Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

Düztabanlık Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

Düztabanlık toplumda en sık görülen ortopedik sağlık sorunlarından biridir.

Genellikle doğuştan oluştuğuna dair bir inanış hakim olsa da daha sonradan ayakların yapısında, herhangi bir nedenle meydana gelen değişimler sonucunda da oluşabilir.

Uzmanlar geneli doğuştan olmakla birlikte, 30-40 yaşından sonra da düztabanlığın meydana gelebileceğini söylemektedir. İleri yaşlarda meydana gelen düztabanlık daha çok eklem hastalıklarından veya aşırı kilodan dolayı meydana gelmektedir.

Yetişkin bireylerde ayağın alt kısmında olması gereken kavisin yani ayak kemerinin bulunmaması düztabanlık olarak izah edilebilir. Ayak kemerini oluşturan lifler, topuk ve kemikleri birbirine bağlayan tendonlardır.

Alt bacaktan ayağa doğru inen birçok lif de ayak kemeri oluşumunu desteklemektedir. Bütün lifler sağlıklı ve düzenli çalıştığında ayak kemerleri kavisli bir şekilde meydana gelir.

Sağlıklı çalışma görülmediğinde ise ayak kemeri oluşmaz.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Düztaban olma durumu, liflerinizin sağlıklı ve düzenli çalışmadığını gösterir. Emin olmak içinse küçük bir test yapabilirsiniz. Ayak tabanınızı ıslatıp, bu ıslaklığın net bir şekilde görüneceği bir zemine basın. Daha sonra ayak izinizi kontrol edin.

Eğer yerde ayağınızın tamamının izi çıkmışsa o zaman düztaban olma ihtimaliniz yüksektir. Çocuklukta net bir şekilde görülemese de yetişkinlikte bu test ile düztaban olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Bilgihanem okurları için hazırladığımız bu yazıda düztabanlığın ne tür bir sağlık sorunu olduğunu, çeşitlerini, nasıl ve ne sebeplerle meydana geldiğini ve en önemlisi tedavisini anlatmaya çalıştık.

Düztabanlık Nedir?

Düztabanlık, taban düşüklüğü olarak da bilinmektedir. Ayak, yere her temas ettiğinde vücudun esneyerek yaylanma adı verilen davranışı yapmasını sağlar.

Yaylanma davranışının yapılmasını sağlayan en önemli bölgelerden biri de ayak tabanının içidir. Eğer tabanda içe doğru kıvrımlı kavis yoksa buna düztabanlık denir.

Henüz 3 yaşına kadar neredeyse tüm çocuklar düztabanmış gibi görünebilir.

Daha sonra yavaş yavaş ayak kavis almaya başlar. Yetişkinlik sürecinde ise ayakkabı giymeye hatta yürümeye kadar pek çok şeye etki eden bir sorun haline gelir.

Çocuklar henüz 8 yaşına geldiğinde bariz görülebilen bir düztabanlık varsa hangi çeşit düz tabanlık olduğunu bilmelisiniz. Eğer gelişimsel olan düztabanlık söz konusuysa sorun olmayabilir.

Tedavi gerektiren düztabanlık varsa bu durum, sorun teşkil edecektir.

Doğuştan meydana gelebildiği gibi daha sonradan yetişkinlerde de görülebilmektedir. Toplumda oldukça sık görülen ortopedik bir sorundur. Kişinin yaşam kalitesini düşürür. Özellikle kadınlar zarif ve topuklu ayakkabı giymek zorunda olduklarında çok zorlanırlar. Hatta düztabanlık sorunu olan birçok kadın her zaman doktor tarafından tavsiye edilen ortopedik ayakkabıları giymeyi tercih ederler.

Bu soruna sahip olan insanların yaşı ilerledikçe ayaklarında şekil bozuklukları başlar. Bununla beraber bel ağrıları ve kireçlenme gibi durumlar baş gösterir.

Hiç kuşkusuz ayaklar vücut ağırlığının tamamına maruz kalmaktadır.

Eğer ayağın iç kısmında kavis az veya yetersiz olursa o kişi için düztabanlıktan söz edilmelidir ve bu kişi ayak bileklerinde ve belinde kayda değer ağrılarr hissetmektedir.

Düztabanlığın esnek ve sert (rigit) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır;

Esnek Düztabanlık: Esnek düztabanlıkta ayak boştayken kavis görünür fakat yere basıldığında bu boşluk kaybolur ve ayak düzleşir. Eğer genetiksel bir sorun değilse genellikle 8-10 yaşından sonra kendiliğinden düzelir. Erken yaşlarda kaybolan düztabanlık vakaları doktorun uygulayacağı tedavi yöntemiyle daha kısa bir sürede olumlu sonuçlar verecektir.

Sert Düztabanlık: Düztabanlığın bu türünde ayak yere bastığında da, boştayken de kavis olmaz. Kendi kendine düzelmediğinden tedavisi genellikle cerrahi operasyondur. Ayak kemikleri arasında dengenin bozulmasıyla meydana gelen bu tür eğer tedavi edilmezse ileride kalıcı sorunlar ortaya çıkarır.

Düztabanlığın Nedenleri Nelerdir?

Pes planus olarak bilinen düztabanlığın iki temel sebebi bulunmaktadır. Bunlardan biri doğuştan gelen esnek tabanlılık olarak bilinen düztabanlıktır. Bu ciddi bir sağlık sorunu değildir.

Doğuştan gelen düztabanlıkta dikkat çeken hastanın ayağının yük kaldırmadığında kavis bulundurmasıdır. Yük kaldıran ayakta ise kavis kaybolur. Bu tür ayak sorunu toplumda yaklaşık %20 oranında görülmektedir.

Tedavi gerektirmemektedir.

Diğer düztabanlık ise sert düztabanlık olarak bilinen, tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.

