Neden Alerji Oluruz?

içerik

ALERJİ NEDEN OLUR?

Neden Alerji Oluruz?

Diğer insanların çoğunda olmayan ancak sizin bağışıklık sisteminizin herhangi bir şeye olan tepkisine alerji denir. Alerjisi olan insanlar birden çok nesneye karşı hassas olabilmektedirler.

Normalde bağışıklık sisteminiz mikroplar ile savaşabilmektedir. Çoğu alerji durumunda bu durum tersine döner ve bağışıklık sistemi aktivitesini kaybeder.

Bu durumda mikroplar ve çevrenin her ikisi de rol almaktadır.

Alerjiler pek çok çeşitli semptoma sebep olmaktadır. Bunlar kaşıntı, kızarıklıklar, şişlikler, astım, burun kızarıklığı veya hapşırma gibi tepkiler olarak gerçekleşir.

Alerji çeşitleri minimum düzeyden ciddi alerjik varyasyonlara kadar çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı tip alerjiler insan hayatını tehdit edebilir düzeydedir.

Tedavileri ise çeşitli ilaçlar, alerji hapları ve diğer tedavi yöntemleri şeklinde gerçekleştirilmektedir. Birazda alerji çeşitlerinden bahsedecek olursak;

  • Toz alerjisi,
  • Belirli yiyeceklere karşı alerji,
  • Cilt alerjisi,
  • Göz alerjisi,
  • Hayvanlara karşı alerji,
  • Haplara karşı alerji,
  • Sinüzit alerjisi ve diğer spesifik maddelere karşı alerji farklı formlarda görülebilmektedir.

Herhangi bir şeye karşı alerjiniz olduğunu öğrendiğinizde alerjinin uzun vadede yaşamınızı ne kadar etkileyeceği ile ilgili kafanızda birtakım sorular oluşur. Ancak bu sorular için verilebilecek herhangi bir net yanıt bulunmamaktadır. Halen alerji hakkında bilinmeyen pek çok şey bulunmaktadır. Bunlar alerjinin nasıl ortaya çıktığı ve gelişmeye uğradığı gibi birtakım soruları kapsamaktadır.

Alerjinin suçlusu olarak havadaki herhangi bir polen veya yakın bir arkadaşınızın kedisi dahi sebepler arasındadır. Ancak bu durumun temel açıklaması bağışıklık sisteminizin aslında zararsız olan bir takım şeyleri zararlı olarak nitelendirmesi olarak ifade edilebilir. Bu tip bir alerjiye karşı vücut antikor üretir ve savaşır. Genel olarak alerjiye neden olan etmenler aşağıdaki gibidir.

1.Havadaki Alerjenler

Genel olarak bahar aylarında rastlanan bir alerji türüne neden olur. Çiçeklerin açmaya başlaması ile birlikte havadaki polen miktarı artar. Bu artış ile birlikte polene hassasiyeti olan insanlar bu durumdan kötü bir şekilde etkilenir ve hapşırmaya başlarlar. Polen haricinde bu duruma sebep olan diğer maddeler ise hayvan tüyü, toz tanecikleri ve küftür.

Alerjiye sebep olan bir diğer etmen ise birtakım yiyeceklerdir. Vücut, tepki olarak yiyeceklere karşı da alerji gösterebilir.

Bu yiyecekler genel olarak sıralanacak olursa, özellikle yer fıstığı, fındık, buğday, soya, balık, deniz kabuğu, yumurta ve süt olarak ifade edilir.

Diğer yiyeceklere karşı da vücut alerji geliştirebilir ancak en temel olarak yukarıda saymış olduğumuz yiyeceklerden kaynaklı bir alerji ortaya çıkar.

3.İlaçlar

Ayrıca kullanılan ilaçların bir kısmı kişilerde alerji oluşmasına sebep olabilir. Bu durum çeşitli yan etkiler ile kendini göstermektedir. Bu yan etkiler ise kızarıklık, kaşıntı ve benzeri pek çok fiziksel belirtiyi içerebilir. Özellikle penisilin veya penisilin bazlı antibiyotikler bu alerjiye sebep olurlar.

4.Kauçuk

Plastik ve kauçuk gibi maddelere karşı da alerji meydana gelmektedir. Bu durum genelde cilt tahrişleri olarak gerçekleşse de dokunulduğu sürece ortaya çıkan belirtileri kapsamaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yazının bu kısmında alerji olup olmadığınızı anlamak için ortaya çıkan birtakım belirtilerden bahsedeceğiz. Alerji belirtileri maruz kaldığınız maddeye bağlı olarak ortaya çıkmakta ve bu etmenler hava yolları, sinüsler, cilt ve sindirim sistemi olarak açıklanabilir. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Yemek alerjisine karşı ortaya çıkan belirtiler dudaklarda, yüzde, boğazda veya dilde meydana gelen şişmeler, ağızda karıncalanma, kurdeşen oluşumu ve anafilaksi yani aşırı duyarlılık,
  • Böcek sokmasına karşı oluşan alerjiler ise tüm vücutta kurdeşen veya kaşıntı oluşumu, öksürük, göğüs sertliği, nefes darlığı, ödemde büyük oranda şişliklerin oluşması,
  • İlaçlara karşı oluşan alerjinin belirtileri ise kurdeşen oluşması, cilt kaşıntıları, kızarıklıklar, yüzde şişlik olması ve anafilaksi,
  • Saman nezlesi belirtileri ise hapşırma, burunda veya gözlerde kaşıntı oluşması, burun tıkanıklığı, gözlerin sulanması, kızarması veya şişmesi gibi belirtiler olarak ortaya çıkar.

Birtakım yiyeceklerden sonra veya böcek sokmasından sonra ortaya çıkan belirtiler anafilaksi olarak ifade edilir ve ciddi tehleri barındırmaktadır. Anafilaksi ile birlikte bilinç kaybı, kan basıncında düşüş, ciddi nefes darlıkları, baş dönmesi, hızlı ve zayıf olarak atan bir nabız, mide bulantısı, kusma veya cilt kaşıntıları gibi durumlarda ortaya çıkar.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Alerji durumu ortaya çıktığında bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Alerjinin türünü ve neye karşı alerjiniz olduğunu bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Ayrıca tedavi işlemi için gerekli yöntemler ve ilaçları hakkında da doktor tavsiyesi alabilirsiniz. Çok ciddi alerji durumları da gerçekleşebilmektedir.

Böyle bir durumda ambülans çağırmanız sizlerin sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Alerji Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahip olan kişilerin, alerji reaksiyonları göstermesi daha yüksek bir risk içermektedir. Bunlar;

  • Aile geçmişi içerisinde astım veya alerji geçmişi bulunan kişilerin egzema, kurdeşen ve saman nezlesi olabilme ihtimalleri oldukça yüksektir.
  • Ufak yaştaki çocuklarda alerji gelişebilme ihtimali yetişkinlere göre daha fazladır. Ancak bazı durumlarda çocuklarda meydana gelen alerjiler ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar.
  • Astım alerjik reaksiyonlar ile oldukça alakalıdır. Aile geçmişinde olmasının dışında astım hastalarının alerji risklerini daha fazla bulundurması oldukça yaygın olarak bilinen bir gerçektir.

