KOAH Tedavi Seçenekleri
KOAH Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur? – Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Bir akciğer hastalığı olan KOAH hastalığını tedavi etmek amacıyla uygulanan tedavi yöntemleri arasında ilk sırayı sigarayı bırakmak alır. İlaç tedavileri, oksijen tedavileri, dengeli beslenme ve ilaçların düzenli kullanımı da koh tedavisinin parçalarıdır.
Koah hastalığı nedir nasıl tedavi edilir sorularına cevap vermek amacıyla hazırlanan bu yazımıza; hastalığın isminin nereden geldiğine bakmakla başlayalım. KOAH; ismini kronik obstrüktif akciğer hastalığı kelimelerinin baş harflerinden alır. Kronik kelimesi devamlı, süregelen veya sürekli anlamlarına gelir. Obstrüktif kelimesi ise kapatıcı, tıkayıcı anlamındadır.
İçerdiği kelimelerin anlamları incelendiğinde KOAH’ın akciğerlerde, bronşlarda (hava kanalları) veya alveollerde (hava kesecikleri) uzun süreli tıkanıklığa sebep olan akciğer hastalığı olduğu görülmektedir.
Koah nedir nasıl tedavi edilir, koah tedavi edilmezse ne olur gibi bütün sorulara cevap bulmak amacıyla koah tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden bahsetmeye başlayalım.
Sigara İçmeyi Bırakın
Sigarayı bırakmak KOAH tedavisinin birinci adımıdır.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı teşhisi koyulmuş ve hala sigara içmeye devam eden kişilerin sigarayı bırakması; KOAH ile mücadele edilirken, yaşam kalitesini arttıracak en doğru adım olacaktır.
Sigara içerisinde bulunan nikotinin bağımlılık yapan bir madde olması sebebiyle kendi çabalarınızla sigarayı bırakmanız şimdiye kadar yaptığınız en zor şey olabilir. KOAH hastalığının dostu, sağlığınızın düşmanı olan sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız sigara bırakma polikliniklerinden destek alabilirsiniz.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığının sunduğu bir hizmet olan ALO 171 Sigara Bırakma Hattı’nı arayarak en yakın sigara bırakma polikliniğinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.
Sigarayı bırakmak; KOAH ilerlemesini durduran en etkili yöntemdir.
Grip ve Zatürre (Pnömoni) Aşılarınızı Yaptırın
Pnömoni (Zatürre) Aşısı
KOAH hastalarında; grip salgınlarının görüldüğü dönemlerde koah alevlenmeleri artış gösterir. Bu nedenle grip veya soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durmak gereklidir.
Bulaşıcı hastalıklarından olduğundan dolayı ellerinizi sık sık yıkayınız. Zatürre aşısı ile grip aşısı birbirinden farklı aşılardır ancak her ikisi de bu hastalık için önemlidir. Her ikisi de kronik obstrüktif akciğer hastalığının şiddetlenmesine yol açarlar.
Bu sebeple doktorunuza danışarak grip ve zatürre aşıları yaptırınız.
KOAH İlaçlarınızı Doğru ve Düzenli Şekilde Kullanın
Bronkodilatör
KOAH hastalığının tedavisi nasıldır sorusunun bir diğer cevabı; doktorunuzun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımıdır. Tedavide genel olarak; nefes alıp vermeyi kolaylaştıran bronkodilatörler ve bronşlarda veya alveollerde hastalığa neden olan enfeksiyonları baskı altına alan iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotikler reçete edilir.
Bronkodilatörler
Bu ilaç grubunda; beta 2 agonist, teofilin ve antikolinerjik içerikli ilaçlar bulunur. Her biri farklı bir tedavi sağlayan bu ilaçlar genellikle hava yollarındaki kasları gevşeterek öksürük, kronik nefes darlığı ve hırıltı belirtilerini azaltmak için kullanılır.
İltihap Gidericiler
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı; bronşlarda (hava kanalları) ve alveollerde (hava kesecikleri) akciğer dokusunu bozan iltihaplanmalara neden olabilir. Bu gruptaki ilaçlar bunların önüne geçmek için kullanılır.
Antibiyotikler
Akciğerde, bronşlarda ve alveollerde oluşmuş bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotikler reçete edilir. Ayrıca; balgam miktarı artıp rengi koyu yeşile döndüğü zaman doktorlar tarafından reçete edilir. Antibiyotikler mutlaka doktorun reçete ettiği dozda ve saatte alınmalıdır.
Beslenmenize Dikkat Edin
Dengeli beslenme koah belirtilerini azaltır.
Düzensiz beslenme nedeniyle kilo kaybı yaşanması KOAH hastalarının sık karşılaştığı bir durumdur. Bu durumun asıl sebebi yemek yeme sırasında gerçekleşen nefes darlığıdır. Vücutta kilo kaybı yaşandığında solunum kasları da dahil olmak üzere tüm kaslar güçsüzleşir. Bu nedenle koah tedavisi sırasında düzenli bir beslenme planının takip edilmesi son derece önemlidir.
Koah tedavisi sırasında dikkat etmeniz gereken beslenme önerileri:
- Sık sık ve az az yemek yemeye çalışın. Mide, hemen akciğerlerin altında olduğundan dolayı; bir öğünde fazla yemek yemek nefes alıp vermeyi zorlaştıracaktır.
- Yemekleri yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye dikkat edin.
- Günde 2 litreden az olmamak üzere bol bol su için. Sıvı almak solunum yollarını rahatlatarak nefes darlığı gibi belirtileri azaltacaktır.
- Posalı gıdaları bolca tüketmeye çalışın. Lahana, baklagiller ve kola gibi asitli gıdaları tüketmekten kaçının. Bunlar midenin gerilmesine neden olup nefes darlığı şikayetinizi arttıracaktır.
- Yemek yerken dik durun.
Stresten Uzak Durun
Koah tedavisi sırasında stresten uzak durulmalıdır.
Stres; kişinin kendini kötü hissetmesine ve solunum güçlüğüne neden olur. Solunum zorlaştıkça heyecanlanıp daha da hızlı nefes almaya çalışılır. Bu durumda akciğer kasları daha çok yorulur ve nefes darlığı artar.
Bu da kişinin telaşlanmasına neden olur. Koah nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer cevabının stresten uzak durmak gerektiğidir.
Kendinizi gergin hissettiğiniz anlarda; stresi nasıl kontrol altına alacağınızı öğrenmek endişelenmenizi önleyecektir.Rahatlatıcı müzikler dinlemek, yoga yapmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek sizi stresten uzaklaştırır.
Oksijen Tedavinizi Uygulayın
Oksijen Tedavisi
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı sebebiyle ciddi nefes darlığı, sabahları baş ağrısı, sürekli ve sık nefes alma veya dudaklarda morarma belirtileri ile karşı karşıya kalınması solunum yetmezliği olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda tedavisine başlanan koah, oksijen tedavisi desteği gerektirir.
Solunum yetmezliği; vücudun düzgün çalışması için gerekli olan oksijenin sağlanamaması durumudur. Hastalığın ilerlemesiyle karşılaşılan bu durum; yorgunluk ve uyku hali, kronik nefes darlığı, baş ağrısı, gerginlik ve huzursuzluk gibi durumlara neden olur. Bu evreye ulaşmış olan koah hastalığının tedavisinde sürekli oksijen tedavisi kullanılması gerekebilir.
Kaynaklar
(1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading…
Источник: //akciger.info/koah-tedavisi.html
EVRE IV KOAH IçIN ORTAK TEDAVI SEçENEKLERI – KOAH – 2019
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (COPD), akciğerlerin akciğerlere giren ve çıkan hava akışını kısıtlayan inflamatuar bir hastalıktır. KOAH, hastalığın en iyi gidişatını belirlememize ve hastalığın olası sonucunu (prognozunu) tahmin etmemize yardımcı olan hastalık evreleriyle sınıflandırılır.
Evre IV, en ciddi KOAH formu olarak kabul edilir ve ciddi nefes darlığı (nefes darlığı) ile karakterizedir. Bu aşamada, ilacınız alıştıkları kadar işe yaramaz, basit görevler sizi nefessiz bırakacak ve akciğer enfeksiyonu, solunum problemleri ve solunum yetmezliği riskiniz artacaktır.
KOAH geri dönüşümsüz olduğu için, hastalığın bu aşaması genellikle “son dönem KOAH” olarak adlandırılır. Bu, durumu tedavi etmek için bir yol olmadığı anlamına gelmez. Obstrüktif Akciğer Hastalığı Küresel İnisiyatifi (GOLD), evre IV KOAH'ı en iyi şekilde tedavi etmek için aşağıdaki tedavilerin ve uygulamaların kullanılmasını önermektedir.
1
Sigarayı bırakmak
İleri KOAH tanısı almış olsanız bile, sigarayı bırakmanın ödüllerini almak için asla geç değildir. Bırakma, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmaz, sağlık yararları sadece zaman geçtikçe artmaya devam eder.
Yaklaşık iki hafta sonra, nikotin yoksunluk belirtilerinin en kötüsü başlayacak.Gelecek birkaç ay içinde dolaşımınız arttıkça kalp krizi riski azalır.
Altı ila dokuz ay sonra, daha az nefes darlığı hissetmeye başlayacak ve sinüs tıkanıklığıyla ilgili daha az sorun yaşayacaksınız.
2
Grip ve Pnömoni Aşıları
Grip ve pnömoni aşıları, hastalığın her aşaması için GOLD tedavi kılavuzları arasındadır. Yıllık grip aşısı, insanların KOAH alevlenme riskini azaltmasına yardımcı olurken, pnömoni aşısı, bakteriyel pnömoni alma şansınızı önemli ölçüde azaltır.
Çalışmalar, yıllık grip aşısının tek başına KOAH'lı kişilerde hastalık ve ölüm riskini yüzde 50 kadar azalttığını göstermiştir.
3
Kısa etkili Bronkodilatörler
Proventil (albuterol) gibi kısa etkili bronkodilatörler içeren kurtarma inhalatörleri, KOAH hastalarının hastalığın kalıcı veya kötüleşen semptomlarını yönetmelerine yardımcı olur. Bu ilaçlar, KOAH'ın tüm aşamaları için bakım standardının bir parçasıdır.
Albuterol, solunum yollarınızın etrafındaki kasların gevşemesine yardımcı olan beta agonist sınıfı bir ilaçtır. Proventil en çok bronkospazm ile ilişkili ani nefes darlığı ataklarını tedavi etmek için kullanılır.
4
Uzun etkili Bronkodilatörler
KOAHınız ilerledikçe, doktorunuz semptomların görünümünü önlemeye veya azaltmaya yardımcı olmak için bir veya daha fazla uzun etkili bronkodilatör ekleyebilir. Sadece bir uzun etkili bronkodilator kullanırken güvenli, kombinasyon tedavisi genellikle daha az yan etkilerle daha etkilidir.
Uzun etkili beta-agonistler, salmeterol veya formoterol gibi ilaçları içeren bir tür bronkodilatördür. Uzun etkili antikolinerjikler, Atrovent, Spiriva veya Combivent kullanan başka bir tiptir.
5
Pulmoner Rehabilitasyon
Pulmoner rehabilitasyon genellikle evre II KOAH sırasında eklenir ve hastalık ilerledikçe devam eder. İnsanların durumlarıyla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için egzersiz, rahatlama nefes teknikleri, beslenme önerileri ve duygusal destek içerir.
Pulmoner rehabilitasyon, hastalık semptomlarını azaltmaya, yaşam kalitesini iyileştirmeye, sosyal izolasyonu azaltmaya ve sağkalım süresini artırmaya yardımcı olabilir. Program, hemşireler, fiziksel ve mesleki terapistler, diyetisyenler ve danışmanlar multidisipliner bir ekip kullanır.
6
Steroid İlaçları
Glukokortikoidlerle tedavi (yaygın olarak steroidler olarak bilinir) tartışmalıdır, ancak GOLD, III. Aşamaya ulaştığınızda ve sık alevlenmeler geçirdikten sonra bunları inhale formunda önermektedir.
Semptomlar hızla kötüleştiğinde oral steroidler KOAH tedavisinde kullanılabilir. İnhale steroidler, aksine, stabil semptomları tedavi etmek için veya semptomlar yavaşça kötüleştiğinde kullanılır.
7
Oksijen terapisi
Oksijen tedavisi, IV aşamasında, egzersiz sırasında sürekli olarak, ve / veya ani nefes darlığını rahatlatmak için önerilmektedir.
PaO2 değeri (arteriyel kan gazları ile ölçüldüğünde) 55 mm HG veya daha az olan veya oksijen satürasyonu% 88'e eşit veya daha düşük olan kişiler için sürekli oksijen önerilir.
8
Akciğer Cerrahisi
Evre IV KOAH ile çok spesifik kriterleri karşılayanlar için üç tip akciğer ameliyatı vardır. Akciğerde geniş hava boşluklarını tedavi etmek için kullanılan bir büllektomi, hastalıklı bir akciğeri çıkarmak için kullanılan akciğer hacim azaltma ameliyatı (LVRS) ve akciğer transplantasyonu içerir.
Postoperatif komplikasyonlar yaygındır, özellikle obez olan, sağlık durumunun kötü olduğu, yaşlı veya dumanlı olanlarda.
9
Kalorilerde İyi Beslenme Yüksek
İyi bir beslenme, özellikle, evre IV KOAH'lı kişilerde, vücutta çok büyük strese yol açtığı ve yemek yediğiniz tüm yakıtı etkili bir şekilde yaktığı için önemlidir. Bu nedenle, KOAH hastaları, ideal olarak, antioksidanlar ve fitokimyasallar bakımından zengin sağlıklı gıdalar ile kalori alımını arttırmak zorunda kalacaklardır.
Sağ yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve buna karşılık KOAH'lı kişilerde sık görülen göğüs enfeksiyonlarına karşı savaşabilir.
Источник: //tr.diphealth.com/645-treatment-for-very-severe-copd-914840-14
KOAH Tedavisi, Nasıl Geçer?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı kısaca KOAH (COPD), kronik bir akciğer iltihaplanmasıdır ve akciğerlerden gelen hava akımının tıkanmasına neden olmaktadır.
Belirtileri arasında, nefes almada güçlük, öksürük, balgam çıkarma ve hırıltının olduğu KOAH, uzun süre boyunca, rahatsız eden gazlara ya da partiküler maddelere ve genellikle de sigara dumanına maruz kalınması sonucu oluşmaktadır.
KOAH hastaları, kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve birçok hastalık bakımından risk grubundadırlar.
Anfizem ve kronik bronşit ise, KOAH hastalığına davetiye çıkaran iki sağlık sorunudur. Kronik bronşit, akciğerlerin hava kesecikleri olan alveollerin bulunduğu bronş çeperlerinde iltihaplanma yaşanmasıdır. Hastalık, günlük öksürük ve balgam çıkarma ile karakteristiktir. Anfizem ise, alveollerin hasar görmesi sonucu bozulmasıdır.
KOAH tedavi edilebilir bir hastalıktır ve uygun bir yönetim ile birçok KOAH hastası, hastalığın ilişkili olduğu diğer risklerin azaltılmasıyla, semptomlarını kontrol altına alabilmeyi başarmış ve hayat kalitesini artırmıştır.
Oluşum Nedenleri
Gelişmiş ülkelerde KOAH hastalığının ana oluşum nedeni tütündür. Gelişmekte olan dünyada KOAH genellikle, yanan yakıtların dumanına maruz kalan ve havalandırması iyi olmayan evlerde barınan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Klinik olarak, kronik şekilde sigara kullananların sadece % 25’inde KOAH gelişmektedir.
Akciğerler nasıl etkilenir?
Hava, nefes borusundan aşağıya inerek ve iki büyük tüp olan bronşlardan geçerek, akciğerlere ulaşmaktadır. Akciğerlerin içinde, bu tüpler bir ağacın dallarında olduğu gibi, çok sayıda küçük tüplere (bronşiyol) ayrılmaktadır.
Bu küçük tüplerin yani bronşiyollerin uç kısımlarında ise küçük hava kesecikleri (alveoller) yer almaktadır. Alveollerin çeperlerinde ise, oldukça ince yapıda bir sürü damar (kılcal damarlar) bulunmaktadır.
Havanın solunmasıyla oksijen, damarlardan geçerek kan dolaşımına katılmaktadır. Aynı zamanda, karbondioksit de dışarı atılmaktadır.
Akciğerlerimiz, bronşiyal tüplerin doğal elastikliğine dayanmaktadır. KOAH geliştiğinde ise, akciğerler bu doğal elastikliğini kaybeder ve çok fazla büyür.
Solunum yollarının tıkanması;
Anfizem: Bu akciğer hastalığı, kırılgan çeperlerin ve alveollerin elastik liflerinin tahribata uğraması sonucu oluşmaktadır. Nefes dışarı verildiğinde, küçük hava yolları çöker ve akciğerlerin hava akımı zayıflar.
Kronik bronşit: Bu hastalık, bronşların iltihaplanması ve daralması ile akciğerlerin daha fazla mukus üretmesi sonucu, tüplerin (bronşların) daralıp ve tıkanması şeklinde gelişmektedir.
Sigara ve diğer zararlılar: Uzun zaman boyunca sigara kullanmak, akciğerlere sayısız zarar vererek, KOAH oluşmasına yol açmaktadır. Fakat, genetik faktörler de KOAH oluşmasında rol oynamaktadır.
Çünkü, sigara kullananların sadece % 25’inde KOAH geliştiği saptanmıştır.
Ayrıca pasif içicilik ve hava kirliliği de KOAH oluşmasına neden olmaktadır ve yoğun toz altında çalışılan meslek grubundaki kişiler de risk altındadır.
Alfa-1 anti-tripsin eksikliği: KOAH hastalarının yaklaşık % 1’i, genetik bir bozukluk olan bu sorun nedeniyle, KOAH olmuşlardır. Bu genetik bozukluk, alfa-1 anti-tripsin adı verilen bir proteinin düşük seviyelerde olması sonucu gelişmektedir.
Alfa-1 anti-tripsin (AAt) ise, karaciğerde üretilir ve kan dolaşımına katılarak, akciğerlerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı, bu proteinin eksikliği, karaciğeri etkilediği kadar, akciğerleri de etkilemektedir.
Karaciğer hasarı, bebek ve çocuklarda gelişebileceği gibi, sigara kullanmayan yetişkinlerde de gerçekleşebilmektedir. AAt eksikliği ile ilişkili KOAH hastalığı olan yetişkinlerde tedavi seçenekleri, KOAH’ın daha yaygın türlerindeki tedavi seçeneklerini de kapsamaktadır.Buna ek olarak, bu tür KOAH hastalığı olan kişiler, akciğerleri daha fazla hasara uğramaması için, AAt proteini değişimi yapılarak tedavi edilmektedir.
Teşhis ve Testler
KOAH, genellikle tanısı konulamayan bir sorundur. Eğer KOAH belirtilerini yaşıyorsanız ve akciğer zararına maruz kaldığınız bir geçmişiniz var ise (özellikle sigara gibi), doktor aşağıdaki testleri yaptırmanızı tavsiye edebilmektedir;
Akciğer fonksiyon testleri: Spirometri yaygın olarak yapılan bir akciğer fonksiyon testidir. Bu test sırasında, spirometriye bağlı olan geniş bir tüp içine üflemek gerekmektedir. Daha sonra makine akciğerlerden ne kadar hava geldiğini ve havanın ne kadar hızlı geldiğini hesaplar. Ayrıca bu cihaz, henüz KOAH belirtileri ortaya çıkmadan da hastalığı belirleyebilmektedir.
Göğüs röntgeni: Bu röntgen, KOAH’ın temel nedeni olan amfizemi gösterebilmektedir. Ayrıca, akciğer sorunlarını ya da kalp yetmezliğini de bu cihazla tespit etmek mümkündür.
Bilgisayarlı tomografi (BT): Amfizem tespitine yardımcı olan bilgisayarlı tomografi, akciğer kanseri tespiti için de kullanılmaktadır.
Atardamar kan gaz analizi: Bu kan testi, akciğerlerin kana getirdiği oksijenin ve dışarı attığı karbondioksitin ne kadar iyi şekilde işleyip işlemediğini ölçmektedir.
KOAH Tedavisi Nasıl Yapılır?
KOAH tanısının konulması dünyanın sonu değildir. Birçok insan, ufak bir tedavi ve sigaranın bırakılması ile, hastalığı hafif şekilde geçirmektedir. Etkili bir tedavi ile, hastalık semptomları kontrol altına alınabilmektedir ve hastalığın alevlenmesi ile komplikasyon riski azaltılabilmektedir. Böylece hasta, aktif hayatına devam edebilir.
KOAH tedavisinde baz alınan yöntemler aşağıdaki gibidir;
1.Sigara Kullanımını Bırakma
KOAH tedavisinde en önemli adım, sigarayı bırakmaktır. Bu durum sadece KOAH hastalığının daha da kötüye gitmesini önlemekle kalmayıp, nefes alıp verme işlevini de rahatlatacaktır. Fakat sigarayı bırakmak kolay değildir ve bu görev zor görülebilmektedir.
Ayrıca deneyip de başarısız olmak da söz konusudur. Bundan dolayı, nikotin yerine geçebilecek ürünler ve ilaçlar hakkında doktora danışabilirsiniz. Böylece belki, nasıl nüksedeceği hakkında bilgi de almış olursunuz.
Ayrıca, dolaylı olarak (pasif içicilik) da olsa, sigara dumanından kaçınmak iyi bir yöntem olabilir.
2.İlaç Tedavisi
Doktorlar, KOAH tedavisinde, belirti ve komplikasyonlar için birkaç tür ilaç kullanabilmektedir. Buna göre, bazı ilaçlar düzenli olarak diğer bazıları da gerekli olduğunda kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar şöyledir;
Bronkodilatörler: Bu ilaçlar, havayolu etrafındaki kasların rahatlatılmasını sağlamaktadırlar.
Aynı zamanda da öksürme ve nefes darlığını hafifletmeye yardımcı olan bu ilaçlar, daha kolay şekilde nefes alınmasını sağlamaktadır.
Hastalığın şiddetine bağlı olarak, aktivitelerden önce kısa etkili bronkodilatöre ihtiyaç duyulabilmektedir. Ya da her gün kullanılan uzun etkili bronkodilatör veya her ikisini kullanmak gerekebilir.
Solunan steroidler: Soluma yoluyla kullanılan kortikosteroid ilaçlar, hava yollarındaki iltihaplanmayı azaltabilmekte ve şiddetlenmeyi önleyebilmektedir. Bu ilaçların; yaralanma, ağız enfeksiyonları ve ses kısıklığı gibi yan etkileri olabilmektedir. Sık sık KOAH hastalığı artan hastalar için kullanışlı olan bu ilaçlar, Flovent ve Pulmicort gibi ilaçlardan oluşmaktadır.
Solunum ilaçlarının kombinasyonu: Bazı ilaçlar, bronkodilatörler ve solunan steroidler ile kombine edilebilmektedir.
