Meme Kanserinin Belirtileri

Meme Kanseri Belirtileri Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

Meme Kanserinin Belirtileri

meme kanseri belirtileri nedir, nedenleri ve tedavisi

Meme kanseri dünya üzerinde en çok rastlanan kanser türlerindendir. Uzmanlarca ilerleyen dönemlerde her 8 kadından birinde meme kanserine rastlanacağı öngörülmektedir. Meme kanseri erkeklerde de görülmesine karşılık kadınlarda görülme oranı 100 kat daha fazladır. Kadınlar meme kanseri belirtileri konusunda bilgi sahibi olması önemlidir.

Meme kanserinin modern toplumlarda (özellikle avrupa ve amerika) görülme oranı çok daha fazladır. En çok görülen kanser türlerinden olmasına karşılık yayılmadan önce erken teşhis edilmesi durumunda hastanın yaşama şansı %95 in üzerindedir. Bu nedenle meme kanseri belirtilerinin bilinmesi ve meme kanseri belirtileri konusunda hassas davranılması çok önemlidir.

Meme kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenler:

  • Meme kanserine sebep olacak bir hata yapılmasa bile meme kanserine yakalanılma riski mevcuttur.
  • Bulaşıcı bir hastalık değildir.
  • Memeye alınan herhangi bir darbe meme kanserine sebep olmaz.
  • Stres meme kanseri sebebi değildir.
  • Meme kanseri görülen hastaların çoğunun ailesinde hastalık yoktur.
  • Meme kanserinde yaş önemli bir risk faktörüdür. Bundan dolayı yaşın ilerlemesi ile birlikte meme kanseri belirtilerine karşı daha dikkatli olunmalıdır.

Kanser çeşitlerine göre kanser belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

Meme Kanseri Nedir

Günümüzde özellikle kadınlar tarafından sıkça gündeme getirilen bir sorudur meme kanseri nedir? Meme kanseri meme yapısını meydan getiren hücrelerdeki kontrolsüz büyüme durumudur. Yani meme dokusu üzerinde kanserli hücre oluşmasıdır.

Vücuttaki bütün hücrelerde olduğu gibi meme dokusunu oluşturan hücrelerde de hücrenin normal çoğalmasını ve normal büyümesini sağlayan genler vardır. Bu genler farklı nedenlerden dolayı zarar görür ve görevini yapamaz. Bunun sonucunda da fazlalık dokular, yani tümörler oluşur.

Oluşan tümörlerde başka yerlere gitme eğilimi varsa bu tümörler kötü huylu tümörlerdir. Yani kanserli yapılardır. Meme kanseri nedir? Bu kanserli yapıların ilk olarak meme dokusunda meydana geldiği duruma meme kanseri denir.

Günümüzde meme kanseri vakalarında ciddi bir artış görülmektedir. Bu nedenle meme kanseri nedir sorusunun sık sorulması kaçınılmaz olmuştur.

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanserlerinin büyük kısmı kendi kendine muayene esnasında tespit edilmektedir. Meme kanseri belirtileri çoğunlukla meme içerisinde düzensiz kenarlı, sert ve oynatılamayan kitlelerle belirir.

Bazı hastalarda ise hiçbir meme kanseri belirtisi olmamaktadır. Kanser varlığı mamografi incelemesi sonrasında tespit edilebilmektedir.

En çok görülen meme kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Kanser belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

meme kanseri belirtileri

  • Meme ya da koltuk altında sert ve şişlik şeklindeki ele gelen kitle en çok görülen meme kanseri belirtileri arasındadır.
  • Memeden gelen şeffaf renkli veya kanlı akıntı.
  • Memede şekil bozukluğu, meme başında içe doğru çökme.
  • Meme başındaki deride kabuklanma veya soyulma da sık rastlanan meme kanseri belirtileri arasındadır.
  • Memede oluşan yara ya da kızarıklık.
  • Meme derisinde portakal kabuğu şeklinde bir görünüm oluşması.
  • Memede asimetri, şekil bozukluğu ya da büyüme olması da sık görülen meme kanseri belirtilerinden biridir.

Yukarıdaki meme kanseri belirtilerinden sadece birinin bile görülmesi durumunda hemen doktora başvurulmalıdır. Yaş meme kanserinde büyük etkendir. Bu nedenle yaşı ilerleyen kadınlar meme kanseri belirtileri konusunda daha dikkatli olmalılar.

Meme Kanseri Neden Olur

Meme kanseri neden olur özellikle kadınlar tarafından çokça merak edilen bir konudur. Meme kanseri neden olur tam olarak bilinmemektedir. Meme kanseri vakalarının altında farklı farklı meme kanseri nedenleri yatmaktadır.

Yapılan araştırmalarda meme kanseri riskini arttıran bazı genler olduğu belirlenmiştir. Bu genler aileden gelebildiği gibi sonradan da gelişebilmektedir.

Meme kanseri neden olur bilinmemesine karşılık meme kanseri  riskini arttıran faktörler şu şekilde sıralanabilir:

Meme Kanseri Nedenleri

Meme kanseri nedenleri bilinmemektedir. Fakat aşağıdaki durumlar meme kanseri için risk faktörüdür:

  • 50 yaş üzeri kişilerde meme kanseri riski daha fazladır.
  • Aile geçmişinde meme kanseri olanlarda 2-3 kat daha fazla risk vardır.
  • Geçmişte diğer memesinde kanser görülenlerde risk daha yüksektir.
  • Adet görmeye 12 yaş öncesi başlayan kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır.
  • Hiç hamile kalmamış kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır.
  • 50 yaşından sonra adet görmeye devam eden kadınlar risk grubundadır.

Meme kanseri teşhisinin erken yapılabilmesi için, hastadaki risk faktörleri gözetilerek farklı tanı metodları kullanılır. Meme kanseri her yaş grubunda görülebilmesine karşılık, ilerleyen yaşlarda risk artmaktadır. Bu nedenle yaşı ilerlemiş kişilerin meme kanseri teşhisinin erken yapılabilmesi için alması gereken önlemler gençlerinkinden farklıdır.

20’li yaşlardakiler her ay düzenli olarak kendilerine meme kanseri kontrolü yapmalılardır. Kontrol esnasında meme yapısında farklılık olup olmadığı veya bir kitle bulunup bulunmadığı araştırılır. Dokuda bir farklılık ya da kitleye rastlanması durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Ayrıca 20’li yaş grubunda 3 yılda bir hekim kontrolü yapılmalıdır. Meme kanseri teşhisi erken yapılabilmesi için 40’lı yaş grubunda ise kendi muayenelerine ilave olarak hekim kontrolünün her yıl yapılması gerekir. Ayrıca 2 yılda bir mamografi çekilmelidir.

50’li yaş grubunda mamografi çekimi her yıl olmalıdır.

Kendi kendine yapılan muayenede ele kitle gelmesi ve kitlenin 2 haftadan fazla var olması durumunda doktora başvurulmalıdır.

Bununla beraber deride şişme, kalınlaşma, meme başında kalınlaşma, renk değişikliği, kızarıklık veya yara oluşması, meme şeklinde değişiklik, memede ya da meme başında içe doğru çekinti, meme başınta akıntı gibi meme kanseri belirtilerinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bu meme kanseri belirtilerinin görüldüğü hastalara sırasıyla doktor muayenesi, mamografi, ultrason ve biyopsi yapılarak kesin tanı konur.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisinde kanserli hücrenin büyüklüğü, yayılma hızı, yayılıp yayılmadığı ve hangi organlara sıçradığı belirleyicidir. Meme kanseri tedavisi kanserin evrelerine göre farklılık gösterir. Evrelere göre meme kanseri tedavisi:

meme kanseri tedavisi

  • Evre 1: Kanserli hücrenin 20 mm’den küçük olduğu durumlardır. Evre 1 de kanserli hücre lenf benzlerine geçmemiştir. 1. evrede meme kanseri tedavisi olarak lenf bezlerinin alınmasıyla memenin korunması , ve radyasyon tedavisi uygulanır. Tedaviyi kemoterapi ve hormonoterapi ile desteklenebilir. Zaman zaman kanserli göğüsün ve koltuk altı lenf bezlerinin alınması da gerekebilir. Meme kanseri belirtileri erken fark edilen hastaların büyük çoğunluğundaki evredir..
  • Evre 2: Tümörün 20-50 mm aralığında olduğu evredir. Bu evrede zaman zaman 50 mm den büyük kitleler de görülmektedir. Kanserli hücre lenf bezlerine sıçramamıştır. Evre 1 ile aynı meme kanseri tedavisi uygulanır.
  • Evre 3-A: Kanserli hücrenin koltuk altı lenf bezlerine ve göğüs dışına sıçradığı evredir. Bu evredeki hastalara cerrahi müdahale ile tümörün alınması, sonrasında kemoterapi ve hormon tedavisi şeklinde meme kanseri tedavisi uygulanır.
  • Evre 3-B: Bu evrede tümör boyutunun önemi yoktur. Göğüs duvarına bağlı olna kanserli kitle lenf bezlerine sıçramıştır. Bu evrede öncelikle tümörün boyutunun küçültülmesine yönelik Neoadjuvant denilen tedavi yöntemi uygulanır. Kitlenin boyutunun küçülmesi sonrasında mastektomi ve lampektomi uygulanır.
  • Evre 4: Kanserin göğüs dışına yayıldığı evredir. Genellikle meme kanseri belirtileri geç fark edilen hastalarda bu evre görülür. 4. evredeki meme kanseri tedavisinde hasta ömrünün uzatılması ve yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenir. Kemoterapi ve hormonoterapi 4. evre meme kanseri tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Hasta şikayetleri doğrultusunda zaman zaman mastektomi de uygulanır.

Meme kanseri tedavisi nedeniyle alınan göğüslerin yerine, plastik cerrahlar tarafında yeni göğüs rekonstrüksiyonu yapılmaktadır.

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanseri ameliyatı, meme kanseri belirtileri erken fark edilen hastalarda ve erken tanı konan meme kanseri hastalarında, kanserli kitlenin güvenli bir bölge meydana getirecek şekilde etrafındaki sağlam dokuyla beraber alınması şeklinde olur. Evre 1 ve evre 2 deki hastalarda tercih edilir.

Bu evrelerdeki hastalarda diğer tedaviler meme kanseri ameliyatı na destek amaçlı yapılmaktadır.

Meme kanseri ameliyatının yapılabilmesinde meme kanseri belirtilerinin erken fark edilmiş olması, tümörün boyutu, hastanın tercihi, hastanın diğer sağlık sorunları, meme boyutuyla kanserli kitlenin oranı ve hastanın yaşı belirleyicidir.

Meme kanseri ameliyatının uygulanamadığı durumlar vardır. Bunlar, meme kanseri belirtileri konusunda gecikme ve teşhisinin geç yapılması sonucu memedeki birçok bölgede tümör olması, hasta radyoterapi alamıyorsa, güvenli sınır oluşturulamayacaksa, inflammatuar meme kanseri görülen hastalar şeklindedir.

Источник: //saglikloji.com/meme-kanseri-belirtileri-nedir-nedenleri-ve-tedavisi/

Meme kanseri neden olur? Belirtileri ve memenin elle muayenesi

Meme Kanserinin Belirtileri

Kanser nedir? Neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi

Ayrıca menopoz sürecinde 5 yıldan fazla hormon ilacı kullanmak da meme kanseri riskini artıran faktörlerden biridir. Meme kanseri hücreleri yavaş çoğalır, fakat çoğaldıktan sonra lenf ve kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilirler.

Olay bu noktaya gelmeden kanser teşhis edilirise tedavi çok daha kolay ve başarılı olmaktadır. Bu yüzden meme kanserinde erken teşhis hayati bir öneme sahiptir.

Meme kanseri belirtilerini bilmek meme kanserini erken evrede yakalamak ve tedavinin başarıya ulaşması için çok önemlidir.

Göğüslerinizin normalde nasıl göründüğünü bilmek göğüs sağlığının önemli bir parçasıdır.

Görerek ya da elle muayene yardımıyla mümkün olduğunca erken meme kanserinin farkına varmak, size başarılı bir tedavi şansı verir.

Ancak bu farkındalık yine de düzenli mamografi ve diğer tarama testlerinin yerini tutamaz. Tarama testleri, herhangi bir belirti görülmeden meme kanserinin erken evrelerinde bulunmasına yardımcı olabilir.

Meme kanseri belirtileri

  • Memede ya da koltuk altında ağrısız, sert yapılı kitle
  • Meme boyutunda veya şeklinde gözle görülebilir anormal değişiklik,
  • Meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir hal alması,
  • Meme cildinde yara, kızarıklık, morluk, ödem veya şişlik oluşması
  • Meme başından kanlı ya da şeffaf renkli akıntı
  • Meme başında içe doğru çökme ya da şekil bozukluğu
  • Meme başı derisinde soyulma, kabuklanma gibi değişiklikler

Tüm yönleriyle meme kanseri: Cerrahi, onkoloji, radyoterapi ve genetik

Meme kanserinin nedenleri

  • Birinci derece risk faktörü olarak “kadın olmak”
  • 50 yaşın üzerinde olmak
  • Anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri teşhisi
  • Hiç doğum yapmamış ya da hiç emzirmemiş olmak
  • İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak
  • Erken adet görmek (örneğin 12 yaşından önce)
  • 55 yaşından sonra menopoza girmek (geç menopoz)
  • Menopoz sonrası hormon tedavisi almak
  • İlk doğumdan önce uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak
  • Aşırı kilo almak
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Genç yaşta maruz kalınan radyoterapi tedavisi (örneğin 15 yaşından önce)
  • Daha önce bir memede kanser görülmesi
  • Meme dokusunda yağ oranının az olması
  • Meme kanseri geni (BRCA) taşımak

Meme kanseri nasıl teşhis edilir?

Meme kanserinde erken teşhis, hem tedaviyi çok kolaylaştırır hem de başarı şansını çok arttırır. Erken teşhisin amacı kanserin belirtilere yol açmadan önce bulunmasıdır. Meme kanserinde tümörün ne kadar büyüdüğü ve ne kadar yayıldığı tedavinin sonucunu belirleyen en önemli faktörlerdir. Meme kanserlerinin erken teşhisini sağlayan testler her yıl binlerce yaşam kurtarır.

Öncelikle bilinmelidir ki memedeki 10 kitleden 8’i iyi huyludur, yani kanser değildir. Fakat yine de memede ele gelen farklı bir yapı veya kitleye rastlarsanız mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir. Erken tanı için izlenmesi gereken yollar şunlardır:

40 yaş ve üzerindeki kadınların her yıl mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Mamografi, memenin röntgen filmidir. Tüm işlem yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Her zaman kanser tanısında yeterli olamayacağı için meme kanseri riski yüksek olan kadınlarda ultrason veya MRG (manyetik rezonans görüntüleme) gibi farklı tarama yöntemleri de önerilebilir.

Meme kanseri hakkında doğru bilinen 12 yanlış

Klinik meme muayenesi

Yirmili ve otuzlu yaşlarda tercihen üç yılda bir, 40 yaşından sonraysa her yıl bir uzmana düzenli olarak klinik meme muayenesi (KMM) yaptırmak erken teşhis için oldukça önemlidir. Ayrıca eğer bilmiyorsanız kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını da bu muayene sırasında öğrenebilirsiniz.

Meme kanseri belirtilerini tanımak meme kanserinin ilerlemesine engel olabilmek adına çok önemlidir. Bu nedenle kişinin kendi meme yapısını tanıması ve risk faktörlerini bilmesi gerekir.

Meme kanseri belirtilerini fark edebilmek için her kadın 20 yaşından sonra ayda bir kez kendi meme muayenesini yapmalıdır.

Böylece yeni ortaya çıkan kitleleri erken dönemde fark edebilecek kadar meme yapısını tanır duruma gelir.

Kendi kendine meme muayenesi adet bitiminden 5-7 gün sonra, hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı; adet görmeyen kadınlar ise ayda bir belirledikleri herhangi bir günde fakat her ay aynı güne denk getirecek şekilde bu muayeneyi yapmalıdırlar.

Kendi kendine meme muayenesini şu şekilde yapabilirsiniz

  • Üstünüz çıplak bir şekilde ayna karşısına geçin ve kollarınız yanlarda serbest olarak dururken, memelerinizin büyüklüğünde, şeklinde, dokusunda veya cildinde herhangi bir farklılık olup olmadığına bakın.
  • Daha sonra ellerinizi kalçalarınıza koyup sıkıca bastırın. Her iki yana dönerek memelerinizin dış kısımlarını da gözleyiniz.
  • Omuz ve dirseklerinizi, meme kaslarınızı sıkılaştırmak amacıyla, öne doğru döndürerek öne doğru eğilin; memeleriniz öne doğru düşecektir. Bu sırada, memelerinizdeki, şekil ve dış hat değişikliklerini inceleyin.
  • Ellerinizi başınızın arkasında birleştirip sıkıca kavrayınız ve dirseklerinizi arkaya doğru açın. Her iki yana dönerek memelerinizin dış yüzlerini ve özellikle alt yüzlerini kontrol edin. Bu bölgeyi görebilmek için gerekirse memelerinizi elleriniz ile kaldırın.

Ayna karşısında meme kanseri muayenesi aşamaları

  • Meme ucundan herhangi bir akıntı olup olmadığını gözlemlemek için işaret ve baş parmağınızı meme başının çevresindeki bölgeye yerleştirin ve meme başını bitişine doğru çekin. Bu işlemi diğer göğsünüz için de tekrarlayınız.
  • Memenin içindeki değişiklikleri daha kolay hissedebilmek için ellerinizi sabun ile kayganlaştırın. Bir kolunuzu yukarı doğru kaldırın. Muayene için öteki elinizin 2,3 ve 4. parmaklarını birleştirin ve parmaklarınızın iç yüzleri kullanarak cildinize hafifçe bastırın ve tüm meme ve koltuk altı bölgenizi kontrol edin. Böylece meme üst dış kadrandaki yoğunlukları daha kolay fark edebilirsiniz.
  • Koltuk altından başlayarak, memenin dışından büyük bir daire çizin. Gittikçe daireleri küçülterek meme başına doğru tüm bölgeyi muayene edin. Daha sonra yine koltuk altınızdan başlayarak parmaklarınızı yukarı aşağı hareket ettirin. Hareketleri içe doğru kaydırarak devam edin ve memenin alt sınırına kadar geldiğinizden emin olun.
  • Meme dış sınırından meme başına doğru parmaklarınızı yıldız şeklinde hareket ettirerek tüm meme dokusunu kontrol edin. Sonra koltuk altını tekrar kontrol edin.

10 soruda meme kanseri ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları

  • Yatın ve sağ omuzunuzun altına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin. Sağ elinizi başınızın arkasına koyun. Yine parmaklarınız bitişik ve düz bir şekilde sol elinizi sağ göğsünüzün üst kısmına koyun. Daha kolay muayene için vücut losyonu ya da yağı kullanabilirsiniz.
  • Saat yönünde küçük dairesel hareketler ile ilerlerek tekrar başlangıç noktasına gelene kadar bütün yüzeyi muayene edin. Daire tamamlanınca, aynı dairesel hareketi bu sefer meme başının etrafında tekrarlayın. Bu şekilde tüm meme yüzeyini tarayıncaya kadar devam edin. Koltuk altına doğru olan daha yukarı alanları da muayene ettiğinizden emin olun.
  • Parmaklarınızı düz olarak doğrudan meme başının üzerine yerleştirin ve çevresindeki herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Meme başını nazikçe içeri doğru bastırın. Kolaylıkla hareket ettiğinden emin olun. Daha sonra aynı basamakları diğer göğsünüz için de tekrarlayın.



  • Yüksek risk durumunda: Meme kanseri açısından yüksek risk taşıyan kadınların, doktorlarının düzenli kontrolü altında daha erken mamografiye başlamaları, ek tetkikler yaptırmaları ya da daha sık muayene olamları gerekebilir.

Meme Kanseri şüphesi varsa ne yapılmalı?

Eğer meme kanseri olduğunuzu düşündürecek herhangi bir sebep varsa doktorunuz tam muayene sonucunda aşağıdaki testlerden yaptırmanızı önerebilir ancak bu testlerin her biri tek bir kişi için kullanılamaz. Doktorunuz bir tanı testini seçerken, hastalığınızın semptomlarını, yaşınızı, tıbbi geçmişinizi ve daha önce yapılmış testlerinizin sonuçlarını da değerlendirmek durumundadır.

Meme kanseri için kullanılan görüntüleme testleri

  • Tanı Mamografisi: Mamografiler çoğunlukla tarama için kullanılsa da, kanser şüphesi durumunda da kullanılır ve bu teste tanı mamografisi denir.
  • Meme ultrasonu: Ultrason, vücudun bir bölgesini görüntülemek için ses dalgalarını kullanır. Ultrason, mamografi ile birlikte kullanılabilecek iyi bir yöntem haline gelmiştir. Ayrıca bir ultrason, kanser olabilecek katı bir kitle ile genellikle kanser olmayan sıvı dolu bir kisti ayırt edebilir.
  • Duktografi: Özel bir röntgen tetkiki olup, meme başı akıntısının sebebinin belirlenmesinde bazen yardımcı olmaktadır.
  • MRG (manyetik rezonans görüntüleme): Bir MRG, vücudun ayrıntılı görüntülerini üretmek için x-ışınları değil manyetik alanlar kullanır. Aynı zamanda meme kanseri açısından yüksek risk taşıyan kadınlar için mamografi ile birlikte kullanılabilir.
  • Biyopsi: Eğer diğer testler kanserin var olduğunu düşündürüyorsa, kesin olarak öğrenmenin yolu biyopsi yaptırmaktır. Bu işlem sırasında, ilgili alandan hücreler alınarak mikroskop altında laboratuvarda incelenir. Birçok farklı biyopsi türü vardır:
    • İnce iğne aspirasyon biyopsisi: Küçük bir hücre örneğini çıkarmak için ince bir iğne kullanır. Biyopsi net bir sonuç vermediği takdirde veya doktorunuz hâlâ emin değilse, ikinci bir biyopsi veya farklı türde bir biyopsi yapılması gerekebilir.
    • Stereotaktik kalın iğne biyopsisi: Daha büyük ya da birkaç doku örneği çıkarmak için daha kalın bir iğne kullanır. Hataneye yatmak gerekmez, o bölge lokal anestezi ile uyuşturulur.
    • Cerrahi biyopsi: Yumrunun bir kısmının veya tamamının çıkarılması işlemidir. Bu işlem genellikle hastaneye yatmadan lokal anestezi ile gerçekleştirilir.
    • Biyopsi laboratuvar testleri: Biyopsi ile alınan dokular laboratuvarda incelenerek tümörde iyi huylu veya kanser ayırımı yapılır. Kanser değilse ek bir tedavi gerekmez. Eğer kanserse, kanserin türü ve büyüme hızı hakkında bize bilgi verir ve tedavi sürecini yönetmek anlamında doktora yardımcı olur.

Meme Kanseri Yayılımını Bulmak İçin Kullanılan Testler

  • Akciğer filmi: Bu tetkik kanserin akciğerlere yayılıp yayılmadığını görmek için yapılır.Kemik sintigrafisi: Kanserin kemiklere yayılıp yayılmadığı görebilmek için yapılan bu tetkikte hastaya düşük dozda radyasyon verilir.
  • BT (bilgisayarlı tomografi): BT, çeşitli açılardan birçok görüntünün alındığı özel bir röntgen türüdür. Kanserin karaciğer veya diğer organlara yayılıp yayılmadığının gösterilmesinde bu tetkikten yararlanılabilir. Ayrıca, biyopsi iğnesinin şüpheli bölgeye yerleştirilmesinde kılavuz olarak da kullanılabilir.

Detaylı kanser belirtileri! Bunları bilmek hayatınızı kurtarabilir

  • MRG (manyetik rezonans görüntüleme): BT’ye göre biraz daha uzun sürdüğü ve daha dar bir alanda çekim yapıldığı için biraz daha rahatsızlık verici olan bu görüntüleme yöntemiyle kanserin beyin ve omuriliğe yayılımı gözlemlenir.
  • PET (pozitron emisyon tomografi) tetkiki: Bu tetkik kanserin yayıldığı biliniyorsa fakat nereye yayıldığı bilinmiyorsa kullanılır. İçinde radyoaktif atom bulunduran bir tür şeker ve özel bir kamerayla kanser hücreleri görüntülenir. Çünkü kanser hücreleri bol miktarda şeker emerler. Ayrıca lenf bezleri alınmadan önce kanser kontrolü yapılması için de kullanılabilir.

Referanslar:1- Breast Cancer Diagnosis 2– Breast cancer (female) 3- Risks for Breast cancer 4- Kendi kendine meme muayenesi

Источник: //www.medikalakademi.com.tr/meme-kanseri-neden-olur-belirtileri-ve-memenin-elle-muayenesi/

Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanseri, süt üreten kanalların hücrelerinde gelişen ve buradan vücuda yayılma riski olan bir kanser türüdür. Ağırlıklı olarak kadınlarda ortaya çıkmasına rağmen, erkekleri de etkileyebilir.

Hormonlar, çevresel faktörler ve yaşam tarzı meme kanseri riskini artıran faktörler arasında sayılmaktadır. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Bu yüzden bireylerin meme kanseri belirtilerine karşı uyanık olmaları, vücutlarını bu belirtilere karşı nasıl kontrol edeceklerini bilmeleri gerekir.

İşte meme kanseri ile ilgili ndenlerinden belirtilerine ve tedavi sürecine kadar detaylar…

MEME KANSERİNİN NEDENLERİ

Meme kanseri gelişme olasılığını artıran birçok risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinden bazılarının bilinmesine rağmen, bu faktörlerin kanser hücresinin gelişimine nasıl sebep olduğu bilinmiyor.

1. Yaş
Meme kanseri genç yetişkinlerde de görülebilir ancak risk, yaşlandıkça artar. Bu nedenle 45 yaş ve üzerindeki kadınlara düzenli olarak kanser tarama testlerinden geçmeleri önerilir.

2. Aile öyküsü
Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi meme kanseri riski de bu hastalığa yakalanmış akrabaları olan kadınlar için daha yüksektir. Hastalık öyküsü bulunan kişiyle yakın bir akrabalığa sahip olmak (kız kardeş, anne, kız) kanser riskini iki katına çıkarır.

3. Kişisel öykü
Bir memede meme kanseri teşhisi konulduğunda, diğer memede kanser riski veya teşhis konulan memede ek kanser riski artar. Daha önce iyi huylu bir göğüs rahatsızlığı geçirmiş olan kadınlarda kanser riski daha yüksektir.

4. Menstrüasyon
Menstrüasyon döngüsüne erken yaşlarda (12 yaşından önce) giren veya menopoza geç (55 yaşından sonra) giren kadınlar, diğer kadınlara göre biraz daha fazla kanser riski taşırlar.

5. Meme dokusu
Meme kanserine neden olan etkenler arasında meme dokusu da yer alır. Yoğun meme dokusu olan kadınlar (mamogram tarafından belgelendiği gibi) daha yüksek meme kanseri riski taşırlar.

6. Alkol tüketimi
Çalışmalar, günde iki veya daha fazla alkollü içki içen kadınların, meme kanserine yakalanma risklerinin, içmeyenlere göre 1/3 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca fazla alkol alımı diğer kanser türlerine yakalanma riskini de artırıyor.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

1. Göğüste yumru
Meme kanserinin ilk aşamalarında tümörler hissedilecek kadar küçüktür. Meme kanseri ile ilgili erken belirtileri tespit etmek için doktorlar tarafından mamogramların tavsiye edilmesinin nedeni de budur.

Ancak, kadınlar kademeli olarak 4. aşamaya geldiklerinde, bazen koltuk altlarında, memelerinin altında veya yakınında yumru hissederler.

Bu yumru ağrısız olabilir, dokunulduğunda hareket etmeyebilir ve kişiye göğüs duvarına bağlıymış gibi hissettirebilir.

2. Meme çevresinde ağrı
Meme kanseri ağrı yapar mı? Evet, göğüs bölgesinde görülen bir ağrı ne yazık ki iyi bir işaret değildir. Bu bölgedeki elektriksel duyumun eşlik ettiği keskin bir ağrı, kanserin kendisinden kaynaklanır.

Eğer tümör memelerin veya süt kanallarının hemen arkasında mevcutsa, kadınlar ağrı ile ilgili belirli rahatsızlıklar yaşayabilirler.

Göğüs ağrısı her zaman kansere bağlı olmayabilir, ancak acil müdahale gerektiren diğer sağlık sorunlarına da işaret olabilir.

3. Memede akıntı
Meme kanseri hastalarının meme uçlarından bazen sütlü, sulu veya kanlı akıntılar gelebilir. Bu akıntı, meme yüzeyinde pullu bir kabuk bırakabilir. Süt olmayan ve meme ucundan çıkan herhangi bir sıvı kanserli memenin belirtileri arasında olabilir ve araştırılması gerekir. Tümör süt kanalında gelişmeye başladıkça, tahrişe yol açabilir.

4. Memede kaşıntı
Kaşıntı, iltihaplı meme kanseri türüyle ilgilidir ve genellikle göz ardı edilir. Kaşıntı çok yoğundur ve bununla birlikte, merhem vb. kremler, semptomun giderilmesine fazla katkıda bulunmaz.

5. Cilt değişiklikleri (şekil boyut veya görünüm)
Meme kanserinin görüntüsü, sağlıklı memeden elde edilen görüntü ile aynı değildir. Memelerde bulunan tüm tümörler memeye yakın bölgede bir yumruya neden olmaz.

Kadınların göğüs bölgesinde fark edebileceği bazı yaygın değişiklikler arasında memeyi çevreleyen bölgelerin çukurlaşması, şişmesi veya büzülmesi de vardır. Hastalar memelerinin şekil olarak ovalleştiğini ve bazen belirli bir alana doğru büzüştüklerini fark edebilirler.

Yani, kanserli memenin dış görünüşü sağlıklı memeye göre oldukça farklıdır.

MEME KANSERİ ÖLDÜRÜR MÜ?

Erken tanı bütün kanser türlerinde hayati derecede önemlidir. Kötü huylu bir tümör büyüdüğünde, kanser ilerlediğinde ve vücuda yayıldığında (metastaz) karaciğer, pankreas, akciğer ve beyin gibi organları da etkileyebilir.

Kanserin vücudu sarması tedaviyi güçleştirir ve bazı vakalarda ölümle sonuçlanabilir. Meme kanserinin yaşam süresi için ise kesin bir şey söylemek mümkün değildir çünkü bu, hastalığın evresi ve kişinin tedaviye yanıt verip vermemesi gibi etkenlere göre değişebilmektedir.

Ancak son yıllarda tıptaki gelişmelerle birlikte meme kanseri hastalarının yaşam süreleri de uzamıştır.

Meme kanserinin evresi, tümörün büyüklüğü ve eğer yayıldıysa ne kadar yayıldığı, tedavi yöntemini ve sürecini belirlemede büyük rol oynar. Meme kanseri için en yaygın tedavi cerrahidir. Cerrahiye ek olarak çoğu kadın kemoterapi, radyasyon veya hormon tedavisi gibi tamamlayıcı bir tedavi de görür.

1. Ameliyat
Aşağıdakiler dahil olmak üzere kanserli dokuyu memeden çıkartmak için uygulanabilecek birkaç yöntem vardır.

  • Lumpektomi: Bu prosedür, çevreleyen dokuları yerinde bırakarak sadece şüpheli veya kanserli noktayı ortadan kaldırır.
  • Mastektomi: Bu prosedürde, cerrah tüm memeyi alır. Çift mastektomide, her iki göğüs de alınır.
  • Sentinel düğüm biyopsisi: Bu ameliyat, tümörden drenaj alan lenf düğümlerinin bir kısmını ortadan kaldırır ve bu lenf düğümleri test edilir. Kanser yoksa, ek bir lenf kaldırma ameliyatına ihtiyaç olmayabilir.
  • Aksiller lenf nodülü diseksiyonu: Bir sentinel düğüm biyopsisi testi sırasında lenf düğümleri çıkartılırsa, doktor ek lenf bezlerini çıkarmak için bu prosedürü uygulayabilir.
  • Kontralateral profilaktik mastektomi: Meme kanseri sadece bir memede mevcut olsa da, bazı kadınlar kontralateral profilaktik mastektomi olmayı seçerler. Bu ameliyat, tekrar meme kanseri geliştirme riskini azaltmak için sağlıklı memenin alınmasını içerir.

2. Radyasyon tedavisi
Radyasyon tedavisinde kanser hücrelerini öldürmek için yüksek güçlü ışınlar kullanılır. Radyasyon terapisini uygulamak için iki yol vardır.

Eksternal radyasyon: Bir radyasyon ışını, etkilenen alana harici bir makine ile odaklanır. Tedavinin kapsamı, bir sağlık ekibi tarafından belirlenir ve yapılan cerrahi prosedür ile lenf düğümlerinin etkilenip etkilenmediğine bakılır. Genellikle, tedavi beş ila altı hafta boyunca haftada beş gün gerçekleştirilir.

Brakiterapi: Radyoaktif tohumlar veya topakları kullanır. Radyasyon veren bir ışın yerine, bu tohumlar kanserin yanındaki memeye implante edilir.

3. Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için uygulanan bir ilaç tedavisidir ve bu tedavi genellikle diğer tedaviler, özellikle de cerrahi ile birlikte uygulanır. Bazı durumlarda, doktorlar ameliyat öncesi hastalara kemoterapi uygulamayı tercih ederler. Burada amaç, tedavinin tümörü küçültmesidir.

4. Hormon terapisi
Hormon tedavisi, kanserin nüksetme oranını azaltmak için ameliyattan önce veya sonra ya da diğer tedavilerden sonra uygulanabilir.

Östrojen ve progesteron, meme kanseri tümörlerinin büyümesini uyarabilir. Hormon tedavisi vücudun bu hormonları üretmesini engelleyerek çalışır.

Bu hareket, kanserin büyümesini yavaşlatmaya ve muhtemelen durdurmaya yardımcı olabilir.
Dededen kalma yöntemlerle yapıyorlar! 37 derece sıcakta…KOAH BelirtileriKemik Erimesi Belirtileri

Источник: //www.mynet.com/meme-kanseri-belirtileri-1220243-mykadin

Meme kanserinin 5 belirtisine dikkat! Genetik test kimlere yapılmalı?

Meme Kanserinin Belirtileri

Dünyada meme kanserinin görülme sıklığındaki artışa rağmen tanı ve tedavi alanındaki gelişmeler, kanser öncüsü sayılan belirtilerin erken dönemde fark edilmesini ve tam iyileşmeyi sağlayabiliyor.

Meme cerrahisinde estetik kaygıları ortadan kaldıran onkoplastik yaklaşımlar ise hastaları psikolojik açıdan da rahatlatıyor. Doç. Dr. Köksal Bilgen, meme kanseri ve cerrahisi hakkında bilgi verdi.

YAŞLA BİRLİKTE MEME KANSERİ RİSKİ ARTIYOR

Meme kanserinde en önemli risk faktörleri kadın cinsiyetine sahip olmak ve ileri yaştır. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artış gösteriyor. Meme kanseri, 30’lu yaşlarda 2 bin 212 kadında bir görülürken, bu oran 40’lı yaşlarda 233’te bir, 50’li yaşlarda 69’da bir, 60’lı yaşlara geldiğinde ise 38’de bire düşüyor.

ADET DÖNEMİNİZ UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT 

Meme kanserlerinin yüzde 5-10’u anne ve babadan kalıtsal olarak geçen bozuk genlerden kaynaklanıyor. Mutasyon adı verilen bu değişiklikler, en sık meme kanseriyle ilişkili BRCA1 ve BRCA2 genlerinde oluyor.

Bozuk genler dışında aile öyküsü, hiç doğum yapmamış ya da ileri yaşta doğum yapmış olmak, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi almak, fazla kilo ve obezite meme kanseri gelişimine yol açabilen önemli etkenlerden. Riski artıran nedenler arasında adet görülen dönemin fazla olması da yer alıyor.

 Bu nedenle hamilelik ya da emzirme gibi kadınların adet dönemlerini kesintiye uğratan etmenler risk azaltıcı faktörlerden sayılıyor.  

ELLE MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ

Tarama mamografisi meme kanseri için risk faktörü ve hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yılda bir önerilmektedir. Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı yüzde 33 azalmaktadır.

40 YAŞINDA MAMOGRAFİ TARAMALARI BAŞLAMALI

Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye’de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek artıyor. Bu nedenle ABD ve Avrupa’da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye’de 40 yaşında başlanıyor.  

UYGUN VAKALARDA TÜMÖR ÇIKARTILIYOR

Tümör, meme büyüklüğünün yüzde 20’sinden fazla değilse, yerine bağlı olarak bir şekilsizlik oluşmayacaksa hastanın memesinin tamamı alınmaz.

Çünkü yapılan araştırmalar memenin tamamının alınması ile kitlenin alınması arasında tedavi sonuçları açısından bir fark olmadığını gösteriyor. Meme koruyucu cerrahi ile sadece kanser kitlesi çıkarılmakta böylece hasta psikolojik olarak da rahat etmektedir.

Hastanın durumu ve tümörün evresine göre cerrahi öncesinde kemoterapi ya da meme cerrahisi sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanabiliyor.

ESTETİK KAYGILARA ONKOPLASTİK CERRAHİ  

Onkoplastik cerrahi, meme kanseri nedeniyle memesinin bir kısmını ya da tamamını kaybeden kadınlara estetik açıdan çözümler sunuyor.  Silikon ya da kişinin vücudundan alınan dokuların yerleştirilmesiyle memedeki şekil bozuklukları gideriliyor.

 Memenin tamamen alındığı vakalarda rekonstrüksiyon yani yeniden meme yapma ya da herhangi bir tümör oluşmamasına rağmen genetik olarak kansere yakalanma riski fazla olan kişilere profilaktik mastektomi; yani meme dokusunun tamamen çıkarılması işlemi uygulanabiliyor.

Onkoplastik cerrahinin, meme cerrahisi sonrasında uygulanması planlanan kemoterapi ya da radyoterapi gibi süreçlere herhangi bir olumsuz etkisi bulunuyor.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Kaybolmayan kitle, şişlik
  • Meme başının içeri çökmesi, akıntı
  • Meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık
  • Memenin şeklinde değişiklik, asimetri varlığı
  • Meme başında kabuklanma soyulma 

AİLEDE GENÇ YAŞTA MEME KANSERİ OLAN VARSA DİKKAT!

Ailesinde genç yaşta (45 yaşından önce) ve birinci, ikinci derece akrabasında meme kanseri olan veya birden çok yine birinci ve ikinci derece akrabalarında genç yaşta meme kanseri dışında (yumurtalık, pankreas, kolon, melanom gibi) varsa yakın takip gerekiyor.

MEME KANSERİ İÇİN GENETİK TEST KİMLERE YAPILMALI?

  • Birinci derecede yakınlarda (anne, kız kardeş, kız çocuk) ikisi meme kanseri ise ve bunlardan birine 50 yaşından önce meme kanseri tanı konulmuşsa;
  • Birinci veya ikinci derece yakınlarda (büyükanne, hala, teyze) üç veya daha fazlasında, tanı konulan yaştan bağımsız olarak, meme kanseri varsa;
  • Ailede hem meme hem yumurtalık kanseri olan birinci ve ikinci derece yakını varsa
  • Ailede yaştan bağımsız olarak yumurtalık kanseri olan birinci ve ikinci derece yakın varsa;
  • Birinci derece yakının iki memesinde birden kanser varsa;
  • Aileden bir erkekte meme kanseri varsa
  • 45 yaşından önce meme kanseri olmuşsa
  • Üçlü negatif meme kanseri olmuş 60 yaş altı kadınlarda. (HABER MERKEZİ)

Источник: //www.evrensel.net/haber/291709/meme-kanserinin-5-belirtisine-dikkat

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme Kanserinin Belirtileri

2011 yılında meme kanseri teşhisi konulan bayan sayısı 50 binin üzerindedir. 50 yaşın üzerindeki her 10 kadının 8’i meme kanserine yakalanmaktadır. Nadir durumlarda erkeklerde ve genç bayanlarda da meme kanseri teşhisi konulduğu durumlarda oluşmaktadır.

Kadınlarda göğüsler yağdan, birbirleri ile bağlantılı dokulardan ve de süt üretme görevini üstlenen lobüller denilen minik bezlerden oluşmaktadır. Bebek doğduğunda ise süt üretimi ince bir tüp aracılığı ile göğüs ucuna ulaştırılır ve emzirme işlemi gerçekleştirilir. İnsan vücudu milyonlarca hücreden yapılmıştır.

Bu hücreler zamanla büyür ve gelişir. Yeni hücreler ise nerede ve ne zaman ihtiyaç duyulursa orada üretilir. Ancak kanser hastalığında bu süreç olumsuz işlemeye başlar. Hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye ve çoğalmaya başlarlar. Oluşan bu bozulmanın yerine göre kanser çeşidi oluşur.

Bunlardan biri de meme kanseridir.

Meme kanserinin oluşmasının sebebi tam olarak bilinmese de risk faktörleri yapılan araştırmalar doğrultusunda belirlenmiştir. Halen çoğu kadın meme kanserinin olası risklerini tam olarak bilmemektedir. Bu bilgiler doğrultusunda en önemli risk faktörleri yaş ve aile geçmişidir.

Meme kanseri oluşumunda ilk olarak göğüs bölgesinde bir tümör oluşumu gözlenir. Bu tümör o bölgede sertlik oluşması şeklinde gerçekleşir. El ile kontrol edilerek anlaşılabilen bir durumdur. Ancak güzel bir noktaya değinmek gerekirse, bu tümör iyi huylu olabilmektedir.

Yani herhangi bir zararı olmadan alınabilir veya ilaç yolu ile etkilerinden kurtulmak mümkündür.

Bu durumun haricinde iyi huylu sertlik oluşumunun tekrar etmesi durumunda veya daha önce bir kanser çeşidine yakalanma gibi durumlarda meme kanserinin oluşma ihtimali artmaktadır.

Bir kadının annesinin, kız kardeşinin ya da kızının meme kanseri geçirmesi, o kadının meme kanserine yakalanma ihtimalini 2-3 kat arttırmaktadır. Birinci derece akrabalar bu durumdan oldukça fazla etkilenmektedirler.

Araştırmalar sonucu bu hastalığın BRCA1 ve BRCA2 genlerinden dolayı ortaya çıktığı belirlenmiştir. Genellikle 50 yaş ve üzeri bayanları meme kanseri konusunda büyük tehler beklemektedir.

Ayrıca bir diğer sebep de hormonlardır. Bayanlarda salgılanan östrojen hormonu ile meme kanseri arasında bir ilişkinin olduğu aşikardır. Östrojen hormonu, hücrelere bölünmelerini söyler.

Daha fazla östrojen hormonu da daha fazla bölünme anlamına gelmektedir. Oluşan bu bölünmeler sonucu anormalliklerin oluşması da muhtemeldir.

Oluşan bu anormalliklerden dolayı da meme kanseri ortaya çıkmakta, hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünüp, çoğalarak kanserin yayılmasını sağlamaktadır.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamalarda meme kanserinin herhangi bir belirtisi bulunmamaktadır. Ancak ilerleyen safhalarda tümörün genişlemesi ile birlikte birtakım belirtilerde ortaya çıkmaya başlar. Göğüste oluşan sertliklerin yüzde 90’ı herhangi bir teh taşımamaktadır. Ancak yine de herhangi bir belirti ortaya çıktığında medikal destek alarak çeşitli kontroller yaptırmakta fayda olacaktır.

Göğüste veya koltuk altında çeşitli sertliklerin oluşması belirtilerden biridir. Genellikle acı hissi oluşmaz. Mamografi işlemi ile çok daha net bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca daha sinirsel olarak gerçekleşen durumlarda göğüste ağrı ve gerilim meydana gelir. Koltuk altı bölgesinde çeşitli tıkanıklıklar da yaşanabilmektedir.

2.Fiziksel Değişimler

Göğüslerde meydana gelen değişimlerde meme kanserinin belirtileri arasında ifade edilebilir. Göğüs boyutunda, renginde, konturunda veya dokusunda meydana gelen değişimler de meme kanserinin belirtileri arasında yer alırlar.

Kırmızımsı veya turuncumsu bir cilt rengi de ileri safhalardaki meme kanserini ifade etmektedir. Fark edilebilir bir şekilde göğüste düzleşmelerin veya çukurlaşmaların olması da tümörü belirtmektedir.

Ancak her zaman görülebilir veya hissedilebilir bir durum özelliği taşımamaktadır.

3.Döküntü Oluşumu

Göğüs ucunda oluşan geri çekilme hissi, çukurlaşma durumu, kaşıntı, yanma hissi veya ülserasyon işlemi meme kanserinin bir işaretidir. Yine aynı yerde pullu döküntülerin meydana gelmesi meme kanserinin sebeplerini bulunduran işlemlerden biridir.

4.Diğer Belirtiler

Meme kanserinde oluşabilecek diğer belirtiler ise şu şekildedir.

  • Göğüsün herhangi bir yerinden farklı olacak şekilde bir bölgenin oluşması,
  • Cildin altında mermerimsi bir kısmın oluşması,
  • Göğüs ucu bölgesinde kaşıntıların oluşması ve yine aynı bölgede yanmaların meydana gelmesi meme kanserinin belirtileri arasında incelenen durumlardandır.

Meme Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Yapılan genel kontroller sonrası, meme kanseri şüphesi ile kontrol yaptırmak için gittiğiniz sağlık kuruluşunda birtakım testlere tabi tutulursunuz. Bu testler görüntüleme ve diğer çeşitli belirleme işlemlerini barındıracaktır.

Herhangi bir belirti görüldüğünde ilk yapılması gereken GP kontrolüdür. Bu test ile göğüslerdeki boyutlarda herhangi bir değişiklik olup olmadığı belirlenir. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için devam eden birtakım testler yapılır.

Bunlardan ilki mamogram ve göğüs ultrasonudur. Yapılan GP sonrası belirtiler meme kanserini işaret ediyor ise bu 2 teste başvurulur. 35 yaş altı bayanlara doktoru tarafından göğüs ultrasonu tavsiye edilir. Çünkü genç bayanlarda daha sık bir göğüs hattı bulunmaktadır.

Bu gibi durumlarda mamogram çok etkili sonuçlar vermez. Sonuç olarak göğüs ultrasonuna ihtiyaç duyulmaya başlanmış kabul edilir. Ultrasonda ise yüksek frekans dalga boyuna sahip dalgalar ile göğüste meydana gelen değişiklikler daha net bir şekilde belirlenmiş olur.

Biyopsi işlemi göğüste bulunan dokulardan örnekler alınarak incelenmesi anlamına gelmektedir.

Lenf düğümlerinin etkilenip etkilenmediğini tespit etmek amacı ile iğne testi ve taramanın yapılması gerekir.

Doktorun fikrine ve sizin durumunuza göre birçok çeşitli yoldan biyopsi işlemi yapılmaktadır. Tüm bu denemeler ve testler ile hastalığın teşhisi çok daha rahat bir şekilde konulabilmektedir.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan teşhis sonucu meme kanseri kesin bir şekilde tespit edilmiş ise tedavi süreci başlar. Hastalığın ilerleme aşamasına göre ve hastanın yaşına göre belirli bir tedavi süreci aktif hale gelir. Ana tedavi yöntemleri ise şu şekildedir;

  • Ameliyat,
  • Radyoterapi,
  • Kemoterapi,
  • Hormon tedavisi,
  • Biyolojik tedavi gibi çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Doğru tedavi yöntemini seçebilmek için daha öncede bahsettiğimiz gibi hastalığın derecesi, genel sağlık durumu ve menopoz geçirip geçirmeme durumları baz alınarak geniş çaplı bir inceleme süreci başlatılır.

Ameliyat başlıca çözüm yoludur. Göğüs bölgesinde bulunan tümörün özellikle iyi huylu olması onu ameliyat ile alınabilir hale getirir. Radyoterapi ise X-ray ışınları yollanarak tümörün yok edilmesi işlemidir. Kemoterapi, çeşitli ve ağır kimyasal ilaçlar verilerek yapılır.

İlaçlar çok etkili olduğu için saç dökülmesi gibi çeşitli yan etkiler oluşabilir. Hormon tedavisi ile hormonlardaki değişimler sayesinde tümör yok edilmeye çalışılır.

Son olarak da hastalığın başlangıç seviyesinde yapılan teşhis işleminde, hastaya birtakım ilaçlar verilerek hastalığın gelişmesi önlenmiş olur.

Bu tip bir kanser çeşidinde, tedavi aşamalarını kolaylaştırmak için sahip olunması gereken en önemli şey farkındalıktır. Erken teşhis hayati bir önem taşır.

Durumun farkına varmak, doktor tarafından hastalığın teşhisini yapmak o kadar kolay olacak ve tedavi işlemi hastalık yayılmadan önce yapılacaktır. Çok daha kurtarılabilir bir durum haline gelir.

Bu yüzden belirtilerin farkına vardığınızda derhal medikal bir destek almanız ve tüm kontrollerin yapılacağı hastanelere gitmeniz gerekmektedir.

Источник: //evdesifa.com/meme-kanserinin-belirtileri-nelerdir/

Поделиться:
Нет комментариев

Bir cevap yazın

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

×
Рекомендуем посмотреть
Meme Kanserinin Evreleri
Meme Kanserinin Evreleri
Kanserde Teşhis Yöntemleri
Kanserde Teşhis Yöntemleri