Kalp Romatizmasını Gösteren 6 Belirti
Kalp Romatizması Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kalte meydana gelen romatizma sorunun belli başlı belirtileri bulunur. Bu belirtiler meydana geldiği zaman ya da boğaz enfeksiyonu yaşandığında hastalık meydana gelebilmektedir.
Kalpte Romatizma
Kalp romatizması hastalığı nedir, romatizmal kalp hastalığı kalp kapakçıklarında meydana gelen kalıcı hasarın romatizmal ateşten kaynaklandığı bir durumdur. Kalp kapağı genelde romatizmal ateşe neden olabilen streptokok A bakterilerinin sebep olduğu strep boğazıyla başlayan bir hastalık süreci nedeniyle zarar görür.
Romatizmal Ateşin Etkileri
- Romatizmal ateş, iltihaplı bir hastalık birçok bağ dokusunu özellikle de kalp, eklemler, deri veya beyni etkileyebilir.
- Romatizmal ateş her yaşta meydana çıkabilir ama genelde 5 ile 15 yaşlarındaki çocuklarda görülür.
- Romatizmal ateş kalpteki hasarın özellikle de kalp kapakçıklarının lekelenmesine sebep olabilir. Kalbi kan pompalamak için daha fazla çalışmaya zorlar. Bundan dolayı konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir.
Kalp Romatizmasının Nedenleri
Romatizmal ateşin başlıca nedeni Grup A Streptokoktur. Bu tarz ateş vücudun strep boğaz bakterileri ile enfekte olduktan sonra vücuduna kendi dokularına saldırmasını sağlamaktadır.
Kalbin romatizması oluşumunda en önemli başlıca sebepleri bademcik ve boğaz gibi solunum yolları ve eklemlerde iltihaplara neden olan bakterilerden kaynaklı sorunun doğru tedavi edilmemesiden dolayı kalp kapakçıklarına kadar ulaşması sorunudur. Hastalığa sebep olan faktörler arasında;
- Boğaz ağrısı
- Kızıl
- Vücut iltihabı
Belirtileri
Aşağıda bulunan semptomlar romatizmal ateşin en sık rastlanan belirtileridir. Bunun yanı sıra her birey farklı belirtiler yaşayabilir. Büyük ölçüde değişen belirtiler genelde strep boğazından 1 ile 6 hafta sonra başlar. Bazı vakalarda enfeksiyonun tanınması çok hafif düzeyde olabilir.
Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
- Ateş, 39 derece ve üstü
- Şişkinlik, özellikle bacaklarda, dirseklerde ve ayak bileklerinde
- Kırmızı ve son derece ağrılı eklemler, özellikle diz, ayak bilekleri, dirsekler veya bilekler
- Şişkin eklemler üzerinde meydana gelen nodüller
- Kırmızı, kafes benzeri döküntüler, genelde göğüs, sırt ve karında
- Kollarda, bacaklarda veya yüz kaslarında kontrolsüz hareketi
- Zayıflık ve nefes darlığı
Romatizmal ateş semptomları diğer kemik bozuklukları veya tıbbi problemler ile benzerlik gösterebilir.
Tanısı ve Tedavisi
Kalpteki romatizmanın teşhisi aşağıdakileri içerir;
- Fiziksel muayene, kalp sesleri soruna işaret eder. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğunluğunda kalp sesi sorunu bulunur.
- Geçmişte bu hastalık ile alakalı veya strep enfeksiyon ile alakalı tıbbi öykü
- Göğüs röntgeni, akciğerlerin, kalbin veya sıvının genişlemesini kontrol etmek için
- Elektrokardiyogram (EKG), kalp odalarının büyümüş olup olmadığını veya anormal bir kalp ritmi olup olmadığını kontrol etmek için
- Eko kardiyogram, kalp kapakçıklarında herhangi bir hasar veya enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek ve kalp yetmezliği olup olmadığını değerlendirmek için yapılır. Bu test oldukça yararlı bir testtir ve tanı konusunda uzmana fazlasıyla veri sağlar. Sorunun akut ya da kronik olduğunun belirlenmesi içinde yapılır.
Tedavisi
Tedavi romatizmal sorunun ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir ama aşağıdaki içerebilir:
- Kalpteki yetmezliğin tedavisi için hastanede yatış uzman tarafından istenir.
- Enfeksiyonlara karşı antibiyotikler (özellikle kalp kapakçıklarında oluşanlar için) reçete edilebilir.
- İnme tarzındaki durumlar için kan inceltici ilaçların kullanımı reçete edilebilir.
- Sıkışmış valfleri açılmasını sağlamak adına damardan geçen balonlar takılabilir.
- Hasar gören kalp kapaklarını onarmak veya değiştirmek için kapak ameliyatı uzman tarafından istenir.
Komplikasyonları
Romatizmal hastalığının tıbbi tedavisi komplikasyon riskini azaltmayı içermektedir. Seçenekler arasında aşağıdakiler bulunur;
- Kalbin izlemesi için bir kardiyoloğa (kalp uzmanı) ile düzenli kontroller yatırılır.
- Güncel grip (influenza ve pnömokok) aşılarının yaptırılmasını uzman ister.
- Grup A Streptokoklar boğaz enfeksiyonları ve tekrarlayan hastalıkları önlemek için düzenli antibiyotik alımı yapılabilir.
- Boğaz ağrısının erken dönemde teşhisi ve uygun olduğu zamanında antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
- Kan dolaşımına giren oral bakterilerin kalbin iç astarındaki iltihaplanma gibi komplikasyonların riskinde artış göstereceğinden diş hijyenine fazlasıyla önem verilmelidir.
- Antibiyotikleri bazı diş hekimleri veya cerrahlar cerrahi müdahalelerden önce kalbin zarar gören alanlarının bakteriyel enfeksiyonunun önlenmesi için reçete edebilir.
- Hamile olan kişilerde romatizmal kalp hastalığı hızlı şekilde kötüleştirebileceğinden dolayı doğum öncesi bakım çok önemlidir. Hamile kişilere bakım ve diğer öneriler konusunda uzman detaylı şekilde bilgi verir. Hamilelik oldukça önemli bir süreç olduğu için çok dikkatli olunması gerekir.
- Kalpteki romatizmal hastalık her yaşta insanda gözlemlenebilir. Tedavisi için kalp romatizması iğnesi kullanımı yapılabilir Bunun kararını uzman hekim verecektir.
Önlenmesi
Kalpteki romatizmanın tedavi edilmeyen ARF’nin bir komplikasyonudur. ARF geçiren insanlar artmış RHD riski altındadır. ARF’nin teşhis konması ve koruyucu antibiyotik alınması RHD’nin önüne geçebilir.
Profilaktik antibiyotikler hastalığın son atış zamanına ve romatizmal kalp hastalığı olup olmamasına bağlı olarak hastalarda 20 ile 40 yaşına kadar devam ettirilebilir.
A Grubu Streptokok boğaz enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotik tedavisi penisilin tarzında uygulamalar komplikasyonu olan romatizmal kalpteki hastalığın riskini önemli ölçüde azaltabilir. ARF veya RHD meydana gelirse uzun süreli antibiyotikler progresyonu daha ağır hastalıkları azaltabilir.Tedavi ve önleme sürecinde önemli olan hastanın uzman hekim ile koordineli şekilde hareket etmesidir. Özellikle tedavi sürecinde kontrol zamanlarının aksatılmaması ve her daim uzman hekimden bilgi alınması gerekmektedir.
Kaynaklar
(Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading…
Источник: //kalpritmi.com/kalp-romatizmasi.html
Romatizma Belirtileri
Romatizma başlangıcı ve sonrasının en ortak belirtisi eklem ağrısıdır. Romatizma ağrısı, iltihaplanmaya bağlıdır ve hafif ya da şiddetli olabilmektedir. Bir eklemin sertliği veya ağrısı, vücut o bölümündeki hareketlerin sınırlanması da yol açmaktadır.
Romatizma ağrısı ayaktaki en küçük eklemden kalça ve diz ya da omurilik gibi daha büyük eklemlere kadar vücudun pek çok bölgesini etkileyebilmektedir.
100’ün üzerinde romatizma türü bulunmaktadır ve bunlar nedenine, seyrine ve belirtilerine göre gruplandırılmaktadır. Genel olarak, ağrı ve iltihaplanmaya neden olan, eklem, kas veya tendonun hareketini sınırlayan herhangi bir durum romatizmal hastalık olarak değerlendirilmektedir. (1)
Romatizma nasıl anlaşılır? En sık yaşanan romatizma türleri ve belirtileri şöyle sıralanabilmektedir:
Romatoid Artrit Belirtileri
Romatoid artrit yaşayan insanlar, her zaman eklemlerde kızarıklık veya şişlik görmeyebilir, ancak hassasiyet ve acı genellikle yaşanmaktadır. (2)
Yorgunluk, hastaların romatoid artritin en çok yaşadığı ve zorlandığın belirtilerden biri olabilir. Diğer belirtiler ise şunlardır:
- Eklem ağrısı
- Eklemlerin şişmesi (çoğunlukla sıcaklık ve kızarıklık eşlik eder)
- Eklemlerde sertlik (genellikle sabahları ve dinlenme dönemlerinden sonra daha da kötüleşir)
- Kas ağrısı
- Hafif ateş
- İştah kaybı (istenmeyen kilo kaybı)
- Ciltte ve tırnaklarda meydana gelen değişiklikler
Anemi de ortaya çıkabilmektedir. Genellikle yorgunluk duygusu ve genel olarak iyi hissetmeme karmaşıklığa neden olmaktadır.
Romatoid artrit, tüm vücuda etki edebildiği için belirtiler de bazen gribe benzeyebilmektedir. Romatoid artrit vücudun diğer bölümlerinde sorunlara neden olabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- Kan damarlarının iltihabı (vaskülit)
- Akciğer veya kalbin astarlarının iltihaplanması
- Göz ve ağız kuruluğu (3)
Osteoartrit Belirtileri
Osteoartrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. En sık etkilenen eklemler ise şunlardır:
- Dizler
- Kalçalar
- Eller ve parmaklar
- Omurga
Osteoartrit hastalarının çoğu orta yaş ve üstündedir. Belirtiler genellikle 40 yaşından sonra başlar.
Osteoartrit belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Belirtiler ayrıca, eklemlere bağlı olarak da değişebilir. Örneğin, omurganın artriti, kollarda ve bacaklarda zayıflık hissi, karıncalanma veya uyuşukluk hissi yaratabilir.
Osteoartrit’ in yaygın belirtileri şunlardır:
- Ağrı: Eklem ağrısı genellikle aktivite ile daha da kötüleşir ve dinlenme ile daha iyi bir hale gelir (her ne kadar egzersiz artrit tedavisinin önemli bir parçası olsa da). Ağrılı eklemler dokunmalara karşı aşırı hassas olabilir.
- Sertlik: Osteoartrit durumunda özellikle sabahları eklem sertleşmesi yaşanır. Sertlik genellikle yattıktan yaklaşık 30 dakika sonra kaybolur, ancak özellikle uzun süre oturduktan sonra gün boyunca geri de gelebilir.
- Şişme: Derideki fazla sıvı şişmeye neden olabilir.
- Eklem hareketi sesi: Etkilenen bir eklemi hareket ettirirken çatlama veya çıtlama hissi yaşayabilirsiniz. Bu ses krepitus olarak adlandırılmaktadır.
- Çıkıntı kemikler: Eklem yakınındaki kemiklerde çıkıntı kemikler oluşabilir. Birçok hastada, bu çıkıntılar zamanla büyür. (4)
Ateşli Romatizma Belirtileri
Ateşli romatizma bir grup streptokok bakterinin varlığına karşı tepki gösteren bağışıklık sistemi yol açmaktadır.
