Kabızlığın Çareleri

içerik

Kabız mısınız? Kabızlığa ne iyi gelir? nasıl geçer? işte burada!

Kabızlığın Çareleri

Kabızlık bilindiği gibi her yaştan ve her kesimden insanın bazen sık sık bazen de ara sıra maruz kaldığı bir durumdur. Kabızlığa sebep olan bir çok gündelik sebep olsa da kimi zamanlar bu durum ciddiye alınmalı, mutlaka bir doktora müracaat edilmelidir.

Kabızlığa ne iyi gelir?

Kimi zamanlar örneğin haftalar süren kabızlık durumları yaşanabilir, bu tür durumlarda mutlaka bir doktora gidilmesi gereklidir fakat dönem dönem yaşanan kabızlıklar genellikle beslenme ve yaşam düzeni kaynaklı olabilmektedir. Siz yine de birkaç günden fazla süren kabızlıklarınız da mutlaka bir doktora gözükün.

Çünkü birkaç günden fazla süren kabızlık genellikle bağırsaklarda ve vücudun bazı kesimlerde ciddi problemlere sebep olabilir.

Örneğin kabızlığın sebep olduğu bazı problemler;

# Çeşitli baş ağrısı sebepleri ( Genellikle yoğun kabızlık dönemlerinde kişilerde görülmektedir. )

# Mide ağrıları

# Bağırsaklarda ağrı

# Bazı antidepresan yada çeşitli ilaç türleri

# Aşırı kafein tüketimi

# Yemeklerin az çiğnenmeden yutulması

# Keyifsizlik ve bunalma denilen ruh halleri vb.

Kabızlık durumunda karşılaşılabilir. Çünkü kabızlık kişinin vücudunda rahatlamayı engelleyici için bu tür problemler kolaylıkla meydana gelebilmektedir.

Peki kabızlık neden olur?

Kabızlığın sebeplerini inceleyecek olursak eğer karşımıza bir çok sebep çıkabilmektedir;

# Hareketsiz bir yaşam

Herhangi bir günlük egzersiz, hareketsiz bir yaşam, kabızlık gibi bir çok probleme sebep olabilmektedir. Bu yüzden her sağlıklı birey için basitte olsa sportif bir aktivite oldukça yararlı olacaktır.

# Düzensiz uyku

Uyku düzeni insanlarda oldukça önemlidir. Ruh halinden tutunda, düzenli bir yaşama adapte olabilmesine kadar, bir çok hastalık ya da benzeri konularda önemi günümüzde oldukça belirgindir.

# Lifsiz beslenmek, yanlış beslenme düzeni

En önemli konulardan biri olan beslenme düzeni, kabızlık konusunda altın anahtar rolünü üstlenmektedir. Özellikle hızlı tüketilen kuru gıdalar, lifsiz besinler tüketmek, yoğurt, meyve gibi ürünlerin oldukça az tüketilmesi ve bunun gibi sağlıksız beslenme düzeni bireyi kabızlığa sürükleyecektir.

# Yetersiz Sıvı alımı

Su bilindiği gibi vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Günlük sıvı alımı vücudumuz için bir çok konuda oldukça önemlidir.

# Çeşitli hastalıklar

Örneğin bağırsak kanseri, çeşitli bağırsak ya da çeşitli iç organ hastalıkları kabızlığa neden olabilmektedir.

# Dışkılama alışkanlığının yanlış olması

Sanırım doğru okudunuz, dışkılama alışkanlığının yanlış olması bir çok soruna sebebiyet verebilmektedir. Örneğin günümüzde sık sık yapılan dışkı tutma işlemi oldukça zararlı bir eylemdir. Bunun yanında dışkı geciktirme, hızlı dışkılama gibi konular aslında oldukça önemli konulardır.

Doğru dışkılama pozisyonu 45 derece açıyla oluşturduğumuz pozisyondur ve bir dışkılama süresi ortalama 8-12 dakika arası sürmelidir. Hızlı ve oturur pozisyonda dışkılıyorsanız büyük bir yanlışın içerisindesiniz.

Tüm bunların yanında sizin yine de mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeniz oldukça faydanıza olacaktır.

Peki kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlığın sebeplerinden bahsettikten sonra pratik olarak uygulayabileceğiniz kabızlığa ne iyi gelir? ve kabızlık nasıl geçer? konularına değinmek gerekir;

# Oldukça lifli gıdalar tüketmeye çalışın

Lifli gıdalar vücudunuz için oldukça önemli ve değerli gıdalardır. Meyve ve sebze bol bol tüketin. Yeşil ağırlıklı beslenmek denemese de tükettiğiniz gıdalar arasında mutlaka yeşil gıdalar olsun aynı zamanda meyve tüketimine oldukça dikkat etmek önemli. Örneğin A vitamini ve E vitamini, çeşitli Mineraller vücudunuz için bir yaşam kaynağı.

# Yoğurt oldukça değerli

Yoğurt Prebiyotik özelliği sayesinde ve içeriğinde bir çok faydalı öge ile bağırsaklarınız ve mideniz için oldukça yararlı bir gıdadır. Gün içerisinde meyveler ve çeşitli lifli ürünler ile örneğin mısır gevrekleri ve buğday gibi bir çok gıda ile severek tüketebilirsiniz.

# Sıvı alımına dikkat

Sıvı alımına oldukça dikkat edin ve yeterli miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun. Fakat sıvı derken sağlıklı sıvılardan bahsetmekteyiz. Örneğin çeşitli doğal ya da güvenilir meyve suları, başlı başına tamamen su, ya da içerisine meyve yerleştirilmiş fresh hazırlanmış sular, soda ya da doğal mineral suları tüketebilirsiniz.

# Kayısı ve İncir, Üzüm

Kayısı ve incirin bağırsaklara oldukça faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Günlük bir avuç kayısı ve incir tüketmeniz bağırsaklarınızı rahatlatacak ve size faydalı olacaktır. Çünkü üzüm, kayısı ve incir lif açısından oldukça zengin besinlerdir.

Hatta araştırmalarımız sonucu kayısı, sütle kaynatılabilir veya kaynatılan sütün içerisine kayısı konularak tüketilebilir şeklinde bir bilgiye de ulaştık.

# Ispanak ve Lahana

Ispanak, lahana ve sebzegillerin tüketimi bağırsakları rahatlatmak için oldukça yararlı. Biz bu kısma bol bol sebze tüketimi diyelim. Bildiğiniz gibi sebzeler oldukça lifli ve sağlıklı gıdalar. Özellikle ıspanak ve pırasa tüketmeye özen gösterin.

