Kan Sulandırıcı İlaç Nasıl Kullanılır?
Kan Sulandırıcı Besinler, Yiyecekler ve İçecekler Nelerdir?
Kan sulandıran ve pıhtılaşmayı önleyen birçok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların, doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği durumlarda kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçların isimleri;
- Coumadin 5 mg tablet
- Cornente film tablet
- Cloperol 75 mg film tablet
- Planor film tablet
- Ploveks 75 mg film tablet
- Baclan film tablet
- Atervıx film tablet
- As-clodıp film tablet
- Anjioflux 600 LRU 2M enjektail çözelti içeren ampul
- Anjioflux 250 LRU yumuşak kapsül
- Plavıx film tablet
- Plavidol film tablet
- Plavega film kaplı tablet
- Pingel film tablet
- Opinel film tablet
- Klopis film tablet
- Karum film tablet
- Diporel film tablet
- Diloxol film tablet
- Coumadin 10 mg tablet
- Rivaroxoban
- Apixaban
- Dabigatron
- Aspirin
- Xarelto
- Eliquis
Kan Sulandırıcı İğne
Kan sulandırıcı iğneler, özellikle hamile kadınların trombosit sayısının azalması sonucunda kullanılan iğnelerdir. Genel olarak kullanılan kan sulandırıcı, pıhtı önleyici iğne, Clexane 4000’dir.
Kan Sulandırıcı Besinler Nelerdir?
En doğal kan sulandırıcılarından biri sarımsaktır. Sarımsak, kanın akış düzenini rahatlatarak aynı zamanda kalp krizi riskini önlemektedir.
Ayrıca sarımsak, yüksek tansiyona sahip insanların tansiyonunu düşürmede etkili bir ilaç olup, içerdiği antioksidanlarla vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasında yardımcı olur.
Sarımsağın faydaları görülmek isteniyorsa gün içinde bir iki adet sarımsak tüketilmelidir.
BUNU DA İNCELE
Kırmızıbiber ve toz halinde olan kırmızıbiber, kan sulandıran doğal besinlerdendir. Kırmızıbiber, kanın damarlardaki dolaşımını düzenler ve kılcal damarların güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
İçerdiği çok fazla vitamin ve mineral ile zeytinyağı, kanın sulanmasında etkili olan besinlerdendir. Antienflamatuar, antioksidan, antikoagülen olarak görevleri bulunan zeytinyağı, kan sulandırmak isteyen kişilerin ilaç kullanmadan faydalanacağı besinlerdendir.
Zerdeçal da, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, yemeklere ilave edilip, çayı hazırlanan mucizevî baharatlardandır. Zerdeçalın düzenli olarak tüketilmesi, kan sulandırıcı etki yaratmaktadır.Kan sulandırıcı besinlerden biri de kividir. Kivi, C vitamini, potasyum, magnezyum ve bakır vitamin ve minerallerini barındıran, kanın sulanmasında etkili olan bir meyvedir.
BUNU DA İNCELE
Kızılcık meyvesi adı verilen meyvenin gün içinde taze veya kompostosu yapılarak tüketilmesi, kan akışının doğal bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca kızılcık meyvesinin, kalp sağlığına da iyi gelmesi bilinmektedir.
Kanın sulanmasında yardımcı olan meyvelerden biri de elmadır. Günde bir adet kabuğuyla beraber elmanın tüketilmesi sonucunda kan sulanmakta ve kalp krizi riski minimuma düşürülmektedir.
Limon ve C vitamini içeren portakal, greyfurt, turunç ve mandalina gibi meyveler kanın sulanmasında etkili olmaktadır. Ayrıca limonun kullanım arasında yüksek tansiyona iyi geldiği de bilinmektedir.
Vücutta biriken antioksidan maddeler damar tıkanıklığına yol açabilirken bu damarların açılmasında ve kanın akışının sağlanmasında etkili olan besinlerden biri karabuğdayolmaktadır. Karabuğdayın kullanım alanı geniş olup, isteğe bağlı olarak yemeklerde, isteğe bağlı olarak da çay yapılıp içilmesi uygundur.
