Karaciğer Yetmezliği Nedir?
Karaciğer Yetmezliği Neden Olur, Belirtileri, Tedavisi
karaciğer yetmezliği neden olur, belirtileri, tedavisi
Karaciğer yetmezliği kişilerde çoğu zaman ilk anda belirti göstermeyebilir. Ancak karaciğer yetmezliği ilerleyen evrelerde çeşitli belirtiler gösterir. Sebepsiz kilo kaybı, karın bölgesinde su birikimi ve yüzde sarılık gibi belirtiler görülür.
Karaciğer yetmezliği kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır ve tedavi ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Karaciğer yetmezliği tedavisi ve karaciğer yetmezliği belirtileri nelerdir konularının yer alacağı bu yazımızda karaciğer yetmezliği nedir ve karaciğer yetmezliği neden olur konularını açıklayarak başlayalım.
Karaciğer Yetmezliği Nedir
Karaciğer yetmezliği nedir sorusunu cevaplamadan önce karaciğerin vücudumuz için önemini hatırlamakta fayda vardır.
Vücudumuzun boyut olarak en büyük organı olan karaciğerin en önemli görevi vücutta biriken kimyasal toksinleri dışarı atmak ve bağışıklık sistemini düzenlemektir.
Karaciğerin vücudumuz için yaklaşık 400 görevi bulunmaktadır. Karaciğerin görevlerini kısaca hatırlatmak gerekirse;
- Protein sentezler.
- Yağ emilimi için gerekli olan safrayı sindirim sistemine salgılar.
- Vücutta biriken kimyasal maddeleri temizler.
- Mikroplarla savaş halinde bağışıklık sistemini düzenler.
- Kan şekeri düzeyini dengeler.
Bu görevleri haricinde de birçok hayati önemi olan karaciğer kendi kendini yenileyebilen bir organdır. Vücudumuz için bu kadar önemli olan karaciğere iyi gelen besinler, yiyecekler nelerdir konu başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Konumuza devam edecek olursak karaciğer organında çeşitli nedenlerden dolayı fonksiyon bozuklukları meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda karaciğerin önemli bir kısmını etkileyen ve karaciğerde ciddi hasar bırakan karaciğer yetmezliği hastalığı görülür.
Karaciğer yetmezliği sonucu karaciğer görevlerini yerine getiremez, bu durum da vücudun birçok fonksiyonunu etkiler.
Karaciğer Yetmezliği Neden Olur
karaciğer yetmezliği neden olur
Karaciğer yetmezliği neden olur sorusuna birçok cevap verilebilir. Çünkü karaciğer yetmezliği altında yatan birçok neden vardır.
Hepatit virüsleri, mantar zehirlenmeleri, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri karaciğere zarar vererek karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Karaciğer yetmezliği nedenlerinden birisi de alkol kullanımıdır.
Uzun süre alkol kullanan kişilerin karaciğeri zarar görür ve karaciğer yetmezliği riski artar.
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin zarar görmesi karaciğer yetmezliği nedenleri arasındadır. Ayrıca karaciğerde yaygın bir şekilde görülen önemli bir sorun olan karaciğer yağlanması ile ilgili olarak detaylı bir şekilde hazırladığımız karaciğer yağlanması neden olur, ne iyi gelir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Karaciğer yetmezliği nedenleri;
- Karaciğerde bakır ve demir birikimi
- Beslenme bozukluğu
- Kalıtsal bazı hastalıklar
- Zehirli mantarların tüketilmesi
- Safra yolu hastalıkları
- Bazı ilaçlara karşı gelişen reaksiyonlar
- Karaciğer hastalıkları
- Karaciğerde meydana gelen iltihaplı bakteri
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Metabolik hastalıklar
Ayrıca kanser hastalığında kanserli hücreler diğer organlara yayılarak ciddi tahribatlar yaratabilmektedir. Bu yayılma sonucu karaciğer yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Konuyla ilgili olarak karaciğer kanseri yazımızı okumanızı öneririz.
Karaciğer Yetmezliği Belirtileri
karaciğer yetmezliği belirtileri
Karaciğer yetmezliği temelde 2 şekilde belirtilerini göstermektedir. Bunlardan ilki akut karaciğer yetmezliği hepatosellüler fonksiyon kaybı ile tanımlanmaktadır. Kronik karaciğer yetmezliği ise siroz hastalığı ile birlikte görülmektedir. Karaciğer yetmezliği erken evrede belirti göstermez.
Ancak karaciğer yetmezliği ilerleyen evrede çeşitli belirtiler gösterir.
Kronikkaraciğer yetmezliği belirtileri arasında; iştahsızlık, unutkanlık, güçsüzlük, bacak ve karın bölgesinde sıvı birikimi, kronik yorgunluk hissi, gözlerde ve ciltte sarılık, akut sindirim sistemi kanamaları, enfeksiyona yatkınlık görülmektedir.
Akut karaciğer yetmezliği belirtileri olarak ortaya karaciğer koması çıkmaktadır. Koma etkisi ile hastanın şuur bulanıklığı, uyku hali, kendini kaybetmesi, anlamsız konuşması ve karaciğerin işlevini tamamen yitirmesi durumu görülmektedir. Oluşan bu semptomlar karaciğer nakli ile tedavi edilmektedir.
Karaciğer yetmezliği belirtilerini detaylı açıklayacak olursak;
Yorgunluk; Karaciğer yetmezliği nedeniyle görevini tam olarak yerine getiremediği için bağışıklık sistemi zayıflar ve kişi az hareket etmiş olsa bile çabucak yorulur.
Uykusuzluk: Karaciğer yetmezliğinin ileriki safhalarında görülen bir bulgu da uykusuzluktur. Buna sebep olarak halsizlik ve yorgunluk belirtilerinin etken olduğu düşünülmektedir.
Bulantı ve kusma; Karaciğer yetmezliği direkt mideyi de etkilediği için bulantı ve kusma belirtileri görülmesi mümkündür.
Sebepsiz Kilo Kaybı; Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte kişi diyet yapmasa bile kısa sürede gözle görülür bir kilo kaybı yaşar.
Yüksek Ateş; Karaciğer yetmezliği belirtileri arasında olan yüksek ateş, aniden ortaya çıkabilir.
