Menisküs Yaralanmasına Karşı Egzersiz Yapın

Menisküs yaralanmasına karşı egzersiz yapın

Menisküs Yaralanmasına Karşı Egzersiz Yapın

Tedavi edilmeyen menisküs yürüyüşte aksaklıklara neden olabilirken, diz çevresi ve bacak kaslarının egzersizlerle güçlendirilmesi yaralanma riskinin önüne geçebiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Necmi Cam, menisküs yaralanmaları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Dizinizdeki takılma ve boşalma hissi menisküs yırtığı olabilir 

Menisküsler, diz eklem aralığında hilal ay şeklinde bulunan ve dize gelen yükleri emen, kayganlığını artıran ve eklem sıvısının dağılmasını sağlayan kolajen liflerden oluşmuş basınca dayanıklı elastik yapılardır.

Diz ekleminin içinde, eklemi oluşturan alttaki ve üstteki kemiklerin arasında iki taraflı olarak yerleşmiş olan iç ve dış menisküsler eklemin uyumunu da arttırırlar.

Başlı başına bir hastalık ismi olmayıp, dizin hareketlerine yardımcı olan menisküsler, yaralanmalar ya da doğumsal yapıdan kaynaklanan bozukluklarda kişide sorunlara neden olmaktadırlar. Menisküs yırtıklarında dizde ortaya çıkan ağrı en belirgin şikayetlerden biri olsa da kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Ağrılar sürekli olabildiği gibi belirli hareketlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Menisküs yırtıklarında ağrı dışında dizde takılma, boşalma, atlama hissi ve kilitlenme görülebilmektedir. 

Doğumsal olarak menisküslerin olması gerektiği yapıdan farklı şekillerde oluşması, ergenlik ve hatta çocukluk dönemlerinde bile rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Her yaşta görülebilen menisküs rahatsızlıkları yaşlılarda daha çok yıpranmaya bağlı olarak gelişmektedir.

Yaşla birlikte menisküslerin yapısındaki değişiklikler ve direncindeki azalmalar, yere eğilip kalkma sırasında bile şikayetlere neden olabilmektedir. 

Ev hanımları yer silme hareketine dikkat etmeli 

Sporcu yaralanması olarak bilinen menisküs rahatsızlıkları spor yapmayan bireylerde de oldukça sık görülmektedir. Sporcuların yanı sıra özellikle dizleri katlı vaziyette çömelerek uzun süre çalışanlarda menisküs yaralanmaları çok sık ortaya çıkmaktadır.

Taban döşemesi gibi işlerde çalışanların iş sırasında uzun süre aynı pozisyonda kalmamaları için belirli aralıklar ile ayağa kalkarak dizlerini hareketlendirmelidirler.

Hanımların ise temizlik sırasında dizlerini katlayarak yere çömelmek yerine süpürge ve el paspasları gibi gereçleri kullanmaları menisküs yaralanmalarından korunmalarına yardımcı olacaktır. 

Modern yöntemlerle kalıcı tedavi mümkün

Menisküs rahatsızlıklarında teşhis hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ile başlamaktadır. Hastanın hikayesinin yanında muayene, radyolojik tetkikler veya gerekli durumlarda artroskopik denilen diz ekleminin içerisinin kamera ile görüntülenmesi yaşanan rahatsızlıkla ilgili daha net tanıya ulaştırmaktadır.

Kişinin yaşına, şikayetlerinin ve sosyal yaşantısının durumuna göre tedavinin planlanmaktadır. Menisküs yaralanmalarında cerrahi yöntemler ile tedavi ön planda olsa da her yaralanmada cerrahi müdahale şart değildir. Eklem kapsülüne daha yakın ve paralel olan küçük yırtıkların kendi kendine iyileşme potansiyeli vardır.

Tüm bunlar dikkate alındığında yırtığın ve kişinin durumuna göre cerrahi veya cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden hangisinin hastaya en faydalı olacağına bakılarak tedaviye karar verilmektedir.

