Kalp Kapağı Tedavisinde TAVİ Yöntemi

Kalp Kapağı Kireçlenmesi Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kalp Kapağı Tedavisinde TAVİ Yöntemi

Kalp kapağı kireçlenmesi rahatsızlığı günümüzde ciddi bir sağlık problemi olup sorunun giderilmesi konusunda uygulanan bitkisel tedavi yöntemleri hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.

Kalp Kapağı Kireçlenmesi

Bilhassa yaşı ilerlemiş olan kişilerde ciddi bir risk unsuru oluşturmakta olan kalp kapağı kireçlenmesi oldukça tehli ve ölümcül bir hastalık olabilmektedir.

Vücuttaki kalsiyumun zamanla kalp kasında ve kalp kapakçıklarında birikmesi nedeniyle ortaya çıkan kalp kapakçıklarındaki kireçlenme intrakardiyak ve sistemik kan dolaşımını olumsuz olarak etkilemekte; işleyiş mekanizmasındaki düzenin bozulmasına neden olmakta miyokard enfarktüsüne zemin hazırlamaktadır.

Genel olarak kalp krizi ya da mikokard iltihaplarına neden olan kalp kapakçıklarında kalsiyum ve tuzun birikmesiyle meydana gelen kapak kireçlenmeleri primer ve seconder olarak guruplara ayrılmaktadır.

Özellikle yaşı ilerleyen bayanlarda daha sık olarak rastlanılan bu rahatsızlıkta kalp kapakçıklarında oluşan yaşlanma da eklendiğinde zamanında önlem alınmazsa geri dönüşü olmayan ciddi klinik belirtilere sebep olmaktadır.

Kalp kapağı kireçlenmesi kendi arasında;

  • Metastatik
  • Distrofik
  • Mebabolik

Olarak sınıflara ayrılmaktadır.

Kalp kapakçığında oluşan kireçlenme hastanın ve doktorun gerekli olan tedbirleri almaması durumunda koroner yetmezlik ve iskemi, kardiyak astım, bakteriyel endokardit, kalp krizi,  ritim bozuklukları ve ölüm gibi sonuçların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yapılan tıbbı tedaviye hastanın sosyal hayatını ve beslenmesini dengeleyerek düzenlemek kaydıyla yapacağı destekler bu hastalığın seyrini yavaşlatmakta, yapılan tedaviye destek olmaktadır.

Bitkisel tedavi Yöntemleri

Yüzyıllar boyu tedavide önemli bir etken olan bitkisel tedavi yöntemleri günümüzde de başarılı performanslar göstermektedir.

 Kalp kapaklarında kireçlenme oluşmasının ana nedenleri arasında kapaklarda ve kalp kasında biriken kalsiyum, magnezyum ve tuz gibi atıklar olmaktadır.

Bu nedenle bitkisel tedavi yönteminde en önemli aşama vücutta kalsiyum magnezyum gibi birikimlerin azalmasına yardımcı olacak beslenme düzeni oluşturmak bu konuda yapılacak çalışmada ilk adım olmaktadır.

Kalp Kapak Kireçlenmeleri Bitkisel Çözüm

Kullanılmakta olan gıdalardan ve ilaçlardan kalsiyum alımlarını azaltmak, magnezyum kapsayan besinlerin tüketiminin arttırılması gerekmektedir. Güneşten korunmalı, sür ürünlerini mümkün olduğu kadar kullanmamaya gayret göstermeniz önemli etkenlerdir.

Bazı bitkiler ve otlar bilhassa yaşı ilerlemiş ve komplikasyonları fazla olan hastalarda önemli bir etkiye sahip olan zayıflamış toksiteye ulaşılmasına imkan tanımaktadır.

İdrar söktürücü, temizleyici kolesterol ve mineral oranını dengeleyici etkilere sahip olan bu bitkilerle yapılan kürler kalp kapak kireçlenmelerini tam olarak iyileştirmese de kireçlerin çözülmeye başlamasına ve ilerlememesine olanak vermektedir.

Kalp kapakçıklarında oluşan kireçlenmeye karşı etkili olan bitki kürlerine şu şekilde örnek verebiliriz:

  • Huş tohumları, motherwort, papatya ve ölümsüz otu iyi bir şekilde ezilir. Bu karışım dört yüz mililitre kaynayan suyun içine bir çay kaşığı karıştırılarak demlendirilir süzülerek bir termos içine alınan bu kürü sıcak tüketmeye özen gösterin. İçmeden önce bir çay kaşığı bal karıştırabilirsiniz.
  • İki yüz militre votkanın içine iyi bir şekilde temizlenerek dövülmüş olan sarımsaktan üç yüz gram ilave edilerek karıştırılır. On gün karanlık bir yerde beklettikten sonra her gün günde üç defa birer kaşık olarak tüketin

Bitkisel Çözüm

Kalp kapaklarında ortaya çıkan kireçlenme sorununun tedavisinde bitkisel çözüm yolları tedaviye destek olarak başarılı bir çizelge sergilemektedir.

Eğer kalp kapakçıklarında oluşan kireçlenmeler çok fazla ilerlememiş ise yüksek oranda magnezyum içeren kalsiyum antagonistleri kullanılarak bitkisel tedavi uygulaması yapılabilmektedir.

Kalker içeren tortuları kalp kapaklarından başarılı bir şekilde çözülmesine yardımcı olarak çözülen tortuların vücuttan atılmasına veya emilip yok olmasına olanak tanırlar. 

Kalp kapak kireçlenmesi tedavisinde dünya genelinde kullanılan bitkisel çözüm yöntemlerini uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı vardır. Uygulanan bitki kürleri sadece ana tedaviye destek amaçlı olmaktadır. Tek başına bir tedavi seçeneği olamaz. Bitki kürlerini kullanmadan önce mutlaka tedavinizi yapan doktora danışarak onay almanız gerekmektedir.

İyi Gelen Şeyler

Kalp kası kapakçıklarında meydana gelen kireçlenme tedavisinde yapılan tıbbi yönteme yardımcı olan hasta daha kolay bir iyileşme sürecine yardımcı olmaktadır. Bilhassa beslenme alışkanlıkları bu rahatsızlığın tedavisinde oldukça önemlidir. Sonu ölümcül olabilecek bu hastalığın tedavisi oldukça ciddiye alınmalıdır.

Kalbinde kapak kireçlenmesi olan hastaların beslenmesinde dikkat etmeleri gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alkol ve sigara alışkanlıkları varsa uzak durmaları
  • Kalsiyum içeren ürünleri mümkün olduğu kadar az tüketmeleri
  • Güneşten korunmaları
  • Yağ oranı düşük olan ve bol miktarda lif içeren bitkisel ağırlık bir diyet programı uygulamaları
  • Düzenli olarak kalp kapaklarına iyi gelen ağır olmayan sporlar yapmaları
  • Dinlenmelerine ve uyku düzenine önem vermeleri
  • Stresten ve psikolojik baskından uzak durmaları
  • Fazla olan kilolarından kurtulmaları

Bunun yanında kalp kapak kireçlenmesi rahatsızlıklarına iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Beyaz bundan uzak durmalı ve kepekli unlara yönelmeleri
  • Yulaf ezmesi, karabuğday hastalar için yararlı olmaktadır
  • Lahana
  • Balık
  • Muz
  • Semiz Otu 
  • Zerdeçal
  • Pancar
  • Kuru kayısı
  • Nar
  • Ispanak
  • Zencefil
  • Domates
  • Sarımsak
  • Enginar
  • Aluç otu
  • Siyah çekirdekli üzüm

(1 votes, average: 5,00 5)
Loading…

Источник: //kalpritmi.com/kalp-kapakcigi-kireclenmesi-bitkisel-tedavi.html

Kalp Kapak Hastalığı Teşhisi Ve Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET

Kalp Kapağı Tedavisinde TAVİ Yöntemi

Kalp kapağı hastalığında tanıyı koymak için genellikle ekokardiyografi (EKO)kalp kapak hastalıklarında en çok kullanılan ve iyi sonuç veren tanı yöntemi olarak kullanılır. Bunların dışında elektrokardiyografi(EKG) akciğer filmi, tomografi gibi diğer yöntemlerde kullanılabilir.

Transözofageal(EKO-TEE ) mide endoskopisine benzeyen, yemek borusuna salınan bir hortum aracılığı ile, yemek borusu ve mideye yakın olan kalbin yakından ve ayrıntılı ekosu olarak kullanılır ve kalp kateterizasyonu anjiyo yöntemi uygulanabilir.

Çoğu kalp kapağı hastalıklarında ise hastanın her hangi bir şikayetten doktora gittiğinde doktorun kalbi dinlemesi ile de tesadüf olarak hastanın kalbi dinlenirken üfürüm denilen bir durumla da ortaya çıkabilir.

Genç hastalarda tanıyı koymak için ekokardiyografigenelde yeterli olur.