Ateşli romatizma belirtileri değişebilmektedir. Hastalığın başlangıcı genellikle boğaz enfeksiyonundan iki ile dört hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Kalp, eklemler, deri veya merkezi sinir sisteminde inflamasyon sonucu ortaya çıkan ateşli romatizma belirtileri şunlardır:
- Ateş
- Ağrılı ve hassas bağlar
- Bir eklemden başka bir ekleme geçen ağrı
- Kırmızı, sıcak veya şişmiş eklemler
- Derinin altında küçük, ağrısız nodüller
- Göğüs ağrısı
- Kalp üfürümü
- Yorgunluk
- Ağrısız cilt döküntüsü
- Sarsıntılı, kontrol edilemeyen vücut hareketleri
- Alışılmadık davranış patlamaları (5)
Çocukluk Dönemi İltihaplı Eklem Romatizması (Juvenil Romatoid Artrit) Belirtileri
Juvenil romatoid artrit olarak da bilinen juvenil idiyopatik artrit, 16 yaşın altındaki çocuklarda görülen ve sık yaşanan bir romatizma türüdür.
Juvenil idiyopatik artritin en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Ağrı: Çocuğunuz acı çekerken, bunun farkında olmayabilirsiniz.
- Şişme: Eklem şişmesi oldukça yaygındır ancak sıklıkla diz gibi daha büyük eklemlerde fark edilmektedir.
- Sertlik: Çocuğunuzun, özellikle sabahları veya uykudan sonra, her zamankinden daha hantal hareket ettiğini fark edebilirsiniz.
- Ateş, şişmiş lenf nodları ve döküntü: Bazı vakalarda, yüksek ateş, şişmiş lenf bezleri veya gövdede döküntü oluşabilmektedir. (6)
Romatizmal Kalp Hastalığı Belirtileri
Romatizmal kalp hastalığı, akut romatizmal ateş sonucu ortaya çıkan kısa süreli (akut) ve uzun süreli (kronik) kalp hastalıklarını tanımlamaktadır. Kalp kapakçıklarında hasar oluşması, romatizmal ateşin ortak bir sonucudur.
Hastalığı belirtileri genellikle boğaz enfeksiyonundan sonraki birkaç hafta içinde çıkmaktadır. Kalpteki iltihaplanma, merkezi sinir sistemi veya eklemlerin sonucudur. Romatizmal kalp hastalığının belirtileri şunlardır:
- Göğüs ağrısı
- Kalp çarpıntıları
- Nefes darlığı
- Şişmiş el ve ayak bilekleri
- Aşırı yorgunluk
- Göğüste heyecan verici bir his (7)
Gut Belirtileri
Gut hastalığı iltihaplı artritin ortak bir formu olarak bilinmektedir. Eklemleri ve kas-iskelet sistemini etkileyen bir durumdur.
Gut genellikle ayak başparmağının ekleminde yoğunlaşmaktadır, ancak ayak bileği veya diz gibi diğer eklemleri de etkileyebilmektedir. Gutta görülen yaygın belirtiler ise şunları içermektedir:
- İltihap
- Ağrı
- Kızarıklık
- Sertlik
- Şişme
Gut saldırısı çok hızlı bir şekilde gelişir. İlk saldırı genellikle geceleri meydana gelir. Orta yaşlı erişkinlerde, bir eklemde, çoğunlukla alt ekstremitelerde belirtilerin görülme olasılığı daha yüksektir. Bu yaş grubundaki vakaların yaklaşık % 60’ı ilk önce ayak başparmağında problem yaşamaktadır.
Yaşlılarda, üst kollarda ve ellerde, özellikle parmaklarda, birkaç eklemde belirtiler görülme olasılığı daha yüksektir. (8)
Ankilozan Spondilit Belirtileri
Ankilozan spondilit, zamanla bazı omurgaların kaynaşmasına neden olabilen inflamatuar bir hastalıktır. Bu kaynaşma, omurgayı daha az esnek hale getirmekte ve dik bir duruşa yol açmaktadır. Kaburgaların etkilenmesi durumunda derin nefes almak oldukça zorlaşmaktadır.
