KOAH ve Balon Tedavisi
Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi (Balon Sinoplasti)
Balon sinoplasti; tıkanan nazal sinüslerin tedavisi için uygulanan endoskopik cerrahi işlemidir. Hastalara kronik sinüzit tanısı konulduktan sonra, ilaç tedavisi yanıt vermeyebilir.
Son yıllarda sinüs cerrahisindeki gelişmeler ile beraber, doktorların hastalarda ameliyatsız sinüzit tedavisi yöntemi olan balon sinoplasti operasyonunu tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Sinüs cerrahisinde iki seçenek mevcuttur. Bunlar; balon sinoplasti ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisidir. Balon sinoplasti; sinüzit hastalığından muzdarip olan hastalar için endoskopik bazlı bir sistemdir.
Daralan sinüs geçitlerini büyütmek için, küçük esnek balonlar kullanılır.
Balon şişerken, sinüs kanalları yeniden yapılandırılır ve sinüs astarına zarar vermeden normal sinüs drenajını geri kazanmak amacıyla, sinüs kanallarının duvarları genişletilir.
Kulak Burun Boğaz ana bilim dallarında uygulanan balon sinoplasti sinüzit tedavisi son derece güvenli ve etkili bir teknolojidir.
Çalışmalarda, hastaların hiçbir olumsuzluk yaşamadığı ve kronik sinüzit semptomlarının da klinik anlamda iyileşme gösterdiği istatistiksel veriler ile kanıtlanmıştır.
Kulak burun boğaz doktorları tarafından kullanılan balon sinoplasti tedavisi, tıkanan arterleri açmak için anjiyoya benzer bir uygulama olup, minik balonlar ve balon sinoplasti cihazları kullanımı ile tıkanan sinüslerin eski haline dönmesini sağlar.
Balon Sinoplasti Nedir?
Balon sinoplasti sistemi; sinüslerde açıklık oluşturmak için kullanılan bir grup tıbbi cihaza verilen addır. Sinüslere ulaşmak için küçük, esnek balonlar buruna yerleştirilir.
Balonlar yavaş yavaş şişirilerek, tıkanan sinüs kanallarının normal haline dönmesi amaçlanır. Türk Tabipler Birliği kılavuzuna giren balonla sinüzit tedavisini sosyal güvenlik kurumları karşılamaktadır.
Doktorunuz bu yöntemi sizler için uygun gördüğü takdirde, sizlerin de balon sinoplasti ücreti giderleri sağlık sigortanız tarafından desteklenecektir.
Balon Sinoplasti Cihazları Nelerdir?
Balon sinoplasti cihazları, yetkili kuruluşlar tarafından onaylı, sinüs cerrahisi için özel olarak tasarlanmış endoskopik ve kateter bazlı araçlardır. Balon kateteri nazikçe ve sinüse zarar vermeden, sinüs açıklığına yerleştirilir ve şişirilerek, tıkanan sinüslerin açılmasını sağlar.
Ameliyatsız kronik sinüzit tedavi yöntemi olarak balon sinoplasti işlemi uygulandıktan sonra, tedavinin sonuçları bireye göre değişiklik gösterir. Balon sinoplasti teknolojisi ile sinüzit ameliyatı geçiren hastalarda, bu tedavi sonrasında aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmıştır.
- Yurtdışında 1.036 hasta ile sürdürülen balon sinoplasti tedavisi sonrasında; 10 ay boyunca hastalar izlenmiştir. Bu 10 aylık süreçte, hastaların %96’sında sinüzit semptomlarının azalarak, neredeyse tamamen iyileşme sürecine girdikleri çıkan istatistiksel sonuçlardır.
- Başka bir çalışmada, balonla sinüzit tedavisi yapılan 65 hasta 2 yıl boyunca takibe alınmıştır. Bu hastalarda da ciddi bir iyileşme gözlemlenmiştir.
Balon Sinoplasti Riskleri Nelerdir?
Balonla sinüzit tedavisinde, sinüsleri oluşturan kemikler kenara itilerek, sinüs açıklıkları genişletilir. Lider Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Balon sinoplasti, herhangi bir kemiğe ya da dokuya zarar vermez ve hastalar tedavi sonrasında hızlı bir şekilde normal hayatlarına geri dönebilirler.
Tüm yayınlanmış klinik veriler sonrasında, balonla sinüzit tedavisinin hastalara kesin bir yan etkisi olmadığı bildirilmektedir. Ancak balon sinoplasti tedavisi; doku ve mukoza travması, enfeksiyon, enfeksiyona ya da olası optik yaralanma riskleri taşıyabilir. Bu tedavinin sizler için uygun olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir.
Balonla sinüzit tedavisi sonrasında hastalar ne kadar sürede iyileşirler?
Balon sinoplasti operasyonunun süresi, her bireye göre farklılık gösterir. En doğru cevap için doktorunuza danışmanızı sizlere öneririz. 1.036 hastada uygulanan bu operasyonla beraber, hastaların genelinin cerrahi ve anestezi sonrasında iyileşme sürelerinin 3 saat olduğu belirtilmiştir. Operasyon sonrasında, hastanın hastanede yatması gerekmemektedir.
Balonla sinüzit tedavisinde hangi anestezi yöntemi kullanılır?
Balonla sinüzit operasyonu; çoğunlukla genel anestezi prosedürü dahilinde yapılmaktadır. Ancak bazı hastalarda lokal anestezi prosedürü altında da operasyon yapılabilmektedir. Sağlık kuruluşu hastalar için en iyi anestezi seçeneğini belirlemektedir. İyileşme süresi hastadan hastaya değişir iken, birçok hasta hızla normal aktivitelerine geri dönebilmektedir.Eğer sinüzit hastalığından muzdarip iseniz ve yalnız ilaç tedavisi ile kronik sinüzit semptomlarının hafifletilmesi etkili olmuyorsa, balon sinoplasti cihazları kullanılarak yapılan ameliyatsız sinüzit tedavisi doktorları tarafından hastalara önerilebilir.
Balon sinoplasti operasyonunun geçtiğimiz yıl itibariyle sigorta kapsamında olduğunu da okuyucularımıza hatırlatmak isteriz. Sinüzit için ağrısız, ameliyatsız en pratik tedavi yöntemini sigorta desteği ile hemen yaptırabilirsiniz.
Источник: //www.sinuzit.org/ameliyatsiz-sinuzit-tedavisi-balon-sinoplasti/
KOAH Balon Tedavisi – Balon Tedavisi Yapan Hastaneler
KOAH hastalığı Balon tedavisi ile giderilmekte olan bir sağlık problemidir. Tedavi sürecinde hastalığın ilerleyişine göre farklı aşamalarda farklı işlemler uygulanarak kronikleşen hastalık sürecinde hastaya gerekli müdahale de bulunulması gerekir.
Balon Tedavisi
Ülkemizde KOAH ortalama olarak 4,5 -5 milyon KOAH’ lı hasta bulunmaktadır. KOAH hastalığı için şunu belirtmek isteriz ki dünya ülkelerinde sık rastlanan sağlık problemlerinden bir tanesidir.
Hastalıklar gelişen teknoloji sürecinde farklı teknik makinelerinde sağlık alanında yaygın olarak kullanıma girmesi sonucunda tedavi edilebilir bir düzeye erişmiştir.
Öyle ki günümüzde Balon Rezektörü adını verdiğimiz yöntem ile son derece basit ve risksiz bir şekilde KOAH hastalığının tedavisi sağlamaktadır.
Balon rezektörü ile kişinin tıkalı olan hava yolunun ortasına yerleştirilmiş olan balon şişirilen balon bölgede bulunan tümörü temizlemekte ve kişinin hava yolu bu sayede açılmaktadır.
Tüm bu işlemler gerçekleşirken aynı zamanda bir nevi balon görevi gören madde kanama olan bölgelerdeki kanamayı da durdurmaktadır. Bu sayede tedavi süreci oldukça başarılı bir şekilde sürdürülmektedir.
Uygulama sonrasında hasta akciğerlerinin daha fazla etnik hale geldiğini hissedecek duruma gelmektedir. Uygulama sonrasında hastanın bir kaç gün daha hastanede refakat etmesi gereklidir.
Balon rezektörü sayesinde uygulanmakta olan tedavi süreci sonrasında hasta daha rahat nefes almaya başlayacaktır. Tedavi sonrasında hasta mekanik temizlik uygulaması sonrasında solunum fonksiyonları açısından daha verimli bir sürece girmiş olacaktır.
Balon Tedavisi Yöntemi Nasıl Yapılır
Genel anestezi ile uygulanan KOAH Balon Tedavisi bronoskop ile yapılmaktadır.
Tıkalı olan bronşları açma ve kapama işlemi uygulanarak 5 ila 10 kez çalıştırılmakla beraber ortalama olarak 60 ila 90 dakika arasında gerçekleştirilmektedir.
Hastalığın evresine göre 1 seans, 2 seans çok ağır olanlarda ise 3 seans uygulaması ile tedavi uygulamasında bulunarak kişinin tıkalı olan damarları açılır.
Bazı hastalarda birden fazla seans uygulanabilmektedir. Çünkü bazılarında oldukça fazla sayıda tıkalı bronş bulunur. Bu durumda her bronşun bir kerede temizlenmesi beklenemez. Tedavi planlanır ve bir sonraki seanslara yayılarak hastanın sağlık durumu da göz önünde bulundurularak kademe kademe tıkanıklıklar temizlenir.
Balon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz
Balon tedavi yöntemi ağır kalp hastalarına uygulanmamaktadır. Çok ağır evrelerde Balon Tedavisi’ nin etkileri az olmakta. Lakin Orta dereceli ve hafif evrede olan hastalar için Balon Tedavisi oldukça verimli bir tedavi uygulamasıdır.
Ortalama 60 dakika gibi bir süreçte ( hastalığın evresine göre) hastalık daha hafif bir evreye çekilmeye çalışılır. Durumu ağır olan hasta için tek seansta hastalığı hafif bir dereceye çekmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra yaşı ilerlemiş olan hastalarda bu tedavi uygulamasından faydalanabilmektedir.
Bazı hastalarda uygulanan tedavi sonucunda tek seans fayda sağlarken bazı hastalarda ise ikinci bir kez daha tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. Bu ihtimal genellikle çok ağır hastalar için geçerli bir durumdur ve bu uygulamanın tekrar yapılmasında herhangi bir risk oluşturmayacağının bilincinde olmalıyız.
Ağır kalp hastası ve kalp damar tıkanıklığı gibi hastalığınız bulunmamakta ise tedaviye katılım sağlayabilirsiniz.
İster yaşlı ister genç olsun kişinin kardiyak açıdan stabil bir yapısı var ise o vakit tedavi olabilmesi mümkündür. Hastanın bronşlar tıkalı ise o vakit tedavi uygulamasından faydalanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.KOAH hastası olan kişiler hastalık süresince sigara tüketiminde bulunmamalı, çevresel faktörler hususunda da nemli havalarda dışarı çıkmamalı, kirli hava, duman ve toz gibi kendini riske atacak ortamlarda bulunmamalıdır. KOAH hızlı ilerleyen bir hastalıktır.
Her zaman için bu göz önünde bulundurulmalı ve tedavi sürecinde doktor tarafından belirtilen kriterlere kendi sağlığınız için uymalısınız.
Balon Tedavisi Yapan Hastaneleri
|
Balon Tedavisi Fiyatlandırma
Devlet hastanelerinde göğüs hastalıkları branşı altında ve Özel hastanelerde KOAH hastalığı ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Standart fiyatlandırmayı baz aldığımızda uygulanan işlem ve hastalığın ilerleme düzeyine kurumun hizmet kalitesine kadar birçok alanda fiyatlandırma farklılaşmaktadır.
(6 oy, ortalama: 3,83 puan
Loading…
Источник: //akciger.info/koah-balon-tedavisi.html