BUNU DA İNCELE
Maydanoz, içinde bulundurduğu maddeler ile doğal bir kan sulandırıcı özelliğine sahiptir. Kanın pıhtılaşması ile oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır.
Kan sulandırmak için başvurulan diğer yollardan biri de E vitaminidir. Pıhtı oluşmasını önleyen ve kanı incelten doğal yollardan biri olmaktadır. Hangi dozda kullanılacağı bir doktora danışarak öğrenilmelidir.
Tarçının kullanımı da kan sulandırıcı etki yaratmaktadır. Tarçının yemeklerde, tatlılarda veya çaylarda kullanımı fark etmesizin kullanılması, damarlardaki kanın akışkan olmasını sağlamaktadır.BUNU DA İNCELE
En eski ve en etkili doğal kan sulandırıcı ve şifalı bitkilerden biri de meyan köküdür. Meyan kökü, solunum rahatsızlıkları ve mide rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Diğer Kan Sulandırıcı Olan Doğal Besinler
Kan sulandırıcı ev pıhtılaşmayı önleyen birçok sebze, meyve, kuruyemiş ve genel olarak besin bulunmaktadır. İlaçlara başvurmadan önce bu besinlerden faydalanmalı ve fayda görülmez ise ilaçla müdahale yapılmalıdır. Kan sulanmasını sağlayan diğer sebzelerden bazıları; marul, domates, brokoli ve soğandır.
Bu sebzelerin düzenli olarak kullanılması durumunda vücuttaki kan pıhtılaşmalarının önüne geçilebilmektedir. Aynı şekilde kan sulandırıcı meyveler ise; dut, üzüm, greyfurt, mango, ananas, karpuz ve nar olmaktadır. Kan sulandırma özelliği bulunan kuruyemişler; ceviz, badem, fındık, kaju ve Antep fıstığı olmaktadır.
Vitamin açısından bol olan ve tüketilmesi sağlık açısından çok yararlı olan balık türlerinden uskumru, alabalık, ringa balığı, ton balığı ve somon da kan sulandırıcı etkiye sahip balıklardandır. Bazı doğal bitkilerden yapılan çaylarda kanı sulandırıp, pıhtıları yok edici özelliğe sahiptir.
Kanın pıhtılaşmasını önleyen çaylardan bazıları ise yeşil çay, üzüm suyu, kızılcık suyu ve ananas suyudur.
Kan Akışının Düzgün Olması İçin Yapılması Gerekenler
Kan akışının düzenli bir şekilde sağlanması, pıhtıların önlenmesi için öncelikle düzenli bir egzersiz programına sahip olmak gerekir. Hareket halinde olan vücutta kan, damarlardan daha rahat akabilmektedir.
Ayrıca alkol ve çok fazla kafein tüketmek de damarlarda tıkanıklığa, kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kanın pıhtılaşmasını önlemek için alkol ve kafein tüketimine sınırlandırma getirilmelidir.
Çok fazla tuz tüketmek de kalp sağlığına iyi gelmemektedir. Kanın sulandırılması isteniyor ise mümkün mertebe hayatınızdan tuzu, doymuş yağları çıkarmanız gerekmektedir. Kanın pıhtılaşmasının ve yaşanan çeşitli hastalıkların altında genellikle stres faktörü yatmaktadır. Çok fazla stres yaşayan kişilerin kanın da pıhtılaşma görülebildiğinden, stres hayattan uzaklaştırılmalıdır.
Kan Sulandırıcısı Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
- Kan sulandırıcı ilacı kullanan kişilerin ufak bir yara alması sonucunda çok fazla kan kaybı yaşanabilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın akışını düzenlediği için çok fazla kan kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle ufak yaralanmalar, ciddi sorunlara yol açmadan önlemi alınmalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan insanların bıçak ve kesici alet kullanırken dikkat etmesi gerekmektedir. Kan sulandığı için ufak bir kesikte çok fazla kan akışı görülebilmektedir. Bu da ciddi hasarlara neden olabilmektedir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar ciddiye alınması gereken ilaçlardandır. Bu ilaçların düzenli ve her gün aynı saatte itinayla kullanılması gerekmektedir.
- Kan sulandırıcı ilaç ile beraber ek vitaminler kullanılması önerilmemektedir. Ek olarak alınan vitaminler, kan sulandırıcı ilaçların etkisini değiştirebilmektedir.
- Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber K vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi, kan sulandırıcı ilacın etkisini azaltabileceğinden kullanılmamalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, düzenli olarak kan testi yaptırıp, ilaçların etkili olup olmadığını ölçmelidirler.
- Kan sulandırıcı ilaçlar, diş sağlığını da etkileyebileceğinden bu ilaçlar kullanılırken yumuşak diş fırçası tercih edilmelidir.
- K vitamini içinde bolca bulunan yeşil yapraklı olan besinler, maydanoz, ıspanak ve kıvırcık marul gibi sebzelerin tüketimi minimuma indirilmelidir.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan insanların bu sebzelerin yanında tüketmemesi gereken besinler, sakatat, balık yağları, yoğurt, peynir, ıspanak ve brokolidir. Bu besinler, kan sulandırıcı ilaçların etkilerini yok edebileceğinden kullanımlarının minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir.
Kan Sulandırıcı İlaçların Yan Etkileri
Kan sulandırıcı ilaçların çok yoğun ve çok ağrılı yan etkileri olmamaktadır. Yalnızca kan sulandırıcı kullanan kişilerin ufak ve basit gibi görünen yaralanmalara dahi dikkat etmesi gerekmektedir. Kan akışkanlığı kazandığı sırada bir yaralanma yaşanırsa haddinden fazla kan akışı olabilir ve bu da ciddi kan kaybına sebebiyet verebilmektedir.
Bazı kişilerde ise kan sulandırıcı ilaçların bulantı ve karın ağrısı yaptığı bilinen yan etkilerdendir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların bilinen yan etkileri ise baş ağrısı, baş dönmesi, eklem ağrıları, mide krampları, iç kanama, böbrek yetmezliği ve çeşitli sağlık sorunları nadir de olsa görülen belirtilerdendir.
Источник: //misskadin.com/kan-sulandirici-ilaclar-nelerdir-ve-yan-etkileri-409
Kan Sulandırıcı İlaçlar İlaç İsimleri İğne Hap Listesi Zararları
Kan sulandırıcılar kanın damarlarınızdan ve atardamarlarınızdan akışını kolaylaştıran ilaçlardır. İki tür kan sulandırıcı vardır.
Heparin veya varfarin gibi antikoagulanlar vücudunuzun pıhtı oluşturma sürecini yavaşlatır, böylece kan pıhtılaşmadan damarlar arasında rahatça akar.
Diğer kan sulandırıcılar ise aspirin gibi antiplatelet ilaçlardır, bunlar pıhtı oluşumunu engelleyip kan sulandırıcı vazifesi görürler.
Şu sorunlarınız varsa doktor size kan sulandırıcı reçete edecektir;
- Bazı kalp ve damar hastalıkları
- Kalp kapağı replasmanı
- Ameliyat sonrası pıhtı riski
- Doğuştan kalp probleminiz varsa
Kan Sulandırıcı İlaç İsimleri Listesi
- Aspirin
- Coraspin
- ELIQUIS 5 mg 60 film
- Pradaxa 110 mg
- Arixtra
- Plavix
- XARELTO 20 mg 28 film kaplı tablet
- COUMADIN 5 mg 25 tablet
- Warfarin
- CLEXANE 4000 kan sulandırıcı iğne
- Innohep 0.45 ml kan sulandırıcı iğne
Zencefil
Zencefil etkili şekilde kanın pıhtılaşmasını azaltmaya, kanı sulandırmaya yardım eden bir bitkidir. Aynı zamanda yeni pıhtı ve felç riskinizi azaltır. Ek olarak, tüm vücudunuzda sağlıklı kan dolaşımı sağlar.
- Günde 2-3 bardak zencefil çayı için. Çayı hazırlamak için, birkaç taze zencefil kökü dilimini 1 bardak suda kaynatın, demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Çayı süzün. Tatlandırmak için bal ve limon suyu da ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal doğal iltihap önleyici olma özelliğiyle bilinir ancak doğal kan sulandırıcı olarak da çalışır. Bu durum temel olarak kürkümin içeriğinden kaynaklanır. Kürkimin pıhtı oluşumunu önler.
- Zerdeçal tozunu çaya, salatalara ve diğer yiyeceklerinize ekleyin. Aynı zamanda uyumadan önce bir bardak zerdeçallı süt de içebilirsiniz.
Dikkat: Eğer varfarin (Coumadin) alıyorsanız, zerdeçal kürleri kullanmayın.
Sarımsak
Sarımsaktaki adenozin, alisin ve parafin gibi sülfür içerikli bileşenler kan sulandırıcı olarak rol oynar. Sarımsak aynı zamanda kan kolesterolünü ve trigliserit seviyesini düşürür. Bu da pıhtı oluşumu ve kalp krizi riskini azaltabilir.
- Her gün aç karnına 2-3 diş taze sarımsak tüketin.
- Doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak takviyesi de alabilirsiniz.
Tarçın
Tarçın diğer bir etkili doğal kan sulandırıcıdır. Güçlü bir antikogulant olarak rol oynayan kumarik içerir.
- Birçok içecek ve yiyeceğin tadını ve kokusunu zenginleştirmek için tarçın tozu ekleyebilirsiniz.
Kırmızıbiber
Kırmızıbiber vücudunuzda güçlü kan sulandırıcı etkiye sahiptir ve dolaşımı arttırır. Taze, doğranmış kırmızı biberi az yağda kızartılmış yemeklerinize, çorbalarınıza ve haşlamalarınıza ekleyin. Kırmızıbiber takviyesi almayı da seçebilirsiniz ancak öncelikle doktorunuza danışın.
E Vitamini
E vitamini kan dolaşımını geliştirme ve kan pıhtılarını önleme dahil çok sayıda tıbbi faydaya sahiptir. E vitamini kapsülleri günlük E vitamini dozunuzu aldığınızdan emin olmanın iyi bir seçeneğidir. Takviye almadan önce doktorunuza danışın. Yumurta, et, tahıl ve çeşitli taze meyve ve sebzeler gibi E vitamini zengini gıdalar da tüketebilirsiniz.
Balık Yağı
Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA içeren balığın kan sulandırıcı etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
Bromelayin
Bromelayin insanların ananastan aldıkları bir enzimdir. Kalp-damar hastalıkları ve yüksek kan basıncı için etkili bir kür olabilir. Araştırmalar bromelayinin kan inceltebildiğini, pıhtıları parçalayabildiğini ve pıhtı oluşumunu azalttığını önermiştir. Bu enzim aynı zamanda iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. Bromelayin eczanelerden takviye şeklinde alınabilir.
En İyi Kan İnceltici Gıdalar
Negatif yan etkisi olmadan aspirine benzer etkiler üretebilen doğal oluşumlu birçok madde vardır. Birçoğu salisilat denilen maddeler içerir. Salisilat bakımından zengin içerikte olduğu bilinen bazı gıdalar:
- Zencefil
- Kırmızıbiber
- Paprika
- Nane
- Kekik
- Meyankökü
- Tarçın
- Zerdeçal
- Dereotu
- Güvey otu
Kan Sulandırıcı İlaçların İğnelerin Yan Etkileri Nelerdir?
- Normalden ağır geçen adet dönemleri
- Dışkınızda veya idrarınızda kan
- Burun kanaması
- Kusma veya kanlı öksürük
- Baş dönmesi
- Güçsüzlük
- Şiddetli baş veya mide ağrısı
- Kas zayıflığı
- Saç dökülmesi
- Deri döküntüsü
Источник: //selmasultan.com/kan-sulandirici-ilaclar-ilac-isimleri-igne-hap-listesi-zararlari
Kan sulandırıcı yiyecekler, besinler, gıdalar ve bitkiler
Bu yazımızda kan sulandırıcı yiyecekler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Kan sulandırıcı ilaçlar doktorlar tarafından birçok sebeple verilebilir.
Örneğin kalp hastaları veya kardiyovasküler hastalığı bulunanlar, atriyal fibrilasyon denilen anormal kalp ritmi bulunanlar veya kongenital kalp kusuru bulunan kişilerden kan sulandırıcı ilaçlar kullanması istenebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşmasını önleyen ve kanın damarlarda rahatça akmasını sağlayan ilaçlardır.