Ankilozan spondilit hastalığının belirtileri özellikle sabahları yaşanan bel ve kalçalarda yoğunlaşan ağrı ve sertlik olabilmektedir. Boyun ağrısı ve yorgunluk da oldukça yaygındır.
En sık etkilenen bölgeler şunlardır:
- Omurga tabanı ile pelvis arası
- Bel desteğindeki omurlar
- Tendonlar ve bağların kemiklere tutunduğu bölge
- Göğüs kemiği ve kaburgalar arasındaki kıkırdak
- Kalça ve omuz eklemleri (9)
Fibromiyalji Belirtileri
Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza, ruh hali değişikliklerine yol açan ve kas iskelet sistemi ağrısı ile karakterize edilen bir hastalıktır.
Fibromiyalji belirtileri şunları içermektedir:
- Genel ağrı: Fibromiyalji ile ilişkili ağrı, genellikle sık sık ve sürekli donuk bir ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bu ağrı en az üç ay sürebilmektedir.
- Yorgunluk: Fibromiyalji yaşayan kişiler genellikle uykusuzluk nedeniyle yorgunluk yaşamaktadır. Fibromiyalji sahibi olan çoğu hasta huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi diğer uyku bozukluklarına da sahip olabilmektedir.
- Bilişsel güçlükler: Zihinsel görevler üzerinde odaklanma, dikkat etme ve konsantrasyon yeteneğinde azalmaları içermektedir. (10)
Lupus Belirtileri
Lupus otoimmün bir hastalıktır. Yani, bağışıklık sistemindeki problemlerden kaynaklamaktadır. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde, sistem bakteri veya virüs gibi bulaşıcı bir tehnin varlığını tespit ettiğinde, beyaz kan hücreleri ve antikorları göndermektedir. (11)
Lupus aşağıdaki gibi çeşitli belirtilere neden olabilmektedir:
- Eklem ağrısı, şişme ve kızarıklık (genellikle parmaklar ve bilekler etkilenir)
- Burun ve özellikle yanaklarda döküntüler (kelebek döküntüsü olarak da bilinir)
- Ateş
- Kilo kaybı
- Kalp ve akciğer iltihabı nedeniyle göğüs ağrıları (serozit)
- Öksürük ve nefes darlığı sorunları
- Güneş ışığına karşı duyarlılık
- Açıklanamayan yorgunluk
- Raynaud fenomeni (parmaklar ya da ayak parmaklarının soğuğa maruz kaldığında mavi, sonra beyaz, daha sonra kan akışı normale döndüğünde kırmızı ve sıcak olması durumu)
- Saç kaybı
- Baş ağrısı
- Kafa karışıklığı
- Kararsız duygular (kararsız ve kontrolsüz duygular veya ruh hali değişiklikleri) (12)
Romatizma Nedir?
Romatizma çeşitli koşulları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Romatizmal hastalıklarla ilgili çok daha spesifik tanımlamalar mevcuttur. Romatizmal hastalıklar nedenine, belirtilerine, seyrine ve tedavisine bağlı olarak gruplandırılmaktadır. Romatizma koşulları kas ve eklemlerde iltihaba neden olmaktadır. Özellikle, kıkırdak ve kemik hasarına yol açabilmektedir.
Sonuç çoğunlukla eklemlerde ve çevre bölgeler meydana gelen ağrı, şişme ve yanmadır. Romatizma belirtileri bazen günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilmektedir. Romatizmadan muzdarip olan kişilerin çoğu belirtilerin şiddetli olduğu zamanlarda hareketlilik konusunda sıkıntılar yaşamaktadır.
Romatizma türüne bağlı olarak uygulanan tedavi yöntemleri, belirtilerin hafifletilmesini sağlayarak hastaların günlük hayata daha çok adapte olmasına yardımcı olabilmektedir. (13)
Romatizma Nedir? hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Romatizma Nedenleri
Romatizma neden olur? Romatizma, bir takım farklı etkenlerden kaynaklanmaktadır ve nedeni romatizmal hastalığın türüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı romatizmal hastalıklar yaşla veya eklemlerin tekrar tekrar kullanımı nedeniyle meydana gelen aşınmalar sonucu oluşmaktadır.
Diğer vakalarda, romatizma, vücudun inflamatuar belirtilerle reaksiyona girmesine neden olan otoimmün rahatsızlığın bir sonucu olabilmektedir. Genetik ve çevresel faktörler, romatizmal hastalıkların çoğunda en sık rastlanan tetikleyicidir. (14)
Romatizma Nedenleri daha fazlası için
Romatizma Tedavisi
Romatizma nasıl geçer? Romatizma tipleri ve nedenleri arasında pek çok farklılık olmasına rağmen, tüm romatizmal hastalıklar, durum mümkün olduğunca erken teşhis edildiğinde tedavisi çok daha etkili olmaktadır.
Romatizmal hastalıklar için tedavi seçenekleri arasında, iltihabı azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için ibuprofen ve naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların kullanılması bulunmaktadır. Steroidal olan ilaçlar ise belirtilerin devam etmesi durumunda kullanılabilmektedir.
Hareket becerisini korumak için düzenli ve hafif egzersiz de yapılabilmektedir. Ayrıca aşırı kilonun verilmesi, sigaranın bırakılması, alkol tüketiminin sınırlandırılması ve dengeli beslenilmesi tedaviye yardımcı olmaktadır. (15)
Uygulanan tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda romatizma ameliyat düşünülebilmektedir. Ancak, cerrahi müdehale bütün romatizmal hastalıklar için uygun olmayabilmektedir. (16)Romatizma İçin Hangi Doktora Gidilir?
Romatizma türleri, romatolog olarak bilinen uzman doktorlar tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir. (17)
Romatizma Tedavisi fazlası için tıklayınız
Источник: //www.acil.net/romatizma-belirtileri/
Romatizmanın En Belirgin 7 Belirtisi
Romatizma hastalığı eklem ve kemiklerin etkilenmesi ile meydana gelir. Hastalığın tedavisi ise genelde çeşitli ilaçlar, düzenli egzersiz, sağlıklı bir diyet ve dinlenme ile mümkündür. Durumunuz ile baş etmenin en iyi yolu ise romatolog diye isimlendirilen bu konuda uzman doktorlara danışmak ve tedavi olmaktır.
Eklem iltihabının pek çok tipi olmakla birlikte, bunlar 100 den fazla hastalık olarak romatizma rahatsızlıkları başlığı altında sıralanmaktadır.
Bu konu altında incelenen eklem iltihabı, kırmızı, tıkanmış eklem ile kıkırdak, eklem dokusu ve tendonlar olmak üzere iltihaplanmış bağlantı dokularından oluşur.
Bel rahatsızlıkları bir oto-bağışıklık sistemi rahatsızlığı olup, vücudun bazı kısımlarının kendini tahrik etmesi ile gerçekleşir. En çok ağır işler yapan ve bel bölgesine sürekli ve ağır yükler binen kişiler de gerçekleşir.
Genel sebebi eklemlerin aşınma ve yıpranmasıdır. Eklemlerde oluşan zayıflık, bağışıklık sisteminin o kısımları hedef almasına sebep olur. Uzun zamanda diğer dokularda bu durumdan etkilenebilir. Ancak genel olarak en çok etkilenen kısımlar eklemlerdir. Doktorlarda bu duruma neden olan etkenleri tam olarak bilmemektedir.
Bazı araştırmacılar virüs veya bakteri ile birlikte enfeksiyon oluşması ve hastalığı tetiklediğini savunmaktadır. Fakat bu hipotezi savunacak deliller tam olarak kabul görmemiştir. Romatizma ağrılarının asıl sebebi bağışıklık sisteminin, sağlıklı dokuları işgalci olarak görevi onlara karşı saldırıya geçmesi ile meydana gelir.
Bu durumu tetikleyen faktörler ise iltihaba ve hasara sebep olan, zincir reaksiyonlardır.
