Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

içerik

Boğaz Reflüsü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Boğaz reflüsü ses kısıklığı, geniz akıntısı gibi birçok belirtileri olan, mide asidinin geniz bölgesine kaçması sonucunda ses tellerinde ve gırtlağa zarar verecektir. KBB doktorlarına gidilir.

Boğaz Reflüsü

Boğaz Reflüsü

Midenin içerisinde bulunan yiyecekler, asitler ve diğer salgının mideye yemek borusundan girdiği zaman normalde aşağıya doğru bağırsaklara ulaşması için o yönde hareket etmesi gerekmektedir.

Yemek borusunun alt kasında bulunan mide ile olan bağlantı kısmında bir kas bulunur ve bu kas midenin içerisinde bulunanların yemek borusuna tekrardan dönmesini engelleyecektir. Bu kasın tam olarak kapanmaması durumunda ve midenin içerisinde bulunan gıdaların, asitlerin ya da salgıların yukarıya doğru kaçması sonucunda reflü meydana gelmiş olur.

Kişilerde iki tane reflü hastalığı bulunmaktadır. Mide reflüsü ve boğaz reflüsü olmaktadır. Boğaz reflüsüne larengofarengeal reflü de adı verilmektedir. Midede oluşan reflüsü ise Gastroözofageal reflü adı verilmektedir.

Midede reflü meydana geldiği zaman mide içerisinde bulunan asitlerin ya da yiyeceklerin yemek borusunun alt kısmında bulunan bölgeye kaçması sonucunda oluşur. Boğaz reflüsü ise midenin içerisinde bulunan asit ya da salgıların geniz bölgesine ya da ses tellerine kadar ulaşmasına neden olacaktır.

Yemek borusunda bulunan en alt kısmı oluşturan kasın, mide bulunarak yukarı gelen salgıların asit ya da sindirim enzimlerinin daha dayanıklı olması ile bilinmektedir. Mide içeriğinde her gün ortalama 30 civarında yemek borusu alt kısmına kaçabilir. Mide reflüsünün meydana gelmesi normal olmaktadır.

Boğaz reflüsünde meydana gelmesi durumunda ise mide de bulunan asidin ve sindirime bağlı olan enzimlerin dayanıksızlığı sebebi ile bunların boğaz bölgesine ulaşması sonucunda boğaz bölgesinde bulunan ses tellerine ya da yemek borusunun giriş kısmına ulaşması sonucunda salgı artmasına neden olacak bir durum meydana gelecektir.

Boğaz Reflüsü Belirtileri

Yediklerinin mideden boğazına kadar gelmesi durumunda geniz bölgesine ve ses tellerine değmesi sonucunda bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler ise şunlardır:

  • Sesin kısılması;
  • Boğazda yumru varmış gibi hissetme;
  • Sık sık takılma;
  • Sürekli öksürmek;
  • Sık sık boğazını temizlemek istemesi;
  • Geniz akıntısı oluşması;
  • Dilde değişik bir tat hissi;
  • Balgam;
  • Dil üzerinde ekşi hissi;
  • Çok pis ağızda koku.

Boğaz reflüsünü, mide reflüsünden ayırmakta olan özelliklerden bir tanesi de boğazında reflü olan bir kişinin midesinde reflü reflüsünde olanlar gibi hastalarda midede ağrı, mide bölgesinde şişkinliğin oluşma hissinin ya da göğüs arka bölgesinde ya da sırt bölgesinde üzerinde yanma hissi çoğu kişilerde olmaz.

Boğaz Reflüsü Nedenleri

Boğaz reflüsünün oluşma nedenleri arasından en sıklıkla gırtlak reflüden etkilenmesi sonucunda oluşmaktadır. Çünkü gırtlağın yemek borusuna çok yakın olması, gırtlağın çok hassas olması ve gırtlağa ulaşmış olan asitlerin daha çok uyarılması ile yanıtlar oluşturacaktır.

Bu durumda balgam üretimi artacak nefes sorunları da fazlalaşacaktır. Bu bölgede iltihabın gelişmesi sonucunda gırtlağın alt yutak bölgesinde direk bir şekilde ağrı oluşacaktır. Bu durumda da yanma ya da sızlama gibi bir durum ortaya çıkar.

Yemek borusunun en altında bulunan sfinker kasının tam olarak kapanmaması sonucunda yemek borusundan gırtlağa kadar ulaşacak asit sonucunda oluşacaktır. Bu asit gırtlak içerisine kaçacaktır. Asidin kaçması sonucunda kuru bir öksürük meydana gelecektir. Daha çok inatçı bir öksürük olur.

Balgam birikimi meydana gelir ve gırtlakta yanma oluşur.

Ödem meydana gelmesi durumunda ses telleri de fazlasıyla etkilenecektir. Bu durumda da ses kısıklığının oluşması söz konusu olacaktır.

Boğaz Reflüsü Tedavisi

Boğaz şikayeti olan bir hastanın ilk olarak kulak burun boğaz doktoruna gitmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsüne Kulak Burun Boğaz bölümü bakar.

Boğaz reflüsünün tanısını koyabilmek için hastanın ilk olarak şikayetleri dinlenmeli ve fiziksel olarak muayenesinin yapılması gerekmektedir. Endoskop denilen bir kameralı tıbbi cihaz yardımıyla hastanın boğazını, ses tellerinin muayenesinin yapılması gerekecektir.

Bunun için burun bölgesinden ince bir hortum yollanarak yemek borusundan mideye kadar ulaşır, ses telleri gırtlak incelenerek tanısı konulur. 

Boğaz reflüsü oldukça zor bir süreç olmaktadır. Bunun için hastanın kendisine zaman vermesi gerekmektedir. Doku hasarının yeniden kazandırılması ile başlayacak tedavi içerisinde ilk olarak hastanın bir takım ilaçlar kullanması ve yaşam tarzında da değişiklikleri yapması istenecektir. Hastalığın tedavisinde kullanılan 4 grup iiaç bulunmaktadır.

Bunlar reflü tedavisinde etkili olan ilaçlar olmaktadır. Doktor tarafından her zaman için ilaçların reçete edilmesi gerekmektedir. Hedeflenen tedavi yöntemi ilk olarak doktor tarafından reçete edilmiş ilaçların ilk olarak dozunun uygulanmasıdır.

Eğer hasta bu ilaçlara uyum sağlıyor ve iyileşme belirtileri de gösteriyorsa hastanın ilaç dozu düşürülmesi gerekmektedir.

Boğaz Reflüsü Yaşam Tarzı Değişikliği

Yemek yediğiniz zaman tıka basa midenizi dolduracak şekilde yemekler yemekten kaçınmanız gerekiyor. Ger zaman için az az ve sık yemek tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Gece uyumadan 4 saat öncesinde en son yemeğinizi yemiş olmalısınız.