İştahsızlık: Sindirim sistemi organı olan karaciğerde var olan herhangi bir sorun öncelikle mideyi etkilemektedir. Bu nedenle görülen iştahsızlık ve keyifsizlik karaciğer yetmezliği belirtileri arasında yer alan bulgulardır.
Ciltte sararma: Hepatit B veya diğer adıyla sarılık olarak bilinen hastalıkta da görülmekte olan cilt sararması, karaciğer yetmezliği belirtileri olarak da görülmektedir.
Karın ağrısı: Gaz sancısından kaynaklanan karın ağrısı ile karaciğer yetmezliğinden kaynaklanan karın ağrısının birbiri ile karıştırılmaması gerekmektedir. Sindirim sistemi organı olan karaciğerdeki fonksiyon bozukluğunun belirtisi olan karın ağrısı genelde karın bölgesinin sağ tarafında görülmektedir.
Hazımsızlık: Karın bölgesinde oluşan şişlik ya da ishal gibi sorunlar karaciğer yetmezliği belirtileri arasında yer almaktadır.
Koma: Karaciğer yetmezliği hastalığının ileriki aşamalarında şuur kaybı ve baygınlık gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Karaciğer Yetmezliği Tanısı
Karaciğer yetmezliği tanısı genellikle farklı bir hastalığın kontrolü sırasında konulur. Hastalık erken evrede belirti göstermediği için hasta ilk aşamada karaciğer yetmezliği riski taşıdığını düşünemez.
Böbrek ağrısı ya da sırt ağrısı şikâyetiyle başlayan muayene sonrasında yapılan tetkik ve testlerle karaciğer yetmezliği tanısı konur. Karaciğer yetmezliği tanısında kan tahlilleri yapılarak karaciğerde enzim bozukluğu olup olmadığı ölçülür.
Bu testlerin ismi AST ve ALT isimli kan testleridir. Kandaki demir oranın da ölçüldüğü kan testlerinde demir oranının ölçülmesi karaciğer yetmezliği tanısı için yapılır. Hepatit hastalığının araştırılması veya demir kontrollerinin yapılması sırasında karaciğer yetmezliği teşhisi konulabilmektedir.
İç hastalıklar ana bilim dalında muayene edilen hastaların daha sonra gastroenteroloji polikliniklerinde muayenesine devam edilir. Gerekli görülürse karın ultrasonografisi çekilir ve karaciğer biyopsisi yapılarak kişinin durumuna en uygun tedavi yolu belirlenir.Özetle karaciğer yetmezliği tanısının konulması için kan testleri, görüntüleme testleri ve karaciğer dokusu inceleme testleri yapılmaktadır.
Karaciğer Yetmezliğinde Görülen Komplikasyonlar
Özellikle akut karaciğer yetmezliği vakalarında bazı komplikasyonlar görülmektedir. Bunlardan ilki karaciğer yetmezliği sonucunda beynin ihtiyacı olan oksijeni tam olarak alamamasıdır. Bunun sonucunda da beyinde ödem oluşur.
Ayrıca karaciğer yetmezliği yaşayan kişilerde sindirim sisteminde kanamalar oluşabilmektedir. Özellikle idrar yollarında, üst solunum yollarında ve kanda enfeksiyon oluşumu karaciğer yetmezliğinde görülen komplikasyonlar arasında yer almaktadır.
Yüksek dozda karaciğer yetmezliği ilaçlarının tüketilmesi böbrek yetmezliği sorununu da beraberinde getirmektedir.
Karaciğer Yetmezliği Tipleri
Karaciğer yetmezliği tanısı konurken hastalık iki tipte kendini gösterir. Kronik karaciğer yetmezliği ve akut karaciğer yetmezliği olarak ikiye ayrılırken tedavi de karaciğer yetmezliği tipine göre yapılır.
Kronik Karaciğer Yetemezliği; Karaciğer yetmezliği uzun yıllar olmasına rağmen sessizce ilerler ve fark edilir belirtiler göstermez. Ancak ilerleyen evrelerde belirtiler kendini gösterir ve hastalık artık kronikleşmiştir ve farklı hastalıkların oluşmasıyla kendini gösterir.
Akut Karaciğer Yetmezliği; Hastalığın aniden başlamasını ifade eden akut kelimesinden adını alan karaciğer yetmezliği viral bir şekilde hepatit olarak kendini göstermektedir. Hastalık hızlı şekilde ilerler ve karaciğerde ciddi zararlar oluşur. Karaciğerde akut yetmezlik karaciğerin görevini kısmen ya da tamamen yapamaması demektir.
Karaciğer Yetmezliği Tedavisi
karaciğer yetmezliği tedavisi
Karaciğer yetmezliği tanısı konduktan sonra tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde hastalığın ilerleme evresine göre tedavi şekli belirlenir. İlaç tedavisi ya da karaciğer nakli ile gerçekleştiren karaciğer yetmezliği tedavisinde amaç karaciğerin tekrar görevini yapabilir hale getirmektir.
İlaç Tedavisi; Karaciğerin işlevi yerine getirememesinden dolayı vücutta biriken suyun atılması için uygulanan ilaç tedavisi ile vücutta biriken iltihabında atılmasını sağlar. Kanı temizler ve karaciğerde oluşabilecek kanama riskini azaltır.
Karaciğer Nakli; İlerleyen ve ilaç tedavisinden sonuç alınamayan karaciğer yetmezliğinde karaciğer nakli tedavisi yapılır. Karaciğer artık görevini tamamen yapamaz haldedir ve ilaç tedavisine cevap alınmaması halinde karaciğer nakline ihtiyaç duyulur.
Karaciğer nakli için uygun bir donör ve nakil yapılacak hastanın da uygun olup olmadığı önem taşır. Karaciğer naklinde hastanın işlevini kaybetmiş karaciğeri alınır ve yerine yeni karaciğer nakil edilir. Karaciğer nakli sonrası da tedavinin önemli bir noktasıdır.
Organın hasta ile uyumu ve işlevini gerçekleştirmesi aşamasında hastanın bu süreci dikkatle takip edilmeli ve oluşabilecek risklere karşı önlem alınmalıdır.
Karaciğer Yetmezliğinden Korunmanın Yolları
karaciğer yetmezliğinden korunmanın yolları
Karaciğer yetmezliğinden korunmanın yolları olarak birtakım önemler alınabilir. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;
- Aşırı yüksek dozda ve bilinçsizce ilaç kullanmayın. İlaç kullanma talimatlarına ve doktor tavsiyesine mutlaka uyun.
- Alkol tüketimini kontrol altında tutun.
- Sigaradan uzak durun.
- Dövme ya da piercing yaptırırken hijyen kurallarına çok özen gösterin.
- Hepatit A ve Hepatit B aşılarınızı mutlaka olun.
- Kan ile bulaşabilecek herhangi bir enfeksiyona karşı dikkatli olun.
- Yabani ve ne şartlarda yetiştiğinden emin olmadığınız mantarları tüketmeyin.
- Kilo değerlerinizi sürekli takip ve kontrol edin.
Источник: //www.faydaloji.com/karaciger-yetmezligi-neden-olur-belirtileri-tedavisi/
Karaciğer Yetmezliği Belirtileri
Karaciğer vücudun en büyük organlarından birisidir ve vücut için kritik fonksiyonlara sahip olması açısından da son derece önemlidir.
Vücuttaki yağ, protein ve karbonhidrat içeren besinleri parçalayıp enzimlerle sentezleyen, safra kesesini uyarıp yağ emilimi talimatı veren, vücutta biriken kimyasalların kötü etkilerini temizleyen ve bağışıklık sisteminin daha savaşçı hale gelip enfeksiyon karşısında güçlü kalmasını sağlayan karaciğer, bazı sebepler yüzünden zarar görüp işlevini kaybedebilir. Bu işlev kaybı tedavi edilmediğinde zamanla karaciğer yetmezliğini de meydana getirebilir.
KARACİĞER YETMEZLİĞİNİN NEDENLERİ
1. Hepatit
A, B, E gibi farklı türlerde karşımıza çıkan hepatit hastalığı türü fark etmeksizin karaciğeri hedef alır. Bu organda hepatit virüslerinin çoğalması halinde kontrol virüslerin eline geçer ve karaciğer işlevlerini yerine getirememeye başlar.
2. Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun her bölgesinde farklı hasarlara yol açabilir. Eğer bağışıklığınızı güçsüzleştiren bazı hastalıklar yaşadıysanız karaciğer sağlığını koruma konusunda daha dikkatli davranmanız gerekir.
3. Metabolik hastalıklar
Wilson hastalığı gibi kimi hastalıkların ve metabolizmadaki problemlerin karaciğere negatif etkisi vardır. Bu etki büyüdükçe karaciğerde işlev kaybı ortaya çıkar.
4. Fazla alkol tüketmek
Aşırı alkol kullanmak siroza sebep olur, sirozun ilerlemesi halinde karaciğerde ciddi fonksiyon kayıpları meydana gelir ve bu durum karaciğerin iflas etmesine kadar ilerleyebilir.
5. Karaciğerdeki diğer hastalıklar
Karaciğerdeki diğer hastalıklar da karaciğer yetmezliğini tetikleyebilir. En ufak soruna bile en hızlı şekilde müdahale edilmesi ve daha büyük rahatsızlıkların oluşmasının engellenmesi gerekir.
6. Bazı ilaçlar
İlaç içerek vücudunuza çok miktarda kimyasal alırsınız. Sık ve bilinçsiz ilaç kullanmanız halinde ise bu kimyasalların etkisiyle karaciğeriniz görevlerini yerine getirememeye başlar.
7. Bitkisel ürünlerin aşırı kullanılması
Ayarında kullanıldığı zaman vücudunuza önemli faydalar sağlayan bitkisel ürünler, aşırıya kaçılması halinde ciddi zararlar verebilir. Yarpuz, takke gibi bazı bitkiler fazla kullanıldığı takdirde karaciğere zarar verebilir.
8. Kanser
Varlığıyla vücut direncini düşüren kanser, karaciğer yetmezliğinin meydana gelmesine de sebep olabilir. Özellikle karaciğer bölgesinde oluşan kanser hücrelerinin metastaz etkisiyle diğer organlara yayılıp çoklu organ yetmezliğine kadar ilerleyen bir tabloyu ortaya çıkardığı biliniyor.
KARACİĞER YETMEZLİĞİNİN BELİRTİLERİ
1. Halsizlik
Karaciğer yetmezliğinin ilk evrelerinde günlük yorgunluk ve diğer hastalıklardan bağımsız olarak ortaya çıkan bir halsizlik hissedersiniz. Bunun bir getirisi olarak fazla çaba gerektirmeyen işlere karşı bile isteksiz yaklaşabilirsiniz.
2. Mide bulantısı ve kusma
Sindirim sisteminde yer alan bir organ olması sebebiyle karaciğerde ortaya çıkan her sorun sindirimi zorlaştıracağından diğer organlar da kötü etkilenir, bu yüzden midede bulantı ve buna bağlı olarak kusmalar meydana gelebilir.
3. Karın ağrısı
Karnın sağ üst kısmında yer alan karaciğerde meydana gelen her sorun karın bölgesinde ağrı hissetmenize sebep olur.
4. Karın bölgesinde şişkinlik
Karaciğer yetmezliği sonucunda bu bölgedeki damarlarda meydana gelen her sorun, sıvı boşalmasını engellediği için karın bölgesinde şişkinlikler oluşabilir.
5. İshal
Karaciğerin sindirimde etkili bir şekilde görev alamaması yüzünden bağırsaklarda da sorunlar belirmeye başlar ve ishal ortaya çıkar.
6. İştahsızlık
Vücudunuz sindirim görevlerini doğru bir şekilde yerine getiremediği zaman yemek arzusu azalır ve iştahsızlık ortaya çıkar.
7. Cilt renginin değişmesi
Karaciğerinizde eğer toksik maddeler biriktiyse, bu maddelerin bir etkisi olarak cildinizde sararmalar meydana gelebilir. Ayrıca gözün beyaz kısmında da bu sararmalar gözlemlenebilir.
8. Kaşıntı
Hepatit gibi hastalıklara bağlı olarak karaciğeriniz işlev kaybına uğradıysa vücudunuzda anlamsız kaşıntı hisleri oluşabilir.
