belirtiler de görünmeye başlar. Bunlar dirsek, diz kapağı ve boyunda oluşan koyu halka sayesinde fark edilmeye başlar. Bunun ilerleyen kısımlarında yemek sonrası oluşan uyuşukluk ve uyuma isteği, aşırı açlık, karşı konulamayan yeme isteği görülebilir.

Uzmanların ise sık üzerinde durduğu bel bölgesi yağlanması insülin direncinin ilk ve önemli belirtilerinden olduğu söylenir. Ayrıca karbonhidrat ağırlıklı beslenmede günümüzde oldukça yaygındır. Bu da insülin direncinin artmasını sağlayan başlıca unsurlardandır.

Günlük tükettiğimiz besinlere dikkat ederek 3 ana öğün başta olmak üzere 2 de ara öğün yaparak günlük yeme ihtiyacımızı düzenli bir şekle sokmalısınız. Bu sayede daha dengeli bir insülin salgılanması sağlanır. Kişide insülin direnci olup olmadığı 8 saatlik bir açlık sonrası yapılacak kan tahliliyle belirlenir.

İnsülin Direnci İlaçları

Tüm kontroller yapıldı ve insülin direncimiz olduğu kesinleştiyse, yapılan testlerle birlikte tedavi süreci başlar. Burada en önemli şey seçilen ilacın dozunun kişiye uygun olup olmadığıdır. Düzenli yapılacak laboratuvar testleriyle bu sürecin takibi ile en iyi doz ayarı yapılmış olur.

  Bu süreci devamında ise öncelik günlük yaşam tarzımızı değiştirmekle işe başlamamız olmalıdır.  Günlük tükettiğimiz gıdaların karbonhidrat ağırlıklı olmaması gerekir. Düzenli ve sağlıklı bir yemek düzeni ile insülin direnci bir miktar düşmeye başlayacaktır.

  Yeme düzenine katacağımız omega 3 bakımından zengin besinleri tüketmek ve günlük olarak yapabileceğimiz düzenli egzersizler hormon dengesinin korunması açısından oldukça önemlidir.

İnsülin direnci için ilaç kullanımı hastanın insülin direnci çok yüksek ve tip 2 diyabet riski bulunuyorsa mutlaka doktorun önerdiği doz oranında alımı yapılmalıdır. Aslında bu durum hali hazırda tip 2 diyabetin ayak sesleridir.

  Kişi böyle bir durumla karşılaşmış olmasına rağmen hayatında herhangi bir değişikliğe gitmeyip gerekli görülmüşse verilen ilaçları kullanmayıp aynı süregelen hayatına devam ederse kullanılamayan şeker yakın bir zamanda diyabet oluşumunu sağlar.

Buda bel bölgesinin aşırı yağlanmasına, kilo artışının hızla devamına yol açar. Bu süreç ise akabinde oluşabilecek diğer hastalıklara zemin hazırlamış olur.

İnsülin İlacı Neyden Yapılır

İnsülin direncinin ilaçlarının neyden yapıldığı sorusuna verilmesi gereken cevap metformin etken maddesidir. Bu ilacı kullanan kişilerin zayıflaması bu ilacın kullanımını artırmaya başlamıştır. Kulak duyma söylemlerle çoğu insan eczanelerden bu ilacı alarak zayıflamak için kullanmaya başlamıştır.

Ancak bilinmesi gereken husus bu ilacın tek başına bir kilo verme aracı olmadığıdır. Çünkü metformin etken maddeli ilaç insülin direncinin düşürülmesini sağlar.  İlaç kullanımıyla beraber ayarlanacak düzenli beslenme ve yapılacak düzenli egzersiz ile birlikte ancak bu hastalık rutine indirilebilir.

Eğer tedavi süreci diyetle birlikte sürdürülmezse hastalığın ağırlığında artış görülebilir. İnsülin direncini kırmak kolay bir süreç değildir. Yeme düzeni oldukça önemlidir. Paketlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak, fast food ve rafine yiyecekleri hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir.

İnsülin direnci riski yüksek olan insan grubu, kilo fazlası bulunan, ailesinde şeker hastalığı olanlar, ürik asit yüksekliği, açlık kan şekeri 90 üzeri ve benzeri durumda olan kişilerdir.

Ağız yoluyla alınan ve kan şekeri düşürücü ilaçlar 3 başlık altında toplanır.

  1. İnsülin duyarlılığını artıran ilaçlar.
  2. İnsülin salgılatıcılar
  3. Bağırsakta karbonhidrat emilimini azaltan ilaçlar.
  4. İnkretin temelli tedaviler.

İnsülin direnci bazı insanlarda görülür bazı insanlarda görülmez. Bunun açıklayıcı bir sebebi bulunmamaktır. Fakat beslenme şeklindeki bozukluklar ve genetik bazı özellikler insülin direncinin görülme oranını yükselten sebeplerdendir.

Источник: //hormonlarim.com/pankreas/insulin/insulin-direnci-ilaclari

İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir? Evde Bitkisel Tedavisi

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

Yemek yemeyi seven pek çok kişinin çıkmaza düştüğü bir konu vardır: Doymak ya da doymamak… Ne kadar çok yeseniz de doyduğunuzu hissetmediğiniz anlar muhakkak oluyordur.

Bu gibi durumlarda diyetisyene danıştığınızda, size insülin direncinizin işleyişinde bir problem olduğunu söyleyecektir.

Hatta insülin direnci değerleri normal seviyeye gelsin diye size bir diyet uygulayacak ve gerekirse insülin direnci ilaçları ile direnç kırılacaktır. Peki nedir bu “insülin direnci?”

Kilo vermek isteyip bir türlü veremeyenlerin, diyet listesine bir türlü sadık kalamayanların ve diyet sohbetlerinde insülin direnci adının geçmesine rağmen ne olduğunu merak edenlerin derdine derman oluyoruz. İnsülin direnci ve ötesi işte sizlerle…

İnsülin Direnci Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Kendinizde insülin direnci var mı diye merak ettiğiniz anda, insülin direnci belirtileri listesini bir gözden geçirin en iyisi. Bir iki belirti bile ihmale gelmeyecek kadar hayati önem taşır.

  • Şeker içeren besinlerden ve ağır yemeklerden sonra oluşan halsizlik ve uyku hissi en belirgin özelliğidir.
  • Yemek yemenize rağmen titreme, açlık, yorgunluk ve stres oluşması.
  • Günün herhangi bir diliminde midede oluşan açlık hissi.
  • Tatlı krizleri ve sıkça tatlı yeme isteği.
  • Kısa süre içinde alınan kontrolsüz kilolar.
  • Özellikle de bel çevresinde görülen yağlanma ve genişleme.
  • Boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerinde esmerleşme.
  • Karaciğer yağlanması.
  • Regl düzensizliği ve stres en belirgin özelliklerindendir.

Eğer bu belirtiler sizde görülmeye başladı ise; derhal doktor kapısını çalmalısınız!

İnsülin Direnci Diyeti, Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?

İnsülin direnci beslenme şeklinin sağlıksız olduğu durumlarda ortaya çıktığı için, bu durumu ortadan kaldırmak adına yine beslenme şekliyle oynamak zorundasınız.

Bu defa zararlı ve sağlıksız besinleri hayatınızdan çıkarıp sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelisiniz. Ayrıca beslenmeye ek olarak bol sıvı tüketimi, düzenli kahvaltı ve ara öğünler ile direnci kırabilirsiniz.

Bu demek oluyor ki; sizi sağlıklı besinlerle süslenmiş bir diyet bekliyor!

Yapılacak diyetler şok diyet olmamalıdır. Kısa süre içinde birden kilo vermektense; kilo verme süreci uzun bir döneme yayılmalıdır. Haftalık 500 gram veya 1000 gram kilo kaybı ideal ve sağlıklı bir rakamdır. Şeker ağırlıklı besinler yerine tam tahıllı ve bakliyat ağırlıklı beslenilmelidir. Bu şekilde uygulanan insülin direnci diyeti, sağlıklı bir yaşama ulaşmada büyük rol oynar.

İnsülin direnci olanlar için diyet listesi pek çok diyetisyen tarafından, danışanlarına tavsiye edilmektedir. İnsülin Direnci diyeti Ayça Kaya ve Canan Karatay tarafından da gündeme getirilmiştir.

Canan Karatay’ın kaleminden çıkan insülin direnci diyeti listesi şöyle olacaktır:

  • Sabah: 2 adet büyük boy ceviz, bolca yeşillik, 10 adet zeytin, 1 dilim tuzsuz peynir.
  • Öğle yemeği: 8 kaşık sebze yemeği, bol yeşillik ile yapılmış salata, 1 kase yoğurt.
  • Akşam: 1 porsiyon balık, köfte. Kırmızı et veya tavuk etinden sadece biri. Bol limonlu bir salata.
  • Ara öğünlerde ise: Şekersiz bitki çayları.

İnsülin Direnci Testi Nasıl Yapılır? Değerleri Kaç Olmalı?

Vücudunuzdaki insülin değerini ölçmek için insülin direnci testi yaptırmalısınız. Bunun için dahiliye doktoruna danışabilirsiniz. Aç karnına kan vermeniz sonucunda yapılır. Açlık kan şekeri ile açlık insülin düzeyleri çarpılır. 405’e bölünür. Sonucunda insülin düzeyi belirlenir. bu düzeye HOMA-IR adı verilir.

Kan testi sonucu 2.5 değeri üzerinde ise ciddi bir durum söz konusudur ve insülin direnci olduğu ifade edilir. 2.5 değerinin altında çıkan sonuçlar normal kabul edilir.

İnsülin Direnci Tedavisi: İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin direncinin kırılması için öncelikle yaşam şeklinin değişmesi gereklidir. Yaşam şekli durağan olan kişiler ve sağlıksız beslenenler şu püf noktalarına kulak vermeli!

  • Fast food yemeklerden uzak durmalısın.
  • Yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisin.
  • Tatlı kaçamaklarını sağlıklı şekilde yapmalısın. Meyve yemek ve tarçınlı süt içmek mesela!
  • Bolca su içmelisin.
  • Unlu gıdaları tam tahıllı gıdalar ile değiştirmelisin. Beyaz ekmek değil artık tam buğday ve kepek ekmeği seçmelisin.
  • Koç eşliğinde programlı şekilde spor yapmalısın. Hareket ederek direnci kırabilirsin.
  • Karbonhidrat alımını azaltıp düşük glisemik indekse sahip besinlerle beslenmelisin.
  • Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin.
  • Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin.
  • Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin. Sağlıklı yaşam ile sağlıklı bir bedene sahip olman çok kolay!

İnsülin Direnci Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu Kür Tarifleri

  • Beyaz Lahana: Yaklaşık 7 adet beyaz lahana yaprağını haşlayın ve ılımaya bırakın. Sıcağı geçen lahanaları süzün ve suyunu ayırın. Yemeklerde önce veya sonra 1 bardak ılık şekilde lahana yaprağı suyunu tüketin. Ilık şekilde tüketildiğinde etkisini gösterecektir. 15 gün boyunca bu kürü uygulamalısınız. 3 gün ara verdikten sonra 5 gün devamlı içmelisiniz.
  • Yasemin Çiçeği: Gün içinde bir fincan yasemin çayı tüketerek açlık şeker oranını normal seviyeye getirebilirsiniz. Kahvaltıdan 30 dakika sonra tüketmek daha etkili olacaktır. İnsülin direnci bitkisel tedavisi için yasemin çayı oldukça etkilidir.
  • Melisa: Her sabah uyandığınızda kahvaltı için çayınız demlenene kadar melisa çayı içmelisiniz. Melisa çayı ile insülin direncini zamanla ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Sinirli Ot: Sinirli ot adı verilen bitkiyi aktardan alıp çayını hazırlayabilirsiniz. Sinirli ot çayını akşam yemeklerinden 30 dakika sonra tüketmeniz durumunda insülin direncinizi kırmanız mümkün olacaktır.

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

Şeker Zararları Nelerdir? Şekerin 23 Zararlı Etkisi

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Источник: //www.nefisyemektarifleri.com/blog/insulin-direnci-nedir-belirtileri-nelerdir-diyeti-bitkisel-tedavisi/

İnsülin Direncinin Belirtileri ve Tedavisi

İnsülin Direncinde İlaç Tedavisi

Bu yazıda insülin direnci hakkında merak ettiğiniz İnsülin direnci sebepleri, insülin direncini nasıl yenilir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Ülkemizde kişi başına düşen ortalama vücut ağırlığının artması ve toplumun sağlık konusunda daha bilinçli ve dikkatli olması ile beraber insülin direnci hakkında artık daha çok merak eder, daha çok sorar olduk.

Bu durumu görmem insülin direnci ve yapabilecekleriniz hakkında bir yazı yazma ihtiyacı uyandırdı.

Bu yazıda insülin direnci nedir? sorusunun cevabından insülin direnci sebeplerine, insülin direncini yenmek için diyet sistemleri ve önerilerinden, insülin direncini yenmek için nasıl antrenman yapmanız gerektiğine dair birçok bilgiyi son bilimsel araştırmalar ile beraber bulacaksınız.

Merak uyandırıcı değil mi? Siz daha fazla merak etmeden ben başlıyorum!

İnsülin direnci nedir?

Hücrelerinizin zarlarında insülin reseptörleri (almaçları) bulunur. Bu reseptörler insülin uyarısını alarak hücre içerisinde bulunan ileticilere aktarır ve insülinin etkilerinin oluşmasına yardım eder.

İnsülin direnci ise bu noktada meydana gelir. İnsülin direnci oluştuğunda hücre ortamda bulunan insüline yanıtsız kalır. Böylece insülin direnci oluşmuş olur.

İnsülin direncinde karıştırılan nokta ise insülinin vücutta var olup olmadığıdır. Tip 1 diyabetin aksine insülin direncinde vücutta insülin bulunur (hatta normalden fazla) ama hücreler insüline yanıt vermez.

Güncelleme: Esasen insülin direnci, tip 2 diyabetten bir önceki durak olarak adlandırılabilir. Eğer tip 2 diyabetten muzdaripseniz tip 2 diyabet ve tedavi rehberimi okumayı unutmayın.

İnsülin direnci sebepleri (risk faktörleri)

İnsülin direnci risk faktörleri aslında konunun en önemli noktalarından biri. Zira insülin direnci oluşmadan önce önlem alabilmeniz için mutlaka bunları biliyor olmanız ve harekete geçmeniz gerekmekte.

İşte insülin direnci sebepleri (risk faktörleri):

  • Yüksek trigliserit düzeyleri (bu insülin direnci için hem risk faktörü hemde bir sonuç olarak göze çarpıyor.)
  • Artmış bel çevresi (erkeklerde 102 cm, kadınlarda 89 cm’den fazla),
  • 40 yaşından büyük olmak,
  • Hipertansiyon varlığı
  • Obezite (vücut kitle indeksinin 25’den büyük olması ),
  • Durağan (sedanter) yaşam tarzı,
  • Polikistik over sendromu (PCOS),
  • Uyku bozuklukları (özellikle uyku apne sendromu).

İnsülin direncinin belirtileri

İnsülin direncini saptamanın en doğru ve etkili yolu kan glikoz düzeylerine baktırmak olsa da şüphelenmeniz gereken birkaç durum mevcut.

Eğer aşağıdaki belirtiler bir süredir devam ediyorsa ve insülin direnci risk faktörlerini taşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve kan glikoz düzeylerine baktırmalısınız.

  • Yemeklerden sonra oluşan uyku hali,
  • Sürekli hissedilen açlık,
  • Hızlı kilo alma veya uygun diyete rağmen kilo verememe,
  • Kan yağlarındaki bozukluklar (özellikle trigliserit),
  • Odaklanma ve düşünce kabiliyetinde bozulmalar.

Eğer uzun süredir kolesterol değerleriniz yüksek ve uygun diyet ile düşüremediyseniz insülin direncini mutlaka düşünmelisiniz.

Ayrıca birkaç deri değişikliği sizi uyarmalı. Aşağıda verdiğim deri değişiklikleri kesin insülin direncini göstermesede birçok çalışma ile insülin direncine bağlı ortaya çıkabileceği görülmüş.

Genelde bu deri değişikleri boyun, ense, dirsek, genital bölgede meydana gelir. Orta bölümde görülen beyaz kutu içerisinde gördüğünüz esmerleşme olarak tanımlayabileceğimiz değişiklik “akantozis nigrikans” olarak adlandırılır. Deri renginin koyulaşması ile tariflenebilir.

Bir diğer gösterge ise sol alt kutucukta görebileceğiniz deri kalıntıları “skin tag”dir. Deri kalıntıları tamamen sağlıklı insanlarda da bulunabilmesine rağmen, deri renginin koyulaşması ile beraber görülmesi insülin direnci açısından anlamlı olabilir.

Yazının devamında insülin direncini yenmek için egzersiz ve beslenme tavsiyelerinde bulunacağım.

İnsülin direncinin Tedavisi

Konuya hızlı bir giriş yapmak isteyenler için videom aşağıda. İzlemeyi unutmayın.

İnsülin direnci için diyet önerileri aslında tamamen sağlıklı beslenme prensiplerine dayanıyor. Bu konuda verilecek 2 ana öğüt var.

1.Karbonhidrat alımını azalt.

Azalan karbonhidrat alımı metabolizmanızın karbonhidratı daha verimli kullanması ile sonuçlanır.

2.Düşük glisemik indeksi olan besinleri tüket. 

Düşük glisemik indekse sahip besinleri tüketmeniz vücudunuzda daha az insülin dalgalanması yaratır ve hiper/hipo glisemi (düşük ve yüksek kan şekeri) ataklarından sizi korur.

Ama,

1. ve 2. maddeler tek başına insülin direncini yenmenize yardım etmez. Bununla beraber kilo vermeniz gerekmekte.

Son yapılan araştırmalar yağ dokusunun inflamasyona sebep olduğunu göstermekte. Oluşan bu inflamasyon ise hücre düzeyinde “sitokin” adı verilen savunma maddelerinin salgılanmasına sebep olup insülin direnci oluşturabilmekte.

Bu sebeple düşük karbonhidrat ve glisemik indekse sahip besinler ile beslenmenin yanında kilo vermeye de odaklanmalısınız.

3.Vitamin D alımını arttır

Düşük D vitamini düzeyinin insülin direnci oluşturduğu hatta tip 2 diyabet riskini arttırdığı konusunda ciddi araştırmalar var. Hatta vitamin D alımının insülin direncini kırmakta oldukça önemli bir supplemet olduğunu biliyoruz.

Bu sebeple özellikle düşük D vitamini düzeylerine sahip olan bireylerde mutlaka D vitamini alımı arttırılmalı. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve çalışmalara D vitamini rehberi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Ayruca doğru D vitamini düzeylerini öğrenmek için D vitamini kaç olmalı? adlı yazımı okuyabilirsiniz.

İnsülin direnci için diyet programı

Peki insülin direnci ile savaşabileceğiniz diyet programları var mı? Cevabım evet!

1. Ketojenik diyet

Ketojenik diyet çok düşük kalori alarak vücudu yağları enerji için kullanmaya zorlaması ile tanınır. Bu sayede hem insülin direnci ile savaşılıp hemde kilo verilebilir.

Ketojenik diyet hakkında ayrıntılı bir yazım mevcut. Yazıya ketojenik diyet rehberi adı ile ulaşabilirsiniz.

2. İntermittent fasting (aralıklı oruç) 

İntermittent fasting uzun açlık periyotları (16-18 saat) ile kısa tokluk (8-6 saat) periyotlarının olduğu bir beslenme tarzı. Bu beslenme tarzı ile vücudunuzu uzun süre beslemeyecek ve insüline karşı duyarlı hale getirebileceksiniz. Hızlı kilo verdirmesi ise intermittent fastingin güzel olan bir diğer yönü.

İntermittent fasting ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için intermittent fasting rehberi adlı yazıma göz atabilirsiniz.

3. Paleo diyeti

Sadece çiğ karbonhidrat kaynakları, yüksek lifli gıdalar ve doğal beslenme tarzı paleo diyetini hem sağlıklı, hemde insülin direncini yenmek için iyi bir aday yapıyor.

Paleo diyeti hakkında da yazdım tabi ki. Paleo diyeti rehberi adlı yazımda paleo diyeti ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İnsülin direncine iyi gelen besinler

Doğada bazı besinler ise insülin direncini aşma konusunda size yardım edebilir. Sıralamaya hemen başlıyorum.

Yeşil çay

Yeşil çay yağ depolarının glikoz almasını engellerken kas hücrelerinin glikoz alımını arttırır. Bu glikozun depolanmasının yavaşlaması ve harcanma hızının artması demek.

Ayrıca yeşil çay hücre zarında bulunan ve glikoz geçişini düzenleyen GLUT4 taşıyıcılarını aktive eder.

Yeşil çayın aşırı tüketiminin kilo alımına sebep olabileceği açıklandı. Bu konu hakkında bir araştırma yazım var. Aşırı yeşil çay tüketimi kilo aldırır mı? adlı yazıma giderek araştırmamı okuyabilirsiniz.

Omega-3 yağları

Omega-3 yağları hücre duvarı yapısının düzenlenmesine yardım eder ve inflamasyonu azaltır. Ayrıca omega 3 yağlarının tam olarak alınması sonucundan insülin direncinin olumlu olarak değiştiğini biliyoruz.

Zerdeçal

Zerdeçal glikozun hücre içine alımını aktive eder.

Zerdeçal içerisinde bulunan curcurmin adlı etken madde 2009 yılında yapılan bir araştırmada şuan insülin direnci için kullanılan en etkili ilaçlardan biri olan metformin’den onlarca kat daha etkili olduğu görülmüş.

Zerdeçal hakkında ayrıntılı bilgi almak için zerdeçal faydalı mı? adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Zencefil

Zencefil açlık kan şekerini azaltır.

Tip 2 diyabet hastalarında yapılan bir araştırmada 88 denek ikiye ayrılıyor. Bir gruba günde 2 kapsül plasebo (etkisiz madde) veriliyor. Diğer gruba ise günde 2 kapsül zencefil tozu veriliyor.

Araştırma sonunda zencefil tozu tüketenlerin açlık kan şekeri %10.5 azalırken, zencefil tozu tüketmeyenlerin açlık kan şekeri normal/artmış olarak gözleniyor.

Tarçın

Ayrıca tarçında zencefile benzer bir etkiye sahip. Tarçının açlık kan şekerini düşürmesi için ise günde sadece yarım çay kaşığı tüketmek yeterli.

Tarçın kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgi için tarçının faydaları adlı yazıma gidebilirsiniz.

İnsülin direnci için egzersiz

İnsülin direncini azaltma konusunda ortak yanılgı bu sorunu sadece diyet ve ilaçların çözebileceğini düşünmek. Aslında elimizde harika bir çözüm yöntemi daha var. Egzersiz!

İnsülin direncini yenmek için nasıl egzersiz yapacağınıza değinmeden önce bu konu hakkında yapılmış birkaç araştırmayı sizinle paylaşmak istiyorum.

İlk Araştırma 

Araştırma sağlıklı, 18-49 yaş arasındaki katılımcılar üzerinde uygulanıyor. Günde 60 dakika basit ve hafif egzersiz (yürüyüş) yaptırılan katılımcıların insülin dirençlerinin yaklaşık %25 azaldığı görülüyor.

Araştırmanın devam eden kısmında egzersiz süresinin arttırılmasının insülin direncindeki azalmayı arttırdığını gösteriyor.

İkinci araştırma

İkinci araştırma ise 12 obez, ergenlik çağındaki çocuk üzerinde 12 hafta boyunca yapılıyor. Araştırmada deneklere haftada 2 kere, 1 saatlik bütün kas gruplarını içeren dayanıklılık egzersizleri uygulatılıyor.

Sonuç olarak deneklerin kilo vermemesine rağmen insülin dirençlerinde azalma gözlemleniyor.

İnsülin direnci için egzersiz önerileri

Araştırmalar ile beraber aslında insülin direncini azaltma konusunda egzersizin ne kadar önemli bir çözüm olduğunu gördük. Burada önemli bir nokta daha var.

Egzersiz diyetten farklı olarak kilo değişimi olmamasına rağmen insülin direncini azaltabiliyor!

Bu durumun sebebi egzersiz sonrasında kasların ihtiyacı olan besin maddelerini alması için kas hücrelerinin zarlarının glukoza daha geçirgen olmasıdır.

Bu konuyu egzersiz sonrası beslenme yazısında fırsat penceresi olarak ayrıntılı bir şekilde inceledim.

Hadi egzersiz seçeneklerini inceleyelim.

  • Koşu ve koşu disiplinleri
  • Yüzme
  • Bisiklet
  • Ağırlık antrenmanı

olarak sıralanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek tempolu egzersizlerin insülin direncini daha iyi azalttığı.

Mümkünse yüksek tempolu egzersizleri tercih etmelisiniz. Bunlardan en önemlileri HIIT ve Tabata protokolü olarak sıralanabilir.

Ayrıca ağırlık egzersizini mümkünse aerobik egzersizi ile eş zamanı yapmalısınız. Ağırlık antrenmanı sırasında kas kütleniz insüline daha duyarlı olur ve bu uzun vadede insülin direncini azaltır.

Sonuç: İnsülin direncini yenmek için

  • Kilo verin.
  • D vitamini düzeylerini yüksek tutun.
  • Egzersiz yapın. Egzersizler içinde ise yüksek yoğunluklu kardiyo ve ağırlık egzersizleri ilk tercih.
  • Diyet yapın.

    Özellikle ketojenik diyet ve intermittent fasting insülin direncini azaltma konusunda oldukça etkili.

  • İşlenmiş besinleri hayatınızdan çıkarın. Zira işlenmiş besinler inflamasyona ve bozuk kan şekeri düzeylerine sebep olabilir. Organik ürünler iyi bir tercih olacaktır.

  • İyi uyuyun, stres kontrolünü öğrenin. (Uyku hakkında sorularınız için uyku hakkında her şey adlı yazıma göz atabilirsiniz.)
  • Yeşil çay, zencefil, zerdeçal, tarçın gibi besinleri diyetinize ekleyin.

Artık insülin direncinin belirtileri ve tedavisi hakkında birçok bilgiye sahipsiniz. İnsülin direncini yenmek için beklemeyin, harekete geçmenin tam zamanı!

Источник: //www.fitekran.com/insulin-direnci-rehberi/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.