# Zeytinyağı

Kabız olduğunuz durumlarda bile bir kaşık zeytinyağı içmenin faydalı olduğu bir çok mecrada yer almakta. Ölçek olarak bazı mecralarda bir tatlı kaşığı, bazı sitelerde ise bir yemek kaşığı olarak geçiyor. Fakat bağırsaklar için oldukça faydalı.

O yüzden zeytinyağı tüketimine dikkat etmelisiniz. Zeytinyağı ve yağ tüketimi vücut için oldukça önemli. Bizim önerdiğimi bir yemek kaşığı zeytinyağı tüketmeniz yönünde olacaktır.

# Spor ve hareket

Gündelik yaşantınızda hafif tempolu yürüyüşler, çeşitli sportif aktiviteler yapmanız oldukça yararınıza olacak ve vücudunuzun yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Ek olarak uyarılar;

Kabızlıkla mücadele etme de yazdıklarımızın önemi oldukça büyük fakat bunun yanında yapabileceğiniz ufak uygulamalarda mevcut tabi, bunlar;

# Dışkı, tuvaletinizi tutmaktan oldukça kaçının,

# Ufak egzersizler mutlaka yapın,

# Uyandığınızda kahvaltınıza dikkatli edin, kahvaltı oldukça önemli,

# Bazı platformlarda sabah uyanınca bir çay bardağı kadar ılık su içmenin bağırsakları erken çalıştırdığı için faydalı olabileceği belirtilmiş fakat hatırlatmakta fayda var sabahları ılık su tüketmek aç karnına zayıflama konusunda etkili olacaktır.

Sağlıklı günler dileriz.

Az aşağıda yorum bölümümüz var. O kısımdan bize değerli yorumlarınızı iletebilirsiniz. Zele okuyacağımızdan şüpheniz olmasın. Ayrıca sitemizin güzel ve kullanışlı da bir soru cevap platformu bulunmaktadır. Bir göz atın derim

Источник: //www.agrisinaiyigelen.com/kabiz-misiniz-kabizliga-ne-iyi-gelir-nasil-gecer-iste-burada/

Kabızlık Nasıl Giderilir? Kabızlığı Ne Giderir?

Kabızlığın Çareleri

İnsanların birçoğu ishal yada kabızlık yüzünden yakınır, hayatları tam bir kabusa dönüşür. Düzenli olarak dışkı yapamamak belli bir süre sonra herkes için problem olmaya başlar. İshal kadar kabızlık da oldukça büyük bir sağlık sorunudur.

Saatlerce karın ağrısı çekmek, tuvalette beklemek, karın şişliği oluşması kabızlık sonuçlarından bazılarıdır. Tıp dilinde konstipasyon olarak da anılan bu rahatsızlık halk dilinde peklik olarak da bilinir. Eğer tedavi edilmezse hemoroid yani basur, karın ağrısı, karında şişlik sonucu kilo alma gibi sonuçlar görülebilir.

Ayrıca çeşitli bağırsak hastalıklarına da yol açar. Birçok kişi doktora gidip tedavi olmaya çalışırken birçok kişi de şifalı bitkiler ile bitkisel tedavi yöntemleri araştırmaktadır. Yazımızda kabızlık nasıl giderilir, kabızlık için ne yapılmalıdır ve ne iyi gelir gibi konulardan bahsedeceğiz.

Eğer sizin de böyle bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktora başvurun veya şifalı bitkilerden yararlanmaya çalışın.

Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bu rahatsızlık için öncelikle düzenli yemek yemeniz oldukça önemlidir. Öğün atlamamak, her öğünü zamanında yemek bu kötü hastalığa yakalanmamak için oldukça büyük önem taşır. Yediğiniz yiyecekleri iyice çiğnemeye özen gösterin. İyi çiğnenen yiyecekler bağırsaklarda daha kolay emilir ve dışkılanır.

Ayrıca meyve ve sebzeyi dengeli tüketmeniz gerekir. Sürekli et yemek, sürekli meyve yemek yada sürekli sebze tüketmek de yanlıştır. Tüm yiyeceklerden düzenli ve dengeli bir şekilde yemelisiniz. Sulu yemeklerden ve içeceklerden bolca tüketmelisiniz.

Pilav, makarna, ekmek, patates gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdalardan sıkça tüketmekten kaçınmalısınız.

Karnınıza masaj yapmanız da bu rahatsızlığı yenmeniz için başka bir çözüm yoludur. Karnınızın altındaki bölgeye özellikle kasıklarınıza doğru elinizle hafifçe bastırarak sağdan sola ve soldan sağa doğru masaj yapmalısınız. Bu hareketler kabızlık için size çok yardımcı olacaktır. Bu hareketleri otururken veya uyumadan önce yatarken yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:  Salatalığın Faydaları Nelerdir?

Gün içinde bol miktarda su tüketmeniz de çok önemlidir. Su içmeyi sevmiyorsanız suyu sevdiğiniz gibi içilecek hale getirmelisiniz. Örneğin tatlı yiyecekleri seviyorsanız suyun içine kırmızı elma atabilirsiniz.

Yada tuzlu yiyecekleri seviyorsanız suyunuzun bulunduğu sürahiye birkaç tutam taze nane ve yeşil elma ekleyerek suyunuzu daha ferah bir hale getirebilirsiniz. İşte bu sayede daha çok su içme isteği hissedeceksiniz. Spor yapmak da çok iyi bir çözüm yoludur.

Spor yaparak hem sağlıklı yaşayabilir hem de kabızlık sorununu giderebilirsiniz. Stresten de mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Kabızlık Bitkisel Çözümü Nedir? Kabızlığı Ne Giderir?

Yazımızda meyve ve sebzeyi dengeli tüketmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Özellikle muz da çok fazla tüketmemelisiniz. Bağırsaklarınızı gevşetici sebze ve meyveleri tercih etmelisiniz. Özellikle karnabahar, brokoli, bal kabağı, erik ve kivi gibi meyve ve sebzeleri yiyebilirsiniz.

Armut yeyip üzerine bir bardak su içerek de bu durumdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Buğday ekmeği yerine kepekli ekmek veya tahıllı ekmek tüketmelisiniz. Metabolizmayı hızlandırıcı çaylar içmek de sizi rahatlatacaktır. Keten yağı içmek de kabızlık için bitkisel çözümler arasındadır.

Biberiye, incir gibi bitkiler de bitkisel çözümlere örnektir.

Dr. Ender Saraç’ın Kabızlık İçin Önerileri

  • Pırasa, lahana, ıspanak, pazı, brokoli ve kabak tüketin.
  • Kabızlığı gidermek için Su tüketimi çok önemlidir. Günlük en az bir buçuk litre su tüketin.
  • Kuru kayısı, kuru mürdüm eriğini tarçın ile beraber kaynatılarak komposto olarak içilmelidir.
  • Barsak çalıştırıcı olan Trabzon hurması başta olmak üzere portakal, mandalina ve kabuklarıyla beraber yenen bazı meyveleri tüketin.
  • Kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyatları tüketin.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Greyfurt, pomelo ve avokado meyvesi tüketilmelidir.
  • Kepek barsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir. Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler tüketerek barsaklarınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Hiç hareket etmeyen ve hareketini kısıtlamış olan kişilerde kabızlık görülebilir. Bu yüzden karın egzersizi yaparak veya hareketi arttırarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Isırgan Otu Faydaları

Dr. Ender Saraç’ın Kabızlık Giderici Çay Tarifi

Dr.Ender Saraç’tan kabızlığı ne giderir sorusuna cevap geldi.

5-6 parça barut ağacı kabuğu, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu ve 3-4 yaprak sinameki üzerine sıcak su konularak üstü kapatılarak 4-5 dakika demlenmesinden sonra içilir.

Bu çayı yaparken sinamekiyi fazla kaçırmamak gerekir çünkü çok fazla gaz yapması ve bağırsakları hızlı çalıştırmasından dolayı fazla tüketildiğinde sinameki içmeden tuvalete çıkılamaz hale gelinebilir ve kabızlık artan seviyeye çıkabilir.

Dr. İbrahim Saraçoğlu’dan Kabızlığa İyi Gelen Çorba Tarifi

Dr. İbrahim Saraçoğlu’danan kabızlık nasıl giderilir için çözüm yolları geldi. 1 kilogram arpayı üstünü örtecek kadar akşamdan su dökülerek  sabaha kadar bekletilir.

Bekletilen bu arpa sabah haşlanır. Daha sonra kabak, pırasa, ıspanak ve kereviz sapı eklenerek pişirilir.Çorba kıvamına gelene kadar karıştırılır.

Bu çorba her sabah şikayetleriniz gidene kadar aç karınla içilir.

Diyetisyenlerden Kabızlık Karşıtı Muhteşem Karışımlar

  • Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.
  • Zeytinyağına banılmış kepekli ekmek ile bağırsaklarınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Yulaf ezmeli, ketentohumlu müsli sabah kahvaltılarında tüketilmelidir. Lif oranı yüksek olduğundan probleminizi gidermenizde yardımcı olacaktır.

Источник: //www.sifalibitkitedavisi.com/kabizlik-nasil-giderilir.html

kronik Kabızlık

Kabızlığın Çareleri

Kronik kabızlık diğer bir deyimle müzmin peklik seyrek, sert ve zor dışkılamayı tanımlar yani birden fazla boyutu vardır. Tamamen bağırsağın hareket sıklığı ile ilgili bir durumdur.

Kronik kabızlık kalın bağırsakla ilgili bir durumdur.

Normal insanda 20 dakikada bir defa kasılan kalın bağırsak peklik sorunu olan kişilerde 3-5 saatte bir defa kasılır ve bu kişiler günlerce tuvalete çıkmayabilirler.

Kronik Kabızlık Nedenleri ;

Bağırsağın uzun olması

Bağırsağın yavaş çalışması (tembellik)

Genetik yatkınlık

Posadan fakir beslenmek

Dışkılama alışkanlığı ( tuvalette uzun kalmak)

Dışkıyı ertelemek ( işi gereği tuvalete gidemeyenlerde yada dışarıda tuvalet kullanmayı sevmeyenlerde olur)

Kronik Kabızlık Tedavi ;

Tedavi sebebe yönelik olmalıdır, sebep çok açık değilse extra destek sağlanır.

Bağırsak uzunsa ve de aşağıdaki önerilere rağmen kabızlık düzelmediyse, hastanın yaşam kalitesini artırmak için ameliyatla bağırsak kısaltılabilir.

Yavaş çalışma için bol posalı gıdalar tüketilir, yine genetik yapı değiştirilemeyeceği için bol posalı gıdalarla desteklenmelidir.

Dışkılama isteği geldiğinde asla ertelenmemeli ve en kısa sürede yapılmalıdır.

Kronik Kabızlık Belirtileri

Sert dışkı çıkarma yanı sıra, gaz çıkarmada zorlanma, karında aşırı gaz birikimi, karında sancı gibi şikayetler görülür.

Kronik Kabızlık İçin Ne Yapılmalı

Tüketilen posalı gıda miktarı giderek artırılmalı, aynı gıdaları tüketmelerine rağmen bazı kişilerin kabız kalması bağırsağın yavaş çalışmasındadır. Bu durumda yapılması gereken şey hareketi arttırıncaya kadar giderek alınan posa miktarını artırmaktır. Normal yiyeceklerle bu sağlanamıyorsa bu durumda kepek tüketilmelidir.

Kepek tüketmenin sınırı yoktur, önce günlük yarım bardak yenir sorun düzelinceye kadar gerekirse günde 3 su bardağı kepeğe kadar çıkılabilir. Kepek tüketimiyle düzelmeyecek kabızlık yoktur. Bu tamamen sistemin eğitimiyle ilgilidir.

Sorunun düzeldiği posa miktarı belirlenip bu miktarın tüketimi 3-4 ay aralıksız devam edilirse bağırsaklar eğitilmiş olur ve artık sorun olmaktan çıkar.

Tüketime ek olarak hareketli yaşam da pozitif etki sağlar.

Posalı gıda tüketimine ek olarak;kayısı, kayısı kurusu, incir, erik gibi şeylerde olumlu etki sağlar.

Dışkılama alışkanlıkları mutlaka normal düzeylere çekilmelidir.  Şunlara dikkat edilmelidir. İstek tam oluştuğunda gidilmeli ve tuvalet 1-2 dakikada terk edilmelidir. Bunu rahat yapabilmek için ilk kısım dışkı çıkarıldığı anda hala istek varmış gibi gelse bile kalkılmalıdır.

Kronik Kabızlık İlaçları ;

Doğrusu sorunu ilaçlarla değil yukarıdaki önerilerle çözmektir ancak geçiş sürecinde yani ilk dönemler. Bekunis, laksefenol, duphalac gibi ilaçlar kullanılabilir ama tüm bunlara geçici olduğu gözüyle bakılmalıdır yoksa bir süre sonra bunlar olmadan dışarı çıkılamaz. Kabızlık ilaçları bağımlılık yapar tereddütü işte buradan kaynaklanır.