9. Nabız düşmesi
Kan dolaşımında yaşanan sorunlar ve metabolizmanın yavaşlaması yüzünden nabızda da değişiklikler ortaya çıkar ve zaman içerisinde nabzınızın daha yavaş attığını hissedebilirsiniz.
10. Ruhsal değişiklikler
Vücudun diğer bölgelerinde yaşanan her aksilik bilişsel fonksiyonları etkiler, bu da ruhsal değişikliklerin oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca iştahsızlık, halsizlik gibi şikayetler yüzünden kendinizi kötü hissedebilir ve yaşam enerjinizde düşüş gözlemleyebilirsiniz.
11. Uykusuzluk
Bir yandan halsiz, bitkin ve ruhsal anlamda çöküşte hissederken bir yandan da tüm bunlara rağmen uyku problemleri çekebilirsiniz.
12. Koma
Hastalığın ileri evrelerinde koma gibi ağır durumlar ortaya çıkabilir. Bu tip anlarda çok acil bir şekilde müdahale yapılması gerekir.
13. Bilinç kaybı
Karaciğer yetmezliğine bağlı olarak vücutta kimyasal ve zararlı maddelerin birikmesi sonucunda bu zararlı maddeler kan yoluyla beyne kadar ulaşır ve bilinç kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir.
KARACİĞER YETMEZLİĞİNİN TEDAVİSİ
1. İlaç tedavisi
Karaciğer yetmezliği teşhisinin konulmasıyla birlikte genelde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar sayesinde karaciğerde yaşanan işlev kayıplarının etkilerinin azaltılması amaçlanır. Bir yandan karaciğerin sorumlu olduğu işlemleri üstlenen ilaçlar, bir yandan da vücutta oluşan iltihapları ve kandaki zararlı maddeleri yok eder.
2. Organ nakli
İlaç tedavisinin tek başına etkili olmadığı ya da hastalığın ileri bir evresinde cerrahi müdahale gerekebilir.
İlk etaplardaki tedaviden sonuç alınamaması halinde, hasta için karaciğer donörü aranır ve genomu tutan kişilerden organ nakli yapılarak hastalık ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Organ naklinde donör olan kişinin karaciğerinin yalnızca bir parçası alınır.
3. Rehabilitasyon süreci
Organ nakli sonrası hem hasta hem de donör bir destekleyici sürece ihtiyaç duyar.
İki tarafın da karaciğerinin yalnızca bir parçası olduğu için ciğerlerin bir an önce daha etkili çalışmaya devam edebilmesi için bir tedavi uygulanır ve vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılır.
Bu süreçte sağlıklı beslenme de çok önemlidir, bu yüzden doktor tarafından bir beslenme programı verilmesi halinde, harfi harfine uymak en kısa sürede sağlıklı hayata kavuşmak için çok önemlidir.
KARACİĞER YETMEZLİĞİ ÖLDÜRÜR MÜ?
Kronik karaciğer yetmezliği ve akut karaciğer yetmezliği olarak ikiye ayrılan bu hastalık pek çok komplikasyonu beraberinde getirdiği için daha ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Erken tedaviyle kurtulma ihtimalinin yükseldiği karaciğer yetmezliği tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği, koma ve ölüm gibi ihtimaller ortaya çıkabilir. Karaciğer yetmezliği yaşam süresi konusunda erken teşhis, tedavi yöntemleri, fiziksel ve psikolojik durum gibi birçok faktör etkili olabilir.
Bu yüzden net bir süre vermek mümkün olmaz ama erken teşhis ve doğru tedaviyle hastalığın iyiye gitme ihtimali son derece yüksektir.
PARTNERİşte Haziran 2019 en güçlü Android telefonlarıDış Gebelik BelirtileriDikkat Eksikliği Belirtileri
Источник: //www.mynet.com/karaciger-yetmezligi-belirtileri-1220111-mykadin
Karaciğer Yetmezliği Nedenleri ve Belirtileri – Sağlık Ocağım .NET
Karaciğer vücudun en önemli organlarından biridir. Karaciğer karnın sağ üst tarafında yer alır ve yaklaşık bir buçuk ve üzeri kiloda bir organdır.
Karaciğerin görevleri sentez yapmaktır ve vücutta gerekli olan bazı bileşikleri sentezler. Vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
Karaciğerin önemli görevlerinden biride safra oluşumunu ve safranın vücuttan atılmasını sağlamaktır.
Karaciğer yetmezliği çok fazla görülme sıklığı olan ve ölüm oranına sahip klinik bir süreçtir. Alkol kullanımı kronik karaciğer yetmezliğine neden olan önemli bir etkendir. Karaciğer yağlanması yine bir kronik karaciğer hastalığı nedenlerindendir.
Metabolik hastalıklar (vilson hastalığı, gebeliğin yağlı karaciğeri ve reye sendromu) gibi hastalıklar, massif ilfitrasyon, ağır bakteriyel enfeksiyonlar ve sıcak çarpması gibi nedenler, kullanılan bazı ilaçlar, zehirli mantar tüketimi, karaciğerde demir ve bakır birikimi, otoimmün karaciğer hastalıkları gibi karaciğer hastalıkları, karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
Karaciğer yetmezliği genellikle iki türde değerlendirilir. Bunlar akut karaciğer yetmezliği ve kronik karaciğer yetmezliğidir.
Karaciğer yetmezliği tipleri
Kronik karaciğer yetmezliği : Yılar içinde kronik bir şekilde devam eden, hastalıklara bağlı gelişen karaciğer yetmezliği tablosudur ve yıllar boyunca herhangi bir şikayete neden olmayabilir.
Karaciğer yetmezliği tam olarak kendini göstermeye başladığında belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kronik karaciğer yetmezliğinin akut karaciğer yetmezliği ile farkı, akut karaciğer yetmezliğinin çok hızlı, günler bazen de haftalar içerisinde kendini göstermesidir.
Kronik karaciğer yetmezliği ise çok sinsi şekilde ilerler.
Akut karaciğer yetmezliği : Akut karaciğer yetmezliğigünümüzde ABD’de yılda yaklaşık 2000 vaka bildirilmektedir.Akut demek bir hastalığın ani başlaması demektir. Ani başlayan ve gelişen bir karaciğer yetmezliğine akut karaciğer yetmezliği denir.
Akut karaciğer yetmezliği viral hepatitler ile birlikte ortaya çıkan, ani ve şiddetli bir karaciğer nekrozu (karaciğer hücrelerinin ani ölümü) tarzında meydana çıkan ve bu duruma bağlı olarak hayatı çok ciddi tehdit eden, ölüme kadar gidebilen bir karaciğer yetmezliğinin ortaya çıkmasıdır. Bu durumda karaciğer sentez işlemlerini yerine getiremez ve buna bağlı olarak vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayamadığı zaman vücutta toksik, ağır bir madde birikimi nedeni ile yoğun bakımda yatılmasını gerektirecek kadar şiddetli bir tablo oluşturabilir.
Karaciğer yetmezliği belirtileri
Karaciğer yetmezliği belirtileri iki farklı şekilde görülebilir. Kronik karaciğer yetmezliği belirtileri ve akut karaciğer yetmezliği belirtileri şeklinde ortaya çıkar.
Kronik karaciğer yetmezliği belirtileri : Belirtiler genellikle kronik kaşıntı, aralı aralı sarılık görülmesi, halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma bulguları ve hastalığın ilerlemiş dönemlerinde karaciğer yetmezliği nedeni ile ek hastalıkların ortaya çıkması sonucu karında su toplanması, zaman zaman yemek borusunda oluşan varislerin kanaması sonucu akut sindirim sistemi kanamaları, bazende karaciğer koması (hepatit ensefalopati) gelişmesi ve enfeksiyona yatkınlık gibi belirtiler görülür.
Akut karaciğer yetmezliği belirtileri : Hastanın belirtileri sarılık tablosu ile birlikte başlar. Fakat sarılığa takiben hemen günler veya haftalar içinde hastada bir karaciğer koması tablosu ortaya çıkar.
Karaciğer komasında görülen belirtiler arasında hastanın kendini kaybetmesi, uyku hali, anlamsız konuşma ve karaciğerin tamamen işlevini kaybetmesi gibi belirtiler ile seyreder.
Bu durumda hastanın tedavisi karaciğer nakli ameliyatıdır.
Karaciğer yetmezliği teşhisi
Genellikle karaciğer yetmezliği olan hastalarda rutin kontroller sırasında yapılan karaciğer testlerinde AST, ALT denilen kan testlerinde, herhangi bir ameliyat için yapılan testlerde karaciğer enzimlerinin bozukluğu ile beraber ortaya çıkar. Bu hastalarda çok fazla şikayetler görülmemektedir. Hepatitlerin araştırılması, karaciğer ile ilgili diğer hastalıkların araştırılması, demir oranının kontrolleri gibi nedenler araştırıldığında karaciğer yetmezliği teşhisi konulabilir.
Bu hastalar iç hastalıkları polikliniklerinde ve orada yapılan değerlendirmelerden sonra gastroentroloji polikliniklerinde muayene edilir.
Sebebi bulunan karaciğer hastalıklarında bir karaciğer biyopsisi yapılarak karaciğerin durumu incelenir.
Yine karaciğerin değerlendirilmesinde önemli bir teşhis yöntemi ise karın ultrasonografisidir. Yapılan araştırmalar sonucu çıkan sonuca göre tedavi planı yapılır.
Karaciğer yetmezliği tedavisi
Karaciğer yetmezliğinin iki önemli safhası vardır. Birincisi hastalığın daha sinsi olduğu kronik hepatitler safhası olan (daha siroz yerleşmemiş ve karaciğer yetmezliği tamamen ortaya çıkmamış safhası) bu dönemde karaciğer yetmezliğinin yakalanması önemlidir.
Viral hepatitler (hepatit B, hepatit C) gibi hepatitler bu safhada yakalanır ise anti-viral ilaçlar ile tedavi edilir.
Fakat hastalık yakalanmaz ve alınan tüm önlemlere rağmen siroz hastalığı gelişmesi nedeni ile karaciğer yetmezliği başlamış ise ancak gelişecek ek sorunlar ile mücadele edilir.
Hastanın karnında su toplanması var ise idrar söktürücü ilaçlar ile tedavi, sindirim sistemi kanaması geçirmiş ise buna yönelik tedavi, yine bu kanamaları engellemek için koruyucu tedavi gibi komplikasyonlara yönelik tedaviler uygulanır.
Siroz tedavisinde ve karaciğer yetmezliğinin en son aşamasında da karaciğer nakli en önemli tedavi şeklidir. Karaciğer naklinde hastanın hasta karaciğeri çıkartılır ve yeni bir karaciğer takılır.
Bu nokta da organ bağışının ne kadar önemli olduğu gündeme gelir.
Karaciğer yetmezliği olan hastalar nasıl beslenmeli?
Karaciğer yetmezliği tanısı konulan hastanın öncelikle tuzu hayatından çıkarması gereklidir. Tuzu kesmenin anlamı yemeklerden ve her şeyden tuzun sıfırlanmasıdır ve hasta kalan yaşamı süresince tuzsuz yeme alışkanlığını kazanmalıdır. Tuzlu yemeye devam edildiği sürece vücut ve karın sıvı toplar ve karaciğer hastalığına bağlı komplikasyonlar artar.
Karaciğer yetmezliğinin son aşamalarında ciddi derecede protein ve kas kaybı gelişir. Bu nedenle düzenli protein alınması kesinlikle önemlidir. Günlük 1 kg başına 1 gr protein alımı ( 60 kg olan kişinin 60 gr protein alması) şeklinde olmalıdır.
Kişi bu proteini gün aşırı ya da her gün yumurta yiyerek alabilir veya beyaz et (tavuk ve balık eti) tercih edebilir. Karaciğer yetmezliği olan hastalar yeterli miktarda kaloride alabilir. Karaciğer yetmezliği olan kişi yağlı ve kırmızı et tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır.
Karaciğer yetmezliği olan kişi uzun süre aç kalır ise kan şekeri düşer. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan hastaların kesinlikle oruç tutmaları önerilmez.
Bu hastaların geceleri de kan şekeri düşebilir. Bu nedenle yatmadan iki saat önce kan şekeri seviyesini koruyacak küçük miktarda ekmek peynir ya da yağsız yoğurt yemeleri bu durumu önleyebilir. Bunların yanı sıra düzenli beslenme, az ve sık beslenme, bol sebze ve meyve tüketmeleri önerilir.
Karaciğer yetmezliğinden korunmak için aralıklar ile karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması, alkol alımından ve sigara kullanımından kaçınma, düzenli egzersiz, hepatitler için gereken testlerin yapılması ve var ise tedavisinin yapılması gibi önlemler alınabilir.
Karaciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
Источник: //www.saglikocagim.net/karaciger-yetmezligi-nedenleri-ve/
KARACİĞER YETMEZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Karaciğer yetmezliği, karaciğerin hasar görmesinin ötesinde, karaciğerin fonksiyonlarında zayıflama görülmesi durumudur. Karaciğer, uzun bir süre boyunca fonksiyonlarını giderek kaybeder ve görevini yapamaz hale gelir.
Hayati önem taşıyan karaciğer yetmezliğini başlangıçta tespit edebilmek zor olabilmektedir, fakat nadir bir komplikasyon olan akut karaciğer yetmezliğinin meydana gelmesi oldukça kısa bir süreçtir (en az 48 saat içinde). Karaciğer yetmezliğinde, koma ya da ölüm riski bulunmaktadır.
Derhal tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan karaciğer yetmezliğinde, karaciğer nakli yapılabilmektedir. Karaciğer yetmezliği siroz gibi bazı karaciğer hastalıkları ile sonuçlanabilmektedir.
Karaciğer yetmezliği temelde iki farklı şekilde kendini göstermektedir. Buna göre karaciğer yetmezliğinin türleri, akut ve kronik olarak sınıflandırılmaktadır. Akut karaciğer yetmezliği, hepatosellüler fonksiyon bozukluğunun hızlı gelişimi ile tanımlanmaktadır.
Kronik karaciğer yetmezliği ise, siroz ile bağlantılı olarak meydana gelmektedir ve çok fazla alkol tüketimi, hemokromatozis (vücudun çok fazla miktarda demir absorbe etmesi), metabolik sorunlar, yetersiz beslenme, hepatit B ya da hepatit C sonucu gelişebilmektedir.
Birtakım ilaç kullanımları, alkol ve bazı hastalıklar, karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir. Karaciğer yetmezliğine sebep olabilecek durumlar şu şekildedir;
Yüksek dozda Asetaminofen alımı: Bir tür ağrı kesici ilaç olan, özel adı olan Tylenol olarak da bilinen ve aspirine alternatif olarak kullanılan asetaminofen, yüksek dozlarda tüketilmesi halinde, akut karaciğer yetmezliği gelişebilmektedir.
Reçeteli ilaçlar: Antibiyotik, non-steroid ilaçlar, anti-iltihabik ilaçlar ve anti-konvülsantlar gibi bazı reçeteli ilaçlar, özellikle akut karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir.
Bitkisel takviyeler: Kava, efedra, takke ve yarpuz gibi bitkisel ilaçlar ve bitkisel takviyeler, özellikle akut karaciğer yetmezliğine yol açabilmektedir.
Hepatit ve diğer virüsler: Hepatit A, hepatit B ve hepatit E gibi virüslerin sebep olduğu karaciğer hastalıkları ve diğer Epstein-Barr virüsü, sitomegalovirüs ve herpes simpleks virüsü gibi bazı virüsler karaciğer yetmezliği oluşmasına yol açabilmektedir.
Toksinler: Özellikle yabani mantar gibi zehirli birtakım maddelerin yanlışlıkla yenilmesi ya da diğer bazı toksin maddelerin vücuda alınması, karaciğeri yorarak, karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Bağışıklık sistemine hedef olan hastalıklar, karaciğer hücrelerine hasar vermektedir. Bu nedenle, bağışıklık sistemi hastalıkları karaciğer yetmezliğine sebep olmaktadır.
Karaciğer damarlarında gelişen hastalıklar: Vasküler hastalıklar, özellikle Budd-Chiari gibi hastalıklar, karaciğerlerdeki damarları tıkadığından, bu gibi hastalıklar karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir.
Metabolik hastalıklar: Bazı metabolik hastalıklar, özellikle Wilson hastalığı gibi, hamilelerde başta olmak üzere karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir.
Kanser: Kanser, diğer organlara yayılarak hasar verir ve karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.
Karaciğer Yetmezliğinin Komplikasyonları
Özellikle akut karaciğer yetmezliğinin birtakım komplikasyonları bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar; beyinde ödem oluşumu, kanama ve kanama bozuklukları, enfeksiyon oluşumları ve böbrek yetmezliği gibi sorunlardır.
Beyinde ödem oluşması: Çok fazla miktarda sıvı, beyinde bir basınç oluşmasına sebep olmaktadır. Karaciğer yetmezliğinin neden olduğu bu durum ise beyinin ihtiyacı olan oksijenin karşılanmasını önlemektedir.
Kanama ve kanama bozuklukları: Karaciğer, herhangi bir sorun yaşadığı zaman, kanın pıhtılaşmasını sağlayan etmenlerin üretilmesini sağlayamaz hale gelir. Karaciğer yetmezliği problemi olan kişilerin, mide bağırsak sistemlerinde kanamalar meydana gelebilmektedir ve bu kanamaları kontrol etmek oldukça zor olabilmektedir.
Enfeksiyonlar: Karaciğer enfeksiyonu ile mücadele eden kişilerde birçok enfeksiyonlu durumların oluşması riski artmaktadır. Enfeksiyonlar, özellikle kanda, solunum yolunda ve idrar yolları sisteminde oluşabilmektedir.
Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği sıklıkla karaciğer yetmezliği nedeni ile oluşmaktadır. Özellikle yüksek dozda, asetaminofen adı verilen bir ilacın tüketilmesi, hem karaciğeri hem de böbrekleri hasara uğratmaktadır.
Tanısı
Karaciğer yetmezliğinin tanısını koyabilmek ve tespit edebilmek için, birtakım test ve analizler yapılmaktadır. Tanı koyabilmek için yapılan yöntemler şu şekildedir; kan testleri, görüntüleme testleri, ve karaciğer dokusunun incelenmesi.
Tedavi
Karaciğer yetmezliğinin tedavisi mümkündür ve hastane ortamında yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde birtakım yöntemler kullanılmaktadır. Bu karaciğer yetmezliği tedavi yöntemleri şu şekildedir; zehirli kısmı yok etmeye yarayan ilaçlar ve karaciğer nakli.
Karaciğer Yetmezliğinin Belirtileri
Karaciğer yetmezliğinin ilk başta ortaya çıkan belirtisi çok açık ve net olmayabilir. Bundan dolayı, karaciğer yetmezliğinin belirtileri her zaman anlaşılabilir olmamaktadır.
Karaciğer yetmezliğinin erken dönemdeki belirtileri şu şekildedir; mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, kusma, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, genel anlamda kendini iyi hissetmeme, karın bölgesinin sağ kısmında ağrı ve ishal.
Fakat bu belirtiler daha ilerleyen süreçler içinde; ciltte sarılık, kolayca kanama yaşanması, karın bölgesinde şişkinlik, zihinsel karışıklık ve kaybolma (hepatik ensefalopati olarak da bilinir), uyuklama ve koma şeklinde kendini göstermektedir.
1.Halsizlik ve Bitkinlik
Genel anlamda vücutta hissedilen kırgınlık, halsizlik ve bitkinlik hali karaciğer yetmezliğinin erken dönemindeki belirtilerden bazılarıdır. Sürekli olarak yorgun hissetme ve isteksizlik karaciğer yetmezliğinin belirtilerinden bir kaçıdır.
2.Bulantı ve Kusma
Bulantı ve kusma aynı zamanda birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Karaciğer yetmezliği de mideyi etkilediği için, bulantı ve kusma bu hastalıkta yaşanabilmektedir.
3.İştahsızlık
Karaciğer, sindirim sistemine ait bir organdır. Bundan dolayı, karaciğerde yaşanan herhangi bir sorun mideyi de hemen etkileyecektir. İştahsızlık ve keyifsizlik, karaciğer yetmezliği belirtilerinden olabilmektedir.
4.Karın Ağrısı
Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alan ve sindirim sistemine dahil olan bir organdır. Karın ağrısı çoğu zaman gaz sancısı ile karıştırılabilmektedir. Fakat, karaciğer yetmezliğinde yaşanan karın ağrısı ise daha çok, karın bölgesinin sağ kısmında meydana gelmektedir.
5.İshal
Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen karaciğer yetmezliği hastalığında, ishal sorunu yaşanabilmektedir.
6.Karında Şişkinlik
Siroz gibi diğer bazı karaciğer hastalıklarında oluğu gibi, karaciğer yetmezliğinde de, karın bölgesinde şişkinlikler meydana gelmektedir.
7.Ciltte Sararma
Hepatit B ya da daha yaygın olarak bilinen ismi ile sarılık hastalığında da meydana gelen ciltte sararma, yine bir karaciğer sorunu olan karaciğer yetmezliğinde de yaşanmaktadır.
8.Uykusuzluk
Yoğun şekilde yaşanan halsizlik, bitkinlik hali fakat uyuyamama durumu, karaciğer yetmezliğinin ileriki aşamalarında meydana gelen belirtilerinden biridir.
9.Koma
Koma, karaciğer hastalığının iyice ileri evrelerinde ortaya çıkabilecek olan bir belirtisidir. Şuur kaybı ve baygınlık şeklinde kendini gösterebilen koma halinin de birkaç belirgin semptomu vardır. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmesinde fayda olacaktır.
Источник: //evdesifa.com/karaciger-yetmezliginin-belirtileri-nelerdir/
Karaciğer Yetmezliği Nedir, Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer yetmezliği ciddiye alınmadığı takdirde ölüm ile sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Akut karaciğer yetmezliği olan hastalarda hastalığın ne denli hızlı ilerlediğini tespit etmek büyük önem taşır.
Karaciğer yetmezliği iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kronik karaciğer hastalığı olan bireylerde yavaş yavaş ve zamanla kendini gösteren hastalık, akut karaciğer yetmezliğinde bir anda ortaya çıkmakta ve hızla ilerlemektedir.
Karaciğer Yetmezliği Nedir?
Karaciğer, vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Vücudumuzda pek çok görevi olan karaciğer, metabolizmanın da ana merkezidir diyebiliriz. Akut olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliği, daha öncesinde karaciğer hastalığı olmayan bireylerde bir anda ortaya çıkar.
Akut yetmezlikte hastalık son derece ilerler ve yaklaşık 21 gün içerisinde en ileri seviyeye ulaşabilir. Kronik yetmezlik ise zaten karaciğer hastası olan bireylerde görülür ve akut yetmezliğe nazaran çok daha yavaş ilerler.
Böylece hastalığın tedavisinde ulaşılabilecek olan başarı oranı daha yüksek olur.
Akut yetmezlik teşhis edilirken üç farklı evreye ayrılır. Bu evreler hastalığın ortaya çıkma hızına göre belirlenir. Hastalık en kısa 7 gün içerisinde en uzun ise 21 gün içerisinde kendini göstermeye başlamaktadır.Hastalığın ilerleme hızına göre bir tedavi süreci başlatılır. Hastalık başlangıç seviyesindeyken ilaç ve antibiyotik tedavisi yapılır.
Hastalık tahmin edilenden daha hızlı ilerliyorsa besin ve sıvı ihtiyacının giderilmesi için damardan destek bir tedavi yöntemi de uygulanır.
Hastalığın en ileri evresinde artık ilaç veya herhangi destek bir tedavi yöntemi etki göstermeyecektir. Hastalığı tedavi etmek için yapılabilecek som hamle ise organ nakli olacaktır.
Karaciğer Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Hastalık, pek çok belirti ile gelmektedir. Hastalığın en önemli belirtisi sarılık olarak bilinmektedir. Hastalığın diğer belirtileri ise şunlardır;
- İştahsızlık,
- Yorgunluk,
- Hızlı kilo kaybı,
- Ağrı,
- Kusma,
- Mide bulantısı,
- Ödem
Hastalığın en ileri evrelerinde baygınlık, koma, bilinç kaybı gibi durumlar da gözlemlenmiştir. Hastalık tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanabilir. Aynı zamanda bazı hastalarda akut karaciğer yetmezliğinin kaşıntı ile de sonuçlandığı görülmüştür. Hastalığın belirtilerinden bir veya bir kaçı görüldüğü takdirde acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Karaciğer Yetmezliği Diyeti
Karaciğer yetmezliği yaşayan hastalarda genellikle iştah kaybı görülmektedir. Karaciğer yetmezliği ile savaşan hastaların en dikkat etmeleri gereken nokta bağışıklık sistemleridir. Bağışıklık sistemi güçlü olan hastaların tedavi süreçleri çok daha verimli geçecektir.
Bu sebeple hastalara özel bir diyet listesi uygulanır. Besleyici yiyecekler ile hastanın kilo kaybı yaşaması engellenir. Aynı zamanda hastanın bol miktarda su tüketmesi gerekir. Doktorların diyetisyen ile ortak olarak yazacağı liste hastaların tedavi sürecinde oldukça etkilidir.
Karaciğer Yetmezliği
Karaciğer Yetmezliği Sebepleri
Hastalığın başlıca sebepleri arasında aşırı alkol ve sigara tüketimi gelmektedir. Hastalık sirozun ilerleyen evrelerinde baş gösterebilmekte ve ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Tedavi sürecindeki en zor aşama ise hastayı sigara ve alkolden vazgeçirme çabasıdır.
Ne yazık ki günümüzde bir çok hastanın tedavi sürecinde alkol ve sigara tüketimi devam etmektedir ve bu durum tedavi sürecini etkisiz hale getirebilmektedir.
Aynı zamanda kişinin sıvı tüketmemesi, su içmemesi, bağışıklık sisteminin güçsüz olması da hastalığı tetikleyebilir.
Karaciğer Yetmezliği Hangi Testler ile Anlaşılır?
Hastalığı teşhis etmenin iki farklı yolu mevcuttur. Doktorunuz ilk başta fiziki muayeneye başvuracaktır. Daha sonrasında hastalıktan şüphelenir ise laboratuvar testlerine başvuracaktır. Teşhisin konması ile beraber viral hepatitlerin yakalanması gerekir. Bu da ilaçlı tedavi ile mümkün olacaktır.
Fakat hastalık ilerlemiş ve viral hepatitler yakalanamamış ise hastalık bir sonraki evreye geçerek hastaya daha büyük hasarlar vermeye başlayacaktır. Hastaların çoğunda karın bölgesinde su toplanması ve karnın git gide şişmesi durumu gözlemlenmektedir. Bu tip durumlarda doktorların başvurdukları ilk yöntem idrar söktürücü olmaktadır.
Zaman zaman doktorlar gerekli gördükleri takdirde ilaç tedavisinin yanı sıra ek destek tedavi yöntemlerine de başvurmaktadırlar.
Bu hastalık, organ bağışının ne denli önemli olduğu bir defa daha gözler önüne sermektedir. Hastalığın en son evresinde artık tedavi için karaciğer naklinden başka bir yöntem kalmamaktadır.
Nakil işlemleri için hastalar öncelikle nakil sırasına girip listeye isim yazdırırlar ve bağış için beklemeye başlarlar. Hastanın nakil listesindeki sırası, hastanın yaşına, kilosuna, boyuna, kan grubuna, sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak belirlenmektedir.
Nakil gerçekleştikten sonra hastanın detaylı bir diyet uygulaması ve sağlına son derece önem vermesi gerekmektedir.
Dünya üzerinde karaciğer yetmezliğine yakalanan insanların yaklaşık olarak %30’una karaciğer nakli yapılamıyor. Sadece Amerika’da yılda 3.5 milyon kişi karaciğer yetmezliğinden yaşamını kaybediyor.
Karaciğer Yetmezliği Öldürür Mü?
Birçok hasta belirtileri ciddiye almayarak doktora gitmeyi erteler ve bu durum da hastalığın daha da ilerlemesine sebep olur. Hastalık tedavi edildiği takdirde ölüm ile sonuçlanmayacaktır.
Fakat hastalığın ilerlemesinin engellenmesi hastanın tedavi sürecindeki güçlü duruşuna bağlıdır. İyi beslenme ve bol sıvı tüketimi tedavi sürecinde büyük önem taşır.
Hastalık, ilerlediği takdirde ve nakil işlemi zamanında gerçekleşemediği takdirde ölüm ile sonuçlanması kuvvet ile muhtemeldir.
Akut Karaciğer Yetmezliği Tedavisi
Yazımızın başlarında da belirttiğimiz üzere hastalık için iki farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ilaç ile tedavidir. Bu tedavi türü başlangıç evresindeyken uygulanabilir. Bünye çeşitli antibiyotikler ile desteklenerek viral hepatitlerin yayılmaları önlenebilir. Böylece hastalık daha ileri seviyelere ulaşmadan önü kesilebilir.
Zaman zaman akraba evliliği sonucu dünyaya gelen bebeklerde de karaciğer yetmezliği görülebilmektedir. Aynı zamanda ebeveynlerden herhangi birinde karaciğer yetmezliği hastalığı var ise bu gen otomatik olarak doğum öncesi bebeğe de aktarılmış oluyor. Dolayısı ile bebek dünyaya karaciğer yetmezliği riski taşıyarak geliyor.
Karaciğer Yetmezliği Yaşam Süresi
Hastalık her bireyde farklı şekilde ilerlemektedir. Dolayısı ile kesin ve net bir süre vermek mümkün değildir. Nakil işlemi zamanında gerçekleşebilirse hasta ölüm riskini atlatmış olacaktır. Hastalık süresinde pozitif olmak hasta için çok daha olumlu etkiler doğuracağından ölüm ve ölüm süreci gibi durumlar düşünülmemelidir.
Hastalık aynı zamanda kedilerde ve köpeklerde de görülebilmektedir. Bunun neden, nedenleri bilinmemektedir. Hastalık hayvanlar için tehli mi sorusunun cevabı ise insanlar ile aynıdır. Hastalık bireyler için ne kadar tehli ise hayvanlar için de bir o kadar tehlidir.
Kaynaklar
(1 votes, average: 5,00 5)
Loading…
Источник: //karacigeri.com/karaciger-yetmezligi.html