Artroskopik girişim yani kapalı yöntemler ile yapılan ameliyatlarda; menisküsün yırtık kısmı dikilebilir ya da yırtığın şekline büyüklüğüne göre menisküsün bir kısmı hatta bazı yırtıklarda menisküsün tamamını çıkarmak gerekebilmektedir.

Bunlara ek olarak son yıllarda menisküs nakilleri ile tedaviler de uygulanmaya başlamıştır.

Artroskopi ile yapılan kapalı müdahalelerden sonra uygulanan egzersiz programları ile günlük yaşama dönüş oldukça hızlı olmaktadır.

Özellikle menisküslerin tamir edildiği cerrahi tedavilerden sonra hastaya bir takım hareket kısıtlamaları getirilerek menisküslerin iyileşmesine fırsat yaratılmaktadır.

Cerrahi tedavi ve rehabilitasyonun ardından tamamen iyileşen hasta normal yaşantısına kısa sürede dönebilmektedir. 

Tedavi edilmediği takdirde yürüyüşte aksaklık bırakabilir

Tedavi edilmeyen menisküs rahatsızlıklarında şikayetler artış göstererek kişinin yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilmektedir.

Menisküslerin yırtık halde kalması veya yırtığın ilerleyip tamamının çıkartılması, ilerleyen yaşlarda diz ekleminde dejeneratif değişiklikler yani kireçlenmeye neden olabilmektedir.

Bunun sonucunda hastanın diz hareketlerinde, yürüyüşünde sıkıntılar oluşabilmektedir. 

Kaslarınızı güçlendirin

Düzenli egzersiz ve spor yapmak, menisküs yaralanmalarının önüne geçebilmektedir. Bununla birlikte menisküs yaralanmalarının en çok zorlayıcı sporlar ve hareketler sırasında yaşandığı unutulmamalıdır. 

•    Vücudun alışkın olmadığı sporlardan uzak durmak

•    Zorlayıcı hareketlerden uzak durmak.

•    Mümkünse profesyonel destek alıp spor yapmak menisküs yaralanmalarından korunmak için önemlidir.

Источник: //www.anadolugazete.com.tr/spor/meniskus-yaralanmasina-karsi-egzersiz-yapin-37162h.htm

Menisküs Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Menisküs Yaralanmasına Karşı Egzersiz Yapın

Genç yaşlarda genelde spor yapan kişilerde görülebilen bu hastalık, ani hareketlerde ve zorlamalarda toplumun her kesiminden kişilerde de görülebilir. Birçok kişi bu nedenle hastanelere başvurmaktadır. Menisküsün olşması için illa ki zorlama gerekmez.

Bazı durumlarda kendiliğinden de oluşabilmektedir. Bu durum genelde 40 yaş üzerindeki kişilerde ve yaşlı kişilerde tamamen yaşın ilerlemesine bağlı olarak görülür. Önlemek için bazı tedbirler alınmalıdır.

Örneğin gün içinde hareketlere dikkat etmek çok önemlidir.

Ancak tüm dikkatlere rağmen neticede merdiven çıkmada güçlük, otururken ve kalkarken ağrılar olması, bacakların bazı zamanlar kitlenmiş gibi hissedilmemesi, hareketlerin kısıtlanması menisküs olduğuna işaret edebilir. Derhal bir uzmana görünmeli ve çok geç olmadan tedavi uygulanmalıdır.

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Doktora gittiğinizde mutlaka zorlanma ya da darbe gibi durumların meydana gelip gelmediği sorulacaktır. Bunları hatırınıza alarak ve bilerek gitmeniz teşhisin zaman kaybedilmeden koyulmasına ve tedavinin erkenden başlamasına yardımcı olur.

Doktorunuza tüm bilgileri eksiksiz vermelisiniz. Muayene ile teşhis koyulamazsa MR çekilmesi gerekebilir. Ancak bunlara rağmen menisküsün kendisini gizleme durumu söz konusudur. Böyle zamanlarda tedavi de gecikmektedir.

Menisküs Nedir?

Vücutta, uyluk kemiği ve bacakların eklemler sayesinde meydana getirdiği bölgeye diz eklemi adı verilir. Kıkırdaklardan oluşmuş bu dokulara menisküs ismi verilir. Diz eklemi vücut ağırlığına ve uygulanan basınçlara karşı dayanıklı bir bölgedir. Ancak bu bölge üzerinde oluşan zedelenmeler, kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir.

Menisküsün ana görevi; öne-arkaya dönme hareketlerinde vücudun sabit durmasını sağlamaktır. Bunun dışında üstten ve alttan gelen kuvvetlerin kemiğe iletilmesi görevini üstlenmektir.

Menisküsler, diz ekleminde yer alan ve “C” şeklinde olan yapılardır. İç ve dış olmak üzere iki adettir.

Bu yapılar dizin stabilitesini ve süspansiyonunu sağlarken, aynı zamanda kıkırdak yapının da korunması görevini üstlenmektedir.

Diz için son derece önemli bir kısım olan menisküs; dizin burkulması, kırılması ve çok fazla bükülmesi gibi durumlarda zarar göreceği için genellikle sporcu hastalığı olarak bilinir. Oysaki, bu durumlara maruz kalan herkes menisküs rahatsızlığı ile karşı karşıyadır.

Menisküs Nedenleri Nelerdir?

Menisküs dokuları oldukça sağlam yapılardır ama ciddi zedelenmelere karşı dayanamazlar.

Trafik kazalarında dizde oluşan yaralanmalar, diz üzerine düşme sonucunda ya da dize tekme atılması neticesinde oluşan zedelenmeler menisküse neden olur.

Futbol ya da kayak gibi zorlayıcı sporlar esnasında dizde görülen dönmeler, ayaklar sabit duruyorken vücudun diz üzerinde dönmesi menisküs nedenlerindendir.

Kıkırdak bir yapıya sahip olan menisküsün görevi, dize uygulanan yükü dengelemek ve eklem ile uyumunu sağlamaktır.

Dizin ters dönmesi, burkulması, bükülmesi veya kaza sonucunda hasar görmesi gibi durumlarda oluşan menisküs genellikle genç yaştaki kişilerde meydana gelir ve oldukça da sık görülür.

İlerlemiş yaşta ise menisküs yapısındaki kalitenin düşmesi, kıkırdak yapısının zamanla bozulması gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır.

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

En genel belirtileri; yürümekte zorluk çekmek ve diz bölgesinde genel olarak görülen ağrılardır. Bunların yanında daha nadir olarak ve ilerleyen zamanlarda ağrıya eşlik eden şişlik, eklem bölgesinin hareket edilmesinde zorluk, hareket esnasında kilitlenip kalma, dizde sıvı birikmesi ve bu sıvının akışının hissedilmesi gibi belirtiler görülebilir.

Menisküsün yarattığı ağrılar genellikle; merdiven inip çıkarken, dizi kırma hareketlerinde ve namaz kılarken ortaya çıkar. Düz yolda yürürken, yani dizlerin bükülmediği hallerde bu rahatsızlığın sebep olduğu ağrı pek hissedilmez. Menisküs yırtığının boyutuna göre; dizde kitlenme, hareket ederken ses duyulması, şişlik ve takılma gibi belirtiler görülebilir.

Menisküs Nasıl Önlenir?

Menisküs rahatsızlığının ana nedenleri arasında; dizin ters dönmesi, burkulma, dizin darbe alması ve yaralanması gibi sebepler yer almaktadır. Bu nedenle korunma yöntemlerinden bahsederken de, bu sebeplerin oluşmasını önleyecek davranışlar üzerinde durmalıyız. Bunun tek yolu ise spor yaparken dikkatli olmak, egzersizlerde çok sert hareketlerden kaçınmaktır.

Aslında menisküs yırtılmalarını kesin olarak önleyebilme yollarından bahsetmek yanlış olacaktır. Çünkü herhangi bir kazada veya diz burkulmalarında dahi bu sorun çok basit bir şekilde meydana gelebilmektedir. Onun dışında yaşa bağlı olarak ortaya çıkan menisküste de korunma yollarından bahsedemeyiz.

Menisküs Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi esnasında çok önemli olan dört uygulama bulunur. Bunlar; hastaların dinlenmesi, buz kompresi, bandaj uygulaması ve diz bölgesinin vücuttan yukarıda tutulmaya çalışılmasıdır. Bunların yanında ağrıların giderilmesi amacıyla ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Tedaviye kas güçlendirici egzersizlerle ve fizik tedavi ile başlanır. Menisküs bölgesinin üçte biri kan dolaşımından geçer. Bu bölge dinlenme neticesinde çoklukla düzelir. Üçte ikisinde kan dolaşımı bulunmaz ve bu nedenle bu yöntemle onarılma mümkün değildir. Ağrının iyileşme göstermediği zamanlarda kesinlikle cerrahi müdahale gerekmektedir.

Ameliyat gerektiği netleşen kişilerde kanama olup olmadığına bakılır. Neticede kanama varsa bu iyi değildir ve düzelme ihtimali daha düşüktür. Böyle durumlarda kanama olan kısım dikilir ve kanamanın görüldüğü bölge alınır. Kalan kanamasız dokularda iyileşme görülmesi için beklenir. Ancak başarı oranı çok yüksek değildir.

Kıl Dönmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Farklı sorunlara neden olabileceği için daha sonra dokunun tamamen alınması gerekebilir. Yırtığın olduğu menisküsün alınması kullanılan en genel yöntemdir ama bu tür operasyonlar kireçlenme ya da kıkırdakta aşınma gibi sorunlara davetiye çıkartabilmektedir.

Bir diğer yöntem ise menisküsteki yırtığın dikilmesi yoluyla tedavi edilmesidir. Bu yöntem biraz daha zahmet gerektiren bir yöntemdir ve işinde usta cerrahlarca uygulanması gerekir.

Her cerrahi müdahale sonrasında hasta 2 gün boyunca koltuk değnekleriyle yürümek zorundadır.Birkaç gün içerisinde de normal hayatına dönüş yapabilmektedir.

Bunların yanında henüz ülkemize ulaşmamış olan menisküs nakli yoluyla yapılan tedavi yöntemi de mevcuttur.

Источник: //bilgihanem.com/meniskus-nedir/

Dizinizdeki takılma ve boşalma hissi menisküs yırtığı olabilir

Menisküsler, diz eklem aralığında hilal ay şeklinde bulunan ve dize gelen yükleri emen, kayganlığını artıran ve eklem sıvısının dağılmasını sağlayan kolajen liflerden oluşmuş basınca dayanıklı elastik yapılardır. Diz ekleminin içinde, eklemi oluşturan alttaki ve üstteki kemiklerin arasında iki taraflı olarak yerleşmiş olan iç ve dış menisküsler eklemin uyumunu da arttırırlar.

Başlı başına bir hastalık ismi olmayıp, dizin hareketlerine yardımcı olan menisküsler, yaralanmalar ya da doğumsal yapıdan kaynaklanan bozukluklarda kişide sorunlara neden olmaktadırlar.

Menisküs yırtıklarında dizde ortaya çıkan ağrı en belirgin şikayetlerden biri olsa da kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Ağrılar sürekli olabildiği gibi belirli hareketlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Menisküsde ağrı dışında dizde takılma, boşalma, atlama hissi ve kilitlenme görülebilmektedir.

Doğumsal olarak menisküslerin olması gerektiği yapıdan farklı şekillerde oluşması, ergenlik ve hatta çocukluk dönemlerinde bile rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Her yaşta görülebilen menisküs rahatsızlıkları yaşlılarda daha çok yıpranmaya bağlı olarak gelişmektedir.

Yaşla birlikte menisküslerin yapısındaki değişiklikler ve direncindeki azalmalar, yere eğilip kalkma sırasında bile şikayetlere neden olabilmektedir.

Ev hanımları yer silme hareketine dikkat etmeli

Sporcu yaralanması olarak bilinen menisküs rahatsızlıkları spor yapmayan bireylerde de oldukça sık görülmektedir. Sporcuların yanı sıra özellikle dizleri katlı vaziyette çömelerek uzun süre çalışanlarda menisküs yaralanmaları çok sık ortaya çıkmaktadır.

Taban döşemesi gibi işlerde çalışanların iş sırasında uzun süre aynı pozisyonda kalmamaları için belirli aralıklar ile ayağa kalkarak dizlerini hareketlendirmelidirler.

Hanımların ise temizlik sırasında dizlerini katlayarak yere çömelmek yerine süpürge ve el paspasları gibi gereçleri kullanmaları menisküsten korunmalarına yardımcı olacaktır.

Modern yöntemlerle kalıcı tedavi mümkün

Menisküs rahatsızlıklarında teşhis hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ile başlamaktadır.

Hastanın hikayesinin yanında muayene, radyolojik tetkikler veya gerekli durumlarda artroskopik denilen diz ekleminin içerisinin kamera ile görüntülenmesi yaşanan rahatsızlıkla ilgili daha net tanıya ulaştırmaktadır. Kişinin yaşına, şikayetlerinin ve sosyal yaşantısının durumuna göre tedavinin planlanmaktadır.

Menisküs yaralanmalarında cerrahi yöntemler ile tedavi ön planda olsa da her yaralanmada cerrahi müdahale şart değildir.

Eklem kapsülüne daha yakın ve paralel olan küçük yırtıkların kendi kendine iyileşme potansiyeli vardır.

Tüm bunlar dikkate alındığında yırtığın ve kişinin durumuna göre cerrahi veya cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden hangisinin hastaya en faydalı olacağına bakılarak tedaviye karar verilmektedir.

Artroskopik girişim yani kapalı yöntemler ile yapılan ameliyatlarda; menisküsün yırtık kısmı dikilebilir ya da yırtığın şekline büyüklüğüne göre menisküsün bir kısmı hatta bazı yırtıklarda menisküsün tamamını çıkarmak gerekebilmektedir. Bunlara ek olarak son yıllarda menisküs nakilleri ile tedaviler de uygulanmaya başlamıştır.

Artroskopi ile yapılan kapalı müdahalelerden sonra uygulanan egzersiz programları ile günlük yaşama dönüş oldukça hızlı olmaktadır. Özellikle menisküslerin tamir edildiği cerrahi tedavilerden sonra hastaya bir takım hareket kısıtlamaları getirilerek menisküslerin iyileşmesine fırsat yaratılmaktadır.

Cerrahi tedavi ve rehabilitasyonun ardından tamamen iyileşen hasta normal yaşantısına kısa sürede dönebilmektedir.

Tedavi edilmediği takdirde yürüyüşte aksaklık bırakabilir

Tedavi edilmeyen menisküs rahatsızlıklarında şikayetler artış göstererek kişinin yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilmektedir.

Menisküslerin yırtık halde kalması veya yırtığın ilerleyip tamamının çıkartılması, ilerleyen yaşlarda diz ekleminde dejeneratif değişiklikler yani kireçlenmeye neden olabilmektedir.

Bunun sonucunda hastanın diz hareketlerinde, yürüyüşünde sıkıntılar oluşabilmektedir.

Kaslarınızı güçlendirin

Düzenli egzersiz ve spor yapmak, menisküs yaralanmalarının önüne geçebilmektedir. Bununla birlikte menisküste  en çok zorlayıcı sporlar ve hareketler sırasında yaşandığı unutulmamalıdır.

  • Vücudun alışkın olmadığı sporlardan uzak durmak
  • Zorlayıcı hareketlerden uzak durmak.
  • Mümkünse profesyonel destek alıp spor yapmak menisküs yaralanmalarından korunmak için önemlidir.

‘Menisküs’ yırtılması neden oluşur?

Источник: //indigodergisi.com/2016/11/meniskus-nedir-neden-olusur/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть