Kronik Böbrek Yetersizliği ve Diyaliz Tedavisi

Böbrek yetmezliği Konusunda Hangi Diyaliz Tedavileri Kullanılır?

Kronik Böbrek Yetersizliği ve Diyaliz Tedavisi

Böbrek yetmezliği diyaliz işlemlerinin hangisinin seçileceği tamamen doktor tarafından seçilecektir. Bu işlemler için mutlaka en doğru doktora gidilir.

Böbrek Yetmezliğinde Diyaliz

Diyaliz işlemi

Böbrek yetmezliği hastalığında var olan diyaliz hastaların vücutlarında biriken atıkların ve sıvıların bir zar aracılığı ile işlenmesine denir. Böbrek yetmezliği diyalizi kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini sağlamak adına yapılır. Diyaliz tedavisi hangi hastalara uygulanır ve yapılır;

  • Böbrek işlevlerinin % 90 oranında kaybedilmesi sonucunda
  • Tedaviye cevap vermeyen sıvı fazlalıklarında
  • Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak önüne geçilmeyen kusmalarda
  • Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak perikardit olanlarda
  • Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak bilinç kaybı yaşayan böbrek hastası
  • Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak kanama eğilimi olan hastalar diyaliz makinesi uygulaması yapılır.

Diyalize girmeden önce hastaya hazırlık aşaması yapılır. Hasta olan kişinin kanı alınır ve bu kanın alınarak makineye verilmesi için oldukça büyük bir damar yolu açılması gerekmektedir. Bundan dolayı hasta olan kişilerin toplardamarı ile atardamarı cerrahi işlemler ile birleştirilmelidir. Bu işleme Arterio-Venöz Fistül adı verilir.

Acil şekilde diyaliz uygulaması yapılacaksa damar içinde kateterizasyon uygulaması yapılır. Diyalize girecek olan hastalar diyaliz merkezlerinden yardım alabilir. Özel hastaneler ve özel diyaliz merkezlerinde diyaliz fiyatları araştırılmalıdır. Aksi olan durumlarda oldukça yüksek meblağlar ile karşılaşmak mümkündür.

Böbrek yetmezliği tanısının koyulabilmesi için;

  • İdrar testi yapılmalıdır. Bu testte şeker ve protein tespiti yapılır.
  • 24 saatlik idrar testinde protein kaybı tespiti yapılır.
  • İdrar kültüründe idrar yolu iltihaplanmasına bakılır.
  • Kan testi yapılır. Bu testte fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum, kreatin ve üre düzeylerine bakılır.
  • Damar yolundan verilecek olan boyalı ilaçlar ile idrar yollarının görüntülenmesi sağlanır.
  • Ultrason ile böbrek ve idrar yolların görüntülenmesi sağlanır.
  • Böbreklerden alınacak olan doku parçası ile biyopsi yapılır ve ne olduğunun tespiti yapılır.

Kaç Tür Diyaliz Tedavisi Vardır?

  • Hemodiyaliz tedavisi
  • Periton tedavisi

Hemodiyaliz; bu tedavi ilk defa 1911 senesinde doktor olan Kolff tarafından ortaya çıkartılmıştır. Özel olarak hazırlanmış olan membran yardımı ile hastanın kanından cihazlar aracılığı ile temizlenmesi işlemi yapılmıştır.

Hemodiyaliz işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için kesinlikle kan akışının sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda sıkıntılar olur. Kan akımının sağlanmasının ardından mebran ile hemodiyaliz cihazının olması da gerekir. Kan akışının sağlanması içinde hasta olan kişilerin toplar ve atar damarları arasında arteriyovenöz fistül oluşturulması gerekmektedir.

Yani hasta olan kişilerin toplardamarına kateter konması gerekir.

Hemodiyaliz tedavisi gören hastaların hastalık şiddetine ve çıkartmış olduğu idrar düzeyine bağlı olarak haftalık olarak 3 kez ve 6 saat boyunca bu uygulama yapılır.

Hasta hemodiyalize girmezse ya da yeterli düzeyde bu tedavi uygulanmazsa yaşamsal anlamda riskler oluşabilir. Hatta ölüm ile sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. Bu tedavi hemodiyaliz ünitelerinde ya da hastanede uygulanmalıdır.

Uygun olan cihazlar ve ekipmanlar yardımı ile evlerde de uygulama yapılabilir.

Ülkemizde 15 bin daha fazla hemodiyaliz hastası bulunmaktadır. Hemodiyaliz işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda doktorunuzdan yardım almanız gerekir.

Periton Diyalizi Nedir?

Periton insan vücudunda bulunan karın boşluğunda yer alan organların çevresindeki zar için kullanılabilecek olan terimdir. Periton diyaliz uygulamasında periton mebran kullanılması yapılmaktadır.

1923 senesinde ilk kez Ganter tarafından uygulanmıştır. Hasta olan kişilerin fiziksel yapılarına göre özel olan solüsyonlar karın boşluklarından verilir.

Hastanın vücuduna verilecek olan solüsyon 6 saat bekletildikten sonra tekrardan hazırlanacak olan solüsyon ile değiştirilir.

Bu süre zarfında kanda yer alan aşırı sıvı ve üre solüsyonun içine geçecektir. Periton diyaliz işlemleri gün içinde 5 kez uygulanmalıdır. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için 3 tane etkene ihtiyaç bulunur.

Bunlar; karın kısmına yerleştirilecek olan kateter, hastaya uygun olan sıvı, katerer ile diyaliz sıvısı arasında oluşturulacak olan bağlantı sistemidir.

Periton diyalizin nasıl yapılacağı konusunda doktorunuzdan yardım almanız gerekir.

(2 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading…

Источник: //bobrekagrisi.com/bobrek-yetmezligi/bobrek-yetmezligi-diyaliz

Böbrek Yetmezliği Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Böbrek Yetersizliği ve Diyaliz Tedavisi

Haber güncelleme tarihi 18.12.2018 15:43

Böbrek Yetmezliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Bel bölgesinde bulunan ve her biri yaklaşık 150-200 gr olan böbrekler, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması ve vücut sağlığının korunması açısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

İki adet böbreğimizin bulunmasına rağmen insanlar tek bir böbrekle de yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler. Böbrekler, vücudumuzdaki kanı zararlı maddelerden arındırarak vücuttaki sıvı dengesini korurlar.

Bunun yanı sıra tansiyonun dengelenmesi ve hormon salgılanması gibi görevleri de söz konusudur. Her türlü duruma uyum sağlayabilen böbrekler, oldukça güçlü ve önemli bir organımızdır. Bu nedenle çoğu zaman belirti vermeden ilerlemektedir.

Böbreklerde meydana gelen hasarın zamanla artması durumunda yavaş yavaş belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak genellikle bu belirtiler genellikle geri dönüşü olmayan hasarların meydana gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarında ve böbrek yetmezliğinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Hasarın artması durumunda geri dönüşün oldukça zor olduğu ve çoğu zaman hayati risk taşıyan böbrek yetmezliği oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Böbrek yetmezliğinde hastalığın ilk başlarında çok fazla belirti görülmeyebilir.

Ancak hasarın artmasıyla birlikte çeşitli belirtiler söz konusu olmaktadır. Bu belirtileri kısaca açıklamak gerekirse; vücuttaki su dengesinin bozulması nedeniyle güç kaybı, nefes darlığı, ayak ve ellerde şişlikler meydana gelir. Daha sonrasında ise bu belirtiler idrar azlığı, mide bulantısı ve kusma gibi durumlarla devam eder.

Kronik Böbrek Yetmezliği (KBH)

Böbreklerin uzun süreli olan sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyen kronik böbrek yetmezliği, ülkemizde pek çok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle çok fazla belirti vermeyen kronik böbrek yetmezliği yaklaşık 3 ay içinde teşhis edilmektedir.

 Adından da anlaşılabileceği gibi kronik böbrek yetmezliği uzun sürede gelişir ve kalıcıdır. Bu nedenle böbreklerin işlevini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesini kalıcı olarak engeller.

Kronik böbrek yetmezliğinde böbrek nakli veya diyaliz tedavisi kaçınılmaz olmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini devam ettirmesini engelleyerek çeşitli sorunlara yol açmaktadır.

Kronik böbrek yetmezliği kansızlık, kemik hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Akut Böbrek Yetmezliği

Kronik böbrek yetmezliğinin aksine aniden gelişmekle birlikte böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirmesini engeller. Ancak akut böbrek yetmezliğinde meydana gelen sorunların çözülmesi ve geri dönüşünün sağlanması mümkündür.

 Akut böbrek yetmezliği çeşitli nedenlere bağlı olarak aniden meydana gelen bir durumdur.

Böbreğe giden damarların hasar görmesi, böbrek dokusu hastalıkları, idrar yolu hastalıkları ve çeşitli ilaç kullanımı veya zehirlenmeler akut böbrek yetmezliğini tetikleyen durumlardır.

Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

Böbrek yetmezliği genetik faktörlere bağlı olarak meydana gelebileceği gibi aynı zamanda çeşitli hastalıklar ve sağlık sorunları nedeniyle de meydana gelebilmektedir.

Ancak kronik böbrek yetmezliğinde hasar ciddi oranda artana kadar herhangi bir belirti söz konusu olmayabilir.

Bu nedenle ailesinde böbrek hastalıkları olan kişiler ve çeşitli sağlık sorunları olan kişilerin böbrek yetmezliği testi yaptırıp gerekli muayeneleri olmaları önerilmektedir.

Akut Böbrek Yetmezliği Nedenleri

  • Gebelik zehirlenmesi
  • Sağlıksız şekilde yapılan düşükler
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek hastalıkları
  • İdrar yollarında tıkanıklık
  • Uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar
  • Büyük ve ciddi ameliyatlar
  • Kan akışının azalması

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedenleri

  • Şeker hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Böbrek kisti
  • Böbrek iltihabı
  • Vezikoüreteral reflü

Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Akut ve kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri birbirinden farklı olarak meydana gelir. Ancak kronik böbrek yetmezliği uzun süreli olarak gelişirken akut böbrek yetmezliği aniden meydana gelmektedir.

Bu nedenle kronik böbrek yetmezliğinde meydana gelen hasarlar ciddiyetini arttırmasıyla birlikte belirti vermeye başlar. Böbrek yetmezliği öncelikle vücudun su ve elektroid seviyesinde meydana gelen dengesizlikler ile belirti vermektedir.

Sonrasında güç kaybı, nefes darlığı, el ve ayaklarda meydana gelen şişlikler bu belirtileri takip eder. Böbrek yetmezliğinin en belirgin belirtilerinden bir diğeri ise böbreklerin düzenli olarak çalışmaması nedeniyle kişinin gün içinde çok az idrarını yapmasıdır.

 İlerleyen dönemlerde iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, sinirlilik, uyku hali, zihin karışıklığı, kas seyirmesi, göğüs ağrısı, hıçkırık, kaşıntı ve yüksek tansiyon gibi durumlar böbrek yetmezliğini işaret eden belirtilerdendir.

 Böbrek yetmezliği belirtileri kronik veya akut olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi kişiden kişiye de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle gözlemlenen belirtiler durumunda doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmanızı öneririz.

Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Akut ve kronik olarak ikiye ayrılan böbrek yetmezliğinin tedavilerileri de farklıdır. Öncelikle mutlaka doktor kontrolünde ve denetiminde olması gereken tedavi, hastalığa neden olan unsurlara göre değişkenlik göstermektedir.

 Tedavide dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan bir diğeri ise kan basıncı düşük ise kontrol altına alınmasıdır. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin haricinde beslenme düzeni ile tedavi mutlaka desteklenmelidir. Böbrek yetmezliği tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir.

Aksi halde ilerleyen ve kalıcı hale gelen böbrek yetmezliğinde diyaliz ve böbrek nakli gibi tedaviler uygulanabilir.

Önerilen İçerik;

► Böbrek Büyümesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir.

Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Источник: //www.neoldu.com/bobrek-yetmezligi-nedir-ve-nasil-tedavi-edilir-8631h.htm

BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ, NASIL GEÇER?

Kronik Böbrek Yetersizliği ve Diyaliz Tedavisi

Günümüzde birçok kişi böbrek yetmezliği sağlık sorunu ile baş etmektedir. Bu yazımızda sizlere bu sağlık sorununa sahip olan kişiler için, nasıl tedavi olunur, komplikasyonları nelerdir veya korunma yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bu bilgiler yardımı ile sizlerde bu konuda bilinçli bir şekilde hareket edebilirsiniz.

Böbrekleriniz, kanda bulunan atık ürünleri filtre yapamaz hale geldiğinde böbrek yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Böbrekleriniz filtreleme yeteneğini zamanla kaybeder. Bununla birlikte atıkların tehlileri birikebilir ve kanınızın kimyasal dengesi bozulabilir.

Böbrek yetmezliği sağlık sorunu, kimi durumlarda ölümcül olabilir ve sizlerin bu konuda ağır bir tedavi sürecinde olmanız gerekmektedir. Bu kapsamda ise, doktora giderek muayene olarak tedavilerinizi olmanız gerekmektedir.

  • Azalmış idrar çıkışı
  • Bacaklarınızda, ayak bileklerinizde veya ayaklarınızda şişlik nedeniyle su toplaması
  • Uyuşukluk
  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk
  • Karışıklık
  • Bulantı
  • Şiddetli vakalarda nöbetler veya koma
  • Göğüs ağrısı

Yukarıdaki belirtilere sahipseniz, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir.

Böbrek Yetmezliği Testleri ve Tanısı

Eğer belirtileriniz böbrek yetmezliği sorununu işaret ediyorsa, doktorunuz bu konudan emin olmak için sizlere bazı testler yaptıracaktır. Bu tanı kapsamında yapılacak olan testler ise şöyle sıralanmaktadır;

  • İdrar çıkışı ölçümleri: Bir gün içerisinde yapmış olduğunuz idrar sayısı ile doktorunuz sizlere böbrek yetmezliği tanısı koyabilmektedir.
  • İdrar testleri: İdrar tetkiki denilen bir prosedür örneği incelendiğinde, idrar üzerindeki anormallikler tespit edilerek, sorunun tanısı yapılabilmektedir. 
  • Kan testleri: Üre ve kreatinin seviyelerinin hızla yükselmesi sonucunda, böbrek yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
  • Görüntüleme testleri: Ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri, böbreklerdeki sorunları görmek için kullanılır.
  • Test için böbrek doku örneği çıkarılması: Bazı durumlarda, doktorunuz laboratuvar testleri ile böbrek dokusundan küçük bir örnek çıkararak böbrek biyopsisi yapabilir. 

Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Olur?

Böbrek yetmezliği tedavisi, sahip olduğunuz ve tanısı konulan böbrek sorununa göre yapılmaktadır. Bu durumdan anlayacağınız gibi akut böbrek yetmezliği ile kronik böbrek yetmezliği tedavileri farklılıklar içermektedir. Yazımızın devamında her 2 böbrek yetmezliğinin tedavi seçeneklerini bulabilirsiniz.

Böbrek yetmezliği için kullanacak olduğunuz ilaçlar yüksek kan basıncını düşürmek için olmalıdır. Kan basıncını kontrol etmek hayati bir önem taşımaktadır. Bunun için ACE inhibitörleri ilaçları kullanılması gerekmektedir.

ACE inhibitörleri şunlardır;

  • Ramipril
  • Enalapril
  • Lizinopril
  • Perindopril

ACE inhibitörlerinin yan etkileri şunlardır;

  • Kalıcı, kuru öksürük
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Baş ağrısı

Eğer yan etkileri sizleri önemli ölçüde rahatsız ediyorsa, ARB olarak adlandırılan alternatif ilaçları deneyebilirsiniz. Bunlar;

  • Kandesartan
  • Eprosartan
  • İrbesartan
  • Azilsartan
  • Olmesartan
  • Temisartan
  • Valsartan
  • Losartan

Bunların yanı sıra, kolesterolünüz varsa kontrol altına almanız gerekmektedir. Yine bunun için ilaçlar kullanmanız gerekmektedir. Statinler düşük kolesterol düzeyleri için kullanılan bir ilaç türüdür. Statinler, hafif yan etkilere sahiptir. Bunlar;

  • Kabızlık
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı

2.Sıvı Miktarını Dengelemek

Böbrek yetmezliği kanınızdaki sıvı eksikliğinden kaynaklanıyorsa, doktorunuz intravenöz (IV) sıvıları önerebilir. Diğer durumlarda, böbrek yetmezliği sizlerin kollarında, bacaklarında veya ayaklarınızda su toplaması durumunda şişliklere neden olabilmektedir. Bunun için doktorunuz ilaçlar ile sizlerin vücudundaki su miktarını dengeleyebilir.

3.Kalsiyum Seviyesi

Yapılacak olan tedaviler sayesinde sizlerde, kalsiyum infüzyonu sayesinde kanınızda bulunan kalsiyum seviyelerini kontrol altına alabilirsiniz.

Ayrıca böbrek sorunu olan kişilerde D vitamini eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Bunun için ise, yiyeceklerden ve güneşten D vitamini almanız gerekmektedir.

4.Anemi

Anemi, kırmızı kan hücrelerinin olmamasından kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Anemi belirtileri şunlardır;

  • Yorgunluk
  • Letarji
  • Nefes darlığı (dispne)
  • Çarpıntı

Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olduğundan, böbrek hastalığı olan çoğu insana demir takviyesi verilecektir. Bu anemi tedavisi için yeterli değilse, vücudun daha fazla kırmızı kan hücreleri üretmeye yardımcı olması için eritropoetin enjeksiyonları yapılacaktır.

5.Diyaliz veya Nakil

Kanda bulunan toksinleri arındırmak için diyaliz yaptırmanız gerekmektedir. Diyaliz ile fazla toksinleri ve fazla sıvıları temizleyerek böbreklerinizin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Diyaliz ayrıca vücutta bulunan aşırı potasyumunda yok olmasına yardımcı olacaktır.

Böbrek yetmezliği olan birçok kişi, tedavilerine ilaçlarla devam edebilmektedir. Ve ilaçlar sayesinde iyi işleyen böbreklere sahip olabilmektedirler. Ancak bazı kişilerde böbrek yetmezliği kişilerin hayatlarını tehdit ettiği için başka tedavi seçeneklerini uygulamaları gerekmektedir.

Bu nadiren gerçekleşen bir durumdur. Bu yüzden bu aşamada doktor ve ekibiyle bilinçli bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.

6.Destekleyici Tedavi

Eğer diyaliz ya da böbrek yetmezliği için bir naklin olması sizler için uygun değilse, sizlere destekleyici tedavi sunulacaktır. Buna aynı zamanda palyatif bakım denir.

 Bu tedavinin amacı ise diyaliz veya transplantasyon kullanmadan böbrek yetmezliği belirtilerini kontrol etmektir. Bu tedavi kapsamında kişinin hem tıbbi, psikolojik ve pratik bakım içeren ve hayatının her aşamasını etkileyen bir plan yapılacaktır.

Bu durum, böbrek üniteleri ve yaşam şartlarında meydana gelecek olan değişimleri içermektedir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Özellikle yoğun bakım gerektiren ciddi bir durum
  • İlerlemiş yaş
  • Kollarda veya bacaklarda bulunan kan damarlarındaki tıkanıklıklar (periferik arter hastalığı)
  • Diyabet
  • Yüksek kan basıncı
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları

Böbrek Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği nedenleri şu başlıklar altında sıralanmaktadır;

Hipertansiyon böbreklerdeki küçük kan damarları zorlayarak hasara neden olur. Bu düzgün çalışmasını ve filtreleme işlemini engeller. Yüksek tansiyon için bilinen risk faktörleri şunlardır;

  1. Yaş (yüksek kan basıncı yakalanma riski yaşlandıkça artar)
  2. Yüksek tansiyon aile geçmişi
  3. Şişmanlık
  4. Egzersiz eksikliği
  5. Sigara içme
  6. Aşırı alkol tüketimi
  7. Yüksek miktarda tuz tüketimi
  8. Yüksek yağlı diyet
  9. Stres

Diyabet kötü bir durumda olursa, çok fazla glikoz kanınızda birikebilir. Glikoz atık ürünleriyle sıvıları süzmek için böbreklerin çalışmasını etkiler. Diyabetli olan kişiler her yıl düzenli olarak böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir.

  1. Böbrek iltihabı
  2. Böbrek enfeksiyonu
  3. Polikistik böbrek hastalığı
  4. Anne karnında oluşan böbrek yetmezliği
  5. Uzun vadeli ve böbreğe zarar veren ilaçlar
  6. Prostat hastalığı
  7. Böbrek taşı

Böbrek Yetmezliği Komplikasyonları Nelerdir?

Böbrek yetmezliğinin potansiyel komplikasyonları şunlardır;

  • Sıvı birikmesi
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kalıcı böbrek hasarı
  • Ölüm. Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kaybına ve nihayetinde ölüme yol açabilir.

Böbrek Yetmezliğinden Nasıl Korunabiliriz?

Çoğu durumda böbrek yetmezliğinin önleyemezsiniz. Ancak belirtilerin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sigara içme

Sigara, kalp krizi ya da inme gibi kardiyovasküler sorunların riskini artırır ve varolan böbrek sorunları daha kötüye gitmesine neden olur. Sigarayı bırakmak, sizlerin genel sağlığınızı iyileştirmenize ve akciğer kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskinizi azalmasına yardımcı olacaktır.

Diyet

Sağlıklı bir diyet, böbrek hastalığı önlemek açısından önemlidir. Kandaki kolesterol miktarını düşürmek için taze meyve ve sebzenin bol bulunduğu bir diyet programı yapınız. Kolesterol düzeyini artırmamak için doymuş yağ oranı yüksek gıdalar yemekten kaçının.

Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar şunlardır;

  • Sosis ve et yağlı kesim etler
  • Tereyağı
  • Domuz yağı
  • Krem
  • Kek ve bisküvi
  • Hindistan cevizi yağı

Doymamış yağ oranı yüksek olan bazı gıdaları tüketmek sizlerin kolesterol düzeyini azaltmakta yardımcı olabilir. Doymamış yağ oranı yüksek gıdalar şunlardır;

  • Yağlı balık
  • Avokado
  • Kuruyemiş ve tohumlar
  • Ayçiçek yağı
  • Kolza tohumu yağı
  • Zeytinyağı

Alkol

Kan basıncınızı kontrol altında tutmak için günde sizlere önerilen alkolün üzerinde alkol tüketmeyiniz. Alkol için tavsiye edilen limitler şöyledir;

  • Günde 3-4 ünite erkekler için
  • Günde 2-3 ünite kadınlar için

Egzersiz

Düzenli egzersiz kan basıncını düşürmenize yardımcı olacaktır. En az 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite (2 saat ve 30 dakika) ya da her hafta yapacak olduğunuz bisiklet sürme veya hızlı yürüyüş sizlere iyi gelecektir.

Ağrı kesiciler

Böbrek hastalığında, aspirin ve ibuprofen benzeri ilaçlar sizlere yardımcı olacaktır.

Tüm bu tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerinizden sonra düzenli olarak doktora giderek böbreklerinizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Kişisel bakımınızı yapmanız ve düzenli bir hayata sahip olmanız ile birlikte sizlerde bu sağlık sorunu ile baş edebilirsiniz.

Источник: //evdesifa.com/bobrek-yetmezligi-tedavisi/

Böbrek Yetmezliği Belirtileri ve Diyaliz

Kronik Böbrek Yetersizliği ve Diyaliz Tedavisi

Böbrek bel bölgesinin sağ ve sol yanında bulunur. Fasulye tanesine benzer bir formdadır ve sağlıklı her insanda 2 tane bulunur. Böbreğin içinde kanın süzülmesini sağlayan nefron adlı bölümleri vardır. Çok sayıda nefron birleşerek böbreğin yapısını oluşturur.

Böbreklerden birinde problem görülmesi halinde diğer sağlam olan böbrek herhangi bir sıkıntı hissettirmeden vücudun tüm yükünü taşıyabilir. Ancak 30-40 yıl boyunca tek bir böbrek tüm görevi üstlenirse yorulur ve onda da problemler görülür.

Böbreğin görevlerini yerine getirememesi durumuna böbrek yetmezliği adı verilir.

Böbreğin Görevleri Nelerdir?

  -> Vücuttaki fazla suyun atılımını sağlamak

  ->  Vücuttaki su-tuz dengesini düzenlemek

  ->  Tansiyon ve kanın içerik yoğunluğunu düzenlemek

  ->  Sodyum, potasyum gibi minerallerin kandaki yoğunluğunu dengede tutmak

  ->  Kandaki protein miktarını dengede tutmak, fazlasını boşaltmak

  ->  Kansızlık durumunda kemik iliğine uyarı göndererek kan hücresi üretimini sağlamak

Böbrek Rahatsızlanırsa Vücutta Neler Olur?

  -> Vücuttan atılması gereken fazla su birikmeye başlar. Bu da ödem oluşumuna ve kilo artışına yol açar.

  ->  Kanda bulunan atık maddeler yeterince temizlenemez. Temiz olmayan kan vücutta dolaştıkça gittiği her organa zarar verir ve bu organlarda atık madde birikmesine sebep olur.

  ->  Alyuvarlar normalde 21 gün kanda kalır. Daha sonra işlevini yitirir ve parçalanarak vücuttan atılır. Eğer böbreklerde problem oluşursa parçalanan alyuvarlar atılamaz ve kanda bir dengesizlik meydana gelir.

  ->  Böbreklerde atılamayan sıvı bazen akciğerlerdeki hava keselerine dolarak birikir. Biriken su, akciğerin yeterince hava depolayamamasına neden olur.

  ->  Böbreklerde problem oluşursa kanda bulunan fazla mineraller atılamaz. Yüksek mineral oranı ise tansiyon yükselmesi, baş dönmesi ve hatta beyin kanaması gibi ciddi sorunlar doğurabilir.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

  ->  Zihinde yorgunluk ve bulanıklık hissedilir.

  ->  Sık sık tansiyon düşmeleri yaşanır ve gözün önünün kararması durumu oluşabilir.

  -> Aşırı efor sarf edilmediği halde kalpte çarpıntı oluşması ve nabız yükselmesi görülür.

  ->  Herhangi bir kesi oluştuğunda normalden uzun süreli kanamalar meydana gelir.

  ->  Suyun ve minerallerin emilimiyle ilgili problem olduğu için ishal görülebilir.

Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

Böbrek yetmezliği teşhis ve tedavi edilirken 2 başlık altında değerlendirilir. Bunlar kısa süre içinde gelişen akut böbrek yetmezliği ve uzun sürede gelişen kronik böbrek yetmezliğidir.

Akut Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri

  ->  Kısa sürede aşırı sıvı kaybının yaşanması

  ->  Kan kaybı

  ->  Ameliyat veya doğum esnasında yaşanan kanamalar

Kronik Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri

  ->  Sürekli içilen suların içindeki kireç miktarının fazla olması

  ->  Alkol bağımlılığı

  ->  Uzun süre ilaç kullanılması sonucu böbreklerin yorulup hasar görmesi

Böbrek Yetmezliğinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  Tuz tüketimi minimuma indirilmelidir.

  ->  Bol miktarda su tüketilmelidir.

  ->  Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

  ->  Kola, aromalı gazoz gibi zararlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

  ->  Çok fazla şeker içeren tatlılardan ve yapay gıdalardan uzak durulmalıdır.

  ->  Düzenli olarak bitki çayı içilmelidir. Bitki çayları hem vitamin verir hem de vücutta bulunan ödemin atılmasını kolaylaştırır.

Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Daha çok ani kanamalar sebebiyle oluşur. Bu nedenle acil müdahalede bulunulması oldukça önemlidir. İlk olarak kanamanın durudurulması ve hastanın yoğun bakım ünitesine alınması gerekir. Hastaya kan takviyesi yapılması ve diyaliz makinasına bağlanması yapılabilecek en iyi müdahale olacaktır. Gelişen teknolojiye rağmen akut böbrek yetmezliği durumunda ölüm oranları %25-30 civarındadır.

Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Kronik böbrek yetmezliği başlangıç durumunda ise hastanın ilaçlarla idare edebilmesi mümkündür. Ancak böbrek yetmezliği çok ileri bir noktadaysa hastanın diyaliz makinesine bağlanması şarttır. Diyaliz makinesinin kullanımı böbrek nakli gerçekleşene kadar sürmelidir.

Diyaliz Makinesi Nasıl Çalışır?

Diyaliz makinesinin temel amacı böbrek tarafından gerçekleştirilemeyen hayati fonksiyonların yapay olarak sağlanmasıdır. Diyaliz makinesi, böbreğin yerine kanı süzerek atık maddeleri ayırır, fazla suyu alır ve mineral dengesini sağlar.

Diyaliz makinesi 2 farklı şekilde çalışır. İlki periton adı verilen bir aletle karın zarını süzgeç olarak kullanma esasına dayanır. Bir diğeri ise hemodiyaliz denilen bir suni böbrek sistemidir.

Hemodiyalizde kan diyaliz makinesinin içine alınır ve orada temizlenir.

0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
Loading…

Источник: //www.uzmantedavi.net/bobrek-yetmezligi-belirtileri-ve-diyaliz/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.