Bunun temel nedeni ayak bileği içinde bulunan kemiklerin olması gerekenden farklı bir şekilde eklem yapmasıdır. Bu hastalık cerrahi müdahale gerektirir.

Hasar alma, aşırı kilo, iltihaplanma, kırıklar, çıkıklar ve sinir hastalıkları da ayağınızda düztabanlığa neden olabilir.

Uzmanlar her insanın doğduğunda düztaban olduğunu ve ayak kavisinin 5 yaşından sonra belirginleştiğini söylemektedir. Bu yapının tam olarak gelişimi ve güçlenmesi yaklaşık 8-10 yaşına kadar sürmektedir. 5 yaşına kadar ayağın tabanı henüz gelişimini tamamlamamıştır ve kalın bir yağlı doku ile kaplıdır. Bu nedenlerle çocukların 5 yaşına kadar çıplak ayakla yürütülmesi önerilmektedir.

Bunun yanında yeni yürümeye başlayan çocuklara yumuşak deriden yapılmış ayakkabıların giydirilmesi önerilmektedir. Eğer derisi ve yapısı çok sert ayakkabılar giyilirse, çocuğun ayak kasların ve bağlarının gelişimi olumsuz yönde etkilenecektir.

Değinmeden geçilmemesi gereken bir diğer önemli konu ise ortopedik ayakkabılarla ilgili… Halk arasında en doğru seçimin ortopedik ayakkabılar olduğu algısı yaygın olsa da bunun yerine anatomik veya fizyolojik denilen ayakkabıların tercih edilmesi önerilmektedir.

Düztabanlığın Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişide rahatlıkla gözlemlenebilen düztabanlık, sorun yaratmıyorsa tedavi ettirilmez fakat herkes bu kadar şanslı değildir.

Ayakta devamlı ağrı, kolay ve çabuk yorulma, ayak tabanının şişmesi, içe basma, kaval kemiği ağrısı, parmaklarda ağrı ve şişme gibi belirtiler varsa doktor tedavisi gerekmektedir.

Düztabanlığın bir diğer belirtisi ise devamlı nasırlanan ayaklardır.

Ayakkabılarınızı doğru seçtiyseniz ve ayağınızda nasırlanma varsa bunun sebeplerinden biri de düztabanlı oluşunuz olabilir. Bir de az önce bahsettiğimiz, en kolay gözlemlenen belirtisi vardır.

Normal insanlar yere bastığında ayağın orta kısmında yer alan boşluk zeminde iz bırakmaz. Oysa düztabanlık sorunu olan kişiler, zeminde ayağın tamamının izini bırakacaktır.

Bu da düztabanlığın en basit ve anlaşılır testlerinden biridir.

Düztabanlığın genel belirtilerini toparlayacak olursak;

  • Ayaklarda sık sık meydana gelen ağrı.
  • Çok az hareket edilmesine veya yürünmesine rağmen erkenden yorulma hissi.
  • Ayağın içe doğru basması.
  • Giderek şiddetini artıran bel ağrıları.
  • Yürürken dizlerin birbirine çarpması.
  • Spor yaparken hareket kabiliyetinin azalması.
  • Bel kısmında kireçlenme.
  • Ayak ve kaval kemiğinde ağrı.

Düztabanlık Nasıl Önlenir?

Düztabanlıktan korunmanın ilk kuralı doğru ayakkabıyı tercih etmektir. Doğru ayakkabı denildiğinde akla ilk gelen ortopedik ayakkabılar ise yanlış bir inanıştır.

Ortopedik ayakkabı ayak sorunu yaşayan kişiler için doktor tarafından tavsiye edilir. Sizler henüz düztaban değilseniz ayağınızın kavis kısmını destekleyecek, kavis dolduran ayakkabıları tercih etmelisiniz.

Eğer düztabanlık belirtilerinden herhangi birkaçı dikkatinizi çektiyse önlem almak için ayak egzersizlerini yapmalısınız.

Düztabanlığın Tedavisi Nedir?

Düztabanlık tedavisine başlayabilmek için her şeyden önce doğru teşhisin yapıldığından emin olunmalıdır. Hastada görülen esneklik temelli mi yoksa tedavi gerektiren sert düztabanlık mı bu bilinmelidir. Daha sonra eğer hasta çocuksa ve ağrı söz konusu değilse yalnızca süreç takip altında tutulur. Ağrı görülen çocuklarda özel taban tedavisi görülür. Ağrıyı hafifletici ilaçlar verilir.

Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fizik tedavi ve ortopedik ayakkabı kullanımı, tedavinin en önemli aşamalarıdır. Düztabanlık sorunu olan insanlar, kesinlikle topuklu ayakkabı giymemelidir.

Düztabanlıkta cerrahi müdahale yalnızca kemik sorunlarında ortaya çıkar, yani her zaman ameliyat gerekmez.

Çocukluk döneminde gereken tedavi yapılmadığında yetişkinlikte cerrahi müdahale gerekecektir.

Источник: //bilgihanem.com/duztabanlik-nedir/

Op.Dr.İlhan DEMİRYILMAZ Ortopedi & Travmatoloji & Nöral Terapi & Ozon Terapi & Proloterapi Uzmanı | Kayseri İbniSina Hastanesi

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor
sh: 1: –format=html: not found

Spor ya da egzersiz yaparken vücudunuzdaki yumuşak dokulara zarar verebilirsiniz. Günlük hayatımızda yaptığımız bazı basit hareketler bile bağ dokuları, kas ve tendonlara zarar verebiliyor. En yaygın görülen yumuşak doku yaralanmaları; burkulma, adale ve tendon zorlanmaları, ezilmeler, tendinit, bursit ve stres sakatlanmalarıdır.

Burkulmalar

Vücudumuzdaki eklemler, bağlar tarafından desteklenir. Burkulma, bir bağın gerilmesi veya yırtılmasıdır. Vücudumuzun burkulmaya en açık ve savunmasız kısımları ayak bilekleri, dizler ve el bilekleridir. Ayağınız içe doğru döndüğünde ayak bileğiniz burkulabilir. Diz burkulması ise ani bir dönme hareketinin sonucunda oluşabilir.