Anjiyografi tekniğinde kalp kapağı hastalığının teşhisini koymak için gereken ve diğer yöntem olarak kullanılan, kalp damarlarının içine verilen özel bir sıvı ile kalp damarlarının yapısının incelenmesine yardımcı olan bir yöntem olarak uygulanır.

İleri yaşlardaki hastalarda, kalp kapak hastalığı ile beraber, kalp damarlarında başka bir hastalık olup olmadığını anlamak amacı ile koroner veya kalp damar anjiyografisi ile birlikte yapılan bir işlemdir.

Kalp kapak hastalığı tedavisi

Kalp kapağı hastalığı tedavisi

Tanı konulup hastalığın durumu meydana çıkarıldıktan sonra sıra tedavi ve takibe gelir. Hastalığın takibi için belli aralıklar ile ekokardiyografiçekilir. Ekokardiyorafi ve hastanın şikayetleri ve hareket edebilme kapasitesi, tedavide yöntemleri geliştirmede iki unsur olarak kabul görür. Tedavi seçenekleri arasında ilaç ile tedavive cerrahi tedavi vardır.Bazı hastalarda ve hastalığın boyutunda hem ilaç hemde cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

İlaç tedavisinde bilinmesi gereken husus, ilaçların kapağın mekanik rahatsızlığını tamamen iyileştiremediğidir. Çoğunlukla ilaçlar kapak hastalığının ilerlemesine engel olamadığı görülmüştür. Fakat kalp yetmezliği ve ritim bozukluğunun neden olduğu kapak rahatsızlıklarında ilaç tedavisi genelde işe yarayabilir.

İlaç tedavisi yetmediği zamanda veya kalp kapağı hastalığı hastaya yeteri kadar rahatsızlık vermeye başladığında (kalbi büyütmeye veya çalışmasını bozmaya başladığı zaman) girişimsel yöntemler uygulanması gerekir.Girişimsel yöntem olarak cerrahi ya da kateter yolu ile uygulanan tedavi işlelemi yapılmaktadır.

Kalp kapak hastalığında cerrahi tedavi

Ameliyat ile tedavi başladığında öncelikle Bozulan kapağın tamir edilmesi, edilemeyecek durumda ise kapak çıkartılıp, protez yani takma kapak takılarak cerrahi uygulama gerçekleştirilir.

Kapak tamiri genelde kaçak oluşan kapak yapısında fazla kireçlenmenin olmadığı mitral ve triküspit kapaklara uygulandığı taktirde başarı gösterir.

Bu işlemin gerçekleştirilemediği durumlarda, kapak darlıklarında özellikle kireçlenmenin fazla olduğu kapak rahatsızlıklarında protez kapakcerrahisi uygulanır. Son yıllarda kapak protezleri oldukça gelişmiştir.

Fakat cerrahi işlemden sonrada hastaların bazı ilaçları ömür boyu kullanmaları gerekmektedir. Kalp kapağı takıldıktan sonra da, her ne kadar ileri teknoloji kullanarak, çok iyi sonuçlar elde edilmiş ise deyapay kalp takılan hastaların dikkat etmesi gereken durumlar söz konusudur.

Kalp kapak ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Dikkat edilmesi gereken durumlardan biri kapakların üzerinde pıhtı oluşma tehsidir. Bu nedenle pıhtı oluşumunu önlemek için verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gereklidir.

Diğer dikkat edilmesi gereken durum ise takma kapakların çok sık görülmese de enfeksiyona yatkın olması ve enfektif endokardit diye bilinen çok ciddi enfeksiyonlara yol açmasıdır.

Kalp kapağını enfeksiyonlardan korumak için antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Normalde hasta olmayan bireylerde enfeksiyonlara karşı, vücudun müdafaa etme gücü bulunur. Fakat kapak hastalığı veya takma kalp kapağı olan hastalarda enfeksiyonlara karşı direnç daha düşüktür. Bu konuda hastaları da doktorlar kadar görevler düşmektedir. Çünkü enfeksiyonlar kalp kapağı hastalarında hayati teh oluşturabilir.

Bunun önlenmesi amacı ile diş hastalıklarında özellikle cerrahi işlemlerde hastaların doktorlarını bu konuda bilgilendirmeleri oldukça önemlidir. Örneğin diş çekimi, diş dolgusu, kanal tedavisi, implant tedavisi ve benzeri işlemlerde hastalar kalp kapağı hastalığı veya takma kapak olduğunu doktorlarına anlatmaları gereklidir.

Kalp kapak hastalığında girişimsel tedavi yöntemleri

Kalp kapağı hastalarında zamanında cerrahi işlem yapılamadığı taktirde hastaların yaşam süreleri azalmaktadır. Kalp kapak hastalığının tedavisinde iki ayrı işlem yapılır.