Daha yüksek yastıklarda uyumanız boğazınıza asit kaçmasını engelleyecektir. Aşırı sıkı olan özellikle de midenize baskı uygulayacak kıyafetleri giyinmekten kaçınmalısınız. Yemek yedikten sonra spor yapmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Tüketmemeniz gereken bir takım gıdalar olacaktır. Gün içerisinde de bu gıdaları almaktan kaçınmalısınız. Acılı yemekler, her türlü baharat, yağlı yiyecekler, gazlı içecekler ve alkolden uzak durmanız gerekmektedir.

Hamur ürünlerinden kaçınmanız ve tüketmemeniz gerekmektedir. Yağlı süt, yoğurt tüketmeniz sakıncalı olacaktır. Sigara içmeyin. Ekşi olan ürünler tüketilmesi mideye zarar verecektir. Kızartılmış ürünleri asla tüketmemeli bunun yerine hep haşlama ürünlerini tüketmelisiniz.

En az gün içerisinde 2 litre su tüketmelisiniz.

(1 votes, average: 5,00 5)
Loading…

Источник: //midemikrobu.com/bogaz-reflusu.html

Boğaz Tahrişi : Neden Olur, Nasıl Geçer?

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

En hassas organlarımızdan biri olan boğaz; belli başlı mikrop ve virüsler sebebiyle enfeksiyon kapıp tahriş olabilir. Bu tahriş sonucu ses kısılması, sesin çatallı çıkması gibi problemler meydana gelebilir.

Günlük hayattaki rutin davranışların da sebep olabildiği bu problem karşısında birçok insan doktora gitme ihtiyacı hissetmiyor, boğazındaki tahrişi hafife alıyor. Ancak şiddetli ağrıların olduğu ve iyileşme görülmeyen durumlarda bir doktora görünmekte fayda vardır.

Bu açıdan ilk etapta bireysel olarak uygulanabilecek yöntemlerle boğaz tahrişi kaç günde geçer sorusu da 1 hafta olarak cevaplanabilir. Her yaş grubundaki insanlarda görülebilmesi muhtemel problem olsa da genellik 4-7 yaş arasındaki çocuklarda daha çok görülür.

Virüs kaynaklı gelişen boğaz tahrişi ateşle beraber seyreder. Boğaz tahrişine birçok etken sebep olabildiği gibi tedavi yöntemleri de yine aynı şekilde geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.

Boğaz tahrişi, fazla sıcak veya fazla soğuk bir şekilde tüketilen içecekler sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi birçok solunum yolu enfeksiyonu da bu sorunu tetikleyebilir. Genel olarak mikropların kol gezdiği kış aylarında boğazlarda tahrişe rastlanması daha muhtemeldir.

1. Boğazın kuru olması

Boğazın normal şartlar altında devamlı olarak nemli olması gerekir. Solunan havada bulunan nem oranının azalmasıyla boğaz kurur. Gırtlak ve boğazdaki birçok bölge konuşma ve yutkunma gibi aktivitelerde devamlı olarak hareket halinde olduğu için boğazdaki nem oranının yeterli seviyelerde olması elzemdir.

2. Alerji

Genellikle mevsim geçişlerinde ya da bazı gıdalara karşı vücudun gösterdiği reaksiyon sonucu boğaz tahriş olabilir. İlkbahar mevsimine geçişte havada uçuşan polenler özellikle alerji hassasiyeti olan kişilerin boğazlarını hassaslaştırıp tahrişe neden olur. Aslında uçuşan polenlerin etkisi devamlı olarak hapşırma ve öksürme şeklinde görülür.

Şiddetlenen hapşırık ve öksürüklerin bir sonucu olarak boğazda tahriş sorunu yaşanabilir. Hatta sert öksürükler boğazın yırtılmasına dahi neden olabilir.

Öksürük, ses kısıklığı, eklem ağrısı, gırtlakta kızarıklık, kuruma ve yanma, geniz akıntısı, yutma güçlüğü, ateş, kulak ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme boğaz yırtılması belirtileri arasındadır.

Alerji Konusunda Daha Detaylı Bilgiler İçin: Alerji Rehberi

3. Grip ve soğuk alınganlığı

Özellikle havaların soğuduğu dönemlerde rastlanan soğuk algınlıkları, solunum sisteminde oluşturdukları enfeksiyonlar nedeniyle boğaz tahrişe neden olur. Tedavi edilmeyen tahriş iltihap oluşturarak enfeksiyonun yayılmasına sebebiyet verebilir.

4. Reflü

Bir sindirim sistemi hastalığı olan reflü sonucu vücutta meydana gelen semptomlar boğazı olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü reflü hastalığında midede biriken asit hareket eder. Bu asidin boğaza kadar ulaşması ise tahrişe yol açar. Mide asidi nedeniyle oluşan boğaz tahrişi şiddetli ağrılarla birlikte görülür.

Reflü İle Alakalı Tüm Detaylar İçin: Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

5. Östaki borusu

Orta kulak östaki borusuyla direkt olarak genze bağlıdır. Bu orta kulakta bulunan ve oradaki sıvıyı akıtmayı sağlayan boru yani bir drenaj borusu olan östaki borusu eğer tıkanırsa iltihaba sebep olur. Bu durum da östaki borusu genze bağlı olduğundan direkt olarak boğazları etkiler ve tahrişe neden olur.

Boğazda tahrişe neden olan durumlar yalnızca bunlardan ibaret değildir. Boğaz tahrişi sigara gibi tetikleyicilerle de ortaya çıkabilir. Pasif içici olmak dahi bu sorunun ortaya çıkması için yeterli bir sebeptir.

Sürekli olarak sert bir şekilde öksürmek, yüksek sesle konuşmak, bademcik ameliyatı olmak, bademcik iltihabı, hava kirliliği, yemek yerken sert bir cisim yutmak da boğazda tahrişe neden olabilecek etkenler arasındadır.

Boğaz Tahrişi Nasıl Geçer?

Boğazda kaşınma ve kuruluk hissetmeyle başlayan boğaz tahrişiyle beraber boğaz bölgesinde iltihaplanma görülüyorsa mutlaka bir uzman doktorun kontrolünden geçilmelidir. Doktorun yapacağı tetkikler sonucu vereceği antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır.

Tedavi edilmeyen ve önemseyen boğaz iltihabı ağrıları bir süre sonra şiddetlenerek önüne geçilemez bir hal alabilir. Bunun için antibiyotiklerle iltihabın kurutulması önemlidir.

Eğer iltihap söz konusu değilse alternatif tıp yöntemleri uygulanabilir.

1. Tuzlu su

1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz karıştırarak hazırladığınız karışımı gargara yapın. Burada kullanılan su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.

Çünkü sıcak su boğazı yumuşatır ancak çok sıcak su zaten tahriş olmuş boğazın acımasına neden olabilir. Günde en az 2 kez bu karışımı düzenli bir periyotta gargara yapın.

