Omuz Ağrılarının Nedenleri

içerik

Omuz Ağrıları Neden Olur?

Omuz Ağrılarının Nedenleri

Omuz bölgesel olarak vücudumuzda en fazla işlev gören bölgelerdendir. Bu nedenlede omuz bölgesinde çok sık ağrılar oluşabilmektedir.

Omuz bölgesinde oluşacak ağrıların nedenleri çeşitli sebeplere bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Burada bu konuda verilmiş bazı bilgileri bulacaksınız. Bilgileri veren konusunda bilgi sahibi bir hekimdir.

Bu nedenlede verilen bilgileri önemsemenizi öneririz.

Omuz ağrısı bel ve boyun ağrılarından sonra 3. sıklıkta görülen bir problemdir. Omuz ağrısı özellikle kolunu kullanarak çalışan kişilerde doktora başvurma nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır .

Omuz ağrısına yol açan çok sayıda neden söz konusudur. Bunların bir kısmı omuz eklemine ait bir sorundan kaynaklanabilir. Bazıları ise bir başka bölgeden yansır.

Bu yüzden 2 kısımda değerlendirmek uygun olacaktır.

1.Omuz Ekleminden Kaynaklanan Ağrıların Nedenleri

a) Döndürücü kılıf sorunları “ impingement = sıkışma sendromları “

1- DÖNDÜRÜCÜ KILIF TENDİNİTİ 2- KALSİFİK TENDİNİTİ 3- SUBAKROMİYAL SIKIŞMA SENDROMU

4- DÖNDÜRÜCÜ KILIF YIRTIĞI

b) Donuk omuz a) BİCEPS (pazı ) adalesi tendiniti ve yırtığı b) Omuz eklemi artriti c) Torasik Çıkış Sendromu (TOS)

d) Subakromiyal bursit

2. Omuza Yansıyan Ağrıların Nedenleri

a) Boyun fıtıkları b) Kalpten veya karın içinden yansıyan omuz ağrıları c) Polimiyalji romatika d) Fibromiyalji

e) Tümörler

Diğer Omuz Ağrıları

Polimiyalji romatika: Yaşlı kadınlarda omuz ve kalça kuşağında ağrı,sabah tutuklukları, ileri derecede halsizlikle seyreden bir romatizmal hastalıktır. Kanda sedimentasyon hızının çok yüksek olması dikkat çekicidir.

Romatoid artritle karışabilme olasılığına rağmen sabah tutukluğunun daha uzun sürmesi ve kortizonu ilaçlara kısa sürede mükemmel bir yanıt göstererek neredeyse tün bulguların ortadan kalkması nedeniyle ayırıcı tanısı kolaylaşmaktadır.

Sistemik hastalıklar : Diyabet, yalancı gut, tiroid hastalıklarında omuzda çeşitli ağrılar görülebilir. Şüphesiz sistemik bulgular çok belirgin omuz sorunları daha siliktir. Omuz hareketleri kısıtlanması diyabete bağlı donuk omuz dışında pek karşımıza çıkmaz.

Omuz Ağrısı Tanısını Koyma ve Testler

Omuz ağrısı tanısını koymak için muayene sırasında oldukça basit dört test yapılır.Bunlar;

1-Düşük Kol Testi : Döndürücü kılıfta yırtık olup olmadığını anlamak için yapılan bu testte kol yana 90 derece kadar kaldırılmak istendiğinde hasta bunu beceremez. Kol hemen aşağı düşer.

2- Ağrılı Kavis Testi : Döndürücü kılıftaki bir kirişte (supraspinatus) sorun olduğunda kol yana doğru 80 dereceye kadar rahat kalkarken bu dereceden itibaren ağrı başlar. Hasta zorlukla 120 dereceye kadar hareketi yapar. Bu açıdan sonraki hareket ise şaşılacak derecede ağrısız olarak yapılır. Bunun sebebi tendonun omuz çıkıntısı arasında bu açılar içinde iken sıkışmasıdır.

3-Ağrı Başlama Endişesi Testi : Kronik omuz çıkıklarını anlamak için omuz dışa doğru döndürülürken hasta ağrının başlayacağı endişesi ile hareketin yaptırılmasına mani olur.

4- Omuzda sıkışma testi (Neer testi): Bir elle kürek kemiğin dönmesi engellenirken diğer elle hastanın kolu yukarı doğru zorlanır. Bu sırada kol biraz önde ve hafif de yana doğru açılmıştır. Bu test; subakromiyal sıkışma sendromu, donuk omuz ve kalsifik tendinit hastalarında pozitif konumdadır.

Omuz Ağrısından Korunma

1-Omuz ağrısından kurtulmak için günlük yaşam için yanlış olan davranışlardan kaçınmalısınız. 2-Çocuk ve gençlerimize, doğru duruş, oturma ve çanta taşıma şekillerinin öğretilmesi gerekir. 3-Omuz ağrısı kolayca kronikleşebileceği için erkenden doktora başvurmak ve onun önerilerine harfiyen uymak gerekir.

4-Omuz ağrısına yol açan mesleklerde çalışanların daha ağrıları başlamadan önlem almaları şarttır.

Omuz Egzersizleri ve Faydaları

Omuz sorunu olan hastalara akut dönemlerin dışında olan her zamanda egzersiz yapmaları önerilir. Egzersiz yapmanın amaçları aşağıdaki gibidir. 

1- Omuz eklem hareket açıklığını muhafaza etmek daha iyisi bunu artırmak 2- Omuz kaslarının elastikiyetini, dayanıklılığını ve gücünü artırmak 3- Omuz eklemini günlük yaşam koşullarına alıştırmak

4- Omuz sorun meydana çıkarma olanağı olmasına rağmen mecburen yapılan bir mesleğin sürdürülebilmesini sağlamak

Egzersiz yapma gücü olmayan veya hareketi tamamlayamayan hastalarda bu hareketin başka biri tarafından yapılmasına “pasif egzersiz” denilir.  Kişi yardım almadan kendi başına yapabiliyorsa buna “aktif egzersiz” adı verilir. İkisi arasındaki durumlarda ise yapılan “aktif yardımlı egzersizler” dir.

Egzersiz yaparken kişinin olabildiğince rahat ve gevşek konumda olması gerekir. Mesela kolunu hareket ettirmesine mani olan giysileri çıkarması uygun olacaktır. Egzersiz sırasında bazı durumlarda yardımcı rehabilitasyon araçları kullanılabilir.

Bunlar omuz çarkı, tırmanma merdiveni veya makaralı gereçlerdir. Çark kullanımında çember kapasitesi gittikçe artırılarak omuzun hareket kapasitesi artırılmaya çalışılır. Kuşkusuz bu esnada omuz hareketleri kısıtlı olan hastalar bu hareketleri yapmada zorlanabilir. Hiç zorlama yapılmaması ne kadar yanlış ise aşırı zorlamaya çalışmak da o denli zararlıdır.

Tırmanmalarda her gün 1 parmak daha kolu yükseltmeye azim gösterilmesi başarıya adım adım yaklaşmayı sağlar. Bu gibi araçları kullanırken omuz kaslarına karşıt güç verecek ağırlıklara karşı çabalanması adale gücünün artmasında önemli katkılar sunmaktadır.

Источник: //www.renklinot.com/saglik/saglik-bilgisi/omuz-agrilari-neden-olur.html

Omuz Ağrısı Nedenleri Ve Tedavisi – Sağlık Ocağım .NET

Omuz Ağrılarının Nedenleri

Omuz eklemi insan vücudunda en geniş hareket yeteneğine sahip olması ve elin fonksiyonel olarak kullanılmasına izin vermesi açısından büyük önem taşır.Omuz ağrısına neden olan etkenler çok çeşitlidir ve çok yaygındır. Omuz ağrısı, bel ve boyun ağrılarından sonra en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir.

Omuzların kendi yapılarına bağlı omuz ağrıları ve sistemik hastalıklardan yansıyan omuz ağrıları vardır. Romatizmal hastalıklarında yaklaşık tamamı omuz ağrısına yol açabilir. Bazı iç hastalıklara bağlı da omuz ağrısı olur.

Omuz ağrısının sık karşılaşılan nedenlerinden donuk omuz, kırıklar, biseps tendon lezyonları, avasküler nekroz, tümörler, supraspinatus tendonu sıkışma sendromu gibi omuz problemleri de omuz ağrısına neden olur. Bu nedenle omuz ağrısının teşhisi doğru tespit edilip ona göre tedavi edilmelidir.

Omuzlardaki kaslara bağlı omuz ağrısı meydana çıkabilir. Özellikle yaşın ilerlemesi sonucu omuz ağrısı daha fazla görülür.

Omuz ağrısına neden olan hastalıklar

Omuz ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Dalak problemleri, karaciğer problemleri, vasküler problemler, kardiyak kökenli omuz ağrıları, fibromiyalji, myofasial ağrı sendromu, safra kesesi problemleri, akciğer problemleri (pulmoner emboli, pnömoni, diyafram irritasyonuna bağlı sorunlar) gibi rahatsızlıklar da omuz ağrısı yapabilir.

Bazı omuz ağrısının sebebi boyundan kaynaklanabilir. Bazı hastalarda omuz ağrısı tedavisi yerine boyun ağrısı tedavisi verilebilir. İltihaplı romatizmalar nedeni ile de omuzlarda ağrı oluşur. Bu nedenle omuz ağrısı çeken kişide altta yatan herhangi bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalı ve doğru tedavi uygulanmalıdır.

Omuz ağrısı daha çok kimlerde görülür?

Omuz ağrısı kimlerde görülür

Omuz ağrısı her yaş grubunda, her cinste görülebilen bir problemdir ve çok sık görülür. Her yaş grubuna göre farklılık gösteren omuz ağrısı tipleri vardır. Gençlerde omuzdaki gevşekliğe bağlı, ileri yaşlarda ise omzun kendi yapılarına bağlı veya incinmelere, kireçlenmelere bağlı omuz ağrıları oluşur. Ayrıca bazı meslek gruplarında omuz ağrıları daha sık görülür. Örneğin, boyacılar, sıvacılar, ev hanımları, temizlik işlerinde çalışanlar, yüzücüler, voleybolcular, basketbolcular, beyzbolcular, elini çok yukarıda kullanan tekstil işçileri, inşaat çalışanları ve çiftçiler gibi meslek gruplarında omuz ağrıları daha fazla görülür.

Omuz ağrısının nedeni nasıl bulunur?

Omuz ağrısının nedenini ortaya koymak en önemli problemdir. Omuzu ağrıyan kişinin öncelikle ortopedi ve travmatoloji uzmanına ya da fizik tedavi uzmanına baş vurması önemlidir. Doktorun yapacağı fizik muayene sırasında öncelikle hastanın öyküsü alınır. Hastanın doktor tarafından çok iyi dinlenmesi önemlidir.

Muayeneden sonra elektromanyetik rezonans görüntüleme, ultrasonografik görüntüleme, bilgisayarlı tomografik görüntüleme ve bazı kan, idrar tahlilleri gibi tetkikler istenebilir. Fakat bu tetkikler bazen yanlış tanıya neden olabilir. Çünkü bu görüntüleme yöntemlerinde hastanın omuz bölgesinde genellikle bazı lezyonlar tespit edilebilir.

Bu nedenle doğru tanı için en önemli olan hastanın öyküsü ve fizik muayenenin iyi yapılmasıdır.

Omuz ağrısı tedavisi

Omuz ağrısı yapan nedenler oldukça fazladır. Bu nedenle öncelikle nedenin kesin teşhisi konulmalıdır. Omuz ağrısının nedeni iltihaplı romatizma ise bu duruma göre ilaçlar verilir.

Omuz ağrısının nedeni omuzu kötü ya da aşırı kullanmak ise hastanın bu konuda eğitilmesi gereklidir. Bu duruma yönelik tedbirler alınmalıdır.

Örneğin, düzenli egzersizler yapması, sırt, gövde ve omuz kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler önerilir.

Omuz ağrısı bazen gece uyutmayacak kadar çok olabilir ve birkaç ay sürer ise hastada depresyona sebep olabilir. Omuz ağrısı gece sürüyor ve kişinin günlük yaşamını etkiliyor ise bu durumda ilaç tedavisi gerekebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra buz tedavisi uygulanır.

Bu tedaviler ağrıyı kesmez ise lokal enjeksiyonlar tedaviye eklenebilir. Ağrılar hafifledikten sonra hastaya fizik tedavi uygulanması gerekir.

Omuz ağrısı tedavisinde rehabilitasyon tedavisi olarak akupunktur tedavisi, masaj tedavisi gibi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

Omuz ağrısından korunma yöntemleri

Omuz ağrısı tedavisi

Omuz ağrısı çeken kişi eğer kadın ise öncelikle evde kullandığı eşyaların yerlerini uzanmayacak şekilde ayarlamalıdır. Çünkü omuz ağrısının en önemli nedenlerinden biri kolları yukarı doğru uzatmaktır. Bu nedenle sürekli kullanılan tabaklar, bardaklar, tencereler, havlular ve kıyafetler gibi eşyaları çok yüksek raflara koymamak gereklidir. Omuz ağrısı olan kadınların çok sık cam silmek, perde takmak gibi işleri yapmamaları önemlidir. Bu işleri yapmak zorunda isek, rahat erişebilecek tabure, merdiven gibi araçlardan yardım almak daha doğru bir seçim olur.

Çok şiddetli omuz ağrısı olduğunda günde 3-4 kez 20’şer dakika altına küçük bir havlu koyarak jel buz paketi ağrıyan bölgeye uygulanır. Her gün düzenli bir şekilde basit omuz egzersizleri yapmak faydalıdır.

Ayrıca yatış pozisyonu, oturma pozisyonunun omuz ağrısında önemli yeri vardır. Örneğin kaykılma şeklinde oturmak omuz ağrısına yol açar. Bu nedenle mümkün olduğunca dik oturmak gerekir.

Gece uyurken kolun başın altında uzun kalması da omuz ağrısı yapabilir.

Omuz ağrısı için ameliyat gerekir mi?

Omuz ağrısında her zaman fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri ve koruyucu tedaviler yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Omuz ağrısı çeken hasta genç ise, sporcu ise, ani bir travmaya bağlı yırtık oluşmuş ise bu durumda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulur.

Omuz kırıkları, mutlaka bir ortopedi doktoru tarafından değerlendirilmeli ve gerekir ise cerrahi olarak tamir edilmelidir.

Özellikle tendon kası yırtılmasında cerrahi onarım mutlaka yapılır. Omuzda meydana gelen tekrarlayan çıkıklarda da cerrahi tedavi uygulanır. Omuz kireçlenmelerinde de cerrahi tedavi gerekebilir.

Hastanın geçirdiği herhangi bir omuz ameliyatı sonrası mutlaka fizik tedavi görmesi gerekmektedir.

Omuz ameliyatı geçirmiş kişilerin omuzlarını iyi kullanmaları ve gereken egzersizlerini ihmal etmemeleri omuz ağrısı çekmemek için çok ama çok önemlidir.

Boğaz ağrısı neden olur?Boyun ağrısının nedenleri –Boyun kireçlenmesi

Источник: //www.saglikocagim.net/omuz-agrs-nedenleri-ve-tedavisi/

Omuz ağrısı Nasıl Geçer | Cilt Bakımı

Omuz Ağrılarının Nedenleri

Omuz ağrısı, Omuz ağrısı nerde ve nasıl oluşur?

Omuza bağlı birçok kas ve bağın olması, aynı zamanda vücudumuzun en hareketli eklem özelliği taşıması nedeniyle karmaşık bir sistemdir. Kol ile sırtımızda yer alan kürek kemiğinin bağlandığı yere ayrıca köprücük kemiği denen boynumuzun ön tarafında ve hemen altından başlayıp omuz bölgesinde biten kemik dayanır.

Tüm bunları bir arada tutmak için bağlar ve kaslar devreye girer. Ayrıca tüm bu kemik uçlarından bulunan eklemleri bir kılıf gibi sarmalayan eklem kapsülü vardır. Bu sistemdeki herhangi birinin ya da birkaçının zarar görmesinden dolayı da omuz ağrısı meydana gelir.

Hepsi birbirine bağlı olmasından dolayı da hareket ettirmekte güçlük çekilir.

Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bazı omuz ağrıları kronik olabileceği gibi bazılar ise akut olarak gelişebilir. Akut olanlar omuz üstüne düşme, kırık, çıkık gibi travmatik bir durum söz konusu olur. Kronik ağrılar ise zaman içinde yavaş bir şekilde şiddetlenerek gelişir.

Bazı ağrılar ise omuz ağrısını taklit ederek ve bu bölgeyi kullanarak başka hastalıkların belirtisi arasında sayılabilir. Özellikle sol omuzda başlayan ve boyuna vuran ağrı kalp krizi habercisidir.

Bunun dışında akciğer hastalıkları ve kanserleri, dalak ve karaciğer problemleri, safra kesesi rahatsızları, fibromiyalji, özellikle yaşlılarda sabahları görülen ve aslında bir romatizmal hastalık olan omuz ve kalça tutulmalarıyla birlikte görülen ağrı, boyunda bulunan rahatsızlıklar; boyunu taşıyan yer omuzlar ve çevresindeki kas grubu olduğu için etkilenir.

Özellikle boyun fıtıklarından dolayı sıklıkla omuz ağrılarıyla karşılaşılır. Boyundan kolları hareket ettirmeye yarayan sinirler sıkıştığında ise yine omuzlarda ağrı görülür. İltihaplı romatizmaların en çok görüldüğü yerlerden biri de omuzlardır. Kola doğru olan sinirlerin sıkışıklığı, omuzda ağrı varmış hissi yaratır.

Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir

Omuz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Omuz ağrılarının nedenlerini öğrenmek için kullanılan tetkikler röntgen ve MR’ dır. MR tetkiki genelde röntgende kemikte bir şey görülemezse, diğer doku, bağ veya kaslardaki hasarı görmek için istenir.

Tomografi ise çok ekstrem durumlarda söz konusudur.

Sinir hasarı olabilecek durumlarda ise EMG denilen, küçük iğnelerin omuzdan geçen sinirler üzerine saplanıp, düşük elektrik akımı vererek hangi bölgede tahribat olduğunu bulmak için kullanılır.

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Düşme ve çarpma gibi durumlardan etkilendiğiniz ilk olarak bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Buz burayı soğutarak kan akışını hızlandıracak, acı ve ağrınızı en az düzeye indirecektir. Öte yandan içeride kanama olursa bunu yüzeye yansıtacaktır.

Gün içinde 3-4 kere on beşer dakika buz yapıp, ağrı kesici içtiğiniz halde geçmeyen bir ağrı ve kolunuzu oynatamama gibi bir durum içindeyseniz 48 saat saati geçirmeden bir ortopediste başvurmanıza yarar vardır.

Ayrıca omuz ekleminde şişlik, bölgenin ateş gibi yanması, ağrının zonklar gibi olup, gece uyutmama, herhangi bir şeyi tutamama veya kaldıramama gibi durumlarda acil olarak, beklemeden hastaneye gitmeniz gereklidir.

Bazı durumlarda omuzun dinlendirilmesi ve kol ağırlığını almak için doktorlar askı verebilir. Eklemi ve kasları dinlendirmek için bu yol seçilir. Sürekli bu askıyı kullanmak ise bölgeyi hareketsiz kılıp, eklemin tembelleşmesine neden olabilir.

Omuz ağrısı sebepleri

Omuz Ağrısının Sebepleri

Omuzu oluşturan köprücük veya kürek kemiklerinin kırılması darbelere ve kazalardan sonra oluşabilir. Çok şiddetli ağrılara neden olur.

Omuz ağrılarının en çok görülme sebeplerinden biri ise omuzda bulunan sıkışma sendromudur. Anatomik olarak kolumuzu yukarıya doğru hareket etmesini sağlayan kas grubunun, burada bulunan kemikler arasına sıkışmasından dolayı kaynaklanır. Ev hanımlarının cam sildiği sırada, yüzücü, hentbol ve voleybol oyuncularında sıklıkla karşılaşılır.

Yani omuzun kolunu omuzun yukarınsa veya aynı hizada tutan kişilerde, omzu fazla ve kötü kullanmaktan dolayı oluşur. Önemsenmesi gereken bir sendromdur. Omuz bölgesindeki kasların yırtılmasına neden olabilir. Ağrı zaman içinde gelişerek devamlı ve geceleri artan şekilde olur. Kıyafet giyilip, çıkartılırken bile zorlanılır.

Şiddetli ağrılar tanı konulduktan sonra kontrol altına alınmaya çalışılır.Omuz dinlendirilmesinin yanında, ağrı kesicilerden ve buz kompreslerinden faydalanılır.Daha sonra fizik tedavi yöntemiyle, omzun kas gücünü kazandırmaya ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. En az 6 aylık tedavi süreci vardır. Sonuç alınmadığında ameliyat kaçınılmazdır.

Yaş aralıklarına göre şikâyetlerde ve hastalığın seyrinde değişiklikler olabilir.

Omuzda ve Ağrı Güç Kaybının Neden Olur

Donuk omuz denilen hastalık ise daha önceden zarar görmüş omuz ekleminin doğru tedavi edilmemesinden ya da bir anda buradaki eklem kapsülünün bir anda daralması sonucu görülür.

İlk başlarda ağrılar önemsenmez ve bu bir yıl kadar sürebilir. Daha sonra omuz hareketinin kısıtlandığı hissedilir. Belirli yönlere ne yaparsanız yapın ulaşamazsınız. Ancak beden hareketi ile şekil değiştirerek yapılabilir kılarsınız.

Çok uzun süren bir fizik tedavi süreci vardır. En çok germe hareketi kullanılır.

Yumuşak doku kireçlenmesi ise en çok ağrıya neden olan omuz hastalığıdır. Aniden ve şiddetli bir ağrı ile başlar. Ağır kaldırma gibi zorlanana bir durumda oluşur. Kireçlenme bölgesine, bu bölgeyi eritmek için ufak iğneler enjekte edilir. Durumun tekrar etmesi görülürse yüksek dalga ultrasonla tedaviye gidilir. Eğer buradaki kireçlenme çözülmüyorsa operasyonla alınır.

Bursit denilen yaralanmalar ise; kemikleri birbirine bağlayan bağların, kemiklerin kayarak hareket etmesini sağlayan kesenin iltihaplanmasından dolayı kaynaklanır. Eklemde sertlik, ağrı ve şişkinlik en önemli belirtisidir. Akut ve kronik olan şekilleri vardır. Eklemi doğrudan etkilememesi için tedavisi önemlidir. Aksi takdirde eklemde deformasyonlar oluşabilir.

Omuz çıkıkları ise burada bulunan bağların gevşemesi veya aşırı zorlanması sonucu oluşur. Çıkıkların önüne geçmek için omzun hareketini sağlayan kasların güçlendirmesi ilk plandadır. Eğer çok sık yerinden çıkmalar olursa operasyon gereklidir.

Omuz eklemi, bacaklar gibi vücudun ağırlığını yüklenen türden değildir. Bu yüzden eklemde bir deformasyon ya da kireçlenmeye genelde durup dururken rastlanmaz. Oluştuğu zaman önce fizik tedavi, sonuç alınmadığı taktirde protez uygulamasına gidilir.

Tendinit ise kas ve kemiği bağlayan bağların aşınmasından dolayı oluşur. Özellikle fırlatma hareketi yapıldığı sırada ortaya çıkar. Dinlendirme, ağrı kesici uygulama ve fizik tedavi ile geçer. Bu yıpranmalar gerekli tedavi uygulanmazsa yırtıklara ve kopmalara yol açabilir. Bu yüzden de ameliyat kaçınılmazdır.

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer

Evde Omuz Ağrısını Geçirme Yöntemleri

Omuz ağrılarının olmaması ve omuza giden kasları kuvvetlendirmek için yapılacaklar

Omuz ağrısı için ne yapılmalı yada omuz ağrısını geçiren yöntemler nelerdir sizlere ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışacağım. Ayrıca omuz ağrısını geçiren bitkisel yöntemler ile ağrılarınızı dindirebilirsiniz.

  • Telefon, tablet ve bilgisayar kullanırken her 20 dakika da bir başımızı sağa ve sola oynat malıyız. Mümkünse ayağa kalkıp oturmak, belirli bir süre karşıya bakmak, boynumuzu ileri ve geri hareket ettirmek de kasların aynı şekilde, uzun süre kalmasını engelleyecektir.
  • Omuz ağrısı olan kişi yatış pozisyonunu iyi ayarlamalıdır. Kesinlikle ağrıyan omuzun üzerine yatmamalıdır.
  • Omuz ağrısı olsun olmasın kişiler her fırsatta kolunu dinlendirmelidir. Böylelikle omza gelen yükte hafifler. Örneğin masada otururken kolları masanın üzerinde tutmak veya bir yerden destek almak olabilir.
  • Kol ve sırt kaslarına fazla yük bindirmemek gereklidir. Taşıyamayacağız ağır gelen yükler için ısrarcı ve inatçı olmak, ağır omuz yaralanmalarına neden olabilir.
  • Omuz ağrılarını azaltmak için bölgeye ağrı kesici kremler ile masaj yapmak, rahatlamayı sağlayacaktır.
  • Stres en çok baş, boyun ve omuz bölgesini etkilemektedir. Günümüzde stresten uzak durmak neredeyse imkânsızdır. Akşamları yatmadan içilen papatya ve rezene gibi çaylar, rahat ve kendinizi kasmadan ve tüm kaslarınızın gevşediği rahat bir uyku verir.
  • Ağrılarınız dayanılmaz halde ve günlük ağrı kesici hakkını doldurmuş iseniz, biberiye imdadınıza yetişecektir. 250 ml kaynayan su içerisine silme bir çorba kaşığı taze veya kuru biberiye ekleyin.20 -25 dakika demlendirildikten sonra, bir tülbente batırılıp omzunuza koyabilirsiniz. Doğrudan aktardan satın alabileceğiniz biberiye yağıda aynı etkiyi gösterir.
  • Capsicum lu yani sürdüğünüzde bölgeye sıcaklık veren merhemler sürerek ağrıyı azaltabilirsiniz. Ayrıca acı biber yiyerek vücut sıcaklığı arttırarak ağrıyı bir nebze hafifletebilirsiniz.
  • Önemli bir durum olmadığını düşünüyorsanız açma ve germe hareketleri yaparak, sandalyede dik durup, kendinizi salarak omuzların hareketi sağlanabilir.
  • Omuz ağrılarına yakalanmadan önlem almak gerekir. Özellikle sırt ve kol kasları bu durumda önemlidir. Zayıf kaslar sakatlanmalara yol açar. Hareketsizlik ise omuzların en büyük düşmanıdır. Hiç olmazsa gün içinde 2 dakika ayırıp, omuzları saat yönüne ve saat yönünün tersine çevirerek hark etlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Omzunuzu rahatlatmak için sıcak su dolu küvetin içine koyacağınız 10 damla lavanta yağı ile yapacağınız duş iyi gelecektir. Direkt olarak ovmak içinde kullanılabilinir.
  • Omuzdaki ağrıyı gidermek için evde hazırlayacağınız zerdeçal ve Hindistan cevizi yağı karışımı iyi gelecektir. Bir kapta hazırlayacağınız 2 ölçü toz zerdeçala eklenen, bir ölçü Hindistan cevizi yağı benmari usulü eritilip, iyice birbirine karışması sağlanır. Ilındıktan sonra omuzlar ovulur. Kuruduktan sonra ılık su ile durulanır. Bir bardak süte karıştıracağınız, birer çay kaşığı zerdeçal ve balı içtiğinizde en etkili ağrı kesici olacaktır.

Omuz ağrısını nedenleri hakkında bilgi vermeye çalışırken omuz ağrısını nasıl geçeromuz ağrısına ne iyi gelir, omuz ağrısına bitkisel tedavi önerileri vermeye çalıştım.

Omuz ağrısına ne iyi gelir evde deneyebileceğiniz yöntemler vardır ama ilerlemiş ve kronik omuz ağrılarına hangi bölüm bakar sorusuna cevap vermek gerekirse omuz ağrısına dahiliye bölümü bakar.

Bir dahiliye doktoruna görünerek ayrıntılı muayene olmanızı tavsiye ederim.

Источник: //www.ciltguzellik.com/omuz-agrisi-nedenleri/

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer? Omuz Ağrısı Hareketleri

Omuz Ağrılarının Nedenleri

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Masa başında çalışan birçok kişinin yaygı olarak yaşadığı sorunlardan biri omuz ağrısıdır. Bu yazımızda omuz ağrısı nasıl geçer sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Aslında omuz ağrısı kollarını öne doğru uzatarak çalışan kişilerde yaygın bir ağrıdır. Örneğin bilgisayar kullananlar, çok sık çocuk taşıyanlar, ağır nesneler kaldıranlar ve bulaşık yıkayanlarda omuz ağrısı görülmektedir.

Omuz ağrısının nedenleri arasında kolun kırılması, köprücük kemiğinin kırılması, kesecik iltihabı, omuzun yerinden çıkması, omuz tutulması, osteoartirit, rotator kılıf yaralanması, burkulma ve kıkırdak zorlanması yer almaktadır. Daha nadir görülen sebepler arasında ise tümör, enfeksiyon ve sinirlerle ilgili sorunlar yer alabilir.

Omuz ağrısı omuz ekleminin kendisinden, etrafındaki kaslardan, bağ dokularından veya tendonlardan kaynaklanabilir. Eklemden kaynaklanan omuz ağrısı omuzun veya kolların hareket ettirilmesiyle daha da kötüleşebilir.

Omuz ağrısı kişinin hareket kabiliyetini kısıtlar. Omuz ağrılarının geçmesi genellikle uzun zaman alabilir. Bu nedenle ağrıyı geçirmek için ne kadar erken önlem alırsanız o kadar iyi olacaktır.

Omuz ağrısı nasıl geçer sorusuna verilebilecek birçok basit ve etkin cevap vardır.

Omuz ağrısını geçirmek için öneriler

Dikkat: Şiddetli omuz ağrısı, olağan dışı hareketsizlik veya kusma halinde acil tıbbi yardım alınız.

1. Soğuk Kompres

Omuz ağrısı söz konusu olduğunda evde ilk akla gelen yöntemlerden biri ağrılı bölgeye soğuk kompres uygulamaktır.

Soğukluk ağrının ve enflamasyonun azalmasına yardımcı olur. Ayrıca laktik asit birikimini kısıtlar. Laktik asit kas ağrılarını arttıran bir kas metabolizması yan ürünüdür.

Omuz ağrısını geçirmek için soğuk kompres yapabilirsiniz.

  1. Bir havlunun içine buz parçaları koyun.
  2. Ağrıyan bölgenin üzerinde 10-15 dakika boyunca bekletin
  3. 48 saat boyunca her 2 saatte bir bu işlemi tekrarlayın.

Dikkat: Buzu doğrudan cildinize uygulamayın. Buzu doğrudan teninize uygulamak soğuk ısırmasına neden olarak ağrıyı daha da arttırabilir.

2. Isı Terapisi

Omuz ağrısını geçirmek için 48 saat boyunca soğuk kompres uyguladığınız halde omuz ağrısı hafiflemiyorsa ısı terapisi uygulamaya geçebilirsiniz.

Isı ağrıyan bölgeye kan akışını arttıracak, bu da tutulma ve ağrıyı azaltacaktır.

Omuz ağrısını geçirmek için ısı terapisi uygulayabilirsiniz.

  • Bir su torbasının içine sıcak su doldurun ve 10-15 dakika boyunca ağrılı bölge üzerinde bekletin. Omuz ağrısı hafifleyene kadar gün içerisinde bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak duşa girip biraz sıcak suyun altında omuzunuzu 5-10 dakika boyunca bekletebilirsiniz. Bu işlemi günde iki kere uygulayın. Duşta iken sabit durmaya çalışın. Böylece su ağrılı bölgeye daha iyi etki edecektir.

3. Kompresyon (Sıkıştırma) ve Yükseltme

Bazen omuz ağrısını geçirmek için yapabileceğiniz en iyi şey birkaç gün boyunca ağrılı bölgeyi dinlendirmektir. Bunun için sargı kullanmak en iyi seçenektir. Omuzu sarmak kas ağrısının daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Sargı ağrılı bölgeye baskı uygular.  Ayrıca omuzları destekler ve daha iyi hissetmenizi sağlar.

Omuz ağrısını geçirmek için sargı ve yükseltme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

  • Medikal ürünler satan mağazadan aldığınız bandaj ile omzunuzu sarınız. Bu sargıyı birkaç gün boyunca kullanınız.
  • Ayrıca yastık veya benzeri nesneler kullanarak omzunuzu yüksekte tutabilirsiniz.

Dikkat: Omuzunuzu çok sıkı sarmayın. Bu kan dolaşımını engelleyerek ağrının kötüleşmesine neden olabilir.

4. Masaj Terapisi

Masaj terapisi omuz ağrısını geçirmek için etkili bir yöntemidir. Hafif bir masaj yapmak kas tutulması veya sıkışmasını hafifletmeye yardımcı olur, kan dolaşımını arttırır. Bu da ağrıyı azaltır.

Masaj daha iyi uyumanıza yardımcı olarak da iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Fizik Tedavi Bilimi Dergisi’de 2017 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre masaj terapisinin kısa ve uzun vadede omuz ağrısını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Masaj omuz ağrısını geçirmek için etkili bir yöntemdir.

  1. Masaja başlamadan önce kasları rahatlatmak amacıyla 10 dakikalık sıcak bir duş alın.
  2. Bir miktar zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya hardal yağını ağrılı bölgeye uygulayın.
  3. Birkaç dakika boyunca hafif hareketlerle ağrılı bölgeye masaj yapın.
  4. 30 dakika boyunca ağrılı bölge üzerinde ısıtılmış bir havlu bekletin.
  5. Omuz ağrısı hafifleyene kadar bu işlemi her gün tekrarlayın.
  6. Bu işlem için profesyonel bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

5. Esneme

Esneme omuz ağrısını geçirmek için etkili bir yoldur. Eklem hareketini yeniler ve ağrıyı azaltır. Ayrıca esnetme kaslarınızı hafifleterek esnekliği arttırır ve daha rahat hareket etmenizi sağlar.

Omuz ağrısını geçirmek için kullanabileceğiniz bir takım esneme yöntemleri bulunmaktadır. Ancak omuz ağrısına iyi gelen hareketler arasında en etkili olanı aşağıda anlatılmıştır.

Omuz ağrısı için esneme hareketi

  1. Dik pozisyonda ayakta durun. Omuzlarınızı yukarı doğru yükseltin, bu şekilde 5 saniye bekleyin.
  2. Daha sonra omuzlarınızı geriye doğru itin ve 5 saniye de bu şekilde bekleyin.
  3. Omuzlarınızı normal konuma getirin ve bu şekilde de 5 saniye bekleyin.
  4. Bu hareket dizisini 10 dakika boyunca tekrarlayın.
  5. Bu tekrarları günde 3-4 kere yapabilirsiniz.

6. Shoulder Rolls Egzersizi

Omuz ağrısına iyi gelen hareketler arasındaki bu egzersiz oturur pozisyonda iken omuzlarınızdaki baskıyı hafifleterek ağrıyı azaltacak kolay bir egzersizdir. Ayrıca boyun ve sırtın üst kısmındaki kasları da esnetmek için oldukça etkilidir.

Omuz ağrısı için shoulder rolls hareketi

  1. Ayaklarınızı birbirinden çok hafif ayırarak oturun.
  2. Sırtınızı düzleştirmek için göğüs kısmını hafif öne doğru çıkarın.
  3. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru yükseltin ve daha sonra omuzları öne, aşağı, geriye ve yukarı hareket ettirerek dairesel hareketler yapın.
  4. Bu hareketi 5-10 kere tekrarlayın.
  5. Birkaç saniye bekleyin ve tekrar yapın.
  6. Bu hareketleri günde 4-5 kere tekrarlayabilirsiniz.

Shoulder rolls hareketini aşağıdaki videoda daha iyi görebilirsiniz.

İşyerinde veya evde saatlerce aynı pozisyonda oturan omuz ağrısını geçirmek için kişiler oturdukları yerde bu egzersizi yapabilirler.

7. Ayakta Sarkaç Hareketi

Omuz ağrısına iyi gelen hareketler içindeki ayakta sarkaç egzersizi doğru bir şekilde yapıldığında omuz ağrısını geçirmek için oldukça etkilidir. Kolunuzun ağırlığını ve momentini kullanan bu egzersiz omuz eklemlerinin hareket etmesini sağlayarak omuz kaslarındaki gerilimi azaltmaya yardımcı olur.

Aynı zamanda bu egzersiz eklem sertleşmesini azaltmaya, kan dolaşımını arttırmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya da yardımcı olmaktadır.

Omuz ağrısı için ayakta sarkaç hareketi

  1. Sabit bir masa veya sandalyenin yanında ayakta durun.
  2. Bir elinizi masanın üzerine koyun.
  3. Diğer kolunuzu normal sarkıtın.
  4. Yavaşça belden öne doğru eğilin, kolunuzu aşağı sarkıtın.
  5. Kolunuzu serbest bırakın. Öne ve geriye doğru serbestçe sallayın.
  6. Bu hareketi 5-10 kere tekrarlayın ve diğer kolunuza geçin.
  7. Bu basit egzersizi her gün 2-3 kez yapabilirsiniz.

Ayakta sarkaç hareketini aşağıdaki videoda daha iyi görebilirsiniz.

Dikkat: Şiddetli omuz ağrısı varsa bu hareketi yalnızca bir fizik tedavi uzmanı eşliğinde uygulayınız.

8. Akupresür ve Akupunktur

Geleneksel Çin tedavileri olan akupunktur ve akupresür omuz ağrısını geçirmek ve omuz fonksiyonunu geliştirmek için yararlı ve etkindir.

Akupunktur terapisinde akupunktur uzmanı iğneler kullanarak ağrıyı hafifletecek spesifik bölgelere basınç uygular. Akupresür de aynı noktalara ancak iğne kullanmadan uygulanır.

Akupunktur ve Aküpresür2015 yılında Romatizma Hastalıkları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma akupunkturun omuz ağrısını geçirmek için etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle ilaçların yan etkilerinden muzdarip olan kişiler için akupunktur iyi bir alternatiftir. Ancak bu sonuçların doğrulanması için geniş ölçekli çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Omuz ağrısına iyi gelen akupunktur noktaları  LI 15, LI 16, SI 9, SI 10, SI 11 ve SI 12 ‘dir. Akupresür ve akupunktur terapisi her zaman bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir.

9. D Vitamini ve Omuz Ağrısı

D vitamini kıkırdak ve kas fonksiyonu için oldukça önemlidir. Vücutta D vitamini eksikliği kas ağrılarına ve kas tutulmalarına neden olmaktadır.

Ayrıca D vitamini eksikliği kalsiyumun iskelet sistemine ulaşmasını engeller. Bu nedenle yeterli D vitamini almak omuz ağrısını iyileştirmek için çok önemlidir.

2011 yılında Nörobilim Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre D vitamini takviyesi kas ağrılarında etkili bir önleyici yöntemdir.

D vitamini eksikliği omuz ağrısına neden olabilir.