Bunlardan biri cerrahi işlem, diğeri ise perkütan işlemi olarak uygulanır.

Perkütan işlemi doğuştan olan pulmoner kapak darlığı olanlarda, erişkin mitral kapak darlığı olanlarda, ya da açık ameliyat yapılması risk taşıyan hastalarda kullanılır.

Bunların yanı sıra son dönemlerde, özellikle erişkin hastalarda perkütan olarak, aortik ya da pulmoner kapağında kapak yerleştirilmesi işlemi oldukça yaygınlaşmıştır. Perkütan tekniklerle uygulanan yöntemlerde, en önemli kısıtlayıcı faktör bu yöntemlerin her hastaya uygun olmamasıdır.

Bu nedenle kapak hastalığı olanların kapağın yapısına, kireçlenme derecesine ve perkütan girişime uygunmu değilmi iyi değerlendirilip, hastayı bu konuda bilgilendirmek gereklidir.

Ayrıca perkütan girişimlerde diğer sakınca ise diğer teknolojik yöntemler gibi ileri ki dönemlerde ne gibi sorunlara sebep olabileceğidir.

Kapak hastalığında girişimsel tedavi zamanı oldukça önemli olup, zamanı gelmeden kapağın protez kapak ile değiştirilmesi, protez kapağın yarattığı sıkıntıları hastanın daha uzun süre yaşaması demektir.

Aslında protez kapağı doktorlarında bildiği gibi bir hastalığı başka bir hastaıkla tedavi etmek anlamındadır.

Fakat gerektiğinde cerrahi müdahale yapılmadığı taktirde hastanın kalbinde geriye dönüşü olmayan çok daha ciddi problemler çıkabilir ve önemli bir nokta da bütün hastalıklarda olduğu gibi kalp kapağı hastalığında da hastalık ilerlemeden önlemi almaktır.

Kalp kapak hastalığında mitracilip (mandallama) tedavisi

Kalp kapak hastalığında uygulanan mandallama yöntemiartık Türkiye’dede uygulanmaktadır.

Açık ameliyat olmasına gerek duyulmadan yapılan bu yeni yöntem anjiyo yönteminde olduğu gibi ince uçlu bir alet ile kasıktan kalbe girilerek akımın olduğu bölgeye mandallama işlemi yapılarak yetersizlik akımını ortadan kaldırmaya yarayan bu işlem sayesinde hastalar kısa sürede iyileşip taburcu olmaktadır. Özellikle nefes almada zorlanan hastaların nefes almasını düzeltip, hareketlerini rahatlatan uzun vadede kalbin bozulmasını önleyen bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Şiddetli mitral kapak yetmezliği olan ve şikayetlerinden dolayı girişimsel işlem yapılmasına gerek duyulan, hastaların öncelikle ön değerlendirmeden geçirilip, bu değerlendirme sırasında TEEadındaki tüpün yutturularak ekokardiyografi yapılması gerekir.

Bu test mide hastalıklarında kullanılan endoskopi benzeri bir yöntem olup, 15 dakika civarı süren bu test yardımı ile hastanın kapağının mandallama yöntemine uygun olup olmadığı anlaşılabilir ve işlemin yapılacağının kararı alındıktan sonra hastanın bir gün öncesinden hastaneye yatırılması sonucunda, anjiyo kliniğinde narkoz verilerek mandallama işlemi gerçekleştirilir.

Hasta bir gece yoğun bakımda kalır ve iki gün normal serviste takip edildikten sonra 3 veya 4’üncü gün taburcu olur.

Mitracilipişleminden sonra bazen kan verilmesi gerekebilir. Bu işlemde ölüm ya da önemli bir problem olma riski oldukça düşüktür. Mitracilip işleminden sonra hastaların nefes darlığı çekmesinde azalma, kalp büyümesinde küçülme ve hastalarda rahatlama görülür.

Fakat bu mitral yetmezliğinin tamamen ortadan kalkması anlamına gelmez. Mitracilip yönteminin henüz uzun dönem sonuçları tam bilinmeyip 1-2 yıllık sonuçlarının oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Bu işlemin hastaları uzun süre rahat ettireceği yeni bir işleme gerek duyulmayacağı şeklinde yorumlanmaktadır.

Bu yeni yöntem Türkiye’de bazı üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlamıştır.

Kalp kapak hastalığı neden olur?Kalp kapak hastalığı belirtileri

Источник: //www.saglikocagim.net/kalp-kapak-hastalgnn-tans-ve-tedavisi/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.