Kronik Kabızlık Bitkisel Tedavi

Aslında bitkiler en iyi posa kaynağı olduğu için her bitki kabızlığa iyi gelir ancak bunlar içinde sinameki otu farklı bir yere sahiptir. Sinameki otu inca bağırsakları hızlandırma etkisi vardır ve kabızlığı düzeltir ancak sinameki otunu ilaçlardan farkı düşünmemek gerekir , bitkisel olsa da bir anlamda bağımlılık yapar.

Kronik kabızlıkta bitkisel ilaç nasıl hazırlanır ? Sinameki otu normal çay gibi demlenir ve duruma göre az miktarla başlanıp giderek artırılır. Fazla içilirse bezdirici düzeyde ishal yapabilir.

Kabızlık zararlımıdır ?

Evet zararlıdır, bilinen makat hastalıklarının hepsinin sebepleri arasında sayılmaktadır. Özellikle basurla ilişkisi çok nettir. Kalın bağırsak kanserleri sebepleri arasında da sayılmaktadır.

Bağırsak Tembelliği Çözümü

En doğru yaklaşım posalı gıda tüketimidir. Ne kadar posa tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye çok değiştiği için sorun yaşayan kişi giderek artan bir şekilde posa tüketimini artırmalıdır.

Öncelikle günlük tüketilen sebze ve meyve miktarı artırılmalıdır. Çok artırılmasına rağmen düzelmiyorsa bu durumda en etkili posa olan kepek tüketilmelidir.

Beslenme konusu konunun sonunda ayrıntılı yazılmıştır.

Dışkılama alışkanlığı normale getirilmelidir. Nerede olunursa olunsun ihtiyaç halinde gidilmeli asla bekletilmemelidir.

Sabah kahvaltıyı evde yapıp kahvaltıdan sonra tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirip bunu bağırsaklara öğretmelidir.

Tuvalete tam ihtiyaç olduğunda girilmeli ve sadece ilk kısım çıkarılıp hala ihtiyaç varmış gibi gelse dahi tuvalet terk edilmelidir. Asla daha fazla çıkarmak için çabalamamalıdır.

Kabızlıkta Ne Yenir

Aslında olayın özü yemektir ve şöyle bir yol izlenebilir; Genel anlamda sıvı tüketimi artırılmalıdır bu su, çay veya başka bir sıvı gıda olabilir ancak tek başına sıvı artışı sorunu çözemez. Var olan yeme alışkanlıklarında sebzenin miktarı artırılmalı ve özellikle akşamları meyve tüketilmelidir.

Ekmek olarak sadece kepekli ekmek yenmelidir. Bunlarla istenilen sonuç elde edilemediyse tüketilen sebze ve meyve miktarı giderek artırılmalıdır. Hala çözüm bulunamadıysa o zaman ek olarak kepek tüketilmelidir. Bu konuda en etkili posa kepektir.

İneklere verilen kepekten (iri parçacıklı olması daha iyidir) her akşam bir su bardağı kepek süt, ayran, yoğurt çorba gibi gıdalara karıştırılarak yenmelidir. Yine yetersiz kalıyorsa yani dışkının kıvamı normale getirilemediyse bu bir bardak kepek 2-3 bardağa veya daha fazlasına çıkarılabilir.

Uygun miktar yakalanıp aralıksız 2-3 ay kullanılması durumunda bağırsağın hareketlenmesini kalıcı olarak artırması sorunun kalıcı çözülmesi anlamına gelir ki en doğru yaklaşım budur.

Bebeklerde Kabızlık

Bebek dışkılayamaz dışkılayamadığı için daha da kabızlaşır ve rahatsız ettiği için sürekli ağlar. Ek gıdaya geçildiyse erişkinlerde önerildiği gibi sebze meyve püre halinde verilebilir.

Ek gıdaya geçilmediyse yukarıda bahsedilen emilmeyen şeker içeren duphalac normolak gibi şuruplar kullanılabilir, belirlenmiş hiçbir yan etkisi olmadığı için bebeklerde de güven kullanılabilir.

Kullanılacak miktar sorun çözülene kadar artırılabilir.

Kabızlığın Neden Olduğu Hastalıklar

Makat hastalıklarının hepsinin oluşumunda kabızlığın etkisi az veya çok vardır. Makat çatlağından bağırsak kanserine kadar tüm hastalıkların oluşumunda etkisi vardır. En fazla neden olduğu hastalıkların başında makat çatlağı gelir ki neredeyse % 95 kabızlıktır. İkinci sırada hemoroid (basur) gelir. Buraaki etkisi direk değildir ıkınmaya neden olarak hemoroid oluşmasına neden olur.

//www.ideaklinik.com/kabizlik-nasil-giderilir.html

Источник: //www.doktoronerileri.com/kronik-kabizlik

Kabızlık: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kabızlığın Çareleri

Kabızlık, bir sindirim sistemi sorunudur. Çoğunlukla, kolon tarafından kalın bağırsaktaki gıdaların suyu fazla emildiğinde oluşur. Gıda, sindirim sisteminde daha yavaş hareket ettiğinde, kolon daha fazla su emer. Sonuç olarak, dışkı kuru ve sert olur. Bu olduğunda, dışkılama (bağırsakların boşaltılması) çok acı verici hale gelebilir.

Kabızlık Hakkında Hızlı Bilgiler:

Aşağıda kabızlık ile ilgili önemli noktalar listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.

  • Kabızlık genellikle yiyeceklerden çok fazla su absorbe edildiğinde ortaya çıkar.
  • Kabızlık nedenleri arasında fiziksel hareketsizlik, bazı ilaçlar ve yaşlanma içerir.
  • Bazı durumlarda kabızlık yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatlayabilir.
  • Müshil ilaçlar yalnızca son çare olarak kullanılmalıdır.

Kabızlık Nedenleri Nedenlerdir?

Kabızlık, kalın bağırsak çok fazla su emdiğinde ortaya çıkar. Kolondaki kaslar yavaş yavaş veya kötü şekilde kasılıyorsa, dışkının çok yavaş hareket etmesine ve daha fazla su kaybedilmesine neden olabilir.

Aşağıdakiler kabızlık için en yaygın sebepler arasındadır:

1) Beslenmede lif eksikliği

Lifli gıdaları yeterince tüketen kişilerin kabızlık şikayeti daha az olur. Lif içeren meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif zengini gıdaları tüketmek önemlidir. Lif, bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığı önler.

Az lif içeren gıdalar arasında peynir, et ve yumurta gibi yüksek yağlı gıdalar bulunur.

2) Fiziksel hareketsizlik

Fiziksel olarak aktif ve hareketli olmamak, kabızlık sebepleri arasındadır. Özellikle yaşlılarda hareketsizlik sonucu kabızlık şikayeti daha yaygındır.

Bir süre yatakta istirahat eden kişilerde kabızlık riski önemli ölçüde artar. Uzmanlar emin olamasalar da, metabolizmanın daha yavaş işlemesinin sonucu olabileceğini düşünmekteler.

Yaşlı yetişkinler, genç insanlara kıyasla daha sakin bir yaşam sürme eğilimi gösterirler ve bu nedenle kabızlık riski daha yüksektir. Fiziksel açıdan aktif insanların, aktif olmayan insanlara göre kabız olma olasılıkları daha düşüktür.

3) Bazı ilaçlar

Kabızlığa neden olan en yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Kodein (Tylenol), oksikodon (Percocet) ve hidromorfon (Dilaudid) dahil narkotik (opioid) ağrı tedavileri
  • Amitriptilin (Elavil) ve imipramin (Tofranil) dahil olmak üzere antidepresanlar
  • Fenitoin (Dilantin) ve Karbamazepin (Tegretol) demir takviyelerini içeren antikonvulsanlar
  • Diltiazem (Cardizem) ve nifedipin (Procardia) dahil olmak üzere kalsiyum kanalı bloke edici ilaçlar
  • Amphojel ve Basaljel gibi alüminyum içeren antasitler
  • Diüretikler arasında klorotiazid (Diuril)

4) Süt

Bazı insanlar süt ve süt ürünlerini tükettiklerinde kabız olurlar.

5) İrritabl bağırsak sendromu

İrritabl bağırsak sendromun (IBS) muzdarip olan insanlarda, diğer popülasyona kıyasla kabızlık çok daha sık görülür.

6) Gebelik

Gebelik, bir kadının kabızlığa daha duyarlı olmasını sağlayan hormonal değişiklikler getirir. Ayrıca uterus bağırsağı sıkıştırarak gıdanın geçişini yavaşlatabilir.

7) Yaşlanma

Yaşlandıkça, metabolizmamız yavaşlar ve bağırsak aktivitesi azalır. Sindirim sistemindeki kaslar alışkın oldukları kadar iyi çalışmazlar.

8) Rutin değişiklikler

Seyahat ederken, normal rutin değişiklikler olur. Bu bazen kabızlık ile sonuçlanarak, sindirim sistemi üzerinde bir etkisi olabilir. Yemekler farklı zamanlarda yenilir, yatmak, kalkmak ve farklı zamanlarda tuvalete gitmek mümkündür. Bütün bu değişiklikler kabızlık riskini artırabilir.

9) Müshillerin aşırı kullanımı

Bazı insanlar günde en az bir kere tuvalete gitmesi gerektiğine inanır. Bu doğru değildir. Bununla birlikte, bunun olmasından emin olmak için, bazı insanlar müshil ile kendi kendini tedavi altına alır.

Müshil etkili olur; bağırsak hareketlerine yardım eder. Bununla birlikte, bunları düzenli olarak kullanmak vücudun hareketlerine alışmasını sağlar ve aynı etkiyi elde etmek için dozun kademeli olarak artması gerekir. Müshiller alışkanlık oluşturucu olabilir. Onlara bağımlı olduğumuz zaman, durdurulduğunda kabızlık riski yüksektir.

10) Gerektiğinde tuvalete gitmeme

Kişiler bir bağırsak hareketi ihtiyacını görmezden gelirse, dürtü, bireye tuvalete gitme ihtiyacını hissettirene kadar giderek uzaklaşabilir. Ne kadar gecikirse, dışkı kurur ve sert hale gelir, kabızlığa yol açar.

11) Yeterli su içmeme (dehidrasyon)

Eğer kabızlık zaten mevcutsa, daha fazla sıvı içmek, onu rahatlatmayabilir. Bununla birlikte, düzenli olarak bol su içmek kabızlık riskini azaltır. Birçok gazlı içecek ve soda dehidrasyona neden olur ve kabızlığı kötüleştirebilen kafein içerir. Alkol de vücudu kurutur ve kabızlığa çok duyarlı kişiler tarafından engellenmelidir.

12) Kolon veya rektum ile ilgili sorunlar

Tümörler pasajları sıkıştırabilir veya kısıtlayabilir ve kabızlığa neden olabilir. Ayrıca, skar dokusu (adezyonlar), divertiküloz ve kolonun veya rektumun anormal daralması (kolorektal striktür) da kabızlığa yol açabilir.

Hirschsprung hastalığı olan insanlar kabızlığa duyarlıdır (bazı bağırsaklarda bazı sinir hücrelerinin bulunmadığı doğum kusurları).

13) Bazı hastalıklar

Dışkının kolon, rektum veya anüs yoluyla yavaşlamasına neden olan hastalıklar kabızlığa neden olabilir. Bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • Nörolojik bozukluklar: MS (Multipl Skleroz), Parkinson hastalığı, inme, omurilik yaralanmaları, kronik idiyopatik bağırsak psödoobstrüksiyonu.
  • Endokrin ve metabolik hastalıklar: Üremi, diyabet, hiperkalsemi, zayıf glisemik kontrol, hipotiroidizm.
  • Sistemik hastalıklar: Bunlar bir dizi organ ve dokuyu etkileyen ya da vücudu bütünüyle etkileyen hastalıklardır. Lupus, skleroderma, amiloidoz içerirler.
  • Kanser: Başlıca ağrı kesici ilaçlar ve kemoterapi nedeniyle kabızlık oluşabilir. Ayrıca, bir tümör sindirim sistemini tıkıyorsa veya sıkıştırırsa kabızlığa yol açabilir.

Kabızlık Tedavisi

Kabızlık nasıl geçer?” Çoğu vakada, kabızlık herhangi bir tedavi veya sağlık riski olmadan kendiliğinden düzelir. Tekrarlanan kabızlık tedavisinde daha fazla egzersiz yapmak, daha fazla lif tüketmek ve daha fazla su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir.

Kabızlığa ne iyi gelir?” Genellikle müshil ilaçlar çoğunlukla kabızlığı başarılı bir şekilde tedavi eder. Ancak dikkatli kullanılmalıdır ve yalnızca gerektiğinde alınmalıdır. Daha zor durumlarda, kişinin reçeteyle satılan bir ilaca ihtiyacı olabilir.

Kabızlık nedenini anlamak önemlidir. Altta yatan bir hastalık veya sağlık sorunu olabilir. Tekrarlayan kronik kabızlığı olan bazı insanlar, bağırsak hareketlerini, dışkı özelliklerini ve doktorun ve hastanın en iyi tedaviyi planlamasına yardımcı olabilecek diğer faktörleri kaydettikleri günlükleri kullanırlar.

Bazı gastroenterologlar dışkılama için yeterli zaman ayırmayan insanlar olduğunu söylüyor. Tuvalet ziyaretinizin stressiz ve kesintisiz olmasını sağlayacak kadar zaman ayırın ve bağırsak hareketi isteğini görmezden gelmeyin.