Oral steroidler: Orta ve şiddetli derecede, kısa süren aralıklarla (5 gün gibi) akut şiddetlenme yaşayan KOAH hastalarının, daha da kötüye gitmesini önleyen ilaçlar, oral kortikosteroidlerdir. Ancak, bu ilaçların uzun süre kullanılması, kilo alma, diyabet, osteoporoz ve katarakt gibi ciddi yan etkilerin oluşmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilmektedir.
Fosfodiesteraz-4 inhibitörleri: Yeni bir tür olan bu ilaçlar, hava yollarındaki iltihaplanmayı azaltır ve hava yollarını rahatlatır. Bu ilaç daha çok, şiddetli KOAH yaşayan hastalar için uygundur. Genel yan etkileri ise, ishal ve kilo kaybıdır.
Theophylline: Bu ilaç, nefes almayı geliştirir ve hastalığın şiddetlenmesini önler. Yan etkileri ise, bulantı, baş ağrısı, hızlı nabız ve titremedir. Yan etkileri doz ile ilişkilidir ve düşük dozlarda alınması tavsiye edilmektedir.
Antibiyotik ilaçlar: Akut bronşit, zatürre ve grip gibi solunum yolları enfeksiyonları, KOAH semptomlarının şiddetlenmesine yol açmaktadır. Antibiyotikler ise, bu akut şiddetlenmelerin tedavi edilmesine yardımcı olur. Fakat genellikle önlenmesi için tavsiye edilmez.
3.Oksijen Tedavisi
Genellikle doktorlar, orta ve şiddetli KOAH hastalarında ek olarak bu tedaviyi kullanmaktadırlar. Eğer, kanda yeterli miktarda oksijen yok ise, vücut takviye oksijene ihtiyaç duyacaktır. Bundan dolayı geliştirilmiş olan bazı cihazlar vardır.
Bunlar taşınabilir ve hafif olabilmektedir. Bazı KOAH hastaları, sadece aktivite sırasında ya da uyurken oksijen cihazını kullanmaktadır. Diğer bazı cihazlar ise her zaman kullanılmaktadır.
Oksijen tedavisi yaşam kalitesini artıran bir tedavi yöntemidir.
4.Pulmoner Rehabilitasyon Programı
Bu program genellikle, eğitim, egzersiz, beslenme ve danışmanlık sistemlerinin bir kombinasyonu şeklindedir. Pulmoner rehabilitasyon programı, hastane bakım süresini azaltır, günlük aktivitelerin yapılmasına yardımcı olur ve yaşam kalitesini artırır. Bu konu hakkında doktordan referans alabilirsiniz.
5.Hastalık Yönetimi
Tedaviler devam etmesine rağmen, semptomlar, günden güne ya da haftalarca daha da kötüye gidiyor ise, bu durum akut şiddetlenmedir ve hemen tedavi edilmezse, akciğer yetmezliğine dahi yol açabilmektedir.
Hastalığı şiddetlendiren faktörler, solunum yolları enfeksiyonları, hava kirliliği ya da iltihaplanmayı tetikleyen diğer faktörler olabilmektedir.
Bundan dolayı, bu gibi faktörlerden kaçınmak, yıllık grip aşısını yaptırmak, sigaradan uzak durmak, ilaçları aksatmamak ve verilen dozunun dışına çıkmamak, hastalık yönetimini sağlayacaktır.
6.Ameliyat
Eğer ilaçlar tek başına yeterli olmamış ve hastalık ciddi şekilde şiddetlenmiş ise, ameliyat bir tedavi seçeneği olacaktır. Ameliyat tedavisi aşağıdaki şekildedir;
Akciğer hacim küçültme ameliyatı – zarar görmüş akciğer dokusu alınır.
Akciğer nakli – operasyonun organ reddi gibi önemli riskleri vardır.
Belirtileri
Genellikle KOAH belirtileri, akciğerlerde önemli bir hasar oluşmadıkça belli olmaz ve hastalık zamanla daha da kötüye gider, özellikle de sigara maruziyeti devam ediyorsa. Bir kronik bronşit hastasının yaşayacağı temel şikayet, iki yıl üst üste, en az üç ay boyunca yaşanan, her gün devam eden öksürük ve balgam çıkarma durumudur.
KOAH hastalığının diğer belirgin semptomları ise şöyledir;
- Nefes darlığı, özellikle de fiziksel aktivite sırasında,
- Hırıltı,
- Göğüste sıkışma,
- Sabahları uyanınca, akciğerlerde aşırı oranda biriken mukusa bağlı olarak, boğaz temizleme ihtiyacı yaşanması,
- Kronik öksürük ve rengi şeffaf, beyaz, sarı ya da yeşilimsi olan balgam üretimi,
- Dudaklarda ya da tırnak katmanlarında mavimsi renk oluşumu (siyanoz),
- Sık sık solunum yolları enfeksiyonu yaşanması,
- Enerji kaybı,
- Kasıt olmaksızın yaşanan kilo kaybı (daha sonraki aşamalarda).
Risk Faktörleri
KOAH hastalığında risk faktörleri aşağıdaki gibidir;
- Aşırı miktarda tütün tüketimi – KOAH’daki en önemli risk faktörüdür, özellikle de uzun bir periyot boyunca kullanılması ile dolaylı yoldan tütün, sigara ya da marijuana dumanına maruz kalınması, risklidir.
- Astım hastası olunması ile birlikte sigara kullanımı,
- Tozlara ve kimyasallara karşı mesleki maruziyet – uzun süre boyunca, kimyasal dumanlara, buharlara ve tozlara maruz kalınması.
- Yaş – KOAH yıllarca yavaş şekilde gelişir ve 35-40 yaşlarında belirtiler başlamaktadır.
- Genetik – alfa-1 anti-tripsin eksikliğinde olduğu gibi ender görülen genetik bozukluklar.
Komplikasyonlar
KOAH hastalığının yol açabileceği diğer sağlık sorunları şöyledir;
Solunum yolları enfeksiyonu: KOAH hastaları, soğuk algınlığı, grip ve zatürre gibi hastalıklara karşı daha duyarlıdır. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu, nefes almada güçlük yaşanmasına ve akciğer dokularında hasara sebep olabilmektedir. Bir yıllık, grip ve düzenli olarak zatürreye karşı pnömokokal aşısı yaptırmak, bazı enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Kalp sorunları: Sebebi tam olarak anlaşılamamıştır ama KOAH, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskinin artmasına yol açmaktadır. Sigarayı bırakmak ise bu riski azaltmaktadır.
Akciğer kanseri: Kronik bronşitli ve sigara kullananlar kişilerin, akciğer kanseri riski, sigara kullanan fakat kronik bronşit olmayan kişilere göre daha yüksektir. Sigarayı bırakmak, bu riski azaltmaktadır.
Hipertansiyon: KOAH akciğerlere kan getirerek, arterlerde yüksek kan basıncına neden olabilmektedir (pulmoner hipertansiyon).
Depresyon: Nefes darlığı ve ciddi hastalıklar ile mücadele etmek durumunda kalmak, depresyona yol açabilmektedir.
Yaşam Stili ve Evsel Çareler
Eğer bir KOAH hastasıysanız, bazı yöntemler yardımı ile, akciğer hasarını yavaşlatarak, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz;
- Nefes kontrolü, nefes ve rahatlama teknikleri,
- Bol miktarda su içerek ve hava nemlendirici kullanarak, hava yollarının temizlenmesini sağlamak ve mukus birikmesini önlemek.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak,
- Sağlıklı beslenmek ve kiloya dikkat ermek,
- Sigaradan, dumandan ve hava kirliliğinden kaçınmak,
- Düzenli olarak doktor muayenesinden geçmek.
- Alınacak önlemler
- Diğer hastalıkların aksine, KOAH hastalığını önlemenin açık ve net bir yolu vardır; sigarayı bırakmak ya da sigara dumanından uzak durmak.
- Ayrıca mesleki olarak, kimyasal duman ve tozlardan solunum koruma ekipmanları yardımıyla korunmak ya da bu konu hakkında işyerindeki sorumludan yardım istemek de önemli bir tedbir olacaktır.
Источник: //evdesifa.com/koah-tedavisi/
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Tedavisi
KOAH nasıl geçer? KOAH tedavisi için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Diğer yandan, uygulanan KOAH tedavisinin amacı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, belirtileri azaltmak, KOAH alevlenmelerini ya da ataklarını önlemek ve yaşam kalitesini arttırmaktır.
Eğer hastaya KOAH tanısı konmuşsa, uygulanacak olan tedavi yöntemleri de bireysel olarak planlanacaktır. Bu konuda doktorla birlikte çalışılmaktadır. Hastalığın ne kadar ileri seviyede olduğuna bağlı olarak, tedavi seçenekleriniz aşağıdakileri içerebilmektedir: (1)
Sigarayı Bırakmak
KOAH tedavisinin en önemli unsuru sigarayı bırakmaktır. Yapılan çalışmalara göre, KOAH tedavisinde en iyi sonuç, ilaçların bir kombinasyonu ve davranışsal danışmanlık uygulandığında alınmaktadır. Diğer yandan, sigara içmiyorsanız, ikinci el dumana, iç ve dış hava kirliliğine, toz ve kimyasallar gibi hava yolu tahriş edicilere maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
Fiziksel Aktivite
Düzenli olarak yapılan egzersiz, KOAH hastaları için önemlidir. Sizin için uygun olan fiziksel aktivite türü hakkında bilgi almak için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Böylece, KOAH belirtilerinin daha az aktif olması sağlanabilmektedir. Bununla birlikte, aktif kalmanız aynı zamanda nefes almanıza yardımcı olan kasları daha da güçlü tutmaktadır.
Bu nedenle, daha kolay nefes alınabilmektedir. (2)
İlaç Tedavisi
KOAH ilaçları belirtileri azaltmaya ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olmaktadır. KOAH tedavisinde en sık verilen ilaçlar şunlardır:
Bronkodilatatörler: Bu ilaçlar solunum yollarını rahatlatarak nefes almayı kolaylaştırmaktadır. KOAH durumunun ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz kısa etkili veya uzun etkili bronkodilatatörler ya da bunların ikisinin bir kombinasyonunu reçete edebilmektedir.
Kortikosteroidler: Kortikosteroidler hava yollarındaki iltihabı azaltmaktadır. İnhale kortikosteroidlerle yapılan düzenli tedaviler belirtileri ve yaşam kalitesini iyileştirmekte, akciğer fonksiyonunu arttırmakta ve KOAH ataklarının riskini azaltmaktadır. Kortikosteroidler tek başına veya uzun etkili bronkodilatatör ile birlikte verilebilmektedir. (3)
Fosfodiesteraz-4 inhibitörleri: Fosfodiesteraz-4 inhibitörleri, astım ve KOAH durumunda, aşırı üretilen bir enzim olan PDE4’ün etkisini bloke ederek inflamasyonu baskılamaktadır. Piyasada KOAH tedavisi için onaylanan tek PDE4 inhibitör ilacı bulunmaktadır. Bu ilaç çok kısa bir süre içinde etki göstermekte ve KOAH alevlenmelerinin sıklığını azaltmaktadır.
Antibiyotikler: Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu KOAH alevlenmesi vakalarında antibiyotikler kullanılabilmektedir. Antibiyotikler, virüslerin neden olduğu alevlenmelerin tedavisinde etkili değildir. (4)
Oksijen Tedavisi
KOAH için uygulanan tedavi yollarından bir diğer ise oksijen tedavisidir. Bu yöntemlerin tümünde, oksijen üç şekilde uygulanmaktadır:
- Burun kanülü (her bir burun deliğine yerleştirilen küçük plastik tüpler) vasıtasıyla
- Yüz maskesi (ağız ve buruna uyan) vasıtasıyla
- Boynun önündeki bir kesikten nefes borusuna sokulan küçük bir tüp aracılığıyla (5)
Oksijen Dağıtım Sistemlerinin Türleri
KOAH hastası için uygun görülen oksijen verme sisteminin türü, hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve doktorun önerisine bağlı olarak değişmektedir.
Taşınabilir oksijen yoğunlaştırıcılar: KOAH hastası olsa da daha aktif olan insanlar için bir seçenek olabilmektedir. Taşınabilir oksijen konsantratörleri daha fazla hareket özgürlüğü sunmaktadır.
Taşınabilir oksijen konsantratörleri, şarj edilebilir bir pil ile sürekli olarak güçlendirilmektedir. Böylece bu cihazlarla birlikte seyahat edebilir veya evinizdeki ana oksijen kaynağı olarak kullanabilirsiniz.
(6)
Evde oksijen yoğunlaştırıcılar: KOAH tedavisinde oksijen konsantratörlerine ihtiyaç duyulabilir. Evde kullanılan oksijen yoğunlaştırıcılar daha ucuzdur fakat oldukça ağırdır ve bir elektrik prizine takılmaları gerekir. Havadaki oksijeni konsantre ederek ve diğer gazları çıkararak çalışmaktadır.
Sıkıştırılmış oksijen tankları ve silindirleri: KOAH oksijen tedavisi için bir başka seçenek olabilmektedir. Sıkıştırılmış veya basınçlandırılmış oksijen gazı içeren bu cihazların boyutları farklılık gösterebilir. Bazıları hareket ettirmek için ağırdır, ancak küçük boyutlu tanklar veya silindirler bir arabada taşınabilir veya tekerlekli olabilir.
Sıvı oksijen sistemleri: Sıvı oksijen, oksijen gazını soğutarak sıvı hale getirmektedir. Bu KOAH oksijen terapisi, genellikle daha aktif olan hastalarda kullanılmaktadır.
Bu nedeni daha fazla miktarda oksijen sıkıştırılmış oksijen tanklarına kıyasla daha küçük, daha rahat kaplarda saklanabilir olmasıdır.
Ancak, diğer yandan, sıvı oksijen tekrar buharlaşacağı için çok fazla o formda kalmamaktadır. (7)KOAH Ameliyatı
Akciğer ameliyatı, bazı KOAH hastaları için faydalı olabilmektedir. Bu ameliyat, tüm KOAH tedavilerine rağmen iyileşme yaşamayan ciddi belirtilere sahip olan hastalar için son çare olarak düşünülmektedir. Doktorun uygulayabileceği 4 adet olası ameliyat türü bulunmaktadır:
- standart akciğer hacmi azaltıcı cerrahi
- bronkoskopik akciğer hacmi azaltıcı cerrahi
- akciğer nakli
- büllektomi
Standart ve bronkoskopik akciğer hacmi azalttırıcı cerrahi, daha iyi çalışabilmeleri için akciğer dokusundaki hasar görmüş akciğer dokusunu giderecek prosedürlerdir. Arasındaki fark ise bronkoskopik akciğer ameliyatı, bronkoskopi (soluk borusunun ve bronşların bronkoskopla incelenmesi) ile yapılırken, standart akciğer ameliyatında, açık cerrahi uygulanmaktadır.
Akciğer naklinde, KOAH hastasının sağlıksız akciğeri, bir donörün sağlıklı akciğeriyle değiştirilmektedir. Büllektomi ise akciğerlerin hava kesesi yok edildiğinde oluşacak büllöz ve büyük hava boşluklarını gidermektedir. (8)
KOAH İçin Hangi Doktora Gidilir?
KOAH gibi akciğer hastalıkları için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz. (9)
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Nedir?
KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltmasıdır. KOAH, amfizem, kronik bronşit ve alfa-1 antitripsin eksikliğine bağlı amfizemi içeren bir hastalık ailesi için kullanılan bir terimdir. Bu akciğer hastalığı, genellikle kademeli olarak ilerlemekte, akciğerlerin içinde ve dışındaki hava akışının sınırlı olmasına neden olmaktadır.
KOAH kalbin işleyişini bile zorlaştıracak kadar ciddi olabilmektedir.
Hastalıklı akciğerler kana giden oksijen miktarını azaltabilmekte, sonuç olarak da, kalpten akciğerlere kadar olan kan damarlarındaki yüksek kan basıncını yani kalbin pompalanmasını zorlaştırabilmektedir.
Akciğer hastalığı aynı zamanda vücudun çok fazla sayıda kırmızı kan hücresi üretmesine neden olabilmektedir. Çok fazla kan hücresi üretilmesi kanın pompalanmasında negatif bir etki yaratmaktadır. (10)
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Nedir? detaylı bilgi için bakınız
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Belirtileri
KOAH genellikle zamanla yavaş yavaş ilerleyen uzun vadeli bir durumdur. KOAH başlangıcında herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir veya belirtiler çok hafif olabilir. Sürekli, mukuslu öksürük ve nefessizlik yaşama zamanla ortaya çıkmaya başlayan belirtilerdir.
KOAH geliştikçe muhtemelen kış aylarında daha kötü belirtiler ortaya çıkacaktır. KOAH nasıl anlaşılır? Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
- Sürekli devam eden bir öksürük
- Egzersiz yaparken nefes darlığı
- Düzenli olarak balgam öksürmek
- Hırıltılı solunum
- İstemsiz kilo kaybı
- Çok yorgun hissetme
- Geceleri nefes nefese uykudan uyanma
- Ayak bileklerinin şişmesi (11)
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Belirtileri detaylarını inceleyiniz
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Nedenleri
KOAH neden olur? Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerler ve hava yolları hasar gördüğünde ve iltihaplandığında ortaya çıkmaktadır.
Genellikle uzun süre sigara dumanı gibi zararlı maddelere maruz kalma ile ilişkilendirilmektedir.
KOAH gelişme riskinizi artıracak faktörler ise şunlardır:
- Sigara içmek
- İşyerinde dumanlara ve toza maruz kalma
- Hava kirliliği
- Genetik faktörler (12)
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Nedenleri daha fazla bilgi için
Источник: //www.acil.net/koah-kronik-obstruktif-akciger-hastaligi-tedavisi/
KOAH Alevlenmesi İçin 5 Tedavi Seçenekleri
KOAH veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer hastalığının sık görülen bir formudur. COPD akciğerlerinizdeki iltihaplanmaya neden olur ve bu da solunum yolunuzu daraltır. Belirtiler arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum, yorgunluk ve bronşit gibi sık görülen akciğer enfeksiyonları sayılabilir.
COPD'yi ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetebilirsiniz, ancak bazen semptomlar zaten kötüye gitmektedir. Belirtilerdeki bu artıma bir alevlenme veya alevlenme denir. Aşağıdaki tedaviler, bir KOAH alevlenmesinde normal solunumunuzun geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
BronkodilatörlerBronokodilatörler
Eğer KOAH'ınız varsa, doktorunuzdan bir eylem planınız olmalıdır. Bir eylem planı, alevlenme durumunda atılacak adımların yazılı bir ifadesi.
Eylem planınız çoğunlukla hızlı etkili solunum cihazınıza yönlendirir. Solunum cihazı hızlı etkili bronkodilatör denilen bir ilaçla doludur. Bu ilaç, tıkanan hava yollarını açmanıza yardımcı olur. Birkaç dakika içinde daha rahat solumanıza izin verebilir. Genellikle hızlı etkili bronkodilatatörler şunları içerir:
Kortikosteroidlerin birçok potansiyel yan etkisi vardır. Bunlara kilo alma, şişkinlik ve kan şekeri ve kan basıncındaki değişiklikler dahildir. Bu nedenle oral kortikosteroidler, yalnızca KOAH atakları için kısa vadeli bir çözüm olarak kullanılır.
Kortikosteroid ilaçlar bazen bronkodilatör ilaçlarla bir inhalere birleştirilir. Doktorunuz bir parlama sırasında bu kombinasyon ilaçlarını kullanmanızı isteyebilir. Örnekler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:
budesonid / formoterol (Symbicort)
flutikazon / salmeterol (Advair)
flutikazon / vilanterol (Breo Ellipta)
- mometazon / formoterol (Dulera)
- AntibiyotiklerAntibiotikler
- COPD, ciğerleriniz ortalama bir kişinin akciğerlerinden daha fazla mukus üretir. Fazla mukus, bakteri enfeksiyonu riskini arttırır ve alevlenme, bakteriyel enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Aslında, çalışmalar, KOAH alevlenmeleri sırasında alınan mukus örneklerinin yaklaşık yüzde 50'sinin bakteri açısından pozitif çıktığını göstermiştir.
- Antibiyotikler aktif bir enfeksiyonu temizleyebilir, bu da hava yolu inflamasyonunu azaltır.Doktorunuz antibiyotiklerden birincil işareti dolduracak bir reçete verebilir.
Oksijen terapisi Oksijen terapisi
COPD ile, nefes darlığı yüzünden yeterli oksijen alamazsınız. Halen devam eden tedavinizin bir parçası olarak, doktorunuz oksijen tedavisi reçete edebilir.
Oksijen tedavisi alevlenme sırasında oluşan nefes darlığını hafifletmeye yardımcı olur. Akciğer hastalığınız gelişmişse, her zaman oksijen tedavisine ihtiyacınız olabilir. Değilse, patlama anında ekstra yardıma ihtiyacınız olabilir. Oksijen terapisi, patlamanın ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak evde veya hastanede gerçekleşebilir.
Hastaneye kaldırma Hastaneye kaldırma
Eğer bir süre KOAH'la yaşamış iseniz, muhtemelen evde ateşli silahların patlamasıyla ilgileniyorsunuzdur. Ancak bazen, alevlenme şiddetli ya da hayati teh oluşturabilir. Bu durumlarda, hastanede tedavi almanız gerekebilir.
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayın:
göğüs ağrısı
mavi dudaklar
yanıt vermeme
- ajitasyon
- karışıklık
- Belirtileriniz şiddetli veya Acil bir tıbbi durumunuz varsa, 911'i arayın veya en yakın acil servise gidin.
- PreventionAksifikasyonları önleme
- Bu tedavilerin tümü yardımcı olabilir, en başta alevlenmemesi daha iyidir. Alevlenmeyi önlemek için tetikleyicilerinizi bilin ve kaçının. Tetikleyici, genellikle KOAH semptomlarınızın alevlenmesine neden olan bir olay veya durumdur.
KOAH'lı her insan farklı tetikleyicilere sahiptir, bu nedenle herkesin önleme planı farklı olacaktır. Ortak tetikleyicileri kullanmaktan kaçınmak için bazı ipuçları:
Sigarayı bırakın veya sigara içmekten kaçının ve ikinci el sigara içmeyin.
Çalışanlardan çevrenizdeki kuvvetli kokuları giymemelerini isteyin.
Evinizde kokulu olmayan temizlik ürünleri kullanın.
- Soğuk havalarda burnunuzu ve ağzınızı koruyun.
- Tetikleyicilerinizden kaçınmanın yanı sıra, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için sağlıklı bir yaşam tarzı tutun. Az yağlı, çeşitli bir diyet uygulayın, bol bol dinlenin ve mümkün olduğunuzda nazik egzersizi deneyin. KOAH kronik bir durumdur, ancak uygun tedavi ve yönetim sizi olabildiğince iyi hissetmenizi sağlar.
Источник: //tr.medic-life.com/5-treatment-options-for-copd-exacerbation-9887