Kan sulandırıcı ilaçlar aslında kanı sulandırmaz. Kan sulandırıcı ilaçlar kanın koyulaşmasını ve yeni pıhtılar oluşmasını önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesine engel olarak tehli pıhtıların oluşma ihtimalini azaltır.
Kan sulandırıcı ilaçlar birçok açıdan faydalı olmakla birlikte bir takım yan etkilere sahiptir. Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri arasında en bilinen yan etki aşırı kanamadır. Örneğin kadınlarda adet döneminin ağır geçmesi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, burun kanaması, diş eti kanaması ve yara ve kesiklerde kanın hemen durmaması kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri arasındadır.
2014 yılında yayınlanan bir araştırmada kalça veya diz replasmanı sonrasında kan pıhtılaşmasını önlemek için verilen kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan sonra kanama veya enfeksiyon riskini arttırdığı tespit edilmiştir.
Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi, kas zayıflığı, saç dökülmesi ve cilt döküntüsü gibi problemler de yer almaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar doktor tarafından belirtilen şekilde kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçların yanlış kullanımı tehli sonuçlar doğurabilir.
Sağlığınızı korumak ve kan pıhtılaşması riskini azaltmak için doğal kan sulandırıcı yiyecekler, bitkiler ve besinler yardımcınız olacaktır.Dikkat: Kan sulandırıcı yiyecekler ve bitkiler kan sulandırıcı ilaçların yerini doldurmaz. Bu nedenle doktor tarafından verilen ilaçlar kesinlikle bırakılmamalıdır. Ayrıca aşağıda belirtilen kan sulandırıcı yiyecekler kullandığınız kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu nedenle bu doğal yöntemlere başvurulmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
1. Zencefil
Zencefil kan sulandırıcı yiyecekler arasındadır. Zencefil yeni kan pıhtılarının oluşmasını önler ve felç riskini azaltır. Ayrıca tüm vücutta sağlıklı bir kan dolaşımı olmasını sağlar.
Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids dergisinde 2002 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre zencefil kolesterolü düşüren antitrombotik ve anti-enflamatuvar bir bitkidir.
Gerek kuru zencefil gerekse de taze zencefil kan pıhtılaşması riskini azaltacaktır.
- İçeceklerinize veya pişirdiğiniz yemeklere zencefil ekleyiniz.
- Ayrıca her gün 2-3 bardak zencefil çayı içebilirsiniz. Zencefil çayı hazırlamak için birkaç dilim taze zencefili 1 bardak suda kaynatın ve 5 dakika dinlendirin. Daha sonra süzün ve içerisine limon suyu ve bal ekleyin.
2. Zerdeçal
Zerdeçal özellikle anti-enflamatuvar özellikleriyle bilinen doğal kan sulandırıcı yiyecekler arasında kabul edilmektedir. Zerdeçalın kan sulandırıcı özelliği içerisindeki kurkumin maddesinden kaynaklanmaktadır.
Kurkumin plateletlerin bir araya toplanıp pıhtı oluşturmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. 2012 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre kurkumin ve türevleri (bisdemetoksikurkumin) antitrombotik özelliklere sahiptir ve düzenli olarak zerdeçal tüketimi pıhtı önleyici etki sağlamaktadır.
- Çay, köri, salata ve diğer yiyeceklerde zerdeçal ekleyebilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce bir bardak süt içerisine zerdeçal ekleyerek içebilirsiniz.
- Doktorunuza danışmak kaydıyla zerdeçal takviyesi kullanabilirsiniz.
Dikkat: Warfarin (Coumadin) kullanan kişiler zerdeçal tüketmemelidir.
3. Sarımsak
Sarımsak kalp sağlığı için çok faydalıdır. Sarımsak özellikle kan pıhtısı riski altındaki kişilerde kalp sağlığını korumaktadır.
Sarımsaktaki sülfür içeren adenosin, allisin ve parafinik polisülfit gibi bileşenler kan sulandırıcı etki yapmaktadır. Bu nedenle sarımsak kan sulandırıcı yiyecekler arasında kabul edilmektedir.
Diğer yandan sarımsak kolesterolü ve trigliseritleri düşürmekte, böylece plak oluşumu ve kalp krizi riskini azaltmaktadır.
1991 yılında Journal of Postgraduate Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada sarımsağın tromboembolik fenomeninin önlenmesinde faydalı olduğu belirtilmiştir.
- Her gün aç karnına 2-3 diş sarımsak tüketiniz.
- Doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak takviyesi kullanabilirsiniz.
4. Tarçın
Tarçın da kan sulandırıcı yiyecekler arasındadır. Tarçındaki kumarin maddesi güçlü bir kan sulandırıcı olarak görev yapmaktadır. Tarçın tansiyonu da düşürmekte, iltihabı azaltmaktadır. Ayrıca felç riskini de düşürmektedir.
2013 yılında yayınlanan bir araştırmada tarçın distilat ve tarçın yağı ile kanın pıhtılaşmasını önemli ölçüde engellediği belirtilmiştir.
Kan sulandırıcı yiyecekler arasındaki tarçından fayda görmek için çeşitli yiyecek, içecek ve tatlılarınıza ekleyebilirsiniz.
Dikkat: Tarçının uzun vadeli kullanımı karaciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle tarçın ölçülü olarak tüketilmelidir.
5. Kırmızı Toz/Pul Biber
Kırmızı biber vücutta kan sulandırıcı etki yapıp kan dolaşımını hızlandıran güçlü bir yiyecektir.
Kan sulandırıcı yiyecekler arasındaki kırmızı biber içeriğindeki kapsaisin maddesi sayesinde damarları daraltan birikintileri temizler, damarları genişletir ve kan pıhtılarını yumuşatır. Ayrıca kan pıhtılaşmasına yol açan çözülemeyen bir protein olan fibrin konsantrasyonunu da düşürür.
Kırmızı biber ek olarak tansiyonu da düşürür ve genel olarak kalp sağlığına iyi gelir. Kırmızı biberi yemeklerinize, çorbalarınıza ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
6. E Vitamini
E vitamini kan dolaşımını hızlandırma ve kan pıhtılaşmasını önleme gibi çeşitli faydalara sahiptir. Ağız yoluyla alındığında E vitamini platelet engelleyici bir yağ asidi olan prostoglandin E1 hassasiyetini iyileştirerek platelet birikimini azaltır.
- E vitamini kapsülleri günlük E vitamini dozunu almanıza yardımcı olur. Ancak E vitamini dahil herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Yumurta, et, tahıl ve çeşitli meyve ve sebzeler gibi E vitamini yönünden zengin yiyecekler tercih edilebilir.
Diğer Kan Sulandırıcı Yiyecekler
Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA içeren balıkların kan sulandırıcı yiyecekler arasında olduğu kabul edilmektedir.
Bitter çikolatada bulunan flavonoidler kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Bromelain adlı enzimi içeren ananas kandaki plateletlerin aşırı yapışkanlığını azaltmaya yardımcı olur.
Brokoli, lahana ve ıspanak gibi K Vitamini yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı etki yapacaktır.
Ceviz, badem, fındık, kaju ve Brezilya cevizi gibi kuruyemişler kan sulandırıcıdır.Antioksidan yönünden zengin yeşil çay damarları rahatlatır ve kan dolaşımını hızlandırır.
Hücrelerin su ihtiyacını karşılamak ve minerallerin tüm vücuda ulaşmasını sağlamak için yeterli miktarda su içilmelidir.
Kan Sulandırıcı Yiyeceklerle İlgili İlave Bilgiler
- Kan dolaşımını iyileştirmenin ve kan pıhtılaşmasını önlemenin en iyi yollarından biri düzenli egzersiz yapmaktır.
- Hidroterapi kan dolaşımını hızlandırmanın basit ve etkin yollarından biridir. Hidroterapi kan damarlarını genişleterek kan akışını normalleştirir.
- Kafein ve alkol tüketimi sınırlanmalıdır.
- Sigara içiyorsanız sigarayı bırakınız.
- Doymuş yağ düzeyi yüksek yiyecekler tüketilmemelidir.
- Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır.
- Stres de kan dolaşımını etkilediğinden Stres Yönetimi teknikleri uygulanmalıdır.
Источник: //www.iyibakkendine.com/kan-sulandirici-yiyecekler-besinler-ve-bitkiler/
Kan Sulandırıcı İlaçların Yan Etkileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler – APPVICE
Atriyal fibrilasyon (AFib) inme riskini artırabilen bir kalp ritim bozukluğudur. AFib durumunda kalbe giden sinyaller düzensizleşir. Kan kalpte belirli bir bölgeye toplanabilir. Organlarınıza ve beyninize gidebilecek pıhtılar oluşabilir.
Doktorlar genellikle kanı inceltmek ve pıhtıların oluşmasını önlemek için antikoagülan (kan sulandırıcı ilaç) reçete eder.
Uzun süreli kullanımda karşılaşabileceğiniz kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kan Sulandırıcı Beslenme İçin Diyetisyeninizle ile Bir Tuşla Hemen Görüşün:
Başla tuşuna basarak Appvice mobil uygulaması üzerinden diyetisyeninizle hemen görüşebilirsiniz.
Diyetisyene Sor
Kan Sulandırıcı (İnceltici) İlaçlar Nasıl Etki Eder?
AFib tedavisinin bir parçası olarak çeşitli türlerde kan inceltici ile karşılaşabilirsiniz. Varfarin (Coumadin) genellikle uzun süreli bir kan sulandırıcı ilaç olarak reçete edilir. Vücudunuzun K vitamini sentezleme yeteneğini azaltarak çalışır. K vitamini olmadan, karaciğer kanı pıhtılaştıran proteinleri üretmekte zorlanır.
Varfarin, doktorların kan inceltici ihtiyacı olan çoğu insan için tercih ettiği ilaçtır. Piyasada yeni, daha etkili kan inceltici ilaçlar da mevcuttur. Bu ilaçlar rivaroksaban (Xarelto), apiksaban (Eliquis) ve dabigatran (Pradaxa) isimli ilaçlardır. Bu ilaçlar herkes için doğru bir seçenek olmayabilir, ancak, nonvalvular AFib hastaları için genelde iyi bir alternatiftir.
Kan sulandırıcı ilaçlar, inme riskini yüzde 50 ila 60’a kadar azaltabilir.
AFib’in pek çok belirtisi olmadığı için, insanlar kan sulandırıcı ilaçları kullanmak istemez ya da ona ihtiyacı olmadığını düşünebilir. Özellikle de başka ilaçlar kullanmaları gerekiyorsa.
Ancak kan sulandırıcı ilaçlar gün içerisinde nasıl hissettiğinizi etkilemese de kendinizi felçten korumanız için son derece önemlidir.
Uzun Süreli Kan Sulandırıcı İlaç Kullanımının Yan Etkileri
Uzun süredir varfarin gibi bir kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, muhtemelen doktorunuz tarafından yakından izleneceksiniz.
Protrombin (kanın pıhtılaşma) zamanı olarak adlandırılan kan testini yaptırmak için bir hastaneyi veya kliniği ziyaret edebilirsiniz. Bu test, kanınızın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünü ölçer.
Genellikle doktorunuz vücudunuz için uygun bir doz belirleyene kadar aylık olarak gerçekleştirilir.
Kanınızı kontrol ettirmek, kan sulandırıcı ilacı kullandığınız süre boyunca yapmanız gereken bir şeydir. Bazı kişilerin ilaç dozlarını sık sık değiştirmeleri gerekmez. Diğerleri yan etkilerden ve fazla kanamadan kaçınmak için sık sık kan testlerine gider ve dozaj değiştirir. Ayrıca, ameliyat gibi kanamaya neden olan tıbbi prosedürlere başvurmadan önce kontrol edilmesi gerekebilir.Varfarin hapının renginin zaman zaman farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Renk, dozajı temsil eder, bu yüzden rengine dikkat etmeli ve şişenizde farklı bir renk görmeyle ilgili sorularınız varsa doktorunuza danışmalısınız.