Eğer kabızlık herhangi bir tedaviye cevap vermezse, son çare olarak, kolonun bir bölümünü çıkarmak için ameliyat yapılabilir. Prosedürde, anal sfinkterin veya rektumun problem segmentleri çıkarılır.

Источник: //www.hastalopedi.com/kabizlik/

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığın Çareleri

Günlük hayatta kişilerin yiyip içtiklerine bağlı olarak meydana gelebilen kabızlık problemleri ayrıca farklı iç ve dış etkenler nedeniyle de kendini gösterebilir.

Hareketsiz bir yaşam şekli ve düzensiz beslenme sonucunda günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi olan kabızlık, gelişen doğal tıp sayesinde sanıldığının aksine oldukça kolay yöntemler ile tedavi edilebilir.

Bundan dolayı ‘’Kabızlığa ne iyi gelir?’’ diye merak eden ve bu sorunun cevabı için internette uzun süre araştırma yapan kişilere, kabızlığa karşı doğal tedavi yöntemlerinden bahsedilebilir.

  • Kuru mürdüm eriği ve kuru kayısı bir önceki geceden bir bardak suyun içerisine konulur ve ertesi gün sabah aç karnına olacak şekilde bu su içilir. Arkasından ise su ile şişmiş olan meyveler tüketilir. Bu yöntem günlük olarak tekrar edilebilir.
  • Keten tohumu bir havan içerisine alındıktan sonra dövülür ve her sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilir. Keten tohumunu yeme konusunda zorluk çeken kişiler az miktarda yoğurt ile karıştırarak da tüketimini gerçekleştirebilir.
  • Bir kilo arpa üstünü geçecek kadar suya konulduktan sonra 1 gece bekletilir ve ertesi sabah haşlanır. Haşlanan arpanın içerisine 2 orta boy kabak, 1-2 dal pırasa, biraz ıspanak, 1-2 dal kereviz sapı, bir tutam tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı atılarak iyice pişirilir. Hazırlanan bu yemek sabahları aç karnına tüketilir.
  • İki yumurtanın sarısı bir kenara alınarak kek kabı içerisinde çırpılır. Ayrı bir yerde 1 fincan ölçüsünde sıvı yağın içerisine bir tutam tarçın eklenir. Yağ ve tarçın da karıştırıldıktan sonra yumurta sarısı karışımı ile birleştirilir. Daha sonra karışımın içerisine 50 gram yulaf ezmesi, birkaç mürdüm eriği, 1.5 kahve fincanı kadar toz şeker ve yine 1.5 kahve fincanı buğday unu eklendikten sonra bir tür kek hamuru haline gelene kadar karıştırılır. Hazırlanan hamur 150 derecede ısıtılmış olan fırına atılır ve yaklaşık 20-30 dakika pişirilir. Bu kek günde 2 dilim şeklinde yenebilir.
  • Zeytinyağı pırasa yemeği pirinç katılmadan pişirilip tüketildiğinde kabızlığa iyi gelen doğal yöntemler arasında tavsiye edilebilir. Haftada 3-4 kere yenebilecek olan bu yemek ile kabızlık problemi kısa sürede giderilebilir.
  • Sinameki bitkisi, kabızlık konusunda hızlı çözüm sağlayan doğal tedavi seçeneklerindendir. Ancak aşırı tüketimi bağırsak tembelliğine sebebiyet verebildiği için bilinçli kullanılması gerekir.
  • Bir avuç maydanoz, bir avuç kiraz sapı, 3 poşet kadar yeşil çay, 1 limon ve 3 taze kayısı alınarak 5 bardak su içerisinde iyice kaynatılır. Daha sonra hazırlanan karışım süzüldükten sonra her sabah ve akşam düzenli olarak tüketilir.
  • Hiçbir şekilde yağ ve tuz atılmadan hazırlanan patlamış mısır, iyi bir atıştırmalık olmasının yanı sıra ‘’Kabızlığa ne iyi gelir?’’ sorusunun cevabı olarak da verilebilir.

Kabızlıkta Doğru Beslenmenin Önemi

Doğal tedavi yöntemleri dışında ‘’Kabızlığa ne iyi gelir?’’ sorusu için doğru beslenmenin öneminden de bahsedilebilir. Çoğu zaman hastalarda yanlış ya da yetersiz beslenme nedeniyle meydana gelen kabızlık problemi için bol lifli ve omega yağ asitlerini içeren besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Bu tür gıdalar, var olan kabızlık belirtilerini hafifletebileceği gibi yeni bir kabızlık oluşumunun da önüne geçebilecektir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlamaması adına çok yağlı ya da işlenmiş olan her türlü yiyecekten de uzak durulması gereklidir.

Doğru beslenme düzeninin yanı sıra kabızlığa iyi gelen doğal tedavi yöntemlerinden birisi de bol su tüketimidir. Günlük en az 1.

5 litre su içmek, bağırsakların olması gerektiği şekilde çalışabilmelerine imkan vereceği için kabızlık konusunda ideal bir destekleyici tedavi olarak da nitelendirilebilir.

Kabızlıkta en doğru beslenme şekilleri için bazı yararlı besin gruplarından örnekler verilebilir.

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Meyve Suları ve Meyve: Yapılan bazı deneyler, üzüm ve erik suyunun kabızlığa iyi gelen besinler arasında önemli gıdalardan olduklarını tespit etmiştir.

Bunların yanı sıra kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler de bol su ile birlikte tüketilmeleri halinde kabızlığı giderici etki gösterebilir.

Taze sıkılan meyve suları ise kabızlığa iyi gelse de ülser ve reflü gibi rahatsızlıkları bulunanlar tarafından tüketildikleri takdirde içerdikleri asit nedeniyle bazı mide problemlerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu tür sorunları olan hastaların taze meyve suyu tüketimini ölçülü yapması gerekmektedir.

Baklagiller: Lif açısından oldukça zengin olan baklagiller, kabızlığa iyi gelen besinler arasında her yerden temin edilebilir olmaları sayesinde ideal besinler şeklinde de nitelendirilebilirler.

Özellikle fasulyenin bağırsakları yumuşatması ve kabızlık sorununu çözmesi, bu yiyeceğin değerini fazlasıyla arttırmaktadır.

Fakat baklagillerin aşırı tüketimi, midede gaz ve şişkinlik gibi çeşitli sorunlara da meydan verebileceğinden ötürü ölçülü yenmesinde fayda olduğu söylenebilmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanan sossuz ve az yağlı salatalar, günlük olarak tüketilmeleri halinde çok kısa bir sürede kabızlığı giderici etki gösterirler.

Sindirim sisteminin düzgün şekilde çalışabilmesi için gerekli olan lifi sağlayan yeşil yapraklı sebzeler, bu özellikleri sayesinde kabızlığa iyi gelen besinlere örnek olarak verilebilirler.

Tahıllar: Yulaf kepeği ve benzeri kepek içeren tahıllar, sindirim sistemini rahatlatarak kabızlık belirtilerini hafifletebilir. Mısır unu ve çavdar tüketimi de kabızlık tedavisinde kullanılsa da bu gıdaların mutlaka işlenmemiş olanlarından seçilmelerine dikkat edilmelidir.

Kabızlığa İyi Gelen Besinler Listesi

Kabızlığa iyi gelen besinleri genel anlamda merak eden kişilere genel bir liste halinde sindirim sistemine yardımcı olan besinlerden örnekler verilebilir.

  • Erik
  • Kayısı
  • Elma
  • Armut
  • Ahududu
  • İncir
  • Böğürtlen
  • Ananas
  • Şeftali
  • Fıstık
  • Patates
  • Badem
  • Lahana
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Enginar
  • Pazı
  • Havuç
  • Kuşkonmaz
  • Fasulye
  • Ispanak
  • Esmer Pirinç
  • Nohut
  • Barbunya
  • Darı
  • Yulaf
  • Arpa
  • Kepek ekmeği
  • Keten Tohumu

Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Kabızlığa iyi gelen besinlerden söz etmişken, bitkisel yağların etkilerinden de bahsetmek gerekir. Günümüzde bazı bitkisel yağlar ile kabızlık tedavisinde kesin sonuçlar elde edilebilir.

Haşhaş Yağı: Ağrı kesici ve cildi besleyici özellikleri ile kozmetik ve ilaç sektöründe sık sık tercih edilen haşhaş yağı, birçok kişinin bilmemesine rağmen kabızlığa iyi gelen bitkisel yağlar içerisinde en etkililerinden birisidir. Güçlü bileşenleri nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bu yağ, her sabah aç karnına birkaç damla şeklinde içilebilir.

Keten Tohumu Yağı: Kendisi gibi yağı da kabızlığa iyi gelen keten tohumunun yağ formunun tüketilmesi sadece 1-2 gün içerisinde dahi kabızlık problemlerinin önüne geçebilir. Günde 2 kere 1 tatlı kaşığı şeklinde içilebilecek olan bu yağ, belirli bir sistemle tüketilmesi halinde faydalarını fazlasıyla gösterebilir.

Tatlı Badem Yağı: Sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsakların çalışmasını düzene sokan tatlı badem yağı, ayrıca sindirim sistemini rahatlatıcı etkilere de sahiptir. Tatlı badem yağının her sabah ve akşam 1 çay kaşığı şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Çaylar

Kabızlığa iyi gelen bitkisel çaylar sayesinde diğer pek çok doğal tedavi yöntemi gibi düzenli kullanım sonucunda olumlu etkiler görülebilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen kabızlık giderici çaylara ise iki farklı örnek verilebilir.

Nane Çayı: Daha hızlı bir sindirim sistemi için ideal çaylardan olan nane çayı ile şişkinlik ve gaz problemlerini gidermenin yanı sıra tıkanan bağırsakları açma konusunda da etkili adımlar atılabilir.

Rezene Çayı: Bağırsaklarda iyice sert bir hale gelen ve dışarıya atılması zorlaşan dışkıyı yumuşatma özelliğine sahip olan rezene çayı ile çok daha kolay bir şekilde tuvalete çıkılabilir. Mide şişkinlikleri ve aşırı yenen yemekler sonrasında oluşan çeşitli krampları da dindiren rezene çayının günlük tüketiminin ise bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Kabızlığa İyi Gelen Alternatif Öneriler

‘’Kabızlığa ne iyi gelir?’’ sorusuna cevap olarak verilen tüm bu yöntemlerin dışında bazı hususlara da dikkat edilmesi önemlidir. Hayvansal yağ barındıran gıdalar, sık sık kabızlık sorununa neden oldukları için mümkün mertebe uzak durulmalıdır.

Gün içerisinde yenen öğün miktarları abartılmamalı ve bağırsakların rahat bir şekilde yiyecekleri sindirebilmeleri için az az ve sık sık yeme yöntemi uygulanmalıdır. Fast food türevi yiyecekler sindirim sistemini zorladığı için daha doğal yiyeceklere yönelmek mantıklı bir tercih olacaktır.

Konserve gıdalar da aynı şekilde kabızlığa neden olabileceği için minimum seviyede tüketilmelidir.

Kabızlığa iyi gelen tedavi yöntemleri ve önerilere rağmen halen devam eden kabızlık problemlerinde ise teşhis ve tedavi amacıyla uzman bir doktor kontrolüne gidilmelidir.

Источник: //www.faydalari.com/kabizliga-ne-iyi-gelir/

Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık nasıl geçer? Doğal kabızlık çözümleri nelerdir?

Kabızlığın Çareleri

Kabızlık, sindirim sorunları arasında en çok yaşanan ve yaşa bağlı olmayan bir rahatsızlıktır. Kabızlık neden olur sorusu ile birlikte kabızlığa ne iyi gelir ve kabızlık nasıl geçer soruları bu yüzden aranma oranları yüksektir.

Hatta kabızlık, rejim yaptığınız halde zayıflayamamanızın sebebi olabilir. Kabızlığa iyi gelen yiyecekler ile evinizde doğal çözümler üretmek mümkün. Aynı zamanda doktorunuz tarafında tavsiye edilen ilaçlar ile kabızlık nasıl geçer sorunuz cevaplanmış olur.

Kabızlık nedenleri, kabızlığa iyi gelen besinleri, doğal kabızlık giderici çözümleri sayfamızda tek tek inceledik.

KABIZLIK NEDİR?

Kabızlık (konstipasyon), bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada üç kez veya daha az sayıda) veya bağırsak hareketlerinin %25’inden çoğunda dışkılama güçlüğü, kabızlık olarak adlandırılır. Genel nüfusun %20 – %30'unda rastlanılan kabızlığın birçok nedeni olabilir.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlığın nedenleri, daha çok beslenme şekline bağlıdır. Kabızlık sorunu, yeterli sıvı tüketilmemesi, posalı yiyecekler yenilmemesi, yeterli egzersiz yapılmaması veya uzun süreli yağsız diyetler yapılması durumlarında sıklıkla yaşanabilir. Özellikle sıvı alımı vücut sağlığı açısından önemlidir. Yüzde 10 oranında vücut suyu azalması kabızlık gibi birçok soruna neden olabilir.

Kabızlığın nedenleri arasında ayrıca; bağırsak kanseri, fazla miktarda süt tüketimi, huzursuz bağırsak sendromu, gebelik, rafine şekeri fazla tüketmek, aşırı müshil kullanımı, hemoroid, stres, yeme bozuklukları gibi maddeleri de sayabiliriz.

Tuvalet ihtiyacını ertelemek de kabızlığın nedenlerinden biridir. Bu durum, bağırsak hareketlerini tersine çevrilmesine neden olur. Dışkı, kalın bağırsakta uzun süre kaldığı zaman su miktarı azalır ve katılaşarak rektumdan geçememesine neden olur. Bu yüzden mümkün olduğu sürece tuvalete gitmeyi ertelememek gerekir.

Kabızlık uzun sürüyorsa ciddi bir rahatsızlık nedeniyle olabilir. Kolon ve rektum kanserleri gibi hastalıkların belirtileri arasında sayılan kabızlık için bir doktora görünmeniz erken teşhis açısından da faydalı olacaktır.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kabızlığın belirtilerini bilmek, rahatsız eden ve yaşam kalitemizi düşüren bu durumdan kurtulmamızı sağlar.

Dışkılama sırasında zorlanma, her zamankinden daha az tuvalete çıkmak, şişkinlik ve mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, gaz, karın krampları, sert ve topaklar halinde görülen dışkı gibi durumlar kabızlığın belirtileridir. Bu durumlarda bir hekime görünmek yapılacak en sağlıklı hareket olacaktır.

Kabızlık, evinizde hazırlayabileceğiniz doğal yöntemler ile geçebilecek bir rahatsızlıktır. Bunların dışında kabızlığa neden olabilecek şeylerden uzak durmak da gerekir.

Lifli yiyeceklerin artımı, su içmeyi alışkanlık haline getirmek ve egzersiz yapmak bile kabızlığı önleyebilir.

Aşağıdaki saydığımız besinler, fazla tüketilmesi nedeniyle bağışıklık kazanmasına ve istediğimiz faydayı görmemize engel olur. Aşırı tüketimi aynı zamanda kabızlığa bile neden olabilir.

KABIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

Beslenme uzmanları, kabızlığa karşı en iyi çözümün kuru meyve yemek olduğunu belirterek, kabızlığa karşı yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

1) Bol su ve bitki çayı için. Su, vücut için çok önemli bir bileşendir. Özellikle sindirime yardımcı olan su, günde en az 6-8 su bardağı içilmelidir. Böylece bağırsak hareketleri hızlandırılmış olur ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

2) Kabızlığa hurma formülü ile son verin. Bunun için macun haline getirdiğiniz yarım kase hurmayı süt ile karıştırdıktan sonra her gece yatmadan önce içmeniz kabızlığınıza iyi gelecektir. Hurma, lifli bir yiyecek olması nedeniyle kabızlığın azalmasına yardımcı olacaktır.

3) Sabahları aç karnına birkaç adet kuru kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yedikten sonra üzerine ılık su içmeniz halinde bağırsak hareketleriniz hızlanır. Ya da geceden bir bardak suyun içine bırakılan kayısı ve mürdüm eriğini sabah aç karnına içmeniz kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

4) Yüksek miktarda lif içermeleri nedeniyle sebzeler de kabızlığa iyi gelir. Bu yüzden havuç, kereviz ve turp, roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve marul tüketimi kabızlığın giderilmesinde yardımcı olacaktır.

5) Kabızlığa iyi gelenler başında sayılacak yiyecekler olarak tahıl ve baklagiller grubunu ihmal etmeyin. 6) Meyve tüketimini artırın. Meyveler, yüksek lif içermesi nedeniyle kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen meyve, kabızlıktan korunmaya da yardımcı olur. Örnek olarak elma, portakal, kayısı, çilek, hurma, armut gibi meyveler kabızlığa iyi gelir.

7) Bağırsakları çalıştırıcı özelliği nedeniyle probiyotik yoğurtları kabızlığa iyi gelir. Yoğurt, bağırsak çalışmasını canlandırır ve düzene girmesini sağlar. Aynı zamanda zararlı bağırsak mantarı ve bakterilerini yok eder.

8) Kabızlığınızın geçmesini sağlaması için keten tohumunu, salatalarınıza veya yoğurda katarak tüketebilirsiniz. Keten tohumu, kabızlığı gidermesi ile birlikte bu rahatsızlıkla ortaya çıkabilecek irritabl bağırsak sendromu gelişimini önler.

9) Kabızlığınızın geçmesi için fındık, ceviz ve badem tüketin. Aynı zamanda süt ile birlikte 2 bardak badem yağı içmek kabızlığın giderilmesinde etkili olur.

10) Hint yağı, kalın bağırsak hareketlerini düzenlemesi, müshil etkisi göstermesi, ince bağırsaklarda su emilimini önlemesi nedeniyle kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

11) İncir, içeriğindeki lif içermesi nedeniyle sindirime yardımcı olur ve bağırsaklarda toplanmış ve kabızlığa neden olan dışkının, boşaltım sistemine daha kolay bir şekilde geçmesini sağlar.

UZMANLARINDAN KABIZLIĞA DOĞAL ÇÖZÜMLER

1) Taylan Kümeli'nin kabızlık için bitki çayı formülü

Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.

2) Dr. Ender Saraç'tan kabızlık giderici tarifler

• Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.

• Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.

• Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.

• İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1,5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.

3) İbrahim Saraçoğlu’nun ağır kabızlık için önerdiği narenciye yaprağı kürü:

Bu kür için gerekli olan malzemeler, 6 adet narenciye yaprağı ve 1 su bardağı su. Yapmanız gereken ise yaklaşık bir bardak kaynayan suyun içerisinde 6- 7 adet portakal yaprağı ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılınmasını bekleyin.

Bu karışımı kahvaltıdan en erken 1 saat önce içiniz. 4 gün boyunca bu kürü 1 kere için, 4. günün sonunda sonlandırın.

4) Kabızlığa iyi gelen marmelat tarifi

Bir adet kuru incir , 2 kuru kayısı ve 2 kuru erik ince ince doğrayıp 1,5 çay bardağı suda haşlanır. Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılır. Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak su ile tüketebilirsiniz.
PARTNEROnları hiç böyle görmediniz!Sedimantasyon nedir, neden yapılır?Tripofobi nedir? Tripofobi neden olur, nasıl tedavi edilir?

Источник: //www.mynet.com/kabizliga-ne-iyi-gelir-kabizlik-nasil-gecer-dogal-kabizlik-cozumleri-nelerdir-1224679-mykadin

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть