Kulak Çınlamanızın Nedeni Cep Telefonunuz Olabilir
Kulak çınlaması neden olur? tedavisi ve iyi gelen yöntemler?
Kulak çınlamasının halk arasındaki anlamı birilerinin arkamızdan konuştuğuna işaret ediyor olsa da, bu çınlamalar birçok hastalığın habercisi olabilir. Toplumun yüzde 15 gibi bir çoğunluğunda görülen bu rahatsızlık 40 yaşından sonra arttığı gibi erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.
Tiz seslerden ya da kalın seslerden oluşabilen kulak çınlaması sürekli ya da ara sıra olabilir. Ancak çınlama sürekli haldeyse, artarak ilerliyorsa ve tek kulaktaysa tehli olma ihtimali daha yüksektir. Bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekecektir. Bu çınlamalar, Dr.
Engin Çakmakçı tarafından ”tinnitus” olarak adlandırılmış ve tıp diline geçmiştir. Tinnitus ”objektif tinnitus” ve ”subjektif tinitus” olarak ikiye ayrılır. Tinnitus, yani çınlama, tek başına bir hastalık olmaktan çok bir belirtidir.
Genellikle tedavisi de bu hastalığın tedavisiyle mümkün olacaktır.
Tinnitus Neden Olur?
Objektif tinnitusların ve sübjektif tinnitusların nedenleri farklıdır. Objektif tinnituslar nadir görülür ve çok sessiz ortamlarda başkaları tarafından duyulabilir. Bu çınlamaların nedenleri belirlidir ve fazla bir ihtimal yoktur.
Sübjektif tinnituslar ise kişinin sadece kendi duyabildiği tinnituslardır. Nedenleri belirsiz olabileceği gibi birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Birden fazla tetkik gerekebileceği için hastalık daha zor teşhis edilir.
Teşhis ne kadar zor elde edilirse tedavi de o kadar uzun sürecektir.
Objektif çınlamaların (Tinnitus) nedeni:
Objektif çınlamalar kulakta bulunan damar duvarında sertleşme ve ya damarlarda daralma sebebiyle olabilir. Damarlardaki anormalliğin sebebi yaşlılık ve ya sigara kullanımı olabilir.
Bu şekildeki durumlarda tedavi için tetkik gerekmektedir. Ayrıca kulağımızda bulunan kasların istemsizce kasılması da çınlamaların sebebi olabilir. Bu kasılmalar takırtı şeklinde duyulur ve bir tedavi gerekmeksizin azalabilir.
Eğer azalmazsa kas gevşeticiler kullanılarak, kas spazmı tedavi edilebilir.
Sübjektif Çınlamaların (Tinnitus) Nedeni:
Sübjektif çınlamalarda ise durum kulak burun ve boğaz hastalıklarından (burun tıkanıklığı, nezle, alerjik durumlar, geniz eti, sinüzit, orta kulak iltihabı, kulak zarında delinme, kulakta sıvı birikmesi vb.) dolayı olabilir. Çene ve kulakta bulunan eklemlerdeki rahatsızlıkları da buna ekleyebiliriz.
Dolaşım ve sinir sistemlerindeki bir bozukluk, metabolik bir hastalık, sebebiyle ortaya çıkabilir.
Bunlar; kolesterol, yüksek tansiyon, başta ve boyundaki damar genişlemeleri (anevrizma), beyinde işitme yollarına bağlı olan sinirlerdeki bir ödem, ani patlamalar ya da yüksek sesteki uyarıcılar nedeniyle kulaktaki sinirlerin zarar görmesi, enfeksiyon, toksik madde birikimi (ağızdan, solunum yolları gibi yollardan vücuda giren kimyasal maddelerin birikmesi) sonucu sinir sisteminin zarar görmesi, yüzdeki sinirlerin zarar görmesi, kulaktaki herhangi bir damarın yırtılması ya da aşırı spor, ateşli bir hastalık nedeniyle dolaşım bozuklukları olabilir. Dolaşım bozukluklarından kaynaklı çınlamalara kalp atışı şeklinde sesler eşlik ederken, sinir sistemiyle ilgili bozukluklarda ise işitme kaybı yaşanabilir.
Bu çınlamaları psikolojik rahatsızlıklar tetikleyebilir. Çınlamanın sebep olduğu stres ve kaygı hastayı olumsuz etkileyerek durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur.Bunların dışında kullanılan ilaçların yan etkileri olabilir.
Bütün bu nedenler hastada mevcut olmayabilir. Bilim adamları hiç bir nedene bağlı olmayan kulak çınlamasını uyaranların sinapslara iletilirken oluşan bir çeşit parazit olarak düşünseler de hala kesin bir sonuç elde edememişlerdir. Ama bu tedavisi yok demek değildir.
Kulak çınlaması için bilinen tedavi yöntemleri:
Kulak çınlaması daha çok bir belirti, neden olabileceğinden, ilgili doktora başvurup rahatsızlığın ne ve nerede olduğunun teşhis edilmesi gerekmektedir.
Tinnitus hiçbir hastalığa bağlı değilse tedavi yöntemleri:
- Cerrahi tedavi: Bu yöntem tavsiye edilmez ve çınlamanın daha da artabileceği göz önüne alınmalıdır.
- İlaçla tedavi: Bu tedavi yöntemi çok etkili olmasa da çınlamayı azalttığı görülmektedir.
- Tinnitus maskelemesi: Kulağa takılan işitme cihazına benzer bir alet sayesinde kulağa ”beyaz gürültü” denen ses verilerek çınlamayı maskelemeye çalışmasıdır.
- Biofeedback: Burada amaç çınlama nedeniyle oluşan stresi, kaygıyı telkin ve rahatlatma yöntemleriyle azaltmaktır. Bu sayede çınlamaların azalacağı düşünülür.
- Akapunktur: Çin’de yıllardır uygulanan bu tedavi yöntemi tıpta da yerini bulmuştur. Bu tedavinin çınlamayı azaltmada yardımcı etkisi olduğu bilinmektedir.
- Transkutaneal Elektriksel Sinir Stimülasyon (TENS): Kulaktaki duyu liflerini uyararak tedavi amaçlanır.
- Tinnitus feedback retraining terapisi: Kişiye beyaz gürültü verilerek aynı zamanda terapi yöntemiyle kişinin çınlamayla başa çıkması öğretilir.
Bu yöntemler uygulanabileceği gibi rahatsızlıktan korunmak, rahatsızlığı azaltmak amacıyla kişinin kendisi de bir takım yöntemler uygulayabilir.
Kulak Çınlamasından Korunma Yöntemleri:
- Egzersiz yapın ama aşırısından kaçının. Egzersizler dolaşım sistemini düzenleyeceği için yardımı dokunabilir. Ancak aşırı egzersiz durumunda dolaşım sistemi bozulur, bu olumsuz etkiler doğuracaktır.
- Kafein içeren içecek, alkol ve sigara kullanımını azaltın. Bunlar sinir sistemini aşırı derecede uyararak olumsuz etki yapacaktır.
- Stresten uzak durun eğer bu mümkün değilse kendinizi rahatlatmak için zaman yaratıp kendinizle ilgilenin.
- Radyasyondan uzak durmaya çalışın. Özellikle cep telefonu kullanımınızı azaltın.
- Çok gürültülü şekilde müzik dinlemekten ya da aşırı gürültülü ortamlardan uzak durun.
- Gece uyurken çınlamaları daha çok duyarız. Çınlamayı maskeleyecek bir radyo programı veya sadece radyo cızırtısı sizi rahatlatacaktır.
- ”Bu çınlamalar sonunda beni delirtecek” diye endişe duymayın, sakinleşmeye çalışın. Endişelenmeniz ve sürekli çınlamalara odaklanıp rahatsızlık duymanız bu durumu daha beter edecektir.
- Tuz kullanımınızı azaltın. Tuz tansiyonunuzu etkileyecek bu da çınlamaya neden olacaktır.
- Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirin.
- Yediğiniz yiyeceklerin kalitesine ve kimyasalların ne kadar kullanıldığına dikkat edin. Aspartam içeren yapay tatlandırıcıları tercih etmeyin.
- Kullandığınız ilaçların yan etkilerine dikkat edin, çok basit ağrı kesicilerin dahi bu tür etkileri olabilir. Böyle bir durumda ilacı kesmeniz gerekebilir.
- Fındığı, fıstığı, kabak çekirdeğini, cevizi ve ay çekirdeğini azaltırsanız fayda görebilirsiniz.
Kulak Çınlamasını Azaltacak Doğal Yöntemler Var mıdır?
Kulak çınlamasına neden olan kulak kiri birikmesi veya dolaşım bozukluğu gibi durumlarda kullanılabilecek bitkiler vardır. Ancak doktora danışılıp nedeni öğrenilmeden bu tip tedavileri uygulamak doğru değildir.
Kulak çınlaması kirden kaynaklı ise uygulanabilecek doğal yöntemler buharla ya da damla damlatarak temizleme olabilir.
Buharla temizleme:
- Herhangi bir boy tencereye su koyup ve yarım kilo kadar kuru fasulye kaynatabilirsiniz. Kaynama esnasında kâğıt gibi bir maddeden huni yaparak kulağınıza koyup bu şekilde buhara tutarsanız kulağı temizler.
- Aynı işlemi iki su bardağı sirkeyle de yapabilirsiniz. Ancak her iki yöntemde de huniyi çok fazla kulağınıza sokmayın, yoksa kulağa zarar verebilir.
Damla damlatarak temizleme:
- Saf sirke günde 2 damla şeklinde kulağa uygulanabilir,
- Zeytin yağı ve badem yağı beraber ısıtıp sabah ve akşam üçer kez kulağınıza damlatabilirsiniz,
- Taze zeytin yaprağını havanda döverek çıkan suya bir çay kaşığı kadar süzme bal karıştırıp her seferinde birer damla olmak üzere günde üç kez uygulayabilirsiniz.
Kulak çınlaması dolaşım problemleri ile ilgiliyse uygulanabilecek doğal yöntemlerden biri Dr. Saraçoğlu’nun Lahana kürüdür.
Dr. Saraçoğlu’nun Lahana kürü uygulaması: Beyaz lahananın sadece dış yapraklarını (6–7 adet olabilir) yarım litre kadar suya koyup kapaklı bir tencerede hararetli ateşte 10 dakika pişirin.
Daha sonra lahanaları sudan süzün bu suyu sabah akşam bir su bardağı şeklinde beş gün boyu için. Beş gün sonrasında üç gün ara verin ve bu şekilde bu uygulamayı iki defa daha tekrarlayıp bırakın.
Dolaşım sistemindeki sorunları çözeceğinden buna bağlı çınlamaya etkisi olacaktır.
Источник: //www.ipuclarim.com/kulak-cinlamasi-neden-olur-tedavisi-ve-iyi-gelen-yontemler/
Kulak çınlaması ciddi bir hastalığın habercisi olabilir!
Kuş sesi, ıslık sesi, cırcır böceği sesi, zil sesi gibi ifade edilen kulak çınlamaları, genellikle basit bir sağlık sorunu gibi görülse de bazı durumlarda önemli bir hastalığın da habercisi olabiliyor.
Kulak çınlaması; cep telefonu ile konuşma süresinin artması, yüksek seste müzik dinleme ve sigara kullanımı ile de ortaya çıkabiliyor.
İlerleyen yaşla birlikte görülme oranı da artan sorun, çeşitli yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Oğuz Yılmaz, kulak çınlaması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kulak çınlaması genellikle erişkinlerde görülür. Bir hastalık değildir, işitme sisteminde meydana gelen bir bozukluğun belirtisidir. Toplumda yaklaşık %10 oranında kulak çınlaması sorunu yaşanmaktadır. Çınlama sürekli hale geldiğinde; uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi sorunlara yol açabilir.
Çınlamanın tanısı işitme testi ile konulur. Bunun yanında sistemik hastalıkları tespit edebilmek için kan tahlili, damarsal anomaliler için doppler USG’ye başvurulur. Eğer tek kulakta çınlama varsa tümör olasılığı düşünülerek MRG çektirilebilir. Ancak çınlamanın teşhisinde en önemli faktör çınlamanın öyküsüdür.
Her hastada farklı özelliklerle kendini gösterebilir.
Kulak çınlamasının nedenleri nelerdir?
Kulak çınlamasının pek çok nedeni olabilir.
Kulak kiri, kulak enfeksiyonları, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, kulak kemikçiklerinde kireçlenme, alerji, tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü, bazı tümörler, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, aspirin ve benzeri ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar, çeşitli antibiyotikler, bazı depresyon hastalıkları, damarsal hastalıklar, sigara kullanımı bu nedenler arasında sayılabilir. Yaşa bağlı işitme azlığı ve stres de çınlamaya neden olan en önemli etkenlerdir. Cep telefonuyla uzun süre konuşmak ve kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlamasını tetiklediği gibi sigara kullanımı da çınlama faktörlerinden biridir.
Çınlamaya bu belirtiler eşik ediyorsa tümör olabilir
- Çınlama dirençli bir şekilde ilerlemesi
- Baş ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Baş dönmesi
- İşitme azlığı
- Denge bozukluğu
- Yüz felci
Kulak çınlaması nasıl geçer?
Nedeni bulunamayan çınlamalarda, hastaya gürültüden korunma, nikotin-kafein-alkol içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınma gibi önerilerde bulunulur. Aynı zamanda iç kulağın kan dolaşımını düzenleyici ilaçlar verilerek çınlama giderilmeye çalışılır. Ayrıca çınlama eğer sessiz ortamlarda artıyorsa, uyku sırasında sevilen bir müzik dinlenebilir.
Hasta bu uygulamalardan yarar görmediyse çınlama terapisi (maskeleme) önerilir. Bu yöntemle çoğu hastada olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Bu tedavide hastaya rahatsız edici olmayan nitelikte bir arka plan gürültüsü verilerek dikkatin dağılması sağlanır, kulak çınlaması geri plana atılarak rahatsız edici olmaktan çıkartılır ve hasta tarafından işitilmez.
VÜCUDUN VERDİĞİ SİNYALLER
Biri sizi anıyor diye kulak çınlamaz!
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, kulak çınlaması hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mete Kıroğlu, kulakları çınlayan insanların, “Biri beni anıyor” diye düşündüğünü, ancak bunun doğru olmadığını söyledi.
“Tinnitus” olarak da bilinen kulak çınlamasına küçük kulak kiri, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri, denge veya işitmeyi sağlayan sinirdeki bir tümörün neden olabileceğini kaydetti. Bazı kulak çınlamalarının geçici bazılarının da kalıcı olabileceğini vurgulayan Prof. Dr.
Mete Kıroğlu, şunları söyledi: “Alerji, yüksek veya düşük tansiyon, şeker hastalığı, tiroit problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar da tinnitus’a neden olabilir.”
Kulak çınlamasına karşı çok sesli ortamlardan uzak durulması ve stereo kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlenilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kıroğlu, şu önerilerde bulundu:
- Kan basıncını sürekli kontrol ettirin.
- Tuzdan, sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
- Kan akımınızı düzenleyen günlük egzersizleri ihmal etmeyin.
- Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan kaçının.
- Kulak çınlaması yaşamınızı olumsuz etkileyebilir ama sağır olmanıza neden olmaz.
KULAK AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?
Источник: //hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1015498-kulak-cinlamasi-neden-olur
Kulak Çınlaması
Kulak çınlamasını kendi aramızda “Biri beni andı” diye yorumlarız ama tıp dilinde kulak çınlamasına “tinnitus” denir ve genelde önemsiz olan bu çınlamalar, nadir de olsa altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Çınlama sürekli hale geldiyse, uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi belirtilere neden oluyorsa veya herhangi bir şekilde günlük yaşantınızda sorun teşkil etmeye başladıysa, kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız gerekir.
Kulak çınlamasından şikayetçi olan kişiler çınlamayı farklı şekillerde, ancak kendilerine göre tarif edebilirler çünkü çoğunlukla bu ses dışarıdan duyulamaz.
Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de ‘kafanın içinde’ duyulan bir ses olarak tanımlandığı olur. Kulak çınlaması genel olarak başkaları tarafından duyulamaz ancak ender de olsa, dışarıdan da duyulabilen çınlamalar vardır.
Sıra kulak çınlamasının neden kaynaklandığına geldiğinde, sayılabilecek belli başlı nedenler olmasına karşın, bazı çınlamaların kaynağının belirlenemediği de olur.
İşitme Kaybı
Yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak ortaya çıkan işitme kaybı, işitme sinirlerinin hassasiyetinin azalmasına ve kulak çınlamasına neden olur. Gençlerde ise sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemek ya da gürültülü iş makinelerine yakın çalışmak gibi nedenlerden kaynaklanan işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir.
Kulak Çınlamasının Diğer Nedenleri
• İç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi – İç kulakta bulunan, ince tüyler ses dalgalarına göre hareket ederler ve kulak hücrelerini, beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymaları için harekete geçirirler. Eğer kulaktaki bu tüyler zarar görmüşlerse, hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırmaya başlarlar ve bu da bize çınlama olarak yansır.
• Kulak kiri – Kulak salgısı, kirleri tutarak ve bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.
• Kulağı etkileyen hastalıklar – Kulağı etkileyen her türlü enfeksiyon, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıkların çınlamaya neden olduğuna sık rastlanır.
• Kulak kemiğindeki değişimler – Otoskleroz denilen orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi işitmeyi etkiler be kulak çınlamasına yol açabilir. Daha çok aileden gelen bir sorun olan kulak kemiği büyümesi nedeniyle bu durum ortaya çıkar.
• Meniere Hastalığı – Kulak çınlaması, anormal iç kulak sıvı basıncı nedeniyle, iç kulakta oluşan Meniere hastalığının erken bir habercisi olabilir.
• Anemi – Kansızlık da denilen anemide, kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle bazı durumlarda kan incelerek oldukça hızlı akmaya ve kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.
• Kadınlarda hormonal değişimler.
Kulak Çınlamasının Az Rastlanan Nedenleri
• Baş veya boyun yaralanmaları – Kaza, çarpma, darbe benzeri sebeplerden kaynaklanan baş veya boyun travmaları iç kulağı, işitme sinirlerini ya da işitmeyle ilgili beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu tip travmalar daha çok tek kulakta çınlama yapar.
• Akustik nöroma – Bu iyi huylu tümör, beyinden iç kulağa doğru ilerleyen, işitme ve dengeyi sağlayan, kafatası sinirinde oluşur. Akustik nörinom olarak da bilinen tümör genellikle sadece tek kulakta çınlamaya neden olur.
• İlaçlar – Aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilacın bir yan etkisi olarak kulak çınlaması şikayeti ortaya çıkabilir. Özellikle doz aşımlarında bu etki görülür. Yüzlerce farklı ilacın çınlama yapması mümkündür.
• Yüksek tansiyon – Hipertansiyon ya da stres, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlamasının daha fark edilir olmasına yol açabilir.
• Damar tıkanıklığı (Ateroskleroz) – Normalde kalp atışları sırasında esneyen damarların sertleşmesi sonucu, kalp atışları daha çok duyulur olur. Damar tıkanıklığından kaynaklanan çınlamalar her iki kulakta da duyulabilir.
• Hipertiroid – Tiroid bezinin çok çalışması, çınlamaya neden olabilir.
• Cep telefonu – Eğer cep telefonunuzu elinizden düşürmüyorsanız ve dört yılı aşkın bir süredir her gün en az on dakika cep telefonu kullanmaktaysanız, bu bir çınlama nedeni olabilir.
• Temporomandibular eklem bozuklukları (TME) – Başın her iki yanında, kulakların önünde, alt çene kemiği ile kafatasının buluştuğu yerdeki temporomandibular eklemi ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.
• Baş ve boyun tümörleri – Baş ya da boyundaki damarlara baskı yapan bir tümör çınlama ve başka belirtilerle kendini gösterebilir.
• Nadir görülen ve kulakta her kalp atışıyla birlikte duyulan çınlama tipi (pulsatil kulak çınlaması), iç kulağa yakın damarlarda veya şah damarındaki anormal kan akışı nedeniyle meydana gelebilir.
Источник: //www.beycan.net/1056/kulak-cinlamasi.html
Kulak Çınlaması Tedavisi ve Kulak Çınlamasının Nedenleri
Kulak Çınlaması Neden Olur ve Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır? Kulak çınlaması (Tinnitus) dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadığı halde kişinin ses algılamasıdır. Duyulan ses farklı tonlarda ve özelliklerde olabilir.
Kulak çınlaması uğultu, gürültü rüzgar ya da bir makinenin çalışma sesi veya nabız vuruşu şeklinde olabilir. Sesin karakteri nasıl olursa olsun çınlama olarak tanımlandırılır. Ciddi önem taşıyan çınlamalar genel nabız vuruşu şeklinde olanlardır.
Kulak çınlaması bir hastalık olmamakla birlikte birçok farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Çınlamanın kendinisinin doğrudan bir zararı yoktur, fakat çınlamaya yol açan neden zarar verici olabilir. Bu yüzden çınlamanın kaynağının belirlenmesi lazımdır.
Bazı insanlarda çınlamanın nedeni ne olursa olsun anksiyete, depresyon, uyku sorunları, dikkat bozukluğu ve intihar gibi çok ciddi psikolojik durumlara neden olabilir.
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Çoğunlukla bir işitme kaybına eşlik çınlama sesinin kaynağı olan noktayı tam olarak tespit etmek kolay değildir. Ancak işitme yollarındaki sinir hücrelerinin işitme kaybı neticesinde bir elektriksel aktivite ürettikleri ve bunun beyin tarafından çınlama sesi olarak algılandığı düşünülmektedir.
Kulak Çınlaması Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının birçok farklı sebebi olabilir.
• Kulak çınlaması, kişinin psikolojik durumuyla yakından ilgidir. Çoğunlukla geceleri, sessizlikte çınlamalarda artar. Sessizlik halinde dış ortamdan gelen sesler azaldığı için beyin iç sesleri dinlemeye başlar.
• Kulak kiri, kulak zarındaki delinme, orta kulakta meydana gelen kireçlenme gibi birçok rahatsızlık kulak çınlamasına yol açabilir. İç kulaktaki işitme sinirinden kaynaklanan iyi huylu tümörler nedeniyle de kulak çınlaması görülebilir.
• Orta kulaktaki kemiklerin sertleşmesine sebep olan otoskleroz hastalığı da kulak çınlamasına neden olabilecek bir başka hastalıktır.
• İç kulağı etkileyen Meniere hastalığı da bu soruna sebep olabilir.
• Çene eklemi bozuklukları, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı da çınlamaya yol açabilir.
• Kulak çınlaması, yalnızca kulaktan kaynaklanan nedenlerle olmayabilir. Damar tıkanıklığı, kolesterol, depresyon, uyku düzensizliği gibi durumlar da kulak çınlamasına sebebiyet verebilir.
• Demir eksikliği, kan hastalıkları, tiroidden kaynaklanan nedenler, böbrek yetmezliği kulak çınlamasına yol açabilir.
• Sürekli yüksek seslere maruz kalınması kulak çınlamasının en çok görülen sebebidir. Yüksek ses iç kulakta spiral şeklinde bir organ olan salyagozun sese duyarlı hücrelerinde kalıcı zedelenmeye yol açar.
• Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir çok ilaç da yan etki olarak çınlamaya sebebiyet verebilir. Uzunca bir zaman aspirin kullanımı ya da kulağa zararlı bazı antibiyotiklerin alınması buna örnek olarak gösterilebilir.
• Özellikle kadınların ıslak saçla dışarı çıkması sonucu kulakta bir kireç tabakasının meydana gelmesi de bu soruna neden olabilir.
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer? Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak çınlamasının tedavisi, buna yol açan sebebin tedavi edilmesiyle olabileceği için kesin teşhis gerektirir. Yani tedavi şekli bu sorunu doğuran nedene göre değişir.
Kulak çınlaması olan kişiye kulak muayenesi, odyometrik ve radyolojik muayene yapılır. Kulak muayenesinde, organik bir sorunun olup olmadığı incelenir. İşitme kaybını ve yerini tespit etmek için Odyometrik muayene yapılır. Radyolojik muayeneyle de, tümör olasılığı araştırılır.
Maskeleme Yöntemi: Bu yöntemde kulak çınlaması olan kişiye kendi duyduğu ses frekansına yakın bir frekansta sesler dinletilir. Hasta sesleri dinlerken bir süre sonra beyninin limbik sisteminde kendi çınlamalarını duymamaya başlar ve unutur. Bu yöntem günde 8 saat olmak üzere 1,5 yıl süresince uygulanır.
Tinitus Retraining Therapy : Çınlama insanda stres ve gerginliğe yol açar. Çınlama sorunu yaşayan bazı kişiler çınlama sesini sağlıklarına yönelik bir teh olarak görüp önemli bir sorunun belirtisi olarak değerlendirirler. Bu durum da zamanla çınlama sesinin daha da artmış olarak algılanmasına yol açar.
Hastaya gerginliğini ve kas stresini azaltmayı öğreten cihazlarla yardımcı olunabilir. Tinitus retraining therapy yönteminde kişi çınlamayı bilinç altında sağlığı için bir tehdit olarak algılamamayı öğrenebilir ve de çınlamaya karşı kendini yeniden şartlandırabilir. Bu yöntem hastanın çınlama sesiyle başetmesini ve bir müddet sonra sesin daha düşük olarak algılanmasını sağlar.
İlaçlar: İç kulağın daha çok beslenmesi, beynin işitme merkezinin daha fazla kanlanması ve oksijen gitmesini sağlamak amacıyla kulağa kan gitmesini sağlayacak damar genişletici ya da kan sulandırıcı ilaçlar verilebilir. (Sebebi tam olarak bilinmese de Ginkgo Biloba ekstresi ve çinko mineralinin de çınlama sorunun giderilmesine yardımcı olabileceği belirtilmektedir)
Ozon Tedavisi: Akut işitme kayıplarında veya erken görülen kulak çınlamalarında kandaki doygun oksijen oranını artırmak için bu tedavi uygulanabilir.
Kulak Çınlaması Lazer Tedavisi
Quantum Lazer Yöntemi: Önce yapılacak testlerle sorunun kaynağı belirlenir.
Sonra bu soruna sebebiyet veren karmaşık süreçleri, vücudun doğal yolla kontrol altına almasını sağlamak amacıyla kulağa lazerle, biyo uyarıcı etki oluşturması sağlanır.Çınlamanın şiddetine göre 12 seanslık lazer ve elektromanyetik dalgalardan oluşan tedavi uygulanır. Bu tedaviyle hasarın onarılması ve hücre yenilenmesi sağlanır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Источник: //www.beslenmedestegi.com/hastaliklar/kulak-cinlamasi-tedavisi
Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor!
Kulak çınlaması düşündüğünüz gibi basit ve bir anlık bir şey olmayabilir. Halk arasında kulak çınlaması genellikle “biri beni anıyor” diyerek geçiştirilir. Hatta sağ kulak çınlıyor ise iyi sol kulak çınlıyorsa kötü anıyor diye bilinir. Aslında kulak çınlaması çok önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki kulak neden ve niçin çınlar?
Kişinin kulağında zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli olabilen, normalde olmayan bir ses. Genellikle hastalar bunu zil sesi şeklinde tarif ediyor. Çok kalın veya çok ince olabildiği gibi tek veya iki kulakta da olabiliyor. Uzun sürdüğünde altında mutlaka buna neden olan bir başka sebep mi var sorusuna yanıt aramak gerekiyor.
Zira kulak çınlaması 10 ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Şekerden tansiyona, tiroidden kolesterole, kulak enfeksiyonundan tümörlere dek pek çok hastalık, kulak çınlaması ile kendini belli edebiliyor.
Bu nedenle “kulağım çınlıyor” deyip geçmemeli, dikkatli bir gözlemle gerektiğinde zaman kaybetmeden Kulak Burun Boğaz hekiminin kapısını çalmalı.
Kulak çınlamasının altındaki 10 tehyi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Seçil Uçar anlattı.
Anevrizma
Damarlarda meydana gelen genişlemeler olarak tanımlanan anevrizma, özellikle baş boyun bölgesinde ise kişide çınlama gelişebiliyor.
Tümörler
İşitme siniri kulaktan alınan sesi beyine götüren sinir. İşitme sinirinden kaynaklanan tümöral oluşum özellikle tek taraflı çınlamaya yol açıyor. Sürekli hale gelen, geçmeyen ve aniden ortaya çıkmış tek taraflı bir çınlamanın üzerinde durulması gerekiyor. Kişinin sadece tek kulağında çınlamaya yol açabildiği gibi buna işitme kaybı ve baş dönmesi de eşlik edebiliyor.
Metabolik hastalıklar
Kişide şeker hastalığı varsa, tansiyonunda ani yükselişler veya ani düşüşler görülüyorsa, kolesterol yüksekliği, tiroid hastalığı varsa yine mutlaka tedavi edilmesi gereken bu hastalıklar, kişide kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Kulak enfeksiyonu
Dr. Uçar “Her çeşit kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, dış kulak enfeksiyonu kulak çınlaması yapabiliyor. Hastalık tedavi edildiğinde kulak çınlaması sorunu ortadan kalkıyor” diyor. Basit bir kulak kiri bile kulak çınlaması yapabiliyor ve yine basit bir tedavi ile sorun çözülebiliyor.
Kulak zarında delinme
Kulak zarında travma sonucu enfeksiyona bağlı veya yüksek sese maruz kalmaya bağlı gelişmiş bir delinme olabilir. Delinme varsa yine çınlama olabiliyor. Akut bir zar delinmesi ise ve delik çok büyük değilse, erken dönemde teşhis edildiyse, enfeksiyona yol açması engellenerek yüzde 90 kulak zarı kendini yeniliyor.
Orta kulakta sıvı birikmesi
Hastalar kulakta dolgunluk, çınlama hissedebiliyor. Bunlar üst solunum yolu enfeksiyonları, uçak yolculuğu, dalma sonrası veya küçük çocuklarda geniz etine bağlı sebeplerden oluşabiliyor ve bu nedenler kulak çınlamasına yol açabiliyor. Orta kulakta sıvı enfeksiyona dönüşebiliyor veya enfeksiyon sonrası içeride sıvı kalabiliyor.
Kulak kireçlenmesi
Orta kulakta çekiç örs üzengi kemiklerinde meydana gelebilen kalıtımsal hastalığa kireçlenme deniliyor. Böyle bir süreç varsa kişide işitme kaybı ile kulak çınlaması da ortaya çıkabiliyor. İşitme siniri etkilenmediyse, ileri bir basamakta değilse cerrahi tedavi ile iyileştirilebiliyor.
İlaçlar yol açabiliyor
Pek çok kişi bir yeri ağrıdığında ya da farklı nedenlerle hemen ilaca sarılıyor. Ancak yanlış yapılıyor. Örneğin gelişigüzel aspirin kullanımı, romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar, psikiyatri ilaçları kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Alerjik rinit
Burunda tıkanıklık, genizde yoğun akıntı ve östaki tüpünde tıkanıklığa neden oluyor. Bu da kulak çınlamasına yol açabiliyor. Tedavi ile sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Nedensiz çınlama
Diğer dokuz nedenden kaynaklanan bir durum yoksa nedeni bilinmeyen bir şekilde de kulak çınlayabiliyor. Dr. Seçil Uçar “Bu dokuz nedenin hepsine baktık ve hiç biri yoksa o zaman nedeni bilinmeyen çınlama oluyor. En sıklıkla gördüğümüz sorun da bu.
Böyle bir durumda yüksek sesten korunmak, KBB hekimine danışmak, tuzu azaltmak, sigara, kahve, kola ve alkolden uzak durmak, günlük egzersizlerle kulağa giden kan akımını artırmak, dinlenmek, stresten uzak durmak, çok yorulmamak ve bu çınlama sesinden rahatsız olmamak gerekiyor” diyor.
Kişilerin çınlama sesini “akıl sağlığımı yitiriyorum” düşüncesiyle büyük sorun haline getirebildiğini belirten Dr.
Uçar, bu sesten duyulan endişenin azaltılması, kişinin sağır olmayacağını ve akıl sağlığını yitirmeyeceğini de bilmesinin büyük önem taşıdığını söylüyor. Kişinin bu çınlama ile arkadaş olmayı öğrenmesi gerekiyor.
Sessiz ortamda çınlama sesi nedeniyle uyuyamayan hastalar olduğunu belirten Dr. Uçar, böyle bir durumda hafif bir müzik sesi eşliğinde uyunmasını öneriyor.
Источник: //www.renklinot.com/saglik/saglik-bilgisi/kulak-cinlamasi-neye-isaret-ediyor.html
Kulak Çınlaması Neden Olur? Hangi Hastalıklarda Görülür?
81 / 100SEO Score
Tıpta tinnitus olarak bilinen kulak çınlamasıçok farklı şekillerde ifade edilir.
Kulakta uğultu, gürleme, vınlama, tıslama, hışırtı, vızıltı veya tıkırtı… Gündüz gürültünün varlığı ile unutulan kulak çınlaması, sessiz bir odada veya gece yatakta kişiyi rahatsız eder. Kimisinde aralıklı olan bu durum kimisinde sürekli ve oldukça can sıkıcıdır.
Bazı kişilerde sesten kaynaklı depresyon bile gelişebilir. Ayrıca stresin kendisi de var olan çınlamayı genellikle arttırır. Peki kulak neden çınlar?
Kulak çınlaması, nesnel (objektif) ve öznel (subjektif) çınlama olarak ikiye ayrılır. Nesnel (subjektif) çınlamalarda orta kulak yakınlarında oluşan gerçek bir ses vardır. Bu sesin işitilmesi kulakta çınlama olarak ifade edilir. Öznel (subjektif) çınlamalarda ise gerçekte bir ses olmadığı halde kişi çınlamaları hisseder.
Nesnel Kulak Çınlaması
Nesnel kulak çınlaması orta kulak yakınlarında çeşitli nedenlerle oluşan sesin işitilmesidir. Gerçekte var olan bu ses nabız ile uyumlu şekilde olabilir ve bazı durumlarda doktor steteskopu ile duyulabilir. Bu sesler genellikle kulak yakınlarındaki damarsal yapıladan kaynaklanır. Nesnel çınlama nedenleri şunlardır:
Boyun ana damarlarındaki kan akımının sesi: Boyundaki ana atardamar (karotis) veya toplardamardaki (juguler ven) kan akımının işitilmesi kulakta uğultu olarak hissedilebilir. Bu damarlarda oluşan plaklar, daralmalar veya genişlemeler kan akımının türbülansını arttırarak sese neden olabilir.
Boyun tümörleri: Boyunda damarlara bası yapan tümörler (glomus tümörleri) kulakta çınlama yapabilir.
Orta kulak tümörleri: Damarsal yapıdan zengin olan orta kulakta oluşan tümörler kulakta bir akım sesi oluşturabilirler. Genellikle tek taraflı görülen bu durum kulakta uğultu şeklinde hissedilebilir.
AVM (arteriyovenöz malformasyonlar): Damarsal yapının bozukluğu sonucu atardamar ile toplardamar arasında anormal bağlantıların olmasıdır. Bu bağlantılar arasından geçen kan belirli bir ses oluşturur. Genellikle tek taraflı duyulur.
Kasların ani istemsiz kasılması (Myoklonus): Gerek orta kulaktaki(tensor tympani ve stapedius kasları) gerekse yumuşak damaktaki kasların istemsiz ani kasılması ritmik tıklama şeklinde bir ses duyulmasına neden olur. Bu durum bazen MS (multiple skleroz) gibi bir hastalığa bağlı gelişebilir.
Çene eklemi sorunları: Genellikle şikayetler çiğneme ile kendini gösterir.
Kansızlık: Kan değerinin düşük olması sonucunda vücuda yeterli oksijeni sağlamak için daha hızlı kan dolaşımı olur. Bu hızlı dolaşım bazen kulak çınlaması yapabilir.
Tiroid bozuklukları: Tiroid bezinin hızlı (hipertiroidi) veya yavaş (hipotiroidi) çalışması nadir de olsa kulakta çınlamaya neden olabilir.
Kafa içi damarsal bozukluklar: Kafa içindeki damarlarda oluşan genişlemeler, tümörler ses oluşumuna neden olabilir.
Hipertansiyon ve aort kapak yetmezliği
Öznel (subjektif) Kulak Çınlaması
Öznel çınlamalarda gerçekte bir ses olmadığı halde kulakta çınlama hissedilir. İşitme yollarını etkileyen çoğu durum buna sebep olabilir.
Ses travmaları: Ani yüksek ses maruziyeti(patlama gibi) yada mesleki olarak yüksek sese maruz kalmak kulakta çınlamaya neden olabilir. Ateşli silah sesi, konserler, kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek, yüksek sesli iş makinaları ile çalışmak ses travmalarının nedenlerinden bazılarıdır.
Barotravma: Yüksek basınç maruziyeti, özellikle uçakla seyahat sonrası görülebilir.
Beyin veya beyin sapı tümörleri: Tek taraflı kulak çınlaması ve genellikle buna eşlik eden işitme kaybı görülür. Bunlar dışında çok farklı belirtiler görülebilir. Örneğin baş dönmesi, baş ağrısı, kollarda veya bacaklarda uyuşukluk, güç kaybı gibi… (bkz: Baş dönmesi neden olur?)
Östaki Tüpü Bozuklukları: Orta kulağın havalanmasını ve temizlenmesini sağlayan östaki tüpünün tıkanmasında çınlama ve işitme kaybı görülebilir. Genellikle geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonu (grip gibi) yada havayolu seyahati sonrası gelişir.
Kulak İltihapları: Dış, orta veya iç kulaktaki enfeksiyonlar kulakta çınlama yapabilirler. Ayrıca bu duruma kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş, işitme kaybı eşlik edebilir.
Meniere Hastalığı: Ataklar halinde gelişen ciddi baş dönmesi(vertigo) atakları, kulakta çınlama, dolgunluk ve işitme kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Daha ayrıntılı bilgi için Meniere Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Dış Kulak Yolundaki Tıkanıklık: Kulak kiri, yabancı cisim gibi dış kulak yolunu tıkayan durumlar kulakta çınlamaya neden olabilirler.
İlaçlar: Aspirin, bazı antibiyotikler (aminoglikozidler), bazı idrar söktürücüler (furosemid), bazı kemoterapi ilaçları (cisplatin), bazı antidepresanlar, aminofilin, kinin, kafein gibi ilaçlar kulakta çınlama yapabilirler. Kafein dikkatinizi çekmiştir. Yüksek kafein içeren içecekler tüketmek var olan kulak çınlaması şikayetinizi arttırabilir.
İşitme Sinirine Zarar Veren Hastalıklar: İç kulaktaki bilgileri beyne taşıyarak sesleri duymamızı sağlayan işitme siniridir. Bu siniri tutan veya hasarlanmasına neden olan hastalıklar kulak çınlamasına neden olabilirler.
Şeker hastalığı, herpes virüs enfeksiyonu, kurşun ve civa gibi ağır metal zehirlenmeleri bu sinire hasar verebilir. İşitme sinirinin hasarında işitme kaybı da görülür. Ayrıca bu sinirde görülen akustik nöroma isimli iyi huylu tümörde de kulakta çınlama, baş dönmesi ve işitme kaybı görülür.
İdiopatik: Kulak çınlamalarının bir kısmının altında hiçbir neden bulunamaz ve bu isimle adlandırılır.
Yaşlanma: Yaşlanma ile gelişen işitme kaybında kulak çınlaması görülebilir.
Kulak kemiklerindeki kireçlenmeler (otoskleroz)
MS(multipl skleroz) hastalığı
Beyin veya beyin sapındaki damar tıkanıklıkları
Kafa veya boyun travmaları.
Kulak Çınlaması Tedavisi
Nedeni tespit edilebilen durumlarda nedene göre tedavi verilmektedir. Dış kulak yolunda tıkanıklık varsa giderilmesi, yaşlanmaya bağlı işitme kaybı sonucu geliştiyse işitme cihazı verilmesi, tümör kaynaklıysa tümörün alınması, ilaç kaynaklıysa ilacın kesilmesi gibi…
Ancak kulak çınlamalarında bazen neden bulunamaz ve idiopatik olarak adlandırılır. Bu durumun uzun sürmesi kişide stres ve depresyona neden olabilir. Bu da var olan çınlamayı arttırabilir. Kulak çınlaması tedavisinde kullanılan bazı tedavi yöntemleri şunlardır:
- Ses Terapisi: Bu yöntemde amaç kulak çınlamasını başka sesler ile baskılamaktır. Bu amaçla üretilen çeşitli maskeleme cihazları bulunmaktadır. Düşük frekansta çevresel sesleri taklit eden(okyanus veya yağmur sesi gibi) cihazlar, kişinin çınlamayı hissetmemesini ve rahat uyumasını sağlayabilir. Yastık şeklinde hoparlör içeren cihazlar bu amaçla kullanılabilir. Düşük seviyede FM radyo dinlemek de basit bir maskeleme yöntemidir.
- Kulak Çınlaması Yeniden Eğitim Terapisi(TRT): Yoğun ses terapisi ve danışmanlığı içeren uzun süreçli bir tedavi yöntemidir.
- Bilişsel Davranışçı Terapi: Çınlamayı şiddetlendiren kaygı, stres ve depresif durumu düzeltmek ve bu durumla başa çıkmayı öğrenmek için kullanılabilir. Uzun süreçli kulak çınlaması tedavisinde etkili bir yöntemdir.
- İlaçlar: Kulak çınlaması şikayetini azaltmak için bazı antidepresanlar (trisiklik antidepresanlar) ve alprazolam gibi anksiyete giderici (anksiyolitik) ilaçlar kullanılabilmektedir.
- Manyetik uyarım tedavisi: Çınlamayı azaltmak amacıyla kullanılan ve bazı kişilerde başarılı olduğu görülen bir yöntemdir. Ancak bu yöntem henüz rutin tedavi yöntemi haline gelmemiş olup hangi durumlarda fayda sağladığı tam olarak bilinmemektedir. Bu yöntem en sık psikiyatrik hastalıklarda kullanılmaktadır.
- Akapunktur ve hipnoz gibi alternatif tedavi yöntemleri: Çınlamayı gidermek için kullanılsa da etkinlikleri konusunda yeterli kanıt yoktur.
Kulak çınlaması çoğu insanın kısa süreli de olsa yaşadığı bir durumdur. Bu durum sürekli hale gelir ve sık tekrarlarsa mutlaka bir kulak burun boğaz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Источник: //www.saglikbilgi.net/kulak-cinlamasi/