Alerji Teşhisi Nasıl Yapılır?

Alerji şüphesi ile gittiğiniz bir hastanede doktorunuz tarafından alerji olup olmadığını belirlemek amacı ile bir takım sorular sorulur ve testler yapılır. Bunlar arasında;

  • İşaretler ve belirtiler hakkında detaylı sorular sorulur.
  • Fiziksel bir teste tabi tutulursunuz.
  • Belirtilere ait bir rapor oluşturulur ve olası tetikleyiciler belirlenir.

Eğer yiyeceklere karşı bir alerjiniz varsa;

  • Alerji oluşumuna yakın zamanda yemiş olduğunuz besinlerin bir listesi istenir.
  • Çeşitli alerjik tepkilere neden olan yiyecekleri, yemek listenizden çıkarmanız istenir.

Ayrıca alerji testini net ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için aşağıdaki testlere de başvurulur. Bunlar;

  • Kan Testi: Kanınızda ki alerjiye sebep olan miktarı ölçülmek sureti ile bağışıklık sisteminizin bir takım alerjenlere karşı vereceği tepkiler belirlenir. Bir kan örneği alınarak laboratuvar ortamında incelenir. Elde edilen veriler bir rapor halinde hazırlanır.
  • Cilt Testi: Alerjiye sebep olabilecek bir takım maddeler cildinize değdirilerek, alerjik bir tepkinin verilip verilmeyeceğini ölçmek üzere yapılan bir cilt testidir.

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik reaksiyonlara karşı yapılan tedavi işlemi aşağıdaki kısımları kapsar.

  • İlk olarak doktorunuz tarafından alerji türü belirlenir ve alerjiyi tetikleyen unsurlar ortaya çıkarılır. Daha sonrasında ise alerjiye sebep olan etmenlerden uzak durmanız istenmektedir. Bu tedavi işlemi için atılması gereken ilk adımdır.
  • Bir diğer adım ise ilaç tedavisidir. Alerji tipine göre bağışıklık sisteminizi indirgeyen ve belirtileri ortadan kaldıran bir ilaç belirlenir. Bu ilaçlar göz damlası, sprey veya oral ilaçlar olarak doktorunuz tarafından verilebilir.
  • İmmunoterapi işlemi ile de, ilaçlar tarafından hafifletilemeyen belirtiler için başka bir tedavi yöntemi uygulanır. Saf alerjen ekstrası vücudunuza enjekte edilir. Böylece alerji etmenlerine karşı bağışıklık kazanmış olursunuz.

Alerji her ne kadar önem verilen bir rahatsızlık olmasa da, çok ciddi hastalıklara ve rahatsızlıklara sebep olabileceğinden gereken önemin verilmesi gerekir. Herhangi bir belirti oluştuğunda derhal bir doktor kontrolüne başvurulmalıdır.

Источник: //evdesifa.com/alerji-neden-olur/

Vücutta Alerji Neden Olur? Görüntüleri ve Oluşumları

Neden Alerji Oluruz?

Vücutta oluşan alerjinin birçok nedeni bulunmaktadır. Yiyeceklerden, giydiğiniz elbiselere kadar birçok neden ortaya çıkmaktadır. Alerjinin oluşmasından sonra neden olduğu belirlenmeli ve o etkenden uzak durulmalıdır. Ayrıca tıbbi yardım almak da yararlı olacaktır.

Alerji Neden Olur?

Bazılarımızın birtakım yiyeceklere; tozlar, kokular, tüyler vb. nesnelere; kimi kimyasalları içeren ilaçlara karşı hassasiyeti olur ve vücudu bu hassasiyet sonucunda reaksiyon gösterir. Buna alerji denir. Vücudumuzu alerji olmaya yatkın hale getiren iki etmen vardır: kalıtım ve çevre.

En önemli etmen kalıtımdır. Bir bireyin ailesinde alerji hastalığının öyküsü varsa kendisinde de alerji bulunması ihtimali oldukça yüksektir. Aile üyelerinde alerjik astım görülen bir bireyde de alerjik astım görülebileceği gibi alerji kendisini egzama olarak dışa vurabilir.

Kimi zaman da ailesinde alerji olmayan bir bireyin alerji olduğu ya da aile üyelerinde alerji hastalığı varken kişinin kendisinde herhangi bir hastalığa rastlanmadığı durumlar olur.

Bu gibi durumları yalnızca kalıtımsal etki ile açıklamaya çalışmak oldukça yanlış olur. Böyle durumlarda çevrenin etkisini göz önünde bulundurmak gerekir.

Çevrede bulunan çeşitli alerjenler de alerjinin gelişmesi için zemin hazırlayıcıdır.

Ev tozlarında bulunan mite’ler, evcil hayvanlardan bulaşan alerjenler, polenler, küfler; bazı besin ögelerinden dolayı bir takım gıdalar çevremizde alerji oluşumunu tetikleyen unsurlardır. Bir alerji çeşidine genetik yatkınlığımız olmasa da çevresel faktörlerin etkisiyle alerjik reaksiyonlar yaşayabilir, sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Alerjik Reaksiyon Oluşturan Ögeler Nelerdir?

Havadaki Alerjenler

Genellikle baharın gelmesi ile sıklıkla rastladığımız alerji türüne neden olmaktadırlar. Havadaki polen miktarının çiçeklerin açmasına bağlı olarak artması bu artışla birlikte hassasiyeti olan bireylerin bundan kötü etkilenmesine ve alerjik reaksiyonlar geçirmesine sebep olur.

Yiyecekler

Bazı bireylerin vücudunda bir takım besin ögeleri alerji oluşumuna sebep olmaktadır. Vücudumuz yiyeceklere de tepki olarak alerjik reaksiyon geliştirebilir. Fındık, yumurta, buğday soya, balık deniz ürünleri, süt vb. sıklıkla alerji şikâyetlerinin temelini oluşturan besinlerin başında gelmektedir.

İlaçlar

Kullandığımız birtakım ilaçlar da içerdikleri maddeler bakımında bizlerde alerji etkisi göstermektedir. Çeşitli yan etkiler olarak saydığımız bu durumlar kızarıklık, kaşıntı vb. pek çok fiziksel belirtiyi içerebilir. Özellikle antibiyotik kullanımında alerji oluşumları dikkate alınmalıdır.

Alerjik Reaksiyon Her Bireyde Farklı Şekilde, Farklı Şiddette ve Farklı Bölgelerde Ortaya Çıkar

Vücutta alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denir.

Alerjenlerin görevi vücudumuzu zararlı organizmalara karşı korumak ve genetik yatkınlığı olan bireylerde aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı reaksiyon geliştirmektir.

Bu kişilerde alerjenlerle temas ettiklerinde onlarca zararlı madde salgılanır. Salgılanan bu maddeler göz, cilt, burun, solunum yolları gibi organların birinde ya da daha fazlasında alerjik reaksiyonların baş göstermesine neden olur.

Alerjik reaksiyonlar mikrobik olmayan iltihap etkisiyle hedef organ veya bölgelerde ortaya çıkan bulgulardır:

  • Burunda; gözlerde yanma ve sulanmayla bilinen saman nezlesi, burun kaşıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma.
  • Akciğerlerde; hırıltılı nefes alma, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik bronş astımı.
  • Deride; kaşıntı, kızarıklık ve kuruluğa sebep olan alerjik egzama.
  • Bağırsaklarda; karın ağrısı, ishal, kusma.

Sıklıkla rastlanan ve bireyden bireye şiddeti farklılık gösteren bulgulardır. Alerji durumu ortaya çıktığında bir doktora görünmenizde fayda var. Çünkü alerjinizin türünü ve neye karşı alerjinizin olduğunu ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Kesinlikle İhmal Etmeyiniz

Tedavi süreci boyunca neler yapmanız gerektiği ve sürecin gidişatı hakkında da doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Bazı alerjiler kendiliğinden başlar ve hafif şiddette seyreder sonra da geçer. Ancak unutmayınız ki çok ciddi alerji durumları ile de karşı karşıya olabilirsiniz. Böyle zamanlarda mutlaka ambulans çağırmalısınız ve sağlık ekiplerinden yardım istemelisiniz.

Gerekli müdahaleyi yapan ekipler tarafından mutlaka size uygun bir tedaviye başlanacaktır. “Tedaviye başlandıktan sonra vücutta alerji nasıl geçer vücutta alerji kaç günde geçer” sorularınızı duyar gibiyim.

Ancak bunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte kişiden kişiye ya da alerji çeşidinden alerji çeşidine farklılık göstermektedir. Alerjinin kaç günde geçeceği doktorunuzun öngördüğü tedaviye bağlıdır. Sizin genetik yapınız ve fizyolojik temelleriniz göz önünde bulundurularak hazırlanan tedavi süreciyle en kısa sürede geçer.

Loading…

Источник: //alerjisebebi.com/vucutta-alerji-neden-olur

Alerjik astım nedir? Neden olur? Tedavisi ve hastalara öneriler

Neden Alerji Oluruz?

  • Polenler
  • Evcil hayvan deri döküntüleri
  • Toz akarları
  • Sigara dumanı
  • Hava kirliliği
  • Kokulu losyonlar ve parfümler dahil olmak üzere güçlü kokular
  • Kimyasal dumanlar

Eğer alerji hastasıysanız, bağışıklık sisteminiz alerjen denilen zararsız bir maddenin varlığına aşırı tepki gösterir. Bazı insanlarda ise bu alerjenleri solumak, solunum problemlerine neden olur. İşte bu durum alerjik astımdır. Solunum yolları alerjik reaksiyon sonucu şişer ve tıkanır. Genel olarak, hava yoluyla yayılan allerjenler alerjik astıma neden olur.

  • Hamamböceği, Süt
  • Balık, Kabuklu deniz hayvanları
  • Yumurta, Çam fıstığı
  • Yer fıstığı, Buğday

Bu alerjenlerin sebep olduğu astım reaksiyonu daha az yaygın olsa da, daha ciddi bir reaksiyona neden olabilirler.

  • Öksürme
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Göğüs sıkışması

Alerjik astım semptomları genellikle alerjik olmayan astım ile aynıdır.

Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi

Ancak, saman nezlesi veya cilt alerjiniz varsa, şu belirtileri de yaşayabilirsiniz:

Alerjen bir yiyecek yediyseniz:

  • Kurdeşen
  • Yüzde veya dilde şişme
  • Ağızda yanma
  • Boğazda, ağızda veya dudakta şişme
  • Anafilaksi (ciddi alerjik reaksiyon)

Alerji testi (Deri prick testi)

Test bölgesini alkolle temizledikten sonra hemşire cildinize küçük işaretler çizer ve her işaretin yanına bir damla alerjen ekstresi damlatır.

Daha sonra özleri ince bir iğne yardımıyla cildi hafif delerek cildin içine nüfuz etmesini sağlar. Her alerjen için yeni bir iğne kullanılır. 15- 20 dakika sonra cildiniz kontrol edilir.

Eğer alerjiniz varsa damlaların damlatıldığı bölgelerde cildinizde kızarıklık ve kabarma oluşur.

Hemşire daha sonra bu oluşmuş kabarıklıkların boyutunu ölçer ve sonuçları kaydettikten sonra, lekeleri çıkarmak için cildinizi alkol ile temizler.

Alerji cilt testleri ağrılı değildir. Cildin yüzeyine zar zor nüfuz eden iğneler (lancets) kullanılarak yapılır. Çok hafif kanama olabilir ya da anlık bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Deri testiyle alerjiniz olduğu tespit edilirse, ayrıca astımınızın da olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki ek testler uygulanacaktır:

Spirometri

Aldığınız ve verdiğiniz hava miktarını ölçer. Ayrıca akciğerlerin bronşiyal tüplerinde daralma olup olmadığına bakar.

Zirve akım

Basit bir akciğer fonksiyonu testidir. Nefes aldığınızda oluşan hava basıncını ölçer

Astım nedir? Nasıl tedavi edilir? Hastalar için faydalı öneriler

Akciğer fonksiyonu

Bronkodilatatör olarak adlandırılan astım ilacını kullandıktan sonra nefesinizin düzelip düzelmediğini kontrol eder. Eğer bu ilaç solunumunuzu iyileştirirse, astım hastası olduğunuz anlamına gelir.

Alerjik astım krizi

Alerjik astım krizinde, kriz şiddetlenmeden zamanında müdahale çok önemlidir. Bunu yapabilmeniz için hastalığınızın farkında olmanız ve doktorunuzla birlikte oluşturduğunuz, astım kötüleştiğinde ve alerjik astım krizi sürecinde yapabileceklerinizi içeren bir tedavi planınızın olması gerekir.

Ancak aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım almanız gerekebilir:

  • Gece ya da sabaha karşı ciddi boyutta nefes alamama ya da hırıltılı nefes
  • Rahat nefes alamadığınız için konuşma sıkıntısı
  • Göğüs kaslarında gerilme

Alerjik astım hastalığı tedavi edilmediğinde yaşam kalitenizi çok düşürebilir. Ancak doğru ve etkin bir tedaviyle aktif yaşamınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz.

Alerjik astım tedavisi hem astıma hem de alerjiye odaklanmak zorundadır. Astım ataklarını hafifletmek ya da önlemek için alerji de kontrol altına alınmalıdır.

Alerjik astım tedavisinde öncelikli olarak hastalığı tetikleyen alerjenlere karşı önlem alınmalıdır. Uygulanan tıbbi tedavi yöntemleri şunlardır:

Genel olarak, alerjinin kesin bir tedavisi yoktor, ancak tıkanıklık ve burun akıntısı gibi rahatsız edici semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için antihistaminler, dekonjestanlar, kombinasyon ilaçları, kortikosteroidler kullanılabilir. Bu ilaçlar burun spreyi ya da oral olarak kullanıır ve reçeteli ya da reçetesiz olarak bulunabilir.

İnhalatörler

Bu el cihazları, ilacı akciğerlerinize pompalamak için kullanılır. Kullanıcı aparata basma ve ardından ilacı teneffüs etme koordinasyonuna sahip olmalıdır. Akciğerlerinizdeki hava yollarını açarak veya genişleterek çalışırlar. İçerdiği ilaçlar: Albüterol (PROAIR, Proventil ve Ventolin), levalbuterol (Xopenex) ve pirbuterol (Maxair) olarak sayılabilir.

İnhalatörler küçük, hafif ve portatiftir, ancak bu yüzden kaybetmek de kolay olabilir. Siz veya çocuğunuz bir inhalatör kullanıyorsanız, mutlaka yedek cihazlarınız olduğundan emin olun. Bir alerjik astım atağıyla karşılaştığınızda inhalatörünüzü bulamamak tehli olabilir. İnhalerler iki tiptir:

Ölçülü doz inhaler

Bir inhalasyon cihazına bastığınızda, ölçülü doz inhaler cihazı ihtiyacınız olan ilacı püskürtür. Bazı ölçülü doz inhalerleri kullanılan dozları sayar, bu yüzden ilacın bitmek üzere olduğunu anlarsınız.

Kullanımı daha kolay hale getirmek için bir yardımcı aparat kullanabilirsiniz. Bu aparat inhalasyon cihazına takılır ve ilacı küçük bir odada tutar, böylece hazır olduğunuzda ilacı teneffüs edebilirsiniz.

Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir? Belirtileri ve tedavisi

Bu yöntem çocuklar ve bebeklerde çok işe yarar. Kolay inhalasyon için bu aparata bir ağızlık veya yüz maskesi de takabilirsiniz.

Kuru toz inhaleri

Bir kuru toz inhaler cihazı ilacı toz halinde bırakır. Kullanırken, tozları inhalasyon cihazından kuvvetle çekmek gerekir. Bu yöntem, kullanıcının bu işlem üzerinde biraz daha fazla çalışmasını gerektirir ve genellikle küçük çocuklar için en iyi seçim değildir.

Nebulizörler

Nebulizörler, sıvı astım ilaçlarını daha kolay teneffüs etmeye yarayan, elektrikle veya pille çalışan cihazlardır. Otomatik çalıştığı için, özellikle çocuklar için kullanımı daha rahattır.

Tedavi için, nebulizörün ağızlığını veya yüz maskesini takarsınız ve sonra buhar içinde yavaşça nefes alırsınız. Genellikle işlem 5 ila 10 dakika sürer.

Dezavantajı, makinelerin bir güç kaynağına ihtiyaç duyması ve inhalatörlerden daha az taşınabilir olmasıdır. Bu cihazlar biraz hantal ve gürültülü olabilirler.

Bronkodilatörler

Bu ilaçlar akciğerlerinizdeki hava akışını kısıtlayan kas sıkışmasını gevşetmeye yardımcı olur. Solunum yollarınızı genişletir ve nefes almanızı kolaylaştırır. Bronkodilatörler astım semptomlarından hızlı bir şekilde kurtulmak için kullanılır.

Anti-inflamatuarlar akciğerlerinizde iltihaplanmayı tedavi etmeyi hedefler. Akciğerinizdeki şişmeyi ve tahrişi azaltarak solunumunuzu düzeltir. Anti-inflamatuar ilaçlar astım semptomlarını önlemek için günlük olarak kullanılır.

Anti-Lökotrien İlaçlar

Montelukast (Singulair), zafirlukast (Accolate) ve (Zyflo) uzun süreli astım kontrolüne yardımcı olan haplardır. Bu ilaçlar, hava yolu inflamasyonunu tetikleyen lökotrienler olarak adlandırılan moleküllerin etkilerini azaltır.

Oral kortikosteroidler

Prednizon, kurtarma inhalerinin yeterince yardımcı olmadığı, şiddetli astım atağı geçiren kişiler tarafından kullanılan yaygın bir steroiddir. Genellikle hap olarak alınır. Ciddi semptomlara neden olan iltihabı azaltarak çalışır.

Steroidleri sadece ihtiyaç duyduğunuzda kullanmalısınız çünkü uzun süre yüksek dozda alırsanız ciddi yan etkilere neden olabilirler.

Antikor tedavisi

Omalizumab (Xolair) genellikle geçmeyen, şiddetli astımı olan ve astım atakları diğer tedavilerle kontrol edilemeyen kişiler içindir. Vücudunuzdaki hücrelerde iltihap sürecinin başlamasını önler ve sizi tetikleyicilerinize daha az duyarlı hale getirir.


Alerjik astım hastalarına tavsiyeler

  • Polen sayısı yüksek olduğunda, mümkün olduğunca içeride kalın. Pencereleri kapalı tutun. Bir klimanız varsa, havayı filtrelemek için kullanın.
  • Toz akarlarını dışarıda tutmak için, yastığınıza, yatağınıza ve bazanıza alerjen geçirmez kılıf geçirin. Çarşaflarınızı haftada bir kez sıcak suyla yıkayın.
  • Ağır perdeler veya giysi yığınları gibi tozların toplanabileceği eşyalardan kurtulun
  • Çocuğunuzun alerjik astımı varsa, sadece yıkanabilir doldurulmuş oyuncak hayvanlar satın alın. Mümkünse duvardan duvara halıları çıkarın.
  • Evinizde nem bir problemse, küfü azaltmak için nem giderici kullanın. Herhangi bir su tesisatı sızıntısını onarın.
  • Evcil hayvanınız varsa, onları yatak odasından uzak tutun.
  • Küf ve hamamböceğini önlemek için mutfak ve banyonuzu çok temiz tutun.
  • Açıkhavada çalışırken dikkatli olun. Bahçeyle uğraşmak, toprağı çapalamak polen ve küfü arttırabilir.

Referanslar: 1- Allergic Asthma, 2- Allergens and Allergic Asthma, 3- What is allergic asthma?

Источник: //www.medikalakademi.com.tr/alerjik-astimin-nedenleri-ve-tedavisi/

Alerji : Neden Olur, Nasıl Geçer?

Neden Alerji Oluruz?

Vücudun önemli bir mekanizması olan bağışıklık sistemi, vücudu dış etkenlere karşı korumakla görevlidir. Vücut için uyumlu olmayan her etkiye karşı bir tepki verir ve alerji de bu tepkilerinden biridir. Aslında çok geniş bir yelpazede incelenen alerji konusunun genel tanımı bağışıklık sisteminin alerjen maddeye karşı verdiği tepkidir.

Alerjilerin birçok çeşidi bulunur ve birçok insan farkında bile olmadan bu çeşitleri bünyesinde taşır. Bunlar genellikle günlük hayatı fazla etkilemeyen, göz ardı edilebilecek seviyede olan alerji türler.

Ancak hayati tehye yol açabilecek alerjilerine de farkında olunmalı ve bu sebeple alerji nedir, nelere yol açabilir, nasıl geçer gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Yukarıda da bahsi geçtiği gibi alerji, vücudun kendini yabancı bir maddenin etkilerine karşı savunmaya çalışırken gerçekleşen tepkimelerin sonucudur. Bu savunma esnasında aslında vücut için zararlı olmayan maddeler bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanıp aşırı bir tepki de verilebilir.

Nedenleri kişiden kişiye değişmekle birlikte ne gibi durumlarda meydana gelebileceği, hangi çeşitlerin hangi zamanlarda gerçekleştiği gibi sorular yapılan araştırmalar sonucu açıklığa kavuşturulmuştur. Vücut birçok sebep dolayısıyla alerjen maddeye karşı bir reaksiyon gösterebilir.

Örneğin; bir kırmızı et ile toza karşı hassas olmanın nedeni ve alerji belirtisi aynı değildir. Bu yüzden her incelemeyi kendi içinde yapmak gerekir.

Alerjiye neden olan durumlar gıda, mevsimsel ve hayvan kaynaklı olarak 3 başlık altında incelenir. Her bana grubun da kendi içinde çeşitleri vardır. Bu çeşitleri ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak alerjilerin önüne geçmek adına önemlidir.

1. Gıda alerjileri ve nedenleri

Gıda alerjileri, vücudun tüketilen besinlerin içerdiği alerjen maddelere karşı reaksiyon göstermesi sonucunda gelişir. Bazı durumlarda alerjinin etkileri hafif olmakla birlikte hayati sonuçlar doğurduğu da görülür. Bundan ötürü alerjinin ortaya çıkma ihtimali ne olursa olsun ciddiyetle yaklaşılmalı ve doktor kontrolü ihmal edilmemelidir.

En sık rastlanan gıdasal alerjilerin kaynağı süt ve süt ürünleridir. Sütün en çok tüketilen besinler arasında yer aldığı düşünülürse bu konuda dikkatli olunmasında fayda var. En az süt kadar sıklıkla tüketilen yumurta da bazı bünyelerde hassasiyete sebep olabilir. Bunların yanı sıra fıstık, balık ve buğday da alerjen besinlerdir.

İçerdiği besinler nedeniyle belirli periyotlarda tüketilmesi gereken kırmızı et de alerjen besinlere verilebilecek bir başka örnektir. Kırmızı et uygun görülen miktarda tüketildiği takdirde insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

2. Mevsimsel alerjiler ve nedenleri

Mevsimsel alerjiler kendini genellikle bahar ve kış aylarında gösterir. Özellikle bahar aylarında bitkilerin yaydığı polenler bazı hassas bünyelerin reaksiyon göstermesine neden olabilir.

Polen nezlesi olarak da bilinen bu durum bazen gündelik hayatı etkileyebilecek boyutlara ulaşabilir. Bunun yanı sıra kış aylarında da benzer problemlerle karşılaşılabilir.

Havanın soğuması ve küf sporlarının artması sonucu bazı kişilerde alerji kendini gösterebilir.

3. Hayvan alerjisi

Hayvansal alerjiler özellikle evcil hayvanlardan kaynaklanır. Köpek, kedi gibi tüylü hayvanlarla aynı ortamda bulunmak, dokunmak çeşitli reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple hayvan tüyüne karşı alerjisi olan kişilerin bulundukları ortamlar konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Alerji Nasıl Geçer?

Eğer alerjiyle karşılaşmış ve ağır bir etkisine maruz kalmışsanız mutlaka hastaneye gidip uzman bir doktorun muayenesinden geçmeniz gerekiyor. Doktorun yapacağı müdahalelerle eski halinize dönebilir ve hayatınıza devam edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra mevsimsel alerjilerle alakalı yaşadığınız sıkıntılara karşı bulunduğunuz ortamları iyi ayarlayarak önlem alabilirsiniz. Ayrıca aşağıda bahsi geçen besinlerle birlikte bünyenizi güçlendirmeniz de faydalı olacaktır. Alerjiye ne iyi gelir konusunda bazı bitkisel mucizelerin takviyesine ihtiyaç duyulabilir.

Bu bitkiler vücudu kuvvetlendirmenin yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyerek birçok hastalığa karşı da koruma sağlanmasını desteklemiş olur.

1. Yulaf ezmesi

Alerjiye iyi gelen bitkilerden bir tanesi yulaf ezmesidir. Yulaf ezmesinin içerisinde yüksek oranda bulunan magnezyum, potasyum ve B vitamini birçok reaksiyona karşı koruma geliştirir. Şayet alerjen bir bünyeye sahipseniz düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmeniz yararınıza olacaktır.

2. Isırgan otu

Alerji konusunda faydalı diğer bir bitki ise ısırgan otudur. Özellikle saman nezlesine iyi gelen ısırgan otu, ilkbahar aylarında ortaya çıkan alerjik reaksiyonların önüne geçmek bu reaksiyonlardan korunmak amacıyla bol bol tüketilmelidir.

3. Soğan

Genel bir koruyucu olan soğan, alerjik reaksiyonların önüne geçmek konusunda da yardımına başvurulabilecek etkisi bir doğal kaynaktır. Sahip olduğu anti histamin özelliği sayesinde soğan hakkında alerjik reaksiyonların baş düşmanı demek yanlış olmaz.

4. Papatya

Doğal antibiyotik niyetine geçen papatya vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tüketilmesi gereken doğal bir kaynaktır.

Vücudun güçsüzleştiği anlarda vücuda birçok konuda takviye sağlayan papatya içerisinde barındırdığı besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı tedavi edici özelliğe sahiptir.

Alerjik reaksiyon karşısında vücuda destek olmak için çeşitli yollarla papatya tüketilebilir.

5. Hint yağı

Hint yağı birçok alerjisinin semptomlarının giderilmesi konusunda oldukça etkilidir. Bunun için yarım fincan su veya meyve ya da sebze suyuna 5 damla hint yağı ekleyerek sabahları aç karnına içmeye çalışın.

Источник: //sebboy.com/alerji-neden-olur/

Neden alerji oluruz?

Neden Alerji Oluruz?

Sürekli hapşıran, öksüren ve üşüyen kişiler toplumda azımsanamayacak kadar çoktur.

Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu

İnsanları kabaca alerjik olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayırabiliriz. Alerjik olanlar, normal diye tanımlanan kişilerin vermedikleri reaksiyonları veren kişilerdir. Baharda hapşıran, gözleri-burnu akanlar, piknikte kaşınanlar veya nefesi tıkananlar gibi…

YA­ŞA­M ­RE­ÇE­TE­LE­Rİ

Alerji, genetik olarak aileden gelen ve kendinden sonraki kuşağa aktarılan bir durumdur.

Alerji, insanların yarıya yakınının (kabaca yarıdan azı), etrafta bulunan ve herkesin temas ettiği ama farklı yanıt vermediği polen, küfler, tozlar, hayvanlar, gıda ve ilaçlar gibi genellikle organik bazı etkenlere karşı antikor geliştirebilme yeteneğidir. Evrimsel olarak kazanılan bu durum, bazen bir avantaj bazen de hayati bir risktir…

BAHAR VE YAZ NEZLELERİNE DİKKAT!

Baharda ve yazın olan nezleler alerjiktir. Yıl boyu olan nezleler alerjik olabilir de olmayabilir de, ancak kışın olan nezleler genellikle alerjik değildir.

Kış ve soğuk, insanın temelde iyi çalışmayan otonom sinir sistemini bozarak bir sürü hastalığa neden olabilir. Vazomotor rinit denilen bu durum, sıklıkla alerjik nezle ile karışır veya beraber de olabilir.

Aslında temelinde vücudun bir ısınma sorunu vardır ve titreme, hapşırma, öksürme, vücudun ısınması için yapılan en basit korunma yöntemleridir.

Ancak ısıtma sistemi hasarlı olan kişiler, bu işlemi bir türlü tam olarak yapamadıklarından, sürekli hapşırıp, öksürürler ve üşürler. Bu kişilerin toplumdaki sayıları azımsanmayacak kadar çoktur. Düzenli spor yapmak, fazla kiloları atmak ve fazla giyinmemek, ana tedavi prensipleridir.

İNSAN ALERJİK OLARAK DOĞAR

Yaşamın ilk yıllarındaki alerjiler daha çok gıda ve deri ile ilişkilidir. Egzama ya da diğer ismiyle atopik dermatit, bazen bebeklikten itibaren büyük problemdir. Gıda ve beslenme, alerjik bebeklerde önemli bir sorundur. Ancak zamanla ve yaşla gıda alerjisi azalma trendine girebilir.

İlkokula doğru solunum yolu alerjileri yani alerjik nezle (rinit), sinüzit ve astım/bronşit ön plana geçer. Egzamalıların kabaca yüzde 70'i alerjik rinit ve astıma eğilimlidir, tabii ki bunun tersi de doğrudur. Baharlarda olan saman nezlesi denilen polen alerjiklerin dörtte biri, yıl boyu devam eden alerjik nezlelilerin ise kabaca yarısı astıma eğilimlidir.

Astımlıların ise neredeyse tama yakınında sürekli devam eden nezle ve sinüzit hali görülebilir. Alerjik ya da alerjik olmayan ve sürekli devam eden nezle ve sinüzit, buna bağlı geniz ve burun tıkanıklıkları, hemen hemen en sık görülen rahatsız edici durumlardır.

Burun tıkanıklığı, horlama ve uyku bozukluklarına yol açarak, insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilir. Allerjik rinit tat ve koku duyusunda kayıplara yol açabilir.

TESTLERLE TEŞHİS EDİLEBİLİR

Aler­jik du­rum­lar toz­lar, evde bakılan hay­van­lar, ev ve ça­lış­ma or­ta­mın­da­ki küf­ler, iş­ye­rin­de­ki çe­şit­li et­ken­le­re bağ­lı ola­bi­lir.

Aler­ji kli­ni­ğin­de mu­aye­ne ve ge­re­ken test­le­rin ya­pıl­ma­sı, yol gös­te­ri­ci­dir. Ev hay­van­la­rı aler­ji­si­ne bağ­lı şi­ka­yet­ler, ev­de hay­van bes­le­me alış­kan­lı­ğı­nın art­ma­sı­na bağ­lı gi­de­rek sık gö­rül­ür.

Po­len aler­jik­le­rin yak­la­şık beş­te biri ba­zı seb­ze ve  mey­ve­le­re de aler­jik­tir.

ASTIMI NELER TETİKLER?

Po­len dö­ne­min­de nez­le­ye ila­ve olan ök­sü­rük ve hı­rıl­tı, ba­zen de ne­fes dar­lı­ğı, po­len aler­jik­le­rin dört­te bi­ri­ne eş­lik eder. Ba­zen de yıl bo­yu aler­jik ol­ma­yan as­tı­mı olan bir has­ta­nın sa­de­ce ba­har­da ek ola­rak as­tı­mı­nın şid­de­ti ar­ta­bi­lir.

Sağ­lık­lı olan bi­ri­si, evi­ne al­dı­ğı ke­di ve­ya hams­ter son­ra­sı göğ­sün­de hı­rıl­tı ve ne­fes dar­lı­ğı his­set­me­ye baş­la­ya­bi­lir.

Ön­ce­den sağ­lık­lı olan bi­ri­si fı­rın­cı, mo­bil­ya­cı, ba­yan ku­afö­rü, fab­ri­ka­da iş­çi ol­duk­tan son­ra çe­şit­li mes­le­ki et­ken­ler­le as­tım ola­bi­lir.

EGZAMANIN DA BİRÇOK NEDENİ VAR

Ato­pik der­ma­tit ya­ni eg­za­ma ço­cuk­luk­ta da­ha çok gı­da alerj­si ile, ha­ya­tın di­ğer yıl­la­rın­da çok çe­şit­li ne­den­ler­le or­ta­ya çı­ka­bi­lir.

Yaş iler­le­dik­çe stres, mes­le­ki et­ken­ler, ilaç aler­ji­si, kim­ya­sal ve me­tal te­mas­la­rı, su ile faz­la te­mas, hor­mo­nal  bo­zul­ma­lar gi­bi ne­den­ler önem ka­za­na­bi­lir. Yı­kan­mak ve te­miz­lik iyi bir şey­dir ama ipin ucu ka­çı­rıl­ma­ma­lı­dır.

Sü­rek­li yı­kan­mak cil­di ku­ru­tur. Uz­man­la­r ge­re­ken tıb­bi yar­dı­mı ver­mek­te­dir.

İLAÇ VE GIDA ALERJİLERİ TEHLİKELİ

İn­san­la­rın bel­li bir ora­nı ilaç­lar ve gı­da­lar ile so­run­lu­dur. Ba­zen ağ­rı ke­si­ci­ler, ba­zen an­ti­bi­yo­tik­ler, ba­zen tan­si­yon ilaç­la­rı, ana­fi­lak­si de­ni­len aler­jik şo­ka ka­dar gi­de­bi­len bir di­zi sorunlara yol açabilir.

KURDEŞEN DEYİP DE GEÇMEYİN

Kur­de­şen (ür­ti­ke­rin) ve şiş­me­le­rin (an­ji­oö­dem), al­tı haf­ta için­de dü­zel­mez­se, kro­nik­leş­ti­ği ka­bul edi­lir. En­der ola­rak bu atak­lar yıl­lar­ca da­hi sü­re­bi­lir. Bu nedenle kısa zamanda bir uzmana danıyılmalı.

Источник: //www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/neden-alerji-oluruz/

Alerji Nedir? Alerji Nasıl Oluşur? Alerji Tipleri ve Alerji Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET

Neden Alerji Oluruz?

Alerjen, ona duyarlı hale gelmiş kişilerde alerjik reaksiyona yol açan normalde zararsız olan bir maddedir.

Alerjen, ona duyarlı hale gelmiş kişilerde alerjik reaksiyona yol açan normalde zararsız olan bir maddedir.

Alerjenler arasında besinler (örneğin kabuklu yemişler, yumurta ve kabuklu deniz hayvanları), soluma ile alınan maddeler (polen, ev tozu, kürk, ağır kokular, bazı kimyasallar) ve bazı ilaçlar vardır.

Alerji geliştikten sonra çok küçük miktardaki alerjen bile alerjik şikayetleri ortaya çıkarabilir.

Alerji nasıl oluşur?

Immün sisteminin fonksiyonu, mikroorganizmaların yüzeyinde bulunan antijenleri (yabancı proteinleri) tanımak için antikorlar ve duyarlı lenfositler (beyaz kan hücreleri) oluşturmaktır.

Immün sistemi bu antijenler ile karşılaştığında antikorlar ve duyarlı lenfositler bunlarla etkileşime girer ve sonuçta mikroorganizmalar yok edilir.

Alerjilerde de benzer bir immün yanıt gelişir; ancak immün sistemi zararsız maddelere karşı antikorlar veya duyarlı lenfositler oluşturur, çünkü bu alerjenler yanlışlıkla zararlı olabilecek antijenler olarak tanınmıştır.

Alerji nedir?

Alerji, immün sisteminin alerjen olarak bilinen çok çeşitli maddelere verdiği uygun olmayan ya da aşırı reaksiyonlar nedeni ile oluşan çeşitli sorunları içerir.

Alerji kelimesi, Yunanca’da diğer anlamına gelen allos sözcüğünden köken alır.

Astım ve saman nezlesi (alerjik rinit) gibi sık rastlanan birçok hastalık insanların büyük kısmında hiçbir semptoma yol açmayan maddelere karşı alerjik reaksiyonlar nedeni ile olmaktadır.

Alerjik reaksiyon, sadece vücut ilk karşılaşmadan sonra duyarlı hale geldiğinde, alerjene ikinci ya da sonraki maruziyet halinde ortaya çıkar. Alerjinin neden sadece bazı kişilerde geliştiği tam olarak bilinmemektedir, ancak sekiz kişiden yaklaşık birinde alerjenlere kalıtımsal (genetik) bir yatkınlığın yol açtığına dair görüşler vardır.

Alerji tipleri

Alerjilerde görülen uygun olmayan ya da aşırı reaksiyonlar, hipersensitivite reaksiyonları olarak bilinir ve dört farklı mekanizmadan herhangi birini gösterebilir (tip I ile tip IV hipersensitivite reaksiyonları olarak adlandırılırlar.)

Tip I hipersensitivite (aşırı duyarlılık) reaksiyonu nedir? Çoğu iyi bilinen alerji, alerjenlerin immün sistemini, immünglobulin E (IgE) olarak adlandırılan bir tipe ait olan ve deride ve mide iç duvarı, akciğerler ve üst solunum yollarında varolan hücreleri (mast hücreleri veya bazofiller) saran spesifik antijenler oluşturmak üzere uyararak ani semptomlar yaptığı Tip I (anaflaktik şok) hipersensitivite nedeni ile olmaktadır. Alerjenle ikinci kez karşılaşıldığında, IgE antikorlarına bağlanır ve mast hücreleri içindeki grandilerin alerji semptomlarından sorumlu olan çeşitli kimyasal maddeler salgılamasına yol açar. Salgılanan kimyasal maddeler arasında kan damarlarında genişleme, sıvının dokulara sızması ve özellikle akciğer hava yollarında kas kasılmaları yapan histamin bulunmaktadır.

Tip 1 hipersensitivite reaksiyonu ile ilişkili alerjik hastalıklar arasında alerjik astım, saman nezlesi, ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem, anaflaktik şok (alerjik şok), muhtemelen atopik egzama ve bazı besin alerjileri vardır. Bu reaksiyonun neden olduğu şikayetler arasında kaşıntı, şişme (ödem), aksırma, hapşırma, mukozal enflamasyon, egzama ve hırıltılı solunum gibi şikayetler olabilir.

Tip II ve tip IV hipersensitivite (aşırı duyarlılık) reaksiyonları nedir? Tip II ve tip IV hipersensitivite reaksiyonları Tip I reaksiyonlardan farklı mekanizmalara sahip olduğu için alerjilerde daha az adları geçmektedir. Ancak, derinin nikel gibi maddelerle uzun süre temasa yanıt verdiği kontakt alerjik dermatit, tuberkülin ve granulamatöz gibi durumlar tip IV hipersensitivite reaksiyonunun bir sonucudur.

Alerjik hastalıklar nasıl gelişir?

Alerjik hastalıklar, genetik yatkınlık ve çevresel etkenlerin bir arada bulunması ile gelişen kronik rahatsızlıklardır, bu nedenle alerjik hastalıklar bulaşıcı değildir.

Genetik yatkınlık ve çevredeki alerjenin bir araya gelmesi ile önce vücutta bebeklik çağından itibaren bir duyarlılık oluşur.

Bu duyarlılık nedeni ile bağışıklık sistemi normalde bu maddeye karşı salgılaması gereken lgE adında bir antikor salgılar.

Bu antikor kan dolaşımı sayesinde vücudun her yerine dağılarak bağışıklık sistemi hücrelerine yapışır ve alerjen vücuda tekrar ulaştığında hemen onu tanır ve çok şiddetli bir reaksiyon gösterir.

Bu reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminden salgılanan binlerce madde alerjenin etki yarattığı organda anormal derecede alerjik yangıya yol açar ve hastalığın belirtilerinin meydana çıkmasına neden olur.

Alerjiye neden olan alerjenler

Alerji tipleri arasında alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik astım, alerjik dermatid, alerjik konjonktivit, besin alerjisi, hayvan tüyü alerjisi, böcek sokmasına bağlı alerji gibi alerji çeşitleri vardır.

  • Saman nezlesine neden olan alerjenler: Bitkiler ve polenleri (çavdar, yulaf, çayır otu, çim, kolza, mantar sporları, huş ağaçları gibi), ev tozları, hayvan kepeği, hava kirliliği gibi alerjenler saman nezlesine neden olurlar.
  • Alerjiye neden olan besinler: Fındık, susam, çikolata, deniz ürünleri, yumurta, fasulyeler, fıstıklar, soya fasulyesi, arpa, yulaf, çavdar, havuç, patates, pirinç, kabakgiller, kuzu eti, hindi eti, üzüm, elma, şeftali, armut, erik, süt, buğday, mısır, çilek, kiraz, badem, kayısı, böğürtlen, ahududu, kola, kakao, turunçgiller, mango gibi besinler alerjiye neden olabilir.
  • Alerjiye neden olan böcek sokmaları: Arı sokması (bal arısı ya da yaban arısı), akrep, sivrisinek, örümcek yürümesi, kirpinin dikenlerinin batması ve benzeri hayvanların cilt üzerinde yürümesi veya ısırması alerjiye neden olabilir.
  • Alerjiye neden olan hayvan tüyleri ve salyaları: Kedi ve köpek gibi hayvanların kılları veya salyaları alerjiye neden olabilir.
  • Alerjiye neden olan kimyasallar: Lateks içeren malzemeler, sigara dumanı, parfümler, kolonyalar, kozmetik ürünler, deterjanlar, mesleki kimyasallar gibi maddeler alerjiye neden olabilir.
  • Alerjiye neden olan ilaçlar: Penisilinler, sülfonamidler, salisilatlar, lokal anestezikler, aspirin ve novalgin gibi ağrı kesiciler, kortikosteroidler, epilepsi ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları gibi ilaçlara karşı ve kişinin kullandığı herhangi bir ilacın içeriğinde bulunan etken maddeye karşı alerji gelişebilir.
  • Alerjiye neden olan tozlar: Ev tozları ve mesleki tozlar alerjiye neden olabilir.

Alerji yapan etkenler

Alerjik hastalıkların belirtileri

  • Alerjik rinit (saman nezlesi) belirtileri: Hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerin sulanması, baş ağrısı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Hasta bazı maddelere karşı alerji oluyor ise o maddenin uzaklaştırılması yeterli olabilir.

  • Alerjik astım belirtileri: Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, göğüs sıkışması gibi belirtiler alerjik olan veya olmayan astım belirtileridir.

  • Alerjik dermatid (alerjik egzama) belirtileri: Ellerde, ayaklarda ve yüzde yaygın şekilde kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık, göz altında koyu renkleşme, saçlarda kepeklenme, deride kalınlaşma gibi belirtilerdir.

  • Alerjik konjonktivit belirtileri: Gözlerde kaşıntı, gözlerde yanma ve göz yaşarması, batma hissi, kızarıklık ve gözlerin arkasında basınç hissi gibi belirtiler görülür.
  • Polen alerjisi belirtileri: Burun akıntısı ve kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler.

    yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozuklukları gibi belirtiler gösterir.

  • Besin (gıda) alerjisi belirtileri: Alerji yapan besinleri yedikten sonra, kusma, bulantı, kramp şeklinde karın ağrıları, ürtiker, egzama, baş ağrıları, ishal, astım, öksürük, hırıltı, tekrarlayan orta kulak problemleri, nezle ve burun akıntıları benzeri belirtilere rastlanır.

  • Böcek ısırığı alerjisi belirtileri: Gözlerde kaşınma, ürtiker, boğazda ve göğüste sıkışma hissi, gözlerde, dudaklarda ve dilde şişme, konuşma bozukluğu, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve tansiyon düşüklüğü gibi şikayetlere yol açar.

  • Hayvan alerjisi belirtileri: Burunda akıntı, kaşıntı ve tıkanma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, astım en sık karşılaşılan belirtilerdir. Bazı kişilerde egzama ve kurdeşen gibi belirtiler görülür.

  • Kimyasal madde alerjisi belirtileri : Tansiyon düşüklüğü, taşikardi ve kanda oksijenin azalması, kurdeşen, ürtiker, yüzde kızarıklık, ani nefes darlığı, kaşıntı, karın ağrısı, bayılma ve dudaklarda şişme gibi belirtiler lateks ve diğer maddelere karşı alerjilerde görülebilen belirtilerdir.

  • Toz alerjisi belirtileri: Toz alerjisi solunum yoluyla vücuda girdiği için solunum yollarında daha fazla soruna sebep olur. Toz alerjisi alerjik astım, alerjik bronşit, alerjik nezle, alerjik sinüzit, alerjik farenjit, alerjik geniz akıntısı gibi durumlar ile de kendini gösterebilir ve bu durumlara bağlı belirtiler görülür. Belirtiler arasında öksürük, hırıltılı solunum, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, burun akıntısı, burunda sızlama, hapşırma, baş ağrısı, orta kulak iltihabı, sinüzit, burunda kaşıntı gibi belirtiler olabilir.
  • İlaç alerjisi belirtileri: İlaç alerjisinde en korkulan şikayet alerjik şok gelişmesidir. Alerjik şok’da ürtiker, anjiyoödem, larinks ödemi, nefes darlığı, şuur kaybı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Alerjinin etkeni nasıl teşhis edilir?

Alerjik bir reaksiyon söz konusu ise ve nedenin ne olduğu bilinmiyorsa alerji testlerinden bir ya da birkaçını yaptırmak gerekir. Alerjinin nedeni bilinse de, şiddetli bir reaksiyonunuz bulunuyorsa, çoklu alerji söz konusu ise ya da doktor uzun sürecek ve maliyeti yüksek olan bir tedavi planı uygulayacak ise alerji testleri ile etkenin tam teşhisinin konulması gerekir.

Gerçek bir alerji tanısı konulduğunda sadece tedavi amaçlı ilaçlar kullanımı yeterli olmayacağı için koruyucu ilaçlar da kullanılır ve alerjenden uzak durulması da gerekir. Alerji için yapılan bazı testler bulunmaktadır. 

  • Cilt testi
  • İntradermal test
  • Yama testi
  • Radyoalergosorbant testi
  • Kan testleri
  • Uyandırma testleri
  • Akciğer fonksiyon testleri
  • Belirti günlüğü
  • Bağırsak biyopsisi
  • Çevresel testler
  • Uygulamalı kinesiyoloji
  • Kalp refleksi yöntemi
  • Saç analizi
  • Lökositotoksik test
  • Miller tekniği
  • Vega testi gibi birçok test ve yöntem alerjinin nedeni ve derecesi bulmak için uygulanan yöntemlerdir.

Alerji teşhisi

Alerji nasıl tedavi edilir?

Mümkün olduğunda, herhangi bir tipteki alerjinin en etkili tedavisi ilgili alerjenden kaçınmaktır.

Alerjik reaksiyonlarda ilaç tedavisi semptomları hafifleten antihistamin ilaçların kullanılmasını içerir.

Bazı antihistaminler, örneğin gece egzamaya bağlı kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan sedatif etkiye sahiptir; çoğu sersemlik yapmaz ve böylece gün boyu kullanım için de daha uygundur.

Sodyum kromoglikat etkin maddesini, montelukast etkin maddesini ve kortikosteroid içeren ilaçlar semptomların gelişmesini önlemek için düzenli şekilde kullanılabilirler.

Hiposensitizasyon (aşı tedavisi), arı sokması gibi özel alerjenlere karşı alerjisi olan az sayıda kişide işe yarayabilir. Tedavi, gelecekteki reaksiyonları durduracak olan antikorların oluşmasını sağlamak için giderek artan dozlarda alerjen verilmesinden oluşur. Hiposensitizasyon, ciddi alerjik reaksiyona yol açabileceği için yakın gözlem altında yapılır.

Alerji tedavisi

Benzer sağlık yazıları

Источник: //www.saglikocagim.net/alerjik-hastalklar/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.