Limonata Böbrek Taşı Oluşumunu Önlüyor!

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür?

Limonata Böbrek Taşı Oluşumunu Önlüyor!

Haber güncelleme tarihi 31.01.2019 09:38

Böbrek Taşı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İdrarımızda bulunan kalsiyum, oksalat ve ürik asitmaddelerinin kristalleşmesi sonucu taş oluşur. Böbrek taşı rahatsızlığı toplumumuzda % 15 oranında görülür. Küçük olan taşlar idrarla birlikte atılır. Ancak büyük taşlar idrarla birlikte atılamadığı gibi, kişinin çok şiddetli ağrı çekmesine neden olur.

Vücudumuzda idrarımızla birlikte atılması gereken pek çok madde vardır. Bu maddeler vücuttan atılmayıp böbrekler de yoğunlaşarak, birikir. Böbrek taşları ilk önceleri kristal zerrecikler halindedir. Daha sonra bu zerrecikler birleşerek büyür ve böbrek taşı oluşur.

 Böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapılması gerekenlerden ilki, yeterli miktarda sıvı almaktadır. Çünkü biliniyor ki, yeteri kadar sıvı almamak böbrek taşı oluşumunu arttıyor. Böbrek taşı kişinin gün içersinde ki aktivitelerini kısıtlayacak kadar ağrılara sebep olabilir. Herkes böbrek taşı rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir.

Bunun için ilk başta günlük sıvı tüketiminizi maksimum seviyeye taşımanız gereklidir.

Böbrek Taşı Belirtileri

Katlanılmaz ağrılara sebep olan böbrek taşı oluşumunda et, tuz ve baharatlı gıdaların aşırı tüketimi ile kalsiyum ve D vitamini fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Normalden daha az su tüketen insanlarda ve sürekli oturarak çalışan insanlarda taş riski daha yüksektir.

  • Ağrı
  • Kanlı idrar
  • Bulantı
  • Kusma
  • İdrar yapma sıkıntısı

Böbrek Taşı Türleri ve Nedenleri

  • Kalsiyum taşları: Kalsiyum taşları en çok görülen böbrek taşı türüdür. Çoğunlukla 23- 30 yaş arası erkeklerde görülmektedir. Taşın oluşmasına neden olan kalsiyum, oksalat, foffor gibi maddelerle birleşir. Kalsiyumla birleşen oksalat ıspanak da ve C vitamini takviyesinde bulunur. Ayrıca ince bağırsak hastalıklarında kalsiyum birikimi gerçekleştiği için, böbrek taşı oluşma ihtimali de yüksektir. 
  • Sistin taşları: İdrarda bulunan sistin oranının artmasıyla böbrek taşı oluşumu gerçekleşir. İdrarda bulunan sistin, sistinüri denen hastalıktan dolayı oluşur. Sistinüri de böbrek taşının en önemli nedenlerindendir. Sistinüri nesilden nesile devam edip, genetik bir hastalıktır. Sistin taşları görülen böbrek taşları arasında en az görülenidir. 
  • Strüvit taşları: Strüvit taşları çoğunlukta, idrar yolu enfeksiyonunu sık olarak yaşayan kadınlarda görülmektedir. Strüvit aslında bir mineraldir ve böbrekte birikir. Strüvit taşları çok çabuk büyüyebilen taşlar olup, kişinin mesanesini, idrar yolunu tıkayabilir. 
  • Ürik asit taşları: Ürik asit taşları genellikle kemoterapi gören kişilerde ve erkeklerde görülür. Ürik asit taşları ayrıca gut hastalığı olan kişilerde de sık sık görülmektedir. 
  • Diğer sebepler: Böbrek taşının oluşmasını sağlayan en önemli nedenlerden biri de, idrarda bulunan bazı maddelerin yoğunluğunun artmasıdır. Bu maddeler, ürik asit, sistin, kalsiyum, oksalat gibi maddelerdir. Bu maddeler yükseldiği zaman böbrek taşı için uygun ortam da hazırlanmış olur. Bu maddelerin artmasının sebepleri ise, bazı çeşitli hastalıklara bağlı olabileceği gibi, yetersiz sıvı tüketiminden de kaynaklanabilir. 

Böbrek Taşını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için, doğru beslenme programı uygulanarak ve günlük yeterli miktarda sıvı tüketimi alınmalıdır. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu önlemek demek, böbrek taşına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak demektir. Günlük hayatınızda yapacağınız basit değişiklikler ve kendinize ilke edineceğiniz işte o yapılması gerekenler;

  • Bol miktarda sıvı alımı: İdrarda taş oluşmasını sağlayan maddelerin seyrelmesini ancak bol su içerek sağlayabilirsiniz. Günde içilmesi gereken su miktarı mutlaka 2 litre olmalıdır. Su haricinde limonata, portakal suyu ve greyfurt suyu da taş oluşumunu engelleyebilir. Bu tarz sıvıları da suyun yanında alabilirsiniz. 
  • Kalsiyum ihtiyacı: Beslenme programınızda olmazsa olmazınız kalsiyum olmalıdır. Çünkü ihtiyacınız olan kalsiyumu besinlerden almazsanız, oksalat seviyesi yükselecek ve böbreklerde taş oluşumu gerçekleşecektir. Burada ki en önemli nokta kalsiyumun besinlerden alınacak olmasıdır. Çünkü kalsiyumu takviye olarak ilaçlardan almaya kalkarsanız böbrek taşı oluşuma ortam hazırlamış olursunuz. 
  • Sodyumu mümkün olduğunca azaltın: İdrarda kalsiyum miktarının artmasına neden olan sodyumu, vücudunuza almamak için, sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu gıdalar, tuz, deniz ürünleri ve cevizdir. Günlük bir çay kaşığı tuz alımının dışına çıkılmaması gereklidir. 
  • Hayvansal protein alımını azaltın: Hayvansal protein içeren gıdalar, idrarda bulunan ve taş oluşumuna neden olan ürik asit miktarını arttırır. Bu yüzden kırmızı et, yumurta, deniz ürünü olan hayvansal proteinleri çok aşırıya kaçmadan tüketmek gereklidir. 
  • Böbrek taşı yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır: Bazı yiyecekler özellikle böbreklerde taş oluşumuna neden oluyor. O yiyeceklerden bazıları; pancar, çikolata, ıspanak ve kuruyemişlerdir. Bu yiyecekler bol miktarda oksalat içerir. Bu yüzden böbreklerde taş oluşmasına neden olur. Ayrıca kolalı içecekler fosfat içerdiğinden yine taş oluşumuna neden olmaktadır.

Böbrek Taşı Tedavisi

Böbrek taşı tedavisinde uygulanabilecek yöntem, böbrek taşının büyüklüğüne ve hasta da yarattığı şikayetlere göre değişmektedir. Eğer hastanın böbrek taşı küçük ise bu herhangi bir tedaviye gerek kalmadan idrarla birlikte vücuttan atılır.

Taş üst idrar yollarına doğru ilerlediğin de, hastanın ağrıları da artar. Doktor hastaya ağrılarının biraz hafiflemesi için güçlü ağrı kesiciler yazabilir. Yine taşın türüne göre, taşın bölünmesine yardımcı olacak ilaçlar da doktor tarafından verilebilir.

Bu ilaçlarla birlikte idrar söktürücü ilaçlar da kullanılmalıdır. Böbrek taşı idrarla veya ilaçlarla vücuttan atılmıyorsa başvurulacak son yöntem ameliyattır. Hastanın ağrıları hiç geçmiyorsa ve idrar akışında da sıkıntılar yaşanmaya başladıysa, doktor böbrek taşı ameliyatını önerebilir.

Böbrek taşı ameliyat yöntemi de, böbrek taşının büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Türleri

  • Uygulanan bu yöntemde, böbrekler de ve üst idrar yollarında bulunan küçük taşlar, şok dalgası yöntemi ile yok edilir. Daha sonra ki hedef ise, bu küçük yani parçalanmış olan taşların idrar yoluyla vücuttan atılmasıdır.
  • Litotripsi:PerkütanNephrolithotomy: Vücuda sokulan endoskopi yöntemiyle uygulanan bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatta küçük bir kesik açılarak vücuda endoskopi yöntemiyle büyük taşlar alınır

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbreğin bazı yerlerinde taş hiçbir zaman düşmeyebilir, bazı yerlerinde ise rahatlıkla düşebilir. Yani bu durum böbrek taşının büyüklüğü, bulunduğu yer ve böbrek harici oluşabilen taşlara göre değişebilmektedir. 6mm'nin üstündeki taşlar kendi kendilerine kolayca düşmezler. 4-6 mm arasındaki taşlar kendiliğinden veya müdahale ile düşebilir.

4 veya 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden kolayca düşebilmektedir. Bir kısmı bol sıvı tüketimi ve hareketlerle tedavi edilirken, bir kısmına ilaç verilmektedir. Üreter denilen kanalları genişletecek ilaçlar var. Bazı taşlarda ise ne sıvı tüketimi ne de ilaç kullanımı yeterli gelmez, mutlaka operasyon önerilir.

 Ayrıca bilinmelidir ki sıvı tüketimi yapılırken belli saatlere yoğunlaşılmamalı, tüm güne yayılmalıdır. Böbrek taşı düşürülürken çekilen ağrıyı azaltmak için ağrı kesici alınabilir. Bu çok fazla faydalı olmayacaktır. Bu durumda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır ve gerekli görüldüğü takdirde oradaki serumlar ile ağrı düşürülmelidir.

Ayrıca bilinmelidir ki herhangi bir pozisyonda durmak ağrıyı hafifletmez.

Editörün Yorumu:

Ben de taş düşürme sorunu yaşıyordum. Küçük çapaklı bir taş olduğunu söyledi doktor. 10 gün düşürmek için bol su iç, sürekli basketbol oynar gibi zıpla dedi. Olmazsa sonra lazerle kırarız dedi. 10 gün boyunca uğraştım ancak başaramadım. Oynatamamışız bile yerinden. O sıra bir cenaze dolayısıyla memleketim olan Rize'ye gittim. Memleketimde ismi Andon olan bir köye gittik.

Meşhur Andon Suyu'nun olduğu köy. Yavaş yavaş 10 bardaktan fazla bu sudan içtim. Aynı yerde tuvalete çıktım bir değişiklik olmadı. Sonra ayrılmadan hemen önce bir şişe daha yanıma aldım, yolda giderken onuda tükettim. (Suyu şişeye koyup saatlerce tutamıyorsunuz, çünkü su bozuluyor, hemen tüketmek gerekiyor.

) Ertesi gün sabah kalktığımda tuvalete gittim ve bir anda taşı dışarı attım. 

Böbrek Taşı En Sık Kimlerde Görülür?

  • En çok 20-40 yaşları arasında görülür.
  • Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir.
  • Çocuklarda da ciddi metabolizma problemleri ya da enfeksiyonlara bağlı olarak görülür.
  • Sosyo-ekonomik olarak daha düşün seviyelerde olanlarda daha sık görülür çünkü beslenmenin önemli bir yeri vardır.
  • Masa başı işi olanlar veya hareketsiz bir yaşam sürenlerde daha sık görülür.
  • Yatalak hastalarda veya doğuştan idrar yolu, böbrek problemi olan kişilerde daha fazla görülür.
  • Böbreklerdeki yabancı maddelerden kaynaklı taş oluşumu da görülür.

Önerilen İçerik;

► Böbrek Taşına İyi Gelen Bitkiler

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir.

Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Источник: //www.neoldu.com/bobrek-tasi-nasil-dusurulur-3275h.htm

Böbrek Taşı Nasıl Düşer? Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?

Limonata Böbrek Taşı Oluşumunu Önlüyor!
78 / 100SEO Score

Böbrek taşı nasıl düşer, böbrek taşına ne iyi gelir ve taş düşürenler nasıl beslenmeli sorularını yanıtlayacağız. Böbrek taşı düşürmek oldukça sancılı bir süreçtir.

Bundan dolayı bu süreyi mümkün olduğunca kısaltmak gerekir. Böbrekte bulunan ve kanala düşmeyen taşlar genelde ağrı yapmazlar. Taşlar kanala düştüklerinde ise şiddetli ağrıya neden olurlar.

Kimisinde birkaç dakika süren bu ağrı kimisinde günlerce devam eder.

Böbrek Taşı Nasıl Düşer

Taşın düşerken ne kadar sancı yapacağı veya ne kadar uzun süreceği hem kişinin hem de taşın yapısına göre değişir. Ağrının şiddeti, taşın büyüklüğü ile doğrudan orantılı değildir. Taşların büyük çoğunluğu girişimsel işlemlere gerek duymadan düşürülür.

Ağrı Kesici Tedavi

Böbrek taşı düşürme esnasında ortaya çıkan ağrı, çoğu insan tarafından yaşadıklarının en şiddetlisi olarak nitelendirilir.

Bundan dolayı ilk yapılması gereken ağrı kesiciler ile ağrıyı azaltmak olacaktır. Böbrek taşı düşürenlerin çoğu, ağrı dolayısı ile acil servise başvurmak zorunda kalırlar.

Bu ağrılar bazen klasik ağrı kesiciler (NSAİİ) ile geçmez ve narkotik tipi ağrı kesicilere ihtiyaç duyar.

Ağrı kesici ilaçlar dışında doktorunuz tarafından böbrek kanalındaki kas spazmını çözecek alfa bloker (tamsulosin) ilaçlar yazılabilir. Bu da hem ağrıyı azaltırken hem de taş düşürmeye yardımcı olur.

Bol Sıvı Alın

Böbrek taşı nasıl düşer sorusuna çoğu insanın vereceği ilk yanıttır. Böbrek taşı düşürmek için yapılabilecek en basit şey bolca su içmektir. Bol su içmek yeni taş oluşumunu da engellemektedir. Peki böbrek taşı düşürmek için ne kadar su içmeliyiz?

Günde 2-3 litre su içmeniz önerilmektedir.  Kişinin alacağı su miktarı terleme miktarına, yaşadığı bölgenin sıcaklığına ve diğer sıvı kaybettiren etmenlere göre değişebilir.

Bundan dolayı daha belirleyici olan, günde 1,5-2 litre idrar çıkaracak kadar sıvı almanız olacaktır.

İdrar çıkışı çok düşük seviyelerde kalıyorsa ya yeterince sıvı almıyor ya da aldığınız sıvıyı başka yollarla kaybediyorsunuzdur(örn: terleme).

Termofor (Sıcak su torbası)

Sıcak su torbasını ağrının olduğu bölgeye koymak, böbrek taşı düşürmek için iyi bir yöntemdir. Ağrıyı kontrol altına almada ve böbrek kanalındaki spazmı gidermede size fayda sağlar. Termofor (sıcak su torbası) koymadan önce mutlaka doktorunuzdan bilgi alınız.

Eğer ağrı böbrek taşı değil de farklı iltihabi bir duruma (apandisit gibi) bağlıysa, sıcak kompres tehli olabilir ve kesinlikle yapılmamalıdır.

Hareketli Olun

Hem taşı düşürme hem de yeni taş oluşumunu engelleme amacınız varsa hareketli olmalısınız. Eğer hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, taş düşürmeniz daha zor olacağı gibi böbrek taşlarının tekrarlama olasılığı artacaktır.

Böbrek Taşına Ne İyi Gelir

Böbrek taşı düşürenlerin, 5 yıl içinde tekrar taş düşürme olasılığı %50‘dir. Yani böbrek taşı düşüren her iki kişiden biri 5 yıl içinde tekrar taş düşürüyor. Peki bu olasılığı en aza indirmek için neler yapmalıyız, neler yemeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Tuz Tüketimini Azaltın

Yüksek sodyum seviyeleri idrardaki kalsiyumu arttırırken sitratı da azaltır. Bu mekanizmalar taş oluşumu için elverişli bir ortam oluşturur. Sitrat idrarda taş oluşumunu engelleyen bir maddedir.

İdrarda azalan sitrat taş oluşumunu kolaylaştırır. Yüksek sodyum içeren hazır gıdalar ve fastfood yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Taş ağrısı çekip tekrar böbrek taşı düşürmek istemeyen herkes tuz kısıtlamasına gitmelidir.

Limonata İçin

Limon suyu veya limonatanın taş oluşumunu engellediği ispatlanmıştır. İdrardaki sitrat miktarını arttıran limonata, kalsiyumun kristalleşip taşa dönüşmesini engeller. İçerisindeki şeker miktarına dikkat edilerek düzenli tüketilen yarım bardak limonata, yeni taş oluşumunu önlemede yardımcı olacaktır.

Kalsiyum Düşman Değil

Geçmiş senelerde kalsiyum taşı düşürenlerde kalsiyum kısıtlaması yapılırken, son yıllarda bunun doğru olmadığı hatta kalsiyum kısıtlamasının taş oluşumunu arttırdığı ortaya çıkmıştır. Kalsiyum kısıtlamasına gidilirse, bağırsaklarda emilen ve idrarda atılan oksalat miktarı artacaktır. Bunun sonucunda yeni taş oluşumunu kolaylaşır.

Çok nadir durumlar hariç kalsiyum kısıtlaması önerilmez. Kalsiyum kısıtlamasının yerine tuz kısıtlamasına gitmek idrardaki kalsiyum miktarını düşürecektir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece, süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren besinleri tüketmenizde herhangi bir kısıtlama yoktur. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için olduka önemlidir.

Böbrek Taşı Düşürenler Nasıl Beslenmeli

Beslenme, böbrek taşı oluşumuna etki eden birçok faktörden birisidir. Vücudumuzun ürettiği temelde 5 çeşit böbrek taşı vardır. Ayrıntı için Böbrek Taşı Neden Olur isimli yazımıza bakmanızı öneririz. Kalsiyum oksalat taşı düşürenler oksalat içeren besinlerin tüketimini azaltmalılar.

Oksalat içeren besinler: 

  • Pancar kökü
  • Kuşkonmaz
  • Çikolata
  • Maydanoz
  • Ravent
  • Çilek
  • Pırasa
  • Kereviz
  • Kaju, fıstık, badem
  • Soya ürünleri

Özellikle oksalat içeren böbrek taşları düşürenler bu besinleri daha az tüketmelidir.

Ürik asit taşı düşürenler diyetlerindeki kırmızı et, kümes hayvanları ve balık eti miktarlarını azaltmalılar.

Hayvansal proteinleri fazla tüketenlerde idrardaki sitrat miktarı azalırken kalsiyum ve ürik asit miktarları artmaktadır. Bu faktörlerin tamamı, böbrek taşı oluşumuna neden olur.

Ürik asit yüksekliği olanlarda, doktor tarafından yazılacak allopurinol isimli ilaç ürik asit seviyelerini düşürerek taş oluşma riskini azaltır.

Böbrek taşı düşürenlerin çoğu, yeterli sıvı ve diyet ile bu durumun tekrarlamasını engelleyebilirler. Taş düşürme şüpheniz varsa lütfen öncelikle doktorunuza başvurunuz.

Источник: //www.saglikbilgi.net/bobrek-tasi-nasil-duser/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.