El bileği burkulmaları ise genellikle açık elin üzerine düşülmesi sonucunda oluşur.

Hafif burkulmalar genelde istirahat, buz tedavisi, bandaj tedavisi, burkulan kısmın yukarı bir seviyede tutulması ve egzersiz ile iyileşir. Orta dereceli burkulmalarda alçılama gibi destek tedaviler gerekebilir.

Şiddetli burkulma vakalarında ise yırtılan bağı onarmak için cerrahi gerekebilir.

Adale ve Tendon Zorlanmaları

Kemikleriniz, kas ve tendonlarla desteklenir. Tendonlar, kasları kemiklere bağlar. İncinme, genellikle ayakta ya da bacakta oluşan bir kas ya da tendon hasarı sonucu ortaya çıkar.

Bu zedelenme kas veya tendonlarda oluşan basit bir gerilmeden ibaret olabileceği gibi, kas ve tendon bileşkelerinde oluşan tam veya kısmi bir yırtılma da olabilir. Zorlanmaların tedavisi istirahat, buz tedavisi, bandaj tedavisi, burkulan kısmın yukarı bir seviyede tutulması şeklindedir.

Ağrının azaltılması ve hareketliliğin tekrar kazanılması amacıyla ilk tedaviyi takiben bazı basit egzersizler başlanmalıdır.

Ciddi kas ya da tendon yırtılma vakalarında cerrahi gerekebilir.

Ezilmeler

Ezilme, kas, tendon ya da bağa gelen bir darbe sonucunda oluşur. Kan, hasar görmüş kısmın çevresinde toplanarak cildinizin morarmasına sebep olur.

Genelde ezilme vakaları hafif vakalardır ve istirahat, buz uygulaması, bandaj tedavisi ve hasar görmüş bölgenin yukarı bir seviyede tutulmasıyla iyileşir.

Şikayetler devam ederse hasarın kalıcı olmasını engellemek için medikal tedavi gerekli olabilir.

Tendinit

Enflamasyon, vücudun bir yaralanmayı iyileştirmek için gösterdiği bir cevaptır ve genellikle şişlik, ısı artışı, kızarıklık ve ağrıyla beraber seyreder. Bir tendonda ya da tendon kılıfında meydana gelen enflamasyona tendinit denir.

Tendinit, genellikle tek bir yaralanma sonucunda değil de, üst üste tekrarlanan ve tendonu zorlayan hareketler sonucunda oluşur.

Profesyonel yüzücüler, tenis oyuncuları ve golfçuların omuz ve kolları; futbolcular, basketbolcular, koşucular ve dansçıların ayak ve bacakları tendinit oluşumuna yatkındırlar.

Tendinit, istirahat, antienflamatuar ilaçlar, steroid enjeksiyonları, atele alma ve kas dengesizliğini düzeltmeye ve esnekliği arttırmaya yönelik egzersizlerle tedavi edilebilir.

Enflamasyonun devam etmesi ileride cerrahi müdahale gerektirecek şekilde tendonun zarar görmesine neden olabilir.

Bursit

Bursa, içi sıvıyla dolu bir kesedir. Kemik ile tendon ya da kas arasında bir yerde bulunur ve tendonun kemiğin üstünden yumuşakça kaymasına izin verir.

Aşırı kullanım ya da tekrarlayan stres sonucu omuz, dirsek, kalça, diz veya ayak bileğinizdeki bursalar şişebilir. Bu şişme ve tahriş olma durumuna bursit denir ve birçok kişide tendinit ile beraber görülür.

Bursit genellikle istirahat ve antienflamatuar ilaç tedavisiyle geçer. İnatçı vakalarda enflamasyonu azaltmak için bursa içine ilaçta enjekte edilebilir.

Stres Kırıkları

Kemiklerinizden birine aşırı kullanım sonucunda fazla yük bindiğinde, kemikte küçük kırıklar oluşabilir. Bu duruma “stres kırığı” adı verilir. Erken dönemde buna bağlı olarak kırık bölgesinde ağrı ve şişlik semptomları oluşabilir.

Özellikle alt bacak ve ayak kemikleri bu durumun oluşmasına elverişli bölgelerdir. Kırık, rutin bir röntgen çekimiyle saptanamayabilir ve teşhis için kemik sintigrafisi gerekebilir.

İstirahat, aktivite kısıtlaması veya değişikliği, alçılama ve nadiren de cerrahi ile tedavi edilir.

Uygun Bakım / İyi Bakım

Sürekli spor yapan kişilerin kendi vücut sinyallerine çok dikkat etmesi gerekir. Yorgunluk ve ağrı genellikle vücuda çok fazla yüklendiğinin bir işaretidir. Spordan önce mutlaka esneme hareketleri yapılmalı ve çok yorulmadan önce spor sonlandırılmalıdır.

Stres yaralanmaları kas dengesinin iyi olmamasından, yeterince esnek olmamaktan ya da daha önceki yaralanmalar sonucu yumuşak dokuların zayıflamış olmasından kaynaklanabilir.

Bağlarda, kaslarda ve tendonlarda meydana gelen yaralanmaların iyileşmesi uygun tedavi yapılsa bile uzun zaman alabilir.

Yumuşak doku ve kemik yaralanmalarının tedavisi için mutlaka bir ortopedik cerraha başvurulması gereklidir.

Uzmanlar sorunu tedavi etmenin yanı sıra eklemlerin eski işlevini geri kazanmasına yönelik bir egzersiz veya rehabilitasyon programı da önerebilir.

Источник: //www.ilhandemiryilmaz.com/?kkk=SaglikKosesi&i=3&name=Ortopedik%20Ayakkab%C4%B1lar%20D%C3%BCztabanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20%C3%96nlemiyor

Ortopedik ayakkabıların özellikleri nelerdir?

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

1271 defa okundu
04 Mart 2017 – 23:28:31

Ayakta bulunan deformelere uygun olarak geliştirilen ayakkabı tasarımlarına ortopedik ayakkabı denilmektedir. Arka ve yan kısımları ayak aşık kemiğine  kadar uzanabilecek olarak tasarlanan bu ayakkabıların tabanları mantardan yapılmıştır. Mantar tabanlar, uzun süre ayağınız acımadan yürüyebilmenizi sağlayabilecek taban tipleridir.

Ortopedik tabanlı ayakkabılar kişinin ayak ölçülerine göre tasarlanmakta olan ayakkabı tipleridir. Bu ayakkabıların tabanları genellikle daha ortopedik olmayan ayakkabılara oranla daha serttir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların bu ayakkabılar arasından seçim yapmaları tavsiye edilmektedir.

Gelişim halinde olan ayaklar için yanlış ayakkabı seçimi, kalıcı ayak şekli bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca, ayağın iç yanında bulunan kavis yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle düz bir hal alabilmektedir. Bu durum çeşitli yürüme bozukluklarını beraberinde getirecektir.

Deri model olanların gerçek deriden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Gerçek deriden yapılmayan ayakkabılar şiddetli koku oluşumuna sebebiyet verirler. Bu ayakkabılar uzun süre ayakta duran ve ayak ağrısı çeken bir kesime hitap ediyorlar.

İç kavis desteği ve topuk desteği özellikleri sayesinde en sağlıklı ayakkabı tasarımlarından biri olan bu ayakkabılar, ayak terlemesini büyük oranda engellerler. Başparmak yastıkçığı özellikleri sayesinde parmak yaralanmaları büyük oranda azaltılmaktadır.

Anatomik ayakkabı nedir?

Halk arasında ortopedik ayakkabı olarak bilinen fakat bilimsel adı anatomik ayakkabı olan bu ayakkabılar, ayakların ön kısmına adapte olabilecek şekilde yuvarlak burunlu olarak tasarlanmaktadırlar.

Yürürken konforu arttırmak ve bireydeki duruş bozukluklarını engelleyebilmek üzere geliştirilen bu ayakkabılar ayak bölgesinin zorlanması sonucu yürümenin engellenmesini önlerler. Bu ayakkabıların iç kısmında belirgin bir bombe bulunmaktadır.

Bu bombeli bölge, ayaklarınızın iç kısmına denk gelen kavis kısmını desteklemek amacıyla üretilmiş olan bir bölümdür.

Ortopedik tabanlı ayakkabının üretilmesi belirli bir düzen ve hassas çalışmayı gerektirmektedir. Her ayak tipine uygun olabilecek şekilde üretilmesi gereken bu ayakkabılar, kusursuz olarak üretildiklerinde insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek unsurları ortadan kaldırırlar.

Özellikle iş sırasında hareket haline olması gereken bireyler için ideal olan bu ayakkabı tipleri, ayak kokusu ve ayak ağrısını büyük oranda engelleyen ayakkabı tipleridir. Bu ayakkabıların imalatında kullanılan malzemelerin orijinal deri olması daha sağlıklı bir durumdur.

Bu ayakkabı tipleri, yürüdüğünüz sırada ayak kemikleriniz ve kaslarınızın dengede olmalarını sağlamaktadırlar. Ortopedik ayakkabılar, ayağın ağırlığını taşımak üzere uygun yapıya sahiptirler.

Sağlıksız ayakkabı kullanımı sonucunda oluşması olası olan sakatlıkları ortadan kaldırabilmek üzere bu tarz ayakkabı modellerine başvurmak gerekmektedir.

Ayakkabıda olması gereken özellikler

Ülkemizde pek fazla önemsenmeyen düztabanlık, içe veya dışa basma durumu, parantez bacaklık veya çarpık bacaklık durumlarının çoğu küçük yaşta kullanılan yanlış ayakkabılardan kaynaklanmaktadır. Bu durumlar için özel olarak kullanılan ayakkabı modelleri bulunmaktadır.

Fakat küçük yaşta bu durumlara sahip olan bireylerin tedavi edilmesi durumu çok daha kolaydır. Yanlış ayakkabı sonucunda oluşan bu durumları düzeltebilmek üzere ortopedik tabanlı ayakkabılar kullanılmaktadır.

Her yaşta çocuk için ayakkabı seçerken ayakkabıda aranması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Esnek
  • Rahat
  • Hafif
  • Ortopedik
  • Kolay giyilip çıkarılabilen
  • Bağcık boyu kısa ayakkabılar

Ortopedik ayakkabıların sağlığımız açısından faydaları

Ortopedik ayakkabılar, doktorlar tarafından önerilmekte olan ayakkabı çeşitleridir.  Bu ayakkabılar ayağınızın şekliyle bütünleşerek sağlıklı bir yürüme deneyimi yaşamanızı sağlarlar. Bu ayakkabılardan faydalanarak ileride oluşabilecek çeşitli ayak şekli bozukluklarının önüne geçebilmek mümkündür.

Ayak tabanımızda bulunan kıvrımın şeklini alan bu ayakkabılar bizlere ayak ağrısı çekmeden uzun saatler boyunca yürüyebilme imkanı sunmaktadır.

Özellikle iş gereği sürekli ayakta veya hareket halinde olmak durumunda olan bireylerin oldukça işine yarayabilecek bu ayakkabı stillerinden faydalanarak ayak ağrısına veda edebilirsiniz.

  • ortopedik ayakkabı nasıl olmalı
  • ortopedik ayakkabı bayan
  • anatomik ayakkabı
  • ortopedik ayakkabı
  • ortopedik ayakkabı ne demek
  • ortopedik ayakkabı tabanı

Yorumlar

Bu makale için henüz yorum yazılmamış! İlk siz yazın…

Источник: //yeniayakkabi.com/blog/ortopedik-ayakkabilarin-ozellikleri-nelerdir/

Düz taban Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

Düz taban toplumda sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren ortopedik bir sorundur. Ayakta  iç kavisin olmayışına ya da yetersiz oluşundan kaynaklanıyor. Bazen fizyolojik gelişimin bir parçası oluyor, bazen de tedavi gerektiriyor.

 Düz taban belirtileri

  • Ayaklarda içe basma ,
  • Yürüme ile artan ağrı,
  • Akşam saatlerinde kaval kemiği ağrısı,
  • Bel problemlerinin tetiklenmesi,
  • Erken yorulma
  • Spor kabiliyetinde azalma gibi belirtilerarasındadır. Bu gibi belirtiler görüldüğünde ve kişini şikayetleri de varsa  bir hekim tarafından görülmesi gereklidir.

Ayağın görevlerinden biri, vücudun yük taşıma yeteneğine yardımcı olmak. Ayak, her yere basma hareketinde topuktan  öne doğru esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına destek verir. Bu yaylanma hareketini sağlayan en önemli bölge, ayağın iç yanında bulunan kavistir.

Bu iç kavisin olmayışına ya da yetersiz oluşuna düz tabanlık denir.

Düz taban nedir – Normal taban ile olan farkı

Çocuklarda Düz Tabanlık

Çocuklarda 3 yaşına kadar  görülebilir. Bunun en önemli nedeni, ayak tabanındaki yağ yastıkçıklarının ve ayak ile ayak bileğini tutan bağların henüz tam gelişmemiş olmasıdır.
8 yaşına gelindiğinde ayak şekli büyük oranda belli olur. Burada önemli nokta, düz tabanlığın hangi tipinin söz konusu olduğunun teşhis edilmesidir.

Çünkü bunlardan biri fizyolojik gelişimin bir parçasıyken, diğeri tedavi gerektirebilir.

çocuklarda düz tabanlık teşhisi

Düz taban olmak sakatlığa yol açabilir ,

düz taban belirtileri nelerdir

Düz tabanlık, erken tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklar oluşabilir.

İki çeşit düz taban var:

1-Esnek Düz tabanlık:

Ayak boştayken taban kavisi görülür, yere basıldığında taban düzleşmesi olur. Genetik yatkınlık yoksa 8-10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelebilir.

2-Rigit Düz tabanlık:

Ayak boştayken de, basarken de kavis oluşmaz. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse kalıcı problemlere yol açabilir.

Düz Taban Tedavisi?

Öncelikle tecrübeli bir ortopedi uzmanından yardım alınması gerekir. Ağrısız düz tabanlıkta tedaviye ihtiyaç olmaz, ağrılı olanlarda ise şunlar önerilir;

Ayakkabı modifikasyonu,
Ayak kavisini destekleyen tabanlık veya ortez kullanımı, Ağrıyı hafifleten antienflamatuar tedavi, İstirahat ve buz uygulaması,

Fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi uygulamalar ile tedavi yapılabilir.

Düz tabanlığın  önemli oranda 3 yaşına kadar görülmesinin en önemli nedeni, ayak tabanındaki yağ yastıkçıklarının ve ayak ile ayak bileğini tutan bağların henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Çocuk 8 yaşına geldiğinde ayak şekli büyük ölçüde belli olur.

Burada dikkat edilmesi gereken belirtilere göre düz tabanlığın hangi tipinin söz konusu olduğudur. Bunun mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi gerekir.

Çünkü vakaların bir bölümü tedavi gerektirmeyen normal fizyolojik yapının bir parçasıyken, diğer bir bölümü de tamamen tedavi gerektiren bir rahatsızlık olabilir.

Teşhisin konulmasında ayak yere tam basar pozisyonda çekilen röntgen grafisi de ayrıca tanıda yardımcı olabilir.

Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma, ayakların çabuk yorulması ve ayak parmakları üzerinde durmada güçlük çekmek, düz tabanlığın belirtisi olabilir. Çocuklarda 3 yaşına kadar %70-89 oranında görülebilir. Eğer genetik yatkınlık söz konusu değilse, 10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelir .

Ortopedik olduğu söylenen sert, esnek olmayan ve kısıtlayıcı özellikteki ayakkabılar çocuklarda gereksizdir hatta bazen zararlıdır da. Bu nedenle ailelerin çocuklarına ayakkabı seçerken uyması gereken kural; “sağlıklı ayak için normal ayakkabı, ortopedik sorunu olan ayak için ise ortopedik ayakkabıdır’’ şeklinde olmalıdır.

Yani sağlıklı ayak için ortopedik ayakkabı gerekli değildir. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda ayakkabıların ayak çukurluğunun (longutidinal ark) oluşumda zararlı etkileri olduğunu göstermiştir. Yine başka bir çalışmada ayakkabı giyenler ve giymeyenler kıyaslanmış ve ayakkabı giyen çocuklarda daha yüksek oranda  düz tabanlık geliştiği görülmüştür.

Çocuklarda ayak gelişimi, ailelerin ortopedik ayakkabı ısrarı nedeniyle olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle özellikle çocuklarda patik gibi yumuşak ayakkabılar tercih edilmesi ayak sağlığı açısından daha uygundur.

Çocuk ayağı için en sağlıklı olan ayakkabı, kıvrıldığında topuk kısmı ile burnu değecek kadar yumuşak olan ayakkabılardır. Ortopedik bot veya ortopedik tabanlık; çocuğun ayağının gelişimine ya da düz tabanlığın düzelmesine katkı sağlamamaktadır.

Ancak, çocukta aktivite ile baldırlarda ağrı, çabuk yorulma şikayetleri varsa destek amaçlı olarak ortopedik bot yada tabanlık kullanılabilinir.

Erişkinler için ise ayağın hareketlerini en az şekilde kısıtlayacak, ayağın ortopedik yapısını bozmayacak ama onu dış etkenlerden koruyacak kadar kalınlığı olan esnek ayakkabılardır.

Düz tabanlığa eşlik eden en sık belirti, içe basmadır. Ayağın yük taşıma yeteneğinin bozulması ayak yapısında iç tarafa yük binmesine ve bu sebeple ayakta içe basma sorununun olmasına yol açar.

Ayrıca beraber görülen diğer bulgular; yürüme ile artan Ağrı, akşam saatlerinde oluşan kaval kemiği ağrısı, bel problemlerinin tetiklenmesi, erken yorulma ve spor problemlerinde azalmadır. Düz taban tedavisinin gecikmesi kalıcı sakatlık nedeni olabilir.

Düz taban tedavisi için her zaman ameliyat gerekli değildir.

Bazı düz tabanlık vakalarında ise  sorunun ortadan kaldırılması için düz tabanlık tedavisi olarak ameliyat gereklidir. Cerrahi yöntemler, ağrıyı hafifletmede ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı yapılacak ameliyatın türü hakkında hastasını bilgilendirecektir.

Plattfuß tedavisi almanya da ve yurtdışında doktorların raporlarına bakarak Plattfuß nedir şeklinde soran hastalarımız içinde yazımızdan bilgi alınabilir ve Sinan Karaoğlu iletişime geçilebilir.

Sinan Beye düz taban ile ilgili yöneltilen sorular ve cevapları :

Soru : Yaklaşık 3 sene önce düz taban ayak olduğumu fark ettim yani babam fark etti , sol ayağımda düz tabanlık var sadece , babam ilk önce ayakkabıcı bir arkadaşına danıştı.

Ayakkabının içine koyulan tabanlıklardan aldık 1.

5 sene kadar kullandım ve rahatsız etti beni özellikle de yazları ve hala düz tabanlık kullanıyorum , sonra doktora gittim düz tabanlık için doktor baktı evet var dedi.

Ne yapmalıyım dedim hiç bir şey yapma dedi benim oğlumda da var falan dedi gönderdi öyle beni, sizce ne yapmalıyım ? Ve düz tabanlığın dezavantajı nedir yani düz taban olunca nasıl bir sorunla karşılaşabilirim.

Cevap : Çoğu kişi sorunsuz yaşama devam eder. Şikayetiniz yoksa bir şey yapmanıza gerek yok.

Soru : Merhaba hocam ayağımda taban düşüklüğü varmış ve yolda biraz fazla yürüdüğümde ayaklarım ağrıyor sebebi taban düşüklüğü olabilir mi?

Cevap : Ağrı sebebi olabilir. İki tip taban düşüklüğü (düz tabanlık) olur. esnek olan önemli sayılmaz, egzersiz vs ile şikayetler giderilebilir. Sert olan tipi ise daha ciddi tedaviler gerektirebilir.

Tabanlık, egzersiz vs ile geçmez ise ameliyat da gerekebilir. Sizin durumunuzun hangi tipe uyduğunu anlamak için muayene ve filmleri görerek düz taban belirtileri var mı karar vermek gerekir.

Geçmiş olsun

Soru : Mrb doktor bey sizden beni aydınlatmanızı rica edeceğim. 16 yaşındayım lise 2 ögrencisiyim 2 sene sonra mezun olacam ve hayalim deniz harp okul veya polis akademisi bunun için gayret gösteriyorum.

Ama araştırdım benim ayağımda düz tabanlık var ama hiçbir şikayetim yoktu gayet iyi koşuyorum spor yapıyorum ama ileride hayalime engel olacagı söylenince doktora gittim bana sordu ağrın var mı dedi yok dedim.peki neden karşımdasın dedi anlattım olayı ayaklarıma baktı bana tam düz taban olmadığımı söyledi ve benle ilgilenmedi.

Ben ayağımı kaldırdığımda kavisim oluşuyor. Basınca çöküyor ağrım vb şikayetlerim yok bana yardımcı olur musunuz? Ayağımı 2 sene içerisinde eski haline döndürmek için ne yapmalıyım, ilginiz için teşekkür ederim.

Cevap : Anlattığınız durum “flexible (esnek) düz tabanlık” muhtemelen. Bence engel olmaz hayallerinize. Son yönetmelikleri incelemek lazım yine de.

Düz taban Mülakat Sorusu

Soru : Merhaba ben 17 yasindayim düz tabanım harp okulllarının mülakatlarina girmek istiyorum fakat bu bir sorun esnek düz tabanim röntgen çekildiginde belli olur mu , ayagimi kasip ortopedikmiş gibi göstersem fark edilir mi ?

Cevap : Esnek düz taban durumu çok ağır değilse fark edilmeyebilir.

Soru :  Slm hocam benim 7 yaşındaki oğlumun ayakları düz taban aynı zamanda sol diz posteromedial alanda 49x37x12mm boyutlu diz eklemiyle iştiraklı septasyonlu kistik lezyon mevcut ayrıca popliteal bölgede 31x16x14mm boyutlu baker kisti mevcuttur yanlız hiç ağrısı yok.

Doktorumuz ameliyat etmek istedi bizde okullar kapanınca ettirelim diye düşünüyoruz ama ne kadar doğrudur kararsızım lütfen bu konu hakkında yardımcı olur musunuz. Acaba ameliyat ettirmemizde bir sakınca var mı, sonra yenileme ihtimali var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler hocam saygılar…

Cevap : Düz tabanlığıyla alakalı ayrıntılı bilgiye web sitemden ulaşabilirsiniz. Büyük ihtimalle fizyolojik (hastalık sayılmayan) bir düz tabanlık vardır çocuğunuzda, sadece egzersiz önerilir ve tabanlık vs gerekmez.

Baker kisti ise kaide olarak esas hastalık değil sekonder (yandaş belirti) bir durumdur. dolayısıyla ameliyattan önce esas sebep (genellikle diz içinde bir sorun olur) araştırılmalıdır.

Soru : Merhaba Doktor bey 19 aylık oğlum var ,ayaklarını hafif içe basıyor ama sağ ayağında biraz daha fazla var. Ayakları tombul ondan mı bilmiyorum. Ayakkabıları nıke-puma spor modellerini tercih ediyoruz. Yanlış mı yaptık bilmiyorum, evde hiç ayakkabı giydirmedim. 15 aylıkken bağımsız yürümeye başladı.

Şimdi ne yapmalıyız, bir uzmana götürsem mi? Şimdi yaz için sandalet düşünüyorum tavsiyeleriniz neler,birde ev ayakkabısı giydirmelimiyiz?Cevabınızı merakla bekliyorum ilginize teşekkürler.

Cevap : En uygun ayakkabı esnek ve tabanı düz(basit) ayakkabılardır. Bu yaşlarda çocuklar zaten düz taban olurlar. Çok müdahale etmemek gerekir. Yine de emin olmak için ayak konusunda ya da pediatrik ortopedi konusunda uzman bir doktora götürmeniz de fayda olur.

Soru : Hocam iyi günler, ben yaklaşık 3 sene önce düz taban olduğumu fark ettim yani babam fark etti , sol ayağımda var sadece, babam ilk önce ayakkabıcı bir arkadaşına danıştı ve ayakkabının içine koyulan tabanlıklardan aldık 1.5 sene kadar kullandım ve rahatsız etti beni özellikle de yazları ve hala düz tabanlık var , sonra ben doktora gittim.

Doktor baktı evet var dedi, ne yapmalıyım dedim hiç bir şey yapma dedi. Benim oğlumda da var falan dedi gönderdi öyle beni, sizce ne yapmalıyım ? Ve düz tabanlığın dezavantajı nedir yani nasıl bir sorunla karşılaşırım?

Cevap : Çoğu kişi sorunsuz yaşama devam eder. Şikayetiniz yoksa birşey yapmanıza gerek yok.

[irp posts=”7151″ name=”En iyi ortopedi doktoru – Kayseri ve Türkiyenin en iyi Ortopedistlerinden Sinan Karaoğlu Yorumları”]Prof. Dr. Sinan Karaoğlu’na Soru Sormak için Tıklayınız

Источник: //www.sinankaraoglu.com/duz-taban-ve-belirtileri/

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı İyileştirmez

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

Memorial Hastanesi Pediatrik Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü uzmanları, halk arasında yaygın olan ortopedik ayakkabıların düztabanlığı iyileştirdiği yönündeki yanlış kanı hakkında bilgi verdi.

Ortopedik ayakkabılar düztabanlığı iyileştirmiyor, aksine ağır gramajları ve görünümleriyle ayak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. “Ortopedik” adı altında satılan sert köseleden yapılmış, ayak hareketlerini kısıtlayan, ayağı düzeltme iddiasıyla cilt tahrişine ve ağrıya neden olan ayakkabılar hem kesenizi hem de ayakları zorluyor.

Sert köseleden yapılan, hantal ayakkabının düztabanlığı iyileştirmesi beklenemez

Halk arasında düztabanlığın iyi tanınmaması ve önemli bir sakatlık olarak değerlendirilmesi, bu bozukluğun giderilmesinde, ayakkabılar hesabına düşen beklentiyi arttırır.

Oysa ki ayakkabılar, ayağımızı darbelerden, sivri ve kesici maddelerden korumaya ve soğuk ortamlarda ayağı sıcak, ıslak ortamlarda ise kuru tutmaya yararlar.

Düztaban olgularda, ayakkabıların bu işlevleri dışında bir de düzeltici etkilerinin olabileceği, günümüzde oldukça yaygın bir kanıdır, ancak bu doğru değildir.

Ayak uzunlamasına kavsi değerleri, erken çocukluk döneminde düşükken yaşın ilerlemesiyle birlikte artarak normalleşir. Bu son derece normal, fizyolojik bir gelişmedir.

Bu süreç içinde düztaban zannettiğimiz birçok ayak kendiliğinden düzelir ki, biz hep bunu kullandığımız ‘düzeltici’ ayakkabılara yorarız.

Ayakkabılardan düzeltme işlevini beklemek boşuna bir çabadır, çünkü ayakkabı kullanma geleneği bulunmayan toplumlarda yapılan araştırmalar, bu insanlarda daha düşük oranda ayak bozukluğuna rastlandığını ve ayak esnekliğinin daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Ayak ağrılarının nedeni düztabanlık olabilir

Düztabanlık ve içe dönük yürüme, çocukluk çağında hekimlere başvuru nedenleri arasında en önde gelen ayak sorunlarıdır. Ayağımız, 1’inci. ve 5’inci tarak kemiklerimizin ucunda yeralan baş kısımları ve topuğun oluşturduğu bir üçgen yapı sayesinde vücut ağırlığını taşıma işlevini görür. Bu yapı, yandan bakıldığında aşağı bakan bir kavis görünümündedir.

Kuvvetli ayak bağları ile desteklenen bu kavis özelliği, ayağa yaylanma olanağı sağlayarak yürümeyi kolaylaştırır ve yürüme sırasında bazan vücut ağırlığının iki-üç katına kadar çıkan yükü karşılayabilmesini sağlar.

Düztabanlıkta ayak uzunlamasına kavsi çökerek ayak tabanının bütünüyle yere temas etmesine ve ayağın aynı mesafe için daha fazla enerji harcamasına yolaçar ki, bu durumun ifadesi çabuk yorulma ve baldır ağrılarıdır.

Düztabanlık da farklı şekillerde kendini gösterir. Olguların çok büyük bir kısmında (yüzde 80) esnek tip söz konusudur; yani ayaktayken gözlemlenen düztaban görünümü, çocuk yükseğe oturtulup ayağın yerle teması kesildiğinde kaybolur ve normal ayak uzunlamasına kavsi oluşur.

Bu durum ayak bağlarının yapısal gevşekliğiyle ilgilidir. Esnek tip düztabanlık kısa veya uzun dönemde herhangi bir rahatsızlığa yol açmadığı gibi ayak performansını da genellikle etkilemez.

Günümüzde ayağın normal bir varyantı olarak kabul edilen bu şekil bozukluğunu bu nedenle genellikle tedavi etmeye gerek yoktur, ancak bu ayaklar 6-12 aylık aralarla izlenmelidir.

Ortopedik ayakkabılara bel bağlamayın

Küçük çocuklarda düztaban tanısını koymak da zordur, çünkü ayak uzunlamasına kavsinin normal gelişimi sırasında her yaşa uygun normal değerlerinin alt ve üst sınırları arasındaki fark oldukça fazladır. Bu aralık içinde yer alan tüm ayaklar normal sayılır.

Ayrıca 2-3 yaşından önce ayak kavsini dolduran yağ yastığı henüz yeterince ezilmediğinden, ayağa iç yanından bakıldığında sanki ayak tabanı tümüyle yere değiyormuş izlenimini verir ki, bu aldatıcıdır.

Hele ki ayak kaslarının gelişimi henüz tamamlanmamış, 1 yaşın altındaki bir çocukta düztaban tanısını koymak oldukça güçtür.

Ortopedik adı adlında satılan ağır hantal ayakkabılar hem kesenizi hem de ayakları zorluyor

Esnek tip düztabanlıkta gereksiz yere sert köseleden yapılmış, ayak hareketlerini kısıtlayan, ayağı düzeltme iddiasıyla cilt tahrişine ve ağrıya neden olan bir takım ayakkabıların, hem de uzunca bir süre kullanılması, hem ayak sağlığı açısından sakıncalıdır, hem de ebeveynlere maddi külfet yükler.

Bu durumda çocukların ayağını düzeltmeye kalkışmak yerine, bu yönde beklentileri olan ebeveynleri, ya da aile büyüklerini ikna etmeyi denemek daha doğru bir davranış biçimidir. Bu çocuklarda ayakkabı seçerken kıstas alacağımız husus ayakkabı biçiminin çıplak ayak biçimine en uygun olanını seçmek olmalıdır.

Ayakkabı ayak ve ayak bileği hareketlerini kısıtlamayacak ölçüde esnek ve bükülebilir olmalı; ön kısmı parmakları sıkmayacak ve tarak kavsini daraltmayacak biçimde geniş olmalı; topuk kısmı 15 dereceden fazla eğime izin vermeyecek bir yüksekliğe sahip olmalı; havalanma özelliği olmalı; tabanı kaymayı önleyen maddeden yapılmış olmalı ve hafif olmalıdır.

Esnek tip düztaban olgularında ergenlik döneminde nadiren de olsa ayakta durma, ya da yürüme ile artan ağrılı dönemler görülebilir. Böyle bir durum söz konusuysa, ya da topuğun dışa doğru açılanması hayli fazlaysa ayağın tedaviye ihtiyacı vardır. Bu koşullarda topuğu düzgün konuma zorlayan ve ayak kavsini destekleyen tabanlıklar kullanılır.

Özel yapım ayakkabılar düztabanlığı iyileştirmiyor ancak ayakları rahatlatabiliyor

Topuk kirişinin gerginliği (yüzde 15), ya da doğumsal kemik anomalilerin varlığı düztabanlığın çok daha nadir karşılaşılan diğer tiplerini oluşturur ve tedavi gerektirir. Doğumsal kemik anomalisi olarak kastedilen ayak kemiklerinin bitişik olarak oluşmasıdır.

Bu durumda oluşamayan eklem hesabına düşen yüklenme, komşu eklemlere aktarılacağından buralarda eklemlerin aşınmasına yol açarak ağrıya neden olur. Düztabanlığa topuk kirişinin gerginliği neden oluyorsa başlangıçta pasif germe egzesizleri verilir ve açıcı alçılar denenir.

Bu tedaviye yanıt vermeyen olgularda cerrahi olarak topuk kirişi uzatılır.

Eğer düztabanlığa neden olan doğumsal kemik anomalileriyse, başlangıçta ayak kavsini destekleyen özel yapım ayakkabılar verilir. Bu ayakkabılar yüklenmeleri hafifletir, ağrıyı azaltır ve ayaktaki şekil bozukluğunun ilerlemesini frenler.

Bu çocukların ebeveynlerine, uzun süreli ayakkabı tedavisine karşın, ayakkabı çıkartıldığında ayağın yine de düztaban görünümünde olacağı iyice anlatılmalı ve düzelme yönündeki beklentileri ayak ağrısını önleme yönünde realize edilmelidir.

Ayakkabılarla ağrının önlenemediği durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur.

Yayın Tarihi: 30 Nisan 2009

Источник: //sagliktayenilikler.com/ortopedik-ayakkabilar-duztabanligi-iyilestirmez/

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor

Ortopedik Ayakkabılar Düztabanlığı Önlemiyor
Ortopedi ve Travmatoloji
Memorial Şişli Hastanesi

Memorial Hastanesi Pediatrik Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü uzmanları, halk arasında yaygın olan ortopedik ayakkabıların düztabanlığı iyileştirdiği yönündeki yanlış kanı hakkında bilgi verdi.

Ortopedik ayakkabılar düztabanlığı iyileştirmiyor, aksine ağır gramajları ve görünümleriyle ayak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. “Ortopedik” adı altında satılan sert köseleden yapılmış, ayak hareketlerini kısıtlayan, ayağı düzeltme iddiasıyla cilt tahrişine ve ağrıya neden olan ayakkabılar hem kesenizi hem de ayakları zorluyor.

Benzer Sağlık Rehberleri

Источник: //www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/ortopedik-ayakkabilar-duztabanligi-onlemiyor/

Поделиться:
Нет комментариев

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.