Romatizma hastalığı doğru ve düzgün bir şekilde teşhis edebilmek için bir takım belirtilerin bilinmesi ve bu doğrultuda bilinçli bir şekilde hareket edilerek, oluşacak sakıncalı durumların da önüne geçilmelidir. Bel rahatsızlığı ile ilgili oluşan birtakım belirtiler aşağıdaki gibidir.
1.Yorgunluk
Henüz diğer belirtiler açık bir şekilde ortaya çıkmadan önce yorgunluk ortaya çıkar. Bu yüzden diğer belirtiler ortaya çıkmadan haftalar hatta aylar öncesinde yorgunluk belirtileri açık bir şekilde gözükür. Yorgunluk bazı durumlarda sağlıksız hissetme ve hatta depresyon ile birlikte oluşur.
Eklem iltihabının en erken belirtilerinden biri de sabah sertliğidir. Bu durum eklemlerin kendini tam olarak yenileyemediğine işaret ediyor olup, genellikle sabahları meydana gelmekte ve birkaç dakika sürmektedir. Genel olarak iltihaplanmış eklem ağrılarına işarettir. Otururken, kestirirken ve uzun bir süre hareketsiz kalındığında ortaya çıkar.
3.Eklem Sertliği
Bir veya daha fazla eklemde sertlik oluşması da romatizma ağrılarının erken belirtileri arasındadır. Aktif olup olmamanıza bakmaksızın günün her vaktinde meydana gelebilir. Bu katılık genellikle ellerdeki eklemlerde oluşan sertlik ile başlar. Yavaş yavaş oluşabildiği gibi ani bir şekilde de oluşabilir.
4.Eklem Ağrıları
Hareket esnasında veya dinlenme halinde eklem sertliğini takip eden bir eklem gerilmesi ve ağrısı durumu oluşabilir. Bu da vücudun her 2 kısmını da eşit olarak etkilemektedir. En yaygın olarak oluşan kısımlar ise parmaklar ve bileklerdir. Ayrıca dizlerinizde, ayaklarınızda, omuzlarınızda ve ayak bileklerinizde de meydana gelebilir.
5.Ateş
Diğer rahatsızlıklar ile birlikte meydana gelen eklem ağrısı ve iltihabı, ateşin artmasına sebep olur ve bu da erken bir romatizma belirtisidir. Vücut sıcaklığı 38 °C kadar çıkabilir.
6.Uyuşukluk ve Karıncalanma
Tendonlarda meydana gelen iltihaplanma sinirlerde basınç oluşmasını sağlar. Bu da ellerde karpal tünel sendromu denilen uyuşmaya, karıncalanmaya ve yanma hissine sebep olur. Hareket ettiğinizde ellerinizden ve ayaklarınızdan çatırdama ve gıcırdama sesleri gelir.
7.Hareket Kısıtlaması
Belki de insanları en çok etkileyen belirti hareketlerde olan kısıtlamadır. Eklemlerde oluşan iltihap çeşitli bel ağrılarına sebep olur ve romatizma hastalarının hareket kısıtları başlar. Eskisi gibi esnek ve çevik olmak yerine yavaş hareket eden ve ani hareketlerden kaçınan insanlar oluşur. Ani hareketlerde belinizde çeşitli ağrılar oluşur.
Romatizma Teşhisi Nasıl Yapılır?
Yukarıda verilen belirtiler doğrultusunda bel ağrısı ile bir doktora gittiğinizde romatizma olup olmadığınızı anlamak için birtakım testler yapılır. İlk olarak size birtakım sorular sorulacak ve testler yapılacaktır. Bunlar:
- Belirtiler hakkında yani bel ağrısına ne zamandan beri sahip olduğunuz ve ne kadar sıklıkla ağrıların oluştuğu gibi sorular sorulur.
- Devamında ise bir fiziksel test yapılır. Eklemleriniz incelenir, herhangi bir iltihap veya hasar olup olmadığı kontrol edilir.
- Kanınızdaki veya eklem sıvılarınızda bulunan iltihap için ve romatizma eklem dokusu hasarlarını ölçmek için bir laboratuvar testine tabi tutulursunuz.
- X-Ray cihazına girerek daha önce gerçekleşmiş olan eklem hasarları kontrol edilir.
Romatizmanın erken teşhisi, tedavi sürecini oldukça olumlu etkileyecektir. Bu yüzden bel ağrısı ile ilgili yukarıda vermiş olduğumuz verileri dikkatli bir şekilde inceleyip, derhal bir doktora gitmelisiniz.
Ayrıca ağır kaldırma ve belinizi zorlayacak ani hareketlerden de uzak durmanız ve bel ağrınızı hafifletecek birtakım egzersizler ile yeterince dinlenmeye özen gösteriniz.
Aksi takdirde bel ağrınız giderek artacak ve çok daha ciddi bir durum ile karşı karşıya kalacaksınız.
Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel ağrısına bağlı olarak gelişme gösteren romatizmayı engellemenin en etkili yolu, iltihaplanmayı kontrol altına alarak, romatizma ağrılarını yavaşlatmak ve durdurmaktır.
Tedavi süreci genellikle çeşitli ilaçları, işle ilgili veya fiziksel tedaviyi ve düzenli olarak bel egzersizleri yapmayı içerecektir. Bazı insanlarda oluşan eklem hasarı çok daha ileri seviyede olup, tek tedavi cerrahi bir operasyondan geçmektir.
Erken teşhis çoğu hastalıkta ve rahatsızlıkta olduğu gibi romatizmada da oldukça önemli bir yer tutar.
Yazılacak ilaçların uzman doktorunuz tarafından reçeteli olarak yazıldığına emin olunuz. Size verilecek ilaçlar eklemlerde oluşan iltihabı önleyecek, iltihap durdurucu bir ilaç olacaktır. Ayrıca verilen diğer ilaçları da alarak bel ağrısını durdurmaya yönelik gerekli adımların atılması gerekir.Ek olarak doktorunuzun yazmış olduğu ilaçlar kalp krizini ve inme riskini arttıran ilaçlar olacaktır. Kalp hastalarının dikkat etmesi gereken bir durum olup, bazı ilaçlar kan basıncını arttıracak olup, mide bulantısı, ülser ve mide kanamasına sebep olabilir. Bu yüzden sizlerde bulunan ekstra bir rahatsızlık veya hastalık, teşhis işlemi sırasında doktorunuza bildirilmelidir.
Aksi takdirde yanlış bir tedavi uygulanarak sağlığınızı tehye sokabilirsiniz.
Romatizma tetiklendiğinde, eklemlerinizde sertleşmeler ve ağrılar oluşur. Bu hasarı ve ağrıları olabildiğince önlemeye çalışmalısınız. Bu durumu önlemek için çeşitli egzersizler yapmalı, aktif olmalı ve dinlenmeye gerekli önemi vermelisiniz. Bel ağrısı sıkıntısı çektiğiniz zamanlarda;
- Erken Teşhis: Bel rahatsızlığının ilerlememesi için bir an önce doktora gitmeli, hastalık teşhisi koydurmalı ve tedaviye başlamalısınız.
- Daha Sık Doktora Gitmeli: Çok daha az bir hasar ile bel rahatsızlığından kurtulmak için olabildiğince düzenli aralıklar ile doktorunuza gitmelisiniz.
- Egzersiz: Bel ağrısı için olmazsa olmazlar arasındadır. Doktorunuzun tavsiye ettiği fiziksel aktivite hareketleri eklemlerinizin daha da güçlenmesine sebep olacak, daha güvenli ve efektif bir şekilde vücut sağlığınıza kavuşacaksınız.
- Dinlenme: Yapılan fiziksel egzersizler ile yeterli dinlenme arasındaki dengeyi kurmanız iyileşme sürecinizi kısaltacak faktörler arasındadır.
- İlaçlar: Reçeteli olarak doktorunuz tarafından verilen ve eklem iltihaplanmasını azaltarak, durduran ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.
Tüm bu durumlara uyulması durumunda bel rahatsızlığına bağlı romatizmadan en kısa süre içerisinde kurtulma imkanı bulacaksınız.
Источник: //evdesifa.com/romatizma-belirtileri-nelerdir/