Rivaroksaban, apiksaban ve dabigatran gibi daha kısa süreli etkili kan incelticiler genellikle sıkı takip gerektirmez. Doktorunuz size tedavi ve dozajdaki değişiklikler için daha fazla bilgi verebilir.
Kan Sulandırıcı İlaçların Diğer İlaçlarla Etkileşimi
Varfarin kan inceltici ilacı aldığınız farklı ilaçlarla etkileşime girebilir. Yediğiniz yiyecekler de vücudunuzdaki etkilerini engelleyebilir. Eğer bu ilacı uzun bir süre kullanacaksanız nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda doktorunuzdan daha fazla bilgi almanız gerekir. Özellikle de k vitamini bakımından zengin yiyecekleri tüketme konusunda doktorunuzdan bilgi almalısınız.
Kan sulandırıcı ilaç alırken tüketimine dikkat edilmesi gereken yiyecekler genelde koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bunlar;
- Beyaz lahana
- Kara lahana
- Pazı
- Hardal
- Şalgam
- Maydanoz
- Ispanak
- Hindiba
Ayrıca,bitkisel veya omega-3 takviyelerinin kan inceltici ilaçlar ile nasıl etkileşime girebileceğini anlayabilmek için doktorunuzla da konuşmalısınız.
Hangi Durumlarda Doktora Gitmeli?
Uzun vadede varfarin almak konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun. İlaçlarınızı her gün aynı anda almanız önemlidir. Bir dozu kaçırırsanız, geri nasıl düzene girmeniz gerektiğini öğrenmek için doktorunuzu arayın.
Unutulan dozları sonrasında hatırlarsanız sadece bir kaç saat sonra alabilirsiniz. Eğer daha geç hatırlarsanız ertesi gün iki günlük doz almanız gerekebilir. İlaçları almayı unutmanız durumunda ne yapmanız gerektiği konusunda doktorunuz size daha iyi fikir verebilir.
Kan sulandırıcı kullanırken aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşarsanız hemen 112 yi arayın ve hastaneye gidin:
- Şiddetli veya sıra dışı bir baş ağrısı
- Bilinç karışıklığı, halsizlik veya uyuşma
- Durdurulamayan kanama
- Dışkıda kan veya kan kusma
- Düşme veya başınızdan yaralanma
Bu durumlar iç kanamaya ve aşırı kan kaybına yol açabilir. Hızlı davranmak hayatınızı kurtarabilir. Varfarinin etkilerini durdurabilecek ve kanınızı acil bir durumda pıhtılaştıracak antidot ilaçları vardır, ancak tedavi için bir hastaneye gitmeniz gerekecektir.
Yaşam tarzınızda belirli değişiklikler yapmalısınız. Uzun süreli kan sulandırıcı ilaç kullanımında en büyük risk kanamadır. Uzun süreli kan sulandırıcı ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Aşağıdakiler günlük aktiviteler içerisinde kanama olasılığınızı azaltmak için evde yapabileceğiniz şeylerdir:
- Sert kıllı diş fırçaları yerine yumuşak bir diş fırçası tercih edin.
- Diş etlerine zarar vermemesi için uygun diş macunlarını kullanın.
- Kesiklerden kaçınmak için elektrikli bir tıraş bıçağı deneyin.
- Makas veya bıçak gibi keskin nesneleri dikkatle kullanın.
- Açık hava sporları gibi düşme veya yaralanma olasılığınızı artırabilecek herhangi bir etkinliğe katılma konusunda doktorunuza danışın. Bu tip durumlar iç kanama riskinizi de artırabilir.
Diyetinizdeki bazı yiyecekleri de kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşime girmemesi için sınırlamak isteyebilirsiniz. Mesela; K vitamini düşük olan çeşitli gıdalar yemeyi deneyin:
- Havuç
- Karnıbahar
- Salatalık
- Biber
- Patates
- Kabak
- Domates
Kan inceltici ilaç kullanımının günlük olarak kendinizi daha iyi hissettiremeyeceğini unutmayın. Yine de, inmeye karşı kendinizi korumak için alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı ve etkileşimleri ile riskleri konusunda daha detaylı bilgi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu makale Appvice Psikoloji Otoriteleri tarafından bilimsel verilere dayalı olarak incelenmiş ve onaylanmıştır.