  • D vitaminini en fazla günün erken saatlerinde 10 dakika boyunca güneşte durarak alınmaktadır.
  • Ayrıca yağlı balıklar, yumurta sarısı, süt ürünleri, portakal, soya sütü ve tahıllar gibi D vitamini yüksek gıdalarla beslenmelisiniz.
  • Doktora danıştıktan sonra D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

D vitamini eksikliği hakkındaki detaylı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

10. Enflamasyon Önleyici Yiyecekler

Omuz ağrısını geçirmek ve enflamasonu azaltmak için enflamasyon önleyici yiyecekleri beslenme programınıza ekleyiniz. Omuz ağrısı için kullanabileceğiniz enflamasyon önleyici birçok yiyecek bulunmaktadır.

Enflamasyon Önleyici Yiyecekler

Bu yiyecekler arasında vişne, zeytinyağı, adaçayı, zencefil, zerdeçal, yeşilçay, somon, yeşil biber, tarçın, karanfil, sarımsak, ananas da yer almaktadır.

Omuz Ağrısını Geçirmek İçin Ek İpuçları

  • Ağrılı bölgeye daha fazla oksijen gidebilmesi için sigara içenlerin sigarayı bırakması gerekmektedir.
  • Omuz ağrısını geçirmek için birkaç gün boyunca omzunuzu gereksiz hareket ettirmekten kaçının. Ayrıca yük kaldırmak veya tenis oynamak gibi omuza yük bindiren faaliyetlerden uzak durmalısınız.
  • Steroid olmayan enflamasyon önleyici ilaçlar alarak (doktorunuza danışınız) omuz ağrısını hafifletebilirsiniz.
  • Ayrıca ağrılı bölgeye %0.0125 kapsaisin jel uygulayabilirsiniz.
  • Omuzunuzun çabuk iyileşmesi için iyi bir postür kazanmaya çalışın.

Kaynaklar:

Источник: //www.iyibakkendine.com/omuz-agrisi-nasil-gecer/

Omuz Ağrısı Neden Olur? Şiddetli Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omuz Ağrılarının Nedenleri

Geniş ve çok yönlü bir hareket kabiliyetine sahip olan omuz eklemi, aynı zamanda yaralanma riski en yüksek eklemdir. Omuz ağrısı en basit günlük egzersizleri bile yapmanızı zorlaştırabilir.

 Bu yüzden omuz ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmak, olası kalıcı sorunlar yaşanmasını önlemek için oldukça önemlidir.

Peki omuz ağrısı neden olur, omuz ağrısı için doğal tedaviler ve tıbbi tedaviler nelerdir?

Omuz Problemleri

Deltoid ağrı olarak da adlandırılan omuz ağrısı, son derece yaygın bir sorundur ve omzun karmaşık yapısı göz önüne alındığında, omuz ağrısının birçok potansiyel nedeni olabilir. En sık görülen problemler ise şunlardır:

  • Kırık, Çıkık
  • Artrit
  • Tendinit
  • Rotator manşet yırtığı
  • Bursit
  • Donuk omuz sendromu
  • Boyun ağrıları
  • Akciğer Kanseri

Omuz Ağrısının Nedenleri

  • Kaslarda ağrı ve gerginlik
  • Eklem deformitesine neden olan yaralanmalar
  • Ağır nesneler kaldırmak
  • Duruş bozuklukları.
  • Tendonlarda kalsiyum birikmesi.
  • Sıkışmış sinirler
  • Omuz eklemlerine yayılmış kanser hücreleri

Omuz Ağrısı Tedavisi

Omuz ağrısına neden olan sorunun teşhisi için ağrı hissedilen bölge, ağrının şiddeti, hareketleri ne kadar kısıtladığı, daha önce herhangi bir omuz probleminin yaşanıp yaşanmadığı ve hastanın yaşı göz önünde bulundurularak kapsamlı bir muayene yapılır. Ardından gerek duyulursa röntgen, tomografi, MR, artroskopi ve laboratuvar testleri uygulanarak omuz ağrısı sebepleri tespit edilir.

Omuz ağrısının nedenine bağlı olarak genellikle ilaçlı tedavi ve fizyoterapi uygulanır. Ancak ciddi durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Omuz sorununun türüne bağlı olarak, omuz zorlayan aktiviteleri sınırlamanız ve bir süre dinlenmeniz de şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir? Doğal Tedaviler

Hafif omuz ağrısı için omzu hareketsiz tutan bir bandaj kullanarak birkaç gün dinlenmeniz oldukça fayda sağlar. Bununla birlikte yine basit omuz ağrısı için evde uygulayabileceğiniz doğal ve bitkisel tedaviler de mevcut.

  • Buz kompres: Akut omuz yaralanmasından kaynaklanan şişliği ve ağrıyı azaltmak için omzunuza buz torbası ile kompres uygulayabilirsiniz.
  • Omuz masajı yapın: Masaj, vücut ağrısından kurtulmanın ve gergin kasları gevşetmenin en iyi yollarından biridir. Bölgeyi ısıtmak ve kan akışını artırmak için masaj yaparken esansiyel yağlar kullanın (nane yağı, limon yağı gibi.)
  • Lavanta yağı: Sakinleştirici ve kas gevşetici özelliğe sahip olan lavanta yağı ile omuz kısmına masaj yaparak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
  • Zerdeçal: İltihap ve ağrıyı hafifletebilen güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olan zerdeçal, iyileşme sürecini hızlandırabilir. 2 yemek kaşığı zerdeçal tozu ve bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırın. Ağrıyan bölgeye uygulayın, birkaç dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu karışım kesinlikle denemeye değer!
  • Zencefil: Özellikle donuk omuz sendromu belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan mükemmel bir kaynaktır. Ham zencefili ağrılı bölgelere sürebilir ya da zencefil çayı yapıp içebilirsiniz.

Omuz Ağrılarını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Omuz ağrılarından korunmak için aşağıdaki uyarılara dikkat edin:

  • Her zaman doğru bir duruş pozisyonu aldığınızdan emin olun ( bilgisayar kullanırken, spor yaparken, ağır nesneler kaldırırken vs.)
  • Çok ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının.
  • Omuz kasları ve eklemlerinin gücünü kaybetmemesi için düzenli olarak egzersiz yapın. Ancak doğru egzersizleri yaptığınızdan emin olun. Çünkü yanlış egzersiz omuz ağrısının artmasına neden olabilir.
  • Ağır egzersizler yapıyorsanız sık sık mola vermeyi ve dinlenmeyi ihmal etmeyin.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin, kilonuza dikkat edin.

Aşağıdaki durumlar söz konusuysa mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz 

  • Nesneleri taşırken zorlanıyor veya kolunuzu kullanamıyorsanız,
  • Eklem deformitesine neden olan yaralanma söz konusuysa,
  • Dinlenirken veya gece uykusu sırasında ortaya çıkan omuz ağrısı
  • Birkaç günden uzun süren ağrı
  • Şişlik veya morarma
  • Ateş, ciltte kızarıklık
  • Karın ağrısı veya solunum zorluğu gibi omuz ağrısı ile ilişkili diğer olağan dışı belirtiler varsa mutlaka doktorunuzla görüşün.

Çoğu omuz ağrısı ciddi bir problemden kaynaklanmaz ve genellikle 2 hafta içinde hafifler. Ancak ciddi semptomlar varsa ve sorun bir an önce tedavi edilmezse omuz ağrınız daha karmaşık bir duruma dönüşerek yaşam kalitenizi düşürebilir ve hatta kalıcı problemlere neden olabilir.

Ayrıca okuyun: Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrıları İçin Doğal Çözümler

Источник: //xhayat.com/omuz-agrisi-nedenleri-tedavisi/

Şiddetli Omuz Ağrısı Yaşıyorsanız…

Omuz Ağrılarının Nedenleri
Ortopedi ve Travmatoloji
Memorial Ataşehir Hastanesi

Omuzlar gün içinde sık kullanımdan dolayı en çok sorun yaşanan eklemlerin başında geliyor. Yapılan yanlış hareketler, anlık kazalar ya da sık kullanmaya bağlı olarak omuz eklemlerinde hasarlar görülebiliyor.

Omuz rahatsızlıklarının yaklaşık yüzde 80’i ise erken dönemde çeşitli ilaçlar, egzersiz ve fizik tedaviyle iyileşebiliyor. Memorial Ataşehir Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr.

Mahir Mahiroğulları, sık yaşanan omuz eklemlerinde yaşanan sorunlar ve tedavileri hakkında bilgi verdi. 

Yanlış hareketler omuz eklemlerinde hasara yol açıyor

Kas kirişlerinde aşınma ve yırtık, eklemlerde çıkık ve kırıklar en sık yaşanan problemler arasındadır. Genellikle yapılan ani ya da yanlış hareketler, kazalar omuz bölgesi eklemlerinde hasarlara yol açabilmektedir. Omuz bölgesinde oluşan problemlere en kısa sürede müdahale etmek gerekir.

Aksi takdirde zaman içinde kireçlenmelere yol açabilir. Bu durum da cerrahi müdahaleyle tedavi şansını ortadan kaldırabilmektedir. Dolayısıyla omuz ağrılarının hafife alınmaması gerekir.

Kollar yukarı kaldırıldığında, arkaya uzanıldığında ya da omuz üzerine yatıldığında şiddetli ağrı yaşanması halinde bir uzmana başvurulması gerekir. 

Omuz çıkıklarına acil müdahale gerekiyor

Omuz çıkıkları, özellikle genç yaş grubunda görülmektedir. Kemik uçları zorlanarak normal konumlarından çıktığında, şiddetli bir ağrı yaşanır.

Bu sorun bazen darbe veya vücuttaki yatkınlık, bazen de düşmenin yaşandığı sporların yapılması nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Böyle bir sorun görüldüğünde, hastanın eklemi oynatmadan, hareket ettirmeden bir sağlık kurumuna başvurması gerekir.

Tedaviyi takip eden birkaç hafta istirahat eden hasta, sonrasında normal aktivitesine dönebilir. Ancak genç yaş grubu başta olmak üzere, her bireyde omuz çıkığının tekrarlayabildiğinin unutulmaması gerekir. Bazen de doğuştan esnek yapılı hastalarda omuz eklemi darbe olmaksızın kolaylıkla çıkabilir. Omuz çıkığının tekrarlaması halinde cerrahi yönteme başvurulabilir.

Tedavi sıklıkla artroskopik yöntemlerle, tamamen kapalı ameliyat tekniğiyle, birkaç küçük delikten kameralarla girilerek yapılır. Cerrahiyle; omuz ekleminde tekrarlayan çıkığa neden olan labrum yırtığı tamir edilebilir, gevşemiş omuz kapsülü eski gerginliğine kavuşturulabilir.

Bu tip yatkınlık durumlarında hastaya fizik tedavinin yanı sıra davranış eğitimi de verilmektedir. 

Aşınmaya bağlı yırtıklar görülebiliyor

Vücut yıllar içinde yıpranabildiğinden çok kullanmaya bağlı olarak da aşınma sorunları oluşabilmektedir. Kas kirişleri, düşmeye ve çarpmaya bağlı olarak kopabilmektedir. İleri yaş grubunda ise daha çok aşınmaya bağlı dejeneratif yırtıklar oluşmaktadır.

Omuzu yukarı kaldırırken destek olan, döndürücü kılıf rotator manşet adı verilen kaslarda yırtık görülebilir. Ev içinde yapılan halı silkelemek, yüksek bir rafa uzanmak gibi en basit hareketler bile soruna yol açabilmektedir. Bir hareketin sürekli yapılması kasların yavaş yavaş kopması, zaman içinde de yırtılmayla sonuçlanabiliyor.

Fiziki muayene sırasında anlaşılsa da MR ile yırtığın yapısı ve beraberinde uygulanacak tedavi yöntemi tespit edilmektedir. Tam olarak bir yırtık varsa, hastanın aktivitesini etkiliyorsa ve yaşı da uygunsa artroskopi; yani kapalı cerrahi tercih edilmektedir.

Tam değilse, omuzda aşınma şeklindeki ve hastanın hareketine devam edebildiği durumlar da genellikle fizik tedavi veya enjeksiyonla tedavi edilmektedir.

Omuz tendon zorlanmalarına istirahat şart

Omuz tendon aşınmalarını ifade eden “tendon iltihabı”, tıpta mikropsuz iltihaplar; yani tendinit olarak tanımlanmaktadır. En sık ani, yüklenmeyle başlanan sportif aktivitelerde görülür ve adalelerin henüz egzersize hazır olmamasından kaynaklanmaktadır. Tendinitte kolu yukarı kaldıran ya da pazu kasının kirişinde yırtıklar oluşmaktadır.

Uygun olmayan teknik ve hareketler, tendon üzerine fazla yük yaparak bu soruna yol açabilir. Yırtık büyük değilse ilaçlar, enjeksiyon, fizik tedavi ve istirahat tedaviyi desteklemektedir. Tam yırtık halinde kapalı cerrahi gündeme gelmektedir. Tendon yırtıkları tamir edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda omuzda kireçlenme yapabilir.

Bu durumda hasta kapalı ameliyat şansını kaybederek, protez kullanmak zorunda kalabilir.

Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2019Yayınlanma Tarihi: 07 Ağustos 2017

Benzer Sağlık Rehberleri

Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/siddetli-omuz-agrisi-yasiyorsaniz/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.

    ×
    Рекомендуем посмотреть