Bu uygulama sonucu boğaz kaşıntısı, balgam, geniz akıntısı gibi durumlardan da kurtulup tahriş olmuş boğazınızın yumuşadığını görebilirsiniz.

2. Limonlu su

Tıpkı tuzlu su gibi boğaz tahrişine limonlu su da iyi gelir. Hazırlanacak karışım boğazda bulunan bakterilerin yok edilmesine katkı sağlayarak enfeksiyon kapmış, iltihaplanmış boğazın tahrişinin geçmesine ve iyileşme süresinin kısalmasına yardımcı olur.

Boğaz tahrişine iyi gelen limonlu su karışımı hazırlamak için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı yeni sıkılmış limon suyu ekleyip karıştırın. Bu karışımla yapacağınız gargara boğazı yumuşatır. Hastalığın iyileşmesi için tercih edilebilecek iyi bir tedavi yöntemidir.

3. Elma sirkesi

Öksürükten tahriş olan boğaza ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri de elma sirkesidir. Çünkü elma sirkesi, antiseptik özelliği sayesinde enfeksiyonları gideren doğal bir antibiyotiktir.

Birçok hastalığa iyi gelen elma sirkesi, zararlı bakterileri ortadan kaldırırken boğazda oluşan tahrişleri iyileştirir. Bunun için 1 kaşık elma sirkesini 1 bardak ılık suya ekleyin.

Bu karışımı 1 tatlı kaşığı bal ve az miktarda zencefil ilave edin ve hazırladığınız bu karışımı karıştırın. Ardından karışımı yutabilirsiniz.

4. Bal, zencefil ve limon karışımı

Sabah uyandığınızda ya da gece yatmadan önce zencefil, bal ve limonla hazırladığınız karışımı yediğinizde boğazınızda rahatlama ve yumuşama hissedebilirsiniz. Bu karışım; 1 tatlı kaşığı bala 1/4 çay kaşığı zencefil ve birkaç damla limon sıkılarak oluşturabilir.

Burada zencefilin ayarını iyi tutturduğunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer zencefili çok fazla koyarsanız tadındaki acılık hoşunuza gitmeyebilir.

Boğazı az da olsa yakarak rahatlama neden olan bu karışım sert öksürük sorunuyla mücadeleyle edenler için de etkili bir çözümdür.

Ayrıca 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı zencefil ve yarım limon sıkarak oluşturacağınız karışımla gargara yapmanız da boğazınızı rahatlatarak tahrişe iyi gelir.

5. Adaçayı

Bal ve limon eklenerek hazırlanacak adaçayı boğaz tahrişine iyi gelir. Günde 2-3 bardağı geçmeyecek şekilde tahriş iyileşene kadar adaçayı tüketilebilir.

Источник: //sebboy.com/bogaz-tahrisi-neden-olur/

Reflü Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Reflü, toplumda oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Haftada bir kez reflü sorunu yaşan kişiler üzerinde yapılan araştırmada, toplumun %20'sinde görüldüğü tespit edilmiştir.

Görülme sıklığına cinsiyet açısından bakıldığında, kadın ve erkek arasında bir fark olmadığı gözlemlenmiştir.

Belirtileri sık sık ülser ile karıştırılsa da ikisi farklı hastalıklardır ve her ikisi de ciddiye alınarak tedavi edilmelidir.

Reflü birçok insanın günlük hayatını zorlaştıran, oldukça rahatsız edici ve farklı sonuçlar doğurabilen, ciddi bir mide hastalığıdır.

Genellikle yanmalar olmadıkça pek önemsenmez ama ilerleyen zamanlarda mide yanması fazlasıyla rahatsız edici hale gelir. Reflünün görülmesinde yemek borusunun ve mide kapakçığının etkileri büyüktür.

Bu ikisinin düzgün çalışmaması reflüye neden olabilir. Dünyada da sıkça görülen bir hastalıktır ama ülkemizde her 5 kişiden biri reflü hastasıdır.

Ülseratif Kolit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bu durumun son zamanlarda artış göstermesinin en önemli nedenleri, hazır gıda tüketiminin artması ve sağlıksız yaşam şartlarıdır. Reflü kimi zaman da genetik faktörler nedeniyle görülebilir. Reflü hastalığının bulunması durumunda anlaşılmamasına imkan yoktur.

Sürekli mideyi ve boğazı yakan bir asit söz konusudur. Hatta bazen öksürüğe bile neden olabilir ve soğuk algınlığı sonucunda görülen öksürükle karıştırılabilir. Doğal olarak tedavi sonrasında iyileşme görülmez ve çok sonra reflü olduğu anlaşılır.

Reflü Nedir?

Midedeki asit doğal olarak bulunması gereken bir maddedir ama çeşitli nedenlerle asidin artması ve bu asidin, mideden yemek borusuna oradan da ağza kadar gelmesi reflü olarak tanımlanır. Uzun sürmesi halinde yemek borusu tahriş olur ve kendini koruyamadığı için tahriş olmaya devam eder. Reflüden korunmak için yaşamınıza özen göstermeli yeme-içme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.

Reflü sadece bir mide hastalığı olarak düşünülmemeli, tedavi edilmediği şartlarda beraberinde getireceği hastalıklar da bilinmelidir. Örneğin mide kapakçığından kaçan asit eğer akciğere ulaşırsa zatürreye yol açabilir.

Genelde yetişkinlerde görülür ancak, çocuklarda meydana gelen reflü büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Midenin bir kısmı daralır, sindirim kanalında kanamalar olur. Özofajit, larenjit, farenjit, astım ve bronşit meydana gelebilir.

en tehlisi de mide kanserine yol açabilir.

Reflünün Nedenleri Nelerdir?

Reflünün nedenleri arasında en genel olarak yanlış beslenme yer almaktadır. Kişilerin son zamanlarda sık sık tükettiği hazır gıdalar bu durumu tetiklemiştir. Bunun dışında asitli meyve sebzelerden ve asitli içeceklerden çok fazla tüketmek, reflünün nedenleri arasındadır. Yeme-içme alışkanlıkları dışında genetik faktörler ve stres de reflü konusunda etkilidir.

Gastroözafagial reflülerin asıl sebebi yemek borusunun uzun süredir ve aşırı miktarda mide asidi ile temas etmesidir. Mide asidik içeriği eğer uzunca bir süre yemek borusu ile temas ederse, burada tahribat yaratacak ve yenilen yakıcı veya acı gıdalardan sonra yanma hissi oluşturacaktır.

Reflünün Belirtileri Nelerdir?

Mideden boğaza doğru gelen yanma hissi özellikle geceleri artış gösterir. Bazen akciğerlerde bile yanma hissi görülebilir. Asit neticesinde de boğazda ağrı, öksürük görülebilir.

Asit salgısı çok arttığında mide bulantısı yaşanabilir. Mide bulantısıyla beraber yiyeceklerden tiksinme durumu gözlemlenebilir. Eğer asit midede tahrişe neden olmuşsa ve yaralar mevcutsa ağrı da görülebilir.

Ağıza gelen acı su ve oluşan ağız kokusu bir diğer belirtilerdir.

Reflünün sebep olduğu göğüs ağrısı bazen kalp ağrısı ile karıştırılır. Hatta hastaların bir kısmı bu şikayetlerle doktora başvurur. Ancak yapılan tetkikler sonucun reflü teşhisi konur.

Bundan başka geçmeyen sürekli öksürük, boğazda dolgunluk hissi buna bağlı olarak sürekli temizleme isteği, ses tellerinde nodül oluşması, larenjit ve farenjit gibi boğaz enfeksiyonları da reflüyü işaret eden durumlardır.

Reflü belirtileri genel olarak; alkol, taze sıkılmış meyve suları, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar ile çikolata gibi şeyler yendiği zaman ortaya çıkmaktadır. En sık rastlanan belirti ise yemeklerden sonra ortaya çıkan ve mideden boğaza doğru uzanan yanma hissidir. Reflünün genel belirtilerini akılda daha kalıcı olması adına şu şekilde listeleyelim;

  • Ağıza acı tat gelmesi.
  • Ağız kokusu.
  • Geçmeyen öksürük.
  • Ses kısıklığı.
  • Geğirti.
  • Boğazda gıcık hissi.
  • Tedaviye yanıt vermeyen astım nöbetleri.
  • Midede yanma hissi.
  • Boğazda çok şiddetli yanma hissi.
  • Yukunma zorluğu.
  • Yutarken yemeklerin boğaza takılıyor hissi.
  • Tedavi edilemeyen farenjit.

Reflüden Korunma Yolları Nelerdir?

Reflünün belki de tedavisinden de önemli olan durum önleme yollarıdır. Eğer yaşam tarzınıza ve bazı alışkanlıklarınıza dikkat edersenz bu tür sorunların önüne geçebilir ve o can sıkıcı durumların yaşanmasına engel olabilirsiniz.

Reflü oluşumu nasıl önlenir sorusunun ilk cevabı sigarayı bırakmak olmalıdır. Uzmanlar bu şikayetin daha çok uzun zamandır sigara içen insanlarda meydana geldiğini belirtmektedir.

Reflüyü önleme yollarından diğerleri ise şu şekildedir;

  • Günlük hayatınızda alkolden, asitli hazır içeceklerden, yoğun baharatlardan, soğan ve sarımsaktan uzak durmalısınız. Asitli içeceklerin zararları için tıklayın.
  • Yemek yedikten sonra hemen uzanmayın çünkü bu durumda yedikleriniz asitleriyle beraber ağzınıza gelebilir. Üstelik mide asidi salgılanması yatarken çoğalır.
  • Yatarken baş ve boyun kısmınızın yukarıda kalmasına özen gösterin.
  • Kilolu kişilerde reflü, kendisini daha çok hissettirir. Bu nedenle zayıflamak sizi rahatlatacaktır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, bu yazımıza göz atın.
  • Aşırı zorlandığınız hareketlerden ve dar kıyafetlerden uzak durun. Bunlar midede baskıya neden olarak asidin kaçmasına sebep olur.
  • Sigara tüketimini sonlandırmanız gerekecek çünkü sigara içtikçe mide asidi salgılanmasına artış görülmektedir.
  • Az ama sık yemeye çalışın.
  • Aşırı yemekten kaçının, midenin uzun süre dolu olması da bir reflü etkenidir.
  • Kızartma gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durun.
  • Kafeinli içecekleri çok fazla tüketiyorsanız bunu en aza indirmeye çalışın.
  • B12 vitamini ve magnezyum eksikliği reflüye sebep olduğundan, vücuttaki az olan mineral ve vitaminleri tespit ederek yerini doldurmaya çalışın.
  • Osteoporoz ve kemik kırıklıkları ilaçları ile kanı sulandırıcı ilaçların uzun süreli kullanımı da midede asit yapmaktadır. Bu ise dolaylı olarak reflü sebepleri arasında değerlendirilebilir. O nedenle hangi tür ilaç olursa olsun, uzun süreli kullanımlarda doktorunuza bu durumun oluşturacağı yan etkileri sorarak önlem almalısınız.

Reflü Tanısı Nasıl Konulur?

Reflünün kesin tanısının konulabilmesi için endoskopi yapılması gerekir. Bu şikayetlerle gelen hastalara genellikle yapılır. Endoskopi ile kapakçığın durumu, yemek borusu ve midenin iç yüzeyi gözlemlenebilir. Bazen ağızdan, boğaz kısmına bakarak tahriş, kızarıklık gözlemlenebilir. Ancak şikayetlerle beraber bunlar yetersizdir. Kesin tanı için endoskopi şarttır.

Guatr Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Reflünün Tedavisi Nedir?

Reflü hastalarına genellikle asit önleyici ve giderici ilaçlar verilir. Bu ilaçların düzenli kullanılması sonucunda reflü şikayetleri geçer ama nüks etme olasılığı yüksektir. Bu durumda tekrar endoskopi istenmeden ilaçlar verilebilir. Bunun yanında sadece basit asit gidericilerle de çözüm aranabilir.

Ancak tüm bunlara rağmen şikayetler sonlanmıyorsa; cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. Kapakçık operasyonları bunların başında gelir. Operasyon ve tedavi sonrasında alışkanlıklar gözden geçirilmeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Aksi takdirde cerrahi tedaviden sonra bile tekrar görülebilir.

Источник: //bilgihanem.com/reflu-nedir/

Boğaz Reflüsü | Boğaz Reflüsünün Tedavisi

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Yaygın bir hastalık olan reflünün iki türü bulunmaktadır ve bunların tedavisi farklıdır. Reflü gelişimi, uzun bir zaman almakta ve tedavisi için günümüzde pek çok yeni yöntem kullanılmaktadır.

Günümüzün yaygın hastalıklarından biri olan reflünün aslında GÖR (Gastroözefageal Reflü) ve LFR (Larengofarengeal Reflü – Boğaz Reflüsü) olarak ifade edilen iki ayrı şekli bulunmaktadır.

Bunlardan GÖR (Gastroözefageal Reflü), mide asit içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır ki bu hastalığı olan kişiler genellikle dâhiliye doktorlarına başvururlar.

Ancak daha sık görülen LFR (Larengofarengeal Reflü) hastalığında bu asit içeriği yemek borusunu da geçerek yutağa ve oradan da gırtlağa, ses tellerinin arkasına kadar gelir. Bu hastalar ise genellikle KBB uzmanına başvurmak zorunda kalırlar.

Boğaz reflüsünün nedenleri nedir?

Kilo fazlalığı, yağdan zengin diyet, geç vakitte yemek yeme alışkanlığı, stres, mide pozisyonunda değişiklikler (fıtık vb.) gibi sebeplerle mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın tam kapanamamasına bağlı olarak, midedeki asidin yemek borusuna ve daha da ilerlemesi durumunda boğaza kadar ulaşmasına neden olabilir.

Hastalık nasıl gelişir ve seyreder?

Hastalık uzun bir süre çok hafif belirtilerle ve mide hastalığını akla getirmeyecek şikâyetlerle devam ettiğinden genellikle yanlış teşhislerle tedavi edilmeye çalışılır ya da hasta tarafından pek önemsenmez. Bu da beraberinde doku harabiyetini artırarak iyileşmenin gecikmesine neden olur. Hastalar genellikle faranjit veya tonsillit gibi teşhislerle uzun süre antibiyotik kullanırlar.

Hastalığın belirti ve bulguları nelerdir?

Kuru öksürük (özellikle yattıktan sonra artan), ses kısıklığı, ses yorulması, boğaz ağrısı ve yanmaları, sık sık boğaz temizleme zorunluluğu hissetme, sık faranjit, sinüzit ve bademcik iltihabı atakları geçirme, geniz akıntısı gibi şikâyetler reflü varlığını düşündürmelidir.

Boğaz reflüsü nasıl teşhis edilir?

Endoskopik yöntemle yapılan ses telleri muayenesinde gırtlağın arkasında görülen ödem, kızarıklık ve doku kabarıklıkları reflünün yarattığı değişiklikler olarak değerlendirilir.

Mideden gelen ve yemek borusunu da geçen asit salgısı üst yemek borusu kapakçığını aşarak, oradan nefes borusuna doğru taşar tarzda dökülür. İşte burası gırtlağın arka yüzeyidir ve tüm değişiklikler de burada oluşmaya başlar. Bu bulgular reflü varlığını düşündürmektedir.

Larengofarengeal reflü için yapılacak testler ise baryumlu yemek borusu grafileri, asit pefüzyon testi gibi reflünün sebep olduğu tahrişi tespit etmeye yönelik testlerdir. Doğrudan Larengofarengeal reflüyü tespit etmedikleri için tanı değerleri düşüktür.

Yemek borusu endoskopisi ve mukozadan biyopsi alınması ise tipik reflü bulguları olanlarda ilk yapılacak incelemedir ve doğrudan teşhise yönlendirir.

Boğaz Reflüsü tedavisi nasıl yapılır?

Boğaz (Larengofarengeal) reflüsü tedavisinde üç seçenek vardır. Bunlar;

  • Yaşam tarzında ve günlük alışkanlıklarda yapılan sosyal düzenlemeler (gıda düzeni, kilo fazlalıklarıyla mücadele vb.),
  • Asit salgısını azaltan ve nötralize eden ilaçların kullanımı,
  • Cerrahi tedavi olarak sayılabilir.

İlaç tedavisinin yanında, yaşam koşullarında yapılacak bazı basit düzenlemeler, reflünün önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Reflünün oluşmaması için bariyer görevi gören fonksiyonları olumsuz etkileyen günlük hayat tarzının, yeme alışkanlıklarının ve yaşam koşullarının ortadan kaldırılması veya düzeltilmesi, tedavinin her döneminde uyulması gereken önlemlerdir.

Önlemlerin en önemlileri aşağıda belirtilmiştir:

  • Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yüksekte olması yararlıdır. Bunun için yastık sayısı arttırılabilir veya yatağın baş kısmı yükseltilebilir.
  • Sol tarafınıza dönerek yatılması tavsiye edilir.
  • Akşam yemeğinin mümkün olduğunca erken yenmesine özen gösterilmeli; yemek sonrası ile uyku arasında en az 2-3 saatlik bir sürenin olmasına dikkat edilmelidir.
  • Fazla kilolar verilmelidir. Çünkü karın içi basıncı arttıracağından, yakınmalar şiddetlenebilir.
  • Nane, nane şekeri, çikolatalı, aşırı yağlı ve ağır tatlılı yiyeceklerin mümkün olabildiğince az tüketilmesine dikkat edilmelidir. Çünkü bu tür yiyecekler yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın basıncını düşürür ve mide boşalmasını geciktirir.
  • Baharatlı yiyecekler, domates ve ürünleri, sarımsak, soğan, portakal suyu, kolalı sitrik asitli içecekler ve kahve; özofagusu aside duyarlı olduğu bilinen hastalarda, özofageal duyu reseptörlerini doğrudan uyarmak suretiyle septomlara neden olabilirler.
  • Az yağlı ve protein bakımından zengin gıdaların yer aldığı bir diyet uygulanması uygun olur.
  • Bir defada çok fazla yemek yerine sık sık ve az miktarda yemek tercih edilmelidir.
  • Alkol ve sigara kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Karın bölgesini sıkan kıyafetler, korse, kuşak, dar pantolon ve kemer kullanılmamalıdır.
  • Beyaz leblebi yemek ve sakız çiğnemek bazen şikâyetleri önlemede yararlı olabilir.
  • Bazı egzersizler reflüye sebep olabilir.
  • Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyü arttırabilir.
  • Gebelikte karın içi basınç artışı da reflüye neden olabilir.

Randevu almak için tıklayınız.

Tarih: 2.2.2017 14:55:00, Editör: Fulya Taşan

Bu sayfayı paylaşmak ister misiniz?

Источник: //www.anatomica.com.tr/bogaz-reflusu

Boğazda Takılma Hissi Boğazda Birşey Var Hissi Nedenleri Psikolojik mi

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Boğazda takılma hissi, boğazınızda aslında bir şey yokken bir yumru varmış gibi hissetme hissidir. His gelir ve geçer. Bu his yutkunmayı zorlaştırabilir. Boğazda takılma hissinin kesin bir sebebi yoktur.

Boğazda takılma, yumru hissine geğirme de eşlik ediyorsa bu durum genellikle GERD yani reflü hastalığına işaret eder. Boğazda takılma hissi nefes darlığı ile beraber görülüyorsa bu durum da çoğu zaman psikolojik sorundan kaynaklıdır.

Boğazda takılma hissine kimi zaman boğaz kuruluğu da eşlik edebilir.

Boğazda Takılma Hissi Nedir?

Boğazda takılma hissi terimi, bir kişinin boğazında yumru hissetmesi sonucu boğazı kontrol edildikten sonra aslında bir şey olmadığı tespit edildiğinde kullanılır.

Boğazda Takılma Hissinin Nedenleri Nelerdir?

  • Stres ve kaygı, psikolojik sorunlar
  • Boğaz kanseri
  • İlaçların yan etkileri
  • Genişleyen tiroid bezi
  • Asit reflü
  • Geniz akıntısı
  • Servikal spondiloz

Boğaz Kanseri

Boğaz kanseri boğazda (yutak), ses telleri (gırtlak) veya bademcikte bulunan kötü huylu tümörlerin gelişmesiyle sonuçlanan bir durumdur. Boğaz kanseri de boğaz da yumru hissine yol açabilir.

Asit reflü

Asit reflü, GERD olarak da bilinir, midedeki asitli içeriklerin yemek borusuna çıkmasıyla oluşur. Asit reflü de boğazda takılma hissi nedenlerindendir.

Aşırı Aktif Tiroid

Tiroid ensenizde, köprücük kemiğinizin hemen üzerinde bulunan kelebek şeklinde olan bir bezdir. Hormon üreten endokrin bezlerinden biridir.

Tiroid bezleri kalp atış hızınızı ve kalori yakma hızınızı kontrol eder. Eğer tiroid aşırı aktifse, vücudun ihtiyacından fazla tiroid hormonu salgılar. Bu hipertiroidizm olarak adlandırılır.

Troidlerin çok çalışması da boğazda takılma hissine sebep olabilmektedir.

Stres ve kaygı

Strese maruz kalan bir kişi, stresin boğaz kaslarının büzülmesine sebep olabileceğinden boğazda sıkışma yaşayabilir. Hasta, stresli durumla karşılaştığında zor yutkunabilir veya boğulma hissi hissedebilir.

Larenjit veya Farenjit

Boğaz takılma hissi aynı zamanda viral, bakteriyel veya mantar faktörlerinin neden olduğu bir boğaz enfeksiyonu olan farenjitin bir belirtisidir. Bu durumda, takılma hissi boğazda ağrıya, öksürüğe ve ateşe yol açar. Analjezikler, antibiyotikler ve steroidler tedavi olarak reçetelendirilebilirler.

Gastroözofageal Reflü

Bazı durumlarda, asit reflü hastaliği boğazda takılma hissine sebep olabilir. Mide ekşimesi veya yanma hissi, gastrik sıvıların veya midedekilerin yemek borusuna geri akışı veya çıkmasıyla oluşabilir.

Psikolojik sağlık durumları ya da ruh hali değişiklikleri.

Bazı insanlarda anksiyete bozuklukları ve depresyon, boğazda takılma hissini tetikleyebilir.

Retrofarengeal Apse

Retroparengeal apse boğazın arka yüzeyindeki dokularda biriken irinlerdir. Bu, potensiyel bir hayatı tehdit eden tıbbi durumdur.

Strep Boğaz

Strep boğaz, boğazın kaşınmasına ve ağrımasına ve boğazda takılma hissine sebep olan bakteriyel bir boğaz enfeksiyonudır.

Özofajit

Özofajit, ağızdan mideye yemek taşıyan kaslı bir tüp olan yemek borusunun iltihaplanmasıdır. Belirtileri acı çektiren zor yutkunma ve göğüs ağrısıdır.

Akalazya

Akalazya hastalığı yemek borusu ile mide arasındaki kapağın açılamaması nedeniyle yutma güçlüğü demektir. Bu durum da boğazda yumru hissine yol açabilir.

Boğazda Takılma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Boğazda takılma hissinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin;

  • Eğer bu durum gastrik reflüden kaynaklıysa doktorun bildirdiği anti-reflü tedavisini uygulayın. Asit reflü için tedavi, antasit ilaçları ve asit-bastırma ilaçlarını içerir.
  • Sigarayı bırakın.
  • Stres tedavisi, eğer problem stresten kaynaklıysa antidepresan ilaç kullanılabilir.

Aşağıdaki adımlar evde denenebilir

  • Boğazınıza sıcak kompres uygulayın. Bunun için sıcak su torbasını boğazınıza tutun. Yahut temiz bir bezi ütüleyip bunu boğazınıza sarın.
  • Sakız çiğneyin
  • Bolca ılık sıvı tüketin. Günde yaklaşık 2 litre tavsiye edilir.
  • Esneme, boğazdaki kasları gevşetmek için çok iyi bir tekniktir. Boğazınızın arkasını esneyerek gerdirin. Bunu olabildiğince sık yapın.
  • Bu alışkanlığınız boğazınızda daha fazla sıkışma yaptığından boğaz temizlemekten kaçının, takılma hissini gidermez.
  • Boğaz kaslarını gevşetmek için bir Botox enjeksiyonu yaptırabilirsiniz.
  • Derin nefes alma egzersizleri gibi rahatlama yöntemlerini kullanın.
  • İyice ağlayın. Boğazda takılma hissinin nedenleri üzüntü gibi çözülmemiş duygularla alakalı olabilir. Ağlamak geçici de olsa bu güçlü duygulardan kurtulmanıza ve hissin giderilmesine yardımcı olabilir.

Источник: //selmasultan.com/bogazda-takilma-hissi-bogazda-birsey-var-hissi-nedenleri-psikolojik-mi

Boğaz Yanması Nedenleri

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Boğaz yanması neden olur? Hemen hemen herkesin muzdarip olabileceği boğaz yanması oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Bu rahatsız edici hissin pek çok nedeni olabilmektedir. Bu durumda, hissedilen yanmanın hafifletilmesini sağlamak için öncelikli olarak, bu duruma neyin neden olduğunu tespit etmek gerekmektedir. (1)

Boğaz yanması nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanmaktadır:

Gastroözofageal Reflü Hastalığı

Boğaz yanması sıklıkla bir gastroözofageal reflü hastalığı belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık geliştiği zaman, midede bulunan asitli içerik mideden yukarı yani yemek borusuna doğru geri dönmektedir. Sonuç olarak da, asitli içerik boğazda yanma hissine neden olmaktadır. Ayrıca, ağızda hoş olmayan ekşi bir tat, mide bulantısı ve tahrişi gibi belirtiler de yaşanmaktadır. (2)

Alerjiler

Boğaz yanmasının bir diğer nedeni ise alerjilerdir. Alerjenin solunması durumunda, boğazda tahriş meydana gelmektedir ve yanma hissedilmektedir. Çevre kirliliği ve bazı gıdalar da boğazı tahriş edebilmektedir. Ayrıca, iltihaplanma, kaşıntı, mide bulantısı ve baş ağrısı da yaşanabilmektedir.

Yemek Borusu İltihabı (Özofajit)

Özofajit, yemek borusunun iltihaplanması sonucu meydana gelmektedir. Bu durumda, boğaz yanması bir belirti olarak gelişebilmektedir. Ayrıca, göğüs ağrısına ve çok fazla geğirmeye de neden olabilmektedir. (3)

Yanan Ağız Sendromu

Yanan ağız sendromu, dil, dudak, diş etleri, damak, ağız ve boğazda uzun süreli yanma ve ağrıya yol açan bir durumdur. Belirgin bir nedeni bulunmamaktadır. Bu sendroma sahip olan kişiler ağız ve boğazda hissedilen yoğun kuruluk ya da ağızda tuzlu metalik bir tat gibi problemler yaşayabilmektedir. (4)

Viral ve Bakteriyel Enfeksiyonlar

Solunum yolu enfeksiyonu, boğazda yanma ve tahrişin ortaya çıkmasına yol açan en yaygın nedenler arasında bulunmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları viral ya da bakteriyel olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar burun geçişlerini, sinüsleri, boğazı, nefes borusunu, bronşları ve akciğerleri etkileyebilmektedir.

Solunum yolu enfeksiyonu kategorisine giren bazı hastalıklar şunlardır:

  • Bademcik iltihabı
  • Faranjit
  • Larenjit
  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Sinüzit
  • Bronşit
  • Zatürre

Boğaz yanmasıyla birlikte genellikle ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve baş ağrısı da yaşanmaktadır. (5)

Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı, sinüslerden gelen mukus ve sıvının boğaza akması durumudur. Oldukça rahatsız edici olan geniz akıntısı, boğaz yanmasına neden olabilmektedir. Geniz akıntısına yol açabilecek bazı hastalıklar ve koşullar şunlardır:

  • Alerjiler
  • Sinüs enfeksiyonları
  • Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar
  • Nazal ve sinüs pasajının anatomik anomalileri
  • Bazı dekonjestanların aşırı kullanımı (6)

Kuruluk

Boğazın kuruması boğazı tahriş etmekte ve yanma hissinin yaşanmasına neden olmaktadır. Evlerdeki düşük nem seviyesi, ağız, burun ve boğazdaki dokuların normalden daha fazla kurumasına yol açmaktadır.

Normalde solunum sistemindeki tüm hava yolları ve çevresindeki yumuşak dokular, gerekli nemi sağlamak için mukus salgılayan özel kanallardan oluşmaktadır. Ancak, nem dengesinin bozulması sonucunda özellikle boğaz, burun ve sinüs bölgelerinde yanma hissedilmektedir. (7)

Alkol

Çok fazla alkol aldıktan sonra boğazda yanma hissedilmesi olası bir durumdur. Alkol yemek borusu sfinkterini gevşetmektedir. Bu nedenle, kişi daha fazla alkol almaya devam edebilmektedir. Sonrasında ise sfinkter açılmakta ve mide içeriği yemek borusuna doğru geri dönmektedir. Bu da, boğazı tahriş ederek yanmasına neden olmaktadır. (8)

Hamilelik

Hamile kadınlarda boğazda yanma hissi yaşanabilmektedir. Hamilelik süresince sindirim sistemi bir dereceye kadar yavaşlamaktadır. Bunun nedeni de, progesteron adı verilen bir hormonun salgılanmasıdır. Sonuç olarak, sindirim suları ve yemek borusuna geri akan asitler boğazın tahriş olmasına ve yanmasına yol açmaktadır. (9)

Boğaz Yanması Nedir?

Boğaz yanması, boğazda hissedilen rahatsız edici bir yanma problemidir. Çoğu zaman vücutta yolunda gitmeyen durumların bir habercisi ya da sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yeme alışkanlıkları ya da sıvı eksikliği gibi basit nedenlerin bir sonucu olabildiği gibi tıbbi problemler nedeniyle de gerçekleşebilmektedir. (10)

Boğaz Yanması Nedir? Daha kapsamlı  bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Boğaz Yanması Belirtileri

Boğaz yanması nasıl anlaşılır? Boğaz yanması kendi başına bir belirtidir ve genellikle beraberinde başka belirtilerle birlikte ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Yutma güçlüğü
  • Kuruluk
  • Ağrı
  • Sesin değişmesi (11)

Boğaz Yanması Belirtileri  makalemizi okumak için tıklayın

Boğaz Yanması Tedavisi

Boğaz yanması nasıl geçer? Boğaz yanması nedenine bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilmektedir.

Mide asidi nedeniyle oluşuyorsa, genellikle antiasitler ve yeme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler yeterli olabilmektedir.

Bununla birlikte, solunum yolu enfeksiyonları söz konusuysa bol sıvı tüketimi, bitki çayları ve dinlenme, boğaz yanmasını tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir. (11)

Boğaz Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boğaz yanması tanısı ve tedavisi için kulak, burun, boğaz (KBB) ya da gastroenteroloji bölümüne başvurulmaktadır.

Boğaz Yanması Tedavisi hakkında geniş bilgi için

Источник: //www.acil.net/bogaz-yanmasi-nedenleri/

Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir?

Öksürük, Boğazda Yanma Hissi ve Tahriş… Boğaz Reflüsü Olabilirsiniz!

Boğaz tahrişi her yaşta kişiyi etkileyen ve kimi zaman ağrılı olan bir sağlık sorunudur. Boğaz tahrişinin oluşmasında birçok neden bulunmaktadır. Günlük hayatımızda farketmeden içtiğimiz içecekler ve ses tonumuz bile boğaz tahrişine neden olmaktadır. Boğaz tahrişini evde yapacak olduğunuz ev bakım kürleri ile önleyebilirsiniz.

Boğaz tahrişinizi yapacak olduğunuz bu bakım kürleri ile iyileştiremezseniz, doktora giderek tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir. Boğaz tahrişi kimi zaman oldukça ağrılı olmakta ve sizlerin günlük hayatınızı oldukça kötü etkilemektedir.

Boğaz yanmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu kapsamda nedenler şöyle sıralanmaktadır;

  • Alerjiler: Özellikle bahar aylarında kişilerin sahip olduğu alerjiler kişilerde boğaz tahrişine neden olabilmektedir.
  • Boğaz kuruluğu da aynı zamanda boğaz tahrişine neden olmaktadır. Boğaz kuruluğu havadaki nem oranının az olmasından kaynaklanmaktadır.
  • Grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara sahip olmanız da aynı zamanda boğaz tahrişine neden olmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları da aynı zamanda tahrişe neden olarak sizlere acı ve ağrılı bir solunum yaşatmaktadır.
  • Boğaz tahrişine neden olan en önemli faktörlerden biri de reflüdür. Midedeki asit, boğaz tahrişine neden olmaktadır.
  • Östaki borusu drenajı da boğaz tahrişine neden olan bir diğer faktördür.

Boğaz tahrişine iyi gelen ev bakım kürleri bulunmaktadır. Herkesin evinde bulunan malzemeler ile birlikte sizlerde boğaz tahrişinizi giderebilirsiniz.

1.Tuz ve Su

Tuz ve suyu karıştırarak yapacak olduğunuz gargara, boğaz tahrişine iyi gelecektir. 1 bardak ılık suya 1/4 çay kaşığı tuz karıştırılarak karışımı elde edebilirsiniz. Sıcak su boğazınızın için daha iyidir. Bu yüzden soğuk su kullanmaktan kaçının. Her gargara için taze olarak karışımı kullanın. Gargarayı yutmayın ve tükürün.

Tahrişler için bir diğer tedavi ise limon ve sudur. Bu kapsamda 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu karıştırın. Limon ve su boğazınızda bulunan bakterileri ve mikropları yok etmektedir.

3.Zencefil, Bal ve Limon

1 toz zencefil ve 1 çay kaşığı balı, 1/2 fincan sıcak su ve 1/2 sıkılmış limon suyunu karıştırın. Daha sonra limon suyu ve balı, zencefilli karışımın üzerine dökerek gargara suyunuzu hazırlayabilirsiniz. 

4.Baharatlı Sos ve Su

Baharatlı soslar aynı zamanda boğazınıza yardımcı olacaktır. özellikle biberin yoğun olduğu baharatlar sizlere daha çok yardımcı olacaktır. Bu durumda 1 bardak sıcak suya öğütülmüş acı biber ekleyiniz. 15 dakika aralıklarla gargara yapınız. Gün içerisinde birkaç yapacak olduğunuz bu gargara sizlerin boğaz tahrişine iyi gelecektir.

5.Adaçayı

Adaçayı, boğaz tahrişi ve boğazınızda meydana gelen ağrılara oldukça iyi gelmektedir. Karışımı elde etmek için; 1 çay kaşığı adaçayı,  1/4 kap kahverengi şeker, 3/8 su bardağı sirke ve 1/8 bardak suyu karıştırın. Günde 3 kere içebilirsiniz. Adaçayının yanı sıra aynı zamanda ıhlamur ve kekik çayı da içebilirsiniz.

6.Buğday Çimi Suyu

Boğaz tahrişine en iyi çarelerden birisi de buğday çimi suyudur. Evde bulunan bir ürün olmasına rağmen sizlerin boğaz tahrişine oldukça iyi gelmektedir.

 Hızlı durulama ve klorofil bakımından zengin sıvı ile bakteri üremesini engellemekte ve boğaz tahrişini azaltmaya yardımcı olur.

Beş dakika kadar gargara yapmanız ve suyu ağzınızda tutmanız, zayıflamış diş etleri canlandırmaya yardımcı olmakta ve aynı zamanda diş ağrılarına da iyi gelmektedir.

7.Karanfil Çayı

Karanfil, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde boğaz tahrişine oldukça iyi gelmektedir. Bunun için gargara malzemeleri; 1 ile 3 çay kaşığı toz veya toprak karanfili 1 bardak su ile karıştırın. Günlük olarak, boğaz tahrişinizin sizlere vermiş olduğu acı ve ağrı geçene kadar bu gargarayı kullanınız.

8.Domates Suyu

Boğaz tahrişini geçici olarak rahatlatmak için bir 1/2 bardak domates suyu karışımı ve 1/2 su bardağı sıcak su, artı yaklaşık 10 damla acı biber sosu ile karıştırınız. Bu karışımı gargara yaparak uygulayınız. Domatesin içermekte olduğu Likopen antioksidan özellikleri sayesinde ağrılarınıza geçici bir çözüm olarak kullanabilirsiniz.

9.Yeşil Çay

Yeşil çay, doğal enfeksiyonlarla mücadele etmesi ile bilinmektedir. Bir fincan yeşil çay demlemek boğaz tahrişi ve boğaz ağrılarına neden olan bakterileri öldürmek için sizlere bir çare olmaktadır. Yeşil çayın her gün düzenli olarak içilmesi sizlere yardımcı olacaktır.

10.Elma Sirkesi ve Tuz

Boğaz tahrişi kimi zaman öksürüklerden dolayı oluşmaktadır. Elma sirkesi boğazınızdaki mikropları yok ederek  asidik kaplamada sizlere yardımcı olacaktır.

Karışımı elde etmek için 1 yemek kaşığı elma sirkesini ılık bir bardak suya ekleyiniz ve ardından 1 tatlı kaşığı tuz ekleyiniz. Bu karışımı gargara yaparak kullanınız.

Bu karışımı günde birkaç kez, ağrılarınız yok olana kadar kullanabilirsiniz.

Buna ek olarak; 1/4 fincan elma sirkesi ve 1/4 fincan balı karıştırarak, her dört saatte 1 çorba kaşığı içiniz. Bu da aynı zamanda boğaz tahrişinize iyi gelecektir.

11.Ekinezya

Ekinezya, bir bitkisel virüs öldürücü olduğunu söyleyebiliriz. 1 fincan suya 2 çay kaşığı ekinezya ekleyiniz. Günlük olarak 3 kez gargara halinde bu karışımı kullanınız.

12.Ahududu Çayı

Ahududu çayı, grip gibi her şeyi tedavi ettiğine inanılan eski bir ev çözümdür. 2 çay kaşığı kuru çay yapraklarını kaynamakta olan 1 bardak suya koyunuz. 10 dakika boyunca kaynatın. Sonrasında süzün ve biraz soğumasını bekleyin. Ancak sıcaklığını kaybetmeden gargara yapın.

13.Bal

Bal, içerisinde bulundurduğu yararlı maddeler ile sadece boğazımızdaki sorunlar için değil, tüm sorunlar için yararlı bir ilaç durumundadır. Balı içtiğiniz çaylara ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ılık bir suya ekleyerek de kullanabilirsiniz.

Boğaz Tahrişini Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Boğaz tahrişini önlemek ve tekrarlanmaması için;

  • Öksürük şurubu kullanabilirsiniz.
  • Bol bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
  • Yazımızın öncesinde sizlere vermiş olduğumuz çayları düzenli olarak her gün içmeye özen gösteriniz.
  • Tavuk çorbası boğaz tahrişi konusunda sizlere iyi gelen gıdalardandır. Bu ve benzeri gıdaları alarak düzenli beslenmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçının.
  • Dinlenmenize dikkat edin. Özellikle çok konuşmanızı gerektirecek eylemlerden uzak durun. Dinlenmeniz, vücudunuzun kendini iyileştirme hızını artıracaktır.
  • Tahrişi engelleyen pastiller ve spreyler kullanabilirsiniz.
  • Tahrişi engellenmek için çok sıcak ya da çok soğuk içeceklerden kaçınmanız gerekmektedir.

Aldığınız tüm önlemlere rağmen, boğaz tahrişinizde herhangi bir iyileşme söz konusu değilse ve ağrılarınız sürekli olarak artıyorsa, doktora görünmeniz gerekmektedir. Kimiler için pek ciddiye alınmayan boğaz tahrişi, tedavi edilmezse bazı ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Düzenli olarak yapacak olduğunuz gargaralar ve düzenli beslenme ile boğaz tahrişleri kendiliğinden en fazla 1 hafta içerisinde yok olacaktır.

Источник: //evdesifa.com/bogaz-tahrisine-ne-iyi-gelir/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть